Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/12/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 831 van 14/12/2013



Gegroet lezer,

Dit is het laatste numer van Netties. Niet schrikken: het is het laatste nummer van jaargang 17, want we beginnen aan jaargang 18. Kunt u dat geloven? 18 jaar nieuws brengen - en het nog altijd even boeiend blijven vinden?

In die 18 jaar is het internet geëvolueerd van een wereldwijd web waarop u gerust een kopje koffie kon gaan zetten, terwijl u wachtte tot een site geladen was, en waar u informatie moest opzoeken via obscure commando's in FTP lijsten of via Gopher en een onhandige tekstbrowser die Lynx heette tot een web waarop u zonder haperen hele films en tv kunt kijken, via overduidelijke browsers met supergemakkelijke navigatie. En we vinden dat allemaal maar heel gewoon....

Inderdaad een hele evolutie.Ondertussen zijn we dus ook dapper bezig met onze verkiezing van de beste Nederlandstalige website, app, podcast (privé-initiatief). Enkele lezers hebben al hun lijstje ingestuurd, en enkele erg sympathieke mensen hebben zich al aangemeld voor onze jury. Maar we kunnen uw hulp nog altijd gebruiken: stuur ons uw lijstje met de drie Nederlandstalige websites, apps, podcasts die het initiatief zijn van een gewone mens of een klein bedrijf, en vertel ons waarom u deze site, app, podcast, zo goed vindt. U maakt kans op een boekenbon als dank voor uw inspanning. Het adres: redactie@netties.be Alvast bedankt!
De juiste voorwaarden voor nominaties enz. vindt u hier:

http://www.netties.be/archief_edities/20131119_site2013.htm

Zo. Snel aan uw leesvoer. Hou het warm, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.





OOK BING EN YAHOO! OVERWEGEN HUN RESULTATENPAGINA ACHTER SLOT EN GRENDEL TE ZETTEN
De webmaster tast steeds meer in het duister...

Wie zelf een blog of website heeft, wil graag weten hoe de bezoekers op zijn website of een bepaalde pagina beland zijn. Welke trefwoorden hebben het bezoek getriggerd? Was het een zoekmachine die de bezoeker doorstuurde, of kwam hij van een link op een andere pagina? Dat is heel belangrijke informatie, want dan kan de webmaster of beheerder zijn pagina aanpassen, in  vaktermen "optimaliseren" of "Search Engine Optimalisation (SEO)" genoemd, om ervoor te zorgen dat er meer bezoekers op de pagina belanden.

Welnu de laatste tijd heeft Google stilaan die kraan van informatiestroom dichtgedraaid. De webmaster kreeg niet meer te zien hoe de bezoeker belandde op zijn site - tenzij hij ook adverteerde via Google. Een praktijk die toch wel bedenkelijk genoemd mag worden, om het woord chantage niet in de mond te nemen. (1)

Officieel heet het dat Google dit doet om onze privacy te beschermen - alhoewel "Google" en "Privacy" twee begrippen zijn die moeilijk te verzoenen zijn. Google wil naar eigen zeggen de data over deze trefwoorden niet meer onversleuteld doorsturen, om onze privacy te beschermen.

Een reden die nu ook door Bing en Yahoo aangehaald zou worden (2) om op hun beurt ook de resultatenpagina te gaan versleutelen, en de "keyword referral data" onbereikbaar te maken voor de webmaster. De recente berichten over de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou hen hiertoe gebracht hebben, zo heet het. Wat ook de motieven zijn, de webmaster blijft in elk geval in de kou staan.

Gelukkig vonden wij een artikel waarin enkele methoden omschreven staan, waarbij de webmaster toch nog aan die informatie kan geraken - bij Google dan. Hopelijk worden er snel ook alternatieve manieren gevonden voor Bing en Yahoo!
http://searchengineland.com/googles-not-provided-at-87-of-google-search-traffic-to-major-news-sites-report-174375
http://www.abondance.com/actualites/20131202-13435-bing-et-yahoo-pourraient-eux-aussi-chiffrer-leurs-pages-de-resultats.html
http://www.wordstream.com/blog/ws/2013/11/07/not-provided-keyword-data


MINDER SPAM DANKZIJ STANDAARDS
Cijfers van Gmail wijzen op een efficiënte bestrijding van spam

Het is al bijna 10 jaar dat er gewerkt wordt aan standaards voor e-mail, die het mogelijk moeten maken om zekerheid te hebben dat de afzender wel degelijk degene is die hij beweert is te zijn. Voor het ontvangen van een mail moet je je namelijk authenticeren, maar verzenden geschiedt volkomen vrij. Probeer het zelf maar: maak een account aan in je mailprogramma of webmail, met een fictieve naam en een fictief mailadres, en je zal zonder probleem mail vanuit die account kunnen versturen.

Dit gebrek aan controle is er uiteraard de oorzaak van dat we met zijn allen al een decennium geplaagd worden door spam - en dat we soms zelfs spam ontvangen die van onszelf afkomstig lijkt te zijn, omdat de afzenders van die mails ons mailadres "spoofen".

Het gebrek aan een betrouwbare methode om een afzender te identificeren, is een grote hinderpaal op het internet. Niet alleen voor spam, maar ook voor phishing en fraude. De internaut betrouwt mail die hij van zijn bank zogenaamd ontvangt, niet meer, omdat het aantal phishing mails onrustbarend hoog ligt. Daarom wordt al een hele tijd gewerkt aan een aantal standaards om dit probleem aan te pakken.

Het gaat om verschillende technologieën: DKIM (DomainKeyIdentified Mail), SPF (Sender Policy Framework), en ook DMARC of Domain Based Message Autentication, Reporting and Conformance). Google heeft deze week gemeld in welke mate deze technologieën toegepast worden, waarbij het zich baseert op cijfers van binnenkomende mails bij Gmail.

- Meer dan 3,5 miljoenen die wekelijks actief zijn, gebruiken de SPF standaard bij het verzenden van mail via SMTP servers -wat goed is voor 89,1% van de mail verzonden naar Gmail
- Meer dan een half miljoen e-mail verzendende en ontvangende domeinen die wekelijks actief zijn, maken gebruik van de DKIM standaards, oed voor 76,9% van alle mails ontvangen bij Gmail.
- 74,7% van alle inkomende e-mail op Gmail accounts wordt geauthenticeerd door zowel DKIM alsSPF standaard.
- Meer dan 80.000 domeinen maken gebruik van een e-mail policy waarbij het Google toegelaten wordt om de DMARCstandaard te gebruiken om honderden miljoenen ongeauthenticeerde mails per week te verwerpen.

