Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
3/9/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 915 van 20/8/2015



Gegroet lezer,

Einde augustus. Een heerlijke zomer die ten einde loopt - en waarvan u hopelijk ten volle hebt kunnen genieten. Wij hebben dat op onze bescheiden manier gedaan - een beetje fysiek werk in huis en tuin, en beetje digitaal werk, maar dan wel genietend in het groen. Heerlijk toch!

Deze week kon onze redactie door een samenloop van omstandigheden niet de gewoonlijke hoeveelheid artikels verwerken die u van ons gewend bent. Iets meer nieuws, tips, sites, software. Maar toch nog genoeg om u dapper aan het experimenteren te zetten.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



WORDT HET RTBF EEN INSTRUMENT VOOR CENSUUR?
Even dit: met RTBF verwijzen wij uiteraard niet naar de (oude) benaming voor de Belgische Franstalige radio en tv, maar naar het Right To Be Forgotten, een verplichting die de EU opgelegd heeft aan zoekmachines om, wanneer je naar een persoon zoekt, verwijzingen naar oude, niet meer relevante artikels op het web te de-indexeren.

RTBF is heel omstreden. Oorspronkelijk is het bedoeld als een middel voor de bescherming van jouw privacy. De EU redeneert als volgt: wanneer er iets in jouw verleden gebeurd is waarop je niet trots bent, en het heeft geen relevantie meer met wat jij nu doet, dan zou dat, voor de komst van het digitale tijdperk en de zoekmachines, gewoon "verleden" zijn, dood en begraven. Maar door de zoekmachines kan die informatie wél gevonden worden. Een dronken zuippartij als student, een foute posting in het vuur van een discussie, ... alles is te vinden, wanneer iemands naam in een zoekmachine ingegeven wordt. En dat is eigenlijk wat de EU met RTBF wil bereiken: niet de oorspronkelijke info schrappen, want die staat nog altijd op het web. Maar wel verhinderen dat het, dankzij het olifantengeheugen van de zoekmachines, blijft opduiken, jaren nadien, en mensen blijft achtervolgen..

Is dat censuur, zoals verschillende waarnemers beweren? Misschien wel, misschien niet. De oorspronkelijke informatie staat nog altijd online, dus in die zin is het geen censuur. Maar het wordt wel moeilijker gemaakt om die informatie te vinden, en dat zou je dus als censuur kunnen opvatten. De meningen zijn verdeeld dus.

De voorbije week werd er een nieuw hoofdstuk geschreven in RTBF. Want een Britse regulatorheeft bevolen dat Google nu ook links moet verwijderen naar artikels waarin media berichten over de links die gede-indexeerd werden. Bijvoorbeeld: persoon X heeft gevraagd dat een link naar een artikel bij nieuwssite Y uit de Google-index verwijderd wordt. Y doet het, maar schrijft nadien een artikel waarin het alle links opsomt die onder RTBF verwijderd moesten worden, en noemt daarbij X met naam en toenaam. Dit artikel wordt uiteraard ook door Google geïndexeerd. En het is deze verwijzing die de regulator nu bevolen heeft om te verwijderen.

Censuur of wraakartikels?
Hoe moet je daar nu tegenover staan? Het is een grijs gebied, want zo zou je, volgens sommige bronnen, in een vicieuze cirkel terecht kunnen komen waarin artikels die verwijzen naar artikels die verwijzen naar artikels, verwijderd moeten worden. Zelfs dit artikel. Toch is het niet zo. Ons eigen artikel bijvoorbeeld schrijft alleen over de probleemstelling van RTBF, zonder verwijzing naar individuele gevallen met naam en toenaam. Sommige artikels die volgens de regulator gede-indexeerd moesten worden, zijn misschien gewoon wraakartikels van gefrustreerde media, die boos zijn omdat hun content niet meer in de Google-index zit. Zij hadden wellicht ook geschreven kunnen worden zonder naam en toenaam te vermelden.

Kortom, een onderwerp waarover het laatste woord nog niet gezegd is. En waarover iedereen die met het digitale bezig is, zich voortdurend vragen moet stellen. Hoever kan dit gaan? Moet de beoordeling van te verwijderen links overgelaten worden aan de zoekmachines zelf, of moet er een onafhankelijk instituut komen? Of moeten er geen technologieën bedacht worden die  via een simpele melding "update" bij een oorspronkelijk artikel, dat bericht nuanceren of toelichten met excuses of uitleg van de betrokken persoon? Zo wordt niet aan geschiedvervalsing gedaan en kunnen zoekmachines nog altijd het neutrale doorgeefluik blijven dat ze nu zijn...

Meer bij Search Engine Land en The Guardian.
http://searchengineland.com/uk-regulator-to-google-you-must-de-index-follow-up-stories-about-right-to-be-forgotten-subjects-228622
http://www.theguardian.com/technology/2015/aug/20/google-ordered-to-remove-links-to-stories-about-right-to-be-forgotten-removals




CHROMEBOOKS MAKEN FURORE OP DE SCHOOL
Het einde van augustus, en de uitstalramen van de winkels hangen vol met "Terug naar school" affiches. Tijd dus om even stil te staan bij computers op school, en de nieuwste trends daar. En wat blijkt? Een rapport van IDC toont aan dat het gebruik van computers in alle vormen nog toeneemt op school.

