Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/3/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1048 van 10/3/2018



Gegroet lezer,

Vooreerst onze excuses. Onze computerproblemen hebben veel langer geduurd dan wij verwacht hadden, en uiteindelijk hebben wij beroep moeten doen op externe experten om onze computer te laten herstellen. Het heeft ervoor gezorgd dat we op een kleine notebook alle artikels moesten schrijven, zodat ook de artikels wat klein uitgevallen zijn. Hopelijk vindt u toch nog wat van uw gading in deze editie.

Vanaf nu maandag zijn we weer volle kracht bezig voor u, onze lezers!

Veel leesplezier met dit beknopte nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



FACEBOOK WEKT WOEDE OP MET VRAGEN OVER PEDOFILIE
Je kan begrijpen dat Facebook probeert gedragslijnen vast te leggen. Wat is gedrag dat goed te keuren valt, wat niet, en als er gedrag is dat je maar op het randje vindt, wil je daar dan geconfronteerd worden?
Maar dan verwachtje toch niet dat Facebook die vragen gaat stellen over dingen die voor iedereen als verwerpelijk zijn. Zoals moord? Of pedofilie? En toch, en toch. Verschillende gebruikers uitten hun verontwaardiging over de vraag die zij in een opiniepeiling kregen op Facebook: in een privéboodschap vraagt een volwassen man aan een meisje van 14 jaar oud om een sexy foto te sturen. De gebruiker kon kiezen uit volgende antwoorden:
*Deze content moet toegelaten zijn op Facebook, en ik vind het niet erg om dit te zien
*Deze content moet toegelaten zijn op Facebook, maar ik wil dit niet zien
*Deze content mag niet toegelaten worden op Facebook, en niemand zou dit mogen zien
*Ik heb hierover geen voorkeur

Even slikken, toch? Maar wacht, het gaat nog verder. In een opvolg-vraag: wanneer je nadenkt over de regels om te beslissen over "in een privéboodschap vraagt een volwassen man aan een meisje van 14 jaar oud om een sexy foto te sturen", volgt "wie of wat is volgens jou ideaal om de regels daarover vast te leggen"?
Waarbij de gebruiker de keuzen heeft tussen verschillende opties:
*Facebook beslist over die regels op zijn eentje
*Facebook beslist met het advies van externe experten
*Externe experten bepalen de regels en vertellen die aan Facebook
*Facebook-gebruikers bepalen de regels door te stemmen en vertellen die aan Facebook.

Waarbij volledig voorbij gegaan wordt aan het feit dat er crimineel gedrag (een volwassen persoon die sexy foto's vraagt aan een minderjarige) gewoon crimineel is, tout court, en dat Facebook die vraag niet eens zou mogen stellen.

Wellicht is deze compleet foute opiniepeiling gewoon een van die dingen die gebeuren wanneer je een groepje mensen bij Facebook bijeen stopt in een kamer, en vraagt: we gaan regels vastleggen voor ontoelaatbaar gedrag, en we pakken een heel gamma betwistbare dingen. En dan die voorbeelden in een automatisch formulie stopt met het gekende resultaat tot gevolg.

De moraal van het verhaal: uiteraard - foei Facebook. Maar ook: de ingenieurs zitten nog altijd met hun koppen in code, en het morele besef blijft gewoon achterwege. Of is dat een te cynische conclusie?

The Next Web is in elk geval keihard voor Facebook...
https://thenextweb.com/facebook/2018/03/05/facebook-survey-pedophilia-okay/


DE CIJFERS LIEGEN NIET: JEUGD VERKOCHT AAN SNAPCHAT, EN WE DELEN GEEN CONTENT MEER
Meten is weten En dus is het tijd voor wat cijfertjes - het gaat weliswaar om cijfers uit de VS, maar zij geven toch een trend weer. Om te beginnen: welke sociale media worden er nu eigenlijk het meest gebruikt?

Het antwoord daarop: het hangt ervan af. Ben je tussen 18 en 24, dan is dat Instagram en/of Snapchat. 78% van die leeftijdgroep gebruikt Snapchat, en 71% van hen bezoekt het platform zelfs meerdere keren per dag. 71% van die leeftijdgroep gebruikt Instagram, en 45% is actief op Twitter.

Facebook blijft echter het dominante platform. 2/3 van alle Amerikaanse volwassenen is een Facebook gebruiker, en drie kwart daarvan gaat elke dag naar Facebook. YouTube wordt in dit onderzoek echter ook tot de sociale media gerekend, omdat het eveneens heel wat "sociale" facetten heeft, zoals het volgen van kanalen en het geven van commentaren. Welnu, YouTube wordt gebruikt door bijna 3/4 van de Amerikaanse volwassenen, en door 94% van de 18 tot 24-jarigen. Meer achtergrond bij deze cijfers bij Pew Internet (1).

