Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
13/12/2012 om 16.00h
Reacties mailen naar
netties@netties.be



INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 779 van 8/12/2012



Gegroet lezer,

Hopelijk bent u de ochtendspits goed doorgekomen? Dat is natuurlijk een van de nadelen van winter: sneeuw is mooi, maar enkel om naar te kijken, niet om over te lopen of te rijden. Wanneer je als eerste door een maagdelijk blanke sneeuwlaag loopt, is het heerlijk. De sneeuw knerpt onder je voeten, en voet vast aan. Maar hebben al heel wat mensen voor jou over de sneeuw gelopen of gereden, dan is de sneeuw plat en heel verraderlijk.

Maar kom, nu breekt het weekend aan. Voor zaterdag wordt een heerlijke open lucht voorspeld, met veel zon, maar wel frisjes. Ideaal om lekker warm ingeduffeld een wandeling te maken. En om daarna lekker bij de stoof terug op te warmen, met een lekker glaasje hete chocolademelk. En wie weet, uw Netties-magazine erbij, op de tablet of de gewone computer? Wij hebben in elk geval ons best gedaan om de interessantste nieuwtjes, sites, programma's voor u te verzamelen.

Waarbij wij natuurlijk veel leesplezier wensen. Hou het veilig, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!







Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




FACEBOOK TE ONTOEGANKELIJK
Althans via mensen in vlees en bloed

Facebook wil je kameraad zijn, deel uitmaken van je leven. Het wil dat jij jouw leven, al je intiemste gedachten, je vrienden, toevertrouwt aan de sociale netwerksite. Dat vraagt vertrouwen, veel vertrouwen. In het verleden is pijnlijk duidelijk gewodren dat Facebook dat vertrouwen soms niet verdient, omdat het eigenzinnig aan privacy-instellingen sleutelt die de gebruiker eigenlijk niet zinnen - maar waartegen hij zich toch niet kan verzetten.

Maar Facebook verdient je vertrouwen om nog een andere reden niet: het is onbereikbaar. Facebook is een groot, anoniem bedrijf, met geen enkele contactpersoon in vlees en bloed, waarbij je verhaal kan halen, bij een valse account bijvoorbeeld - iemand heeft een account aangemaakt in jouw naam, en spuit via die account allerlei teksten die niet met jouw karakter stroken. Probeer dan maar eens via een doolhof van meldformulieren een klacht in te dienen!

Erg is het ook gesteld bij cyberpesten. Dat neemt voortdurend toe - kinderen die een account aanmaken in naam van iemand anders, en daar die persoon uitlachen bijvoorbeeld. Traumatisch voor het kind en zijn omgeving, en dat wordt nog eens verergerd door de machteloosheid om dit pesten stop te zetten, juist omdat er geen persoonlijk aanspreekbare instantie is waar je terecht kan met je verhaal.

Verleden week had in Brussel een tweedaags symposium plaats over dit probleem. Professor Michel Walrave vertelde in een radiogesprek met Radio1 waarover het gaat, en je kan het gesprek terug beluisteren (1). Op de tweede link vind je achtergrond informatie over de conferentie, en de derde link is de website van de conferentie zelf (3)
http://www.radio1.be/programmas/vandaag/cyberpesten-facebook-opmars
http://www.kuleuven.be/nieuws/berichten/2012/pb2012_11_271.html
http://www.foryoureyesonly.be/


ICE NEEMT NU OOK ccTLD DOMEINEN IN BESLAG
31 ccTLD's, waaronder ook enkele in .Be

In een groots opgezette operatie heeft de Amerikaanse douane, werkend onder het ICE acroniem (Immigration and Custome Enforcement), 132 domeinnamen aangeslagen, waar namaak artikelen verkocht werden. Agenten van de overheidsinstelling kochten undercover voorwerpen zoals luxeproducten, parfums, dvd's, merkkledij, enz. op deze sites, die wel klinkende namen hadden, maar gewoon namaak waren. Nadat de échte merken de producten bekeken, en bevestigden dat het om namaak ging, werden de sites in beslag genomen en overgedragen aan de betrokken overheden - ICE en IPR Center, Europol. Wie nu de betrokken websites bezoekt, krijgt enkel een banner te zien met een boodschap van ICE.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke actie gehouden werd. Maar deze keer is het toch wel wat anders, want bij vorige acties ging het enkel om .NET en .COM domeinen. En in zekere zin kan je zeggen dat de VS daar zeggenschap over heeft, omdat Verisign, het bedrijf dat de .COM en .NET domeinen beheert, een Amerikaans bedrijf is. Maar deze keer ging het, naast 101 VS domeinen, om 31 ccTLD's (country code Top Level Domains) uit België, Denemarken, Frankrijk, Roemenië en het VK, met het .eu, .be, .dk, .fr, .ro en .uk domeinsuffix. En dat maakt het toch wel wat speciaal.

Voor de inbeslagname werd wel gerekend op de medewerking van Europol, dat sinds kort lid is van het IPR center (Intellectual Property Rights Coordination Center), een organisatie binnen ICE. En uiteraard zal de samenwerking wel gesanctioneerd zijn door de Europese overheden, maar het klinkt ons toch wel wat vreemd in de oren dat websites zonder boe of ba, zonder recht op verdediging uit de lucht geplukt kunnen worden. Verdediging kan pas achteraf, maar ondertussen is de site wel uit de lucht. Denk bijvoorbeeld aan het geval van Roja Directa, waarbij deze site ook door de Amerikaanse overheid aangeslagen werd, en pas na 19 maanden teruggegeven werd (1). En natuurlijk is er ook een groot verschil tussen wat RojaDirecta deed (linken naar externe content) en wat de nu aangeslagen sites volgens de verschillende berichten bij CNN (2) en eigen ICE berichtgeving 3) gedaan zouden hebben, namelijk het aanbieden van nagemaakte artikelen. Maar in de hele Belgische pers staat niet te lezen om welke domeinen het gaat, en wat zij mispeuterd zouden hebben, en dus kunnen wij niet beoordelen of de aanklacht terecht was.
http://www.wired.com/threatlevel/2012/08/domain-names-returned/
http://edition.cnn.com/2012/11/26/world/europe/cyber-monday-website-seizures/index.html
http://www.ice.gov/news/releases/1211/121126washingtondc.htm


MICROSOFT BRENGT WEBGEBASEERDE APP-MAKER
Apps maken voor Windows 8 wordt heel eenvoudig

Het grote succes waarmee de iPhone van Apple doorbrak, zijn de apps. En alhoewel ik het persoonlijk nog altijd erg oneconomisch vind om van alles apps te maken, in plaats van in de browser te laten werken, moet het gezegd worden dat een app volkomen aangepast is aan het kleine toestel, en dus veel gemakkelijker werkt.

Windows wil, voor zijn nieuwe Windows 8 toestellen (computers én mobiele toestellen, smartphones) het eenvoudiger maken om apps te maken. Tevoren moest je namelijk de app aanmaken en programmeren met een PC en speciale programmeertools. Nu echter komt er een online tool waarmee je apps kan maken voor mobiele toestellen én voor computers, en dat gewoon vanuit de webbrowser.

