Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
8/6/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1009  van 3/6/2017



Gegroet lezer,

Heerlijk, zo'n zomer al in mei-juni! Prachtig weer om in de tuin te werken, maar wel op een "Spaans" ritme: 's ochtends vroeg opstaan (maar dan echt vroeg, om 5u!) en werken tot de zon te warm wordt. En dan... een middagdutje doen. Weet je dat zo'n dutje enorm verfrissend werkt? Eigenlijk zou je dat op je 9-to-5 job ook moeten kunnen doen!

Het geeft in elk geval goede moed, en dat zal je ook merken aan enkele langere artikels waarvoor we wat meer tijd uitgetrokken hebben. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




DE "TOELAATBARE" REGELS VAN FACEBOOK ZIJN EIGENLIJK ONTOELAATBAAR...
Een nieuwsbericht dat, met de korte week verleden week, nog niet behandeld werd, is het feit dat The Guardian de hand kon leggen op de regels die Facebook toepast om te beslissen of bepaalde content al dan niet toelaatbaar is. En dat verdient wel aandacht, omdat het heel controversieel is.

Zoals je weet, kreeg Facebook heel wat verwijten te slikken, omdat het een belangrijke factor geweest zou zijn bij de verspreiding van nepnieuws dat uiteindelijk tot de verkiezing van president Trump geleid had. Facebook heeft daarop beloofd dat het die valse nieuwsberichten zou aanpakken, harder zou optreden tegen trolling, en bovendien sneller zou ingrijpen bij video's waarbij live mensen in gevaar gebracht werden.

Blijkbaar volstond de Artificial Intelligence die Facebook gebruikte om postings te filteren niet. Wat, als je het ons vraagt, eigenlijk logisch is: die intelligentie leert uit de berichten die gepost worden. Als er veel racistische berichten gepost worden, dan zal het AI dit als "normaal" gaan beschouwen, en niet reageren wanneer een gebruiker een bepaalde racistische posting als onbetamelijk bestempelt.

Neen, Facebook heeft een legertje mensen aangesteld - waarbij het niet duidelijk is of deze mensen rechtsreeks personeelsleden worden van Facebook, of in (onderbetaalde) onderaanneming moeten werken via outsourcing. Nu moeten die mensen wel weten wat toegelaten is, en wat niet. En dus heeft Facebook een soort 10 geboden opgesteld, een lijst met wat geoorloofd is en wat niet.

De Britse krant The Guardian kon de hand leggen op die lijst. En het resultaat is niet fraai. Zo moesten de beoordelaars niet optreden wanneer dikke kinderen gepest worden - dat mag blijkbaar. En het ontkennen van de Holocaust, daartegen moet enkel opgetreden worden in 6 van de 13 landen waar negationisme strafbaar is - enkel en alleen omwille van het feit dat die 6 landen ook daadwerkelijk optreden en straffen uitdelen.

Racisme wordt getoleerd. Schimpen op de LGTB gemeenschap mag ook, en immigranten verkrachters en dieven noemen ook.

Hoe je dat zo exact weten kan? Het boek met regels bevat exacte voorbeelden van wat kan en niet. "Islam is een religie van haat. Sluit de grenzen voor immigrerende moslims tot we weten wat er aan de hand is", mag dus. "Alle terroristen zijn moslims" mag je zeggen op Facebook, maar niet "Alle moslims zijn terroristen".

Nu moet daarbij vermeld worden dat de voorbeelden gebaseerd zijn op de oordelen die beoordelaars in het verleden gemaakt hebben. En je kan de mensen die dergelijk oordeel deden, niet met de vinger wijzen, want zij krijgen amper 10 seconden om op de rode of groene knop te drukken bij hun beoordeling. Geen tijd voor echte nuance dus.

Het heeft er wel toe geleid dat racisme kan gedijen. En dat, aldus Engadget, een klimaat gecreëerd werd waardoor de ontevredenheid onder de Amerikaanse burgers versterkt werd, wat tot de verkiezing van Trum geleid heeft. Engadget noemt Trump de eerste Facebook-president.

En het knoopt er de conclusie aan vast: Facebook is niet meteen de veiligste omgeving voor de LGBT gemeenschap, kwetsbare tieners en slachtoffers van huiselijk geweld. Maar in plaats van zich te focussen op het creëren van een reeks veilige communities binnen Facebook, lijken de regels eerder een voortzetting van de bestaande xenofobie en racisme.

Meer achtergrond bij Wired en Engadget.
https://www.engadget.com/2017/05/26/the-facebook-president-and-zucks-racist-rulebook/?sr_source=Twitter
https://www.theguardian.com/news/series/facebook-files


EMUSIC VERNIEUWT... VOOR EEN DEEL VAN HAAR GEBRUIKERS
Trouwe lezers weten dat wij al jarenlang een abonnement hebben op muzieksite eMusic. Daar kan je, voor betaling van een vast abonnementsgeld, elke maand x songs downloaden. Waarom eMusic en geen iTunes? Omdat iTunes omslachtig is, als programma loodzwaar, en het niet past in onze gewoonte om MP3-bestanden gewoon even over te zetten naar onze draagbare player, naargelang het ons uitkomt.

Waarom eMusic, en geen Spotify of andere streaming dienst? Omdat wij enerzijds de artiest rechtstreeks willen steunen (bij eMusic krijgen zij veel meer geld per verkochte song, dan wat zij krijgen bij streamingdiensten) en anderzijds omdat wij de muziek willen bezitten. Als morgen Spotify of andere er het bijltje bij neerlegt, dan hebben alle abonnees nul, nada, in hun muziekbibliotheek staan. Wij hebben een bibliotheek vol muziek, en zelfs wanneer die muziek over een jaar of 10 niet meer aan de bak zou komen op een streaming dienst, wegens niet populair meer, dan hebben wij nog altijd de vrijheid om die muziek lekker eigenzinnig te draaien.

Dus: vrijheid, blijheid, en wij erg tevreden met eMusic.

Tot... op een mooie dag, eMusic het in zijn hoofd haalde dat streaming muziek de toekomst is. Iedereen heeft overal toegang tot het internet, en dus komt jouw hele eMusic bibliotheek in een online kluisje, vanwaar je je muziek overal kan beluisteren, vanop elke computer. Een mooie gedachte, die voor een deel van de gebruikers wel zal gelden. Maar die wel repercussies heeft.

Waar je de muziek downloadde, komt die nu als eerste optie in jouw kluis terecht, met één klik. Handig. Maar het downloaden vroeger was ook handig: eMusic had een eigen download manager, die netjes al jouw muziek zetten in de map die jij, één keer in je hele leven, moest aanduiden bij je instellingen. Gewoon song of album aanklikken, en flups, de download begon.

Nu echter is het downloaden één grote miserie geworden. Je moet eerst wachten tot jouw download voorbereid wordt, en dan krijg je een... ZIP-bestand! Dat moet je dan gaan uitpakken en manueel op de juiste plek zetten. Van omslachtig gesproken... Het is duidelijk dat eMusic de download-gebruiker liever kwijt wil.

