netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
17/5/2012
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be




INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord




Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 16
Nummer 750 van 12/5/2012



Gegroet lezer,

Hier is hij dan: nummer 750 van onze wekelijkse nieuwsbrief. En wij zijn er best trots op ook! Al 15 jaar werkt de redactie trouw aan uw leesvoer, en als eindredactrice wil ik alle mensen danken die nu en toen meegewerkt hebben aan dit e-zine, de mensen die logistieke of taalkundige steun verleenden, en waarvan u het (misschien onvolledige) lijstje achteraan dit nummer vindt.

In het bijzonder onze dank aan Jean-Luc Bostyn, die het oorspronkelijke idee had en mijn geestelijke mentor al die jaren gebleven is, aan Geert De Muynck die het e-zine een tijd onder zijn hoede gehad heeft, en medewerker Paul omdat hij een steeds belangrijkere rol speelt in het tot stand komen van dit e-zine. En natuurlijk danken wij ook u, de lezer, voor uw jarenlange trouw. Zonder lezers geen e-zine!

Wat hebben wij voor onze verjaardag voor u in petto? Om te beginnen dit e-zine waarin, naast het gewone nieuws, ook teruggeblikt wordt op de eerste nummers van 15 jaar terug, en getracht wordt een evolutie te schetsen. Verder ook erg leuke reacties van onze lezers naar aanleiding van onze 750e editie; hun commentaren vindt u achteraan dit nummer, in onze rubriek "het laatste woord".

Editie 750 was voor de redactie de gelegenheid om na te denken over de toekomst van dit e-zine. En wij hebben besloten dat editie 750 een mijlpaal moet worden, en dat we enigszins van koers gaan veranderen. Aan de inhoud zelf verandert er niets; maar wel aan de verpakking. Op de achtergrond wordt er druk gewerkt aan een nieuwe vormgeving van het e-zine, de website, de verzending van de nieuwsbrieven, waarbij het voor u gemakkelijker moet worden om een artikel dat u leuk of interessant vindt te delen met uw vrienden. Daar vaart u wel bij, en wij ook - want hopelijk zal het andere mensen aanzetten om Netties te lezen.

Wij hebben ook iets bedacht om onze lezers te bedanken voor hun trouw - en tegelijkertijd ons lezerspubliek wat uit te breiden: de actie "Lezer maakt lezer". Maak Netties mee bekend, en word door ons verwend!
Meer daarover leest u hier:
http://www.netties.be/extra/netties750_actie.htm

Zo. Terwijl hier de champagnekurken knallen, laten wij u snel aan uw leesvoer. Veel leesplezier gewenst, en op naar nummer 1000! Bij leven en welzijn tot volgende week,


Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 



 
verkenner
                    banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



 
750 EDITIES GELEDEN - WAT BLIJFT OVER VAN EDITIE 1?
In het kader van onze 750e editie van de Netties nieuwsbrief gingen wij kijken naar de edities van toen, om te zien in hoeverre het internet ondertussen geëvolueerd is.

Vandaag editie 1 van 21/12/1996 (ja, er staat wel 1997 op de website, maar de eindredacteur van toen zat al met het hoofd in het nieuwe jaar!). Netties bracht toen niet echt nieuws, wel tips voor interessante sites en programma's. De private projecten van toen, het product van de huisvlijt van individuele gebruikers, zijn uiteraard niet meer terug te vinden. Gewoon omdat die adressen toen heel ingewikkeld waren - zo van providerhuppeldepup.be/~users/janneke/mijnproject.htm. Het idee om als private persoon je eigen domein te registreren kwam toen gewoon niet bij je op. En veel van die projecten hebben het dan ook niet overleefd, alhoewel er toch wel juweeltjes tussen zaten.

Er waren al wel enkele kranten online te vinden. Het Belang van Limburg bijvoorbeeld - maar zelfs dat had zijn eigen domeinnaam niet, en kon enkel teruggevonden als subdivisie van concentra.be (www.concentra.be/dbnk/zkr.html). Wie wel met zijn "krant" online stond, op een eigen domein, was "Kerk en Leven", de online versie van "Het parochieblad". Ver vooruit voor zijn tijd dus, maar als je tegenwoordig naar die site fietst krijg je eerst secondenlang een wacht-scherm terwijl onderzocht wordt wat jouw browser is, om een aangepaste site te kunnen serveren. En dat is toch niet meer van deze tijd (http://www.kerknet.be/)


Toen had je ook nog veel meer providers. Kleinere bedrijven zoals Glo.be en Tornado die later opgekocht en samengevoegd werden tot er maar enkele groten overbleven, die sindsdien de internetmarkt onder elkaar verdelen, en de prijzen hoog houden. De providers hadden toen ook mirror-sites voor software, zoals de Tucows-site bij Tornado.be.

En ja, er waren ook al rooie-oortjes sites. Fun.nl bestond toen, en bestaat nu nog altijd. En je krijgt er nog altijd rooie oortjes van... Er was zelfs al sprake van tv-beelden op de computer. Maar omdat er in 1996 echt heel trage verbindingen waren, was die "tv" gewoon niet genietbaar. We citeren: "In de allersnelste modus krijg je om de vijf seconden een beeldje door en de klank mag je helemaal vergeten. Keuze uit twintig zenders. O.a. MTV, CNN, NBC en Eurosport."

In editie 1 werden ook enkele zoekmachines vermeld: Lycos en Excite. Die bestaan ook nu nog. Maar zijn nog altijd beperkt tot Amerikaanse content, en worden haast niet meer gebruikt door de Google-verslaafde hedendaagse gebruikers.

Morgen opnieuw een duik in het verleden, en een vergelijking toen-nu. Heb je commentaar of herinneringen aan die tijd? Reageer!
http://www.netties.be/archief_edities/19961221_001.txt



TED MAAKT VAN YOUTUBE FILMPJE EEN LES
Flip this lesson zet de wereld op zijn kop



Er is de laatste tijd heel wat te doen geweest rond computers in de klas - en dan vooral iPads. Een school in Blankenberge vond het een goed idee om aan te kondigen dat het een iPad school zou worden: alle leerlingen moesten met de iPad gaan werken. Er was al veel te doen over het kostenplaatje, maar het belangrijkste werd niet gezegd: wat zou er dan onderwezen worden op die iPad, dat niet via de klassieke methodes, een gewone goedkope laptop en een browser, geleerd kon worden?

Interessanter is het concept dat door de befaamde TED organisatie naar voren geschoven wordt: "Flipping the classroom". Daarbij worden de rollen omgedraaid: de leraar geeft zijn les in een video die hijzelf of een ander gemaakt heeft, en die de leerling thuis bekijken kan. De schooluren worden dan weer gebruikt voor actieve discussies, en schoolwerk. Intrigerend, niet?

Om de onderwijzers te helpen bij dit concept heeft TED een tool uitgebracht waarmee hij elk YouTube filmpje kan omvormen tot een vraag-en-antwoord tool die hij in zijn les verwerken kan. Het filmpje moet ingevoerd worden in de tool, en de leraar kan er zijn vragen aan toevoegen. Het geheel wordt bewaard als een speciale link, die de leerkracht kan delen met zijn studenten. Als extraatje kan de leraar ook zien welke leerlingen de lessen klaar hebben, en de vooruitgang van de leraar bekijken.

Op de website van TedEd vind je een video die uitlegt hoe het werkt, en bij Mashable vind je nog wat meer achtergrond.
http://blog.ted.com/2012/04/25/flip-it-a-new-way-to-teach-with-video-from-ted-ed/
http://mashable.com/2012/04/25/teds-youtube-video-lesson/



HIP-HOP SITE NA JAAR TERUG VRIJGEGEVEN

Waarom het verkeerd is het RIAA teveel macht te geven

De nieuwe wetten in de VS geven heel wat macht aan de organisaties die de belangen van de amusementsindustrie verdedigen. Ze moeten maar even een kik geven, en websites worden uit de lucht gehaald - vaak voor lange tijd. Zonder dat er bijkomend bewijs gegeven moet worden. Is dit nog rechtvaardig?

Het overkwam de site Dajaz1.com, een populair blog gewijd aan hip hop muziek en de bijhorende cultuur. Het RIAA diende een klacht in, en de site werd uit de lucht gehaald, zonder verder proces waarin de site zich zou kunnen verdedigen. Normaal gezien moet het RIAA na een zekere tijd wel met de definitieve bewijzen komen (zo eerlijk is de Amerikaanse wetgever tenminste nog), maar het RIAA reageerde niet op de vraag om bewijzen. Tot drie maal toe werd de spertijd verlengd, in afwachting van het antwoord van het RIAA. En omdat dat antwoord uitbleef, werd de website na een jaar tijd vrijgegeven. Je gevoel voor rechtvaardigheid zou voor minder geschokt worden!

Vooral wanneer je de rechtbankverslagen leest, die nu onder druk van EFF en Wired vrijgegeven zijn. Je kan op zijn minst vragen stellen bij de verregaande mandaten die aan de overheid gegeven werden om sites in beslag te nemen onder het mom van inbreuken op auteursrechten; de beklaagde heeft geen recht op verdediging, en het publiek geen recht op inzage in de rechtsgang.

Het hele verhaal lees je bij EFF, TorrentFreak, en Wired. Het kan alleen maar aanzetten tot meer waakzaamheid wanneer er wetten ingediend worden die onder het mom van "slechteriken" (de piraten, illegale kopieerders) te bestraffen, rechtsonzekerheid invoeren en de fundamentele rechten van de mens met de voeten treden...
http://www.wired.com/threatlevel/2012/05/weak-evidence-seizure/
http://torrentfreak.com/riaa-behind-us-governments-failed-domain-name-seizure-120504/
https://www.eff.org/deeplinks/2012/05/unsealed-court-records-confirm-riaa-delays-were-behind-year-long-seizure-hip-hop



750 WEEKEDITIES GELEDEN: WAT BLIJFT OVER VAN EDITIE 2?
Bij onze reis naar de eerste nummers van Netties, valt het ons op dat de domeinnamen zelf ook een hele reis gemaakt hebben. Zoals we gisteren al gemeld hebben, was het nog niet zo ingeburgerd om een domein aan te vragen voor een eigen project. Mensen die zelf iets bedachten, brachten dat vaak nog uit onder de paraplu van hun eigen homesite - met als gevolg dat hun werk nu verdwenen is.

Andere initiatieven werden ondergebracht onder domeinnamen die misschien niet zo ideaal waren, en na een tijdje opgegeven werden. Zo Station.be. In editie 2 lees je dat dit de elektronische knipseldienst moest worden van de Belgische dagbladuitgevers. Nu echter is het een domein dat nergens naar verwijst; een opzoeking bij DNS.be leert ons dat het eigendom is van Total - wellicht om het ooit te gebruiken voor haar benzinestations?


