netties banner




Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
13/9/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be




INHOUD
INHOUD
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord


------




Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 766 van 8/9/2012



Gegroet lezer,

Geniet u ook zo van die heerlijke nazomer? Vandaag was de lucht prachtig blauw, de zon zo lekker... Echt weer om een terrasje te doen. En toch zitten wij hier dapper aan de computer, dit nummer van netties voor te bereiden. Is het wel allemaal de moeite waard, vragen wij ons soms af. Er zijn andere e-zines die veel vollediger zijn, zoals Tweakers.net; anderen brengen veel meer Belgisch nieuws, zoals Datanews.be. Wat heeft Netties dan zo speciaal te bieden dat het een recht van bestaan heeft? Waarom leest u het, blijft u het lezen?

Onze redactie meent dat het is omdat wij een eigenzinnige keuze maken van het nieuws, dat wij nieuws brengen waarvan wij menen dat u het moet weten, omdat het belangrijke trends zijn bijvoorbeeld, of evoluties die negatief of positief zijn. Maar is dat wel zo? Wij willen dat eigenlijk wel graag weten. Want de reden waarom u Netties leest, is voor ons belangrijk. Wij willen u die reden blijven geven, uw zin om te lezen en weten aanwakkeren, Netties nog beter maken. Schrijf ons eens een mailtje, naar redactie@netties.be en vertel het ons. Wij zijn erg benieuwd naar uw reactie.

Ondertussen, tja, hebt u hier weer wat leesvoer klaar liggen. Snel aan de slag dus maar. En bij leven en welzijn tot volgende week (of in een mailtje dat wij van u mogen ontvangen!


Hilde


Hilde Van Gool
Eindredactie netties e-zine


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!



verkenner
                    banner



Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.






ICANN EN DE NIEUWE DOMEINEN
Consultatie in Nederland al begonnen


Je hebt het allicht al vernomen: er komen nieuwe generische TOp Level Domains aan - je weet wel, die achtervoegsels achter een domein zoals .com, .net, .org, enz. ICANN, de organisatie die beslist over de algemene regels voor de domeinen, vond immers dat bedrijven te weinig kansen krijgen om een goed klinkende domeinnaam te registreren. Het gooide het hele systeem van de gTLD's open: al wie kon bewijzen over de nodige technische kennis te beschikken, en bereid was het nodige geld (185.000 euro) te betalen, mocht een aanvraag indien voor een gTLD naar keuze.

Daarmee was het hek van de dam. Bijna 2.000 aanvragen kwamen binnen. Namen van steden, zoals .gent of .amsterdam, maar ook merknamen zoals .nike en generische namen zoals .sport en .bank. Onnodig te zeggen dat er voor goede generische namen verschillende kandidaten waren.

En daar begint nu dus het gekissebis. Want wanneer er verschillende aanvragen zijn voor één naam, moet er beslist worden wie het domein toegewezen krijgt. En daar is veel geld mee gemoeid: het bedrijf dat bijvoorbeeld .sport "krijgt", kan dat domein jarenlang uitbaten en de prijs zetten voor een domein onder dit suffix. Maar op welke gronden moet ICANN beslissen?

Er kunnen ook bezwaren ingediend worden tegen het toekennen van een gTLD aan een bepaald bedrijf of organisatie. Zo heeft Saoedi-Arabië al bezwaar ingediend tegen het ontstaan van een .gay domein. En je kan je natuurlijk ook vragen stellen bij het morele aspect: wie mag bijvoorbeeld het .catholic of .islam gTLD beheren? Want die bepaalt meteen ook welke domeinen er onder dat suffix geregistreerd mogen worden.

In Nederland heeft de overheid het initiatief genomen om de burgers en bedrijven te bevragen over deze nieuwe internetnamen. De resultaten daarvan zullen meegenomen worden bij het bepalen van het officiële Nederlandse standpunt. En dat zal dan weer meegedeeld worden op de ICANN-bijeenkomst van 14-19 oktober 2012 in Toronto.
http://gtldresult.icann.org/application-result/applicationstatus
http://www.theverge.com/2012/8/22/3261016/public-commentary-icann-top-level-domains
http://ie-forum.nl/?//Nederlandse+consultatie+nieuwe+internetnamen+van+start////30563/


AMERIKAANSE OVERHEID GEEFT ROJADIRECTA DOMEINNAAM WEER VRIJ
Was wel 19 maanden in beslag genomen...


Rond domeinen en wie "de baas" is op het internet, is het laatste woord nog niet gezegd. Velen verwijten ICANN enerzijds dat het gewoon een geldmachine is, die zoveel mogelijk geld wil binnenrijven met de nieuwe gTLD's, zonder zich om de gevolgen van die stortvloed aan nieuwe domeinnamen te bekommeren. Anderen vinden dan weer dat ICANN teveel onder Amerikaanse invloed staat, en eigenlijk in handen van de VN zou moeten komen.

Eén aspect van die Amerikaanse invloed, is het feit dat de .com en .org namen eigenlijk onder Amerikaanse invloed vallen. Dat meent althans de Amerikaanse overheid. Want het beheer van beide gTLD's is toevertrouwd aan Verisign, en dat is een Amerikaans bedrijf. Alles wat dus een .com suffix heeft, waar de servers ook staan waarop de website draait, kan door de Amerikaanse overheid uit de lucht gehaald worden, in het kader van de antipiraterij wetgeving.

Dat is wat er gebeurde, 19 maanden geleden, met RojaDirecta.com. Dat is een forum waar gebruikers links uitwisselen naar videostreams van sportuitzendingen en video's die niet echt legaal verspreid werden. Tijdens de "Operation in our Sites" werd deze site uit de lucht geplukt. Maar na een recente uitspraak van een Amerikaanse rechter kon deze maatregel niet langer als gerechtvaardigd beschouwd worden: de rechter meende namelijk dat een video bookmarking site niet beschuldigd kon worden van inbreuken op de auteursrechten, gewoon omdat de gebruikers linkten naar video's die auteursrechtelijk beschermd zijn.

Het hele gebeuren heeft natuurlijk de discussie rond "De VS is baas van het internet" aangewakkerd. En terecht...

Meer bij Wired en DomainNews.com. Ondertussen worden wel vragen gesteld bij het optreden van de VS in deze zaak, ook door Amerikaanse politici zelf. Daarover lees je bij Electronic Frontier Foundation.
http://www.domainnamenews.com/legal-issues/us-government-returns-seized-rojadirecta-domain-names/12103
http://www.wired.com/threatlevel/2012/08/domain-names-returned/
http://www.eff.org/deeplinks/2012/08/members-congress-demand-answers-homeland-securitys-unjust-domain-name-seizures


INTERNAUTEN WILLEN GEEN SOCIAL IN HUN ZOEKRESULTATEN
En als ze dan toch gemengd worden, liever die van Bing. Dank u.

Zoekmachines willen de resultaten brengen die het meest relevant zijn voor jou. En met de opgang van de sociale netwerken, is het alleen maar logisch dat ook jouw sociale gegevens verwerkt worden in die zoekresultaten. Of niet?

