Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
3/11/2012 om 16.00h
Reacties mailen naar
netties@netties.be



INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 774 van 3/11/2012



Gegroet lezer,

De geur van de verf, waarmee ik de hele dag deuren en deurlijsten geschilderd heb, zit nog in mijn neus bij het schrijven van dit voorwoord. Nooit geweten dat grondig renoveren van het huis zo'n intensief en langdurig werk was... Maar de voldoening van het werk dat je stap voor stap ziet groeien, is iets wat alle inspanningen laat vergeten. En dus staan er nog wat verfpotten en rollen behangpapier hier klaar, om dit weekend weer vol goede moed verder te werken...

Van verfpot snel naar computer - want daarvoor leest u dit e-zine uiteraard, niet om onze renovatieverhalen te lezen. Deze week stelden ook Google en Microsoft hun nieuwe aanbiedingen voor, na Apple verleden week. En elk van die nieuwe toestellen ziet er knap uit, het zal echt moeilijk worden om een keuze te maken als u nu een nieuw toestel hebben wil!

Veel nieuwe dingen dus om te ontdekken. Snel lezen - waarbij wij u veel plezier wensen. Hopelijk, bij leven en welzijn, tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!







Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



EXPERTEN WAARSCHUWEN VOOR LEKKEN IN BOORDPASJES VOOR VLIEGTUIGEN
Maar zijn zulke zelf-print pasjes eigenlijk wel veilig?

Tegenwoordig kunnen passagiers 24u op voorhand, vooraleer zij op de luchthaven aankomen, een boarding pass afdrukken. Die bevat een streepjescode, en zo kunnen zij de wachtrijen aan de incheckbalie vermijden. Maar het blijkt dat die pasjes een beveiligingslek bevatten, zo lees je bij Washington Post. In die streepjescode staat namelijk ook of en welke screening de passagier moet doorgaan vooraleer hij op het vliegtuig mag. En omdat die streepjescode niet versleuteld is, kan elke reiziger die over wat technische kennis beschikt, deze informatie lezen. (1). Wat natuurlijk het risico met zich meebrengt dat terroristen op voorhand weten dat zij niet gescreend gaan worden - met alle gevolgen van dien.

Een fout in de beveiliging, een vergetelheid, ontdekt door een slimme blogger die de streepjescode nader bestudeerde. Maar mag de vraag niet gesteld worden dat wij al te veel zijn gaan rekenen op elektronica, zonder adequate controle? Wij zijn zoveel taken gaan overhevelen naar de digitale weg, dat wij heel kwetsbaar aan het worden zijn. Onze bankrekening kan geplunderd worden door eenieder die onze bankkaart in handen krijgt, en de pincode achterhaalt. Wat eigenlijk nog een redelijk "beveiligde" manier van betalen is, want bij online betalingen met creditcards moet je niet eens de kaart in handen hebben - het nummer ervan weten (plus de driecijferige extra code) volstaat.

En anderzijds: zijn er wel voldoende zekerheden ingebouwd in de nieuwe vormen van betalen? Is het moeilijk of juist heel gemakkelijk om de print, die je krijgt wanneer je een treinticket online betaalt, na te bootsen? Heeft de treinbegeleider wel een tool om de echtheid van die print te achterhalen?

Het zijn maar enkele vragen die bij ons rijzen naar aanleiding van het bericht over de lek in de boarding kaarten. Maar het zijn wel vragen die de burger zich moet blijven stellen. Gelukkig zijn er organisaties die zich bezighouden met het controleren van al die nieuwigheden - en vaak zijn dat hackers, maar dan hackers met een wit hoedje op.

Meer over het lek bij Washington Post en bij TechDirt.
http://www.techdirt.com/articles/20121025/00580120818/tsa-bad-security-leaves-security-status-data-boarding-passes-unencrypted.shtml
http://www.washingtonpost.com/national/experts-warn-about-security-flaws-in-airline-boarding-passes/2012/10/23/ed408c80-1d3c-11e2-b647-bb1668e64058_story.html



IT'S HIP TO BE SQUARE
Toeval of niet: tech sites draaien tegenwoordig vierkant

Zoals je ondertussen wel weet, is de nieuwste versie van het Windows besturingssysteem van Microsoft, Windows 8, uitgebracht. Dat is geoptimaliseerd voor gebruik op aanraakschermen, en maakt gebruik van tegels in plaats van links, de zogenaamde metro-interface.

Maar toeval of niet, het is opvallend dat verschillende tech nieuwssites de laatste tijd hun website in een nieuw kleed gestoken hebben, en eveneens met tegels werken. The Verge bijvoorbeeld is daarvan een duidelijk voorbeeld (1). Maar ook Ars Technica werkt tegenwoordig met tegels bovenaan, met daarin de hoofdpunten (2). Nog andere sites die in de vorm van een blog geschreven zijn, bevatten bovenaan headlines in de vorm van een tegel, zoals ReadWrite, het voormalige ReadWriteWeb (3). TechCrunch doet een halfslachtige poging, met enkele minitegels bovenaan (4).

Het is een trend die ook bij andere sites merkbaar is: het principe van het blog, een opeenvolging van nieuwsartikels, moet plaats ruimen voor een overzicht van de nieuwste artikels, waarbij het beeld een grote rol toegedeeld krijgt. Juist omdat het gemakkelijker aanklikbaar is, en in de cultuur van apps/metro UI past. Een trend om te volgen...
http://www.theverge.com/
http://arstechnica.com/
http://readwrite.com/
http://techcrunch.com/


BING APPS VOOR WINDOWS 8
Maar ook derden brengen eigen apps uit

Verleden week werd dus Windows 8 gelanceerd, je kon er echt niet naast kijken. Daarbij treedt Microsoft in de voetsporen van Apple - niet alleen door eigen hardware (de Surface tablet) uit te brengen, als een soort standaard voor wat Windows 8 moet zijn, maar ook door voortaan te werken met Apps.

Verschillende webdiensten hebben ondertussen hun eigen app voor Windows 8 uitgebracht, zoals StumbleUpon, de dienst om leuke websites te ontdekken, Google, Netflix, Kindle. Maar ook Microsoft brengt zijn eigen apps uit, zoals de Bing Apps. Er is een standaard Bing app voor het zoeken op het web en naar afbeeldingen, maar er is ook een Travel app, Weather app, Finance app, Sports app. Daarbij worden de resultaten voorgesteld in een vorm die gemakkelijk aanklikbaar is met de muis, maar ook aantikbaar met de vinger.

