Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/4/2018  om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer  1152 van 7/4/2018



Gegroet lezer,

Wat een heerlijke lentedag! Iedereen is goedgeluimd, loopt vrolijk rond, en geniet van het zonnetje op een terras. Hopelijk volgen er nog veel meer dergelijke dagen - voor ons mag het nog even blijven duren!

Zoals verleden week aangekondigd, hebben wij onze berichtgeving de voorbije week op een iets lager pitje gezet omwille van het paasverlof. Toch viel er weer genoeg te vertellen, zodat wij dit in korte samenvattingen weergegeven hebben. U hebt in elk geval toch nog altijd genoeg om te lezen!

Veel lees- en experimenteerplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.





BEPAAL TERUG ZELF WAT JE ONLINE AAN NIEUWS VINDT, DANKZIJ DE RSS FEEDS!
Een opmerkelijk artikel onder de titel "It's time for an RSS Revival" bij Wired, en het is een artikel naar ons hart. Kort samengevat gaat het over het feit dat we, in een tijdperk waarin wij wij de algoritmes van sites zoals Twitter of Facebook laten bepalen wat wij te zien krijgen, bestaat er een simpele formule om de controle hierover terug in handen te krijgen: de goede oude RSS-feed.

RSS, de afkorting voor Really Simple Syndication, is een technologie die bijhoudt welke nieuwe artikels er bij een bepaalde site verschenen zijn, en dat in een standaard formaat, zodat je data zoals titel, link, datum van verschijnen in een RSS-reader kan binnenhalen en volgen.

Jij bepaalt zelf welke feeds er in jouw feed reader terecht komen, met andere woorden: de koppen van de artikels worden niet voor jou gekozen. Je kan de artikels lezen in een gespecialiseerde RSS-feedreader zoals Feeddly, die 14 miljoen gebruikers telt (1). IN het artikel gaat her hier verder over.

Maar wij hebben ook een tip voor jou: de Sage-extensie voor je Firefox browxer. Eerst moet je die dus wel even installeren (2). Kom je daarna op een website die een RSS-feed aanbiedt, dan klik je even op het icoontje van de feed, om de feed toe te voegen aan Sage. Daarna kan je alle feeds in Sage lezen, dat zich opent in een zijbalk. Daar vind je een lijst met de feeds waarop je geabonneerd bent. KLik op een feed, en in de kolom rechts kan je de artikels lezen.

Nog meer RSS-feedreaders worden in het artikel van Wired vermeld. Neem de controle terug in je handen over het nieuws!
https://www.wired.com/story/rss-readers-feedly-inoreader-old-reader/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/sage/



TWEEDE DODELIJK ONGEVAL MET EEN AUTONOOM RIJDENDE AUTO. WAT NU?
Verleden week heeft zich een opnieuw een dodelijk ongeval voorgedaan met een zelfrijdende auto. In dit geval ging het om een Tesla, en het is de chauffeur die het leven liet bij de dodelijke crash. Ter  herinnering: enkele weken geleden was het een voetgangster die om het leven kwam toen zij door een autonome auto aangereden werd.

Uiteraard volgt nu een diepgaand onderzoek naar dit nieuwe ongeval. Maar Tesla heeft de resultaten van dat onderzoek niet afgewacht - iets wat de Amerikaanse NTSB die het ongeval moet onderzoeken, niet kan waarderen. Volgens Tesla zou de chauffeur de autopiloot geactiveerd hebben, maar zouden zijn handen tijdens de zes laatste seconden voor het ongeval niet op het stuur gelegen hebben. En dat ondanks het feit dat dit te allen tijde verplicht is, en de chauffeur er via het systeem aan herinnerd werd dat hij zijn handen op het stuur moest plaatsen.(1)

Dit tweede geval heeft wel verregaande gevolgen. Om te beginnen voor Tesla zelf, dat toch een beetje in nauwe schoentjes geraakt. Het heeft verleden week 123.000 wagens moeten terugroepen, omdat er roestende bouten zouden zitten in de stuurbekrachtiging van de wagen (2). Bovendien slaagt het er maar niet om de beloofde wagens op tijd te leveren. Elon Musk, de grote baas van Tesla, heeft nog getracht de situatie op 1 april te redden met een kwinkslag - namelijk dat Tesla failliet moet gaan, omdat het er niet in geslaagd is zijn grote voorraad paaseieren te verkopen. Iets waar menigeen, die op zijn Tesla wagen zit te wachten, wellicht groen gelachen heeft.