Misschien iets te technologisch voor de gewone gebruiker, die uit dit artikel eigenlijk alleen maar moet onthouden dat we op de goede weg zitten, als het op spam aankomt. De meer technische gebruiker zal hieruit onthouden dat het belangrijker is te controleren of deze technologieën op zijn servers geactiveerd zijn.
http://news.cnet.com/8301-1009_3-57614849-83/crackdown-successfully-reduces-spam/
http://www.dkim.org/
http://www.openspf.org/


NSA MEDEWERKERS ONTGOOCHELD NA ONTHULLINGEN SNOWDEN...
... maar heb geen medelijden: lijken blijven uit de kast vallen

Vandaag twee artikels over het NSA en de spionagepraktijken. Een eerste heeft het over het NSA zelf. Volgens The Washington Post zou het moraal bij de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst erg laag liggen, na de onthullingen van Snowden over de activiteiten van het agentschap - namelijk dat het de Amerikaanse burger, die het verondersteld wordt te beschermen, zelf bespioneert, op een grotere schaal dan ooit iemand had kunnen denken.

In het artikel wordt verwezen naar het feit dat President Obama de zetel van het agentschap niet zelf is komen bezoeken, om hen een hart onder de riem te steken maar dat er wel enkele hooggeplaatste officials van het White House zijn komen verkondigen dat de president wel degelijk "ondersteunt en waardeert wat de NSA doet om Amerika veilig te houden". (1)

Wanneer je een kat een kat noemt, dan zal je uiteraard moeten toegeven dat het inherent is aan een veiligheidsdienst dat hij spioneert. En dat de binnenlandse veiligheidsdienst ook eigen burgers bespioneert, wanneer die een een veiligheidsrisico kunnen inhouden voor het land. Dat gebeurt trouwens ook zo in eigen land. Maar hier is er Comité P, dat regelmatig verondersteld wordt de praktijken van àlle politiediensten te bekijken om te zien of die wel koosjer - of zoals je wil, katholiek of hallal zijn. Er is dus wel degelijk een democratische controle (althans, dat veronderstellen we).

Wat in de VS gebeurd is, ontsnapte echter aan al die controle. En omdat niets of niemand het NSA een strobreed in de weg lag, zette het zijn spionagepraktijken gewoon verder. Dat wordt nog elke dag verder aangetoond, door nieuwe berichten over spionagepraktijken die tot nu toe niet bekend waren.

Zo is er het nieuws dat deze week bekend raakte, als zouden NSA en GCHQ (zijn Britse tegenhanger) de chats van gamers tijdens hun online game verzamelen, en zelfs échte agenten laten meedoen aan de games in World of Warcraft, Second Life en co, om daar te gaan spioneren (2). En ook het bericht dat allerlei agentschappen, niet alleen het NSA dus, veel meer data verzamelden dan zij eigenlijk mochten doen. Wanneer zij namelijk een onderzoek instellen naar het telefoonverkeer van een verdachte, dan verzamelden zij veel meer dan enkel de gegevens van die verdachten. Het gaat namelijk om zogenaamde "tower dumps", het opvragen van data bij een bepaalde gsm-mast. Waarin dus de data zitten van de verdachte, maar ok van honderden of duizenden telefoonnummers van mensen die niets mispeuterd heben.(2)

Wat gebeurde er met die data, vroegen velen zich, terecht, af? Daarom werd in de VS een wetsvoorstel ingediend waarbij het verplicht zou zijn een onderzoeksbevel te hebben om de GPS locatie data te verkrijgen, dat tevens beperkingen zou opleggen aan hoe lang telefoonoperatoren de telefoondata van de gebruikers mogen bijhouden, plus de verplichting voor de autoriteiten om transparantie te geven over de aard en het volume van de verzoeken voor het opvragen van data die zij aan de operatoren richten.

Het is alvast een stap in de goede richting. In een volgend artikel lees je nog meer positief nieuws...
http://www.washingtonpost.com/world/national-security/agencies-collected-data-on-americans-cellphone-use-in-thousands-of-tower-dumps/2013/12/08/20549190-5e80-11e3-be07-006c776266ed_story.html
http://www.washingtonpost.com/world/national-security/nsa-morale-down-after-edward-snowden-revelations-former-us-officials-say/2013/12/07/24975c14-5c65-11e3-95c2-13623eb2b0e1_story.html


INTERNETGIGANTEN WILLEN SPIONAGEPRAKTIJKEN AAN BANDEN LEGGEN...
... maar zou er ook geen non-proliferatieverdrag moeten komen?

De stiekeme activiteiten van NSA, en vooral de onthulling ervan, hebben het vertrouwen in het internet, en dan vooral in Amerikaanse bedrijven, een ferme knauw toegebracht. De gewone burger denkt twee keer na voor hij gegevens aan het internet toevertrouwd, en de belangstelling voor software die data kan versleutelen, is enorm gestegen. Bedrijven van hun kant doen veel meer navraag naar de locatie van servers waarop hun website gehost wordt, en stellen grote vraagtekens bij het werken  met cloud computing, vooral wanneer de servers in de VS staan.

Uiteraard is dat geen goed nieuws voor de internetbedrijven. Zij willen dan ook dat deze problemen in de toekomst vermeden kunnen worden, en dat het vertrouwen in het internet hersteld wordt. Daarom hebben de groten zoals Google, Microsoft, AOL, Apple, LinkedIn, Twitter, Yahoo en anderen een gezamenlijk initiatief opgestart. Op de website "Reform Government Surveillance" roepen zij de Amerikaanse overheid om de wetten en praktijken voor de veiligheidsdiensten te herzien. Op de website geven de CEO's van de bedrijven hun visie op het gebeuren en over het zou moeten veranderen (1).

Een belangrijk initiatief, waarover TechMeme alle artikels op het internet verzameld heeft, zoals gewoonlijk (2). Maar als ze dan toch bezig zijn om het vertrouwen in het internet terug aan te zwengelen, kunnen ze misschien dan ook meteen ijveren om het gebruik van internet als aanvalswapen te bannen - een soort non-proliferatieverdrag dus? Net zoals atoomkracht nog maar enkel gebruikt mag worden voor vredelievende doeleinden (het opwekken van energie), en niet meer om bommen te maken? In de voorbije maanden zijn er immers steeds meer berichten opgedoken over overheden die wormen en andere malware gebruiken om landen te saboteren - denk maar aan de Stux-worm. Internetverkeer wordt omgeleid, om dan eventueel beluisterd te worden.  Een kort overzicht van zulke aanvallen vind je bij TechMeme.

