Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/1/2018  om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1039 van 6/2/2018



Gegroet lezer,

Om te beginnen: het Netties-team wenst aan alle lezer een vreugdevol, gezond en vooral creatief Nieuw Jaar! Hopelijk brengt 2018 veel nieuwe dingen om te ontdekken, en vooral: innerlijke vrede.

Wij zijn alvast het nieuwe jaar begonnen met een editie vol nieuwtjes, waarvan het belanrijkste toch de grote lek is die ontdekt werd in de Intel (maar ook AMD en ARM) processoren. De eerste berichten waren erg alarmerend, ondertussen weten we dat het lek al ontdekt werd in juni 2017 maar geheim gehouden werd, zodat alle fabrikanten een patch konden voorzien. Dat hebben zij ondertussen - heb je een Windows machine, ga snel even kijken bij Instellingen / updates, en haal de nieuwste update binnen.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




WILLEN WIJ EEN KLEINER INTERNET?
Een opmerkelijk artikel bij The Verge, dat weergeeft wat ongetwijfeld menigeen zal ervaren. Daarin wordt uitgegaan van een onderzoek naar de houding van de Amerikanen tegenover de grote sociale media. Daaruit blijkt dat de Amerikanen niet meer gelukkig zijn met de Facebook, Twitter en andere van het huidige internet. 15,4% van de Facebook gebruikers zei 'veel' of 'tamelijk' ontevreden te zijn met het gebruik van het product, en bij Twitter bedroeg dat percentage 17%. Er werd gepeild naar de gevoelens tegenover 6 grote bedrijven, waaronder ook Apple, Microsoft, Google en Amazon, en Twitter en Facebook deden het dus het slechtste.

Meer dan 10% van de respondenten beschreef het effect van Facebook op de maatschappij als "zeer negatief", en 10,5% zei hetzelfde over Twitter - in beide gevallen een hoger aantal dan de vier andere bedrijven samen.

Het artikel koppelt dat gevoel van ontevredenheid aan het feit dat deze sociale media zo eindeloos groot zijn - iedereen is verbonden met iedereen. Daardoor worden niet alleen de negatieve effecten waaraan je blootgesteld wordt (nepnieuws, trollen, racisme, scheldpartijen, ...) groter, maar het is ook moeilijker om volledig afstand te nemen van die sociale netwerken, want je vrienden zijn er.

Daarom meent The Verge een trend waar te nemen van een terugkeer naar niche communities, gewone menselijke interactie, het uitwisselen van ideeën. En dat men bereid is daarvoor te betalen - denk daarbij aan initiatieven zoals Patreon waarbij je zelf kleine bedragen kan schenken aan contentmakers. Enkele van die kleinschalige initiatieven worden in het artikel genoemd: Amino, een app die op Tumblr geïnspireerd is en waarbij fans online ruimten kunnen creëren die een soort clubhuisjes zijn om samen creatief aan de slag te gaan. 

Ook de terugkeer van de Nieuwsbrief wordt als opmerkelijk fenomeen aangehaald. Auteurs die enkel publiceren voor hun publiek, en hun postings of essays enkel versturen naar wie zij als vriendelijk beschouwen.

Je ziet het, nog niet ales is verloren op het internet. Lees het interessante artikel bij The Verge.
https://www.theverge.com/2017/12/28/16795090/internet-community-2017-post-mortem-tumblr-amino-drip-tinyletter



DE IPHONE BATTERIJ-SAGA: NU REEDS VERVANGING MOGELIJK, MAAR VOORRAAD BEPERKT
Verleden week kon je lezen hoe de iPHone-gebruikers verontwaardigd reageerden toen zij vernamen dat hun vermoedens bevestigd werden: Apple gaf toe dat het wel degelijk hun ouder toestel trager laat werken na een update. Niet omdat het, zoals de samenzweringstheorie laat vermoeden, de gebruiker wil dwingen om een nieuw toestel te kopen. Wel omdat het wil voorkomen dat de oudere toestellen crashen, omdat die het niet aankunnen dat de nieuwe apps en functies zoveel kracht vergen van de batterij.

Apple heeft daarop beloofd dat het iets gemakkelijker zou worden voor de gebruiker om een nieuwe batterij te laten plaatsen in hun toestel: dat zou in de toekomst niet meer $69 kosten, maar $29. Een doekje voor het bloeden, want ondertussen hebben al heel wat gebruikers een gezamenlijk proces ingespannen tegen het merk met de appel. Apple probeerde de negatieve PR wat te stuiten door aan te kondigen dat de vervanging al meteen van start zou kunnen gaan, terwijl dat oorspronkelijk aangekondigd was voor later in januari. Een goedbedoelde belofte, die helaas meteen gevolgd werd met de toegeving dat niet elke gebruiker van het aanbod zou kunnen genieten. De voorraad van sommige batterijen zou namelijk beperkt zijn...(1)

En ondertussen maken de andere smartphone fabrikanten uiteraard gebruik van deze PR-kans die het debacle van Apple hen biedt. Zij verklaren in koor dat zij smartphones met oudere batterijen niet vertragen (2).