Wat ons terugbrengt naar ons aloude stokpaardje: eigenlijk zouden wij geen honderden apps moeten hebben, elk apart, maar één goede browser die gebruiksvriendelijker is op aanraaktoestellen en smartphones. Alles wat nu een "app" is, zou gewoon als webdienst kunnen draaien in de browser; dankzij HTML5 zou bepaalde content ook offline bewaard kunnen worden, zodat je de webdienst ook offline kan raadplegen. Het zou in elk geval veel minder geheugen opslorpen dan alle apps die je nu op je smartphone zetten moet.

Het zou een goede zaak zijn, want volgens een recente studie zou de gemiddelde grootte van een app voor het iOS dit jaar van maart tot september met 2012 gestegen zijn; games voor het iOS groeiden zelfs met 42%. Als gevolg van die stijging heeft Apple in zijn App Store de download limiet dan ook opgetrokken voor over-the-air downloads van 20 naar 50 MB. (1)

In elk geval: bij WebPronews kan je een eerste bespreking en wat beelden vinden van de Bing apps. (2).
http://www.macrumors.com/2012/10/16/size-of-the-average-ios-app-increased-16-in-six-months/
http://www.webpronews.com/bing-shows-off-its-windows-8-apps-2012-10



"UPGRADE FATIGUE" EN "PLANNED OBSOLENCE"
Een bescheiden vraag over Apple en ecologie

Sommigen verwijten dit e-zine dat wij te negatief zouden schrijven over Apple. Wij willen deze lezers niet tegen de haren instrijken, maar onze kritiek, we herhalen het nogmaals, betreft niet de producten op zich, want die zijn heel knap, stijlvol, gebruiksvriendelijk. Onze kritiek slaat op de hype rond het merk, het gesloten ecosysteem, de gretige manier waarop gebruikers meteen "ik wil het" zeggen, wanneer Apple een update uitbrengt.

Over dat laatste gaat dit artikel. En ja, het is kritisch voor Apple. Wij mogen toch kritische vragen stellen, en de lezer even laten nadenken, niet? De kritiek komt zelfs eigenlijk niet van onszelf, maar is gebaseerd op een artikel in New York Times, dat het heeft over "planned obsolence" - het opzettelijk verouderd zijn, een techniek die Apple tot in de puntjes verfijnd heeft. De term is eigenlijk afkomstig uit de automobielindustrie: maak elk jaar een nieuw model, dat iets verschilt van het vorige, waardoor de gebruiker het nieuwste model wil hebben, om te tonen dat hij mee is. Zo verkocht de Amerikaan zijn 1955 Cadillac voor het model uit 1956 met zijn uitgesproken staartvinnen, en in 1957 ruilde hij zijn wagen weer in voor het nieuwe model met zijn nog grotere staartvinnen, enz.

Dezelfde verkoopstechniek wordt ook toegepast voor elektronica. We willen met zijn allen het nieuwste model, alhoewel het oude eigenlijk best meekan. Apple, zo stelt het artikel, heeft die techniek van planned obsolence nog verder geperfectioneerd, door de aansluitingen te veranderen. Terwijl de rest van de industrie werkt met micro-USB poorten, heeft Apple juist op al zijn eigen toestellen (laptops, iPads en iPhones) nieuwe poorten en stekkers gezet. De gebruiker moet wel upgraden. Goed voor de aandeelhouder van Apple, maar slecht voor de portemonNee van de gebruiker. En heb je er eigenlijk al eens bij stil gestaan hoe slecht dit is voor het milieu?

Eigenaardig genoeg wijst het artikel ook op een "upgrade fatigue" bij de gebruiker. Bij pc's bijvoorbeeld: mensen gebruiken die langer. Ook voor mobiele telefoons: in 2007 ging de Amerikaan gemiddeld na 18,7 voor een upgrade van zijn toestel. In 2010 was dat 21,1 maand geworden. In Finland is dat zelfs 74,5 maanden in 2010, tegenover 41,8 maanden in 2007.

Het artikel besluit, heel ironisch, met het commentaar dat mensen nu beginnen te beseffen dat al die upgrades van producten vaak enkel nog plattere toestellen zijn, die eigenlijk niet veel meer bieden dan het laatste model. Net als de straatvinnen van de Cadillac in 1956.

Een gedachte om toch even bij stil te staan. En lees vooral de commentaren onder het artikel!
http://bits.blogs.nytimes.com/2012/10/28/disruptions-you-know-you-cant-live-without-apples-latest-glass-rectangle/



IS DE WIKIPEDIA COMPLEET?
Online encyclopedie vindt nog moeilijk editors

De laatste vijf jaar, zo weet The Atlantic te melde, heeft Wikipedia moeite om nieuwe medewerkers te vinden die op vrijwillige basis bijdragen aan de online encyclopedie. Het heeft al alle mogelijke middelen ingezet - zoals een beleid voeren dat vriendelijker is voor newbies. Want dat was vaak een probleem: de "gevestigde" medewerkers bewaken vaak "hun" pagina angstvallig, en nieuwkomers die er een toevoeging aan willen neerpennen, kregen vaak de kans niet. De pagina om zich aan te melden werd vereenvoudigd, de procedure om een artikel te bewerken werd meer intuïtief gemaakt. Veel heeft het niet geholpen.

De nieuwssite stelt zich daarom de vraag: en wat als het nu eens niets te maken eheft met al die dingen, maar gewoon is omdat er niet zoveel meer te doen blijf op Wikipedia? Omdat die zo goed als compleet is? Over sommige items die zich vandaag afspelen, zal er altijd wel iets te schrijven zijn. Maar over andere zaken, historische gebeurtenissen bijvoorbeeld, is alles al gezegd. Misschien nog een aanvulling hier of daar, maar het grote werk is gedaan: het schrijven, het structureren van het artikel over dat onderwerp. De meeste artikels over die afgeronde onderwerpen zijn dan ook geschreven in 2006 en 2007, en hebben sindsdien weinig aanvullingen gekregen van de editors van toen.

Het boeiendste werk is dus al gedaan. En het is dus maar normaal dat editors hun interesse verliezen. Cijfermateriaal wordt in het artikel aangehaald, waaruit blijkt dat het aantal edits met 31% gedaald is tussen 2012 en 2007.

