Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
11/10/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1076 van 6/10/2018



Gegroet lezer,

Het is de laatste tijd zoveel kommer en kwel geweest op het internet, dat we deze week getracht hebben wat positievere berichten te brengen. Zoals een nieuw initiatief van Tim Berners-Lee, de man die mee aan de wieg stond van het internet. Reken er maar op dat wij dit van nabij gaan volgen!

Maar er was nog veel meer positiefs - Google dat de internaut eindelijk eens duidelijk gaat vertellen dat afbeeldingen pikken niet netjes is. En links in artikels in de Wikipedia die gered zijn. En een verhoging van de limiet bij een mobiel internet-abonnement... Het lijkt wel of we op roze wolken zitten!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




TIM BERNERS LEE IS HET BEU!
Het internet is niet veilig. De sociale netwerken krioelen van gepest, geplaag, gevloek, gesar. En bovenal: slechts enkele grote internetbedrijven hebben alle macht in handen, en zij doen maar wat zij willen.

Dat is niet het internet dat Tim Berners-Lee voor ogen had, toen hij het bedacht. En hij is het beu. Hij heefthet voorbije weekend een ambitieus plan onthuld, om het internet zoals wij het kennen helemaal te hervormen. En de macht uit de handen te halen van "sterke krachten die het voor hun eigen agenda gebruiken", aldus Berners-Lee.  En om de macht terug in de handen te leggen van de personen die het internet gebruiken.

Maar hoe gaat hij dat dan doen? Wel, in de voorbije jaren heeft Berners-Lee in alle geheim, samen met enkele collega's aan het MIT, gewerkt aan een nieuw open source project, Solid. Dat is een gedecentraliseerd ecosysteem met de nadruk op privacy. Berners-Lee heeft nu een sabattial genomen, om zich exclusief aan het project te wijden.

Meer over zijn plannen lees je in een blogpost van de man zelf. Wij kunnen zijn besluit alleen maar toejuichen!
https://www.forbes.com/sites/jasonevangelho/2018/09/30/enough-is-enough-death-to-the-world-wide-web-as-we-know-it/#5e9934070074
https://www.inrupt.com/blog/one-small-step-for-the-web



PROXIMUS TREKT ZIJN MOBIELE L-AANBOD OP NAAR ONBEPERKT
Je kan tegenwoordig op je smartphone heel wat streaming content beluisteren en bekijken. Dat is leuk, maar je bent niet altijd verbonden met een WiFi-netwerk. En dan wordt het wel een dure affaire.

De mobiele abonnementen zijn eigenlijk heel nauw bemeten. Van een povere 2 giga per maand tot een "luxe" abonnement van 10 giga. En dat terwijl een uurtje audio content beluisteren al 115 MB verbruikt, om een uurtje video niet eens te vermelden, want dan ben je 1 giga kwijt (zelfs 3 giga indien je in HD kijkt).

Een feit dat wij zelf met scha en schande moesten vaststellen: een uurtje 's ochtends naar De ochtend luisteren via de VRT-app, en dat een maand lang, en dan 's avonds nog eens een half uurtje naar De Wereld Vandaag, en het abonnement van 5 GB diende al snel opgetrokken te worden naar een L-abonnement van 10 GB. En dan nog was het angstig de teller in het oog houden in de My Proximus app, om ook die 10 GB niet te overschrijden.

Het was dan ook een mooie verrassing om een bericht te ontvangen dat Proximus zijn L-abonnement van 10 GB omvormt tot Mobilus XL, onbeperkt - mits fair use. Dus het moet wel redelijk blijven, en het verbruik moet in de lijn liggen van wat andere gebruikers. Nu, onbeperkt houdt 20 GB in in België aan maximale snelheid, en 16 GB onderweg in de EU.
https://www.proximus.be/nl/id_cr_msub/particulieren/producten/mobilus/mobilus-gsm-abonnementen.html



GOOGLE IMAGES ZAL MEER AANDACHT VESTIGEN OP AUTEURSRECHTEN
Het is zo gemakkelijk: je hebt een afbeelding nodig als illustratie voor het een of ander, en je gaat gewoon naar Google Images. En je kopieert de afbeelding, en klaar.

Maar netjes is dat niet, want iemand heeft die afbeelding gemaakt, en heeft daar eigenlijk het auteursrecht op. Wat jij doet is niet "kopiëren", maar "pikken".