Maar het incident werpt ook een hele smet op de toekomst van zelfrijdende auto's. In de podcast van Daily Tech News wordt daarop nader ingegaan (3) met Rodney Brooks, die een podcast heeft over Robotics en AI. Daarin worden twee aspecten behandeld van autonome wagens.

Om te beginnen het feit dat de verwachtingen daarrond niet realistisch zijn. De ene beweert dat we met zijn allen tegen 2020 in zelfrijdende wagens zitten, de ander beweert dat het nooit zal gebeuren. De waarheid ligt wellicht in het midden.

Een ander aspect is: hoe kunnen we autonome wagens leren om ook eens "stout" te zijn - maar op een verantwoorde manier. Elke chauffeur zal al eens over een dubbele streep rijden, of een U-bocht nemen waar het niet mag, even over het fietspad uitwijken, dubbel gaan staan om iemand te laten in- of uitstappen... Dingen die verboden zijn. Maar in sommige omstandigheden doe je dat, omdat je geen andere keuze hebt. Wanneer een verhuiswagen of vuilkar de straat verspert bijvoorbeeld. Of wanneer er een wagen staat te wachten om links af te draaien, en je de keuze hebt om snel een overtreding te maken (maar je kijkt natuurlijk uit dat je geen andere mensen in gevaar brengt) of anders uren te blijven staan wachten.

Welnu, voor ons, mensen, is het logische dat wij die afweging kunnen maken. Maar is het verantwoord om ook autonome systemen dit aan te leren - of is het gewoon gevaarlijk om deze systemen wijs te maken dat regels niet altijd gevolgd moeten worden?

Beluister zelf de podcast. Vast staat in elk geval dat zelfrijdende auto's nog niet morgen in het straatbeeld zullen verschijnen...

O ja, nog even dit: Tesla auto's zouden geen zogenaamde 'zwarte doos' hebben, waardoor het moeilijk is om de juiste omstandigheden van een ongeval na te gaan, zo weet Bloomberg (4)
http://www.cbc.ca/news/technology/tesla-fatal-crash-autopilot-selfdriving-car-1.4601297
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/tesla-roept-wereldwijd-123-000-wagens-terug-door-roestende-bouten/article-normal-984387.html
https://archive.org/details/DTNS20180402_201804
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-03/teslas-don-t-have-black-boxes-making-u-s-crash-probes-harder?cmpid%3D=socialflow-twitter-tech&utm_medium=social&utm_campaign=socialflow-organic&utm_source=twitter&utm_content=tech



FIREFOX REALITY: BROWSER VOOR AR EN VR
Waar in het tijdperk van de desktop / laptop computer de browser onze deur was op de internet-wereld, zijn het op het kleine scherm van ons mobiele toestel de apps. Maar zijn zijn beperkt - zij openen niet de deur op het héle internet, maar tot een klein stukje ervan.

Wat zal in de volgende vorm van interactie met het internet, de headsets, de deur zijn tot de wereld? Bij Mozilla gelooft men dat het dan terug de browser zla zijn. Maar een nieuw soort browser, die van nul af aan terug opnieuw gebouwd werd, met de headsets in het achterhoofd.

Daarom werd Firefox Reality nu bedacht. Niet alleen kan die werken met mixed reality - AR, VR, een combinatie van beiden met de werkelijkheid rondom jou, maar hij is bovendien cross-platform. Er bestaan immers al oplossingen om het web te bezoeken op headsets, maar die zijn specifiek voor een bepaald platform, en zij zijn gesloten. Firefox Reality zal daarentegen op verschillende toestellen werken, en volledig open zijn, open source.

