Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/7/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1064 van 7/7/2018



Gegroet lezer,

Nog altijd zomers warm, maar toch al wel wat afkoelende wind. Heerlijk om 's avonds buiten te zitten - maar niet zo fijn voor wie met dit weer moet werken, in de brandende zon. Gelukkig begint dit weekend het verlof van de bouwsector - en moeten die mensen alvast niet meer hun kost verdienen in een loodzware hitte!

Dat het zomer is, zal u ook aan de berichten merken. Er viel iets minder te rapen, en dus brengen wij onze nieuwtjes ook aan een iets lager tempo. Toch viel er nog genoeg nieuws te rapen, en hopelijk kunnen onze bericuten u intrigeren en tot actie aanzetten.

Bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.






GELAATSHERKENNING VAN MICROSOFT KAN NU BETER ANDERE HUIDTINTEN HERKENNEN
Een interessant bericht, omdat het een theorie bevestigt. Namelijk dat AI, artificiële intellegentie, een vooroordeel opbouwt wanneer je het onvoldoende gegevens geeft. Het zit namelijk zo. Van de 325 miljoen mensen die in de VS wonen, zijn er 39 miljoen zwarte Afrikanen (dus niet van gemengde afkomst). En dus is het logisch dat Microsoft, wanneer het zijn AI voor gelaatsherkenning data laat verwerken, er verhoudingsgewijs veel meer foto's van blanke mensen ingevoerd worden. Dat heeft echter wel het perverse effect dat de gelaatsherkenningssoftware veel beter is in het herkennen van mensen met een witte gelaatskleur, dan bij het herkennen van mensen met een gekleurd gelaat.

En net zo geldt dat voor mensen van Chinese afkomst bijvoorbeeld. Dat heeft Microsoft ingezien, en het is haar AI software veel meer mensen van grotere diversiteit gaan voeden. Met als gevolg dat de gelaatsherkenning nu veel beter mensen met een donkere huid kan herkenning - de foutenmarge zou 20 keer verbeterd zijn.

IBM van zijn kant heet aangekondigd dat het twee nieuwe datasets uitbrengt, die publiek gebruikt mogen worden, om gelaatsherkenning software te trainen. Een van die sets werd specifiek gecureerd, om vooroordeel te verwijderen, door een grotere mengeling van gezichtstypes te brengen.

Een interessant artikel hierover bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/6/26/17507304/microsoft-facial-recognition-darker-skin-tones
https://www.theverge.com/2018/6/27/17509400/facial-recognition-bias-ibm-data-training
https://en.wikipedia.org/wiki/Demography_of_the_United_States



SNAPCHAT WIL STARTEN MET EEN GAMING PLATFORM
De website The Information meldt dat Snap, het bedrijf achter Snapchat, een gaming platform zou uitbrengen voor de Snapchat app. Daarbij is het de bedoeling dat ontwikkelaars spelletjes gaan maken voor SNapchat - er zou al minstens met één uitgever een overeenkomst afgesloten zijn.

Snapchat heeft zelf al enkele augmented reality games uitgebracht, die het Snappables noemt. Daarbij moet je tegen anderen uitkomen met de AR-tools die Snap je biedt, zoals je wenkbrauwen zo vaak optrekken als je kan, in een paar seconden, en dan een vriend uitdagen of hij het beter kan doen.

De bedoeling is dus dat externe bedrijven zich op deze markt gaan gooien. Het jonge volkje, dat zo verzot is op Snapchat, zal in elk geval een dankbaar publiek zijn.
https://www.marketwatch.com/story/snap-stock-rises-after-report-says-company-plans-to-introduce-a-snapchat-gaming-platform-2018-06-27



WHATSAPP GROUPS: MOGELIJKHEID OM TE BEPERKEN ZODAT ENKEL ADMIN BOODSCHAPPEN KAN VERSTUREN
De WhatsApp Groups zijn een leuke tool. Met je zussen en broers een groepje opzetten, en dan foto's delen bijvoorbeeld. Of een vriendengroepje aanmaken. Iedereen post foto's, gezellig.

Maar soms kan het ook interessant zijn om dat 'iedereen' te beperken. Bijvoorbeeld wanneer je een groep aanmaakt in een ietwat serieuzere omgeving, zoals de verantwoordelijken van de afdelingen op je kantoor. Of van verantwoordelijken van gebouwen in een bedrijvenpark, die verwittigd moeten worden wanneer er een crisissituatie ontstaat.