Nog een verandering die ons erg teleurgesteld heeft: het verdwijnen van de persoonlijke selectie. Toegegeven, de oude startpagina was wat aan de trage kant, en erg donker. En de nieuwe pagina is licht van lay-out en laadt snel. Maar de oude startpagina bevatte een "New and noteworthy" rubriek, specials, besprekingen. Weg ermee, moet men bij eMusic gedacht hebben, teveel ballast. Nochtans waren de besprekingen super, werden er labels in het zonlicht gezet, artiesten besproken door echte kenners, en meer.

Wat wij nog het meest missen, is de rubriek "Selected for you". Op basis van vorige aankopen krijg je gelijkaardige muziek voorgesteld, en de selectie zat tamelijk juist, hoe divers het muziekspectrum ook is dat je volgt. Wij vonden er alvast altijd onze gading.

Maar neen, die rubriek is afgeschaft. Muziek aankopen doen we nu op basis van een lijstje met namen, genoteerd van de playlists van de radio. eMusic belooft wel, in een antwoord op een van de vele klachten over het verdwijnen van de rubriek, dat je bij verschillende artiesten ook een suggestie zal vinden van gelijkaardige muziek. Maar dat is niet hetzelfde - daarmee wordt de nieuwe muziek niet voorgesteld.

Ook de zoekfunctie stelt teleur. Om dan toch maar zelf een poging te doen om nieuwe muziek te vinden in de stijl van een van onze favoriete artiesten - Agnes Obel - tikten wij haar naam in de zoekmachine in. Geen resultaat te vinden. Nochtans hadden wij onze twee albums van deze artieste, Aventine en Citizen of Glass, wel degelijk bij eMusic aangekocht.

Een vernieuwing die voor ons een echte afknapper is, een gemiste kans. eMusic richt zich met zijn vernieuwing tot een streaming doelpubliek dat al lang zijn heil gezocht heeft bij andere streaming diensten. En het oorspronkelijke doelpubliek, dat muziek wil ontdekken en downloaden, wordt genegeerd. Wij vrezen dat dit een barslechte keuze was...

Daar komt dan nog bij dat, nu eMusic een streaming aanbod heeft, verschillende labels afgehaakt hebben of dat er onderhandelingen bezig zijn om die muziek nog te mogen brengen. Wat tot vele boze reacties leidt van de gebruikers, zoals blijkt uit het support-artikel hieronder.

TechCrunch heeft dan weer een positief artikel over deze evolutie.

Maar wie weet zien wij het verkeerd? Heb jij ook een eMusic account? Wat vond jij dan van de veranderingen? Laat het ons weten!
http://www.emusic.com
http://support.emusic.com/customer/portal/questions/17033316-albums-no-long-available?b_id=13307
https://techcrunch.com/2017/05/12/emusics-new-owners-believe-they-can-convince-users-to-start-buying-songs-again/


DATA-MINING À LA FACEBOOK: TOELAATBAAR?
Twee berichten die weliswaar van verleden week dateren, maar die we toch nog even onder je aandacht willen brengen. Het gaat namelijk over je privacy, en de verregaande inbreuken die daarop gemaakt kunnen worden.

Enerzijds is het verhaal van Facebook, dat betrapt werd op niet zo frisse praktijken. The Australian kreeg namelijk een vertrouwelijk document in handen, opgesteld door Facebook, waaruit bleek dat het bedrijf aan adverteerders de mogelijkheid geboden had om hun boodschap te richten tot een bepaalde doelgroep: 6,4 miljoen jongere gebruikers, sommige amper 14 jaar oud, op het moment dat zij psychologisch kwetsbaar waren en zij zich waardeloos of onzeker voelden. Dit alles op basis van de gegevens die Facebook verzameld had over die tieners, hun likes en favorieten.

Toen het verhaal uitgebracht werd, noemde Facebook het artikel misleidend, omdat het sociale netwerk "geen tools biedt die mensen target gebaseerd op hun emotionele staat", zo lees je bij Wired. En ook zou Facebook beloofd hebben dat het onderzoek naar jonge gebruikers "nooit gebruikt werd om advertenties te targetten".

Je kan je dan natuurlijk wel afvragen waarom het document überhaupt opgesteld werd. Het is trouwens niet de enige keer dat Facebook betrapt is met zijn hand in de koekjestrommel - denk maar aan de experimenten die het uitvoerde om te zien of het mensen kon beïnvloeden door enkel blije of trieste berichten voor te schotelen in hun nieuwslijn.

Het artikel van The Australian werd op veel verontwaardiging onthaald. Ook wij schreven er toen over. Het is ook niet zonder gevolgen gebleven, zo meldt Wired. Verschillende nonprofits hebben een open brief geschreven aan Zuckerberg, waarin ze eisen dat Facebook duidelijkheid geeft over het gelekte document, omdat de gevolgen ervan op gezondheids en ethisch vlak veel te alarmerend waren. Vooral omdat Facebook "een krachtige culturele en sociale macht is in het leven van jonge mensen".

Een interessant artikel over de gevaren van data mining, en het adverteren in dit digitale tijdperk bij Wired.
https://www.wired.com/2017/05/welcome-next-phase-facebook-backlash/



GOOGLE VOLGT JE, OOK OFFLINE
Een tweede artikel over data mining en jouw verminderde privacy betreft Google. En opnieuw is het feit dat een bedrijf snoeft over de mogelijkheden die het heeft om gebruikers te volgen, de oorzaak van grote ophef en verontwaardiging. Google wou namelijk aantonen aan de adverteerders dat hun ads wel degelijk zin hebben - niet alleen voor online aankopen, maar ook voor aankopen in bakstenen winkel. Daarvoor gebruikte het miljarden kredietkaarttransacties, om het verband te leggen tussen een digitale adverteercampagne en de resultaten.

Google houdt zich, net als Facebook, bezig met datamining op gigantische schaal. Het analyseert de surfgewoonten van de gebruiker, zijn zoekgeschiedenis, zijn geografische locatie, waarbij het data gebruikt afkomstig door de populaire apps  in de Google stal: YouTube, Gmail, Google Maps, Google Play store. Al die informatie is gekoppeld aan jouw échte identitieit, wanneer je inlogt in die Google diensten.

De digitale sporen die je zo achterlaat kan Google koppelen met aankopen in de echte wereld door de gegevens van je kredietkaart te gebruiken. Het geeft veel inzicht, en voor adverteerders is dit ideaal. Maar voor de gebruikers is dit wellicht een stap te ver?

