Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/3/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 998 van 18/3/2017



Gegroet lezer,

Is het u opgevallen dat dit editie 998 is van ons e-zine- en dat we dus op weg zijn naar editie 1000? Een historische editie, die we willen vieren met een historische reunie met alle medewerkers die ooit meegeholpen hebben aan Netties. Helaas zijn we voor sommige medewerkers niet meer in het bezit van hun mail. Daarom deze oproep: laat even van u horen, en vertel waar wij u kunnen bereiken?

Zijn er ook lezers die zin hebben om die reünie bij te wonen? Zij zijn welkom, en krijgen ook het nodige natje en droogje tijdens deze bijeenkomt. Graag evenwel nu al laten weten of u geïnteresseerd zou zijn , zodat wij weten welke locatie wij moeten zoeken - een gezellige bruine kroeg, of het Sportpaleis :)

Dit gezegd zijnde: deze week opnieuw weer veel artikels over erg uiteenlopende onderwerpen. U krijgt ook aflevering 3 van de bijdrage van Paul over zijn ervaringen met de BMW e3. En verder enkele artikels van collega e-zine De Groene Belg, over beveiliging, in het kader van een uitwisseling van ideetjes.

Veel leesplezier gewenst. Hebt u nog ideetjes om de volgende edities (tot 2000!) te verbeteren, laat het ons alstublieft weten :)

Bij leven en welzijn tot volgende week - editie 999. Spannend!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




TIM BERNERS LEE IS BEZORGD OVER ZIJN GEESTESKIND
30 jaar geleden is het dat Tim Berners Lee zijn eerste voorstel indiende waaruit later het WereldWijde Web zou ontstaan. In een terugblik op die 30 jaar, heeft hij nu een open brief (1) geschreven waarin hij zijn bezorgdheid uitdrukt over de toekomst van het internet.

Hij maakt zich met name zorgen over het feit dat wij helemaal geen controle meer hebben over onze privacy. Dat die ingezet wordt als pasmunt door bedrijven, om gerichte advertenties te kunnen bezorgen. Een ander punt is het nepnieuws, en dan met name de manier waarop de verspreiders van dat valse nieuws, om geldelijk of politiek gewin, middelen gevonden hebben om het systeem te bespelen dat bepaalt welk nieuws wij te zien krijgen. En tot slot selt hij ook vragen bij advertenties die zich aanpassen aan de persoon die de ad bekijkt, en dan vooral wanneer het om advertenties gaat van politici. Door voor elke doelgroep de boodschap te tonen die zij wensen, kan de burger gewoon niet meer weten wat de eigenlijke boodschap is.

Tim Berners Lee heeft ook enkele oplossingen. Zo dringt hij erop aan dat Facebook en Google hun inspanningen opdrijven om nepnieuws te bestrijden. Maar, zo stelt hij, die giganten mogen niet degenen worden die de waarheid in pacht hebben, en op hun eentje bepalen wat waar is en wat vals.

Wat de bescherming van onze privacy betreft, meldt Tim Berners-Lee dat hij momenteel aan een nieuwe techonlogie werkt, Solid (van SOcial LInked Data), die onze persoonlijke informatie in een soort kluis zou steken, en dat die enkel op aanvraag en mits onze toestemming benaderd kan worden. Bovendien zou dit het mogelijk moeten maken om al onze data, die wij op sociale netwerken delen, gewoon moeten kunnen meenemen wanneer we naar een ander netwerk overstappen.

Idealistisch? Dat wel. Maar het kan niet kwaad dat in deze gepolariseerde tijden iemand nog wat idealisme toont, nietwaar?

Meer bij Gizmodo.
http://gizmodo.com/the-father-of-the-world-wide-web-has-some-worries-about-1793198480
https://www.theguardian.com/technology/2017/mar/11/tim-berners-lee-web-inventor-save-internet


ALS WE MAAR KUNNEN KLAGEN (1): MESSENGER DAY
Keer op keer moet je vaststellen dat websites diensten aan hun aanbod toevoegen, gewoon omdat zij het een goed idee vinden. Of omdat een andere aanbieder een dergelijk aanbod ook heeft, en de dienst in een "ik ook"  reflex gebruikers wil afsnoepen van die nieuwe aanbieder. Of het in het belang is van de gebruiker, daar wordt niet eens bij stilgestaan.

Zo ook een nieuwe functie die Zuckerberg bedacht heeft voor zijn Messenger: Day. Daarbij "krijg" je 5.000 filters à la Snapchat, en Frames en Effects. Een uitvoerige bespreking van de nieuwigheden vind je bij Trak.in (1) . Een zet die echt niet goed valt bij de gebruikers. De hele nieuwe interface komt verwarrend over, wanneer je een foto deelt moet je eerst een heel menu doorlopen om aan te geven of je de foto wil toevoegen aan je "Day", en mensen die een boodschap van jou krijgen, krijgen ineens jouw "Day" erbij, zo lees je bij TechCrunc, dat besluit dat Zuckerberg té ver gegaan is met die nieuwe functie, die niet eens de optie bevat om hem uit te zitten.

Uiteraard is dit gewoon een initiatief van "Zuck" om gebruikers bij Snapchat weg te snoepen. Maar hij moet toch beginnen te begrijpen dat er voor elke dienst een publiek is. Snapchat is voor jongeren, en zij houden van alle gimmicks. WhatsApp, Facebook en zijn Messenger zijn voor de iets ouderen, en die zijn helemaal niet gediend van deze tierlantijntjes. Ook 500ish (3) heeft heel wat commentaar op deze nieuwigheid.
http://trak.in/tags/business/2017/03/11/facebook-messenger-day-snapchat-clone/
https://techcrunch.com/2017/03/10/that-time-facebook-went-too-far/
https://500ish.com/chatshat-c8620979f98b#.m4mtpxtjl


ALS WE MAAR KUNNEN KLAGEN 2: TWITTER SENSITIVE ACCOUNT
Nog een nieuwe tool bij een populaire dienst die de gebruikers laat steigeren: Sensitive Account. Zoals je weet kwam Twitter de laatste maanden zwaar onder vuur te liggen omwille van de vele scheldpartijen, bedreigingen, het vele trollen dat er gebeurde. En natuurlijk ook het nepnieuws. Sindsdien heeft Twitter getracht de ergste uitwassen op zijn netwerk te verhinderen. Een van die maatregelen was om de gebruiker te beschermen tegen ongewenste content. Het wordt gemakkelijker om dergelijke content aan te melden, en Twitter zou er ook sneller tegen optreden. Een virtueel "afkoeluurtje" werd ingevoerd, waarbij mensen die volgens andere gebruikers ongewenste content posten, gedurende een bepaalde periode geen publieke berichten meer konden plaatsen - enkel hun directe volgers konden ze nog lezen. Het moest de middenweg zijn tussen niets doen en de account volledig blokkeren of zelfs verwijderen.

Verleden week dan merkten sommige gebruikers op dat hun profiel gemarkeerd was als "sensitive". Wie een tweet van hen aanklikte en dan het profiel opvroeg, zag enkel een uitgevlakt profiel, met de melding dat het profiel ongewenste content kon bevatten. Klikte de gebruiker dan op "verder gaan", dan kon hij het profiel toch bekijken.