Daaraan heeft WhatsApp nu een mouw gepast. Voortaan kan je bij de instellingen van de groep ook aangeven dat enkel de admin van de groep een boodschap kan verzenden. Een groepkan tot 256 deelnemers bevatten, wat toch al wat is. Ook voor bijvoorbeeld jeugdverenigingen, een groep op school, een politieke organisatie zal dit wel handig zijn.

Het is in elk geval een handiger dan te moeten werken met mass-SMS tools, die niet echt voor het grote publiek zijn. Voorwaarde is echter dat iedereen van de groep op WhatsApp zit, wat niet altijd het geval is. Iedereen met een smartphone daarentegen kan immers SMS-berichten ontvangen.
https://venturebeat.com/2018/06/29/whatsapp-groups-can-now-be-restricted-so-only-admins-can-send-messages/



SLECHT  NIEUWS VOOR FOTOGRAFEN: 500PX STOPT MET MARKTPLAATS
Wanneer je als fotograaf aan de slag bent, dan wil je daar uiteraard ook geld mee verdienen. En dus bied je je foto's aan op websites waar mensen, op zoek naar een foto rond een bepaald thema, jouw foto kunnen kopen. Tot voor kort kon je daarvoor terecht bij 500px, een website die al sinds 2009 bestaat en sindsdien 13 miljoen gebruikers voor zich kon winnen. Vooral de Marketplace was een publiekstrekker, want die fungeerde als ontmoetingsplek tussen aangesloten fotografen en klanten, op zoek naar een stock afbeelding.

Begin dit jaar echter werd de website gekocht door Visual China Group. En in mei dit jaar volgde de aankondiging dat het vanaf 1 juli een partnerschap heeft met Getty Images. Wat dat laatste concreet betekent, kom je nu  te weten - en het is, helaas, een koude douche voor gebruikers, die daar op zoek gingen naar foto's onder de Creative Commons licentie. Foto's dus die de fotografen gratis ter beschikking stellen, mits bronvermelding.  Fotografen zullen hun foto's niet meer kunnen aanbieden onder die licentie. En de mogelijkheid tot zoeken op basis van de CC filter, wordt afgeschaft.

Voor de fotografen betekent dit ook een beperking: zij moeten voortaan via een distributiepartnerschap met Getty Images en Visual China Group werken. Fotografen die met 500px een distributieovereenkomst hadden, zullen hun foto's overgezet zien naar ofwel Visual China Group (als zij in China wonen) of naar Getty Images (voor alle andere mensen wereldwijd). De tarieven voor de fotolicenties zullen niet veranderen, zo belooft 500px wel.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/7/1/17521456/500px-marketplace-creative-commons-getty-images-visual-china-group-photography-open-access



DATA VAN OPEN SOURCE STAMBOOM-SITES HELPEN MISDADEN OPLOSSEN. MAAR HOE ZIT HET MET PRIVACY?
Je hebt waarschijnlijk al enkele opvallende verhalen gelezen, over hoe de politie moordzaken die al decennia oud zijn, eindelijk hebben kunnen oplossen door gebruik te maken van data van stamboom-sites (in het Engels: ancestry sites). Daar kunnen mensen, op vrijwillige basis, de analyse van hun DNA, gemaakt door bedrijven zoals 23andMe, uploaden. Op de site staan nu ongeveer al een miljoen genetische profielen.

Door die profielen te vergelijken met materiaal dat gevonden was bij misdaden, kon de politie bijvoorbeeld op het spoor komen van de zogenaamde Golden Gate Killer(1), die minstens 12 moorden en 50 verkrachtingen op zijn geweten (?) heeft. En verleden week werden er nog eens twee misdaden, die niets met elkaar te maken hadden, opgelost dankzij diezelfde website.  (2)

Het succes van beide zaken, heeft enkele privédetectives ertoe aangezet om aan amateur-genealogen te vragen de genetische informatie die zij bezitten, eveneens vrij te geven, om andere 'cold cases' op te lossen. Wat uiteraard een nobel doel is. Maar het roept vragen op over de privacy. Tot nu toe werd DNA niet als een publiek gegeven beschouwd. Enkel in uitzonderlijke gevallen werden hele dorpen gevraagd om een DNA-staal af te staan, om een misdaad op te lossen. In welke maatschappij belanden wij, indien van ieder van ons de DNA bekend is bij de overheid? Daarover loopt bij Slashdot een interessante discussie (3)
https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_State_Killer
https://www.fastcompany.com/90177794/data-from-open-source-ancestry-site-gedmatch-has-led-to-more-arrests
https://yro.slashdot.org/story/18/06/30/1825203/data-from-open-source-ancestry-site-leads-to-more-arrests?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter



