netties banner




Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
4/8/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be




INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord




Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 711 van 30/7/2011



Gegroet lezer,

Omdat wij bij onze rondvraag naar de lengte van de Netties-nieuwsbrief toch van verschillende kanten te horen kregen dat die toch wel wat lang was, hebben wij besloten een iets gewijzigde tactiek toe te passen, die ook de lezers moet kunnen behagen die vonden dat de lengte prima is.
Voortaan streven wij naar één langer nieuwsartikel per dag, waarop dieper ingegaan wordt op een bepaald onderwerp, gevolgd door twee kortere berichten. Zo is iedereen (hopelijk!) tevreden.
Deze week werd het concept meteen al toegepast. Laat u ons weten wat u ervan denkt? Wij onderzoeken trouwens ook nog de mogelijkheid om de vormgeving wat aan te passen, zodat u de artikels die u interessant vindt gemakkelijker kan delen met uw vrienden via Twitter, Facebook enz. Nog even geduld!

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!



verkenner banner



Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




IN 2005 WAS "PODCAST" WOORD VAN HET JAAR. EN NU?

Om maar meteen de ongeruste lezer gerust te stellen: neen, podcasts zijn niet dood. Integendeel. Ze krijgen weliswaar niet de aandacht die ze verdienen, maar echt "niche" kan je ze niet noemen. In het VK bijvoorbeeld heeft meer dan 8 miljoen volwassenen (dus 16% van de volwassen bevolking) al een podcast gedownload, en de helft van hen luistert minstens een keer per week naar een podcast. Wat nog altijd groter is dan de mensen die Twitter gebruiken. Podcast zijn dus wel degelijk springlevend, alleen zitten ze een beetje onder de radar. En zijn er sommige dingen die verbeterd kunnen worden.

Even toch verklaren wat een podcast is: een audioshow waarop je je (gratis) kan abonneren in je podcastreader of je iTunes; telkens er een nieuwe aflevering van de show uitkomt, wordt die meteen gedownload naar je computer, zodat je hem kan beluisteren waar en wanneer je wil, op je computer, je draagbare player of je smartphone. Die show kan vanalles zijn. Het meest gekend zijn de programma's die op de gewone radio uitgezonden werden, maar die je ook kan downloaden om later, op het moment dat jou past, te beluisteren. Enkele voorbeelden: Fried'l (Fried'l Lesage, uitzending op radio1 op zondagochtend), Interne Keuken (met Koen Fillet, uitzending zaterdagmiddag op radio1), De Raadkamer (uitzending zaterdag om 10u op Radio2), enz. Hierbij moet het ons toch van het hart dat de klassieke radio deze podcasts (of noem het in dit geval liever "on demand radio") stiefmoederlijk behandelt. Er bestaat bijvoorbeeld geen overkoepelende site waar je alle VRT-podcasts vinden kan - wel per zender. En er worden ook te weinig interessante programma's als podcast aangeboden - Radio1 zijn er slechts 2 te verkrijgen als podcast. Terwijl dit toch wel de ideale manier is om, wanneer je een uitzending gemist hebt, die later te kunnen beluisteren. Vergen die podcasts dan zoveel meer bandbreedte? Of zijn hier weer de auteursrechten de spelbreker, omdat er soms muziek in voorkomt? Wij zouden niet liever hebben dan alle radio-uitzendingen on demand te kunnen beluisteren. Maar dan wel als download om op de player te zetten, in plaats van altijd gekluisterd te zijn aan de computer. Als het probleem bij de auteursrechten ligt, kan het toch niet zo moeilijk zijn om een tool in te bouwen die slechts één keer beluisteren van de podcast mogelijk maakt? Het is onbegrijpelijk dat een radiozender deze kans om meer luisteraars te winnen aan zich voorbij laat gaan... Of worden die luisteraars niet meegeteld voor luistercijfers en dotaties?

Een andere soort podcasts, het merendeel eigenlijk, zijn de speciaal als podcast gemaakte uitzendingen, shows, zoals onze favoriete Engelstalige tech podcasts Buzz Out Loud en Tech News Today, en de super steengoede Vlaamse Tech45 podcast, waarover wij het al vaker gehad hebben, en die een ongezien professioneel gehalte bereikt. En denk bijvoorbeeld aan BlindeLinks, een uitzending die draait over ICT en mensen met een visuele handicap.
Toen de podcasts nog maar net van start gingen, werd gedacht dat dit soort podcasts de kans zou zijn om iedereen aan het woord te laten - iedereen zou zijn eigen podcastje kunnen maken en daarin zijn zeg doen. Amateurisme volop dus. Maar met de jaren is dat amateurisme verdwenen, en zijn podcasts springplanken geworden naar een carrière bij de "echte" radio. Nu is het zelfs zo, weet BBC te melden (1), dat wie nu bij een radiozender binnenstapt met een idee voor een nieuw programma, meteen de vraag voorgeschoteld krijgt: "Maar waarom heb je dat programma nog niet gemaakt, als podcast"?
Zulke podcasts krijgen trouwens eindelijk de erkenning die ze verdienen. De Sony Radio Academy Awards (de oscars van de radio-industrie) kennen nu ook awards toe aan onafhankelijk geproduceerde, individuele podcasts. Dit jaar bijvoorbeeld ging die naar Answer Me This, een show die 50.000 keer per week gedownload wordt.


Maar er zijn ook ook muziek podcasts, zoals Dave's Lounge, Best of MySpace, Idyllic Music, waarin nieuw talent aan de bak komt, en je als luisteraar menige knappe ontdekking kan doen. En daar willen wij dan weer een opmerking over maken die sommige lezers zal verbazen, die weten hoezeer wij afkerig staan van iTunes en de iPod/iPhone. Want hoor je een muziekpodcast, en vind je een song goed, dan wil je daar meer over weten. Bij de traditionele MP3 kan dat niet - die geeft alleen geluid, je kan hoogstens info vinden in de tags, en als je geluk hebt heeft de maker van de podcast gezorgd voor een afbeelding die de hele duur van de podcast vertoond wordt (album art). Er bestaat echter iets als Enhanced Podcast. Daarbij krijg je, per song in de podcast, extra informatie en kan je naar de site van de artiest surfen. Dat doe je dus niet op een gewone MP3 player, wel op een smartphone bijvoorbeeld die dit formaat ondersteunt. En dat doen weinig toestellen - wat wel jammer is. Om zo'n enhanced podcast te kunnen beluisteren moet je beroep doen op iTunes en de iPod/iPhone.

Een mooi achtergrondartikel over de evolutie van podcasts vind je bij BBC (1). Wikipedia vertelt je meer over enhanced podcasts (2). En vergeet vooral niet de podcasts van Tech45 te beluisteren - die mensen verdienen je achting (3).
Meer links naar podcasts hebben? Wie wil kan mijn hele bestand met links naar podcasts krijgen. Stuur me gewoon een mailtje.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/click_online/9545533.stm
http://tech45.eu/
http://en.wikipedia.org/wiki/Enhanced_podcast


CHINA NEEMT STAPPEN TEGEN VALSE APPLE SHOPS
"Made in China" namaak groots aangepakt
Verleden week sloeg een blogposting van ene BirdAbroad in als een bom: hij vertelde hoe hij in een niet zo'n heel grote Chinese stad, Kunming in de Yunnan provincie, tot zijn verbazing een Apple winkel ontdekte. Alles leek perfect - het logo, de stijl van de winkel, de sfeer, de producten. Alleen: in die stad heeft Apple geen officiële verdeler. De hele winkel was nep. Of de producten die er verkocht werden ook nep Apple artikels waren, dat is nog altijd niet duidelijk. Echte Apple producten, gemaakt door de Chinese fabrieken die ook voor Apple werken, maar een centje buitenaf verdienen? Of echte Apple producten, maar onder de radar gekocht, om ze in het o zo op luxe beluste China te verkopen? Of goedkope imitaties, die niet de kwaliteit hebben van de echte producten?
Feit is dat het artikel op het blog van BirdAbroad (1)(2) een schokgolf veroorzaakte, waarvoor zelfs de Chinese autoriteiten niet doof kunnen blijven. Er zijn nu controles aangekondigd naar de vergunning van de winkel, of het gebruik van de naam en het logo van Apple in de winkel toegelaten zijn, enz. (3)
http://birdabroad.wordpress.com/2011/07/20/are-you-listening-steve-jobs/
http://birdabroad.wordpress.com/2011/07/23/fake-apple-store-update-with-video/
http://www.reuters.com/article/2011/07/23/us-china-apple-idUSTRE76M2NP20110723


