Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/7/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1065 van 14/7/2018



Gegroet lezer,

Techniek is een mooi ding - wanneer het werkt. En als het niet werkt, dan is het miserie. Wanneer al voor de vierde keer op rij de SD-kaart, gebruikt als externe opslag in onze smartphone, plots weigert dat er nog content op geplaatst wordt, dan is dat een geluk bij een ongeluk. Een geluk, omdat alle content nog op de kaart staat, en we de foto's en alle andere content kunnen recupereren door die op de laptop te back-uppen. Een ongeluk, omdat het begint te dagen dat het euvel niet aan de kaart zelf ligt, maar aan ons toestel. En dat dit betekent: een nieuw toestel kopen, of enkel een nieuwe kaart? Een uitgave van 15 euro voor de kaart, of van 300 euro en meer voor een nieuw toestel? En dat terwijl het oude toestel eigenlijk nog niet versleten is, ondanks zijn 3 jaren, wat in de huidige smartphone-tijden een eeuwigheid is.

Uiteindelijk dan toch maar beslist om het bij een nieuwe SD-kaart te houden. Al is het maar omdat het zonde zou zijn om de smartphone af te moeten danken. Tja, een beetje zuinig en ecologisch denken zit er bij ons nog ingebakken :)

Hopelijk hebt u meer geluk met uw persoonlijke tech-wondertjes. Dit nummer bevat in elk geval weer heel wat tips om te experimenteren en te ontdekken. Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



ONLINE MEDICIJNEN: HET VOLGENDE STRIJDTONEEL VAN DE TITANEN
Twee berichten over wat wel eens het volgende strijdtoneel zou kunnen worden van de online titanen: medicijnen. Om te beginnen: in de VS heeft Amazon maar liefst 1miljard dollar neergeteld voor PilllPack, een online apotheek. Het bijzondere vandit bedrijf is dat je er jouw voorschriften naartoe zendt, en dat PillPack dan voor jou gepersonaliseerde verpakkingen maakt, waarmee je weet, dag na dag, uur na uur, welk medicijn je moet nemen. En als je voorschrift zijn einde nadert, stuurt het jou een herinnering dat je om een verlenging moet vragen (indien nodig).

Dat is enorm slim bekeken van Amazon. Het bedrijf is sowieso verlekkerd op alles wat jij herhaaldelijk bestelt  - het heeft zelfs speciale stickers bedacht, "dash buttons", die je op jouw producten (scheercrème, wasmiddelen, ...) kleven kan, zodat je automatisch een nieuwe dosis bestellen kan wanneer het product stilaan leeg geraakt. Geen beter business model dan automatische vernieuwingen, niet?

Maar hierdoor krijgt Amazon weer een beter beeld van zijn gebruikers. Want naast de echte medicijnen op voorschrift, kan Amazon nu ook de andere medische spullen aanbieden, via advertenties, waarvoor géén doktersvoorschrift vereist is. En bovendien zet Amazon hiermee zijn eerste stap op het terrein van de gezondheidszorgen. Verschillende bedrijven in de VS zijn al bezig met het uitwerken van eigen gezondheidsdiensten voor hun personeel, en dat zou in die plannen kunnen kaderen.

Meer hierover bij TechCrunch.(1)

Een tweede bericht bereikt ons via China, en het is een achtergrondreportage over het Chinese bedrijf WeDoctor. Het werd opgericht door een krak in Artifical Intelligence, Jerry Liao Jieyuan in 2010, als een tool voor de gebruikers om een afspraak te maken bij dokters. Maar het is uitgegroeid tot een bedrijf dat op 5,5 miljard dollar geschat wordt, en erg ambitieuze plannen heeft: de Amazon worden van de health markt. Een markt die in China, met zijn vele inwoners, tegen 2020 goed zou zijn voor maar liefst 1,2 biljoen dollar waard zou zijn.

WeDoctor heeft al heel wat activa die het daarbij kunnen helpen. Het stelt je online een follow-up afspraak met je arts voor, je kan er je voorschriften voor medicijnen beheren, en het heeft zelfs echt klinieken met artsen. Met de AI die het bouwt wil het ziekten bestrijden zoals baarmoederhalskanker. En het heeft een slimme luidspreker, zoals de Amazon Echo. Die kost wel wat meer, 600 dollar, maar die kan gelinkt worden aan fitness wearables, en het kan ook een rechtstreekse verbinding leggen met je arts.

Mooi allemaal - maar het blijft in de eerste plaats een commercieel bedrijf. En dus zal het de data die het verzamelt over jou, en jouw gezondheid, kunnen gebruiken in advertenties. Krijg je de diagnose dat je diabetes hebt, dan zal je advertenties zien voor behandelingen, voor voedingssupplementen, zelfs tips voor een betere voeding. En misschien wel een advertentie op je smartphone voor een levensverzekering?

Het lijkt een beetje op Minority Report, en het zal je ongetwijfeld de kriebels bezorgen. Maar het is wel de toekomst... Meer bij Bloomberg (2)

In vergelijking met de VS en China is ons land (mogen we zeggen: gelukkig?) nog conservatief. Er zijn wel online apotheken, maar tot nu toe verkopen zij enkel producten die je zonder voorschrift kan kopen bij de apotheek op de hoek. Waarmee die ongetwijfeld ook niet geheel tevreden is, want het zijn juist die voorschrift-loze producten, supplementen, schoonheidszalfjes, die een flink deel van het omzetcijfer vertegenwoordigen. Vaak kan je online die producten veel goedkoper kopen, wanneer je wat prijzen gaat vergelijken, en zodra de gebruiker zich hiervan bewust is, zal hij die producten online blijven kopen.