Bij Niemanlab vonden we dan weer een ander onderzoek, waaruit blijkt dat 'social sharing', berichten delen via de sociale netwerken, flink achteruit boert. Die achteruitgang is echt opvallend - 50% lager dan enkele jaren geleden. In 2015 werd een artikel gemiddeld 8 keer gedeeld, en dat is nu gezakt tot 4 keer. SLechts 5% van alle content wordt meer dan 343 keer gedeeld.

Het gaat dan vooral om content van uitgevers. En die verdringen elkaar op de sociale netwerken. Bovendien is er ook concurrentie van andere diensten waar je eveneens content kan delen, zoals e-mail of Slack. Mensen worden blijkbaar ietwat voorzichtiger met wat zij delen, want dat kan tegen hen gebruikt worden, zoals menige politicus ondertussen gemerkt zal hebben...

Dat hun artikels minder gedeeld worden op de sociale media, is dus geen goed nieuws voor de uitgevers. Maar er is toch ook een positieve conclusie in het onderzoek: de referral (het doorverwijzen) vanuit zoekmachines blijft stijgen. De Google sites sturen nu twee keer zoveel verkeer naar de uitgevers dan de sociale media. De voortdurende wijzigingen die een site zoals Facebook aan zijn algoritme doorvoert, is daar natuurlijk voor een groot deel verantwoordelijk voor. En sommige sites worden hierdoor meer getroffen dan andere, zo blijkt nog uit het onderzoek. Het zijn vooral sites die virale content brengen, zoals BuzzFeed en co die moesten vaststellen dat het aantal keren dat hun artikels gedeeld werd, drastisch verminderde. Meer bij Niemanlab.
http://www.pewinternet.org/2018/03/01/social-media-use-in-2018/
http://www.niemanlab.org/2018/03/new-data-shows-just-how-much-social-sharing-has-decreased-since-2015-and-news-feed-tweaks-are-just-one-factor/



GOOGLE WORDT WEER WAT SLIMME7R MET UITGEBREIDE SNIPPETS
In het Engels heet het "miltifaceted feature snippets". Het is een uitbreiding van de kaders die je al een tijdje kon zien bij bepaalde zoekopdrachten. In plaats van enkel links te geven naar websites die een antwoord kunnen bevatten op jouw zoekopdracht, verzamelt Google al content, die je helpen kan.

Wat deze uitgebreide snippets doen, is informatie verschaffen die een té brede zoekopdracht, die vatbaar is voor interpretatie, te verduidelijken. De zoekresultaten zullen daarom verschillende snippets geven, met telkens een vraag die een interpretatie is van wat jij bedoeld kan hebben met je zoekopdracht.

Als voorbeeld geeft Google zelfd de vraag "tooth pain after a filling" (tandpijn na een vulling). Die vraag kan geïnterpreteerd worden als "waarom doet mijn tand nog pijn na een vulling" maar ook "hoe lang zou een tand pijn mogen doen na een vulling". Google geeft dus twee verschillende reeksen antwoorden, met telkens links naar de bijhorende informatie.

Deze nieuwe uitgebreide snippets zullen eerst uitgerold worden voor mobiele toestellen, en pas later volgt het zoeken op de desktop.  Meer bij SsearchEngineLand, dat tevens het onderscheid met de multi-perspective answers duidelijk uiteenzet.

https://searchengineland.com/multifaceted-featured-snippets-begin-rolling-google-search-results-293188
 


DROPBOX NAUWER GEÏNTEGREERD MET GSUITE
Maak jij ook gebruik van Dropbox, om bestanden te bewaren die je dan op elke computer gebruiken kan? Je bent niet alleen. Het blijkt echter dat 50% van de Dropbox-gebruikers eveneens een G-suite account hebben, en dus gebruik maken van bijvoorbeeld Gmail, Google Drive, Docs, Sheets, Slides. Maar tot nu toe was het niet zo simpel om de bestanden die je daarmee maakt, in je Dropbox te bewaren. Daarvoor moet je dan een Google Drdive account hebben, maar dan werd het weer zo onduidelijk wat je waar ging bewaren...

Dat zal binnenkort gedaan zijn. Dan kan je de documenten die je in de G-suite producten aanmaakt, ook opslaan in je Dropbox. Eerder had Dropbox al samenwerkingsakkoorden afgesloten met Mmicrosoft, Autodesk en Adobe.