Voorvechters van de privacy menen dat Google transparanter moet zijn over zijn methode om die gegevens te analyseren. Google beweert wel dat het alle nodige maatregelen getroffen heeft om de persoonlijke informatie van zijn gebruikers te beschermen - maar hoe weet je dat? En wie zijn de bedrijven die die kredietkaartgegevens bezitten en in opdracht van Google bekijken? Google heeft namelijk gezegd dat het de details van de transacties niet zelf behandelt, maar daarvoor werkt met niet nader genoemde partnerbedrijven die toegang hebben tot 70% van alle transacties voor krediet- en debetkaarten in de VS. Over Europa is momenteel nog niets geweten.
https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2017/05/23/google-now-knows-when-you-are-at-a-cash-register-and-how-much-you-are-spending/?utm_term=.7083747ac5a6



GDPR: EUROPA TRACHT DE BURGER TE BESCHERMEN
De concrete praktijken zoals Google en Facebook die momenteel toepassen, kunnen een bedreiging zijn van je privacy. Maar anderzijds heb je aan beide tech-giganten toestemming gegeven om te doen wat zij doen, toen je jezelf aanmeldde voor hun diensten. Je hebt toch hun Terms of Service gelezen, van A tot Z, niet, vooraleer je klikte op "Ik ben akkoord"?

Uiteraard niet. De EU weet dit ook, en probeert de burger te beschermen met een nieuwe wetgeving op vlak van privacy die in de hele EU zou gelden. Meer nog: ook bedrijven buiten de EU zouden deze wetgeving moeten respecteren, zodra zij werken met EU-burgers.

Deze wetgeving wil bedrijven dwingen om expliciet toestemming te vragen aan de gebruiker om zijn gegevens te mogen gebruiken. De bedrijven moeten deze toestemming ook bewaren en desgewenst kunnen voorleggen. BOvendien moeten zij aan de gebruiker vertellen waarvoor deze gegevens gebruikt worden - en mogen zij die niet voor andere doeleinden gebruiken. Gedaan dus met het doorverkopen van gegevens aan adverteerders.

Bedrijven zouden tot slot alle mogelijke maatregelen moeten nemen om de aan hen vertrouwde data te beschermen. En een lek of hack zouden zij onmiddellijk moeten melden.

Een mooi initiatief. En je vraagt je natuurlijk af hoe Google en Facebook, in het licht van deze wetgeving, hun bestaande business model van doelgerichte advertenties kunnen voortzetten. Tenzij natuurlijk de juridische adviseurs van de bedrijven erin slagen om een methode te ontwikkelen die de hele wetgeven uitholt, net zoals de cookie-wetgeving uitgehold werd. Nu mogen bedrijven je gewoon blijven volgen met hun cookies (of die van hun adverteerders), zodra je geklikt hebt op de button dat je akkoord bent met het cookiebeleid. En het was eigenlijk de bedoeling om juist dat volgen tegen te gaan...

De GDPR wordt volgend jaar van kracht. Momenteel worden er ontelbare seminaries ingericht die bedrijven wegwijs moeten maken met deze nieuwe regels. Wij hopen écht dat Google, Facebook en co eindelijk ingetoomd worden, en niet meer ongebreideld onze data mogen verzamelen én verkopen. Maar hebben, eerlijk gezegd, onze twijfels...
http://www.eugdpr.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/General_Data_Protection_Regulation
http://www.itpro.co.uk/it-legislation/27814/what-is-gdpr-everything-you-need-to-know-4



HTTPS: PRIMA MIDDEL TEGEN CENSUUR!
Dat je via HTTPS een beveiligde verbinding kan leggen met een server, zodat je in alle veiligheid een betaling kan uitvoeren of vertrouwelijke gegevens kan invoeren, dat is algemeen geweten. Maar wist je dat HTTPS ook een prima middel is tegen censuur?

Dat is wat Harvard onderzoekers vastgesteld hebben, en wel bij de online encyclopedie Wikipedia. In sommige landen wordt de toegang tot bepaalde artikels immers verboden. In Turkije bijvoorbeeld zijn artikels over vrouwelijke genitaliën niet gewenst, zo lees je bij Motherboard. Rusland bant artikels over weed. En China heeft al verschillende keren de hele website in de ban geslagen.

Wikimedia Foundation, de non-profit organisatie achter de Wikipedia, is al langer op zoek naar een manier om die censuur tegen te gaan. En blijkt die manier nu gevonden te hebben in encryptie. In 2011 startte Wikipedia met de beveiligide HTTPS, maar bood dat aan naast de gewone HTTP. Sinds juni 2015 echter is Wikipedia volledig overgeschakeld op HTTPS. Hierdoor konden landen niet langer bepaalde individuele pagina''s blokkeren - het zou een 'alles of niets' worden.

Het was wel even afwachten of dit dan niet zou leiden tot een "alles" situatie, en bepaalde landen inderdaad de hele Wikipedia zouden blokkeren. Dat is gelukkig niet het geval, zo hebben onderzoekers nu vastgesteld. Het hele resultaat van het onderzoek lees je bij Motherboard.
https://motherboard.vice.com/en_us/article/wikipedias-switch-to-https-has-successfully-fought-government-censorship



IS HET APPLE MENENS MET ZIJN DIABETES-METER-ZONDER-PRIKKEN?
Binnenkort is het de Wereldwijde Developers Conference van Apple. En in de aanloop erheen gonst het van de geruchten over wat Apple mogelijk zou voorstellen tijdens die conferentie.

Een van die hardnekkige geruchten is een glucosemeter, die bij diabetespatiënten de waarde in het bloed kan vaststellen, maar dan wel zonder te prikken. Dat zou een soort wearable worden (verpakt in de Watch?) die voortdurend de suiker meet, zonder de skin te moeten doorbreken. Wie iemand kent met diabetes of zelf diabetespatiënt is, weet wat een revolutie dit zou veroorzaken. Want nu moet je in je huid prikken tot er een druppel bloed verschijnt, die dan op een plaatje overbrengen, en dat plaatje in de glucosemeter zetten om de waarde af te lezen. Veel bloed moet dat niet zijn, maar leuk is het niet om je zo te moeten prikken.

Als het Apple zou lukken om een dergelijke glucosemeter zonder prikken te maken, dan zou het een enorme markt ontginnen. In de VS alleen al hebben 30 miljoen burgers diabetes. Maar zo simpel is het niet. Een gadget maken die min of meer nauwkeurig je hartslag meet, gewoon uit curiositeit, zoals de Watch, is één ding. Maar een arts zal altijd een échte bloeddrukmeter gebruiken om je hartslag te meten. En reken maar dat er vooraleer een nieuwe glucosemeter op de markt gebracht mag worden, die aan de strengste veiligheidsnormen moet voldoen. Is dat de reden waarom Apple de laatste maanden zo weinig van zich heeft laten horen, omdat het in alle stilte werkt aan toestellen die wél medisch gekeurd zijn?

Apple is trouwens niet het enige bedrijf dat zich op de markt van medische apparaten en uitvindingen waagt. Google heeft bijvoorbeeld een contactlens ontwikkeld die glucose kan ontdekken in tranen. Die technologie werd in 2014 in licentie genomen door farmagigant Novartis, maar sindsdien is niets meer gehoord van het project.

