Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/10/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 823 van 19/10/2013



Gegroet lezer,

Wij beginnen deze week met een opiniestuk over Big Brother, en hoe hij volkomen in ons dagelijkse leven verweven is. Het is een persoonlijke opinie, en wellicht zal u het er niet mee eens zijn. Maar het moest me even van het hart - al die data die over ons ergens opgeslagen worden, en waarbij wij geen enkele controle hebben over wie ze inziet, neen, dat lijkt me niet gezond.

Maar buiten die klacht hebben we het voor de rest objectief gehouden. We hebben zelfs een loftrompet gestoken over de nieuwe technologieën die bij Google Glass verwacht mogen worden! Snel aan uw leesvoer, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde

P.S. Tijdens het opmaken van deze editie viel juist een nieuw "Big Brother" bericht binnen: voortaan zal de sociale inspectie op basis van computerprogramma's "berekenen" waar er gefraudeerd wordt, en daar gerichte controles uitvoeren. Big Brother ziet alles!
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131018_00797410




Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



BIG BROTHER: EEN REALITEIT
Vluchten kan niet meer... data controleren de wereld. En wat met de mensen?
Mogen wij de week met een weeklacht beginnen? Veel filosofische of maatschappijkritische woorden gaan wij er niet aan vuilmaken. Aan de lezer om de conclusie te trekken - en te beseffen hoezeer Big Brother van George Orwell realiteit geworden is in ons dagelijkse leven.

Een eerste krantenbericht, erg banaal misschien. Een dame komt in de Kempen uit een bankkantoor, en in plaats van haar bankuittreksels op de grond te gooien, stopt zij ze in een vuilmandje op de straat. Een controleur van de reinigingsdienst vindt die, en vermoedt een zwaar misdrijf: sluikstorten. Hij vraagt de gegevens na van de dame in kwestie bij de huisvuil ophaaldienst. En de dame blijkt heel weinig restafval te produceren. Gevolg: zij wordt aangeklaagd voor sluikstorten. De dame tekent protest aan: waar haalt die controleur het recht om haar gegevens in te zien?

Hoe het vroeger was: ooit had je een vuilbak, en betaalde je gemeentetaks. Je stopte in je vuilbak, een plastieken ton, wat je wou. Door de zorg om ecologie werd het gescheiden ophalen van huisvuil ingevoerd. Je kocht een zak van de gemeente, wit of grijs, voor het restafval, en een andere zak, meestal blauw, ook van de gemeente, voor PMD afval. Huis- en tuinafval ging in de GFT zak of container. Hoeveel zakken je buiten zette, daar maakte niemand zich druk om, zolang je de zakken maar netjes aankocht, en het huisvuil sorteerde.

Hoe het nu is: gelukkig kan je nog altijd het PMD afval in een blauwe zak stoppen; papier blijft gratis, maar het huisvuil moet in een container, mét chip. Om de x maanden krijg je een afrekening. Hoeveel restafval je produceert wordt genoteerd.. en is dus opvraagbaar, zoals de dame in dit geval kon ondervinden. Big Brother noteert alles.

Een tweede krantenbericht. Ambtenaren van het kadaster bekijken luchtfoto's van je huis, om te zien of je daar geen dingen gebouwd hebt, die je je volgens jouw inkomen niet kan veroorloven. Daarbij nuanceert het bericht het feit dat er niet meteen foto's van Google Maps gebruikt worden, omdat die niet altijd actueel zouden zijn, wel de foto's die gemaakt worden door het Nationaal Geografisch Instituut en de Gewesten, die veel nauwkeuriger en gedetailleerder zijn. Waarvan akte: wie de website van het GIS bezoekt, en daar de luchtfoto's van zijn adres opvraagt, zal moeten toegeven dat die inderdaad veel beter zijn.

Hoe het vroeger was: voor bepaalde installaties in je tuin moet je een vergunning aanvragen. Doe je dat, dan doe je maar gewoon wat je verder wil.

Hoe het nu is: jouw privacy, wat je doet in je tuin, bestaat niet meer. Niemand heeft het GIS toestemming gegeven over jouw tuin te vliegen, daar foto's van te maken, laat staan die openbaar te maken. Toch staan ze online - meer nog: niemand protesteert tegen het feit dat iedereen ze kan raadplegen. Via de gegevensbanken worden deze gegevens gekoppeld aan adressen, aan rijksregisternummers, aan belastingsaangiftes, aan data van de verkeersbelasting, enz. Uiteraard is de belastingen ontduiken niet netjes. Maar ook hier: Big Brother noteert alles, en koppelt het aan alles.

Het derde krantenbericht. In de VS sal vooral de probatiecommissie (daar de Parole Board geheten) software gebruiken om te beslissen welke gevangenen vrijgelaten mogen worden. Programma's kijken naar het verleden, de biografie van een gevangen, zoeken daar naar patronen die zouden kunnen voorspellen of de gevangene opnieuw zou hervallen, en weer een misdaad zou plegen. Even slikken wanneer je dit leest, niet?

Hoe het vroeger was: een gevangen moest voor een probatiecommissie verschijnen, die besliste of hij in aanmerking zou komen voor voorlopige invrijheidsstelling. De commissie bekeek de ernst van de gepleegde feiten, zijn gedrag in de gevangenis, het feit dat hij berouw toonde of niet, en trok haar conclusie eventueel na een gesprek met de gevangene. Nadien volgde een maatschappelijk werker de evolutie verder op.

Hoe het nu is: vermits de zittingen van de commissies teveel geld kosten, moet het sneller gaan. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van software die berekent welke gevangene vrij mag en welke moet blijven zitten, op basis van data die de kans op recidivisme (het herhalen vand e misdaad) berekent.

Kortom: nog maar een stapje verwijderd van de Science Fiction films waarin mensen al uitgeschakeld worden, omdat zij, gebaseerd op hun huidige levensstijl, ervan verdacht worden in de toekomst misdaden te kunnen gaan plegen.(3)

Big Brother of niet? Aan jou om je conclusie te trekken. En dan hebben we het niet eens over het feit dat je elke keer je boodschappen doet, netjes via je getrouwheidskaart van Delhaize of COlruyt laat noteren wat je koopt. Hopelijk zal je, over enkele jaartjes, wanneer je een probleem hebt met je gezondheid, niet te horen krijgen dat ze jou niet kunnen helpen, omdat je vroeger teveel boter gegeten hebt, teveel gerookt of teveel gedronken hebt...
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20131008_00781478
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/131011_kadaster_foto
http://online.wsj.com/news/article_email/SB10001424052702304626104579121251595240852-lMyQjAxMTAzMDEwMDExNDAyWj



BING VERWERKT INFORMATIE VAN KLOUT IN ZOEKRESULATEN
Door Klout geverifieerde snapshots in Bing

Je kent ongetwijfeld Klout, de webdienst die berekent hoe invloedrijk je bent, op basis van factoren zoals het aantal volgers op Twitter, het aantal retweets, maar ook je connecties op Google+, Facebook en andere sociale netwerken.

Welnu, voortan zullen Klout resultaten ook verschijnen wanneer je naar een persoon zoekt via de Bing zoekmachine. Wat meer is: heb je zelf een account bij Klout, dan kan je meebepalen hoe informatie over jou eruit ziet in de Bing resultaten. Je zal o.a. kunnen vertellen wat je op professioneel gebied bereikt hebt, en ook worden deacties op Instagram en Twitter getoond die het meeste bereik hadden.

De Snapshot toont ook de publieke informatie die op LinkedIn te vinden is, links naar je sociale profielen die je in Klout verbonden hebt met je account, je Klout score, de onderwerpen waarin je invloedrijk bent.

Je moet wel eerst de Snapshot optie activeren bij Klout. En dat doe je op de tweede link.
http://www.webpronews.com/bing-gets-snapshots-from-klout-in-search-results-2013-10
http://klout.com/snapshot/signup



JIJ BENT NIET ALLEEN HET PRODUCT, JIJ BENT OOK DE ADVERTENTIE
Maar er bestaat een manier om eraan te ontkomen

Het is al eerder gezegd: wanneer je een website bezoekt, is het niet de content die de website verkoopt of gratis aanbiedt die telt, maar jij, de bezoeker. Jouw ogen zien de reclame op die site, en het aantal bezoekers op een site wordt aan de adverteerder aangerekend. Jij bent, met andere woorden, het product.