Tegen het einde van dit jaar zouden de details van de samenwerking met Google rond moeten zijn, en zou de integratie een feit zijn.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/03/01/dropbox-to-add-native-g-suite-integration-in-new-partnership-with-google/



WAZE: WANNEER EEN ALGORITME TOCH NIET IDEAAL IS...
Hier in eigen land zal je het niet aantreffen, maar in de VS bood Waze al een tijdje de Waze-gebruikers de mogelijkheid om ritten te delen - carpoolen dus. Carpoolen is een super milieuvriendelijk (en zuinig!) alternatief voor al die autootjes waarin maar één of hoogstens twee personen zitten, terwijl er gemakkelijk vier personen in een wagen gaan, en die allemaal dezelfde weg moeten afleggen.

Welnu, in de VS was het, op de plekken waar het carpoolen via Waze mogelijk was, een algoritme dat bepaalde wie met wie mee kon rijden. En waar je bij alternatieve ride sharing-diensten zoals Uber enkel chauffeurs aantreft die aan bepaalde standaards van uber moeten voldoen, gaat het bij Waze om gewone chauffeurs, gewone mensen die van en naar het werk rijden. En dus kon het gebeuren dat het algoritme mensen aan elkaar koppelde die niet echt bij elkaar pasten.

Daar komt dus verandering in: voortaan kunnen de Waze-gebruikers zelf hun chauffeur kiezen, op basis van de kwotering die de chauffeur kreeg van andere chauffeurs, op basis van gemeenschappelijke vrienden, of zij op hetzelfde werk werken, enz.

Als je het ons vraagt het zoveelste bewijs dat je niet alles wat je door een algoritme kan oplossen, ook door die techniek moet laten bepalen. Een beetje vrije keuze mag de mens nog hebben, niet?
https://techcrunch.com/2018/03/05/waze-carpools-new-app-lets-riders-get-more-choosy-about-their-drivers/



GOOGLE LENS WORDT NOG WAT HANDIGER: BESCHRIJFT BEZIENSWAARDIGHEDEN EN TOVERT MET VISITEKAARTJES
Google Lens ken je wellicht wel - als je het zelf al niet gebruikt hebt. Je kan "Lens" het beste omschrijven als een visuele zoekmachine: neem een foto met je smartphone, en Google zal zijn magie erop loslaten om je te vertellen wat je ziet. Zo kan Google bijvoorbeeld al teksten, die in die foto's staan, vertalen - handig voor borden op straat, menukaarten, enz.

Nu wordt Lens nog slimmer. Om te beginnen zal hij, wanneer je je camera richt op je omgeving, en daarin staat een bezienswaardigheid zoals de Toren van Pisa, jou vertellen dat het om die beruchte scheve toren gaat. Maar ook simpelere dingen,z oals informatie over handelszaken die voor de lens komen, en zelfs de openingsuren daarvan.

Een tweede ding dat Lens nu kan doen, is iets wat vele zakenlui enorm zullen appreciëren. Gewoon een foto nemen van een visitekaartje, en Lens maakt er een digitaal contactpersoon van. Er bestaan al heel wat diensten die proberen het visitiekaartjes-uitwisselen gebeuren te digitaliseren, maar tot nu toe verliep dat nooit foutloos, en belandden de gegevens vaak op het verkeerde veld. Google Lens zou dit echter wél onder de knie hebben.

Google Lens zit standaard in Google Photos (bij nieuwere toestellen). Maar je kan het ook apart downloaden (1), voor je Android toestel. iOS gebruikers zullen nog even moeten wachten - google heeft op de MWC beurs in Barcelona wel beloofd dat Lens voor iOS toestellen eraan komt, maar er geen datum op geplakt, zo vertelt The NExt Web (2)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.photos&hl=en
https://thenextweb.com/apps/2018/03/06/google-lens-now-describes-landmarks-and-creates-contacts-from-business-cards/



GBOARD KLAVIER ONDERSTEUNT 20 BIJKOMENDE LANDEN
Het Gboard virtuele klavier van Google werd al in 2016 gelanceerd voor iOS toestellen. Dat was heel slim bekeken van Google, want het bracht de zoekfunctie van Google rechtstreeks naar het iOS-klavier. Ook kon je hiermee meteen naar GIF'jes gaan zoeken, emoji's en andere content om in je berichten te voegen.