Kortom: het jaar had beter kunnen starten voor Apple...
http://www.axios.com/apple-makes-lower-iphone-battery-price-effective-immediately-2520976205.html
http://www.phonearena.com/news/Samsung-and-LG-also-confirm-they-do-not-slow-down-phones-with-older-batteries_id101140



RESTAURANTS GEBRUIKEN SOCIALE NETWERKEN OM ERVARING GASTEN TE VERBETEREN
Wanneer je een restaurant wil boeken, dan zal je ongetwijfeld gebruik maken van een van de vele diensten waar die restaurants besproken worden, zoals Resto.be of Tripadvisor. Daar kan je de commentaren van andere klanten lezen, en voor jezelf besluiten of het restaurant je aanstaat of niet.

Maar wist je dat ook restauranthouders gebruik maken van die review-sites? En dan niet enkel om te lezen wat de gebruikers in het algemeen zeggen over hun ervaring, zodat zij hun dienstverlening nog kunnen verbeteren. Een aanmerking over het interieur, het eten, de bediening... het wordt allemaal nauwlettend gevolgd.

Er is echter nog een tweede reden waarom restaurants, vooral die van een hogere klasse, gebruik maken van review sites maar ook van sociale netwerken, zo vertelt Vogue. Zij willen namelijk weten wat voor vlees zij in de kuip hebben, wanneer zij een online booking ontvangen. Is het bijvoorbeeld een klant die in de verschillende reviews aanmerkingen heeft over het tempo waarin de schotels elkaar opvolgen - dat te traag, of te snel zou zijn, dan kan de restauranthouder hiermee rekening houden.  Kan de restauranthouder afleiden uit de reviews dat de gebruiker graag rustig zit, of aan het raam, dan kan hij hem de gewenste tafel reserveren. Blijkt uit de reviews dat dat klant een echte wijnkenner is, dan kan de sommelier op voorhand contact met hem opnemen, om zijn wensen te bespreken.

Een interessante trend, die aantoont dat de reviews door restaurants die het goed menen met hun klanten, aangewend kunnen worden om de kritiek niet zozeer als een negatieve uiting te beschouwen, als wel als een positieve lering.

Meer bij Vogue.
https://www.vogue.com/article/restaurants-customer-research-danny-meyer-daniel-humm



RUSSISCHE WEBSITE BEWIJST NOGMAALS: LET OP MET DE FOTO'S DIE JE POST
Wellicht zet jij regelmatig foto's online - op je Instagram, je Facebook, je Twitter account. Foto's van jezelf, van je familie. En soms zijn dat vakantiefoto's, waarbij jijzelf in bikini of zwembroek bent, en je kinderen eveneens argeloos in hun zwempakjes rondlopen, genietend van de warme zon en het strand.

Toch niets verkeerd mee, toch? Op zich niets. Maar wat als je zou vernemen dat perverts die foto van jou op het strand gebruiken als basis voor hun seksuele fantasieën, en zelfs voor masturbatie? De kans is groot dat je je dan vernederd, vies, geschokt, zelfs virtueel verkracht voelen zal. Beeld je jouw reactie in wanneer je verneemt dat hetzelfde gebeurt met foto's van kinderen. Je ontzetting zal groot zijn...

Dat is nochtans wat gebeurt op een Russische website, zo vermelden verschillende bronnen. Daar zouden namelijk op zich onschuldige kinderfoto's staan, die elke maand door meer dan 17 miljoen mensen bekeken worden. En die dan door de bezoekers van seksueel getinte commentaren voorzien worden, om hun pedoseksuele gevoelens te uiten.

Er zouden verschillende foto's van Belgische kinderen aangetroffen zijn, die geplukt werden van sociale netwerksites zoals Facebook. De zaak wordt onderzocht door o.a. Child Focus.