Deze waarheid geldt zeker en vast voor de Engelstalige versie. Maar in de Nederlandstalige versie is, naar onze mening, nog veel ruimte voor actuele informatie en uitwerking van "stubs", plaatshouders voor artikels die ooit nog geschreven moeten worden. Hebt u nog wat tijd over?
http://www.theatlantic.com/technology/archive/2012/10/surmounting-the-insurmountable-wikipedia-is-nearing-completion-in-a-sense/264111/
http://www.wikipedia.org



OPGEPAST MET NAMAAK USB ADAPTERS VOOR DE IPAD
En wat Apple heeft met gekleurde lampjes en harde schijven

Om te bewijzen dat we echt wel positive berichten brengen over Apple en zijn toestellen, in het kort drie berichten. OM te beginnen een waarschuwing voor USB adapters. Niet omdat de adapters van Apple zelf fout zouden zijn, maar wel de namaak ervan. Het lijkt namelijk dat software ingenieur Ken Shirriff USB laders getest heeft die overal ter wereld verkocht worden - zowel de laders die met de originele toestellen mee geleverd worden, als producten van derden. Hij keek ook naar de producten die een namaak zijn van het origineel. Hij kwam tot de conclusie dat de namaak-adapters slechts een fractie van de energie doorgeven, wat het laden uiteraard veel, veel langer laat duren. Opgelet voor namaak dus (1)

Een tweede artikel behandelt de klachten die te horen waren toen Apple zijn nieuwe iMac voorstelde zonder optische drive, waardoor dus geen dvd's of cd's gelezen kunnen worden. Dat Apple dit ook al deed in zijn MacBook Pro of MacBook Air is heel begrijpelijk, want Apple ging voor een dun toestel, en zo'n optische schijf voegt onmiddellijk enkele centimeters toe aan die dikte. En wanneer je echt nog een cd of dvd moet lezen, dan leg je gewoon via WiFi verbinding met een toestel dat wél een optische lezer heeft.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Apple zijn zin doorzet, en zijn toestellen ontdoet van randapparatuur en aansluitingen; denk maar aan de iMac uit 1998, het eerste alles-in-een Mac toestel dat géén floppy meer hadt, wel een USB poort. Een trend die later door anderen gevolgd werd, in die mate dat je nu nergens nog een floppy disk ziet. En vergeet ook niet dat Apple Flash van zijn toestellen verbande - een beslissing die stilaan overgenomen wordt door de makers van andere toestellen. Maar waarom moet die optische ook verdwijnen bij de iMac, dat toch een toestel is dat op de bureeltafel staat, en waarbij dat centimetertje eigenlijk niets uitmaakt? Is het omdat Apple zijn iCloud wil promoten, het gebruik van iTunes voor het bekijken van filmpjes in plaats van via een CD of DVD? Een interessante vraag, waarover ook de commentaren op het artikel een antwoord trachten te vinden (2).


En een derde bericht heeft niets te maken met goed of slecht, maar is gewoon een heel leuke aankondiging: Philips zal binnenkort lampen verkopen die enkel in de Apple stores verkrijgbaar zijn en die je via apps kan bedienen. Het is de Hue, en het is de kleinste lamp ter wereld, die deel uitmaakt van een LED verlichtingssysteem dat je via het web kan bedienen. Een uitgebreid artikel daarover bij Mashable. (3)
http://www.zdnet.com/danger-lurks-in-counterfeit-iphoneipad-usb-adapters-7000006481/
http://www.idownloadblog.com/2012/10/28/opinion-imac-optical-media/
http://mashable.com/2012/10/29/apple-light-bulbs/



GOOGLE NEXUS, NU IN 3 MATEN
Small, medium, large, en met Android 4.2

Op zijn officieel blog heeft Google onder de titel "het beste van Google, in 3 maten", zijn 3 nieuwste toestellen aangekondigd, die allemaal Android 4.2 bevatten, een verbeterde versie van Jelly Bean, met enkele nieuwe tools daarin.

Om te beginnen de hardware. Nexus 4 is de nieuwe smartphone, die gemaakt werd in samenwerking met LG. Een 4,7" scherm, quadcore processor, met demogelijkheid om het toestel draadloos te herladen. Op dit toestel zal je vooral baat hebben van de nieuwe mogelijkheden van de camera met Photo Sphere, waarmee je 360° foto's kan maken, en Gesture Typing, waarbij je je vingers over de letters laat glijden. Google Now is dan weer een tool die ervoor moet zorgen dat je informatie krijgt voordat je erom vraagt; de landkaarten worden bijvoorbeeld voorzien van extra informatie, ook over vluchten, je kan restaurants reserveren en hotels confirmeren. Deze smartphone zou $299 voor 8 GB, $349 voor 16 GB kosten.

De Nexus 7 van zijn kant is de tablet, verkrijgbaar in 16 en 32 GB opslagruimte ($199 en $249), met ook met een HSPA+ mobiele verbinding. En Nexus 10 is het grotere broertje, met een scherm van 10,05". Een toestel dat door Google naar voor geschoven wordt als ideaal multimediatoestel, met sterke luidsprekers en een heel hoge resolutie. Opvallend: dit tablet wordt bedoeld als toestel voor de familie, want je kan verschillende gebruikers aanmaken, en wisselen vanop het lockscreen. Dit ttoestel kost $399 (16 GB) of $499 (32 GB)

De content voor deze toestellen moet komen van Google Play: filmen, tv-shows, muziek. Maar daar zit altijd het addertje van de auteursrechten onder het gras. Google kondigt wel aan dat het afspraken heeft kunnen maken met enkele spelers uit de filmindustrie vor het VK, Frankrijk, Spanje en Australië, maar België en Nederland vallen voorlopig uit de boot. Muziek zou je ook via Google Play moeten kunnen beluisteren, maar ook hier weer blijft het nieuwe aanbod beperkt tot VK, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Spijtig.

Meer info bij Google zelf; een bespreking vind je bij Engadget, dat in een tweede artikel vier tablets met elkaar vergelijkt: Nexus 10, iPad 4, Galaxy Note 10, Kindle Fire.

