Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
27/4/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1003 van 22/4/2017



Gegroet lezer,

Deze week was het belangrijkste nieuws de F8 conferentie van Facebook. En daarop werden heel wat nieuwigheden aangekondigd. Facebook is als bedrijf heel innovatief bezig, en het maakt technisch knappe dingen. Maar is, naar onze bescheiden mening, te weinig bezig met de sociale gevolgen van die nieuwe technologieën. Je zal wellicht zeggen dat andere bedrijven ook alleen maar aan hun eigen portemonnee denken en niets geven om de mensen. Maar in deze draagt Facebook een enorme verantwoordelijkheid, omdat het zo centraal staat voor zoveel mensen. Daarom schreven wij naar aanleiding van de VR-aankondiging van Facebook een langer artikel om toch even stil te staan bij enkele aspecten van die macht van Facebook.

Sommige lezers vinden dat wij te streng zijn voor Facebook - voor hen is Facebook integendeel een sociale omgeving, waar zij vrienden en familie ontmoeten. En zij hebben natuurlijk het recht om Facebook te gebruiken zoals zij zelf willen. Maar als e-zine menen wij dat het onze plicht is om de lezer zo goed mogelijk in te lichten over het positieve én negatieve van bepaalde technologieën. Het is aan de lezer om zelf zijn besluit te trekken.

Dit gezegd zijnde: er staan in deze aflevering uiteraard ook luchthartigere artikels in, met veel tips om te lezen en te doen. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




SHADOW BROKERS DUMP: GEMENGDE BERICHTGEVING
Soms is het heel moeilijk om een juiste inschatting te maken van de gevaren wanneer een lek openbaar gemaakt wordt. Zo kon je verleden week lezen dat er een gevaarlijk lek ontdekt was in Word, onderdeel van Office 365, waardoor code uitgevoerd kon worden. Microsoft bracht meteen een patch uit, dat je al vanaf woensdag kon downloaden. Maar toch bleven sommige media donderdag nog altijd waarschuwen voor een Word-lek waartegen geen patch bestond...

En ook zo met de zogenaamde Shadow Brokers dump. Dat is informatie over verschillende exploiteerbare zwakke plekken in systemen en software, die door de hackersgroep Shadow Brokers te koop aangeboden werd aan de hoogst biedende. Maar blijkbaar stond niemand te springen om geld voor die lekken neer te leggen. Daarom maakte de groep de lekken dan maar zelf openbaar.

Bij die lekken verschillende exploiteerbare zwakke plekken in oudere Windows systemen, tot Windows 8. Opnieuw een grote kop dat "alle" Windows servers in gevaar zijn, wat door Microsoft ontkend wordt. Alle in de dump vermelde zwakke plekken zijn in de nieuwste systemen opgelost. En de oudere systemen worden al langer niet meer door Microsoft ondersteund. Systeembeheerders die die oude systemen nog altijd laten draaien, doen dat al langer op eigen risico. En moeten blijkbaar nu de gevolgen ervan dragen...

De dump toont in elk geval aan dat de Amerikaanse binnenlandse geheime dienst, NSA, volop gebruik maakte van deze exploits, om bedrijven en organisaties te bespioneren. Zo ook bankverkeer - de NSA zou binnengedrongen zijn in EasstNets, een in Dubai gebaseerde firma die de overzeese betalingen van het wereldwijde SWIFT transactiesysteem overziet.

Wired gaat dieper in op dat laatste aspect. Wat wij vooral onthouden is dat zwakke plekken in besturingssystemen en allerhande software misbruikt wordt voor spionagedoeleinden. En dat je er dus goed aan doet om je systeem altijd zo snel mogelijk up-to-date te brengen!
https://www.wired.com/2017/04/major-leak-suggests-nsa-deep-middle-east-banking-system/
http://www.theverge.com/2017/4/15/15311846/microsoft-windows-shadow-brokers-nsa-hacks-patched



ARTIFICIAL INTELLIGENCE: MOETEN WE TOCH EEN BEETJE BANG WORDEN?
Het is allemaal mooie en wel dat computers steeds slimmer worden, maar wanneer worden zij té slim voor de mens? Zijn er gevaren aan de artificiële intelligentie die wij computers leren te ontwikkelen?

Sommigen zeggen dat artificiële intelligentie het laatste is dat de mens zal uitvinden. Daarna zal alles uitgevonden worden door de AI computers. Anderen waarschuwen voor AI, omdat het de mens zou kunnen overschaduwen. Allerlei science fiction doembeelden duiken op, met referenties naar de computer Hall in de film 2001: a space Odyssey uit 1968, en naar de robot-wetten van Asimov.