VALLEN WE IN HERHALING: OPNIEUW EEN PLEIDOOI VOOR RSS
Heb je een website, dan wil je uiteraard graag dat jouw content gelezen wordt. En als het kan, dat je er ook een centje mee verdient. Tegenwoordig doen de meeste webmasters dan beroep op de sociale media, waar zij hopen dat hun bericht opgepikt wordt, en dan via retweets en mentions een wijdere verspreiding kent.

Alleen... is dat niet zo. De algoritmes van de sociale media begraven jouw berichten onder gesponsorde berichten, onder persoonlijk nieuws van vrienden en kennissen, onder nieuws dat de sociale media menen dat jij moet weten. Tijd dus, zo roept dit artikel op, om het heft terug in handen van de nieuwsgebruiker te geven, zodat hij zelf jouw nieuws via je eigen feed kan volgend..

En dat doe je dus via de RSS feed. Die is nog altijd universeel (ook voor podcasts!) en toont jou, als gebruiker, wanneer er een nieuw bericht is (of podcast), en biedt je die optie om de content te downloaden.  Als aanbieder van die conent is het dus echt tijd om de controle over jouw content terug in handen te nemen, en RSS terug te gaan gebruiken als een waardevol middel om jouw content tot bij de gebruiker te brengen.

Wij vonden een artikel bij Aral Balkan, waarin de principes van RSS nog eens duidelijk uitgelegd worden. En ook waarom het zo belangrijk is, ook in tijden van social media, om een RSS feed aan je lezers / luisteraars aan te bieden.
https://ar.al/2018/06/29/reclaiming-rss/



FACEBOOK NU OOK IN HET VIZIER VAN FBI, FTC, SEC, DOJ...
Er komt geen einde aan de eindeloze stroom Amerikaanse overheidsinstellingen die Mark Zuckerberg vragen willen stellen. Na het Department of Justice, schuiven nu ook het FBI, de Federal Trade Commission FTC, de Securities and Exchange Commission SEC aan om meer te weten te komen over het feit dat de gegevens van meer dan 71 miljoen Amerikanen gedeeld werden door Facebook en door Cambridge Analytica gebruikt werd voor politieke doeleinden.

Deze overheidsinstellingen zijn vooral geïnteresseerd in de tijdlijn van de gebeurtenissen. Heeft Zuckerberg wel voldoende openheid gegeven over dit misbruik? Zuckerberg heeft namelijk voor het Amerikaanse Congress moeten getuigen over de inbreuk. Zijn verklaring van dat moment wordt nu onder de loep gehouden.

Het is ook mogelijk dat de overeenkomst die Facebook afgesloten had met Cambridge Analytica indruiste tegen een akkoord dat Facebook eerder met de FTC afgesloten had over het gebruik van data. Kortom, Zuckerberg is er nog niet vanaf... (meer bij TechCrunch).

Ondertussen probeert Facebook zijn blazoen verder op te poetsen. Het past zijn API's aan, sluit sommige daarvan af en voegt beperkingen toe aan andere API's. Voor bepaalde apps wordt voortaan een onderzoek ingesteld voordat zij toegang krijgen tot de API's, enz. Hierover lees je meer in een tweede artikel bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/07/02/the-fbi-ftc-and-sec-are-joining-the-justice-departments-inquiries-into-facebooks-cambridge-analytica-disclosures/
http://techcrunch.com/2018/07/02/facebook-rolls-out-more-api-restrictions-and-shutdowns/



INSTAGRAM VERTELT JE NU DAT JE "HELEMAAL BIJ BENT", EN ANDERE NIEUWE FUNCTIES
In de VS is het deze week 4th of July, een grote feestdag. En dan is het meestal in de aanloop daarvan een hele kalme nieuwsweek. Kleine berichtjes dus, dat is wat wij deze week kunnen bieden. Zoals dit: Instagram heeft een nieuwe functie, die "all caught up" heet. Daarbij krijg je een melding wanneer je alle nieuwe postings van de laatste twee dagen bekeken hebt op je Instagram. Dat moet de meer dan 1 miljard maandelijkse gebruikers van Instagram ervan weerhouden om eindeloos te blijven swipen en zoeken naar nieuw postings - omdat die door de algoritmes van Instagram nu eenmaal niet meteen te vinden zijn.