Toch kan je er niet omheen: misschien is het toch tijd voor een 'disruptie'? Je kan al wel een voorschrift van je arts inscannen, en dan bij een apotheek, aangesloten bij de groep Multipharma, bestellen(3). Maar dan nog moet je het in de apotheek in jouw buurt gaan afhalen.Waarom zou je naar de apotheek moeten gaan, in plaats van je medicijnen thuis geleverd te krijgen? Kan je geen afspraak maken met je dokter dat hij het voorschrift voor een medicijn, dat je toch altijd moet nemen, rechtstreeks naar de apotheek stuurt en dat die er dan voor zorgt dat jij op tijd een nieuwe voorraad hebt? En dat idee van de gepersonaliseerde pillenverpakkingen, waarbij alle medicijnen die je moet nemen netjes verpakt zijn in de juiste dosis, staat jou dat eigenlijk niet aan?

In elk geval een evolutie om tevolgen!
https://techcrunch.com/2018/06/28/amazon-buys-pillpack-an-online-pharmacy-that-was-rumored-to-be-talking-to-walmart/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-02/a-6-billion-china-startup-wants-to-be-the-amazon-of-health-care
https://www.twinkle.be/nieuws/169284/vanaf-nu-ook-geneesmiddelen-op-voorschrift-online-bestellen/



MALEISIË ZET HAAR FAKE NEWS BELEID STOP
Moeten wij nog zeggen dat het hele 'fake news' concept op zich een goed idee is, maar in de handen van de verkeerde personen een pervers effect kan hebben? Nepnieuws is inderdaad gevaarlijk, zoals we verleden week aantoonden in het artikel over de lynchpartijen in India, na berichten op WhatsApp. En het kan mensen beïnvloeden, misschien zelfs verkiezingen een bepaalde richting uitsturen. Maar het bepalen van wat "echt" en wat "nep" nieuws is, dat is een delicate zaak. En die mag enkel door objectieve diensten uitgevoerd worden, zoals doorgewinterde objectieve journalisten, en zeker en vast niet door regeringen. Want regeringen zijn politici, en die hebben een eigen mening - als het nieuws niet strookt met hun mening, of hun beleid in een negatief licht zeg, dan is het simpel om te zeggen 'fake news', en het te verbieden, toch?

Een bewijs daarvan lazen we bij Techdirt. Het artikel verhaalt over de voormalige eerste minister Najib Razak, waarover het nieuws verscheen dat hij 700 miljoen dollar op zijn bankrekening ontvangen had, als gevolg van corruptie. De Maleisische overheid, die al een sterke controle heeft over wat in de media verschijnt, stemde een wet op fake news, om dergelijke berichten in de doofpot te stoppen. Razak werd echter niet herverkozen, en werd opgevolgd door Mahathir MOhamad, die tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde dat hij de fake news-wet zou afschaffen. Eenmaal verkozen, zwakte hij dat 'afschaffen' af tot 'wijzigen'.  Wat, gelukkig, na enig protest toch geleid heeft tot de aankondiging dat de wet alsnog zou afgeschaft worden, en wel onmiddellijk. Meer bij TechDirt.(1)

Tussen haakjes: ook in Europa worstelt men met fake news. En wordt erover nagedacht om dat te verbieden - de EU zou hiervoor comités oprichten die moeten bepalen wat nep is en wat echt(2). Mogen wij zeggen dat wij dit idee niet echt genegen zijn en veel meer vertrouwen hebben in échte onderzoeksjournalistiek speurwerk om nepnieuws te ontmaskeren?
https://www.techdirt.com/articles/20180702/11240340156/malaysian-government-decides-to-dump-terrible-anti-fake-news-law.shtml
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/experts-appointed-high-level-group-fake-news-and-online-disinformation



OEGANDA VOERT BELASTING OP SOCIAL MEDIA IN
Een bericht dat eigenlijk naadloos aansluit op het vorige - fake news, en vooral: de bestrijding ervan, die door overheden aangegrepen kan worden om censuur in te voeren, of erger.

Het blijkt namelijk dat de Oegandese president Yoweri Museveni een belasting ingevoerd heeft op de sociale media. Want volgens hem zouden de Oegandezen die media misbruiken om te "liegen", en zouden zij het geld dat de overheid zo har dnodig heeft, verkwanselen aan bijdragen aan die buitenlandse bedrijven.

Sinds mei is er dus een nieuwe belasting in voege, waarbij er 200 shillings ($0,05) betaald moet worden per dag, voor toegang tot een hele reeks online diensten, waaronder Facebook, Twitter, WhatsApp, Google Hangouts, YouTube, Skype, Yahoo Messenger, en vele anderen. De taks wordt sinds 1 juli geïnd door de internet service providers in Oeganda, en komt neer op 20% van wat een doorsnee Oegandees betaalt voor zijn mobiele dataplan.

Een bericht dat we liefst niet te veel ruchtbaarheid geven. Het zou de overheden eens op gedachten kunnen brengen....
https://www.reuters.com/article/us-uganda-internet/uganda-leader-says-social-media-used-for-lying-defends-tax-for-access-idUSKBN1JU2NV



TWITTER HOUDT GROTE KUIS: 70 MILJOEN ACCOUNTS GESCHRAPT
De voorbije maanden kreeg Twitter heel wat kritiek omdat het te laks optrad tegen mensen met slechte bedoelingen op het internet. Pesters, trollen, mensen die anderen lastig vielen en uitscholden. En natuurlijk ook robot-accounts, gecreëerd met alle mogelijke bedoelingen - reclame maken, vals nieuws verspreiden, andere Twitteraars fake volgers te verkopen...

De laatste tijd is Twitter echter in actie geschoten. Er werden verschillende tools uitgebracht waarmee je pesters kan aanklagen, en het werd gemakkelijker gemaakt om accounts te laten blokkeren. Twitter zelf heeft ook heel wat onkruid gewied, tussen zijn volgers: in de voorbije twee maanden werden maar liefst 70 miljoen accounts opgeschort. Dat is het dubbele van wat Twitter in oktober 2017 ondernam.