De aankondiging bij Mozilla zelf belooft een mooie toekomst! Nu nog afwachten wanneer de browser klaar zal zijn... en wanneer headsets écht gebruiksvriendelijk zullen zijn, want ons zal je niet gauw zien rondlopen met zo'n onhandige VR-bril op ons hoofd!
https://blog.mozilla.org/blog/2018/04/03/mozilla-brings-firefox-augmented-virtual-reality/
http://techcrunch.com/2018/04/03/mozilla-shows-off-a-firefox-mixed-reality-browser-for-headsets/
https://www.engadget.com/2018/04/03/firefox-mozilla-virtual-augmented-mixed-reality/?sr_source=Twitter



NIEUWS WOENSDAG KORT: FACEBOOK
Zoals aangekondigd werkt onze redactie deze week op een laag pitje. Daarom enkel maar de hoofdlijnen van het nieuws - wil je meer lezen, dan hoef je de links maar aan te lokken

Om te beginnen: Facebook - nogmaals. Het bedrijf heeft bekend gemaakt dat bij het debacle met Cambridge Analytica toch wel meer mensen betrokken waren dan oorspronkelijk bekend gemaakt. Niet 50 miljoen, maar 87 miljoen - hoofdzakelijk in de VS. (1)

Ondertussen probeert Zuckerberg de scherven bijeen te vegen, om zo terug het vertrouwen te winnen van zijn gebruikers.Het heeft nu maatregelen aangekondigd waardoor apps niet meer zo gemakkelijk toegang krijgen tot je Facebook gegevens. De data die via de Pages API, Events API, Groups API, en Facebook Login te verkrijgen zijn, worden drastisch beperkt. En bovendien moet je expliciet toestemming geven aan elke app die toegang vraagt tot die data (2)

En tot slot: Facebook heeft aangekondigd dat het alle sms-berichten en gesprekgegevens zal wissen van Android gebruikers, die ouder dan een jaar zijn. En dat het ook andere data, zoals het tijdstip van het gesprek, niet langer zal bijhouden.(3)
http://www.recode.net/2018/4/4/17199272/facebook-cambridge-analytica-87-million-users-data-collection
http://newsroom.fb.com/news/2018/04/restricting-data-access/
http://www.theverge.com/2018/4/4/17199708/facebook-call-history-sms-data-collection-changes



NIEUWS WOENSDAG KORT: SNAPCHAT, INTEL
Snapchat heeft twee nieuwigheden aangekondigd: voortaan kan je een videogesprek voeren met maximaal 16 vrienden tegelijk. En je kan een vriend in een snap taggen, door het @ symbool te typen, en dan de gebruikersnaam van je vriend.(1)

Intel, en dan zijn we bij de hardware beland, heeft een i9 chip voorgesteld, die 29% sneler zou zijn dan de i7 chip. Hij is geschikt voor mobiele toestellen en bevat 6 kernen en 12 threads.




https://www.theverge.com/2018/4/3/17191910/snapchat-friend-tagging-stories-group-video-chat-features
https://www.anandtech.com/show/12607/intel-expands-8th-gen-core-core-i9-on-mobile-iris-plus-desktop-chipsets-and-vpro



NIEUWS KORT: PINTEREST MET CHRONOLOGISCHE VOLGORDE, BOYCOTT VAN AI WETENSCHAPPERS
Goed nieuws voor al wie Pinterest vervloekt, omdat er tegenwoordig een algoritme is dat bepaalt wat jij te zien krijgt: er komt ook een nieuw tabblad following, waar je een feed krijgt met daarin de postings van de mensen die jij volgt. En die staan, joepie!, in omgekeerde chronologische volgorde. Meer bij Wired.

Een tweede bericht is toch iets om koude rillingen van te krijgen. Het blijkt namelijk dat de winnaar van de DARPA Robot competitie, en partnerschap heeft afgesloten met een wapenbedrijf. Wat dus laat veronderstellen dat het bedrijf robot-vechters gaat maken, en AI in zijn wapens gaat stoppen.

Artificial Intelligence wetenschappers trekken hierover aan de alarmbel, en roepen op tot een boycott. (2)
https://www.wired.com/story/pinterest-people-you-follow-feature?mbid=social_twitter
https://gizmodo.com/winner-of-darpa-robot-competition-partners-with-defense-1825006939



FACEBOOK: THE REGISTER LAAT EEN ANDERE KLOK HOREN, TIPS IN DE VLAAMSE KRANTEN, EN NOGMAALS POGING OM FAKE NEWS TE BESTRIJDEN
De naweeën van de ontdekking dat gegevens van miljoenen gebruikers op stiekeme manier uit Facebook gehaald werden, blijven duren. Donderdag werd overal groot alarm geslagen: niet 50 miljoen maar 87 miljoen mensen zouden slachtoffer zijn van deze privacy-inbreuk. En er zouden ook Belgen bij zijn.