In de VS zijn de verkopen van desktop computers, laptops, tablets en 2-in-1 voor scholen jaar over jaar gestegen met 33%. De Chromebooks blijken daarbij de overhand te halen: hun gebruik steeg met 310% naar 3,9 miljoen eenheden, terwijl de verkoop van iPads daalde met 6,9% naar 2,7 miljoen eenheden.

Een logische conclusie, zo lijkt het ons. Op school moet je nu eenmaal kunnen werken, en de mogelijkheid om te multitasken en comfortabel te typen op een klavier zijn twee eigenschappen die de Chromebook wél, en de iPad niét heeft. Daar komt nog bij dat alles wat op de Chromebook staat, in de cloud zit. Voor leerkrachten is het heel gemakkelijk om bijvoorbeeld een leerprogramma op een centrale cloud te zetten, en de Chromebooks vanop afstand te beheren.

Maar ook Microsoft is nog aanwezig op deze markt, en zelfs heel prominent. In 2014 werden ongeveer 4,9 miljoen Windows toestellen, inbegrepen notebooks en desktops, aan scholen verkocht. Daarmee is Microsoft goed voor ongeveer 38% van de educatieve markt, aldus IDC.

Apple, met zijn desktops, notebook compuers en tablets is goed voor ongeveer 32% van de educatieve markt. Er werden 4,2 miljoen toestellen verscheept. Alhoewel Apple dus goed is voor 32% van de markt, gaat het ook hier met het merendeel van de winst lopen: bijna de helft van alle dollars die in onderwijsinstellingen aan computers besteed worden, gaat naar Apple. Toch een gedachte om even stil bij te staan, heren en dames schooldirectie, wanneer jullie je toch al krappe budget moeten uitdokteren?

Op de tweede link een YouTube filmpje dat het gebruik van Chromebooks op school promoot, en de derde een straf staaltje van hoe Chromebooks en educatieve apps kunnen samenwerken.
http://bits.blogs.nytimes.com/2015/08/19/chromebooks-gaining-on-ipads-in-school-sector/
https://www.youtube.com/watch?v=rYp6WBvqmeM&feature=youtu.be&t=42s
https://www.youtube.com/watch?v=mSbZQNJwPuI




MOZILLA: FIREFOX ZAL EEN BEETJE MEER CHROME WORDEN
Mozilla is begonnen aan een reeks veranderingen, waardoor Firefox een beetje meer zal werken zoals Chrome momenteel doet. De wijzigingen moeten Firefox veiliger en stabieler maken. Maar zij hebben ook een nadeel: Firefox  zal je minder aan je eigen voorkeuren kunnen aanpassen, en hij zou wel eens meer systeembronnen kunnen eisen bij zijn werking.

Een van de belangrijkste wijzigingen is de manier waarop extensies of add-ons werken in de browser. Voortaan zullen die volgens een nieuwe methode moeten werken, die erg lijkt op wat Chrome en Opera momenteel doen. Dat betekent dat de huidige Firefox extensies terug opgebouwd moeten worden - maar het heeft wel het voordeel dat de bestaande extensies voor Chrome en Opera mits erg kleine wijzigingen ook op Firefox zouden werken.

Verder zullen alle extensies ook eerst een veiligheidscontrole moeten passeren, vooraleer zij geïnstalleerd kunnen worden. Momenteel gebeurt dat enkel voor de extensies die in de officiële add-ons galerij van Mozilla staan. Naar wij van verschillende bronnen vernomen hebben betekent dit niet dat je geen extensies meer zal kunnen installeren die niét afkomstig zijn van de officiële add-ons galerij - je hebt die vrijheid nog altijd, maar je zal een waarschuwing krijgen.

Een goede zaak eigenlijk, want sommige extensies doen je browser eigenlijk meer kwaad dan goed en lassen bijvoorbeeld advertenties in op de sites die je bezoek, veranderen je homepage of je favoriete zoekmachine, enz.

Andere wijzigingen hebben meer te maken met de manier waarop Firefox werkt, zoals hij met tabs omgaat. Ook hier weer wordt het voorbeeld van Chrome genomen, waarbij de browser frame afgescheiden is van de content; wanneer één tab crasht, dan gaat niet de hele browser onderuit.

Meer technische informatie bij The Verge en Mozilla zelf. Je vraagt je wel af of, wanneer Firefox zo hard op Chrome gaat lijken, het niet beter is wanneer die twee versmelten...
http://www.theverge.com/2015/8/21/9186809/firefox-becoming-more-like-chrome-extension-changes
https://blog.mozilla.org/addons/2015/08/21/the-future-of-developing-firefox-add-ons/



NIEUWE ANDROID TOESTELLEN: MINDER GOOGLE
Google ligt de laatste tijd onder vuur van de EU, omwille van zijn dominante positie - zowel bij de zoekmachines, als bij het besturingssysteem Android. En wellicht hebben de onderzoeken die de EU naar Google / Alphabet instelt, ervoor gezorgd dat Google deze week deze toch wel verrassende aankondiging deed: op de toekomstige Android toestellen zullen minder vooraf geïnstalleerde Google apps staan.

Tot nu moest elke fabrikant bijvoorbeeld Google Play Games, Google Play Books, Google+ en Google Newsstand op de toestellen zetten die hij op de markt bracht. Dat wordt nu dus afgeschaft. Eerder gebeurde dat ook al voor Google Earth en Google Keep. YouTube, Gmail en Google Maps echter moeten nog altijd geïnstalleerd staan op elk toestel.

