Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
26/11/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 930 van 21/11/2015



Gegroet lezer,

De gebeurtenissen in Parijs verleden week hebben ons met beide voeten op de grond gezet. Wij voelden ons zo veilig, zo verwend met al onze technologie, maar Parijs heeft ons geleerd dat wij gewone mensen blijven, kwetsbaar, lichamelijk en geestelijk. Tot nu konden wij oorlogsgeweld netjes klasseren als een "ver van mijn bed" show, maar na Parijs is elk conflict, overal ter wereld, terug iets geworden dat wij ons moeten aantrekken, iets dat ons in ons eigen dagelijkse leven kan treffen.

En misschien is dat een les die wij nodig hadden. Zijn wij immers niet te verwend geworden, ingeslapen in onze luxe, met enkel maar de smartphone en het vele futiele amusement dat hij ons brengt als middelpunt van ons leven? Misschien hadden wij dit met zijn allen nodig, om terug na te denken, om onze eigen leefwereld terug in proportie te zien, af te wegen tegen wat de rest van de wereld in zijn dagelijks leven ervaart.

Enkele artikels in deze wekelijkse samenvatting van het tech-nieuws gaan over de gebeurtenissen in Parijs, maar dan vanuit tech aspect. Dankzij het internet zijn er veel bronnen die je de vele andere aspecten hebben kunnen duiden. Lees veel, en vorm zelf je eigen mening, dat is het enige dat wij je dag na dag knnen aanraden.

Maar geniet toch ook even van de luchtige berichten, de websites, en heb plezier bij het uittesten van nieuwe tools.
Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




PARIJS EN DE TECHNOLOGIE
Ongetwijfeld heb ook jij dit weekend aan het scherm gekluisterd gezeten, ontzet, verslagen, triest. Het politieke, het menselijke aspect van deze tragische gebeurtenissen laten wij over aan andere media. Wij buigen ons over het technologie-aspect ervan. Netties is nu eenmaal een tech e-zine.

Het eerste wat ons opviel was het feit dat de sociale media op zo'n moment een hoofdrol spelen. Wellicht heb jij, net als wij, niet alleen naar de extra uitzendingen van het nieuws gekeken op tv, maar volgde je ondertussen ook de verschillende kanalen op Twitter. Niet zozeer van gewone burgers die nieuws daar plaatsten, maar de kanalen van kranten, van tv-zenders, van individuele journalisten.

Dit is, naar onze mening, een positieve evolutie. De berichtgeving via Twitter is volwassen geworden. Op Twitter verneem je het nieuws eerst, van een krant of tv-zender, van alle kranten of zenders zelfs als je dat wil. Je moet niet eerst naar hun website surfen, je moet gewoon je stream volgen. Op tv krijg je het nieuws in een star patroon - extra uitzending om 8u, om 9u, om 12u. Twitter staat echter niet stil.

Een tweede opvallend feit is dat Facebook, naar aanleiding van deze verschrikkelijke gebeurtenissen, zijn "Safety Check" ingezet heeft. Dat is een redelijk simpele tool: wie zich op het moment van de feiten in Parijs bevond, kan door een simpele klik aan al zijn vrienden op Facebook laten weten dat hij veilig is.

De tool werd ontwikkeld door ingenieurs van het bedrijf in 2011, toen zich in Tokyo de tsunami voordeed en de nucleaire ramp die daarvan het gevolg was. De ingenieurs bemerkten dat mensen via Facebook berichten postten om te zeggen dat zij veilig waren, en wilden dat proces vereenvoudigen. Het gevolg is de "Facebook safety check" geworden.

Sindsdien werd de tool maar een paar keer geactiveerd. Na de recente aardbevingen in Afghanistan, Chili en Nepal, na de tropische storm Pam in de South Pacific, en de tyfoon Ruby op de Filippijnen.

En nu dus na de gebeurtenissen in Parijs. Facebook kreeg wel kritiek op het feit dat het voor Parijs wél deze tool ingezet had, maar niet voor de bomaanslag in Beiroet, enkele dagen tevoren, waarbij toch ook tientallen doden vielen. Facebook geeft hiervoor de verklaring dat Beiroet niet "aan de criteria" voldeed, omdat het daar een crisis is die al een hele tijd duurt, en nog zal blijven duren. Omdat er geen begin is en geen einde, kan je dus ook niet zeggen dat iemand echt 'veilig' is.

Een simpele redenering, die toch wel een cynisch antwoord verdient: is er, na de aanslagen in Parijs, ergens nog iemand echt veilig?
http://www.news.com.au/technology/why-facebook-used-safety-check-for-the-paris-terror-attack/story-e6frfrnr-1227609836900?from=public_rss
https://www.facebook.com/safetycheck/paris_terror_attacks/
https://twitter.com/search?q=%23ParisAttacks&src=tyah



ONHOORBAAR GELUID IS NIEUWSTE BEDREIGING VOOR JE PRIVACY
De heilige graal van de marketeers: de gebruiker kunnen volgen, overal en op elk toestel. Met de hulp van verschillende technieken komt dat doel steeds dichterbij, met de hulp van onze grote vrienden Facebook en Google. Zij volgen ons op onze smartphone, laptop, desktop computer. Maar tot nu viel dat spoor zo'n beetje in het water bij de tv.

Techneuten zouden nu echter een manier gevonden hebben om die tv ook op te nemen in dat rijtje. In advertenties op de tv zouden namelijk geluidjes die voor het menselijke oor onhoorbaar zijn, wegens te hoge frequentie, uitgezonden worden. Je tablet of smartphone kan dat geluid echter wel opvangen. De cookies in je browser kunnen nu de gebruiker koppelen aan al die toestellen. Meer nog: de technologie volgt op welke tv-reclame je te zien krijgt, hoelang je ernaar kijkt, en of je daarna op een van je toestellen gaat zoeken naar dat product of het aankoopt.

Omdat dit weerom de zoveelste afkalving is van je privacy, trekt de Amerikaanse organisatie Center for Democracy and Technology aan de alarmbel. Want het ergste van al is dat de gebruiker helemaal niet op de hoogte is van wat hier gebeurt, en hij die tracking dus niet kan afzetten...

