Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/1/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be

INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 990 van 21/1/2017



Gegroet lezer,


Het is gebeurd - Amerika heeft een nieuwe president. En of u nu voor of tegen hem bent, van één ding kan u zeker zijn: de wereld is niet plots tot stilstand gekomen, hij draait nog altijd door. En wat de toekomst brengt, tja, dat zullen we wel zien...

Terwijl de wereld doordraait hebben wij weer wat nieuws voor u bijeen gesprokkeld in deze samenvatting van de voorbije week. Een terugblik op 10 jaar iPhone, de kracht maar ook de gevaren van apps, weer wat positief en negatief nieuws over Facebook, over Microsoft, kortom: voor elk wat wils. Genoeg om u even bezig te houden, weerom!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.





OPERA NEON: EEN COMPLEET NIEUWE BROWSER-ERVARING
Opera, de browser met Noorse roots, is altijd al een buitenbeentje geweest. Het slaagde er nooit in om de grote massa te overtuigen (die gaat nog altijd voor IE, Chrome, Firefox of Safari), maar kon wel door nieuwigheden deze concurrenten flink achter de veren zitten.

Nu heeft Opera een nieuwe brower bedacht: Neon. Geen update van vorige versies, maar een compleet nieuwe surfervaring. De browser versmelt namelijk volledig met de achtergrond van je startscherm. En de verschillende sites die je bezoekt staan niet langer in tabblaadjes, maar in ballonnetjes. Hoe vaker je de site bezoekt, hoe hoger zij op je blad staat. Sites die je zelden bezoekt staan dan onderaan.

Dit biedt de mogelijkheid om twee sites naast elkaar te bekijken, in split-screen, zonder dat je moet gaan sukkelen met het openen van een tweede versie van je browser, en dan vensters gaan verslepen.

Verder bevat Neon ook nog een ingebouwde ad-blocker en een echte, volledig gratis VPN-verbinding om anoniem te surfen. Ook een tool om handige schermafdrukken te maken, ook van het deel dat van je scherm afgerold is, is ook aanwezig.

Een uitvoerige beschrijving mét afbeeldingen bij The NExt Web. Downloaden en uittesten maar!
http://thenextweb.com/apps/2017/01/12/opera-neon-is-a-brave-re-imagining-of-what-a-browser-can-be/
http://www.opera.com/neon



GOOGLE EN FACEBOOK BERGEN DRONE-PLANNEN OP
Het sprak tot de verbeelding, de plannen van zowel Google als Facebook om met grote, door zonne-energie aangedreven drones het internet over de hele wereld te brengen. Die drones zouden maanden in de lucht blijven, en als moderne satellieten dienen.

Google kocht hiervoor in 2014 het bedrijf Titan Aerospace. Maar toen Google het hele bedrijf reorganiseerde, en er de een afdeling opgericht werd met de naam "X", voor gewaagde projecten op lange termijn, kwam Titan op die afdeling terecht, wat niet veel goeds voorspelde. En ja, verleden jaar heeft X beslist om het hele Titan project stop te zetten.

Ook Facebook heeft dergelijke plannen, met veel fanfare aangekondigd, maar waarvan daarna niet veel meer gehoord werd. Een eerste drone van Facebook, de Aquila, werd beschadigd bij zijn eerste vlucht, en sindsdien werd het stil.

Facebook had nog een ander project om via de ruimte internet aan te bieden: het wou zelf een satelliet lanceren. Helaas: de AMOS-6 ging verloren bij de explosie van de SpaceX raket, dit jaar in september.

En dus ziet het ernaar uit dat we zullen moeten blijven werken met onze kabels onder de grond, die naar GSM-masten leiden boven de grond...

Een achtergrondartikel bij Business INsider.
http://uk.businessinsider.com/tech-companies-rethink-internet-drones-2017-1?r=US&IR=T



WINDOWS 10: GAME MODE EN AUTOMATISCHE VERGRENDELING
Er wordt stilaan meer bekend over de nieuwe versie van Windows 10 die er binnenkort aankomt en die de Creators Update als werktitel meekreeg.

Verleden week vertelden wij al over enkele nieuwigheden, deze week lichten The Verge en The Next Web nog een tipje van de sluier op.

Zo heeft The Verge goed nieuws voor de gamers. Windows 10 zou namelijk een nieuwe Game modus bevatten, althans dat wordt afgeleid van een dergelijke functie die in de Xbox app zit.

Hoe deze modus, die van het game "top prioriteit zal maken om de kwaliteit van het game te verbeteren", exact zal werken is niet bekend, maar de meeste waarnemers menen dat het erop zal neerkomen dat Windows hierbij systeemprocessen op een laag pitje zal zetten zodat zij zo weinig mogelijk CPU, GPU en RAM wegnemen, en alles naar het game gaat. Meer bij The Verge (1)

The Next Web heeft het dan weer over nog een nieuwe functie: jouw pc zou zich automatisch vergrendelen telkens wanneer je van je plek weggaat. Deze functie heet "Dynamische Vergrendeling" en is op het eerste zicht niet slecht, vooral wanneer je bijvoorbeeld met verschillende personen samenwerkt in één kantoor.