De moraal van het verhaal? Denk goed na vooraleer je foto's van jezelf of je naasten online zwiert. En als je dat dan toch wil doen, zorg ervoor dat je het in besloten kring doet, enkel voor je naaste familie. Het is spijtig dat je zo terughoudend moet zijn, maar je moet maar zo denken: als het om afgedrukte foto's zou gaan, dan zou je  die ook niet laten zien aan wildvreemden, toch?
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/02/vakantiefoto-s-van-kinderen-op-russische-website--politie-voert-/
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180101_03275312?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeed



NIEUWE MANIER OM JOU TE VOLGEN TIJDENS JE SURFTOCHTEN...
Adverteerders willen dat hun advertenties 'doel raken', dus bij de mensen terecht komen die het gemakkelijkste hun product kopen. En dus moeten zij zoveel mogelijk over de internauten, over jou dus, te weten komen. Dat kunnen zij doen door cookies, door trackers in advertenties, maar de laatste tijd is daar nog een manier bij gekomen, die toch wel niet erg netjes te noemen is.

Het is namelijk zo dat haast elke webbrowser tegenwoordig een tool heeft om wachtwoorden te beheren. Dat is dan meestal een lichtgewicht functie in vergelijking met wat bijvoorbeeld een LastPass of 1Password bieden. En het zijn die ingebouwde tools die nu blijkbaar misbruikt worden om de gebruikers te volgen van site naar site.

Het verhaal is afkomstig van The Verge en vertelt hoe er twee scripts ontdekt werden, AdThink en OnAudience, die informatie trachten op te halen uit die password managers. Dat doen zij door, onzichtbaar voor de bezoeker, login formulieren op de achtergrond van een pagina te zetten. De wachtwoord managers zullen op die formulieren reageren, en informatie automatisch invullen - dat is nu eenmaal hun taak. Voortaan kan die informatie, die zonder jouw weten verzamed werd, gebruikt worden als tracker bij jouw surftochten.

Ingenieus gevonden. Maar niet fijn. En als je het ons eerlijk vraagt: wanneer de GDPR wetgeving in Europa van kracht wordt, zal ongetwijfeld hiertegen opgetreden worden. Ondertussen zit je hier dus wel een groot gevaar voor jouw privacy. Volgens beveiligingsexperts in The Verge kan dit probleem enkel opgelost worden indien de manier waarop de password managers werken, gewijzigd wordt. Met andere woorden: indien de gebruiker expliciet toestemming moet geven telkens er om informatie gevraagd wordt. En dat gaat dan regelrecht in tegen het oorspronkelijke doel van die password managers: de gebruiker naadloos op alle beveiligde sites laten inloggen....
https://www.theverge.com/2017/12/30/16829804/browser-password-manager-adthink-princeton-research




MOET ER NIET MEER TECHNOLOGIE KOMEN VOOR DE OUDEREN?
In een interessant artikel bij Ars Technica wordt verwezen naar een boek van Joseph Coughlin, directeur van het MIT AgeLab: "The Longevity Economy". En onze interesse bij deze aanbevolen lectuur gaat uiteraard uit naar het technologisch aspect.

Coughlin stelt namelijk dat er veel te weinig technologie uitgevonden wordt voor oudere mensen. De mensen die technologie uitvinden en nieuwe gadgets bedenken, zijn meestal jong en overwegend mannelijk. Zij maken dingen die beantwoorden aan hun eigen behoeften. En mensen die tech-bedenkers financieel steunen, zijn eigenlijk alleen maar geïnteresseerd inhet steunen van de volgende Zuckererg-kloon, want bejaarden zijn niet sexy.

Er worden wel dingen gemaakt, maar die zijn enkel bedacht vanuit de optiek dat de oudere een patiënt is. Nuttig dingen, dat wel, maar niet echt gemaakt om ouderen fun te bezorgen. Toestelletjes om te onthouden dat je een pil moet nemen kan je moeilijk fun noemen, niet? Het zouden bovendien dingen moeten zijn die voor iederéén nuttig zijn, zodat de oudere niet als hulpbehoevend of kwetsbaar afgeschilderd wordt. Als voorbeeld haalt hij een systeem aan dat bewegingen kan detecteren en zo te weten komt wanneer een oudere persoon die alleen woont, gevallen is. Er bestaan al dergelijke systemen, maar daarbij moet de gebruiker een knop rond zijn nek dragen - een vernederende publieke vertoning van zijn kwetsbaarheid. Het systeem van ene Dina Katai echter heeft die nop niet nodig, en dus wordt de waardigheid behouden. Bovendien kan het ook gebruikt worden als een nanny cam of een inbrekersalarm. Iets dat dus voor iederéén is.

Een ideetje voor ontwikkelaars die op zoek zijn naar de volgende must-have?
https://arstechnica.com/science/2017/12/do-we-need-a-tech-boom-for-the-elderly/



LEK IN KERNEL VAN INTEL PROCESSOR MET GROTE GEVOLGEN
De voorbije dagen kon je lezen hoe Apple toegegeven heeft dat het oudere iPhones opzettelijk trager maakt. Maar wel met goede bedoelingen. Welnu, het blijkt dat je in de toekomst met nog andere vertragende toestellen geconfronteerd zal worden.