Volgens de EU is er geen verschil tussen wat Google doet met zijn apps, en wat Microsoft vroeger deed met zijn IE browser. Dat heeft Microsoft toen 700 miljoen dollar aan boetes gekost, en het bedrijf werd verplicht om de gebruiker keuzemogelijkheden te bieden wanneer hij voor het eerst een nieuwe machine in gebruik nam, de "browser choice". En het is dat wat Google dus vermijden wil.

Meer hierover bij Marketing Land en Android Central.
http://marketingland.com/new-android-phones-less-google-app-bloatware-equals-less-eu-scrutiny-139754
http://www.androidcentral.com/your-new-phone-will-have-less-google-bloatware-and-thats-awesome



TWITTER: NU OOK MET MELDINGEN VAN DM'S OP JE DESKTOP
Twitter is nog altijd op zoek naar een manier om meer relevant te worden voor de gebruiker. Het benadrukken van de Direct Messaging, de privé-boodschappen, is daar onderdeel van. Daarom werd een tiental dagen geleden aangekondigd dat DM's niet langer beperkt worden tot 140 karakters, dit in tegenstelling tot publieke tweets. Dat zou het o.a. gemakkelijker moeten maken voor bedrijven om via Twitter aan klantendienst te doen: voortaan zouden zij geakkelijker in een DM gesprek aan de klant kunnen vragen wat het probleem is, en wat de oplossing zou kunnen zijn, zonder dat de hele Twitter-gemeenschap meeluistert.

En deze week volgt nieuwe aankondiging die in deze strategie past: voortaan heb je de optie om meldingen van nieuwe DM's ook op je dekstop te ontvangen. Voorwaarde is wel dat je gebruik maakt van de webversie, Twitter.com, en niet van speciale apps.

Hierover lees je meer bij VentureBeat, dat ook weet te melden dat er een update is voor de Android app van Twitter: voortaan zal je, wanneer je een publieke tweet deelt in een private DM, een extra functie krijgen, die het gemakkelijker maakt om te kiezen aan wie de DM verstuurd moet worden. Je ziet namelijk avatars van de bestemmelingen die je begint in te tikken, plus hun laatste tweets. Kwestie van geen vergissingen te maken ;)
http://venturebeat.com/2015/08/24/twitters-web-users-will-now-get-desktop-notifications-for-direct-messages/



TWITTER GEEFT DIPLOTWOOPS EN POLITWOOPS GEEN TOEGANG MEER TOT API
Ken je de de websites Diplotwoops en Politwoops? Dat is tenminste voer voor journalisten en bezorgde burgers. De beide sites hebben zich namelijk gespecialiseerd in het afscannen van de Twitter-profielen van bekende politici en diplomaten, op zoek naar tweets die deze gewist hebben. En vertonen die dan natuurlijk, want er moet een reden zijn waarom die tweets gewist werden, niet?

Welnu, Twitter zelf is niet ingenomen met dit initiatief, en heeft de toegang tot zijn API voor beide sites geblokkeerd. Twitter rechtvaardigt die beslissing door het feit dat de gebruiker zelf moet kunnen bepalen wat hij wist en niet, of hij nu een bekend persoon is of een gewone jan-met-de-pet. "Bedenk eens hoe verontrustend, afgrijselijk zelfs, tweeten zou worden als het niet gewist kan worden noch herroepen"?

De toegang werd om te beginnen afgesloten voor de Amerikaanse afdelingen van beide sites, maar later volgden nog een 30 landen. Open State Foundation, de organisatie achter beide initiatieven, is het daar niet mee eens. "Wat politici zeggen in het openbaar, moet voor iedereen beschikbaar zijn. Het gaat hier niet om typfouten, het is een uniek inzicht in hoe boodschappen van verkozen politici gewijzigd kunnen worden zonder verwittiging".

TechMeme verzamelde verschillende artikels over deze vorm van censuur. Op de tweede link vind je een artikel van OSF zelf.
http://www.techmeme.com/150824/p11#a150824p11
http://www.openstate.eu/2015/08/twitter-cuts-off-diplotwoops-and-politwoops-in-all-remaining-30-countries/



RUSLAND BANT WIKIPEDIA
We hebben, helaas, nog een bericht over censuur. Het lijkt er namelijk op dat de hele Wikipedia in Rusland verboden zou kunnen worden, en dat omwille van één artikel. Rusland wil dat Wikipedia het artikel verwijdert, Wikipedia weigert daarop in te gaan.

Het gaat met name om een artikel over charas, een vorm van cannabis. Een aanklager in het stadje Chyorny Yar in Zuid-Rusland, een stadje met 8.000 inwoners, vond om een of andere reden dat het artikel niet kon. Het artikel vermeldde enkel dat "charas een hasjish vorm van cannabis is die handgemaakt wordt in Indië, Libanon, Pakistan, Nepal en Jamaica". Plekken die ver, ver weg liggen van Chyrony Yar. Wat de exacte reden is, weet niemand, maar de aanklager van die stad vond dat die vermelding weg moest uit de Wikipedia-versie in het Russisch. Een rechtbank in zijn gemeenten bekrachtigde zijn eis.