Het is alleen de vraag hoe jouw computer zal weten wanneer jij niet meer op je stoeltje zit. Wordt jouw camera daar dan voor geactiveerd? Of wordt er gerekend op nieuwe sensoren, die enkel in nieuwe toestellen zitten? Nog wat raadsels dus...
http://www.theverge.com/2017/1/13/14262652/microsoft-windows-10-game-mode-xbox-app
http://thenextweb.com/microsoft/2017/01/11/windows-10-dynamic-lock-microsoft/



SLIMME RAISR TECHNOLOGIE VAN GOOGLE LAAT LOW-RES AFBEELDINGEN ER TOCH HOOG KWALITATIEF UITZIEN
Machine Learning - het is zo'n vage term van een technologie die er op papier mooi uitziet, maar waarvan je denkt: wat ben ik ermee? Wel, dat bewijst Google met zijn RAISR technologie. Die maakt namelijk gebruik van machine learning om afbeeldingen zodanig te comprimeren dat hun grootte tot een minimum herleid wordt, maar er geen afbreuk gedaan wordt aan de kwaliteit. Het zou gaan om maar liefst 75% reductie.

Waarom dat zalig is? Omdat we in een digitale wereld leven die het steeds meer moet hebben van afbeeldingen, en tegelijkertijd de providers steeds meer het begrip "onbeperkt" beperken. Met deze technologie zou je bandbreedte dus minder snel opgebrand raken.

Bij PCMag vind je enkele voorbeelden van deze compressie, en het resultaat is inderdaad indrukwekkend. Erzit echter een caveat aan het verhaal vast. Momenteel wordt de technologie door Google gebruikt, enkel voor afbeeldingen die via Google+ doorgezonden worden aan de gebruikers. In de toekomst zou dat uitgebreid worden, maar de meeste artikels die wij daarover lazen hadden het over een uitbreiding naar Android toestellen. Het is dus nog even afwachten of de hele internetgemeenschap van deze toch spectaculaire technologie zal kunnen genieten...
http://www.pcmag.com/news/351027/google-raisr-intelligently-makes-low-res-images-high-quality
http://www.androidpolice.com/2017/01/11/photos-google-plus-get-machine-learning-save-bandwidth/
https://www.dpreview.com/news/2958631056/google-brings-raisr-smart-image-upsampling-to-android-devices



FACEBOOK BELOOFT TOOLS IN TE ZETTEN OM NEPNIEUWS TE BESTRIJDEN IN DUITSLAND
Nepnieuws, het is een plaag. Of het nu opzettelijk verspreid werd door buitenlandse geheime diensten om een of andere Amerikaanse presidentskandidaten te bevoordelen of te beschadigen, of dat het nu gewoon door de vele gebruikers op Facebook, altijd tuc op een sensationeel bericht, ter goeder trouw verspreid werd: het begint een gevaarlijke vorm aan te nemen.

In elk geval wordt in Duitsland met angst uitgekeken naar mogelijke inmenging van buitenaf op de nakende verkiezingen, en dan met name of ook daar valse berichten die verkiezingen kunnen beïnvloeden.

Facebook heet alvast aangekondigd dat het tools zal uitbrengen, specifiek voor Duitsland, om nepnieuws te bestreiden. Daarbij zal het postings op Facebook, die volgens andere Facebook gebruikers gebaseerd zijn op valse berichten, naar een non-profit organisatie sturen in Berlijn, die aan fact-checking zal doen.

Facebook heeft lange tijd de boot afgehouden. Nog altijd wenst het geen verantwoordelijkheid te nemen voor wat de gebruikers op het netwerk publiceren. Een houding die je enerzijds kan begrijpen (Facebook wil een neutraal doorgeefluik blijven) maar die het sociale netwerk anderzijds steeds meer in woelig water brengen.

Meer over het nieuwe initiatief bij The Verge.
http://www.theverge.com/2017/1/15/14277964/facebook-fake-news-filter-germany
http://mashable.com/2017/01/16/facebook-fake-news-germany-tools/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link#skNLYbX7oPqH



FACEBOOK DOET ER 2 WEKEN OVER OM EEN BEDROEVEND FILMPJE VAN EEN ZELFMOORD TE VERWIJDEREN
Facebook mag dan wel een neutraal doorgeefluik willen zijn voor content die door de gebruikers aangebracht wordt, die houding is niet altijd correct. Enerzijds zijn er de vele keren dat Facebook wél een posting verbiedt, omdat een foto of een tekst zou indruisen tegen bepaalde regels. Ontelbare keren zijn internauten al op die onwrikbare muur gebotst: foto's van borstvoedende moeders of van een naakt standbeeld gaan volgens Facebook bijvoorbeeld niet door de beugel.

Anderzijds zijn er dingen die wél op Facebook geplaatst worden, en waarbij Facebook helemaal niet of extreem laat reageert op verzoeken om verwijdering. Want dat is één van de grote problemen: Facebook is een grote machine, en menselijke medewerkers, échte aanspreekpunten zijn er haast niet te vinden. Een 'klantendienst' die telefonisch bereikbaar is, zou dat geen mooi strijdpunt zijn voor onze consumentendiensten?