Het gaat om de TouchDevelop Web App (1). Je moet je aanmelden met je Windows Live, Facebook of Google Account, en dan kan je meteen aan de slag: bekijk misschien eerst enkele instructiefilpjes die het een en ander verduidelijken, en je kan je eerste App aanmaken.

De gebruiksinterface is heel modern en zeer gemakkelijk. Er is ook een forum, waar je met anderen kan discussiëren over wat je gemaakt hebt, en eventueel raad kan vragen. Voor de durvers!
https://www.touchdevelop.com/app
http://www.neowin.net/news/microsoft-launches-web-based-windows-8-app-creator



FACEBOOK: 2GB AAN FOTO'S
Voortaan automatisch foto's uploaden en sync'en. Maar wil je dat ook echt?

Facebook heeft verleden week vrijdag aangekondigd dat de Photo Sync stilaan wereldwijd uitgerold wordt onder haar gebruikers. Wanneer je deze tool activeert, dan kan je tot 2 GB aan foto's van je camera meteen automatisch uploaden naar een privéalbum bij Facebook. Daar kies je dan welke foto's je deelt met je vrienden.

Het is dus een nieuwe app voor Android of iOS die gelanceerd wordt - de tool zat al in de huidige apps, maar nu wordt die mogelijkheid gewoon stilaan wereldwijd geactiveerd voor de gebruikers.

Maar voor je de app activeert, toch even een waarschuwing. 2GB foto's, dat wil zeggen 2 GB aan data. Kijk dus best even na hoeveel MB aan data in jouw mobiele abonnement inbegrepen is - of activeer de tool enkel wanneer je via WiFi werkt. En denk eraan dat je niet te kwistig omspringt met wie bepaalde foto's bekijken mag - hou het zoveel mogelijk beperkt tot een kleine kring van échte vrienden die je betrouwt, om latere ellende met stalkers of pesters te voorkomen.

De app activeer je als volgt: ga naar de Photos app, en tik op Sync onderaan de foto's; de foto's worden geüpload. Ze gaan naar een speciale map, die je terugvindt in je Timeline, bij Photos, onder de rubriek "SYnced from Phone" bovenaan de foto's. Daar kan je ze dan delen met je vrienden.

Meer dan 2GB foto's? Dan kan je foto's deleten op Facebook. Daarmee blijft de foto nog wel staan op jouw computer of phone. Hoe je kan verhinderen dat de foto bij een volgende syn toch nog geüpload wordt, is ons echter niet duidelijk.

Meer bij The Next Web en WebProNews
http://thenextweb.com/facebook/2012/11/30/facebook-launches-photo-sync-automatic-picture-uploading-feature-for-android-and-ios/
http://www.webpronews.com/facebook-photo-sync-launches-for-ios-android-2012-11
https://www.facebook.com/help/photosync


GOOGLE CHROME BROWSER DE BESTE BIJ VOORKOMEN PHISHING
Phishing komt steeds vaker voor, maar Chrome helpt.

De term "phishing" moeten wij je wellicht niet meer uitleggen - daarbij wordt door slim gebruik te maken van info die her en der op het internet gevonden wordt, de gebruiker misleid om meer vertrouwelijke info (paswoorden, rekeningnummers, ...) vrij te geven. Iets wat in vaktermen "social engineering" genoemd wordt.

Phishing aanvallen komen steeds vaker voor op het internet. En het blijkt, althans volgens een onderzoek van beveiligingbedrijf NSS Labs, dat het de Chrome browser is die het beste beschermt tegen Phishing aanvallen. Daarbij gaat het niet meteen om software die patronen herkent, als wel om url's die als verdacht bekend staan, en iets te maken hebben met phishing aanvallen. Wat wil zeggen dat die lijst met url's voortdurend up to date gehouden moet worden, en het zou dus Chrome zijn die dat het beste doen.

Nog even dit: de strijd tegen phishing werpt ook wel zijn vruchten af, want een phishing site wordt steeds gemakkelijker herkend. Waar in 2010 zo'n website nog gemiddeld 73 uur op het web bleef staan, is dat in 2012 teruggebracht tot 23 uur.

Het onderzoek kan je nalezen bij IDG.
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=48D56123-C111-9CD0-A389980E5D7155FA
http://linkpuls.idg.no/go/e/page_news/https://www.nsslabs.com/system/files/content/report/files/2012_Browser_Phishing.pdf


NIEUWE LAYOUT TWITTER FOTO LEIDT GEMAKKELIJKER TOT NAMAAK
Met beetje knutselen doe je alsof je een "verified account" hebt

Voor de gewone burger zal het niet echt een probleem zijn - wie heeft er nu baat bij het zich voordoen als een ander? Tenzij het natuurlijk om stalking of cyberpesten gaat. Maar met de gewone burger houdt Twitter zich niet bezig, wel de beroemdheden.

Want is de Kim Clijsters op twitter, op het adres https://twitter.com/Clijsterskim wel de enige echte? Jawel. En dat kan je zien aan het feit dat er naast haar profielfoto een speciaal symbool staat, dat een "verified account" aangeeft. Wat wil zeggen dat Twitter heeft gecontroleerd of die persoon wel is wie hij/zij beweert te zijn, en die informatie als betrouwbaar bevonden heeft. Wat dus vooral opgaat voor VIP's en bekende personen.

het blijkt nu echter dat, sinds Twitter wat gewijzigd heeft aan de layout van de site, het iets gemakkelijker geworden is om voor te doen dat het om een gewaarmerkte account gaat. Je moet gewoon je foto in een iets smaller formaat zetten, en via je beeldbewerker een stukje Twitter achtergrond ernaast zetten, en dan het symbooltje daarop plakken. En voilà, je hebt een verified account!

Meer uitleg bij WebProNews.
http://www.webpronews.com/fake-verified-accounts-aided-by-twitters-new-header-photo-2012-11
https://twitter.com/Clijsterskim


NEWS CORP TREKT STEKKER UIT VOOR THE DAILY APP
Wat zijn de lessen die je mag trekken?

Waar andere kranten gewoon een herverpakte versie van hun uitgave maken voor de iPad, heeft News Corp echt de moeite gedaan om een speciale editie te maken, The Daily. Daarvoor was een eigen redactie uitgebouwd, en de iPad krant was echt wel een technisch hoogstandje, geen veredelde PDF.

Dat vraagt een speciale redactie, en die bestond uit wel 100 personen. Wat veel geld kost, geld dat niet verdiend werd met de krant. Er waren wel 100.000 abonnees op de dagelijkse uitgave, maar volgens The Next web, dat even de financiële kant bekeek, wogen de inkomsten hieruit niet op tegen de kosten. (1). 0,99 dollar per week of 40 dollar voor een jaar voor een krant is niet veel geld. Vergeet trouwens niet dat Apple met 30% van die verkoopprijs gaat lopen.