Later dat jaar werd de app ook uitgebracht voor Android, en sindsdien vervangt het daar het standaard Google Keyboard app. En geleidelijk aan leerde het klavier steeds meer talen, buiten het gewone Engels. Nu is er een nieuwe versie uit van de Android app, die 20 extra talen ondersteunt - sommige waarvan je het bestaan niet eens kende.

In totaal zit Gboard nu op 300 talen, waarmee het 74% van de wereldbevolking dekt. Tijd dus om het klavier eens uit te proberen, als je het tenminste nog niet geïnstalleerd hebt!
https://venturebeat.com/2018/03/06/google-expands-gboard-android-app-to-chinese-korean-and-20-other-languages/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.inputmethod.latin&hl=nl



ANDROID P MAAKT VAN JE SMARTPHONE EEN KLAVIER OF MUIS
We blijven nog even bij de klaviertjes. Volgens berichten zou namelijk in de volgende versie van het Android besturingsyssteem voor mobiele telefoons code aangetroffen zijn, die wijst op een toch wel opmerkelijke nieuwigheid. Deze versie zou namelijk ondersteuning bevatten voor de Bluetooth HID device profile service - een mondjevol, die er concreet op neerkomt dat jij jouw smartphone zu kunnen gebruiken als een Bluetooth klavier of muis.

Tot nu toe zat die ondersteuning niet standaard in het Android OS. Je kon wel, zo lees je bij XDA-developers, apps downloaden om deze service aan de praat te brengen, zodat apps dan daarvan gebruik konden maken. Door deze ondersteuning nu standaard te maken, is die omweg niet meer nodig. Bij XDA-developer meer uitleg (1), alsook links naar die Bluetooth ondersteuning aan je toestel toe te voegen..

Bij Mashable vonden wij dan weer een filmpje van een apparaatje dat je om je hand zou moeten doen, waardoor je hele hand een klavier wordt. Het lijkt op een set koordjes die je op knokkels draagt, en die dan jouw bewegingen registreren. Eens het toestel aangetrokken, kan je met je vingers tokkelen op elk mogelijk oppervlak, en je input wordt via Bluetooth overgedragen naar je toestel.

Het vraagt wel enige handigheid om ermee te leren werken, zo waarschut het filmpje. Je kan je natuurlijk afvragen waarom je zo'n ingewikkeld apparaat gebruiken zou - je hebt toch een klavier op het scherm van je smartphone? Wel, het zou bijvoorbeeld wél gemakkelijk zijn als input voor je smartwatch. En het zou ook gemakkelijk zijn als input bij een VR belevenis, wanneer je als het ware "blind" aan het typen bent. Maar bekijk het filmpje zelf.
https://www.xda-developers.com/android-p-bluetooth-keyboard-mouse/
https://video.twimg.com/amplify_video/967089009515053056/vid/1280x720/vZDq21j30vv2v5z8.mp4



ANDROID P: WAT WETEN WE AL?
Er raken stilaan steeds meer details bekend over de nieuwigheden in de volgende versie van het Android besturingssysteem. Wat we nog niet weten, is waar de "P" voor staat. Gewoonlijk zijn het snoepjes, en daarom zijn de suggesties 'Pie' (taart), Popcorn, Pringles, of zelfs Pineapple (ananas). Wat we wél weten, is dat deze versie ondersteuning zal bevatten voor de 'notch', de uitsparing in het scherm zelf die zijn intrede deed met de iPhone X. Een lelijk ding, als je het ons vraagt, maar blijkbaar zijn de fabrikanten van Android-toestellen erop gebrand om hun toestellen zoveel mogelijk de nieuwe iPhone te laten imiteren - inbegrepen dus de notch. En dat terwijl sommige bronnen menen dat Apple stilaan zou terugkomen van die Notch, omdat het toch afbreuk doet aan zijn stijl...

Wat heeft Android P voor ons in Petto? Er zou een nieuw notificatie paneeltje komen, met een nieuwe statusbalk (met dus Notch ondersteuning), een API om meerdere camera's te ondersteunen, indoor positionering via WiFi. Erg welkom is het feit dat je je verzekerd weet van meer privacy, doordat apps ervan verhinderd kunnen worden om op de achtergrond stiekem toegang te verkrijgen tot je microfoon, je camera en je sensoren. Ook de backup zou voortaan versleuteld worden.