Velen denken zelfs dat zij die afbeeldingen zonder probleem mogen gebruiken, omdat het internet nu eenmaal vrij is. En het zo gemakkelijk is om die afbeeldingen te vinden, dankzij Google Images.

Google is zich bewust van de toch kwalijke rol die het daarbij speelt. En waar het tot nu een discrete waarschuwing vermeldde bij zijn Images, dat op de afbeeldingen mogelijk auteursrechten zouden kunnen berusten, gaat het nu duidelijker de auteursrechten vermelden. zo zullen de naam van de maker van een foto of afbeelding getoond worden, plus de "credit metadata". In de nabije toekomst zouden ook nog eens de metadata over de auteursrechten vermeld worden, zodat je met enkele klikken kan zien wie de rechten heeft. Dat is immers niet altijd de maker, hij kan zijn afbeelding of foto verkocht hebben.

Een positieve zet van Google, dat in het verleden het verweet kreeg dat het diefstal van auteursrechtelijk beschermde werken vergemakkelijkte, door de afbeeldingen niet alleen te schrapen van het hele web, maar die ook in hoge resolutie te tonen in zijn Images, in plaats van als thumbnails.

Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2018/09/27/google-images-will-now-display-creator-and-copyright-metadata/


FACEBOOK: 50 MILJOEN ACCOUNTS MOGELIJK GEKRAAKT
Neen, Facebook maakt geen goede beurt. Vrijdag moest het toegeven dat er een beveiligingsprobleem ontdekt was, waardoor 50 miljoen Facebook accounts door een hacker overgenomen konden worden. Meer nog: via het lek kon de hacker dan eventueel ook externe accounts, waar de slachtoffers via Facebook inlogden, eveneens overnemen.

Het nare van de hele zaak is dat Facebook vaag blijft over de hele zaak - het maakt niet bekend wélke accounts door het probleem geraakt worden, en of en welke informatie eventueel ingekeken kon worden.

Iets wat regelrecht indruist tegen de nieuwe GDPR-wetgeving in Europa, die bedrijven de verplichting oplegt om datalekken onmiddellijk te melden aan de betrokkenen. Tijd dat de EU zich hiermee gaat bemoeien?

Hoe het lek zich voorgedaan heeft lees je o.a. bij Wired. Techmeme heeft alle berichten en reacties hierover verzameld.
http://www.wired.com/story/facebook-security-breach-50-million-accounts
https://www.techmeme.com/180928/p17#a180928p17



FACEBOOK: HOE JE JE TELEFOONNUMMER KAN VERWIJDEREN
Verleden week was het trouwens ook al raak. Toen werd bekend dat Facebook adverteerders toegang geeft tot jouw telefoonnummer om advertenties te vertonen.

Nu, om juist te zijn: het gaf jouw telefoonnumme rniet aan de adverteerder. Het liet wel adverteerders toe om lijsten met telefoonnummers te uploaden, zodat de advertentie getoond werden aan accounts die bij het telefoonnummer passen.

Het ergerlijke aan de hele zaak is dat de gebruiker nooit toegestemd had in het gebruik van zijn telefoonnummer voor adverteerdoeleinden. Want het telefoonnummer dat Facebook bezit, heb jij gegeven om veiligheidsredenen - dat je via een 2 Factor Authentication kon bevestigen dat jij wel degelijk degene bent die inlogt.

Foei, Facebook, voor de zoveelste keer dus. En dus is het tijd om jouw telefoonnummer snel snel terug te verwijderen van Facebook.

Hoe je dat doet, op het web en op je mobiele app, lees je bij The Next Web.
https://thenextweb.com/facebook/2018/09/29/heres-how-to-keep-advertisers-from-using-your-phone-number-on-facebook/



eIDAS: DIGITALE IDENTITEIT OVER DE GRENZEN HEEN
Verleden week kondigde de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan dat vanaf april 2019 de Belgische identiteitskaarten ook een vingerafdruk zullen bevatten. Hij stelt daarbij de burger gerust: die staat wel op de eID, maar komt niet in een centrale database.