Het lijkt ons dat daar ook nood aan is!
http://reformgovernmentsurveillance.com/
http://www.techmeme.com/131209/p3#a131209p3
http://www.techmeme.com/131120/p4#a131120p4



GOOGLE LAAT JE JE DATA EXPORTEREN BIJ GMAIL EN CALENDAR
Niet alleen nuttig als back-up, maar ook... om van dienst te veranderen

Een webdienst is leuk, maar heeft zijn voordelen en nadelen. Het grote voordeel: je hebt toegang tot je gegevens, waar je ook bent, zolang je maar een toestel hebt met internettoegang. Nadeel: je moet internettoegang hebben. Bijkomend nadeel: wanneer de dienst ermee stopt, of wanneer jijzelf ermee wil stoppen, dan zitten je gegevens in de cloud, en kan je er niet aan.

Google, dat soms nog eens aan zijn oude motto "don't be evil"denkt, biedt nu de mogelijkheid om bij zijn Gmail webdienst en bij de agenda Calendar je gegevens te exporteren en downloaden. Die tool zal binnenkort op je pagina met de instellingen staan. Voor Calendar kan het meteen, voor Gmail zal het langzaam uitgerold worden voor alle gebruikers.

De data die je zo binnenkrijgt moet je natuurlijk kunnen lezen met andere programma's. Daarom worden ze in standaards verpakt, zoals MBOX voor e-mail, en iCalendar voor afspraken. De meeste mailprogramma's en webdiensten kunnen deze bestanden lezen, zodat je ze gemakkelijk kan importeren. Het downloaden van data wil trouwens niet zeggen dat je de data wegsluist van de Google servers, zij blijven daar nog bewaard - je maakt dus enkel een kopie.

Google biedt trouwens al langer de mogelijkheid om data te exporteren voor enkele andere van haar poten, zoals Drive, YouTube, Contacts, Voice, en wel via het Google TakeOut menu. (2)
http://arstechnica.com/information-technology/2013/12/google-announces-data-export-feature-for-gmail-google-calendar-data/
https://www.google.com/settings/takeout7


MAAK JE EIGEN GOOGLE STREET VIEW BEELDEN!
Met de Photo Sphere technologie of een dSLR camera

Bezoek je een stad of streek, dan wil je soms je tocht daar vastleggen, om met anderen te delen. Misschien wil je een bepaald aspect van een straat of landschap belichten, of architectonische details van gebouwen, enz. Je maakt foto's, en deelt die. Maar het wordt wel extra leuk wanneer je de opnames die je maakt van die gebouwen of het landschap kan koppelen aan een landkaart, zoals Google Street View doet, is natuurlijk de max.

Die mogelijkheid biedt Google voortaan: je kan "constellations" maken, waarbij je verschillende foto's aan elkaar koppelt tot een 360° geheel. Die kan je dan op Google Maps zetten, en bepalen of ze privé of publiek zijn zodat anderen ook jouw constellaties kunnen ontdekken. (1)

Hoe je tewerk moet gaan, staat uitgelegd in de help-pagina's van Google. (2) Je moet namelijk naar jouw profiel gaan in de Google Maps Views, daar de gewenste "fotosferen" kiezen, en dan op "connect images" klikken. Bij Goole System vind je nog meer informatie over hoe je fotosferen kan draaien in de juiste richting, hoe je ze verbinden kan, en hoe je verschillende fotosferen kan gebruiken om je eigen Street View te creëren. En natuurlijk staan er ook enkele voorbeelden die door anderen gemaakt zijn, en die je nu al kan bewonderen (3)
http://thenextweb.com/google/2013/12/10/google-now-lets-create-maps-street-view-using-photo-sphere-dslr-camera/#!puDiM
https://support.google.com/maps/answer/3481809?hl=en&ref_topic=3189543
http://googlesystem.blogspot.be/2013/12/connect-google-photo-spheres.html


NSA GEBRUIKT ZELFS COOKIES VAN GOOGLE OM ONS TE BESPIONEREN
Uitgelekte slide van presentatie wijst erop...

Begint de saga rond de door Snowden gelekte NSA tactieken te vervelen? Helaas, we blijken nog niet aan het einde van het verhaal te zijn. Deze week werd namelijk bekend dat het NSA slim gebruik maakt van internettechnieken om zijn spionage activiteiten nog te verfijnen.

Alles draait rond het vastleggen van relaties tussen mensen, daar is het NSA om te doen. En daarvoor zou, aldus een uitgelekte slide in The Washington Post, ook gebruik gemaakt worden van cookies. Het is al jaren dat voorvechters van de privacy vragen stellen bij het gebruik van tools om gebruikers te identificeren en te volgen bij hun surftochten. Het doel is daarbij dat die gebruiker zo gericht mogelijke advertenties krijgen. Volgensde online adverteerindustrie zijn die praktijken onschadelijk, en zelfs in het voordeel van de gebruiker, omdat hij zo advertenties krijgt die hem interesseren.  Het nieuwe bericht over wat het NSA echter met die cookies doet, stelt die bewering van de adverteerindustrie in een heel ander licht, en geeft de voorvechters van de privacy nieuwe munitie in hun gevecht om commerciële monitoring aan banden te leggen. (1)

Een ander gegeven dat deze week aan het licht kwam, is het feit dat NSA ook gebruik maakt van mobiele gegevens, en voortdurend weet wie waar is. Daarbij gaat het om massagegevens, waarop dan algoritmes op losgelaten worden. Het is de bedoeling dat het NSA, door iedereen te volgen op grote schaal, de elementen eruit kan halen die "verdacht" zijn volgens de algoritmes, zodat die dan in detail gevolgd kunnen worden. Praktijken waarover je in een ander artikel bij de Washington Post leest (2), en waarvan ons haar recht naar boven gaat staan.

Gelukkig valt er ook nog goed nieuws te melden: in een open brief uiten 500 schrijvers uit de hele wereld hun bezorgdheid over onze privacy. Zij roepen op tot de 'bevrijding van de bespioneerde mens'. In de brief protesteren zij niet alleen tegen het gespioneer van de overheid, maar ook van commerciële bedrijven (3). Een mooi initiatief, maar of het ook maar iets uithaalt, valt nog te betwijfelen...
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2013/12/10/nsa-uses-google-cookies-to-pinpoint-targets-for-hacking/
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2013/12/10/new-documents-show-how-the-nsa-infers-relationships-based-on-mobile-location-data/
http://www.knack.be/nieuws/boeken/500-schrijvers-roepen-op-tot-bevrijding-bespioneerde-mens/article-normal-119234.html


UPDATE VAN TWITTER LAAT JE MEER VEGEN..
... en foto's in DM's duiden op ambities Twitter

Twitter heeft aangekondigd dat er een update uitkomt van haar apps, voor iOS en voor Android, maar ook van de TweetDeck software/webdienst voor het web, Chrome en PC (de Mac volgt later). Een van de belangrijkste kenmerken van de update is dat DM's (direct messaging, het sturen van een privé-bericht naar één persoon) nu veel meer aandacht krijgt. Je kan voortaan ook foto's in een DM sturen, en op de website van Twitter kan je de foto's rechtstreeks in de DM bekijken. De DM's staan voortaan ook onderaan bij de belangrijkste functies in de navigatiebalk.