Meer bij Ars Technica.
http://nieuws.vtm.be/buitenland/166790-beelden-tonen-de-horror-bataclan?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+vtm%2FNMdG+%28VTM+NIEUWS%29



SNAPCHAT VINDT NIEUWE MANIER OM GELD UIT ZAKKEN TIENERS TE HALEN
Snapchat is enorm populair bij het jonge volkje. En de boodschappendienst met de berichten die na een door jou bepaalde tijd verdwijnen, vindt telkens opnieuw manieren uit om geld te verdienen. Knap bekeken, je moet het hen nageven.

Snapchat zelf is natuurlijk gratis. En het doelpubliek, de tieners, heeft niet veel geld. Maar een 99 cent hier en daar, dat moet toch kunnen, zo redeneert het bedrijf. En daarom heeft het onlangs een dienst uitgebracht waarbij je, mits betaling, foto's die verdwenen zijn toch terug kan oproepen.

Nu heeft het dan weer een andere manier bedacht om geld te verdienen: de filters die je bovenop een foto kan leggen. Een monocle, een snor, een bliksemflits. Deze filters noemt het "lenzen", en er zijn er zeven in totaal. VOlgens The Verge zou de populairste een filter zijn waarbij jij op jouw foto een soort regenboog lijkt uit te braken.

Tot nu toe zijn de lenzen of filters gratis, maar zij veranderen wel elke dag. Nu heeft Snapchat echter beslist dat er ook een heuse Lens Store komt, waar je dus lenzen zal kunnen aankopen om te houden, aan 99 cent per stuk. En als je dan weet dat er elke dag 30 betalende lenzen beschikbaar zullen zijn, dan weet je dat dit het bedrijf flink wat centjes zal opleveren.

Vaders en moeders, weest op uw hoede!
Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/2015/11/13/9700312/snapchat-lens-store



AIRBNB: NIEUWIGHEDEN OM GEMAKKELIJKER GASTEN TE ONTVANGEN. MAAR WAT MET VERANTWOORDELIJKHEID?
Vandaag drie berichten over AirBnB, de dienst die het mogelijk maakt dat gewone mensen hun huis openstellen om gasten te ontvangen. Een van de bekendste voorbeelden van de sharing-economie, met Uber als ander symbool. Maar net als Uber zijn er ook aan AirBnB kantjes die toch wel vragen oproepen.

En dan hebben we het niet eens over het feit dat de gewone mensen, die kamers ter beschikking stellen, wel eens vergeten die inkomsten aan te geven. Of dat zij geen hotel-taksen betalen, waar officiële bed&breakfasts en hotels dat wél moeten doen.

Neen, een van onze drie berichten vandaag gaat over verantwoordelijkheid. Een officiële logies moet aan strenge eisen doen qua veiligheid. Brandladders, rookmelders bijvoorbeeld moeten aanwezig zijn, plus de meldingen waar de nooduitgang zich bevindt. Wat logisch is, want wie in een hotel of B&B slaapt, kent dat gebouw niet van binnen en buiten, en moet, in geval van een ramp, de uitgang kunnen vinden. Terwijl je, wanneer je thuis bent, uiteraard weet hoe je naar buiten kan, en die noodverlichting niet echt nodig is.

Wat als je ergens logeert in een kamer die je via BnB geboekt hebt, en er gebeurt iets? Wie is er aansprakelijk? Een vraag die gesteld wordt in een artikel van de New York Times, waarin verteld wordt hoe een man tijdens zijn verblijf in een private woning in Argentinië aangevallen werd door de Rottweiler van zijn gastheer. De man moest twee dagen in het hospitaal verblijven om zijn zwaar beschadigde arm te laten verzorgen.

Toen hij AirBnB hiervoor contacteerde, om die hospitaalkosten terug te krijgen, wees de dienst alle verantwoordelijkheid af. Enkel het geld voor zijn afgebroken verblijf werd hem teruggestort. Daarbij speelt AirBnB dezelfde kwalijke rol als Uber: beide diensten beweren dat zij enkel aanbieders van een dienst (logies of vervoer) in contact brengen met mensen die gebruik willen maken van deze dienst.

Gemakkelijker gasten ontvangen
Dit afschuiven van verantwoordelijkheid is iets waarvoor AirBnB absoluut een oplossing moet vinden, wil het in de verschillende landen in het reine komen met de wetgever. Ondertussen werkt de dienst wel al aan andere verbeteringen, die niets te maken hebben met verantwoordelijkheid, wel alles met het gemakkelijker lokken van nieuwe aanbieders.

Zo is er een nieuwe tool die, zo bloklettert The Verge, het 'de gewone man in de straat gemakkelijker moet maken om van zijn huis een hotel te maken' (zonder de verplichtingen van het officiële hotel, uiteraard!). De tool zou mensen die hun huis ter beschikking stellen een label "business travel ready" geven, wanneer zij dat zijn op vlak van accommodatie die een zakenmens verwacht, zoals WiFi, een werkplek, maar ook een strijkijzer, een haardroger, kapstokken.

Bovendien kan de aanbieder met een tool zijn prijs ook gemakkelijker aanpassen aan die van andere aanbieders in zijn regio. Zo zou hij dan kunnen profiteren van een algemene prijsstijging omdat er bijvoorbeeld een conferentie of concert in de buurt is, om hogere prijzen te vragen. Meer bij The Verge (2).

Speciale prepaid Mastercard
Maar AirBnB gaat nog verder. In samenwerking met enkele financiële instellingen zou het ook de "Experience Card" willen brengen, een voorafbetaalde MasterCard kredietkaart, die de gebruiker tot 1.000 dollar kan vullen, en waarmee hij dan zijn aankopen bij de AirBnB logies kan betalen.

Hierover weet TechCrunch dan wat meer te vertellen.
http://www.theverge.com/2015/11/12/9720756/airbnb-business-travel-pricing-key
http://techcrunch.com/2015/11/10/airbnb-working-on-experience-card-a-preloaded-1k-mastercard-and-rewards-program/#.luog6tf:Sj3Z
 


MICROSOFT LANCEERT OFFICE INSIDER
Verleden week kon je al lezen dat Microsoft een eerste grote update uitgebracht heeft voor het Windows 10 besturingssysteem - noem het de eerste "Service Pack". Dit kadert in de nieuwe strategie van Microsoft om van haar besturingssysteem één groot lopend project te maken, met voortdurende updates.