Het merkwaardige verhaal lees je bij The Washington Post. Meer artikels hierover bij TechMeme
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/08/24/russias-war-with-wikipedia/?postshare=3741440456063397
http://www.techmeme.com/150824/p26#a150824p26



AIRBNB ZAL IN FRANKRIJK DE TOERISTENTAKS INNEN
Zoals al vaker gezegd: nieuwe 'marktverstorende' diensten zoals Uber en AirBnB hebben hun verdiensten - zij verstoren inderdaad vastgeroeste markten met een nieuw aanbod. Uber door gewone burgers voor taxichauffeurs te laten spelen, AirBnB door gewone gezinnen in staat te stellen kamers te verhuren aan toeristen, en dit alles op een simpele manier, digitaal te boeken en te betalen. Alleen, en dat is het probleem: wanneer Uber-chauffeurs en AirBnB verhuurders de rol overnemen van taxi's en hotels, en die laatsten moeten taksen en vergunningen betalen, moeten in orde zijn met verzekering, brandveiligheid, dan moeten de Uber en AirBnB mensen dat ook zijn. En als de klassieke aanbieders belastingen moeten betalen over hun inkomsten, dan moeten de 'nieuwe' aanbieders dat ook doen, dat is toch logisch, niet?

Uber lijkt dat echter niet te verstaan. AirBnB wel, en het schikt zich naar bestaande wetten, zonder daarom afbreuk te doen aan het innoverende van zijn dienst. Zo is in Frankrijk (maar ook in België) een toeristentaks verschuldigd op logies tegen betaling. Voor simpele gezinnen die af en toe een kamer verhuren was dat tot nu toe een hele rompslomp, vandaar ook wellicht dat de meeste aanbieders deze taks 'vergaten' te betalen.

AirBnB wil het spel echter eerlijk spelen, en daarvoor verdient het alle lof. Recent is in Frankrijk de wet gewijzigd die het innen en doorstorten van de toeristentaks vereenvoudigt door centralisering. En AirBnB maakt hiervan gebruik: het zal, beginnend met Parijs en later uitbreidend tot heel Frankrijk, de toeristentaks innen en aan de Franse staat doorstorten. AirBnB heeft zich trouwens ook in andere landen in regel gesteld met de bestaande wetgeving, bijvoorbeeld in San Francisco, Washington DC, Chicago, en zelfs Amsterdam.

Concreet betekent dit dat je voor een overnachting in Parijs via AirBnB voortaan 0,83 euro per persoon per nacht extra moet rekenen. Zoveel kost het om in regel te zijn met de wet, en eerlijk spel te spelen. Mooi van AirBnB dat het deze extra moeite doet. Kon Uber nu ook maar eens besluiten om het spel ook fair te spelen...

Meer bij TechCrunch en Ubergizmo.
http://www.ubergizmo.com/2015/08/airbnb-will-start-collecting-tourist-tax-in-paris/
http://techcrunch.com/2015/08/25/airbnb-daccord/#.hzp6ul:3rHv



SLACK WIL MET 'ADD TO SLACK' DE (ZAKEN)WERELD VEROVEREN
Steeds vaker hoor je praten over Slack, een chat app die vooral voor bedrijven bedoeld is. De app is dan ook erg gebruiksvriendelijk, en je kan hem aanpassen aan je eigen behoeften via de vele add-ons van derden. Daarvan zijn er ondertussen al meer dan 80. Zo is er bijvoorbeeld een Twitter integratie waardoor een merk een melding krijgt zodra de account een boodschap krijgt.

Maar veel ontwikkelaars hebben ook hun eigen Slack apps gemaakt, specifiek voor de noden van hun bedrijf. Om die apps te laten communiceren binnen slack met anderen die deze app niet hebben. Dat zou nu dus echter veranderen: Slack heeft de "Add to Slack" button uitgebracht, en daarmee kan je als ontwikkelaar jouw app meldingen laten zenden naar Slack.

Een button die heel veel potentieel heeft. Zo heeft Box, een dienst om bestanden in de cloud te bewaren, al de Add To Slack button geïntegreerd, zodat je een bestand vanuit Box naar een Slack chatroom kan zenden zonder de app te moeten verlaten.

Tegelijkertijd heeft Slack ook het aantal apps dat je als Slack-gebruiker met een gratis account kan hebben, opgetrokken van 5 naar 10. Deze Add-to-Slack button zou wel eens het begin kunnen zijn van een heus winkeltje waar je Slack-apps tegen betaling kan aanschaffen.

Meer hierover bij Business Insider, Venturebeat en ZDNet.
http://www.zdnet.com/article/slack-opens-gateway-to-more-third-party-content-with-latest-update/
http://venturebeat.com/2015/08/25/slack-launches-the-add-to-slack-button-to-make-it-easier-to-integrate-apps-and-content/
http://uk.businessinsider.com/add-to-slack-button-enables-more-integrations-2015-8?op=1?r=US&IR=T



PAYPAL LANCEERT ONE TOUCH BETAALDIENST IN EUROPA EN AUSTRALIË
Aankondigingen over nieuwe betaaldiensten die gelanceerd zouden worden waren er volop de laatste maanden. Betaling via de smartphone, met of zonder NFC, via allerlei apps, zelfs via de smartwatch: het zou allemaal mogelijk moeten worden. Maar echt veel van die nieuwe betaalwijzen zal je nog niet ervaren wanneer je in de gewone supermarkt iets betalen moet. Het is nog altijd de klassieke betaalterminal, waar je je "mister cash" (bancontact) betaalkaart in stopt. En in sommige zaken zoals Panos kan je ook via een smartphone app betalen, die dan gekoppeld is aan je kredietkaart.

