Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/1/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 886 van 17/1/2015



Gegroet lezer,

Wellicht hebt u ook moeite om te verwerken wat er de laatste tien dagen gebeurd is. Maar we moeten verder. Niet versagen, het gewone leven zo goed mogelijk verder leven, en vooral de angst voor de terreur uw leven niet laten overheersen. Iets anders kunnen we niet. En alert blijven om de vrije meningsuiting te blijven verdedigen.

De wereld draait ondertussen door. En dus blijven wij gewoontegetrouw verslag uitbrengen over de nieuwigheden in computerland. Een van de onderwerpen die wij deze week behandeln is 3D printen. Een nieuwe industrie, met nieuwe toestellen en grondstoffen. Apparatuur om te printen, maar ook om te scannen, software om tekeningen te bewerken, en bovenal de grondstof om in de printer te stoppen. Op dat vlak vielen deze week leuke nieuwtjes te melden.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week,

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




3D SCANNING: FUEL3D

Verleden week hebben wij 7het al gehad over enkele thema's die prominent op de CES beurs in Las Vegas aanwezig waren: Internet of Things, met de sensoren die op allerlei apparatuur en toestellen aangebracht kunnen worden, zodat je via het internet van die toestellen gegevens kan opvragen en ze via apps kan besturen; het internet in de auto, met schermen die je in je auto kan brengen, en de bijhorende chips van Intel; en de activity trackers, in je smartphone, een speciale armband of een smart watch - of, wie weet wel, in andere wearables die je op je lijf draagt.

Maar er was nog een prominent thema aanwezig op de beurs: 3D scanning. 3D printing, dus voorwerpen in 3 printen met behulp van een speciale printer, is al een tijdje mogelijk. Er zijn al verschillende printers voor gewoon thuisgebruik verkrijgbaar, aan betaalbare prijzen. Maar het probleem zit bij de manier waarop je de printer kan vertellen wàt hij printen moet.

Eigenlijk heb je 3 opties bij een 3D print: ofwel kan je de data downloaden voor een object, dat door iemand anders ontworpen werd; ofwel maak je zelf een object aan via 3D modeling software en CAD tekeningen; ofwel scan je een voorwerp in 3D met een 3D scanner. De tweede en derde optie zijn echter voor weinigen weggelegd. Kunnen werken met CAD (Computer Aided Draiwing) is echt niet simpel, en weinigen gegeven. En 3D scanners waren tot nu heel duur, en van onvoldoende kwaliteit om een kwalitatieve 3D print te maken.

Dat is aan het veranderen, zo blijkt op de CES-beurs. Daar werden enkele 3D scanners voorgesteld, waaronder Fuel3D. Die zou het mogelijk moeten maken om een complex voorwerp, zoals het menselijk gelaat, in fijn detail en volledig in kleur in te scannen, en dat in een heel korte tijdspanne - niet meer dan wat je zou nodig hebben om een foto te nemen.

De trefwoorden van wat Fuel3D aanbiedt zijn dus snelheid, gebruiksvriendelijkheid, betaalbaarheid (de scanner kost $1.490) en hoge kwaliteit.

Bij de 3D scanner hoort ook de Fuel3D Studio software waardoor de scans gemakkelijk omgezet kunnen worden in bestanden om met de 3D printer te printen. Meer bij 3Dprint.
http://3dprint.com/35139/fuel3d-scanify-3d-scanner/
http://thenextweb.com/insider/2015/01/07/fuel3ds-3d-selfie-scanner-source-next-level-narcissism/



3D SCANNERS: BQ

Een tweede 3D scanner die op CES ten tonele gevoerd werd, is die van bq, een bedrijf met basis in Spanje, dat smartphones, tablets, e-readers, 3D printers vervaardigt, en nu dus ook 3D scanners. Op de CES beurs stelde bq een 3D scanner voor, de CiclopED. Die maakt gebruik van driehoeksmeting via de laser en een ronddraaiende draaitafel. En het bijzondere is dat de scanner eigenlijk zelf... via 3D geprint werd!

Het ontwerp ervan is volledig open source, en je kan met de bestanden die vrij verkrijgbaar zijn zelf de onderdelen printen die je nodig hebt. Je kan dus, als je een beetje handig bent en over een 3D printer beschikt, zelf de bq 3D printer beschikt, zelf een 3D scanner maken (je moet nog wel de elektronische componenten kopen). Of je kan enkele maanden wachten, tot het toestel commercieel op de markt gebracht wordt, en er dan een 500 dollar voor betalen.

Meer informatie en concrete specificaties bij 3DPrint.
http://www.bq.com/
http://3dprintboard.com/showthread.php?9707-bq-s-Ciclop-3D-Scanner
http://3dprint.com/35962/bq-ciclop-3d-scanner/




3D HANDSCANNERS: DE NIEUWE VORM VAN SELFIE?

Bij de 3D scanners lijkt het erop dat de markt zal opgedeeld worden in drie segmenten: een draagbare of handscanner, een desktop scanner, en een high end scanner. De scanner van Fuel3Dis zo'n handscanner, en volgens The Next Web zou die wel eens kunnen evolueren tot een nieuwe vorm van... selfie!

In tegenstelling tot traditionele 3D scanners die immobiel zijn, en met lasers werken om het beeld vast te leggen, maakt de Scanify van Fuel3D gebruik van twee camera lenzen en drie flashes om een foto te nemen. De technologie kan je vergelijken met het menselijk oog, dat beelden van je linker- en rechter oog combineert om een 3D beeld samen te stellen.

De Scanify zelf ziet eruit als het stuur van een auto, waarbij degene die het apparaat bedient die nabij het voorwerp houdt en met de linker en rechterknop bovenaan het scannen begint.

The Next Web concentreert zich vooral tot concrete toepassingen, en noemt daarbij ook het ontwikkelen van videogames, en zelfs op maat gemaakte nail art - kunstnagels dus voorzien van tekeningen, volgens de lengte, breedte en buiging van de nagel. Maar het heeft nog een extra toepassing bedacht: de 3D selfie.

Zij deden de test, en ontdekten dat de 3D scan eigenlijk hun hoofd in enorm detail weergaf - wellicht zelfs met details die je liever niet ziet, zoals rimpels en puistjes! Maar het leuke is dat je niet eens je selfie moet printen - je kan hem gewoon doorsturen naar je vrienden, die dan met die selfie aan de slag kunnen, om hem volledig rond te draaien, of zelfs te vervormen, in een viewer zoals je bij TNW ziet.

Wedden dat er een nieuwe rage van selfies ontstaan is?
http://thenextweb.com/insider/2015/01/07/fuel3ds-3d-selfie-scanner-source-next-level-narcissism/



GRATISCURSUS IN NOOD. WIE HELPT?