Maar nu westeeds vaker reclame negeren (wie let nog op advertenties op websites, tenzij ze heel uitzonderlijk zijn?), doet de reclame-industrie beroep op andere technieken. Jij bent niet langer het product, maar je wordt de levende advertentie. Het gaat om een techniek waarbij jouw naam gebruikt wordt, jouw gezicht, jouw woorden. En het is Google die het toepast, met de "shared endorsements". Met andere woorden: Google kan jouw activiteiten gebruiken als een advertentie - de merken die je volgt, de commentaren die je schrijft op een posting, ... Google laat zich door bedrijven betalen voor jouw informatie.

Het is daarmee niet alleen, zo stipt TechCrunch (1) aan. Facebook paste deze techniek al toe in 2011 met "Sponsored Stories", waarbij de acties die jij onderneemt ten opzichte van een merk (likes, inchecken bij een bedrijf, het downloaden van een app, ...) hoger verschijnen in de tijdlijn of zelfs apart in de zijbalk getoond worden, wanneer de merken daarvoor betalen. Ook Twitter heeft zijn "Promoted Tweets", waarbij jij postings te zien krijgt van bedrijven, zelfs wanneer jij ze niet volgt, maar waarin de naam gebruikt wordt van iemand die jij wèl volgt, om te wijzen op de credibiliteit van het merk.

Moeten we daar nu ongelukkig over zijn? Tja, wat kan je verwachten van een dienst die gratis is - ergens moet die zijn geld halen. Alles hangt af van hoe de reclame gebruikt wordt, en de mogelijkheid om te zeggen dat je uit het programma wil stappen. Twitter biedt bijvoorbeeld die mogelijkheid niet, maar je ziet er wel heel weinig reclame. Bij Facebook kan je zeggen dat je niet gebruikt wil worden in de "social ads", maar je hebt geen opt-out mogelijkheid voor de Sponsored Stories.

Google biedt je de mogelijkheid om uit het "endorsement" programa te stappen (2) - op de speciale pagina die Google ervoor gecreëerd heeft, kan je gewoon een vakje aanvinken en klaar is kees. Mooi van Google, en we raden je meteen aan om het ook te doen. Maar daarmee worden de advertenties wel minder efficiënt, en verdient Google minder geld. TechCrunch suggereert zelfs dat je, door niet uit het programma te stappen en je acties zichtbaar te laten zijn, je je vrienden een plezier doet doordat de advertenties die zij zien, meer op hun smaak afgestemd zijn. Maar in onze ogen is dat wel een erg vergaande conclusie...

Een mooie FAQ over adverteerders en sociale informatie over jou vind je bij Marketingland.(3)
http://techcrunch.com/2013/10/11/you-make-ads-better/
https://plus.google.com/settings/endorsements?hl=en
http://marketingland.com/faq-google-shared-endorsement-ads-61422



TORSEARCH: DE GOOGLE VAN HET VERBORGEN INTERNET
Zoeken zonder sporen na te laten - je begint ernaar te verlangen

Verleden week hadden wij het nog over TOR, een netwerk waarmee je anoniem kan surfen, en we vertelden toen dat, alhoewel het eigenlijk de VS zelf zijn die het TOR netwerk opgericht hebben om politieke dissidenten te helpen anoniem te blijven, het tegelijk ook de VS zijn, althans de veiligheidsdiensten daar, die trachten om TOR tegen te werken.

Er bestaat nu ook een speciale zoekmachine voor TOR, TorSearch, waarmee je dus kan zoeken naar de anonieme kanten van het internet. Dat heeft dus zijn voordelen, zoals bij politieke dissidenten, maar ook zijn minder mooie kanten. TorSearch maakt het dus mogelijk om, wanneer je via Tor surft, op de zoekmachine te zoeken naar illegale drugs, porno, piraat bestanden, en dan een link aan te klikken zonder dat je anonimiteit ophoudt - niemand zou je kunnen identificeren dus.

TorSearch heeft een index van 130.000 "deep web" links, en is al erg populair geworden bij Tor gebruikers. Het toont in elk geval dat het steeds moeilijker wordt om anoniem te blijven - niet alleen voor de gewone burger, maar ook voor de wetsovertreder, de crimineel, de drugsdealers.

Meer over Tor en TorSearch bij Venturebeat en GigaOm
http://gigaom.com/2013/10/11/torsearch-offers-private-search-of-the-deep-web/
http://venturebeat.com/2013/10/10/torsearch-launches-to-be-the-google-of-the-hidden-internet/



ELKE DAG VERZAMELT NSA 690.000 ADRESBOEKJES
Niet via achterdeurtjes in maildiensten, wel van backbones

In een nieuw rapport, uitgebracht door de krant The Washington Post, op basis van informatie verstrekt door Edward Snowden, heeft de NSA het wel heel druk. In een slide van de presentatie over een nieuw programma staat te lezen dat de Special Source Operations van NSA in het voorbije jaar elke dag (slik even!) 444.743 e-mail adresboeken verzamelde van Yahoo, 105.068 van Hotmail, 82.857 van Facebook, 33.697 van Gmail, en 22.881 van niet nader genoemde andere providers. Dat zijn er dan meer dan 250 miljoen per jaar. Het hele artikel kan je nalezen bij Washington Post (1)

Enkele zaken die we hieruit moeten onthouden, zoals TechDirt op een rijtje zet (2). Om te beginnen komt de informatie niet van tech bedrijven,  en dus kloppen eerdere conclusies niet als zouden die achterdeurtjes inbouwen om het NSA rechtstreeks toegang te geven tot data van de gebruikers. In plaats daarvan zou het NSA die informatie oppikken via de backbone verbindingen buiten de VS. Wat de reden is waarom er zoveel informatie afkomstig is van Yahoo: Yahoo is pas nu begonnen met verplichte https-verbindingen voor zijn e-mail.

Verder is al deze informatie verzameld buiten de VS, waardoor NSA geen verantwoording verschuldigd is over deze activiteiten aan het Amerikaans Congres. En tot slot dat het programma eigenlijk bedoeld is om metadata te verzamelen zoals wie met wie correspondeert, worden ook steeds vaker de boodschappen zelf "per ongeluk" onderschept, zoals IM boodschappen die gestuurd worden wanneer de ander afwezig is.

Dit alles zorgt voor veel, veel data. En in het NSA document staat zelfs te lezen dat het teveel data worden, omdat sommige accounts gekraakt werden om spam te versturen, wat tot een stortvloed aan data leidde.

Interessante informatie. Maar je kan je wel de vraag stellen: leidt dit tot iets? Is men niet gewoon bezig data te verzamelen "omdat het kan", maar is het al zoveel geworden, dat het onoverzichtelijk wordt? Teveel data lijkt het probleem te worden bij NSA, zo is de conclusie van Washington Post in een follow-up artikel.
http://www.washingtonpost.com/world/national-security/nsa-collects-millions-of-e-mail-address-books-globally/2013/10/14/8e58b5be-34f9-11e3-80c6-7e6dd8d22d8f_story.html
http://www.techdirt.com/articles/20131014/16562224878/nsa-collects-email-contact-lists-instant-messaging-chat-buddy-lists-overseas-with-no-oversight-all.shtml
http://apps.washingtonpost.com/g/page/world/the-nsas-overcollection-problem/517/



BUZZFEED GAAT VAN START IN FRANKRIJK...
... maar laat zijn artikels door de internauten vertalen

Buzzfeed is heel populair. Het is de site waar je schattige katten, boze katten, gekke katten, en andere virale filmpjes vindt, naast artikels die luchthartig en ietwat sensationeel zijn. De site, met roots in de VS, wil nu ook overzee gaan, en zal in de volgende weken een versie lanceren in het Frans, Spaans en Portugees.

Het bijzondere daarbij is dat de site daarbij op een speciale manier tewerk gaat. Er wordt geen bureau geopend in Europa, waar redacteurs aan het werk gaan. De bestaande content van de Amerikaanse versie wordt gewoon vertaald, althans toch in de beginfase. Niet door professionele vertalers, maar door mensen die het gratis doen. Er wodt namelijk gebruik gemaakt van een grote community mensen die het Engels leren via de Duolingo aplicatie. En dus moet Buzzfeed die mensen niet betalen, terwijl het toch geld verdient met zijn anderstalige versies.