Toch is er veel protest tegen deze maatregel, die weer een stukje van onze privacy afknabbelt - net als de vele ANPR-camera's die overal geplaatst worden. Is het niet om criminaliteit tegen te gaan dan is het om... te verhinderen dat je met je auto toevallig de verkeerde straat zou nemen en een "knip" zou overschrijden, of een "sluipweg" zou verkiezen boven een grote baan.

Op de website ICTrecht vind je een interessant artikel hierover (1).

Maar helpt het nog te protesteren, kan je je afvragen? Want er staat ons nog een grotere Big Brother te wachten: de eIDAS, oftewel Electronic Identification, Authentication & Trust Services. Dat is een Europese regelgeving waardoor alle EU-landen met hun eigen identificatiesystemen compatibel moeten worden met dit overkoepelend systeem, zodat er een eengemaakte digitale markt ontstaat. De bedoeling is nobel: de verschillende lidstaten zouden elkaars elektronische handtekeningen moeten erkennen bijvoorbeeld, en wanneer je je in je eigen land, via de elektronische identificatie die daar geldt, authenticeert, dan moet dat voldoende zijn voor elk ander EU land.

Noem ons paranoïde, maar toch bekruipt ons een gevoel van onbehagen bij deze aankondiging. Hoe groter een ID-systeem, hoe meer mensen erin opgenomen zijn, hoe zwaarder de gevolgen als het gehackt wordt. Maar misschien zien wij het verkeerd...

De aankondiging lees je bij ComputerWeekly.
https://ictrecht.be/featured-2/er-komt-vingerafdruk-op-identiteitskaart-iets-om-wakker-liggen/
https://www.computerweekly.com/news/252449592/EU-sees-eIDAS-regulation-come-into-full-force



NEEN, PODCASTING IS NIET DOOD, MAAR DE 'GOLDRUSH' IS WEL OVER
Iedereen lijkt wel aan het podcasten geslagen. Ook de VRT biedt steeds meer tv-programma's als audio aan. Ons hoor je natuurlijk niet klagen, want wij zijn heel blij met dit steeds rijker wordende aanbod. Maar toch zijn er doemdenkers die beweren dat podcasts ten dode opgeschreven zijn. Zij baseren zich daarbij op enkele feiten, zoals dat uitgevers Panpoly enSlate gestopt zijn met hun podcasts. En dat Buzzfeed zijn in-house audioteam ontslagen eeft, en dat bij Audible, de uitgever van audioboeken, het podcast team vertrokken is.

Onheilspellende tekens, zo menen verschillende waarnemers. Maar in de podcast DailyTechNewsShow wordt die mening toch wel wat genuanceerd. Podcasts zijn geen bubble, een zeepbel de nu aan het barsten is, maar het was een goldrush. In die zin dat beleggers merkten dat er een groeiende belangstelling voor podcasting ontstaan was, en zij dachten goud aan te boren door in podcasts te investeren. Er ontstond een ware goldrush, en verwacht werd dat podcasts gemakkelijk geld zouden opbrengen.

Maar dat is nu eenmaal niet het geval. Bij podcasts hebben de makers over het algemeen inkomsten uit vier verschillende soorten bronnen: advertenties; merchandising; luisteraars die hen steunen via Patreon bijvoorbeeld; en de investeerders.

En waar de inkomsten uit de eerste drie niet echt denderend zijn, om in één klap rijk te worden, laten zij toch podcasters overleven. Adverteerders vinden hun weg naar de podcasts, zo blijkt uit recente cijfers. Geen schatten, geen goudaders, maar wel voldoende om degelijk werk te leveren. Podcasting is dus niet dood, bij lange niet (gelukkig!), maar de gold rush is wel over...
https://medium.com/audio-insurgent/the-rumors-of-podcastings-death-have-been-greatly-exaggerated-a25d4066997c
https://www.businessinsider.com/intelligence/research-store?IR=T#!/The-Podcast-Report/p/115841081/category=11987293



FBI ONTGRENDELT IPHONE MET GELAATSHERKENNING - TOCH ENKELE ZWAKKE PUNTEN BIJ DEZE BESCHERMING?
In de VS heeft zich een geval voorgedaan waarbij het FBI de data op een smartphone van een verdachte kon inkijken, door gebruik te maken van gelaatsherkenning.

