Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/7/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 963 van 16/7/2016



Gegroet lezer,

Ik heb me erop betrapt dat ik tegenwoordig elke dag, meteen na het opstaan, mijn smartphone vastneem. Die ligt naast mijn bed, omdat ik op mijn mobieltje mijn e-boek lees voor het slapengaan. Maar sinds de aanslagen van de voorbije maanden controleer ik, zodra ik wakker wordt, of er niet opnieuw iets ergs gebeurd is. En vrijdag ochtend was het verschrikkelijke weer gebeurd. De aanvallen op, de bedreiging van ons eigen leven komt elke dag dichterbij, zo lijkt het wel. En dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat je er veel nauwer bij betrokken bent door de live verslaggeving, via sociale netwerken, via de live updates van de vele nieuwskanalen.

Het laat je geen rust meer, je wordt in het gebeuren ingezogen, en daarom is het des te moeilijker om terug te keren naar het 'normale' leven. Mijn voorzichtige stelling is dat steeds meer mensen, ook al hebben zij de aanslagen niet aan den lijve ondervonden, toch ook een echt trauma ervaren, dat diepe sporen op hen nalaat, juist omdat zij via de media alles zo reëel beleven, terwijl het zich afspeelt, dat zij de meest gruwelijke beelden live kunnen zien. En dat het hen nog jaren te parten zal spelen, waardoor zij verwond zijn, niet fysiek maar psychisch. Dat is de kracht van terreur.

Hoe deze waanzin gestopt kan worden, dat is echter de vraag. En het erge is dat noch oorlogstaal, noch sussende woorden enig effect lijken te hebben.  Je kan alleen hopen. En elk bericht met de nodige nuancering beluisteren, waakzaam zijn maar toch jezelf niet afsluiten voor andere mensen, menselijk blijven tegenover iedere andere medemens. Dat is het wat ons tot mens maakt, en dat moeten we hoog houden.

Nog even dit: in deze week van de Belgische nationale feestdag gaan wij een beetje vakantie nemen. De nieuwsgaring wordt even op een laag pitje gezet, maar vanaf 25 juli zijn we terug met de gewone formule.

Veel leesplezier met dit nummer!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




FACEBOOK ZIT OVERHOOP MET ZIJN NIEUWE ROL ALS "CITIZEN MEDIA"
Het begon met Meerkat en Periscope, twee webdiensten die het de gebruiker enorm gemakkelijk maakten om live verslag te brengen van een gebeurtenis. Meerkat was onafhankelijk, en toen Twitter diens concurrent Periscope opkocht en meteen opnam in zijn ecosysteem, was het einde verhaal voor Meerkat. Sindsdien kan je steeds vaker live verslag zien via Periscope feeds op Twitter. Zo werd onlangs een protest in de vorm van een filibuster, om een wijziging in de Amerikaanse wapenwet te vragen, uitgezonden via Periscope omdat de Republikeinse meerderheid in het Congres de camera's daar controleerden en het protest niet wilde uitzenden.

Twitter: Elitair. Facebook: voor iedereen
Maar Twitter is nog altijd een beetje elitair. Het wordt nog altijd meer gebruikt door IT-mensen, journalisten, bloggers, marketeers... dan door de gewone man en vrouw in de straat. Zij kennen Facebook, en Zuckerberg heeft hen onlangs ook live streaming gegeven. Zuckerberg gelooft nu eenmaal sterk in video, zo sterk dat het heel veel geld betaalt aan filmmakers om hun content op Facebook aan te bieden.
Nu hebben dus de gewone man en vrouw in de straat ook hun streaing tool. En zij maken er gebruik van - getuige het filmpje uitgezonden door Diamond Reynolds, de vriendin van de man die doodgeschoten werd door een blanke politieagent. In een interessant artikel bij The Verge noemt auteur Casey Newton de Facebook live video een soort van SOS, een noodsignaal voor de gewone mens. Maar tegelijkertijd vraagt de auteur zich toch af wat dit is wat Facebook voor ogen had.

Doorkruist dit de plannen van Facebook?
Want enerzijds maakt dit Facebook terug een nieuwsdienst. Maar dan wel een nieuwsdienst waar het nieuws niet van de officiële kanalen komt, die Facebook graag achter zich zou scharen, maar dan wel van de gebruikers zelf. Echte citizen journalism dus, met alle vragen rond betrouwbaarheid van de berichtgeving vandien. En anderzijds had Zuckerberg onlangs benadrukt dat Facebook terug een sociaal netwerk moest worden voor familie en vrienden, waar hun postings terug vooraan zouden staan in de tijdlijn. En dit bericht lijkt dit te doorkruisen.

Voyeurisme
En dan is er nog het etisch aspect. Wat voor de één een noodkreet is, is voor de ander een snuff-movie, om het cru te zeggen. Persoonlijk hebben wij nog nooit naar dergelijke filmpjes gekeken van bijvoorbeeld onthoofdingen of andere gruwelijke beelden. Maar dergelijke beelden worden wel massaal gedeeld en halen miljoenen views. Wat naar onze mening toch moet getuigen van een ongezonde morbide belangstelling. Beelden van auto-ongevallen, van mishandeling van dieren, zelfs van mensen die hun eigen zelfmoordplan uitvoeren... het staat er allemaal. Open en bloot. Met miljoenen views. Voyeurisme ten top.

Verantwoordelijkheid van de lezer
Moeten wij met zijn allen niet even tot inkeer komen, en dit opbod van gruwelijke beelden proberen een halt toe te roepen? Niet klikken op de link en zelf niet gaan kijken zou alvast een goed begin zijn... Het is onze verantwoordelijkheid als nieuws-consument om nieuwsmakers aan te moedigen niet te kiezen voor de eyeballs, voor het virale, maar dat wat er werkelijk toe doet. In het geval van de live streaming van Diamond Reynolds doet het er uiteraard toe. Maar waar zit voor ons de nieuwswaarde in een crash in Rusland, opgenomen met een dashcam?
http://www.theverge.com/2016/7/8/12132536/facebook-live-philando-castile-global-distress-signal-SOS




FACEBOOK: MEERDERE ACCOUNTS, EN 'VERTROUWELIJKE GESPREKKEN' DIE ZICHZELF VERNIETIGEN
Hoe je het ook draait of keert, of je Facebook nu een reuzengroot gevaar vindt voor je privacy of niet, feit blijft dat het een medium is dat door ontelbare mensen elke dag gebruikt wordt. En, voegen wij daar in een bewonderende toon aan toe, dat het medium zich voortdurend blijft vernieuwen.