Verder wordt de "Do not Disturb" (niet storen) functie ook in Instagram stilaan verweven. Zowel Facebook als Instagram zouden daarbij de gebruiker de mogelijkheid bieden om alle meldingen gedurende een bepaalde tijd (van 30 minuten tot een dag, of tot de meldingen manueel weer ingeschakeld worden).

Beide functies horen thuis in de 'Time Well Spent' filosofie, die in alle Facebook-entiteiten doorgetrokken zouden moeten worden. Meer bij TechCrunch en The Verge.
https://techcrunch.com/2018/07/02/instagram-do-not-disturb/
https://www.theverge.com/2018/7/2/17526788/instagram-all-caught-up-new-feature



GMAIL LAAT ANDEREN JOUW MAILS MEELEZEN
Oei - dat komt aan als een onaangename verrassing! Ongetwijfeld had jij je erbij neergelegd dat Google jouw mails meeleest, een prijs die je betaalt voor de gratis maildienst Gmail. Want Google doet dat, om jou een betere dienst te kunnen aanbieden: wanneer er een adres in je mail staat, dan zal het dat detecteren, om je eventueel een routebeschrijving aan te bieden. Een datum zal Google detecteren om aan te bieden die in je agenda te zetten. En voor de rest leest Google lustig mee, om trefwoorden te vinden, die dan gebruikt worden om de resultaten van je zoekopdrachten nog beter aan jou aan te passen.

Dat zal je misschien storend vinden, maar je aanvaardt het. Want het is nu eenmaal de prijs die je betaalt. Het bericht dat Google niet de enige is die jouw mails mee leest, zal je dan ook wat zwaarder op de maag vallen. Volgens The Wall Street Journal zouden ook derden, ontwikkelaars van apps, jouw mails kunnen lezen, inbegrepen private gegevens zoals het adres van de bestemmeling, de datum van verzending, zelfs de hele boodschap.

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat jij in principe toestemming gegeven hebt voor het lezen van die mails. Maar volgens The Verge is het daarbij echt niet duidelijk dat het niet alleen computers zijn, logaritmes die jouw mails lezen, maar échte mensen.  En dat zal je toch wel even ongemakkelijk maken, niet?

Meer bij The Verge.Bij Betanews lees je hoe je het meelezen door derden kan stoppen: ga naar de Security Check-up pagina van Google, waar je kan zien welke apps je gekoppeld hebt aan jouw Google account. Daar kan je die toestemming terug intrekken.
https://www.theverge.com/2018/7/2/17527972/gmail-app-developers-full-email-access
https://betanews.com/2018/07/03/how-to-stop-your-private-gmail-messages-being-read-by-third-parties/



WHATSAPP BERICHTEN ZORGEN VOOR LYNCHPARTIJEN IN INDIA
Meutes. Dat zijn groepen mensen die verteerd worden door sterke gevoelens. Zij uiten, in het beste geval, een protest. In het ergste geval richten zij hun haat op bepaalde mensen, wat zelfs tot lynchen kan leiden. En dat is waartoe WhatsApp lijkt te leiden.

Het is helaas in India al verschillende keren gebeurd: mensen die opgehitst werden door een al dan niet waar verhaal op WhatsApp, en dan samenstromen om een vermeende dader of overtreder op te hangen of te stenigen. Zo werden er recent vijf mensen gelyncht in een dorp met de naam Rainpada, omdat zij verdacht werden kinderen ontvoerd te hebben. En dat, zo vertelt Times of India, gewoon omdat één van hen het kind had aangesproken. En omdat er geruchten waren dat een bende kidnappers actief zou zijn in de regio.

Een geïsoleerd geval? Was het maar waar. Sinds mei 2017 zijn er al 27 mensen omgekomen bij dergelijke incidenten. En bij elk van die incidenten speelt Whatsapp een rol. Daarom heeft de Indische overheid aan WhatsApp (dat, vergeet het niet, eigendom is van Facebook) gevraagd om maatregelen te nemen om de verspreiding van vals nieuws en provocerende content te voorkomen.