Het bizarre aan het verhaal is dat Twitter dit initiatief helemaal niet aangekondigd heeft op zijn officiële blog. De paar gebruikers die ermee geconfronteerd waren, vielen volledig uit de lucht en vroegen zich af wat zij gedaan hadden om dit te verdienen. Toen Gizmodo Twitter om uitleg vroeg, heette het dat het slechts een experiment was, en dat het niet zeker was dat dit overal uitgerold zal worden.

Opnieuw een geval dus van "ik doe het, omdat het kan, maar of het de gebruiker ten goede komt kan me geen barst schelen" dus. De gebruiker blijft het proefkonijn. Toch niet zo fijn, wel?
http://gizmodo.com/twitters-sensitive-accounts-feature-is-already-a-perple-1793121157?utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_source=gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow



GOOGLE HANGOUTS WORDT OPGEDEELD IN CHAT EN MEET
Zoekgigant Google heeft heel wat communicatieproducten, en dat kan soms verwarrend werken. Bij TechCrunch vonden we een verklaring van de strategie van Google, die een beetje licht in de duisternis brengt: Google zou namelijk Hangouts, een videoconferencing app, beschouwen als een product voor bedrijven, terwijl Allo/Duo, eveneens videoconferencing en messagin, bedoeld zou zijn voor de gewone gebruiker.

Deze week heeft Google aangekondigd dat Hangouts opgesplitst wordt: er komt Hangouts Chat, en Hangouts Meet. Meet is momenteel al beschikbaar, Chat zou binnenkort uitgebracht worden via het early access porgramma. Chat draait dus rond messaging, en heeft ook geneste conversaties, wat heel handig is. Volgens TechCrunch wil Google met Chat de concurrentie aangaan met Slack, en zouden die conversatie threads daarbij het grote voordeel zijn, want bij Slack zijn die niet bijzonder goed.

Meet van zijn kant wordt wat de eigenlijke Hangouts is: mensen ontmoeten in beeld. Je zal voortaan tot 30 personen kunnen 'ontmoeten' in videogesprekken, en je zal die ook kunnen opnemen. Waar het bij andere videoconferencing apps moeilijk is om in te loggen op een groep, belooft Google dat het heel simpel zou moeten zijn om aan een gesprek deel te nemen. Bovendien zou de technologie minder processorkracht verbruiken, en dus je batterij niet leegzuigen.

Een uitgebreide bespreking van beide tools bij TechCrunch
https://techcrunch.com/2017/03/09/google-goes-after-slack-and-splits-hangouts-into-chat-and-meet/


GOOGLE EN LEVI'S MAKEN SAMEN EEN SLIM JASJE
We hebben het al eerder gehad over Project Jacquard, een initiatief van de ATAP afdeling van Google. Daarbij wordt een geleidende stof gebruikt om een gewoon kledingsstuk om te vormen tot een IoT-ding: een kledingsstuk dat allerlei instructies kan verzenden naar jouw smartphone. Dat zou het bijvoorbeeld mogelijk maken door gewoon op de mouw van het kledingsstuk te kloppen, ter hoogte van de pols, om je muziek stop te zetten over verder te spelen. Zo'n slim kledingstuk zou dus de commando's kunnen overnemen van een slim uurwerk, maar veel discreter (en stijlvoller!) zijn.

Alleen... het is al ettelijke maanden geleden dat we het daarover hadden. En sindsdien bleeft het stil rond Project Jacquard. Nu is er echter opnieuw nieuws: er is een release datum bekend, en een prijs. Het zou gaan om een jasje, gemaakt in samenwerking met Levi's. Het jasje zou $350 kosten en dan uiteindelijk toch nog dit jaar op de markt komen - in de herfst weliswaar.

Voor het team van ATAP moet het wel een opsteker zijn, dat eindelijk een van hun projecten tot een concreet product geleid heeft, zo merkt The Verge op. Want eerder al had ATAp zijn Project Ara ten grave moeten dragen - de modulaire smartphone die je zelf kon samenstellen uit losse onderdelen. Nu blijft het afwachten wat er gaat gebeuren met Project Soli, een radarsysteem voor wearables. Ook dit klinkt in theorie heel interessant: jouw gebaren zouden als input dienen, zodat er geen aanraakscherm meer nodig is. Alleen is hiervoor nog geen concrete toepassing bedacht...
http://www.theverge.com/2017/3/11/14894088/google-atap-levis-project-jacquard-jacket-price-release-date
http://www.levi.com/US/en_US/features/levi-commuter-xgoogle-jacquard/



PANDORA'S NIEUWE PREMIUM STREAMING DIENST BASEERT ZICH OP JOUW SPEELLIJST
Het is drummen in het streaming muziek landschap. Spotify, Google, Apple, en zelfs SoundCLoud willen allemaal dat jij voor hen kiest. Want zij weten ook wel dat je, eenmaal je keuze gemaakt, niet gemakkelijk meer terug zal krabbelen. Jij vertrouwt namelijk jouw persoonlijke voorkeuren aan die aanbieder toe, jij bouwt bij hen muziekcollecties en speellijstjes op. En zo gemakkelijk zal je die niet achterlaten...

De streaming dienst Pandora is eigenlijk een van de eerste die met streaming muziek startte. Hij baseerde zich daarvoor op een muziek genoom, een selectie van verwante artiesten. Je begon met één song, en kreeg een tweede, waarvan Pandora dacht dat jij die ook wel zou kunnen smaken. Gaf je die een negatieve beoordeling, dan ging Pandora daarop verder om een andere artiest aan te bieden, enz.

Het bleef tot nu toe altijd bij die streaming dienst, van songs die door het genoom van Pandora gekoezn werden. Na veel aarzelen heeft Pandora nu echter aangekondigd dat het ook met een on-demand streaming dienst begint. Met deze Premium dienst van 10 $ per maand, krijg je toegang tot de muziekcataloog van Pandora, en kies je zelf de songs die je wil beluisteren. Het enige addertje onder het gras: in het persbericht staat niet of je de hele muziekcataloog on demand zal kunnen beluisteren, of slechts een gedeelte.

Meer over Pandora bij PCWorld.
https://www.pandora.com/restricted


DUITSLAND BEBOET TE LAKSE SOCIALE MEDIA, EN ACLU DWING FACEBOOK DE GEBRUIKER BETER TE BESCHERMEN
Het moet niet altijd kommer en kwel zijn. Er worden wel degelijk initiatieven genomen om de burger beter te beschermen. Vandaag twee hoopvolle berichten.

Om te beginnen: de Duitse overheid wil optreden tegen sociale neterken die te laks zijn in het verwijderen van illegale content, zoals haatspraak of nepnieuws dat laster verspreidt. De Duitse minister van justitie heeft een wetsvoorstel ingediend waarbij deze lakse sites veroordeeld kunnen worden tot het betalen van boetes, die tot 50 miljoen euro kunnen oplopen.

Het wetsvoorstel zou de bedrijven die met user generated content werken, verplichten om een 24/7 dienst te bemannen waar gebruikers illegale content kunnen aanmelden. Die content zou dan binnen de 7 dagen verwijderd moeten worden, plus alle kopieën die er ondertussen van die content zijn gemaakt. De bedrijven zouden ook een persoon moeten aanduiden die verantwoordelijk is voor het behandelen van de klachten. En die persoon zou boetes tot 5 miljoen euro kunnen krijgen, door hem persoonlijk te betalen, indien het bedrijf niet voldoet aan deze standaards.