Zo is er het bericht dat je voortaan, en daar moeten wij aan toevoegen "eindelijk", in de verschillende apps van de Facebook-familie gemakkelijk kan wisselen tussen verschillende accounts. Dat wil dus zeggen bij Facebook, Messenger en Instagram, want vergeet niet dat die allemaal eigendom zijn van Facebook.

Deze optie kan je terugvinden onder Profiel > Account wisselen, en daar kan je dan via het + teken een nieuwe account toevoegen. De optie was al sinds februari beschikbaar voor Android, en nu eindelijk ook voor Android. Meer bij The Next Web. Handig wanneer je meerdere accounts beheert, zoals je persoonlijke account en de account van je klas, je vereniging, je bedrijf.

Geheime gesprekken
Een tweede nieuwigheid bevestigt een trend - namelijk dat alle sociale netwerken elkaar imiteren. Verleden week kon je lezen hoe Snapchat, dat groot geworden is door zijn tijdelijk, zichzelf vernietigende berichten, nu start met verhalen en foto's die je bewaren kan en later opnieuw uitbrengen. Deze week kondigt Facebook dan weer aan dat het test met een nieuwe functie waarbij je kan bepalen dat jouw boodschap na een zekere tijd terug moet verdwijnen. Deze optie zou je dan kunnen inroepen voor gesprekken die hoogst vertrouwelijk zijn, zoals wanneer je via Faceook vertrouwelijke informatie moet doorgeven zoals je SOcial Security Number (je unieke identificatie in de VS). Nu, eerlijk gezegd zien wij ons dat nu niet meteen doen via Facebook, maar blijkbaar doen anderen het wel.

Hoe het een en ander concreet werkt, is nog niet duidelijk. Kan je ook met niet-officiële instanties, met al jouw vrienden gesprekken voeren die zichzelf vernietigen?
http://thenextweb.com/facebook/2016/07/06/psa-facebook-messenger-finally-rolling-account-switching-ios/
https://fbnewsroomus.files.wordpress.com/2016/07/secret_conversations_whitepaper.pdf
http://thenextweb.com/2016/07/08/facebook-messenger-testing-self-destroying-secret-conversations/



AVAST KOOPT AVG
Geen enkel weldenkend mens doet het zonder. Antivirussoftware, wel te verstaan. Daarbij maken velen de fout om te denken dat zij eeuwig en altijd beschermd zijn door de antivirus die op hun computer aanwezig was toen zij hem aankochten, en vertikken zij het om daarna een abonnement te kopen voor die antivirus, om de updates met de nieuwste virus-signaturen te ontvangen.

Gelukkig bestaan er gratis antivirusprogramma's, die meestal wel afdoende bescherming bieden, en die wij vaak aanraden aan onze lezers. AVG is een van onze favorieten, naast Panda en Avast. Nu blijkt echter dat dit landschap een verarming zal kennen: het bedrijf Avast heeft aangekondigd dat het AVG gekocht heeft voor 1,3 miljoen.

Avast en AVG beschikken samen over 400 miljoen gebruikers. Met deze overname wil Avast beter van antwoord kunnen dienen op de steeds maar groeiende bedreigingen. Volgens TechCrunch heeft een woordvoerder van Avast aangekondigd dat het merk AVG behouden zal blijven. Wat wij wel positief vinden - meer keuze is altijd beter voor de gebruiker....
Meer bij Tech.eu.
http://tech.eu/brief/avg-avast-software/
https://techcrunch.com/2016/07/07/avast-acquires-antivirus-maker-avg-for-1-3bn-to-gain-scale-and-dive-into-iot-security/



CHROME MET CAST INTEGRATIE, GOOGLE FIT EN SONGTEKSTEN
De voorbije dagen waren er verschillende berichten over nieuwigheden die Google invoerde, die we op dat moment wegens plaatsgebrek niet konden verwerken. Daarom halen wij nu even dit tekort in.r

Chrome: ingebouwde optie om tabblad te streamen
Om te beginnen: Google Cast. Het is heel eenvoudig om, wanneer je in hete bezit bent van het Google Cast toestelletje, de content van een tabblad van je browser naar een groter scherm zoals dat van je tv te streamen. Maar tot nu toe moest je dan wel eerst speciale extensie voor je Chrome browser installeren. Dat is nu niet meer zo: met de nieuwe versie van Chrome, versie 51, voor de dekstop, die verleden week uitgerold werd, zit de Cast optie ingebakken in de browser. Meer info bij Slashgear (1)

Google Fit: nieuwigheden
Bij zijn I/O conferentie liet Google verstaan dat er verschillende nieuwigheden onderweg waren voor zijn Google Fit. AndroidPolice heeft de hand kunnen leggen op wat meer informatie daarover. De nieuwigheid die je het eerste zal opvallen, is dat het uiterlijk volledig veranderd werd. Alles is kleuriger, er zijn meer data en meer statistieken. Je hebt nu ook een tijdlijn waarop je je vorderingen kan volgen, je kan je doelstellingen fijner aanpassen, en er is een nieuwe widget. De APK van Google Fit zou je nu al moeten kunnen downloaden. Meer informatie vind je in het artikel (2)

Songteksten via Google
Tot nu toe moest je, wanneer je de tekst van een bepaalde song wou opzoeken via Google, bij de zoekresultaten doorklikken naar een of andere site die deze songtekst had, en een licentie heeft om die tekst te vertonen. Want ja, daar berusten dus auteursrechten op, en niet iedereen mag die teksten zomaar publiceren. Dat zal veranderen: Google heeft nu een samenwerkingsakkoord afgesloten met het in Toronto gebaseerde LyricFind waardoor het de songteksten mag vertonen in de zoekresultaten. Dit akkoord zou niet alleen voor de VS gelden, maar ook wereldwijd.

Wij deden de tekst, en zochten "De Roos Ann Christy" op, en kregen de gewone resultaten, met links naar songteksten enz. Maar bij "Julia The Beatles" kregen wij het begin van de tekst te zien... met de suggestie om de rest van de tekst te bekijken op Google PLay. Slim gespeeld van Google, om de gebruiker meteen door te sluizen naar zijn eigen muziekwinkeltje...