Een ander domein is dat van toervl.be. Toen werd blijkbaar nog de voorkeur gegeven aan korte namen, terwijl men nu beseft heeft dat toerismevlaanderen wel langer is, maar veel duidelijker. De domeinnaam bestaat nog steeds, maar loopt dood. Navraag bij DNS.be leert ons dat de naam nog altijd toebehoort tot Toerisme Vlaanderen. Spijtig dat men niet via een simpel script de link laat doorverwijzen naar de huidige site. Wat voor nut heeft het een domein te bezitten, wanneer het niet doorverwijst?


Een domein dat in 1997 al aanwezig was, is Vlaanderen.be. Toen vooral een verwijzing naar de url's van de verschillende ministeries, met voor de gewone burger als voornaamste concrete toepassing de geplande wegenwerken. Toch wel bijdetijds toen, want je kon via e-mail berichten krijgen over de persmededelingen van de Vlaamse regering.

Wat in dit nummer nog opvalt zijn pogingen om gemeenschapsprojecten op te richten, die mislukt zijn. Bijvoorbeeld Schrijversnet.nl. Dat moest een verzamelplek worden voor Nederlandstalige auteurs. Maar is verworden tot een site die enkel één uitgeverij vertegenwoordigt: Amstel uitgevers. Een site zoals Deboekhandel, geparkeerd onder Innet.be, waar men meer dan 140.000 Nederlandstalige boeken kon vinden en doorzoeken, is verdwenen, en nooit verschenen onder Deboekhandel.be - alhoewel ook deze domeinnaam geregistreerd is.

Conclusie: al te veel domeinnamen zijn nu nog altijd geregistreerd, gewoon omdat ze ooit gebruikt werden voor een doeleinde - maar verwijzen niet langer door naar dat doel, alhoewel dat met een simpel script opgelost kan worden.

Tussen haakjes: in editie 2 wordt verwezen naar een zoekmachine, Altavista. Maar dan wel als onderdeel van het bedrijf Digital.com - Altavista had toen nog geen eigen domein.

Voor de correcte links van de hier vermelde sites verwijzen wij naar editie 2 van de Netties nieuwsbrief.
http://www.netties.be/archief_edities/19961228_002.txt



C&A BRAZILIË VERTOONT IN REAL TIME LIKES IN WINKEL
Originele manier om merk wat te upgraden


Wij kennen allemaal C&A. Het merk gaat al decennia mee. Het levert degelijke kleding, maar staat nu niet meteen bekend als het hipste, meest trendy merk. Daaraan wil het iets doen, in Brazilië.

Via het initiatief dat de naam Fashion Like meekreeg, kunnen mensen bepaalde kledingsstukken "like" op de Facebook pagina van het bedrijf. Op de kapstok van dit kledingstuk wordt dan in real time vertoond hoeveel "likes" dat bepaald bloesje, rok, broek, ... al gekregen heeft.

Of het een goede tactiek is, valt nog af te wachten. Enerzijds levert het C&A wel een iets trendier imago. Maar anderzijds is het toch bij de meeste mensen zo dat zij iets kiezen dat exclusief is, uniek. Te weten dat een item erg populair is, kan voor die mensen juist een reden zijn om iets niét te kopen. Alhoewel: wat C&A verkoopt is gewone confectie, waarbij dat unieke niet meetelt, en de populariteit juist de gebruiker kan aanmoedigen een stuk te kopen.

Benieuwd of deze verkoopstechniek waarbij bakstenen winkel gecombineerd wordt met sociale netwerken ook naar Europa geëxporteerd wordt...
http://www.theverge.com/2012/5/6/3002270/fashion-like-facebook-brazil-cea-clothes
http://venturebeat.com/2012/05/06/brazil-facebook-lies/



MET CODENOW.COM WORDT WERKEN MET API ERG SIMPEL
Code uittesten in de browser in een mum van tijd


Heel wat sociale netwerken hebben een API (Application Program Interface) waardoor je de data in dat netwerk kan aanroepen en verwerken. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Facebook, Twitter, Dropbox, ... Maar zo simpel is het niet om met die API te werken. Je moet heel wat kunnen programmeren, vooraleer je ook maar iets aan de praat krijgt.

De nieuwe site CodeNow.com kan helpen. Het maakt het experimenteren met de API veel eenvoudiger. En eens iemand een stukje code geschreven heeft, kan hij het aan de gemeenschap schenken die er verder op kan bouwen. De resultaten ervan zie je bij TechCrunch. Aan de ene kant de code, aan de andere kant het resultaat.

Alles draait in de browser, je moet geen oAuth, app keys of toestemmingen hebben. En dat maakt het wel heel simpel: gewoon typen en draaien. Nu is het enkel nog een kwestie van creativiteit, het goede idee vinden!
http://techcrunch.com/2012/05/04/new-start-up-codenow-com-lets-you-build-and-test-code-in-real-time-in-your-browser/
http://www.codenow.com/


750 WEEKEDITIES GELEDEN: WAT BLIJFT OVER VAN EDITIE 3?

In onze nostalgische terugblik op de eerste nummers van dit e-zine, vallen we van de ene verbazing in de andere. Ondanks het gebrek aan bandbreedte, waren toen toch al alle technologieën aanwezig om een echte multimedia-ervaring te creëren: tv via het internet - ja zelfs webcams waren er toen al. Er was zelfs een site die zich web-voyeur noemde, en waar je onbeschutte beelden van bewakingscamera's bekijken kon. En een webcam die om de minuut een update bracht van beelden van enkele roodwangwaterschildpadden. Niet dat het erg boeiend is om naar die schildpadden te kijken, maar het bestond. De Real Audio software maakte ook zijn opwachting, om geluid via het internet in streaming te beluisteren. Streaming met stotteren dan wel, maar de software was er wel, en zal jarenlang de markt domineren.

Nog nostalgie: het collega e-zine The cursor. Jarenlang heeft het bestaan, eerst als onderdeel bij provider Glo.be, later op zijn eigen adres. De informatie was super degelijk, en onze redactie kon alleen maar jaloers zijn op de professionaliteit waarmee enkele studenten die het e-zine volschreven, tewerk gingen. Helaas ondertussen verdwenen...

Nog Nederlandstalig: de eerste zoekmachine, specifiek gericht op het Nederlandse taalgebied: Ilse. Om te beginnen op een heel cryptisch adres (http://www.il.ft.hse.nl/ilse/) vooraleer een eigen taal te krijgen. Wat nogmaals aantoont dat heel dat de universiteiten en hun netwerken de bakermatten waren van het huidige internet - HSE.nl is natuurlijk Hogeschool Eindhoven, nu Fontys.


En kijk: ook toen was er al sprake van patenten en auteursrechten. Er werd het waanzinnige (!) idee geopperd dat je misschien zelf ook eens een website zou willen maken, en dat een rubriek op de Patentensite wel zou kunnen helpen. Helaas kunnen we niet weten welk advies toen gegeven werd, want de rubriek bestaat uiteraard niet meer.

Terugkijkend op de adressen van toen, valt ook op dat  heel wat domeinnamen ondertussen in andere handen overgegaan zijn. Zo was er Online.be, toen een informatiesite, een gemeenschappelijk initiatief van de overheid en de uitgevers. Nu is dat het visitekaartje van een marketingbedrijf. Er was Landmarks.be, een site die informatie bracht over België; door de domeinnaamextensie te wijzigen (landmarks.fr, landmarks.nl, ...) kreeg je die informatie ook voor andere landen. Ook Landmarks is een creatief agentschap geworden; aan zulke agentschappen is er blijkbaar geen gebrek op het web...

Er was ook geen eenduidigheid in de vormgeving van de webadressen. Europa bijvoorbeeld had een adres in de vorm "http://citizens.eu.int" - alhoewel "int" nooit een domein geweest is. Om de site van de film database in het Duits te zien, moest je "http://www.us.imdb.com/html/de" intikken, terwijl de Engelstalige site "http://uk.imdb.com" was.

Tot slot nog dit: de aandachtige lezer zal uiteraard opgemerkt hebben dat de eerste edities van de hand waren van Jean-Luc Bostyn, de man die het oorspronkelijk idee had voor dit e-zine, en het groot gemaakt heeft...
http://www.netties.be/archief_edities/19970104_003.txt




NIEUWE TWITTER VERSIE OOK VOOR DOMME TELEFOONS
En zelfs oude browsers laten Twitter er mooi uitzien

Niet iedereen heeft een prachtige smartphone, het laatste nieuwe model. En om ook voor de mensen met een oudere, niet zo slimme telefoon het Twitteren aanlokkelijk te maken, heeft de microblogdienst nu een versie uitgebracht van haar mobiele website, die er in alle toestellen mooi moet uitzien. Ook wanneer men niet over een echt snel netwerk beschikt, of een oudere browser heeft staan op zijn mobieltje.

Alle tweets van de mensen die je volgt zie je in het Home tabblaadje, en de @mentions zie je in het Connect tabblad. Het Discover tab geeft je een overzicht van wat er trending is, en je DM's (direct messages - boodschappen die alleen jij te zien krijgt) en je eigen tweets in het Me tab.

Bij het ontwerp van de site werd getracht die zo licht mogelijk te houden, zodat ze sneller laadt - ze gebruikt slechts 1/3 van de vroegere bandbreedte.

Wellicht kan dit de jeugd aanzetten om meer van Twitter gebruik te maken. Het is in elk geval goedkoper dan te sms'en.... Alleen: je moet nog altijd een internetverbinding op je mobieltje activeren. En volgens recente gegevens schrikken de hoge prijzen voor het mobiele internet de meeste mensen nog altijd af. Hoog tijd dat er eens gesleuteld wordt aan die tarieven! Er is trouwens zopas een rapport uitgebracht over jongeren en de nieuwe media, dat nogmaals bevestigt dat de jongeren wel een mobiele telefoon hebben, maar ondermaats gebruik maken van het mobiele internet - juist omwille van de prijzen. De resultaten van het onderzoek staan online bij Apestaartjaren.be
http://www.readwriteweb.com/archives/now-twitter-looks-nice-even-on-your-crappy-feature-phone.php
http://blog.twitter.com/2012/05/new-standard-for-mobile-web.html
http://www.apestaartjaren.be/nieuws/nieuwe-media-bij-jongeren-bemind-maar-onderbenut



HET KON NIET UITBLIJVEN: TUMBLR AANGEKLAAGD VOOR INBREUKEN OP AUTEURSRECHTEN
Rechtszaak kan ook gevolgen hebben voor Pinterest


Het internet draait rond delen. En de laatste tijd is een compromis ontstaan over wat toelaatbaar is bij het delen - een moeizaam compromis, dat nergens in wetten vervat is, maar dat erop neerkomt dat, wat de individuele aansprakelijkheid van de gebruiker betreft, "een beetje" delen (een fragment van een song, een kop van een artikel, ....) toegelaten is, maar het hele stuk delen niet. Voor de sites waarop gedeeld wordt, geldt dan weer dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het illegale gedrag van de gebruikers, zolang ze meteen reageren wanneer de rechtmatige eigenaar van de auteursrechten van een illegale content (film, muziek, audioboek, ....) hen erop wijst dat er een illegaal stuk op de site staat, en het meteen verwijderen. Tenzij uiteraard, zoals in het geval van MegaUpload, de rechter meent dat de site het illegaal delen aanmoedigt, en er zelfs rijk van wordt.