The Register trekt echter die cijfers in twijfel. Volgens Cambridge Analytica zelf zou het "slechts" gaan om 30 miljoen records, en werden die gegevens helemaal niet gebruikt bij de Amerikaanse verkiezingen (1).

De Vlaame kranten doen ondertussen hun best om de Belgen bij te staan om deze calamiteit te overleven, eng even tips om je Facebook account te beveiligen (2)(zit wel achter een betaalmuur)

Facebook zelf probeert ondertussen het vertrouwen van de gebruiker terug te winnen. Enerzijds breidt het een test die het verleden jaar op beschieden schaal begonnen was, verder uit naar de hele VS. Voortaan zal je in je News feed meer achtergrond informatie krijgen over de artikels die je ziet, en ook een handig overzicht van de uitgevers zelf. Meer bij The Verge (3).

Bovendien belooft Facebook dat het zich niet alleen in regel zal stellen met de strenge nieuwe regels van de GDPR, maar dat het die regels ook voor de rest van de wereld zou toepassen. (4)
https://www.theregister.co.uk/2018/04/05/facebook_cant_count_says_cambridge_analytica/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180405_03447280
https://www.theverge.com/2018/4/3/17193750/facebook-news-feed-articles-publisher
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-05/eu-facebook-arranging-high-level-contacts-over-data-scandal?utm_content=tech&cmpid%3D=socialflow-twitter-tech&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialflow-organic




Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   

GNOOSIC: NIEUWE MUZIEK ONTDEKKEN
Deze webdienst is gebaseerd op Gnod, een zichzelf aanpassend systeem dat leert over de wereld, door de bezoekers te vragen wat zij graag hebben en wat niet. Gnoosic is een versie van Gnod, speciaal voor muziek. Je vult in welke muziek je graag hebt, en dan krijg je suggesties voor nog meer muziek die je zou kunnen interesseren. Het is wel een werk in ontwikkeling, want de database moet voortdurend groeien.
[Taal: ENG]
http://www.gnoosic.com/


COMPUTERWETENSCHAPPEN LEREN
Je bent nooit te oud om teleren. Computerwetenschappen is misschien niet het simpelste onderwerp, maar wel een hele uitdaging. Deze site toont je welke (video)cursussen je kan volgen, wat je er bijleert, en waarom je de cursus zou moeten volgen.
[Taal: ENG]
https://teachyourselfcs.com/


60 CREATIVE COMMONS WEBSITES OM MUZIEK TE DOWNLOADEN

Heb je even tijd? Dan moet je deze websites absoluut eens uitproberen. Op elk van deze sites kan je namelijk muziek vinden die volgens het Creative Commons principe gratis gedownload mag worden. In het artikel bij Hongkiat staan de websites netjes opgelijst, plus een uitleg over wat je er zal aantreffen. (Tip: Wim W)
[Taal: NL]
https://www.hongkiat.com/blog/creative-common-music-download/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SOUNDOFSCIENCE
Een theatershow over wetenschap. De ideale manier om wetenschap van het "elitaire" schavotje te halen, en toegankelijk te maken voor iedereen.
http://www.soundofscience.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: VALKEN VOOR IEDEREEN
Er zijn al een tijdje camera's geïnstalleerd in en rond Brussel, die enkele Slechtvalkenfamilies volgen. e beelden daarvan kan je via een webcam bekijken. Nu werd er ook een camera geplaatst IN een nest, waar enkele kuikens uitgekomen zijn of binnenkort moeten uitkomen. Spannend!
[Taal: NL]
http://www.valkenvooriedereen.be/?lang=nl






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Privacy-expert: Er komen nog veel grotere dataschandalen aan
https://www.ad.nl/digitaal/privacy-expert-er-komen-nog-veel-grotere-dataschandalen-aan~a2bc2b8c/
- Facebook vroeg ziekenhuizen om medische dossiers
https://www.ad.nl/digitaal/facebook-vroeg-ziekenhuizen-om-medische-dossiers~a2810e36/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Stevige sound met partyspeaker Sony
http://elektrozine.be/stevige-sound-met-partyspeaker-sony/
- Deze series en docu zijn nieuw op Netflix in april 2018
http://elektrozine.be/deze-series-en-docu-zijn-nieuw-op-netflix-in-april-2018/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wereld Backup Dag: De dag redden door data te bewaren
https://computertaal.info/2018/04/06/wereld-backup-dag-de-dag-redden-door-data-te-bewaren/
- Android app: FakeGPS
https://computertaal.info/2018/04/05/android-app-fakegps/