Zoals je weet heeft Apple bij de iPhone X gelaatsherkenning ingevoerd als ontgrendeling van het toestel. En daar werden toen wel vragen bij gesteld - net zoals er eerder al vragen gesteld werden bij het ontgrendelen met een vingerafdruk. Want de Amerikaanse wet zegt dat je niemand mag dwingen om incriminerend materiaal te tonen. En dus mag een FBI-agent bijvoorbeeld een verdachte niet dwingen om zijn passcode te geven., want die zit in zijn hoofd. Bij een vingerafdruk wordt het al een iets moeilijkere zaak - de bezitter van de smartphone zou gedwongen moeten worden om zijn vinger op de smartphone te plaatsen.. Alhoewel ook dat tot nu toe niet uitgeprobeerd werd, om te zien of deze dwang wel toegestaan is.

Bij gelaatsherkenning echter is het helemaal een grijze zone. Want de gebruiker moet niets doen: de FBI-agent moet gewoon het toestel voor het gezicht zwaaien van de eigenaar.

In dit geval gaf de verdachte vrijwillig toegang tot zijn toestel via gelaatsherkenning. Maar wat als hij geweigerd had? Het had alvast een interessante case geweest om jurisprudentie te vormen in de VS.

Wat ons echter ook nog opviel in het artikel bij The Verge, is dat het FBI niet het hele toestel kon uitlezen, en daarom een tweede zoekbevel aanvraag en kreeg voor een grondige zoektocht. En dat het daarvoor de toestemming van de verdachte niet nodig had, omdat de politie in de betrokken district over tools beschikt om de passcode van de smartphone te doorbreken. En het zijn die kleine lettertjes die echt wel belangrijk zijn bij dit bericht...
https://www.theverge.com/2018/9/30/17920798/fbi-child-pornography-iphone-x-suspect-face-id



MEER DAN 9 MLJOEN GEBROKEN LINKS OP WIKIPEDIA "GERED"
Het gebeurt overal: in een artikel verwijs je naar een website, en die houdt op te bestaan. Of je verwijst naar een artikel op een andere website, en dat artikel verdwijnt - of de site wordt geherstructureerd en het artikel bestaat nog wel, maar de link ernaar is niet meer geldig.

Een euvel dat het archief van het internet dreigt te ondermijnen. Ook bij sites zoals Wikipedia, de encyclopedie van het internet, waar naar geschiedkundig belangrijke artikels verwezen wordt.

Daarom is dit een heel positief bericht: Internet Archive werkt samen met Wikipedia, om gebroken links rechtstreeks te laten verwijzen naar de versies van deze websites die in de WayBack Machine gearchiveerd zijn. Al meer dan 5 jaar werkt Internet Archive eraan om zo goed als elke link, waarnaar verwezen wordt op 300 Wikipedia sites, te archiveren, zodra die aan de artikels toegevoegd worden, of gewijzigde worden. En dat betekent 200 miljoen URL's per week.

Het een en ander is enkel mogelijk door het inzeten van een softwar robot. Hierdoor werden al bijna 6 miljoen externe referenties "gered", die anders enkel naar een 404 pagina verwezen hadden. Naast die robot hebben de medewerkers van Wikipedia zelf meer dan 3 miljoen links laten doorverwizen naar de Wayback Machine of andere diensten waar webarchieven aangeboden worden.

Een applaus is hier wel op zijn plaats!
http://blog.archive.org/2018/10/01/more-than-9-million-broken-links-on-wikipedia-are-now-rescued/



FACEBOOK: ANTI-PESTEN TOOLS, EN MEER MOGELIJKHEDEN OP MARKETPLACE
Ja, Facebook gaat veel te vrij om met jouw privacy. En ja, Facebook is daar niet transparant over, opzettelijk of onbewust. Maar ondertussen blijft het wel een grote speler, en blijven veel gebruikers dag na dag met Facebook werken, is het hun belangrijkste online plek. En dus vertellen wij je over de evoluties die daar gebeuren.

Vandaag (gelukkig!) twee positieve evoluties. Om te beginnen tools die Facebook uitrolt om pestgedrag tegen te gaan. Het gaat namelijk om eentool waardoor je meerdere commentaren ineens kan verwijderen vanuit het menu van een posting, waar je dat in het verleden één per één moest doen. Bovendien kan je kwetsende woorden blokkeren, zodat zij niet meer in commentaren op je posting verschijnen.