Trouwe lezers weten dat wij een boon hebben voor de website Gratiscursus.be. Deze site, gemaakt door Peter, brengt erg volledige handleidingen voor verschillende programma's, waaronder Office, PhotoShop, Gmail, Android, en meer. Jaar na jaar brengt Peter besprekingen uit met tips voor de nieuwste versies. Daarbij mag wel, zonder de privacy van Peter te schenden, vermeld worden dat hij het niet gemakkelijk heeft. Peter leidt namelijk aan een progressieve ziekte, die het steeds moeilijker maakt om zijn computer te bedienen.

Peter maakt de site gratis en voor niets, en de informatie is gratis beschikbaar. Maar hij heeft natuurlijk wel zijn kosten. En alhoewel je, wanneer je vrijwilligerswerk doet, door de aard van je initiatief weet dat je er geen geld mee gaat verdienen (en onze netties-redactie weet dat immers maar al te goed!), toch is het ook niet de bedoeling dat je ermee in de problemen raakt. Bij Peter dreigt dat risico wel: hij kijkt namelijk tegen een last van maar liefst 8.000 euro aan.

Peter vroeg aan zijn bezoekers wat hij nu moest doen: stoppen, of zou iemand hem kunnen helpen? De respons was enorm - heel veel steunbetuigingen, en verschillende lezers gaven hem ook een financieel steuntje in de rug, via een PayPal storting.

Het is echter een druppel op een hete plaat. Daarom dat wij graag, uit sympathie voor Peter, via onze website een oproep willen plaatsen om hem te steunen. Bekijk zijn site, bewonder zijn werk, en steun hem!
http://www.gratiscursus.be/






TWITTER, NOG ALTIJD OP ZOEK NAAR INKOMSTEN, EXPERIMENTEERT MET ADVERTENTIES

Alhoewel Twitter voor velen minder belangrijk geworden is, heeft het zijn plaats in de maatschappij - wat nogmaals bewezen werd met de verschrikkelijke gebeurtenissen in Frankrijk verleden week. Twitter is een nieuwsbron geworden. Gebeurt er iets in de wereld, dan volg je het vanop de eerste rij op Twitter - sneller dan een tv of radio het doen kan. Een nieuwssite zoals NewsMonkey heeft dat trouwens prima begrepen; waar andere nieuwssites, die slechts een flauw afkooksel zijn van hun tv-nieuws of papieren editie, uren achterop hinkten, bracht NewsMonkey updates, zich daarbij baserend op die Twitter-berichten.(1)

Maar buiten dat nieuwsaspect is het sociaal engagement op Twitter toch wat gezakt, iets wat wij zelf ook ondervinden, en wat bewezen wordt door een studie van Pew Research (2). Dat bekeek de populariteit van de sociale netwerken, en kwam tot de conclusie dat Facebook weliswaar de populairste site blijft, maar dat het minder snel groeit. Het engagement echter met Facebook is gestegen. Bij Twitter, Instagram, Pinterest en LinkedIn daarentegen is het aantal volwassenen dat gebruik maakt van de dienst wel gestegen, maar bij Twitter is het aantal mensen dat de site dagelijks bezoekt ferm gedaald: in 2013 was dat nog 46% van de gebruikers, in september 214 was dat 36%.

Twitter probeert ondertussen nog altijd economisch rendabel te worden, en geld te verdienen aan al die mensen die de berichten op Twitter zien. Daarvoor heeft het nu een nieuwe tactiek bedacht. Normaal gezien worden advertenties enkel getoond aan mensen die de Twitter app gebruiken of via de webinterface naar Twitter gaan. Maar er zijn enorm veel sites waarop Tweets getoond worden in een feed op de site bijvoorbeeld. En Twitter wil die advertenties nu ook in die feeds laten verschijnen. De inkomsten van die advertenties zouden dan gedeeld worden met de uitgever. Iets wat je eigenlijk kan vergelijken met de AdSense advertenties van Google, waarbij de uitgever van een site een stream / reeks advertenties zet, aangeleverd door Google, en waarbij de inkomsten gedeeld worden.

Twttter zou ook het gebruik van video op zijn site willen aanmoedigen. Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, is video op Facebook erg populair, en begint Facebook zelfs YouTUbe naar de kroon te steken met zijn video. Om de gebruikers, adverteerders en mediabedrijven aan te moedigen meer video's naar Twitter te uploaden, zal het video's automatisch gedurende 6 seconden laten spelen. Wil je meer van het filmpje zien, dan moet je erop klikken. Of de gebruikers gelukkig zullen zijn met deze zet, is nog de vraag - Twitter wordt zo hoe langer hoe meer multimedia, en moeilijker te scannen.  Meer hierover bij Wall Street Journal.
http://www.newsmonkey.be
http://www.pewinternet.org/2015/01/09/social-media-update-2014/
http://blogs.wsj.com/cmo/2015/01/09/twitter-planning-to-sell-ads-on-apps-and-sites-of-other-companies/




HET ANTWOORD VAN DE EU OP CHARLIEHEBDO: MEER CENSUUR?

In de nasleep op de dramatische gebeurtenissen in Parijs, klonk unisono de roep dat de vrije meningsuiting gewaarborgd moet blijven, en dat extremisme een halt toegeroepen moet worden. Om dit te kunnen bewerkstelligen zouden er allerlei maatregelen moeten komen. Nauwere samenwerking met godsdienstige leiders, (proberen te) voorkomen dat jongeren radicaliseren in de gevangenis, en vooral: het oproepen tot de jihad, de heilige strijd.

Het lijkt cynisch, maar de manier waarop ons land, en de hele EU, dat willen aanpakken, is door meer controle in te bouwen in het internet. De ministers van Frankrijk, Duitsland, Letland, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Italië, Nederland, Polen, Zweden en het VK hebben in een gezamenlijke verklaring gezegd dat op het internet weliswaar fundamentele vrijheden gewaarborgd moeten worden, dat het een forum moet blijven voor vrije meningsuiting, met eerbiediging van de wet, maar dat de providers moeten helpen om het mogelijk te maken dat materiaal dat tot haat en terreur aanzet, snel gemeld kan worden en snel verwijderd kan worden.

In het VK waren er al langer afspraken gemaakt tussen de ISP's en de overheid, waarbij die providers filters zouden gebruiken om te voorkomen dat burgers "extremistische" online content zouden zien - wat je toch als een vorm van censuur moet beschouwen. Het valt te vrezen dat in de andere EU landen eenzelfde vorm van bestrijding gekozen wordt, in plaats van gewoon content te laten aanmelden door de gebruiker.

Een van de andere maatregelen die door de EU ministers besproken werden, na de protestmeeting zondag in Parijs, was dat er meer controle zou komen op reizigers. Er zou een nieuw European Passenger Name Record framework komen. Een vorige poging tot zulk bestand, het Data Retention Directive, stuitte op verzet omwille van de inbreuk op de privacy die dit bestand zou kunnen vormen. Hopelijk vormen de gebeurtenissen in Parijs geen reden om alle privacy-bezwaren nu overhoop te gooien...

