Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
15/10/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 620 van 10/10/2009






Gegroet lezers,

Allereerst, en voor zover ik de betrokken lezers nog niet persoonlijk heb gecontacteerd: mijn hartelijke dank aan de vele lezers die mij in de afgelopen week woorden van sympathie toegezonden hebben.

Deze week weer heel veel nieuws; van Google, van Microsoft, van hackers en phishers.... Wij zetten onze reeks op donderdag, de Dicht bij mijn Bed nieuwtjes, verder. Er valt inderdaad heel wat nieuws te vertellen over ons eigen landje!
Ook onze reeks over werken met OneNote uit het Office pakket kreeg deze week een vervolg. Maar wij zouden toch aan onze lezers willen vragen: zijn er überhaupt lezers die gebruik maken van deze tool? En zo ja, waarvoor? Wij hebben een andere tool om onze projecten te beheren, maar daarover hebben we het een andere keer.
Medewerker Paul trok voor ons naar de persconferentie van Google over de Flu Trends (grieptrends), en kwam, gelukkig, gezond terug. Zijn verslag leest u ook in dit nummer.

En dus zoals gewoonlijk wensen wij u veel leesplezier toe, en hopen wij u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




6 OKTOBER: GPS NAVIGATIE RALLY

In het Nederlandse Houten gaat morgen, 6 oktober, een rally van start waarin het niet alleen om het beste team gaat, maar ook om het beste navigatiesysteem.

Dit is tenminste een wedstrijd waarin je een technologie in extreme omstandigheden kan testen! Dinsdag heeft namelijk in het Nederlandse Houten de 5e editie plaats van de internationale GPS navigatie rally. Daarbij gaa thet niet alleen om het beste team, maar ook om het beste navigatiesysteem. De rallyteams krijgen namelijk tijdens elke etappe een navigatiesysteem dat ze moeten gebruiken en beoordelen.
De rally strekt zich over Midden Nederland uit. Er zullen toestellen getest worden van o.a. becker, blackberry, Cosmic Navigation, Garmin, Giove, Medion, Mio, Navigon, Navixpert, Nokia, Pioneer, Samsung, Sony Ericsson, Telenav, TomTom etc. De rallyrijders moesten wel 100 euro inschrijvingsgeld betalen, maar daarvan ging de helft naar het goede doel: de Nederlandse Brandwondenstichting.
Op de website zal je nadien een verslag kunnen lezen van het evenement. Wij zijn alvast benieuwd naar de ervaringen van de rallyrijders met de gps-toestellen!
http://www.navigationevent.com/

GOOGLE WAVE INVITES: WIJ HEBBEN ER GEEN!

Neen, wij moeten u teleurstellen: wij hebben geen Google Wave invitaties weg te geven. Maar is Google Wave wel iets voor jou? Weet je überhaupt wat het inhoudt?

Sinds Google verleden week bekend maakte dat het 100.000 nieuwe uitnodigingen zou uitdelen aan de gebruikers om Google wave te testen, hebben verschillende lezers ons gevraagd of wij hen niet aan zo'n uitnodiging konden helpen. Het antwoord is helaas neen. Er zijn immers maar drie categorieën gebruikers die in aanmerking kwamen voor de uitnodiging: de gebruikers van Google wave Sandbox, de gebruikers die intekenden op Google Wave en hun feedback gaven, en enkele Google Apps gebruikers. Wij behoren niet tot die categorieën, en dus zullen wij in eerste instantie geen uitnodigingen verder kunnen sturen. Maar zodra dat wel het geval is, dan zullen wij het onmiddellijk zeggen!
Maar heb je eigenlijk al nagedacht of jij Google Wave wel nodig hebt? Want het is echt wel iets speciaals hoor - het is niet zomaar een nieuwe technologie die een fancy boodschappendienst is. Neen, het is een echte tool speciaal om samen te werken met meerdere personen aan een project. En zeg nu zelf: is dat iets wat jij elke dag doet?
Met Google Wave kan je groepen aanmaken om aan projecten te werken. Je kan automatisch conferentiegesprekken opstarten. Je kan met elkaar corresponderen, waarbij elke gebruiker van de groep elke letter ziet zoals jij die intikt. En daar begint het dus. Want deze mogelijkheid is niet bedoeld voor gewone mails, want daarbij wil je meestal wel je woorden wikken en wegen, zal je een zin willen schrappen en terug bewerken, zelfs de hele mail in de prullenmand gooien. Er bestaat gelukkig wel een optie om de mail enkel "zichtbaar" te maken nadat jij daartoe het sein gegeven hebt - maar dat is dus het hele opzet van Wave voorbijgestreefd. Dus: Wave als vervanger van je mail of chatprogramma, vergeet het!
Maar Wave is dus wel voor mensen die samenwerken aan een project. Je schrijft een tekst, je schrijft code, je zet een plan uiteen. De anderen kunnen meteen inpikken, en suggesties geven over jouw tekst. Maar zij kunnen ook onderling commentaren geven over jouw tekst, zonder dat jij in het antwoord betrokken bent.
Een uitgebreide bespreking van Google Wave, met screenshots van de vele functies, vind je bij LifeHacker. Lees die eens door, en denk dan even bij jezelf: is dit iets voor mij?
http://lifehacker.com/5370738/google-wave-first-look
http://googlesystem.blogspot.com/2009/09/new-batch-of-google-wave-invites.html