Het is The Register dat uitkwam met een alarmerend bericht: er zit een fundamele fout in het ontwerp van de processor chips van Intel. En dat zorgt voor een geheugenlek van de kernel, wat tot beveiligingsproblemen leidt. Een probleem dat ervoor zorgt dat de verschillende besturingssystemen een aanpassing moeten uitvoeren aan het OS, zowel Linux, Microsoft als Apple.

Een technisch bericht dat wellicht niet zoveel aandacht gekregen had buiten de echte tech crowd, ware het niet dat de wijzigingen die aangebracht moeten worden, bij de meeste OS zullen leiden tot een trager werkende processor. Afhankelijk van de taak en het model van de processor, zou het zelfs gaan van een vertraging van 5 tot 30%. En dat is veel.

Meer bij The Reigster, dat je ook vertelt waarom dit geheugenlek zo gevaarlijk is en hoe het door malware en hackers misbruikt kan worden.
http://www.theregister.co.uk/2018/01/02/intel_cpu_design_flaw/



INTEL (EN OOK AMD EN ARM) LEK NOG ERGER DAN GEDACHT
Gisteren hadden we het al kort over een fout die vastgesteld werd in de Intel-processor, die hacks mogelijk maakt. Ondertussen blijkt het probleem veel grotere dan gedacht. Niet alleen Intel-processoren hebbben er last van, ook AMD en ARM A75 worden beïnvloed.

Een correcte Nederlandstalige uitleg vind je bij CERT.be (1). En zoals gewoonlijk vind je alle informatie verzameld bij Techmeme (2)

Het probleem oplossen kan enkel op niveau van het besturingssysteem, en daarom moeten zowel voor windows, Linux als macOS patches uitgebracht worden. Microsoft heeft alvast aangekondigd dat die nu klaar is, en de gebruiker die best zo snel mogelijk installeert zodra hij de melding van de update ontvangt. De Windows 10 gebruikers zijn het eerst aan de beurt, dinsdag zouden de gebruikers van Windows 7 en 8 volgen (2). Het updaten op zich is niet echt een probleem, want de meeste gebruikers zijn ondertussen vertrouwd met het update-proces. Volgens sommige bronnen zou er echter ook een update uitgevoerd moeten worden van de firmware van het toestel. En dat zou een ander paar mouwen zijn.

Google van zijn kant laat weten dat de Android toestellen met de laatste security update aan boord al veilig zijn. (4)
https://www.cert.be/nl/docs/centrale-verwerkingseenheid-cpu-architecturale-ontwerpfout.html
https://www.techmeme.com/180103/p25#a180103p25
https://www.theverge.com/2018/1/3/16846784/microsoft-processor-bug-windows-10-fix
http://security.googleblog.com/2018/01/todays-cpu-vulnerability-what-you-need.html



INTEL (EN AMD / ARM) LEK: OPMERKELIJKE FEITEN
Aan deze lek zitten nog enkele opmerkelijke verhalen vast. Eentje met een heel verdachte geur. Het blijkt namelijk dat Google al in juni 2017 Intel op de hoogte gebracht had van een kwetsbaarheid in zijn processor. En wanneer je dan weet dat Intel CEO Brian Krzanich een groot deel van zijn aandeel in het bedrijf verkocht in november, dan frons je toch de wenkbrauwen - want dat doet vermoeden dat hij van zijn aandelen af wou, vooraleer de koers ervan zou in elkaar stuiken als gevolg van het euvel. Handel met voorkennis, zou je dat kunnen noemen. Volgens Krzanich had die verkoop, waarmee een bedrag van 24 miljoen dollar gemoeid is, niets te maken met het ontdekte euvel. Meer hierover bij Business Insider (1)

Ondertussen wordt bevestigd dat de performantie van servers, na de update, lager zal zijn. De processoren zullen trager draaien, en dat leidt stilaan tot paniek bij vele bedrijven. Een thread hierover vind je bij AWS (2).

Velen vrezen dat zij nu extra server kracht zullen moeten aankopen, of bij hun hostingbedrijf een duurder abonnement moeten nemen om dezelfde performantie te hebben voor hun e-commerce site of webapplicatie. Bij de hostingbedrijven werken in elk geval de technici zich de naad uit het lijf om alle servers te patchen, en de vragen van ongeruste klanten te beantwoorden.