Pestgedrag van anderen zal je voortaan sneller en gemakkelijker kunnen aanmelden, en de beslissingen over het verwijderen zal je ook voortaan ook kunnen betwisten.

Meer hierover bij TechCrunch.

Het tweede bericht gaat over de MarketPlace van Facebook - het enorm populaire marktje om je spullen aan te bieden. Daarover kunnen we kort zijn: het biedt nieuwe functies aan die door Artificial Intelligence aangedreven zijn. Dat gaat dus om een suggestie voor een prijsvork, en een automatische suggestie voor de categorie waarin je je item zou moeten aanbieden. Meer bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2018/10/02/facebook-rolls-out-new-anti-bullying-tools-and-an-appeals-process/
http://techcrunch.com/2018/10/03/facebook-adds-a-i-to-marketplace-for-categorization-price-suggestions-and-soon-visual-search/



GOOGLE ASSISTANT WORDT OOK VISUEEL
Oorspronkelijk was de slimme assistent van Google, Assistant, puur op spraakgestuurde interactie gericht. Toch vereisten heel wat dingen die je dan met de Assistant deed, dat je met het scherm aan de slag ging. Daarom heeft Google nu zijn Assistant aangepast, met een meer visuele ervaring.

Zo zal je, wanneer je de Assistant gebruikt om je domotica te bedienen, naast met gesproken commando's ook kunnen werken met knoppen om bijvoorbeeld het licht te dimmen of aan/uit te doen. Ook om je luidsprekers luider of zachter te zetten krijg je een visuele interface.

Een slim besluit, als je het ons vraagt. Want bijvoorbeeld geef een blik op je scherm, wanneer je het weer bekijkt, veel sneller een overzicht van de temperatuur doorheen de dag dan wanneer de assistant alle temperaturen moet opdreunen.  (1)

De Assistant krijgt trouwens nog een update. Je zal voortaan ook aankopen kunnen doen en upgrades betalen bijvoorbeeld via voice commando's. Google zal daarvoor de nodige mogelijkheden creëren zodat ontwikkelaars dat in hun app kunnen inbouwen. (2)
https://techcrunch.com/2018/10/03/the-google-assistant-gets-more-visual/
https://www.engadget.com/2018/10/03/google-lets-developers-sell-in-app-purchases-through-assistant/



Wikipedia verbant Breitbart als bron voor feiten
Wat moet je aan met een nieuwsbron die soms de waarheid vertelt, maar nog vele vaker complottheorieën verkondigt, rond 9/11 en een schietpartij op een Amerikaanse school bijvoorbeeld? Is het gepast om artikels van die bron aan te halen in de Wikipedia?

De redacteurs van de online encyclopedie hebben daar lang over nagedacht, en zijn uiteindelijk tot een stemming gekomen. Breitbart mag nooit gebruikt worden als een referentie voor feiten die zich afgespeeld zouden hebben, omdat de site onbetrouwbaar is. En hetzelfde geldt voor de website Infowars, die een fake news website genoemd wordt en een verspreider van complottheorieën.

Wat nog wel mogelijk is, is om naar artikels op Breitbart en Infowars te verwijzen, voor commentaren en opinies. Maar niet voor feiten dus.

Een wijs besluit? De redacteuren van Wikipedia zetten waarheidsgetrouwheid bovenaan, en je zou ze zelfs van haarklieverij kunnen beschuldigen, om toch maar de puntjes op de i te kunnen zetten. In die context is het besluit begrijpelijk. Uiteraard zal deze beslissing niet goed vallen bij de twee betrokken websites. Breitbart had eerder er al over geklaagd dat Wikipedia berucht zou zijn voor zijn vooroordeel. Maar een punt dat in het voordeel van Wikipedia pleit, is dat het eerder ook al een stemming organiseerde over de website Occupy Democrats, een progressieve website. Maar omdat dat een site is van een politieke activistische beweging, werd zij als niet-betrouwbare nieuwsbron beschouwd, en dus kunnen artikels op de site niet als bron geciteerd worden.

