Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
28/6/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1062 van 23/6/2018



Gegroet lezer,

Hopelijk hebt u genoten van de lekker spannende voetbalwedstrijd met onze Rod Duivels? Het hele land is weer in de gekte ondergedompeld. Maar het doet goed, zoveel optimisme en geestdrift, voor één keer eens geen negativiteit. En dat lucht op.

Hebben wij ook wat positiefs te vertellen deze week? Jawel hoor - verschillende nieuwigheden, waaronder enkele knappe technische snufjes zoals de artificiële slow motion. En wij hebben veel hoop voor de Snap Kit van Snapchat. U hebt in elk geval heel wat nieuwe dingen om uit te testen!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




PODCASTS BEGINNEN OP EEN VERDIENMODEL TE LIJKEN
Hier in Vlaanderen (en Nederland) zijn er heel wat knappe podcasts. Die zijn, gelukkig voor ons, gratis te beluisteren. Maar hoe verdienen die mensen die de podcasts maken dan hun brood?

Eerlijk gezegd lijkt het ons dat hier ten lande dat 'brood' nog amper een droog sneetje is - geen beleg, geen choco of confituur, laat staan krabsla. Geld valt enkel te verdienen met reclame, en zoveel bedrijven lijken er nog niet in podcast-reclame te geloven.

Bij de podcasters heb je enerzijds mensen zoals het Tech45-team, die hun inkomsten halen uit giften van fans via PayPal, Patreon, en af en toe wat reclame. Rijk worden zij er niet van, maar dat is volgens ons niet waarom deze mensen het doen: zij zijn vooral enthousiast. En anderzijds heb je ook podcasts zoals 'Bits en atomen', gemaakt door de krant De Standaard. De makers van die podcast worden wél betaald - door de krant. Maar omdat de podcast gratis is (ook niet-abonnees kunnen hem beluisteren) is de podcast voor de krant een verliespost als je het puur financieel bekijkt (als je het qua aanbod van kwaliteit bekijkt, is het natuurlijk een winstpost). En het valt dan ook af te wachten hoelang de krant de podcast zal blijven uitgeven.

In de VS echter blijkt de podcast wel degelijk van een verdienmodel te kunnen genieten. In een bericht van Interactive Advertising Bureau kan je wat cijfers lezen: de podcastindustire aldaar bracht in 2017 een 314 miljoen dollar op aan advertenties, wat 86% meer is dan de 169 miljoen in 2016. Maar in perspectief genomen blijft het peanuts: commerciële radio bracht verleden jaar 17,6 miljard dollar op,

Volgens een artikel bij Niemenlab zou het adverteren op podcasts een geweldige boom kunnen krijgen, als dat automatisch zou kunnen gaan ('programmatic buying' van adverteerruimten). Het feit echter dat het nog altijd niet mogelijk is om accuraat te meten of een podcast beluisterd wordt, staat die evolutie echter in de weeg. Niet iedereen die een podcast downloadt, beluistert die immers.

Peter Kafka van Recode vindt dat eigenlijk niet erg. Want meer advertenties zou het genot van het beluisteren van een podcast kunnen verminderen...
http://www.niemanlab.org/2018/06/grow-the-pie-podcast-revenue-seems-to-be-growing-fast-enough-for-everyone-to-get-a-slice/
https://www.recode.net/2018/6/11/17448802/podcast-advertising-2017-iab-small
https://www.iab.com/news/us-podcast-ad-revenues-2017/



DE GIG ECONOMIE IS AAN HET SLINKEN
Met de term 'gig economie' wordt een fenomeen aangeduid waarbij mensen via platforms hun diensten aanbieden. Tijdelijk, voor korte opdrachten. Schoonmaken, boodschappen doen, babysitten, ... je kon het zo gek niet bedenken, of het werd via een platform mogelijk om mensen in te huren op voor jou klussen te doen. Ook Uber is eigenlijk een onderdeel van de gig-economie.

Er werd veel verwacht van die vorm van geld verdienen. Het werd zelfs voorspeld dat 40% van alle Amerikaanse werkende mensen tegen 2020 zelfstandige aanbieders zouden zijn. En in eigen land word ook zwaar ingezet op die gig-economie, die zelfs onbelast moest worden: met de zogenaamde flexi-jobs kan je per maand tot 500 euro bijverdienen. Een systeem dat oorspronkelijk enkel voor de horeca bestond, maar nu uitgebreid zou worden tot andere sectoren.