GMAIL BOODSCHAPPEN KUNNEN NU OOK ENHANCED CONTENT BEVATTEN

Bedrijven kunnen boodschappen verzenden met extra content (filmpjes enz) die in het Gmail venster vertoond worden. Is dit een eerste stap van Google om commerciële boodschappen aan banden te leggen?

Bedrijven willen graag wat extra's in hun nieuwsbrief brengen, om hun boodschap wat aan te sterken en ervoor te zorgen dat jouw aandacht getrokken wordt. Maar in zo'n mail kan je geen filmpje stoppen bijvoorbeeld, want dan wordt de mail veel te zwaar - de gebruiker die tien minuten moet wachten om de mail te kunnen downloaden, zal zelfs boos kunnen worden op de afzender voor die lange downloadtijd, en dat is dus het omgekeerde van wat de adverteerder voor ogen had.
Dus moet er in de mail een link ingebouwd worden naar multimedia content die op een website te vinden is. En dat is omslachtig. Google biedt bedrijven nu de mogelijkheid om content in de mail aan te bieden, die dan ook in het Gmail venster zelf vertoond wordt, zonder naar een apart venster in de browser te moeten overschakelen.
Wat ons echter niet duidelijk is, is hoe die mail dan in gewone mailprogramma's vertoond wordt, want zo'n mail wordt natuurlijk naar heel wat gebruikers gestuurd, en de verzender kan niet weten of de mail bekeken zal worden in Gmail of een mailprogramma - veel mensen laten hun mail van hun gewone mailadres vaak forwarden naar een Gmail adres. Vermoedelijk zal in dat geval de multimedia content toch nog altijd in een apart browservenster geopend worden.
Wat ons ook intrigeert is het feit dat Google hierbij vermeldt dat de "branded content" je zal helpen om te zien dat de boodschap legitiem is en niet gespoofd - Google zal enkel branded content vertonen wanneer de afzender zijn mail authenticeert. Waaruit die authenticatie dan bestaat, dat is voor ons een grote vraag. Want wij zijn zeker en vast eisende partij als het erop aankomt een systeem te vinden waarbij onze netties-nieuwsbrief niet langer als ongewenste mail of spam gebrandmerkt wordt door de spamfilters!
Meer hierover bij het Google Blog.
http://googlesystem.blogspot.com/2009/10/gmail-messages-with-enhanced-content.html

WETENSCHAPPERS KAPEN EEN BOTNET

Amerikaanse onderzoekers gebruikten een niet zo gewone methode om te onderzoeken hoe de botnets werken: zij kaapten zelf een botnet weg. Het resultaat was onthutsend.