Een goed principe. Maar wat doe je met foto's? Daar geldt de regel dat "een stukje delen" toegelaten is, want je kan niet enkele pixels gaan delen. Neen, het is alles of niets. Met als gevolg dat sites zoals Tumblr en Pinterest vol foto's zitten die zonder de toestemming van de eigenaar geüpload zijn, en dat er geen auteursrechten voor betaald zijn.

Het kon dan ook niet uitblijven dat er een proces rond gevoerd zou worden. En het is fotoblogdienst Tumblr die zich mag gaan verdedigen bij de rechter: een Amerikaanse website die gespecialiseerd is in naaktfoto's, klaagt Tumblr aan voor het illegaal gebruik van haar foto's. Niet de gebruiker die de foto's geüpload heeft, maar de site wordt aangeklaagd, wat dus indruist tegen het principe van het neutrale doorgeefluik waarop sites zoals YouTube zich beroepen.

Nu gebiedt de eerlijkheid om hieraan toe te voegen dat het bedrijf dat eigenaar is van de foto's, Perfect 10, ergens wel een poot heeft om op te staan. Want naar eigen zeggen zou het in verschillende mails aan Tumblr gevraagd hebben om de foto's in kwestie te verwijderen, maar werd er nooit gereageerd op de mails. Wat dus indruist tegen het principe zoals hierboven uiteengezet.

Naar het verdere verloop van deze zaak wordt met belangstelling uitgekeken. Het vonnis kan immers ook een impact hebben op Pinterest, die andere populaire site waar gebruikers massaaal foto's uploaden...

Meer achtergrond en enkele standpunten bij PaidContent, PandoDaily en het Australische News Com.
http://www.news.com.au/technology/perved-off-sex-site-sues-tumblr-for-rampant-copyright/story-e6frfro0-1226349426667
http://pandodaily.com/2012/05/07/you-might-be-breaking-the-law-and-tumblr-might-pay-the-price/
http://paidcontent.org/2012/05/07/exclusive-publisher-sues-tumblr-over-porn-pics/



750 WEEKEDITIES GELEDEN - WAT BLIJFT ER OVER VAN EDITIE 4?

Grasduinend in editie 4 van dit e-zine, komen we nog een bewijs tegen van het feit dat websites toen gehost werden op de servers van universiteiten, omdat er nog geen echte hostingbedrijven waren. De website van de Zoo van Antwerpen bijvoorbeeld was te vinden op het ingewikkelde adres http://www.ufsia.ac.be/antwerp/zoo.html - dat natuurlijk al lang niet meer bestaat.


Wie er ook op het web zat, was persagentschap Belga, met zijn nieuws. Of de site toen gebruikt kon worden om nieuws te lezen, of enkel als visitekaartje diende, is nu nog moeilijk te achterhalen (http://www.belganews.be/). Ook Playboy had zijn stek gevonden op het web (de porno- en rooie oortjes industrie is altijd al een vooruitstrevende sector geweest) (http://www.playboy.com), en zelfs het bedrijf Coopman uit Kuurne, fabrikant van liften http://www.coopman.be)

En denk nu niet dat Google het concept van gratis mailadressen en mail uitgevonden heeft met zijn Gmail. In 1997 was er al een bedrijf, Netadress (http://netadress.usa.net/), dat je neit alleen een gratis mailadres gaf, maar bovendien de mogelijkheid om de mail in de browser te bekijken, op voorwaarde dat je wat advertenties voor lief nam!

Het volgende artikel willen wij je niet onthouden - en nemen we in zijn geheel over. Want het bewijst dat de discussie rond auteursrechten en vrije publicatie toen, in 1997, de kop opstak. En dat Netties toen, net als nu, de site van de kleine man koos...

HET EINDE VAN HET VRIJE WEB ?
********************************
Auteursrechten en Internet. Twee begrippen die toch zo moeilijk te combineren vallen. Er zijn veel voorbeelden van deze stelling. Wat dacht u hiervan ?
Sites van Star Trekfans op het Web worden in hun voortbestaan bedreigd.
Viacom, het moederbedrijf van filmgigant Paramount beveelt de eigenaren van de Star Treksites het auteursrechterlijk beschermd materiaal te verwijderen. Hieronder vallen foto's, illustraties en geluiden. Viacom is de campagne gestart nadat Microsoft (van onze eigenste Bill, juist !) een
deal heeft gesloten om een officiële site te beginnen. Dus moet alle concurrentie 'uitgemoord'worden. Een politiek die, volgens insiders, typisch is voor Microsoft.
Star Trek : Continuum (de enige echte dus) is overigens alleen toegankelijk voor abonnees van Microsoft Network.
In verschillende nieuwsgroepen groeperen de fans zich om tegen deze gang van zaken te protesteren.
Voelt u plotseling ook nattigheid ?
Als ze er nog zijn, spoed u er naartoe !
Star Trek sites :
http://startrek.msn.com/
http://www.ftms.com/st-DS9/
http://voyager.paramount.com/
http://www.ftms.com:80/st-voy/
http://www.ugcs.caltech.edu/~werdna/sttng
http://www.cosy.sbg.ac.at/rec/startrek/index.html




HANGOUTS ON AIR: SPEEL ZELF TEEVEETJE
Iedereen kan (voorlopig nog) gratis broadcasten.

Google heeft de Hangouts een veel breder publiek gegeven met zijn Hangouts On Air. Het werkt heel simpel: net als bij de gewone Hangout, start je een videogesprek op, waarbij maximaal 9 andere mensen aan het gesprek kunnen deelnemen. Maar nu heb je dus ook de optie om de "enable Hangouts On Air" button te activeren. En floeps, meteen heb je, als je wil, een miljoenenpubliek, als de mensen tenminste geïnteresseerd zijn in wat jullie te zeggen hebbe, want de conversatie gaat van privaat naar publiek. Iedereen kan kijken en luisteren, ook mensen die niet in Google+ ingelogd zijn.

Bovendien kan je een Hangout in je Webpagina integreren, zodat de bezoeker die daar kan opstarten, of in je YouTube kanaal. En de hele uitzending kan opgenomen worden, om later te bekijken.

Een leuk initiatief, waar toch enkele vragen bij rijzen. Want als je even denkt aan Chatroulette, dan zal je meteen moeten denken aan de vele blote lichaamsdelen die daar plots in beeld kwamen. Hoe kan Google die porno tegengaan? Of uitzendingen die oproepen tot haat, die racisttisch zijn? Product manager Nikhyl Singhal zegt in een interview met AlltthingsD dat daarvoor gerekend wordt op hetzelfde systeem als nu al in voege is bij YouTube.

En wellicht zal Google hetzelfde systeem toepassen als bij YouTube als het op financieel plan aankomt, met andere woorden: volledig gratis. Enerzijds omdat het het zoveelste kanaal is waar het advertenties kan plaatsen. Anderzijds omdat het haar Google+ dienst de broodnodige boost kan geven, want zo populair is dit sociale netwerk van Google nog altijd niet...

Meer bij AllThingsD en Google zelf.
http://allthingsd.com/20120507/hangouts-on-air-the-google-version-of-public-access-tv/
http://googleblog.blogspot.com/2012/05/google-hangouts-on-air-broadcast-your.html



OOK MASTERCARD WIL MOBIELE BETALING AANBIEDEN
PayPass heet daar het systeem

Er is geen gebrek aan systemen om digitaal te betalen, zowel op het internet als in de bakstenen winkels, en er worden haast elke week weer nieuwe systemen aangekondigd. Nu is het bestaande aanbod erg divers. Elk heeft zijn eigen kaart, de een werkt met een magneetstrook (vooral in bakstenen winkels), de ander met letters en een pincode (betaalkaarten op het internet). Gevolg: de gebruiker moet rondlopen met een portemonnaie die uitpuilt van de betaalkaarten.

Er werden al tal van systemen bedacht om die kaarten te vervangen door één universele kaart die zowel betaalkaart als getrouwheidskaart is voor verschillende winkels. Maar daarbij duikt telkens het probleem weer op van de kip en het ei: zolang er niet voldoende winkels zijn die in het systeem geloven, zullen de gebruikers niet op het systeem overstappen; en zolang er niet voldoende gebruikers zijn die een dergelijke betaalsysteem hebben, zullen de winkeliers het ook niet aanbieden...

Nu heeft MasterCard, de nummer 2 in de VS wanneer het op geldverwerkingen aankomt, de PayPass Wallet Service onthuld, zijn eigen visie op de digitale portemonnaie. Daarmee zal je in een beginfase enkel op het web kunnen betalen, maar later zouden de diensten uitgereid worden. In tegenstelling tot andere initiatieven, die meteen met technologische hoogstandjes afkomen als tap-and-go (een betaling verrichten door je smartphone even tegen een betaalterminal te tikken), werkt de PayPass met een icoontje op websites (gewone en mobiele) die het betalen met één klik mogelijk moeten maken. Sites zoals American Airlines en Barnes & Noble hebben al aangekondigd dat zij het icoontje op hun website zullen voeren.

MasterCard wil er een open systeem van maken. Alle gebruikers, ongeacht bij welke bank ze zijn, kunnen intekenen op het systeem en hun bankrekening koppelen aan de PayPass account. Maar ook de banken kunnen meewerken aan het systeem.

Benieuwd of dit systeem zal slagen waar andere gefaald hebben... Meer bij GigaOm en CNet.
http://reviews.cnet.com/8301-12261_7-57429181-10356022/mastercard-jumps-into-mobile-payments-with-own-digital-wallet/
http://gigaom.com/2012/05/07/mastercard-expands-paypass-wallet-service-into-a-platform/


750 WEEKEDITIES GELEDEN: WAT BLIJFT ER OVER VAN EDITIE 5?

Als er één ding is dat ons opgevallen is, bij het terugblikken op de eerste nummers van dit e-zine, dan is het dat er geen continuïteit is in de webadressen. En dan hebben wij het niet eens over de sites van gewone gebruikers, die het product van hun huisvlijt moesten parkeren onder de meest ingewikkelde url's. Wel over het feit dat goedklinkende namen, ooit geregistreerd voor een bepaald project ten dienste van de gemeenschap,  na een tijdje in handen zijn gekomen van gewone bedrijven. Neem nu bijvoorbeeld Search.nl, ooit bedoeld als zoekmachine. Nu is het een site van Architecten. Citytrips.be is nu een onderdeel geworden van Holidayline.be  en bestaat niet meer autonoom. Netvision, in editie 5 aangeprezen omdat je er een pagina kon vinden rond het oude en moderne Egypte, bestaat als domein niet meer. Ffly.com, in diezelfde editie aangeprezen omdat je er online cd's kan bestellen, is eveneens een plaatshouder, omdat het domein te koop staat. Een site als Videonews.be, eveneens in editie 5 vermeld, bestaat nog, als domein, maar verwijst naar niets, zelfs geen index.htm Allemaal prachtige domeinnamen, die liggen te wachten tot iemand er een serieus project rond bouwt...