Maar wat blijkt? Volgens Bloomberg is het aantal Amerikanen dat als zelfstandige aannemer aan de slag is volgens deze platformen, gedaald tot een niveau lager dan 2005. Dus zeker en vast niet de 40% die voorspeld werd. Opvallend is trouwens dat een groot deel van de mensen die via dit systeem werkt, 65 is en ouder.

Meer cijfers bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-06-07/-gig-economy-increasingly-concentrated-among-older-u-s-workers
https://whatis.techtarget.com/definition/gig-economy



APPLE SLUIT ACHTERPOORTJE IN IPHONE
In het iOS besturingssysteem zit al een tijd een bug, waarvan in de laatste maanden vaak gebruik gemaakt werd door politie en andere overheidsdiensten om de versleuteling van de iPhone te omzeilen, en zo inzage te krijgen in de data op die toestellen.

Apple heeft nu aangekondigd dat het in de nieuwe update van zijn software die bug zou uitschakelen. Voortaan zou de poort op het toestel om het toestel te herladen en om data uit te wisselen (waar je dus ook je koptelefoon, stroomkabel en adapters aankoppelt), uitgeschakeld worden een uur nadat de telefoon versleuteld werd. De telefoon zou dan nog geladen kunnen worden, maar om data over te kunnen zetten, moet eerst het paswoord ingegeven worden.

Nu kan je de zure opmerking maken dat het niet fijn is van Apple, om de politiediensten te dwarsbomen. Anderzijds kan je ook zeggen dat niet alleen de politie, maar ook boeven van die bug gebruik kunnen maken om data te stelen. En dat Apple wel degelijk gelijk heeft om dit probleem uit de wereld te helpen...
http://www.nytimes.com/2018/06/13/technology/apple-iphone-police.html


DE SNAP KIT VAN SNAPCHAT: WAAROM DIT BELANGRIJK IS
Moeten we in één klap de spoiler verklappen? Hier komt hij: omdat dit een platform wordt waarmee je op andere diensten kan inloggen, en het is GEEN Facebook!

Verleden maand had TechCrunch een scoop: Snapchat zou een API uitbrengen waarop andere ontwikkelaars zouden kunnen bouwen: de Snap Kit. Zij zouden de login van Snap kunnen gebruiken om in hun app in te loggen, zij zouden Bitmoji avatars in hun klavier kunnen inbouwen, zouden content van Our Stories en Snap Map kunnen vertonen, en stickers voor merken kunnen ontwikkelen die ook 'referral links' bevatten die dan gedeeld kunnen worden in Snapchat, zodat merken weten waar de verwijzing naar hun website vandaan komt.

Het mooie daarvan is dat Snapchat daarbij jouw privégegevens niet deelt, dit in tegenstelling tot Facebook. Zelfs jouw social graph niet. En dat maakt het zo aantrekkelijk.

Partners bij het lanceren van de Snap Kit zou al meteen Tinder zijn, waar je Bitmojis kan brengen naar je chatgesprekken met mensen met wie jij "matcht". Ook zouden fans de Stories van hun helden kunnen bekijken vanuit de Patreon app, en zo dus financiële steun aan hun held kunnen geven.

Een hoopvol initiatief, waarover je meer leest bij TechCrunch. Zouden wij, de 'oudere' generatie, nu ook massaal moeten overschakelen op Snapchat? Wie weet...
https://techcrunch.com/2018/06/14/snapchat-snap-kit/



   
GOOGLE: VOORTAAN MEER CONTROLE OVER JE DATA
Wellicht moeten we om te beginnen een nuance maken: het betreft hier vooral data die gebruikt wordt voor advertenties. Google heeft namelijk een reeks updates uitgebracht aan zijn advertentie-tools, die jou moeten helpen om beter te begrijpen waarom jij die advertentie ziet. En vooral: hoe je dat kan verbeteren.

Gedwongen door schandalen zoals dat van Facebooks Cambridge Analytica en door de nieuwe GDPR wetgeving, worden ook grote bedrijven zoals Google zich bewust van het feit dat de gebruiker zich echt zorgen maakt om zijn privacy. Dat hij zich afvraagt: wat weet men over mij, en hoe is men dat te weten gekomen?

Google wil nu een antwoord bieden op die vraag, althans op de vraag waarom je bepaalde advertenties ziet. Om te beginnen met de tool Ad Settings, die al in 2009 gelanceerd werd en nu een update krijgt. Wanneer je inlogt op je account, kan je op Ad Settings klikken, en daar bladeren doorheen de lijst met factoren waarvop de algoritmes zich baseren om jou advertenties te tonen. Je kan klikken op die categorieën voor meer detail, en zelfs sommige categorieën verwijderen.