Meer over het akkoord met LyricFind bij Billboard.com (3)
http://www.slashgear.com/google-chrome-gets-built-in-cast-integration-03446921/
http://www.androidpolice.com/2016/06/27/google-fit-v1-57-rolls-major-visual-redesign-improved-goals-configurable-widget-apk-download/
http://www.billboard.com/biz/articles/news/digital-and-mobile/7416692/google-licenses-lyricfind-for-search-results



POKEMON GO: RAZEND POPULAIR
Verleden week werd Pokemon Go uitgebracht, een Augmented Reality versie van het bekende spelletje van Nintendo. De bedoeling is simpel: je downloadt een versie van het game op je Android toestel, en dan loop je rond, en bekijkt je omgeving via het scherm van je toestel om te zien waar de Pokemon figuurtjes verstopt zijn.

Het spel kende meteen een razend succes. Officieel is de app enkel verkrijgbaar in de VS, Australië en Nieuw Zeeland, maar overal ter wereld zie je mensen rondlopen met hun toestel, zoekend naar figuurtjes. Van de landen waar Pokemon Go officieel uitgebracht werd, zijn cijfers beschikbaar. Amper 2 dagen na de release op 6 juli, stond het game al op 5,16% van alle Android toestellen in de VS. Wat enorm veel is, want de dag tevoren had Pokemon Go al meer installaties dan Tinder. Maar het zijn niet alleen de installaties die tellen: meer dan 60% van degenen die de app gedownload hebben in de V gebruikt hem dagelijks. Dat wil zeggen dat zowat 3% van al wie een Android toestel heeft, de app ook gebruikt. Meer cijfers bij Similarweb (1)

TechCrunc staat even stil bij die populariteit, en vraagt zich af of de app zo populair is omdat de Augmented Reality ons zo aanspreekt, of omdat we met zijn allen aan nostalgie lijden, en de charme van het spel terug willen beleven (2). het artikel vermeldt ook enkele negatieve kant aan het spelletje. Zoals het feit dat je moet gaan reizen om vooruitgang te maken in het game, en dus in ndere steden op zoek moet naar de figuurtjes. Wat voor échte fans natuurlijk geen bezwaar zal zijn. Maar wat erger is: Pokemon verslindt je batterij, omdat je voortdurend naar je scherm kijkt, het game voortdurend actief is, en je navigatie. En dan is er ook nog het feit dat de mensen zo geconcentreerd naar hun scherm kijken, dat het ongetwijfeld binnenkort berichten zal regenen over ongelukken, mensen die ergens tegengelopen zijn, in putten gevallen, enz.

Business Insider tot slot weet te vertellen dat de internationale lancering van Pokemon Go wel eens vertraagd zou kunnen worden. Door het grote succes is het systeem immers overrompeld, en het kan de stormloop niet aan. (3)
https://www.similarweb.com/blog/pokemon-go
https://techcrunch.com/2016/07/09/pokemon-go-ar-hype-check/
http://www.businessinsider.com/pokemon-go-international-rollout-paused-2016-7?op=1




POSTGHOST ARCHIEF MOET STOPPEN
Misschien ken je PostGhost nog. Dat is een website waar de tweets van beroemde personen bewaard blijven, popsterren, politici, en dan vooral de tweets die zij ook gewist hadden. Het verschilt in die zin van Politwoops  dat die laatste zich enkel met politici bezig houdt, en PostGhost ook de rijken der aarde in de gaten houdt.

Welnu, waar Politwoops na een discussie met Twitter eerst zijn dienst moest stopzetten, maar daarna toch toestemming kreeg om gewiste tweets te publiceren, heeft PostGhost nu een "cease and desist" gekregen van Twitter, een bevel om ermee te stoppen. In de brief dreigde Twitter ermee de toegang tot de Twitter API af te snijden omwille van de "misdaad" die het begin door gewiste tweets toch te vertonen. En het zou een misdaad zijn, omwille van de Europese wetgeving op het wissen van data.

Wat natuurlijk de discussie terug op doet laaien: heeft een politicus of een VIP het recht op vergetelheid, of heeft het publiek het recht op geschiedkundige waarheid? En dan hebben wij het niet over een filmster die een oopsie doet, maar wel over een politicus die bijvoorbeeld dingen zegt die racistisch zijn. De verschillende argumenten pro en contra kan je bij TechCrunch nalezen.
https://techcrunch.com/2016/07/09/deleted-tweet-archive-postghost-shut-down-after-twitter-cease-and-desist/




POKEMON GO: NOG ENKELE BIJZONDERHEDEN
Het spel blijft furore maken. Officieel is het nog niet uit bij ons in de Benelux, toch zie je overal mensen rondlopen die het spelletje spelen via hun smartphone. Er is zelfs een figuurtje gesignaleerd in de VTM-studio's! Hoe kan dat, als het spel nog niet officieel is in België? Wel, voor het spel wordt gebruik gemaakt van de virtuele mappen van  Niantec, waarop de plekken staan waar je de figuurtjes kan vinden, de zogenaamde Pokestops. Niantec heeft al verschillende augmented reality games en apps op de markt gebracht, waarvan Ingress en Google Field Trip het bekendste zijn.

Het goede aan Pokemon Go is dat je uit je zetel moet komen, en rondlopen, samenwerken met anderen. Het nadeel is dat je voortdurend met je neus aan het scherm van je toestel gekluisterd bent. Dat heeft al tot heel wat incidenten geleid. Een artikel bij Fusion zet enkele incidenten op een rijtje (1)

En dan is er nog een probleem. iOS-gebruiker keken namelijk vreemd op toen zij het game installeerden, en inlogden met hun Google account, want het game vroeg complete controle over jouw account. Wat dus ook wil zeggen dat het "bijna alle informatie in je Google account kan zien en wijzigen". Dus ook jou mail, je Google Drive documenten, je zoekgeschiedenis... En dat is toch wel wat creepy. Toen Niantec hierover gecontacteerd werd door Engadget, gaf het toe dat het game meer toestemming vraagt dan het eigenlijk nodig heeft, en dat dit verbeterd wordt. Meer bij Engadget zefl (2) en TechCrunch (3)
http://fusion.net/story/323730/pokemon-go-accidents-thefts-security/
https://www.engadget.com/2016/07/11/pokemon-go-on-ios-is-digging-deep-into-linked-google-accounts/
https://techcrunch.com/2016/07/11/pokemon-go-shouldnt-have-full-access-to-your-gmail-docs-and-google-account-but-it-does/?ncid=rss



POKEMON GO: GEPLAAGD DOOR TRAGE SERVER-VERBINDINGEN
Tja, de augmented reality versie van pokemon blijkt zo populair, dat het succes een probleem wordt. De servers zijn overbelast, en dat terwijl het game eigenlijk officieel nog altijd niet wereldwijd gelanceerd werd. Gevolg: soms lange wachttijden vooraleer informatie vanop de servers gedownload kan worden, en wachten, dat is iets wat de gebruiker heden ten dage niet meer kent. Vele gebruikers tonen zich dan ook gefrustreerd over de gebrekkige communicatie met de servers... zelfs al spelen zij het game "illegaal", in een land waarvoor nog niet de nodige servercapaciteit voorzien werd...