Ook de Office productieve suite krijgt dezelfde behandeling. Iets wat de mensen die een abonnement op Office 365 eigenlijk al wisten. Mits betaling van het abonnementsgeld hebben zij het recht op voortdurende updates. Maar voor al die updates moeten er natuurlijk ook testers zijn, mensen die de komende nieuwigheden eerst uitproberen en er hun feedback op geven.

Daarom werd nu Office Insider gelanceerd, een preview programma voor mensen met een Office 365 abonnement die graag aan die testen willen deelnemen. Er wordt van je verwacht dat je de nieuwe functies uittest, eventuele bugs meldt, en dat je feedback geeft aan Microosft.

Volgens Venture Beat zouden de Office apps elke maand een update krijgen. En deze maand zouden dat twee nieuwe functies zijn in de Power Point presentatie tool: Designer en Morph. Daarbij is Designer een tool die je moet helpen bij het ontwerpen van je presentatie: je voegt een afbeelding toe aan je presentatie, en Designer zal je in de balk rechts verschillende design ideetjes geven die je kan toepassen op die afbeeldingen. Je moet gewoon een daarvan kiezen, en het effect wordt toegevoegd.

Morph van zijn kant draait rond het maken van overgangen. Heb je twee slides die je in elkaar wil laten overgaan, dan zorgt deze tool daarvoor. Zelfs 3D vormen kan het aan. Een uitvoerige bespreking van deze nieuwigheden vind je bij Venturebeat, samen met enkele voorbeelden die het een en nader visueel voorstellen.
http://venturebeat.com/2015/11/13/microsoft-launches-office-insider-program-rolls-out-new-powerpoint-designer-and-morph-features/
https://blogs.office.com/2015/11/13/the-evolution-of-powerpoint-introducing-designer-and-morph/



EMOJI'S: BINNENKORT OOK ANDERE OPTIES DAN HET HARTJE BIJ TWITTER?
Vandaag twee berichten over emoji's, de kleine symbooltjes die een emotie moeten uitdrukken waarmee je goedkeuring, verbazing, afkeuring uitdrukt bij een bepaald bericht dat je zelf schrijft of op het internet aantreft.

Om te beginnen de emoji's op Twitter. Een dikke week geleden zorgde Twitter voor furore, door het sterretje, waarmee je een tweet in je lijst met favorieten stopte, te veranderen in een hart. Een fout, zo blijkt. Want de meeste gebruikers wendden de "favoriet" functie niet aan om een emotie uit te drukken, om te zeggen dat het een favoriete tweet is, maar om die op te slaan en later te lezen. Bovendien drukt een hart wel degelijk een emotie uit. Bij de vele berichten over de tragische gebeurtenissen in Parijs kan je moeilijk een hartje zetten, niet?

Blijkbaar heeft Twitter dat nu ingezien, want volgens verschillende media zouden er verschillende andere emoji's komen, die je kan oproepen wanneer je op de "Like" button drukt. De tool is nog niet actief, je moet er nog niet naar gaan zoeken. Onze goedkeuring krijgt het alvast. Nu nog een button "bewaren voor later", en wij zijn gelukkig!
http://thenextweb.com/twitter/2015/11/16/twitter-is-reportedly-testing-emoji-reactions-in-addition-to-hearts/
http://www.theverge.com/2015/11/16/9745744/twitter-emoji-reactions



EMOJI'S: EEN EMOJI ALS "WOORD VAN HET JAAR"!
In eigen land werd "sjoemelsoftware" tot woord van het jaar gekozen. In Engeland heeft de Oxford Dictionaries een toch wel originele inval gehad: daar werd namelijk geen echt woord gekozen, wel een emoji. Een emoji van een gezichtje dat zo hard lacht dat er tranen uit zijn ogen komen.

Het instituut dat dit woord gekozen heeft, verwijst naar de explosie in 'emoji cultuur' als reden om voor een emoji te kiezen. Met als achterliggende reden het feit dat het alfabet eigenlijk niet meer volstaat in dit tijdperk van snelle communicatie, waar alles rond het beeld draait.

Andere woorden die op de shortlist stonden, zijn volgens Wall Street Journal: ad blocker, dark web, lumbersexual, on fleek, refugee, Brexit en sharing economy. De Oxford Dictionaries bewijzen in elk geval door hun digitale keuze dat ze mee zijn met hun tijd. In 2012 was GIF het woord van het jaar, in 2013 was het 'selfie'. En verleden jaar 'vape'. Nieuwe woordjes leren!

En wist jij niet wat een "lumbersexual" is: wij wisten het evenmin, en hebben het even opgezocht: een metrosexsueel die er de behoefte aan heeft om vastte houden aan een stuk ruw leven op de buiten, en zijn netjes getrimde baard is daarvan het symbool.
http://blogs.wsj.com/speakeasy/2015/11/16/oxford-dictionaries-word-of-the-year-emoji/



GOOGLE EN FACEBOOK WERKEN SAMEN
Er was een tijd dat een zoekmachine het hele web afstruinde, en vrijuit indexeerde. Dat duurde tot er sociale netwerken ontstonden, die hun content gingen afschermen. Want Google heeft een hele tijd de content van Facebook niet mogen indexeren, ook niet wat als publiek gemarkeerd stond en dus door iedereen gelezen kon worden.

Daar komt nu dus verandering in. Google zal in zijn zoekresultaten voortaan ook de publieke content uit de Facebook app tonen. Klik je op zo'n resultaat, dan word je naar de Facebook app gebracht, naar die bepaalde pagina. Al een verbetering, maar toch nog geen volledige openheid. Wil je naar informatie zoeken die enkel te zien is wanneer je ingelogd bent, dan zal je nog altijd beroep moeten doen op de eigen zoekmachine van Facebook.

Meer bij Wll Street Journal en The Verge.
http://blogs.wsj.com/digits/2015/11/16/google-gets-surprise-ally-in-mobile-app-search-push-facebook/
http://www.theverge.com/2015/11/16/9744306/facebook-public-profile-links-mobile-google-search



MOET ENCRYPTIE VERBODEN WORDEN?
Na de aanslagen in Parijs (en Beiroet) klonk de vraag: hoe komt het dat de veiligheidsdiensten deze aanslagen niet konden voorkomen, geen signalen opgepikt hadden? Vooral omdat zij toch zo'n grote volmachten gekregen om àlle burgers, rechtschapen of booswichten, te surveilleren.