Mooi van Twitter, maar deze maatregelen zijn niet zonder gevaar voor het bedrijf. Want zomaar eventjes 90 miljoen gebruikers kwijtspelen, dat is natuurlijk niet niks. En de beleggers beschouwen het aantal abonnees als een van de indicatoren om de gezondheid van een bedrijf te beoordelen. Het gevolg bleef dan ook niet uit: de koers van het Twitter-aandeel daalde vrijdag met 9%, maar gelukkig kon het op het sluiten van de beurzen een 94% van zijn vorige koers terugwinnen. (2)
https://www.hln.be/ihln/multimedia/zin-om-een-podcast-te-beluisteren-deze-moet-je-zeker-op-je-lijstje-zetten~a7d40fbf/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-09/twitter-bottoms-s-p-500-as-traders-fear-users-activity-may-slow



SNAPCHAT: VIND DE LENS-FILTERS DIE ANDEREN GEMAAKT HEBBEN
Een van de leukste dingen aan Snapchat zijn de filters, of liever: de Lenses. Dat is een simpele Augmented Reality app waarmee je, heel simpel, leuke effecten kan toevoegen aan je foto wanneer je een selfie neemt. In het begin kon je enkel kiezen uit de standaard Lenses die in Snapchat te vinden waren, maar sinds kort kan iedereen die dat wil, zijn eigen Lenses aanmaken.

Om het jou gemakkelijker te maken om die "user generated" lenses te vinden, heeft Snapchat nu Lens Explorer uitgebracht. Wanneer je bladert in de carrousel met filters, op zoek naar een leuk effect, dan zal je deze nieuwe tool zien. Het is een icoontje met een smiley gezicthje, en dat verschijnt bovenaan je scherm.  Klik je dat aan, dan zal dit jou leiden naar een aparte rubriek, die van de 'community lenses'.

Daarin staan dan zowel de filters of lenses die je kan gebruiken voor je selfie, als de zogenaamde world lenses, die je kan gebruiken wanneer je een foto maakt met de camera achteraan je toestel.

Helaas is deze tool voorlopig enkel verkrijgbaar voor iOS toestellen. Meer lees je bij Mashable.
https://mashable.com/2018/07/10/snapchat-lens-explorer/?europe=true



NETFLIX START MET SLIMME DOWNLOADS
Heb je een abonnement op Netflix, dan kan je al sinds einde 2016 films en afleveringen van series downloaden, ook naar je Android en iOS toestel. Handig, want dan kan je die content ook offline bekijken, wanneer je geen internetverbinding hebt. Op de trein bijvoorbeeld, is een ideaal moment.

Tot nu toe was dat echter een redelijk manueel gebeuren: je moest zelf de afleveringen van series downloaden, en daarna gaan wissen wanneer je ze gezien had. Dat wordt nu een stukje gemakkelijker, met Smart Downloads. Download je bijvoorbeeld eerst thuis een of twee afleveringen van een reeks, en bekijk je die onderweg op je smartphone of tablet. Dan zal deze functie ervoor zorgen dat jouw toestel, zodra je ergens een WiFi verbinding hebt, de reeds bekeken afleveringen gaat wissen en er weer een of twee klaarzet om te bekijken. Zo heb je altijd iets om te bekijken.

De functie is momenteel enkel voor Android verkrijgbaar, maar zou binnenkort ook voor iOS toestellen moeten uitkomen.
https://www.buzzfeed.com/pranavdixit/netflix-smart-downloads-feature?utm_term=.ujZ9WGe4b#.jupq0lGNx



GOOGLE: NIEUWIGHEDEN BIJ GOOGLE PAY, MAAR ZWARTE WOLKEN DREIGEN
Google heeft enkele updates uitgebracht voor Google Pay, zijn mobiele betaaldienst. Enkele van die updates waren al aangekondigd, maar zijn nu dus concreet te vinden in de app. Zo zijn er de 'peer-to-peer' betalingen. Daarbij kan je dus aan een vriend geld storten of van hem/haar een betaling ontvangen. Tot nu moest je daarvoor bij Google Pay Send, maar nu zit dat in de gewone Google Pay app.  Een functie die heel handig is, vooral wanneer je met vrienden een rekening deelt in het restaurant bijvoorbeeld.

Verder krijgt de app ook een Passes tabblaadje. Daar kan je dan je mobiele tickets en je boarding pass voor het vliegtuig bewaren. Ook getrouwheidskaarten zal je er kunnen bewaren - maar uiteraard moeten de verschillende dienstverleners in het systeem stappen. In de VS zouden al Ticketmaster en Southwest meewerken met het systeem, en ook Eventbrite, Singapore Airlines en Vueling zouden binnenkort meewerken.

Momenteel zijn nog enkele van die functies beperkt tot Android toestellen, maar het is de bedoeling om dit ook te laten werken op iOS toestellen. Meer bij TechCrunch (1).

Ondertussen raakt bekend dat Google wel eens een flinke smak geld zal moeten ophoesten, als boete voor machtsmisbruik. Het gaat om een dossier, ingediend bij de Europese Commissie, over Android, en met name het feit dat daar de Google zoekmachine en webbrowsing tools van Google gepusht worden. Google heeft al drie keer de degens gekruist met de Europese Commissie: over Google Shopping, over Adsense, en de dominantie van Android op de smartphone markt.