En tot slot: Intel heeft beloofd dat het updates zal uitbrengen om de "meeste" processors te patchen, die in de laatste vijf jaren uitgebracht werden. Is jouw trouwe computer zes jaar, dan heb je dus pech. Maar dit betekent ook dat heel wat bedrijfscomputers, die vaak al een leeftijd hebben, niet gepatcht worden, en dus een risico vormen... (3)
Wordt ongetwijfeld vervolgd!
http://uk.businessinsider.com/intel-ceo-krzanich-sold-shares-after-company-was-informed-of-chip-flaw-2018-1?r=US&IR=T
https://forums.aws.amazon.com/thread.jspa?threadID=269858
https://it.slashdot.org/story/18/01/04/1839246/intel-issues-updates-to-patch-majority-of-processor-products-introduced-within-past-five-years?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter



APPLE BIEDT GRATIS APP DEVELOPER PROGRAM AAN NON-PROFITS
Normaal gezien moet een ontwikkelaar 99 dollar betalen om deel te kunnen nemen aan het App Developer Program. Maar voor non-profits heeft Apple goed nieuws: wie aan bepaalde voorwaarden voldoet, zal een gratis lidmaatchap kunnen krijgen.

Het gaat dan met name om non-profit organisaties, geaccrediteerde onderwijsinstellingen, overheden. In het begin zal het gaan om instellingen in de VS, maar later zouden meer markten volgen.

Deze maatregel komt er nadat er protest gerezen was tegen het nieuwe beleid van Apple voor zijn App Store. Voortan zijn immers apps die op templates (sjablonen) gebaseerd zijn, niet meer toegelaten in de store. En dat zorgde ervoor dat heel wat kleine bedrijven, scholen, non-profits niet langer via de App Store hun app, die op zo'n template gemaakt was, te verkopen. Die kleine organisaties hebben meestal niet de financiële middelen of eigen talent om een app van zero op te bouwen.

Meer informatie hierover bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/01/03/apple-developer-program-fee-waivers-are-now-available-for-nonprofits-schools-and-government/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



SAMSUNG SOUND-RAY: LUISTER LUIDOP NAAR MUZIEK ZONDER ANDEREN TE STOREN
Wil je muziek of andere audio content beluisteren, dan heb je de keuze om ofwel de muziek luidop te spelen, door luidsprekers, ofwel door de koptelefoon. IN het eerste geval zal iedereen in de kamer meegenieten, of hij nu wil of niet, van jouw muziek. IN het tweede geval ben jij alleen die de muziek hoort - maar hoor je tegelijkertijd niets van wat zich rondom jou afspeelt.

Samsung heeft nu een technologie uitgebracht die de geluidsgolven erg gericht maakt, zodat je muziek enkel voor jouw oren bestemd is, zelfs wanneer je hem luidop speelt. Zo houd je je oren vrij voor de buitenwereld, en stoor je tegelijkertijd die buitenwereld niet.

Het systeem heet Sound-Ray, en zou verschillende toepassingen kennen. Bijvoorbeeld in winkels, om reclameboodschappen enkel te laten horen aan de gebruikers die zich vlak voor de rayon bevinden. In musea, waar je de uitleg van een audiogids zou kunnen horen.

Volgens de persmededeling van Samsung zouden er op de CES 2018 beurs, die volgende week van start gaat, verschillende producten voorgesteld worden die op deze technologie gebaseerd zijn, zoals een soort halsband die de audio naar je oren usht, een smartphone, eneen smartphone cover.
https://news.samsung.com/global/samsung-c-lab-to-reveal-creative-new-projects-at-ces-2018
http://www.zdnet.com/article/samsungs-mini-directional-speaker-will-let-you-listen-without-bothering-people-around-you/


 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




DE BESTE 50 PODCASTS VAN 2017
De keuze aan podcasts wordt steeds groter. En de kwaliteit wordt ook steeds beter. Dat is prima, maar heeft wel het nadeel dat je uiteindelijk niet meer weet wat te kiezen. Dezeposting bij The Atlantic kan helpen - je vindt hier namelijk een lijstje met 50 podcasts die volgens de redacteurs van deze website de beste waren van 2017. Om inspiratie op te doen!
[Taal: ENG]
https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2017/12/the-50-best-podcasts-of-2017/548165/


PODCAST: FWIET FWIET -BEGIJN LE BLEU OVER VOGELS

Het is zo mooi dat het podcast genre opgepikt wordt door professionals uit verschillende stielen. Van amateuristische, hakkelende gesprekken die soms tot niets leiden, behalve 30 minuten of zo voortpraten, zijn haast alle podcasts tegenwoordig professioneel gemaakt. Prima geluidskwaliteit, goede opnames, interessante gesprekspartners.
Een voorbeeld daarvan is Begijn Le Bleu, comedian met een liefde voor vogels. Hij is aan de eerste aflevering toe van Fwiet! Fwiet, een podcast over, hoe raad je het, vogels. In deze eerste aflevering spreekt hij met Jan Rodts, woordvoerder van Vogelbescherming Vlaanderen.
https://soundcloud.com/user-26131932/aflevering-1-met-jan-rodts-woordvoerder-van-vogelbescherming-vlaanderen
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/03/comedian-begijn-le-bleu-maakt-podcast-over-vogels/
https://itunes.apple.com/be/podcast/fwiet-fwiet/id1330462710?l=nl&mt=2