Nu is het op zich bemoedigend dat er toch wel 100.000 mensen bereid zijn om te betalen voor content op hun iPad - of voor nieuws, kranten, in het algemeen. Maar volgens sommige bronnen is het niet zozeer de financiële kwestie die het doodvonnis van The Daily getekend heeft, als wel de aanpak. De digitale iPad krant was inderdaad te duur, maar het ontbrak ook aan editoriale focus. Het was wel een digitale publicatie, maar was geïsoleerd, de banden met het internet waren doorgesneden, aldus een artikel bij AP.(2)

Wat de meeste mensen nu helaas zullen onthouden, is dat geld vragen voor een online krant, tot mislukken gedoemd is. En dat is wel jammer... Een beschouwing bij AllThingsD. (3)
http://thenextweb.com/media/2012/12/03/the-dailys-lesson-charging-only-a-little-for-your-content-cant-sustain-a-traditional-newsroom/
http://hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_NEWS_CORP_THE_DAILY?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2012-12-03-18-03-36
http://allthingsd.com/20121203/news-corp-shutters-the-daily-ipad-app/


FILMSTUDIO'S VRAGEN GOOGLE OM EIGEN FILMS TE CENSUREREN
Laten ook eigen Facebook pagina n en artikels in Wikipedia...

Missen is niet alleen menselijk, maar ook eigen aan programma's die door machines uitgevoerd worden, en die afgaan op bepaalde triggers om een actie te ondernemen. Zoals vragen aan Google om content te verwijderen.

Dat blijkt alvast uit de gegevens die Google gepubliceerd heeft over de DMCA verzoeken die het ontvangen heeft van auteursrechthebbenden zoals film- en muziekmaatschappijen. Sinds kort heeft Google besloten om die gegevens openbaar te maken, en dat levert wel interessante lectuur op.

Want naast de vele legitieme verzoeken, zitten er ook wat foutjes bij, meestal veroorzaakt door automatische filters. Omdat daar toch wel erg grote blunders bij zaten, mag je toch wel afvragen of al die automatische programma's wel verantwoord zijn, en er geen beter toezicht vereist is.

De site TorrentFreak zette enkele blunders op een rij. Zo stuurde 20th Century Fox een legitiem verzoek in om de film "prometheus" te beschermen. Maar meteen werd een link naar een legale kopie van de film bij aanbieder Verizon On Demand verwijderd, en een artikel in Huffington Post. Voor de hele lijst verwijzen wij graag naar het artikel zelf.

Wat wij in elk geval onthouden is dat er bij die DMCA procedure vaak onschuldige sites en links getroffen worden, vooral omdat het een automatische procedure is, waarbij geen enkele vorm van verificatie toegepast wordt.
http://torrentfreak.com/movie-studios-ask-google-to-censor-their-own-films-facebook-and-wikipedia-121203/
http://torrentfreak.com/filestube-tops-google-copyright-takedown-list-120525/
http://thenextweb.com/media/2012/12/03/whoops-movie-studios-ask-google-to-censor-links-to-legal-copies-of-their-films-and-related-content/


APPS GEBRUIKEN -WIJSELIJK- TERUG E-MAIL VOOR AANMELDEN
Geen automatische koppeling meer met je sociale netwerken

Het is de laatste tijd gewoonte geworden om, wanneer je je aanmeldt voor een nieuwe dienst of een nieuwe app, je gevraagd wordt om je Facebook account en/of Twitter account te geven. Vaak is er zelfs geen andere mogelijkheid om je aan te melden - en dat heeft wel enkele negatieve gevolgen.

Om te beginnen: heb je geen Facebook of Twitter account (ja, zulke mensen bestaan nog!) dan kan je geen gebruik maken van de dienst. Maar verder geef je deze dienst ook meteen toegang tot je account. Lees jij altijd wel welke rechten je aan die dienst geeft, en weet je bijvoorbeeld of die dienst tweets of Facebook postings in jouw naam mag maken? Kan hij al je gegevens lezen van je account?

De trend om gebruikers zich nog enkel te laten aanmelden via hun sociale netwerk account, is iets wat ons al langer niet lekker zat. Maar er blijkt een kentering te komen. Rockmelt, de populaire sociale browser, heeft onlangs een app uitgebracht voor de iPad. Daarbij werd oorspronkelijk enkel de optie geboden om zich aan te melden via Facebook en Twitter. Wat ertoe leidde dat 50% van de gebruikers helemaal niet intekenden. Daarom heeft RockMelt nu die optie verbreed, en kan je weer gewoon met je e-mail intekenen. Een stap die eerder ook al Pinterest en Spotify zetten, want zo krijg je tenminste de mogelijkheid om een dienst uit te proberen, vooraleer je je hele leven aan hem moet toevertrouwen.

En dat is dan weer een trend die we toejuichen. Meer achtergrond bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2012/11/30/email-social-signup-rockmelt/
http://download.cnet.com/RockMelt/3000-2356_4-12591708.html


EERSTE POGING OM MACHT ITU TE BEPERKEN MISLUKT
Ondertussen keurt ITU stilletjes protocol goed voor deep packet inspection

We hebben het al eerder gehad over een belangrijke conferentie die eraan gaat komen, namelijk in Dubai, waar de toekomst van het internet als het ware beslist zal worden. Kort samengevat gaat het over het feit of het ITU, de International Telecommunication Union voortaan meer zeggenschap zal hebben.

ITU is een afdeling van de Verenigde Naties, en op zich zou dat moeten garant staan voor neutraliteit en vrijheid. Maar de ITU is tegelijkertijd een organisatie waarin de telecomoperatoren zitten, en die zijn in de meeste landen van oudsher organisaties die in handen zijn van de staat. Gevreesd wordt daarom dat, als de ITU meer zeggenschap krijgt, de overheden dat ook gaan krijgen, en dat er dus meer censuur komt.

Vooral vanuit Amerikaanse hoek wordt er veel gelobbyd tegen deze evolutie; o.a. Google heeft in de voorbije weken opgeroepen om tegen meer macht voor ITU te ijveren. In Europa heeft deze oproep echter weinig weerklank gekregen. Ook een eerste vorstel van de VS en Canada om deze evolutie te blokkeren, heeft weinig uitgehaald; bij dat voorstel zou de invloed van het ITU beperkt worden: de regels die het ITU bepaalt, zouden voortaan enkel gelden voor telecomoperatoren, niet voor internetbedrijven zoals Google en Facebook. Meer hierover bij Reuters (1) en The NExt Web (2).

In onze vorige artikels hebben wij al onze twijfel uitgesproken over het feit dat deze revolutie nu echt zo rampzalig zou zijn voor het internet. Naar onze bescheiden mening beschouwen de VS nog altijd teveel dat zij de baas zouden zijn van het internet, en is het tijd voor een internet dat minder draait rond de VS. De titels van artikels in de (Amerikaanse) pers moeten dan ook met een korreltje zout genomen worden, want zij hebben het er de hele tijd over dat de vrijheid op het internet in gevaar is.

Maar zijn wij te lichtzinnig met die mening? Is het gevaar niet onbestaande dat, met een grotere macht voor het ITU, en dus ook voor landen uit het Midden Oosten, Afrika, Rusland, anonimiteit afgeschaft wordt en staatsinmenging, afluisteren, censuur, de norm worden?