Nu had de EC normaal gezien een uitspraak moeten doen over de combinatie van Google tools en Android, maar de uitspraak werd uitgesteld. Volgens waarnemers zou Google wel eens tot een veel zwaardere boete veroordeeld kunnen worden dan de 2,8 miljard dollar die het moest betalen in een vorige uitspraak. De achtergrond hierbij lees je bij Digital Trends. (2)
https://techcrunch.com/2018/07/10/google-pay-updates/
http://www.digitaltrends.com/mobile/google-possibly-fined-android-anti-trust/



ZAL ER DONDERDAG EEN GROTE SLACHTING GEBEUREN ONDER DE TWITTER-VOLGERS?
Twitter probeert al een hele tijd zijn sociale netwerk wat op te kuisen. Geen automatische accounts, maar ook geen gepest en fake news. Een van de redenen waarom fake news snel kan verspreid raken, is het feit dat vele valse of automatische accounts het snel retweeten. En nadat het in de voorbije dagen vele robot-accounts aangepakt heeft, kondigt Twitter nu aan dat het een grote kuis gaat houden onder de volgers van problematische accounts.

Daarmee wil Twitter tegelijkertijd een soort sociale fraude indijken. Heel wat Twitteraars hebben hun aantal volgers kunstmatig aangedikt met valse of automatische accounts. Zo lijkt het dat zij een grote sociale invloed hebben, wat hun politiek activisme of hun entertainment carrière moet bevorderen.

De beslissing van Twitter zal meteen impact hebben: veel Twitteraars, inbegrepen wie valse volgers gekocht heeft, of wie door verdachte accounts gevolgd wordt, zal zijn aantal volgers drastisch zien dalen.

Een mooie oefening voor de politieke waarnemers in vele landen, om de cijfers VOOR en NA te vergelijken!
https://www.nytimes.com/2018/07/11/technology/twitter-fake-followers.html?emc=edit_na_20180711&nl=breaking-news&nlid=57546156ing-news&ref=headline



FACEBOOK DOOR BRITSE PRIVACY WATCHDOG VEROORDEELD TOT 650.000 EURO BOETE
Het is een goede zaak dat de organisaties die de privacy van de gebruiker willen behoeden, actie ondernemen tegen Facebook. Maar haalt het ook iets uit? Hoe kan men Facebook dwingen om de privacy van de gebruikers serieus te nemen?

In het VK heeft de Information Commissioner, de privacy waakhond van de Britten, beslist dat hij Facebook een boete oplegt van 664.000 dollar, omwille van de rol die Facebook in de affaire Cambridge Analytica gespeeld heeft. Dat was nu eenmaal het maximumbedrag van de boete die hij kon opleggen. Wat een lachtertje is voor Facebook, die dit niet eens als een speldenprik of een muggenbeet zal aanvoelen - het komt, zoals The Register stelt, neer op 18 minuten van de hele jaarwinst van Facebook (1).

In tegenstelling tot die habbekrats van een boete, staat het vernietigend rapport dat de privacycommissie uitbracht, zo stelt Venturebeat. Eigenlijk zijn het twee rapporten - een eerste dat over het specifieke geval van Cambridge Analytica gaat, en een tweede, onder de titel "Democracy Disrupted? Personal information and politicial influence", dat het onderwerp in een veel bredere context plaatst.

Zelf gaan wij niet in op het rapport, dat kan je via Venturebeat lezen. Feit is dat het internet, en dan vooral de sociale media met de hoeveelheid persoonlijke data die er verzameld worden, een doos van Pandora geopend heeft waarvan de invloed veel te weinig gekend is. Onderzoek, inperking van slinkse beïnvloeding: het zijn maar enkele maatregelen die genomen moeten worden.

Oh, en tot slot nog dit: nu blijkt dat een Russisch bedrijf via enkele apps eveneens toegang had tot data van Facebook gebruikers. Nu kan dat een "gewoon" Russisch bedrijf zijn, dat enkel commerciële doeleinden voor ogen had, maar net zo goed kan ook hier weer politieke beïnvloeding spelen. Meer bij CNN. (3)
http://www.theregister.co.uk/2018/07/11/ico_fine_facebook_cambridge_analytica/
https://venturebeat.com/2018/07/11/u-k-data-watchdogs-report-on-facebook-shenanigans-is-far-more-shocking-than-664000-fine/
https://money.cnn.com/2018/07/10/technology/mailru-facebook-russia/



EUROPESE NETWERKEN GAAN CONCURRENTIE AAN MET NETFLIX EN AMAZON
In heel Europa, ook in eigen land, schakelen gebruikers massaal over op Netflix, en in mindere mate op Amazon, dat eveneens een on-demand video aanbod heeft. Zij worden de "cord-cutters" genoemd - mensen die de kabel doorsnijden. Uiteraard zijn andere content-aanbieders daarvan het slachtoffer, met name de klassieke tv-zenders. Niet zozeer de openbare zenders, die er in elk land zijn, die een maatschappelijke taak hebben, en die overleven dankzij overheidsgeld. Maar wel de commerciële zenders. Die proberen nu terug te vechten.

Zo hebben verschillende tv-zenders zich verenigd. In Frankrijk kondigden France TV, M6 en TF1 een eigen on-demand aanbod aan. In Duitsland sloegen ProSiebenSat.1 en Eurosport (van Discovery Communications) de handen ineen. En in Groot-Brittanniël hebben BBC, ITV en CHannel 4 een vijfjarige overeenkomst gesloten om 165 miljoen dollar te investeren om van het Britse terrestrial TV-platform Freeview een hybride platform te maken, waar je zowel gratis live als on-demand tv kan bekijken.

Tot hiertoe, zo lees je bij Hollywood Reporter, wilden ook andere tv-zenders meewerken aan dergelijke initiatieven, maar dat werd dan vaak geblokkeerd door nationale regulatoren. Maar met de hete adem van netwerkgiganten zoals Netflix en Amazon Prime in de nek, klinkt steeds luider de roep om samenwerking - de enige manier om te overleven.