Het positieve aan het hele verhaal is dat dit game eindelijk een reële interactie teweeg brengt, tussen echte mensen, in de dagelijkse realiteit. Niet alleen gebruikers die elkaar ontmoeten tijdens hun Pokémon-jacht, maarook communities van Pokémon-gebruikers die elkaar willen helpen, door briefjes achter te laten met tips op de pokemon-locaties. Zij maken daarvoor gebruik van GoChat, een indie app, die in enkele dagen tijd zijn gebruikersaantal pijlsnel zag stijgen, zodat het nu meer dan 1 miljoen bedraagt.

Doe jij mee aan de Pokémon-rage? Wij persoonlijk hebben nog even andere dringendere dingen te doen dan rondlopen met onze blik gevestigd op onze smartphone, zonder de mensen en gebouwen rondom ons te zien...
http://www.theverge.com/2016/7/11/12153370/gochat-pokemon-go-chat-app-jonathan-zarra-interview



MICROSOFT LANCEERT SURFACE AS A SERVICE
Voor bedrijven moet dit wel erg aantrekkelijk zijn: Microsoft laneert een nieuw programma voor bedrijven waarbij zij een Surface toestel kunnen leasen, in combinatie met een abonnement op Office 365 en Windows 10. Waarom dit handig is? Wel, de bedrijven zullen zo altijd de laatste nieuwe hardware kunnen hebben. En via het abonnement op Office 365 en het besturingssysteem Windows 10 moeten zij ook geen upgrades meer betalen voor deze producten.

Volgens TechCrunch blijkt de Surface echt wel een succces te zijn voor Microsoft: waar het hybride toestel in het begin 1 miljard dollar per jaar opbraht, is het nu al aan 1 miljard per kwartaal toe. Maar Microsoft wil verder gaan dan de markt van de gewone gebruikers, en mikt op de zakelijke markt. Daarvoor heeft het ijvoorbeeld in de voorbije herfst een partnerschap afgesloten met Dell en HP om de SUrface hardware via hun respectievelijke verkoopskanalen te slijten. Volgens TechCrunch heeft Microsoft nu ook dergelijke akkoorden afgelsloten met IB En Booz Allen Hamilton, die Surface solution integratoren zullen worden.

Meer lees je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2016/07/12/microsoft-debuts-surface-as-a-service-program-aimed-at-getting-devices-into-the-enterprise/



DE FOOD-SHARING ECONOMIE: LEKKER, MAAR TOCH ILLEGAAL
Iedereen heeft de mond vol over de "sharing economy", een economie die erg sociaal klinkt en volgens velen innovatief en dan vooral disruptief is. Maar die eigenlijk niet zo sociaal is, en vaak op het randje van het illegale. Denk aan de "ride-sharing" economie van Uber. Denk aan de "room-sharing" economie van AirBnB. In deze gevallen gaat het in principe om mensen die iets delen wat zij op dat moment niet nodig hebben, wat een mooi principe is. Maar het is in beide gevallen uitgegroeid tot een commerciële bezigheid, die zich niet aan de regels wil houden qua veiligheid, sociale zekerheid en belastingen die de officiële spelers (taxi's, hotels, B&B's, ...) wél moeten respecteren.

Er is nog een economie die op dit principe draait, en eveneens lijkt fout te lopen: food-sharing. Daarbij gaat het om mensen die zogezegd het eten dat zij teveel hebben, delen met hun buren. In de VS zijn er al verschillende webdiensten die het delen van maaltijden via een app coördineren, zoals Josephine. Dat is een online marktplaats waar mensen thuis maaltijden bereiden en dan laten bezorgen bij anderen.

Maar net zoals de  uber-chauffeurs in conflict kwamen met de wetten op taxivervoer, zo blijkt het niet zomaar mogelijk te zijn om gewoon eten vanuit jouw keuken te koop aan te bieden. Zoiets moet namelijk onder controle gebeuren van volksgezondheid (in de VS - bij ons zou dan het Voedselagentschap zijn). Een plaats waar bepaalde regels streng gevolgd moeten worden. In het geval van Josephine kregen de koks die zich bij de dienst aansloten wel een primitieve inspectie door adviseurs van Josephine over de vloer, vooraleer zij aan de slag mochten. Maar dat is uiteraard niet voldoende. En zo gebeurde het dus dat verschillende koks, die maaltijden leverden via Josephine, op een dag een controle kregen van de Gezondheidsdienst. En dat ook Josephine zelf een proces kreeg omdat het deze koks hielp bij hun inbreuken op de wet, en dus medeplichtig was.

Het bekende verhaal dus: een innovatief project, dat op de bestaande wetten stoot. Een long-read artikel daarover bij FastCompany. Waarin, heel terecht wordt gesteld dat het wel fantastisch is om dingen te delen, maar dat niet elke wet 'achterhaald' is wanneer zij zo'n nieuw project doorkruist. In het geval van de thuis bereide maaltijden zijn er wel degelijk redenen om aan voedselveiligheid te doen. Dat sommige wetten zo streng zijn, dat je daar alleen aan kan voldoen wanneer je veel, veel geld hebt, wat alle nieuwe initiatieven onmogelijk maakt, dat is een ander paar mouwen. Maar net zoals Uber de taxisector wakker geschud heeft, zo kunnen diensten zoals Josephine de sector van de afhaalmaaltijden vernieuwen?

Het artikel bij FastCompany bekijkt de verschillende aspecten van nabij.
http://www.fastcompany.com/3061498/gigged/the-food-sharing-economy-is-delicious-and-illegal-will-it-survive



GRATIS LUNCH IN RUIL VOOR EEN GUNSTIGE REVIEW? PAKT NIET!
Een tweede bericht over tech en eten betreft een toch niet al te frisse praktijk. Sommige bloggers blijken namelijk gebruik/misbruik te maken van het feit dat zij over een aantal volgers beschikken, om aan restaurants voor te stellen dat zij, in ruil voor een gratis maaltijd, een (positieve) review zouden geven.

Bij een bareigenaar in Sydney pakte dat echter verkeerd uit: hij was helemaal niet opgezet met het feit dat een blogster, die sindsdien haar blog afgesloten heeft, dit voorstel aan hem deed. Want hoe kan je spreken van een review, wanneer je gratis eten vraagt? Dan kan je toch onmogelijk objectief zijn?