In de beginjaren van het internet hebben velen het geprobeerd, om een plaatselijke zoekmachine te maken. Ilse bijvoorbeeld, in Nederland, en Advalvas en Webbel in België. Maar na een tijdje werd het project afgeblazen, omdat geloofd werd dat een zoekmachine toch nooit geld zou kunnen opbrengen. Het is pas met de komst van Google dat het tegendeel bewezen werd - meer nog: dat zoeken de grondslag kan zijn van een heel emporium. Dit besef is voor de plaatselijke zoekmachines echter te laat gekomen - zij hebben hun activiteit als zoekmachine grotendeels stopgezet, en zich beperkt tot nieuwsaggregator, zoals Advalvas; bij Ilse.nl kan je nog altijd zoeken, en de resultaten zijn zelfs redelijk treffend. Die andere Belgische zoeker, Webbel, heeft de domeinnaam nog wel behouden, doch er enkel een tekst in een lelijk lettertype gezet, die doorverwijst naar een ander domen, zoekie.be, die op zijn beurt weer doorlinkt naar webguide.be, een, als u het ons niet kwalijk neemt, spuuglelijke site die niet zozeer als zoekmachine werkt, dan wel als startpagina.

En hiermee besluiten wij onze terugblik op de eerste 5 edities van dit e-zine. Je zal het met ons eens zijn dat er veel veranderd is - maar dat er ook veel hetzelfde gebleven is. Nog altijd kan iemand die een goed idee heeft, zelf een project van niets uit de grond stampen; alleen heeft hij het nu veel gemakkelijker om dat project concreet uit te werken. Het registreren van een domein is in enkele minuten gebakken, en je hebt alle mogelijke hulpmiddelen om gratis een website uit de grond te stampen via Wordpress, Blogger en co.

Mocht je zelf zo'n klein (of groot!) project hebben lopen dat onze aandacht verdient: daarvoor dient onze rubriek "Hier spreekt men Nederlands". En wie weet wordt uw site wel genomineerd voor onze verkiezing van "Site van het Jaar"?
http://www.netties.be/archief_edities/19970118_005.txt
 



NU HEEFT OOK FACEBOOK ZIJN APP CENTER
Alle apps centraal bijeengebracht


In september verleden jaar ontkende Facebook nog, op de f8 Developers' Conference, dat het plannen had voor een centrale plek om apps te vertonen. Maar het kan verkeren: gisteren kondigde Facebook zijn App Center aan, een afdeling waar je apps kan vinden die met Facebook werken, en die bestemd zijn voor te werken met de verschillende toestellen.

Facebook belooft daarbij dat het de nadruk zal leggen op kwaliteit, niet op kwantiteit. Wat dus laat vermoeden dat er toch enige controle vanuit Facebook uitgeoefend zal worden over welke apps in de App Center komen. Facebook heeft inderdaad al een reeks richtlijnen uitgevaardigd waarin bepaald worden aan welke voorwaarden qua stijl en kwaliteit de app moet voldoen. De mening van de gebruiker speelt mee bij het bepalen van de kwaliteit, en apps die slechte punten krijgen van de gebruiker raken niet in de App Center.

Aan deze aankondiging zitten ook enkele bijzondere aspecten. Bijvoorbeeld het feit dat het om apps gaat die gemaakt zijn voor Android, maar ook voor iOS. In dat laatste geval dient de App Center enkel als verzamelplaats, niet als downloadplek, want de iOS app zal uiteindelijk toch in de eigen App Store van Apple gedownload moeten worden.

Een ander aspect zijn de betalende apps. Facebook is al langer bezig een soort betaalsysteem te ontwikkelen, en het feit dat de gebruiker zijn apps in deze App Center betalen kan, zal dit systeem wellicht de broodnodige boost kunnen geven.

Meer achtergrond bij ReadWriteWeb en WebProNews. De volledige aankondiging lees je bij Facebook zelf.
http://www.readwriteweb.com/mobile/2012/05/facebook-opens-its-own-app-center-and-store.php
http://www.webpronews.com/facebook-announces-the-app-center-2012-05
http://developers.facebook.com/blog/post/2012/05/09/introducing-the-app-center/


GOOGLE: NIEUWE VERSIE VAN GOOGLE+...
... en nieuwigheden bij de zoekmachine


Zullen we het, voor de verandering, eens over Google hebben? De ijverige bijtjes daar hebben deze week weer tal van nieuwigheden aan de lopende band op de mensheid losgelaten.

Om te beginnen een nieuwe Google+ app, om te beginnen voor iOS toestellen, maar een versie voor Android zou er binnenkort aankomen. Bij deze versie werd minder de nadruk gelegd op nieuwe tools, als wel de vormgeving. De interface werd helemaal herwerkt. Wanneer je de app opstart, zal je nog altijd naar je nieuwsstream gebracht worden, maar bij elke post staan er nu foto's en de tekst staat voor een deel over de foto, om plaats te sparen. Klik je binnen een post, en de foto of video zal full screen gaan, met de bijhorende tekst eronder; bij elke posting natuurlijk de +1 button duidelijk aanwezig. Om de stream te wijzigen moet je niet meer het wuivende gebaar maken, maar om het "all circles" menu tikken.

Dat deze app eerst uitkomt voor iOS, en later pas voor Android, toch een product van Google zelf, mag toch verbazen. Maar wellicht wil Google de iOS gebruikers niet van zich vervreemden - Apple heeft in zijn laatste update al afstand genomen van Google Maps bij iPhoto, en het zit er dik in dat Apple, waar mogelijk, zal blijven kiezen voor alternatieven om toch maar niet met aartsvijand Google opgescheept te zitten. Meer bij Mashable en WebProNews (1)(2), en uiteraard Google zelf (3)

Met de zomer, en de vakantiereizen in het vooruitzicht, heeft Google trouwens zelf een artikel uitgebracht waarin het beklemtoont hoe de Google tools op mobiele toestellen de reiziger kunnen helpen: Google Maps, om hem te brengen waar hij zijn moet, Google Translate, om zijn weg te vinden in een vreemde taal, en Google Goggles, om voorwerpen te identificeren. (4)

Dan een bericht over de Google zoekmachine - want dat is toch waarmee het allemaal begonnen was. De aandachtige zoeker zal enkele veranderingen bemerken bij de resultaten, zo lees je bij CNet (5) en Search Engine Land (6). Het is al lang de droom van Google om meer semantisch te werk te gaan bij de zoekresultaten, om bij de resultaten meer informatie die betrekking heeft op het trefwoord, en niet enkel meer te verwijzen naar pagina's waarin dat woord voorkomt.

Zo zal je in de toekomst meer feiten, cijfers vinden en andere informatie over het trefwoord. Een functie die nog niet voor iedereen uitgerold is, maar verschillende gebruikers hebben al gemerkt dat zij nu zulke informatie rechts zien staan van de gewone resultaten. Zo zal een zoekopdracht naar "Howard Carter", de archeoloog die de graftombe van Koning Tut ontdekte, bij de resultaten feiten over de man geven plus een foto van Carter uit de Wikipedia.

Nu heeft semantisch zoeken zijn voor- en nadelen. Het voordeel ken je al: de zoekmachine zou in principe onderscheid moeten kunnen maken tussen "bloem" als plant, en "bloem" als meel. Het grote nadeel is echter dat semantisch rekening houdt met taal en cultuur. Semantische zoekopdrachten naar Engelse trefwoorden zullen op termijn wel veel beter worden, maar zal dat ook het geval zijn voor Nederlandse woorden? En kent Google de geschiedenis, cultuur in Vlaanderen en Nederland wel genoeg om informatie te geven op basis van de semantische betekenis van een woord?
http://mashable.com/2012/05/09/google-plus-iphone-update/
http://www.webpronews.com/google-app-for-ios-gets-a-facelift-android-version-coming-soon-2012-05
http://googleblog.blogspot.com/2012/05/google-mobile-app-with-sense-and-soul.html
http://googleblog.blogspot.com/2012/05/google-guide-to-summer-vacation.html
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57430888-93/google-adds-more-semantic-smarts-to-its-search-engine/
http://searchengineland.com/google-testing-sources-area-120644













Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 





 
hardware
                            logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



SAMSUNG GALAXY SIII GELANCEERD
Verbeteringen bij hardware, maar vooral software verdient aandacht

Velen beweren dat Samsung met zijn Galaxy reeks smartphones de iPhone van Apple imiteert. Of dit waar is, laten wij in het midden. Wat Samsung wél probeert te imiteren, is de hype die Apple rond de lancering van zijn producten opbouwt. De lancering werd aangekondigd met veel tamtam en een tikkeltje geheimzinnigheid, die het echter niet haalde bij de speculaties die de lancering van een Apple-product maandenlang voorafgaat. Er was een live-stream voorzien van het evenement, waarop journalisten uitgenodigd waren. Het aantal blogs dat live via de stream verslag uitbracht van het evenement kon echter op de vingers van één hand geteld worden, toch voor het Nederlandstalige gebied. En voor de lancering in Londen had Samsung een select groepje bloggers uitgenodigd, zelfs de overtocht en overnachting betaald - waar bij de Apple-lanceringen de journalisten staan te smeken om toegang. Kortom: qua hype slaagt de leerling, Samsung, er niet in de leermeester, Apple, te overtroeven.

Maar dit terzijde. Want waar draaide het hele evenement om? De lancering van de Samsung Galaxy IIIS, de opvolger van het vlaggeschip toestel van Samsung. Een toestel dat qua hardware erg gelijkt op de vorige versie, maar dan verbeterd. Een 720p AMOLED scherm, 8 MP en 1,9 MP camera's, 16 of 32 GB opslagruimte (en 64 GB versie volgt nog), met mogelijkheid tot uitbreiding via de microSD sleuf, Bluetooth 4.0, GPS, en een nieuwe processor: de Exynos 4Quad quadcore system-on-a-chip processor.

Het is vooral de software die opvalt: Smart Stay bijvoorbeeld, die via de camera vooraan je ogen volgt om een optimaal zicht te garanderen; S Voice, spraakherkenning à la Siri; S Beam, om grote bestanden snel met andere smartphones uit te wisselen (1 GB in 3 minuten!); Pop Up PLay, om bijvoorbeeld een video te zien terwijl je ondertussen andere apps gebruikt, enz.