Nu, als je het ons vraagt: ze zullen lang moeten zoeken om iemand te vinden die die job wil doen, met zulke boetes! (1)

Het tweede bericht betreft een stap die Facebook gezet heeft, onder druk van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU. Die had namelijk vastgesteld dat verschillende ontwikkelaars de informatie, die zij ontvingen via de Facebook API, gebruikten om surveillance tools te maken voor justitie en politie. Facebook verweerde zich eerst door te zeggen dat die praktijk niet toegelaten is in algemene termen bij de gebruiksvoorwaarden. Maar ACLU vond dit niet ver genoeg gaan en eiste een strengere taal. Daarom staat voortaan duidelijk in het beleid van Facebook dat ontwikkelaars "data, van ons verkregen, niet gebruikt ogen worden om tools te maken die voor surveuilance gebruikt worden".

Meer hierover bij TechCrunch (2)
http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_GERMANY_SOCIAL_MEDIA?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT
https://techcrunch.com/2017/03/13/facebook-tells-developers-not-use-data-for-surveillance/


UPTIME: VIDEO SHARING APP UIT DE GOOGLE STAL
Sinds Google zichzelf heeft opgesplitst in verschillende delen, lijkt het wel alsof er nog veel meer producten uitkomen dan voorheen. Gisteren hadden wij het al over de afdeling ATAP, die werkt aan het Jacquard project en nu een eerste slimme jeans jasje voorgesteld heeft, in samenwerking met Levi's.

Vandaag kunnen we het hebben over de Area 120, dat een startup incubator is van Google. Zoals je weet kan, wie bij Google werkt, een deel van zijn tijd besteden aan eigen producten en ideeën - zelfs zijn eigen startup opzetten. Die kunnen dan rekenen op de steun van deze incubator, die als een echte couveuse de pasgeboren geesteskindjes begeleidt tot ze groot genoeg zijn om zelfstandig te zijn.

Een van de projecten uit Area 120 werd deze week voorgesteld: Uptime; Dat is een app waarmee je in groep een video kan delen met je vrienden en die samen kan bekijken. De app is momenteel enkel beschikbaar voor de iPhone en je kan hem enkel downloaden als je daartoe een uitnodiging ontvangt. Volgens The Verge, dat de app kon uittesten, is het echter een leuk ding: tijdens het bekijken van de video zal jouw profielfoto de voortgang op de tijdbalk aangeven. Kijk je met andere mensen samen naar de video, dan zullen ook hun profielfoto's op de tijdbalk verschijnen. Je kan reageren op wat er op het scherm gebeurt door commentaar te geven, enz.

Momenteel kan je geen live video streamen, je kan enkel filmpjes van YouTube gebruiken. Maar ongetwijfeld zal dat in de toekokomst uitgebreid worden. Een uitgebreide bespreking bij The Verge.
http://www.theverge.com/2017/3/12/14898914/uptime-goofy-video-sharing-app-google-area-120-startup-incubator



GOOGLE DRIVE WERKT VOORTAAN MET SLIMME CACHE
Een nieuwigheid die verleden week voorgesteld werd op de Google Cloud conferentie, betreft Google Drive. Die werd namelijk veel interessanter gemaakt voor bedrijven.

Google Drive is, zoals je weet, een online bewaarplaats voor jouw bestanden. Net als Dropbox of OneDrive van Microsoft kan je de bestanden ook op je eigen computer houden, zodat je offline werken kan. Een achterliggend systeem zorgt er dan voor dat de documenten gesynchroniseerd worden op elk toestel waarmee je werkt.

Daarbij is het altijd moeilijk de keuze te maken: welke documenten zet je in de Drive en welke niet, of zet je alles in de cloud? Google heeft nu die keuze eenvoudiger gemaakt met Drive File Stream. Je hele Drive met al zijn documenten zal getoond worden op jouw Mac of Windows PC, maar er niet geplaatst worden. Alleen de documenten die je het vaakst gebruikt zal je offline ook aantreffen. Je kan het een beetje vergelijken met de Smart Sync tool van Dropbox (in de Business versie).

Nog nieuw is Quick Acces, waarbij je meteen de documenten te zien krijgt waarvan Google denkt dat je die nodig hebt, wanneer je de app opent. Quick Access was al beschikbaar voor Android, nu komt het ook naar iOS en het web.

Een uitgebreide bespreking van alle GDrive nieuwigheden bij VentureBeat.
http://venturebeat.com/2017/03/09/google-revamps-drive-with-file-stream-and-expanded-quick-access-launches-gmail-add-ons/



TEAMS: HET ANTWOORD VAN MICROSOFT OP SLACK
Sinds november 2016 werkt Microsoft aan Teams, een tool om online met een hele groep samen te werken aan documenten en projecten. En nu heeft het die tool in alle stilte toegevoegd aan de bestaande Office 365 suite, gratis bovendien.

Microsoft is daarmee wel redelijk laat met deze tool, want Slack is al heel goed ingeburgerd bij vele organisaties. Maar het heeft enkele grote voordelen waarmee het zijn achterstand kan inhalen. Om te beginnen natuurlijk het feit dat het een Microsoft-product is. Bedrijven die niet zo snel overstappen op een nieuwe technologie, zouden gemakkelijker geneigd zijn om met Teams te gaan werken.

Verder is er ook nauwe integratie met Outlook zodat je gemakkelijk toegang hebt tot je kalender en je contacten. En tot slot zijn er de samenwerkingen met derden?, zoals Hootsuite en Zendesk. Er is ondersteuning voor chatbots, heel veel opties om aan te passen, enz.

Sinds november heeft Microsoft heel wat gesleuteld aan dit product. Zo worden er bots ondersteund in Teams, er zijn Publieke teams, een scheduling assistent. Er wordt ook gewerkt aan een externe gast-account, die andere rechten zou krijgen dan de teamleden.

Volgens Geekwire voelen alle functies erg vertrouwd aan, alhoewel het een nieuw product is. Dat is omdat Micosoft de mosterd is gaan halen bij concurrenten, om hun interface toe te passen zodat de gebruikers snel overweg kunnen met Teams, en er geen steile leercurve is.

Meer lees je bij ZDNet en Microsoft zelf. Teams wordt uitgebracht op 181 markten en in 19 talen, als software voor de desktop, als app voor iOS en Android, en als webapp voor de browser. Het is wel enkel voorbehouden voor wie een business-abonnement heeft op Office 365.
http://blogs.office.com/2017/03/14/microsoft-teams-rolls-out-to-office-365-customers-worldwide/
http://www.zdnet.com/article/microsoft-teams-goes-live-with-new-email-integration-enterprise-bots/


SPOTIFY EN WAZE OMARMEN ELKAAR
Wanneer je in de auto aan het stuur zit, houd je best je ogen zoveel mogelijk op de weg en heb je zo weinig mogelijk afleiding. Daarom lijkt dit eigenlijk een goed idee: streaming dienst Spotify gaat samenwerken met verkeersdienst Waze. Je kan dus vanuit Spotify navigeren op Waze, en vanuit Waze werken met je Spotify speellijst. Zo kan je één scherm altijd open houden en moet je niet switchen tussen beide apps.