DM's zo prominent in de kijker zetten is volgens waarnemers een heel belangrijk aspect van Twitters strategie. Het versturen van private boodschappen is heel populair, als vervanging van de (dure) sms - denk maar aan het succes van de WhatsApp app. De laatste tijd zijn er dan ook verschillende diensten die zich meer concentreren op DM's, o.a. Instagram, en nu dus ook Twitter.

Wat er nog nieuw is aan deze upate? Wel, vermits er nu dus die DMfunctie op de navigatiebalk staat, is er een andere functie weggevallen, namelijk Discover. Maar geen nood: met een vegend gebaar kan je nu wisselen tussen verschillend tijdlijnen: Home (je gewone tijdlijn), Discover, en Activitiy. Het zal dus even wennen zijn, maar wellicht veel leuker. Nu wachten op de update voor Windows Phone...
http://techcrunch.com/2013/12/10/twitter-updated-with-new-swipeable-design-and-photo-support-in-direct-messages/
http://www.theverge.com/2013/12/10/5197468/twitter-adds-photos-in-direct-messages-and-timelines-you-can-swipe


GOOGLE OPEN GALLERY: ONLINE TENTOONSTELLINGEN
Iedereen kan nu een museum of galerij openen op het web...

    Google heeft, het is geweten, vele potjes op het vuur staan. Een daarvan is Google Cultural Institute, een online verzameling van virtuele tentoonstellingen uit de hele wereld. Daarvoor werkt Google samen met musea uit vele landen, om die virtuele tentoonstellingen te creëren.

Maar nu wordt dat project opengetrokken naar iedereen, dankzij de Open Gallery tool. Daarmee kan iedereen die dat wil een online tentoonstelling maken: een artiest kan zijn schilderijen of beeldhouwwerken tentoonstellen, een klein museum kan een exhibitie maken, een galerij kan zijn kunstwerken tentoon stellen.

Alles wat je moet doen is video's uploaden, beelden en content van Street View, wat tekst toevoegen, en je kan een interactieve begeleid bezoek creëren aan die culturele werken of kunstwerken. Momenteel zijn er al 45 Google Open Gallery projecten online, vooral van Europese artiesten. Maar het lijkt ons ideaal voor bijvoorbeeld fotografen, beeldende kunstenaars, om zo hun werk aan het publiek voor te stellen. Het resultaat kan je trouwens ook inbedden in je eigen website. Momenteel moet je wel eerst een uitnodiging aanvragen om met de tools aan de slag te mogen, maar het gebruik ervan is wel gratis.

Er zit trouwens nog een ander luik aan het project vast, zo leer je bij TechCrunch. In het kantoor van Google in Parijs is The Lab geopend, waar geëxperimenteerd wordt met 3D scanners, camera's die beelden kunnen maken met zeer hoge resolutie, en interactieve scherm, om te zien hoe deze technologieën gebruikt kunnen worden in musea en fysieke tentoonstellingen, om zo de kunstwerken in online tentoonstellingen te verwerken.

Als het goed is, moeten we het ook zeggen, en dit is toch wel knap van Google! Bij TechCrunch en het Google Europa blog vind je een filmpje dat het een en ander moet verduidelijken. De derde link is een voorbeeld van zo'n tentoonstelling, en wel van het Stripmuseum in Brussel, dat met behulp van OPen Gallery de geschiedenis vertelt van het prachtige Art Nouveau gebouw, het Waucquez Warenhuis. Een aanrader!
http://techcrunch.com/2013/12/10/google-open-gallery/
http://googlepolicyeurope.blogspot.co.uk/2013/12/online-exhibitions-made-easy-with.html
http://belgian-comic-strip-center.culturalspot.org/exhibit/horta-les-magasins-waucquez/pgIC6WiPvR_JIQ


MICROSOFT LOKKERTJES: GMAIL SWITCH EN GRATIS WINDOWS PHONE
Gigant wil absoluut verloren terrein terug winnen

Een tijdje geleden heeft Microsoft zijn webmail dienst Hotmail.com vanonder het stof gehaald, en in een nieuw kleedje gestoken. Outlook.com zou ook moeten passen in de nieuwe strategie van Microsoft om de onderdelen van zijn Microsoft Office kantoorsuite meer webgericht te maken.

Nu gaat Microsoft een stukje verder, en tracht het de Gmail gebruikers te lokken. Maar omdat het niet simpel is van de ene dienst op de andere over te schakelen, heeft Microsoft nu een speciale tool uitgebracht, die je helpt om je mail over te zetten. De stap voor stap instructies vind je in een blogartikel van Microsoft (1). Kort samengevat komt het erop neer dat al jouw bestaande mails in Gmail gekopieerd worden naar je Outlook.com account, en dat voortaan al je mail bij Gmail geforward wordt naar je Outlook.com account.

Een ander vlak waar Microsoft terrein verloren had is de smartphone -daar leek het duidelijk de boot gemist te hebben, met iOS en Android als belangrijkste spelers. Ook dat wil Microsoft veranderen, en daarom overweegt het om zijn Windows Phone en Windows RT besturingssystemen in de toekomst gratis aan te bieden aan fabrikanten van smartphones en tablets. Daarmee hoopt het ook ontwikkelaars te kunnen aanmoedigen om terug apps voor Windows te maken.(2)

In dit verband is het toch belangrijk even stil te staan bij het bericht dat Nokia een Android Phone gaat bouwen. Nochtans is Nokia binnenkort in handen van Microsoft, en je zou verwachten dat Microsoft liever heeft dat de Finse fabrikant enkel met het eigen Windows OS zou werken. Het OS dat Nokia zou gebruiken, is Normandy, dat enkele open-source elementen van Android in zijn kern zou hebben, maar toch erg hard aangepast zou worden, zodat het toestel niet te vergelijken valt met een gewone Android - vergelijk het een beetje met wat Amazon gedaan heeft met zijn Kindle. Over de Normandy toestellen lees je meer bij AllThingsD.
http://blogs.office.com/b/microsoft-outlook/archive/2013/12/11/outlook-com-makes-it-even-easier-to-switch-from-gmail.aspx
http://www.theverge.com/2013/12/11/5199446/microsoft-considers-free-versions-windows-phone-windows-rt
http://allthingsd.com/20131211/why-nokia-is-building-an-android-phone-and-microsoft-might-not-kill-it/


ANDROID DEVICE MANAGER APP LAAT JE JE PHONE TERUGVINDEN...
... en Chrome Apps voor de Mac, plus extra mogelijkheden voor Sheets.