Een uitvoerige bespreking bij The Verg en Samsung zelf.
http://www.theverge.com/2012/5/3/2996619/samsung-galaxy-s-ii
http://www.samsungmobilepress.com/2012/05/04/Samsung-Introduces-the-GALAXY-S-III,-the-Smartphone--Designed-for-Humans-and-Inspired-by-Nature



MICROSOFT DEEL 1: VAN MUIZEN TOT MUISJES.
Hoewel software de core business is van Microsoft houden ze zich ook bezig met hardware. Gekend zijn o.a. ook de webcams, keyboards  van dit bedrijf. Maar vooral de microsoftmuizen zijn gekend. Zo bracht microsoft ongeveer 30 jaar geleden al de eerste muis op de markt. En Microsoft wil die muizen ook letterlijk en figuurlijk in de verf te zetten. Voor het derde jaar op rij brengt Microsoft dan ook een reeks gepersonaliseerde computermuizen uit. Ze laten enkele jonge kunstenaars hun gang gaan met muizen en gooien deze als Limited Edition op de markt. In deel 2 gaan we dieper in op deze actie, maar nu nemen we even de PC-muis onder de loep.

De allereerste muizen hadden een trackball, een soort tafeltennisballetje dat over de tafel rolde en door middel van lichtsluizen de bewegingscoordinaten doorgaf aan de PC. Dit balletjessysteem werkte behoorlijk op een ondergrond die niet te glad of te hobbelig was. Een ruwere ondergrond, wat stof of pluisjes konden de muis van streek brengen. Gelukkig deed het (huidige) optische systeem zijn intrede. Alleen in extreme gevallen is het nodig om nu en dan de lens van de laser te reinigen, maar eigenlijk kunnen we spreken van onderhoudsvrij. Bij de nieuwe Wireless Mobile Mouse 3500 Studio Series die op de testbank ligt, wordt gebruik gemaakt van een blauwe led, en deze is zo diep ingebouwd dat reinigen waarschijnlijk nooit nodig zal zijn. Deze muis werkt op bijna elk soort ondergrond, dat we getest hebben. Van ruwe bakstenen muur, tot een wollen dekentje. Alleen op een spiegel of een vensterraam werkt deze optische muis niet. Maar wie gebruikt nu ook een PC muis op een spiegel of een raam?

Een volgende punt van verschil tussen vroeger en nu was uiteraard de aansluiting. De eerste muizen werden aan gesloten op een zogenaamde RS232 of PS/2 seriële poort van de computer. Met de komst van de Universal Serial Bus of USB is dit de norm. Sinds Windows Vista is er trouwens ook geen rechtstreekse ondersteuning van de oude RS232 of PS/2. Nieuwe laptops, notebooks hebben dan ook geen RS232 meer.

Via de connector (RS232, PS/2 of USB) wordt de voeding van de muis voorzien. Tenzij je een draadloze muis gebruikt uiteraard. Bij een wirelessmouse heb je de keuze tussen twee voedingssystemen: (USB)laadstation of batterij. Kies je voor een laadstation dan moet je er wel aandenken dat je de muis regelmatig oplaadt. In de Wireless 3500 een AA batterijtje, en dit zou volgens Microsoft zorgen voor ongeveer 8 maanden muizenplezier. Onderaan de muis zit er een on/off knopje, maar we denken dat weinig gebruikers hiervan gebruik gaan maken. Er is ook geen indicatie waardoor je van boven af kan zien dat de muis aan staat, je moet ze omdraaien om het blauwe ledje te zien. Maar muisjes verbruiken niet veel.  De ontvanger van de 3500 is een nanoreceiver en steekt slechts +/- 7 mm uit de USB connector. Je kan het gerust in je laptop of notebook laten zitten bij verplaatsingen.

Muisjes, inderdaad, want hier komen we bij het laatste punt. Terwijl de eerste microsoftmuizen vrij groot waren, zijn de 3500 Studio series muizen flink gekrompen. Zo meet onze oude microsoft muis +/-  11,5 cm in de lengte en is de nieuwe 3500 ongeveer 9,5 cm. De reden is heel simpel: design. Terwijl vroeger de PC’s fors uit de kluiten gewassen desktops waren, worden muizen nu zeer veel gebruikt bij dunne laptops, notebooks, tablets enzoverder. Hier past geen dikke muis bij. En dit is soms wel een nadeel, zeker als je er veel mee werkt. Een muis moet goed in de hand liggen. De Wireless Mobile Mouse 3500 Studio Series is een ‘tussenmaat’. De kleinere vinden we echt niet handig. We werkten zelf geruime tijd met de 3500 en ze voldoet maar net. (Maar, we hebben dan ook grote handen.)  Microsoft heeft gelukkig ook grotere muizen in het gamma. Het is een kwestie van aanvoelen.

Maar Microsoft heeft nu net deze 3500 reeks uitgekozen om een kunsteditie mee op te bouwen, en dat maakt, dat we met veel plezier de 3500 gebruiken. Over deze Limited Edition meer in deel 2, SKWAK en FNAC. [Paul Liekens]
http://www.microsoft.com/hardware/nl-nl/mice



MICROSOFT DEEL 2: SKWAK EN FNAC
Al meer dan dertig jaar maakt Microsoft PC muizen, daarover ging het in het eerste deel. En we hadden het vooral over het verschil tussen de oudere types en de nieuwe Wireless Mobile Mouse 3500 Studio Series.

Reeds drie jaar op rij gooit Microsoft limited editions op de markt. Dit jaar nemen jonge kunstenaars de hogergenoemde Wireless Mobile 3500 onder handen, en dit met een verbluffend resultaat. Enkele van de kunstenaars van dienst zijn: Sally Zhou uit Shangai, Stina Persson uit Zweden, Kenzo Minami uit New York, de Candase Tchmo en de uit Noord Frankrijk afkomstige SKWAK.

SKWAK was ook aanwezig op de voorstelling van deze ‘kunstmuizen’ in de Fnac te Brussel. SKWAK is vooral bekend van de repetitieve patronen in zijn kunstwerken. En dit is ook aanwezig op één van de door hem versierde muis. De steeds wederkerende ogen en, als je nauwlettend kijkt, de eveneens repetiteve slangetjes zijn echt wel heel mooi, grappig en speciaal. Iets voor wie houdt van de sterke Microsoftkwaliteit met een eigenzinnige vormgeving.

Microsoft deed een onderzoek naar het profiel van IT consumenten. Ze onderscheiden vier grote groepen, nml de Techno Trendsetters, de Go Getters, de Smart Socials en de Media Moderates. De eersten zijn bezeten van technologie, de tweede groep zijn degenen die altijd aan het werk zijn, zonder onderscheid tussen werk en privé. Voor de volgende groep zijn sociale contacten het belangrijkst en de personen die tot de laatste groep behoren, zijn meer gericht op ontspanning en cultuur. Maar deze vier groepen hebben, hoewel de accenten lichtelijk anders liggen, het volgende gemeen: technologie moet betrouwbaar zijn, sterke prestaties leveren, goede prijs/kwaliteit hebben, efficiënt zijn en er goed uitzien. Met andere woorden: design, zowel aan de functionaliteit, het concept als het uiterlijk moet de nodige zorg besteed zijn.  Voor deze vier groepen, en rekening houdend met hun profiel, heeft Microsoft dan ook vier muizenfamilies ontwikkeld, en de kunstenaars zorgden voor het uiterlijk.

Vier groepen gebruikers, het lijkt wel op vakjesdenken. Maar dit is het niet, Microsoft wil het zo strak niet indelen. Maar er bestaan nu eenmaal te onderscheiden groepen mensen. Hier kan men niet buiten. Maar niemand zal strak in het midden van het één of ander hokje passen. En, om terug te keren naar de PC-muizen: je vindt er altijd wel eentje dat bij je past.

Voor de actie rond de artistieke muizen werkt Microsoft samen met Fnac.

Op onderstaande links vind je meer info over de artiesten die medewerken aan deze actie, over de actie zelf en over de computermuizen.

Bovendien kan je ook wallpapers downloaden van deze kunstenaars, zodat je de geschikte achtergrond hebt bij je artmouse.

De limited edition muizen zijn nog ongeveer 6 maanden beschikbaar en de aanbevolen prijs voor een wireless mobile mouse 3500 is 29,95€

Bij aankoop van een SKWAKmuis maak je bovendien kans om een kunstwerk van deze artiest te winnen. [Paul Lieken]
http://www.microsoft.com/hardware/nl-be
http://www.fnacagenda.be/nl/skwak



WINDOWS 8: GEEN DVD PLAYER
Veel kritiek op afwezigheid van codecs

De lanceringsdatum van de nieuwe versie van het Windows Besturingssysteem, WIndows 8, nadert, en daarmee wordt ook steeds meer concrete informatie bekend over het OS. Een van de punten waarop veel kritiek gehoord wordt, is het ontbreken van codecs: wanneer je een nieuwe computer koopt met daarop Windows 8, zal er standaard geen software aanwezig zijn om DVD's af te spelen.

Onbegrijpelijk vinden velen; het argument dat Microsoft aanhaalt is dat de licenties voor dvd-software geld kosten. Hoe is het dan mogelijk, vragen velen zich af, dat VLC een speler kan aanbiden die wél dvd's kan afspelen, en die volledig gratis is? Betaalt VLC dan niet voor die licenties?

Bij ZDNet vind je daarover een heel plausibele uitleg. Het komt erop neer dat VLC gemaakt wordt door VideoLAN, en dat dit een Frans bedrijf is. En volgens de verklaring van Videolan zijn softwares niet patenteerbaar volgens Franse of Europese conventies. Zodat licenties voor softwarepatenten niet van toepassing zijn op de VideoLAN software. Slim gevonden, en VLC bestaat al jaren, zonder dat iemand het een strobreed in de weg gelegd heeft. Maar het is dus wel de verklaring voor het ontbreken van dvd-playback software in Windows 8.

Meer bij ZDNet, en ook in een FAQ die Microsoft zelf gepubliceerd heeft.
http://www.zdnet.com/blog/bott/if-vlc-can-ship-a-free-dvd-player-why-cant-microsoft/4962
http://news.softpedia.com/news/Microsoft-Publishes-FAQ-on-DVD-Playback-and-Media-Center-in-Windows-8-267897.shtml



HTC CAR STEREOCLIP
Je muziek streamen naar de autostereo

Binnenkort komt de nieuwe HTC EVO 4G uit. En die heeft wel iets bijzonders: de Car stereo Clip. Dat is een wel heel handig Bluetooth accessoire, want je kan daarmee audio streamen naar je autostereo.