Meer bij GigaOm en TechCrunch.
https://gigaom.com/2015/01/11/eu-response-to-free-speech-killings-more-internet-censorship/
http://techcrunch.com/2015/01/12/european-ministers-call-for-increased-digital-surveillance-after-paris-terror-attacks/


BRITSE EERSTE MINISTER WIL SOMMIGE MESSAGING APPS VERBIEDEN,  EN AMERIKAANSE PRESIDENT WIL PRIVACY JUIST AANSCHERPEN

De gebeurtenissen van verleden week in Parijs blijven nog nazinderen op het internet. Zoals gisteren reeds gemeld, lijkt het erop dat de privacy van de burger het grootste slachtoffer zal worden van de terreurdaden in Parijs.

Zo is er de Britse Eerste Minister die graag zou willen dat bepaalde messaging apps of diensten, waarbij de boodschappen versleuteld worden,  verbannen zouden worden. Het gaat dan met name om Snapchat en WhatsApp.  En andere Europese politici vragen dan weer dat internetbedrijven zoals Google en Facebook meer informatie zouden geven over de online activiteiten van de internauten. (1)

Het lijkt trouwens wel de omgekeerde wereld. Waar in de voorbije maanden de Amerikanen aan de kaak gesteld werden omdat zij hun eigen burgers, maar ook elders ter wereld zomaar ongevraagd alles afluisterden, doet de Amerikaanse president nu een gebaar om de privacy van de burger terug te waarborgen. Hij heeft drie maatregelen voorgesteld. Om te beginnen zouden bedrijven verplicht worden om aangifte te doen wanneer hun database met gegevens van gebruikers gehackt wordt. Nu proberen bedrijven dat vaak te verdoezelen, om het vertrouwen van de gebruiker niet te verliezen, maar zij stellen de gebruiker zo wel bloot aan misbruik van zijn gegevens. Verder zouden de gebruikers meer controle moeten krijgen over de gegevens die bedrijven over hen verzamelen. Hier in België heeft elke gebruiker al het recht om die gegevens te mogen inzien, en desnoods te verbeteren.

Een andere maatregel zou zijn dat de makers van software die op scholen en universiteiten gebruikt worden, de gegevens van studenten die zij verzamelen niet mogen verkopen. Nu, eerlijk gezegd wisten wij niet eens dat dit gebeurde, maar het is in elk geval mooi dat er een einde aan gesteld werd. (2)

Mooi van de VS, maar denk nu niet dat Uncle Sam meteen zijn leven gebeterd heeft op vlak van de privacy. Een derde bericht leert ons dat uit een nieuw rapport blijkt dat het wel de Amerikaanse inlichtingendienst NSA is die de zich (met toestemming van de overheid) bezondigt aan het grenzeloos bespioneren van de burger, die gegevens ook doorgespeeld worden aan het FBI. Het juiste hiervan lees je bij de New York Times. Het mooie aan dit verhaal is dat deze informatie bekend werd, omdat deze krant een proces ingespannen had, in het kader van de Freedom of Information Act, tegen de Amerikaanse overheid. De macht van de pen...
http://mobile.nytimes.com/blogs/bits/2015/01/12/british-prime-minister-suggests-banning-some-online-messaging-apps/?_r=0&referrer=
http://www.nytimes.com/2015/01/12/us/politics/obama-to-call-for-laws-covering-data-hacking-and-student-privacy.html
http://www.nytimes.com/2015/01/12/us/politics/beyond-nsa-fbi-is-assuming-a-larger-surveillance-role-report-shows.html



GOOGLE MAAKT INSTANT VOICE VERTALINGEN

Microsoft en Google zijn de laatste tijd intensief bezig met vertaaldiensten. Zo kondigde Skype, de videogesprekkendienst van Microsoft, verleden maand aan dat je met Skype voortaan een simultane vertaling zou kunnen krijgen tussen Spaans en Engels. En deze week meldt Google dat het binnenkort een update uitbrengt voor zijn vertaalapp voor smartphones.

De Google Translate app werkt momenteel met geschreven teksten, die in 90 talen vertaald kunnen worden. Je kan ook de vertaling laten uitspreken, zodat je bijvoorbeeld in China je telefoon jouw vraag naar het dichtstbijzijnde metrostation kan laten uitspreken.

De update zou ervoor zorgen dat de app nu ook met gesproken tekst werkt: hij herkent automatisch welke taal gesproken wordt, en zet dat om in een tekst. Die je uiteraard ook weer kan laten voorlezen. Bovendien zou de app ook tekst in foto's kunnen herkennen. Dat wordt mogelijk doordat Google een tijde geleden een app gekocht heeft die dit deed, WorldLens. Neem bijvoorbeeld een foto van een Chinees straatnaambord, en hij zal dat voor jou vertalen. Of van een Thai opschrift op een blikje, en je komt te weten wat er in het blik zit.

Wanneer de app juist uitkomt, is nog niet geweten.
http://www.theverge.com/2015/1/11/7528625/google-real-time-voice-translation-android
http://bits.blogs.nytimes.com/2015/01/11/language-translation-tech-starting-to-deliver-on-its-promise/?_r=0



APPLE: GAMES VOOR KINDEREN, IOS 8.2 BETA, EN CHROME REMOTE DESKTOP

Drie korte berichten over Apple. Om te beginnen over games voor kinderen. In de App Store bestaat er al langer een speciale afdeling voor spelletjes voor kinderen, zodat ouders (en kinderen) die gemakkelijk weten te vinden. Maar "kinderen" is een ruim begrip, tussen een ukje van 2 en een bijna-puber van 11 is er groot verschil. Daarom heeft Apple een slimme beslissing genomen: er komen subcategorieën, tot 5 jaar, van 6 tot 8 jaar, en van9 tot 11 jaar. Bovendien heeft Apple in deze kinderafdeling ook het gratis boek "Familiy Time with Apps" gezet, dat ouders tips moet geven om kinderen slim te laten spelen. (1)

Het tweede bericht betreft een update van het iOS systeem. Speciaal daarbij is dat er voor het eerst in het besturingssysteem duidelijk verwezen wordt naar de Apple Watch. Dat is namelijk te vinden in het paneeltje voor de Bluetooth Instellingen - je ziet er de optie om je iPhone met de Apple Watch te paren. (2)

En tot slot is er het nieuws dat Google een app uitgebracht heeft waarmee je vanop een iOS toestel je Chrome computer kan bedienen - en die dus toepasselijk de Chrome Remote Desktop app voor iOS heet. Er bestond al een dergelijke tool voor het Android OS, en nu is dus iOS aan de beurt (3). Deze app kan nu al gedownload worden.
http://9to5mac.com/2015/01/12/games-for-kids/
http://9to5mac.com/2015/01/12/latest-ios-8-2-iphone-beta-adds-apple-watch-bluetooth-support-confirms-app/
http://venturebeat.com/2015/01/12/google-launches-chrome-remote-desktop-for-ios/



KAN NIEUWE ZOEKMACHINE QUANT OOIT EEN ALTERNATIEF ZIJN VOOR GOOGLE?