Ook vanuit het Google-kamp hebben we weer enkele berichten voor je vandaag. Om te beginnen het feit dat Google nu ook een soort Find-my-iPhone app uitgebracht heeft, maar dan voor de Android toestellen. Het is te zeggen: deze tool, die Android Device Manager heet, was al in augustus uitgebracht, maar was toen enkel beschikbaar via het web. En nu is hij dus als gewone app voor het Android toestel verkrijgbaar in de Play Store. (1)

Met Android Device Manager kan je je Android toestel op een map weervinden, zien wanneer het voor het laatst gelocaliseerd was, wanneer het laatst gebruikt was. Je kan ook het toetsel opbellen, vergrendelen, en wissen. Het is dus eigenlijk logischer dat deze tool op het web beschikbaar was, want zoiets op je eigen toestel zetten helpt niet veel om het terug te vinden wanneer je het verloren bent... Maar blijkbaar was er bij de gebruikers grote vraag om deze mogelijkheden ook als app aan de bieden.

Het tweede bericht betreft Chrome apps. Dat zijn apps die je buiten de browser kan draaien, en die ook zonder webtoegang werken. Eerder waren die al beschikbaar voor Windows en Chrome OS. En nu dus ook voor OS X. Wie zijn eerste Chrome app downloadt, krijgt er meteen ook de App Launcher bij, die zich in je opstartmenu nestelt. Bij The Next Web vind je wat meer uitleg over deze apps (2).

En het derde bericht tot slot betreft dan weer nieuwe mogelijkheden die je bij Sheets krijgt, de spreadsheet app in Google Drive. Je zal voortaan namelijk deze spreadsheets ook offline kunnen aanmaken en bewerken. Heb je al offline gewerkt met Google Docs of Slide, de andere onderdelen van de Google Drive productiviteitssuite, dan kan je meteen aan de slag met de offline mogelijkheden van Sheets. Zoniet moet je even enkele stappen doorlopen, die je in dit artikel bij TechCrunch vindt (3)

Nog een andere update in Sheets, is dat verschillende gebruikers tegelijkertijd de spreadsheet in een andere manier kunnen bekijken. Voorheen kreeg iedereen hetzelfde beeld te zien, wanneer jij bijvoorbeeld de kolommen filterde. Voortaan echter kan elke gebruiker de data filteren op zijn wijze wanneer er samengewerkt wordt aan eenzelfde spreadsheet. Volgens Google zelf zouden er ook verbeteringen gebeurd zijn aan de performantie van Sheets, waardoor die veel sneller werkt nu. En er zou ook betere ondersteuning en hulp zijn, wanneer je bijvoorbeeld begint met het intikken van formules.

Zo, je hebt weer heel wat om dit weekend uit te gaan proberen!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.adm
http://thenextweb.com/google/2013/12/11/googles-chrome-app-launcher-now-available-mac-users/#!pHMYV
http://techcrunch.com/2013/12/11/google-sheets-gets-offline-editing-speed-boost-and-filter-views/

 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



SLIMME SOKKEN: DE TOEKOMST VAN DRAAGBARE TECHNOLOGIE?
Maar wie is er bereid om 150 dollar te betalen voor sokken?

De toekomst is aan draagbare technologie - en dus niet technologie die je in je hand meedraagt, zoalseen tablet of smartphone, maar wel op je lijf draagt. Intelligente kledij dus. Daarbij denk je dan wellicht aan een trui, een jas, maar denk je niet meteen aan sokken, toch?

Wel, dan denk je verkeerd. Het startend bedrijf Heapsylon, opgericht door enkele voormalige medewerkers van Microsoft, hebben de "Sensoria smart sock",  oftewel slimme sok ontworpen. Waarom die sok zo magisch kan worden? Wel, je kan ze vergelijken met een Fitbit, een toestel om je sportprestaties te meten, maar dan voor je voet. Het kan tellen hoeveel stappen je gezet hebt, en hoeveel calorieën je dus verbrand hebt. Die info wordt verzonden naar een iPhone app, die dan je data kan bijhouden in statistieken, een workout kan plannen, je vooruitgang kan opvolgen, enz.

Het grote voordeel van de sok is dat zij wel accurater is. Onder de voet loopt namelijk een draad, die kan voelen hoeveel druk er uitgeoefend wordt op welk punt. En dan wordt het interessant: hiermee kan de app je waarschuwen wanneer je verkeerd loopt, zoals bijvoorbeeld teveel op je hiel neerkomt.

Dus, zelfs sokken kunnen slim worden! Meer bij The Age.
http://www.theage.com.au/digital-life/digital-life-news/smart-socks-may-be-the-future-of-wearable-technology-20131130-2yihx.html


SOCL, HET SOCIALE NETWERK VAN MICROSOFT, NU VOOR MOBIELE TOESTELLEN
Apps tegelijk gelanceerd voor Android, iOS en Windows Phone

Een Pinterest zal het wellicht nooit worden, toch heeft het sociale netwerk waaraan de onderzoekers van Microsoft Research al een hele tijd werken, ook heel wat te bieden. Socl (spreek uit: social) heet het, en het is ontstaan als een puur onderzoeksproject. Maar met de jaren werden er steeds meer mogelijkheden aan toegevoegd, waardoor het ook voor de gewone gebruiker interessant werd. En nu is Socl dus van de desktop naar het mobiele toestel gebracht, met apps voor Android, iOS en uiteraard ook Windows Phone.

Wat kan je met Socl doen? Wel, je kan met de app collages £maken van foto's in enkele seconden, en die dan delen op het Socl sociale netwerk, maar ook op de andere netwerken. Je kan een visueel antwoord geven (een "riff") op bestaande content. Je kan natuurlijk ook gewoon een foto nemen, en die op Socl delen, en meldingen ontvangen wanner iemand reageert op jouw content. En je kan de content die jij goed vindt, ook verzamelen in collecties; dat kan content zijn die je vindt op Socl zelf, maar ook op andere sociale  netwerken - Facebook, Pinterest, Tumblr en Twitter.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.fuselabs.socl
https://itunes.apple.com/us/app/id739215789
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/socl/19036adf-16ab-439d-b1a6-b4f66e0fad0c


HANDSY: EEN RECEPT VOLGEN ZONDER JE COMPUTER TE BESMEUREN
Handbediening via de webcam is het geheim van de kok!

Recepten die in een video uitgelegd worden zijn heel handig, want je krijgt een goede uitleg over technieken en je ziet meteen wat je moet doen. Maar ben je in de keuken aan de slag, dan zal je laptop of tablet niet ongeschonden uit je kooksessie komen. Want je moet de video vaak stopzetten of terug activeren, ook wanneer je handen besmeurd zijn met deeg of andere ingrediënten.