Het volgende incident illustreert dat laatste feit op een trieste manier. Een jong meisje van amper 12 jaar, heeft haar zelfmoord live gefilmd en via Live.me gestreamd. In het filmpje nam ze afscheid van haar familie en vrienden, en legde zij het waarom van haar daad uit. Ook het moment waarop zij het deed werd vastgelegd. Het filmpje eindigt met het ondraaglijke beeld van haar levenloze lichaam.

Het filmpje ging al snel de sociale media rond. YouTube verwijderde prompt het filmpje, en alle kopieën die ervan de ronde deden. Maar twee weken lang bleef het filmpje op Facebook opduiken, zonder dat daar actie ondernomen werd. En dat is echt niet aanvaardbaar.

Meer bij The Next Web.
http://thenextweb.com/facebook/2017/01/16/facebook-deletes-suicide-livestream-girl/



APPLE: EEN BLIK TERUG
Verleden week was het 10 jaar geleden dat de iPhone gelanceerd werd, en voor velen nieuwssites was dit de aanleiding om terug te blikken op wat er sindsdien gebeurd is, en wat de toekomst voor Apple in petto heeft. Om te beginnen: de iPHone was echt wel hét grote artikel van de eeuw. Er waren al smartphones, zelfs met aanraakscherm, maar Apple heeft de smartphone geperfectioneerd. Je moet echter weten dat de iPhone er heel anders had kunnen uitzien - geen aanraakscherm, maar een klikwieltje, zoals bij de iPod. Al een geluk dat de ingenieurs bij Apple van gedachte veranderd zijn!

De iPhone heeft ook een hele app-economie op poten gezet. Die heel lucratief is voor Apple, omdat het van elke app die via de Store verkocht wordt, 30% naar Apple gaat. Ook bij boeken en muziek die via iTunes verkocht worden, gaat er een mooi percentage naar Apple. Wat dus heel slim bekeken is van het bedrijf.

Maar wat is er sindsdien gebeurd? Niet zo heel veel. Er is de Apple Watch, maar een groot succes kan je het niet noemen. Apps zijn ook aan hun retour bezig - volgens recente cijfers zouden de gebruikers enkel de 'grote' apps op hun toestel zetten, zoals een Twitter, Facebook, Google Maps enz. Maar kleine appjes, gemaakt door onafhankelijke bedrijven, komen steeds moeilijker aan de bak.

Echt veel nieuwe, boeiende zaken heeft Apple de laatste jaren niet uitgebracht. Vele gebruikers waren zelfs boos en voelden zich in de steek gelaten door Apple, omdat er maar geen nieuwe versies uitkwamen van de Macbook. Een euvel dat verleden maand rechtgezet werd. De problemen met de batterij, tussen haakjes, waardoor de Amerikaanse consumentenorganisatie niét aanraadde om het toestel te kopen, zijn inmiddels van de baan: nadat Apple een update uitbracht blijkt de batterij zich terug netjes te gedragen, en krijgt het toestel opnieuw de goedkeuring van de consumentenorganisatie.

Maar een revolutionair nieuw toestel? Het lijkt wel alsof Apple zijn elan verloren is, na het overlijden van Steve Jobs. In een interessant artikel bij VentureBeat wordt daar inderdaad op gewezen. Een vergelijking wordt getrokken tussen Microsoft na Bill Gates, onder leiding van Steve Ballmer dus, en Apple onder Tim Cook, na Steve Jobs. Beide heren zouden teveel "corporate" zijn en te weinig creatief. Microsoft was onder Ballmer echt een oubollig bedrijf geworden. Pas onder Nadella kreeg Microsoft een nieuwe adem. Het bedrijf begon zijn software uit te brengen voor andere besturingssystemen, en heroverde terug de harten (en de portemonnees) van de gebruikers.

Een erg kritisch artikel voor Tim Cook dus, maar toch wel interessante lectuur.
http://arstechnica.com/apple/2017/01/consumer-reports-will-re-test-macbook-pro-batteries-after-apple-fixes-bugs/
http://venturebeat.com/2016/10/25/why-tim-cook-is-steve-ballmer/
https://www.wired.com/2017/01/iphone-remade-apple-10-years-ago-now-slowing-apple/



APPLE: EEN BLIK VOORUIT
Is het allemaal zo erg als voorgesteld in het artikel van Venturebeat? Misschien is een nuance wel op zijn plaats. Apple hééft namelijk een revolutionair artikel uit zijn mouw geschud: de Airpods. De draadloze oortjes zijn volgens de vele berichten echt wel fantastisch: handig in gebruik, voldoende lange batterijduur, goed van klank. Enig nadeel: er is heel moeilijk aan te geraken.

Apple zou trouwens in alle stilte aan nieuwe dingen werken. Zo zou het een partnerschap afgesloten hebben met het Duitse bedrijf Carl Zeiss. De bedoeling: een bril op de markt te brengen met augmented reality. Volgens geruchten zou die bril draadloos verbonden zijn met de smartphone zodat beelden en informatie vanop de smartphone naar de bril doorgezonden kan worden. Meer bij MacRumors en 9to5Mac.

Dus zo troosteloos ziet de toekomst voor Apple er nu ook weer niet uit. Toch zijn er ook negatieve vooruitzichten. Een van de belangrijkste ingenieurs bij Apple, Chris Lattner, heeft het bedrijf verlaten en is overgestapt naar Tesla. En dat is wel een belangrijk bericht. Lattner is namelijk de bedenker van de programmeertaal Swift, waarmee je apps kan maken voor de smartphone.