Een bericht bij TechDirt laat alvast het ergste vermoeden. Daarin lees je namelijk dat het ITU achter gesloten deuren een standaard goedgekeurd heeft voor Deep Packet Inspection. Zo'n technologie maakt het mogelijk om elk pakketje data dat voorbijflitst op de internetsnelweg, te bekijken. Met andere woorden: overheden en bedrijven zouden elke mail, elke banktransactie, elk telefoongesprek kunnen onderscheppen, zonder enige bescherming van de privacy. Versleuteling van de communicatie zou geen enkele nut hebben (3).

In elk geval: hou de berichten over Dubai maar goed in het oog!
http://thenextweb.com/us/2012/12/05/us-bid-to-protect-internet-from-incursion-fails-to-quickly-limit-purview-of-itu-treaty-to-telecom-companies/
http://www.reuters.com/article/2012/12/04/us-un-internet-treaty-idUSBRE8B316I20121204
http://www.techdirt.com/articles/20121203/07493221209/itu-approves-deep-packet-inspection-standard-behind-closed-doors-ignores-huge-privacy-implications.shtml


MICROSOFT ZET DEUREN SOCL OPEN VOOR HET PUBLIEK
Maar heeft een nieuw sociaal netwerk überhaupt nog kans op slagen?

Zal Microsoft slagen waar Google gefaald heeft? Google, dat toch heel wat online diensten heeft die het tot één geheel kan spinnen, heeft geprobeerd met Google+ een sociaal netwerk uit te bouwen. Het is op zijn best genomen een netwerk van geeks, waar interessante discussies gevoerd worden waarvoor Twitter met zijn 140 tekens niet geschikt is. Maar het is in elk geval geen Facebook geworden, waar god en klein peerke een account heeft.

Je kan je dan ook afvragen wat eigenlijk de bedoeling is van Socl, het sociale netwerk van Microsoft. Dat bestaat al een tijdje, maar was toen in besloten bèta. Nu zijn de deuren wijd open gegooid, en iedereen die een Facebook of Microsoft account heeft, kan zich aanmelden.

Wat kan je er doen? Dingen posten. Teksten, voorzien van foto's. Wat Microsoft daarbij aanbiedt is dat, zodra je een onderwerp intikt, er meteen afbeeldingen getoond worden die je zou kunnen gebruiken in je posting. Wat wel handig is, maar tot het risico leidt dat alle postings over "kerstmis" met dezelfde afbeeldingen, filmpjes komen die door Socl. gesuggereerd waren.

Een uitvoerige bespreking bij The Verge en WebProNews.

Om uit te testen, en zelf proberen uit te vinden wat Microsoft nu eigenlijk probeert te doen met Socl...
http://www.webpronews.com/microsoft-social-network-socl-gets-new-design-me-pages-2012-12
http://www.theverge.com/2012/12/4/3729232/microsoft-socl-public-beta-social-network
http://beta.so.cl/


NA DE BROWSER OORLOG, DE FOTO-OORLOG?
Geen mooi gepresenteerde Instagram foto's meer in Twitter

Het is natuurlijk leuk wanneer je in je Twitter stream een link kan leggen naar een foto uit je Instagram stream. In het begin kwam die foto er enkel te staan als een link, en moest je naar de site van Instagram surfen om de foto te zien. Sinds kort echter is dit veranderd: voortaan wordt multimedia meteen in de Twitter stream vertoond. Leuk voor de bezoeker, maar minder leuk voor een dienst zoals Instagram, want nu klikt de gebruiker niet langer de link aan in Twitter om de site te bezoeken - en elke bezoeker minder, betekent ook minder inkomsten uit advertenties.

Deze situatie leidt stilaan tot een verzuring van de relatie tussen Twitter en Instagram - die misschien wel eens op een echte foto-oorlog zou kunnen uitlopen. Volgens Twitter zou Instagram nu immers niet langer gebruik maken van de Twitter Cards technologie, die de multimedia netjes weergeeft in de Twitter stream. Foto's zouden nog wel verschijnen, maar niet gecentreerd bijvoorbeeld, gecomprimeerd, of slechts een stuk ervan. Wie weet is dit trouwens maar een eerste stap, en zou Instagram overwegen Twitter de mogelijkheid ontnemen om Instagram foto's op zijn website te vertonen.

Een nieuwe oorlog in de maak dus. En dat nu we op weg zijn naar Kerstmis, en zijn "vrede op aarde ..."
http://bits.blogs.nytimes.com/2012/12/05/twitter-loses-ability-to-properly-display-instagram-photos/


MAPS: GOOGLE BRENGT EUROPA BETER IN DE KAART..
.. en Nokia gaat tewerk met lasers

Landkaarten zijn big business. Zij zijn immers een vector om advertenties à la Gouden Gids te vertonen. Wie Maps zegt, denkt natuurlijk aan Google Maps, maar ook Nokia heeft zijn eigen kaartendienst - en al wie een Nokia toestel heeft, zal beamen dat die landkaarten echt wel goed zijn.

Nokia heeft nu enkele verbeteringen aangebracht aan haar landkaarten, die toch wel interessant zijn. Zo zal het, bij de routebeschrijving, ook via kleurcodering aangeven welke straten bekend staan voor hun druk verkeer. Daarvoor maakt het gebruik van anoniem GPS verkeer van haar gebruikers van smartphones. Er komen ook hittemappen, die aangeven welke plekken populair zijn: waar mensen veel twitteren, waar er opzoekingen gedaan worden, en meer.

Bovendien wil Nokia een antwoord bieden op de Google Street View. Dat doet het met haar True cars, die net als de autootjes van Google de straten doorkruisen. Zij zijn uitgerust met een boel sensoren, waaronder zeer nauwkeurige camera's, een instrument om de hellin van een straat te meten, en een speciale ronddraaiende sensor, de LIdar (Light Detection and Ranging). Die gebruikt maar liefst 64 lasers om 1,3 miljoen punten digitale informatie te verzamelen per seconde. En dat is veel! Een reportage hierover bij BBC (1)

Maar ondertussen zit men natuurlijk niet stil bij Google. Dat blijkt nu wat meer aandacht te hebben voor Europa, en brengt meer gedetailleerde landkaarten uit van landen die tot nu wat stiefmoederlijk behandeld werden: Andorra, Bulgarije, Estland, Gibraltar, Hongarije, Letland, Litouwen, Slovakije, Slovenië, Spanje. Die bevatten voortaan niet alleen de autowegen, maar ook wandelpaden, overzetboten, parken, campussen van universiteiten. Google zelf geeft wat meer details (2) (3)
http://www.bbc.co.uk/news/technology-20497719
http://googleblog.blogspot.be/2012/12/building-better-map-of-europe.html
http://thenextweb.com/google/2012/12/06/google-maps-updated-in-10-european-countries-as-project-ground-truth-expands-to-40-markets/


EUROPA SLEUTELT AAN DE WETTEN OP AUTEURSRECHTEN
... zeer tegen de zin van lobbygroepen amusements- en software industrie

Een bericht dat wij alleen maar kunnen toejuichen: de EU gaat sleutelen aan de wetten op de auteursrechten. In dit digitale tijdperk is dit meer dan ooit nodig.