Buzzfeed betaalt trouwens nog altijd niet voor het gebruik van foto's op zijn sites, zo merkt Slate fijntjes op. Nu, bij foto's heb je eigenlijk geen uitleg nodig, in geen enkele taal. Maar bij sommige postings in Buzzfeed is toch wel een woordje uitleg nodig, en die uitleg overlaten aan mensen die het Engels nog moeten leren, en de fijne nuances wellicht niet begrijpen, is toch wel gewaagd. Maar ja, juistheid zal Buzzfeed wel niet hoog in zijn blazoen hebben staan, wel veel bezoekers...

Slate ging trouwens nog een beetje verder, en zocht even uit of machinale vertaling wel goed genoeg is. Het kon de Duolingo app niet uittesten , maar deed de test met Google Translate. De zin "19 reasons why being single is actually pretty awesome" (19 reden waarom vrijgezel zijn eigenlijk best fantastisch is) werd vertaald door "19 raisons d'être célibataire est en fait assez impressionant" (19 redenen om vrijgezel te zijn is eigenlijk best indrukwekkend). En dat is toch een nuance, niet?
http://www.slate.fr/life/78930/buzzfeed-version-francaise-traductions-internautes
http://www.buzzfeed.com



MICROSOFT LEVERT UPDATES PHONE8 UPDATE ZELF
Alvast ontwikkelars kunnen rechtstreeks bij Microsoft update afhalen

Het is nog maar net dat Microsoft aangekondigd heeft dat er een update komt voor Windows Phone 8, een update waaraan al een jaar gewerkt werd. Maar Microsoft wil dat die snel bij de gebruikers komt, om zo toch iets te doen aan het relatief lage marktaandeel van het Phone OS. Daarom zal het de update rechstreeks ter beschikking stellen, en niet wachten tot de fabrikanten die update doorsturen naar de gebruikers, na die eerst uitvoerig (en langdurig) getest te hebben op hun toestellen..

Althans, dat is zo voor geregistreerde ontwikkelaars. Maar al wie wil kan zich registreren als ontwikkelaar voor $19 euro per jaar. Je moet wel een beetje durven in het leven wanneer je als gewone gebruiker deze update zelf wil installeren, want er is geen mogelijkheid om het OS terug te draaien tot een vorige versie, mocht de update mislukken.

Meer uitleg bij The Verge en WMPoweruser
http://wmpoweruser.com/windows-phone-8-gdr3-aka-update-3-download-procedure/
http://www.theverge.com/2013/10/14/4836360/windows-phone-preview-for-developers-early-updates



PIRATERIJ MET FILMEN TE WIJTEN AAN EIGEN BELEID AMUSEMENTSINDUSTRIE?
Gegevens vn PiracyData.org lijken het te suggereren

Piraterij met songs is zo goed als uitgeroeid. Waarom zou je nog songs illegaal gaan kopiëren en downloaden, wanneer je naar hartelust alles kan streamen? Je zou zeggen dat hetzelfde ook moet gelden voor het pirateren van films. Toch blijft dat maar duren. Waarom?

De site PiracyData.org suggereert een heel simpele reden: omdat de films gewoon niet legaal te krijgen zijn. Het vergeleek daarvoor de lijst die TorrentFreak elke week publiceert van de 10 meest gepirateerde films, met gegevens van de site CanIStreamIt, een zoekmachine die de gebruiker helptom films te vinden bij legitieme bronnen zoals Netflix of Amazon Prime. Van de top 10 gepirateerde films verleden week bijvoorbeeld waren er maar 3 beschikbaar via legitieme bronnen: 3 waren te huur (The Lone Ranger, After Earth, This is the End); 6 waren te koop online (Pacific Rim, The Internship, The Lone Rangers, Monsters university, After Earth, This is the End. De overige vier waren enkel verkrijgbaar indien je ze illegaal donwloadde. Streaming was helemaal niet beschikbaar

En deze resultaten zijn geen uitzondering: de PiracyData verzamelt al 3 weken deze gegevens, en in al die tijd was geen enkele van de vaak gepirateerde films verkrijgbaar als stream. Een woordvoerder van de filmindustrie argumenteert dat het feit dat een bepaalde film (nog) niet beschikbaar is, het pirateren ervan nog altijd niet rechtvaardigt - het blijft stelen, van mensen die hard gewerkt hebben om de film te maken. En dat is natuurlijk ook juist. De makers van PiracyData geeft als tegenargument dat de filmindustrie andere technieken moet gebruiken om piraterij tegen te gaan, dan zoekmachines zoals Google aan te vallen - en het sneller beschikbaar stellen van content zou daarbij een flinke stap vooruit zijn.

De hele discusie lees je bij WashingtonPost, TorrentFreak en WebProNews.
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2013/10/15/people-pirate-movies-because-they-cant-get-legitimate-copies/
http://www.webpronews.com/researchers-argue-that-unavailability-not-search-engines-lead-to-piracy-2013-10
http://torrentfreak.com/are-hollywoods-artificial-release-delays-driving-piracy-131015/



VOORTAAN TWITTER DM'S VAN IEDEREEN
Je beslist zelf of je bestookt wil worden met spam...

Tot nu toe kon je in Twitter enkel DM berichten ontvangen (tweets die jij alleen kan zien) van mensen die jij terug volgde. Daar was een reden voor: om spam te vermijden. En ook een beetje om het Twitter netwerk te laten groeien, want het moedigde je aan om mensen te volgen.

Er kunnen echter redenen zijn om je account open te zetten voor DM's van iedereen. Journalisten bijvoorbeeld krijgen vaak een tweet toegestuurd van iemand die hen iets nieuws te melden heeft, maar dat privé zeggen wil. Dan moeten zij eerst aan de journalist vragen om hen te volgen, want anders kunnen zij dat bericht niet per Direct Message sturen.

Dat verandert nu dus. Hou je van een beetje een avontuurlijk leven (en een boel spam!) dan kan je in je instellingen aangeven dat iederen die jou volgt jou DM's sturen kan. Persoonlijk raden wij je het niet aan - maar als het tegenvalt, kan je natuurlijk nog altijd snel de optie terug deactiveren...
http://www.theverge.com/web/2013/10/15/4840190/twitter-direct-messages-from-any-follower-option
http://techcrunch.com/2013/10/15/twitter-direct-messages-all-followers/?ncid=tcdaily



NIEUWE FIRMWARE VOOR GOOGLE GLASS BELOOFT!
Massa nieuwe mogelijkheden... maar willen we het?

Lezen over Google Glass veroorzaakt altijd een dubbel gevoel. Enerzijds afkeer, omdat Google Glass hét ideale spionagemodel is waarbij je stiekem je medemens kan vastleggen op camera. Maar anderzijds bewondering, en het besef dat wat Google Glass biedt verdomd interessant is. Met zo'n brilletje op je neus heb je immers een wereld aan informatie vlak voor je neus - denk eens in hoe handig het kan zijn wanneer je een plek verkent, meer wil weten over gebouwen, enz.

De website AndroidPolice.com heeft een analyse gemaakt van de nieuwste update voor de firmware van Google Glass, en daaruit blijkt nogmaals welke duizelingwekkende mogelijkheden de bril biedt. Enkele commando's bijvoorbeeld die de website terugvond in Voice.apk, waarmee je gesproken opdrachten kan geven: speel een game, speel muziek, herinner me aan ..., toon kompas, start fietstocht, start stopwatch, check me in, leer een song, ...

Een andere tool van Google Glass is het controleren van muziek die je op een ander toestel hebt staan, en waarbij je ook album art, album naam, song naam en artiest naaam op het scherm zal zien.
Het meest intrigerende is nog wel het feit dat er blijkbaar ook gewerkt wordt aan het bedienen van glass met je ogen, en je dus moet knipogen om een actie te starten, wat de site afleidt uit teksten die het over een "double blink" en een "wink detector".

Het volledige verslag kan je lezen bij AndroidPolice, en ook Gigaom wijdt er een artikel aan. Gaan we dan toch bezwijken?
http://www.androidpolice.com/2013/10/16/apk-teardown-latest-google-glass-firmware-gives-a-tantalizing-glimpse-at-a-ton-of-future-features/
http://gigaom.com/2013/10/16/hidden-code-suggests-google-glass-will-gain-more-personal-assistant-commands/


AVIATE: HET SLIMME STARTSCHERM VOOR ANDROID
Nadeel is dat je geen enkele controle zelf hebt...