Velen klagen over Google - en ons hoor je ook geregeld protesteren. Google is te machtig, het waagt zich op allerlei terreinen en jaagt daar de alternatieve spelers weg door zijn macht van het getal, het bedreigt onze privacy, het verandert naar eigen willekeur de regels voor SEO, en het heeft het zelfs gewaagd om het klassieke Booleaanse zoeken met een plus- en minteken om zoektermen in- of uit te sluiten van zoekopdrachten, de deur uit te kieperen omdat het nu eenmaal dat plusteken wou hebben voor zijn Google+ netwerk...

We klagen dus, maar we blijven gebruik maken van de Google zoekmachine (en andere diensten), omdat er nu eenmaal geen alternatief is.

Wie zou het immers wagen om het op te nemen tegen een grootmacht als Google? Zou een alternatieve zoekmachine ooit een kans maken? We zullen het binnenkort weten.  Een Frans bedrijf heeft namelijk een zoekmachine opgestart, Qwant. Het heeft 20% van zijn aandelen verkocht aan de Duitse uitgever Axel Springer, om met dat geld servers te kunnen kopen in Europa. 

Momenteel werkt Qwant met 50 personeelsleden in kantoren in Parijs en Nice, zo weet de New York Times te melden. De zoekmachine belooft geen data te verzamelen, en wil ook een aparte, kindvriendelijke versie uitbrengen.

Bij de zoekresultaten zie je vier kolommen, met verschillende visies op de zoekopdracht. Een van die kolommen heet Qnowledge Graph, met algemene informatie uit sites zoals Wikipedia.

Een achtergrond over deze alternatieve zoeker bij Qwant. Om zeker eens uit te proberen!
http://www.qwant.com
http://mobile.nytimes.com/blogs/bits/2014/12/31/qwant-wants-to-be-alternative-to-google/?_r=0&referrer=



NIEUWE MATERIALEN VOOR 3D PRINTERS

Makerbot heeft aangekondigd dat er een nieuwe reeks print grondstoffen is voor 3D printers, die er niet uitzien als plastic, maar als kalksteen, esdoorn hout, hout, ijzer, brons, tenminste wanneer je ze met de Makerbot Replicator hardware gebruikt. De grondstoffen zijn zwaarder, en wanneer zij drogen vormen zij een andere textuur, maar zij zouden zich, aldus The Verge, op dezelfde manier moeten gedragen als andere modellen.

De materialen zijn gemaakt van dezelfde grondstoffen als de PLA plastic waarmee Makerbots gewoonlijk werken, maar door componenten toe te voegen kon Makerbot de nieuwe materialen haast dezelfde eigenschappen geven als het materiaal waarop zij moeten lijken. Zo kan je een "metalen" plastiek magnetiseren en het een patina geven zoals echt metaal.

Het is een hele stap voorwaarts in de ontwikkeling van 3D printers, als je het ons vraag. De foto's van het materiaal kan je vinden bij The Verge. Indrukwekkend!
http://www.theverge.com/2015/1/6/7500945/makerbot-announces-new-filaments-limestone-metal-and-wood-ces-2015



GOOGLE DOMAINS VAN START IN DE VS

Moeten hostingbedrijven zich zorgen gaan maken nu Google zich op hun terrein begeeft? Feit is dat Google, na verleden zomer zijn Google Domains dienst aangekondigd te hebben op een invitation-only basis, de dienst nu open staat voor elk bedrijf, organisatie of burger in de VS. Buiten de VS is het nog eventjes wachten.

Wat biedt Google Domains? Wel, je kan er een webdomein aankopen en verkopen (Google ondersteunt momenteel 60 domeinextensies), en beheren via een dashboard. Google werkt samen met verschillende bedrijven die websites bouwen zoals Shopify, Squarespace, Wix en Weebly zodat je in principe gemakkelijk je site kan bouwen.

En, lees nu goed, want hier zie je dus weer een staaltje van het anticompetitieve karakter van Google: heb je een website bij Blogger, de blogdienst van Google, dan wordt die automatisch in je domein geïntegreerd. Bij een Wordpress site moet je zelf manueel de broncode instellen. Blogger wordt dus weer een voetje voor gegeven - alhoewel Wordpress veel meer gebruikt wordt en, als je het ons vraagt, ook beter is.

Je krijgt ook tot 100 mailadressen voor je domein, en je kan zelfs gebruik maken van Dynamic DNS, zodat je je domein kan laten verwijzen naar dezelfde computer, zelfs wanneer het IP adres wijzigt.

Om terug te komen op onze vraag: moeten de hostingbedrijven nu schrik gaan krijgen? Uiteraard is het een concurrent meer. Maar het beheer van domeinen is geen sinecure. Je moet heel wat technische kennis hebben om alle instellingen goed te laten doorverwijzen, om aliassen en forwards te maken, enz. Zelfs met een overduidelijk en gebruiksvriendelijk dashboard zoals de mensen van het Gentse bedrijf Combell bieden, heb je nog altijd behoefte aan support. En dat is het zwakke punt van Google. Er zijn wel how-to's te vinden, en als je een probleem hebt zal je misschien het antwoord vinden door te Google'n, maar heb jij al gehoord van een telefoonnummer waar Google bereikt kan worden?  Of heb jij zelfs maar een contactpersoon bij Google die jouw dossier kan verder helpen? Wij dachten van niet!
http://venturebeat.com/2015/01/13/google-domains-opens-to-all-in-the-u-s-gets-blogger-and-dynamic-dns-integration/
http://thenextweb.com/google/2015/01/13/google-domains-public-beta-launches-us/



FACEBOOK FOR WORK: KUNNEN WERK EN PRIVÉ GESCHEIDEN BLIJVEN?

De meeste mensen mogen op het werk niet op Facebook gaan - tenzij ze natuurlijk een functie in communicatie of helpdesk hebben. Facebook is een enorme tijdverslinder waaronder de productiviteit erg lijden kan. Toch wil Facebook de bedrijven veroveren, maar dan wel met een speciale versie van het sociale netwerk: Facebook for Work of FB@Work.

Momenteel is het bedrijf al in zee gegaan met enkele bedrijven, waarmee het in beperkte mate testen deed. The Wall Street kon wat gegevens verzamelen over hoe dat bedrijfsnetwerk er zou uitzien.  Namelijk heel erg zoals het "gewone" Facebook, maar dan zonder advertenties - voorlopig althans. Want Facebook heeft nog niet beslist hoe het deze tool gaat monetiseren, dus het is niet uitgesloten dat er in de toekomst wél advertenties verschijnen zullen, aldus TechCrunch. En Facebook belooft ook dat het geen bedrijfsgegevens van de gebruikers zou bewaren. Maar ook daar moet je de nodige vragen bij 00stellen. Hoe zal Facebook jouw sociale leven in je privéleven kunnen onderscheiden van het werk? Zou je dan twee verschillende log-ins krijgen?  En als dat niet het geval is, is de verleiding dan niet groot om beide werelden te mengen, met een terugval in de productiviteit tot gevolg?