Swift heeft een doorslaggevende rol gespeeld bij het succes van apps. Het ontstond in 2014 en werd in 2015 geschonken aan de open source commpunity. Over hem lees je meer bij Re/Code
http://www.macrumors.com/2017/01/09/apple-carl-zeiss-augmented-reality-glasses/
https://9to5mac.com/2017/01/09/apple-digital-glasses-carl-zeiss/
http://www.recode.net/2017/1/10/14229364/apple-swift-chris-lattner-leaving



IOS APPS WORDEN DUURDER, EN ENKELE STATISTIEKEN
Gisteren vertelden wij nog dat er minder apps gedownload worden. Een bewering gestoeld op berichten van de voorbije weken, maar tegengesproken door nieuwe statistiteken. Het bedrijf App Annie, specialist in cijfers over apps, heeft namelijk bekend gemaakt dat de app industrie wel degelijk blijft groeien. Het aantal app downloads, de tijd die we doorbrengen in onze apps en de inkomsten die zij voor ontwikkelaars genereerden, bleef in 2016 stijgen: 15% meer downloads tegenover het jaar tevoren, 25% meer tijd doorgebracht, 40% meer inkomsten.

De voornaamste bron van deze stijging is China. Nog een opmerkelijke conclusie: het zijn niet zozeer de gaming apps die de groei aanwakkeren, maar ook apps voor financiên, reizne, foto en video voor iOS, en productiviteit, tools en social bij Android. De volledige statsistieken kan je naslaan bij TechCrunch (1)

Ondertussen heeft Apple bekend gemaakt dat het voor sommige markten de prijs van zijn apps zal aanpassen in de volgende dagen.Het gaat dan met name om het VK, Turkije en India. Voor het VK is die prijsstijging ingegeven door de muntontwaarding van het Britse pond, als gevolg van de Brexit: de minimum prijs van een app stijgt van 79p naar 99p, een stijging met 25%. Ook in-app aankopen gaan de hoogte in, maar de prijzen voor abonnementen blijven behouden. Meer bij BBC (2°
https://techcrunch.com/2017/01/17/app-downloads-up-15-percent-in-2016-revenue-up-40-percent-thanks-to-china/
http://www.bbc.com/news/technology-38650296



SNAPCHAT VOLLEDIG IN NIEUW KLEEDJE
Snap heeft bekend gemaakt dat haar populaire messaging tool SnapChat een grote update krijgt met een belangrijke hertekening van de app. De nieuwe look kon al door enkele gebruikers uitgetest worden op hun Android toestel, en hij zou de app veel gestroomlijnder maken.

Zo zou je voortaan een zoekbalk krijgen, waar je kan zoeken naar vrienden en waar je ook snelkoppelingen vindt naar andere delen van de app. Zoeken naar de naam van een vriend brengt de fiche van die persoon naar boven zodat je met hem/haar meteen een one-on-one chat kan voeren. Ook bij Discoveries en bij Live Stories kan je voortaan zoeken, maar dan niet naar vrienden, wel uitgevers.

De navigatie zou ook een beetje veranderd zijn. Zo heb je niet langer enkel toegang tot je profiel en je instellingen door in het camerageedeelte naar beneden te swipen, maar je kan ook op de Bitmoji tikken links bovenaan in elk onderdeel van de app om dit op te roepen.

Een nieuwe rubriek is Our Story. Dat is een overzicht van snaps uit de hele wereld. Het verschil met voorheen is dat die live stories toen geselecteerd werden door een redactie, en dat je nu zelf vrij kan bijdragen. Zij waren ook beperkt tot evenementen die zich op één bepaalde plaats afspeelden, zoals een sportwedstrijd, breaking news. Our Story daarentegen bevat snaps uit de hele wereld.

Een uitgebreide bespreking bij Mashable.
http://mashable.com/2017/01/12/snapchat-redesign-search-bar/#wh2F5c.BwmqN



FACEBOOK MAAKT HET IETS MOEILIJKER OM EEN EDIT TE ZIEN
Het sociale netwerk werd de laatste tijd erg met de vinger gewezen, omdat nepnieuws er zo welig tiert en gedeeld wordt. Facebook zelf probeert daar iets aan te doen door tools uit te brengen waarmee nepnieuws gemakkelijker als dusdanig getagd wordt. Tegelijkertijd neemt Facebook een maatregelen die misschien toch niet zo verstandig is, als Facebook transparantie wil brengen over de artikels die je er vindt.

Tot nu toe was het namelijk duidelijk wanneer iemand een bij Facebook gepost artikel bewerkte, nadat het gepost werd. Dat bewerken kan om verschillende reden zijn - je ziet dat je een stomme spelfout gemaakt hebt bijvoorbeeld, en dan verbeter je dat snel. Maar het kan ook zijn dat je een foute bewering in je artikel gemaakt hebt, en dat je die verbeterd hebt nadat iemand je erop gewezen heeft.