Een recent onderzoek toont aan dat de gebruikers over het algemeen niet willen dat sociale gegevens in hun zoekresultaten (SERP of Search Enging Result Pages) verschijnen. Een feit dat wij persoonlijk kunnen begrijpen. Heb je al eens een zoekopdracht gedaan naar afbeeldingen op Google? Wanneer je ingelogd bent op je Google account, krijg je gewoon de resultaten te zien van foto's die mensen uit jouw "kringen" online gezet hebben. En die soms wel... eigenaardig zijn.

Het onderzoek is te vinden bij Search Engine Watch; eerlijkheid gebiedt ons erbij te vertellen dat het maar om een kleine steekproef ging, van 150 ondervraagden. Het ging ewel om blinde testen. Op de vraag of ze überhaupt een mengeling wilden van sociale resultaten in de zoekresultaten, zei 62% neen. Maar eens de resultaten vermengd waren, vond 63% de resultaten van Bing veel of iets beter dan die van Google.

Voor de "gewone" zoekresultaten blijkt Google nog altijd de topfavoriet, of het nu gaat om nieuws, shopping, afbeeldingen. Meer statistieken bij Abondance.com en Search Engine Watch.
http://searchenginewatch.com/article/2198538/Searchers-Dont-Want-Social-in-the-SERPs-Prefer-Bings-Layout-to-Googles-Study
http://www.abondance.com/actualites/20120824-11805-les-internautes-ne-veulent-pas-de-social-dans-leurs-resultats-de-recherche-etude.html


APPLE VS. SAMSUNG: DE NASCHOKKEN
Hopelijk wordt verdere strijd niet voor de rechter, maar in onderhandelingen gestreden.


Verleden week hadden wij het al over de uitspraak van een Amerikaanse rechter, die Apple een schadevergoeding toekende van meer dan 1,05 miljard dollar, te betalen door Samsung omdat het inbreuk gemaakt zou hebben op verschillende patenten van Apple. Maar met die uitspraak is het doek niet gevallen over deze zaak.

Om te beginnen wil Apple, gesterkt door deze uitspraak, aan de rechter vragen om verschillende toestellen, waaronder de Galaxy S III, Galaxy Note, te verbieden in de VS (1). Samsung van zijn kant zal aan de rechter vragen om het vonnis te verwerpen, en zal in beroep gaan (2).

Zo'n proces voeren is eigenlijk alleen maar wat een gorilla doet wanneer hij zich op de borst klopt. Intimidatie dus. Twee partijen die elkaar proberen in te schatten. Het gebeurt zelden dat het echt tot een proces komt, zoals nu het geval is - meestal wordt in rustige kamers een vergelijk gevonden. Wat, volgens sommige bronnen, nu ook aan het gebeuren is: er zouden al onderhandelingen gevoerd worden tussen Apple, Google en Samsung.

Wat niet wegneemt dat een beetje gorilla-taal ondertussen geen kwaad kan, om de posities van de verschillende partijen nog wat te versterken. zo heeft Samsung aangekondigd dat het onmiddellijk een proces zal aanspannen tegen Apple, zodra dat een LTE toestel uitbrengt. (3). En Samsung heeft nog een steuntje in de rug gekregen: net zoals het in Korea een won in een proces tegen Apple, heeft ook in Japan een rechter beslist dat Samsung met zijn smartphones en tablet geen inbreuk maakte op een patent van Apple, namelijk dat voor het synchroniseren van muziek en video data met de servers. (4).

En om een beetje olie op het vuur te gooien, wijst The Verge erop dat Apple eigenlijk geen patent heeft op "pinch to zoom", het bekende knijpgebaar, wel op een iets vagere omschrijving van dit gebaar. (5)

En om het rijtje reacties en commentaren af te sluiten, een artikel van de New York Times, waarin het Zuid-Koreaanse Samsung "the great imitator" genoemd, en erop gewezen wordt dat Samsung, door de kunst af te kijken bij andere bedrijven waaronder Apple, er toch in geslaagd is om een sterk weerwoord te bieden op het succes van Apple, terwijl concurrenten zoals RIM/BlackBerry en Nokia nog altijd hopeloos achterop hinken - gewoon omdat zij de succesformule van Apple niet nageaapt hebben... (6)
http://www.appleinsider.com/articles/12/08/31/apple_adds_samsungs_flagship_galaxy_s_iii_galaxy_note_to_amended_galaxy_nexus_complaint.html
http://www.businessweek.com/articles/2012-08-30/apple-vs-dot-samsung-the-longer-view
http://www.phonearena.com/news/Samsung-will-sue-Apple-immediately-if-it-releases-an-LTE-device-allegedly-partnering-with-Microsoft-to-cut-dependency-on-Android_id33889
http://www.bloomberg.com/news/2012-08-31/apple-loses-japan-patent-lawsuit-against-samsung-over-devices.html
http://www.nytimes.com/2012/09/03/technology/companies/south-korea-reassesses-samsung-after-battle-with-apple.html?_r=1&pagewanted=all


BING LAAT JE NU OOK ZOEKEN IN DE FOTO'S VAN JE FACEBOOK VRIENDEN
Maar is gelukkig een extra optie, niet gemengd met de gewone zoekresultaten...



We hadden het gisteren al over het feit dat de gebruiker eigenlijk liever niet heeft dat de resultaten uit zijn sociale kringen vermengd worden met de gewone zoekresultaten, wanneer hij een trefwoord invoert in zijn favoriete zoekmachine.

Vandaag echter moeten we aankondigen dat Bing, de zoekmachine van Microsoft, wel degelijk sociale resultaten gaat vertonen. Maar dan wel als een duidelijk aparte optie. Het gaat namelijk om foto's van vrienden.

Bing en Facebook werkten altijd al nauw samen - denk bijvoorbeeld aan de "social" zijbalk in Bing, waar je gegevens uit Facebook vinden kan. Gegevens waartoe Google géén toegang kreeg.

Deze optie activeer je door via onderstaande link je Bing te verbinden met Facebook. En daarna krijg je foto's te zien. Naar mijn mening is de controle over de zoekopdracht nog wat primitief. Maar gelukkig heeft Bing toch voor wat privacy gezorgd: enkel de foto's die door jou zelf en door jouw vrienden zichtbaar gesteld waren, zal je bij deze functie kunnen zien.
http://thenextweb.com/microsoft/2012/08/30/bing-rolls-search-tool-friends-facebook-pictures/
http://www.bing.com/friendsphotos/


OOK MARKS AND SPENCER GAAT HET INTERNET OP
Nieuwe concept winkel met multichannel benadering



Marks & Spencer. Een heerlijke winkel, voor klanten die degelijk spul willen aan een betaalbare prijs. Zo staat de winkel bekend - althans bij de mensen die hem gekend hebben toen hij ook een vestiging op de Antwerpse Meir had. De winkel was succesvol en verkocht, naast kledij en schoeisel, ook huishoudlinnen en voeding. Waarbij er altijd dat extra tikkeltje Engels was, dat je mee naar huis nam. De worstjes die je bij M&S kocht, waren "bangers", en je vond er "trifles" en "chicken marsala" - dingen die toen nergens anders te krijgen waren.

Bovendien had en heeft Marks & Spencer nog altijd een uitmuntend systeem van maten: bij elke maat is er een korte versie, een gewone, en een lange; zo kan je blindelings kopen. Ideaal dus om ook per postorder te verkopen - wat Marks & Spencer de laatste tijd ook schoorvoetend doet. Alleen: het wil de plas niet oversteken, en vanuit België kan je niet bestellen. Misschien zal dat veranderen, nu er ook in Parijs een Marks & Spencer open gegaan is.