Is dat gewoon bangmakerij, of zit er toch iets in - dat we maar best heel voorzichtig zijn met AI en grenzen inbouwen? Een artikel bij Tecnologyreview zal je alvast aan het denken zetten. In het artikel wordt namelijk een zelfrijdende auto vermeld, die geen enkele instructie volgde die door een ingenieur of programmeur ingevoerd was. Neen, deze auto was volledig gebaseerd op een algoritme dat zichzelf geleerd had hoe een auto te besturen, door te zien hoe een mens dat deed.

Mooi, maar ook beangstigend. Want het is volkomen onduidelijk hoe de auto zijn beslissingen neemt. INformatie van de sensoren van het voertuig gaan wel in een groot netwerk van artificiële neuronen, die dan de data verwerken en de commando's uitsturen die noodzakelijk zijn om stuurwiel, remmen en andere systemen te bedienen. Acties die ongeveer gelijkluidend zijn als bij de mens. Hoe de auto dat beslist, is echter onduidelijk. En het is dus ook onduidelijk wat de auto zou doen wanneer hij in een onverwachte situatie terecht komt, zoals in een botsing met een boom.

Het artikel noemt dit toch wel een probleem bij artificial intelligence. Deep learning is heel krachtig, kan complexe problemen oplossen, en wordt gebruikt voor taken zoals het capteren van beelden, spraakherkenning, vertalingen. Er wordt verwacht dat het ook kan helpen om dodelijke ziekten te diagnosticeren, en helpen bij de behandeling ervan, en ontelbare dingen die hele industrieën kunnen helpen.

Maar, zo stelt het artikel, dit kan en mag enkel gebeuren indien we manieren vinden om technieken zoals deep learning beter verstaanbaar te maken voor de mensen die hen bedenken. Zij moeten begrijpen waarom een bepaalde beslissing genomen wordt, en de systemen moeten ook een zekere rekenschap afleggen aan hun gebruikers, wanneer het fout gaat.

Een intrigerende gedachte. Lees meer bij TechnologyReview.
https://www.technologyreview.com/s/604087/the-dark-secret-at-the-heart-of-ai/



VERILY (AFDELING VAN ALPHABET) STELT RESEARCH WATCH VOOR
Tot nu toe lag de klemtoon bij de slimme uurwerken vooral op een verschuiving van functies van je smartphone naar je smart watch. Je kon zien wie je gebeld had, je kon snel een antwoord versturen, je krijgt waarschuwingen van je agenda, en o ja, er waren ook verschillende functies die bijhielden hoeveel stappen je gezet had, hoe lang je geslapen had (tenzij je het uurwerk, dat elke dag herladen moet worden, 's nachts in zijn laadstation zet natuurlijk).

Tot nu toe hebben die slimme uurwerken eigenlijk nog niet hun specifiek doel gevonden, en wellicht is dat de reden waarom zij geen echt succes zijn. Je hebt ze niet nodig, want (haast) alle functies zitten ook in jouw smartphone, en je kan ze bekijken op een groter scherm bovendien.

Waarnemers menen dat de échte functie van het slimme uurwerk in het monitoren van jouw gezondheid ligt. Niet in het bijhouden van cijfertjes over jouw stappen en verbrande calorieën, op onnauwkeurige, onprofessionele manier, maar wel in het professioneel verzamelen via nieuwe functies van levensbelangrijke gegevens. Verschillende berichten wijzen daarop. Enerzijds berichten over Apple, dat in het grootste geheim zou werken aan een revolutionaire manier om diabetes-patiënten te begeleiden, een manier waarop al dan niet de smart watch betrokken zou zijn. Het niveau van de suiker in het bloed zou via constante meting in het oog gehouden kunnen worden, zonder dat de gebruiker zelf nog bloed moet prikken, zo lees je bij CNBC. Op die manier zou de Apple Watch een apparaatje worden dat miljoenen mensen vooruit kan helpen. Alleen... dan valt de watch wel onder een andere categorie: voor toestellen die zich opwerpen als echte meetinstrumenten voor o.a. de suikerspiegel, bestaan er strenge reglementeringen. Hoe Apple daarmee omgaat, valt nog af te wachten. (1)

Anderzijds is er een bericht uit een van de afdelingen van Alphabet, de groep die alle verschillende Google-initiatieven overkoepelt. De afdeling Verily zou namelijk ook werken aan een slim uurwerk, dat dus echt wetenschappelijk onderbouwd is. Het draait niet op Android Wear, en je krijgt geen meldingen van je smartphone door. Wel gegevens over jouw gezondheid, zoals je hartslag, de elektrodermale activiteit (het vermogen van je huid om elektriciteit te geleiden), de beweging van je lijf. Het toestel zou ook een ECG kunnen nemen.