Je moet hierbij wel weten dat India de grootste markt ter wereld is voor WhatsApp, waar het meer dan 200 miljoen gebruikers telt. De Indische overheid kan wel de 'echte' schuldigen van deze lynchpartijen vatten, maar de verspreiders van de ophitstende, meestal valse verdachtmakingen, zijn moeilijker te achterhalen. En de Indische overheid vindt dat ook Facebook hierin een verantwoordelijkheid moet dragen, om dergelijke tragedies te voorkomen (2)

De website Medianama heeft alvast enkele adviezen voor Facebook, om dit probleem van vals nieuws aan te pakken. Wat niet zo simpel blijkt, want om te beginnen worden de berichten er versleuteld, en zal je als buitenstaander niets kunnen lezen van wat er in besloten groepjes gedeeld wordt.

Vergelijk je dit met Twitter bijvoorbeeld, waar boodschappen standaard publiek staan, en waar dergelijke groepen niet bestaan, dan is er daar minder gevaar dat een vals bericht er de ronde kan doen. Want keer op keer hebben wij zelf al gezien hoe een twijfelachtig bericht doorprikt wordt door Twitteraars, die op zoek gaan naar een bron om het bericht te bevestigen.

Maar terug naar WhatsApp. Wat moet het doen? Wel, volgens MediaNama zou WhatsApp om te beginnen de gebruiker de keuzze moeten geven: een bericht privaat of publiek zetten. En een privaat bericht zou dan enkel nog geforward (en dus publiek gemaakt) kunnen worden als de poster van dat bericht hiervoor toestemming geeft. Het zou het virale effect van WhatsApp boodschappen fel afremmen. Meer oplossingen in het artikel (3)
http://timesofindia.indiatimes.com/india/whatsapp-becomes-indias-new-serial-killer-via-lynching/articleshow/64825626.cms
https://www.reuters.com/article/us-whatsapp-india-fakenews/india-asks-whatsapp-to-curb-spread-of-false-messages-idUSKBN1JT1Z2
https://www.medianama.com/2018/07/223-addressing-whatsapps-fake-news-problems/



TWITTER IS EN BLIJFT "THE BEST!"
Persoonlijk posten wij niet veel op Twitter (behalve links naar artikels in Netties - noblesse oblige!). Maar dat weerhoudt er ons niet van om te genieten van de vele, vele andere twitteraars die ongelooflijk slim en gevat reageren op Twitter. Toegegeven, er zitten vaak verhitte discussies bij, vooral wanneer je politiek actieve figuren volgt, die echt voor hun politiek standpunt door het vuur gaan. Maar, zoals wij al eerder gezegd hebben: door figuren te volgen die zowel ter linkse als ter rechtse zijde van het politieke centrum staan (en uiteraard ook mensen van het midden) zal je niet gemakkelijk met oogkleppen gaan rondlopen. En door tegengestelde meningen te lezen, leer je bij en word je zelf ook gedwongen om je eigen mening constant te toetsen: ben ik wel goed bezig?

Maar Twitter is veel meer dan dat. Als je een tijdje Twitter afschuimt, dan heb je daar ongetwijfeld een reeks mensen ontdekt die je van haar noch pluim kent, maar die opvallen door hun gevatheid, adrem zijn, hun positiviteit, en ja, zelfs gewaagde zinspelingen. En vooral: door het kameraadschappelijke dat deze mensen, van wie sommigen elkaar eveneens nog nooit gezien hebben, tegenover elkaar tentoon spreiden.

En ze kunnen Twitter zo'n fijne plek voor jou maken! Zoals vandaag, toen een van hen een artikel ontdekte bij De Standaard, over de vele enerverende dingen die gebeuren bij vervelende vergaderingen. De commentaren op het artikel zijn zo leuk, zo to the point, en zo uit het leven gegrepen.. Tja, dat is voor ons nog altijd een reden om Twitter, ondanks alle vele bagger die er soms staat, een van de mooiste media te vinden die er bestaan.