Een webapp, Handy by Flora, wil dit probleem oplossen. Op deze website moet je gewoon de url van een YouTube filmpje invoeren, en dan start de video op zoals normaal. Maar het speciale is dat je de video kan laten pauzeren of terug verder spelen door met je handen te wuiven: de webcam pikt die gebaren op, en vertaalt die naar commando's voor het afspelen van de video. Een wuivend gebaar van links naar rechts zal de video opstarten, terwijl een gebaar van rechts naar links voor pauze zorgt. En ook handig: een tweede rechts naar links wuivend gebaar zal de video 10 seconden terugspoelen, zodat je terug kan inpikken als je iets gemist hebt.

Tussen haakjes: de technologie werkt met allerlei soorten filmpjes, je bent niet beperkt tot recepten hoor!
http://arstechnica.com/gadgets/2013/12/handy-lets-you-get-handsy-with-youtube-recipes-without-making-a-mess/
http://www.handybyflora.com/

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Worldline, dochteronderneming van Atos voor elektronisch betaalverkeer en hoogtechnologische transactiediensten, neemt de kosten voor het verwerken van de online betaaltransacties van Music for Life (de solidariteitsactie van Studio Brussel de week voor kerst) voor haar rekening.
http://www.worldline.com
 
*** bpost bank zet haar modernisering verder met de lancering van MOBILEbanking, en is bovendien de eerste bank in België die de applicatie voor mobiel betalen SEQR op de markt brengt, in samenwerking met McDonald's
http://www.bpostbank.be

*** Colt verbetert Europese VoIP-diensten
SIP trunking dienst van Colt opgewaardeerd met verbeterde beveiliging, betrouwbaarheid en flexibiliteit

*** De blijvende vernieuwingen van Dell op het vlak van software maken het mogelijk voor klanten om problemen met BYOD, Big Data en beveiliging aan te pakken
•    Dell EMM biedt eenvormige BYOD-beveiliging en -beheer
•    De Connected Security-oplossingen van Dell worden 'beter verbonden'
•    Toad Business Intelligence- en analyseoplossingen voor betere inzichten
•    Nieuwe oplossingen voor databescherming bieden schaal, snelheid en gebruiksgemak
•    Nieuwe SaaS-oplossing voor monitoring van applicatieprestaties zorgt voor betere prestaties van web- en mobiele applicaties
 www.youtube.com/user/DellSoftwareVideo

*** Doro nog helderder geluid met HD Voice
Doro introduceert HD Voice functies voor alle nieuwe mobiele telefoons. HD Voice zorgt ervoor dat de geluidskwaliteit van de telefoongesprekken kristalhelder is. Hoge en lage tonen worden beter doorgegeven zodat stemmen veel natuurlijker klinken. Bovendien vermindert HD Voice het omgevingsgeluid waardoor gesprekken nog beter te verstaan zijn.
De Doro PhoneEasy 621 en de Doro PhoneEasy 622 zijn al uitgerust met HD Voice. Deze 3G toestellen beschikken over een hogere geluidskwaliteit zowel tijdens normale gesprekken, als via een headset of in de speakermodes.
http://www.doro.com

*** Doro gaat in zee met AVG om de veiligheid van haar nieuwe smartphone-gebruikers te garanderen
AVG Technologies, de leverancier van internet- en mobiele veiligheid van 172 miljoen actieve gebruikers, kondigt aan dat Doro de gebruikers van hun nieuwe smartphone standaard zal voorzien met AVG AntiVirus Pro v3.3 voor Android™ om zo zijn gebruikers meer gemoedsrust te geven.
http://www.doro.com

[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse] 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


KAMELEGO: ALLE VLAAMSE KRANTEN TE BELUISTEREN


Elke dag de krant beluisteren, het kan. Tot nu toe was het trouwens al mogelijk, doch enkel voor de kranten van de Corelio keten De Standaard en Het Nieuwsblad. Dankzij een samenwerking tussen de resp. uitgevers en de persdatabank Gopress, en met steun van de Vlaamse overheid, wordt die mogelijkheid nu uitgebreid naar àlle Vlaamse kranten. De dienst is gratis voor mensen met een visuele handicap of een andere leesbeperking.
http://www.kamelego.be/







Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  



@JustBe74: RT @cast42: Hoeveel Vlamingen op twitter hebben meer dan 1000 followers ? Antwoord hier: https://t.co/2MyXd7IdDN Ken jij er nog ?

@MdotSites: Knap applet dat vele willen hebben :) '@jonaspottie 3D scannen met smartphones, vet. http://t.co/y8VP5PU3iN …' #mobiel #3D

@TheRegister: Fisher-Price in hot seat: iPad car crib lets APPLE BABYSIT tots – parents: Lazy mums, dads will bung kids in front o… http://t.co/NduvyblvmO

@DriesBultynck: Net als .eu bubble http://t.co/tHntOQjnAs

@altolabs: LeWeb : quand les startups réinventent les médias http://t.co/Z7FSRENItZ #LeWeb

@timverheyden: Straffe fotografie: 10 MODERN WAR PHOTOGRAPHERS -  http://t.co/no3OWIYSSt

@gopressme: Alle Vlaamse dagbladen te beluisteren, De Tijd, Wo. 11 Dec. 2013 http://t.co/lPQC3stNwR via @gopressme @tijd #kamelego #audiokrant #gopress






Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Test nooit met beide voeten uit hoe diep het water is.
-zen-


 
De nieuwe oogst


   
LIVE PICS: FOTO'S MET IETSJE MEER

Met deze tool voor Firefox kan je foto's delen, in hoge kwaliteit, maar er ook klank of jouw commentaar aan toevoegen, om ze dan te delen.
[Taal: ENG]
http://live.pics.io/


MY 80'S TV: NOSTALGIE (OP ZIJN AMERIKAANS)
Heimwee naar de jaren 80? Deze website brengt je YouTube fragmenten van feuilletons en muziek uit die periode, in een wel erg originele vormgeving: een tv, waarbij je kan zappen tussen de verschillende kanalen. Daarbij kan je bovendien aangeven wat je wel of niet wil zien.
[Taal: ENG]
http://my80stv.com/


SYME: NIEUW SOCIAAL NETWERK
Ben jij ook al die berichten over spionage van NSA en co beu? Wil jij terug wat privacy? Dat is wat deze startup belooft. Het is een sociaal netwerk, waar je een groep kan oprichten in een versleutelde omgeving, om met vrienden in een vertrouwde omgeving te praten. Zelfs de beheerders van het netwerk, zo belooft Syme, kunnen jouw berichten niet bekijken...
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/syme/kebgjahkgfpaeidbimpiefobehkjmani?hl=en-US
http://www.makeuseof.com/tag/syme-a-new-social-network-with-encrypted-groups-to-prevent-spying/