Nog even dit: In België zal de Nexus 4 met 16GB eind november in de winkels liggen. De Nexus 4 wordt simlock-vrij verkocht en is compatibel met GSM/HSPA+ zodat je hem kunt gebruiken via meer dan 200 netwerkoperators wereldwijd.
http://googleblog.blogspot.be/2012/10/nexus-best-of-google-now-in-three-sizes.html
http://www.engadget.com/2012/10/29/google-nexus-family-on-sale/
http://www.engadget.com/2012/10/29/nexus-10-vs-the-competition-fight/


MICROSOFT STELT WINDOWS PHONE 8 VOOR
Na de levende tegeltjes, ook de levende apps


Het lijkt erop dat alle fabrikanten alles op alles gezet hebben om voor de eindejaarsfeesten hun nieuwe toestellen en besturingssystemen op de markt te brengen, om maar mee te kunnen genieten van de koopgekte die dagen. Voor de gebruiker zal het moeilijk worden om te beslissen. Moet hij een iPad kopen, een Nexus, of toch gaan voor de Surface van Microsoft, dat wondere en stijlvolle toestel? En als je een toestel zoekt voor productiviteit, is het nu natuurlijk het moment om een nieuwe laptop te kopen, met daarop het Windows8 OS. Maar je kan ook je geld kwijt aan een nieuwe smartphone - waarbij je dan weer moet kiezen tussen de iPhone, de nieuwe Nexus, of een toestel met Windows Phone 8. Want deze nieuwe versie van het Microsoft besturingssysteem voor mobiele telefoons wed deze week ook voorgesteld.

Wat het Windows Phone OS zo aantrekkelijk maakt, zijn de "live tiles", de tegeltjes op het startscherm, die actuele informatie bevatten over je contacten, je Twitter, Facebook en meer. Je ziet dus met één oogopslag wat er nieuw is, zonder iets te moeten openen.

Deze "Live" mogelijkheid werd nu ook uitgebreid naar Apps van derden, zoals die van Groupon, zodat je meteen de deal van de dag kan zien. In totaal zijn er al 120.000 apps in de Windows Phone Store begin 2013 zou ook Pandora naar Windows Phone komen, en daarbij één jaar muziek aanbieden, gratis, zonder advertenties.

Nog nieuw is de Kid's Corner, een handige modus waarbij je zonder probleem je toestel in handen van je kind kan geven, zonder dat die er kwaad mee kan; het is te zeggen: het kind krijgt toegang tot sommige kindvriendelijke apps en games, maar kan niet in jouw naam vervelende sms'en gaan sturen. Verder bevat het nieuwe ook OS een functie die "Rooms" heet, en waarbij je jezelf met één of meerdere mensen virtueel kan terugtrekken in een speciale kamer, om met hen te chatten, foto's te delen, boodschappenlijstjes, enz. Handig om bijvoorbeeld een Room te maken voor je gezin, of je collega's.

De nieuwe functie Data Sense moet je dan weer helpen om niet over je datalimiet te gaan; dat gebeurt doordat bijvoorbeeld afbeeldingen van het web gecomprimeerd worden, sommige data taken uitgesteld worden tot je een WiFi verbinding hebt, enz. Je kan ook zien hoeveel data je verbruikt hebt per app, en wanneer je je datalimiet nadert, krijg je een waarschuwing.

Tot slot bevat Phone8 ook Near Field Communication om contactloos te betalen, en een virtuele portefeuille, die informatie bevat over jouw bankkaart en kredietkaart, je verschillende klantenkaarten. Het is immers de bedoeling dat je in de toekomst steeds vaker met je smartphone gaat betalen.

Meer bij Microsoft zelf, en een eerste review van Phone8 bij The Verge
http://www.theverge.com/2012/10/29/3570494/windows-phone-8-review
http://www.microsoft.com/en-us/news/Press/2012/Oct12/10-29WindowsPhone8PR.aspx
http://www.windowsteamblog.com/windowsphone



WINDOWS PHONE 8: DE TOESTELLEN
Nokia, HTC, Samsung hebben meteen al een toestel klaar

Met een nieuw besturingssysteem alleen ben je natuurlijk niets, er moeten ook smartphones zijn die het nieuwe OS draaien. En die zijn er ook: verschillende fabrikanten hebben al toestellen klaar.

Nokia heeft zijn Lumia 920, met als bijzonderste kenmerk de camera, die Optical Image Stabilization bevat. Maar ook de Lumia 822, 820 en 810 draaien Phone8; zij hebben dan een weer een ClearBlack scherm, met een cover op de rugzijde die je aan je eigen kleurenkeuze kan aanpassen. Zowel de 920 als de 820 kunnen opgeladen worden zonder snoer.

HTC heeft zijn Windows Phone 8X, die toch ook wat te bieden heeft qua beeldvorming. Je kan namelijk in 1080p video opnemen, er is een speciale HTC ImageChip op de 8 MP camera, en een ultrabreedhoek lens op de camera vooraan, zodat je met vier vrienden aan deze kant van het scherm kan skypen. Er is ook een kleiner broertje, de 8S; net zoals de 8X heeft die Beats Audio aan boord, om van de muziek te genieten die je via de Xbox Music dienst haalt.

Samsung tot slot heeft de ATIV S. Het grootste scherm, maar liefst 12 cm. Maar die grootte heeft het voordeel dat er ook een grotere batterij in kan, wat gelukkig niet ten koste van het gewicht gaat. Er zou ook een ATIV Odyssey onderweg zijn, maar daarover is nog niet veel geweten.

Over de prijzen kunnen wij je helaas nog niet veel vertellen. De prijzen die Microsoft in zijn aankondiging vermeldt, gelden immers enkel voor de VS, en zijn prijzen wanneer je een toestel combineert met een telefoonabonnement. TechCrunch heeft echter meer informatie. Ondertussen kunnen wij je al wel verwijzen naar een bespreking van de HTC Windows Phone 8X bij Ars Technica, dat erg onder de indruk was van het toestel.
http://www.engadget.com/2012/10/29/microsoft-unveils-data-sense-for-windows-phone-8/
http://arstechnica.com/gadgets/2012/10/deboxing-the-htc-windows-phone-8x/
http://techcrunch.com/2012/10/29/windows-phone-8-device-availability-phones-hit-europe-this-weekend-u-s-in-november/



VIMEO START MET FOOIENPOT
Moeten de media gaan leven van aalmoezen?

We hebben het al vaker gehad, over het feit dat het ideale businessmodel voor de nieuwsmedia nog altijd niet gevonden is in dit digitale tijdperk. De papieren media halen hun verkoop van de kranten en magazines, plus inkomsten uit reclame. Terwijl de digitale media het enkel van reclame moeten hebben - betaalmuurtjes optrekken werkt helaas niet, tenzij bij high-end uitgaven zoals financiële kranten en tijdschriften.

Die reclame-inkomsten zijn echter onvoldoende voor de meeste media; de Denver Post bijvoorbeeld heeft online nog nooit zoveel lezers gehad, waarvan een groot deel op mobiele toestellen. Maar in mei heeft het 2/3 van zijn editoriale medewerkers afgedankt. The Guardian zit in hetzelfde straatje. En ook New York TImes heeft een record aantal bezoekers, terwijl de inkomsten blijven dalen.