Nog een andere tool "Why this ad", die uit 2011 dateert, krijgt een update. Hierbij kan je klikken op een advertentie, om te zien waarom Google denkt dat die jou zou interesseren. Die tool was tot nu enkel bij bepaalde Google diensten en advertentienetwerken beschikbaar, maar zou binnenkort bij allle Google-poten en adverteerdiensten aangeklikt kunnen worden.
http://venturebeat.com/2018/06/14/google-reboots-ad-settings-tools-to-give-users-more-control-over-their-data/



MICROSOFT KOOPT FLIPGRID
Wij moeten eerlijk toegeven dat wij nog nooit van Flipgrid gehoord hadden, maar blijkbaar behoren wij niet tot het doelpubliek: Flipgrid is bedoeld voor studenten. Want meer dan 20 miljoen leerkrachten en studenten in meer dan 180 landen maken er gebruik van, volgens eigen cijfers van het bedrijf.

Flipgrid is namelijk een video-discussie latform en app, waarbij gebruik gemaakt wordt van video om lessen te maken. Studenten kunnen over de onderwerpen discussiëren en erop antwoorden met een videoclips, wanneer zij thuis zijn maar ook in het klaslokaal.

Welnu, Microsoft heeft Flipgrid gekocht. Meer nog: het zal deze tool gratis ter beschikking stellen van de scholengemeenschappen. Daarmee hoopt Microsoft uiteraard een stukje van de educatieve koek van Google af te snoepen, want Google is sterk aan het oprukken in het onderwijs, met zijn collaboratieve tools en zijn goedkope Chromebooks. Ook Apple dingt mee op de scholenmarkt, maar is niet zo sterk qua software. En de tijd dat er 'iPadscholen' opgericht werden, is ook voorbij, het is de laptop met zijn handig klavier die terug oprukt.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/6/18/17474334/microsoft-flipgrid-acquisition-video-discussion-platform



GOOGLE DATALLY APP: BEPERK JE DATAVERBRUIK
Normaal gezien hebben wij hier in België voldoende bandbreedte, en voldoende grote datallimieten om rustig te kunnen surfen op ons mobiele toestel. Maar dat is niet overal het geval. En wanneer je in het buitenland bent, dan moet je vaak erg goed oppassen, wil je niet voor onaangename verrassingen staan wanneer je de factuur van je provider krijgt..

Google heeft een handige app daarvoor: Dataly. Daarmee kan je zelf controleren welke apps data mogen verbruiken. Volgens testen die daarmee uitgevoerd werden, zou daarmee maar liefst 30% bespaard kunnen worden. De app heeft nu een upgrade gekregen, die verschillende nieuwe functies brengt om nog meer data te besparen.

Een van die functies is dat er dagelijkse limieten komen, zodat je je dataverbruik per dag kan controleren. Het helpt je om niet je hele limiet in enkele dagen op te gebruiken, zodat je het de rest  van de maand zonder moet doen. Een andere functie is een 'gast modus' , waarbij je kan bepalen hoeveel data iemand mag gebruiken aan wie jij je telefoon leent - handig wanneer de telefoon door meerdere personen in een gezin gebruikt worden.

Er is ook nog de 'Unused Apps' functie waarbij getoond wordt welke apps je niet meer gebruik maar die toch nog altijd data zouden kunnen verbruiken. Volgens Google zou namelijk 20% van de verbruikte mobiele data afkomstig zijn van apps die data in de achtergrond verbruiken, en dat terwijl zij misschien niet eens een hele maand gebruikt zijn.

En tot slot is er een nieuwe WiFi Map, die je op een landkaart alle nabije WiFi netwerken toont, zodat je op WFi overschakelen kan, in plaats van mobiele data te moeten verbruiken.

De app is eigenlijk bedoeld om vooral mensen te helpen in landen waar mobiele data duur en beperkt zijn, maar gelukkig kan iedereen ter wereld hem downloaden.

Meer bij TechCrunch.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.freighter&hl=en_US&rdid=com.google.android.apps.freighter
https://techcrunch.com/2018/06/18/googles-datally-app-adds-more-ways-to-limit-mobile-data-usage/



MICROSOFT NEWS: APP VOOR ANDROID EN IOS
Weet je nog, MSN - kort voor Microsoft Network? Ooit was het een echt merk - je gebruikte het om te chatten, het was je startpagina van je browser, je vond er je nieuws... Dat was toen. Want ondertussen zijn er zovele andere diensten gekomen, die elk op hun terrein Microsoft verdrongen.