Interessante evoluties. Meer bij Engadget.
http://www.cnbc.com/2017/04/12/apple-working-on-glucose-sensors-diabetes-treatment.html
https://www.engadget.com/2017/04/14/verily-alphabet-study-watch-health/?sr_source=Twitter


LOBBYGROEPEN IJVEREN IN DE VS TEGEN AIRBNB
Het succes van de alternatieve logies bij particulieren, AirBnB, is de traditionele hotels een doorn in het oog. Want de bedden die aangeboden worden via AirBnB zijn bedden die niet beslapen worden in de klassieke hotels. Dat is rechtstreekse concurrentie natuurlijk. En dan is er nog het feit dat de hotels verplicht zijn strenge regels na te volgen op vlak van hygiëne, brandveiligheid, minimumvereisten qua dienstverlening, terwijl particulieren die een logies aanbieden via AirBnB zo goed als geen verplichtingen hebben.

Uiteraard laten de klassieke hotels dat niet lijdzaam over zich gaan. In de VS konden reporters plannen inzien die de hotelindustrie hebben om via sterk lobbywerk AirBnB op zijn verplichtingen te wijzen. Zo hebben bijvoorbeeld al drie sentaoren gevraagd dat er een onderzoek ingesteld zou worden naar de mate waarin bedrijven zoals AirBnB de huizenprijzen de lucht injagen.

In een artikel bij de New York Times kan je over die plannen lezen. Het lobbywerk toont alvast aan dat de klassieke hotelindustrie (niet onterecht) bang is van AirBnB. Een verhaal dat ongetwijfeld vervolgd wordt...
https://www.nytimes.com/2017/04/16/technology/inside-the-hotel-industrys-plan-to-combat-airbnb.html?_r=0



INSTAGRAM: MAAK VAN JOUW BOOKMARKS EEN PRIVÉCOLLECTIE
Tja, weer een geval van "ik ook": met de nieuwe manier om bookmarks te organiseren, imiteert Instagram schaamteloos Pinterest. Bij die laatste kan je immers al veel langer bepaalde prikborden maken, waarop je afbeeldingen rond een bepaald thema verzamelt. Ben je bijvoorbeeld bezig aan de inrichting van je keuken, dan kan je daar allerlei afbeeldingen zetten die je kunnen inspireren.

Dat zal voortaan ook kunnen bij Instagram. Daar heb je sinds december namelijk een tool om bookmarks te maken, foto's die anderen gemaakt hadden en die jij voor jezelf wou bewaren om ze later terug te bekijken. Een grappig filmpje, een mooie quote, een kledingstuk dat je wel aanstond bijvoorbeeld. Nu kan je die postings van andere gewoon op je eigen profiel bewaren, terwijl je voorheen die foto's eerst naar je eigen camerarol moest downloaden vooraleer ze te kunnen bewaren.

Meer uitleg bij TechCrunch. Zijn Pinterest en Snapchat nu vogels voor de kat, omdat Facebook in zijn Instragram en Messenger de functies van die diensten inbouwt? Het valt te vrezen...
https://techcrunch.com/2017/04/17/instagram-now-lets-you-organize-bookmarks-into-private-collections/



FACEBOOK F8: VIRTUAL REALITY EN NEEN, WIJ IMITEREN SNAPCHAT NIET!
In de VS had dinsdagavond de opening plaats van de F8 conferentie, een bijeenkomst waar Facebook aan ontwikkelaars de plannen voor de tokomst uitlegt. Twee dingen werden daarbij erg duidelijk.

Om te beginnen: voor Mark Zuckerberg is Virtual Reality de toekomst. Voor hem is het niet voldoende dat we voortdurend met onze neus op onze schermpjes zitten, we moeten elkaar ook in de virtuele wereld gaan ontmoeten. Waarom zou je de mens naast je nog zien staan, wanneer je in de VR wereld met veel leukere mensen kan uithangen?