Bij Android heb je Google Now, het systeem dat proactief en automatisch allerlei informatie op je scherm tovert, gebaseerd op je gewoonten en je agenda. Moet je 's ochtends om 8u de trein nemen om in Brussel te zijn om 10u, dan zal Google Now automatisch het schema van de treinen vertonen, eventuele vertraging, hoe het weer is in Brussel, enz. Maar er is nog een andere manier om zoiets te bereiken, en dat is wat de makers van Aviate willen doen.

Aviate is namelijk een launcher voor Android, het vervangt dus je startscherm. Aviate werkt volledig afhankelijk van de context. Sta je op en ontgrendel je je Android toestel, dan zal Aviate je een widget bieden met je afspraken voor de volgende uren, het weer, en misschien het icoon van Twitter, wanneer je regelmatig 's ochtensd meteen je Twitter bekijkt. Ben je onderweg naa het werk, dan zal het bijvoorbeeld muziekdienst Pandora en Gas Buddy tevoorschijn toveren, een app om je benzineverbruik bij te houden. Ga je lunchen, dan zal het scherm automatisch informatie tonen over het restaurant waar je bent, met tips en foto's van Foursquare. Koppel je je koptelefoon aan, dan verschijnt automatisch je muziek app, enz.

Kortom, alles gebeurt automatisch op het scherm. Maar volgens de besprekingen bij The Verge en PandoDaily is dat juist zijn sterke, maar ook zijn zwakke punt. Het idee van Aviate om alles automatisch te maken, is prachtig - het is de ultieme butler-telefoon, die alles voor je doet en klaar heeft staan, het is de perfecte toekomst. Maar het nadeel is wel dat je zelf geen controle hebt over wat op je scherm verschijnt, wat bij de testpersonen als een gemis overkwam.

Aviate is momenteel als besloten bèta uitgebracht, enkel te downloaden na uitnodiging. Maar het lijkt echt wel reuze interessant... Lees de uitvoerige beschrijvingen bij beide sites, met foto's.
http://pandodaily.com/2013/10/15/aviate-is-a-context-aware-homescreen-replacement-meant-to-bring-android-into-the-future/
http://www.theverge.com/2013/10/15/4839162/aviate-android-home-screen-app-google-now


MICROSOFT LICHT TIPJE SLUIER VAN NIEUWE WIN8.1 APPS
Vooral MovieMoments lijkt erg aantrekkelijk

Binnenkort komt Windows 8.1 eraan, en uiteraard is dat de verbeterde versie van het OS, waarin verschillende schoonheidsfoutjes van de eerste versie weggewerkt werden. Onder andere de befaamde Startknop, die zijn vertrouwde plaats terug krijgt op ons scherm.

Maar deze versie zal ook zorgen voor betere, mooiere apps. Waarnemers hadden al opgemerkt dat er iets onderweg was dat MovieMoments zou heten, maar tot nu toe was niet geweten wat de functies ervan zouden zijn. Het zal een app zijn die je zelf moet downloaden, en die niet standaard ingebakken zit in Windows 8.1. Nu is wat meer bekend over MovieMoments, en het blijkt een lichtgewicht editor te zijn voor filmpjes, waarmee je video kan bijsnijden, muziek kan toevoegen, titels kan plaatsen. Bij PCWorld vind je een filmpje dat de functies demonstreert. (1)

Verder zouden er nog enkele andere apps zijn om je creativiteit zijn vrije loop te geven. Om te beginnen Fresh Paint, dat er heel gelikt uitziet. Ook dit is geen ingebakken app, maar wel iets om uit de Windows Store te downloaden. Hij bevat, zo weet PCWorld te melden, nieuwe brushes, waterkleuren, en een potlood, naast "Inspire Me" suggesties. Er is meteen ook een samenwerking voorzien met het bedrijf CanvasPop waarmee je je werk fysiek kan laten afdrukken.

Twee andere creatieve apps zijn wel ingebakken: Photos en Camera. Die laatste heeft een panorama modus, om dus 360° foto's te maken, die gebaseerd is op de knappe Photosynth app. Bovendien kan je, iets wat jeal bij sommige smartphones gezien hebt, individuele foto's maken terwijl je aan het filmen bent. Wat helaas verdwenen zou zijn bij Photos, is de integratie met Facebook en Flickr, om foto's rechtstreeks te uploaden. Maar gelukkig zijn andere tools nog wel aanwezig, zoals manueel uitknippen van beelden, het verwijderen van rode oogtjes, kleurverbetering, en meer.

Windows 8.1 zou een van de dagen verkrijgbaar moeten zijn, en naar verluid zouden er nog verschillende andere nieuwe apps in het OS gebakken zitten. Dat zal je in de volgende dagen dan wel vernemen, in de verschillende reviews op het web.
(nagekomen bericht: Windows 8.1 is vrijdag beschikbaar!)
http://www.pcworld.com/article/2054397/microsoft-reveals-windows-8-1s-mysterious-movie-maker-app-other-app-improvements.html
http://www.theverge.com/2013/10/16/4843904/windows-8-1-photos-camera-movie-moments-fresh-paint-apps


APPS, CLOUD EN SECURITY DAGEN RETAILERS UIT
[Gastblog door Pieter Holst]

Retailers zijn vandaag de dag bezig met een technologische race om de winkelomgeving te verbeteren. Dat doen ze bijvoorbeeld door het toepassen van augmented reality, Near Field Communications (NFC) en mogelijkheden voor zelfbediening. Daarbij kunnen ze ook voordeel halen uit het toepassen van bredere technologische trends als big data en cloud computing. Deze combinatie van technologische uitdagingen en de vraag van consumenten naar boeiende winkelconcepten kan wat overweldigend zijn voor deze ondernemers.

Wat moet de retailer met al deze buzzwords; en waar moeten ze hun aandacht en investeringen op richten? Apps, cloud en beveiliging zijn momenteel de drie belangrijkste IT-gebieden waar retailers zich op moeten.

Betere netwerken maken klanten mobieler
Het groeiende aantal retail apps geeft consumenten steeds meer mogelijkheden te winkelen met hun smartphone of tablet. Volgens een wereldwijd onderzoek(1) van Equation Research, uitgevoerd voor Compuware, geeft liefst 85 procent van de consumenten de voorkeur aan apps boven mobiele websites. Gebruiksvriendelijkheid werd door 55 procent van de respondenten genoemd als de grootste reden voor hun voorkeur voor apps. 26 procent van de ondervraagden stelde dat het winkelen met apps makkelijker is.

Deze resultaten hebben als gevolg dat veel retailers afhankelijker worden van netwerkoplossingen als Ethernet, IP en intelligente netwerken. Deze infrastructuur hebben ze nodig om de dagelijkse bedrijfsprocessen en het voorraadbeheer soepel te laten verlopen zodat de retailer zich kan richten op het bieden van de beste winkelervaring voor zijn klanten.


Onbegrensde mogelijkheden met cloud
IDC’s Insights(2)-onderzoek voorspelt dat de adoptie van cloud computing binnen de retailsector met liefst 300 procent zal groeien in de komende twee jaar. Dat is eigenlijk logisch, cloud computing lijkt uitgevonden voor kostenbewuste, door data overspoelde retailers. Met cloud-gebaseerde oplossingen kunnen retailers al kosten besparen bij de initiële investeringen ten opzichte van traditionele IT-omgevingen. Daarnaast past het op gebruik gebaseerde prijsmodel goed bij de seizoensgebonden bedrijfsvoering van retailers. Op de cloud gebaseerde technologieën bieden ook de flexibiliteit om de netwerk- of opslagcapaciteit snel uit te breiden, bijvoorbeeld om IT-ondersteuning te bieden bij het opzetten van pop-up stores of nieuwe filialen. Deze capaciteit is ook weer te verminderen als de behoeften van het bedrijf veranderen en een nieuwe benadering nodig is. In een notendop; de cloud stelt retailers in staat behendig en snel te handelen en experimenteren.