Bij de Daily Tech News Show van dinsdag 17/11 (1) hoor je daar een hele discussie. In de shownotes staan links naar verschillende artikels die hierover handelen, en die wij je absoluut aanraden om te lezen. (2)

De veiligheidsdiensten noemen versleutelde boodschappendiensten de zondebok voor hun falen. Zij dringen steeds meer aan om encryptie te verbieden, of toch minstens een achterdeurtje in te bouwen, zodat de overheid zelf toch toegang heeft tot die boodschappen. Wetenschappers aan de andere kant wijzen erop dat je de maatschappij veel onveiliger maakt door het inbouwen van achterdeurtjes, omdat het onmogelijk is om te verhinderen dat ook booswichten van die achterdeur gebruik maken.

Tom Merritt stelt de volgende vragen:
1. Is het de juiste manier om de overheid de macht te geven om iedereen te verplichten een backdoor te bouwen in zijn encryptie?
Met andere woorden: heeft de burger geen recht op privacy meer? En praktisch gezien: hoe kàn je het verplichten? Mag een app niet meer toegelaten worden in de App Store of Play Store als hij die achterdeur niet bevat? Dan is natuurlijk de volgende stap: er zullen mensen zijn die dan beroep gaan doen op "vrije" apps, via sideloaden. Moet dan alle vrije, open source software verboden worden?

2. Als dat dan toch moet gebeuren, kan het op dusdanige manier gedaan worden dat verhinderd kan worden dat boeven eveneens via deze achterdeur binnendringen? 14 top crytopgrafen hebben onlangs nog in een open brief aan de Amerikaanse overheid geschreven dat het verzwakken van encryptie nefaste gevolgen heeft.

3. De hamvraag blijft echter: kan voortdurende surveillance een verschil maken, kan het aanslagen voorkomen? The Intercept stelt dat daar tot nu toe geen bewijs van gevonden is.

4. En tot slot: is die beveiligde staat, waarin wij onze burgerrechten opgeven, eigenlijk wat wij willen? Is het geen toegeven aan de terroristen? Want dat is hun doel: ons zo bang maken dat wij ons leven aanpassen, in voortdurende angst leven. Ons zo schokken door de horror van hun aanslagen dat er een tweespalt gedreven wordt in de maatschappij, gebaseerd op religie, dat er een wij-zij beeld ontstaat die alleen maar de aanhang van de terroristen kan vergroten.

In de discussie (een aanrader!) wordt gesteld dat de enige manier waarop de terroristen kunnen winnen, de terreur is. Puur in aantal kunnen zij niet winnen, ze zijn met te weinig en ze kunnen ons niet allemaal doden. Tot nu toe (en laat ons hopen dat dit zo blijft!) sterven er in West-Europa nog altijd meer mensen in het verkeer, dan door terrorisme.
Om te beluisteren, en zelf goed na te denken.
http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-2626-i-have-no-words-for-oxford/
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1U_3QNx6w3nFh3qh4yHDozAkMXvW7jq-FnxGyPjXK__A/pubhtml?gid=2090223054&single=true
https://theintercept.com/2015/11/17/u-s-mass-surveillance-has-no-record-of-thwarting-large-terror-attacks-regardless-of-snowden-leaks/       



IS GOOGLE+ EINDELIJK INTERESSANT GEWORDEN NU ER EEN NIEUWE VERSIE IS?
Google+ was het antwoord van Google op de sociale netwerken, zijn eigen interpretatie ervan. Persoonlijk heb ik zelf nooit de klik gemaakt met Google+, en ben ik nooit ten volle voor het netwerk gegaan. Maar ik weet wel dat vele anderen het een goed sociaal netwerk vinden omdat je heel goede graduele controle hebt over wie je boodschappen mag zien, en dat er afdoende middelen zijn om trollen tegen te houden. Een (beperkte) kring met trouwe gebruikers dus.

Google doet nu een poging om Google+ opnieuw onder de aandacht te brengen van de brede gemeenschap. Naar eigen zegen heeft het goed geluisterd naar de klachten en suggesties van de gebruikers. En nu maakt het een doorstart met een nieuwe interface, die de aspecten van Google+ die wél succesvol zijn meer benadrukken.

Zo weet Betanews te vertellen dat de "communities" bij Google+ wel degelijk actief zijn, en heel goed functioneren. Zijn zij misschien de nieuwsgroepen van vroeger? BetaNews vermeldt bijvoorbeeld communities rond verwoede non-fictions boeken, die elkaar suggesties geven, boeken bespreken.

De aankondiging van Google van de "About me" pagina die we verleden week vermeld hebben, hoort trouwens thuis in deze hernieuwde aandacht voor Google+. Volgens TechCunch zouden sterproducten in Google+ alvast Photos zijn en Hangouts.

Af te wachten dus of deze keer "de mayonaise pakt" en Google iets kan bieden dat geen Twitter noch Facebook is, maar iets helemaal nieuws...
http://techcrunch.com/2015/11/17/meet-the-new-google/#.hpfo6vs:lpbN   
http://betanews.com/2015/11/17/google-plus-refresh/   



GOOGLE TOONT VOORTAAN OOK CONTENT VAN APPS, EN STREAMT DE APPS ZELFS!
Het is toch gek, hoe we ons in alle mogelijke bochten wringen om over de barrières te geraken die apps opwerpen op vlak van universaliteit, barrières die er niet hadden bestaan indien we ons beperkt hadden tot het goede oude wereldwijde web...

Hoe meer content er in apps gestoken wordt bijvoorbeeld, hoe minder die universeel gevonden kan worden. Omdat de content IN de apps zit uiteraard, en niet meer op het web staat. Omdat de app enkel voor dit of dat besturingssysteem verkrijgbaar is, is een tweede reden.

Google wil dat nu verbeteren. Tot nu toonde het enkel inhoud van apps, indien die ook via het web gevonden kon worden. Die vereist wordt nu afgeschaft: Google zal naar de content in de app verwijzen. En wat als de gebruiker deze app niet op zijn toestel heeft staan? Dan zal Google die app streamen in een virtuele machine.