De samenwerking verbaast menige waarnemer. Per slot van rekening is Waze tegenwoordig in handen van Google, en heeft dat zijn eigen streaming dienst, Play Musice; Toch is het niet zo slecht bekeken van Google. Want Spotify is enorm populair met zijn 50 miljoen abonnees, en zo zal het hen wellicht naar Waze kunnen krijgen. Vergeet ook niet dat Google daar recent een ride-sharing tool ingestopt heeft, een soort taxistop dus, en zo hoopt Google de Spotify gebruikers sneller naar Waze te kunnen doorsluizen.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2017/03/14/spotify-integrates-itself-into-waze-and-vice-versa/?sr_source=Twitter



CIA-SPIONAGE, TURKSE HACKERS, OOST-EUROPESE COMPUTER-GIJZELNEMERS ... (INTRO)
Vandaag vier artikels over veiligheid en privacy, die we overgenomen hebben van het e-zine De Groene Belg, een uitgave van Mediadoc vzw die enkel (tegen betaling) als nieuwsbrief verkrijgbaar is. De makers van dit e-zine zijn enorm productief. Als je dacht dat wij veel teksten schreven, dan heb je de oogst van Mediadoc nog niet gezien!

In principe brengt het e-zine artikels die meer politiek getint zijn, vanuit een maatschappelijke en groene bekommernis. Regelmatig echter worden er ook teksten van Netties overgenomen, en deze keer hadden ze zelf enkele teksten over veiligheid, die wij dan weer mochten overnemen. Zo kan je kennis maken met het e-zine. Wie graag meer wil lezen, kan op het mailadres mediadoc.diva@skynet.be vragen om een gratis proefnummer.


Pro-Erdogan-hackers lanceren uitgebreide piratage-operatie
Wat of wie is tegenwoordig elektronisch nog veilig kan je je afvragen na al de recente berichten over CIA-spionage, computer-gijzelnemingen, hacking van Twitter-accounts … ?

Overlopen we de recentste berichten over elektronische onveiligheid even en kijken we vooral ook naar wat u en ik er kunnen tegen ondernemen.

Om te beginnnen dit: "Des hackers pro-Erdogan lancent une vaste opération de piratage": zo stond op woensdagmiddag 15 maart getiteld bij Le Soir.be. (1) Journalist Rémi Lach maakte duidelijk dat het alles behalve lachen is met de Turken die op woensdagochtend talloze westerse Twitter-accounts ‘hackten’. Waaronder die van het Franse ministerie van economie, van BBC-Noord-Amerika en van Amnesty International. AI pakt nu net uit met een petitie tegen het gevangen zetten van journalisten in Turkije. (2)

Geheel in lijn met de woede-uitvallen van Erdogan tegen Europese landen zoals Duitsland en Nederland, werd er op de accounts een nazi-hakenkruis geplaatst (en een Erdogan-propagandavideo).

In totaal zou het om meerdere duizenden gepirateerde accounts gaan. Eerder werden onder andere al de Twitter-accounts van Netflix gepirateerd, die van Newsweek (door ‘djihadisten’) en van de krant Le Monde (gekaapt door het 'Syrisch Elektronisch Leger').
http://geeko.lesoir.be/2017/03/15/des-hackers-pro-erdogan-lancent-une-vaste-operation-de-piratage/
Petitie Amnesty International: https://www.amnesty-international.be/actie/journalisten-achter-de-tralies-in-turkije?utm_source=Nieuwsbrief&utm_campaign=28db7e33a5-EMAIL_CAMPAIGN_2017_03_14&utm_medium=email&utm_term=0_34af305b6d-28db7e33a5-59225125&goal=0_34af305b6d-28db7e33a5-59225125


SOFTWARE DIE PC'S GIJZELT 'AANZIENLIJKE DREIGING VOOR EU'
Die titel prijkte maandag bovenaan pagina 8 van De Standaard. Redacteur Nikolas Vanhecke schreef:  "Van kappers over advocaten tot ziekenhuizen: niemand lijkt veilig voor cybercriminelen die vanop afstand bestanden op een computer versleutelen en er losgeld voor vragen. 'Cryptoware' overschaduwt vandaag alle andere vormen van cybercriminaliteit, stelt Europol vast".

De criminelen in kwestie zijn "dikwijls bendes uit Oost-Europa". Ze "versturen een mail in correct Nederlands met een onschuldig ogende bijlage, zoals een Word-document of pdf-bestand. Wanneer dat bestand wordt geopend, slaat de malware toe. Alle bestanden op de computer worden versleuteld."

Om weer toegang te krijgen tot je eigen toestel eisen "de criminelen losgeld, meestal in de vorm van een virtuele munt zoals Bitcoin." Ze melden "dat ze na betaling de sleutel geven om de bestanden weer toegankelijk te maken. Maar er is helemaal geen garantie dat ze dat ook effectief doen".

In een nieuw rapport stelt de Europese politie-organisatie Europol dat het gaat om een ‘aanzienlijke dreiging voor de Europese Unie’. Niet alleen burgers, maar "steeds meer publieke en private sectoren zijn een doelwit".

In ons land waren er al verschillende pogingen om ziekenhuizen lam te leggen en losgeld te eisen. In één geval zou dat ook zijn gelukt.

Volgens Walter Coenraets van de Federal Computer Crime Unit (FCCU) is het "belangrijk dat slachtoffers aangifte doen, omdat we enkel zo de ware omvang kunnen inschatten en achter de daders aan kunnen." (3)

TIPS TEGEN 'GIJZELVIRUSSEN'
In reactie op de berichtgeving over 'cryptoware' of 'randsomware' stelde Sandra Cardoen voor De-VRT-redactie een lijstje op van wat we er zoal kunnen tegen doen. Ziehier haar tips:

1. Neem een reservekopie
Neem ALTIJD back-ups van alle bestanden, bijvoorbeeld eentje in de cloud en eentje op een fysieke drager zoals een harde schijf. Zorg ook voor een reservekopie die losgekoppeld is van uw toestel en bewaar die op een veilige plaats.

2. Installeer antivirussoftware
Scan regelmatig met een virusscanner en hou programma's up-to-date.

3. Klik niet zomaar
Klik niet zomaar op alle bijlagen of links, zeker niet als die afkomstig zijn van iemand die u niet kent. Of bezoek geen foute, kwaadaardige websites.

Wat als het toch misloopt ?
Cardoen:"Trek meteen de internetkabel uit of zet de wifi af. Ontkoppel meteen álle externe harde schijven of andere apparatuur die met uw toestel verbonden zijn. Maak een foto van uw computerscherm en doe aangifte bij de politie. Contacteer vervolgens een computerhersteller of -specialist."
Maar zoals De Standaard ook berichtte: soms valt er echt niets anders te ondernemen dan via een reservekopie weer toegang te krijgen tot uw bestanden. Als er tenminste een reservekopie is.
Cardoen besloot met deze tips: "Wijzig zeker pas- of wachtwoorden. Meer informatie over digitale dreigingen en onlineveiligheid? 'Safeonweb' maakt u wegwijs." (4)
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170312_02776328
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2917034


GOED BEVEILIGD ONLINE? DOE DE TEST OP WWW.CYBERSIMPEL.BE
Op woensdag 15 maart lanceerden Test-Aankoop en Google "samen een website met concrete tips hoe je je online veiligheid kan bewaken. Veel Belgen vinden dat immers belangrijk, maar weten er te weinig over" schreef Kirsten Sokol  op Deredactie.be.  (5)

Sokol: "Uit onderzoek van Test-Aankoop en Google bij ruim 1.000 Belgen blijkt dat nagenoeg iedereen bezig is met veilig surfen op het internet, maar onvoldoende weet hoe je internet veilig kan gebruiken. Op www.cybersimpel.be worden concrete tips gegeven waarmee je je online beter kan beveiligen."