Dat is natuurlijk een erg cynische benadering van wat Facebook nu voorstelt: Facebook Spaces. Dat is in beta gelanceeerd op Oculus Rift + Touch. Ben je in het bezit van de nodige apparatuur, dan kan je je Facebook account koppelen aan virtuele werelden en dan in die wereld stappen. Communicatie is niet langer beperkt tot chat boodschappen, maar je zal ook spreken met de anderen in die werelden, en je zal de lichaamstaal van je avatar kunnen gebruiken om je gevoelens over te brengen. Meer hierover bij TechCrunch (1)

Het tweede dat duidelijk werd is dat Facebook nog veel meer met filters wil gaan werken. Mark Zuckerberg heeft zijn best gedaan om het publiek wijs te maken dat alles wat tot nu gedaan is, geen pure imitaties waren van Snapchat. Volgens hem waren dit tussenstapjes, nodig ter voorbereiding van het eigen platform dat er nu aankomt, namelijk Camera Effects. Dat is een platform bestaande uit Frames Studio, voor simpele effecten op foot's, en AR studio, voor het maken van maskers, effecten op scenes, enz. Imitatie of niet, het effect blijft hetzelfde - Snapchat heeft het uitgevonden, Facebook is het aan het perfectioneren.

Verder nog enkele sprokkels uit de F8 conferentie:
- Chat bots in Messenger worden verder ontwikkeld, vooral voor interactie met bedrijven
- Spotify en Apple Music worden als extensie geïntegreerd in Messenger
- Zuckerberg heeft ook een idealistische toespraak gehouden, waarbij hij de mensen oproep om van Facebook een community te maken zodat het niet enkel een plek is waar je je vrienden ontmoet, maar waar je echt als burger leeft.

Alle nieuwtjes over Facebook vind je, zoals gewoonlijk, bij TechMeme.
https://techcrunch.com/2017/04/18/facebook-launches-beta-of-spaces-its-goofy-and-fun-social-vr-platform/
https://techcrunch.com/2017/04/18/facebook-camera-effects-platform/
http://www.techmeme.com/170418/p20#a170418p20



FACEBOOK EN DE VIRTUELE WERELDEN: WAAROM JE TOCH EVEN MOET NADENKEN
Het klinkt erg mooi wat Facebook wil bereiken met zijn virtuele plekken waar jij je vrienden kan ontmoeten. Maar ze hangen toch enkele aspecten aan vast waarbij je toch even moet stilstaan. En misschien de nodige afstand nemen van dit nieuwe avontuur.

Een experiment, het zoveelste
Om te beginnen moet je beseffen dat ook dit VR/AR avontuur van Facebook een experiment is. Het zoekt nieuwe manieren om de gebruikers van het sociale netwerk verder aan zich te binden, om de échte klanten (de adverteerders) te behagen zodat zij meer advertentieruimte inkopen. Het ene jaar was dat video, het andere jaar waren dat live uitzendingen, nu zijn het dus AR en VR belevenissen.

Maar het blijven wel experimenten, waarbij jij het proefkonijn bent. In het verleden heeft Facebook al genoeg bewezen dat het bij die experimenten er de hand niet voor omdraait om met de gevoelens van de gebruiker te spelen. Denk maar aan de manier waarop het berichten wel/niet vertoonde, om te zien of dit een invloed had op de stemming van zijn gebruikers.

Facebook is niet transparant over die experimenten. Bovendien heeft het geen controle over wat er gebeurt. Denk aan het vreselijke incident in het voorbije  weekend, waarbij een man een moord pleegde, dat filmpje online postte en Facebook zelf het pas na enkele uren kon vinden tussen alle andere videocontent. Pas dan kon het de video verwijderen, en de account afsluiten. De reden? De AI, de artificiële intelligentie van Facebook kon de video niet herkennen. Porno kan de AI wél herkennen, omdat er daarvan genoeg voorbeelden op Facebook zijn, en die content dus gemakkelijk herkend en verwijderd kan worden. Moorden daarentegen zijn er (gelukkig!) weinig op Facebook, en dus beschikt de AI over onvoldoende vergelijksmateriaal - en is eigenlijk onbruikbaar.

Geen controle van buitenaf dus op wat er in Facebook gebeurt, maar Facebook heeft zelf ook geen controle.