Enerzijds komt er duidelijkheid over wat de gebruiker mag doen met auteursrechtelijk beschermde werken, en zou er, net als in de VS, een regel van "fair use" komen. Dat bestaat bijvoorbeeld al voor boeken, waarbij een recensent een fragment uit een boek mag citeren in zijn artikel. Dat zou nu ook uitgebreid worden naar muziek: je zou voortaan een fragment van een song mogen gebruiken in een parodie. Er is nog wel discussie over de lengte van dat fragment: mag dat 30 seconden zijn, of een minuut?

Anderzijds zou er ook gewerkt worden aan een Europese eenheidsmarkt, waarbij licenties doorheen heel Europa gelden. Het zijn uiteraard nog maar voorstellen, en natuurlijk hebben ook de belangengroepen van de software- en amusementsindustrie hun zegje nog te doen. Maar het is belangrijk dat de EU eraan werkt.

Momenteel ligt er een discussienota op tafel van 6 punten waaraan gewerkt moet worden. Wij noemen ze even op, omdat dit aantoont dat er echt nood is aan vernieuwing op het vlak van auteursrechten:

- Overdraagbaar over de grens heen: je koopt iets in de ene lidstaat, maar krijgt geen toegang tot die content wanneer je in een andere lidstaat bent
- User generated content: van de vele content die elke seconde geüpload wordt, is een groot deel een "remix": bestaande content wordt gemixt tot iets geheel nieuw. De gebruiker moet kunnen weten of hij die bestaande content mag gebruiken en indien hij daarvoor toestemming moet hebbe, waar hij die kan krijgen.
- Text & data mining
- Heffing op dragers die gebruikt kunnen worden om te kopiëren: vele lidstaten hebben al zo'n heffing, o.a. België, maar niet in alle landen is die heffing even hoog.
- Onvoldoende cross-border toegang tot online audiovisuele content (films en tv-shows)
- Cultureel erfgoed moet breder beschikbaar zijn voor de burger; o.a. archieven, bibliotheken, galerijen, musea worden vaak gehinderd door auteursrechten om hun collectie te vertonen. Zo is slechts 15% van het Europese filmarchief toegankelijk voor de burger.

Je ziet het, nog heel wat werk voor de boeg!

Reuters en The NExt Web vertellen meer, en op de derde link vind je de tekst van de EU zelf.
http://thenextweb.com/media/2012/12/05/eu-identifies-6-issues-to-modernize-digital-copyright-including-cross-border-portability-and-private-copying/
http://www.reuters.com/article/2012/12/05/us-eu-copyright-idUSBRE8B41B620121205
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-12-950_en.htm


GOOGLE NOW KRIJGT UPDATE
Nieuwigheden zullen vooral reizigers plezier doen

Er is een nieuwe versie uit van Google Now, een tool die "predictive search" heet, waarmee bedoeld wordt dat hij al dingen gaat opzoeken, gebaseerd op jouw gedragspatroon, nog voor jij opdracht daartoe gegeven hebt. Het idee is dat, wanneer jij elke dag met de trein vertrekt om 7u30, Google op zijn beginscherm die ochtend niet alleen het weer van de dag vertoont, maar ook de railtime website of app met eventuele vertragingen in jouw vertrekstation.

Ook wanneer je verder reist, zal Google automatisch dingen doen. Zoals het weer vertonen van de plek waarheen je gaat, je boarding pas vertonen wanneer je in de nabijheid van de luchthaven komt, hij geeft je een lijstje van evenementen die zich zullen afspelen op je bestemming rond de tijd dat jij er aankomt, suggereert websites die je iets kunnen vertellen over jouw bestemming, enz.

Google heeft zijn Voice Search ondertussen ook nog wat verbeterd, zodat je nu kan uitvinden welke song er gespeeld wordt, door te zeggen "What's this song?", of uitvinden wat een bepaald product is door "Scan this barcode" te bevelen. Dingen waarvoor het uiteraard de mosterd toch wel bij Apple gaan halen is.

Een volledige changelog (een lijst met alle veranderingen in deze versie) vind je bij TheNextWeb.
http://thenextweb.com/google/2012/12/05/google-now-adds-travel-destination-weather-local-events-song-id-by-voice-and-more/
http://www.theverge.com/2012/12/5/3732686/google-now-airport-qr-code-check-in-update
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.googlequicksearchbox
http://officialandroid.blogspot.ca/2012/12/new-google-now-perfect-travel-companion.html






Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!







Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Papieren archief van HR-afdeling Kind & Gezin verdwijnt volledig
Ricoh Belgium helpt Kind & Gezin bij het opzetten van elektronische personeelsdossiers om zo te komen tot een flexibeler en meer modern HR-beleid
http://www.bluechilli.be/Comm_Details.php?lg=NL&ID=295

*** Bescherm en deel bestanden in de cloud en op sociale media met WinZip® 17
WinZip® 17 is geïntegreerd met SkyDrive, Google Drive, Dropbox, Facebook, LinkedIn en Twitter en zorgt voor een drastische verbetering bij het delen van bestanden
http://www.winzip.com

*** Corel breidt het CorelDRAW®-lidmaatschapprogramma uit met de X6.2-update
Nieuwe CorelDRAW® Graphics Suite X6-functies exclusief voor CorelDRAW-leden beschikbaar
http://www.corel.com/coreldraw

*** TomTom: 'pak de wereld uit' en maak kans op mooie prijzen
~ Zes avontuurlijke roadtrips en duizenden andere geweldige prijzen te winnen in nieuwe online game ~
http://www.tomtom.com/more

*** Apple opent iTunes Store in Rusland, Turkije, India, Zuid-Afrika en 52 andere landen
http://apple.com/nl/itunes



Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



HEET SEAS - STUPID GAME

[Electro] Electro met een zware beat en vele synthesizers. Doet wat terugdenken aan de gloriejaren 80.Knap. De band is afkomstig uit Frankrijk, en bij Jamendo kan je verschillende songs gratis downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/342553/heet-seas
http://www.jamendo.com/en/track/975737/stupid-game


MICHAEL MCEACHERN - EASIERS AS US
[singer-songwriter] Heerlijk optimistische muziek, relax en warm. OM meteen goedgezind van te worden. SImpel arrangement, maar sterke song. De man heeft ook een kerstsong uit, It's Christmas, die wat tijd heeft om op te bouwen, maar ook niet slecht is.
http://www.jamendo.com/en/artist/368446/michael-mceachern
http://www.jamendo.com/en/track/971923/easier-as-us


STILL NOAH - SILENCE
[poprock] Ook dit is een song die ons hartje verwarmt. Zachte gitaren, in harmonie, met een zachte mannenstem erbij . De man is afkomstig uit Australië, wat je een beetje terugvindt in de drums van een andere song, Finally. De songs zijn gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/365823/still-noah
http://www.jamendo.com/en/track/965968/silence