Het blijft echter nog afwachten welke nieuwe betaalmethoden echt zullen doorbreken en gemeengoed zullen worden. Daar is er deze week nog eentje bij gekomen: OneTouch van PayPal. Dat is een dienst die gebaseerd is op Touch, een product dat oorspronkelijk voor een bepaald bedrijf gecreeerd werd. Het gaat om een button in ingebouwde apps op je mobiele toestel maar ook in de check-out procedure van je browser. Je kan daarbij voor de bestelde goederen betalen met één klik, zonder verder nog bijkomende facturatie of leveringinformatie te moeten invullen.

OneTouch ging van start in 13 nieuwe markten, waaronder België en Nederland.

Om dus uit te testen!
https://stories.paypal-corp.com/home/paypal-one-touch-is-now-being-used-by-millions-of-people-and-available-in-16-countries
http://venturebeat.com/2015/08/25/paypals-one-touch-checkout-service-now-available-across-europe-and-australia/



DE "LIVE" SCHIETPARTIJ OP TWEE REPORTERS EN DE SOCIAL MEDIA
De account van de dader werd 8 minuten later geschorst, maar de beelden werden meteen gedeeld... en automatisch afgespeeld

Bij de schietpartij woensdag in de Amerikaanse staat Virginia, waarbij een journaliste en een jonge cameraman gedood werden,  dienen enkele kanttekeningen geplaatst te worden. Dit incident toont immers opnieuw de (soms misplaatste) kracht aan van de social media als het op nieuws aankomt. Maar ook de ongewenste effecten van het automatisch spelen van video's, een beslissing die zowel Facebook als Twitter genomen hebben om toch maar meer "eyeballs" te hebben voor hun advertenties.

Eerst even de feiten op een rij. Woensdag heeft een man, ene Vester Lee Flanagan, een journaliste en een cameraman neergeschoten terwijl zij live op tv waren en hun reportage brachten. Wie op dat moment naar de zender keek, zag hoe het beeld plots zakte naar de vloer, hoorde de schoten, zag de bloeddruppels op de grond. Afgrijselijk om mee te maken, en het nieuws met de beelden gingen snel de wereld rond. De dader werd snel geïdentificeerd, werd opgespoord, maar overleed nadat hij zwaargewond was bij een zelfmoordpoging.

Maar blijkbaar had de dader zelf de moorden gefilmd, en op zijn Twitter en Facebook account gezet. Twitter sloot, zodra het hiervan op de hoogte was, de account af, 8 minuten nadat de video gepost was. Facebook reageerde door het profiel van de dader te verwijderen, en de pagina die hij aangemaakt had. Maar  zoals gewoonlijk gebeurt in sociale media, kan je het delen van een tweet, een posting, een filmpje, niet meer tegenhouden eens het daar circuleert.

Buiten het feit dat het delen van een dergelijke film eigenlijk geen nieuwswaarde heeft, alleen getuigt van een morbide belangstelling, een voyeurisme, is er ook nog het feit dat veel gebruikers in de social media hun instellingen zo hebben gekozen dat video's automatische afgespeeld worden. En zij dus, wanneer een van hun vrienden een dergelijk filmpje gedeeld heeft, ongewild geconfronteerd worden met deze gruwel. Net zoals enkele maanden geleden, toen het internet overspoeld werd met de onthoofdingsvideo's van IS. Ons advies dan ook: schakel dat automatisch afspelen van filmpjes uit. 

Een artikel dat dieper ingaat op sociale media en schokkende beelden die het wereldnieuws halen bij Wall Street Journal.
http://blogs.wsj.com/digits/2015/08/26/video-of-virginia-shooting-auto-played-on-twitter-and-facebook/



YOUTUBE GAMING VAN START... EN NETFLIX HAALT YOUTUBE STERREN BINNEN
Twee berichten vandaag die rond YouTUbe draaien. Om te beginnen is YouTube Gaming woensdag van start gegaan. Via de website zal je voortaan niet alleen games zien, maar kan je ook live streams bekijken van games op het moment dat zij gespeeld worden, tijdens grote toernooien.

Nu is dat laatste de specialiteit van de website Twitch, dat zich een heel publiek opgebouwd heeft rond de live streams, en waar er echte streaming helden zijn die er naam en faam gemaakt hebben. Velen menen dan ook dat YouTube met zijn Gaming dit publiek wil weglokken. Maar verschillende commentatoren zien dat nog niet snel gebeuren. YouTube heeft sowieso veel meer kijkers, nu al. Twitch heeft zijn helden, en ook YouTube had al helden in streaming games. Die gaan niet meteen terug van nul beginnen bij de 'concurrentie'.

In elk geval is het zo dat je voortaan bij YouTube Gaming alles vindt rond gaming, want alle filmpjes ooit op YouTube gezet rond gaming, worden nu automatisch naar deze afdeling doorgesluisd. Je krijgt ook persoonlijke suggesties voor games die je zouden kunnen interesseren, gebaseerd op de games en kanalen die je nu al verzameld hebt in je profiel - zoals je gewoon bent bij YouTube eigenlijk. En verder wordt het ook gemakkelijker gemaakt om zelf een live stream op te starten. De uitleg daarvoor vind je op de eerste link. (1)

Volgens GeekWire zijn de eerste reacties op Google Gaming positief. (2) Buiten de website kan je YouTube Gaming ook als app verkrijgen voor iOS en ANdroid. '4)(5)

NetFlix haalt YouTube tienersterren binnen
In verband met YouTube is er nog een tweede nieuwtje te melden. Deze videoafdeling van Google heeft namelijk zijn eigen sterren, zijn eigen cultfiguren, die een trouw publiek opgebouwd hebben. En het blijkt dat NetFlix nu een licentie genomen heeft op twee films die gemaakt zijn door YouTube sterren, namelijk Smosh: The Movie van het gelijknamige YouTube comedy kanaal dat 22 miljoen abonnees heeft, en Bad Night, met YouTube sterren Jenn McAllister en Lauren Luthringshausen.