De strijd tegen cybercrime
Waar technologie zich ontwikkelt, neemt het belang van beveiliging toe. Voor retailers is het cruciaal niet alleen de eigen IT-omgeving te beveiligen, maar ook alle Point-of-Sale (POS) transacties die worden verwerkt via het eigen netwerk, evenals de externe ingangen voor het netwerk via internet.

Voor retailers die al gebruik maken van cloud-gebaseerde oplossingen wordt netwerkbeveiliging nog belangrijker. Hacks en overige inbreuken op gegevensbeveiliging kunnen tenslotte niet alleen ervoor zorgen dat gevoelige informatie over klanten op straat komt te liggen, maar ook de reputatie van het bedrijf beschadigen. Verizon’s Data Breach Investigation Report (DBIR) (3) toonde al aan dat de retailbranche (4) één van de grootste doelwitten is voor cybercriminalteit.

Door zorgvuldige planning en doorlopend te monitoren kunnen retailers ervoor zorgen dat hun data veilig is en blijft. Het is belangrijk dat retailers hun publiek toegankelijke websites en verkoopkanalen (zoals apps) in de gaten houden om potentiële frauduleuze of anderszins criminele activiteiten op tijd te ontdekken. Het is ook verstandig de IT-systemen in de winkels zelf te beveiligen door middel van mobile device management (MDM), zodat alleen bevoegde werknemers toegang hebben tot gevoelige informatie. Gebruikelijke, maar soms verwaarloosde maatregelen verdienen daarbij ook aandacht, zoals het regelmatig veranderen van wachtwoorden, data-encryptie, doorlopende updates van systemen, apparaten en anti-virus applicaties.

Elke kans benutten om de winkelervaring te verbeteren is cruciaal voor het succes van een retailer in de komende jaren. De juiste keuzes in het onderliggende netwerk, de IT-infrastructuur en de beveiliging hiervan, vormen het fundament voor deze verbeteringen. Hierop kunnen retailers niet alleen nu vertrouwen, dit geeft ze ook de mogelijkheden snel in te spelen op de uitdagingen in de komende jaren.  


(1) Gebaseerd op het onderzoek:  Mobile Apps: What Consumers Really Need and Want
http://offers2.compuware.com/rs/compuware/images/Mobile_App_Survey_Report.pdf
(2) Gebaseerd op het rapport: IDC Retail Insights’ Current and Future Cloud Adoption Trends in Western European Retail
https://custom.cvent.com/1E8AD1B771DA4B029B78FF1784749EF5/files/84c2808d58dc4798a35ab2a313067d88.pdf
(3) Gebaseerd op Verizon’s 2013 Data Breach Investigations Reports
http://www.verizonenterprise.com/DBIR/2013/
(4) Gebaseerd op Verizon’s Treath Landscape: Retail, Accomodation and Food Services
http://www.verizonenterprise.com/resources/factsheets/fs_dbir-industries-retail-threat-landscape_en_xg.pdf


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


3D PRINTING: EN WAT ALS... JE ORGANEN KAN PRINTEN?
Gartner schijnt zijn licht op opportuniteiten maar ook gevaren van 3D printen

Trouwe lezers weten dat wij een boon hebben voor 3D printing. Het opbouwen van voorwerpen, gebaseerd op 3D computertekeningen, door laag na laag een materie te "printen" op een basisvlak, is dan ook geniaal. In de VS had onlangs een symposium plaats van Gartner rond 3D printing.

Nu is Gartner een onderzoeksbureau, dat wil zeggen dat het niet zozeer technologieën bekijkt, als wel trends voorspelt, zich baserend op huidige evoluties. En Gartner voorspelt dat 3D printing iets is waarover bedrijven heel hard moeten nadenken. Het heeft inderdaad wel vele mogelijkheden, zoals het on-demand printen van onderdelen, zowel bij het ontwerpen van een product als bij de dienst naverkoop. Schaalbaarheid bij de productie wordt ook verhoogd dankzij 3D printing.

Maar er zitten ook negaieve kantjes aan. Wanneer bedrijf X een onderdeel kan printen van de toestellen die het vervaardigt, wat weerhoudt bedrijf Y ervan om datzelfde onderdeel te printen, tenminste wanneer het de CAD ontwerpen van het onderdeel in hand krijgen kan, en dat aan een goedkopere prijs te verkopen? Is dat een praktijk die toegestaan moet worden, of is 3D printing het volgende slagveld voor het uitvechten van discussies rond intellectueel eigendom?

Gartner heeft trouwens nog een intereessante voorspelling. Tegen 2016 zou er grote vooruitgang geboekt worden op vlak van 3D printing in gezondheidszorg, en met name het printen van organen en weefsels. En dat op dat moment de overheid zich zal gaan moeien met deze tak van 3D printing. Stamcellen zouden bijvoorbeeld geprint kunnen worden tot echte organen, en dan gebruikt om een defect orgaan te vervangen. Maar zoiets is duur. Moet deze technologie in handen blijven van de privaatsector? Moet de overheid gaan zeggen wat kan en niet kan? Je mag er niet aan denken dat zulke kostbare, levensreddende technologie voorbehouden blijft voor wie het zich kan veroorloven...

Dingen om over na te denken, terwijl de meeste bedrijven 3D printers momenteel enkel beschouwen als een handige gadget, zonder te geloven in de revolutionaire toepassingen. Gartner roept dan ook de bedrijven op om zich te buiten over het fenomeen, en een beleid te bepalen.

http://www.zdnet.com/3d-printing-supply-chain-gains-but-ip-bioprinting-risks-loom-7000021639/?s_cid=e589&ttag=e589



3D PRINTEN BINNENKORT OOK MET METAAL?
Europese Ruimteagentschap neemt het voortouw

Wij vinden het printen in 3D magische: het laag voor laag opbouwen van een voorwerp, door een plastic grondstof te injecteren, en gewoon een CAD tekening in 3D te voeren aan een computer. Maar het wordt nog mooier, want het zou in de toekomst ook met metaal mogelijk moeten zijn.

Dat is wat het ESA (European Space Agency) en zijn partners deze week voorgesteld hebben in het Londense Science Museum. Met het AMAZE project  wordt momenteel getest met welke metalen het allemaal mogelijk zou zijn. Op het congres in Londen werd bijvoorbeeld een legering van tungsten uitgeprobeerd, omdat die erg interessant kan zijn voor de luchtvaart industrie: dit materaal is immers bestand tegen extreem hoge temperaturen, tot zelfs 3.000 graden Celsius.

Het procedé van 3D printing met metaal zou bovendien ontwerpen mogelijk maken die met klassieke productiemethodes tot nu toe niet mogelijk waren, zoals je kan zien op de foto's bij Engadget (1). NASA zou al met succes een raketonderdeel dat in 3D geprint was getest hebben, zo weet BBC te melden. (2). Dat laatste artikel stipt echter ook nog enkele problemen aan met 3D printen, zoals luchtbubbels in het product, waardoor het resultaat poreus en dus onbetrouwbaar wordt. Een probleem dat eerst aangepakt moet worden, vooraleer 3D printen echt dezelfde kwaliteit heeft als de klassieke productieprocessen, en klaar is om in de industrie gebruikt te worden.
http://www.engadget.com/2013/10/15/european-space-agency-3d-printing-metal/
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24528306


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Mobistar biedt al zijn klanten meer surfsnelheid
De klanten die gebruik maken van de meest recente smartphones kunnen nu overal in België met hun huidige tariefformule genieten van een betere klantenervaring voor mobiel internet door de verhoogde 3g+ surfsnelheid en een betere dekking in en buiten de steden. De snelheid kan echter wel beïnvloed worden door het aantal gebruikers op het mobiele datanetwerk.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=34868&language=NL

*** Philips Urban Speakers – Altijd klaar voor een spontaan feestje
Draagbaar, Draadloos en Daadkrachtig
http://www.youtube.com/watch?v=GNlxl9r_YYI
http://www.philips.be

*** BullGuard lanceert zijn meest geavanceerde internetbeveiligingssoftware tot nu toe
Een elegante, eenvoudige interface voor gebruikers van alle niveaus, verbeterde gedrags- en kwetsbaarheidsdetectie, back-ups en tune-ups die geruisloos op de achtergrond worden uitgevoerd en slechts een minimum aan processorcapaciteit vergen.
http://www.bullguard.com