BLONDBLOOID JAIM - JAMMING GAMES
[jazz] Zoals de titel het aangeeft, is dit een jazz jamsessie. Maar een heel "beschaafde", want soms kan zo'n sessie nogal eens in experimentel klanken ontaarden. Deze muziek is mooi, en doet wat denken aan Bob James. Goede oude jazz dus. Aanrader.
http://www.jamendo.com/en/track/952616/jamming-games-by-blondblood-jaime-heras-peergynt-lobogris-the-flanger-sound
http://www.jamendo.com/en/artist/365833/jazz-friends


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DOOD VAN IVANA K.

h
Een dramatisch verhaal, dat van Ivana K., een meisje dat zelfmoord pleegde. Haar moeder blijft achter, en in een flashback wordt verteld hoe het meisje tot deze daad kwam. Een mooi, ontroerend verhaal, tegen een politieke achtergrond. Het verhaal is van Luc Van den Briel, en de regie van de Vlaamse Martine Ketelbuters, die verschillende hoorspelen gemaakt heeft, en nu nog altijd les geeft.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/12/02/de-dood-van-ivana-k/



Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een ideoloog is iemand die zich tot taak gesteld heeft de mens beter te maken dan de mensheid.
-anoniem-


De nieuwe oogst



ARCHIFY: JE FACEBOOK GESCHIEDENIS DOORZOEKEN

Hoe vaak gebeurt het niet dat je een grappige foto of posting tegenkwam op je Facebook pagina, en je zou die terug willen bekijken, maar je vindt hem niet meer? De gratis webdienst Archify kan helpen: hij doorzoekt je geschiedenis. Dutch Cowboys vertelt hoe het moet.
http://www.dutchcowboys.nl/facebook/26732
https://www.archify.com/


LISTANGO: ONLINE BOOKMARKS
Je bookmarks binnen je browser bijhouden is natuurlijk het handigste, maar wat wanneer je niet aan je eigen bureau of op je eigen computer werkt? Dan zou je willen dat er een online plek is waar je alle bookmarks bewaren kan. Dat is dan Listango. Je kan bovendien je bookmarks netjes klasseren, en delen - waarbij je kan bepalen wat je deel en wat niet.
[Taal: ENG]
https://www.listango.com/
http://www.makeuseof.com/dir/listango-save-bookmarks-online-for-easy-organization-accessibility/


DUCKDUCKGOOG: KRUISING
Google is en blijft de beste zoekmachine - maar zij begint stilaan een bedreiging te worden voor onze privacy, door alle informatie die er over ons verzameld wordt. DuckDuckGo is ook een goede zoekmachine, die als voornaamste kenmerk heeft dat zij helemaal géén gegevens over ons verzamelt. DuckDukcGoog verenigt het beste van beide werelden en heeft ook een speciale functie: !Bang. Die brengt je meteen naar een site, in plaats van de lijst met zoekresultaten. OM uit te proberen.
http://www.makeuseof.com/dir/duckduckgoog-get-the-best-of-google-and-duckduckgo-in-one/
https://www.duckduckgoog.com/


MUSICNOTESLIB: BLADMUZIEK

Een gratis te gebruiken website, die je toegang geeft tot de bladmuziek van vele populaire songs. Zo kan je met jouw band de songs spelen. De bladmuziek kan je in een PDF downloadne, maar ook al txt en GIF voor gitaarakkoorden, en als digitaal bestand voor muzieksoftware, zoals MIDI, SIB, GPx Guitar Pro Files. Handig!
MakeuseOf vertelt je hoe je tewerk moet gaan om muziek te vinden.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/musicnoteslib-an-online-resource-to-get-music-sheets-for-popular-songs/
http://musicnoteslib.com/


SENDICATE: NIEUWSBRIEF
Met deze gratis webdienst kan je heel simpel een nieuwsbrief aanmaken. Je werkt in een WYSIWYG interface, zodat je meteen kan zien wat je aan het maken bent. In de nieuwsbrief kan je tekst, afbeeldingen, video's en links stoppen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/create-a-slick-newsletter-in-minutes-with-sendicate/


SHAREAHOLIC: DELEN, EN DELEN!

Chrome - Chrome
Handig: met deze extensie voor de Chrome browser, kan je websites die je vindt tijdens het surfen, kan je delen op zowat alle sociale netwerken met deze tool. Heel gemakkelijk in installatie en gebruik. Make Use Of heeft enkele tips.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/shareaholic-lets-you-share-all-the-cool-stuff-you-find-on-the-web-chrome/


PLOOKY: WIKIPEDIA ANDERS BEKEKEN
Deze gratis website zal je Wikipedia op een heel andere manier laten ontdekken: hij toont je de meest ongewone maar interessante artikels op Wikipedia. Wist je dat het bijvoorbeeld verboden is om dood te gaan, volgens sommige wetten? dat het Helicopter strijkkwartet van Karlheinz Stockhausen inderdaad met helikopters uitgevoerd moet worden, enz. Om te ontdekken en te gniffelen!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/plooky-find-the-weirdest-most-interesting-articles-on-wikipedia/
http://www.plooky.com/


EASYPDFCLOUD: BESTANDEN OMZETTEN
PDF is een heel handig formaat om documenten te verspreiden in een vorm die op alle schermen identiek weergegeven wordt. Maar de meeste mensen hebben zelf geen PDF-maker, zij werken met bijvoorbeeld Word om hun documenten op te stellen. Deze gratis dienst laat je Word en andere bestanden omzetten naar PDF bestanden.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/easypdf-cloud-easily-convert-documents-to-pdf-word-image-formats/
https://www.easypdfcloud.com/


TWITTER AUDIT: EEN ANALYSE

Wil je eigenlijk wel eens weten of de mensen die je volgt op Twitter wel échte mensen zijn, en geen bots? En of ze wel iets zeggen op Twitter? Deze tool doet dat: hij vindt uit hoeveel van jouw volgers robots zijn en hoeveel échte mensen, en hoe waardevol de mensen zijn die je dan volgt.
[Taal:ENG]
http://www.twitteraudit.com/
http://www.makeuseof.com/dir/twitter-audit-find-out-if-your-followers-are-real/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OPEN DATA
Ook de stad Antwerpen stelt een deel van de data die het verzameld heeft, ter beschikking van ontwikkelaars, die daarop apps kunnen bouwen, om bijvoorbeeld te weten wat alle openingsuren zijn van de containerparken, waar er een glasbak in de buurt is, enz. Op 8 december wordt trouwens de eerste Apps for Antwerp gehouden, waarbij de beste apps gebaseerd op deze data bekroondn worden.
[Taal: NL]
http://opendata.antwerpen.be/nieuws/apps-antwerp