De bareigenaar schreef een scherp commentaar op zijn eigen Instagram account. Over de Instagram account van de blogster schreef hij: "Deze Instagram account - en alle dergelijke accounts die juist hetzelfde doen - helpen niemand vooruit, behalve de blogger zelf. Bedrijven die hun hand naar boven steken en zeggen 'Ja, wij geven gratis eten voor een commentaar', dat zorgt voor een valse economie". Zijn commentaar ging viraal, en de blogster verdween, met het schaamrood op de wangen, van het blogtoneel...

Het hele verhaal kan je nalezen bij het Kitchen blog bij Nine.com.au
http://kitchen.nine.com.au/2016/07/06/12/05/sydney-bartender-vs-couscous-for-comment-culture



GUIDED COOKING SYSTEMS - EEN NIEUWE SOORT HULPMIDDELEN VOOR IN DE KEUKEN
Ons derde artikel over food betreft keukengerei - elektronisch keukengerei met name. De vele kookprogramma's hebben ons getoond dat er nieuwe kooktoestellen bestaan, denk bijvoorbeeld aan de Green Egg, of het koken in vacuumverpakking op lage temperatuur. Maar dat is nog maar het begin, zo stelde de podcast Daily Tech News show in de  uitzendng van 11 juli. Met het Internet of Things gaan we een heuse revolutie meemaken in de keuken. Daarbij zullen bedrijven een rol spelen die uitgebreide databases hebben met alle mogelijke voedingsproducten. Daar horen slimme ijskasten bij, die weten wat je in huis hebt, zodat apps op basis van deze informatie je kunnen vertellen wat je kan maken. Maar daar horen ook diensten bij die elke dag aan jou de ingrediënten leveren die je nodig heb, vers van de vroegmarkt, zonder dat zij drie dagen in de supermarkt hebben moeten liggen. En daar horen ook slimme toestellen bij, met nog meer sensoren, die jou begeleiden bij het bereiden van de maaltijd.

De apps tonen je alles duidelijk. Gedaan met "kook de aardappelen tot ze gaar zijn", waarbij je zelf maar moet raden wat "gaar" betekent. En voor een deel zullen die apps ook de toestellen kunnen bedienen. Dit vereist natuurlijk wel dat al die toestellen met elkaar kunnen praten, dat er dus een communicatiestandaardkomt.

Het is toekomstmuziek, maar toch iets om over na te denken. In de VS werd al een Smart Kitchen beurs gehouden, waarover je leest op de eerste link. Forbes vertelt je over denieuwe smart kitchen categorie. En op de derde link vind je een artikel over Juicero, een van die toestellen voor de slimme keuken.
http://www.smartkitchensummit.com/smartkitchenblog/2016/5/28/meet-guided-cooking-systems-a-new-kitchen-appliance-category
http://www.forbes.com/sites/michaelwolf/2016/06/29/retailers-may-have-found-a-smart-home-category-that-works-smart-kitchen/#451684ec3174
http://www.forbes.com/sites/michaelwolf/2016/04/05/meet-juicero-the-first-big-stealth-startup-of-the-smart-kitchen-era/#1c18a1d24ac9



POKEMON GO: BINNENKORT OOK MÉT SPONSORING, EN ANDERE WEETJES
Het zal niet als verrassing komen, dat Niantec, het bedrijf achter Pokémon Go, ook commerciële bedoelingen heeft met het o zo populaire game. Verschillende bronnen melden dat het bedrijf, naast de in-app aankopen van PokéCoins, ook van plan is om op een andere manier geld te verdienen, namelijk door plekken te laten sponsoren. Bedrijven kunnen mensen naar hun locatie lokken, door er Pokémons te laten zetten. De adverteerder zou dan moeten betalen voor elke klant die de winkel of de locatie bezoekt. (1)

Ondertussen is het Augmented Reality game officieel gelanceerd in een vierde land, Duitsland, alhoewel overal ter wereld mensen de app reeds gedownload hebben en het spel volop spelen. In Zuid-Korea moeten ze dan wel naar de grensstad Sokcho gaan, want dat is de enige plaats waar Google Maps werkt, en de rest van het land is de toegang beperkt.

Volgens statistieken van SensorTower zouden de gebruikers gemiddeld 33 minuten per dag bezig zijn met Pokémon Go, wat beter is dan Facebook en Snapchat. In de VS zijn er 21 miljoen dagelijks actieve gebruikers, wat dit het populairste mobiele game maakt in de Amerikaanse geschiedenis.

Maar het leukste vonden wij toch dit bericht: YouTuber Travis D heeft een manier gevonden om de Android emulator BlueStacks te gebruiken in combinatie met GPS om het spel te spelen zonder je huis te moeten verlaten! Dat is pas een uitvindingn voor een échte geek, want die doet alles vanuit zijn luie zetel :)

Bij NewsMonkey vonden wij enkele tips om de beste Pokémon-player te worden. En een slimme zakenmens heeft al meteen een nieuw beroep uitgevonden: Pokémon-driver!
https://www.engadget.com/2016/07/13/pokemon-go-sponsored-locations-to-let-brands-in-on-the-fun/
http://www.cnet.com/news/pokemon-go-spend-more-time-than-facebook-app/#ftag=CAD590a51e
http://thenextweb.com/apps/2016/07/13/can-play-pokemon-go-without-leaving-safety-home-probably-shouldnt/
http://newsmonkey.be/article/69222
https://twitter.com/PokemonGoDriver


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIEUWE SKYPE CLIENT VOOR LINUX, GEBASEERD OP WEBTECHNOLOGIE
De Skype client voor Linux liep tot nu een beetje achter op de Windows versie - hij was bleven steken op versie 4.3, waar we voor Windows al aan versie 7 zijn. Tijd dus om daar iets aan te doen - en wel met een gloednieuwe Skype client.

Eigenlijk zijn er twee versies van die client. Om te beginnen een Linux app, voor gebruikers van traditionele Linux-systemen. En er isook een Skype Web Client, die je kan gebruiken in de Chrome-browser op Linux, en op Chromebooks die het Chrome besturingssysteem draaien. Beide versies draaien op WebRTC van Chrome, zodat het een webgebaseerde Skype-client is, zonder enige plug-in.