*** Vier & vijf lanceren eigen online videoplatform
Programma's van SBS-zenders Vier en Vijf bieden een aantal populaire programma's voortaan ook online aan. Deels gratis, deels tegen betaling.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=lLilORGIN5NvYF6sWOe7noV5AiPZknlRFGn3AeigtK8tnWJRH

*** Deutsche Telekom wil internetverkeer afschermen voor spionage
Lokaal internetverkeer zal de Duitse grenzen niet verlaten. Met die maatregel wil Deutsche Telekom de internetactiviteiten van zijn klanten beschermen tegen spionage.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=lLilORGIN5NvYF6anuDYs_jpRUPZknlRFGn3zJMVDlnDgjsRg

*** HTC One wordt ‘super-sized’ met de HTC One max
's Werelds beste telefoon nu beschikbaar met 5,9 inch scherm en nieuwe en verbeterde HTC Sense 5.5-ervaring
http://www.whizpr.be/upload/medialab/2/product/HTC_One_max_-_spec_sheet.pdf

*** Met de nieuwe D610 brengt Nikon de ware kracht van full-frame fotografie binnen het bereik van amateur-fotografen.
http://www.nikon.be/

*** Nieuwe digitale spiegelreflexcamera van Pentax biedt hoogwaardige beeldkwaliteit, is eenvoudig in gebruik en zeer wendbaar
PENTAX K-3 maakt fotograferen onder lastige omstandigheden eenvoudig
http://www.pentax.be


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



DIVE INDEX - CUT

[electronic] Prachtige muziek van een band die wij nu al enkele jaren volgen. Mooie samenzang, afwisselende ritmes. Het hele album kan in streaming beluisterd worden, maar je kan het ook aankopen op de site.
http://www.neutralmusic.com/listenshop.php?&trackURL=mp3/mp3s/01%20Cut.mp3&trackName=Cut%20(Joseph%20Arthur)
http://www.neutralmusic.com/listenshop.php


BLACKFISH - HOW LONG
[Reggae] elektronische muziek van een band uit Duitsland - een land dat je niet meteen associeert met zonnige ritmes, maar deze song zet je wel meteen aan het bewegen op een zalig Reggae ritme. Mooie begeleiding van verschillende elektronische klaneken. Geen downloads, helaas.
https://soundcloud.com/blackfish
https://soundcloud.com/blackfish/how-long-riddim-republic-redub


BOOTCUTROCKERS - CHILLBAR
[Lounge] Ik heb al vaker bij artiesten een verwijzing naar hun Facebook pagina gevonden, maar tot nu toe was het vinden van hun muziek, een play button om de muziek te beluisteren, me niet gelukt. Dit is de eerste artiest bij wie ik wel een play-button gevonden heb. Alhoewel het mij niet bevalt dat bovenop de cover art van het album weeral reclame verschijnen moet.. Neen, dan is Soundcloud toch wel wat directer, plus de mogelijkheid om je "likes" of andere commentaren rechtstreeks binnenin de songs te plaatsen..
Om het over de song te hebben: mooie relaxerende muziek. Iets te scherp van gitaar om echt bij weg te kunnen dromen. Toch best leuk.
https://www.facebook.com/bootcutrockers


ALL INDIA RADIO: BOLLYWOOD NIGHTS
[Chill / lounge] een nieuwe remix van een song van de band die wellicht al eerder via Netties beluisterd habt. Een trager ritme, iets dreigender. Maar je mag de song wel gratis downloaden!
http://www.allindiaradio.com.au/news/2013/9/25/bollywood-nights-2013-remix-free-download.html








Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  



@toonvandeputte: @StefaanLesage Volledige basisuitleg: http://t.co/UIy6u62KaK

@wwaardenburg: Mooi overzicht van Rich Snippets http://t.co/oGkVRxZw1n zoals weergegeven worden in Google #seo

@Luisterspelen: #hoorspel @Omroep_Rijswijk Om 23.00 uur bij Omroep Rijswijk het wekelijkse hoorspel. Ook online te beluisteren. http://t.co/6Lu8Tx3u6f

@davy_v: Hashtag-etiquette: de do's en don'ts: http://t.co/LF3viIfQD3 #infographic #twitter

@thestoryofbrent: Great storytelling, no words (1) ... Making the cut by JACK & JONES http://t.co/aioikGbS7W

@thestoryofbrent: Great storytelling, no words (2) ... Sewing it up by JACK & JONES http://t.co/S7I7R23Cjf

@municeer: Doe het gewoon. Kijk op http://t.co/rayM9CDGfT #restartaheart

@de_yannick: Genoeg internet voor vandaag... Du fromage & des putes  http://t.co/Awd4FmHvrj

@mbrinkerink: RT @lottebelice: “@Musebrarian: 5,400 Images from Getty Research Institute Available as Open Content http://t.co/4gluQCPNkR v/ @thegetty" #opencultuurdata

@Cisco_BE: RT @datanews_nl: Cloudverkeer stijgt jaarlijks met een derde http://t.co/sHp9ndBof0

@Webkoffie: Goede Voornemens van Google en Adobe - #archive http://t.co/zGUpY5JxxC






Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Vriendelijke woorden kunnen kort zijn en gemakkelijk gezegd worden,
maar hun echo duurt eindeloos voort.
-Moeder Teresa-


 
De nieuwe oogst


   
SILK: VOOR JOUW VERZAMELING EN INFORMATIE

Op deze plek kan je je verzameling publiceren: informatie die je van overal verzameld hebt kan je hier structuur geven, de content kan op veschillende manieren gefilterd worden met afbeeldingen, mappen en overzichten. Simpel gezegd: je maakt hier een "Silk" aan, je voegt data toe, en het geheel kan dan visueel getoond worden. Silk kan gebruikt worden voor landkaarten met bijvoorbeeld jouw reviews van pizzeria's, voor data journalistiek, voor een datasheet die aangevuld wordt door de gebruikers, en meer. Nog even dit: de makers van de site zijn afkomstig uit Amsterdam :)
http://www.silk.co/about
http://www.silk.co


HOEVEEL VRIJHEID IS ER NOG OP HET INTERNET?
Censuur, websites die geweerd worden, de overheid die alles in het oog houdt wat jij doet op het web: de vrijheid op het internet wordt de laatste tijd ernstig aan banden gelegd. In dit artikel van Business Insider vind je een landkaart waarop weergegeven wordt welke landen het ergst de vrijheid schenden; er hoort ook een rapport bij, waarin uitgelegd wordt wat die schendingen zijn. Helaas staan er geen gegevens in voor Nederland en België - wij zijn immers heel benieuwd hoe hoog of laag wij scoren!
[Taal: ENG]
http://www.businessinsider.com/best-and-worst-places-for-internet-freedom-2013-10


FERRO -EXTENSIE VOOR DE CHROME BROWSER
Chrome - freeware
Een extensie vor de Chrome browser, die een beetje gelijkaardig werkt as app launchers zoals QuickSilver en Launchy. Hij kan wel wat meer dan gewoon apps openen: met enkel de toetsen van je klavier kan je snel pagina's openen vanuit je geschiedenis of bookmarks, en je huidige tabs bewaren voor later gebruik.
[Taal: ENG]
http://www.getferro.com/


HUSH - ADDON VOOR MOZILLA
Met deze extensie voor de Firefox browser kan je webpagina's opslaan terwijl je in privaatmodus aan het surfen bent. De extensie werkt enkel tijdens het privaat browsen, en dus zullen de opgeslagen pagina's het gewone werk overdag niet storen. Ga je terug in privaat modus, dan vind je deze bookmarks gemakkelijk oproepen.(Bron: MakeUseof)
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/hush-private-bookmarking/


MUMMIFY: MOMENTOPNAMES

Wanneer je een webpagina als het ware mumifieert met deze tool, een nieuws artikel, een blog posting, een foto of en tweet, dan wordt door Mummify een kopie gemaakt en in de cloud bewaard. Je krijgt dan een nieuwe URL van dit artikel, dat je dan kan delen. Zolang de originele webpagina online blijft, zal de Mummify link doorverwijzen naar het originele artikel. (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
https://www.mummify.it/


DESIGNERS & BOOKS: DESIGN BOEKEN
Dit is een heel originele en handige manier om boeken over design te ontdekken en kopen. Je kan de boeken namelijk sorteren op discipline, op geografie, op tijdsperiode, en er zijn nog 13 andere criteria - alles bijeen 62 verschillende filter opties.
[Taal: ENG]
http://onlinebookfair.designersandbooks.com/