Maar terug naar onze winkel in tijden van internet. De keten is bezig om een nieuw systeem van "multichannel" te testen. Want de keten mag dan al een enorm assortiment hebben, je moet ook nog de plaats hebben om dat assortiment aan te bieden. In het verleden werd dat opgelost door winkels te bouwen op een grote oppervlakte. In deze tijd echter is dat niet meer economisch verantwoord. Waar vind je namelijk in een stadscentrum zo'n grote oppervlakte, en zou de huishuur niet véél te hoog liggen dan?

Daarom wordt geopteerd voor een systeem waarbij het assortiment op vele manieren beschikbaar en bestelbaar is. Enerzijds in de winkel zelf, met infozuilen. Anderzijds via het internet, en websites die op de smartphone bekeken kunnen worden. En dan is het maar gewoon een systeem van bestellen, en de goederen afhalen in de winkel of een afhaalpunt.

Een uitvoerige reportage over dit nieuwe concept vind je bij The Guardian.
http://www.guardian.co.uk/business/2012/sep/02/marks-and-spencer-multichannel-shopping
http://www.marksandspencer.com/



EEN HUISZOEKINGSBEVEL VOOR JOUW BOEKENLIJST?
Mag de overheid weten wat jij leest?


In deze digitale tijden zijn er veel bedrijven die veel weten over ons. Daarbij denken de meeste internauten natuurlijk aan Google, maar een supermarkt waar jij een klantenkaart hebt, weet uiteraard natuurlijk nog veel meer over jou: uit de blikken hondenvoer weet zij dat je een hond hebt, de pakjes Teena Lady verraden dat je een incontinentieprobleem hebt, de flessen wijn vertellen dat je graag een glaasje lust.

Ook online boekenhandels hebben gegevens over jou, en weten wat jij leest. Wat wellicht ook de mensen van de staatsveiligheid interesseert. Zij zouden maar al te graag lijstjes krijgen van mensen die boeken met anarchistische of fanatiek godsdienstige inslag lezen. Misschien hebben ze die al, want wat er gebeurt met jouw gegevens wanneer je een boek via het internet aankoopt, daarover vertellen de online boekhandels zoals Amazon jou niets.

In Californië werd daarom actie ondernomen, en werd de Reader Privacy Act ontworpen. Die zegt dat de overheid een bevel van de rechter moet krijgen vooraleer zij de gegevensover jouw leesgewoonten mag opvragen bij online boekhandels. (1) In Europa is er voorlopig (nog) geen sprake van een dergelijke wet. De Electronic Frontier Foundation heeft wel een gids gepubliceerd die je vertelt hoe je jouw privacy kan beschermen als lezer van digitale boeken.(2) Over dit probleem lees je een uitvoerig artikel bij The Guardian (3)

Nu, als je het ons vraagt, dan is het uiteraard nodig dat jouw privacy beschermd wordt als het op je leeslijst aankomt. Maar die moet net zo goed beschermd worden, naar onze mening, bij de gegevens die de supermarkten verzamelen, of bij elk bedrijf dat jouw persoonsgegevens combineert met jouw gedrag. God en klein Pierke leggen tegenwoordig een database aan, zogenaamd om jou beter doelgerichte advertenties te kunnen aanbieden of doelgerichte aanbiedingen. Waar blijft de controle op die databases? Wie kan die inzien? Zijn die voldoende afgeschermd, zodat niet elk personeelslid alle data kan opzoeken over een bepaald persoon? Vragen om toch even over na te denken.

http://www.readwriteweb.com/enterprise/2011/10/california-gets-reader-privacy.php
https://www.aclunc.org/issues/technology/asset_upload_file295_9047.pdf
http://www.guardian.co.uk/books/2012/aug/31/readers-privacy-under-threat


LAAT WOLFRAM ALPHA EENS LOS OP JOUW FACEBOOK ACCOUNT!
Ontdek verrassende statistieken...


De alternatieve zoeker Wolfram Alpha is heel sterk in wetenschappelijke informatie en analyses. Maar heb jij je al eens afgevraagd wat er zou gebeuren indien je die loslaat op jouw Facebook account?

Het kan, door gewoon naar de zoekmachine te surfen, en daar "Facebook report" in het zoekvak in te tikken. Vervolgens wordt gevraagd om jouw account te koppelen aan de zoekmachine. En dan begint Wolfram Alpha je data te analyseren. Je krijgt een rapport met allerlei statistieken over jouw Facebook account: hoeveel van jouw Facebook vrienden getrouwd zijn, hoeveel een relatie hebben, hoeveel foto's je geüpload hebt, wat de meest voorkomende namen zijn bij je vrienden, met wie je het meeste vrienden gemeenschappelijk hebt, ...

Om eens uit te testen, absoluut de moeite waard!
http://blog.wolframalpha.com/2012/08/30/wolframalpha-personal-analytics-for-facebook/
http://www.wolframalpha.com/
http://mashable.com/2012/09/03/this-app-knows-more-about-your-facebook-account-than-you-do/


"VRIJWILLIGE" MAATREGELEN MOETEN ACTA TERUG BINNEN SMOKKELEN
Je dacht toch niet dat de plannen definitief opgeborgen waren?


Het was heel mooi, dit jaar, het burgerprotest tegen SOPA in de VS, en tegen ACTA in de EU. Onder druk van het massale protest werden de plannen terug opgeborgen die onder het mom van piraterij te bestrijden, enkele fundamentele rechten van de burger met de voeten zouden treden.

Maar hopelijk ben jij niet zo naïef te geloven dat daarmee de kous af was. De amusementsindustrie heeft een sterke lobby, en die slikt zo'n nederlaag natuurlijk niet. In de VS werd al een nieuw wetsvoorstel ingediend, dat de bijnaam "Son of SOPA" kreeg. En in de EU bestaan ook al nieuwe plannen, zoals je kan lezen bij TechDirt.

Momenteel liggen namelijk twee voorstellen ter tafel, waarvoor commentaar van het publiek gevraagd wordt. In beide gevallen gaat het om bestrijding van piraterij, en in beide gevallen wordt gebruik gemaakt van straffen waar geen rechter aan te pas komt. Daarbij wordt heel subtiel voorgegeven alsof deze voorstellen enkel voortborduren op eerdere e-commerce wetten - wat echter niet het geval is, zoals in het artikel aangetoond wordt.