Het hele draadje vind je via de twee onderstaande links. En neen, je moet zelf geen Twitter account hebben om dit te kunnen lezen of volgen, klik gewoon de links aan. En geniet ervan ??
https://twitter.com/UwDienstwillige/status/1014514283995156480
https://twitter.com/KTommel/status/1014537872425308161


 



Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




PODCASTS: RADIO2
Ook de Vlaamse openbare omroep Radio2 brengt steeds meer uitzendingen uit als podcast, zodat je die on-demand, wanneer het jou uitkomt, kan beluisteren. Recent werden ook De Rotonde en In Zee met .... toegevoegd. In dit artikel vind je de links, en ook een uitleg hoe je met podcasts begint.
https://radio2.be/de-rotonde/de-rotonde-nu-ook-als-podcast


NIEUWE PODCAST VAN WARD BOGAERT
Heb je genoten van de afleveringen van de podcast "Iemand", gemaakt door Ward Bogaert? Dan is dit een tip: hij heeft, in het kader van het Wereldkampioenschap voetbal, een bezoek gebracht aan Rusland. Niet zomaar een bezoek: hij trekt van Jekaterinburg, de meest oostelijke speelstad, naar Moskou. En dat met de trans-Siberië Express. Zijn wedervaren hoor je in de nieuwe podcast.
https://radio1.be/het-spoor-van-de-laatste-tsaar



Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   

FAIR: NEURAAL NETWERK MAAKT MUZIEK
Bij The Next Web kan je een indrukwekkend filmpje bekijken van hoe artificiële intelligentie muziek, die door één persoon gecomponeerd werd, bijvoorbeeld Bach, zou klinken als die door een ander, bijvoorbeeld Beethoven, gemaakt werd. Echt indrukwekkend!
[Taal: ENG]
https://thenextweb.com/artificial-intelligence/2018/05/22/facebook-made-an-ai-that-convincingly-turns-one-style-of-music-into-another/


MAPINSECONDS: DATA WEERGEVEN OP EEN LANDKAART

Met deze website ken je heel simpel data weergeven op een landkaart, zodat alles visueel weergegeven wordt en je meer inzichten krijgt. Je moet gewoon je gegevens vanuit een spreadsheet kopiëren, en enkele instellingen bepalen. En je krijgt een interessante landkaart, die je ook kan downloaden.
[Taal: ENG]
http://mapinseconds.com/


EEN EUROPESE BUCKET LIST VAN 50 TO-DO'S
Reissite Condé Nast heeft een lijstje opgesteld van 50 dingen die je in Europa moet doen, vooraleer je sterft. Een Europese bucket-list als het ware. Van een 'afternoon tea' in Londen, tot een cocktail aan de Eiffeltoren, een 'Einspanner' in Wenen, een bezoek aan het Trinity College van Dublin. Je weet wat je deze (en de volgende) zomers moet doen!
[Taal: ENG]
https://www.cntraveler.com/galleries/2015-04-03/50-things-to-do-in-europe-before-you-die-germany-italy-france-greece


MELODY COMPOSER SQUARED
Deze app toont je hoe muziek ineenzit, zodat je de muziek ook grafisch kan weergeven. Er is een website van, en ook een app voor iPhone en iPad;
[Taal: ENG]
http://creativelab.org.ua/eng/theory/graphics/graphics_eng.htm?ref=producthunt
https://www.producthunt.com/posts/melody-composer-squared


LISTENNOTES: ZOEKEN NAAR PODCASTS
Vaak heb je in podcast apps zelf een zoekmachine om andere podcasts te ontdekken. Deze zoekmachine is iets anders: het gaat niet zozeer om de makers van een podcasst, of de titel, als wel de mensen, de onderwerpen. Om heel wat leuke podcasts te ontdekken! Wat je ontdekt hebt, kan e meteen ook via de website beluisteren, vooraleer je te abonneren. Je vindt trouwens voor elke podcat een iTunes maar ook (gelukkig!) de RSS feed.
[Taal: ENG]
https://www.listennotes.com/search/?q=tech45&sort_by_date=0&scope=episode&offset=0&language=Any%20language&len_min=0&ecount_min=0
https://www.listennotes.com/


PICSSEL ART: KUNST MAKEN MET CSS

Wil je eens proberen of je een kleine tekening kan maken, pixelart eigenlijk, om die dan als CSS in je website te integreren? Dan moet je hier zijn. Gewoon de grootte van de canvas kiezen, hoe grot de pixelsmoeten zijn, en dan maar kleurtjes kiezen en tekenen. In de balk rechts zie je meteen de code verschijnen die je gewoon kan kopiëren.
[Taal: ENG]
https://kushagragour.in/lab/picssel-art/?ref=producthunt