Een interessant artikel hierover bij Motherboard, dat je een blik achter de coulissen biedt van de gewetensvragen die Wikipedia-redacteurs plagen.
https://motherboard.vice.com/en_us/article/pa9qvv/wikipedia-banned-breitbart-infowars

 


 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EENVOUDIGERE NAMEN VOOR DE WIFI PROTOCOLLEN
Heb jij recent in de winkel gestaan om een nieuwe WiFi router te kopen? En werd je helemaal in de war gebracht door de benamingen van de WiFi protocollen die allemaal met 802.11 beginnen, en dan een letter - waar geen logica inzit. Is a beter dan g of n? In de toekomst zou die verwarring nog groter worden, want de nieuwe standaard is ax, en die is dan weer beter dan a. En je hebt ook nog een n-versie...

Het IEEE heeft nu voor een vereenvoudiging beslist. Voortaan zal enkel nog gesproken worden van Wi-Fi 4, 5 of 6. Aan de protocollen zelf verandert er uiteraard niets. Voor techneuten zal deze wijziging misschien voor verwarring zorgen, voor de gewone gebruiker enkel maar voor meer duidelijkheid.
https://www.cnet.com/news/wi-fi-alliance-simplifying-802-11-wireless-network-tech-names/




MICROSOFT: OKTOBER UPDATE, EN NIEUWE SURFACES
Deze week heeft Microsoft aangekondigd dat er een nieuwe update aankomt voor haar Windows 10 besturingssysteem. Je kan die installeren wanneer die aan jou aangeboden wordt, of je kan die manueel downloaden (1)

Een van de belangrijkste nieuwe functies is de YourPhone App. Daarmee zet Microsoft zijn kruisbestuiving met andere besturingssystemen verder: je kan namelijk je sms-berichten en foto's op je Android telefoon vanop je computer beheren.

Verder krijg je via je smartphone toegang tot documenten en zoekopdrachten die je op je computer uitgevoerd hebt, via Tijdlijn op je smartphone.

Ook een nieuwe versie van Office werd voorgesteld op een evenement in New York.  Belangrijkste nieuwigheden daar zijn 3D-animaties in Word en PowerPoint, en een To-Do integratie in Outlook.com, waardoor je je mails vanuit Outlook kan verslepen naar jet To-Do takenlijst.

Qua hardware werd de Surface-familie uitgebreid, met enerzijds nieuwe toestellen en speciale headphones, maar omdat hiervoor niet geweten is wanneer die uitkomen in België en hoeveel die gaan kosten, houden we dat voor een toekomstig bericht.(1)

Wat wij je wel alvast willen vertellen is dat de commentaren lovend reageren op het hardware aanbod van Microsoft, dat zij vergelijken met het steeds verder naast de bal zittend aanbod van Apple (2)

http://venturebeat.com/2018/10/02/microsoft-starts-rolling-out-windows-10-october-2018-update/
http://char.gd/blog/2018/microsoft-has-the-best-device-lineup-in-the-industry


 
 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst



PIXILART: TEKENEN

Met deze online tool kan je pixel art creëren, GIF animaties enz. Het is een online community van artiesten met een passie voor pixel art - je weet wel, de tekeningen met blokjes, die je ook in de oude DOS games aantrof.
[Taal: ENG]
https://www.pixilart.com/


THE ELECTRONIC TYPEWRITER
Dit is een verzamelsite waar je de beste artikels van journalisten vindt. Essays, nieuws, beschouwingen, ...Je kan zoeken op auteur, onderwerp, ... We hebben wel de indruk dat de site niet meer regelmatig aangevuld wordt, maar wat er nu staat blijft in elk geval interessant om lezen.
[Taal:ENG]
http://tetw.org/


PICMAKER: WEBAPP
Deze online tool laat je een mooie thumbnail maken voor jouw YouTube video. Je kan je eigen foto nemen, en daar een cartoonachtige achtergrond tegen zetten, met teksten, icoontjes en filters. Handig!
[Taal: ENG]
https://www.picmaker.io/


MY LIFE ELSEWHERE: VERGELIJK STEDEN EN LANDEN
Op deze website kan je het land waar jij woont, vergelijken met andere landen uit de hele wereld. Je krijgt verschillende statistieken, zoals hoeveel het kost om er te wonen, de groootte van het land, en meer.
[Taal: ENG]
http://www.mylifeelsewhere.com/