Wat als het de gebruiker beter bevalt in de virtuele wereld?
Er wordt nu al vaak gewaarschuwd tegen het feit dat de gebruiker zijn tijd verprutst met Facebook - enkel content consumeert, en zelf niets creëert, laat staan nadenkt over iets creatiefs. Er wordt ook gewaarschuwd tegen het feit dat mensen op Facebook een te perfect beeld van zichzelf ophangen, en met alle mogelijke moeite proberen aan dat beeld te voldoen. Een schijnwereld proberen op te bouwen.

Door de gebruiker nu aan te moedigen om zijn vrienden te ontmoeten in de virtuele wereld, wordt het risico op het creëren van een illusie, een droomwereld die niets meer met de werkelijkheid te maken heeft, alleen maar groter. Vooral voor tieners, in hun vormingsjaren, is de verlokking om dat perfecte wereldje te blijven vertoeven, erg groot - al is het maar omdat je daar het perfecte lijf voor jezelf uitkiest, het perfecte kapsel. En je de buitenwereld volkomen kan buitensluiten. Heeft Facebook voldoende over nagedacht over de gevaren voor tieners, of mogen die ook weer dapper meedoen aan het experiment, als proefdieren?

Facebook bepaalt steeds meer jouw leven
En dan is er nog het derde aspect: het quasi monopolie van Facebook. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg IS voor velen het internet, zij spreken er met hun vrienden lezen daar het (nep)nieuws, houden contact met familie. Facebook doet er ook alles aan om jou binnen zijn ommuurde "paradijs" te houden, denk maar aan de Instant Articles, het nieuws van klassieke media dat binnen de Facebook omwalling vertoond wordt.

Met de nieuwigheden die Facebook vandaag aangekondigd heeft, sabelt het weeral een concurrent (Snapchat) weer. Ondertussen is de macht van Facebook enorm geworden. Vergeet niet dat Zuckerberg niet alleen de baas is van Facebook, maar ook van WhatsApp, Messenger en INstagram. Met andere woorden: vier van de vijf meest gedownloade apps voor mobiele toestellen zijn eigendom van Facebook. Het bezit jouw telefoonnummer, jouw foto's, informaite over jouw vrienden en familie, het weet zelfs waar je uithangt. En als je daarover gaat nadenken, ben je dan niet geneigd een stap terug te zetten?
https://www.usatoday.com/story/tech/2017/04/18/facebook-lays-out-digitally-enhanced-future-free-ugly-reality/100415946/?hootPostID=5a7f8e29c63cdac25403c8c9ef06def5
https://pbs.twimg.com/media/C9x3QypXcAIknOX.jpg
https://thenextweb.com/apps/2017/04/18/facebook-downloaded-app-netflix/#.tnw_CBVyrUbZ


MICROSOFT WUIFT WACHTWOORDEN VAARWEL
Het probleem met wachtwoorden ken je: je moet ze zo ingewikkeld maken, dat ze niet gemakkelijk te raden zijn. Maar als ze zo ingewikkeld zijn, dan kan je ze niet onthouden, en dat is ook niet handig. Microsoft heeft nu een nieuwe Authenticator app uitgebracht, die je het leven gemakkelijker gaat maken.

De werking is heel simpel: tot nu toe kon je gebruik maken van een two-factor authenticatie. Daarbij logde je in in een bepaalde dienst, en werd er dan een link gestuurd naar jouw e-mail account. Op die link moest je klikken, om te bevestigen dat jij het wel degelijk bent. Dat moet ervoor zorgen dat enkel de persoon, die deze mail ontvangt toegang krijgt tot de dienst. Iemand die per toeval jouw wachtwoord geraden had, bleef dus netjes de toegang ontzegd (tenzij hij ook toegang had tot jouw mail!)

Wat de nieuwe Authenticator doet is: meld je aan op de dienst met je normale gegevens, waarna er een melding naar jouw mobiele toestel gestuurd wordt. Je moet alleen maar op "Goedkeuren" klikken, en er wordt een melding van jouw toestel naar de dienst gestuurd zodat je nu verder kan inloggen.

Momenteel werkt de Authenticator op iOS en Android, en voor alle Microsoft diensten. Meer bij ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/microsoft-kills-off-passwords-with-authenticators-new-phone-logins/



GOOGLE BOUWT AD-BLOCKER VOOR CHROME
Bij het lezen van deze titel zal je je wellicht afvragen: waarom bouwt een bedrijf als Google, dat het moet hebben van inkomsten uit advertenties, een adblocker die dus juist advertenties gaat tegenhouden? Wel, het bericht is genuanceerd. De adblocker zal namelijk alleen advertenties weren die niet voldoen aan bepaalde regels en dus de bezoeker een slechte ervaring bezorgen.