Concreet gaat het om een app, die nu al in de app store ligt, maar nog niet toegankelijk is voor alle bedrijven. Er is ook een versie die toegankelijk is via de Facebook website. Bedrijven kunnen hun eigen sociale netwerk aanmaken, en de app biedt dan samenwerkingstools. De app zou samenwerkingstools bieden, die gebaseerd zijn op wat het eigen personeel binnen Facebook zelf gebruikt om met elkaar te communiceren, om nieuws door te geven, vergaderingen te plannen en documenten te delen.

Hét grote voordeel is natuurlijk dat, als bedrijven FB@work willen invoeren als bedrijfstool, zij niet op echt veel tegenkanting zullen stoten. Waar meestal werknemers weigerachtig staan tegenover nieuwigheden die zij moeten leren, is haast iedereen wel bekend met Facebook.

Meer bij TechCrunch, The Verge,
http://recode.net/2015/01/14/facebook-sort-of-launches-facebook-work/
http://www.theverge.com/2015/1/14/7545227/facebook-at-work-beta-launches-for-web-android-ios
http://techcrunch.com/2015/01/14/facebook-at-work-ios-android/



MAAKT MYSPACE EEN COMEBACK?

Er was een tijd dat MySpace hét sociale netwerk was. Je maakte  een eigen hoekje aan, en stopte dat vol met foto's die je met je vrienden deelde. Een voorloper van Facebook dus. Toen Facebook van een netwerksite die enkel voor studenten bedoeld was, evolueerde naar een plek voor iedereen, ook je bompa en je schoonmoeder, verloor MySpace al snel heel wat van zijn aantrekkingskracht.

Alleen muzikanten bleven MySpace trouw; het was een plek waar zij de data van hun tournees bekend maakten, nieuwe muziek postten, in contact bleven met hun fans. Een rol die ook Facebook vervult, en waarin vooral Soundcloud heel sterk geworden is.

De vraag is dan ook: bestaat MySpace nog, heeft het nog een reden tot bestaan? Het antwoord op die eerste vraag is bevestigend: het bestaat nog wel degelijk. Meer nog, er zijn 50 miljoen mensen die elke maand MySpace bezoeken, zo maakte het sociale netwerk deze week bekend. Volgens een woordvoerder van MySpace is het een levendig publiek van 17 tot 25-jariigen, vooral fans van muziek en amusement. Er is zelfs originele content te vinden. In de VS bereikte MySpace in november 59,6 miljoen unieke gebruikers, een stijging met maar liefst 575% tegenover november 2013. De lofzang van MySpace kan je lezen bij Wall Street Journal (1)

Het antwoord op die tweede vraag, namelijk of MySpace nog een reden van bestaan heeft, is toch wel  ontluisterend wanneer je de Huffington Post mag geloven. De reden waarom deze mensen naar MySpace trekken, is namelijk een fenomeen dat #TBT heet. Onder deze hashtag plaatsen gebruikers van Instagram en Facebook namelijk op donderdag oude foto's, waarbij TBT staat voor Throwback Thursday. En die foto's gaan ze halen op MySpace, voor velen de eerste sociale netwerksite die zij in hun jonge jaren volgepompt hebben met hun persoonlijke foto's. MySpace ontstond in 2003, en ondertussen zjn we dus 11 jaar verder. Bron voor hilariteit dus, niet alleen de foto' maar ook het onderschrift dat je er zelf onder gezet hebt, toen.

En dat zou dus de cynische verklaring zijn voor het sterk gestegen aantal gebruikers op Myspace...(2)
http://www.huffingtonpost.com/2015/01/14/myspace-is-back-from-the-dead-to-haunt-you_n_6472868.html
http://blogs.wsj.com/cmo/2015/01/14/myspace-still-reaches-50-million-people-each-month/



MICROSOFT WIL DE ONEDRIVE BETER LATEN SYNCHRONISEREN

OneDrive bestaat al langer: het is het antwoord van Microsoft op dingen zoals Dropbox. In de laatste versies van het Windows OS is al meteen een OneDrive aangemaakt. Alles wat je daar zet, wordt automatisch gesynchroniseerd met de cloud, en je andere toestellen.

Maar er waren eigenlijk twee versies van OneDrive. Hetgeen we zojuist beschreven hebben, en dat in de gewone thuisversie zit van Windows. En een tweede versie, OneDrive for Business, dat wel de naam deelt, maar gebaseerd is op een andere architectuur, en ingebakken zit in Office 365.

Erg verwarrend eigenlijk, en daarom heeft Microsoft nu aangekondigd dat het de beide diensten nu meer gaat stroomlijnen zodat zij hetzelfde doen. Bovendien zouden gedeelde mappen automatisch gesynchroniseerd worden, en zal je ook kunnen selecteren wat je wil sync'en. Nu moet je bijvoorbeeld in OneDrive for Business àlles sync'en, of de bestanden enkel in de cloud bewaren. 

Een positief bericht, maar je zal toch nog even moeten wachten vooraleer je een concreet resultaat ziet, dat bovendien in aparte fases uitgerold zal worden, zo weet GigaOm te vertellen: voor Windows 10, vor Mac, en voor vroegere versies van Windows.

Meer bij GigaOm en ZDNet.
http://research.gigaom.com/2015/01/microsoft-to-rationalize-onedrive-sync-experiences/
http://www.zdnet.com/article/microsoft-lays-out-year-long-roadmap-for-unifying-onedrive-sync-engines/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



NOG DIT JAAR TESTEN MET ARA, HET MODULAIRE PROJECT VAN GOOGLE

Het is een intrigerend concept: een smartphone die uit aparte onderdelen bestaat, modules, en waarbij je zelf de modules kan updaten. Is je batterij slecht, dan vervang je de batterij. Is het geheugen te klein, dan koop je een module met een groter geheugen of een krachtigere processor. Het zou in elk geval veel milieuvriendelijker zijn dan om het jaar een nieuwe smartphone te moeten kopen!

Of Google nu gelooft in het project of niet, het kan niet anders dan meegaan met de trend, want als het ooit zover komt dat zulke modulaire toestellen doorbreken, dan moet ook Google zijn toestellen klaar hebben. En dus is de zoekgigant al een tijdje aan het experimenteren met wat het Project Ara genoemd wordt.

Deze week werd aangekondigd, op de tweede Project Ara developer's conferentie, hoe de planning voor het toestel eruit ziet. En daarbij kan je lezen dat er einde dit jaar een pilootproject van start gaat. Begin nu niet meteen te hopen, want tenzij je in Puerto Rico woont, zal je voorlopig niet aan zo'n toestel kunnen geraken.