Het is dus afwachten wat Apple in zijn mars heeft, en of deze geruchten niet weer de zoveelste kwakkel zijn. In elk geval lees je bij The Verge een erg interessant artikel over waarom het zo moeilijk is om een nieuwe technologie te vinden om de glucose te meten.
https://www.theverge.com/2017/5/25/15685148/apple-watch-glucose-tracker-blood-sugar-monitoring-diabetes



GROTE HOTELS ZETTEN STRIJD TEGEN ONLINE REISBUREAUS IN
Verschillende grote hotels, waaronder Marriott International, Hilton Worldwide HOldings en Intercontinental Hotels Group gaan  grote reclamecampagnes voeren, om een deel van hun business, de reservaties, terug in eigen handen te krijgen.

Momenteel is de gebruiker immers gewoon om een hotel te boeken bij prijsvergelijkende sites zoals Expedia of Priceline. Maar die nemen wel een commissie op elke boeking, en die commissie kan soms een hele hap van de inkomsten van de hotels wegsnoepen - tot 30% bij elke reservatie.

Met als gevolg dat deze boekingsites, die vroeger nog beschouwd weden als waardevolle businesss partners, nu poortwachters geworden zijn, die rechtstreekse communicatie met de klanten in de weg staan, zo schrijft Wall Street Journal. De hotels willen daarom spelen op prijs en loyauteit. Wie regelmatig rechtsreeks bij de hotels zelf zijn kamer boekt, krijgt kortingen en andere voordelen zoals een upgrade.

Een achtergrond over deze evolutie bij WSJ.
https://www.wsj.com/articles/for-hotels-theres-no-room-left-for-online-travel-agencies-1495974698



BELGIË: ITSME!
Neen, geen nieuwe vreemde ziekte, maar een woord dat je op zijn Engels moet uitspreken, waarna je begrijpt dat het om een tool gaat om je te identificeren. 'itsme' is de simpele naam voor wat officieel de Belgian Mobile ID genoemd wordt, een samenwerking tussen vier banken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, KBC) en drie operatoren (Orange, Proximus, Telenet). Grote spelers, die ervoor garant zouden moeten staan dat het systeem ingeburgerd zal raken.

Deze zeven spelers hebben dus samen een bedrijf gevormd, dat een 'trust service provider' moet zijn. Met itsme zou je jezelf online kunnen identificeren, aankopen verrichten, transacties doen, documenten tekenen. Eén inlog voor e-commerce, bankzaken en overheidsdiensten dus, gebaseerd op drie unieke identificatoern: je SIM-kaart, je smartphone (wellicht je IMEI) en een code van 5 cijfers die jij zelf moet kiezen.

Eén inlog, voor àlle mobiele transacties, is op het eerste zicht interessant, want eenvoudiger. Maar in een artikel bij Knack (abonnement) stelt Matthias Dobbelaere, docent Copyrights and Mediarights aan Erasmus Hogeschool, toch vragen bij de privacy van deze unieke inlog. In de gebruiksvoorwaarden (die om onduidelijke reden als afbeelding, niet als doorzoekbare tekst op de app staan) wordt immers beloofd dat de gegevens van de gebruiker over zijn identiteite, zijn aankopen enz., niet verkocht zullen worden aan derde partijen. Wel zullen die gedeeld worden met de 'Leden' van Belgian Mobile ID, met inbegrip van Dienstverleners, zo schrijft Dobbelaere. En dat is toch wel een rekbaar begrip...

(Nagekomen bericht: in een tweet heeft Dobbelaere laten weten dat het bedrijf achter Itsme contact met hem opgenomen heeft, en beloofd heeft aan enkele door hem opgenoemde pijnpunten te werken)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/je-hele-online-identiteit-in-een-app-wat-zou-er-kunnen-mislopen/article-opinion-859559.html
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170530_02903805
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3170530/2017/05/30/App-onthoudt-je-wachtwoorden.dhtml



EU: 120 MILJOEN VOOR PUBLIEKE WIFI
Verleden jaar september kondigde Jean-Claude Juncker, de president van de Europese Commissie, het al aan: elke EU)burger moet voortaan in de openbare ruimte gratis op het internet kunnen. Omdat toegang tot het internet zo belangrijk geworden is, dat elke burger er recht op heeft.

Nu heeft dit voornemen een concrete invulling gekregen: de EU trekt er 120 miljoen voor uit. Concreet gaat het om subsidies die gemeenten in de EU kunnen aanvragen om de apparatuur en installatie te bekostigen om WiFi te brengen in openbare ruimten waar nog geen WiFi is. Dat zouden parken, pleinen, overheidsgebouwen, bibliotheken, ziekenhuizen, musea moeten zijn. En zowel de inwoners van de gemeenten als bezoekers zouden ervan moeten kunnen profiteren.

Een mooi initiatief? Ja hoor. Er is al wel op heel wat plaatsen WiFi voor de burger, dankzij de initiatieven van de providers. BIj Telenet bijvoorbeeld stel je altijd een stukje van jouw breedband ter beschikking van de gemeenschap. Iemand die in de buurt is, kan van deze WiFree gebruik maken - maar moet dan wel zelf een Telenet-id hebben. Dit initiatief zou dan de WiFi écht open maken.

Maar dan blijft het nog de vraag: is het als gebruiker wel aan te raden om gebruik te maken van deze open WiFi, die niet beschermd is met een wachtwoord? Alle beveiligingsbedrijven drukken ons toch altijd op het hart om nooit vertrouwelijke informatie aan het internet toe te vertrouwen (zoals je inlog op je bank en je wachtwoord) wanneer je op een open verbinding zit, zoals in een internetcafé of een coffeeshop.

Hoe het ook zij: tegen 2020 wil de EU dit doel verwezenlijkt te hebben.

Tussen haakjes: gratis WiFi is deze week blijkbaar in de aanbieding. Federaal mobiliteitsminister François Bellot kondigde aan dat er ook gratis WiFi komt in de Belgische treinstations. Een plan dat niet de snelheid van een TGV of HST heeft, maar van een boemeltrein: einde dit jaar of begin volgend jaar zal er pas een operator gekozen worden, dus dan moet nog de infrastructuur uitgebouwd worden. WiFI op de trein zal nog wat langer duren, en pas in de nieuwe treinstellen die vanaf 2018 bollen, zal je draadloos kunnen surfen. (2)
http://www.tijd.be/tech-media/telecom/EU-pompt-120-miljoen-euro-in-gratis-wifi-voor-gemeentes/9899092?ckc=1&ts=1496201938#.
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3171204/2017/05/31/Bellot-quot-Wifi-in-treinstations-komt-er-snel-aan-quot.dhtml?



BELGIË: UBER LANCEERT UBERVAN IN BRUSSEL - MAAR ER DREIGEN ZWARTE WOLKEN
Het blijkt rommelen rond Uber. En wellicht hebben de meeste internauten, wanneer zij over Uber en de regulisere taxidiensten lezen, tweeslachtige gevoelens. Enerzijds omdat Uber wel héél disruptief is, ten kosten van zijn medewerkers die als schijnzelfstandigen behandeld worden en volledig afhankelijk zijn van willekeur. Anderzijds omdat het bestaande taxisysteem in België en vooral in steden zoals Brussel en Antwerpen echt vastgeroest zit in dwaze, Kafkaiaanse regels en er dringend nodig is aan vernieuwing. Een taxirit moet terug aangenaam worden, gemakkelijk te boeken, transparant op te volgen, en gebracht worden door een betrouwbare chauffeur die verzekerd is van een vast inkomen. Het beste uit twee werelden dus.