Onlangs heeft de Coalition for Better Ads, waartoe verschillende grote internetbedrijven toegetreden zijn, bepaald welke advertentiesoorten niet aanvaardbaar zijn. Pop-ups, automatisch spelende video advertenties met het geluid aan, en 'prestitial' advertenties die je eerst moet wegklikken vooraleer je de content kan lezen, behoren tot de boosdoeners.

Door zijn eigen adblocker uit te brengen, die niet àlle advertenties weert maar enkel de opdringerige formaten, hoopt Google de gebruiker te overtuigen de Chrome adblocker te installeren, zodat de zoekgigant zijn advertenties kan blijven vertonen.

Meer bij Wall Street Journal.
https://www.wsj.com/articles/google-plans-ad-blocking-feature-in-popular-chrome-browser-1492643233



WUNDERLIST, GEKOCHT DOOR MICROSOFT, WORDT TO-DO
In juni 2015 kocht Microsoft het bedrijf 6WUnderkinder, dat een van de beste to-do apps op dat moment, Wunderlist, gemaakt had. Sindsdien is het stil gebleven rond Wunderlist - tot nu dus.

In een blogposting heeft Microsoft aangekondigd dat Wunderlist omgevormd werd tot een app met de niet bijster originele naam To-Do. Die is uit in publieke bèta, zodat de gebruikers de app voor iPhone, Android Phone, Windows desktop en Windows 10 Mobile kunnen uittesten. Er is ook een webversie, en versies voor de Mac, iPad en Android tablets zouden binnenkort volgen.

Er zit wel een addertje onder het gras: je moet een Office 365 abonnement hebben om To-Do te kunnen gebruiken. Het is dan ook de bedoeling om To-Do mettertijd te integreren in de andere onderdelen van Office, te bginnen met Outlook. Je zal dus  je Outlook taken kunnen verwerken in je To-Do, en dan worden die toegankelijk op al jouw toestellen.

Werkte je tot nu toe met Wunderlist, dan past toch wel een waarschuwing: je WUnderlist to-do's worden niet automatisch gesynchroniseerd met To-Do. Je zal gbruik moeten maken van de speciale import-tool om de taken van het ene naar het andere programma over te brengen. (1) De links om To-Do te downloaden voor de verschillende toestellen vind je in het artikel bij ZDNet.
http://import.todo.microsoft.com/
http://www.zdnet.com/article/microsofts-wunderlist-successor-to-do-hits-public-preview/



FIREFOX 53: COMPACTE TABS VOOR ANDROID
Versie 53 van de Firefox browser is er. Zowel voor de desktop (Windows, Mac en Linux) als voor Android. Bij de desktop versie zal je nieuwe thema's zien, licht en donker. Bij beiden is de user interface in een maatje kleiner gezet. Ook zal de grafische compositor ook in een aparte tab draaien op Windows, als gevolg van het feit dat Mozilla voor de Firefox browser een nieuwe engine aan het bouwen is, Project Quantum. De grafische compositor bepaalt wat jij op je scherm ziet, door alle grafische lagen van wat de browser berekent, afplat tot één beeld. Concreet betekent dit dat de browser sneller werkt, omdat Quantum Compositor draait op de GPU (de grafische processor) en niet de CPU. Bovendien is de browser stabieler: volgens Mozilla zouden er 10% minder crashes zijn.

Een uitgebreide bespreking bij Venturebeat. De versies voor de desktop kan je downloaden bij Firefox.com, de versie voor ANdroid in de Play Store.
https://venturebeat.com/2017/04/19/firefox-53-arrives-with-new-themes-separate-graphics-process-on-windows-and-compact-tabs-on-android/
http://firefox.com/
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.mozilla.firefox




Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
UNLOCK FAME: WAAG JE KANS
Deze app voor Android en iOS belooft dat hij je kan helpen om beroemd te worden. Je maakt een filmpje van jezelf, en kunt het meteen uploaden. Er bestaan verschillende categorieën, zoals muzikanten, acteurs, comedy, modellen, sporttalenten enz. In plaats van je talent tentoon te spreiden op YouTube, doe je het hier dus - hopelijk met meer succes?
[Taal: ENG]
http://www.unlockfame.com/