Meer over de films die geprogrammeerd staan bij Netflix, maar ook over de veranderende wereld waarin YouTube overgaat naar het traditionele tv-kanaal, bij New York Times (3)
http://youtube.com/stream
http://www.geekwire.com/2015/googles-new-game-streaming-service-is-officially-live-on-youtube-and-so-far-people-like-it/
http://www.nytimes.com/2015/08/25/business/netflix-to-add-films-and-tv-series-for-teenagers.html?_r=0
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.youtube.gaming
http://appstore.com/youtubegaming




 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!




TE GEK OF GENIAAL? DE PHONE-BRELLA

Om een sms of ander soort bericht te sturen, heb je twee handen nodig. Maar wat als één hand reeds bezet is - bijvoorbeeld omdat je een paraplu vast hebt, wegens de regen die er op dat moment overvloedig neervalt?

Wel, daarvoor heeft een Koreaanse fabrikant een oplossing bedacht: de Phone-brella! Een paraplu met een speciaal gevormd handvat, dat je niet in je hand moet houden, maar over je arm schuift. Zo geniet je van je "dak" boven je hoofd, en heb je toch de handen vrij om je bericht te schrijven.

Te gek of geniaal? Laat het ons weten!
https://www.youtube.com/watch?v=ddLL4YRlIQo



TE GEK OF GENIAAL? EEN ONDERWATERDRONE

Drones doen het in de lucht. Maar waarom geen onderwater-drone gemaakt? Dat is wat een startup doet, met zijn fathomdrone. Hij vliegt niet, maar duikt onder water. Via een 30 meter lange kabel is hij verbonden met een smartphone, waar je het toestel via een app (voor iOS en Android) kan dirigeren. Het toestel is nog niet op de markt, maar voorbestellingen worden reeds aanvaard. Je moet er wel $450 voor neertellen - maar voor die prijs blijf je wel netjes droog, en denk eens aan alle duikapparatuur die je uitspaart!
Een filmpje toont hoe het zou moeten gaan
https://vimeo.com/115616822
http://www.fathomdrone.com/


 


 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



1 SEPTEMBER: TECH45 GAAT DE LUCHT IN!

Het nieuwe seizoen van onze favoriete podcast wordt grandioos ingezet: de eerste opname wordt gehouden voor een levend publiek. En ook de locatie waar zich alles afspeelt is speciaal: hoog in de lucht, in de "Boerentoren", het KBC gebouw in Antwerpen. Wil je de mensen van deze sympathieke Vlaamse tech podcast live aan het werk zien, dan weet je waar je moet zijn - maar haast je, de plaatsen zijn beperkt.
Deze speciale aflevering komt er niet alleen omdat dit het begin is van het nieuwe seizoen, maar ook omdat het aflevering ...256 zal zijn. En dat is, voor elke geek, toch een speciaal getal, niet?
Meer info op de website van Tech45.
http://tech45.eu/
http://tech45.eu/2015/08/25/255-5-op-naar-antwerpen/




Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zolang mensen Caesars en Napoleons aanbidden,
Komen er met de regelmaat van de klok Caesars en Napoleons op
Om hen het leven zuur te maken.

 
De nieuwe oogst


   
DE WERELD ANDERS BEKIJKEN: TRUE SIZE OF
Wanneer we landkaarten zien, dan geven zij meestal een platte weergave van iets dat eigenlijk bolvormig is - de aarde is nu eenmaal bolvormig.Dit leidt tot een misvorming, die je een verkeerd beeld kan geven van de omvang van landen. Deze site geeft landen weer in een "platte" vormgeving, zodat je die beter met andere kan vergelijken. Interessante observaties!
[Taal: ENG]
http://thetruesize.com/


DE WERELD ANDERS BEKIJKEN: MERCATOR PUZZLE REDUX
Dat wij een vervormd beeld hebben van de omvang van landen, is eigenlijk te danken/wijten aan de manier waarop onze Vlaamse Gerard Mercator zijn kaarten tekende. Niet overtuigd van deze vervorming? Dit online spelletje wil het bewijzen. Je krijgt een lijst met landen, en je moet ze in volgorde van grootte rangschikken. Wedden dat je ernaast zit?
[Taal: ENG]µ
http://bramus.github.io/mercator-puzzle-redux/


DE WERELD ANDERS BEKIJKEN: GLOBAL TREND TRACKER

Landen zijn meer dan een lapje grond. Er wonen mensen, en zij hebben interesses. Deze website vertelt wat de mensen bezig houdt, door je de belangrijkste trefwoorden te tonen die mensen invullen in zoekmachines.
[Taal: ENG]
http://neomam.com/interactive/trendmap/


DE WERELD ANDERS BEKEKEN: WAAR HEB JE EEN VISUM NODIG?
Zin om een reis te maken? Zorg dan maar dat je even een bezoek brengt aan deze website. Want niet in elk land ben je even welkom: voor vele landen heb je een visum nodig, vooraleer je er binnen kan. Op de site vul je in van welk land je afkomstig bent, en naar welk land je reizen wil. Simpel, maar het kan je veel onaangename verrassingen besparen!
[Taal: ENG]
http://www.visamapper.com/