Kort samengevat komt het hierop neer: deze voorstellen willen de invoering van een soort vrijwillig systeem van afspraken tussen service providers en mediabedrijven. Wordt er melding gemaakt van content die inbreuk maakt op de auteurswetten, dan verwijdert de service provider de content meteen, zonder enige gerechtelijke procedure, en dus ook zonder kans op beroep. Daarbij bestaat de vrees dat de service providers automatisch elke content waarvan zij melding krijgen gaan verwijderen, uit angst dat zij aansprakelijk gesteld worden voor die content als zij hem zouden laten staan. Een uitvoerige bespreking van deze voorstellen bij Techdirt (1)

Dat daarbij gebruik gemaakt zal worden van automatische scripts die illegale content moeten opsporen, valt te verwachten. Dat die scripts ook fouten maken, is overduidelijk, en werd dinsdag nog maar eens bewezen: een live uitzending via Usstream van de Hugo Awards (noem het de Oscars voor Science Fiction schrijvers) werd abrupt stopgezet, omdat de robots van streaming dienst Ustream per vergissing de content als piraterij. Waarschijnlijk ging het om fragmenten van tv-programma's die als opwarming voor de uitzending vertoond werden - en die notabene door de zenders zelf ter beschikking gesteld werden. (2)

Kortom: piraterij is niet netjes, en moet bestreden worden. Maar de bestrijding moet via de juiste justitiële wegen gebeuren, met de juiste beroepsprocedures, en mag niet overgelaten aan robots waartegen geen verzet mogelijk is...
http://www.techdirt.com/articles/20120903/12084220257/european-commission-looks-to-backdoor-acta-pushing-same-results-through-voluntarism.shtml
http://techcrunch.com/2012/09/03/ustream-apologizes-for-shutting-down-the-hugo-awards-livestream-says-it-will-recalibrate/


WIE BESTANDEN DEELT VIA BITTORRENT WORDT GEMONITORD
Experiment met honeypots toont verrassende vaststelling aan


In de VK heeft een team computerwetenschappers een experiment uitgevoerd: het ontwikkelde software die werkte als een BitTorrent client voor het delen van bestanden, en daarbij een log aanlegde van alle connecties die ermee gelegd werden.

Daaruit bleek dat derden zich bezig houden met het loggen van wie er bestanden downloadt, en de IP nummers daarvan noteert. En vooral bestanden die het meest populair zijn, werden gemonitord.

Natuurlijk is het interessant te weten wie achter dit monitoren zit. Dat blijken 10 verschillende bedrijven te zijn. Twee daarvan konden geïdentificeerd worden als organisaties die auteursrechten beschermen, anderen waren beveiligingsbedrijven en research labs. Wellicht monitoren die laatsten het verkeer om de evolutie van virussen en malware op te volgen.

Maar waarom de auteursrechtenbedrijven die data verzamelen, is niet meteen duidelijk. Als bewijsgrond om de downloaders aan te pakken, zijn deze data echt onvoldoende. Wat wel mogelijk is, is dat zij deze data verkopen aan de rechtenhouders, voor marketing doeleinden - zo komt men immers te weten welke content populair is en welke niet. Wat ons natuurlijk op de gedachte brengt: komt er binnenkort, naast de iTunes top 100, een BitTorrent top 100?

Meer bij BBC, Ars Technica en New Scientist.
http://www.bbc.com/news/technology-19474829
http://www.newscientist.com/blogs/onepercent/2012/09/honeytrap-catches-copyright-co.html
http://arstechnica.com/tech-policy/2012/09/trading-popular-files-on-bittorrent-youll-be-spotted-within-3-hours/


WINDOWS PHONE 8 ZAL ROOMS HEBBEN
Chatten met een groep, foto's en nota's delen, gemeenschappelijke kalender


Niet alleen Windows 8 voor desktops en tablets komt eraan, er is ook een versie Phone 8 onderweg. En die bevat, zo weet The Verge te melden, een functie die wij wel bijzonder leuk vinden.

Je zal er namelijk via Rooms een online plekje kunnen maken, een "kamer", waarin je kan chatten met je vrienden en familie, en foto's en notities kan delen. Via een SMS nodig je anderen uit naar je kamer. Zodra de anderen de uitnodiging aanvaarden, kunnen zij de "kamer" betreden, die niet voor de rest van de wereld toegankelijk is.

In de People Hub, een van de onderdelen van de vakjes die ook op je beginscherm staan, zal er ook en Best Friends onderdeel komen, en een Familiy Room.

Nokia zou een van de telefoons met Windows 8 zijn waarop deze nieuwighedi meteen al aanwezig zou zijn.
http://www.theverge.com/2012/9/4/3287493/windows-phone-8-rooms-group-chat-calendar-photos-notes


RDIO START MET BESCHERMDE ACCOUNTS
Nieuw: deel nu eens NIET je gegevens met anderen


Verfrissend. In een tijdperk waarin je overal geacht wordt alles met iedereen te delen, en waarin je haast verdacht lijkt wanneer je het niet doet, komt muziekdienst Rdio uit met de omgekeerde trend.

Rdio start namelijk met Protected Accounts. Daarbij kan je gewoon je privacy bewaren zodat niet bekend wordt naar welke Abba, Christophe of celine Dion je luistert. Of je kan bepalen wie dit te weten mag komen. Het systeem werkt een beetje zoals de beschermde accounts op Twitter: waar je bij Twitter zomaar iedereen kan volgen zonder diens toestemming, als die een gewone account heeft, moet je bij een beschermde Twitter-account eerst toestemming vragen aan die persoon. Net zo zullen de Protected Accounts werken bij Rdio.

Nog een stapje leuker zou het naar onze mening zijn wanneer je gewoon bepaalde muziek kan "verloochenen", zodat de wereld niet kan zien dat je in een sentimentele bui al eens naar Paul Severs of Barbara Streisand grijpt. Maar dat is blijkbaar teveel gevraagd.

Meer bij The Verge en The Next Web
http://www.theverge.com/2012/9/4/3292499/rdio-protected-accounts
http://blog.rdio.com/us/2012/09/now-available-on-rdio-protected-accounts.html
http://thenextweb.com/apps/2012/09/05/rdio-launches-protected-accounts-letting-limp-bizkit-peace/


INTERACTIEVE TIJDLIJN OP JE WEBPAGINA
Eindelijk nog eens iets positief over Twitter...


De laatste weken moesten we helaas telkens maar negatieve berichten brengen over Twitter. Vooral het feit dat de snelle berichten dienst de regels voor het gebruik van zijn API strenger gemaakt had, zat velen hoog.

Maar gelukkig mogen we nu terug iets positiefs brengen. Twitter kondigt namelijk een tool aan, waarmee je een interactieve tijdlijn van tweets in je website kan inbedden. De tweets worden gestreamd, en zijn volledig interactief. Wat wil zeggen dat je ze kan behandelen zoals je op de échte Twitter zou doen: beantwoorden, hertweeten, foto's bekijken, enz. Kom je op een pagina waar zo'n tijdlijn staat, en zie je een tweet van iemand die je wel interessant lijkt, dan kan je die persoon zelfs meteen gaan volgen.

Om de tijdlijn in te bedden in je site, moet je gewoon een lijntje HTML code in de broncode inlassen. Die code vind je op de site van Twitter, bij de rubriek "widgets". Jij bepaalt welke tweets in de tijdlijn komen: je echte tijdlijn, een lijn met je favoriete tweets, of tweets rond een bepaalde hashtag. De enige voorwaarde is dat er op die site al het widgets.js JavaScript draait, dat ook nodig is om de Twitter buttons op de site te hebben.

Bron: The Next Web.
http://thenextweb.com/twitter/2012/09/05/twitter-announces-tool-embed-interactive-timelines-tweets-onto-site/
http://blog.twitter.com/2012/09/more-tweets-across-web.html


NA HET GOEDE, HET SLECHTE NIEUWS: TWITTER API 1.1
Ondersteuning voor RSS verdwijnt, en andere narigheden


In een vorig artikel staken we nog de loftrompet over de nieuwe mogelijkheid die Twitter bedacht heeft, om "echte" Twitter streams in een website in te bedden. Maar later op de dag liep er een bericht binnen, dat ons dwingt die loftrompet weer weg te bergen.