Uit de aankondiging kan je opmaken dat er een Ara Marketplace komt, waar je de modules kan knopen. En er komen ook Ara  Configurator apps. Verder zouden er ook winkels komen waar de toestellen gecontroleerd worden voor je ze kan kopen. Tegen de lancering zouden er 20 tot 30 verschillende modules beschikbaar zijn in 10 verschillende categorieën.

Bij The Verge lees   je meer in een eerste algemeen artikel (1), en in een tweede artikel bij The Verge (2) kom je wat meer te weten over de Configurator app.
http://www.theverge.com/2015/1/14/7546021/googles-modular-project-ara-smartphone-will-begin-pilot-testing-in
http://www.theverge.com/2015/1/14/7547495/ara-configurator-app-project-ara-smartphone
 


  

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



DINSDAG TECH45-DAG: #226

Wie regelmatig de Tech 45 podcast volgt, weet dat de meeste panelleden grote fans zijn van i-toestellen. Deze week daarom een gesprek tussen de panelleden die een iPhone 6+ aangeschaft hadden, en die hun ervaringen ermee bespreken. Is het toestel zijn geld waarde, of hadden ze beter een Android gekocht?
Verder waagde het panel zich aan enkele voorspellingen voor de tech-trens 2015. Een aflevering dus om te bewaren, en de panelleden volgend jaar mee te confronteren!
http://tech45.eu/2015/01/07/226-gelijk-bussen-shampoo-in-de-winkel/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-226.mp3



Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Man kan niet tegelijkertijd een oorlog voorkomen,
en zich erop voorbereiden.
-Albert Einstein-


 
De nieuwe oogst


   
FIREFOX-EXTENSIE: FOXYPROXY
FoxyProxy is een gratis plug-in voor de Firefox-browser, waarmee je kan bepalen welke proxy je browser gebruikt om te surfen op sites waar enkel toegang gegeven wordt op basis van het land van waaruit je surft. De proxy kan gebruikt worden om bijvoorbeeld op je werk te surfen naar Facebook (niet doen!) enz.
http://www.chip.de/downloads/FoxyProxy-fuer-Firefox_21186094.html
http://getfoxyproxy.org/index.html


FIREFOX-EXTENSIES: DOWNTHEMALL


Deze extensie is een download manager, die ervoor zorgt dat de snelheid van de downloads verhoogd wordt, doordat er meerdere verbindingen tegelijk geopend worden naar de bron van de download.
http://www.chip.de/downloads/DownThemAll_18558154.html
http://www.downthemall.net/


FIREFOX-EXTENSIES: FASTERFOX 3
Deze extensie belooft je browser sneller te maken, door de links op een website al in de achtergrond te downloaden en in de cache te zetten. Klik je kan een van die links aan, dan wordt die meteen vertoond, zonder wachten. Het verhoogt wel iets je verkeer, maar dat zal je wel overleven ;)
http://www.chip.de/downloads/Fasterfox_38140737.html
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/rsccmanfasterfox/


FIREFOX-EXTENSIE: SQLITE MANAGER
Dit is een handige tool om je SQL database te beheren. Je kan nieuwe databases aanmaken, relaties leggen, views bepalen, triggers, enz. Ook attributen toevoegen en verwijderen kan.
https://code.google.com/p/sqlite-manager/
http://www.chip.de/downloads/SQLite-Manager_31657312.html


FIREFOX-EXTENSIE: HOLA UNBLOCKER
Deze extensie zorgt ervoor dat je bepaalde diensten die voor sommige landen voorbehouden zijn, zoals Hulu, Netflix en Pandora, toch kan gebruiken. Je IP-adres wordt namelijk gemaskeerd.
http://hola.org/
http://www.chip.de/downloads/Hola-Unblocker-fuer-Firefox_60047402.html


FIREFOX-EXTENSIE: DONOTTRACKME
Deze gratis extensie voor de Firefox browser helpt je om je privacy te bewaren. In plaats van de cookies van je computer te verwijderen, zorgt deze freeware ervoor dat ze gewoon niet op je computer belanden!
http://www.chip.de/downloads/DoNotTrackMe-fuer-Firefox_59375933.html
https://www.abine.com/index.html


FIREFOX-EXTENSIE: GHOSTERY
Ben je bezorgd over je privacy, dan moet je deze extensie eens proberen. Hij verwittigt jou namelijk wanneer nieuwsgierige snuffel scripts op bepaalde websites gegevens van jou willen ontfutselen.
http://www.chip.de/downloads/Ghostery-fuer-Firefox_37693930.html
https://www.ghostery.com/nl/


FIREFOX-EXTENSIE: LASTPASS

Deze extensie is een paswoord manager, maar een heel veilige, omdat je paswoorden beschermd worden door een meesterpaswoord. Doordat je een online account aanmaakt, kan je je paswoorden ook op alle browsers synchroniseren.
https://lastpass.com/misc_download2.php
http://www.chip.de/downloads/LastPass-64-Bit_41785353.html


FIREFOX-EXTENSIE: HEARTBLEED CHECKER
Het was een tijdje geleden groot nieuws: er waren problemen met TSL en Open-SSL-verbindingen. De "heartbleed bug" was de oorzaak. Websites dienden zo snel mogelijk hun code aan te passen. Maar hoe weet jij als gewone gebruiker of dat inderdaad gebeurd is? Met deze extensie kan je meteen zien of dat het geval is.
http://www.chip.de/downloads/Heartbleed-Checker-fuer-Firefox_69162987.html
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/heartbleed-checker/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EBOLA
Op deze website vind je alles over deze gevaarlijke ziekte. De informatie is zowel voor de gewone burger bedoeld, als voor gezondheidsprofessionals, en is afkomstig van o.a. het Instituut voor Tropische Geneeskunde, de overheidsdiensten voor volksgezondheid, en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.
[Taal: NL]
http://www.info-ebola.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KOK OP KOT

Het is geweten, studenten zijn over het algemeen geen echte koks. De meesten hebben dan ook niet echt een luxueuze keuken om rustig te kokkerellen.
Deze site wil hen een hart onder de riem steken, en hen simpele doch voedzame recepten aanreiken op basis van de producten die zij al in huis hebben. Van de site (een initiatief van CM) bestaat ook een app.
[Taal: NL]
http://www.kokopkot.be/default.aspx


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FAILLISSEMENTSDOSSIER
Een handige site voor bedrijven. Enerzijds kan je hier opvolgen welke bedrijven er in moeilijkheden zitten, maar anderzijds ook opvolgen wanneer de goederen, de activa, van die bedrijven, openbaar verkocht zullen worden om de schulden te kunnen delgen. Want op zo'n veiling kan je zelf allerlei bureelmateriaal goedkoop op de kop tikken. Spijtig natuurlijk voor de bedrijven die veel geld betaald hebben voor dat materiaal - maar ja, de ene zijn dood is de ander zijn brood...
[Taal:NL]
http://www.faillissementsdossier.be/nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BIJZONDERSTE BEKROONDE FOTO'S VAN 2014
Een artikel bij BuzzFeed waarin, zoals de titel het al zegt, erg bijzondere foto's verzameld werden die in 2014 bekroond werden. De foto's zijn afkomstig van verschillende competities, zoals Wildlife Photographer of the Year, National Geographic Traveler Photo Contest, en meer.
[Taal: ENG]
http://www.buzzfeed.com/matthewtucker/the-most-astonishing-photos-that-won-awards-in-2014#.xsoM7bmLl