Let wel goed op. Android P is nu enkel verkrijgbaar voor ontwikkelaars, dus begin dat niet zomaar op jouw toestel uit te proberen. Het is bovendien enkel geschikt voor Pixel toestellen (de 1, 1XL, 2, 2 XL). Meer lees je bij The Verge en Ars Technica.
https://www.theverge.com/2018/3/7/17088394/android-p-developer-preview-notifications-kotlin-microphone
https://arstechnica.com/gadgets/2018/03/the-android-p-peanut-brittle-pez-pixy-stix-developer-preview-is-here/



WINDOWS S EEN ZACHTE DOOD?
We blijven nog even bij de besturingssystemen. Het blijkt namelijk dat Microsoft een andere strategie wil bewandelen met de "S-versie" van haar Windows besturingssysteem. Die S staat voor Safety, want Windows S is een besturingssysteem waarbij bijvoorbeeld enkel apps gedownload en geïnstalleerd kunnen worden vanuit de Microsoft Store.

In de toekomst zal die S-versie echter geen apart besturingssysteem meer zijn, maar gedegradeerd zal worden tot een S-Modus voor het gewone Windows 10, en wel vanaf 2019. Die S-mode zou er komen voor zowel Windows 10 Home, Enterprise, en de Pro versie. Opvallend: Microsoft zou ook overwegen om de S-modus als een betaalmuur te beschouwen. Bij de Windows Pro versie zou je volgens The Verge bijvoorbeeld $49 moeten betalen om die S-versie te laten uitschakelen en toegang te krijgen tot de volledige versie van Windows 10 Pro. (1)

In een tweede artikel bij The Verge kan je dan weer lezen dat er in de volgende grote update van Windows 10 ook Windows ML zit, een nieuw Artificial INtelligence platform. Dit platform werd deze week al ter beschikking van ontwikkelaars gesteld, en zou nog deze lente ook op jouw computer staan, wanneer Microsoft de volgende grote update van zijn Windows OS uitbrengt.

Wat dit platform concreet voor jou betekent? Wel, ontwikkelaars kunnen apps maken voor Windows 10, en in die apps gebruik maken van bepaalde reeds bestaande, vooraf getrainde machine learning modellen. Hierover vind je een uitgebreid en interessant artikel op de tweede linkK (2)
https://www.theverge.com/2018/3/7/17089850/microsoft-windows-10-s-mode-changes-2019
https://www.theverge.com/2018/3/7/17089860/microsoft-windows-ml-windows-10-ai-platform



SOMMIGE DINGEN ZIJN NIET OM TE LACHEN...
Om de week af te sluiten, een vrolijke noot - of liever: een griezelige noot. Stel: je ligt in bed. En plots hoor je een geheimzinnig lachje naast je bed... Je zou voor minder gaan panikeren en voor je leven vrezen!

Dat is wat bij verschillende Amerikanen gebeurde, en velen van hen waren er echt niet goed van. Wat was er aan de hand? Wel, het blijkt dat er een kleine storing zat in sommige toestellen die uitgerust zijn met de voice-assistent van Amazin, Alexa. En dat die, zonder dat die assistent met het toverwoord "Alexa" gewekt was, plots in lachen uitbarstte.

Verschillende gebruikers hebben op Twitter en Reddit over het probleem geklaagd, want zij dachten dat er een heuse persoon bij hen in de kamer stond - hun toestellen worden immers niet geacht om op eigen houtje wakker te worden en dingen te gaan doen...

Amazon heeft in een verklaring beloofd dat het dit probleem onderzoekt en aan een oplossing werkt. Maar velen zullen toch wat twijfels krijgen over hun assistent - en wellicht zal die voor menige nachtmerries gaan zorgen!
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/3/7/17092334/amazon-alexa-devices-strange-laughter

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SLIM TOESTELLETJE GEEFT JE IPHONE X EEN HOME KNOP EN EEN AANSLUITING VOOR JE KOPTELEFOON
Toen Apple zijn laatste nieuwe toetel uitbracht, de iPhone X, klonk alweer heel wat gemor. Want niet alleen was er geen aansluiting meer voor de koptelefoon, iets wat Apple al bij zijn vorige reeks toestellen geëlimineerd had, maar bovendien was de hardware home-knop verdwenen. En die knop is voor velen echt een "veilig naar huis" knop, wanneer zij in een erg verwarrend menu of een app terecht komen zijn, waar zij de weg verloren zijn.