Microsoft wil nu dat verloren terrein terug veroveren. Het had al een tijdje geleden de MSN app uitgebracht, maar aan dat merk kleefde blijkbaar iets oubolligs, want veel succes kende de app niet. Nu probeert Microsoft het opnieuw, met Microsoft News, een app voor Android en iOS. De enige plek waar de merknaam MSN nog behouden blijft, is de webversie, MSN.com.

Achter de nieuwe app zit een tool, Microsoft News, die ook nieuws lever op andere poten van de Microsoft stal: de Edge browser, de News app in Windows 10, Skype, Xbox en Outlook.com. Voor dat nieuwsaanbod verzamelt Microsoft nieuws van meer dan 1.000 premium uitgevers en 3.000 nieuwsmerken. Het verzamelen geschiedt door zowel mensen -een 800 editors wereldwijd-  als artificiële intelligentie.

De app bevat een dark modus, integratie met iOS en ANdroid widgets, en uiteraard ook 'breaking news' meldingen.
https://www.theverge.com/2018/6/20/17482902/microsoft-news-android-ios-app-launch-features
https://www.microsoft.com/en-us/newsapp
https://www.howtogeek.com/fyi/microsoft-news-is-a-clean-app-for-browsing-and-reading-news-on-mobile-offers-dark-mode/



GOOGLE LANCEERT EEN PODCAST APP. ERG NODIG. MAAR OOK FUNCTIONEEL?
Apple heeft zijn iTunes voor podcasts, en nu ook Apple Music. Google heeft ook een muziek app, Play Music, met bijhorende streaming dienst. Maar podcasts kon je tot nu enkel op Android toestellen beluisteren via apps van derden, want Google had geen eigen podcast app voor die smartphones.

Daar komt nu verandering in, met Google Podcasts, de app die deze week uitgebracht werd voor Android. Daar zal je enerzijds aanbevelingen vinden voor podcasts die jou zouden kunnen interesseren - op basis van jouw voorkeuren en de Google algoritmes uiteraard. Maar je kan zelf ook podcasts aan dat lijstje toevoegen.

Het mooie hierbij is dat Google Podcasts ook geïntegreerd zal zijn in de Google Assistant. En dus gesynchroniseerd wordt op alle toestellen waar jij die Assistant gebruikt. Beluister je een podcast op je smartphone, dan zal je naadloos kunnen verder luisteren op je Google Home slimme luidspreker bijvoorbeeld.

Google heeft ook, heel handig, duidelijke instructies voor podcasters om hun podcast gemakkelijk gevonden te laten worden door de app. Het bedrijf wil ook podcasting verder ontwikkelen als een echt storytelling medium. En dat is mooi - denk maar aan de afleveringen van Caliphate, om te weten hoe knap een podcast kan zijn om een verhaal te vertellen. In de toekomst wil Google het podcast medium trouwens echt innoveren. Het denkt daarbij bijvoorbeeld aan ondertiteling van podcasts, zodat ook mensen met een auditieve beperking die kunnen beluisteren, maar wat het ook gemakkelijker zou maken om te 'luisteren' in een lawaaierige omgeving.

Wij kunnen het initiatief alleen maar toejuichen!  De laatste jaren zijn er echt zoveel mogelijkheden onbenut gelaten in podcasts, zoals het indelen in hoofdstukken, het koppelen van links aan segmenten in een podcast, enz. Wij zijn benieuwd wat Google ervan maakt!
https://www.blog.google/products/android/listen-google-podcasts-now-android/
https://thenextweb.com/apps/2018/06/19/googles-no-frills-podcasts-app-is-the-start-of-something-beautiful/



MICROSOFT BRENGT EEN NIEUWE AVATAR EDITOR UIT
Tijdens zijn E3 presentatie verleden jaar, heeft Microsoft aangekondigd dat het grote veranderingen zou brengen in zijn avatar systeem voor de Xbox. Die figuurtjes, die de spelers moeten voorstellen, zouden diverser moeten worden, en dus allerlei mogelijke lichaamstypes moeten weergeven, ook mensen met een handicap, en meer gendermogelijkheden.

Deze week heeft Microsoft dus een editor voorgesteld voor de avatars, waarbij je uit nog meer mogelijkheden kiezen kan. Je kan zelfs vingernagels, ledematen en stemmingen kiezen. Er zijn genderneutrale kleren. En elk type kan je nog verder aanpassen met huid- en haarkleur. Er zijn ook nieuwe accessoires, waaronder een rolstoel.