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FOLK IN ANTWERPEN

Liefhebber van Folk? Dan moet je deze site absoluut in jouw bookmarks opnemen. Je vindt er niet alleens optredens van Folk-groepen in de provincie Antwerpen, maar ook nieuws over evoluties, de contactgegevens van folk-groepen die willen optreden, en meer. Heel verzorgde taal, nauwkeurig bijgehouden. Een aanrader.
[Taal: NL]
http://www.folkinantwerpen.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PRETTIG GELEERD
Een evenementenkalender, die zich gespecialiseerd heeft in de activiteiten van socio-culturele organisaties: cursussen, lezingen, debatavonden, tentoonstellingen, en meer.
[Taal: NL]
http://www.prettiggeleerd.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HET WERK VAN OSCAR NIEMEYER
Donderdag is de befaamde architect Oscar Niemeyer overleden. Bij BBC vind je een fotoreeks met zijn beroemdste werken. Indrukwekkend.
[Taal: ENG]
http://www.bbc.co.uk/news/in-pictures-20266899


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE SPROOKJES UIT HET LAATSTE WOORD
Ben jij ook zo'n fan van die heerlijk anarchistische sprookjes uit Iedereen Beroemd, de opvolger van Man Bijt Hond? De sprookjes zijn gebaseerd op het origineel verhaald, maar vermengd met scheef gegroeide actuele toestanden, wat tot een heel rare hersenkronkel leidt...
OP de website van tv-zender Een kan je de sprookjes terug bekijken; zij staan vermeld in de rubriek: Het Laatste Woord.
[Taal: NL]
http://www.een.be/programmas/tags/list/iedereen-beroemd/het-laatste-woord


VRIJDAG MULTIMEDIA: JEFF NISHANAKA

De een maakt beelden met steen, de ander met klei, ... en nog anderen met papier. Wat natuurlijk een puur geduldwerk is. Jeff Nishanaka is dus een papieren beeldhouwer, en zijn werk is indrukwekkend. Sommige grote merken hebben ook beroep op hem gedaan om etalagemateriaal te maken, affiches, verpakkingen... Een indrukwekkend portfolio.
[Taal: ENG]
http://www.jeffnishinaka.com/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/



- Paulien Peeters en Izzy Van Aelst beste jonge marketers
http://www.belgiancowboys.be/marketing/2203


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Vrouw aangeklaagd na negatieve recensie op internet
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3359167/2012/12/06/Vrouw-aangeklaagd-na-negatieve-recensie-op-internet.dhtml
- Spotify maakt zoeken gemakkelijker in nieuwe versie
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3359411/2012/12/06/Spotify-maakt-zoeken-gemakkelijker-in-nieuwe-versie.dhtml




*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/



- Voordelige Sony dual sim telefoon
http://www.fan.tv/digitaal/mobiel/20309-voordelige-sony-dual-sim-telefoon
- Ultimate Stunts: Racen en stunten
http://www.fan.tv/digitaal/gaming/20308-ultimate-stunts-racen-en-stunten


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be


- Cadeautips voor de actieve buitenmens fotospecial
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7041
- Cadeautips voor mannen fotospecial
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=7045

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/


- De toekomst van het internet beslist in Dubai
http://www.digimedia.be/News/nl/13319/de-toekomst-van-het-internet-beslist-in-dubai.html
- Facebook treedt volgende week toe tot de Nasdaq 100 index
http://www.digimedia.be/News/nl/13317/facebook-treedt-volgende-week-toe-tot-de-nasdaq-100-index.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Kaspersky Lab winactie : met je computer veilig het nieuwe jaar in
http://computertaal.info/2012/12/06/kaspersky-lab-winactie-met-je-computer-veilig-het-nieuwe-jaar-in/
- Beste Android Apps: Pattern Wallpapers
http://computertaal.info/2012/12/05/beste-android-apps-pattern-wallpapers/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Kroes: start-ups moeten in Europa blijven
http://tweakers.net/nieuws/85958/kroes-start-ups-moeten-in-europa-blijven.html
- TU Delft krijgt miljoenensteun om quantumcomputerschakeling te maken
http://tweakers.net/nieuws/85953/tu-delft-krijgt-miljoenensteun-om-quantumcomputerschakeling-te-maken.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- UGent haalt doorbraak in LCD-contactlens
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ugent-haalt-doorbraak-in-lcd-contactlens/article-4000217763453.htm
- 15 starters verdedigen Belgische driekleur op LeWeb
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/15-starters-verdedigen-belgische-driekleur-op-leweb/article-4000217916823.htm




*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/

- Eerste hulp voor onderweg, there's an app for that (Android)
http://www.themobilerevolution.be/2012/12/eerste-hulp-voor-onderweg-theres-an-app-for-that-android/
- Nomad: Lightning kabel als sleutelhanger
http://www.themobilerevolution.be/2012/12/nomad-lightning-kabel-als-sleutelhanger/




De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


G Data geeft tips om online betalen veiliger te maken

Sinterklaas is weer op weg naar Spanje, en dat kondigt de komst van de kerstman aan. Het online shopping-seizoen is dan ook nog lang niet ten einde, zo weten ook malware-schrijvers en andere cybercriminelen. Dagelijks worden er nieuwe banktrojanen ontwikkeld, die door virusscanners en pc-gebruikers onopgemerkt blijven en grote bedragen van bankrekeningen kunnen wegsluizen. G Data geeft advies over hoe online winkelen een stuk veiliger kan.

'Online inkopen doen voor de feestdagen is erg handig. De mogelijkheid om via de eigen bank af te rekenen door middel van iDeal wordt in Nederland ook zeer gewaardeerd,' zegt Eddy Willems, Security Evangelist van G Data.
'Helaas hebben cybercriminelen de mazen in het net van online bankieren gevonden en buiten die op grote schaal uit met behulp van banktrojanen als ZeuS, SpyEye of Sinowal. Standaard antivirus-oplossingen zijn nauwelijks in staat om deze banktrojanen te herkennen of te blokkeren. Bankklanten hebben dan ook baat bij een speciale proactieve technologie die de banktrojanen wel blokkeert. G Data BankGuard biedt deze bescherming en zet een 99,9% herkenningspercentage van banktrojanen tegenover het marktgemiddelde van 27%, en maakt daarmee het online shoppen in één klap bijna vier keer zo veilig.'

Naast een volledige bescherming tegen banktrojanen, is het ook nodig u te wapenen tegen andere aanvalsmethoden van de cyber criminelen. Enkele tips:

- Doe alleen zaken met een bank die twee-factorauthenticatie biedt. Dat betekent dat er naast een vaste inlognaam en pincode, wachtwoord of pasnummer, ook een eenmalige code wordt gevraagd, die de gebruiker ontvangt op een speciaal apparaatje, een mobiele telefoon, of af te lezen is van een TAN-codelijst. Dit maakt het inloggen een heel stuk veiliger. Spyware en keyloggers wordt door deze techniek de pas afgesneden. Echter: banktrojanen laten zich niet door twee-factorauthenticatie tegen houden, dus met deze maatregel alleen bent u nog niet volledig veilig.