Het artikel vraagt zich ook af of deze zenders überhaupt kunnen overleven...
https://www.hollywoodreporter.com/news/european-networks-are-joining-forces-take-netflix-amazon-1125563



FACEBOOK EN ZIJN CATEGORIEËN
Een van de redenen dat Facebook zo'n succes heeft, is de categorieën. Maar dat is ook hetgeen Facebook zo gevaarlijk maakt: mensen worden in categorieën ingedeeld, in wit/zwart, in hoger opgeleid, lagere studies, in wonend in rijke buurten en in armere buurten, in getrouwd of vrijgezel, in jong of oud, in geïnteresseerd in muziek of niet, geïnteresseerd in politiek of niet, in rechtse of linkse politiek,... allemaal dingen die het afleidt uit ons surfgedrag. Want waar we ook gaan op het web: overal zijn de Likes knoppen aanwezig. En zelfs als je er niet op klikt, dan toch weet Facebook waar je geweest bent.

Adverteerders kunnen zo haarfijn een campagne adresseren, en de perfecte doelgroep selecteren: jongeren, met een auto, niet gehuwd, enz.

Facebook is al een paar keer op de vingers getikt omdat het, door die categorieën aan te maken, adverteerders eigenlijk in staat stelt te discrimineren. Zo was er het geval bekend van een verhuurkantoor, die bij de selectie van zijn doelgroep mensen uit bepaalde wijken uitsloot, omdat hij zich enkel tot het rijkere volk wilde richten.

Hoe gevaarlijk die categorieën zijn, werd deze week nogmaals bewezen. Het blijkt namelijk dat Facebook een categorie had die het "geïnteresseerd in verraad" noemde. En dat het 65.000 Russen in die categorie gestopt had. Daarmee bracht het die mensen eigenlijk in gevaar, want de Russische overheid zou hen uiteraard eens graag willen spreken, als zij dit verneemt!

Journalisten van de Deense Broadcasting Corporation ontdekten dit, en deelden hun bevindingen met The Guardian en Facebook. Dat laatste verwijderde de categorie, die volgens de medewerkers van Facebook enkel een "interesse voor historisch verraad" betrof. Maar of die nuance door de Russische overheid ook gemaakt zou worden, valt te betwijfelen.

Een scherp artikel over deze categorieën lees je bij The Guardian.
https://www.theguardian.com/technology/2018/jul/11/facebook-labels-russian-users-as-interested-in-treason



COPYRIGHT MATCH VAN YOUTUBE: VERWACHT JE AAN PROBLEMEN
Volgende week zal YouTube starten met zijn Copyrigh Match. Dat is een tool die de makers van originele content moet beschermen. Telkens iemand en video uploadt, zal voortaan die video vergeleken worden met auteursrechtelijk beschermde werken. En is de film in kwestie inderdaad een kopie van zo'n beschermd werk, dan zal de originele maker ervan verwittigd worden. Hij moet dan beslissen of er actie ondernomen moet worden, zoals het verwijderen van de video.

De makers moeten wel in het systeem instappen, maar tot nu toe zijn er al meer dan 100.000 die het gedaan hebben. Maar je kan er donder op zeggen dat dit tot heel wat misverstanden gaat leiden. Het is in elk geval slim van YouTube om nu de verantwoordelijkheid te leggen bij de makers - of moeten wij zeggen: door te schuiven naar hen...

Meer bij TechSpot.
https://www.techspot.com/news/75466-youtube-launch-new-tool-aimed-helping-creators-catch.html
 

 



   
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



NIEUWE WOORDJES LEREN: SERVERLESS COMPUTING
Af en toe, wanneer we een term vaak tegenkomen in de artikels die we lezen, dan willen we graag weten wat dat eigenlijk betekent. En die kennis willen wij dan graag met jullie delen. En dus gaan we het vandaag hebben over 'serverless computing' - een uitleg die gebaseerd is op een artikel van TechCrunch.

Het zit zo.  Wanneer je een website of een applicatie hebt, dan heb je een server nodig om die website of applicatie te laten draaien. In het begin waren dat fysieke servers, maar die waren vaak veel te groot, en capaciteit werd niet benut. Dit leidde tot het ontstaan van virtuele machines, waarbij een IT-er één enkele fysieke server nam en die in verschillende virtuele servers indeelde.

Dat was een grote doorbraak. Het leidde tot het ontstaan van bedrijven zoals VMWare, en het opende de deur naar cloud computing. Daarna volgden de 'containers': ontwikkelaars konden een groot monolitsche programma opdelen in kleinere stukken, waardoor die efficiënter konden draaien. Die containers werden gebruikt met Docker en Kubernetes, twee open source platformen.

En nu zijn we dus aanbeland bij de serverless computing, die bovendien 'event-driven' wordt, dus aangestuurd door bepaalde gebeurtenissen. Het hele idee van infrastructuur wordt nu dus volledig abstract. Er zijn uiteraard nog wel servers nodig, met hun rekenkracht, opslagruimte en geheugen, om een programma te draaien. Maar het zijn niet meer de ontwikkelaars die zich moeten bekommeren om de servers. Vroeger moesten die heel wat code schrijven om de componenten van een programma op hardware (virtuele of andere) te laten draaien. Bij 'serverless' wordt dat nu overgenomen door de cloud vendor, het bedrijf dat je cloud computing aanbiedt.
Geen simpele materie, maar wij hopen jou het een en ander verhelderd te hebben. Meer lees je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/07/08/serverless-computing-could-unleash-a-new-startup-ecosystem/



MICROSOFT BRENGT EEN KLEINE SURFACE UIT DIE ERG LICHT IS, OOK VOOR JE PORTEMONNEE!
Trouwe lezers weten dat wij al een hele tijd begerig kijken naar de Surface, de tablet-cum-klavier van Microsoft. Het is een erg elegant toestel, mét klavier, en draait bovendien het besturingssysteem dat wij gewend zijn (en verkiezen). Alleen: als échte vervanger voor een laptop, met een krachtige processor en uitgebreid klavier, moest je meer dan 1000 euro neertellen. En de versie die lichter was voor je portefeuille, die moest teveel aan kracht inboeten om werkbaar te zijn.