NOISLI: RELAXERENDE GELUIDEN EN BEELDEN
Deze webdienst genereert geluid en kleuren die je op de achtergrond kan draaien terwijl je aan het werken bent, of voor je slapen gaat. De bedoeling van deze kleuren en geluiden is dat zij je ontspannen, of je helpen om je te focussentijdens het werk.
[Taal: ENG]
http://www.noisli.com/


PIXELHUB: LEVENDE CONTENT

Deze webdienst houdt het midden tussen een aggregator van content op sociale media, en een traditionele dienst om een eigen wbsite an te maken. Met andere woorden: je kan heel simpel een website aanmaken met inhoud van verschillende bronnen die automatisch vererst wordt. De dienst is echt voor iedereen, ook als je geen kennis hebt van website ontwerp.
[Taal: ENG]
http://pixelhub.me/


INSTAIR: WOORDEN OPZOEKEN
add-in voor Chrome
Dit is dé ultieme tool om dingen op te zoeken in je Chrome browser. Je kan woorden markeren, en meteen resultaten vinden van Google, Wikipedia, YouTube en Amazon,die je dan weer kan delen met vrienden.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/instair/caodggjhipefhiblmgbchfkehoofabbh/details


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE BENDE VAN NIJVEL
Als er één zaak is die nog altijd, na 30 jaar, even mysterieus is als toen de schokkende feiten gebeurden, dan is het wel de zaak van de Bende van Nijvel. Van 1982 tot 1985 werden er bloedige overvallen gepleegd, waarbij er in totaal 28 dodelijke slachtoffers vielen. Deze site is aan het onderzoek gewijd, dat ook nu nog vragen blijft oproepen. Veel om te lezen...
[Taal: NL
http://www.bendevannijvel.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZIJN WE AL WERELDKAMPIOEN?

De voetbalgekte had de voorbije dagen toegeslagen: de Belgen hebben massaal naar de wedstrijden van de Rode Duivels gekeken, waarmee die zich geplaatst hebben voor het wereldkampioenschip in Brazilië. Om die gekte nog wat gekker te maken, werd een website gelanceerd: Zijn we al wereldkampioen? Op die vraag wordt een simpel antwoord gegeven. Meer doe tde site niet, maar het hoort nu eenmaal thuis in de gekte. Wie ondertussen wil terugblikken op de wedstrijden die de Rode Duivels gespeeld hebben, kan terecht bij Sporza.
http://www.sporza.be/cm/sporza/voetbal/Rode_Duivels
http://www.zijnwealwereldkampioen.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MEDIBIB
Een pracht van een initiatief, en iedereen die al eens een medicijn heeft moeten nemen en met een vergrootglas geprobeerd heeft de bijsluiter te lezen, zal de makers van de site dankbaar zijn. Twee jongemannen hebben namelijk het initiatief genomen om alle bijsluiters die publiek verkrijgbaar zijn in de databases van de fabrikanten, online te zetten. Daardoor kan je de bijsluiter tenminste gemakkelijk lezen, in een normale lettergrootte. Er zijn 116.000 bijsluiters te raadplegen, en je kan de website doorzoeken op naam van het medicijn, op CNK code, op EAN code en het actieve bestanddeel.
http://http://www.medibib.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: MUTE
Een korte animatiefilm van Nederlandse bodem, over een wereld bevolkt door mensen zonder mond; het filmpje werd gemaakt door een studio die eerder al de clip Ik Neem je Mee van Gers Pardoel maakte.
[Taal: --]
http://brekend.nl/2013/10/10/komische-korte-animatiefilm-van-nederlandse-bodem-mute/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter


VRIJDAG MULTIMEDIA: VERLATEN STEDEN

Niets zo triestig als een stad die verlaten is en aan het vervallen is. Deze posting bij Buzzfeed bevat prachtige desolate foto's.
[Taal: ENG]
http://www.buzzfeed.com/chernobyldiaries/haunting-photos-of-abandoned-cities-around-the-wor-5ydt









VRIJDAG MULTIMEDIA: ARNE QUINZE
Deze Belgische kunstenaar, geboren in 1971, begon zijn carrière als graffiti artiest, en maakt nu grote, lange beelden, tekeningen, schilderijen en installaties. Deze site is aan hem gewijd.
[Taal: ENG]
http://arnequinze.com/







Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be 
the presentation I did before the parliament
http://belsec.skynetblogs.be/archive/2013/10/09/the-presentation-i-did-before-the-parliament-7950350.html


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- SONY’s nieuwe bridge-camera: de RX10
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/sonys-nieuwe-bridge-camera-de-rx10/
- Bezoek het Lamborghini Museum dankzij Google Maps
http://www.belgiancowboys.be/automotive/bezoek-het-lamborghini-museum-dankzij-google-maps/



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Spotify-oprichters willen kennis in EU houden
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3528795/2013/10/17/Spotify-oprichters-willen-kennis-in-EU-houden.dhtml
- Sociaal netwerk tracht studenten te lokken met vals noodbericht over schietpartij
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3528706/2013/10/17/Sociaal-netwerk-tracht-studenten-te-lokken-met-vals-noodbericht-over-schietpartij.dhtml
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 - Ook Harman Kardon heeft audiostreamer klaar
Het Nova-systeem ondersteunt Bluetooth en NFC en krijgt een uniek bolvormig uiterlijk mee.
http://www.elektrozine.be/ez/article/7604/Ook-Harman-Kardon-heeft-audiostreamer-klaar.html
- DigitalEurope maakt Ultra HD-specificaties bekend
Het tv-consortium DigitalEurope heeft de specificaties vastgelegd waaraan een televisie moet voldoen om officieel erkend te worden als Ultra HD-televisie. 
http://www.elektrozine.be/ez/article/7577/DigitalEurope-maakt-Ultra-HD-specificaties-bekend.html
 
 



*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Leer uw kinderen om hun handen te wassen met deze app
http://www.digimedia.be/News/nl/15320/leer-uw-kinderen-om-hun-handen-te-wassen-met-deze-app.html
- Hoe de bewegingen van uw telefoon u verraden
http://www.digimedia.be/News/nl/15307/hoe-de-bewegingen-van-uw-telefoon-u-verraden.html

 
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Véronique De Kock en 155 beeldmooie oldtimers live te volgen op weg van New York naar Miami
http://computertaal.info/2013/10/17/veronique-de-kock-en-155-beeldmooie-oldtimers-live-te-volgen-op-weg-van-new-york-naar-miami/
- Voorkom automatische update naar Internet Explorer 11
http://computertaal.info/2013/10/13/stop-update-naar-internet-explorer-11/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- SwiftKey laat gebruikers toetsenbord verplaatsen en splitsen
http://tweakers.net/nieuws/92015/swiftkey-laat-gebruikers-toetsenbord-verplaatsen-en-splitsen.html
- Minister Plasterk: VS mag geen Nederlanders bespioneren
http://tweakers.net/nieuws/92006/minister-plasterk-vs-mag-geen-nederlanders-bespioneren.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be



- Brugs ziekenhuis volgt ex-patiënten op via Twitter
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/brugs-ziekenhuis-volgt-ex-patienten-op-via-twitter/article-4000426320265.htm
- Studenten laten cardiologen met Xbox-techniek werken
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/studenten-laten-cardiologen-met-xbox-techniek-werken/article-4000426266636.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/

- Slickwraps: stijlvolle manier om je iPhone 4(S) of 5 te kleuren
http://www.themobilerevolution.be/2013/10/slickwraps-stijlvolle-manier-om-je-iphone-4s-of-5-te-kleuren/



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- LinkedIn opent deur voor mobiel recruteren
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/linkedin-opent-deur-voor-mobiel-recruteren
- ‘Google wil mensen betalen om app-gegevens te delen’
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-wil-mensen-betalen-om-app-gegevens-te-delen



*** WIJS

- Ben jij Wijzer dan Wijs? - Bazookas
Bazookas gaat dieper in op gamification en de achterliggende technieken, aan de hand van de "Ben jij Wijzer dan Wijs"-quiz.
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/ben-jij-wijzer-dan-wijs-en-bazookas
- Affiliates kennen hun korting
Wat is affiliate marketing en welke types affiliates zijn er? Een inzicht in de groeiende populariteit van vergelijkingwebsites en kortingscodes in België.
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/affiliates-kennen-hun-korting