Als ontwikkelaar moet je dan weer een extra stap nemen, wil je dat Google de content in je app indexeert: je moet een API van Google implementeren. Let wel: het is nog maar een experiment, dat voorlopig enkel in de VS loopt, voor de Google zoek-app op Android Lollipop of later.

Zullen we met zijn allen afspreken dat we het leven terug simpeler gaan maken, en alles terug op het web zetten? Alles gewoon in de browser kunnen bekijken, zonder honderden apps te moeten laden, zou dat niet zalig zijn?
http://techcrunch.com/2015/11/18/google-search-now-surfaces-app-only-content-streams-apps-from-the-cloud-when-not-installed-on-your-phone/
http://www.webpronews.com/google-starts-streaming-app-content-in-search-results-2015-11/



OOK BING TOONT INHOUD VAN APPS
Microsoft heeft op sommige gebieden succes, andere niet. De Windows Phone bijvoorbeeld slaat nog altijd niet aan bij het grote publiek. En de Bing zoekmachine hinkt nog altijd op een hele afstand achterop op Google. Microsoft weet dat, en daarom brengt het nu haar producten die wél succes hebben, op zoveel mogelijk platformen uit.

Vandaag kan je lezen dat Microsoft, toeval of niet, dezelfde weg opgaat als Google bij het doorzoeken van content op apps. De Bing app voor iOS krijgt namelijk een update, die volgens Microsoft beter zou moeten beantwoorden aan hoe de gebruiker wil zoeken vanop zijn smartphone.

De redenering is aldus: wanneer je op je smartphone een zoekactie uitvoert, dan ben je niet veel met de lijst resultaten die je momenteel krijgt en waarbij je de resultaten een voor een uitprobeert tot je vindt wat je zocht. Zoeken op je smartphone betekent haast, betekent dat het antwoord direct moet zijn. Hiervoor zal Bing bij de antwoorden meer gebruik maken van zijn Knowledge Graph en zijn Action Graph, die inhoud voorop zetten, en zal het ook dieplinken naar de apps op jouw telefoon, zodat je meteen de gewenste actie kunt ondernemen.

Een concreet voorbeeld zal het een en ander meteen verduidelijken. Zoek je naar San Francisco, dan krijg je geen lijst met webpagina's, maar wel foto's, relevante info van de Wikipedia, nieuwsberichten over de stad, feiten zoals bevolking, luchthavens in de omgeving, reistips enz. Maar klik je dan op bijvoorbeeld de link naar een coffeeshop, dan krijg je acties die mogelijk zijn met de apps op jouw telefoon: de landkaart raadplegen voor een routebeschrijving, de coffeeshop bellen via het telefoonnummer dat vertoond wordt, of een (uber) taxi boeken.

Een interessante ontwikkeling, waarover je meer leest bij Engadget en The Verge.
http://www.engadget.com/2015/11/18/microsoft-bing-for-iphone-app-integration-update/
http://www.theverge.com/2015/11/18/9754310/microsoft-bing-iphone-app-update




FACEBOOK: NIEUWE TOOLS VOOR NON-PROFITS, EN NIEUWS OVER DE SAFETY-CHECK
Twee berichtjes over Facebook. Om te beginnen het feit dat de Safety Check deze week nogmaals geactiveerd werd, en wel na een bomaanslag in Nigeria. Er was heel wat kritiek gekomen op Facebook en zijn Safety Check, de tool waarmee je, wanneer je je op een bepaalde locatie bevindt waar zich een ramp voorgedaan heeft, kan laten weten dat je veilig bent. Facebook had die namelijk geactiveerd bij de aanslagen in Parijs, maar niet bijvoorbeeld bij de aanslagen in Beiroet de dag tevoren, waardoor de indruk gewekt werd dat enkel aanslagen in West-Europa of de VS belangrijk genoeg zijn.

Die kritiek heeft Mark Zuckerberg zich aangetrokken, en deze week werd, na een bomaanslag in Nigeria de tool geactiveerd. Een knappe en handige functie van Facebook.... maar laat ons toch hopen dat hij de functie niet vaak meer nodig heeft...

Een tweede bericht betreft een nieuwe tool, deze keer bedoeld voor non profit organisaties, verenigingen enz. Verenigingen zonder winstgevende doeleinden zullen voortaan geld kunnen ophalen voor het goede doel via Facebook. Bij de tool moet de organisatie uitleggen wat het doel is, hoeveel geld zij wensen op te halen, hoeveel mensen al gestort hebben voor hoeveel geld. Plus uiteraard de mogelijkheid om geld te doneren.

Daarbij is het natuurlijk handig dat, als jij ooit al eens iets betaald hebt via Facebook, het sociale netwerk jouw kredietkaartgegevens reeds heeft, en je dus geen ellenlange formulieren meer moet invullen. Gewoon op de knop klikken, en je hebt gedoneerd.

De Donate knop werd trouwens verbeterd, want nu kan hij zowel op de Pages van bedrijven en organisaties verschijnen, als op individuele postings. Meer lees je bij The Verge.
https://www.google.com/url?q=http://www.theverge.com/2015/11/18/9753442/facebook-safety-check-nigeria-bombing&sa=D&ust=1447967348431000&usg=AFQjCNFSMuwJBnVNXGcnXTBMWr7kbIFcAQ
http://www.theverge.com/2015/11/18/9754008/facebook-fundraiser-charities

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



DE SURFACE PRO 4 LANDT IN BELGIË
Toen de Surface Pro 4, de nieuwste telg van de krachtige hybride van Microsoft, aangekondigd werd, vonden wij die meteen heel sexy - mooi, haast Apple-achtig van vormgeving, maar tegelijk heel krachtig, en met een volledig besturingssysteem, Windows 10. Dat productiviteit toelaat, volledige multitasking - terwijl de tegenhanger die Apple ook al aangekondigd had op dat moment, toch nog altijd geen/ heel beperkte multitasking toelaat.

Nu is het zover: de toestellen zijn in ons land verkrijgbaar. Je kan kiezen tussen een m3, i5 of i7 processor, wat natuurlijk de prijs beïnvloedt. Maar bij elk van die versies is meteen een nieuwe manier van inloggen op je toestel inloggen: Windows Hello, dat gebruik maakt van gelaatsherkenning of je vingerafdruk, naargelang het toestel dit ondersteunt. De nieuwe Office programma's werken natuurlijk vlot op het toestel, en de Edge-browser is absoluut de moeite waard om uit te proberen.