De nieuwe Surface die nu uitgebracht werd, zou wel eens de missing link kunnen zijn die velen kan overtuigen. Het toestel is 10 inch groot, en weegt amper 500 gram. Dat komt omdat Microsoft hier, naar eigen zeggen, geen ventilators nodig heeft om de processor te koelen. De batterijduur zou 9u zijn.

Een uitgebreide bespreking vind je in het Engels bij The Verge, en in het Nederlands bij Dutch Cowboys. Waarnemers vragen zich echter af waarom Microsoft dit toestel uitgebracht heeft - was de Surface eigenlijk niet bedoeld om een prototype te zijn dat aan andere fabrikanten te tonen hoe Microsoft zijn toestel eigenlijk bedoelt, net zoals Google uitgekomen is met zijn eigen smartphones? Een vraag die The Verge probeert te beantwoorden: wellicht zou Microsoft hiermee een bredere markt willen aanpakken (en terug veroveren): de scholen. Waar het de iPad en Chromebooks wil verslagen. Een interessante redenering (3)
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/7/9/17550252/microsofts-surface-go-tablet-10-inch-screen-399
https://www.dutchcowboys.nl/technology/microsoft-komt-met-kleinere-en-goedkopere-surface-go
http://www.theverge.com/2018/7/10/17552250/microsoft-surface-go-tablet-competition-ipad-chromebooks



APPLE BEZORGT MACBOOK PRO FANS AANGENAME VERRASSING
Totaal onverwacht heeft Apple nieuwe hardware uitgebracht: een nieuwe versie van de 13 en 15 inch Macbook Pro - helaas enkel de duurdere modellen, die met de Touch Bar, de enige toegeving die Apple wil doen aan een aanraakscherm. Dus geen updates voor de gewone 13-inch MacBook pro (die de volksmond de MacBook Escape noemt, omdat dit het enige model is dat een Escape-toets heeft. En evenmin een update voor de gewone MacBook of de MacBook Air.

Onder de motorkap zit de nieuwste CPU van Intel, wat de 15 inch 70% sneller moet maken en de 13 inch dubbel zo snel.  Verder ook meer RAM,,meer opslagruimte, een True Tone scherm, en een klavier dat minder geluid maakt.

De prijs blijft evenwel nog altijd even slikken: de 13 inch start vanaf $1.999 e de 15 inch vanaf $2.799. En dat blijf echt toch wel veel geld. (1)

Ook de grafische kunstenaars, die erover klaagden dat Apple hen in de steek liet, worden verwend. Apple heeft speciaal voor hen samengewerkt met het bedrijf Blackmagic, specialist in digitale film en foto's. Het resultaat is een nieuwe Radion Pro externe GPU (grafische processor) die 8 GB videogeheugen heeft. Meteen lost dit extern toestel het tekort aan poorten bij de Mac op: het heeft 2 Tunderbolt 3 poorten, vier USB 3 poorten, één HDMI 2. Een docking station, maar dan wel prijzig, want het ding kost $699. Ook over deze nieuwe hardware meer bij The Verge (2)
https://www.theverge.com/2018/7/12/17563640/apple-macbook-pro-touchbar-2018-intel-processor-siri-true-tone
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/7/12/17563646/apple-blackmagic-external-gpu-price-release-date

 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



DE FAVORIETE PODCAST TIPS VAN VRT-MEDEWERKERS
Verzot op podcasts, en honger naar meer? Dan vind je in dit artikel bij VRT enkele tips om aan de slag te gaan. Enkele van mijn favoriete journalisten vertellen er wat zij zelf volgen: Riadh Bahri, Ruth Joos, Tom Van de Weghe, Philip Heymans. Die laatste is, tussen haakjes, de maker van de steengoede podcast Iemand. Tips van kenners dus!
Haal je inspiratie, en zet je koptelefoon op. En geniet.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/06/28/podcasttips-vrt-nws/








Netties werkt samen met:



 
De nieuwe oogst


DE JUISTE MAAT
Online shoppen is leuk. Maar bij kleding kopen in webshops is het altijd nog de vraag: gaat het mij echt passen? Want verschillende landen hanteren verschillende maten - een "Medium" in Frankrijk zou een "Large" kunnen zijn in een ander land, of omgekeerd, afhankelijk van de gemiddelde maten in het land. En verschillende merken hanteren dan nog eens verschillende tabellen. Hoe zit dat nu?
In dit artikel bij Lifehacker krijg je enkele slimme tips aangereikt. Om te beginnen moet jij zelf je maten kennen - wat dus betekent: jezelf meten. Maar waar? Dat kom je te weten. En ook dat je regelmatig je maten moet updaten, want met de leeftijd durft een mens als eens uit te dijen, nietwaar? En verder moet je op de website van de winkel zelf absoluut de uitleg lezen over de maten die zij associëren met afmetingen, en daar dan de maat kiezen die het beste voor jou past.
Een aanrader!
[Taal: ENG]
https://lifehacker.com/how-to-shop-for-clothes-online-and-get-a-perfect-fit-1501813895


RIP TV

Is de tv werkelijk dood? Hebben wij met zijn allen de kabel doorgeknipt, zijn wij "cord-cutters" die enkel nog naar Netflix en ander on-demand aanbod kijken?
De webserie RIPtv -die enkel via het web te bekijken is, hoe kan het anders- draagt in zes plechtige herdenkingsdiensten de genres ten grave die met de tv zouden verdwijnen. Dit artikel is een intro op het fenomeen.
https://www.broadcastmagazine.nl/online/webserie-rip-tv-vanaf-zondag-online/