Uber blijft ondertussen nieuwe vormen van zijn mobiliteitsoplossingen lanceren in ons land, in de hoop dat er ooit ergens eentje overblijft die door de wetgever getolereerd zal worden. Er was al UberX en UberXL, waarbij je dus resp. met een gewone wagen of een limousine vervoerd werd. Nu komt daar nog UberVan bij, bedoeld voor meerdere personen (groepjes tot 6 personen). Doelpubliek is onder andere uitgaande jongeren, die zo samen een Uber kunnen bellen om hen veilig thuis te brengen, en de rekening te delen. De nieuwe dienst, waarover je meer leest bij Het Laatste Nieuws, kreeg daarom meteen ook de steun van Responsible Young Drivers (1).

Dat het bij de reguliere taxibedrijven niet echt lekker zit, is ondertussen geweten. Een van de redenen waarom zij zich tegen Uber verzetten, maar ook tegen de plannen om de taxi-industrie te hervormen (in het Brussels gewest), is het feit dat taxivergunningen tot nu toe uitgereikt worden aan een bedrijf, en niet aan de individuele chauffeur. Taxibedrijven kunnen daarom veel geld vragen voor die vergunningen, en met het hervormingsplan van de Brusselse regering zou die machtspositie verdwijnen.

Een delicaat probleem, waarbij de chauffeurs zelf tussen hamer en aambeeld zitten. Bij Newsmonkey kan je lezen dat het zelfs zo ver gaat dat de chauffeurs niet eens durven te geuitgen voor de commissie, die het nieuwe plan moet bespreken...
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3171216/2017/05/31/Uber-lanceert-met-UberVan-zijn-derde-mobiliteitsoptie-in-Brussel.dhtml
http://newsmonkey.be/article/79152



ESSENTIAL: EEN NIEUWE SMARTPHONE EN EEN HOME-HUB
Andy Rubin, de man die oorspronkelijk het Android besturingssysteem uitgevonden heeft, heeft twee nieuwe toestellen aangekondigd. Enerzijds is er de Essential Phone, een toestel uit de hoger middenklassen dat verkocht zou worden aan $699.

Het bijzondere aan dit toestel is dat het op de achtergrond enkele magnetische houders heeft, zodat je daarop extra modules kan zetten. Momenteel is de keuze daarvoor beperkt tot een 360 graden camera en een dockstation. Maar voor e toekomst zouden er meer modules verkrijgbaar moeten zijn.

Het toestel doet mee aan de rage om zo weinig mogelijk rand ('bezel' in vaktermen) te tonen. Onder de motorkap een Qualcomm 835 processor, 4GB RAM, 128 GB opslagruimte. Er zit ook 1 USB C poort op maar geen 3,5mm jack voor de koptelefoon. De tweede lens van de 13 MP camera is een monochrome sensor die moet helpen bij weinig licht. Het geheel is verpakt in een titanium en ceramiek omhulsel.

Wat je ongetwijfeld zal appreciëren is dat dit toestel de "gewone", pure versie van Android draait, dus geen extra interface. Wat garandeert dat de updates op geregelde tijdstippen zullen volgen. Het is immers die extra laag die ervoor zorgt dat updates aan het OS niet meteen (of zelf nooit) doorgegeven worden aan de toestellen, omdat gevreesd wordt dat de update de gebruiksinterface zal breken. (1)

Het tweede toestel dat Rubin voorgesteld heeft, is, de Essential Home. Dat is een digitale assistent en luidspreker in één, een toestel à la Amazon Echo of Google Home dus. Je kan het toestel activeren met eeen vraag of een tik op het toestel. Het toestel heeft een scherm bovenaan, rond dus, waarop informatie getoond kan worden.

Het verwerken van de informatie gebeurt haast volledig op het toestel zelf, en de gegevens worden op het toestel bewaard, niet in de cloud. Wie zich zorgen maakt over zijn privacy bij de Echo of de Google Home, zal dit aspect van de Essential Home absoluut aantrekkelijk vinden.

Het toestel draait op het Ambient besturingssysteem, en dat zou volgens Rubin kunnen samenwerken met SmartTHings, HomeKit, Nest, en dus ook met Amazon Voice Service, Siri, Google Assistant. Interoperabiliteit dus.
https://www.theverge.com/2017/5/30/15711170/essential-phone-announcement-price-android-andy-rubin
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/5/30/15711162/ambient-os-essential-home-andy-rubin
https://www.theverge.com/2017/5/30/15716932/andy-rubin-essential-phone-release-date-shipping-june



EEN CARTRIDGE HERVULLEN IS GEEN INBREUK OP PATENTENRECHT!
Inkt voor printers - we moeten het jou niet vertellen: die is peperduur. Per gewicht bekeken, zo lazen wij ooit, duurder dan de duurste parfum. Allerlei bedrijven proberen iets aan die prijs te doen, maar de fabrikanten van printers verweren zich als duiveltjes in een wijwatervat. Voor hen is de inkt big business, die hen van een inkomen verzekert. Ze zouden je zelfs de printer gratis geven, omdat ze hun geld verdienen met de inkt.

Daarom ook dat zij met lede ogen aanzien hoe nieuwe spelers proberen de markt te veroveren met het hervullen van cartridges: stuur hen je oude cartridge op, en je krijgt een gevulde cartridge terug. Mag niet! zo beweerde printerbedrijf Lexmark, dat een proces inspande tegen het bedrijf IMpression Products: de cartridges zijn ons patent, en door die te hervullen pleeg je inbreuk op ons patentenrecht.

Een rechter in de VS heeft nu beslist dat dit geen inbreuk is, en dat het bedrijf mag verder gaan met het hervullen van de cartridges. Een belangrijke beslissing, maar dat wil nu nog niet zeggen dat je plots overal goedkope hervulde cartridges zal kunnen kopen. Printerfabrikanten hebben nog allerlei andere middeltejs achter de hand om te voorkomen dat je een niet-originele cartridge in hun printer zou stoppen. Zo krijg je bij sommige laserprinters, wanneer je een nieuwe cartridge koopt, een kaar met een chip. Na het plaaten van de cartridge moet je die kaart in de printer stoppen, want anders zal de printer niet meer werken. Een surrogaat cartridge of een hervulde cartridge, zonder die kaart, maakt dus geen kans.

Andere fabrikanten brengen dan weer speciale zekerheidscodes op hun eigen cartridges aan, en de printer zal weigeren te werken met surrogaat of hervulde cartridges, zonder die code. Zogenaamd om te voorkomen dat jouw toestel beschadigd zou worden door die 'gevaarlijke' surrogaat cartridges, maar we weten wel beter, niet?
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-30/u-s-supreme-court-curbs-patent-holders-power-to-block-resale



GMAIL PRO-EDITIE BESCHERMT GEBRUIKERS TEGEN PHISHING
Een van de manieren waarop malware zich nog altijd verspreiden kan, is via mail. Google heeft al verschillende manieren in zijn Gmail voor de gewone gebruikers ingebouwd om hen malware en phishing te beschermen, en breidt die mogelijkheden nu ook naar professionele accounts.