En dat zijn dus enkel de grote media. Voor de kleintjes, de zelfstandige bloggers, kleine nieuwsmedia zoals Netties zijn reclame-inkomsten echt beperkt; daarvan leven is uitgesloten, hoogstens af en toe een droge boterham verdienen ze ermee. Er worden wel initiatieven ondernomen om hieraan te verhelpen. Zo bijvoorbeeld Flattr, een dienst waarbij je elke maand een bepaald bedrag betaalt aan Flattr, en dan de hele maand dit bedrag kan verdelen onder sites die aan het systeem meedoen; Flattro zorgt dan dat het geld bij deze mensen terecht komt. Een soort systeem van microbetalingen, wat ook Google wil mogelijk maken met zijn virtuele Wallet. Alhoewel het systeem van Flattr de lezer meer engageert: hij moet elke maand zijn 10 euro opmaken aan artikels. En hopelijk krijgt hij zelf, als zijn artikels goed zijn, meer dan die 10 euro terug van andere Flattr'ers.

En nu is er Vimeo, dat met een systeem start waarbij je via de button "Tip this video" een fooi kan geven indien je een bepaald filmpje goed vindt. De videodienst zou binnenkort ook met een "pay per view" systeem komen. In elk geval is het een ecosysteem van microbetalingen aan het uitbouwen.

Zijn deze fooienpotten de toekomst? Rijk zullen de makers van media content er wellicht niet van worden, maar het kan wel helpen om, naast de reclame-inkomsten, toch aan wat boter op de boterham te geraken - en wie weet, zelfs een beetje choco.

Meer over het systeem van fooien en betalingen voor content bij PandoDaily. Op de tweede link vind je info over Flattr, en de derde link verwijst naar de website van blogger Jan Seurinck, die met het Flattr systeem werkt.
http://pandodaily.com/2012/10/30/vimeo-launces-tips-for-content-creators-more-of-this-please-media-industry/
http://www.flattr.com
http://www.janseurinck.com



ORKAAN SANDY EN DE ONLINE MEDIA
Nieuws wanneer je het het meest nodig hebt

Dat de "perfect storm" Sandy in de VS voor heel wat schade gezorgd heeft, heb je in alle media kunnen zien, horen en lezen. Ook op het internet natuurlijk, en zoals gewoonlijk heeft TechMeme een mooie lijst gemaakt van de online verslaggeving over Sandy (1)

Maar één verhaal is ons wel bijzonder bijgebleven: dat van de populaire nieuwssite Buzzfeed. Toen de hoofdredacteur opmerkte dat er een bepaalde pagina was die ongewoon veel verkeer kreeg (de error pagina) werd de oorzaak al snel gevonden: de volledige back end van de site was offline. De reden: de datacenters waar de servers van Buzzfeed stonden onder water.

Wat doe je als nieuwssite in zo'n geval? Delen van de site konden nog wel bekeken worden, maar nieuwe content kon niet gepubliceerd worden. En er was zoveel nieuws te vertellen! Wel, dan ga je creatief te werk. De hoofdredacteur besliste dat de editors hun werk moesten publiceren op de Tumblr pagina's van Buzzfeed - elke verticale pagina heeft namelijk zo'n Tumblr, en als die nog niet bestond, dan moest de editor die maar direct aanmaken.

En dus werd gewoon maar van sociaal platform gewisseld. Sommige redacteurs verloren wel de stroomvoorziening in hun eigen huis, maar dan namen anderen het over. Zij brachten mooie verhalen, waarin bijvoorbeeld een Twitteraar, die valse berichten over Sandy verspreidde via Twitter, ontmaskerd werd, waarin gesproken werd over de waarde van Twitter als "Truth machine", enz.

Maar dan moest de site terug online gezet worden. Het oude datacenter was nog altijd niet beschikbaar. En dus werd, op 6 uur tijd, de site terug opgebouwd, maar dan in de cloud, via de Amazon Web Services.

Een prachtig verhaal, heroïsch zelfs. Een verhaal dat enkele lessen bevat. Namelijk dat nieuws geen homepagina nodig heeft om te overleven, enkel een platform waar het kan geconsumeerd en gedeeld kan worden. En een tweede les: dat creativiteit en hard werken een nieuwssite zelfs een storm asl Sandy kan laten overleven. En dat is mooi, want het is juist op zo'n moment dat de mensen het meeste behoefte hebben aan accuraat, real time nieuws.
http://www.techmeme.com/121030/p21#a121030p21
http://gigaom.com/cloud/superstorm-sandy-wreaks-havoc-on-internet-infrastructure/
http://pandodaily.com/2012/10/30/when-your-website-goes-down-it-forces-you-to-put-your-money-where-your-mouth-was-buzzfeeds-ben-smith-on-last-nights-outage/



SMARTPHONES DIE DE HELFT ENERGIE VERBRUIKEN
Een droom van elke smartphone bezitter...

Een smartphone hebben is zalig: je hebt alle gegevens bij de hand, je hebt het internet altijd binnen handbereik. Het enige niet-zalige aan de smartphone is de batterij: zelfs de beste toestellen halen, wanneer je wat wil mailen, surfen, je sociale netwerken wil volgen, het einde van de dag amper. Fabrikanten zouden natuurlijk een grotere batterij kunnen gebruiken in hun toestel, maar dat gaat tegen alle trends in om slankere, lichtere toestellen te maken.

Maar er is een oplossing in zicht voor dit probleem. Zo vertelt althans Technologyreview. Het probleem wordt namelijk veroorzaakt door het ontvangen van het mobiele signaal. En daarbij wordt enorm veel energie verspild. De GSM-masten bijvoorbeeld verbruiken wereldwijd 1% van de globale elektriciteitsproductie. En daarvan wordt een groot deel verspild, omdat de power amplifier, die elektriciteit in radiosignalen omzet, inefficiënt is. De versterker in smartphones is al even inefficiënt. Een symptoom hiervan is het feit dat je smartphone warm wordt en de batterij gewoon leeggezogen wordt wanneer je video wil streamen of grote bestanden wil verzenden. Meer dan 65% van de energie in de chips wordt gewoon verspild.

Een spinout van MIT zou nu een nieuwe versterker ontworpen hebben, die een oplossing kan betekenen voor het probleem. Momenteel is de technologie nog in een labo-fase. Maar als hij in de handel zou komen, naar verwachting in 2013, dan zou het energieverbruik van de mobiele masten gehalveerd kunnen worden. En dan zou de versie van de technologie, toegepast in de chips in de smartphones, de batterijduur van je smartphone kunnen verdubbelen.