PYAPAL EN LONDENSE POLITIE WERKEN SAMEN
Proberen illegale websites financieel uit te hongeren
PayPal gaat samenwerken met de politie van Londen en het IFPI om de financiële kraan van websites waar illegale muziek verkocht wordt, droog te leggen en het aanbieden van die muziek financieel onaantrekkelijk te maken.
Het schema werkt als volgt: het IFPI meldt aan de politie dat een site illegale muziek te koop aanbiedt. De politie onderzoekt dat, en vraagt aan de verkoper om te bewijzen dat hij een licentie heeft voor de aangeboden muziek. Vindt de politie die licenties onvoldoende, dan geeft ze dit door aan PayPal, dat dan de geldkraan naar die site dicht draait.
Wat op zich allemaal lovenswaardig is. Deze anti-piraterij maatregel draait niet rond gewone burgertjes die af en toe een song illegaal downloaden, maar rond "bedrijven" die "muziek verkopen", dus geld verdienen aan illegale dingen, op de kap van de muzikanten. Daar kan je dus niet tegen zijn. Het enige wat wel ontbreekt in deze hele gang van zaken, is, zoals de laatste tijd helaas veel vaker gebeurt, een rechter die zich baseert op democratisch gestemde wetten om de bevindingen van de politie aan de waarheid te toetsen, en de "verdachte" het recht op wederhoor geeft.
PayPal is trouwens niet de enige om akkoord te gaan met deze procedure, ook MasterCard en Visa passen dit sinds enkele maanden toe. Een redelijk kritisch artikel hierover bij Ars Technica (1)
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/07/paypal-joins-london-police-bid-to-financially-starve-illegal-websites.ars


GOOGLE GAAT TOCH WAT VOORZICHTIGER OM MET CONCURRENTEN
Toch blijft de zweem van diefstal en bevoordeling bestaan
Hoe meer volk de zoekmachine trekt, hoe machtiger haar positie. Het al dan niet opgenomen zijn in de lijst van zoekresultaten kan voor een bedrijf het verschil uitmaken tussen leven en dood. Dat heeft geleid tot een hele industrie - search engine optimization (SEO), search engine advertising (SEA) zijn maar enkele van de nieuwe vakken die ontstaan zijn met als doel een betere positie in de (Google) zoekmachine te krijgen.
In het begin was dat nog een zuiver spel. Google had alleen zijn zoekmachine, met enkele nevenrubrieken zoals News, Images, enz. Maar de laatste tijd heeft Google zijn terrein uitgebreid, met o.a. Google Places. Dat kan je het best omschrijven als een laag boven de Google Maps, waarop bedrijven zichzelf kunnen aanprijzen en waar reviews van bijvoorbeeld restaurants te vinden zijn. En daar ontstond een probleem. Want voor die besprekingen putte Google uit informatie die bij andere gelijkaardige externe webdiensten te vinden zijn, zoals Yelp, TripAdvisor, Citysearch. Waardoor Google hen een deel van hun bestaansreden ontnam.
Die externe bedrijven namen dat niet, en beschuldigde Google van diefstal van hun content. De Amerikaanse Federal Trade Commission stelde dan ook een onderzoek in naar concurrentievervalsing. Google heeft de uitslag van dat onderzoek niet afgewacht, en zelf actie ondernomen: sinds enkele dagen maakt het geen of toch veel minder gebruik meer van de besprekingen van die externe bedrijven. Wall Street Journal stelde vast dat het aantal besprekingen voor een bepaald restaurant in New York van 3.000 verleden maand teruggevallen is naar 60 nu.
Wat een positief gebaar is van Google, maar de concurrenten van Google toch niet helemaal tevreden kan stellen. Zij verwijten Google dat het nog altijd haar eigen diensten bevoordeelt bij de zoekresultaten. Zoek je naar een restaurant, dan zal je bovenaan de bespreking vinden bij Google PLaces, en dan pas de bespreking van Yelp en co.
Nu heeft Google uiteraard volkomen het recht om dit te doen - het is haar eigen zoekmachine. Maar gezien de dominantie die Google heeft, kan de vraag terecht gesteld worden of Google niet van die dominante plaats misbruik maakt om haar concurrenten het leven onmogelijk e maken.
Meer hierover bij Wall street Journal.
http://online.wsj.com/article/SB10001424053111904233404576462420054134918.html


COMMENTAREN OP FACEBOOK WORDEN MULTIMEDIAAL
Voor bedrijven een uitstekend bericht!
Google+ laat nog altijd geen bedrijfsaccounts toe. Integendeel: de voorbije dagen werd al wie het aangedurfd had een account aan te vragen voor zijn bedrijf of webdienst, afgestraft. Ford, Disney, zelfs Mashable, allemaal moesten zij eraan geloven, want zij kregen een bericht van Google dat enkel accounts met échte namen van personen (voornaam, achternaam) toegestaan zouden worden. (1)
Facebook ondertussen is uitgegroeid tot hét marketing middel bij uitstek voor de merken. Dit heeft zelfs geleid naar een nieuwe industrie: social video marketing - een video maken rond een bedrijf, die dan door virale werking via de sociale netwerken verspreid moet raken. Voor de mensen uit deze industrie is er nu een heuglijk bericht: de commentaren op Facebook worden meer multimediaal. Wanneer iemand een link vermeldt in een posting of status update, dan krijg je een "expanded view" te zien bij het bewegen van de muis over die link. Je zal, met andere woorden, een thumbnail preview krijgen van wat in die link te zien is; verwijst de link naar een video, dan zal je de video in een "preview" kunnen bekijken - kort of zelfs helemaal - zonder de pagina te moeten verlaten.
Facebook heeft er wel de optie ingebouwd dat degene die de posting doet of het commentaar schrijft, de optie heeft om deze preview uit te schakelen (2) (3).
Is daarbij iets fout gelopen? Feit is dat Facebook weer de zoveelste blunder gemaakt heeft, doordat alle video's, ook degene die op privaat stonden, in preview bekeken konden worden door je vrienden. En dat zal zeker de bedoeling niet geweest zijn..(4).
http://plus.google.com/116098411511850876544/posts/4t8sFLLK4hK
http://www.reelseo.com/video-facebook-comments/
http://www.insidefacebook.com/2011/07/21/facebook-comment-previews/
http://techcrunch.com/2011/07/24/facebook-glitch-revealed-thumbnails-descriptions-of-friends-private-videos/


CONTROLEER MET EMBEDPLUS HOE EEN YOUTUBE FILMPJE BEKEKEN WORDT
Rechtstreeks linken naar fragment in filmpje
Verleden week hadden we het al over Bookmarkq, een dienst waarbij je rechtstreeks kan linken naar een fragment in een tekst. TheNextWeb meldt dat er iets dergelijks bestaat voor video: EmbedPlus.
Deze dienst zorgt ervoor dat je meer controle krijgt over de manier waarop YouTube filmpjes vertoond worden, wanneer je in een blogposting de link legt naar zo'n filmpje. Je kan bijvoorbeeld de grootte van de film bepalen, en dus exact het moment waar het filmpje begint en eindigt, zodat je enkel het fragment toont van een langere film bijvoorbeeld.
Je kan ook scènes markeren, zodat de bezoeker rechtstreeks naar bepaalde scènes kan gaan in de video. Verder kan je reacties op Twitter en YouTube hierover tonen, en je eigen commentaren toevoegen dat dan exact op een bepaalde plek in de video verschijnt. De bezoeker kan ook in- en uitzoomen op de video, en in vertraagd beeld bekijken. TheNextWeb heeft een uitvoerige bespreking van deze tool.
Heb je een Wordpress blog, dan moet je eerst een speciale plugin moeten installeren om EmbedPlus te laten werken. Maar voor andere blogplatforms zoals Blogger of Tumblr werkt de dienst zonder meer.






http://thenextweb.com/apps/2011/07/19/embedplus-lets-you-control-how-a-youtube-video-is-watched/
http://www.embedplus.com/




MAG JE NOG ANONIEM ZIJN OP HET WEB?
Gaat Google te ver met zijn nadruk op echte namen?
Zoals we gisteren al even aanstipten, is Google erg streng in zijn beleid om (voorlopige) enkel accounts van bestaande mensen toe te laten in Google+. Name van bedrijven zijn niet toegelaten, en ook geen pseudoniemen. Wat natuurlijk meebrengt dat iemand die Violet Blue heet, heel wat last heeft om te bewijzen dat dit haar echte naam is.
In een opmerkelijk artikel in GigaOm stelt Mathew Ingram de vraag of Google (en Facebook, want dat past ook dezelfde politiek toe) niet te ver gaat met het aandringen op echte namen: is het wel een goede zaak dat online anonimiteit verdwijnt? Enerzijds is het de anonimiteit die tal van gebruikers ertoe aanzet om zomaar de ergste onzin, de meest liederlijke, beledigende, discriminerende taal uit te slaan, om dingen te doen die ze nooit zouden doen als ze zich niet beschermd wisten door anonimiteit. Maar anderzijds kunnen er perfect plausibele redenen zijn om anoniem te blijven, of toch om je online leven uit te bouwen onder een pseudoniem.
Politieke dissidenten bijvoorbeeld blijven best anoniem, zoniet worden door de regimes waartegen zij zich verzetten nog meer vervolgd. Deelnemen aan een forum over een bepaalde ziekte, een sexuele voorkeur, al je ook het liefst anoniem of onder een pseudoniem doen. Zal het internet nog het internet blijven, indien die anonimiteit teloor gaat?
Zoals Ingram het stelt: "Het internet was een plek waar niemand wist of je een hond was, nu willen diensten zoals Google niet alleen weten of je een hond bent, ze willen ook je papieren zien". Je kan je trouwens ook afvragen of Google, bij het aandringen op je echte naam, wel het welzijn van het internet, of althans van de eigen Google+ dienst op het oog heeft. Vergeet immers niet dat Google eigenlijk allemaal draait rond advertenties, dat het een product verkoopt (jij), en dat dat product waardevoller wordt met elk bijkomend gegeven dat Google hieraan kan toevoegen. Een naam plakken op dat product is dan ook de ultieme zet.
Maar lees zelf het artikel bij GigaOm - en natuurlijk ook de commentaren waarin zoals gewoonlijk zinnige dingen gezegd worden - zelfs door mensen die op het forum reageren onder namen zoals Rich, Adam G., The Lone Deranger....
http://gigaom.com/2011/07/25/google-and-the-loss-of-online-anonymity/