PODCAST: NERDLAND MAANDOVERZICHT
Lieven Scheire brengt een mooi overzicht van het weenschaps- en technologienieuws van de maand december 2017. Een handige inhoudsopgave vind je op de Soundcloud pagina.
[Taal: NL]
https://soundcloud.com/lieven-scheire/nerdland-maandoverzicht-december-17




Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst




DE BESTE SF, FANTASY & HORROR BOEKEN VAN 2017
De stress van de feestdagen is voorbij. En ongetwijfeld heb je tal van goede voornemens genomen. Als "meer boeken lezen" één van die voornemens was, en je een fan bent van SF, Fantasy en Horror, dan zal je in dit lijstje van The Verge je gading vinden. Het bevat de beste boeken in dit genre van 2017, met telkens een korte inhoud van het boek.
[Taal: ENG]
https://www.theverge.com/2017/12/29/16700126/best-sci-fi-fantasy-horror-books-2017-vandermeer-stanley-robinson-alderman

  
WIKIVOYAGE: REISJE PLANNEN?

Het is nog maar vroeg in het nieuwe jaar, maar je moet al beginnen te denken aan je vakantie, niet? Op Wikivoyage kan je je zoektoch beginnen. Het is een gids die door de gebruikers zelf aangevuld wordt. De informatie is ingedeeld zoals het bij een Wiki past en dus erg overzichtelijk, zoals wanneer je er best naartoe reist, wat je er moet bezoeken, enz.
[Taal ENG]
https://en.wikivoyage.org/wiki/Main_Page


FILOSOFIE IN 350 ANIMATIES
Van de klassieke filosofie tot de moderne: OpenCulture.com maakte een indrukwekkende en razend interessante verzameling van maar liefst 350 animaties die filosofie uitlegen. Van Stoïcijnen en van Aristoteles tot Hannah Arendts. Als het jouw voornemen voor 2018 was om wat slimmer te worden, dan is dit geen goed vertrekpunt!
[Taal: ENG]
http://www.openculture.com/2017/12/learn-philosophy-from-the-ancients-to-the-moderns-with-350-animated-videos.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STRIPJOURNAAL.COM
Een liefde voor strips? Dan is dit een site om te bookmarken. Het is een initiatief van journalist Robin Vinck, die met de site de strips in het algemeen wil promoten. Veel nieuws, over strips uiteraard, maar wat ons toch opvalt is dat het eerder de eenvoudige strip, met gestileerde tekeningen, de boventoon voeren terwijl de "volwassen"strip niet zozeer aan bod komt. Tenzij wij ons vergissen, uiteraard...
[Taal: NL]
https://stripjournaal.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TAALVOUTJES
Zoas de naam het zegt, wijdt deze website zich aan (vooral grappige) taalfoutjes die gevonden worden op het web, op aankondigingsborden en advertenties. Altijd goed voor een glimlach :)
[Taal: NL]
https://www.taalvoutjes.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HOE WERKEN DE CRYPTOMUNTEN?
Het was al Bitcoin wat de laatste weken de klok sloeg. De steile klim van de koers sprak dan ook tot de verbeelding - in amper een tweetal weken van 10.000 naar 17.000 dollar - om dan pardoes te zakken!
Maar hoe werkt nu eigenlijk de Bitcoin, en bij uitbreiding de cryptomunten? Dit YouTube filmpje legt het glashelder uit.
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/watch?v=bBC-nXj3Ng4&feature=youtu.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: 2017 IN PICTURES

Een overzicht van de New York Times, in een heel mooie multimedia-jasje gestoken. Knappe technologie - indrukwekkende foto's.
[Taal: ENG]
https://www.nytimes.com/interactive/2017/12/19/sunday-review/2017-year-in-pictures.html