In zo'n geval is het, omwille van de transparantie, best dat het duidelijk is dat er een edit gebeurde, zodat de lezer dit duidelijk kan zien. Bij Facebook kan je al langer je postings bewerken, en dan waren die edits te zien door het label "edited" onderaan je posting. Dat verandert nu: het label verdwijnt.

Je kan nog wel zien of er een edit gebeurde, maar dan moet je wat speurwerk doen. Bovenaan het artikel staat een uitklappijl, met een menu waarin, naast Save Link, ook View Edit History als optie staat.

Meer duidelijkheid hierover, met foto's, bij Mashable dat eveneens de beslissing van Facebook betreurt.
http://mashable.com/2017/01/13/facebook-removes-edited-post-label/#vYeKmIM0Iiq4



APP-STORE CULTUUR MAAKT CENSUUR EENVOUDIG
We hebben het deze week al een paar keren over apps gehad, met statistieken en al. Maar er is één aspect dat we eigenlijk niet behandeld hebben, en waar dit artikel bij de New York Times ons op wijst. Vroeger kon je immers gewoon je software aankopen bij de maker, rechtstreeks vanop zijn website. Tegenwoordig mag je enkel apps op je (mobiele) toestel zetten wanneer ze afkomstig zijn van de "Store", in casu de Play Store van Google/ Android en de App Store van Apple.

En dat geeft de beheerders van die stores wel veel macht in handen. Macht die het ten goede kan aanwenden, door enkel apps toe te laten die je toestel niet laten crashen, of die geen malware bevatten. Maar ook ten kwade, door censuur uit te oefenen. Of dat nu gaat om eigen regels (Apple wil bijvoorbeeld geen bloot), of regels opgelegd door derden. En het is vooral daar dat het schoentje wringt.

In alle stilte heeft Apple namelijk toegegeven aan een eis van de Chinese overheid om de New York Times apps te verwijderen uit de Chinese versie van de App Store. En Apple en Google werden gevraagd door de Russische overheid om de LinkedIn uit hun resp. app winkeltjes te verwijderen, omdat LinkedIn weigerde de gegevens over zijn Russische gebruikers op servers in Rusland te zetten (waar de Russische overheid uiteraard gemakkelijker toegang had tot die gegevens). Verleden week vroeg een Chinese regulator dan weer dat alle app stores (ook bijvoorbeeld die van Facebook) zich bij de Chinese overheid zouden registreren - ongetwijfeld opdat die overheid meer controle zou kunnen uitoefenen.

Wat hier nu zo gevaarlijk aan is? Wel, wanneer een website geblokkeerd wordt in een land zijn er gemakkelijk manieren om die blokkade te omzeilen. Maar wanneer die informatie enkel verpakt zit in een app, en de app wordt verboden, dan is er geen omzeilen aan. Totale censuur dus.

Een interessante stelling, uitgediept door New York TImes. Aanbevolen lectuur.
https://www.nytimes.com/2017/01/18/technology/clearing-out-the-app-stores-government-censorship-made-easier.html?_r=0



CORTANA OP JE ANDROID TOESTEL, EN E-BOEKEN IN WIN10
Twee berichtjes uit het Microsoft-kamp. Om te beginnen zou Microsoft in zijn nieuwe versie van het Windows besturingssysteem ook een tool zit voor de boekliefhebber. Het bedrijf had verleen jaar al ondersteuning voor ePub, een populaire e-boeken formaat, ingebouwd in zijn Edge browser. En nu zou het ook gaan beginnen met de verkoop van e-boeken, en daar een speciale e-bookstore aan het uitwerken zijn.

Dat is positief nieuws, want het leuke aan digitale boeken is dat die gesynchroniseerd kunnen worden op al jouw toestellen. Lees je je boek 's ochtends op je smartphone, terwijl je wacht op de trein, dan kan je 's avonds rustig thuis op je tablet verder lezen.

De boekenwinkel zou zowel in Windows 10 voor pc's en tablets zitten, als in Windows 10 voor mobiele toestellen. MSPowerUser.com kon een blik werpen op de store.

Cortana op het lockscreen van je Android
Het tweede Microsoft-bericht betreft eigenlijk Android gebruikers. En is dat eigenlijk niet heerlijk, dat we zoiets kunnen zeggen - dat Microsoft zo slim is geworden om zijn producten ook voor niet-Windows toestellen uit te werken, zodat je het beste uit al die werelden kan combineren?

Het gaat in dit geval om Cortana, de digitale assistent van Microsoft. Die is al langer uit als app voor Android en iOS, waar deze assistent het wel moet opnemen tegen de ingebakken Google Now en Siri. Nu echter wordt het iets gemakkelijker om Cortana te gebruiken op jouw Android toestel: je kan het oproepen vanop jouw vergrendeld scherm. Deze nieuwe mogelijkheid wordt momenteel uitgetest tijdens een bèta-programma en zou binnenkort uitgerold worden. Een vooruitblik in een tweede artikel bij MSPowerUser.com
https://mspoweruser.com/first-look-windows-10s-upcoming-store-e-books/
https://mspoweruser.com/cortana-coming-lockscreen-android/



GOOGLE APP LAAT JE OOK OFFLINE ZOEKEN
Hoe vaak is het al niet gebeurd dat je onderweg iets tegenkwam dat je dacht: "Dat moet ik opzoeken". Waarna je je realiseert dat je geen internetverbinding hebt, en wanneer je die later weer wél hebt, ben je al vergeten wat je wou opzoeken.