De Twitter API 1.1 is nu dus officieel uitgebracht. En die bevat enkele onaangename verrassingen. Enkele daarvan hebben wij al in vorige artikels behandeld, zoals het feit dat Twitter programma's niet zonder meer de functies mogen hernemen die ook Twitter aanbiedt. Programma's zoals Echofon zien dan ook hun voortbestaan bedreigd.

Maar de nieuwssite Mashable ontdekte nog wat meer in de nieuwe API: de ondersteuning voor RSS, XML en Atom wordt afgeschaft. RSS en Atom zijn, zoals je wellicht weet, formats die gebruikt worden in feed readers, om op de hoogte te blijven van nieuwe artikels op blogs. Deze feeds kunnen tekst bevatten, audio, video of andere media. Van in het begin van Twitter had de dienst toegestaan dat er RSS feeds aangemaakt werden van de tijdlijn of een zoekopdracht. Daarvan werd dankbaar gebruik gemaakt om zulke feed in verschillende andere diensten te integreren. Dat zou nu dus niet meer mogelijk zijn. De juiste technische uitleg vind je bij Mashable (1), dat ook tracht uit te leggen wat wel en niet mag, wat een tamelijk technische uitleg is. Bij Wired vind je ook een overzicht, dat echter beter begrijpelijk is voor de gewone gebruiker (2).

Er is trouwens nog een bericht uit het Twitter-universum: HOotsuite, een van de meer professionele clients om berichten te beheren in sociale netwerkenr te gebruiken, voor o.a. meerdere accounts, heeft Seesmic, een concurrent, opgekocht. Zowel Hootsuite als Seesmic profileerden hun software als een tool voor social marketing. Welke som met de overname gemoeid is, is momenteel niet bekend.. (3)
http://mashable.com/2012/09/05/twitter-api-rss/
http://www.wired.com/business/2012/09/twitters-new-rules-of-the-road-means-some-apps-are-roadkill/
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=F35C847E-0DD7-25D6-D2AB53CFA02054B4
http://www.webpronews.com/hootsuite-acquires-social-management-startup-seesmic-2012-09


CHINEZEN NOG ALTIJD KAMPIOEN IN NAMAAK?
Enkele straffe staaltjes in cybersquatting en schaamteloze kopieertechnieken


Het is decennia lang traditie geweest dat China het land van de kopieën was. Ergens ter wereld werd iets nieuws bedacht, en prompt dook een kopie van het product, aan veel goedkopere prijs en meestal ook van veel goedkoper materiaal op, "made in China". Met de ontwikkeling van dit grote land zou je denken dat die tijd voorbij was, en dat het land strenger zou optreden tegen namaak, om klachten bij het WIPO te vermijden.

Helaas blijkt dat niet het geval te zijn. Twee verhalen die dit aantonen. Om te beginnen een staaltje van schaamteloze lef, waarover Wired bericht. Het blijkt namelijk dat een Chinees bedrijf zich gebaseerd heeft op foto's van de iPhone 5 die in de voorbije maand in de pers gelekt zijn, en het uiterlijk getransporteerd heeft naar een Android toestel, dat het de naam Goophone I5 meegaf. Meer nog: het heeft voor het design van het toestel, eigenlijk dus het design van de iPhone5, een patent aangevraagd. Waardoor het, als dit inderdaad is hoe de iPhone5 van Apple er gaat uitzien, zou kunnen verbieden dat Apple zijn toestel in China invoeren kan! (1) Je moet het maar durven.

Het tweede verhaal gaat over domeinnamen en handelsmerken, en balanceert op de grens tussen goochem zijn en een afperser. Er blijkt, zo weet GigaOm te vertellen, een Chinees te zijn die zich gespecialiseerd heeft in cybersquatting. Hij maakt er een gewoonte van om niet alleen domeinnamen te registreren die betrekking hebben op populaire Amerikaanse startups, maar bovendien de namen van diensten als Foursquare, Twitter, Quora, Instagram als handelsmerk te registreren in de VS en China.

Het cybersquatten is een praktijk die al jaren bestaat, en waarbij slimmeriken gebruik maken van een vergetelheid van bedrijven, die bijvoorbeeld hun handelsmerk geregistreerd hebben als .com domein, maar bijvoorbeeld niet als .net domein. Een andere vorm, die dan typosquatting heet, is wanneer derden, die niets met een bepaald merk te maken hebben, varianten op de domeinnaam gaan registreren, maar dan fout gespeld. Gigaom heeft het over Pinterest, dat met deze vorm van cybersquatting te maken heeft, en dat nu via de rechtbank moet trachten varianten zoals Pinterests.com, pinterest.de, mineret.com enz. terug in handen te krijgen. (2)

Straffe verhalen, die bewijzen dat de wereld nog altijd aan de durvers toebehoort...
http://www.wired.com/gadgetlab/2012/09/goophone-apple-iphone/
http://gigaom.com/2012/09/05/chinese-outfit-files-for-pinterest-quora-trademarks/















Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be



hardware
                            logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



MICROSOFT OFFICE: CODE 15 BESTAAT NIET MEER

Van Microsoft Office werd zopas de nieuwe versie voorgesteld aan de pers. Het onder code 15 gekende productiepakket gaat nu door het leven als Office 365 en Office 2013. Inderdaad, er komen twee verschillende nieuwe Office pakketten uit, en beiden in verschillende versies. Allereerst is er Office 2013. Je koopt het product en installeert het op je device. Wil je Office 365, dan neem je een abonnement, en je kan het pakket gebruiken in de cloud. Allebei kunnen ze in verschillende versies aangeschaft worden, o.a. met of zonder acces en dergelijke - kortom de vroegere student, standaard, professional versies. Uiteraard maken beide pakketten veelvuldig gebruik van Skydrive.

Gemakshalve noemen we deze beide pakketten in dit artikel '2013'. Wat is er nu zo bijzonder aan 2013? Wel er zijn verschillende zaken. Vergelijken we het met het oude pakket Office 2010, dan zien we dat enkel de basis gebleven is. Office 2010 was een verbetering van Office 2007, en kende relatief weinig succes. Het kwam met nieuw aangekochte PC's, dat wel, maar een kleine rondvraag leerde ons dat er vrij weinig mensen overschakelden van Office 2007 naar Office 2010. Waarom zou men dan nu 2013 moeten aanschaffen? Hier zijn heel wat meer redenen voor. Allereerst is er het doorgedreven gebruik van de cloud. Je hebt altijd en overal je data bij de hand. 2013 is bovendien ontwikkeld voor Windows 8, en dus voor touch. (Het werkt uiteraard ook op oudere Windows versies). Dit geeft dat dit Office pakket multi-device is, geschikt voor laptop, desktop, smartphone, touchscreenTV, tablet enz.