Welnu, The Next Web bericht over een slim dingtje dat zowel een home-button als een aansluiting voor de koptelefoon teruggeeft aan de iPhone X. Het is een dongle die je onderaan het toestel aansluit, en die dus een knop bevat en een aansluiging voor de 35 mm jack. Erg handig, maar wel met het nadeel dat de nieuwe home-button geen vingerafdrukherkenning bevat

Een filmpje bij The Next Web.
https://thenextweb.com/apple/2018/03/06/clever-device-adds-home-button-headphone-jack-iphone-x/



ZIN IN EEN EIGEN ROBOTCAT? MAAK DIE, MET OPENCAT
Een leuk verhaal, dat wij je niet willen onthouden. Ene Rongzhong Li, assistent-professor aan de Wake Forest University, had een projectn om een pan/tilt camera te maken voor de Raspberry Pi. Maar de twee infrarode lichtjes van de camera deden hem zo hard denken aan een kat, dat hij het geheel in een katachtig omhulsel gestoken heeft. En zo werd het een robot-kat.

De robot is, volgens The Next Web, een grote vooruitgang om het gebied van viervoudinge beweging. Er zijn twee modellen: een kleiner, gemaakt met Arduino, en een groter, met Raspberry Pi. Die laatste zou de man verder ontwikkelen tot een model dat ook op de markt gaat komen. Maar als je wil kan jij ook zelf zo'n robot-kat maken. Want het hele project heeft onze assistent-professor uitgebracht in een GPL3+ licentie, dus je kan zelf aan de slag.

De man heeft in het interview met The Next Web wel gezegd dat hij, door de vormfactor van de kat te kiezen, er ook niet voor moest zorgen dat de kat op élk commando meteen zou reageren. Want dat doen katten in het echt ook niet...
https://thenextweb.com/creativity/2018/03/05/forget-aibo-heres-opencat-a-3d-printable-pi-powered-open-source-cat-robot/
https://www.hackster.io/petoi/opencat-845129

 



Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCASTS: TE KUST EN TE KEUR
Eerst was er het klavier, als interface om je commando's over te brengen naar je computer. Toen volgde het aanraakscherm -- en dat leek toch niet zo handig. En nu is het al Voice wat de klok slaat. Een gevolg daarvan is ook het stijgende succes van de podcasts. Jarenlang enkel beluisterd door een kleine groep techneuten, zijn de podcasts nu mainstream geworden.

Ook in eigen land dringt de trend door. Niet alleen brengen radiozenders een deel van hun uitzendingen als podcast - denk maar aan Interne Keuken van Radio 1, dat je al jarenlang as podcast beluisteren kon. Ook tv-programma's worden tot podcast verwerkt - vooral praatprogramma's zoals De Afspraak op Vrijdag, van tv-zender Een, of De Meulemeester van tv-zender VTM.

Maar er worden ook nieuwe programma's gemaakt, door de nationale radiozenders, zoals het onvolprezen Iemand van Radio1. En recent is ook de krant De Standaard op de rijdende wagen gesprongen, met de podcast Bits& Atomen.

Zonder de vele podcasts te vergeten die al jaren aan de weg timmeren, in eigen land (Tech45.eu bijvoorbeeld) of in het buitenland (DailyTechNews Show, de opvolger van Buzz Out Loud bijvoorbeeld). En het rijtje wordt nu aangevuld met een toch wel interessant aanbod: Techmeme. Deze aggregator-website verzamelt elke dag de verschillende artikels die over één bepaald tech onderwerp gaan en is daardoor een onmisbare bron voor wie meerdere klokjes over eenzelfde onderwerp wil horen. TechMeme start dus met een eigen podcast: TechMeme Ride Home. Een titel waarmee TechMeme treffend schetst op welke wijze mensen podcasts beluisteren: achter het stuur in de wagen. Meer bij  FastCompany (1).

Maar wat is het verdienmodel van podcasts, kan je je afvragen? Wel, meestal is dat reclame, en zoals we reeds eerder vertelden heeft die reclame het meeste succes wanneer hij door de medewerkers aan de podcasts voorgelezen wordt, en geen onpersoonlijke jingle is.  Een andere vorm van inkomsten zou kunnen zijn dat nieuwe afleveringen gratis zijn, en dat oudere edities achter een betaalmuur gaan. Een voorbeeld daarvan is earwolf (2).

Bij Wired vind je dan weer een heel knap artikel over het succes van podcasts. En zoals je weet, zijn wij in elk geval grote fan!
https://www.fastcompany.com/40540192/listen-up-news-aggregator-techmeme-is-launching-a-podcast
http://www.earwolf.com/episode/an-important-earwolf-announcement/
https://www.wired.com/story/rise-of-daily-news-podcasts?mbid=social_twitter






Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


THE KID SHOULD SEE THIS!