Er is echter een "maar". Want omdat Skype zijn netwerkinfrastructuur aan het upgraden is, kan je met de nieuwe Linux client enkel voice gesprekken maken, geen video dus. Bovendien kan je enkel communiceren met mensen die de huidige versie van Skype gebruiken op Windows, OS X, iOS of Android, dus niet met wie de oude Linux-client gebruikt. En voorlopig ook geen gesprekken met vaste lijnen of mobiele nummers.

Meer bij Ars Technica.
https://community.skype.com/t5/Linux/bd-p/Linux
http://web.skype.com/
http://arstechnica.com/information-technology/2016/07/skype-for-linux-is-resurrected-available-now-as-an-alpha/



BITTORRENT KOMT MET LIVE NETWEK VOOR IOS EN APPLE TV
Er zijn sommigen die BitTorrent liever zouden zien verdwijnen. Het protocol wordt immers al te vaak gebruikt om illegaal gekopieerde content te verspreiden of te downloaden. Maar daar kan dat protocol natuurlijk zelf niets aan doen, aan wat de mensen fout doen. Er bestaan genoeg legale toepassingen van BitTorent, en het blijft een slimme manier om content te verdelen.

Dat wordt nogmaals bewezen door dit artikel: in de VS start BitTorrent met een nieuws "zender". Die zal 'onafhankeijk' nieuws brengen over de verkiezingen aldaar, beginnende met de Republikeinse Nationale Conventie. Helaas is het enkel voor iOS en Apple TV: voor deze toestellen zal je een app kunnen downloaden om de live uitzendingen te kunnen volgen.

Meer bij PC WOrld en SlashGear.
http://www.slashgear.com/bittorrent-news-btn-network-will-launch-at-the-rnc-13448227/
http://www.pcworld.com/article/3095290/internet/bittorrent-takes-on-cable-with-live-news-network-on-apple-tv-and-mac-os-x.html



GOOGLE VERWIJDERT EEN VAN DE BELANGRIJKSTE ONDERDELEN UIT HANGOUTS: SAMENGEVOEGDE SMS GESPREKKEN
De strategie van Google is niet altijd duidelijk. Dan probeert het dit, dan probeert het dat. Sommige dingen lukken,en sommige niet. Sommige dingen die niet lukken worden toch kunstmatig in leven gehouden, zoals Google Plus. ANdere dingen die wél lukken, en populair zijn bij de mensen, worden dan weer afgevoerd, denk aan Google Reader.

En nu heeft Google weer een beslissing genomen die waarnemers het hoofd laat schudden. Bij het populaire Hangouts wordt namelijk, bij de nieuwe versie, de mogelijkheid verwijderd om sms-boodschappen en instant-messaging boodschappen van dezelfde persoon in één enkele conversatie te tonen. En dat is erg spijtig, want die gecombineerde inbox was verdraaid handig. Je zal nog wel sms- en IM-boodschappen kunnen verzenden en ontvangen, maar die staan elk apart in hun eigen omgeving. De reden waarom Google dit gedaan heeft is voor iedereen een raadsel.  Ars Technica wijst erop dat het misschien te maken heeft met Allo, een product dat Google op zijn I/O conferentie voorgesteld heeft en dat ook voor boodschappen bedoeld is.

De nieuwe versie heeft wel het voordeel dat je nu ook video boodschappen kan verzenden in de app. Da tkon je al enkele maanden in de iOS app, en nu komt deze mogelijkheid ook naar Android.
https://support.google.com/hangouts/answer/6005073?p=merge_deprecation&hl=en&rd=1
http://arstechnica.co.uk/gadgets/2016/07/google-hangouts-for-android-removes-merged-sms-conversations-adds-video/



 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



*** Brussel haalt Formule E binnen
Maar financiering nog niet rond
http://www.tijd.be/ondernemen/transport/Brussel_haalt_Formule_E_binnen.9787210-3084.art

******  Scooty lanceert een deelsysteem met elektrische scooters die in free-float verspreid over de stad Brussel zullen worden geplaatst. De scooters zullen volledig uitgerust zijn met helm en toebehoren en gebruikers zullen enkel een mobiele applicatie nodig hebben om de dienst te gebruiken. Via de app zullen zij kunnen zien welke scooters beschikbaar zijn, deze kunnen reserveren en starten. Gebruikers zullen een abonnement kunnen nemen of louter per rit betalen.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=55505&language=NL

*** Online rijsimulator wijst de weg op toekomstige Ring rond Brussel
www.werkenaandering.be/simulator


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



Podcast: Podgrond
Als er iemand is in het Vlaamse landschap, die radio en podcasts promoot, dan is het wel het duo Sven Speybroek / Koen Fillet. Zij zijn de drijvende kracht achter Interne Keuken, een uitzendng op zaterdag die al jarenlang super-interessante onderwerpen brengt. Momenteel verzorgen zij op  Radio 1 op het middaguur een rubriek waarin zij ingaan op een bepaald onderwerp, dat haarfijn uitgespit wordt. En op zaterdag wordt, van 11 tot 13u, een blik op interessante podcasts geboden. Daarin wordt gesproken met mensen en hun favoriete podcasts, worden radio-uitzendingen die in het verleden als podcast gebracht werden, besproken, en worden boeiende radioreportages terug uitgezonden.
Het programma heet Podgrond. En uiteraard kan je het ook als podcast beluisteren!
http://www.vrt.be/en/node/270826
http://services.vrt.be/ondemand/podcasts/a94bae04-404c-11e6-aa7a-00163edf843f?accept=application%2Fxml
https://itunes.apple.com/be/podcast/id1130866513?l=nl





Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik heb altijd de dwaasheid der hartstochten verkozen
boven de wijsheid van de onverschilligheid.
-Anatole France


 
De nieuwe oogst


   
UI Test: handigetools voor web development

Zoals verleden week gezegd grasduinen wij graag in onze archieven, om te zien welke websites die toen aangekondigd werden, ook vandaag nog bestaan. Deze site is er zo eentje: UI Test. Je vindt er ontelbare handige links dieje van pas kunnenkomen als webbouwer. Voor de analyse van je bezoekerssites, voor validatie van je CSS en veel meer!
[Taal: ENG]
http://uitest.com/en/analysis/

MusicTheory: muziek leren
Deze website biedt zowel theorie- als praktijklessen aan voor wie muziek wil leren, en je kan ze online volgen of via  een app. Een deel is gratis, een deel enkel, helaas, tegen betaling.
Het geheel is in het Engels - wie kent een Nederlandstalige tegenhanger?
[Taal: ENG]
http://www.musictheory.net/