8TRACKS: ONBEPERKT MUZIEK BELUISTEREN

Onbeperkt muziek beluisteren in streaming formaat, perfect legaal, waar ook ter wereld je bent, en volledig zonder reclame. Dat is wat 8tracks belooft. Het is een van de oudste en beste muzieksites die er bestaan, aldus MakeUseOf, en dus is dit nieuwe aanbod absoluut de moeite waard om te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://8tracks.com/
http://www.makeuseof.com/tag/enjoy-curated-music-mixes-and-discover-great-artists-on-8tracks/


HAVE I BEEN PWNED?
Deze site doet maar één ding, maar het is wel belangrijk: je kan namelijk uitvinden of jouw inloggegevens voor een website gecompromitteerd zijn door een lek of inbraak door hackers. Wat heel handig kan zijn, vooral wanneer je hetzelfde paswoord gebruikt voor meerdere sites. En iedereen weet dat je dat best niet doet, maar toch doen we het met zijn allen, omdat we nu eenmaal geen onuitputtelijk geheugen hebben!
[Taal: ENG]
http://www.haveibeenpwned.com/


NETATMO: COMMUNITY SITE VAN METEOWAARNEMINGEN

Het bedrijf Netatmo is specialist in "connected things", voorwerpen die een internetverbinding hebben. Nu heeft het een landkaart uitgebracht waarop de gegevens vermeld staan van meteo-waarnemingen uit de hele wereld, afkomstig van Netatmo weerstations, die door de bezitters van zo'n weerstation publiek gemaakt werden. Want dat is het bijzondere aan deze landkaart is dat dit het grootste netwerk is van meteowaarnemingen ooit, en dat de gegevens ook opgevraagd en bestudeerd kunnen werken door labo's en organisaties die het milieu bestuderen.
[taal: ---]
http://www.netatmo.com/weathermap


CHRONOZOOM: HISTORISCH PERSPECTIEF
Dit is een tool voor leerkrachten en studenten, die het gemakkelijk maakt om historische gebeurtenissen in perspectief te zetten en te zien wat er op dat moment elders in de wereld gebeurde. Je kan zelf ook bijdragen aan dit perspectief; daarvoor moet je dan inloggen via je een van de sociale netwerken, en kan je dan het verhaal vertellen waarvan je vindt dat het verteld moet worden.
[Taal: ENG]
http://www.chronozoom.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Op het internet is heel wat informatie te vinden over je gezondheid - maar niet altijd de juiste. Om het kaf van het koren  te scheiden, heeft de Vlaamse overheid de website Gezondheid en Wetenschap opgericht. Daar kan je nagaan of bepaalde stellingen die de ronde doen, wel waar zijn. Verlengt het eten van notenecht je leven? Gaat gezond eten de veroudering van het brein tegen? Op deze en meer vragen vind je hier het antwoord.
[Taal: NL]
http://www.gezondheidenwetenschap.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MEER MOBIEL
Ben je niet meer zo mobiel - door ziekte, ouderdom, ongeluk of handicap? Dan probeert deze site je wegwijs te maken in het aanbod van oplossingen waarop je beroep kan doen om meer mobiel te worden. Je kan er zien bij wie je terecht kan voor vervoer in jouw omgeving, wat er allemaal bestaat aan oplossingen, en waar je recht op hebt.
[Taal: NL]
http://www.meermobiel.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOE MOET HET?
Een site met erg praktische tips op allerlei gebied - Waarop je moet letten wanneer je winterbanden koopt, hoe je een iPad reset, maar ook hoe je kan uitvinden of je man vreemd gaat. Er is ook een forum, waarin de gebruikers kunnen reageren op de artikels of bijkomende raad kunnen vragen.
[Taal: NL]
http://www.hoemoethet.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: STRIPMUSEUM
Eerder deze week hadden wij het over het nieuwe project van Google, Open Gallery, waarbij iedereen een online expositie kan aanmaken. Het stripmuseum van Brussel, gevestigd in het iconische art  nouveau gebouw, ontworpen door Waucquez, heeft met behulp van deze Open Gallery een prachtige reeks aangemaakt, die de geschiedenis van het warenhuis weergeeft, met foto's van toen en nu. Indrukwekkend!
[Taal: ENG]
http://belgian-comic-strip-center.culturalspot.org/exhibit/horta-les-magasins-waucquez/pgIC6WiPvR_JIQ


VRIJDAG MULTIMEDIA: HANDIMATION

Dit YouTube filmpje bestaat volledig uit foto's die aan elkaar gelast werden, en die gemaakt werden met Google Glass. Indrukwekkend - al is het maar om de helderheid van de beelden.
[Taal: EnG]
http://www.businessinsider.com/google-glass-stop-motion-video-2013-12   


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTO'S UIT EEN RIJK VERLEDEN
In dit artikel bij het blog SoBadSoGood worden 30 foto's getoond die opmerkelijke momenten of personen weergeven uit het Amerikaanse verleden - zoals een foto van Charlie Chaplin toen hij 27 was, van een kar die voortgetrokken wordt door een nijlpaard, van de bouw van de Berlijnse muur in 1961, en meer. Om een tijdreis te maken...
[Taal: ENG]
http://sobadsogood.com/2013/05/30/30-unique-and-compelling-photos-from-our-past/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Instagram Direct
http://www.belgiancowboys.be/web/instagram-direct/
- Spotify nu ook gratis beschikbaar voor tablets en smartphone
http://www.belgiancowboys.be/mobile/spotify-nu-ook-gratis-beschikbaar-voor-tablets-en-smartphone/



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- 'Opslag telecomgegevens schaadt grondrechten'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3561078/2013/12/12/Opslag-telecomgegevens-schaadt-grondrechten.dhtml
- De enige YouTube-video die je dit jaar gezien moet hebben
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3560389/2013/12/11/De-enige-YouTube-video-die-je-dit-jaar-gezien-moet-hebben.dhtml
 
 
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Cadeautips: kokkerellen fotospecial
Voor de keukenprinsen en -prinsessen hebben we enkele cadeautips op een rijtje gezet. Hier vind je alles om op een aangename manier allerlei lekkers te maken!
http://www.elektrozine.be/ez/article/7688/Cadeautips-kokkerellen.html
- Marantz lanceert professionele stereokrachtpatsers
http://www.elektrozine.be/ez/article/7702/Marantz-lanceert-professionele-stereokrachtpatsers.html
 