Een mooie ontwikkeling, waarop we met zijn allen zitten te wachten! Meer lees je bij TechnologyReview.

http://www.technologyreview.com/news/506491/efficiency-breakthrough-promises-smartphones-that-use-half-the-power/







Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



Het hardware nieuws zit deze week verwerkt in onze gewone nieuwsrubriek



Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Uitgeverij SWP pakt piraterij stevig aan
Uitgeverij SWP heeft 120 personen die illegaal een van haar boeken hebben gedownload, gesommeerd de winkelprijs voor het boek te betalen. De verlener van toegang tot het digitale boek en twee websites hebben elk een schikkingsvoorstel van 10.000 euro gekregen.
Bron: Boekblad Nieuws

*** Corel onthult CorelDRAW® Graphics Suite X6 Small Business Edition
Drie softwarelicenties voor de nieuwste versie van de krachtige grafisch-ontwerpsuite van Corel voor een uitzonderlijke prijs
http://www.corel.com/coreldrawsbe





Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet





LORENZO'S MUSIC - I'M NOT A FOOL

[pop] Heel gezellige, cabaret-achtige muziek. De combinatie van de saxofoon, en de hese stem van de zanger zorgt voor een speciaal effect. Muziek om vrolijk van te worden - alhoewel de band ook wel ernstige nummers heeft, zoals Went Your Way.Absoluut de moeite waard...
http://www.jamendo.com/en/track/347847/i-m-not-a-fool
http://www.jamendo.com/en/artist/340710/lorenzo-s-music
http://www.lorenzosmusic.com/


LAMASS - SWEET DREAM
[Lounge] Een rustig voortkabbelend ritme, dat een aangename, relax sfeer creëert. Dat is wat Lamass doet. Sweet dream helpt je heerlijk om in de mood te komen. De band heeft geen echt album uit, wel enkele ep's.
http://www.jamendo.com/en/list/a113671/sweet-dream?autoplay=1
http://www.jamendo.com/en/list/a114266?autoplay=1
http://www.jamendo.com/en/artist/425276/lamass


PROFESSOR KLIQ - CRYSTALS
[electro/techno] Electro muziek met een stevige beat. Deze Crystals is knap opgebouwd, met veel tegentijden en afwisselende ritmes. Zoals gewoonlijk zijn bij Jamendo de meeste songs gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/list/a109465/curriculum-vitae?autoplay=1
http://www.jamendo.com/en/artist/339989/professor-kliq


VRIJDAG HOORSPELDAG: BATTLE JUICE

Hoorspelen zijn er in alle maten, lengten en gewichten. Sommige hoorspelen zijn heel klassiek, sommige gewoon experimenteel. Zoals dit hoorspel waarin keukeninstrumenten "spreken".
http://hoorspel.wordpress.com/2012/07/15/battle-juice/



Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het is niet gedaan met iemand wanneer hij verslagen is. Het met hem gedaan wanneer hij het opgeeft.
-Richard M. Nixon-
De nieuwe oogst



ALTERNATIEVE ZOEKERS: PUBMED
Deze zoeker bevat meer dan 22 miljoen excerpten uit biomedische literatuur van MEDLINE, wetenschappelijke magazines en online boeken. Die excerpten verwijzen dan naar de volledige artikels van de uitgevers, maar soms moet je daar wel een abonnement op hebben.
[Taal: ENG]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/


Alternatieve zoekers: Congoo

Een alternatieve nieuwssite,die ook doorzoekbaar is. Het nieuws is duidelijk georiënteerd naar de VS, maar het is wel netjes gestructureerd in verschillende rubrieken.
[Taal: ENG]
http://www.congoo.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: MOZBOT
Een zoekmachine die eigenlijk niets te maken heeft met het Mozilla project om een IRC bot te maken van dezelfde naam. Het is een zoekmachine, gemaakt door enkele bedrijven met Franse roots, en is dus duidelijk op Europa georiënteerd. De resultaten lijken ons redelijk accuraat.
[Taal: ENG/FR]
http://www.mozbot.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: CURRICULUM SEARCH
Het artikel waarop wij deze reeks met alternatieve zoekers gebaseerd hebben, bevat verschillende sites die volkomen verouderd zijn. Maar ook enkele pareltjes, waarvan wij het bestaan niet kenden. Zoals deze Curriculum Search, waarbij je computerwetenschap kan doorzoeken op onderwerp, netjes ingedeeld in categorieën, zoals besturingssystemen, bestandssystemen, programmeertalen, enz.
[Taal: ENG]
http://code.google.com/edu/curriculumsearch/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: JUSTCITE

Deze zoeker is gespecialiseerd in het doorzoeken van juridische dossiers, op zoek naar precedenten, artikels en wetgeving. Daarbij kan je zien welke documenten verwijzen naar elkaar, en hoe zij elkaar aanhalen.
[Taal: ENG]
http://www.justcite.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: ONLINE JOURNALS
Een zoekmachine in een afschuwelijke lay-out, maar met heel veel opties om in journalistieke uitgaves te zoeken. Toch wel even een caveat: de database werd voor het laatst geüpdate in 2010.
[Taal: ENG]
http://www.ojose.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: INFOPLEASE
Met deze zoekmachine kan je informatie zoeken op onderwerp, van geschiedenis tot overheid, van kunst tot amusement en wereldnieuws. De site is meer een gids dan een zoekmachine, en een zoekopdracht met als trefwoord "netties" geeft dan ook geen resultaat. Toch is het wel lekker ouderwets handig om de manueel verzamelde content te zien.
[Taal: ENG]
http://www.infoplease.com


ALTERNATIEVE ZOEKERS: GUIDESTAR

Dit is echt een gespecialiseerde zoeker, want hier kan je alleen zoeken naar organisaties in de nonprofit sector. Als organisatie kan je hier je gegevens aanpassen, en als bezoeker kan je alle mogelijke informatie over de organisaties opvragen. Er is ook een nieuwsrubriek met daarin artikels met tips voor nonprofit organisaties. Per organisatie kan je een fich opvragen, en zien wat de doelstellingen zijn, of de organisatie wel netjes zijn belastingaangifte maakt, en of er een rapport opgemaakt wordt van de impact van de acties. EN stelt dit je allemaal tevreden, dan kan je doneren!
[Taal: ENG]
http://www.guidestar.org