MOZILLA KONDIGT BOOT TO GECKO PROJECT AAN
Nieuw besturingssysteem gebaseerd op standaard webtechnologieën
Moet het nog gezegd worden dat het huidige mobiele landschap erg gefragmenteerd is? Er zijn verschillende besturingssystemen die als silo's naast elkaar staan, en niet interoperabel zijn. Binnen die silo's is er dan nog een verdere fragmentatie, vooral dan bij Android. Een ware hel voor de programmeur, die niet alleen verschillende versies moet uitbrengen van zijn product, maar bovendien de hele tijd moet werken aan updates voor nieuwere versies van al die besturingssystemen.
Mozilla, de groep achter de Firefox browser, de Thunderbird mailclient, de Songbird mediaplayer, heeft nu een experimenteel project aangekondigd, Boot to Gecko (B2G). De bedeling is een nieuw besturingssysteem ontwikkelen dat de nadruk legt op standaard-gebaseerde webtechnologieën. Met als eerste concrete project een software omgeving creëren voor mobiele toestellen zoals smartphones, het terrein waar die fragmentatie het prangendste is.Mozilla wil met B2G aantonen dat een open web, gebaseerd op standaards, een valabel alternatief kan worden voor de huidige situatie. En wij kunnen niet anders dan dit initiatief van ganser harte toejuichen!
Meer hierover bij Ars Technica en Cnet. (1) (2)
Er is trouwens nog nieuws van het Mozilla front. Google heeft namelijk haar knoppenbalk voor de Firefox browser plots stopgezet, die naast de zoekbalk tal van andere functies bevat, zoals de mogelijkheid om je bookmarks op een webserver te bewaren, het vertonen van de PageRank van een website, enz. Veel van die functies, aldus Google, zitten nu in de browser zelf, en dus is de knoppenbalk overbodig geworden. Afgevoerd dus, versie 5 van Firefox werkt niet meer met de Google knoppenbalk. Wat veel gebruikers, die echt wel blijven vasthouden aan die knoppenbalk, er dan weer van weerhoudt om te upgraden naar versie 5.... (3). Mozilla probeert de gebruikers op twee manieren te helpen: enerzijds de spullen die ze in die balk bewaard hebben recupereren of overzetten naar een nieuwe dienst, en anderzijds de mensen overtuigen om toch naar versie 5 over te schakelen, om veiligheidsredenen, en zich erbij neer te leggen dat de Google toolbar toch niet komt.
http://download.cnet.com/8301-2007_4-20083238-12/mozilla-building-mobile-os-to-battle-chrome/?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20&dlvrit=142337
http://arstechnica.com/open-source/news/2011/07/mozilla-eyes-mobile-os-landscape-with-new-boot-to-gecko-project.ars
http://news.cnet.com/8301-30685_3-20082056-264/mozilla-jumps-to-deal-with-google-toolbar-demise/


HET KON NIET UITBLIJVEN: PLUSROULETTE
Hangout van Google+ opgesmukt
Nu is hij in het verdoemdenhoekje geraakt, maar enkele maanden geleden maakte Chatroulette grote furore. Bij deze dienst kon je namelijk een 1-op-1 videogesprek houden met een volkomen vreemde, willekeurig gekozen door het programma. De dienst bouwde zich binnen de kortste keren een reputatie op: de grootste gekken, in alle mogelijke stadia van aan- of uitgekleed zijn, en van opgewondenheid, kon je er plots op je beeld zien verschijnen. Een reputatie die ongetwijfeld geholpen heeft om de dienst in de kortste keren superpopulair te maken.
Toen Google bij zijn nieuwe sociale netwerk Google+ de "Hangouts" voorstelde, werd door commentaren onmiddellijk grinnikend toegevoegd: stel je voor, Hangouts, gecombineerd met Chatroulette! Het lijkt immers erg aantrekkelijk om lukraak "binnen te wippen" bij hangouts van andere mensen.
En ja hoor, de eerste diensten die zoiets aanbieden zijn een feit. Met PlusRoulette kan je zo een publieke Google+ Hangout creëren, waaraan mensen kunnen deelnemen, ook als ze niet tot jouw cirkels behoren. Je moet gewoon een hangout aanmaken, en de URL daarvan op PlusRoulette vermelden. Of je kan gewoon een van de reeds bezig zijnde hangouts vervoegen, via de lijst die je op PlusRoulette vindt. (1)
Een tweede dienst, GPHangouts, biedt een gelijkaardige mogelijkheid; het verschil tussen beiden is dat je bij GPHangouts eerst een hangout moet aanmaken vanuit je Google+ account, terwijl je bij PlusRoulette een hangout kan aanmaken vanop de website van PlusRoulette.(2)
En vermits de identiteit van de gebruiker gekend is, via zijn Google+ account, zal je wellicht geen creeps tegenkomen zoals bij ChatRoulette. Of is dat juist wat Chatroulette zo spannend maakte? (3)
http://www.plusroulette.com/
http://gphangouts.com/#
http://techcrunch.com/2011/07/24/chatroulette-google-hangouts-plusroulette/


BOEKVERKOPERS HALEN BAKZEIL IN DISCUSSIE MET APPLE
Geen verwijzing meer naar eigen webshop in de app
Apple veroorzaakte enkele maanden geleden opschudding toen het haar voorwaarden aankondigde voor de verkoop van content via de iTunes AppStore: kranten, magazines, boekverkopers die een app voor de iPhone of iPad uitbrengen, en hun content via deze app leveren zouden maar liefst 30% commissie moeten betalen op hun digitale kranten en boeken. En om te vermijden dat de uitgevers de gebruiker zouden doorsluizen naar de eigen winkel om de content aan te kopen, zou het verboden worden om vanuit de app te verwijzen naar die winkel.
Het voorbije weekend heeft Apple voor het eerst die regel toegepast; gevolg: verschillende uitgevers hebben hun app aangepast, en de button verwijderd die naar de eigen winkel verwijst. De gebruiker die een nieuwe boek wil kopen voor zijn e-reader app moet naar zijn browser (safari) gaan en daar manueel het adres gaan intikken . Wat natuurlijk te gek voor woorden is, en het gebruiksgemak van de app helemaal onderuit haalt.
Verschillende uitgevers overwegen daarom een app uit te brengen die in de browser werkt en volkomen op HTML5 draait. Kobo bijvoorbeeld heeft een app aangekondigd die in Safari draait op de iPad, iPhone of iPod Touch, en dezelfde functies bevat als de gewone iOS app. Als andere uitgevers dit voorbeeld volgen, kan je je afvragen of Apple met zijn (toch wel merkwaardig hoge) commissie niet in eigen voet aan het snijden is. Het jaagt de uitgevers weg uit de App Store, en Apple dreigt daardoor ook de commissie te verliezen op de verkoop van de apps van die uitgevers. Anderzijds zijn er tal van waarnemers die verheugd reageren op het feit dat de uitgevers terug zouden grijpen naar HTML5 en de browser, in plaats van apps, omdat dit de fragmentatie van het web zou tegengaan.
Nog andere waarnemers wijzen er fijntjes op dat de enige online boekwinkel die nu perfect, naadloos werkt op de iOS toestellen.... de iBookstore van Apple zelf is. En misschien was dat uiteindelijk wel de hele bedoeling van Apple, de concurrenten het leven zuur maken?
Meer bij Cnet, Splatf en readWriteWeb.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-20083448-93/kobo-creating-html5-web-app-to-buffer-apple/
http://www.splatf.com/2011/07/kindle-screenshots/
http://www.readwriteweb.com/archives/apples_new_rules_prompt_more_e-readers_including_k.php