COOKIES: WAT JE ERVAN MOET WETEN
Dit artikel bij Gizmodo vertelt je alles wat je moet weten over cookies. Niet de lekkere variant, die je in je mond stopt, wel de variant die ervoor zorgt dat jij op de websites die je regelmatig bezoekt meteen verwelkomd wordt met jouw favoriete instellingen, maar ook dat jouw surfgewoonten bijgehouden worden door adverteerbedrijven.
[Taal: ENG]
http://fieldguide.gizmodo.com/the-complete-guide-to-cookies-and-all-the-scary-stuff-w-1794247382





LASTYOUTUBE: ALTIJD EEN LINK NAAR JE LAATSTE VIDEO

Een website die echt wel handig is voor youtube creators: ier kan je namelijk een url verkrijgen die altijd zal verwijzen naar je laatste video in je kanaal. Maar ook voor anderen is de website handig, want je kan ook een link verkrijgen naar de laatste video in kanalen van anderen.
De dienst is gratis. Wanneer je je registreert kan je bovendien statistieken verkrijgen over het bezoek.
[Taal: ENG]
https://latestyoutu.be/


ALLTIMELINES: JE FAVORIETE FEUILLETONS IN VOLGORDE
Van verschillende bekende series bestaan er vele vervolgen, maar soms grijpen die terug naar het verleden om een belangrijke gebeurtenis daar uit te leggen. Wil je de echte chronologie van feuilletons zoals StarWars, Assassin Creed, Dune en andere fictieverhalen weten, om alles in chronologische volgorde te kunnen lezen / bekijken, moet deze site eens bezoeken.
[Taal: ENG]
http://www.alltimelines.com/




HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BOSPLUS
Bekommerd om de natuur? En dan vooral de groene longen van onze natuur, onze bossen? Dan is deze site voor jou. Het hoofddoel van de site is de bossen in Vlaanderen bekend te maken en te beschermen. Maar als natuurmens ga je er heel veel informatie vinden over de bossen waar je jezelf kan ontspannen en kan wandelen, welke planten je er vindt, en hoe een bos beheerd moet worden.
[Taal: NL]
http://www.bosplus.be/nl/





HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KAMPADVISOR
Tripadvisor ken je ongetwijfeld - een website die je advies geeft om je reisbestemming te kiezen en je trip te plannen. Deze website wil hetzelfde doen voor jeugdkampen: kies voor je kind een kamp rond een bepaald thema, en plan zijn/haar verblijf daar. De site heeft ook een andere kant: als aanbieder van logies voor dergelijke kampen kan je je er je aanbod promoten.
[Taal: NL]
http://www.kampadvisor.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: DRAAI EENS EEN OUDE MAC OS OF APP IN JE BRTOWSER
Een nieuwe leuke tool van Internet Archive: dankzij de PCE PC Emulator, die naar JavaScript geporteerd werd, kan je nu in je browser System 6, System 7 en dozijnen oudere apps voor de Mac draaien zoals MacWrite en Microsoft Basic.
Een uitgebreide beschrijving bij Ars TEchnica. Nostalgie troef!
[Taal: ENG]
http://blog.archive.org/2017/04/16/early-macintosh-emulation-comes-to-the-archive/
https://arstechnica.co.uk/apple/2017/04/classic-mac-os-and-dozens-of-apps-can-now-be-run-in-a-browser-window/





VRIJDAG MULTIMEDIA: LAM GODS ONLINE
TEgenwoordig zie je kunstwerken veel fijner en gedetailleerder vanuit je luie zetel dan in een museum... en dat dankzij het Google Arts & Culture platform. Een van de laatste toevoegingen zijn de buitenpanelen van het beroemde Lam Gods. Bij De Redactie lees je er meer over.
https://www.google.com/culturalinstitute/beta/partner/lukas-art-in-flanders
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/1.2956498







Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- De beste Lego-game in tijden
http://www.ad.nl/digitaal/de-beste-lego-game-in-tijden~a8a38d61/
- Alle Nederlandse providers wereldtop, T-Mobile beste
http://www.ad.nl/economie/alle-nederlandse-providers-wereldtop-t-mobile-beste~ab949a33/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Samsung televisies in 2017 krijgen eigen HDR-standaard HDR10 Plus
http://elektrozine.be/samsung-televisies-in-2017-krijgen-eigen-hdr-standaard-hdr10-plus/
- Review: Google Chromecast Ultra – 4K mediastreamer
http://elektrozine.be/review-google-chromecast-ultra-4k-mediastreamer/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review Stellaris DLC: UtopiaReview Stellaris DLC: Utopia
http://computertaal.info/2017/04/20/review-stellaris-dlc-utopia/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Aantal met NSA-implant geïnfecteerde systemen stijgt na Shadowbrokers-dump'
https://tweakers.net/nieuws/123857/aantal-met-nsa-implant-geinfecteerde-systemen-stijgt-na-shadowbrokers-dump.html
- 'Apples plan om te produceren met alleen gerecycled materiaal is onhaalbaar'
https://tweakers.net/nieuws/123833/apples-plan-om-te-produceren-met-alleen-gerecycled-materiaal-is-onhaalbaar.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be