Maar wat is er nieuw aan Office zelf? Het pakket is totaal onder handen genomen. Het blijft er vertrouwd uitzien, en kon je overweg met Word of Excel of een ander onderdeel, dan is de overstap vlug gemaakt. Maar de mogelijkheden zijn enorm toegenomen. Integratie met pdf is sterk vereenvoudigd, video of muziek toevoegen in een Office onderdeel is kinderspel geworden. Het maken van tabellen of pivot's zijn, evenals het invoegen van formules, bijna kinderspel geworden. Office is duidelijk sterk gegroeid, en, naar ons gevoel, maakt dit een ander zicht op dit pakket noodzakelijk.

Terwijl het bij de oude pakketten mogelijk was om alle modules, zoals excel, outlook enz... praktisch volledig te leren kennen, is dit bij 2013 een heel andere klus. 2013 gaat dan ook anders, meer gespecialiseerd, gebruikt worden. Niet iedereen gaat zowel word, outlook, office even intensief gebruiken. Iedere Office-gebruiker zal vlug overweg kunnen met alle modules. Maar het in de diepte kennen van alle mogelijkheden vraagt wel heel veel studiewerk. Is dit nodig? Waarschijnlijk niet. Je zal vlug genoeg de trukjes, handigheidjes en spitsvondigheden te kennen van de module(s) waar je het meest mee werkt.

Zeer weinig mensen gaan alle modules tot in de kleinste details gebruiken. Vergelijk het met je tablet, je gebruikt ook nooit alle mogelijkheden, maar alleen degene die je nodig hebt. Trouwens, hier gaan nog heel veel en heel dikke handleidingen over geschreven worden.

Exacte prijzen of een releasedatum kon ons nog niet medegedeeld worden, maar het is de moeite waard om in het oog te houden.
Paul Liekens
http://www.microsoft.com/office/preview/en




hardware
                            logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Sneller reizen met TomTom HD Traffic 6.0
Meer nauwkeurigere verkeersinformatie en preciezere locatie verkeersopstoppingen
http://www.tomtom.com

*** In het VK brengen Orange en Samsug de NFC betaling 'Quick Tap' op de Galaxy S3
http://thenextweb.com/uk/2012/09/03/orange-announces-samsung-galaxy-siii-first-quick-tap-contactless-payment-android-phone/







muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




YRIS - L'ABBAYE

[elektro / Alternative pop] Dansbare muziek, met daarboven een vrouwenstem die via een vocoder verrijkt wordt. Het geheel is dansbaar, maar echt opwindend kan je de song niet noemen. Toch stond hij dit weekend op de N° 1 van de hitlijst bij Jamendo. Andere songs van deze artieste zijn naar onze mening veel beter te pruimen, zoals le Lac Blanc. Om uit te proberen - je kan de songs gratis downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/357066/yris


NO CONTROL - JUSTEP
[Dubstep] Een artiest uit het Franse Agen. Pure elektro, met afwisselende ritmes. Hier wordt een elektronisch verhaal verteld, geen dance muziek verkocht. Mooi opgebouwde song.
http://www.jamendo.com/en/artist/423236/no-control


IGNACIO NUNEZ - RAPA NUI
[filmmuziek] Na het elektro geweld van de voorbije dagen iets veel rustiger. Heel filmische muziek, fijn en delicaat, teder, met toch een spanning. Ons kan het wel bekoren! Bij Jamendo kan je een tiental songs gratis downloaden.
http://www.jamendo.com/en#en/artist/361523/ignacio-nu-ez


CAFE DEL CHILLIA - BLUE LINE
[chillout] Een relaxerende song, met een uptempo ondertoon. Afwisselende ritmes, die naar mijn mening niet altijd juist in elkaar vallen. Toch wel mooi. En gratis te downloaden.
Tussen haakjes: als er artiesten zijn bij Jamendo die jij knap vindt, dan mag je ons die altijd melden!
http://www.jamendo.com/en#en/artist/416786/cafe-del-chillia


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DAME MET DE STROHOED

Een verhaal met een hoog Roald Dahl gehalte, door het onverwachte einde. Het hoorspel vertelt over een man, die gecharmeerd raakt door een vrouw die hij toevallig ontmoet. Of was het geen toeval? Regisseur Dick Van Putten zette acteurs Frans Somers, Cocki Boonstra en Wam Heskes in voor de vertolking, in dit 40 minuten durend hoorspel dat in 1967 uitgezonden werd door de AVRO.
http://hoorspel.wordpress.com/2012/09/04/de-dame-met-de-strohoed/#comments






Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

Het is beter om één minuut een lafaard te zijn, dan dood voor de rest van je elven.
- anonieme wijsheid -



oor logo
De nieuwe oogst


STAPLES LEESSNELHEIDSTEST
Nu, persoonlijk vind ik het niet erg om traag te lezen. Een boek moet je ook kunnen wegleggen - dus "een boek dat ik in één ruk uitgelezen heb" is voor mij niet de aanbeveling die de uitgever op de achterflap moet zetten. Maar soms, bij artikels of lectuur die je moét lezen, kan het wel helpen indien je snel kan lezen.
Hoe snel lees jij? Dat is wat deze test meet: het vergelijkt jouw snelheid met het gemiddelde. Het gaat wel om Engelse teksten. Het gaat vooral om de inhoud van de tekst die je leest - je moet dus niet rushen!
[Taal: ENG]
http://www.staples.com/sbd/cre/marketing/technology-research-centers/ereaders/speed-reader/index.html
http://www.makeuseof.com/dir/staples-reading-speed-test-find-out-how-fast-you-read-how-it-compares-to-others/


BROWSER SUPPORT: CSS TESTEN

Een site die webbouwers wel handig zullen vinden. Hier kan je namelijk gewoon een CSS code in een invulformuliertje stoppen, en dan krijg je te zien of het ondersteund wordt in de verschillende browsers of niet.
[Taal: ENG]
http://www.browsersupport.net/
http://www.makeuseof.com/dir/browser-support-check-css-features-compatibility-in-different-browsers/


TO DO LIST VOOR CHROME

Dit is eigenlijk een extensie voor de Chrome browser; heel handig, want je browser staat altijd wel open op je computer. Je kan taken met klikken en verslepen aan de lijst toevoegen of verwijderen, en werken met hashtags.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/bhieleigbmmonbckblbeodlmlihacjco


KICKSTARTER
We hebben het al eerder gehad over Kickstarter; dat is de site waar startups hun project kunnen voorstellen en steun kunnen vragen van de internauten om hun project gelanceerd te krijgen. De initiatiefnemers zetten hun project uiteen: wat het is, wanneer het naar verwachting klaar zou zijn, welk bedrag ze nodig hebben. Daarna kan het geld inzamelen van start gaan. Enkel indien het vooropgestelde bedrag gehaald wordt, gaat het geld naar de bedenker van het project.
Het is natuurlijk ook een mooie site om ideetjes op te doen...
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/kickstarter-crowd-funding-for-creative-businesses/
http://www.kickstarter.com/


ANNOTARY: BOOKMARKS


er bestaan wel meer sites waar je bookmarks kan bewaren; deze echter combineert productiviteit met sociaal netwerk. Je kan pagina's bookmarken, fragmenten op een site markeren, notities toevoegen, en je bookmarks delen met andere Annotary gebruiker.
Een uitleg van de werking vind je bij MakeUseof.
[Taal: ENG]
http://annotary.com/
http://www.makeuseof.com/tag/bookmark-highlight-share-favourite-pages-internet-annotary/