Het toestel is eigenlijk een tablet, dat je met de Surface Pro 4 Type Cover omvormt tot een laptop. Het klavier bevat ook een trackpad die 30% groter is dan bij de vorige versie, zodat je preciezer kan navigeren. En dan is er natuurlijk de Surface Pen, om op je aanraakscherm te schrijven.

Onze redactie werd in de gelegenheid gesteld om een Surface Pro 4 te testen. Medewerker Paul heeft al meteen zijn toch wel processor-intensieve CAD programma losgelaten op het toestel, en kon enkel goedkeurend knikken. Zijn verslag zal je een van de volgende dagen lezen.

De Surface Pro 4 is verkrijgbaar vanaf 999 euro, en de prijs varieert afhankelijk van de processor en geheugenopslag.
Meer bijzonderheden op de website.
http://www.microsoftstore.com/store/mseea/nl_BE/pdp/Surface-Pro-4/productID.326607500   
 

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCASTS: KRITISCH DENKEN
Een van de meest intrigerende podcasts die ik ontdekt heb via Podcast Addict, is Kritisch Denken. Uitzendingen in het Nederlands, over uiteenlopende onderwerpen. Heilige huisjes worden aan het wankelen gebracht, en bij elke aflevering heb je echt wel voer om over na te denken! Een aanrader voor al wie zijn geest wil scherpen.
Deze podcast is een initiatief van Russels Theepot, en wie daarover meer wil lezen, kan op de derde link terecht. Dan heb je meteen ook de smaak te pakken!
[Taal NL]
http://www.kritischdenken.info/feed/podcast/
http://www.kritischdenken.info/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Russells_theepot






Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
"A Freudian slip is when you say one thing but mean your mother"
(cool quotes)

 
De nieuwe oogst


STARTUPS: MOTIONKIT
Verleden week waren wij ermee begonnen, met een reeks startups te bespreken. Dat zijn niet altijd websites - soms ook apps of zelfs hardware. De projecten die enkel de verkoop van commerciële producten bedoelen laten wij achterwege.
Vandaag MotionKit, dat een combinatie is van hardware en software. De technologie wil gecomputeriseerde bewegingen vertalen naar een simpele do-it-yourself kit. De tool is zowel voor de beginner, om beweging te begrijpen, voor de ontwerper, om de principes van CNC beter te leren kennen, als voor de geavanceerde gebruiker, om via een speciaal platform zelf dingen te bouwen.
[Taal: ENG]
http://www.themotionkit.com/


STARTUPS: PHOSHO

Dit is dan weer een startup die met zijn app inspeelt op het jonge volkje en hun drang om met foto's de wereld te bewijzen dat zij zo leuk bezig zijn. Alhoewel, als je het ons vraagt, de app hen ook wel voorverrassingen kan zetten. De bedoeling is dat je momenten rond een bepaald thema deelt met vrienden, maar ook dat je met de AutoThake! automatisch foto's laat maken via de camera van je vrienden, zodat zij niet de kans hebben om zich in de 5 seconden tussen het activeren van de tool en het eigenlijk nemen van de foto op hun paasbest voor te stellen.
[Taal: ENG]
http://www.phoshoapp.com/


STARTUPS: UNITY
Dit is eenstartup die een hardware wil uitbrengen, namelijk een lader voor je Apple Watch. Tegelijk wil die lader een houder zijn voor dat slimme uurwerk, zodat je de gegevens kan bekijken. En het is ook een herlader voor je iPhone of ander i-toestel, en bovendien kan je je kabeltjes erin wegsteken. Lijkt ons handig. Lees meer over het project bij Kickstarter.
https://www.kickstarter.com/projects/1704260210/pocket-6-in-1-portable-charging-dock-for-apple-wat
http://www.gowithunity.com/


STARTUPS: LOVEPOSTED
Een mooi symbool van liefde, bewaard voor de eeuwigheid, of een slimme manier om mensen geld af te troggelen? Deze site beweert dat een beperkt aantal mensen (1.000) hun toewijding aan hun partner hier kwijt kunnen, die dan voor de eeuwigheid bewaard wordt. Elke gelofte wordt in een aparte "slot" bewaard. En zo'n sleuf moet je dan aankopen. Aan $19,99. Toen wij de site bezochten bleek... nog niemand op het aanbod ingegaan te zijn. Is er geen liefde meer op de wereld, of zijn mensen wijzer dan aan dit project hun geld te verspillen?
[Taal: ENG]
http://loveposted.com/


STARTUPS: NAIJABRANH

Voor deze starter gaan we op bezoek naar Afrika, met name Nigeria. Deze website brengt namelijk verschillende games waarmee je al spelenderwijze meer te weten komt over het land. Je kan ook enkele games downloaden voor Android.
[Taal: ENG]
http://naijabranch.com/naijabranchAbout.htm


STARTUPS: ANSWERDASH
Dit is een nieuwe dienst die de bedoeling heeft om vragen van gebruikers over de dienst die jij aanbiedt, via het web of via een app, op te vangen. In een apart tabblad worden antwoorden aangemaakt op vragen die klanten zouden kunnen hebben.
Je kan zelfs op objecten op pagina's antwoorden inbouwen. Een dienst niet voor de gewone gebruiker, wel voor de zakelijke klant.
[Taal: ENG]
http://www.answerdash.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HEBBAN AWARDS
Onze favoriete boekensite heeft onder haar lezers een enquête gehouden naar de beste boeken van dit jaar. De resultaten van de verschillende categorieën vind je hier. Misschien vind je er wel inspiratie voor je volgende boek?
[Taal:NL]
https://www.hebban.nl/artikelen/de-winnaars-van-de-hebban-awards-2015-zijn-bekend