Google ondersteunde gelijkaardige campagnes al in o.a. Spanje en Italië.  Via een eenvoudige test kan je ontdekken over welke van zes domeinen je onvoldoende afweet. Per domein krijg je tips: Beveiliging van accounts; Beveiliging van apparaten; Online transacties; Kinderen; Surfen op internet en Internet- en netwerkverbindingen

Google en Test-Aankoop lanceerden de campagne "op de Internationale Dag van Consumentenrechten: we willen Belgische consumenten beter wapenen tegen de gevaren op het internet, om zo optimaal van de voordelen van internet te genieten". Aldus Ivo Mechels van Test-Aankoop. "Op Cybersimpel.be kunnen mensen hun kennis over online veiligheid testen en tips krijgen om toe te passen op computer, tablet of smartphone, om zichzelf beter te beschermen."
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2918709



7 MANIEREN OM DE CIA BUITEN TE HOUDEN
Eerder deze maand was er de door WikiLeaks uitgebrachte informatie (‘Vault 7’) over hoe de spionagedienst van de tot nader order ‘democratische’ Verenigde Staten van Amerika, zowat overal ter wereld zowat iedereen lijkt te willen begluren. Het schandaal bracht de Duitse overheidswebstek ‘Deutsche Welle’ er toe om zeven manieren op te lijsten om de Amerikaanse gluurders buiten te houden.

"Seven ways to keep the CIA out of your home"
Deutsche Welle opende met vast te stellen dat het "Internet of Things" (IoT) grote gebruiksmogelijkheden biedt, maar ook grote gevaren inhoudt.  'Vault 7' onthulde de kwetsbaarheid van "smartphones, computers and other electronic devices". (6)

Hoe op die kwetsbaarheid reageren? Het meest eenvoudige antwoord: door van kwetsbare apparatuur geen of zo weinig mogelijk gebruik te maken. Want overal en altijd als je gegevens/informatie elektronisch laat circuleren, kan je in de gaten gehouden worden.

Zomer 2016 bleek uit een snapshot van Facebook-stichter Mark Zuckerberg dat hij de webcam en microfoon op zijn laptop met plakband had afgeplakt. Dat zelfs de baas van zo’n toonaangevend digitaal bedrijf tot zo’n maatregel overging, toonde dat niemand Internet vertrouwen kan. Later dook er meer informatie op over hoe je via de laptop-camera en -micro zonder het te weten begluurd kan worden.

Het niet laten circuleren van prive-gegevens en informatie is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Weten we eigenlijk wel welke apparatuur elektronisch welke informatie over ons verzendt ?

Vandaar dat Deutsche Welle ons deze opdracht voorhield: controleer welke toestellen in huis op internet zijn aangeschakeld. Dat kan behalve je computer en televisietoestel ook je koelkast zijn. Volgens DW zijn veel consumenten zich niet bewust van welke moderne huishoudtoestellen op Internet zijn aangesloten.

De vraag die zich dan stelt: kan ik die toestellen nog gebruiken zonder dat ze geconnecteerd zijn, zonder dat ze bv. gegevens doorzenden naar hun producent. Als je het niet weet, kan je je bv. richten tot de zoekmachine Shodan.io.

Een andere mogelijkheid om zich te beschermen ligt in het versleutelen van de gegevens die je verzendt. 'Paswoorden' en 'encryptie-software' komen hierbij van pas.

Bedrijven en instellingen kunnen een stap verder gaan en hun eigen beveiligde private netwerk (VPN: Virtual Private Network) organiseren. Duur maar degelijk.

Als men software installeert is het van belang software aan te schaffen die regelmatig geactualiseerd wordt. Want de 'updates' dichten vaak nieuw ontdekte kwetsbaarheden. Apple reageerde dan ook op 'Vault 7' met te stellen dat de meeste kwetsbaarheden in het Apple besturingssysteem ondertussen weggewerkt zijn. "Updates are like regular software vaccinations"

En natuurlijk moet eenieder zich bewust zijn dat alles wat men elektronisch doet, sporen na laat én eindeloos reproduceerbaar is. En dus voor misbruik vatbaar. En dat er mensen rondlopen die grenzeloos geniaal zijn in het misbruiken en misvormen van wat anderen communiceren, dat mag ondertussen wel duidelijk zijn.
Jan-Pieter Everaerts
http://www.dw.com/en/seven-ways-to-keep-the-cia-out-of-your-home/a-37911629


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EYE: ZO LAAT JE ANDROID DRAAIEN OP EEN IPHONE
Een heel ongewoon concept, en het is dan ook de vraag of het leefbaar is. Een Kickstarter project wil namelijk Android laten draaien op een iPhone. En wel op een ongewone manier: als een omhulsel voor de iPhone. Een soort Franken-phone dus, waarbij de ene kant een iPhone is, de andere een Android.

Het project heet Eye, en je kan, als je erin gelooft, je steun uitspreken in het Kickstarter project. Concreet maakt Eye gebruik van de luidspreker, de micro en de camera's van de iPHone, maar is voor de rest een toestel dat perfect zelfstandig kan bestaan. Het heeft twee sleuven voor SIM-kaarten, kan uitgebreid worden met microSD kaarten, heeft een 3,5 mm aansluiting voor de koptelefoon,  heeft zijn eigen batterij en een NFC chip. Het scherm is een 5 inch AMOLED display.

Het ding is zelfs verbazend goedkoop: $189, maar dan heb je geen eigen gsm-aansluiting. Een iets duurdere biedt die wél. Voor wie zou deze frankenphone bestemd kunnen zijn? Mensen die bijvoorbeeld niet willen dat hun privéboodschappen op hun iPhone te zien is en niet met 2 toestellen willen rondlopen.