Daar komt nu een einde aan: voortaan kan je je zoekopdracht offline geven, en Google zal gaan zoeken wanneer je terug een verbinding hebt. De zoekopdrachten worden handig in een wachtrij gezet. Zodra je terug online bent, krijg je een melding dat er een zoekresultaat klaar staat. Tik je op die melding, dan kom je op de reeds ingeladen lijst met zoekresultaten, die bovendien meteen toont hoe recent de zoekresultaten zijn en die, zo belooft Google, de batterij spaart en je ook minder telefoontikken zou kosten.
https://9to5google.com/2017/01/17/google-app-now-saves-searches-made-offline-performs-them-when-a-connection-is-regained/


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!




GROTE UPDATES VOOR LOGIC PRO X VOOR MAC EN GARAGEBAND VOOR IOS

Het lijkt erop dat we onze woorden van begin deze week, als zou Apple niet meer vernieuwend zijn, moeten inslikken. Het bedrijf heeft namelijk zopas nieuwe versies aangekondigd van twee creatieve tools: Logic Pro en Garageband, beiden creatieve tools, namelijk voor muzikanten.

Zo bevat GarageBand 2.2 voor iOS nu de Alchemy synthesizers, die meer dan 150 door Apple bedachte parches bedacht in een heel breed gamma, gaande van EDM en Hip HOp tot Rock en Pop. Logic Pro X van zijn kant heeft een nieuwe interface, waarin ook ondersteuning voor de Touch Bar, de aanraakbalk die de Functietoetsen vervangt.

Een uitvoerige bespreking bij MacRumors.

GarageBand krijg je gratis bij de aankoop van een nieuwe Mac, maar is ook verkrijgbaar in de Mac App Store voor de prijs van $4,99. De Logic Pro X software daarentegen kost je wel wat geld: $199,99
http://www.macrumors.com/2017/01/18/apple-logic-pro-x-garageband-updates/




Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Typisch een kind uit een groot gezin,
hij verdraagt een anderen om zich heen.
-François Truffaut-


 
De nieuwe oogst


 TOS;DR: GEBRUIKSVOORWAARDEN
Hoe vaak is het al niet gebeurd dat je gewoon blindelings het vakje naast "ik ben akkoord met de gebruiksvoorwaarden" aangevinkt hebt, zonder ook maar één letter daarvan gelezen te hebben? Nochtans zou je dat moeten doen - want daarin worden onder andere de regels van de privacy uitgelegd, en wat een webdienst of website met jouw gegevens kan en mag doen.
Deze website probeert dit te verhelpen. Het is een add-on voor jouw browser die jou de mogelijkheid biedt om te bekijken hoe de gebruiksvoorwarden van websites gecatalogeerd worden, van zeer goed (Class A) tot zeer slecht (Class E)
[Taal: ENG]
https://tosdr.org/


JUSTPASTE.IT: CONTENT DELEN

Bij deze simpele dienst kan je geformatteerde tekst plakken, die je ergens van een website gekopieerd hebt. En dan kan je die delen via een unieke URL. Handig!
[Taal: ENG]
https://justpaste.it/


VOLLEDIGE FOTOGRAFIECURSUS VAN HARVARD GRATIS ONLINE
Heb je ambities om fotograaf te worden- of betere foto's te trekken als amateur? Dan hebben wij goed nieuws voor jou: de volledige fotografiecursus die op Harvard gegeven wordt, staat nu gratis online. Er zijn 12 modules, en een 13e dient als evaluatie om te zien of je het goed begrepen hebt. De cursus zelf dateert wel van 2009, en sommige toestellen zullen ondertussen geëvolueerd zijn, maar de principes blijven hetzelfde.
[Taal: ENG]
https://alison.com/courses/Digital-Photography/content
http://thenextweb.com/insider/2017/01/16/harvard-university-launches-free-online-photography-course/


MAILINATOR: TIJDELIJK E-MAIL ADRES

Moet je je aanmelden bij een nieuwe dienst, maar heb je geen zin om je echt mailadres door te geven, uit angst voor lawines spam? Dan kan Mailinator de oplossing bieden. Je creëert er een unieke inbox die je na aanmelding kan verwijderen.
[Taal:ENG]
https://mailinator.com/


BOOK RIOT: NIEUWE BOEKEN ONTDEKKEN
Lees je graag boeken, maar wil je niet te zwaar op de hand gaan in je keuze? Dan is deze site misschien wel een bron van inspiratie. Je vindt er grappig geschreven nieuws over boeken en auteursen allerlei andere berichtjes over alles wat met boeken te maken heeft.
[Taal: ENG]
http://bookriot.com/]