VRIJDAG MULTIMEDIA: WARHORSE

Een nieuwe theatershow, die een oude kunst in de schijnwerpers zet: poppentheater. Maar dan wel levensgroot: verschillende personen bedienen een "marionet" in de vorm van een paard. Maar de bewegingen zijn zo kunstig, zo prachtig bestudeerd en naturel, dat je echt de illusie hebt een echt paard te zien. Op deze website kan je de trailer bekijken, die je een idee geeft.
[Taal: ENG]
http://www.warhorseonstage.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SHUFFLE
Een online spelletje, een mini-biljart als het ware. Je moet op een van de rode ballen klikken en de linker muisknop ingedrukt houden. Dan sleep je de muis om snelheid en richting te kiezen.
Laat de muisknop los en schiet. Om te winnenmoet je alle gele ballen van het bord spelen.
[Taal: ENG]
http://www.shockwave.com/content/shuffle/sis/shuffle.swf




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Klassiek horlogemerk Montblanc ontwerpt smartwatch
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/klassiek-horlogemerk-montblanc-ontwerpt-smartwatch/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Ontslag door sociale media: 'Maar het was een geintje'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3830400/2015/01/15/Ontslag-door-sociale-media-Maar-het-was-een-geintje.dhtml
- Geen extra kosten meer voor sms'en binnen Europa
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3828036/2015/01/12/Geen-extra-kosten-meer-voor-sms-en-binnen-Europa.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 -Samsung stelt eerste Tizen-smartphone voor  
De Z1 komt met Samsungs eigen besturingssysteem Tizen en oriënteert zich in het instapsegment.  
http://www.elektrozine.be/ez/article/8824/Samsung-stelt-eerste-Tizen-smartphone-voor.html
- Saygus V2: de topsmartphone die niemand kent  
We kennen allemaal de iPhone 6, de Galaxy S5 van Samsung en de Sony Xperia Z3. Maar dat ook minder bekende fabrikanten echte topsmartphones kunnen maken ...  
http://www.elektrozine.be/ez/article/8821/Saygus-V2-de-topsmartphone-die-niemand-kent.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Bent u klaar voor "Facebook at Work"?
http://www.digimedia.be/News/nl/17571/bent-u-klaar-voor-facebook-at-work.html
- Coming Home App kondigt je aankomst aan!
http://www.digimedia.be/News/nl/17580/coming-home-app-kondigt-je-aankomst-aan.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Nieuwe webserie: The Adventures of Jamel
http://computertaal.info/2015/01/15/nieuwe-webserie-adventures-jamel/
- Stream nu jouw momenten live via YouTube met de RE camera van HTC
http://computertaal.info/2015/01/13/stream-nu-jouw-momenten-live-via-youtube-met-de-re-camera-van-htc/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google staakt Explorer-programma en productie Glass-bril
http://tweakers.net/nieuws/100847/google-staakt-explorer-programma-en-productie-glass-bril.html
- Google Maps laat gebruikers routebeschrijvingen delen via Android-app
http://tweakers.net/nieuws/100837/google-maps-laat-gebruikers-routebeschrijvingen-delen-via-android-app.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- BIPT neemt laatste horde in openstelling tv-platform Belgacom
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/bipt-neemt-laatste-horde-in-openstelling-tv-platform-belgacom/article-normal-525941.html
- 8 functies van de Apple Watch uitgelekt
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/8-functies-van-de-apple-watch-uitgelekt/article-normal-525777.html






*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Apple patenteert iPhone met Joystickmode
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/apple-patenteert-iphone-met-joystickmode
- De ideale resoluties voor afbeeldingen op sociale netwerken in 2015
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-ideale-resoluties-voor-afbeeldingen-op-sociale-netwerken-voor-2015





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
BETER WERKEN MET JE BROWSER: CHROME (1)

Wil je je browser slank en snel houden, dan zijn er enkele instellingen die je in het oog moet houden, of het nu Firefox, Chrome of IE is. Bij MakeUseOf vonden wij enkele tips om te zorgen dat je browser niet gaat slabakken. Beginnen we met Chrome.
Het eerste wat je moet nagaan, is of er niet teveel extensies draaien. 15 is een absoluut maximum, maar beter is 10. Klik op het menu-icoontje rechts bovenaan, naast de adresbalk. Klik op Settings. Kies vervolgens uit de menubalk links Extensions. Je zal merken dat Google al met een enkele extensies voor jou geïnstalleerd én geactiveerd heeft. Dat zijn uiteraard Google tools, zoals Sheets, Slides en Docs, die Google tegenhangers van Excel, PowerPOint en Word. Heb je die niet nodig, dan kan je ze gerust uitvinken of zelfs verwijderen.
Onderaan vind je een optie Get More Extensions. Daar kan je op zoek naar bijvoorbeeld een Flash blocker.
http://www.makeuseof.com/tag/ultimate-browser-settings-must-change-items-chrome-firefox-internet-explorer/



BETER WERKEN MET JE BROWSER: CHROME (2)

Verder doe je er best aan om in je Chrome browser in te loggen met je Google account. Zo worden al je instellingen, je bookmarks enz. automatisch gesynchroniseerd met browsers op andere computers.
Nog een tip: zorg ervoor dat de optie "On Startup" staat op "Continue where you left off", zodat de browser telkens geopend wordt met de tabblaadjes die bij een vorige sessie open stonden. Dat bespaart je heel wat gevloek wanneer je browser, met 20open blaadjes, per vergissing gesloten wordt.
Ben jij iemand die graag met een "home" pagina werkt, die achter de "home" button zit? En heb je tevergeefs gezocht naar een button "Home" op je knoppenbalk? Dan kan je bij Settings / Appearance de optie "Show Home button" aanvinken, en daar je favoriete pagina zetten.
Nog een handige optie: activeer "Enable guest account". Die kan je dan gebruiken wanneer iemand anders op jouw computer, in jouw browser, wil surfen. Zo ziet die jouw bookmarks of geschiedenis niet.
http://www.makeuseof.com/tag/ultimate-browser-settings-must-change-items-chrome-firefox-internet-explorer/