DE WERELD ANDERS BEKIJKEN: RADIOISS
Deze stream gaat buitenaards: hier wordt een combinatie getoond van een videostream, live van het ISS ruimtestation, met een realtime map van zijn locatie. En daarbij hoor je de audio van ht dichtstbijzijnde radiostation op aarde. Een bijzondere ervaring!
[Taal: ENG]
http://radioiss.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NATUUR EN BOS

Deze website van het Agentschap Natuur en Bos wil je een overzicht brengen van de natuurgebieden in je omgeving. Dit agentschap van de Vlaamse overheid beheert namelijk 43.200 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Bij de zoekfunctie moet je een postcode of de naam van een gemeente invullen, en dan kiezen aan welke vereisten het natuurgebied moet voldoen: ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, kan je er met een paard komen, is het toegankelijk via het openbaar vervoer, zijn er hondenzones, enz. Handig!
[Taal: NL]
http://www.natuurenbos.be/ontdek-onze-natuurgebieden


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NEDERLANDSTALIGE CURSUSSEN VOOR HET BESPELEN VAN EEN INSTRUMENT
Lezer Henk heeft op de verzamelsite .expertpagina.nl enkele mooie subpagina's gemaakt waar je links vindt naar sites die interessant kunnen zijn wanneer je zelf wil leren een instrument te bespelen. Zowel algemene cursussen zoals notenschrift, als muziekdiensten en het online volgen van muzieklessen komen aan bod.
[Taal: NL]
http://www.leeronlinepiano.nl
http://muziekcursus.expertpagina.nl/
http://muziekinstrument.expertpagina.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SCHELDELAND
Deze website is, zoals de naam het zegt, gewijd aan het Scheldeland, maar het omvat ook de steden die rond Dender of Rupel liggen, want die monden uit in de Schelde. Je kan er kant-en-klare fietsroutes kiezen, of zelf je eigen fietsroute plannen. Idem dito voor wandel- en zelfs vaarroutes. En natuurlijk is het gedeelte cultureel erfgoed niet vergeten, om een bezoek te brengen aan monumenten en musea.
[Taal: NL]
http://www.scheldeland.be/nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: JACK FUSCO
Deze fotograaf heeft zich gespecialiseerd in nachtfoto's. Hij slaagt erin om het nachtelijk landschap een surrealistische sfeer mee te geven, maar de foto's blijven heel gedetailleerd en helder.
[Taal: ENG]
http://www.jackfusco.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOGENIEK BELGIË
Een website waar België getoond wordt in foto's; je kan kiezen op landschappen, steden, dorpen, kastelen, evenementen enz. Spijtig dat de fotograaf, in een poging om zijn foto's tegen piraterij te beschermen, het nodig vond om op elke foto een watermerk te plaatsen, wat het genieten van de foto toch afremt.
[Taal: NL]
http://www.fotogeniekbelgie.be/port/index_fotogalery.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE IDIOT TEST

Wellicht acht jij jezelf niet dom. Maar durf je het aan om deze test te dtoen? Die begint simpel, maar al gauw bedriegen jouw eigen ogen en jouw eigen verstand je! Voor de durvers.
[taal: NL]
http://www.mostaddicting.com/IdiotTest.html







Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/



(Ieder zijn meug?)
Nieuwe mijlpaal Facebook; op 1 dag meer dan 1 miljard gebruikers
http://www.belgiancowboys.be/social/nieuwe-mijlpaal-facebook-op-1-dag-meer-dan-1-miljard-gebruikers


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
(over verantwoordelijkheid bij data-lekken zouden toch duidelijke regels moeten komen)
Ziggo vindt vergoeding voor gedupeerden hack niet nodig
http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/4129755/2015/08/26/Ziggo-vindt-vergoeding-voor-gedupeerden-hack-niet-nodig.dhtml

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
(September komt eraan en dan staan studenten in de belangstelling)
Knappe Full HD-tv voor op kot
http://www.elektrozine.be/ez/article/9423/Knappe-Full-HD-tv-voor-op-kot.html

 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
  (mobiel, en toch compact)
IFA 2015: LG stelt Rolly voor, het oprolbare klavier
https://www.digimedia.be/News/nl/18518/ifa-2015-lg-stelt-rolly-voor-het-oprolbare-klavier.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

(Goede tip!)
Verhoog de snelheid van je draadloos netwerk
http://computertaal.info/2015/08/27/verhoog-de-snelheid-van-je-draadloos-netwerk/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


Google verwerpt voorlopige conclusies Europese Commissie over machtsmisbruik
http://tweakers.net/nieuws/104986/google-verwerpt-voorlopige-conclusies-europese-commissie-over-machtsmisbruik.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be



(Belgisch tv-kastje)
Chromecast-concurrent van Proximus kost 59,99 euro
De Swipebox van Proximus moet foto's, video's, muziek en andere media vlot vanop tablets en smartphones naar tv brengen.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/chromecast-concurrent-van-proximus-kost-59-99-euro/article-normal-598101.html



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


(lijkt ons mooie professionele software met praktische functies)
Antwerpse start-up lanceert online platform voor horecasector
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/antwerpse-start-up-lanceert-online-platform-voor-horeca-en-personeel




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

HANDIGE TIPS 25: BRENG GOOGLE VAN ZIJN STUK
Tik eens 'tilt' in de adresbalk in Chrome (in een Engelstalige versie!). Leuk, niet? De ingenieurs bij Google hebben echt wel heel ernstige zaken aan hun hoofd!