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
 - Spotify gratis voor Mobile en tablets!
http://www.digimedia.be/News/nl/15660/spotify-gratis-voor-mobile-en-tablets.html
- Opnieuw een juridische overwinning van Apple op Samsung
http://www.digimedia.be/News/nl/15659/opnieuw-een-juridische-overwinning-van-apple-op-samsung.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Vormen Microsoft en Apple binnenkort Appsoft?
http://computertaal.info/2013/12/12/vormen-microsoft-en-apple-binnenkort-appsoft/
- Project 2020: Episode 9 – Curiosity’s Claws
http://computertaal.info/2013/12/12/project-2020-episode-9-curiositys-claws/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gmail gaat externe afbeeldingen standaard tonen
http://tweakers.net/nieuws/93161/gmail-gaat-externe-afbeeldingen-standaard-tonen.html
- Instagram introduceert mogelijkheid om foto's privé te delen
http://tweakers.net/nieuws/93158/instagram-introduceert-mogelijkheid-om-fotos-prive-te-delen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be




- Microsoft wil Samsung 1 miljard dollar betalen voor nieuwe Windows Phones
Wie Windows Phone denkt, denkt Nokia. Microsoft wil echter een ruimer aanbod. Het zou Samsung daarom 1 miljard dollar hebben aangeboden voor het produceren van meer Windows-telefoons.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/microsoft-wil-samsung-1-miljard-dollar-betalen-voor-nieuwe-windows-phones/article-4000473103648.htm
- Hoe u een wachtwoord creëert dat makkelijk te onthouden maar moeilijk te kraken is
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/hoe-u-een-wachtwoord-creeert-dat-makkelijk-te-onthouden-maar-moeilijk-te-kraken-is/article-4000472707024.htm

 
*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Review: LG Wireless Charging Orb voor Nexus
http://www.themobilerevolution.be/2013/12/review-lg-wireless-charging-orb-voor-nexus/


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- De psychologie achter het delen van content [Infographic]
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-psychologie-achter-het-delen-van-content-infographic
- Review iMinds The Conference 2013: geef digitale innovatie in Europa een boost!
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/review-iminds-the-conference-2013-geef-digitale-innovatie-in-europa-een-boost


*** WIJS

- When two worlds come together a new universe opens up
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/when-two-worlds-come-together-a-new-universe-opens-up







 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
MEER HALEN UIT GOOGLE DRIVE: CONVERTEREN
Wanneer je een PDFbstand uploadt dat veel tekst bevat, dan kan je via Google Drive de tekst daaruit halen. Google Drive kan de PDF scannen en daarin de tekst detecteren en ook de afbeeldingen. Die kan je dan in een document plaatsen om verder te bewerken. Deze optie vind je onder "settings" (het tandwieltje), bij Upload settings.
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide15


HAAL MEER UIT GOOGLE DRIVE: VERTALING

Ben je aan een document aan het werken, dan kan je heel simpel op het menu Tools klikken bovenaan het scherm, en daar "Translate document" kiezen om je document van de ene in de andere taal om te zetten. Er zijn heel wat talen beschikbaar. Maar vergis jeniet: zo'n vertaling is niet altijd betrouwbaar, en kan voor de spreker van die taal gewoon als koeterwaals overkomen. Wij raden je deze automatische vertaling dan ook alleen aan wanneer je vanuit een andere taal naar je eigen moedertaal vertaalt, zodat je zelf een soort reconstructie kan maken van wat er eigenlijk bedoeld wordt...
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide16


HAAL MEER UIT GOOGLE DRIVE: IETS OPZOEKEN
Wanneer je aan een document werkt, dan is het heel simpel om iets op te zoeken om bijkomende informatie te vinden, dankzij Google Docs Research. Die vind je onder het Tools menu, bij de optie "Research" - of je kan ook gewoon CTRL-ALT-SHIFT-I indrukken. In Google Docs verschijnt dan een speciale zijbalk die al gevuld is met informatie over de onderwerpen die in jouw document vermeld zijn. Door op een daarvan te klikken, krijg je meer details of kan je naar bijkomede informatie zoeken.
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide17




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

GRATIS VAN MICROSOFT: WINDOWS DEFENDER OFFLINE
Windows - freeware
Deze software kan de reddende engel zijn, wanneer je systeem besmet is met malware, en je niet online kan gaan om een remedie te vinden. Defender offline zuivert je systeem van malware, rootkits en andere schadelijke software. Let wel: dit is een laatste redmiddel, en vervangt echt niet een gewone antivirus die veel meer functies bevat!
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/what-is-windows-defender-offline


GRATIS VAN MICROSOFT: TCPVIEW


Windows - gratis
Dit is dan weer een tool waarmee je alle dataverkeer met het internet kan opvolgen. Het geeft een gedetailleerde lijst met alle lopende toepassingen, en de bijhorende TCP- en UDP-verbindingen, alsook alle remote adressen, en hun status. Eigenlijk kan jij dus met dit progje ook zelf spion spelen - maar dan wel enkel jezelf bespioneren, gelukkig!
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897437.aspx


GRATIS VAN MICROSOFT: MICROSOFT MATHEMATICS
Windows - freware
Dit is een uitgebreide tool om wetenschappelijke berekeningen uit te voeren - en is eigenlijk dus een wetenschappelijke rekenmachine. Gecompliceerde formules kan je zelfs via de geïntegreerde handschriftherkenning invoeren. Je kan ook de resultaten kopiëren naar Microsoft Word.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=15702


GRATIS VAN MICROSOFT: WINDOWS PHONE DESKTOP
Net zoals het equivalent voor de Mac, windows Phone 7 Connector, maakt deze app voor Windows het mogelijk om data uit te wisselen tussen je Windows Phone en je desktop computer. Je kan muziek, foto's, filmen, tv-shows en podcasts syncen, zien hoeveel ruimte je nog over hebt, een speellijstje  importeren, songs vinden die je als beltoontje kan zetten, en meer.
http://www.windowsphone.com/en-us/how-to/wp8/windows-phone-app-for-mac
http://www.windowsphone.com/en-us/how-to/wp8/windows-phone-app-for-desktop


VRIJDAG APPDAG: VERKEER BELGIË

Windows Phone - freeware - 1 MB
Met deze app blijf je op de hoogte van actuele verkeersinformatie. Je krijgt informatie over files, flitsers, ongevallen, incidenten.
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/verkeer-belgi%C3%AB/0c2d8576-b8e1-429a-8b1c-6afed18b86bf


VRIJDAG APPDAG: STIEVIE
iOS - 9,99 per maand
Deze app van Telenet maakt het mogelijk om op je iPhone of iPad  10 Vlaamse zenders live te bekijken (VTM, een, vier, 2BE, Vitaya, vijf, Canvas, Ketnet, JIM en VRMKZOOM). Bovendien kan je programma's van maximaal één week terug bekijken. Je kan de dienst 2 weken gratis uitproberen.
http://www.stievie.be/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Niemand luistert tot je een windje laat.
-zen-