De Car StereoClip ter grootte van een USB stick heeft een micro USB poort aan de ene kant, waarmee je het toestel kan opladen, en een mannelijke 3,5 mm connector die met een kapje afgedekt is aan de andere kant. De werking is heel simpel: je koppelt de stick via de 3,5 mm connector aan je stereo. En via Bluetooth koppel je de stick aan je HTC toestel. En voilà: je kan muziek streamen van je HTC, die je uiteraard al ergens in een houder in je auto geplaatst hebt. Zo kan je gemakkelijk je muziek op je HTC bedienen, met zo weinig mogelijk afleiding terwijl je aan het rijden bent. De HTC kan trouwens ook gebruikt worden als GPS navigator.

Op YouTube vind je een filmpje waarin de stick voorgesteld wordt. En ook Engadget geeft uitleg.
http://www.youtube.com/watch?v=HNVxmEZj05I
http://www.engadget.com/photos/htc-car-stereoclip-hands-on/#5016710






 
hardware
                            logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]





muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




ARSONIST - HOT SALSA TRIP
[Latin] Buiten mag het dan al miezerig weer zijn, deze band laat de zon binnen schijnen en tovert meteen een sfeer van zonnige stranden, cocktails en heupwiegende dames. Let's Party!
Van de band kan je verschillende albums volledig downloaden bij Jamendo.com.
http://www.jamendo.com/en/artist/340142/arsonist
http://www.jamendo.com/en/track/601187/hot-salsa-trip


ROGER SUBIRANA MATA - SHEDNERYAN 1/4
[electro / soundscape] Dromerige muziek,heel delicaat maar ook bevreemdend. Prachtig van arrangement. Heel filmisch ook. Het hele album is gratis te downloaden. Doen
http://www.jamendo.com/en/artist/339574/roger-subirana-mata
http://www.jamendo.com/en/track/730961/shedneryan-1-4


OTTILIE - IL PLEUT COMME CHIEN
[chanson] Liedjes in de goede Franse traditie à la Brassens: enkel een simpele gitaar, en een heel, heel mooie damesstem. Ook hier weer een heel album gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/351210/ottilie
http://www.jamendo.com/en/track/365265/il-pleut-comme-chien-et-chatte


SAREGAMA - BORDERLESS CONNECTION
[pop/electro] Muziek met rijk bewerkte arrangementen, waarbij het deuntje altijd verder uitgebouwd wordt. Een andere song van deze band gaat helemaal de jazzy drumbeat sfeer op: Saregama & Hemelin Berengnier. Een artiest om te leren kennen!
http://www.jamendo.com/en/track/73209/saregama-hamelin-berengnier-honky-fonky-2007
http://www.jamendo.com/en/track/912119/borderless-connection
http://www.jamendo.com/en/artist/4812/saregama


VRIJDAG HOORSPELDAG: RADIO LORALI

Elke donderdagavond zendt Radio Lorali via de ether en het internet een hoorspel uit.
De programmatie voor de volgende weken vind je op onderstaande afbeelding.
Dus elke donderdagavond van 19 tot 20 uur en de herhaling de woensdag erna van 22 tot 23 uur.
Te beluisteren via de pc op
http://www.radiolorali.be






Netties werkt samen met:

verkenner banner


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De reden waarom mensen in gedachten verzinken is omdat het zo'n onbekend terrein is.
- onbekend -




 
 
oor logo
De nieuwe oogst




BRANDYOURSELF: WIE HEEFT JOU GEGOOGLED?
Wanneer je ergens gaat solliciteren, dan is de kans groot dat je potentiële werkgever je daarna gaat google'n. De webdienst BrandYourself, die bedrijven en personen helpt om te zien wat er over hen te vinden is via Google en daarbij SEO toepast, heeft nu een nieuwe tool bedacht, waardoor je kan zien wie jouw BrandYourself profiel geraadpleegd heeft, en combineert het IP nummer van waarop dat gebeurde, met een database van gekende IP-nummers van bedrijven. Zo kom je te weten vanuit welk bedrijf jouw profiel bekeken werd.
[Taal: ENG]
https://brandyourself.com/
http://mashable.com/2012/05/01/brandyourself-google/


SOUNDCLI.PS: GELUIDJES OP AANVRAAG

Heb je voor een project een achtergrondgeluid nodig, zoals het gebel of de bezettoon van een telefoon, drukte in kantoor, een nachtegaal, dan kan je hier terecht. Op de site kan je zelf gratis geluiden uploaden maar ook downloaden, zonder registratie. Maar wanneer je je registreert, dan kan je een eigen geluidbibliotheek online beheren.
[Taal: ENG]
http://soundcli.ps/


RSS FEEDS VAN POPULAIRE SOCIALE NETWERKSITES
Je kan natuurlijk een voor een je sociale netwerken (Facebook, YouTube, Twitter enz.) aflopen om op de hoogte te blijven van wat je vrienden of de mensen die je volgt aan updates uitgebracht hebben. Maar het is veel gemakkelijker om via een RSS-feed in je favoriete RSS-reader deze updates te lezen. In dit artikel bij Labnol vind je de syntax om deze RSS-feeds zelf aan te maken.
[Taal: ENG]
http://www.labnol.org/internet/rss-feeds-directory/21242/


GRATIS AFBEELDINGEN: MAYANG'S FREE TEXTURES
Meer dan 4.250 afbeeldingen die als achtergrond gebruikt kunnen worden op websites; door ze als tegels te gebruiken die eindeloos herhaald worden, zijn ze geschikt voor websites van allerlei breedten en grootten. Het gebruik ervan is gratis.
[Taal: ENG]
http://www.mayang.com/textures/


GRATIS AFBEELDINGEN: NATIONS ILLUSTRATED
Ben je op zoek naar een afbeelding over een bepaalde plek, dan kan deze site helpen: er staan meer dan 7000 heel mooie foto's gratis ter beschikking, genomen over de hele wereld, en netjes gerangschikt per land/stad.
[Taal: ENG]
http://www.nationsillustrated.com/


GRATIS AFBEELDINGEN: YELLOWSTONE
Van dit natuurpark in de VS bestaan er tal van foto's. De afbeeldingen die op deze pagina verzameld zijn, mag je gratis gebruiken in blogs of artikels, zolang je maar vermeldt waar je ze gehaald hebt. Onderaan het artikel staan trouwens nog andere sites vermeld, waar je dergelijke foto's vindt voor gratis gebruik.
[Taal: ENG]
http://www.nps.gov/yell/photosmultimedia/index.htm


GRATIS AFBEELDINGEN: FREE IMAGES
Op deze Britse site zijn er meer dan 6000 gratis afbeeldingen, opgedeeld in 83 categorieën. Je kan ze gebruiken op websites, printmedia, producten, enz.
[Taal: ENG]
http://www.freeimages.co.uk/


GRATIS AFBEELDINGEN: EVERYSTOCKPHOTO

Dit is dan weer een zoekmachine die je enkel naar afbeeldingen verwijst die je mag gebruiken volgens het Creative Commons principe.
[Taal: ENG]
http://www.everystockphoto.com/


GRATIS AFBEELDINGEN: OPENSTOCK PHOTOGRAPHY
/
Dit is ook een zoekmachine, maar zij gaat voor de gratis afbeeldingen op zoek bij Wikimedia. Ook deze afbeeldingen mag je gratis gebruiken mits bronvermelding onder de Creative Commons voorwaarden.
[Taal: ENG]
http://www.openstockphotography.org/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RAAD DE RELATIE
Bij PWC meent men dat een succesvolle samenwerking gebaseerd is op een goede relatie. Daarom werd een spel bedacht, dat gebaseerd is op je connecties in Linked In. Hoe goed ken je die mensen?
[taal: NL]
http://raadderelatie.pwc.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TEVA THE LIST
Het bedrijf Teva, dat sneakers maakt, heeft een leuke campagne gelanceerd: gebruikers kunnen zelf hun verhalen vertellen, hun leukste outdoor avonturen, en via een facebook applicatie gemakkelijk in vorm gieten. Op de Facebook pagina van het merk kan je de verhalen bewonderen. Alleen... waarom niet op de eigen site van het domen Thevathelist.be, in plaats van op het aartsmoeilijke adres https://www.facebook.com/Teva/app_273697399381481 ?
http://www.tevathelist.com


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VI.BE

Deze site de Vlaamse MySpace noemen gaat misschien een beetje te ver. Maar je krijgt er wel de kans, via de top 10 en de vele nieuwsberichten, om er nieuwe muziek van Vlaamse bands te ontdekken. En community van bands, dj's, fans en key players uit de sector. Bands kunnen er hun muziek en concerten promoten, een blog bijhouden, foto's en video's delen. Absoluut de moeite waard!
[Taal: NL]
http://vi.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SHAKESPEARE IN ANIMATIE
Bij OpenCulture werden de links verzameld naar werken van Shakespeare, die gebracht worden als animatie, gebaseerd op een reeks van de BBC en HBO, "The animated Shakespeare". Het gaat om 12 bekende toneelstukken van Shakespeare. Om de klassiekers in een mum van tijd te leren kennen!
[Taal: ENG]
http://www.openculture.com/2012/04/12_animated_plays_by_william_shakespeare_macbeth_julius_caesar_romeo_juliet_and_more.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: 2012BOOK
De fantasie van de reclameagentschappen is ongebreideld. De ideeën waarmee zij afkomen getuigen vaak van een hoge creativiteit. Neem nu deze campagne van de Mortierbrigade, om de scouts een trendy imago te geven. Daarbij wordt handig gebruik gemaakt van Facebook, gecombineerd met het verzamelen van badges, en het nobele doel van de scouts, want je kan je vrienden redden.
http://www.belgamediasupport.be/opr/Hoe-zal-Facebook-er-uitzien....10/
http://www.youtube.com/watch?v=6lHLvn4CNL4&feature=youtu.be
http://www.2012book.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: HDR FOTOGRAFIE
High Dynamic Range fotografie zorgt voor een onrealistisch effect bij je foto's. Vaak gebruiken fotografen dan nog eens Photoshop om dan met het contrast en de belichting wat te spelen, om van de foto een echt meesterwerk te maken. Bij Inspirationfeed vind je een reportage met 45 prachtige foto's.
[Taal: ENG]
http://inspirationfeed.com/photography/45-amazing-examples-of-hdr-photography/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
sites logo
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/





- Kunnen leukere spotjes het reclameblok redden?
http://www.belgiancowboys.be/advertising/2167
- Gratis tips voor mobiele e-mail marketing [Adv]
http://www.belgiancowboys.be/advertising/2168