Uiteraard zal jouw avatar nog altijd niet echt jou zijn, maar hij kan je veel meer benaderen. Of, integendeel, gewoon echt jouw droomfiguur weergeven, de persoon die je in het game wil zijn.

Wij zijn zelf geen gamers, maar dit is toch een mooie feature. Meer bij Ars Technica. Deze editor is voorlopig enkel voorbehouden voor wie deel uitmaakt van het Xobx Insider preview programma.
https://arstechnica.com/gaming/2018/06/microsofts-new-diverse-avatar-editor-represents-more-body-types-disabilities/



GOOGLE VOORSPELT WANNEER JE STERVEN GAAT
Een absoluut schrikwekkend idee: Google traint machines om te voorspellen wanneer jouw uur geslagen zal zijn. Op  basis van heel veel data (in een case dat bij Bloomberg vernoemd wordt, zelfs meer dan 175.000!) leiden de algoritmes af wat het risico op overlijden is.

Nu, dat klinkt erg ontnuchterend, en als je het aan een gezonde persoon vraagt of hij dat wel wil weten, zal zijn antwoord neen zijn. Maar de algoritmes zullen ook gebruikt kunnenw orden zoals hoe lang iemand in het hospitaal moet blijven, hoveel kans er is dat zij snel terug opgenomen moeten worden, en dus de kans op overlijden.

Het bijzonder bij dit medisch experiment, is dat de data uit erg veel afzonderlijke bronnen komen, ook ingescande PDF-bestanden, oude patiëntendossiers. Want het is enkel op baisis van heel, heel veel data kan de machine leren.

Toch voelen wij ons niet echt lekker bij dit bericht. U wel?
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-06-18/google-is-training-machines-to-predict-when-a-patient-will-die



FACEBOOK LAAT BEHEERDERS VAN GROUPS GELD VRAGEN VOOR EXCLUSIEVE CONTENT
Op Facebook zijn enorm veel groepen. Mensen met een gemeenschappelijke belangstelling, leden van een sportclub of jeugdevereniging, je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een groep je voor gemaakt. En elke groep heeft natuurlijk een structuur, met een baas, de beheerder, die alles in goede banen moet leiden. Momenteel zijn er meer dan 1 miljard gebruikers die op Facebook tot groepjes behoren.

Facebook is nu met een test begonnen waarbij die Admins geld kunnen vragen, een maandelijks abonnement van $4,99 tot $29,99, als lidgeld voor speciale sub-groepen in hun club, waar dan exclusieve content aangeboden wordt. Eigenlijk geen gek idee.

Tijdens deze test zal Facebook geen commissie vragen op die abonnementsgelden. Toch zullen de groepen een commissie moeten afstaan, omdat het geld aangerekend wordt via het besturingssysteem (iOS of Android). Het is later wel mogelijk dat Facebook ook zijn aandeel wil hebben.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/06/20/facebook-subscription-groups/



FACEBOOK LANCEERT SPELLETJESPROGRAMMA'S
De mens is en blijft een speelvogel. En een van de populairste interactieve dingen die de burger doet op zijn smartphone, is quizzen. HQTrivia is daarvan een enorm succesvol voorbeeld.

En natuurlijk zou Facebook ook graag iets dergelijks willen. Daarom lanceert het nu zijn eigen platform voor spelprogramma's. Het is eigenlijk een set van interactieve live en on-demand video, waarmee je een quiz kan maken, een poll, uitdagingen enz. Als je zelf een idee hebt voor  een quiz, kan je nu al intekenen voor deze functie.

Enkele partners deden dat al, en volgens Techcrunch kan je binnenkort een programma 'What's in the Box' spelen waarbij je moet raden wat er in een doos zit. Een ander programma is 'Outside Your Bubble' van BuzzFeed News, waar deelnemers moeten raden wat hun tegenstrevers aan het denken zijn.

Je hebt het begrepen: Facebook doet er alles aan om je maar zo lang mogelijk binnen zijn territorium te houden. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/06/19/facebook-gameshows/
https://www.facebook.com/help/contact/606514499707489


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!




GOOGLE DEEPMIND MAAKT VAN 2 AFBEELDINGEN EEN HELE SCENE
Er zijn heel wat knappe toepassingen van Artificial Intelligence of AI. Die technologie is gebaseerd op heel, heel veel data, waaruit de computer dan lessen moet trekken. Hoe slimmer de AI, hoe beter de conclusies zijn.  Denk maar aan AI die artsen kan assisteren bij het stellen van diagnoses - met opzet zeggen wij 'assisteren', want het is nog altijd de arts die deze diagnose verder zal interpreteren.