ALTERNATIEVE ZOEKERS: JOEANT
Dit is een website waarbij content manueel ingevoerd wordt door editors. Het zijn eigenlijk voormalige vrijwilligers van Go.com, die hun community wilden laten overleven. Een mooi initiatief, maar wanneer je per regio gaat kijken, zal je bemerken dat de sites die voor België vermeld worden op de vingers van twee handen te tellen zijn... En om je site aan te melden, en een review te krijgen, moet je wel betalen!
[Taal: ENG]
http://www.joeant.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: LIQUID PARTICLES
Met computeranimaties kan je prachtige dingen doen. En vaak hoeft daar niet eens een lange download aan vooraf te gaan. Zoals bij Spielzeugz.de - waar je deze kleurrijke supersnelle animatie kan bekijken, die je dan kan laten bewegen met je cursor. Wanneer je de website van deze ontwikkelaar verder bezoekt, kan je zien dat hij ook een animatie gemaakt heeft voor Boomerangtv.
[Taal: ---]
http://spielzeugz.de/html5/liquid-particles.html
http://animals.boomerangtv.co.uk/pet-parlour/


VRIJDAG MULTIMEDIA: JO COOLS, FOTOGRAAF
Op de site Photo.net kunnen fotografen hun werk voorstellen, maar je vind er ook tal van tips over het fotograferen zelf, en over nieuwe apparatuur. Wij vonden er in elk geval een Belgische fotograaf, die verschillende reeksen foto's online gezet heeft. Wij kozen voor deze reeks Vlaamse landschappen.
http://photo.net/photodb/slideshow?folder_id=891204
http://photo.net/photodb/user?user_id=4515921



VRIJDAG MULTIMEDIA: CONSOLEGAMES ONLINE

Op deze site kan je ontelbare spelletjes, die je normaal op een draagbare console speelt, in je browser spelen. Het leuke daarbij is dat je de games ook virtueel speelt op de originele consoles. Waarbij het opvalt hoeveel verschillende soorten consoles er zijn!
[Taal: ENG]
http://www.pica-pic.com/#






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/





*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Stel straft dochter met gênante foto's op Facebook
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3340452/2012/10/31/Stel-straft-dochter-met-genante-foto-s-op-Facebook.dhtml
- 'Apple-topman ontslagen om drama met Apple Maps'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3339320/2012/10/30/Apple-topman-ontslagen-om-drama-met-Apple-Maps.dhtml


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/



- Archos komt met voordelige tablet
http://www.fan.tv/digitaal/hardware/20276-archos-komt-met-voordelige-tablet
- Een CD branden op een andere PC
http://www.fan.tv/digitaal/software/19997-een-cd-branden-op-een-andere-pc


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be


- Muziekdoos in je interieur
Uiteraard valt er op Interieur meer te zien dan verlichting. Zo stelde Spectral er zijn Music Box voor: een stijlvol opbergmeubel dat ook nog eens dienst doet als muziekhub.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6983
- Microsoft lanceert Windows 8
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6982



*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/


- 2dehands.be lanceert gratis iPhone en Android apps
http://www.digimedia.be/News/nl/13031/2dehands-be-lanceert-gratis-iphone-en-android-apps.html
- Little Miss Robot brengt Suske en Wiske naar de Windows Store
http://www.digimedia.be/News/nl/13013/little-miss-robot-brengt-suske-en-wiske-naar-de-windows-store.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wie heeft toegang tot jouw data: Mypermission
http://computertaal.info/2012/10/31/wie-heeft-toegang-tot-jouw-data-mypermission/
- Beste Android app: Google vertalen
http://computertaal.info/2012/11/01/beste-android-app-google-vertalen/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Sharp twijfelt openlijk of het zelfstandig kan blijven voortbestaan
http://tweakers.net/nieuws/85292/sharp-twijfelt-openlijk-of-het-zelfstandig-kan-blijven-voortbestaan.html
- Kim DotCom wil rechthebbenden beschermde content laten wissen
http://tweakers.net/nieuws/85291/kim-dotcom-wil-rechthebbenden-beschermde-content-laten-wissen.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Apple stelt lancering iTunes 11 uit
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-stelt-lancering-itunes-11-uit/article-4000201485829.htm
- Total Boox: je betaalt wat je (digitaal) leest
Een Israëlisch bedrijfje heeft een leesapp ontwikkeld waarbij de gebruiker uitsluitend betaalt voor de pagina's die hij leest.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/total-boox-je-betaalt-wat-je-digitaal-leest/article-4000201616592.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Ethiopische, analfabete kinderen 'hacken' Android-tablet
http://www.themobilerevolution.be/2012/10/ethiopische-analfabete-kinderen-hacken-android-tablet/
- Het Nieuwsblad breidt zijn mobiel aanbod fors uit
http://www.themobilerevolution.be/2012/10/het-nieuwsblad-breidt-zijn-mobiel-aanbod-fors-uit/



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


BEDRIJFSCONTINUÏTEIT BIJ CALAMITEITEN

[NVDR Dit artikel is afkomstig van Kees Plas van Verizon Terremark, en werd gepubliceerd op het Verizon Business Continuity blog. Omdat het tips bevat die voor elk bedrijf gelden, publiceren wij het hier graag.]

Extreme weersomstandigheden, stroomuitval en terroristische aanslagen kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor bedrijfskritische processen en beschikbaarheid van overheidsdiensten. Zijn uw zakelijke diensten en processen wel bestand tegen de gevolgen van dergelijke calamiteiten? Een goede planning en voorbereiding zijn de beste verdediging. Hoe kunnen bedrijven en overheidsorganisaties zich nog meer wapenen tegen extreme noodsituaties?

Hoe kunnen bedrijven en overheidsinstellingen zich goed voorbereiden op en omgaan met onvoorziene gebeurtenissen die hun bedrijfsvoering beïnvloeden? Verizon biedt hen daarvoor tien tips en best practices:

Plan ruim van tevoren. Het opstellen van een plan in het midden van een crisis loopt zeker op een ramp uit. Anticipeer op problemen en zorg ervoor dat u over een goed gedocumenteerd disaster recovery-plan beschikt. Zo kunt u de continuïteit van cruciale bedrijfsprocessen garanderen.

Evalueer uw risico's. Evalueer uw netwerk(en) en bedrijfsmodel en breng alle operationele en financiële risico's in kaart. Baseer uw beslissingen op de beginselen van risicobeheer. Identificeer bedrijfskritische taken en -processen, zodat u bedrijfsmiddelen kunt inzetten om naadloze bedrijfsprocessen te waarborgen.