MILLIONSHORT: DE ANDERE ZOEKRESULTATEN

Wanneer je naar iets zoekt op het web, dan ga je vaak niet verder dan de eerste of tweede pagina. Maar welke resultaten zou je krijgen, indien de top miljoen resultaten automatisch verwijderd zouden zijn? Dat is wat deze website aanbiedt. Om eens uit te proberen. Bovendien kan je de resultaten nog veel verder filteren, zoals: bepaalde sites insluiten (Wikipedia, Twitter) of Uitsluiten (About.com, IMDB.com), welk land, welke zoekmachines hoger in de resultaten mogen doorwegen, en veel meer. Een aanrader!
[Taal: ENG]
http://de.millionshort.com/


MYSIMPLESURFACE: TASK MANAGEMENT
Wellicht heb je al eens gebruik gemaakt van een mindmap om een project uit te tekenen of je gedachten op een rijtje te zetten. Deze site biedt iets dergelijks: een online whiteboard, waar je verschillende nodes kan maken en ze dan met elkaar verbinden. Je kan ook notities toevoegen, kleuren, pijlen, en meer.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/mysimplesurface-task-management-resembles-mindmaps/
http://www.mysimplesurface.com/


PLUG.DJ: SAMEN NAAR MUZIEK LUISTEREN


Een leuke tool voor muziekliefhebbers: je kan via de site contact leggen met familie en vrienden, en samen naar muziek luisteren, door hen uit te nodigen in een "kamer".
[Taal: ENG]
http://www.plug.dj/


GOOGLE READER READABLE

Eigenlijk een extensie voor de Chrome browser. Heel wat mensen waren fan van Google Reader, omdat dit een handige hub is voor al jouw feeds. De laatste tijd was de ontwikkeling van de tool echter stopgezet. Deze extensie voor je Chrome browser neemt de draad weer op. De zijbalk wordt zichtbaar wanneer je de cursor naar links beweegt; je kan zien welke acties je kan ondernemen door de cursor in de bovenhoek te plaatsen; Om te ontdekken.
http://www.makeuseof.com/dir/google-reader-readable-clutterfree-google-reader-reading-experience/
https://chrome.google.com/webstore/detail/fdnglondfcmoiakaolanlglfchdhkdgc?utm_source=chrome-ntp-icon


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PARAKALO
Dit blog van een Nederlandse freelance journaliste draagt de ondertitel: Griekenland van Athene tot Zakynthos. Het brengt nieuws over Griekenland, maar dan met een Nederlands tintje, zoals bijvoorbeeld de reacties van de Nederlandse politiek op een mogelijke Grexit, en meer. Heel verzorgd, en uiterst informatief.
[Taal: NL]
http://parakalo.wordpress.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NIEUWSBREKER
Onlangs heeft de befaamde Nederlandse podcaster Adam Curry het schaamrood op de wangen van Leo Laporte laten verschijnen, door in een live uitzending zich te outen als een "believer" - iemand die in chemtrails gelooft, in allerlei complotten, waaronder ook een complot om de bevolking wijs te maken dat er een ruimteschip naar de maan geweest is, want volgens deze believers is dat nooit gebeurd!
Deze site brengt nieuws uit de wereld van de believers. Interessant om eens kennis te maken met deze wereld, en te weten waarin deze mensen dus allemaal in geloven...
[Taal: NL]
http://nieuwsbreker.wordpress.com/


HIER SPREEKT MEN NEERLANDS: CREATIVE CAVE

De website van een bedrijf, maar absoluut de moeite waard, omdat je er veel tips krijgt over het maken van animaties en strips. En natuurlijk ook omdat de site heel mooi om bekijken is!
[Taal: NL]
http://creativecave.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 9GAG
Een site die op korte tijd erg populair geworden is:9gag. Cartoons, foto's, grappige spelfouten... Voor de site werd ook een app gemaakt voor de iPhone, zodat je ook van op je mobieltje fun kan hebben. Een app voor Android zou onderweg zijn.
[Taal: ENG]
http://9gag.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: REELSURFER
Deze webdienst is gebaseerd op het feit dat de mens tegenwoordig niet meer het geduld heeft om volledige webvideo's te bekijken, en korte clips verkiest. Het bedrijf heeft een systeem bedacht om langere video's tot fragmenten van 15 seconden te reduceren, en dan te vertonen. De origineel content blijft wel op zijn originele plaats staan. Wat jij wel kan doen is uit een filmpje de 15 seconden kiezen die jij het beste vindt, en dan krijg je een url voor die 15 seconden, die je dan kan delen met je vrienden.
[Taal: ENG]
http://reelsurfer.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BLOCKS
Een online game dat er op het eerste zicht heel simpel uitziet. Gewoon drie blokjes naast elkaar krijgen, waarna ze verdwijnen en je punten krijgt. Het is echter de combinatie van de verschillende mogelijkheden om de blokjes naast elkaar te zetten, die jouw arme hersencellen moeten uitdokteren. Dit game is een tip van medewerker Dave, die eraan toevoegde: ik raakte gemakkelijk tot level 15? maar daarna begon mijn brein te zweten. En, hoe doe jij het?
[Taal: ENG]
http://bartbonte.com/portal/blocks.html



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



sites logo
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be



*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/





- Belgacom en OnLive lanceren cloudgaming in België
http://www.belgiancowboys.be/online/2184
- ADV: Whitepaper 'E-mail marketing/effectieve webformulieren'
http://www.belgiancowboys.be/email/2186


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- 'Apple eist opnieuw verbod in Nederland op alle Galaxy's'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3312247/2012/09/06/Apple-eist-opnieuw-verbod-in-Nederland-op-alle-Galaxy-s.dhtml
- Dit weten we al over de iPhone 5
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3311484/2012/09/05/Dit-weten-we-al-over-de-iPhone-5.dhtml




digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- ratDVD. Een dvd met alle extra's comprimeren
http://www.fan.tv/digitaal/software/11556-ratdvd-een-dvd-met-alle-extras-comprimeren
- Een klok als screensaver
http://www.fan.tv/digitaal/software/18410-een-klok-als-screensaver




elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

-Nokia en Harman brengen samen draadloze speaker
De twee bedrijven lanceren met de JBL PlayUp een kleurrijke luidsprekerreeks die volledig op de Nokia Lumia-smartphones gericht is.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6881
- Foto's meteen op Instagram met Android-camera
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6854


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De grote bedrijven starten met de sociale netwerken
http://www.digimedia.be/News/nl/12590/de-grote-bedrijven-starten-met-de-sociale-netwerken.html
- Tapptic lanceert Screenity
http://www.digimedia.be/News/nl/12589/tapptic-lanceert-screenity.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Tutorial: PhotoShop CS6 – 7. Tekst vormgeven
http://computertaal.info/2012/09/06/tutorial-photoshop-cs6-%e2%80%93-7-tekst-vormgeven/
- Tutorial: PhotoShop CS6 – 6. Tekst toevoegen
http://computertaal.info/2012/09/05/tutorial-photoshop-cs6-%e2%80%93-6-tekst-toevoegen/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nieuwe Kindle-reader krijgt hogere resolutie en verlichting
http://tweakers.net/nieuws/84223/nieuwe-kindle-reader-krijgt-hogere-resolutie-en-verlichting.html
- Amazon brengt 8,9" Kindle Fire-tablet met 1920x1200-scherm uit - update
http://tweakers.net/nieuws/84225/amazon-brengt-8-komma-9-inch-kindle-fire-tablet-met-1920x1200-scherm-uit.html