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE BESTE BELGISCHE REISBLOGSTERS & REISBLOGGERS

Lezer Bart Simons heeft ons deze prachtige tip aangereikt. In dit artikel bij het blog "Living by the Sea" worden de beste sites van Belgische bloggers vermeld die tips brengen over reizen. Het gaat in feit om twee artikels eentje over de dames, en eentje over de heren reisbloggers. Bij hen kan je terecht voor tips om je volgende  reisbestemming te vinden.
De website Living by the Sea zelf is trouwens ook een aanrader. Het is een blog van een dame uit Oostende, een PR experte. zij brengt in het blog allerlei lifehack-tips.
[Taal: NL]
http://www.livingbythesea.be/about/
http://www.livingbythesea.be/belgische-reisblogsters/
http://www.livingbythesea.be/belgische-reisbloggers/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ANIMAL PICS
Dit blog brengt hele reeksen foto's rond bepaalde thema's. En deze reeks vonden wij echt wel leuk - even goed schaterlachen is iets dat we deze week wel goed konden gebruiken!
[Taal: ENG]
http://millionpictureblog.com/20-funny-animal-pics-with-captions/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CNTOWER
Deze manier om een foto te presenteren is wel origineel; eigenlijk is het een Flashbestand, een bewegende GIF, van altijd dezelfde foto maar dan genomen op verschillende momenten van de dag/nacht. Door je cursor over de foto te bewegen kan je het tijdstip veranderen.
[Taal: ---]
http://wvs.topleftpixel.com/flash/cntower_timelapse.swf


VRIJDAG MULTIMEDIA: ADD LIKE MAD!

Een spelletje om je hersenen te scherpen. Je moet, tegen de tijd in, cijfers aanklikken tot je als totaal het cijfer hebt dat vermeld is onder "Number". Doe je dat snel, dan krijg je bonuspunten. En dat alles terwijl de klok tikt! Voor wiskundeknobbels met stalen zenuwen. Er bestaan ook versies met vermenigvuldigen en delen.
[Taal: ENG]
http://www.mostaddicting.com/AddLikeMad.html




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/



- Poëzie in 2015: emoji's, flowcharts en Powerpoint
Ceci n'est pas un poème
http://www.belgiancowboys.be/social/poezie-in-2015-emoji-s-flowcharts-en-powerpoint
- Medialaan neemt Mobile Vikings over
http://www.belgiancowboys.be/marketing/medialaan-neemt-mobile-vikings-over


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Meisjes 'verslaafder' aan sociale media dan jongens
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4191135/2015/11/20/Meisjes-verslaafder-aan-sociale-media-dan-jongens.dhtml
- Online verkooprecord China verpulverd op Single's Day
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4183932/2015/11/11/Online-verkooprecord-China-verpulverd-op-Single-s-Day.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Logi Create maakt je iPad Pro productiever
http://www.elektrozine.be/ez/article/9588/Logi-Create-maakt-je-iPad-Pro-productiever.html
- Vrouwen grijpen sneller naar dekentje, mannen verhogen thermostaat
http://www.elektrozine.be/ez/article/9594/Vrouwen-grijpen-sneller-naar-dekentje-mannen-verhogen-thermostaat.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Hoe de sociale netwerken de verkoop van make-up aanzwengelen
https://www.digimedia.be/News/nl/18863/hoe-de-sociale-netwerken-de-verkoop-van-makeup-aanzwengelen.html
- Belgische bedrijven zijn minder digitaal dan ze denken
https://www.digimedia.be/News/nl/18862/belgische-bedrijven-zijn-minder-digitaal-dan-ze-denken.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Adobe Premiere Elements 14
http://computertaal.info/2015/11/19/review-adobe-premiere-elements-14/
- Ontdek met Mft2Csv wat andere gebruikers op je pc doen
http://computertaal.info/2015/11/17/ontdek-wat-andere-gebruikers-op-je-pc-doen-met-mft2csv/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Yahoo Mail weert sommige Adblock-gebruikers in kader van een test
http://tweakers.net/nieuws/106424/yahoo-mail-weert-sommige-adblock-gebruikers-in-kader-van-een-test.html
- Volvo en Microsoft willen HoloLens naar autoshowrooms brengen
http://tweakers.net/nieuws/106411/volvo-en-microsoft-willen-hololens-naar-autoshowrooms-brengen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- FLAVR maakt van thuiskoks minitraiteurs
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/flavr-maakt-van-thuiskoks-minitraiteurs/article-normal-627189.html
- Windows bestaat 30 jaar
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/windows-bestaat-30-jaar/article-normal-627121.html



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- De banksector: het volgende grote slachtoffer van uberisering?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/wordt-de-banksector-ook-het-slachtoffer-van-uberisering
- Samsung pompt 4,9 miljoen euro in Antwerpse start-up Sentiance
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/samsung-pompt-4-9-miljoen-euro-in-antwerpse-start-up



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WIKIPEDIA: PAGINA'S LEZEN ZONDER DE INTERNE LINKS

In de volgende dagen brengen wij je enkele tips, specifiek om beter te werken met Wikipedia. De tips zijn gebaseerd op een artikel bij Thought Catalog, dat op zijn beurt de mosterd haalde bij Quora.
Om te beginnen een tip om de artikels iets gemakkelijker te kunnen lezen. Normaal gezien is de tekst op de pagina's zwart, maar soms lijkt die blauw omdat elk woord in het artikel een link is naar een andere pagina op de online encyclopedie. Wil je liever storingvrij lezen, dan kan dat: ga gewoon naar de adresbalk in je browser, en tip achteraan de url van de pagina waar je nu bent
&printable=yes
In de zijbalk is er trouwens ook een optie "Printable version", die hetzelfde effect geeft.
http://thoughtcatalog.com/arti-agarwal/2014/08/7-hacks-you-can-use-to-use-wikipedia-in-new-ways/


WIKIPEDIA: ARTIKELS VOLGEN VIA RSS OF EMAIL MELDINGEN
Wil je opvolgen of er wijzigingen gemaakt worden aan bepaalde pagina's, dan kan dat. Wat handig kan zijn wanneer je bijvoorbeeld wil voorkomen dat er vandalen een bepaalde pagina die je nauw aan het hart ligt, beschadigen. Of wanneer je wil weten wanneer er iets nieuws over dat bepaald onderwerp verschijnt.
Om jezelf te abonneren op de RSS feed van dit artikel, klik je op het tabblad History / Geschiedenis, en kies je daar RSS of Atom feed in de toolbox in de linker balk. Je krijgt dan een link in deze vorm:
en.wikipedia.org/w/index.php?title=Paris_Hilton&action=history&feed=atom
Je kan zelfs je eigen feed aanmaken, door het woord Paris_Hilton in bovenstaande url te vervangen door een onderwerp naar keuze zoals Adobe_Photoshop of Google.