NU OOK ONBEPERKTE OPSLAGRUIMTE BIJ YOUSENDIT
Komt daarmee in vaarwater van Dropbox
Wil je een groter bestand via mail doorsturen, dan word je meteen al geconfronteerd met de limiet die de meeste providers toepassen voor de bijlagen, en die niet meer mag zijn dan één of twee megabyte - amper genoeg om enkele fotootjes te sturen. Daarom maken de meeste internauten gebruik van een dienst zoals Dropbox: je uploadt het bestand, en stuurt de link ervan door naar je correspondent die dan zo het bestand kan binnenhalen. Deze functie is trouwens maar één van de vele toepassingen waarvoor je Dropbox kan gebruiken, naast online backup, het bewaren van je eigen documenten om er overal toegang tot te hebben, enz.
Nu krijgt Dropbox toch wel wat concurrentie van YouSendIt. Dat biedt een gelijkaardige dienst om grote bestanden te uploaden en de link ervan te delen. Bij YouSendIt was die opslag echter tijdelijk, en verdwijnt het bestand na 14 dagen, terwijl Dropbox bestanden bijhoudt zolang jij het wil. YouSendIt heeft echter nog enkele andere functies; zo kan je mappen en bestanden delen met anderen, maar ook bepalen welke permissies zij hebben (lezen en schrijven, enkel lezen, of enkel lezen zonder login). Bovendien kan je nu documenten ook ondertekenen, door middel van de muis of door je handtekening op het aanraakscherm te tekenen. Daarmee wordt de procedure om een document eerst te moeten printen, dan tekenen, terug inscannen en e-mailen een stuk minder omslachtig. Je begrijpt het al dat YouSendIt zich daarmee ook wil richten naar een zakelijk cliënteel. Het basis abonnement (opslagruimte tot 2GB) is gratis, voor onbeperkte ruimte betaal je $14,99 per maand (tegenover $19,99 voor 100 GB bij DropBox)









http://thenextweb.com/apps/2011/07/26/yousendit-steps-on-dropboxs-turf-with-unlimited-cloud-storage-service/
http://www.yousendit.com/
http://www.dropbox.com/





GOOGLE EXPERIMENTEERT MET MENSELIJKE REDACTEURS
Editor's Pick bij Google News moet het neusje van de zalm bieden
Google mag dan al zijn Google Labs gesloten hebben, het blijft wel degelijk experimenteren. Een van die experimenten betreft zelfs... werken met échte mensen, in plaats van robots en algoritmes.
Het experiment draait rond Google News, waar een (voorlopig) beperkt aantal gebruikers voortaan een nieuwe rubriek zullen zien: Editor's Picks. Daarin staan dan artikels die échte redacteurs bij partner nieuwsorganisaties uitgekozen hebben. Een voorbeeld daaravan kan je bij Nieman Journalism Lab vinden.
Een experiment dat, als je het ons vraagt, toch wel wat beperkt is. Waarom neemt Google niet zelf redacteurs in dienst om dit werk te doen, zodat er een selectie gemaakt wordt van berichten uit àlle kranten? Want nu krijg je enkel een redacteur van Slate, Washington Post, Newsday, Reuters.... die uit de eigen artikels van de krant een keuze maakt. Maar volgens Niemanlab is dat opzettelijk gedaan, omdat Google eigenlijke een tactiek van "serenpedity" nastreeft. Een woord dat wij toch even moesten opzoeken in het woordenboek, en dat betekent "het geluk hebben om altijd op de juiste plek terecht te komen". Google wil namelijk dat wij ook buiten onze eigen belangstellingsfeer kijken, en zo nieuwe dingen ontdekken - wat ook de reden was waarom de "badges" in het leven geroepen zijn bij Google News.
Meer dus bij Niemenlab.


http://www.niemanlab.org/2010/06/google-news-experiments-with-human-control-promotes-a-new-serendipity-with-editors-pick/
http://en.wikipedia.org/wiki/Serendipity


KON GOOGLE DE MASSAMOORD IN NOORWEGEN VERHINDERD HEBBEN?
Met alle data die verzameld worden zou je dat toch mogen verwachten...
Een filosofische discussie voor de laatste werkdag van de week, het moet maar kunnen. De vraag werd opgeworpen door het Australische magazine The Age. Kon Google de Noorse moordenaar tegengehouden hebben? Google verzamelt zoveel data over de mensen, kan het bedrijf dan die informatie, die macht, niet gebruiken om terroristen en massamoordenaars op te pakken voor zij hun plannen ten uitvoer brengen?
Het is een tweesnijdend zwaard - en een vraag die ook al gesteld werd toen Google+ de deuren opende. Google weet al zoveel van ons - waarom moeten wij nog manueel mensen in cirkels steken? Anderzijds mogen we blij zijn dat Google blijkbaar toch niet zoveel weet, en niet automatisch een cirkeltje "familie" aangemaakt heeft met al onze vrienden in.
Maar als al die informatie niet kan helpen om misdaden te voorkomen, wat voor nut heeft het dan dat die data verzameld worden? Dat is de vraag die hieruit voortvloeit. Is het antwoord even simpel als pragmatisch: dat die data enkel verzameld worden voor commerciële doeleinden, om advertenties doelgericht te vertonen?
In elk geval is het artikel bij TheAge (1) erg interessant om lezen. Craig Wright, een wetenschapper van Charles Sturt University heeft het op de academische website "The Conversation" (2) over zijn verwachtingen dat mensen in Europa nu een beroep gaan doen op de zoekmachines om het gedrag van gebruikers (nog meer) te observeren. Hij meent echter dat het voor Google wel mogelijk zou zijn, doch extreem moeilijk om al die zoekopdrachten te monitoren, en een belletje te laten rinkelen wanneer er iemand meerdere malen een verdachte zoekopdracht ingevoerd heeft. Nu al kunnen de Australische Federale Politie en het FBI via een dwangbevel aan Google vragen om bepaalde zoektermen te monitoren en een melding door te sturen bij verdacht gedrag. Google kan bovendien de zoekopdracht koppelen aan een bepaald individu, via de Google account, het IP adres, of zelfs de cookies in de browser. Maar dit zou wel een knauw betekenen voor de privacy van de burger...
En je kan natuurlijk opwerpen dat het opzoeken van een methode om een bom te maken, niet hetzelfde is als die bom ook daadwerkelijk te maken. En nog een vraag: waar leg je de grens?Moet Google enkel mogelijke terroristische activiteiten in het oog houden, of ook het gebruik van recreatieve drugs, het illegaal downloaden van content?
Vele vragen dus - waarop niet meteen een antwoord te geven valt. Maar lees zelf het zeer interessante artikel bij The Age en de discussie bij The Conversation.
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/could-google-have-caught-the-norway-killer-20110728-1i17r.html
http://theconversation.edu.au/why-didnt-google-catch-the-norway-killer-2514


LINKED IN BRENGT PLUG-IN VOOR WERKGEVERS
Solliciteren met je LinkedIn gegevens met één klik
We hebben al eerder gezegd dat LinkedIn het ideale sociale netwerk is voor het uitbouwen van je beroepscarrière. Daar kan je niet alleen een online resumé neerpennen, met de opleiding die je genoten hebt, de diploma's die je behaalde, je huidige en vorige werkgevers, maar je kan ook een netwerk uitbouwen. Je legt contact met mensen die je in het echt of via de computer kent, en wanneer je op een dag wil solliciteren bij een bepaald bedrijf, moet je maar kijken wie van jouw kennissen bij dat bedrijf werkt, om inlichtingen te verkrijgen, of wie weet, zelfs een aanbeveling. Het helpt je in elk geval een voet tussen de deur te krijgen.
Regelmatig je account bij LinkedIn van nieuwe content voorzien, zorgt er trouwens voor dat headhunters belangstelling krijgen voor je. Je kan er deelnemen aan discussiegroepen binnen een bepaald beroepssector. Zelf ben ik bijvoorbeeld ook lid van de vakgroep vertalers, omdat dat nu eenmaal iets is wat ik regelmatig ook doe.
Kortom, LinkedIn is niet zomaar een sociaal netwerk "voor de fun", zoals Facebook, maar een echt werkinstrument. En het heeft zojuist een tool uitgebracht die het nog handiger maakt. Het is namelijk een plug-in, een button, die werkgevers kunnen plaatsen op de pagina waarin een job aangeboden wordt. Ben jij geïnteresseerd in die job, en wil je je aanbieden, dan moet je enkel nog op die button klikken, en al jouw gegevens uit LinkedIn worden meteen naar de werkgever doorgestuurd, eventueel vergezeld van een kleine persoonlijke tekst. Je kan ook opzoeken wie van jouw LinkedIn kennissen binnen dit bedrijf werkt, om een aanbeveling te krijgen. Handig!(1)
Werkgevers kunnen de button vinden bij LinkedIn (2)
http://www.webpronews.com/linkedin-launches-one-click-job-application-plug-in-for-sites-2011-07
http://blog.linkedin.com/2011/07/24/apply-with-linkedin/