WHAT SHOULD I READ NEXT?
Ook deze website draait rond boeken, maar is eerder een soort Pandora. Je moet gewoon de namen van enkele auteurs intikken die je graag leest, en je krijgt een lijstje met suggesties van boeken die je ook zouden kunnen bevallen.
[Taal: ENG]
http://whatshouldireadnext.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DEMENTIEWIJZER
Het kan iedereen overkomen - wanneer we ouder worden laten onze grijze cellen het soms afweten, en zolang de wetenschap niet achterhaald heeft wat de oorzaak ervan is, spelen we met zijn allen dit spel van de loterij.
Maar wat moet je doen als iemand iemand in jouw omgeving dement wordt? Hoe kan je hem/haar opvangen en begeleiden. Deze Dementiewijzer tracht je op weg te zetten.
http://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/de-dementiewijzer-een-waaier-met-informatie/29115
http://www.vlaamsbrabant.be/welzijn-gezondheid/ouderen-thuiszorg/dementie/index.jsp


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE SPECIALIST
Deze website is niet meteen voor de gewone gebruiker, wel voor artsen. Zij vinden er nieuws over congressen, politieke actualiteit, spitstechnologie, enz. Toegang is voorbehouden voor zorgverleners in het bezit van een Riziv-nummer.
[Taal: NL]
http://www.despecialist.eu/nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: VERHALENBUNDEL "DE MENS VAN 2050"

In deze bundel kan je de resultaten lezen van een science fiction verhalenwedstrijd. Voorwaarde voor die wedstrijd: het verhaal moest zich in 2050 afspelen. Gratis leesvoer!
[Taal: NL]
http://stt.nl/nieuws/verhalenbundel-de-mens-van-2050-online/
http://stt.nl/stt/wp-content/uploads/2017/01/Verhalenbundel-De-mens-van-2050.pdf


VRIJDAG MULTIMEDIA: VOOR EN NA
Een reeks foto's die tonen hoe koning Winter landschappen omtovert tot feeërieke sprookjes...
[Taal: ENG]
http://www.boredpanda.com/before-after-summer-winter-photography-changing-seasons-timelapse/


VRIJDAG MULTIMEDIA: STRINGS

Deze multimedia programmatie visualiseert de eerste Prelude van de Cello Suites van Bach. Op basis van de lengte van de snaar en de toonhoogte, kwam het idee om alle noten als snaren te tonen. Dit beeld benadrukt de achterliggende structuur van het werk. Interactief, om mee aan de slag te gaan dus.
[Taal: ENG]
http://www.baroque.me/
https://vimeo.com/31179423



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Vlaamse vlogster naar Amerika om Facebookpagina terug te vragen aan Zuckerberg
http://www.ad.nl/buitenland/vlaamse-vlogster-naar-amerika-om-facebookpagina-terug-te-vragen-aan-zuckerberg~adfa811e/
- Scholier raakt achter door duur internetonderwijs
http://www.ad.nl/binnenland/scholier-raakt-achter-door-duur-internetonderwijs~a7a0eb51/
 
 

** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- HDMI 2.1 met ondersteuning voor 8K en dynamische HDR
http://elektrozine.be/hdmi-2-1-met-ondersteuning-voor-8k-en-dynamische-hdr/
- Waar kan je nu al films en series in HDR bekijken?
http://elektrozine.be/waar-kan-je-nu-al-hdr-bekijken/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Investeer in encryptie om de juiste redenen
http://computertaal.info/2017/01/19/investeer-encryptie-om-juiste-redenen/
- Ga op dievenjacht met Chase! Lancering eerste trailer LEGO® CITY Undercover™
http://computertaal.info/2017/01/19/ga-op-dievenjacht-chase-lancering-eerste-trailer-lego-city-undercover/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Android Wear, Tizen en watchOS - Drie smartwatchplatforms in de praktijk
https://tweakers.net/reviews/5121/android-wear-tizen-en-watchos-drie-smartwatchplatforms-in-de-praktijk.html
- Politierapporten liggen op straat door verlopen domeinnamen
https://tweakers.net/nieuws/120289/politierapporten-liggen-op-straat-door-verlopen-domeinnamen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Waarde van Tesla's Autopilot bewezen door 40 procent minder ongelukken
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/waarde-van-tesla-s-autopilot-bewezen-door-40-procent-minder-ongelukken/article-normal-804449.html
- Internetrecherche verwijderde honderden radicale Facebook- en Twitter-accounts in 2016
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/internetrecherche-verwijderde-honderden-radicale-facebook-en-twitter-accounts-in-2016/article-normal-804375.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- VW I.D. Buzz | De Transporter krijgt een tech beurt
http://www.technologium.be/vw-i-d-buzz-transporter-krijgt-tech-beurt
- Elektrische sloten als beveiliging volgens de slotenmaker
http://www.technologium.be/elektrische-sloten-beveiliging-volgens-slotenmaker


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Verrassend: Gen Z blijft voorkeur geven aan fysieke winkels
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/verrassend-gen-z-blijft-voorkeur-geven-aan-fysieke-winkels
- Tesla's vernieuwde Autopilot straks voor iedereen toegankelijk. Dit is wat je erover moet weten:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/tesla-s-vernieuwde-autopilot-straks-voor-iedereen-toegankelijk-dit-is-wat-je-erover-moet-weten




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE TIP VAN HANS: OP DEZE TWEE MANIEREN INSTALLEER JE WINDOWS 10 GRATIS
Microsoft lijkt de upgradeperiode naar Windows 10 stilletjes te hebben verlengd, waardoor het nog steeds mogelijk is om gratis Windows 10 op je computer te installeren. In deze workshop laten we zien hoe je deze twee installatiemethodes je kunt toepassen.
http://www.pcmweb.nl/nieuws/op-deze-twee-manieren-installeer-je-windows-10-gratis.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20170111