*** DATANEWS
http://www.datanews.be

- Nokia Lumia 920 moet iPhone doen vergeten
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/09/05/nokia-lumia-920-moet-iphone-doen-vergeten/article-4000173072878.htm
- "Openstellen kabel gaat in tegen technologische en marktevolutie"
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/09/06/openstellen-kabel-gaat-in-tegen-technologische-en-marktevolutie/article-4000173263769.htm





*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- iPhone 5 komt eraan op 12 september
Als je al aan het wachten was om een iPhone te kopen mag je gerust 12 september aanduiden in je agenda. Apple is begonnen met uitnodigingen rond te sturen voor een event op 12 september, …
http://www.themobilerevolution.be/2012/09/iphone-5-komt-eraan-op-12-september/
- Infographic : een samenvatting van de iPhone 5 geruchten
http://www.themobilerevolution.be/2012/09/infographic-een-samenvatting-van-de-iphone5-geruchten/



tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



Voor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)




ANDROID ICS TIPS: COMMANDO'S SPREKEN
Het is niet echt een nieuwe functie in ICS, het bestond al langer, maar het wordt nog erg weinig gebruikt. Daarom even herinneren: je kan Voice to Text gebruiken in verschillende toepassingen. Het is zelfs zo dat je het kan gebruiken telkens er een invulvakje komt waarvoor je je klavier gebruiken moet. En de functie is in ICS alleen maar verbeterd.
Om uit te testen!
http://www.makeuseof.com/tag/15-android-ice-cream-sandwich-tips-you-should-already-know/






ANDROID ICS TIPS: OPROEP OPTIES
In ICS kan je de manier aanpassen om oproepen te beëindigen of af te wijzen. Bij Options kan je ervoor kiezen op de aan/uit knop te gebruiken om een oproep te beëindigen of af te wijzen, zodat je niet op zoek moet gaan naar de rode "end call" button.
Je kan ook ervoor kiezen op een oproep via het scherm af te wijzen, en meteen een sms te sturen, waarbij je de keuze hebt uit verschillende voorgeprogrammeerde sjablonen. Wat heel handig is: je krijgt een oproep, maar je zit in een vergadering; je weigert de oproep aan te nemen, maar zendt meteen een sms met de boodschap "ik ben nu niet bereikbaar, maar om 11u wel" bijvoorbeeld.
Deze optie is terug te vinden in de algemene instellingen, bij "call" of "oproep".
http://www.makeuseof.com/tag/15-android-ice-cream-sandwich-tips-you-should-already-know/





shareware
                            logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...




DE VETSTE SOFTWARE: COUNTER-STRIKE 2D

Win 98/2000/ME/XP/Vista/7 - 7,4 MB - freeware
Een 2D versie van deze klassieker, met ook een online modus waarbij je tegen andere fans kan strijden.
http://www.cs2d.com/
http://www.chip.de/downloads/Counter-Strike-2D_13013814.html


DE VETSTE SOFTWARE: ULTRA VNC
Windows 2000/ME/XP/Vista/7 - 3,7 MB - freeware
Een uitstekende tool om een computer vanop afstand te besturen; het is net alsof je zelf recht voor die computer zit, en je kan gewoon met jouw eigen muis en klavier de computer bedienen.
http://ultravnc.com/
http://www.chip.de/downloads/UltraVNC_16584694.html


DE VETSTE SOFTWARE: PRIME95
Win2000/XP/Vista/7 - 4,1 MB - freeware
Eigenlijk is dit een client voor een internetcommunity, die zich tot doel had gesteld een nieuw priemgetal te berekenen. Maar het is uitgegroeid tot een benchmark, waarmee je verschillende stress-testen op je machine kan uitvoeren, en de resultaten in gewone tekst krijgt. Op de site van de maker zijn ook versies te vinden voor Mac OS X, Linux.
http://www.mersenne.org/
http://www.chip.de/downloads/Prime95_15729123.html


DE VETSTE SOFTWARE: GPU-Z
Win2000/XP/Vista/Windows - 1,0 MB ) freeware
Dit programma analyseert dan weer je grafische kaart. Je krijgt informatie over chipset en geheugen, DirectX versie, enz. Voor de techneuten onder ons.
http://www.techpowerup.com/
http://www.chip.de/downloads/GPU-Z_29079230.html


DE VETSTE SOFTWARE: PHOTOFILTRE

Win98/2000/ME/XP/Vista/7 - 8,1 MB - freeware
Software die werkt zoals Photoshop, maar niet zo zwaar is en niet zo duur - integendeel: het is gratis. Je kan afbeeldingen door verschillende filters en effecten halen. Chip.de zegt het heel treffend: wanneer Photoshop de 7-gangen menu in een luxe restaurant is, dan is PhotoFiltre de hamburger tijdens de middagpauze. Hij stilt ook je honger.
http://photofiltre.free.fr/
http://www.chip.de/downloads/PhotoFiltre_13012070.html


DE VETSTE SOFTWARE: ARES
WinNT4.0/2000/ME/XP/7 - 2,9 MB - freeware
Een heel simpel te bedienen client voor BitTorrent en Shoutcast downloads. Hij vindt niet allen MP3's, maar ook allerlei soorten data. Die kan je dan van verschillende bronnen tegelijk downloaden, wat de snelheid van het downloaden verhoogt.
http://www.chip.de/downloads/Ares_16742745.html
http://aresgalaxy.sourceforge.net/


DE VETSTE SOFTWARE: BITCOMET

Windows all - 9,1 MB - freeware
Een goede en gratis client, om bestanden te downloaden via http en FTP, maar ook via BitTorrent. Krachtig, snel, gebruikersvriendelijk. [Engels]
http://www.bitcomet.com/
http://www.chip.de/downloads/BitComet_19329756.html


DE VETST SOFTWARE: FILEZILLA

Windows XP/Vista/7 - 4,3 MB - freeware
Een pracht van een FTP client, heel gebruiksvriendelijk, maar met enorm veel mogelijkheden. Wij gebruiken hem zelf ook, en vinden het een echte aanrader!
http://www.chip.de/downloads/FileZilla_13011076.html
http://filezilla-project.org/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: AMONEON
iOS - freeware
Met deze desktop app, verkrijgbaar in de Mac App Store, kan je neon effecten uithalen met je afbeeldingen.
http://itunes.apple.com/pk/app/amoneon/id518004573?mt=12
http://www.makeuseof.com/dir/amoneon-convert-an-image-into-a-neon-painting-mac/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: CREATIVE STUDIO
Windows Phone OS (Nokia)
Met Creative Studio voeg je speciale effecten aan de foto's toe nog voor je de foto genomen hebt. je transformeert heel eenvoudig standaardfoto's in iets speciaals... Deze app is exclusief beschikbaar voor Nokia Lumia-gebruikers.
http://conversations.nokia.com/2012/03/18/creative-studio-exclusively-for-nokia/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.






Het laatste woord....





NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.




AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is niet de realiteit die van belang is, maar hoe je de dingen bekijkt.
- anonieme wijsheid -