GOED NIEUWS: BBC IPLAYER KOMT NAAR BELGIË
Slecht nieuws: enkel voor de iPad
Er was een tijd dat software enkel voor een bepaald besturingssysteem uitgebracht werd. En wij kunnen de frustratie begrijpen die Mac-bezitters jarenlang gevoeld moeten hebben omdat die softwaremakers niet aan hen dachten, en enkel programma's bedachten voor Windows.
Van software kan je dat ergens nog begrijpen, dat die gebonden is aan een bepaald OS - maar van content niet. En toch is dat wat nu steeds meer aan het gebeuren is: uitgevers verpakken hun content in een softwareproduct, een app, en maken die, heel trendy, enkel beschikbaar voor iOS producten (iPhone, iPad, iPod), en laten de rest van de wereld in de kou staan. En nu zijn het dus de andere gebrukers die met hongerige ogen naar de iOS bezitters moeten staren...
Zo nu ook met de iPlayer van de BBC. Het was al een tijdje geleden aangekondigd dat deze player, waarmee je "on demand" populaire shows van de BBC bekijken kan, ook tegen betaling toegankelijk zou worden voor mensen buiten het VK. En het is nu zover: internauten uit enkele Europese landen, waaronder België en Nederland, krijgen via een app toegang tot programma's van BBC tv (momenteel nog niet van de radioprogramma's, omwille van de auteursrechten, maar dat zou er wel aankomen). Maar in plaats van voor een web app te kiezen, die in de browser werkt, en dus voor alle OS toegankelijk is, werd gekozen voor een app die enkel op de iPad werkt. Wat onze redactieleden een gepeperde rekening bij de tandarts kost, wegens het zware tandengeknars dat dit bericht bij hen veroorzaakte.
Dan toch maar toegeven en een iPad kopen? Neen. Hoezeer de BBC content ons verleidelijk aankijkt, toch mag niet toegegeven worden. Content moet terug bevrijd worden, er moet terug een open internet komen. Toegeven zou betekenen dat iedereen binnenkort enkel nog content voor de iPad gaat maken, en in het gesloten systeem van Apple's walled garden instapt. Een systeem waarbij content gecensureerd wordt, waarbij Apple eenzijdig de regels bepaalt en naar eigen goeddunken verandert.
Strijdlustige woorden, terwijl we toch stiekem een traantje wegpinken voor de BBC content die we nu moeten missen...
http://www.guardian.co.uk/technology/appsblog/2011/jul/28/bbc-iplayer-global-ipad-launch











Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MUIS IN DE VORM VAN EEN CD
Nuttige toepassing van lege cd-drive
Alhoewel hij niet veel gebruikt wordt, hebben de meeste laptops nog altijd een cd-drive. Zonder kan je niet, want af en toe wil je toch een cd rippen, of wil je een dvd spelen. Maar wanneer je op verplaatsing gaat, is die cd-drive leeg, want je gaat die cd niet meenemen.
Waarom die lege ruimte niet benutten om er iets in te stoppen dat je wél nodig hebt? Dat ws het idee achter de Disk+Mouse. Dat is een sooft muis die je plat kan bewaren, zodat hij in de lege cd-drive past. Wil je hem gebruiken, dan kan je het platte ding echter omvormen tot een kegelvormige muis.
Een mooi idee, maar over de concrete uitwerking ervan blijven tal van vragen. Hoe wordt de muis aangedreven, waar haalt ze haar energie vandaan? Hoe brengt ze haar optisch lasersignaal over? En zal je cd-drive niet protesteren telkens je de muis in platte vorm erin opbergt, en de software van de drive in gang schiet om de "disk" te herkennen?


http://www.yankodesign.com/2011/07/22/compact-disc-is-mouse-ish/
http://www.engadget.com/2011/07/23/cd-shaped-mouse-is-perfect-for-our-physical-media-free-future/


NIEUWE WOORDEN LEREN: SLOOGELEN
Zoekmachine die werkt met gebarentaal
Een interessante ontwikkeling, waarover verteld wordt in een artikel bij Handicapnieuws.net, waarop Peter Op't Hof onze aandacht vestigde. Wetenschappers van de universiteit van Boston werken namelijk aan een zoekmachine voor gebarentaal. En dat lijkt simpeler dan het is. Want daarvoor moet dus gezocht worden naar gebaren in video, net zoals Google in teksten op webpagina's zoekt of er bepaalde woorden aanwezig. Zij noemen hun methode Sloogle, naar "Sign Equivalent of Google".
Bovendien werken zij ook aan een vertaaldienst voor gebaren. Want je zou denken dat gebarentaal een universele taal is, maar niets is minder waar. Er bestaan immers "dialecten" die verschillen per regio. Zo'n vertaaldienst zou de gebaren moeten kunnen "vertalen". Er bestaan al wel woordenboeken die een gebaar omzetten in tekst, of omgekeerd, maar het ene gebaar in het andere omzetten was tot nu toe niet mogelijk.
Hoe het systeem concreet werkt? Bij de laatste testversies registreert een camera de handbeweging, een willekeurig teken uit de American Sign Language dus. Dat wordt dan door de computer geanalyseerd, waarna de computer afkomt met de vijf meest waarschijnlijke betekenissen voor dit begrip. (1)
Er is trouwens nog nieuws voor doven en gehoorgestoorden: Hangouts, de populaire tool van Google+ waarmee je met vrienden een groepsgesprek via video kan voeren, zou binnenkort ook speciale tools krijgen voor hen. Google zou namelijk testen uitvoeren met gebruikers die vloeiend de ASL (American Sign Language) "spreken", om Hangouts toegankelijker te maken voor doven en gehoorgestoorden. Een van de dingen die daarbij aangepast moeten worden is bijvoorbeeld de focus. Bij de gewone versie van Hangouts wordt één gebruiker in de focus van het groepje gezet, zodra die het woord neemt. De software reageert daarbij op de microfoon van die gebruiker. Bij doven en gehoorgestoorden moet dus naar een andere manier gezocht worden om die focus te activeren. Meer hierover bij GigaOm.(2)
http://www.handicapnieuws.net/maandag24-7/015/015.php
http://gigaom.com/video/google-hangouts-asl-support/


RIP MINITEL
Voorloper van het internet na bijna 30 jaar dienst stopgezet
Niet velen weten dat, maar vooraleer het internet er was, bestond er in Frankrijk een soort voorloper, Minitel. In een periode waarin er nog geen personal computers waren, deelde France Telecom aan de gezinnen kleine terminals uit, voorzien van een klavier dat helemaal niets weg had van een QWERTY of AZERTY klavier. Via deze terminal kon je zo telefoongidsen raadplegen, trein- of vliegtuigtickets bestellen, deelnemen aan bulletin boards, de weersvoorspelling bekijken, goederen bestellen via postorder, zelfs internetbankieren. Uiteraard was de informatie op het scherm simpel van vormgeving - tekst met heel beperkte afbeeldingen. En om gebruik te maken van de dienst, Minitel geheten, moest je een abonnement nemen en werd je verbruik berekend op basis van het aantal minuten. En de dienst was gebaseerd op een volledig anders protocol dan de TCP/IP die gebruikt wordt voor het internet, namelijk het X.25 protocol.
Simpel of niet, Minitel had een groot succes. In 1999 bereikte hij 25 miljoen gebruikers, wat neerkomt op 42% van de Franse bevolking. Maar daarna ging het steeds meer bergaf, vermits het internet meer dingen kon aanbieden. Minitel bleef, gek genoeg, nog altijd winst opleveren aan France Telecom, want er zijn nog altijd 1 miljoen terminals in gebruik. Nu heeft echter France Telecom besloten de stekker eruit te trekken, omdat het niet langer het netwerk wil onderhouden waarop Minitel draait. Een stukje geschiedenis wordt zo afgesloten. (1)
Sommigen verwijten Minitel, aldus Business Insider (2) dat het de doorbraak van het internet in Frankrijk afgeremd heeft. Hoe het ook zij, Frankrijk heeft ondertussen die schade wel ingehaald, want het bezit nu een van de beste en goedkoopste breedband ter wereld. En dat is dankzij Free, een nieuwe ISP die de traditionele markt overhoop schudde en de andere providers dwong goedkopere prijzen te hanteren. En het mooie van het hele verhaal is dat Free opgericht werd door... Xavier Niel, die ook mee aan de wieg stond van Minitel.
http://www.electronista.com/articles/11/07/25/service.predated.public.internet/
http://www.businessinsider.com/rip-minitel-2011-7?op=1


MICROSOFT: AVATAR KINECT VOOR XBOX 360
En de eerste Windows Phone 7 Mango telefoon aangekondigd

Twee berichten over Microsoft - het ene iets concreet, het andere een belofte voor de toekomst. Om te beginnen heeft Microsoft de software Avatar Kinect vrijgegeven voor de gebruikers die een Xbox 360 hebben met daarop de Kinect camera. Die laatste capteert een beeld van de gebruiker en zet hem als het ware IN het game.
De Avatar Kinect software gaat nog een stapje verder: hij reageert ook op gelaatsuitdrukkingen. Trek jij een wenkbrauw op, dan zal ook jouw avatar in het game die gelaatsuitdrukking spiegelen. Met deze software kunnen tot acht mensen in een chat room met elkaar praten, waarbij zij getoond worden in een virtuele scène - aan een bar, op het strand, enz. Later zou er ook nog een andere tool uitgebracht worden, "Kinect Sparkler", die de bewegingen van je handen volgt, zodat je met licht op een 3D virtuele canvas zou kunnen schrijven. De Avatar Kinect software is tot 8 september gratis voor alle Xbox Live leden, nadien enkel beschikbaar voor betalende Xbox Live Gold abonnees. (1)
Het tweede bericht uit de Microsoft stallen is eerder toekomstgericht: de nieuwe versie van het Windows Phone OS, Mango, is vrijgegeven aan de fabrikanten. Dat wil zeggen dat je over een bepaalde tijd een eerste toestel zal kunnen zien met dit OS aan boord. Volgens verschillende bronnen zou dat een toestel zijn, gemaakt door Japanse fabrikanten - maar meer is daarover nog niet bekend, en dus willen we er nu nog niet teveel woorden aan vuil maken. Wie graag meer leest over Windows WP7 Mango kan terecht bij TechMeme, dat de links naar artikels hierover netjes op een rij gezet heeft. (2)
http://news.cnet.com/8301-10797_3-20082984-235/microsoft-pushes-avatar-kinect-live-to-xbox-users/
http://www.techmeme.com/110726/p46#a110726p46