Zorg voor een sterk partnernetwerk. Kies voor business partners die snel medewerkers beschikbaar kunnen stellen om u te ondersteunen bij herstel- en continuïteitsactiviteiten.

Bescherm uw bedrijfskritische netwerken, systemen en applicaties. Maak een overzicht van uw bedrijfskritische apparatuur en applicaties en breng alle kwetsbaarheden in kaart. Bepaal de beste fysieke locatie hiervoor. Zo kunt u rampzalige storingen voorkomen en bent u verzekerd van een zo kort mogelijke hersteltijd. U hebt diverse mogelijkheden om applicaties en apparatuur te beschermen. Deze opties variëren van uitbesteden tot het fysiek verhuizen van apparatuur naar een externe locatie.

Zorg voor flexibele netwerken die kunnen meegroeien met uw bedrijfseisen. Ontwikkel en implementeer kostenefficiënte netwerken. Deze moeten de bandbreedte bieden om bedrijfsprocessen onverstoorbaar te laten verlopen. Daarnaast moeten deze garant staan voor een snelle Return on Investment.

Maak gebruik van cloud- en netwerkdiensten voor redundantie van bedrijfskritische processen. Het is essentieel om gebruik te kunnen maken van verschillende netwerkroutes en bedrijfskritische applicaties te dupliceren. Gebruik cloud- en netwerkdiensten voor toegang tot belangrijke informatie. Hiermee kunt u ook snel diensten herstellen of overschakelen naar een alternatieve locatie.

Ontwikkel een telewerkprogramma. Applicaties zoals conferencing en toegang op afstand tot het bedrijfsnetwerk verkorten de hersteltijd. Deze diensten zorgen er ook voor dat werknemers onder extreme omstandigheden verbonden en productief blijven.

Informeer en train uw personeel. Elke organisatie is afhankelijk van haar mensen. Ontwikkel een bedrijfsmodel waarmee uw medewerkers op verschillende locaties kunnen werken. Zorg er ook voor dat uw werknemers beschikken over de vaardigheden en tools die nodig zijn om hun werk te doen – op kantoor, onderweg of thuis. Evalueer hun vaardigheden om inzicht te krijgen wat elke medewerker nodig heeft om te kunnen blijven werken.

Maak gebruik van sociale media. Sociale media vormen een belangrijk kanaal om in noodsituaties in contact te blijven met klanten en werknemers en hen te informeren. Dit geldt zeker als er geen traditionele communicatiemethoden meer beschikbaar zijn.

Zorg ervoor dat u uw plan voortdurend evalueert, test en bijwerkt. Zodra u een actieplan hebt opgesteld, moet u het evalueren, testen en bijwerken. Een bedrijfscontinuïteitsplan is belangrijk en is nooit af. Zorg ervoor dat uw plan het hele jaar door routinematig wordt getest en bijgewerkt.

http://www.verizonbusiness.com/solutions/bysolutions/continuity/





Van alles halen, (bijna) niets betalen...



GRATIS HORROR GAMES: ALL OUR FRIENDS ARE DEAD


Windows XP/Vista/7/8 -14,6 MB - freeware
Een griezelige titel, dat wel. Het is een gratis jump & run game met een morbiede atmosfeer. Een nachtmerrie van een spel!
http://forums.tigsource.com/index.php?topic=5395.0
http://www.chip.de/downloads/All-of-Our-Friends-Are-Dead_57672524.html


GRATIS HORROR GAMES: CANDLES
Windows XP/Vista/7/8/ - 127,4 MB - freeware
Een gratis game in de stijl van Amnesia, met heel hevige geluidseffecten, en een atmosfeer die je gewoon de bibbers bezorgt. Licht uit, geluid aan. En een hand om vast te houden!
http://www.chip.de/downloads/Candles_57674331.html
http://www.lasse-westmark.dk/


GRATIS HORROR GAMES: PROJECT ZOMBOIT
Windows 2000/XP/Vista/7 - 23,5 MB - freware
Dit game verplaatst je naar een door Zombies bedreigde wereld. Jouw enige doel zo lang mogelijk overleven. Daarvoor moet je medestanders verzamelen, barricaden opwerpen. Je karakter bestuur je met de pijltjestoetsen, en voorwerpen oprapen doe je met de muis.
http://www.chip.de/downloads/Project-Zomboid_49924048.html
http://projectzomboid.com/


GRATIS HORROR GAMES: WHISPERS: ROOM 6

Flash game - freeware
In dit game gaat alles verkeerd voor jou. En toch moet je je voortbewegen (via muisklikken)in een donkere ruimte, om op zoek te gaan naar verloren gegane familie.
http://www.chip.de/webapps/Whispers-Room-6_57708070.html
http://www.addictinggames.com/


GRATIS HORROR GAMES: AU SABLE
WinXP/Vista/7/8 - 9,2 MB - freeware
Een legendarisch gratis horro game, van de jump&run stijl. De speciale griezelsfeer zal je ongetwijfeld kippenvel bezorgen. Je moet je karakter doorheen een omgeving loodsen die er als een nachtmerrie uitziet. Heel speciaal van effect en geluid.
http://forums.tigsource.com/index.php?topic=5395.0
http://www.chip.de/downloads/Au-Sable_57672283.html


GRATIS HORROR GAMES: EXMORTIS


Webapp (flash)
In een verlaten kerk moet je op zoek gaan naar allerlei ongerijmdheden. Maar ben je wel echt alleen? Dit is de tweede versie van het game, er bestaat ook een Exmortis 1.
http://www.chip.de/webapps/Exmortis_57707801.html
http://www.chip.de/webapps/Exmortis-2_57707990.html
http://lefflerwebdesign.newgrounds.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: SKETCH ME!
iOS - 16,6 MB - 0,89 euro
Zoals de titel het zegt is dit een tekenprogramma - maar je hebt zelf geen talent nodig. Je voert gewoon een foto in, en de tool maakt er een schets van. Via de opties kan je de dikte van de lijnen en de schakeringen bepalen.
http://www.chip.de/downloads/Sketch-Me-iPhone-App_43638487.html
http://www.bluebear.ie/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ARMED!
Windows Phone - 58 MB - 2,99 euro
Dit is een SF game, dat je alleen of in een multiplayer modus kan spelen. Er zijn vijf verschillende kaarten, en de afbeeldingen zijn echt wel knap.
http://www.chip.de/downloads/Armed-Windows-Phone-App_53894618.html
http://www.sickheadgames.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.





Het laatste woord....





NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
Als je een leven leidt zonder mislukkingen, dan heb je niet genoeg risico's genomen.
-Anoniem-