DE TIP VAN HANS: ZO RICHT JE EEN MEDIASERVER IN MET PLEX
Geschreven door: Redactie Computer!Totaal - 03-Jan 13:20
Plex Media Server is uitstekende software om een pc of NAS binnen een handomdraai in te richten als mediaserver. Je beheert op één plek alle media, waarna je foto's, muziek en films streamt naar andere apparaten. We leggen in dit artikel uit hoe je Plex Media Server aan de praat krijgt.
https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/zo-richt-je-een-mediaserver-in-met-plex-63499/?utm_source=computer_totaal&utm_medium=email&utm_campaign=CT_nieuwsbrief_05012017


DE TIP VAN HANS: DE LEUKSTE GRATIS DOWNLOADS
Zo aan het begin van het nieuwe jaar hebben we alweer een hoop nieuwe, leuke én gratis downloads voor je gevonden. Van puzzelspelletjes tot software om je eigen games mee te bouwen, gratis Office-alternatieven, fotografie- en beveiligings-apps... voor elk wat wils dus. Lekker rondneuzen!
http://www.computeridee.nl/downloads/?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=CID_Nieuwsbrief_20170106  Bekijk hier de leukste gratis downloads.


DE TIP VAN HANS: PENLITE AA BATTERIJEN REVIEW: 21 EXEMPLAREN GETEST
Hoewel steeds meer elektronica gebruik maakt van oplaadbare lithium-ion accu’s, gebruiken we met z’n allen ook nog steeds heel veel heel veel gewone batterijen. Wij testten 21 verschillende merken en types van het populaire AA-formaat.
https://nl.hardware.info/reviews/7167/penlite-aa-batterijen-review-21-exemplaren-getest?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=hardwareinfo  Lees meer


DE TIP VAN HANS: SIMPELE TIPS OM JE WIFI-NETWERK DICHT TE TIMMEREN
Voer deze stappen uit om buiten het bereik te blijven van dataslurpers als de Streetview-auto's van Google. Voer deze stappen uit om buiten het bereik te blijven van dataslurpers als de Streetview-auto's van Google.
http://computerworld.nl/security/80379-simpele-tips-om-je-wifi-netwerk-dicht-te-timmeren






 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

  FORGE: VOOR GAMERS
Deze tool voor Windows gebruikers die graag game en hun game willen streamen. Je kan video's en GIFS bewaren van je game, je kan stickers toevoegen, tekst, audio en meer. Bovendien kan je in-game bookmarks aanmaken, zodat je je spel kan toeichten.
http://forge.gg/


SIMPLENOTE: NOTITIES MAKEN


Dit is een teksteditor met een heel simpele interface. Links heb je een lijst met notities, rechts een paneel om je tekst te bewerken. De tool werkt met Markdown, dat wil zeggen dat je met bepaalde codes zoals _woord_  een bepaalde layout aan dat woord geeft.
Bij The Next Web vind je meer uitleg.
http://www.simplenote.com/
http://thenextweb.com/apps/2016/12/29/10-best-windows-10-apps-2016/


DOPAMINE: JE PLAATSELIJKE MUZIEKBIBLIOTHEEK
Deze gratis app voor Windows zorgt ervoor dat je jouw muziekbibliotheek overzichtelijk kan bewaren - en heeft een mooie interface bovendien. Hoe groot je collectie ook is, Dopamine werkt snel om muziek op te zoeken en af te spelen.
http://www.digimezzo.com/software/dopamine/


TOPICS: NIEUWSAPP
Deze app biedt jou toegang tot verschillende krantensites, zonder dat je voor elk van hen een abonnement moet hebben.Er bestaat een Nederlandse en een Vlaamse versie.
[Taal: NL]
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.persgroep.topics&hl=nl


MEITU: DE CHINESE APP DIE FURORE MAAKT


Er bestaan heel wat apps die filters leggen op foto's, en meestal zijn de resultaten wel leuk, maar eerder in de zin van lachwekkend. Meitu echter is anders. Het heeft, net als andere fotobewerking-apps ook stickers, filters, fotocollages, maar de"hand-drawn" modus is hetgeen tot de verbeelding spreekt. Bij die modus, waarbij jij zelf lijnen trekt, kan je een kaaklijn aanscherpen, ogen vergroten, het geheel echt wat sprankelend maken.
Een app om uit te testen dus. Bij BusinessInsider vind je een uitstekend artikel met een duidelijke gebruiksaanwijzing. Meitu is verkrijgbaar voor iOS en Android.
http://uk.businessinsider.com/what-is-meitu-selfie-app-photos-2017-1
https://itunes.apple.com/us/app/meitu/id416048305?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mt.mtxx.mtxx&hl=en
(nagekomen bericht: volgens verschillende bronnen zou dit bedrijf bij de gebruiksvoorwaarden heel vrij omgaan met jouw privacy. Tot we meer weten, toch de nodige terughoudendheid in acht nemen dus.)

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De enige verstandige manier van opvoeden bestaat eruit een voorbeeld te zijn
- desnoods een waarschuwend voorbeeld.
-Albert Einstein-