Engels leren: Alison
Wil je Engels leren, meer in het bijzonder het Engels dat je nodig hebt voor professionele doeleinden, dan kan deze site je helpen. Je vindt er gratis online lessen, onderverdeeld in drie modules. Elke klas duurt ongeveer twee uur.
[Taal: ENG]
https://alison.com/courses/Introduction-to-Business-and-Travel-English-Language


Engels leren: BusinessEnglishSite.com
Nogeenandere site is deze. Je kan er niet alleen de taal leren, maar ook je kennis van de taal testen via grammatica proeven en quizzen. Handig zijnook de testen voor een job interview, onderhandleingen, project management en veel meer.
[Taal: ENG]
http://www.businessenglishsite.com/


SlashPixel: een Google voor designers

Deze slimme zoekmachine voor afbeeldingen beweert van zichzelf dat hij elke afbeelding begrijpt, dankzij Deep Learning. De zoekmachine gebruikt o.a. Dribble, Behance, Cargo, Pinterest, FFFound, Desingspiration, Awwards als bron.
[Taal: ENG]
http://slashpixels.com/


Engels leren:VideoVocab
Deze website bevat een verzameling korte video's van minder dan 10 minuten die je de Engelse woordenschat leert in bepaalde vakgebieden. Zo zijn er lessen in human resources, boekhouden, marketing, project management, technologie. Om je dus vertrouwd te maken met de termen uit deze sectoren.
[Taal:ENG]
https://www.businessenglishpod.com/

Hier spreekt men Nederlands: Ik rij smartphonevrij

Een nieuwe campagne van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, om de automobilist (en dan vooral jongeren) erop te wijzen hoe gevaarlijk het is om je smartphone te gebruiken wanneer je aan het rijden bent. Bij deze campagne worden automobilisten aangemoedigd zelf een slogan te bedenken, die dan op de website getoond wordt en misschien ook  wel gebruikt wordt in de campagne op de radio.
[Taal: NL]
http://www.ikrijsmartphonevrij.be/

Hier spreekt men Nederlands: Kankercounteren
Dit is een initiatief van de Kom Op Tegen Kanker stichting, dat zich vooral tot jongeren richt. Want voor hen is het dubbel zo erg om getroffen te worden door kanker - op een moment dat zij jong en onbezorgd moeten zijn, moeten zij plots hun hele leven laten draaien rond die ziekte. Verschillende onderwerpen worden er behandeld, vele verhalen verteld. Wat met studies? En met kinderwens? Hoe red je het financieel? Enzovoort.
[Taal: NL]
http://www.kankercounteren.be/

HIer spreekt men Nederlands: Tel mee met Taal
Deze keer een website van de Nederlandse overheid, die draait rond een project om laaggeletterdheid te bestrijden. Laaggeletterden vertellen er hun verhaal, projecten waarbij werkgevers de taalvaardigheid van hun medewerkers verbeteren, en natuurlijk ook initiatieven waarbij ook jij kan meehelpen.
[Taal: NL]
http://telmeemettaal.nl/


Vrijdag multimedia: NuelleFlipse

Deze fotografe maakt geposeerde foto's van dieren - maar dan wel in een humoristische pose, zonder de dieren te forceren uiteraard. Het resultaat kan je ewonderen bij 1xcom - en wij vinden het eigenlijk wel leuk. Niet "viraal" leuk, maar wel om verterd naar te kijken.
https://1x.com/member/nuelle/photos/latest


Vrijdag multimedia: kleuren
Dit filmpje bij Vimeo geeft je een korte introductie over de kleuren. Wat is hue, contrast, verzadiging? Wat zijn elkaar aanvullende kleuren? Het gaat erg snel, het filmpje, maar je krijgt wel een heel duidelijke basiskennis.
[Taal: ENG]
https://vimeo.com/165364422


Vrijdag multimedia: Paper Venture
Een spelletje dat je online kan spelen, en waarbij je telkens in andere scenes een mannetje moet begeleiden naar een poort. Simpel? Niet echt!
http://www.newgrounds.com/portal/view/553931





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- NVWA verbiedt brandgevaarlijke USB-opladers
http://www.ad.nl/digitaal/nvwa-verbiedt-brandgevaarlijke-usb-opladers~a838279d/
- Meer keus bij afsluiten tv-abonnement
http://www.ad.nl/tv-en-radio/meer-keus-bij-afsluiten-tv-abonnement~aa574a24/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Top 5 audiostreamers
http://elektrozine.be/top-5-audiostreamers/
- Bowers & Wilkins brengt Zeppelin Wireless nu ook in wit
http://elektrozine.be/bowers-wilkins-brengt-zeppelin-wireless-nu-ook-wit/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Megaupload komt terug als… Megaupload 2.0
http://computertaal.info/2016/07/12/megaupload-komt-terug-als-megaupload-2-0/
- Schijfopruiming: verborgen opties
http://computertaal.info/2016/07/10/schijfopruiming-verborgen-opties/


TECHNOLOGIUM

http://www.technologium.be
- Camperen wordt een stuk leuker met de Extane
http://www.technologium.be/campers-krijgen-ineens-heel-nieuwe-dimensie
- Live videostreaming: zijn we klaar voor de rechtszaken?
http://www.technologium.be/live-videostreaming-en-piraterij

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Dropbox komt met nieuw formaat voor 'streaming image'-compressie
https://tweakers.net/nieuws/113629/dropbox-komt-met-nieuw-formaat-voor-streaming-image-compressie.html
- Toshiba gaat laptops zonder OS en opslagmedia als zero client leveren
https://tweakers.net/nieuws/113623/toshiba-gaat-laptops-zonder-os-en-opslagmedia-als-zero-client-leveren.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- BIPT beboet Skype
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/bipt-beboet-skype/article-normal-729217.html
- Skype niet akkoord met boete BIPT
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/skype-niet-akkoord-met-boete-bipt/article-normal-729229.html
- Krijgt Brussel een eigen Hyperloop?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/krijgt-brussel-een-eigen-hyperloop/article-normal-729057.html





*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Blockchain wordt gezien als dé revolutie van de eeuw. Maar waarom eigenlijk?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/blockchain-wordt-gezien-als-de-revolutie-van-de-eeuw-maar-waarom-eigenlijk
- In beeld: het Belgische VR-ecosysteem
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/in-beeld-het-belgische-vr-ecosysteem