YOUTUBE MONEY CALCULATOR

Heel wat mensen plaatsen op geregelde tijden YouTube filmpjes op het internet. Maar worden zij er ook rijk van? Voor wie zelf YouTuber is, is dit een goede site om eens te bekijken hoeveel geld je zou kunnen verdienen wanneer je advertenties laat plaatsen bij je filmpje, Of wanneer je producten zou verkopen via je kanaal. Gewoon het aantal views per maand invullen, en eventueel de link naar je YouTube kanaal.
[Taal: ENG]
https://sellfy.com/youtube-money-calculator


PAINLY: SOCIAAL NETWERK VOOR JE LICHAMELIJKE EN GEESTELIJKE GEZONDHEID
Dit is een nieuw, open netwerk, voor mensen die pijn hebben, lichamelijk of geestelijk. Zij kunnen er informatie vinden, groepen vormen, en aanbieders van oplossingen kunnen vragen beantwoorden.
[Taal:ENG]
https://www.producthunt.com/posts/painly
https://painly.com/?ref=producthunt


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NIEUWE SENSIBILISERINGSCAMPAGNE
Op de website Safeonweb ging een nieuwe campagne van start, die de gebruikers moet aanmoedigen om hun software snel te updaten, en regelmatig backups te maken.
https://campagne.safeonweb.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WAT WAT?

Dit is een nieuwe website voor jongeren, die hen wil informeren. En vooral hen wil he[lpen met dilemma's waarmee zij geconfronteerd worden. Is porno kijken legaal of niet? Hoever kan je gaan in je vrije uiting van je lichaam, kleur je je haar in het paars bijvoorbeeld?
De website werd opgezet door de Vlaamse overheid en verschillende jeugdorganisaties.
[Taal: NL]
https://ambrassade.be/nl/kennis/artikel/nieuw-jongereninformatiemerk-helpt-jongeren-met-hun-dilemma-s
https://www.watwat.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: IMMERSIO
Dit is een knap staaltje van een interactieve en immersieve ervaring. Je wordt een deelnemer aan een levende droom. Het concept s bedoeld voor een VR headset, maar ja ken het nu op de website bekijken. Let vooral op de snelheid waarmee het beeld reageert op de bewegingen van je cursor.
[Taal: ENG]
http://immersio.tv/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WORLD IN PICTURES
De samenvattingen van de opvallendste foto's, die Reuters maakt, zijn altijd de moeite waard. Bekijk hier de selectie van de voorbije week, in een mooie weergave met klank erbij. Enkel het begin van het filmpje bevat de fotomontage, de rest is het gewone nieuws van de dag.
https://www.reuters.tv/v/PPgj/2018/10/04/world-in-pictures   



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Opkomst van het Griekse koninkrijk Macedonië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Opkomst_van_Macedoni%C3%AB
    Emigratie van Zweden naar de VS - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zweedse_emigratie_naar_de_Verenigde_Staten
    Eerste vrouwelijke secretaris-generaal van de FIFA - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fatma_Samoura
    Chinese stuwdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sanmenxiadam
    Frans admiraal, zeevaarder en gouverneur-generaal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Antoine_de_Bruni_d’Entrecasteaux
    Roep van een haan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hanenkraai


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    ATP-toernooi van Peking 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/ATP-toernooi_van_Peking_2018
    Overleden Nederlandse volkszanger - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koos_Alberts
    Aardbeving en tsunami in Indonesië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Celebes_september_2018
    Overleden Frans-Armeens zanger - https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Aznavour


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Aardwetenschappen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Aardwetenschappen