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
-Griezelig: honderden apps luisteren stiekem met je mee
https://www.ad.nl/digitaal/griezelig-honderden-apps-luisteren-stiekem-met-je-mee~a33b406a/
- Net echt: simulator laat kinderen schutter spelen op school
https://www.ad.nl/buitenland/net-echt-simulator-laat-kinderen-schutter-spelen-op-school~a94ca50d/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Samsung Galaxy A8 krijgt Dual Front Camera
http://elektrozine.be/samsung-galaxy-a8-krijgt-dual-front-camera/
- Dit zijn de nieuwe LG televisies voor 2018
http://elektrozine.be/dit-zijn-de-nieuwe-lg-televisies-voor-2018/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Diskashur 1 Tb schijf van iStorage
http://computertaal.info/2018/01/04/review-diskashur-1-tb-schijf-istorage/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Bitcoin-betaalkaarten van veel aanbieders zijn plots geblokkeerd
https://tweakers.net/nieuws/133571/bitcoin-betaalkaarten-van-veel-aanbieders-zijn-plots-geblokkeerd.html
- Witte Huis verbiedt gebruik persoonlijke apparaten door personeel en gasten
https://tweakers.net/nieuws/133563/witte-huis-verbiedt-gebruik-persoonlijke-apparaten-door-personeel-en-gasten.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be



- Meltdown/Spectre: wat doen de cloudproviders?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/meltdown-spectre-wat-doen-de-cloudproviders/article-normal-947085.html
- Grootste priemgetal ooit ontdekt
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/grootste-priemgetal-ooit-ontdekt/article-normal-947175.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Technologium | van 2013 tot 2018
http://www.technologium.be/technologium-van-2013-tot-2018



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Zo bouw je de perfecte business pitch op
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/zo-bouw-je-de-perfecte-business-pitch-op
- 'Strooifietsen', de eerst Chinese tech-trend die de wereld razendsnel verovert
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/strooifietsen-de-eerst-chinese-tech-trend-die-de-wereld-razendsnel-verovert



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WERKEN MET BITMOJI 1: AANMAKEN
Bitmoji's zijn heel leuk. Ze zijn te vinden in Snapchat Facebook en Instagram, en er bestaan zelfs despeciale Bitmoji app. Maar heb je er echt geen kaas van gegeten, en weet je niet hoe eraan te beginnen, dan willen wij je met deze reeks aan de slag krijgen.
De eerst stap is een Bitmoji aanmaken, dus een leuke avatar. Daarvoor heb je de Bitmoji app nodig die je kan vinden in de App Store of in Google Play. Je moet dan wel inloggen met je Snapchat account - heb je die niet, maak er dan eentje aan.
Ga vervolgens naar de Avatar Builder. Daar kies je de haarstijl, de ogen, neus van je avatar, het type lichaam, de kledij, enz. In het tabblad Outfits kan je heel simpel de kleren van de Bitmoji aanpassen zodat die bij het seizoen passen. Je kan daar ook de achtergrond wijzigen.
https://itunes.apple.com/us/app/bitmoji/id868077558?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bitstrips.imoji&hl=en
http://mashable.com/2017/12/23/everything-you-can-do-with-bitmoji/?utm_cid=mash-com-Tw-tech-link%23sd613jsnjlqd#2oTIKGqcTSqH


WERKEN MET BITMOJI 2: ACTIVEREN

Nadat je zelf je eigen bitmoji aangemaakt hebt, moet je hem activeren. Daarvoor moet je naar de instellingen voor het klavier gaan, want de Bitmoji is eigenlijk een klavier-app.
Dus (deze stappen kunnen variëren, afhankelijk van je toestel), ga je naar Settings > General > Keyboards > Add New Keyboard > Bitmoji > Bitmoji > Enable Full Access > Allow
En voila, je kan aan de slag. Morgen zien we hoe je de Bitmoji kan invoegen in een app.
mashable.com/2017/12/23/everything-you-can-do-with-bitmoji/?utm_cid=mash-com-Tw-tech-link%23sd613jsnjlqd#2oTIKGqcTSqH


WERKEN MET BITMOJI 3: HOE TOEPASSEN
In de vorige artikels zag je hoe je een eigen avatar / Bitmoji kan aanmaken, en hoe je hem activeert. Zo gebruik je die in de verschillende apps:
- Snapchat: Selecteer een vriend, tik op de Bitmoji button rechts onder het tekstvak, en selecteer de sticker die je wil verzenden
-iMessage: open een iMessage gesprek, tik op de apps knop (links van het tekstvak) en lanceer de app store. Bij het tabblad "Manage" schakel je Bitmoji op "On".Keer terug naar iMessage, selecteer de Bijtmoji icoon onderaan het tekstvak, en kies een sticker om te verzenden.
- Airdrop: hiermee kan je een Bitmoji zenden naar een vriend in je nabije omgeving, zonder die in een message te moeten zetten. Ga naar de Bitmoji app, tik op de sticker die je wil verzenden en selecteer "Save to Photos". Daarna ga je naar de photos app, selecteer je die bepaalde sticker, en klik je op Share links onderaan. Selecteer een bestemmeling.
Zodra de sticker in je camerarol zit, kan je ook alle andere dingen doen die je zou doen met een foto, zoals verzenden als bijlage, uploaden naar Facebook, downloaden als PDF, enz.
Morgen meer
http://mashable.com/2017/12/23/everything-you-can-do-with-bitmoji/?utm_cid=mash-com-Tw-tech-link%23sd613jsnjlqd#2oTIKGqcTSqH