 *** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Facebook schat dat Cambridge Analytica data van 2,7 miljoen EU-burgers vergaarde
https://tweakers.net/nieuws/137145/facebook-schat-dat-cambridge-analytica-data-van-2-komma-7-miljoen-eu-burgers-vergaarde.html
- Snapchat brengt Lenses uit die werken met TrueDepth-camera iPhone X
https://tweakers.net/nieuws/137127/snapchat-brengt-lenses-uit-die-werken-met-truedepth-camera-iphone-x.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be



- De Amazon Echo speaker werkt nu als intercom
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/de-amazon-echo-speaker-werkt-nu-als-intercom/article-normal-1003811.html
- Roche rondt overname van e-health-start-up af
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/roche-rondt-overname-van-e-health-start-up-af/article-normal-1002657.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De oorlog der Macbook adapters | De Xtorm XC005
http://www.technologium.be/de-oorlog-der-macbook-adaptors-de-xtorm
- De toekomst van gedeelde mobiliteit schakelt een versnelling hoger
http://www.technologium.be/de-toekomst-van-gedeelde-mobiliteit-schakelt-een-versnelling-hoger


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Opvallend: Vlaamse jongeren bereik je het best via Facebook
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/opvallend-vlaamse-jongeren-bereik-je-het-best-via-facebook
- Frederik Anseel: “Vroeger kwamen katoenarbeiders in opstand tegen machines. Vandaag protesteren taxichauffeurs tegen Uber: waar zit het verschil?"
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/frederik-anseel-vroeger-kwamen-katoenarbeiders-in-opstand-tegen-machines-vandaag-protesteren-taxichauffeurs-tegen-uber-waar-zit-het-verschil




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: GOO.GL LINK-VERKORTER WORDT STOPGEZET. WAT NU?
Google heeft aangekondigd dat het haar URL-verkortingsdienst via het goo.gl adres gaat stopzetten. Bestaande links zullen nog altijd blijven doorverwijzen naar het gekoppelde adres, maar nieuwe links zal je niet meer kunnen verkorten.

Wat nu? Wel, je kan alternatieve diensten gebruiken zoals ow.ly of Bitly. En sociale netwerken zoals Twitter en Facebook maken gebruik van een eigen URL-verkorter.

In een artikel bij Tech Republic lees je echter dat ontwikkelaars gebruik kunnen maken van de Firebase Dynamic Links, een gratis dienst. Daarmee krijg je niet alleen analytics over je bezoek, maar je kan ook gebruikers doorverwijzen naar dezelfde content in een app op iOS of Android.
https://www.techrepublic.com/article/google-shutting-down-goo-gl-shortlink-service-here-are-the-alternatives/



TIP: EXCEL FUNCTIES VERWERKEN IN WORD


Het is o zo handig om rekenfuncties in een Word-document te kunnen verwerken. Zodat je bijvoorbeeld, wanneer je een lijst met bedragen intikt, automatisch de som ervan kan opvragen. Dat kan, doordat Word een kleine versie van de essentiële functies van Excel in Word integreert.

Hoe doe je dat? Wel, je gaat in je Word naar het tabblad Invoegen bovenaan, en daar kies je Tabel. Vervolgens kies je Excel-werkblad uit het uitklapmenu. Vervolgens ga je aan de slag in de miniatuurversie van Excel.

Je zal bemerken dat je Excel rekenblad, zoals je dat gewoon bent in Excel zelf, een oneindig aantal rijen en kolommen bevat. Dat is mooi in Excel zelf, maar om te werken in Word is dat niet handig. Om het aantal zichtbare rijen en kolommen te wijzigen, klik en versleep je de ankerpunten (de zwarte vierkantjes die in elke hoek verschijnen en het middelpunt van de rand rond het spreadsheet.