MINDER JET-LAG
Het is vakantie, twee maanden lang. En dus gaan vele mensen al eens wat verder weg, met het vliegtuig. Soms wissel je dan van tijdzone, en wordt dag nacht en omgekeerd. Dan krijg je last van jet-lag: je lichaam zegt dat je moet gaan slapen, volgens je bioritme, maar je geest zegt neen, want het is volgens de klok in het land waar je bent ochtend of middag.
Deze website probeert die jetlag zo minimaal te maken, door je een slaapschema te bieden om de effecten te verminderen.
[Taal: ENG]
https://www.jetlagrooster.com/


PROTOTYPE: MEER DAN 14.000 BRONNEN VOOR DESIGN
Een zoekmachine, maar dan gespecialiseerd in artikels over design. Een ongelooflijk rijke bron van informatie. Om heel veel inspiratie op te doen!
[Taal: ENG]
https://prototypr.io/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ARCHIEFZOEKER

Dit is een initiatief van een 'gewone' mens, Eric Hennekam. Hij heeft een archief samengesteld, tijdens de 30 jaar dat hij  zelf dingen opzocht op het internet. Hij heeft ook een uitvoerige handleiding gemaakt over het gebruik van deze zoeker.
Om eens uit te proberen.
[Taal: NL]
https://erichennekam.blogspot.com/2011/08/handleiding-archief-en-personenzoeker.html
http://archiefzoeker.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ALLE STORINGEN
Deze website is een privé-initiatief, maar onafhankelijk en super handig. Via verschillende meetmethodes hebben de makers, twee oud-medewerkers van IT-publicatie IDG, een systeem uitgewerkt om problemen vast te stellen bij providers maar ook op sociale media.
[Taal: NL]
http://allestoringen.nl/over-ons/
http://allestoringen.nl/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Facebook past privacyregels aan voor Nederlandse gebruikers
https://www.ad.nl/digitaal/facebook-past-privacyregels-aan-voor-nederlandse-gebruikers~ad32f4b1/
- Helft heeft geen toegangscode voor smartphone
https://www.ad.nl/binnenland/helft-heeft-geen-toegangscode-voor-smartphone~a27cd5fb/

 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- UBK90 is LG’s nieuwste Ultra HD-speler met Dolby Vision én Atmos
http://elektrozine.be/ubk90-is-lgs-nieuwste-ultra-hd-speler-met-dolby-vision-en-atmos/
- Samsung Q8 QLED-tv’s met FALD toch op weg naar Europa?
http://elektrozine.be/samsung-q8-qled-tvs-met-fald-toch-op-weg-naar-europa/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Motorola komt met uitgebreide update voor de Camera App
https://computertaal.info/2018/07/05/motorola-komt-met-uitgebreide-update-voor-de-camera-app/
- THE AWESOME ADVENTURES OF CAPTAIN SPIRIT IS NU GRATIS TE DOWNLOADEN
https://computertaal.info/2018/07/01/the-awesome-adventures-of-captain-spirit-is-nu-gratis-te-downloaden/
 


*** TWEAKERS NET

http://www.tweakers.net

- VRT start 1 augustus test met mobiele app voor NU-videodienst
https://tweakers.net/nieuws/140677/vrt-start-1-augustus-test-met-mobiele-app-voor-nu-videodienst.html
- Europarlement: VS beschermt data Europese burgers niet genoeg
https://tweakers.net/nieuws/140649/europarlement-vs-beschermt-data-europese-burgers-niet-genoeg.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- Muyters maakt Vlaamse overheidssteun voor onderzoek naar militaire technologie mogelijk
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/muyters-maakt-vlaamse-overheidssteun-voor-onderzoek-naar-militaire-technologie-mogelijk/article-normal-1170403.html
- Start-up wil het parkeerprobleem in Brussel aanpakken met een signalisatiebord en een app
http://datanews.knack.be/ict/start-ups/start-up-wil-het-parkeerprobleem-in-brussel-aanpakken-met-een-signalisatiebord-en-een-app/article-normal-1170125.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- WK Rusland 2018: de verborgen technologieën
http://www.technologium.be/wk-rusland-de-technologie



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- In de marge: België verbiedt killer robots als eerste land ooit
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/in-de-marge-belgie-verbiedt-killer-robots-als-eerste-land-ooit
- Deze twee Belgische dames ontwikkelden een nieuwe methode om marketing helemaal te transformeren
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-twee-belgische-dames-ontwikkelden-een-nieuwe-methode-om-marketing-helemaal-te-transformeren




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: IS JOUW ROUTER VEILIG?