 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


ZELF EEN GOOGLE MAPS MAKEN 2: EEN ROUTEBESCHRIJVING MAKEN

Wanneer je iemand wil tonen hoe ze bijvoorbeeld naar jouw huis moeten rijden, omdat het een ingewikkelde route is, dan is het echt wel handig wanneer je opmerkelijke punten op de kaart kan aanduiden, zodat de degene voor wie de instructies bestemd zijn, heel gemakkelijk de uitgestippelde route kan volgen aan de hand van die punten.
Daarvoor moet je bij Google Maps eerst een adres moet ingeven waarnaar je een routebeschrijving wil maken, en vervolgens op My Places, dat een menu opent waarbij je de optie Create Map krijgt.Wij kozen voor de optie die daar vlak onder stond (create with Classic My Maps).
Geef het gewenste adres in, waarna je de optie kiest om lijnen te tekenen: klik op het beginpunt, klik op een volgende punt waar je een straat moet inslaan, enz. Vervolgens kies je het menu om opmerkelijke punten toe te voegen. Klik op "Done", waarna je kaart bewaard wordt. Om een permanente link te krijgen naar je kaart, klik je op het logo van de schakel, en kopieer je de link of de verkorte link.
Handig om bijvoorbeeld problemen aan een weg aan te kaarten. Dit hebben wij gemaakt, om enkele problemen op een baantje aan te tonen die je als fietser tegenkomt. Klik je bij onderstaande map op het mannetje dat symbool is voor de streetview, en sleep je het mannetje naar een van de punten, dan kan je gedetailleerd zien met streetview beelden wat de problemen zijn. Verbazingwekkend gedetailleerd. Super handig. Maar ook dit heeft weer zijn nadelen...
https://maps.google.com/maps/ms?msid=207314452380505883929.0004e8a371d899ab40f96&msa=0&ll=51.073817,4.714165&spn=0.003667,0.010353
https://support.google.com/mapsengine/answer/3024925?p=lite_addplaces&rd=1
 



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SPLICE: EEN "GITHUB" VOOR MUZIKANTEN
Besloten bèta - aanvragen via de website
Wanneer een band aan een song werkt, dan verandert er voortdurend iets. Vooral in digitaal samenwerken, via het internet. Maar net als bij computers is het zo dat je, zodra je iets opslaat, de vorige versie verdwenen is. En voor de verschillende leden van de band is het soms moeilijk te weten wie wat gedaan heeft.
Splice wil dat verhelpen, door het maken van muziek aan te pakken op net dezelfde wijze als het schrijven van software - het wil met andere woorden een soort Github worden voor muziek. Een uitgebreide bespreking vind je bij PandoDaily. De app is nog in private bèta - om toegang te krijgen moet je eerst een aanvraag indienen.
http://pandodaily.com/2013/10/09/groupme-co-founder-unveils-splice-a-music-collaboration-app-with-2-75-million-in-the-bank/
https://splice.com/


GREENSHOT: SCREENSHOT MAKEN

Windows - freeware
Je kan natuurlijk een schermafbeelding maken door op de Printscreen toets te drukken bij Windows, wat de schermafdruk naar je klembord zet, en dan in je gewone beeldbeweker met CTRL+V  terug ophalen om verder te bewerken, waarna je de schermafdruk natuurlijk nog moet opslaan. Maar vind je dat te omslachtig, dan kan je ook dit progje gebruiken, dat op de achtergrond werkt en alles automatisch met een simpele klik van de muis. Je kan de screenshot meteen ook delen, als je dat wil.
MakeUseOf heeft een uitvoerige bespreking.
http://www.makeuseof.com/tag/capture-share-screenshots-in-seconds-with-greenshot/
http://getgreenshot.org/


WINPENPACK - DRAAGBARE APPS
Windows all - 478 MB - freeware
Deze software bevat een verzameling apps die je kan draaien vanop een USB stick, zonder ze op een computer te moeten installeren. Met andere woorden: alle programma's die je nodig hebt, heb je altijd bij!
http://www.winpenpack.com/


COMIC TIME: STRIPS OP JE PHONE

Windows Phone
Deze software zorgt ervoor dat je strips of comics in de best mogelijke weergave op je Windows smartphone kan bekijken. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de Smart Mode, waarbij de strip via geavanceerde algortimes de panelen in elke pagina ontdekken en zo weergeven.
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/comic-time/c150ba2a-b8ec-493f-a754-37b0433e0ed5


FBACKUP: SNEL BACKUPS MAKEN
Windows all - 1,1 MB - freeware
Met deze software kan je snel en eenvoudig een backup maken van bepaalde mappen en gegevens die je zelf selecteert. Je bepaalt ook het doelbestand, en zegt hoe vaak de backup gebeuren moet. De software doet de rest. Handig - want we weten toch allemaal dat een backup echt wel nodig is, en... vergeten we allemaal niet om die belangrijke regel te eerbiedigen? Dit progje zorgt ervoor dat het gebeurt.
http://www.fbackup.com/


F.LUX: KLEURWARMTE VAN SCHERM AUTOMATISCH AANPASSEN
Windows XP/Vista/7/8 - 0,5 MB - freeware
Met deze freeware worden de kleureninstellingen van je scherm automatisch aangepast aan het licht van de plek waar jij je bevindt. Of het nacht of dag is, de software speelt automatisch met de kleurwarmte van je scherm. Je kan ook zelf met een schuifregelaar manueel de warmte veranderen, en die instelling voor de toekomst opslaan.
http://justgetflux.com/


SANDBOXIE: VEILIG DRAAIEN
Windows all - 2,5 MB - shareware met 30 dagen probeerversie
Deze software laat je programma's in een sandbox draaien, zodat je er zeker van kan zijn dat zij je systeem niet kunnen besmetten met enige malware. De software installeert zich als het aren als een klein apart besturingssysteem in Windows., zodat virussen en andere schadelijke software niet op je harde schrijf kan komen of instellingen verzetten in je Registry.
http://www.chip.de/downloads/Sandboxie_21760394.html
http://www.sandboxie.com/


VRIJDAG APP-DAG: LOMOGRAM


Windows Phone - freeware
Een app om foto's te bewerken, met meer dan 40 filters, heel wat randen die je errond kan zetten, en light effecten om te combineren. Het resultaat kan je delen via Facebook, Twitter, Flickr, Tumblr.
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/lomogram/eff2feae-cef3-42be-8bfc-f0d62b1d814e


VRIJDAG APPDAG: RDIO
Android - freeware
Deze app helpt je om muziek te vinden die je goed vindt; het is een sociale jukbeox met meer dan 20 miljoen tracks waaruit je kan kiezen op je Android toestel. Een abonnement kost $9,99
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rdio.android.ui


OPERA MINI BROWSER
iTunes - freeware
Een alternatieve browser voor de iPHone / iPad gebruiker. In de nieuwste versie is Facebook geïntegreerd, wat niet door alle gebruikers in dank aangenomen wordt, als je de commentaren geloven mag...
https://itunes.apple.com/us/app/opera-mini-web-browser/id363729560?mt=8
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



Een lezer reageert op het artikel: W3C wil DRM in je browser stoppen
<<<
Een zaak met twee kanten. Het WEB van 20 jaar terug is niet meer te vergelijken met het WEB van nu. HTML5, CSS3, Javascript is zo krachtig geworden. De investering in het maken van volwaardige spelen, tekstverwerkers, grafische gereedschappen zijn hoog. Vaak man-jaren werk. Mag je dan die investering niet beveiligen? Daarnaast kijk even naar nieuwssites is hun content beschikbaar voor hergebruik? Neen, slechts zichtbaar voor je browser. Kortom openbaar als je het openbaar wil laten zijn en gesloten wanneer je dat niet wil is reeds een feit.
>>>

========================================

En een andere lezeres reageert begeesterd op het "Koken op hakken" blog:
Artikel : Hier spreekt men Nederlands: Koken op hakken
<<<

Koken op hakken is geweldig en de "madam" achter de blog, zo mogelijk nog geweldiger :-)
>>>

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een grap is een heel serieuze zaak.
-Winston Churchill-