Ben je klaar met het invoeren en bewerken van je waarden, dan kan je op een plek van je document buiten de tabel klikken, en het uiterlijk van je tabel zal terug veranderen naar een simpele tabel, zodat je document geschikt is om het af te drukken of om te zetten in een read-only formaat zoals een PDF. Je kan nu nog wel de breedte en hoogte van de tabel aanpassen, om beter binnen de lay-out van je document te passen, zonder het aantal zichtbare kolommen en rijen te wijzigen.

Wil je terug aanpassingen uitvoeren in je spreadsheet, dubbelklik op een plek in de tabel, en je krijgt de Excel functies terug te zien.



TIP: EEN EXCEL REKENBLAD INTEGREREN IN WORD
Gisteren zagen we hoe je in je Word document een Excel rekentabel kan aanmaken, waarbij je IN Word rekenfuncties uit Excel kan uitvoeren. Maar heb je een bestaand Excel rekenblad, dan kan je dat ook importeren in je Word document.

Daarvoor ga je naar het tabblad Invoegen, klik je op Object (dat vind je in het 'tekst' tabblad rechts, het is een wit vakje met een blauwe bovenboord).

In het venster dat nu verschijnt, klik je 'Create from file', en vervolgens "Bestand gebruiken'. Via "Bladeren" ga je naar de gewenste plek en open je de spreadsheet.

Hier heb je ook nog andere opties: "Link naar Bestand", dat ervoor zorgt dat de spreadsheet die je ziete in Word, gekopeld is aan het echte Excel spreadsheet (zolang beiden op dezelfde plek op jouw computer blijven staan). Wijzigingen die je dan één één van beide documenten maakt, worden weerspiegeld in het andere.

Je kan ook kiezen voor de optie "Weergeven als Icoon". dat geeft de spreadsheet weer als een icoon in het Word Document. Klikken op dat icoon zal het bestand openen in Excel.





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 


ANYBURN: DISKS BRANDEN
Een simpel maar handig programma. Je kan DVD's, CD's en blu-rays branden, en bovendien kan je ook audio rippen en zelfs imago's van optische disks aanmaken. Ook Aduio-cd's kan nje branden, en herschrijfbare media wissen.
http://www.anyburn.com/index.htm


LOGOLICIOUS: EEN WATERMERK VOOR JE FOTO'S
Fotografen hebben de grootste moeite om hun foto's te beschermen tegen diefstal - zodra zij ze online durven zetten, is er wel een of andere slimmerik die rechts klinkt en de foto "leent".
Deze gratis mobiele app moet het mogelijk maken om je auteursrechten te beschermen, door een watermerk aan je foto's toe te voegen. Je kan een logo, een watermerk of een tekst in luttele tijd aanbrengen op je foto. De eerste 3O keer dat je de app gebruikt is gratis, daarna krijg je bij elk gebruik het verzoek om iets te betalen - maar doe je dat niet, dan kan je de app nog altijd blijven gebruiken.
http://www.zdnet.com/article/brand-and-watermark-your-photos-for-free-with-logolicious/
http://www.addyourlogoapp.com/


BRAILLE NEUE: LETTERTYPE VOOR ZOWEL BLINDEN ALS ZIENDEN


Een superslim idee: dit is een lettertype dat gebaseerd is op het brailleschrift, maar ook door mensen die geen problemen hebben met hun ogen, gezien kan worden. De punten worden namelijk verbonden tot 'gewone' letters.
Meer uitleg bij MixedGrill.
https://www.mixedgrill.nl/braille-neue-lettertype/
http://kosuke.tk/work-rattt.html


DIGI-PET: VOLG JE HUISDIER TIJDENS JE REIS
Ga je op reis, en gaat je huisdier mee? Je mag het meestal niet op je schoot nemen, maar het moet apart reizen. Wat voor veel honden- en kattenbezitters voor de nodige stress zorgt. Deze app moet helpen, doordat je de hele tijd via allerlei sensoren op de hoogte blijft van de lichamelijke omstandigheden van je troetldier.
http://www.unisys.com/offerings/industry-solutions/transportation-industry-solutions/digistics-(logistics-solutions)/digi-pet/story/digi-pet-id-3593
http://newsmonkey.be/article/87151
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Je kunt gebeurtenissen pas voorspellen,
nadat ze zijn gebeurd.
-Eugène Ionesco-