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
Windows10 origineel of alternatief? Editor
Een interessante reeks vonden wij bij Chip.de. Daarin worden de standaard ingebouwde apps van WIndows 10 bekeken, en wordt er gezocht of er gratis alternatieven zijn die het beter doen.
Om te beginnen Editor. Die biedt je de simpelste manier om teksten te bewerken, zonder veel poespas. Goed genoeg voor korte notities, maar veel meer ook niet.
De freeware Notepad++ daarentegen heeft veel meer functies, die ook bij het programmeren handig zijn. Het progje herkent de syntax van verschillende programmeertalen.
https://notepad-plus-plus.org/
http://www.chip.de/bildergalerie/Windows-10-Tools-im-Check-gibt-es-bessere-Alternativen-Galerie_81779156.html

Windows10 origineel of alternatief? Comprimeren en uitpakken

Ook in Windows 10 kan je zip-archieven door er rechts op te klikken uitpakken. Of je gaat gewoon aar het tabblaadje uitpakken, wanneer je een zip-bestand aanklikt. Bestanden comprimeren kan je ook, eveneens via een rechterklik. Deze ingebouwde tool in Verkenner kan echter niet overweg met de vele andere compressie-bestanden zoals .rar. En ook multi-archieven of archieven die met een wachtwoord beschermd zijn, daar heeft deze tool geen antwoord op.
De freeware 7-zip doet dat wel. Dit progje integreert in het context-menu van je Verkenner, zodat je gemakkelijk bestanden kan comprimeren en uitpakken. Bij het comprimeren kan je het formaat van het resultaat kiezen, alsook het compressiegehalte en bepalen of de data versleuteld moeten worden.
http://www.7-zip.org/
http://www.chip.de/bildergalerie/Windows-10-Tools-im-Check-gibt-es-bessere-Alternativen-Galerie_81779156.html


Windows 10 origineel of alternatief? Wordpad
In Windows zit al heel lang een eigen gratis tekstverwerker ingebouwd WordPad. Die heeft uiteraard niet de functies van Word of van de gratis open source LibreOffice, maar om een gewoon tekstdocument simpel te bewerken of enkel te lzen, dan volstaat WordPad. Je kan met Wordpad je document ook opslaan in alternatieve formaten zoals ODT, RTF enDOCX.
Een alternatief is ABIWORD, dat open source is en ook geschikt is voor het snel bewerken van een tekst. Maar hier heb je meer opties om het document in een bepaald formaat op te slaan.
http://www.abiword.org/
http://www.chip.de/bildergalerie/Windows-10-Tools-im-Check-gibt-es-bessere-Alternativen-Galerie_81779156.html

Windows 10 origineel of alternatief? Microsoft Mail & Calendar
Bij Windows 10 moet je geen apart mail- of agenda programma meer downloaden, deze progjes zijn namelijk al standaard aanwezig. De mail client kan niet tippen aan Outlook van de Office suite, maar is voor dagdagelijks gebruik voldoende. De Kalender-app is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk; leuk is het feit dat ook de weersvoorspelling opgenomen is voor de volgende vijf dagen. Je kan ook je mailaccount koppelen aan de agenda, ook wanneer dat een Google account is, en je kan zelfs je Google kalender integreren.
Het alternatief is Thunderbird, nog altijd gratis, nog altijd superperformant. Ook dit progje heeft een kalender, de ingbouwde Lighting add-on, alhoewel die iets minder gebruiksvriendelijker is dan de ingebouwde kalender-app van Windows 10.
http://www.chip.de/bildergalerie/Windows-10-Tools-im-Check-gibt-es-bessere-Alternativen-Galerie_81779156.html
https://www.mozilla.org/nl/thunderbird/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

Freeletics: voor een afgetraind lijf


Deze app voor je Android belooft je een fit lijf. Oefeningen van 5 tot 30 minuten, aangepast aan jouw niveau, zouden jou (terug) in goede vorm moeten brengen. Om uit te testen! Ons advies: begin eerst met de gratis versie, en zie of dit je bevalt.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.freeletics.lite


Pokemon Go:de download
Elders hadden wij het vandaag overPokemon Go, dat zo'n groot succes heeft. Officieel is het nog niet in België en Nederland, maar je kan al wel de APK downloaden en installeren, zodat je toch al meteen aan de slag kan.
http://www.apkmirror.com/apk/niantic-inc/pokemon-go/pokemon-go-0-29-0-release/pokemon-go-0-29-0-android-apk-download/


Open Broadcaster Platform: opnemen en live streamen
Windows / Linux / Mac- 38,9 B - freeware
Met dit progje kan je audio en video vastleggen en live op het internet streamen. Niet zoals Periscope of Facebook Live, waarbij jij je camera gebruikt, maar wel wat zich op het scherm van je computer afspeelt. Je kan streamen naar Twitch YouTube en Co.
https://obsproject.com/


VirtualBox: werken met een ander OS
Met deze gratis tool vor Windows kan je andere besturingssystemen ook in een virtuele omgeving op je PC draaien. Zo kan je zonder enig risico software testen en bepaalde instellingen uitproberen.
http://www.chip.de/downloads/VirtualBox_23814448.html
https://www.virtualbox.org/

App vertelt of jouw buurman schulden heeft
Nou, nou, hiermee zijn wij niet gelukkig. de "Pleite" app, waarbij "Pleite" voor failliet verstaat, toont namelijk op een Google-Maps wie er allemaal failliet is, zowel als privépersoon als bedrijf. De app werkt enkel met Duitse gegevens, maar wat nog niet mogelijk is voor ons landje, kan nog altijd komen. Je kan zoeken op naam, straat, stad, wijk of postcode, om te weten te komen of een van jouw buren schulden heeft.
Op zich is dit niet anders dan publiek verkrijgbare data combineren. Maar het voelt echt niet lekker...
http://www.chip.de/news/Ist-Ihr-Nachbar-insolvent-Diese-App-kennt-alle-Schuldner_96463663.html?utm_source=nl_chipd-dy&utm_medium=chip-newsletter&utm_campaign=08-07-2016+21%3A01%3A18
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.derkeiler.achtungpleite

Vrijdag appdag: NS KidsApp


Fantastisch goed bedacht van de Nederlandse Spoorwegen. Het is een app voor ouders die met kinderen reizen, en waarin Augmented Reality en Motion Tracking handig gebruikt worden. Twee monstertjes staan centraal: Oei en Knoei, en je kan opnames maken van de kinderen samen met de monstertjes. Een uitgebreide bespreking bij SocialMedia.
http://www.socialmediasocialmedia.nl/strategie_nieuws/augmented-reality-ns-kidsapp-laat-kids-hoofdrol-spelen-in-eigen-interactieve-treinfilm/
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.ns.kidsapp

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
In een gloeiend hart moet men niet altijd de thermometer van het verstand steken.
-Peter Sirius-