EN WAT DENK JE VAN EEN DOORZICHTIGE BATTERIJ?
Knap, maar waarvoor dient het?
Aan de universiteit van Stanford is een batterij ontwikkeld die transparant is. Knap. Het is de volgende stap in de ontwikkeling van de batterij, zo noemen sommigen het. Maar heeft zoiets wel praktisch nut? Jawel. Denk maar aan transparante beeldschermen. Die moeten tot nu toe hun energie halen via een kabel, en dat bederft het hele concept van het doorzichtige scherm. Met die doorzichtige batterij zou het scherm van energie voorzien kunnen worden, en is het probleem opgelost.
De batterij staat nog in een embryonale fase; er is nog maar 50 tot 80% transparantie mogelijk momenteel. En hoe hoger de transparantie, hoe minder efficiënt de batterij wordt. Waardoor andere wetenschappers deze uitvinding dan weer op de korrel nemen, omdat zij vinden dat er vooreerst gezocht moet worden naar meer efficiënte manieren om energie op te slaan, zodat onze toestellen een langere autonomie krijgen.
Wie zich in deze materie wil verdiepen, kan terecht bij een artikel van NewScientist. Bij Pressetext vind je de kritiek van professor Erich Gornik op deze uitvinding; de man is wetenschapper aan de faculteit voor elektrotechniek en informatietechniek aan de TU Wien.
http://www.pressetext.com/de#news/20110726015
http://www.newscientist.com/article/dn20731-transparent-battery-makes-seethrough-phones-possible.html
http://www.pressetext.com/de#news/20110726015


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]


*** Vandaag kondigt TomTom aan dat het een overeenkomst heeft gesloten om historische verkeersinformatie te verstrekken aan het Vlaams Verkeerscentrum. De databank van TomTom met historische verkeersgegevens bevat de gemeten snelheden op alle grote verkeersassen in Vlaanderen, die verzameld werd dankzij vier miljard anonieme gegevenspunten. Dit wordt een waardevolle bron van informatie voor het Vlaams Verkeerscentrum bij de planning van nieuwe wegeninfrastructuur.
http://www.tomtom.be

*** Onlangs werd ook bekend gemaakt dat TomTom zijn contract met Mappy met verschillende jaren heeft verlengd. Mappy is een van de grootste spelers op de Europese markt voor location based services
http://www.tomtom.be

*** DEN, Kenniscentrum voor Digitaal Erfgoed, vraag de reactie van het publiek op de nieuwe richtlijn voor verweesde werken.
http://www.den.nl/nieuws/bericht/3101

*** Er zijn, vooral in Nederland, veel gevallen van twitterspam gesignaleerd, via gekraakte accounts. hier is wat je moet doen.
http://blog.hesp.nl/2011/07/twitterspam-de-soa-van-het-web/

*** Op 16 en 17 november wordt in Hasselt de E-Culture Fair 2011 gehouden. Wie wil kan zijn creatief e-cultuur project indienen.
http://www.flandersdc.be/blog/open-call-e-culture-fair-2011-op-het-creativity-world-forum/

*** Een lettertype dat dyslectici kan helpen lezen
http://archief.i-pers.nl/vw/article.do?id=DP-20110728-01006001




muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



ALL INDIA RADIO: FREE ME
[electro] Het vorige album "The Silent Surf" werd een succes dankzij de gratis downloads. En daarom brengt de band ook zijn nieuwste album als gratis download uit. Meteen doen, zou ik zeggen, want dit is een van mijn favoriete bands! Maar uiteraard kan je ook de songs online in streaming beluisteren via Bandcamp. Downtempo, een traag ritme, hel verzorgde muziek.
http://allindiaradio.bandcamp.com/album/free-me
http://www.allindiaradio.com.au/







GUSHI & RAFFUNK - SOUND OF YOU
[Lounge] Erg relaxe muziek, met een tropisch, voortkabbelend ritme op de achtergrond. Een kristalheldere, zachte vrouwenstem op de voorgrond. De songs van deze band kan je op hun facebook pagina beluisteren - opvallend genoeg. Is Facebook dan echt MySpace aan het vervangen? In mijn ogen toch nog altijd niet, want enkel wanneer je op "Band page" klikt kan je luisteren, ga je naar foto's, info, wall, enz., dan wordt de stream stopgezet. En dat is jammer. Ook op ReverbNation vind je de muziek van deze band. Helaas vonden we geen gratis downloads.
http://www.facebook.com/pages/GUSHI-RAFFUNK/125704854157866?sk=app_178091127385
http://www.reverbnation.com/artist/artist_songs/1112739


RHO - CEDARLEAF
[soundscape] het album "Cedarleaf" van de band Rho bevat een mengeling van elektronische ritmes, synthesizers, en gitaren die en melodie aangeven. Het hele album kan je in streaming beluisteren via Archive.org, of je kan het ook downloaden als een zip-bestand van 65,5 MB.
http://www.archive.org/details/NS015


INTENSITY OF SOUND - KEEP HOLDING ON
[Downtempo electro] Jazzy elektro muziek, vooral door de trompet die op de achtergrond meespeelt. Een erg gevarieerde song enerzijds, anderzijds een achtergrond akkoord dat voortdurend herhaald wordt. Knappe muziek, te beluisteren (en becommentariëren) via SoundCloud). Geen downloads, helaas.
http://soundcloud.com/3345music/intensity-of-sound-harmonies


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE BESCHERMENGEL
Een thriller uit 1970, met Wam Heskes, Fé Sciarone en Frans Somers. Ernie Rice staat te wachten op het vliegveld van Londen, klaar om te vertrekken. Ernie heeft al verschillende malen in de bak gezeten. Hij vertelt wat hem overkomen is, toen hij een job kreeg als geldloper...
http://hoorspel.wordpress.com/2011/07/27/de-beschermengel/







Netties werkt samen met:

verkenner banner



De typische Apple fanboy verkondigt trots dat Apple het bedrijf is dat het meeste winst maakt.
Zij zijn dus fier dat ze teveel betalen voor hun producten?
- een kritische waarnemer -



oor logo
De nieuwe oogst




Tip voor onderwijzers: een quiz met QR codes

Een leuk idee: maak eens een quiz met behulp van QR codes. Via deze tool kan je een reeks vragen en antwoorden aanmaken. Voor elke vraag kan je een QR code aanmaken, die je dan over de hele school kan verspreiden. Het is de bedoeling dat de studenten de codes vinden, de vragen beantwoorden, en het team dat de meeste vragen correct beantwoord heeft, wint dan de wedstrijd.
[Taal: ENG]
http://www.classtools.net/QR/index.php


Google+ tips
Een "crowd sourcing" document: in dit document (dat je natuurlijk bij Google Docs kan vinden!) vind je tips over de dingen die je met Google+ kan doen. Meer dan 120 mensen hebben aan dit document gewerkt - of moeten we het een boek noemen, met zijn vele onderwerpen? Het bevat in elk geval tal van tips voor wie met Google+ werken wil. O ja, en heb je nog wat tijd over? Ze zoeken nog enkele vertalers ENG-NED.
[Taal: ENG]
https://docs.google.com/document/d/1cUjZ_7rlAmKRDVB6GXId73h_eUdXGKdjtSff0svbaz0/preview?pli=1


13 Gmail plug-ins die je zou moeten proberen
Een interessant artikel van TheNextWeb, waarin 13 plug-ins besproken worden die je kunnen helpen om meer uit je Gmail account te halen. In een van onze volgende edities zullen wij de besproken tools zelf ook vermelden, handig voor wie het Engels niet zo machtig is. De andere lezers kunnen met dit artikel meteen aan de slag!
[Taal: ENG]
http://thenextweb.com/apps/2011/07/18/13-gmail-plugins-you-should-try-right-now/

ThingLink: links, geluiden in afbeeldingen
Een knappe online dienst. De afbeelding die je uploadt kan je immers voorzien van allerlei extra's: je kan mensen op een foto taggen, je kan links toevoegen, geluiden. Het resultaat kan je dan delen met je vrienden via een simpele link. Handig!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/thinglink-tag-people-in-images/
http://www.thinglink.com/