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Google-topman Eric Schmidt te gast in College Tour
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3253613/2012/05/10/Google-topman-Eric-Schmidt-te-gast-in-College-Tour.dhtml
- In juli al goedkoper bellen en internetten in ander EU-land
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3253595/2012/05/10/In-juli-al-goedkoper-bellen-en-internetten-in-ander-EU-land.dhtml



digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Goedkopere HP ultrabooks
HP komt met een aantal nieuwe ultrabooks. het betreft goedkopere ultrabooks die zijn bedoeld voor de consumentenmarkt. De ultrabooks die HP (Hewlett-Packard) tot nu toe heeft uitgebracht zijn gericht op zakelijke gebruikers.
http://www.fan.tv/digitaal/hardware/20116-goedkopere-hp-ultrabooks
- Alle informatie over je computergeheugen
RAMMap is gratis software die vooral voor computertechneuten leuk is. RAMMap vertelt je exact wat Windows met je geheugen doet. Hoeveel geheugen wordt gebruikt door hardware drivers?
http://www.fan.tv/digitaal/software/19500-alle-informatie-over-je-computergeheugen




  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- School in Sint-Niklaas gaat tablets in lessen gebruiken 
Het Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie humaniora in Sint-Niklaas zal vanaf volgend jaar de Acer Iconia Tab A510 gaan gebruiken om zo op een moderner en interactiever ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6672
- Sharp pakt uit met 80-inch led-televisie
De nieuwste toevoeging binnen het AQUOS-gamma moet in elk interieur voor een superieure beeldkwaliteit zorgen.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6666


 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Sociale netwerken : de studie die jullie communicatiestrategie zal omvergooien !
http://www.digimedia.be/News/nl/11867/sociale-netwerken-de-studie-die-jullie-communicatiestrategie-zal-omvergooien.html
- 'Communiceren wordt Beleven’ bij TinkerTouch
TinkerTouch ontwikkelt software toepassingen waarmee hun klanten diverse informatie op een interactieve wijze kunnen beleven op multi-touch displays, 'Communiceren wordt Beleven' bij TinkerTouch
http://www.digimedia.be/News/nl/11854/communiceren-wordt-beleven-bij-tinkertouch.html
   

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Het saaiste experiment ooit: en het is online te volgen
http://computertaal.info/2012/05/10/het-saaiste-experiment-ooit-en-jij-kan-het-online-volgen/
 Sabam heeft een volgend slachtoffer gevonden: de dj
http://computertaal.info/2012/05/09/sabam-heeft-een-volgend-slachtoffer-gevonden-de-dj/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Behang tegen 'elektrosmog' ontwikkeld
Duitse onderzoekers hebben een behang ontwikkeld dat elektromagnetische straling moet tegenhouden. Signalen als wifi, gsm en andere dataverbindingen zouden ruimtes die met het behang zijn bekleed nauwelijks kunnen penetreren
http://tweakers.net/nieuws/81905/behang-tegen-elektrosmog-ontwikkeld.html
- Fabrikanten brengen hun versie van de GTX 670 uit
Nvidia heeft de GTX 670 geïntroduceerd. Fabrikanten mogen de videokaart vanaf de eerste dag van hun eigen koelers voorzien en de gpu overklokken. Asus en Zotac zagen hun kans schoon; andere fabrikanten brengen een standaardversie uit
http://tweakers.net/nieuws/81903/fabrikanten-brengen-hun-versie-van-de-gtx-670-uit.html




*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- IWT pompt 1,4 miljoen in 'Uitgeverij van de Toekomst'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/2012/10/iwt-pompt-1-4-miljoen-in-uitgeverij-van-de-toekomst/article-4000093109044.htm
-FOD Economie gaat testen met cloud
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/2012/10/fod-economie-gaat-testen-met-cloud/article-4000093120153.htm







*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be
- Nieuwe flagship phone voor Sony?
http://www.themobilerevolution.be/2012/05/nieuwe-flagship-phone-voor-sony/
- Wat doe je als je een smartphone vindt?
http://www.themobilerevolution.be/2012/05/wat-doe-je-als-je-een-smartphone-vindt/



 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



Voor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)






PC-MYSTERIES: WAAROM MAAKT MIJN PC ZOVEEL LAWAAI?
Verleden week waren wij begonnen met het oplossen van dit probleem, en hadden wij je al aangeraden om, als je computer zulke geluiden begint te maken, je best meteen een backup maakt.
Nu dit gebeurd is, dien je op zoek te gaan naar de oorzaak van het lawaai. Heb je een desktop pc, open die, en luister goed. Gebruik eventueel een holle buis (de tube van een keukenrol bijvoorbeeld) die je tegen de verschillende delen van je computer houdt. Bij een laptop is dat neit zo simpel, want die kan je niet echt gemakkelijk openen. Probeer eventueel de truc met de papieren rol. Maar kan je daarmee de oorzaak van het gekraak niet bepalen, probeer dan via de handleiding van je laptop te zien waar ventilator en harde schijf gelegen zijn. En daarna kan je de truc met de keukenrol opnieuw toepassen.
Is de oorzaak een ventilator, dan kijk je even of er mogelijk iets is (stof, een pluisje, ...) dat de ventilator afremt. Verwijder dat dan. Mogelijk zit de ventilator los - zet hem dan vast. En in het ergste geval kan je de ventilator verwijderen.
Is het een harde schijf, dan heb je helaas geen andere keuzen dan de schijf te vervangen, en de backup die je gemaakt hebt terug te zetten.
http://www.pcworld.com/article/243708/is_that_grinding_sound_the_death_of_my_hard_drive.html



PC-MYSTERIES: INLOGGEN ALS ADMIN ZONDER HET PASWOORD TE KENNEN (1)
Soms wil je een bestand wissen, en krijg je de melding dat je dat niet kan, omdat je niet de nodige rechten hebt als beheerder (administrator). Hoe krijg je die rechten, wanneer je het paswoord voor de beheerder niet kent?
Een eerste methode is snel, maar werkt enkel in XP. Want die versie van het Windows OS bevat een achterdeurtje naar de admin. Daarvoor moet je de computer opstarten in Safe modus: start je computer op, en vooraleer het Windows logo verschijnt moet je op de F5 toets drukken. In dit menu kies je nu Safe Mode. Wanneer het logon scherm nu verschijnt, zal het als gebruiker Administrator bevatten, een logon waarvoor (hopelijk) nog geen paswoord aangemaakt werd. En zo kan je Windows als admin betreden.
Ga vervolgens naar het Controle paneel, naar User Accounts, waar je het paswoord voor de andere admin account kan wijzigen, of een nieuwe admin account kan aanmaken voor jezelf. Start daarna je systeem opnieuw op, log in als beheerder. En in deze modus kan je dus het bestand in kwestie verwijderen.
Morgen volgen instructies voor Vista of Windows 7.
http://www.pcworld.com/article/206809/gain_administrator_access_without_a_password.html



PC-MYSTERIES: INLOGGEN ALS ADMIN ZONDER HET PASWOORD TE KENNEN (2)
Gebruik je Windows Vista of Windows 7, of heeft iemand al dit achterdeurtje bij Windows Xp gesloten, dan kan je het admin paswoord verwijderen met Ubuntu Linux. Dat is niet zo simpel, maar we trachten het toch even ui te leggen.
Om te beginnen moet je de live Ubuntu Linux CD hebben; die kan je gratis downloaden (1). Na download dubbelklik moet je het .iso bestand dubbelklikken. Heb je geluk, dan zal je Windows een programma opstarten dat Ubuntu op een cd kan branden. ZOniet dan moet je ISO Recorder (2) downloaden en installeren, en opnieuw op het .iso bestand klikken. Gewoon het .iso bestand naar een CD kopiëren helpt niet.
Zodra je de cd hebt, volg je de stappen die uitgelegd worden in het artikel bij PC World. Het is niet echt simpel, zoals gezegd, en het vergt wel enige technische kennis.
http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64310-page,1-c,images/description.html
http://www.pcworld.com/article/206809/gain_administrator_access_without_a_password.html


PC MYSTERIES: WAAROM BEVAT MIJN PC ZOVEEL ONGEWENSTE PROGRAMMA'S?

Wie een nieuwe pc koopt, stelt meteen vast dat die vol staat met programma's die probeerversies van software, games, antivirusproducten, enz. Producent die je eigenlijk niet nodig hebt, en er liefst meteen van zou verwijderen omdat ze je systeem alleen maar logger maken.
Nu gebiedt eerlijkheid te zeggen dat het niet Microsofts fout is dat die programma's, in vaktermen "bloatware" genoemd, erop staan. Het zijn de pc-fabrikanten (HP, Dell, Toshiba, ...) die de schuldige zijn. In ruil voor enkele centjes van de software fabrikanten zetten zij hun programma erop, in de hoop dat jij later zal overgaan tot een betalende versie van het product.
Hoe ga je nu te werk om die ongewenste software te verwijderen? Er bestaan tools die heel simpel een lijstje maken van zulke software, waarna jij de verschillende checkboxes kan aanvinken. Zij doen dan het werk voor je. Hoe het werkt, zie je bij PC World in een video. In het filmpje worden o.a. revo Uninstaller en SlimComputer genoemd.
http://www.pcworld.com/article/248354/how_to_remove_preinstalled_software_from_your_new_pc.html
http://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_free_download.html
http://www.slimcomputer.com/


PC MYSTERIES: WAAROM WIL WINDOWS DAT BESTAND NIET WISSEN?
Wanneer je orde wil maken op je computer, dan word je soms geconfronteerd met de situatie waarbij je een bestand wil wissen, maar de melding krijgt dat het niet kan. Waarop jij vloekt. Waarom doet Windows dit?
Wel, vaak is dat voor jouw eigen bescherming. Indien Windows je een bepaald bestand of map niet laat wissen, dan is dat vaak omdat een of andere toepassing dat bestand momenteel gebruikt. En het wissen terwijl het gebruikt wordt, zou ervoor kunnen zorgen dat Windows crasht.
Wat je het best kan doen is je computer herstarten, maar dan wel in safe modus, zodat er zo weinig mogelijk programma's opgestart worden. En vooraleer je ook maar enig programma opstart, probeer je nu dit bestand te wissen.
http://www.pcworld.com/article/217193/why_wont_windows_delete_a_file.html






shareware
                            logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...