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- 'Sexting levert jongeren ook veel moois op'
https://www.ad.nl/binnenland/sexting-levert-jongeren-ook-veel-moois-op~a6c85572/
- Webwinkel blijft slecht toegankelijk voor slechtzienden en blinden
https://www.ad.nl/digitaal/webwinkel-blijft-slecht-toegankelijk-voor-slechtzienden-en-blinden~aa3e7e05/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - LG toont ’s werelds eerste 8K OLED-scherm
https://elektrozine.be/lg-toont-s-werelds-eerste-8k-oled-scherm/
- Review Sony UBP-X700 4K Blu-ray speler
https://elektrozine.be/review-sony-ubp-x700-4k-blu-ray-speler/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Mirai’s architecten gaan niet naar de gevangenis omdat ze samengewerkt hebben met de FBI
https://computertaal.info/2018/10/03/mirais-architecten-gaan-niet-naar-de-gevangenis-omdat-ze-samengewerkt-hebben-met-de-fbi/
- Apple haalt top verkochte app van Mac App Store omdat het de private data van gebruikers steelt
https://computertaal.info/2018/10/04/apple-haalt-top-verkochte-app-van-mac-app-store-omdat-het-de-private-data-van-gebruikers-steelt/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- TU Delft heeft toestemming om hyperloop in ongebruikte spoortunnel te testen
https://tweakers.net/nieuws/144249/tu-delft-heeft-toestemming-om-hyperloop-in-ongebruikte-spoortunnel-te-testen.html
- 'Google Home ligt vanaf 24 oktober in Nederlandse winkels'
https://tweakers.net/nieuws/144243/google-home-ligt-vanaf-24-oktober-in-nederlandse-winkels.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Medisch transport via drones moet sneller en goedkoper alternatief bieden
https://datanews.knack.be/ict/start-ups/medisch-transport-via-drones-moet-sneller-en-goedkoper-alternatief-bieden/article-normal-1375739.html
- Toyota roept 2,4 miljoen hybride wagens terug door softwarefout
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/toyota-roept-2-4-miljoen-hybride-wagens-terug-door-softwarefout/article-normal-1375607.html




*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- MacOS Mojave | De toekomst van de Mac
http://www.technologium.be/macos-mojave-de-toekomst-van-de-mac



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Hoe deze Leuvense start-up met zijn populaire e-learning platform data analfabetisme de wereld wil uithelpen:
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-deze-leuvense-start-up-met-zijn-populaire-e-learning-platform-data-anafalbetisme-de-wereld-wil-uithelpen
- “Een goede ondernemer komt niet met een briljant idee. Die komt in de eerste plaats met een goed plan"
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/een-ondernemingsplan-wordt-een-bedrijfsproces-de-bestemming-blijft-dezelfde-maar-de-route-verandert-mee-met-de-omstandigheden-onderweg




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  SWIFTKEY NU MET MICROSOFT TRANSLATOR

Het bedrijf Swiftkey maakt virtuele klavieren voor mobiele toestellen. Het is sinds enige tijd in handen overgegaan van Microsoft, en dat heeft tot een mooi resultaat geleid: voortaan kan je in de Swiftkey app voor Android, tekst intikken in jouw eigen taal, en de app zal die tekst meteen in de gewenste andere taal omzetten. Activeer je Swiftkey, dan zal de app werken in verschillende andere omgevingen waar je een klavier nodig hebt, zoals e-mail, Facebook Messenger, WhatsApp, ...
Meer uitleg bij Venturebeat
https://venturebeat.com/2018/09/27/swiftkey-taps-microsoft-translator-for-real-time-translations-in-more-than-60-languages/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.touchtype.swiftkey&hl=en


OPERA TOUCH: ÉÉNHANDIGE BROWSER NU OOK VOOR IOS
Smartphones worden alsmaar groter, en dan wordt het altijd maar moeilijker om te surfen. Gelukkig is er Opera, dat nu een touch-versie uitbrengt van zijn mobiele browser zodat het gemakkelijker wordt om ook op grote toestellen mobiel te surfen.
Deze versie bestond al langer voor Android, en nu mogen ook de iOS zich gelukkig prijzen.
https://www.opera.com/mobile/touch


MAKERBADGE: VOOR ONTWIKKELAARS
Dit een badge die gebaseerd is op de API van Product Hunt, een site die nieuwe producten opspoort en laat becommentariëren door bezoekers. Via de API kunnen makers van producten (software of andere) statistieken ophalen van hun profiel bij ProductHunt, en die publiceren op hun verschillende producten.
https://www.producthunt.com/posts/makerbadge
https://makerbadge.app/?ref=producthunt


METEOR: MEET JE INTERNETSNELHEID
Is de snelheid waarmee je surft op je smartphone wel voldoende? Deze app helpt je een antwoord te vinden op die vraag, in een gebruiksvriendelijke omgeving. Interessant is dat je per app kan zien of je internetverbinding wel goed genoeg is om bijvoorbeeld te WhatsAppen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=meteor.test.and.grade.internet.connection.speed
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Iedereen houdt van de gevaren
die hij niet vreest.
-Cees Buddingh'-