Kinderen zijn enorm vaak bezig met YouTube. Maar soms is er een ouderlijke hand nodig, om hen op weg te zetten naar interessante content, die hen iets bijbrengt, maar toch nog altijd leuk brengt. Deze website belooft dat te doen: je vindt er links naar slimme video's voor leergierige breinen. En ja, zelfs al ben jij geen 12 meer, dan nog mag ook jij er je licht opsteken!
[Taal: ENG]
http://thekidshouldseethis.com/


SIDEWAYS DICTIONARY: MOEILIJKE BEGRIPPEN UITGELEGD
Een wetenschapper kan je in heel mooie dingen vertellen wat een technologie eigenlijk betekent. Maar het is pas wanneer iemand het je met een voorbeeld uit het dagelijks leven toelicht, dat je eigenlijk begrijpt wat het is. Deze site doet dat, heel simpel.
WIst je dat de prins van Assepoester eigenlijk de eerste was om 2 Factor Authentication te gebruiken? Assepoester kon haar naam vertellen, en zeggen waar ze de avond tevoren was (tot middernacht!), maar het is pas toen de Prins het muiltje, dat hij in zijn handen had nadat Assepoester het achtergelaten had, aan de voet van Assepoester kon schuiven, dat hij wist dat zij het echt was. Zo, simpel, niet?
Nog veel meer moeilijke dingen uitgelegd op deze site.
[Taal: ENG]
https://sidewaysdictionary.com/#/



SKI RESORT LIST: GLIJDEN MAAR!
Dit is een website die je helpt om de beste plek te vinden om te skiën. Je kan de skioorden sorteren op basis van hashtags zoals #quiet, #cheap, #luxury, enz. De links verwijzen naar Google Maps informatie, maar helaas niet naar actuele weerberichten, aanwezigheid van sneeuw, of webcams.
[Taal: ENG]
http://www.skiresortlist.com/



GOEDKOPE REISBESTEMMINGEN
Wil je een reis maken, maar is je budget niet echt denderend? Dit artikelv an de website Thrifty (zuinig) probeert je et helpen. Let wel: de teller begint bij 100 - de duurste, en telt dan af...En neen, we verklappen niet wat op #1 staat!
[Taal: ENG]
https://clubthrifty.com/cheapest-places-to-travel/



HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OVERRSLAG
Het symptoom van voorkamerfibrillatie is niet zonder gevaar. Een van de gevolgen van deze hartritmestoornis is namelijk dat je een bloedklonter zou kunnen aanmaken, en als gevolg daarvan een hersentrauma zou kunnen oplopen.
Deze website vertelt je wat de risicoe's zijn, en hoe je bij jezelf kan nagaan of jij gevaar loopt.
[Taal: NL[
http://overrslag.be/home/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NUCLEAIR RISICO

Er is de laatste tijd veel te doen over het al dan niet sluiten van de kerncentrales tegen 2025. Sluiten zou wel betekenen dat er voldoende alternatieve energie is om deze capaciteit te vervangen, ook wanneer er geen zon of wind is. Anderzijds boezemt kernenergie, het nucleaire, de burger nog altijd angst in.
Deze site probeert een neutraal beeld te bieden over de risico's van kernenergie.
[Taal: NL
http://www.nucleairrisico.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: DINGEN DIE JE MATELOOS ERGEREN!
Een kortfilmpje, waarin verschillende dingen getoond worden die ook jou ongetwijfeld al eens flink geërgerd hebben. Zoals plakband die telkens afscheurt. Of het scherm van je smartphone, dat in de verkeerde richting draait, enz... OP je tanden bijten!
[Taal: ENG]
https://sploid.gizmodo.com/we-guarantee-this-cute-animated-short-will-send-you-int-1823579839
https://www.youtube.com/watch?v=H4S3dXRdtwo&feature=youtu.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: MALIKA FAVRE
Een filmpje over illustratrice Malika Favre - haar dag, haar manier van werken. Haar klare stijl is onmiddellijk herkenbaar. Een genot voor de ogen!
[Taal: FR/ENG]
https://vimeo.com/256327801?scid=social75652477&adbid=1733994856643840&adbpl=fb&adbpr=341657335877606