WERKEN MET BITMOJI 3: HOE TOEPASSEN (2)
Zo roep je een Bitmojie op in verschillende programma's:
- Google Chrome: Download de Bitmoji extensie vanuit de Chrome Web Store. Log in met je Snapchat account.
Open vervolgens een boodschap op Facebook of een ander messaging platform, open de Emoji extensie, en versleep de sticker naar de gewenste plek in je boodschap. In je Gmail emails zal er ook een kleine Bitmoji button verschijnen. Je kan je Bitmoji ook op andere plekken plaatsen, door rechts erop te klikken en dan te plakken op de Bitmoji extensie.
- Friendmoji: In Snapchat kies je een gesprek met een vrend die ook gebruik maakt van Bitmoji. Druk op het emoji icoontje en swipe rehcts tot je een sticker ziet die zowel jou als jouw vriend bevat.
- Slack: zelfs in deze "serieuze" productiviteitsdienst kan je met een bitmoji wat opfleuren. Ga naar de Bitmoji slack website, en installeer daar de app naar je Slack. Vervolgens moet je gewoon /Bitmoji in een gesprek intikken om in te loggen in je account, waarna je stickers naar je vrienden kan zenden.
- Andere apps: sommige apps hebben Bitmoji niet rechtstreeks in hun tekstvelden geïntegreerd. Maar toch kan je dan nog de Bitmoji stickers gebruiken: in de Bitmoji app zelf tik je op de sticker die je wil gebruiken, en kies je Kopiëren. En dan ga je naar de app waar je de sticker wil zetten, en plak je die.
(bron: Mashable)
http://mashable.com/2017/12/23/everything-you-can-do-with-bitmoji/?utm_cid=mash-com-Tw-tech-link%23sd613jsnjlqd#2oTIKGqcTSqH



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

HOMEDALE: JE WLAN SNELLER MAKEN
Freeware - Windows
Dit is een 'portable' programma, wat dus wil zeggen dat je het vanop een USB-stick kan draaien, zonder dat installatie nodig is. Homedale toont je allerlei informatie over je WiFi-netwerk. Zo zie je o.a. de sterkte van je signaal zien. Wordt het WLAN signaal immers vaak onderbroken, dan kan je zo op zoek gaan naar de oorzaak ervan, door bijvooreeld de frequentie te wijzigen of de router te verplaatsen.
http://www.chip.de/downloads/Homedale_57019330.html
http://www.the-sz.com/products/homedale/
 

Who is on my WiFI?


Je mag dan al jouw WiFi netwerk beveiligd hebben. Maar is er toch niet iemand die stiekem meesnoept van jouw bandbreedte? Deze app wil jou helpen om dat uit te vinden. Hij toont je namelijk alle toestellen die met jouw WLAN verbonden zijn. Erg handig is ook de Alarm-functie, waarmee je een melding krijgt op je desktop, zodra er een onbekend toestel verbinding maakt. En dit alles in een handige, overzichtelijke grafische interface.
http://www.chip.de/downloads/Who-Is-On-My-Wifi-Wer-ist-in-meinem-WLAN_66610419.html
https://whoisonmywifi.com/


F-SECURE KEY
Windows
Dit is een gratis paswoord-manager, waarmee je al je wachtwoorden veilig bewaren kan. Hij onthoudt alle inloggegevens en kredietkaart-informatie. Er zitook een auto-fill functie in, maar die raden wij aan om NIET te activeren, gezien de scripts waarvoor wij je eerder deze week waarschuwden.
http://www.chip.de/downloads/F-Secure-Key_128600434.html
https://www.f-secure.com/en/web/home_global/key


VRIJDAG APPDAG: GMAIL OFFLINE


Met deze app kan je je Gmail ook offline, zonder internetverbinding gebruiken. Je kan mailberichten opstellen en zodra je terug online gaat, worden die verzonden. Alle berichten die je verwijdert wanneer je offline bent, worden teru gesynchroniseerd zodra je online gaat.
https://chrome.google.com/webstore/detail/gmail-offline/ejidjjhkpiempkbhmpbfngldlkglhimk

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is een nog onuitgemaakte zaak wie een land meer schade toebrengen:
de eigen generaals, of de generaals van de vijand.
-Cees Buddingh'-