Onlangs werd er een nieuwe malware ontdekt, die misbruik maakt van een lek in bepaalde routers - de VPNFilter. Met deze gratis tool kan je ontdekken of ook jouw router kwetsbaar is. Je vindt ook instructies voor het geval je inderdaad met het probleem geconfronteerd wordt.
[Taal: ENG]
http://www.symantec.com/filtercheck/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

MAG HET WAT MINDER ZIJN: INSTAGRAM LITE

Heb je een ouder toestel, of een beperkte downloadlimiet, dan moet je absoluut deze reeks artikels volgen. Want daarin krijg je een reeks lite-versies voorgeschoteld van populaire apps voor je smartphone.
Daarmee bespaar je niet allen ruimte op je toestel zelf, maar ook data bij het downloaden ervan, en de communicatie.
Om te beginnen: Instagram Lite. Die is niet eens 1 MB groot om op je toestel te zetten, en hij gebruiktook minder datavolume.
http://www.chip.de/downloads/Instagram-Lite-APK-Android-App_143291893.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.instagram.lite&hl=en_US


TWEE APPS... DIE JE NIET KAN DOWNLOADEN!
Wat nu - wij maken je lekker voor apps, die je dan uiteindelijk toch niet kan downloaden? Tja, het zijn gewoon interessante apps, en het is de moeite waard om te vermelden, omdat zij een belangrijke maatschappelijke invloed hebben.
Om te beginnen een app die de politie kan gebruiken, en die het gemakkelijker moet maken om mensen te betrappen die wel een gehandicaptenparkeerkaart in de wagen hebben liggen, en zo dus gebruik kunnen maken van de speciale parkeerplaatsen, maar die daar eigenlijk geen recht op hebben. De app start als proefproject in drie steden: Antwerpen, Koeleberg, Namen en Kortrijk. Meer lees je bij Het Laatse Nieuws.
Ook de tweede app, is een "werk" app. Het gaat om een project, ontwikkeld door het bedrijf House of Projects, dat de hoogspanningslijnen in kaart gebracht heeft, zodat het gemakkelijker wordt voor de technieker ten velde om zijn opdracht uit te voeren. Deze app zou in het najaar uitkomen, en dus enkel voor professionals bedoeld zijn.
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/zuhal-demir-n-va-stelt-nieuwe-app-voor-die-strijd-aanbindt-met-valse-parkeerkaarten-voor-gehandicapten~a4eb58ec/
http://datanews.knack.be/ict/start-ups/nieuwe-app-maakt-informatie-over-technische-installaties-ter-plekke-toegankelijk/article-normal-1168547.html



LICHT DOOR HET LEVEN: SPOTIFY LITE

De zogenaamde 'Lite' apps worden ontwikkeld voor mensen met een ouder toestel, die meestal weinig vrij geheugen hebben om apps op te slaan. Maar ook voor mensen die een beperkt data-abonnement hebben, of leven in landen waar de dataverbindingen erg beperkt zijn.
Een app die eigenlijk constant veel data verbruikt, is Spotify. En toch bestaat daar nu ook een lite versie van. Die is maar 1 MB groot om te downloaden en installeren, en verbruikt opvallend minder datavolume bij het streamen van muziek. Bovendien kan je een volume limiet instellen, zodat je tijdig gewaarschuwd wordt wanneer je die limiet dreigt te overschrijden.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.spotify.lite&hl=en_US
https://techcrunch.com/2018/07/02/spotify-lite/


AUDIOKIT SYNTH ONE: VOOR DE IPAD
Wil je creatief aan de slag gaan met muziek? Dan is deze gratis en open source app voor de iPad jouw ding. Het is een synthesizer, polyphonisch (meerstemmig dus), die gemaakt werd door een team van meer dan 100 vrijwilligers, waarvan velen professionele sound designers waren.
Bij The Verge een achtergrondartikel over de app, met een demo-filmpje.
https://audiokitpro.com/synth/
https://www.theverge.com/2018/7/1/17518380/audiokit-synth-one-professional-ipad-synth-free
https://itunes.apple.com/us/app/audiokit-synth-one-synthesizer/id1371050497?mt=8


 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het belangrijkste van de muziek staat niet in de noten.
-Gustav Mahler-