Gzaas: doe het groot

Een gratis website waar je een (korte) tekst een vorm geeft waardoor hij echt schermvullend opvalt. Je begint met de tekst in te vullen, drukt op enter, en op het volgende scherm kan je de afbeelding nog verfijnen. Handig indien je bijvoorbeeld een tekst wil laten verschijnen op een scherm op een publieke plek.
[Taal: ENG]
http://gzaas.com/
http://www.makeuseof.com/dir/gzaas-attention-grabbing-messages/

StandingClock: even pauzeren
Je weet het maar al te goed: lange tijd achter je computer zitten is niet meteen gezond te noemen. Standing Clock is een app die je aanmoedigt om van tijd tot tijd recht te staan. Meer moet dat niet zijn! Het is een webtool waarop je kan inloggen met je Google account.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/standing-clock-track-standing-time/
http://www.standingclock.com/

Fitview: een platform voor trainers
Deze nieuwe dienst biedt persoonlijke trainers en coaches een platform waar zij al hun klanten in het oog kunnen houden, hun workouts kunnen plannen, en hun vooruitgang kunnen opvolgen. Handig om bijvoorbeeld ook de mensen te verwittigen indien een sessie onverwacht afgelast moet worden.
[Taal: ENG]
http://www.fitview.com/
http://www.killerstartups.com/Web-App-Tools/fitview-com-fitness-and-coaching-web-platform

Tunebirds: songs en speellijsten delen op Twitter

Dit is een webdienst waarmee je aparte songs of een hele speellijst kan delen met je Twitter volgers. Je kan Tunebirds eigenlijk nog het best vergelijken met een Twitpic voor muziek.
[Taal: ENG]
http://www.killerstartups.com/Video-Music-Photo/tunebirds-com-share-songs-and-playlists-on-twitter
http://www.tunebirds.com/

Gplus.to - korte url voor Google Plus
Heb je een Google+ account, dan is die enkel herkenbaar aan een heel lange nummer. Veel gebruiksvriendelijker is de Gplus.to url-verkorter. Gewoon de gewenste alias kiezen, en dan het ID nummer van je Google+ account invullen. Dat vind je door in GooglePlus in de startpagina op jouw naam rechts te klikken, en te kiezen om het webadres te kopiëren. Je mag echter enkel de nummers invullen in het tweede vak op Gplus.to. En zo kan je mij dus voortaan vinden onder http://gplus.to/hvangool.
http://www.gplus.to/
http://www.killerstartups.com/Web-App-Tools/gplus-to-short-urls-for-google-plus

Hier spreekt men Nederlands: Moderne spreekwoorden;
Naar aanleiding van een wedstrijd die T-Mobile online georganiseerd had rond moderne versies van klassieke spreekwoorden, heeft het blog van Michelle Peeters de beste inzendingen op een rijtje gezet. Sommigen zijn echt wel heel goed gevonden - zoals "Een cookie van eigen deeg", "Voor Paypal staan" "Dat is een blog aan mijn been"...
[Taal: NL]
https://petersmichelle.wordpress.com/tag/moderne-spreekwoorden/

Hier spreekt men Nederlands: Twizzi
Zoals de lezer weet, wordt er verbouwd bij de redactie. En dan is het vaak handig om beroep te kunnen doen op een site zoals Twizzi. Daar kan je namelijk vertellen welke klus er geklaard moet worden, binnen welke tijdspanne, en je voegt eventueel enkele foto's toe als illustratie. De vaklui kunnen dan contact met je opnemen, om te zeggen hoeveel zij hiervoor zouden vragen ( per uur, of forfait voor d hele klus). Zo kan je de beste vakman aan de juiste prijs kiezen.
[Taal: NL]
http://www.twizzi.be/nl

Hier spreekt men Nderlands: Mister-Auto
Een probleem met je auto, maar je kan het zelf wel oplossen, als je tenminste het juiste onderdeel hebt? Dan is dit de gedroomde site. Je kan hier namelijk alle mogelijke onderdelen voor je auto vinden en bestellen. Van remmen tot ruitenwissers, van uitlaten tot filters.
[Taal: NL]
http://www.mister-auto.be/fl/

Vrijdag multimedia: Kenneth Parker

De foto's die deze man maakt doen je zin krijgen om meteen je koffers te pakken en te vertrekken naar verre oorden. Prachtige foto's van Peru, Birma, China... Een hele ontdekkingsreis!
[Taal: ENG]
http://www.kennethparker.com/

Vrijdag multimedia: Instant Fun
Op zoek naar een geluidje? Op deze site vind je een heerlijke collectie knotsgekke geluiden. Pret verzekerd!
[Taal: ENG]
http://www.instantsfun.es/

Vrijdag multimedia: Liveleak
Sommige mensen zijn toch echt met wat echnologie tot alles in staat. Zoals degene die dit filmpje gemaakt heeft: van een dartel schaap maakte hij/zij een heus indrukwekkend experiment. En er staan nog meeer filmpjes. Als het dit weekend weer regent, heb je alvast wat te doen!
[Taal: NL]
http://www.liveleak.com/view?i=bf3_1307370409






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



sites logo
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/





- Wereldwijde gamingmarkt $74 miljard waard
http://www.belgiancowboys.be/gaming/1836
- Bijna de helft van de zakenlui neemt boek mee op zakenreis
http://www.belgiancowboys.be/weblog/1840

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Adopteer een computer als centrale verwarming
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2821887/2011/07/28/Adopteer-een-computer-als-centrale-verwarming.dhtml
- 'Zegsman' Anonymous opgepakt
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2820521/2011/07/27/Zegsman-Anonymous-opgepakt.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- JB Music Catalogue
JB Music Catalogue is een gratis programma om je muziekcollectie mee te beheren. Het biedt heel veel informatie over je muziek.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29590
- SanDisk komt nu ook met SSD
Voor zo'n grote speler op de geheugenmarkt is het behoorlijk laat, maar SanDisk heeft zijn eerste SSD's gepresenteerd.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29589


elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Draadloze luidspreker maakt Sonos toegankelijker
Met de Play:3 verlaagt Sonos de instapdrempel voor zijn draadloze muzieksysteem.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6058
- Nieuwe iPad docking stations voor domoticacontrole
De bekende fabrikant van domoticasystemen Crestron heeft een nieuwe lijn docking stations uitgebracht, zowel voor de eerste iPad als voor de dunnere iPad 2.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6032




computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De hele waarheid over "generatie Y"!
http://www.digimedia.be/News/nl/9699/de-hele-waarheid-over-generatie-y.html
- Google koopt de start-up Fridge om Google+ verder aan te kleden
http://www.digimedia.be/News/nl/9678/google-koopt-de-start-up-fridge-om-google-verder-aan-te-kleden.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Vraag van een lezer: gasttoegang in Cisco Connect uitschakelen
http://computertaal.info/2011/07/28/vraag-van-een-lezer-gasttoegang-in-cisco-connect-uitschakelen/
- Oslo aanslag: sms correspondentie tussen moeder en dochter
http://computertaal.info/2011/07/27/oslo-aanslag-sms-correspondentie-tussen-moeder-en-dochter/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Politiek wil opheldering over gebrek aan backup KPN
http://tweakers.net/nieuws/75881/politiek-wil-opheldering-over-gebrek-aan-backup-kpn.html
- RIM maakt gebruik BlackBerry Messenger binnen apps mogelijk
http://tweakers.net/nieuws/75884/rim-maakt-gebruik-blackberry-messenger-binnen-apps-mogelijk.html



*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Didier Bellens in opspraak (update)
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/07/28/didier-bellens-in-opspraak-update/article-1195071555712.htm
- Telenet: 'Regulering kabel kost ons miljoenen'
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/07/28/telenet-regulering-kabel-kost-ons-miljoenen/article-1195071800864.htm





*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- 10 Windows Phone 7 apps die je moet hebben – pt.2
http://www.themobilerevolution.be/2011/07/27/10-windows-phone-7-apps-die-je-moet-hebben-pt-2/
- iCoyote nu ook voor Android en tijdelijk gratis
http://www.themobilerevolution.be/2011/07/26/icoyote-nu-ook-voor-android-en-tijdelijk-gratis/



tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



Voor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)




Hoe werken met Evernote? 5 Geolocatie

Evernote zal ook automatisch al je nota's voorzien van een geolocale tag (de plaats waar je de nota gemaakt hebt). Je kan op het iccontje links op je scherm klikken om alle gemaakte nota's te zien.
http://www.businessinsider.com/how-to-use-evernote-2010-11#evernote-will-automatically-tag-your-notes-by-location-tap-the-icon-on-the-top-left-of-the-screen-to-view-each-note-9

Hoe werken met Evernote? 6. bijlagen
Ook handig: wanneer je in een mail op je telefoon een bijlage ontvangt, dan kan je die bijlage ook importeren naar je Evernote. HIervoor moet je, wanneer je de bijlage bekijkt, gewoon op de optie rechts boven "Open in Evernote" klikken.
http://www.businessinsider.com/how-to-use-evernote-2010-11#if-you-receive-an-e-mail-attachment-on-your-phone-you-will-now-have-the-option-to-import-it-to-evernote-10
http://www.businessinsider.com/how-to-use-evernote-2010-11#when-you-view-the-attachment-tap-open-in-evernote-to-import-it-11