DROPBOX: ONLINE OPSLAG
Windows - 17,1 MB - freeware
Bij Dropbox kan je tot 2 GB aan data online opslaan; bovendien kan je via specifieke url's aan je vrienden toegang geven tot die bestanden. Het bijzonder gemakkelijke aan Dropbox is de synchronisatie, die naadloos op de achtergrond verloopt.
http://www.getdropbox.com/


MOBILEGO: JE ANDROID BEHEREN

Windows all - 18,6 MB - freeware
Je kan je Android toestellen als USB toestel aansluiten op je laptop of desktop, en zo vanuit je Explorer beheren. Maar echt vlot verloopt dat niet. Dit progje doet het beter, en kan je perfect bestanden synchroniseren via WLAN.
http://www.wondershare.com/
http://www.chip.de/downloads/MobileGo_47893081.html


AUTORUN DISABLE: BESCHERM JEZELF
Windows all - 2,9 MB - freeware
Wanneer je een externe drager (USB stick, player, Smartphone, ...) op je pc aansluit, wordt er via AutoRun soms iets opgestart. Wil je dat, om veiligheidsredenen, voorkomen, dan kan je dat met dit progje. Zo kan je dan voorkomen dat er een malware vanop een USB stick automatisch opgestart wordt.
[Taal: NL]
http://www.endpointprotector.de/de/index.php/index.php
http://www.chip.de/downloads/AutoRun-Disable_48777647.html


MOBACKUP: EEN BACKUP VAN JE OUTLOOK
Windows all - 2,2 MB - shareware
Dit (Duitstalige) progje zorgt voor een backup van je Outlook: de instellingen, de mails, je signatuur, filters, regels, enz.
http://www.chip.de/downloads/MOBackup_32175262.html
http://www.mobackup.de/


ATTACHMENTS.ME VOOR CHROME
Windows/linux/Mac OS - freeware
Deze extensie voor Chrome zorgt ervoor dat je de bijlagen in je Gmail beter kan doorzoeken; je kan ook zoeken naar trefwoorden. Je moet de extensie wel toestemming geven om je mailaccount bij Gmail te doorzoeken.
http://attachments.me/
http://www.chip.de/downloads/Attachments.me-fuer-Chrome_55638591.html


AVOGADRO: MOLECULEN TEKENEN

Windows all - 9,5 MB - freeware
Je zal het programma wellicht niet elke dag gebruiken, maar sommige mensen zullen heel blij zijn dat het bestaat: het is namelijk een geavanceerd programma om moleculen te tekenen en in beeld te brengen. Er is ook een krachtige plugin architectuur.
http://avogadro.openmolecules.net/wiki/Main_Page
http://www.chip.de/downloads/Avogadro_37109206.html


TIGGIT: GAMES
Windows all - 2,6 MB - freeware
Een goede verzameling indie games - meer dan 300! Bij alle titels krijg je eveneens een screenshot, zodat je toch een idee hebt waarover het game gaat.
http://www.chip.de/downloads/Tiggit_55796480.html
http://tiggit.net/


MYSQL 5.5.24: DATABASE
Windows all - 197 MB - freeware
MySQL is een volwaardige SQL database. Veel webtoepassingen en computerprogramma's maken immers gebruik van een databas, om data op te halen en ter plaatse in vorm te gieten. Meestal wordt de SQL database gebruikt in combinatie met PHP op een Apache HTTP server.
http://www.chip.de/downloads/MySQL_13000125.html
http://www.mysql.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: INSTAGRAM VOOR ANDROID
Android - 13 MB - freeware
Lang voorbehouden voor enkel de gebruikers van iOS toestellen, is er eindelijk een versie voor Android van deze populaire app om foto's te bewerken en meteen te uploaden naar je eigen plek bij dit sociale fotonetwerk. Je kan andere fotografen volgen, hun foto's liken, enz.
http://instagr.am/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: FLIPBOARD VOOR ANDROID
Android - 2,3 MB - freeware
Juicht, bezitters van Android toestellen, want jullie worden deze week echt wel verwend: niet alleen is Instagr.am uit voor Android, maar ook Flipboard, de app die links die je bookmarkt in een prachtige vormgeving steekt zodat je als het ware een eigen magazine hebt. Om deze app te installeren, moet je de APK data installeren. Heb je dat nog nooit gedaan, dan toont Chip.de hoe het moet (in het Duits).
http://www.chip.de/downloads/Flipboard-Android-App_55797764.html
http://www.flipboard.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....



Hartelijk dank voor uw talrijke leuke reacties op onze jubileumeditie nummer 750! Wij ontvingen o.a. van de volgende mensen een mail:
<<<<<
Hallo Hilde en Co,

Gefeliciteerd met jullie Netties nieuwsbrief.
Binnenkort nr 750: een mijlpaal! Jullie slagen er steeds in om iedere week een kwalitatieve en hoogstaande nieuwsbrief in mekaar te steken met voor ieder interessante lectuur. Dit is gewoon ongeëvenaard in het Nederlands taalgebied en ver daar buiten.
Ik ben ingeschreven op jullie nieuwsbrief sinds +- 2002 en ik bezit zelfs nog de 'NETTIES CD 1' daterend van april 2002.

Doe zo verder en maak iedere week jullie abonnees blij met de Netties nieuwsbrief.
Op naar nummer 1500 (en meer).

Met vriendelijke groeten,

Bob BAL
2530 Boechout.
>>>>>>>>

<<<<
Hoi Hilde
 
ik heb nog leren werken met qbasic en dos 3.1 en hoger (tot 6.xx)
ik heb oa. nog dat spelletje veel gespeeld (game 3 gorillas)  : http://www.dosgames.com/forum/about10690.html
heb leren surfen met altavista en op netscape
leerde typen en dingen doen met wordperfect...
ging naar cybercafes omdat internet thuis te duur was, en inbelmodems lawaai maakten (en de vaste lijn "blokkeerden")
moest voor mijn 1e pc een harddisk apart kopen... 40 mb voor denk ik 20.000 BEF (500 euro)
en dat was toen met monochroom scherm (hercules?!)
en met floppys van 720k en later 1.44mb ...
enz enz
en speelde toen (voor de pc tijd) zo een spelletjes: http://www.pica-pic.com/
 
*zucht* 

Dave Lahousse
>>>>>>


<<<
Laat het ons doen zoals op FB, Netties IS internet, kort en krachtig.
Ik weet niet hoe lang ik al lees maar het is net als een weekend, dat hoort bij de week.

Doe zo verder ik heb geen klagen!
Beleefde groeten van R. Scheers
>>>>


<<<
Zonder twijfel de beste nieuwsbrief in Nederlandstalig internetland , ook de website mag er gerust zijn , hoewel het daar soms nogal druk overkomt , nu nr 750 van de nieuwsbrief er aan komt dank ik u van harte met de vele goede brieven die ik de vele jaren dat ik u volg reeds heb mogen ontvangen, ik hoop dan ook dat u verder gaat op de ingeslagen mannier en op naar de 1000 zou ik zeggen , proficiat voor deze prestatie
De Pauw Eddy
>>>

<<<
Beste redactie,
Ik wens U het beste voor de toekomst. De info over medianieuws en zo veel nieuwe gegevens doet mij veel plezier en genoegen. Met  mijn 79 ben ik de trouwste
lezer van het eerste nummer het heeft mij nooit verveeld doch veel kennis bijgebracht. Nogmaals bedankt voor Uwe nieuwsbrieven.
Proficiat
Groetjes Marc Berkmans
>>>

<<
Hallo Hilde
U schrijft   "Netties mag zich met de gepaste trots als een "                  U had gerust mogen schrijven "met erg veel trots"
Het is geweldig om elke week maar weer een zo uitgebreid en leesbaar E-zine te mogen ontvangen.
Ik hoop nog vele jaren mee te mogen lezen.
willem uit IJsselmuiden  nederland
>>>

<<<
Dag Hilde,
dat moet al ongeveer 10 jaar of langer zijn dat ik vaste lezer ben van jullie Netties, “toendertijd” wel eens onderbroken om enkele weken op verlof te gaan (lang geleden, toen de dieren nog spraken en toen de inbox beperkt was tot 50), ook wel eens veranderd van @telenet naar @hotmail en zo, maar dat mag de pret niet bederven.
Wel heb ik vroeger jaren eens ondervonden dat dagelijkse netties niet noodzakelijk terug te vinden zijn in de wekelijkse netties...
ik kan me nog herinneren dat ik Jullie daarover bevraagd heb..... Those were the days....
Maar zoniet dagelijks, dan zeker wekelijks zijn er interessante sites aangestipt die ik bijgehouden heb, gedownload heb: prachtig: DANK U NETTIES !
De laatste tijd had ik af en toe en probleempje met (voor mij althans) spam-mails waarvan ik niet afraakte.... ook daarvoor heb ik Jullie aangeschreven (aangemaild) doch daar is helaas nooit een bevredigend antwoord op gekomen, maar dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat Jullie het razend druk hebben.
Misschien een ideetje: lezers die in de weekendeditie een probleem aankaarten in, bijvoorbeeld, een lezersprobleemhoofdstuk, ‘n verbeterde ask Jives of zo ..... Ask Hilde hahaha.
En waarop dan eventueel andere vrienden lezers,lezeressen toegevoegde waarde kunnen bijbrengen.
Misschien ook een ideetje om een wekelijkse “poll” te organiseren over nettiesditjes of nettiesdatjes die dan de week erop gepubliceerd worden....
Maar laat U vooral niet genoodzaakt voelen als dat de kwaliteit van de rest omlaag trekt.
 
ik ben op meerdere (allerhande) nieuwsbrieven geabonneerd, doch de “netties” steekt er wel bovenuit qua degelijkheid,bekwaamheid,oprechtheid, no-nonsens, no zever.
Proficiat Hilde en Je crew, en nog 750 keer méér van dat !
 
Jan
>>>


<<<
Beste Hilde,

Eerst en vooral een hele dikke proficiat voor je onophoudelijke inzet aan het e-zine!
Zelf heb ik er geen idee (meer) van hoe lang ik Netties lees!  In 1998 maakte ik kennis met internet, en jouw digitaal magazine was alvast bij eerste favorieten. De techniek rond smartphones lees ik graag, al gebruik nog steeds een elementaire gsm van 25 euro. Als ik zie hoeveel mensen er op de trein naarstig bezig zijn met naar hun toestellen te staren geeft dat soms een asociaal gevoel. Dat is een beetje jammer. Een luidruchtige bende op het openbaar vervoer is daarentegen ook schering en inslag, en dat vind ik pas storend.
Dank zij Netties blijf ik toch bij om te weten welke vernieuwingen er tegenwoordig zo razendsnel bijkomen. Dank zij de RSS-feed blijf ik op de hoogte via mijn desktopcomputer (van 's morgens tot 's avonds). Maar niet voortdurend natuurlijk. Mijn zicht is niet zo best. Maar met CTRL + scroll is de groot snel aangepast.
Bij de 750-ste editie hoor een mooi feest. Misschien een samenkomst in een van de talrijkre recreatiedomeinen in Vlaanderen (het mag ook Wallonië zijn hoor). Of misschien een een toffe wedstrijd waaraan prijzen verbonden zijn. Laar er in dat geval een iPhone te winnen zijn ... !

Succes gewenst!

Met vriendelijke groeten,

Lode Vlayen
>>>
 


Onze voltallige redactie dankt jullie allemaal erg hartelijk voor deze reacties en hoopgevende woorden. Onze wangen blozen ervan, en onze ogen glunderen!




 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
De weg naar succes is meestal onderbroken wegens werken.
-anoniem