- Geef nooit bankgegevens per e-mail of telefoon aan iemand die daarom vraagt. Ook de codes die op de TANcode-lijst staan, of die u via uw bankapparaatje of mobiele telefoon ontvangt, zijn uitsluitend voor uw eigen ogen bedoeld. U mag deze gegevens nooit aan derden gegeven, zelfs al zegt de afzender van de mail of de persoon aan de telefoon dat hij voor uw bank werkt. Doet u dit toch, dan loopt u het risico dat er veel geld van uw rekening wordt gestolen, en dat de bank u geen geld teruggeeft, omdat zij u dan als 'nalatig en onvoorzichtig' beschouwen.

- Type altijd zelf de URL van uw bank in als u wilt gaan bankieren. U kunt ook zelf een bladwijzer voor uw banksite aanmaken. Zorg ervoor dat u geen typefouten maakt, want in sommige gevallen hebben cybercriminelen de domeinnamen in handen van de sites die qua naam één letter verschillen van de site van uw bank. Klik in geen geval ooit op een link in een e-mail of een link in een ander bericht die naar uw banksite lijkt te leiden. De kans is te groot dat u naar een nepsite (phishingsite) wordt geleid, waar uw gegevens worden gestolen.

- Zorg ervoor dat uw computer beveiligd is door een solide antivirus-pakket. Hoewel deze in de meeste gevallen banktrojanen wel doorlaten, stoppen ze in ieder geval wel de meeste spyware en keyloggers en wijzen ze u meestal op onbetrouwbare websites (zoals bijvoorbeeld phishingsites), dus ze dienen absoluut een belangrijk nut.

Meer informatie over G Data BankGuard vindt u via
http://www.gdata.nl/onlineshop/anti-virus-produkte/shop/34-thuisgebruikers/1872-g-data-bankguard.html
[GASTARTIKEL VAN: G DATA NEDERLAND]




Van alles halen, (bijna) niets betalen...



FANTASTICAL: KALENDER
iOS - $1,99
De iOS versie van de populaire Mac OS kalender Fantastical is nu verkrijgbaar voor de iPhone en iPod touch. Make Use Of heeft een handige intro over het gebruik van de app.
https://itunes.apple.com/us/app/fantastical/id575647534?mt=8
http://www.makeuseof.com/tag/ios-calendar-app-fantastical-now-available-for-download-updates/


ITUNES 11

Freeware
Versie 11 van de iTunes software is uit, voor zowel mac als update. Er zijn grondige wijzigingen aangebracht aan de user interface, waardoor hij veel gemakkelijker in gebruik wordt. Voor het eerst kan je ook de update downloaden via de Mac App Store, of rechtstreeks vanop de Apple website.
http://www.makeuseof.com/tag/apple-releases-itunes-11-with-re-design-mini-player-and-new-navigation-controls-updates/
http://www.apple.com/itunes/


VIDEO RINGTONE MAKER
Android - freeware
Met deze tool kan je je inkomende telefoontjes wat meer fleur geven, door een gepersonaliseerde video aan hun ringtone toe te kennen.
http://www.makeuseof.com/dir/video-ringtone-maker-assign-video-ringtones-to-specific-contacts-on-your-android/
https://play.google.com/store/apps/details?id=me.bosegoogle.app


SPRINGPAD: NOOIT MEER VERGETEN

Android - freeware
Dit is een fantastische app voor het organiseren van notities en foto's. MakeUseOf vergeleek de tool met die andere grote op dat terrein, Evernote, en legt ook enkele tips uit om te werken met Springpad.
http://www.makeuseof.com/tag/never-forget-anything-and-keep-your-thoughts-and-projects-organized-with-springpad-for-android/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.springpad
http://www.makeuseof.com/tag/springpad-evernote-visual-orientation-matters-online-notebook/


LISTNOTE - LIJSTJE MAKEN
Android - freeware
Er zijn heel wat apps voor Android waarmee je je gedachten op een rijtje kan zetten, lijsten en notities kan maken, maar ListNote verschilt in die zin dat de app ook een voice-to-text tool bevat. Daardoor kan je heel eenvoudig je notities dicteren.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.khymaera.android.listnotefree
http://www.makeuseof.com/dir/listnote-writing-notes-becomes-hassle-free-with-the-speech-to-text-feature-android/


MUSIC BEE: MUZIEKSPELER

Een heel handige tool, met ook een mooie interface. Je kan je muziekbibliotheek beheren, de metadata gemakkelijk bewerken, informatie online vinden over je songs, speellijstjes maken, enz. Voor wie eens iets anders wil dan iTunes of Windows Media Player.
(Met dan k aan Rudi S. voor de tip)
http://getmusicbee.com/features.html
http://getmusicbee.com/download.html


APP MAP: WELKE APPS HEBBEN JOUW VRIENDEN?
iOS
Met deze app kom je te weten welke apps de mensen rondom jou gebruiken. Zo zie je wat populair is in jouw regio, een interessante manier om apps te ontdekken, en een leideraad om je weg te vinden tussen al die vele apps in de App Store. Om maar een voorbeeld te geven: wanneer een slimme Vlaamse ontwikkelaar een app gemaakt heeft om restaurants in jouw stad in kaart te brengen, dan zal je die nooit vinden in de populariteitslijsten van de App Store, maar zal je die wel ontdekken met deze app.
Een uitgebreide bespreking bij The Next Web.
http://thenextweb.com/apps/2012/12/05/app-map-for-ios-now-lets-you-see-what-apps-your-friends-use-as-well-as-people-around-you/
https://itunes.apple.com/us/app/app-map/id523696212?mt=8


GMAIL APP 2.0
iPHone - iPad
Een nieuwe versie van de Gmail app, om je mail op je iPhone of iPad te kunnen bekijken. Een volledige herwerking van de app, zo zegt het team dat de app maakte, dat ook belooft dat de app sneller draait en slanker is.
Een uitvoerige bespreking van de nieuwe functies bij het Gmail blog zelf, en een heel krtische noot bij The Verge. http://www.theverge.com/2012/12/4/3728548/gmail-2-0-ios-hands-on
http://gmailblog.blogspot.com/2012/12/the-gmail-app-for-iphone-and-ipad.html
https://itunes.apple.com/app/gmail/id422689480?mt=8


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: FACEBOOK 3.3
Blackberry - freeware
Deze nieuwe versie van de app die je toegang geeft tot je Facebook, is nu geïntegreerd met je BBM , zodat je kan ontdekken wie van jouw BBM vriednen ook op Facebook zit. Je kan ook mensen ontvrienden vanop je smartphone, waar je bij de vorige versie dat enkel kon doen via de desktop.
http://appworld.blackberry.com/webstore/content/680/?lang=nl


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WINDOWS PHONE 7 USB STORAGE ENABLER


Windows XP/Vista/7 - freeware
Met deze kleine tool kan je je Windows Phone 7 toestel gebruiken als een simpele USB stick. Wat handig is om bestanden over te zetten, zonder langs de Zune te moeten werken.
http://www.chip.de/downloads/Windows-Phone-7-USB-Storage-Enabler_49091968.html
http://ultimate-networx.net/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.





Het laatste woord....





NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
Succes wil niet zeggen dat men nooit geen fout gemaakt heeft,
maar dat men dezelfde fout geen twee keer gemaakt heeft.
-anoniem-