Hoe werken met Evernote?7 Overzicht
Ben je op een andere computer, dan heb je nog altijd toegang tot je bestanden. Je moet gewoon inloggen op evernote.com met je eigen account, en je krijgt op je online dashboard al je bestanden zien.
Om je notities op je eigen computer te beheren, kan je gebruik maken van de desktop applicatie voor Windows en Mac, die je bij Evernote kan downloaden.
http://www.evernote.com
http://www.businessinsider.com/how-to-use-evernote-2010-11#evernote-has-a-desktop-application-for-windows-and-mac-download-it-from-evernotecom-13


Hoe werken met Evernote? 8. Add-ons

Net zoals bij vele andere populaire programma's, bestaan er ook voor Evernote allerlei add-ons. Die vind je op Evernote Trunk, dat je mag beschouwen als een soort vitrine voor deze tools die gebouwd zijn op basis van de Evernote API. Je vindt er add-ons voor Windows, Mac, mobiele telefoons met de verschillende besturingssystemen, en voor het web.
http://www.evernote.com/about/trunk/

Tip Word: woorden bijeenhouden
Wanneer je in een document wil dat bepaalde woorden bijeen blijven, en dus niet gesplitst worden aan het einde van de regel of pagina, dan bestaan daar verschillende methoden voor.
- Spatie: gebruik een niet-brekende spatie tussen de woorden, via CTRL+SHIFT+spatiebalk tussen de woorden.
- Streepje: wanneer je bijvoorbeeld een rekeningnummer wil intikken in een document, dan zal Word het streepje beschouwen als een afkapteken. Wil je dit verhinderen, dan moet je een niet-brekend streepje gebruiken, met CTRL+SHIFT+-
- Alinea: wil je verhinderen dat Word een paragraaf of alinea over twee pagina's spreidt, dan moet je naar het tablaadje Home gaan, en daar bij het tabblad Paragraph op het uitklappijltje rechts onderaan klikken. Kies vervolgens het tabblad Line & Page breaks, waar je "Keep lines together" moet kiezen. Bevestig met OK.
http://www.lockergnome.com/windows/2011/03/31/word-keep-text-together-in-one-of-three-ways/






shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...




PretonSaver: inkt besparen
Windows - freeware
Wanneer je een document afdrukt, dan zou dit, aldus de makers van deze app, meer inkt verbruiken dan eigenlijk nodig is, omdat de pixel elkaar overlappen - wat opzettelijk gedaan is, om de kwaliteit van de afdruk te verhogen. Maar om inkt te besparen kan je die overlappende pixels uitschakelen, met deze software.
http://www.makeuseof.com/dir/pretonsaver-home-edition-save-your-printer-ink/
http://download.cnet.com/PretonSaver-Home-Edition/3000-2088_4-10969436.html


If I Die: laatste woorden
Facebook app
Het is misschien luguber, maar toch moet je er even bij stilstaan - vooral in het licht van de gruwelijke gebeurtenissen in Noorwegen verleden week. Wat als je plots dood gaat? Met deze tool, een Facebook app, kan je een afscheid posten voor je vrienden, dat ze zullen zien wanneer je er niet meer bent. Dat kan een tekst of video zijn. Je moet 3 personen vernoemen die je vertrouwt en die toegang hebben tot jouw boodschappen, en enkel wanneer die alle drie bevestigen dat je er niet meer bent, zullen de boodschappen gepost worden op je Facebook.
http://www.makeuseof.com/dir/ifidie-post-message-facebook/
http://ifidie.net/


TrashMail.net voor Firefox

Windows/Linux/Mac OS - 184k - freeware
Een slimme tool die je moet beschermen tegen spam. Na installatie van de plug-in kan je een pseudo-adres instellen, dat dan berichten naar je echte mailadres zal doorsturen. Dat adres wordt na een bepaalde tijd weer stopgezet.
http://www.chip.de/downloads/TrashMail.net-fuer-Firefox_36484897.html
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/1813


Eye.syde: kleurenblindheid
Windows XP/Vista/7 - 512k - freeware
Deze tool laat je de inhoud van je scherm zien zoals iemand met een visuele handicap zoals kleurenblindheid die zou zien. Dat is nuttig voor bijvoorbeeld webbouwers, die hun website zo kunnen testen.
http://www.chip.de/downloads/eye.syde_50234397.html
http://www.chip.de/downloads/www.isyde.de


TV-fox: tv-streams
Windows / Linux / Mac OS - 478 kb - freeware
Met de gratis add-on voor Firefox kan je streams van honderden tv-zenders uit de hele wereld ontvangen. Die zijn geklasseerd op land, maar je kan ook klasseren op genre. Deze plug-in vereist wel dat je de Windows Media Player Plug-in voor Firefox eerst installeert.
http://www.chip.de/downloads/TV-FOX_41056121.html
http://toolbar.tv-fox.com/

Reactie van lezer André
>>>Volgens firefox is dit NIET voor de versie 5.
>>>OP de website van Firefox vind ik dit :
>>>https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/tv-fox-watch-tv-online/
>>>TV Add-on for Firefox - Watch TV directly from your Firefox Browser, 2780 Live TV Channels sorted by country & category, the TV-FOX allow you to watch thousands of TV channels freely available on the internet. powered by the biggest and most up to date database.
>>>Not available for Firefox 5.0


Right Click Enhancer

Windows - 1,8 MB - freeware
Met deze tool kan je meer functies toevoegen aan het context menu dat je krijgt wanneer je rechts klikt op een item, zoals Kopieer naar Folder, Verplaats naar folder; maak een Lijst van de bestanden aan of print hem; versleutel of ontsleutel; open in Notepad, enz.
http://rbsoft20.co.cc/index.php/downloads/category/1-windows
http://www.chip.de/downloads/Right-Click-Enhancer_44115490.html

KoolMoves: Flash animatie
Windows all - 6,2 MB - demo (50 dollar)
Met dit progje kan je Flash-animaties maken voor het internet. Je maakt van aparte tekeningen automatisch een vloeiende animatie, die dan als Flash filmpje geopend kan worden in de browser. Er zijn verschillende filters en effecten. Een goedkoop alternatief voor Flash zelf, dat uiteraard wel meer functies heeft.
http://www.chip.de/downloads/KoolMoves_13003379.html
http://www.koolmoves.com/

Photo Boothe voor Win7
Windows 7 - 4,8 MB - freeware
De Mac-gebruiker kent deze software, Photo Booth, al langer; het is een bekende beeldbewerker. Nu is hij ook voor de Windows-gebruiker uitgebracht. Je kan hiermee de zelf gemaakte foto's simpel bewerken met verschillende filters.
http://amir1122.deviantart.com/
http://www.chip.de/downloads/Photo-Booth-fuer-Win-7_50443258.html

Vrijdag alternatieve OS: Joikuspot Light WiFi HotSpot

Nokia - freeware
Probeer nu gratis de 3.1-editie van Joikuspot. De app verandert je smartphone in een 3G WiFi-hotspot. Koppel je telefoon aan je laptop en gebruik je telefoon als router. Als je uitgebreidere opties wilt, zoals de verbinding beveiligen met een wachtwoord, gereduceerd batterijverbruik en het gebruik van VPN en e-mail, download dan de complete versie Joikuspot Premium in de Ovi Store. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/7499

Vrijdag alternatieve OS: Grand Theft Auto: Chinatown Wars
iOS - 2,39 euro
Nu kan je dit populaire spel ook op de iPod en iPHone spelen. Bij het spel moet je een persoon sturen door Liberty City, en speel je eigenlijk boefje. Er bestaat ook een gratis demo.
http://www.chip.de/downloads/Grand-Theft-Auto-Chinatown-Wars-Lite-iPhone-App_43121148.html
http://www.chip.de/downloads/Grand-Theft-Auto-Chinatown-Wars-iPhone-App_40839451.html
http://www.rockstargames.com/chinatownwars/



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.




Het laatste woord....



Lezer Dirk heeft een suggestie:
<<<
Dag Hilde

't Is misschien te overwegen waard om in de rubriek 'Audio' (het oor wil ook wat) van jullie nieuwsbrief ook melding te maken van sites die 'te maken hebben' met leuke internetradiostations en/of naar sites waar je bijvoorbeeld leuke oldies (liedjes, cd's, ... probleemloos kunt downloaden. Tuurlijk kun je je daarbij afvragen welke criteria je hiervoor hanteert, maar fijnbesnaard als julie zijn, zal dat wel geen probleem vormen ...

Vriendlijke groeten

Dirk van Rosmalen

>>>
Antwoord:
Een heel goede suggestie. Maar vermits wij zelf geen internetradio luisteraar zijn, is het voor ons moeilijk om zo'n lijstje samen te stellen. Maar misschien kunnen de Netties-lezers helpen en ons hun lijstje met hun favoriete internetradio's inzenden?
Waarvoor bij voorbaat dank!
Hilde


NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
Een politicus is er altijd als hij je nodig heeft.
- @dubbelzinnig -