SF EN FANTASY LECTUUR
De vakantie komt eraan. Tijd dus om eindelijk eens wat te genieten van het leven, en wat zalige boeken tot jou te nemen. Voor de liefhebbers van SF en Fantasy is hier een lijstje met boeken die de auteur aanraadt. Om je e-reader meteen te laden!
[Taal: ENG]
https://www.theverge.com/2018/7/1/17468930/sci-fi-fantasy-books-recommendations-july-2018


TINY TOUGHTS: EEN REGEL PER DAG IN JE DAGBOEK
Sommigen vinden het moeilijk om iets aan papier toe te vertrouwen. Toch helpt het om even stil te staan bij wat je aan het doen bent, en je af te vragen of je wel goed bezig bent. Deze website wil je aanmoedigen om elke dag toch iets aan het (digitale) papier toe te vertrouwen.
[Taal: ENG]
https://tinythoughts.me/


RESTAURANTS DIE HET CULINAIRE BELEVEN HET MEEST BEÏNVLOED HEBBEN.
Een niet te missen artikel bij Robbreport, voor foodies. Hier vind je namelijk een erg interessant stuk culinaire geschiedenis, over restaurants die het koken erg beïnvloed hebben.
Het gaat vooral om Amerikaanse restaurants, maar ook eetgelegenheden in Engeland en Parijs komen aan bod. Je leest telkens wat zij bijgebracht hebben aan de eetcultuur, welke bereidingswijze zij uitgevonden of verfijnd hebben.
[Taal: ENG]
https://robbreport.com/food-drink/dining/top-restaurants-influential-important-food-best-of-the-best-2803666/


TYPOGRAFIE: WAT BETEKENEN DE TERMEN?

Het lettertype dat je gebruikt in een brief, een website, is heel belangrijk.Maar het is niet simpel om het juiste lettertype te kiezen. Deze website vertelt wat de verschillende soorten zijn, met afbeeldingen als voorbeeld, zoals Serif, Didone,  Geralde, en meer. Om te bookmarken!
[Taal: ENG]
https://playtype.com/about/typefaces/glossary


ACLU: JE RECHTEN ALS FOTOGRAAF
Wat zijn je rechten wanneer je als fotograaf opgepakt wordt in de publieke of private ruimte, kan men jou verhinderen foto's te maken? Dit zijn alvast de regels in de VS. Voor Vlaanderen vind je een verhelderend artikel bij Shoot.be
https://www.aclu.org/know-your-rights/photographers-what-do-if-you-are-stopped-or-detained-taking-photographs
http://www.shoot.be/art/142219/mag-je-iedereen-fotograferen/


FAKE NAME GENERATOR
Dat deze website bestond, dat wisten wij echt niet. En of ze wel helemaal netjes is, dat weten wij ook niet. Maar handig is het wel. Je kan hier namelijk een hele valse identiteit in enkele seconden aanmaken. Je kiest als taal Dutch, en als land België, en klikt op de knop Generate. En kijk: daar was ene Léonie Klaassens geboren uit Marneffe, met als moedersnaam Hartog, en een telefoonnummer, zelfs een kredietkaart. Misschien geschikt om een alter ego te creëren op het web? Of om een karakter te creëren in een boek?
[Taal: ENG]
https://www.fakenamegenerator.com


TIME IS: HOE LAAT IS HET?

Simpel. HOe laat is het? En hoe laat is het in Los Angeles, Londen, Moskou, Beijing? Deze site vertelt het, en weet je ook te melden wanneer de klok van jouw computer niet juist staat.
[Taal: ENG]
https://time.is/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NETFLIX IN BELGIE
Deze website is geen initietief van Netflix zelf, maar van een privépersoon. Je leest er allerlei nieuwtjes over de evoluties bij Netflix, maar ook nieuwe films en reeksen die je bij Netflix bekijken kan.
[Taal: NL]
https://netflixinbelgie.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JIJ KIEST
In oktober zijn het gemeenteraadsverkiezingen in België. Deze site wil de burger een luidere stem geven bij die verkiezingen: hij mag niet alleen in het kieshokje bepalen voor welke partij / persoon hij stemt, maar mag ook bepalen waarover die verkiezingen in zijn gemeente moeten gaan.
[Taal: NL]
https://jijkiest.vrtnws.be/info


VRIJDAG MULTIMEDIA: NETFLIX TWEAKED

Met deze extensie voor je Chrome of Firefox browser krijg je handige extra functies wanneer je Netflix content via jouw computer bekijkt. Zo zal hij verhinderen dat trailers van andere Netflix films en reeksen automatisch afgespeeld worden. De extensie zet ook jouw "Continue Watching" en "My List" feeds op de nummer één en twee plaatsen in de ranglijst bij het zoeken, zodat je niet eerst voorbij de promoties van Netflix moet gaan, om naar de afleveringen te kunnen gaan die je aan het bekijken was.
https://lifehacker.com/stop-netflix-trailers-and-bump-up-your-to-be-continued-1827533105
https://chrome.google.com/webstore/detail/netflix-tweaked/piocfidbkeehbojkamgamfhflpkoaifh/related
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/netflix-tweaked/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CINEMA CANVAS
Mooi dat er op de Vlaamse zender Canvas een reeks filmtoppers loopt. Maar het mooiste daarvan is dat er ook video essays bij horen, waarin je veel meer verneemt over die films, de geheime ingrediënten die deze films tot toppers maken. Zo was er deze week 12 Angry Men. Maar ook alle andere essays kan je op de website van Canvas bekijken.
http://cnv.as/CCvideoessays
http://cnv.as/kijk-12angrymen
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Twitterschoonmaak: BN'ers verliezen duizenden nepvolgers
https://www.ad.nl/digitaal/twitterschoonmaak-bn-ers-verliezen-duizenden-nepvolgers~aa82b437/
- Rotterdamse YouTuber krijgt copyrightmelding over zijn eigen liedje
https://www.ad.nl/binnenland/rotterdamse-youtuber-krijgt-copyrightmelding-over-zijn-eigen-liedje~aaf6b51d/
 