Het gaat met name om spam en phishing boodschappen tegen te houden, waarvoor Google machine learning gebruikt die, zo beweert Google althans, nu zo goed is dat hij voor 99,9 % accuraat zou zijn. Hierbij worden boodschappen die door de software als verdacht beschouwd worden, tijdelijk tegengehouden zodat ze nog niet in jouw inbox verschijnen, tot de software een grondigere phishing analyse heeft kunnen uitvoeren en zo kan voorkomen dat jouw data gecompromitteerd worden.

En je moet nu niet bang zijn dat Google al jouw mail met vertraging gaat leveren, want Google belooft maximaal 0,05% van alle boodschappen tijdelijk tegen te houden, en dat de vertraging maximum 4 minuten gaat duren.

Professionele accounts krijgen bovendien nog een extraatje. Wanneer je probeert te antwoorden naar iemand die buiten het domein vanje bedrijf zit, dan zal je een waarschuwing krijgen zodat je kan nagaan of het wel degelijk de bedoeling is dat je de mail ook naar die persoon stuurt. Dit om te voorkomen dat je vertrouwelijke data van je bedrijf per vergissing zou lekken.

Meer bij Venture Beat.
https://venturebeat.com/2017/05/31/gmail-enterprise-users-get-earlier-phishing-detection-malicious-link-and-external-reply-warnings/



 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



NIEUWE PROCESSOREN VAN INTEL EN ARM
Nieuwigheden bij chipsmakers zijn niete echt sexy om te vermelden, maar toch wel belangrijk. Want je moet nu eenmaal de trends en termen kennen, wanneer je een nieuwe pc of laptop kopen gaat.

Enerzijds is er Intel, dat een reeks Core X-processoren uitbrengt, dat kadert in het HEDT platform (kort voor High End Desktop platform). Dat is bedoeld voor gamers, video streamers en makers van content die kapitaalkrachtig zijn. Je zal zelfs processoren met 18 cores hebben en 36 threads. Wie verzot is op cijfertjes kan bij Ars Technica meer informatie vernemen over deze reeks. (1)

Anderzijds kondigt ook chipsfabrikant ARM nieuwe CPU's en GPU's aan . De nieuwe ARM COrtex-A75 is daarbij het nieuwe vlaggenschip bij de mobiele processoren - hij zou 22% beter doen in performantie dan de laatste A73. Er is ook de Cortex-A55, die de hoogste power efficiency heeft van de middenklasse CPU's die ARM maakt, en de Mali-G72 grafische processor tot slot zou het 25% beter doen dan zijn voorganer G71. Meer details bij The Verge (2°
https://www.theverge.com/2017/5/29/15707606/arm-cortex-a75-a55-mali-g72-specs-announced
https://arstechnica.com/gadgets/2017/05/intels-new-high-end-desktop-platform-up-to-18-cores-36-threads-2000/


  


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



OOR: 6 PODCASTS VOOR DOE-HET-ZELVERS
De hobbyisten worden in het Engels aangeduid met "makers", mensen die dingen maken dus. Ook voor hen bestaan er specifieke podcasts. En in dit artikel bij Sewaholic vind je een lijstje met 6 goede podcasts. Van naaien (Seamwork Radio) tot creatieve design (Elise gets Crafty): je krijgt mooie podcasts te horen boordevol tips en nieuw uit de "industrie".
[Taal: ENG]
http://sewaholic.net/6-podcasts-makers/






Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het leven is te kort om zelf iets te doen
wat men tegen betaling ook door anderen kan laten verrichten.
-William Somerset Maugham-

 
De nieuwe oogst


   

20 VAAK GEMAAKTE FOUTEN BIJ ENGELSE WOORDEN
Wanneer je een Engelse tekst schrijft, dan zijn er bepaalde woorden waarover velen struikelen. En dan gaat het niet om het verschil tussen than/then, maar woorden die heel erg op elkaar lijken, maar toch een andere betekenis hebben. Desert of dessert bijvoorbeeld: het eerste is een woestijn, het tweede, tja, zoals in het Nederlands: dessert (chocolade, Mmmm!)
In dit artikel 20 woorden waartegen vaak gezondigd wordt. Om even te bekijken.
[Taal: ENG]
http://mentalfloss.com/article/65217/20-word-usage-mistakes-even-smart-people-make


GRAMMARLY: EXTENSIE VOOR CHROME
Wanneer je een website hebt, wil je graag dat je teksten foutloos zijn. Deze tool, een extensie voor de Firefox browser, is handig voor wie in het Engels schrijft. Hij vvindt niet alleen verkeerd gespelde woorden,  maar zal je ook verbeteren wanneer je een correct gespeld woord verkeerd gebruikt. Erg handig voor wie Nederlandstalig is, maar zijn content ook in het Engels brengen wil.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/grammarly-for-chrome/kbfnbcaeplbcioakkpcpgfkobkghlhen?hl=en


NEDERLANDSTALIGE TEKSTEN VIA ONLINE TOOLS VERBETEREN

Verleden week hadden wij het over Draftmap, een online tool, die je helpt om je teksten in het Engels te verbeteren. Wij vroegen toen aan onze lezers of zij een gelijkaardige tool kenden voor Nederlandse teksten. En ja hoor, meteen kregen we antwoord. Lode Vlayen wees ons op een online tool van Schrijf.be, en Geert Demuynck adviseerde Schrijfassistent, een online tool van de krant De Standaard. Bedankt voor de tips!
[Taal: NL]
https://www.schrijf.be/nl/hulp/scan
http://schrijfassistent.standaard.be


HOE EVOLUEREN GOOGLE MAPS EN APPLE MAPS
Google had op de smartphone lang het voortouw voor landkaarten en routebeschrijvingen. Apple had ook wel zijn Apple Maps, maar die waren in het begin niet zo goed. Tot Apple de landkaarten begon te verbeteren, waarop Google de zijne ook weer wat beter maakte. OP deze website kan je zien hoe de maps maand na maand aangepast werden.
[Taal: ENG]
https://www.justinobeirne.com/a-year-of-google-maps-and-apple-maps


EMAIL CHECKER
Heb je een lijst met mailadressen, maar weet je niet of die allemaal geldig zijn? Er bestaan professionele tools om die adressen te controleren, maar die kosten je wel wat geld. En je kan natuurljk ook ene mass mailing versturen naar die adressen, maar dat wordt dan weer afgestraft als er teveel ongeldige adressen tussen zitten.
Deze website maakt het mogelijk om, een voor een, adressen te controleren. De dienst extraheert het MX record van het mailadres en connecteert dan met e mail server om te zien of de mailbox wel degelijk bestaat voor die bepaalde gebruiker / dat bepaalde adres.
[Taal: ENG]
https://email-checker.net/


MEDITATIE EN MINDFULNESS APPS
Op deze website vind je een uitgebreide collectie apps die je kunnen helpen om zen te worden - ze begeleiden je bij het mediteren, bij mindfulness. Opvallend is wel dat deze apps niet echt goedkoop te noemen zijn - sommigen zijn wel gratis om te downloaden, maar vragen een abonnement om de verschillende stadia te kunnen bereiken. Maar ja, je inwendige rust mag een prijs hebben...
[Taal: ENG]
https://meditationapps.com/


TIJD VOOR KOFFIE? TIJD VOOR EEN KORTE TED TALK!