Welnu, Google heeft een AI die DeepMind heet. En die blijkt toch wel iets bijzonders te kunnen: vanuit 2 foto's, die gemaakt zijn van een bepaalde plek, zou hij in staat zijn om een beeld te maken van de hele omgeving, de dingen die dus nog niet op die afbeeldingen staan.

Dat is natuurlijk knap, maar heeft het ook een praktische toepassing? Volgens het persbericht zou dit vooral van pas kunnen komen bij autonoom rijdende auto's. Die zouden zo, net als de mens, een beter ruimtelijk inzicht kunnen krijgen in de weg.

Een intrigerend idee. Meer in het persbericht.
https://www.axios.com/an-ai-learns-to-predict-scene-from-one-image-8e6c4831-40f7-4949-af2d-07fb7e838467.html


KUNSTMATIGE SLOW MOTION
Weer een mooie technische stap vooruit: deze week zouden in principe onderzoekers van het bedrijf Nvidia een neuraal netwerk voorstellen, dat zonder toezicht van de mens een willekeurig aantal frames aan een video kan toevoegen, om zo slow motion te simuleren.

Deze techniek noemen zij "variagle-lengt multi-frame interpolation". Een hele mondvol dus. Een eerste neuraal netwerk schat het patroon van de beweging van voorwerpen, opperflakken, en de hoeken tussen twee frames, en maakt zo een 2D vector van de beweging die te voorspellen valt, wat dan een 'flow field' genoemd wordt. Een tweede neuraal netwerk gebruikt dat flow field om te voorspellen welke delen van de scene achter andere delen ervan zouden verdwijnen, en past dan toe op de twee afbeeldingen. Vervolgens wordt het flow field gbruik om de afbeeldingen zo te maken dat de frames vlot in elkaar overvloeien.

Een tamelijk technische uitleg, maar een demo bij Venturebeat maakt alles veel duidelijker. Kort samengevat: om een video in slow motion te kunnen tonen, moet je heel veel frames per seconde hebben. Want anders krijg je een hortend beeld. Deze technologie geeft je een vloeiend beeld, door de ontbrekende frames zelf in te vullen.
https://venturebeat.com/2018/06/18/this-nvidia-neural-network-can-apply-slow-motion-to-any-video/

  



Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: HET GROTE INTERVIEW #2 - JOËLLE DE CEULAER
Wie een beetje meedraait op Twitter en ook wat politiek actieve figuren en journalisten volgt, zal weten dat de figuur van Joël de De Ceulaer, journalist en senior writer bij De Morgen, vaak controverse oproept omwille van zijn uitgesproken meningen.
In deze podcast kan je een gesprek beluisteren tussen Matthias Dobbelaere-Welvaert met deze journalist.
https://dobbelaerewelvaert.be/portfolios/het-grote-interview-2-met-joel-de-ceulaer/







OOR: UNIVERSITEIT VAN VLAANDEREN
Vlaamse topwetenschappers delen hun kennis met jou, in korte hoorcolleges van maximum 15 minuten. Voor wie een beetje slimmer worden wil...
[Taal: NL]
https://www.universiteitvanvlaanderen.be/






Netties werkt samen met:



 
De nieuwe oogst


   
RELIGIE: DE FEITEN
Helaas lijkt de laatste tijd zich een strijd te ontwikkelen tussen religies. Of liever: een strijd rond religies. Het zijn niet altijd mensen met een andere religie, of enige religie überhaupt, die kritiek hebben op religies. Maar om een goede discussie te kunnen aangaan moet je over feiten beschikken.
Die feiten over religies vind je hier. Hoeveel mensen de religie belijden, waarop die gebaseerd is, enz. Om te bookmarken zodat je de feiten kan aanhalen bij discussies!
[Taal: ENG]
http://www.religionfacts.com/big-religion-chart


HOE GOED ZIEN JOUW OGEN KLEUREN?

We denken wel allemaal dat we een bepaalde kleur zien, maar is wat jij als groen ervaart, hetzelfde als wat ik als groen ervaar? Deze website helpt je om uit te vinden hoe goed jij kleuren onderscheiden kan. Om even te testen!
[Taal: ENG]
https://www.xrite.com/hue-test


VOOR DE LEZERS ONDER U: 50 BOEKEN OM TE ALLES OVER HET UNIVERSUM TE BEGRIJPEN
Je moet het toegeven: hoe de aarde, de melkweg, het universum ontstaan is, dat gaat boven ons petje - laat staan hoe wij, de mens, er zijn gekomen. Toch proberen verschillende wetenschappers het ons uit te leggen. In boeken belichten zij de verschillende theorieën, waar wij vandaan komen, wat wij hier doen, waarheen wij gaan, maar vooral: wat is het universum?
Een lijstje om te kopiëren naar je Bucket List!
[Taal: ENG]
https://medium.com/swlh/definitive-list-of-50-books-to-understand-everything-in-the-universe-6d04f1a08533