HANDIGE TIPS 26: EEN UPDATE VERSIE VAN EEN WEBSITE DIE NIET MEER BESTAAT
Kom je een oude link tegen, die verwijst naar een website of pagina die niet meer bestaat? Kopieer de url dan naar archive.org. Wedden dat zij nog een kopie van de website hebben?


TIP: HOE AUTOMATISCH AFSPELEN VAN VIDEO'S UITSCHAKELEN
Naar aanleiding van het artikel eerder vandaag over het schietincident in Virginia, en het confronterende van video's die automatisch beginnen te spelen, willen wij je toch even vertellen hoe je deze functie, autoplay, kan uitzetten.
Bij Facebook:
lik op het kleine driehoekje rechts bovenaan van jouw hoofdscherm in Facebook. Klik op Instellingen.
Kies vervolgens links Video's, en bij "autoplay video" zet je dit op Uit.

Bij Twitter:
Klik op je profielfoto bovenaan rechts van je hoofdfeed. Dat opent de Instellingen.
Bij het gedeelte Content moet je het vakje naast Video Autoplay uitvinken. Bevestig met Wijziging bewaren.
Zo simpel is het:

http://fusion.net/story/189095/how-to-turn-off-autoplay-video-on-facebook-and-twitter/






 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 
SNAPSHOT ON TAP
Android - freeware
Deze nieuwe tool is een onderdeel van de Bing zoekmachine voor Android. De werking kan je een beetje vergelijken met Google Now On Tap. Je kan met andere woorden de Google Now snelkoppeling in Android vervangen door een koppeling naar Bing On Tap. Wat beide tools doen: zij scannen de content op je scherm, en bieden dan informatie waarvan zij denken dat die nuttig kan zijn. IN het geval van Snapshots on tap is het informatie van Bing en van Wikipedia, en later zou daar ook nog informatie bijkomen die gevonden wordt op je eigen computer.
Na installatie zou deze tool met elke app moeten werken: je moet gewoon de home-knop lang ingedrukt houden, en de app zou "lezen" wat zich op dat moment op jouw scherm bevindt, om verwante informatie op te sporen en te vertonen in een overlay.
Meer bij Venturebeat.
http://venturebeat.com/2015/08/20/microsoft-beats-google-to-the-punch-bing-for-android-update-does-what-now-on-tap-will-do/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.bing


GOOGLE TASKS FOR GOOGLE CHROME


Windows all - Linux - Mac OS
Dit is een gratis extensie voor de Chrome browser. HIermee kan je je to-do lijstje rechtstreeks vanuit je browser bewerken en beheren. Het gaat dus met name om het Google Tasks-lijstje dat je ook al in Gmail vindt, en dat nu extra mogelijkheden krijgt. Na installatie van de extensie vind je het symbool voor Google Tasks bovenaan rechts in je browser. Klik erop, en je ziet wachtende taken, en je kan heel simpel nieuwe taken toevoegen. Alles wordt gesynchroniseerd met je Gmail task lijst op je PC en smartphone.
http://www.chip.de/downloads/Google-Tasks-fuer-Google-Chrome_50516173.html
https://chrome.google.com/webstore/detail/google-tasks-by-google/dmglolhoplikcoamfgjgammjbgchgjdd?hl=en


CAMTASIA: SCREENSHOTS
MacOS - 165 MB - demo (30 dagen - koopprijs: 85 euro)
Camtasia is de perfecte tool voor opnames en annotaties van wat er op een scherm gebeurt. Dat is dus ideaal voor mensen die een video-handleiding willen maken, of een demo van een website.
https://www.techsmith.com/camtasia.html


FB Moments app: muziekvideo van je foto's
Het is Facebook duidelijk erom te doen om Google met zijn YouTube van de troon te stoten op vlak van online video. Deze nieuwe app die Facebook deze week uitgebracht heeft, moet je in dat licht zien: Moments neemt namelijk jouw foto's en breit er een muziekvideo van. Daarbij wordt het hele arsenaal van functies dat Facebook ondertussen opgebouwd heeft, bovengehaald, zoals gezichtsherkenning om tags te suggereren. Een uitvoerige bespreking vind je o.a. bij The Verge en TechCrunch.
http://www.theverge.com/2015/8/25/9207045/facebooks-moments-app-music-videos
http://techcrunch.com/2015/08/25/facebooks-new-moments-app-now-automatically-creates-music-videos-from-your-photos/
http://momentsapp.com/



Vrijdag appdag: Etsy Local


Ken je Etsy? Dat is een website waar eenvoudige mensen, die eenvoudige dingen met de hand maken, hun producten kunnen aanbieden aan het grote publiek. Nu is er ook een app, Etsy Local, voor Android en iOS, die je vertelt welke Etsy-verkopers er in jouw omgeving zijn. Klik van op de Homepagina op deze nieuwe functie, en klik op de landkaart. Dan zou je informatie moeten zien over de aanbieder in kwestie. Etsy is van oorsprong Amerikaans, maar steeds meer kleine ambachtslui, ook in ons land, proberen via Etsy een clientele te zoeken.
http://www.webpronews.com/etsy-local-now-available-on-android-ios-2015-08
https://blog.etsy.com/news/authors/jbeyenbach/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.etsy.android
https://itunes.apple.com/us/app/etsy/id477128284?mt=8


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Zonder zakkenrollers zou ik helemaal geen sexleven meer hebben.
[Rodney Dangerfield]
-