- In beeld: vliegende wagen voorgesteld in Monaco
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/in-beeld-vliegende-wagen-voorgesteld-in-monaco/diaporama-normal-843411.html
- Franse verkiezingen: een op vier gedeelde artikels vals
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/franse-verkiezingen-een-op-vier-gedeelde-artikels-vals/article-normal-843463.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- The Birdhouse | Een springplank voor je jonge start-up!
http://www.technologium.be/the-birdhouse-2


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Waarom de supermarkt om de hoek ook dringend moet innoveren
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/waarom-de-supermarkt-om-de-hoek-ook-dringend-moet-innoveren
- Waarom de iPhone 8 waarschijnlijk grote vertraging oploopt:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/waarom-de-iphone-8-waarschijnlijk-grote-vertraging-oploopt




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE TIP VAN HANS:  WINDOWS AS A SERVICE IS EEN ARGUMENT VOOR LINUX
Microsoft wil complete controle over je desktop. Dat moet je toch niet willen? De enige mogelijkheid om baas over je eigen desktops te blijven is Linux.
http://computerworld.nl/software/98214-windows-as-a-service-is-een-argument-voor-linux?hash=a68d0c30b84d7c49463e1b1bdbe05384&utm_medium=2017-04-14


TIP: WAT DRIJFT SCAMMERS?
Het fenomeen van mannen/vrouwen die zich voordoen als iemand anders, en zo vriendschap en verliefdheid voorwenden met als enig doel geld af te troggelen van hun slachtoffers, heet "scamming". Het land Ghana heeft de trieste reputatie om zich in deze techniek gespecialiseerd te hebben. Daarover gaat deze onthutsende documentaire.
https://www.vpro.nl/programmas/de-westerlingen/kijk/afleveringen/2017/aflevering-1.html
https://www.npo.nl/de-westerlingen/14-04-2017/VPWON_1265286




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

OUTLOOK ADD-IN: PAYPAL
Heb je een PayPal account, dan kan je die ook integreren in je Outlook mailprogramma. Na installatie van de add-in kan je, bij het schrijven van een mail, een bestemmeling toevoegen en dan op het PayPal icoontje klikken. Dit opent een scherm waar je het bedrag kan invullen dat je wil betalen. Vervolgens geef je de vermelding met de reden voor betaling, en waar het geld vandaan moet komen. En met Send Money Now rond je de transactie af. In jouw mail verschijnt nu een paneel dat aan jouw bestemmeling toont dat jij de betaling gedaan hebt.
https://store.office.com/en-us/app.aspx?assetid=WA104379615


ADD-IN VOOR OUTLOOK: GIPHY
GIF'jes kunnen gewoon perfect uitbeelden hoe je je voelt wanneer je iets leest. Balen, verveeld kijken, rologen, verbazing, woede,... Er zijn op het internet altijd de juiste GIF'jes te vinden om deze emoties weer te geven. Een uitstekende bron voor zulke GIF'jes is Giphy. En dat kan je dus als add-on in je Outlook plaatsen, zodat je meteen in je Outlook kan zoeken in de grootste database van GIF's, en die meteen in je mail kan toevoegen.
https://store.office.com/en-us/app.aspx?assetid=WA104379909




APP: EARFY
Deze app zet spraak in realtime om in geschreven taal op het scherm van een mobiel toestel - voorlopig enkel Android, binnenkort ook voor iPhone en iPad. Ideaal voor doven en slechthorenden: zij moeten gewoon het toestel voor zich neer leggen, en de app zet spraak in realtime om. Ook handig voor ondertitels op tv!
[Taal: ENG
http://www.tijd.be/tech-media/technologie/App-ondertitelt-gesprekken-voor-doven-en-slechthorenden/9883673
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.earfy.earfy&hl=en
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Indien zij die kwaad van mijn spreken, precies zouden weten hoe ik over hen denk,
zouden zij nog veel ergere dingen zeggen.
-Sacha Guiltry