BETER WERKEN MET JE BROWSER: CHROME (3)
Ga vervolgens naar de Advanced Settings. Ook hier kunnen enkele dingen beter. Bij de afdeling Privacy kan je bijvoorbeeld de opties uitvinken waarbij automatisch data over veiligheidsproblemen naar Google gestuurd worden, of data over het gebruik dat je maakt van je Google Browser.
Welke opties je activeert of niet, hangt af van jouw voorkeuren. Persoonlijk heb ik de optie "Use a web service to helpnavigation errors" uitgevinkt. Wanneer ik een fout adres intyp, dan moet ik maar met de gebakken peren zitten, ik verkies niet op basis van een algoritme naar een bepaalde website gevoerd te worden.
Open bij Advanced Content Settings, en ga daar naar Location. Vink de optie aan "Ask when a site tries to track your physical location". Zo heb je zelf controle over welke site jouw locatie te weten mag komen, en welke niet. Kan het je helemaal niet schelen, en wil je gewoon deze melding niet zijn, kies dan voor "Allow all sites to track your physical location".
Ook hier weer tal van instellingen die je naar believen kan aanpassen.
http://www.makeuseof.com/tag/ultimate-browser-settings-must-change-items-chrome-firefox-internet-explorer/





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

STREAMWRITER: SONGS OPNEMEN
Windows all - 2,6 MB - freeware
Of het netjes is wat je met deze software doen kan, laten we in het midden. Feit is dat je met de gratis software songs apart kan opnemen van verschillende radiostations tegelijk, en die dan als MP3 kan bewaren. Je moet enkel de url van de radio in je browser plakken.
http://streamwriter.org/en/
http://www.chip.de/downloads/Streamwriter_43007152.html


KEEPLY: GEGEVENS BESCHERMEN

iOS - 5,91 MB - freeware
Deze app maakt het mogelijk om gevoelige gegevens op je iOS toestel te beschermen tegen onbescheiden blikken. De app is beschermd met een numerieke code, die je bij het eerste gebruik ervan moet instellen. Daarna kan je, naast de juiste code, ook een valse code aanmaken die de app wel ontgrendelt, maar geengegevens toont. En als bijkomende beveiligingsmaatregel wordt er ook een foto met de frontcamera gemaakt, wanneer de ode verkeerd ingegeven wordt.
http://beste-apps.chip.de/ios/app/keeply-iphone-app,757172898/
https://itunes.apple.com/de/app/keeply-protect-your-private/id757172898?mt=8&ign-mpt=uo%3D4


EXIFTOOL: DATA BEWERKEN
Windows all - 3,8 MB -freeware
Met deze gratis tool kan je de metadata van één bepaald bestand bewerken, of die van alle bestanden in een map. Dat geldt dus voor zowel afbeeldingen, muziek of video. De tool ondersteunt verschillende formaten, waaronder EXIF, GPS, IPTC, XMP, JFIF, Photoshop IRB, ID3.
http://www.chip.de/downloads/ExifTool_43082321.html
http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/


REVOLVER MAIL: ALTERNATIEF MAILPROGRAMMA
Windows all - 9,3 MB - freeware
Deze software is niet alleen e-mail client, maar ook agenda, een contactenlijst en een to-do lijst. Via het netwerk of het internet kan je met tot 10 andere gebruikers samen aan een gedeeld bestand werken, ook aan mails.  Vooral interessant voor bijvoorbeeld agentschappen die sociale media van klanten moeten beheren.
http://www.revolversoftware.com/index.php
http://www.chip.de/downloads/Revolver-Mail_14131064.html


ADOBEAIR: WEBAPPS OP JE DESKTOP
Alle besturingssystemen - 17,8 MB - freeware
Webtoepassingen hebben het voordeel dat zij op elke computer gebruikt kunnen worden, wat ook het besturingssysteem is. Het nadeel is wel dat zij niet werken wanneer je geen internetverbinding hebt.
Adobe AIR (Adobe Integrated Runtime) wil dit probleem aanpakken. Voor IAIR gemaakte toepassingen draaien gewoon op de desktop, zonder internetverbinding, en zelfs buiten de browser.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adobe.air&hl=en
http://www.adobe.com/be_nl/


ROOM ARRANGER: SNEL JE KAMER SCHIKKEN


Windows / OS X / iPad - 30 MB - freeware
Dit is een 3D toepassingen waarmee je op een heel snelle en eenvoudige manier je kamer kan uittekenen, en dan eerst virtueel je meubels schikken, kan, zodat je ze niet écht nodeloos moet versleuren. Er is een grote bibliotheek met meubels en apparatuur aanwezig, maar je kan ook je  eigen elementen maken.
http://www.roomarranger.com


THUNDERBIRD CONVERSATIONS
Windows XP/Vista/7/8 - 0,9 MB - freeware
Deze tool brengt de mogelijkheid om bij elkaar horende mails als gesprekken of conversaties te zien in je Thunderbird mail - iets wat je ook bij Outlook hebt. Het geeft een duidelijker overzicht van de opeenvolgende mails. Met de extensie voor Thunderbird kan je ook bijlagen als miniaturen bekijken.
https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/addon/gmail-conversation-view/


THUNDERBIRD PORTABLE
Windows XP/Vista/7/8 -  29,4 MB - freeware
Dit is dan weer een "portable" versie van dit mailprogramma, wat betekent dat je het gewoon op een stick kan zetten en van daarop opstarten op de computer die je op dat moment gebruikt. Installatie is niet vereist. Hadden wij al gezegd dat Thunderbird een steengoede mailclient is van het Mozilla-team, en dat je met PGP en Enigmail je uitgaande mails kan versleutelen?
http://portableapps.com/platform/features#appstore
http://www.chip.de/downloads/Thunderbird-Portable_13015242.html


VRIJDAG APPDAG: JOURNEY
Android / Chrome
Een journaal is eigenlijk een digitale dagboek. En een dagboek bijhouden heeft echt veel voordelen, zoals het feit dat je zo je stemmingen bijvoorbeeld kan bijhouden, en productiever kan worden. Dit digitale journaal helpt je om dingen te onthouden en te plannen. Heel mooi gemaakt, cross platform (Chrome browser app, te gebruiken op WIndows, Mac, Linux of Chromebook). Make Use of heeft een heel grondige bespreking, en vertelt de plus- en minpunten.
http://www.makeuseof.com/tag/meet-journey-beautiful-journal-app-chrome-android/
https://chrome.google.com/webstore/detail/journal-by-journey/jlncjaehedpdoinepaejmlpbmdkgmpog
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.journey.app


VRIJDAG APPDAG: FLIGHTRADAR


Windows Phone - 10 MB - 2,99 euro
Deze app toont je in real time de positie van de verschillende vliegtuigen in het luchtruim. De vliegtuigen bewegen zich daarbij als symbolen in Google Maps. Zo kan volgen waar je vrienden of familie zich ergens bevinden tijdens hun reis..
http://www.chip.de/downloads/Flightradar24-Windows-Phone-App_56705851.html
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/flightradar24/6341514f-ad9d-43de-a579-34086c4180e7
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wat als alles een illusie is, en niets echt bestaat?
In dat geval heb ik echt teveel betaald voor mijn tapijt.
-Woody Allen-