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE NINETIES IN JE BROWSER!
In de jaren negentig waren de computers traag, erg traag, en moest je zelfs inbellen op het internet via een modem dat dan een codetaal ging spreken met een ander modem aan het ander eind van de wereld.
En toch zijn er mensen die wat nostalgische gevoelens hebben voor die 'goede, oude tijd'. Zij kunnen terecht bij dit artikel van How-To-Geek, waarin je tips krijgt voor sites waar je het verleden kan herleven, gewoon in je browser.
[Taal: ENG]
https://www.howtogeek.com/343813/re-live-90s-computing-in-your-browser-right-now/?utm_content=bufferac3bf&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Miljardenbonus Tesla-baas Elon Musk zorgt voor ophef
https://www.ad.nl/economie/miljardenbonus-tesla-baas-elon-musk-zorgt-voor-ophef~a3f1ad94/
- We maken het de cybercrimineel wel érg makkelijk
https://www.ad.nl/digitaal/we-maken-het-de-cybercrimineel-wel-erg-makkelijk~ae715dff/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Slimme thermostaten Honeywell compatibel met Google Home en Google Assistant
http://elektrozine.be/slimme-thermostaten-honeywell-compatibel-met-google-home-en-google-assistant/
- Nieuwe soundbars en luidsprekers van Samsung voor 2018
http://elektrozine.be/soundbars-en-luidsprekers-samsung-2018/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Wereldwijde politiediensten testen hun cyber-kennis in gesimuleerde IoT aanval
http://computertaal.info/2018/03/09/wereldwijde-politiediensten-testen-hun-cyber-kennis-in-gesimuleerde-iot-aanval/
- Belg zet rolluiken (nog steeds) in top 3 van systemen ter bevordering van het veiligheidsgevoel
http://computertaal.info/2018/03/08/belg-zet-rolluiken-nog-steeds-top-3-systemen-bevordering-veiligheidsgevoel/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Bose maakt systeem voor audioweergave op basis van locatie voor ar-apparaten
https://tweakers.net/nieuws/136143/bose-maakt-systeem-voor-audioweergave-op-basis-van-locatie-voor-ar-apparaten.html
- Politie: Find my iPhone-functie leidde naar adres met 260 gestolen toestellen
https://tweakers.net/nieuws/136137/politie-find-my-iphone-functie-leidde-naar-adres-met-260-gestolen-toestellen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Na de hype: waar staat VR-gaming vandaag?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/na-de-hype-waar-staat-vr-gaming-vandaag/article-longread-974849.html
- Amerikaanse rechtbank spelt Trump de les over zijn Twitter-gedrag
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/amerikaanse-rechtbank-spelt-trump-de-les-over-zijn-twitter-gedrag/article-normal-974743.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Belg koopt steeds meer bij kleine webshops
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/belg-koopt-steeds-meer-bij-kleine-webshops
- Klantendienst of toch maar chatbot? 'Binnen twee jaar zijn bedrijven zonder virtuele agent fossielen'
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/klantendienst-of-toch-maar-chatbot-binnen-twee-jaar-zijn-bedrijven-zonder-virtuele-agent-fossiel



  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

  FIREFOX ROCKET: MOBIELE BROWSER


Deze mobiele versie van de Firefox browser voor Android toestellen, werd al enkele maanden geleden in bèta uitgebracht. Het bijzondere eraan is dat hij weinig data verbruikt en dat hij ook klein is om te installeren. Bovendien kan je erg snel surfen.
De app werd weliswaar voor de Indonesische markt ontwikkeld, maar je kan hem via de APK-download ook op je eigen toestel installeren (op eigen risico uiteraard).
http://www.chip.de/downloads/Firefox-Rocket-APK-Android-App_124905116.html
https://support.mozilla.org/en-US/products/firefox-rocket


SNAGIT VOOR MACOS
Deze software laat je niet alleen toe om screenshots, stilstaande beelden te maken van wat zich op jouw scherm afspeelt, maar ook video's. En nu is er ook een versie voor macOS.
De software kost wel een kleine 50 euro, maar is zeker en vast het geld waard, omwille van de vele extra mogelijkheden die hij je biedt.
[Taal: ENG]
https://www.techsmith.com/screen-capture.html


NEDERLANDSTALIGE APP TEGEN INTIMIDATIE


De 'Blijf van mijn lijf" app, die deze week gelanceerd werd, biedt de gebruikers de mogelijkheid om te melden wanener zij straatintimidatie bemerken op de straat - ofwel als slachtoffer, ofwel als getuigen. Via de app kunnen dan omstaanders gemobiliseerd worden om hen te komen helpen.
Je kan natuurlijk zuchten dat het ver gekomen is, dat er een dergelijek app moet bestaan. Anderzijds: wanneer je zelf op straat wandelt, op routes die niet bepaald rozegeur en maneschijn zijn, dan kan het een hele troost zijn te weten dat je op de hulp van anderen kan rekenen.
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/-blijf-van-mijn-lijf-brussel-lanceert-eerste-belgische-applicatie-tegen-intimidatie-op-straat~a979dc98/
http://www.touchepasamapote.be/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Architectuur is de kunst van ruimte verspillen
-Philip C. Johnson-

-