Momenteel kost het toestel slechts $95 zonder 4G en $129 mét 4G. Maar The Verge waarschuwt dat het bedrijf nog niet gekend is in Kickstarter middens, en tot nu toe geen producten op de markt gebracht heeft. Voorzichtigheid is dus geboden.
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/3/13/14908218/eye-esti-inc-iphone-case-android-why-kickstarter
https://www.kickstarter.com/projects/boboseye/eye-take-your-phone-to-the-next-level?utm_source=YouTube%20video#prototype-slide-38330


BMW 330E, DEEL 3 : DE BUREN
Auto’s bevatten meer en meer informatica, microprocessors en spitstechnologie dan ooit te voren. Computers zijn niet enkel desktops, laptops, tablets en smartphones. Ze doen ook in intrede in ijskasten, verwarmingsinstallaties, verlichting, wasmachines en, natuurlijk ook in je auto. We danken dan ook BMW Group Belux, en in het bijzonder de heer Pieter De Wit voor het ter beschikking stellen van een BMW330e iPerformance. Hoe is het nu eigenlijk om een dergelijke voor je huis te hebben staan, en hoe voelt het rijden er in?
Lees het in:

Deel 3: De buurtreactie
Allereerst, we wonen niet in een woestijn, zuidpool of een andere plaats waar auto’s zeldzaamheid zijn. In de buurt rijden er een Renault Espace, C3, Hyundai i30, Q7, BMW Z4, BMW 320D cabrio, Opels, Peugeots enz…, maar toch kregen we heel veel reactie op de BMW voor de deur. Er werd zelfs aangebeld om me te feliciteren met de nieuwe aankoop. Dat misverstand werd -helaas- vlug rechtgezet. De nieuwe BMW 3-reeks straalt een klassieke klasse uit. Een 3 is uiteraard niet de topklasse van BMW, maar het is en blijft een mooie wagen. Groter is niet altijd mooier of nodig. Een omschrijving die we hoorden was: 'gebalde kracht'.

De uitvoering die wij ter beschikking hadden, saphirzwart, 17" alu velgen (styling 392), de vermelding eDRIVE op de C-stijl en nog een reeks opties is wel een head-turner. Iedereen in de buurt vindt het een zeer mooie wagen, maar over de ‘haaievin’ op het dak is men minder te spreken. Deze 'haaievin' die de antennes voor o.a. GPS bevat doet inderdaad afbreuk aan de vloeiende daklijn. BMW-designers: dit kan toch veel beter. Ook werden er vragen gesteld bij het ontbreken van de achterruitwisser. Onze ervaring hierbij: door de vorm van de wagen heb je daar geen last van bij het rijden. De rijwind houdt de achterruit relatief proper. Anders is het als je de auto 's morgens er met beslagen ruiten bijstaat, dan missen we die wisser wel even.

Over de binnenkant zijn de meningen wel heel verdeeld: ongeveer de helft (meestal de mensen die rijden als een noodzakelijk iets beschouwen en de oldtimer-liefhebber) vonden het interieur met de ontelbare knoppen en verstelmogelijkheden onoverzichtelijk en 'te moeilijk'. Vooral de iDrive knop bleek angstaanjagend. De andere helft vond dat dan weer een prachtig systeem. (

iDrive, YouDrive?
De iDrive knop is de grote knop waarmee je de menu's van de elektronica zoals GPS – multimedia – wageninstelling… kan bedienen.) Inderdaad je wandelt door al die menu’s door de knop te draaien, kantelen, indrukken of zelfs als touch-screen  gebruiken.

Maar: 1) Er zit een hele logica in, die, eens je het systeem door hebt, vrij eenvoudig is.
2) Heel veel instellingen hoef je maar éénmaal te doen: de instelling van het head-up display, je voorkeur van de GPS weergave... die ga je niet dagelijks wijzigen. De zitpositie is door middel van een zestal (!) knoppen in te stellen. Maar dit hoef je ook maar éénmaal te doen, persoonlijke instellingen sla je onder je naam op in het geheugen van de auto en die roep je met één druk op de knop terug op.
3) Heel veel functies kan je op meerdere manieren oproepen.  Bv radiozender wijzigen kan je door de iDrive knop te gebruiken of met de satelliet aan het stuur.

Eens deze drie zaken uitgelegd bleek de stap naar de iDrive minder groot. Maar visueel verandert er niets. De aanwezigheid van de verschillende toetsen en toetsjes ziet er indrukwekkend uit. Gelukkig staat alles heel goed gerangschikt en gesorteerd. En, in geval van nood, je kan ook de handleiding oproepen op het scherm, door middel van…  de iDrive knop.

Over de kofferruimte was men minder te spreken. Deze is inderdaad vrij ondiep door de aanwezige batterijen van het hybride systeem. Dit zijn inderdaad keuzes die je moet maken. De BMW330e is een comfortabele reiswagen maar om met 4 personen en bagage voor veertien dagen in Zuid-Frankrijk te gaan kamperen is hij niet geschikt. Net zo min als een cabriolet of tweezits sportwagen hiervoor geschikt is. En net zo min als een uit de kluiten gewassen 4x4 SUV een stadswagen is. Wat de BMW330e betreft, je kan de achterbank nog altijd neerklappen voor noodgevallen.

De verwachte vragen
Vanwege de buren kwamen er natuurlijk ook de ‘verwachte vragen'. Er was natuurlijk de vraag: "Hoe rap gaat’em?"  Ofwel: Hoe snel rijdt hij? Het antwoord is heel eenvoudig: "Snel genoeg... meer dan snel genoeg..." vergezeld van een vette knipoog. Je krijgt een vette grijns terug. De auto is goedgekeurd. Mannen en auto's, weet je wel...

En dan de vraag: "Hoeveel verbruikt hij nu..?". Vreemd genoeg gaat die vraag enkel over benzineverbruik, en niet over het elektrische verbruik als je de batterijen via het plug-in systeem wil opladen.

Als je iedere avond je auto netjes oplaadt aan het net, dan kan je de volgende dag rustig een aantal kilometers bollen zonder ook maar één druppel benzine te verbruiken. We hebben het geprobeerd, een winkeldag in een nabijgelegen stad, gewoon vlot het verkeer gevolgd, volledig elektrisch. Dat ging moeiteloos.

Moet je grotere afstanden afleggen of gebruik je de autosnelweg, dan ligt het anders, en gebruik je wel benzine. Maar, de energie die vrijkomt bij afremmen op de motor of door effectief het rempedaal te gebruiken, en die bij een conventionele wagen verloren gaat, wordt in de hybride gebruikt om de batterij te laden. (Dit is trouwens zeer mooi te volgen op een display). En die energie wordt dan weer gebruikt om na stilstand (bv na een rood licht) te vertrekken. En dit maakt de wagen ook weer flink zuiniger.

Maar, hoe rijdt een BMW330e nu?
Wel, daarover kunnen we kort zijn: Zalig, deze BMW is een echte  "rijdersauto", vlot, soepel. Op een bochtig heuvelachtig traject is het alsof de wagen zelf de ideale rij-lijn vind.

Bij elektrisch rijden is deze wagen ongelooflijk stil. Maar de benzinemotor is ook verrassend stil, zelfs het starten hoor je nauwelijks . We moesten soms naar de toerenteller kijken om te weten welke aandrijving we gebruikten. Het overschakelen tussen elektrisch of benzine rijden gaat heel vloeiend en is bij normaal rijden nauwelijks voelbaar.

Enkel als je elektrisch rijdt en dan een kick down geeft (plotseling vol gas) trekt de auto in 'trapjes' op. De wagen heeft enkele seconden nodig om de benzine krachtbron te starten, en dat voel je door een duw in je rug. Ook het schakelen van de automatische versnellingsbak is voelbaar, maar zeker niet hinderlijk. De besturing in vlot genomen bochten is messcherp.

Er valt heel veel te vermelden over rijden met deze hybride. Maar de beste raad is: Ga eens een testrit maken met deze BMW, zelfs als je niet de bedoeling hebt om een nieuwe wagen te kopen. Je hoeft het niet te doen voor de buren, maar vooral om zelf te genieten van deze vlotte hybride. Hou er wel rekening mee dat je je toch laat verleiden….