WIKIPEDIA: ARTIKELS VINDEN OVER MENSEN / PLEKKEN / GEBEURTENISSEN VLAKBIJ JOUW HUIS
Ga daarvoor eerst naar Google Maps, ful daar het adres in van je huis (of een andere plek uiteraard), en activeer dan de Wikipedia laag op de kaart. Die vind je in de hoek rechts boven van de kaart.
Zoom in, en je zal icoontjes zien op de kaart die lijken op het Wikipedia icoon. Klik op zo'n markeerpunt om het bijhorende Wikipedia artikel te lezen.


WIKIPEDIA: DE HELE WIKI DOWNLOADEN
Wil je de wikipedia op je eigen computer hebben, om die altijd te kunnen raadplegen, ook zonder internetverbinding, dan kan dat. Hieronder vind je de link van de hele database, in SQL / XML formaat
http://download.wikimedia.org/backup-index.html
 



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

STANDAARD IOS APPS VERVANGEN DOOR EEN ALTERNATIEF: GOOGLE MAIL VS APPLE MAIL
Verleden week waren wij begonnen met een reeks waarin apps aangereikt worden die net zo goed, soms zelfs beter zijn dan de standaard apps die er op je iPhone of iPad ingebakken zijn. Aan jou om deze apps uit te testen, en de keuze te maken. Aan ons om de informatie door te geven dat er wel degelijk een keuze bestaat.
Volgens Business Insider, waarop dit artikel gebaseerd is, zou de Mail app van Apple een van de afschuwelijkste standaard apps zijn die in iOS verpakt zijn. Gelukkig kan je beroep doen op alternatieven zoals die van Google: Google Mail. Gratis, netjes, met naadloze synchronisatie met de cloud en desktop versies.
https://itunes.apple.com/gb/app/gmail-email-from-google/id422689480?mt=8
http://uk.businessinsider.com/apple-default-stock-app-replacements-2015-11


STANDAARD IOS APPS VERVANGEN DOOR EEN ALTERNATIEF: GOOGLE MAPS VS APPLE MAPS

Apple Maps heeft nog een hele achterstand in te halen op Google Maps, vooral in landen buiten de VS. Apple Maps is wel stilaan aan het groeien, maar het valt gewoon niet te ontkennen dat Google meer data heeft, waaronder ook openbaar vervoer in Europese landen, die het toch echt beter maken boven Apple Maps. Bovendien werkt Google Maps ook met Googlessearch in Safari.
https://itunes.apple.com/gb/app/google-maps/id585027354?mt=8


STANDAARD IOS APPS VERVANGEN DOOR EEN ALTERNATIEF: WUNDERLIST VS REMINDERS
Wunderlist is volgens kenners een van de beste to-do tools, die je aan je taken herinneren. Apple heeft zijn eigen Reminders app, die ook iets dergelijks doet, maar dan met veel minder opties. Microsoft heeft weliswaar het bedrijf achter Wunderlist gekocht, maar je kan de app nog altijd in zijn iOS versie verkrijgen. Wellicht zal hij later in Outlook geïntegreerd worden. Maar dat is toekomstmuziek.
https://itunes.apple.com/gb/app/wunderlist-to-do-list-tasks/id406644151?mt=8


STANDAARD IOS APPS VERVANGEN DOOR EEN ALTERNATIEF: DARK SKY VS. WEATHER
Op de iOS toestellen staat Weather, om het weer te voorspellen. Maar Dark Sky is een knapper vervanger, die toch wel wat meer kan. Zoals bijvoorbeeld het weer voorspellen voor de volgende minuten.
https://itunes.apple.com/us/app/dark-sky-hyperlocal-weather/id517329357?mt=8


TAPINRADIO: INTERNETRADIO
Met deze gratis radio kan je naar duizenden internet radiostations luisteren, en de inhoud ervan zelfs meteen opnemen.
http://www.raimersoft.com/tapinradio.aspx


TIXATI: BITTORRENT IENT


12,5 MB - Windows - freeware
Voor alle duidelijkheid: het BitTorrent protocol is zelf niet illegaal. Het zijn de gebruikers die illegale content ermee downloaden, die in de fout gaan. Maar er bestaan ontelbare perfect legitieme toepassingen van BitTorrent. Met deze eenvoudige en gebruiksvriendelijke client kan je aan de slag.
http://www.tixati.com/


NETBALANCER: ZELF PRIORITEITEN STELLEN
Windows 10 - 4,5 MB - freeware
Met deze tool kan je zelf bepalen welke diensten die je op dat moment downloadt van het internet prioriteit moeten krijgen. Bij de gratis versie kan je maximaal 3 prioriteiten instellen, bij de betalende heb je er meer.
https://netbalancer.com/


SOFTPERFECT NETWERK-SCANNER
Windows - 2,7 MB - freeware
Met deze tool kan je de IP, SNMP en NetBIOS bereiken scannen. Met behulp van ICMP requests doorzoekt de tool het IP bereik van een lokaal netwerk en lijst alle antwoordende eindtoestellen op. Je kan ook de informatie over alle netwerk computers opvragen via WMI, SNMP, HTTP, Netbios.
https://www.softperfect.com/products/networkscanner/


VRIJDAG APP-DAG: FIGHT FOR SURVIVAL

Bij InformationWeek vonden wij een leuke reeks met de beste apps voor de iPhone - maar waar je misschien nog nooit van gehoord hebt (of toch wel!)
Om te beginnen deze: Zombies, Run! Dat is een game en audio avontuur dat je kan beluisteren wanneer je aan het lopen of joggen bent. Een intrigerend concept, om te ontdekken!
https://www.zombiesrungame.com/
http://www.informationweek.com/it-life/10-iphone-apps-youve-never-heard-of-/


VRIJDAG APP-DAG: TWO DOTS
Nog een app voor de iOS toestellen waarmee je heel wat plezier beleven kan: je moet in dit game stipjes verbinden om vierkanten te maken. Er zijn al 310 levels van het game beschikbaar, altijd moeilijker en moeilijker!
http://weplaydots.com/twodots.html
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens

  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
"Camouflage condoms: So they won't see you coming."
-cool quotes-