De TED talks zijn altijd inspirerend - maar je hebt niet altijd de tijd om ernaar te kijken/luisteren. Daarom is dit speellijstje, samengesteld door TED.com zelf, wel handig. Want de talks duren welgeteld één koffiepauze lang. Dus, in plaats van doelloos op je Twitter of Facebook te gaan bladeren, resoluut zo'n talk beluisteren!
[Taal: ENG]
https://www.ted.com/playlists/467/short_talks_to_watch_during_yo


PAGERULER: EXTENSIE VOOR CHROME

Bij digitaal grafisch ontwerp is het detail erg belangrijk. Deze extensie voor je chrome browser kan je daarbij helpen, want PageRuler geeft je de exacte dimensies van alles wat je op het scherm ziet. De tool werkt ook als meetlat zodat je alles correct kan positioneren.
https://chrome.google.com/webstore/detail/page-ruler/jlpkojjdgbllmedoapgfodplfhcbnbpn?hl=en


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OMBUDSMAN VOOR DE HANDEL
Wanneer je een klacht hebt over een handelaar, dan probeer je samen met hem eruit te geraken. Maar wat als het niet lukt? De overheid heeft nu een Ombudsman voor de Handel in het leven geroepen, die een online verzoeningsprocedure zal opstarten. Een onafhankelijke verzoener zal het dossier bestuderen en een neutraal adviseren - dat hopelijk door beide partijen aanvaard wordt.
Op deze site lees je meer hoe het werkt.
[Taal: NL]
http://www.ombudsmanvoordehandel.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMSE PODCASTS
Er zijn (gelukkig!) steeds meer mensen die het initiatief nemen om een podcast te maken, ook in het Nederlands. En daar zijn echt pareltjes bij. Maar hoe kom je te weten welke podcasts er bestaan, in onze contreien? Gelukkig is er deze website, die de podcasts netjes in categorieën ingedeeld heeft, maar ook de nieuwe podcasts spot. Een aanrader!
[Taal: NL]
http://vlaamsepodcasts.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SCHRIJFHULP
Verleden week hadden wij het over Draftmap, een online tool om je Engelstalige teksten te verbeteren. Lezer Lode Vlayen vond voor ons een Nederlandstalig equivalent: https://www.schrijf.be/nl/hulp/scan
Netties-medewerker Geert Demuynck had nog een andere oplossing: Nog een beter alternatief voor Drafmap is schrijfassistent.standaard.be
Een gratis dienst van de krant en het werkt uitstekend.
http://schrijfassistent.standaard.be
https://www.schrijf.be/nl/hulp/scan


VRIJDAG MULTIMEDIA: GRATIS E-BOEKEN

Net zoals andere jaren selecteerde de Koninklijke Bibliotheek samen met Nederlandse bibliotheken een zestigtal e-boeken voor kinderen en volwassenen, die je tot 31 augustus gratis kan lezen met de VakantieBieb-app. Vanaf 1 juni zijn de kinderboeken beschikbaar, op 1 juli ook de titels voor volwassenen.
https://www.vakantiebieb.nl/
http://www.ereaders.nl/gratis-e-books-lezen-met-de-vakantiebieb/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SLIMME ASSISTENTEN EN WORCESTERSHIRESAUS
Kan je het moeilijke woord in de titel goed uitspreken? Ongetwijfeld zal je even haperen. Maar zouden Google Home, Amazon Alexa of Siri van Apple jou verstaan, wanneer je dat product op je boodschappenlijst wil zetten? Dit grappige filmpje doet het experiment.
[Taal: ENG]
https://www.wired.com/2017/05/ai-assistants-accented-english/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MOMENTS OF HAPPINESS
Even een dipje? Ga dan eens naar deze site. En maak wat dieren gelukkig. Geef de leeuw verkoeling, of speel met de kat en een bolletje wol. Heel leuke experimenten, mooi uitgevoerd in enkel WebGL. Knap!
[Taal: ENG]
https://moments.epic.net/#





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
- Software-whizzkid (16) uitgenodigd door Apple
http://www.ad.nl/digitaal/software-whizzkid-16-uitgenodigd-door-apple~a2fc45c5/
- Facebookprofiel overleden tienermeisje blijft gesloten voor rouwende ouders
http://www.ad.nl/digitaal/facebookprofiel-overleden-tienermeisje-blijft-gesloten-voor-rouwende-ouders~a9e0ecaa/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Nest Cam IQ heeft 4K-sensor met HDR
http://elektrozine.be/nest-cam-iq-heeft-4k-sensor-met-hdr/
- Android TV 7.0 vanaf 31 mei op Sony televisies
http://elektrozine.be/android-tv-7-0-vanaf-31-mei-op-sony-televisies/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- ESET brengt Ransomware Decryptor uit om slachtoffers van AES-NI en XData hun bestanden terug te geven
http://computertaal.info/2017/06/01/eset-brengt-ransomware-decryptor-om-slachtoffers-aes-ni-en-xdata-bestanden-terug-geven/
- Tutorial Adobe Spark 13: Maak een Page – Share (deel)
http://computertaal.info/2016/06/15/tutorial-adobe-spark-13-maak-page-share-deel/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Consumentenbond: nieuw Runkeeper-privacybeleid is onduidelijk
https://tweakers.net/nieuws/125459/consumentenbond-nieuw-runkeeper-privacybeleid-is-onduidelijk.html
- Snapchat brengt camerabril Spectacles naar Benelux
https://tweakers.net/nieuws/125447/snapchat-brengt-camerabril-spectacles-naar-benelux.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Doorbraak in kwantumverstrengeling kan internet onafluisterbaar maken
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/doorbraak-in-kwantumverstrengeling-kan-internet-onafluisterbaar-maken/article-normal-860857.html
- Fastned breidt snellaadnetwerk voor elektrische auto's uit naar België
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/fastned-breidt-snellaadnetwerk-voor-elektrische-auto-s-uit-naar-belgie/article-normal-860847.html



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Deze winkel ziet U: De winkel van de (nabije) toekomst
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-winkel-ziet-u-de-winkel-van-de-nabije-toekomst
- Deze Vlaming bouwde verlieslatende manufacturing specialist om tot digitale fabriek met NASA als klant:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/vroeger-was-er-geen-kat-die-mij-geloofde-maar-de-realiteit-bewees-dat-ik-gelijk-kreeg