In deel vier gaan we in op de elektronica in de plug-in BMW330e iPerformance.
Paul Liekens.


 

 
 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST KRITISCH DENKEN OVER ONLIFE
Wetenschapster Katleen Gabriëls kreeg de Liberalesprijs voor literatuur, voor haar boek OnLife. Daarin bespreekt ze verschillende problemen die het online leven met zich meebrengen: de doorgedreven profilering, het gebrek aan privacy, de overdreven beschermende houding van ouders, enz. Naar aanleiding van deze prijs kan je in de podcast Kritisch Denken een interview met haar horen, opgesplitst in twee afleveringen. Een heel boeiend gesprek, een absolute aanrader.
http://www.kritischdenken.info/
http://media.blubrry.com/kritischdenken/p/mp3.kritischdenken.info/312_OnLife_KatleenGabriels1.mp3
http://media.blubrry.com/kritischdenken/p/mp3.kritischdenken.info/313_OnLife_KatleenGabriels2.mp3










Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De haan maakt meer lawaai dan de kip die het ei legt.
-Joel C. Harris-

 
De nieuwe oogst


   
SENDCATCH: BESTANDEN DELEN TUSSEN TOESTELLEN
Hoe kan je tussen en iPad en een Android of Windows Phone een bestand delen? Of tussen een Mac en een Linux computer? Deze website wil helpen. Je moet gewoon naar de website gaan, en dan op "Bump" klikken. Je moet wel toelaten dat er informatie over jouw locatie verstuurd wordt, opdat de juiste toestellen gekoppeld worden.
[Taal: ENG]
https://www.sendcatch.com/help
https://www.sendcatch.com/


LET'S VALIDATE: IS JOUW SITE KLAAR VOOR LANCERING?
Van plan je nieuwe website te lanceren? Dan toch eerst even langsgaan bij dewe website. Daar kan je namelijk controleren of er alle vermeldingen aanwezig zijn die volgens de huidige standaards vereist zijn - een titel en beschijving tab, een favicon en veel meer.
[Taal: ENG]
https://www.letsvalidate.com/


TWITTER OP ZIJN BEST: #BEROEPSZIEKTEN
Ja, het gebeurt dat er op Twitter gescholden wordt. Het gebeurt zelfs teveel. En er worden ook erg denigrerende dingen gezegd, racistische, xenofobe of gynofobe uitspraken gedaan. Maar er gebeuren ook fijne dingen. Twitter kan een golf van solidariteit laten ontstaan, of creativiteit aanmoedigen. Een van de mooiste creatieve dingen zijn de taalspelletjes rond een hashtag. Allerlei mensen vinden een variant op een thema, en gisteren, maandag, was het weer zover. Het thema was #beroepsziekte.
De trouvailles zijn werkelijk grappig. Van een tennisser met matchballen, tot een leraar die in het krijt staat, een bankier met een rentevoet, een rechter bij het hof van beroep met een appel-flauwte, een bommenexpert met een ontsteking, een trompettist met een blaasontsteking... en veel, veel meer. Op naar twitter, om deze pareltjes te ontdekken. En bedankt, twitteraars, want jullie hebben mijn dag echt gemaakt!
https://twitter.com/hashtag/beroepsziekte


VIDEVO: GRATIS AFBEELDINGEN EN VIDEO'S
Zo vaak ben je op zoek naar gratis afbeeldingen die je kan gebruiken in een blog posting of een of ander project. De verleiding is groot om dan stiekem een foto van het internet te pikken - wat, foei!, niet netjes is. Deze site biedt niet alleen gratis afbeeldingen, maar ook video's om te gebruiken.
[Taal: ENG]
https://www.videvo.net/


GUESTTOGUEST: HUIZEN RUILEN

Wanneer het erop aan komt om een origineel logies te vinden in het buitenland, voor korte termijn, kijken de meeste mensen naar Airbnb. Er bestaan echter tal van andere sites die ook logies aanbieden. Zo is er bijvoorbeeld GuestToGuest, een site waarbij je huizen kan ruilen. Momenteel zijn er 270.000 huizen in 187 landen die aan het systeem meedoen.
[Taal: ENG]
https://www.guesttoguest.com/en/p/how-it-works


NOFILE: SIMPEL BESTANDEN DELEN
Deze website wil het heel simpel maken om bestanden te delen. De uploads werken razendsnel, en de dienst werkt in alle browsers zonder dat er Javascript vereist is. Je kan de bestanden ook versleutelen. Om dus toch eens uit te proberen!
[Taal: ENG]
https://nofile.io/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MOOIMAKERS
Dit is de website van een actie om zwerfvuil en sluikstorten te bestrijden. Gewone burgers, scholen, organisaties kunnen zich er aanmelden met de belofte om een bepaald plekje proper te houden.
[Taal: NL]
http://mooimakers.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HONDENZONES

Wanneer je een flinke wandeling maakt in de natuur, in gezelschap van je trouwe viervoeter, dan heb je wellicht de neiging om je hond de vrije loop te laten. Toch mag dat niet, niet overal. In dit artikel bij Natuurenbos vind je de zones waar het wél mag.
[Taal: NL]
http://www.natuurenbos.be/hondenzones


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CYBERSIMPEL
Omdat nog altijd té veel mensen slachtoffer worden van malware, virussen, hacking, phishing en de laatste tijd steeds vaker ransomware, heeft de overheid een website in het leven geroepen waar je alle mogelijke praktische tips vindt, in eenvoudige taal en een heldere layout opgesteld.
[Taal: NL]
https://www.cybersimpel.be/nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: EVEN WANDELEN... ONDER HET AARDOPPERVLAK!
Dankzij Google Maps kan je voortaan een "street view" bekijken van een van de grootste nog werkende lavameren op het eiland Vanuatuan. De beelden werden niet gemaakt vanuit comfortabele autootjes, maar wel door mensen die halsbrekende toeren uithaalden om in kraters te klimmen..
https://blog.google/products/maps/journey-under-earths-surface-street-view/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NUCLEAIRE EXPLOSIES IN DE ATMOSFEER
Tijdens de strijd om de overhand in de koude oorlog heeft de VS meer dan 1.000 kernwapens tot ontploffing gebracht. De meeste daarvan op de grond, een deel ervan op eilanden. Omdat het zich bewust begon te worden van de mogelijke nucleaire fal-out, werden de experimenten ook in de atmosfeer uitgevoerd. De beelden van die ontploffingen, tussen 1945 en 1962, werden nu vrijgegeven. Huiveringwekkend... maar ook mooi.
http://taskandpurpose.com/declassified-nuclear-weapons-test-movies/
https://www.youtube.com/playlist?list=PLvGO_dWo8VfcmG166wKRy5z-GlJ_OQND5







Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
- FBI en CIA starten onderzoek naar gelekte documenten WikiLeaks
http://www.ad.nl/digitaal/fbi-en-cia-starten-onderzoek-naar-gelekte-documenten-wikileaks~a4cf59a9/
- LEGO Worlds stikt van de schoonheidsfoutjes
http://www.ad.nl/show/lego-worlds-stikt-van-de-schoonheidsfoutjes~adfe7f25/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- DVB tuner klaar voor 4K Ultra HD
http://elektrozine.be/dvb-tuner-klaar-voor-4k-ultra-hd/
- Dit zijn de QLED-televisies van Samsung voor 2017
http://elektrozine.be/dit-zijn-de-qled-televisies-van-samsung-voor-2017/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Uitdagingen en implicaties van cyberveiligheidswetgeving
http://computertaal.info/2017/03/16/uitdagingen-en-implicaties-cyberveiligheidswetgeving/
- Een IP-camera als voorbereiding op een alarmsysteem
http://computertaal.info/2017/03/15/ip-camera-als-voorbereiding-op-alarmsysteem/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Maker smartphonehoesjes gaat failliet na ophalen miljoen euro met crowdfunding
https://tweakers.net/nieuws/122501/maker-smartphonehoesjes-gaat-failliet-na-ophalen-miljoen-euro-met-crowdfunding.html
- FBI arresteert persoon die met tweet epileptische aanval veroorzaakte
https://tweakers.net/nieuws/122495/fbi-arresteert-persoon-die-met-tweet-epileptische-aanval-veroorzaakte.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Google plaatselijk onbereikbaar - zo los je het op
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-plaatselijk-onbereikbaar-zo-los-je-het-op/article-normal-828073.html
- Bijna 200.000 apps dreigen te verdwijnen met iOS 11
http://datanews.knack.be/ict/bijna-200-000-apps-dreigen-te-verdwijnen-met-ios-11/article-normal-827651.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Review Philips Brilliance 328P | 4K voor weinig geld?
http://www.technologium.be/review-philips-brilliance-328p-4k-voor-weinig-geld
- De HTC U Play | Liquid Design is een schot in de Android roos
http://www.technologium.be/u-play


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Binnenkort 'automatisch verbeteren'? Deze twee Limburgse bedrijven maken het mogelijk
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/binnenkort-automatisch-verbeteren-deze-twee-limburgse-bedrijven-maken-het-mogelijk
- HR-medewerkers doen straks geen oog meer dicht door AI. Toch moeten ze niet wanhopen:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/met-ai-nemen-hr-managers-de-touwtjes-terug-in-handen




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE TIP VAN HANS: WELK NIEUWS DOMINEERDE JOUW LEVEN? BEKIJK HIER JE TIJDLIJN
Door je geboortedatum in te vullen, krijg je te zien welke nieuwsontwikkelingen tijdens jouw leven belangrijk waren.
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/01/welk-nieuws-domineerde-jouw-leven-bekijk-hier-je-tijdlijn-a1548220


DE TIP VAN HANS: GOEDKOPE SOFTWARE: ALTIJD DE NIEUWSTE VERSIE
Tegenwoordig moet je voor sommige programma's een software-abonnement afsluiten, in plaats van dat je het eenmalig koopt. Wat heb je aan deze nieuwe werkwijze, wat zijn de voordelen en addertjes onder het gras, en hoe kom je zo voordelig mogelijk aan je software zodat je ook nog eens flink bespaart?
https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/goedkope-software-altijd-de-nieuwste-features/?utm_source=facebook&utm_medium=social_unpaid&utm_campaign=softwarre


DE TIP VAN HANS: ZO VIND JE DE GEHEIME NETFLIX-CATEGORIEËN
Browsen door Netflix is één van de meest onbevredigende activiteiten die er is.De dienst heeft zo ongelooflijk veel content en op de een of andere manier vind je tóch nooit waar je naar op zoek bent. De Netflix-categorieën zijn dan ook nogal algemeen. Maar dat hóeft niet zo te zijn.
https://computertotaal.nl/artikelen/internet-thuis/zo-vind-je-de-geheime-netflix-categorieen/?utm_source=facebook&utm_medium=social_unpaid&utm_campaign=flix


TIP: OPGELET VOOR DIT SUPERSLIM BEDROG MET EEN GMAIL BIJLAGE
Bij THeNextWeb vonden wij deze waarschuwing, en omdat het wel een bedrog is waar je heel gemakkelijk kan intrappen geven wij de tip graag door.
Stel: je krijgt een mail in je Gmail inbox, en die mail lijkt een bijlage te bevatten, want onderaan de mail vind je een tekst die erop duidt dat er een bijlage toegevoegd werd die je kan downloaden of toevoegen aan je GDrive. Maar schijn bedriegt: dit is geen gewone systeemmelding, maar een afbeelding. Klik je die aan dan word je, zoals je zou verwachten, naar een scherm gevoerd waar je moet inloggen met je inlog en wachtwoord. Maar uiteraard is dat een nagemaakte pagina, met de bedoeling dat de afzender van deze gevaarlijke mail zo achter jouw inlog en wachtwoord komt...
Bij TNW vind je de afbeelding en meer info. En je zal moeten toegeven: het is echt bedrieglijk. Opgelet dus!
https://thenextweb.com/security/2017/03/15/dont-fall-for-this-ingenious-fake-attachment-scam-in-gmail/#.tnw_CFwyAUE6




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

REDDIT ENHANCEMENT SUITE
Extension voor Edge browser
Maak je vaak gebruik van de community-nieuwssite Reddit? Dan moet je deze extensie voor de Edge browser eens proberen, die je meer opties belooft bij het bezoeken van de website.
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/reddit-enhancement-suite/9nblggh4nc12?ocid=MSCOMWinEdge


THE MEMORY APP (IPHONE)


Deze app wil ervoor zorgen dat je nooit meer iets vergeet. Althans: jij mag het gerust vergeten, het is jouw telefoon die het voor jou zal onthouden. En mogen wij daarbij de kanttekening maken dat wij dit geen positieve evolutie vinden? Er was een tijd dat je de telefoonnumers van je ma en pa, van je vriendin van buiten kende. Nu verlaat je je daarvoor volledig op je smartphone. Zelfs je eigen nummer thuis ken je niet meer... En wat als je op een dag je smartphone niet bij hebt, je zit in een noodsituatie, en je moet je familie bereiken?
Dit gezegd zijnde: deze app is een geheugensteuntje voor allerlei zaken, waarbij het speciale is dat je zelf je eigen tags kan creëren om alle dingen die voor jou belangrijk zijn, netjes kan catalogeren.
http://thememoryapp.com/


NO MAN'S SKY IN HELLO GAMES: PRACHTIG!
Hello Games heeft een nieuwe Photo Modus uitgebracht bij zijn laatste update. En de resultaten daarvan zijn gewoon fantastisch. Je maakt als het ware dus foto's van scènes uit het game, en hoe je dat doet lees je uitgebreid bij Ars TEchnica.
http://no-mans-sky.com/pathfinder-update/


CREDENTIALSFILEVIEW
Windows all - freeware
Dit is een tool voor Windows, die alle wachtwoorden en andere data ontcijfert die bewaard worden in de Credentials bestanden van Windows. Je kan de Credentials ontcijferen van data op jouw huidig systeem, maar ook van data op een externe harde schijf.
https://fileforum.betanews.com/detail/CredentialsFileView-64bit/1475179387/2
http://www.nirsoft.net/utils/credentials_file_view.html
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Vele leugens worden meer door onverschilligheid ingegeven dan door huichelarij.
-André Maurois-