FILMSTRUCK: BEKIJK DE FILMKLASSIEKERS
Ben je een fan van klassieke films? Dan moet je deze website eens bezoeken. Het is een ware schatkamer van ontelbare iconische films, zowel uit Hollywood als van onafhankelijke producers.
In principe is deze site enkel voorbehouden voor bepaalde landen. Maar ongetwijfeld weten slimme lezers daar wel weg mee?
[Taal: ENG]
https://www.filmstruck.com/unavailable/


WIKIHOW: GITAAR LEREN SPELEN

De website WikiHow is een echte schatkamer, boordevol informatie. En handige informatie bovendien. Neem nu deze "How to do..." die je uitlegt hoe je begint met gitaarspelen.
Die bevat korte filmpjes, stap voor stap instructies, zodat je direct kan beginnen, zelfs al ken je geen noot muziek.
[Taal: ENG]
https://www.wikihow.com/Play-Guitar


40 SUPERSCHURKEN IN DE LITERATUUR
Wat moet je nu doen met een schurk in een boek - hem haten, of toch stiekem bewonderen? Dit artikel laat je kennismaken met 40 van de beste schurken in de literatuur. Zo heb je meteen een leeslijstje voor de vakantie, om een paar prachtige schurken te ontdekken!
[Taal: ENG]
https://lithub.com/40-of-the-best-villains-in-literature/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JIJ KIEST
Een initiatief van de VRT, in het vooruitzicht van de verkiezingen in oktober. Je kan hier namelijk voorstellen doen en steun zoeken voor jouw voorstel, zodat partijen zich ook hierover moeten uitspreken.
[Taal: NL]
https://jijkiest.vrtnws.be/landing


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LANG ZULLEN WE LEZEN

Het boek is een beetje in de verdrukking aan het geraken. In plaats van het boek te lezen op de trein, zitten wij met zijn allen naar het schermpje van de sociale media te staren. Tegenstrijdige meningen die je opjutten, die je aanzetten om meer en meer te scrollen, om een opinie te vinden die de jouwe versterkt, of om een opinie tegen te komen die jou tot verontwaardiging aanzet.
En dat, terwijl een boek lezen zoveel rust schept in je hoofd. Dit initiatief van de VRT wil je aanzetten om terug meer te lezen. Hier kan je een kijkje nemen in de boekenkast van andere lezers, of je eigen boekenkast openzetten.
[Taal: NL]
https://www.langzullenwelezen.be/about


VRIJDAG MULTIMEDIA: READ COMICS

Op deze website kan je, geheel gratis, Amerikaanse stripverhalen ('comics') online lezen.  Sommige verhalen kan je gewoon meteen lezen (vooral de 'Ongoing Comics'), bij andere moet je eerst een gratis account aanmaken.
Urenlang leesplezier verzekerd!
[Taal: ENG]
https://readcomics.io/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BESTE POSTERS OOIT VOOR FILMS
De website Kenga Rex maakte een verzameling met de mooiste grafische posters ooit, voor films. En daar zijn echt pareltjes bij. Genieten maar!
[Taal: ENG]
http://kengarex.com/28-best-graphic-movie-posters-of-all-time/?ref=5972



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD

http://www.ad.nl/multimedia

 
- 1200 Instagramvolgers? Dat is dan tien euro
https://www.ad.nl/digitaal/1200-instagramvolgers-dat-is-dan-tien-euro~afe589c2/
- Consumentenbond haalt weer 1000 nepwebshops offline
https://www.ad.nl/economie/consumentenbond-haalt-weer-1000-nepwebshops-offline~ad084c1d1/