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Gadget voor de zomer | De DJI Phantom 3 Standard
http://www.technologium.be/gadget-voor-de-zomer-de-dji-phantom-3-standard
- Niet zomaar een smartphone | Dit is de Essential
http://www.technologium.be/zomaar-nog-smartphone-is-essential






 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: DVD'S RIPPEN? HET KAN, MET VLC
Het is toch wel erg. Je hebt een dvd liggen van een tv-reeks, en je zou die graag op je smartphone of tablet willen bekijken terwijl je op de trein zit, bij de dagelijkse rit. En dat kan normalerwijze niet.. Of toch?
Deze handleiding bij How-to Geek vertelt je hoe het kan, met VLC, dat gratis is bovendien.  Om te beginnen laad je de dvd in je drive, en start je VLC op. Bij het tabblad Media, klik je op COnvert/Save. Nu krijg je het dialoogvenster OPen MEdia, waar je moet klikken op het tabblad Disc. Vink het vakje aan naast DVD, en zorg ervoor dat het veld naast Disc Device verwijst naar jouw DVD drive. Klik vervolgens op de Convert/Save button.
Er zijn nog enkele geavanceerde instellingen die je misschien in het oog moet houden. Daarover vertelt het oorspronkelijke artikel je meer over.
https://www.howtogeek.com/howto/2696/how-to-rip-dvds-with-vlc/?utm_content=buffer2e32a&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer


DE TIP VAN HANS: IN DEZE GAME SPEEL JE CORBYN DIE BANKIERS AANPAKT
Jeremy Corbyn rent. Achter hem, leraren, fietsers en gewone arbeiders. Voor hem, vluchtende bankiers en de geest van Margaret Thatcher. Nee, het is geen vreemde campagnespot: het is Corbyn Run, de nieuwste telg in een uitdijende collectie van linksgetinte politieke games.
In Corbyn Run is aan jou de taak om het gestolen geld van de bankiers weer in handen van Corbyn te krijgen. Ondertussen moet je uitkijken dat je niet wordt uitgeschakeld door de campagnebus van Theresa May of de Britse vlaggen van Boris Johnson.
Ren je hard genoeg zoveel mogelijk bankiers omver, dan mag je partijbeloften maken: geen collegegeld meer! Het minimumloon omhoog! En dan aan het einde, ja: de geest van Margaret Thatcher, die natuurlijk nog steeds hét symbool is van de Britse conservatieven.
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/30/in-deze-game-speel-je-corbyn-die-bankiers-aanpakt-a1560948
https://corbynrun.com/


TIP: VERBORGEN SERIES EN FILMS OP NETFLIX
Er bestaat blijkbaar een methode om alle films en feuilletons op Netflix gemakkelijk te bekijken. WIj kunnen het niet uittesten, want wij hebben geen Netflix (geen tijd!). De juiste uitleg vind je hier.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170601_02907118?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeed





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

DIGITALPAGE: NOTITIES MAKEN
Deze app is eenvoudig in gebruik, en je kan er notities mee maken. Wat de app onderscheidt van andere notitie apps, is de Page Map, waarmee je notities kan klasseren en er gemakkelijk doorheen bladeren. Per pagina kan je tot 3.000 karakters schrijven. Een uitgebreide beschrijving bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/digitalpage-a-unique-note-taking-app-with-great-expandability
https://www.digitalpage.me/


REFAID: HELPT VLUCHTELINGEN
Tja, wij met onze technologie die onze kleine liflafjes- wensen vervult - wat een contrast met mensen die op de vlucht zijn, onderweg, afgesneden van familie en vrienden, met hun smartphone als enige communicatiemiddel.
Toch bestaan er ook "serieuze" apps, die mensen écht vooruithelpen. Zoals deze, een app die door vele hulpverleners gebruikt wordt. De app brengt vluchtelingen in contact met levensnoodzakelijke diensten wanneer zij dit nodig hebben, van het Rode Kruis, tot Artsen zonder grenzen, enz. Een achtergrondartikel bij Mashable.
http://mashable.com/2017/05/29/refaid-refugee-aid-app-shelley-taylor
http://refugeeaidapp.com/


STANLEY GUARD: APP VOOR JE PERSOONLIJKE BEVEILIGING


Wanneer je 's avonds nog buiten moet - of ook overdag, in een omgeving die je niet kent - dan voel je je niet op je gemak. Te weten dat er een app is waarmee je hulpdiensten of mensen kan verwittigen wanneer je je bedreigd voelt, kan je dan geruststellen.
Het bedrijf Stanley Security heeft een app uitgebracht waarmee je de alarmcentrale van Stanley kan verwittigen, of een zelf gekozen persoon. Tegelijkertijd geeft de app op je smartphone een luid alarmsignaal, en worden er beeld- en geluidsopnamen gestart, terwijl jouw locatie via de GPS doorgegeven wordt.
Naast de app voor de smartphone, is er ook een armband met alarmknop. Daarmee kan je dan heel discreet toch nog alarm slaan, wanneer je je smartphone niet binnen handbereik hebt. Of wanneer die afgenomen werd, vernietigd werd. Deze armband is dan ook uiterst geschikt voor oudere personen die nog alleen wonen.
De app werkt via een abonnementsformule, vanaf 10 euro per maand (enkel contactpersoon wordt verwittigd bij alarm). De formule om ook de meldkamer te verwittigen kost 15€, net zoals de formulie voor de armband met alarmknop.
De app is verkrijgbaar voor iOS, Android en Windows.
https://www.stanleysecurity.be/nieuws/nieuwsitems/heeft-u-zich-wel-al-eens-onveilig-gevoeld/


HTTPNETWORKSNIFFER: DETECTIEFJE SPELEN
Windows all - freeware
Deze tool voor windows "snuffelt" de pakketjes af die jouw computer in en uit gaan, en met name de HTTP requests / responses tussen jouw webbrowser en de webserver. De resultaten worden in één enkele tabel weergegeven. Bij Fileforum lees je meer over de mogelijkheden van deze tool.
https://fileforum.betanews.com/detail/HTTPNetworkSniffer-64bit/1471307190/2
http://www.nirsoft.net/utils/http_network_sniffer.html


VRIJDAG APPDAG: UNCLOUDED


Je spullen in de cloud opbergen, het is zo gemakkelijk. Maar wellicht word jij geconfronteerd met hetzelfde probleem als elke internaut momenteel: iedereen heeft wel zijn favoriete online drive: Dropbox, OneDrive, Google Drive, Evernote... En dan moet je, om dingen met je collega's te kunnen delen, zelf ook accounts aanmaken bij elk van die diensten. Zou het niet gemakkelijk zijn als alle spulletjes netjes centraal stonden?
Unclouded belooft de oplossing. Hiermee kan je alle bestanden in de verschillende cloud locaties bekijken en beheren. Een bespreking met de pro's en contra's bij Tech Radar
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cgollner.unclouded&hl=en_GB

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wat een vrouw ook doet, ze moet het twee keer zo goed doen als een man, wil ze de helft van zijn aanzien krijgen.
Dat is gelukkig niet zo moeilijk.
-Charlotte Whitton-