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Maak kennis met de camera die denkt dat hij een telescoop is: de Coolpix P1000 met megazoom
http://elektrozine.be/maak-kennis-met-de-camera-die-denkt-dat-hij-een-telescoop-is-de-coolpix-p1000-met-megazoom/
- SD-geheugenkaarten binnenkort tot 128TB groot?
http://elektrozine.be/sd-geheugenkaarten-binnenkort-tot-128tb-groot/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- EU onderzoek stelt vast dat game piraterij waarschijnlijk geen negatieve invloed heeft op verkoop. Wel integendeel.
https://computertaal.info/2018/07/12/eu-onderzoek-stelt-vast-dat-game-piraterij-waarschijnlijk-geen-negatieve-invloed-heeft-op-verkoop-wel-integendeel/
- Blockchain 1: Wat is het precies?
https://computertaal.info/2018/07/13/blockchain-1-wat-is-het-precies/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft roept Amerikaanse overheid op gezichtsherkenning te reguleren
https://tweakers.net/nieuws/140949/microsoft-roept-amerikaanse-overheid-op-gezichtsherkenning-te-reguleren.html
- Belgische telecomwaakhond ziet ruimte voor vierde mobiele operator
https://tweakers.net/nieuws/140929/belgische-telecomwaakhond-ziet-ruimte-voor-vierde-mobiele-operator.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be



- Voortaan onbeperkt tekenen in Windows
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/voortaan-onbeperkt-tekenen-in-windows/article-normal-1173177.html
- Ontwerper van programmeertaal Python trekt zich terug
http://datanews.knack.be/ict/careers/ontwerper-van-programmeertaal-python-trekt-zich-terug/article-normal-1173209.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Vlaamse overheid zet benchmark voor open data: “We moeten data teruggeven aan de samenleving”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/vlaamse-overheid-zet-benchmark-voor-open-data-we-moeten-data-teruggeven-aan-de-samenleving
- Joeri Van den Bergh: “Generatie Z begint volop te consumeren en te werken, maar de meeste bedrijven hebben Generatie Y nog niet eens begrepen”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/joeri-van-den-bergh-generatie-z-begint-volop-te-consumeren-en-te-werken-maar-de-meeste-bedrijven-hebben-generatie-y-nog-niet-eens-begrepen

 



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 
LITE APPS: FACEBOOK EN MESSENGER
Verleden week vertelden wij je al over enkele "Lite" versies van smartphone apps, die niet alleen kleiner zijn om te downloaden, maar die ook minder data verbruiken. Wat heel handig is voor wie een ouder toestel heeft met weinig opslagruimte, of wie een data-abonnement heeft met weinig volume.
Vandaag hebben wij het over Facebook: de Lite versie van de Facebook zelf app heeft weliswaar een iets minder multimediale interface, en sommige functies ontbreken. Maar de Lite app is amper 2 MB groot en loopt dus heel snel. De Facebook Messenger Lite app van zijn kant is ook veel performanter dan zijn grote broer, en toch kan je alle functies van de volwassen versie gebruiken. Je kan niet alleen tekstberichten, maar ook afbeeldingen, links en stickers verzenden.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.facebook.mlite&hl=nl
https://itunes.apple.com/us/app/lite-for-facebook/id1166113742?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.facebook.lite&hl=nl


LITE APPS: GOOGLE GO
In onze reeks "lichte" apps, om ruimte op je smartphone te besparen en ook data bij het werken met die apps Google Go. Dat is een mobiele versie van Google Search. Via het hoofdmenu heb je hier toegang tot de verschillende functies van Google Search: News, zoeken op afbeeldingen, vertalen, updates over het weerd, en meer.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.searchlite&hl=en_US


LIGHT APPS: YOUTUBE

Even een filmpje bekijken, terwijl je op de bus wacht? Helaas heb je dan meestal geen wifi om iets in streaming te bekijken. De YouTube Go app kan helpen: je kan hiermee YouTube filmpjes in standaard of HD kwaliteit downloaden, om offline te bekijken. Het nadeel is wel dat de meeste filmpjes nog niet compatibel zijn met YouTube Go. Maar dat zal wellicht binnenkort veranderen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.youtube.mango&hl=nl


CLEANAPP: ONGEWENSTE PROGRAMMA'S VERWIJDEREN
Ook op je Mac kan het al eens gebeuren dat je ongewenste programma's per vergissing binnenhaalt. De app houdt op de achtergrond bij wat andere apps op jouw systeem plaatsen, wanneer jij een bepaalde app installeert. En wanneer je de app terug wil verwijderen, dan zorgt CleanApp dat ook alles wat toen geplaatst werd, mee verwijderd wordt. De app kost 15$.
https://lifehacker.com/clean-unwanted-programs-off-your-mac-with-cleanapp-1827307071
https://www.syniumsoftware.com/cleanapp


VRIJDAG APPDAG: BEERHIVE
Een woordspeling op het Engelse "beehive", wat bijenkorf betekent. Het gaat hier namelijk om "beer", of bier natuurlijk. De app is namelijk bedoeld om bij het bier proeven zelf notities te maken, over de smaken die je ervaart. En dat doe je door die op te tekenen in een soort honingraat. Een app die kortom een uitstekend excuus is om heel veel biertjes te proeven!
https://www.beerhive.com/?lang=nl

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Zodra vragen over de menselijke wil of rede of over beslissingen aan de orde komen,
is de wetenschap uitgepraat.
- Noam Chomsky -