 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Zeven dingen die we leuk (en minder leuk) vonden aan de Galaxy S9 Plus
http://elektrozine.be/zeven-dingen-die-we-leuk-en-minder-leuk-vonden-aan-de-galaxy-s9-plus/
- iRobot met betaalbare én connected robotstofzuigers
http://elektrozine.be/irobot-met-betaalbare-en-connected-robotstofzuigers/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: TomTom Go Basic – zoek je weg door het kluwen
https://computertaal.info/2018/06/18/review-tomtom-go-basic-zoek-je-weg-door-het-kluwen/
- Agony – of horror op het scherm
https://computertaal.info/2018/06/12/agony-of-horror-op-het-scherm/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor AVG-oplichting via 'boetes'
https://tweakers.net/nieuws/140131/autoriteit-persoonsgegevens-waarschuwt-voor-avg-oplichting-via-boetes.html
- Google voegt Continued Conversation toe aan Assistant op Home-speakers
https://tweakers.net/nieuws/140123/google-voegt-continued-conversation-toe-aan-assistant-op-home-speakers.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Betaalapp POM moet een deel van haar activiteiten stopzetten
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/betaalapp-pom-moet-een-deel-van-haar-activiteiten-stopzetten/article-normal-1164959.html
- Nederland wereldkampioen robotvoetbal
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nederland-wereldkampioen-robotvoetbal/article-normal-1164655.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- 3 digitale missers die Belgische kmo's nog te vaak maken:
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/3-digitale-missers-die-belgische-kmo-s-nog-te-vaak-maken
- In de marge: Rode Duivels-gekte op sociale media minder groot dan tijdens vorig WK
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/in-de-marge-rode-duivels-gekte-op-sociale-media-minder-groot-dan-tijdens-vorig-wk


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


GMAIL APP VOOR ANDROID: DE SWIPES AANPASSEN

Google heeft verleden week een nieuwe versies uitgerold van Gmail voor Android. Een van de nieuwe functies is dat je zelf kan aanpassen wat er gebeurt, wanneer je links of rechts veegt (swipe) in je inbox.
Om dat aan te passen, moet je eerst op het hamburger icoontje (de drie lijnen bovenaan het scherm) tikken, en dan Instellingen kiezen, onderaan het menu. Daar heb je een uitgebreide lijst, waar je doorheen moet bladeren. Ga naar "General Settings", en kies dan "Swipe Actions".
Standaard zal de app de boodschap archiveren, of je nu rechts of links veegt. Maar wanneer je tikt op het vakje om rechts of links te swipen, dan kan je daar een andere actie kiezen: archiveren, wissen, als gelezen / ongelezen markeren, verplaatsen naar, snooze, of niets.
https://www.howtogeek.com/355524/how-to-use-windows-10s-hidden-video-editor/
https://lifehacker.com/how-to-customize-what-swipes-do-in-gmails-android-app-1826716597?utm_source=lifehacker_twitter&utm_medium=socialflow&utm_campaign=socialflow_lifehacker_twitter
 



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

5KPLAYER: FILMS AFSPELEN


Windows - 37,9 MB - freeware
Met deze gratis player kan je video's in alle gangbare formaten afspelen. Maar je kan ook onder Windows gebruik maken van de functies van de AirPLay streaming.
De tool combineert het afspelen van video-downloader met media player, in een gebruiksvriendelijk formaat bovendien. Het enige wat eventueel ontbreekt is dat je enkel de klank van internetfilmpjes zou moeten kunnen downloaden.
https://www.5kplayer.com/
http://www.chip.de/downloads/5KPlayer-fuer-Windows_84354370.html



APP: GUESS THE MOVIE
Er zijn heel wat leuke quizzen die je als app kan spelen. Deze draait rond jouw filmkennis: Guess the MOvie. Daarbij moet je, zoals de titel zegt, proberen te raden welke film het is, op basi van de dingen die je te zien krijgt. Er zijn 20 verschillende levels.
https://itunes.apple.com/us/app/guess-the-movie/id375276782?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.june.guessthemovie


EMODAY: EEN DAGBOEK MET EMOJI'S
[iPhone - freeware]
Wie zei daar dat we binnenkort geen geschreven taal meer zouden gebruiken, maar enkel emoji's - en dat er dan geen taalbarrière meer zou bestaan?
Als je daarin gelooft, dan moet je dat ook toepassen. Begin dus maar met deze app, een dagboek dat je bijhoudt door enkel emoji's te gebruiken. Zou je niet snel hunkeren naar meer mogelijkheden om nuances uit te drukken?
https://itunes.apple.com/us/app/emoday/id1388705421


PASSPROTECT: WAARSCHUWING BIJ HACKING VAN JE WACHTWOORD


Deze extensie voor je Chrome browser zal je een waarschuwing sturen wanneer jouw wachtwoord verschijnt in bekende hackerso-forums.
https://www.chip.de/news/PassProtect-schuetzt-vor-Hackern-Chrome-Erweiterung-warnt-wenn-Ihre-Passwoerter-geknackt-wurden_142545480.html
https://www.passprotect.io/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als er meer gevoetbald werd, dan zou er nooit meer oorlog komen.
-Willem Frederik Hermans-