Wetenschappers van de universiteit in het Amerikaanse Santa Barbara, die zelf uit eerste hand wilden weten hoe een botnet werkt, hebben een botnet geïnfiltreerd. Vier maanden lang deden zij een onderzoek naar botnets; zij verbonden hun servers met een reeks besmette computers, die deel uitmaakten van het Mebroot botnet. Dat botnet, in 2007 al ontdekt, maakt misbruik van gecompromitteerde websites om de bezoekers naar speciale sites te leiden die hun computer kunnen besmetten zodat het botnet de controle over de machine kan overnemen. Dat domein verandert elke dag, maar de onderzoekers slaagden erin de methode te ontdekken. Zij registreerden een domein vlak voor de bot het deed, en konden zo inzicht krijgen in de werking van het botnet.
Zo kwamen zij o.a. tot de vaststelling dat de besmetting veelal geschiedde via sites die met 'drive-by downloading' besmet zijn; dat wil zeggen dat een legitieme site, zonder dat de eigenaar hiervan weet, geïnjecteerd werd met schadelijke code. De besmette sites behoren tot erg uiteenlopende domeinen. Uiteraard zijn het de meer "sappige" sites(dus de sites uit het rode lantaarndistrict) die meer slachtoffers doorsturen naar de servers die de eigenlijke besmetting uitvoeren, maar het probleem is dat ook vele "gewone" sites over dagdagelijkse onderwerpen deze gevaarlijke injectie kunnen bevatten.
Maar er zijn nog meer opmerkelijke resultaten. Zo stelden de wetenschappers vast dat 64% van de bezoekers die vanuit een gecompromitteerde site naar "hun" servers afgeleid werden een Windows Xp computer had, en 23 % een Vista. Maar toch waren er 6,4% bezoekers met een Mac OS computer die ook slachtoffer werden van de omleiding.
Alhoewel de wetenschappers zelf niets wijzigden aan de structuur van de besmette machines van de bezoekers die zij onderzochten, konden zij daarop toch ook wel enkele dingen vaststellen. Bijvoorbeeld dat 6,5 % van de bezoekers besmet was met malware, en dat 13,3% van de systemen gewijzigd was door malware of ongewenste bestanden. Maar wat erger is: meer dan de helft van de systemen had een antivirus software. 12% van degene die zo'n beveiliging had, was ook besmet met malware.
Uiteraard wil dit niet zeggen dat antivirussoftware niet deugt. Want dat er zo'n beveiliging aanwezig is op de computer, wil niet zeggen dat hij ook regelmatig geüpdate wordt. En een antivirus zonder regelmatige updates is zo goed als geen beveiliging. Maar het wil wel zeggen dat ook Mac computers verschalkt kunnen worden door technieken die hen willen afleiden naar servers die malware uitspuwen.
NOg meer resultaten bij TechnologyReview.
http://www.technologyreview.com/computing/23566/?a=f

IGNOBELPRIJZEN: LACHEN GEBLAZEN

De Ig Nobelprijzen worden elk jaar uitgereikt aan het meest stupide onderzoek ooit uitgevoerd. En geloof ons, het is vaak lachen geblazen!

Het is geen eer om genomineerd te worden voor de igNobel prijzen. Maar het gekke is dat de mensen die daarvoor genomineerd zijn, meestal niet eens beseffen dat zij fout bezig zijn. Deze prijzen worden immers toegekend aan onderzoeksprojecten die de gekste dingen onderzochten, of de meest nutteloze. Een volledige lijst vind je in onderstaande link, maar wij willen graag enkele onderzoeken aanhalen.
Zo werd er een prijs toegekend aan een presentatie van IJslandse bankiers die "aantoonden hoe kleine banken groot kunnen worden, en dan weer klein" - Denk maar aan de recente financiële perikelen. En wat te denken van die andere prijs die in de afdeling economie toegekend werd aan een bankier, Gideon Gono, die aan het hoofd staat (of stond) van de Reserve Bank van Zimbabwe. Hij kreeg de prijs omdat hij zich zo snel kon aanpassen aan de stijgende inflatie van zijn land, door bankbiljetten en munten te produceren die gingen van 1 cent tot 100 triljoen !
Wat te denken trouwens van de vredesprijs die toegekend werd aan onderzoekers die wilden weten of het effect van een slag op de menselijke schedel groter is wanneer er een lege of een volle fles gebruikt wordt?
Kortom: wie zich nog meer wil verbazen over de onderwerpen waarover wetenschappers zich buigen, moet dit artikel lezen bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/science/news/2009/10/ig-nobel-prizes-honor-tequila-knuckle-cracking-panda-poop.ars

OOK IN EUROPA: VERSCHUIVENDE BEDRIJFSMODELLEN, VERANDERENDE EISEN QUA AUTEURSRECHTEN

Op de eerste uitreiking van de Prime awards waren de genomineerde regisseurs de grote afwezigen, uit protest. En in Nederland wil Buma/stemra nieuwe tarieven invoeren. Enkele alarmbellen waaraan getrokken wordt, de ene keer door auteursrechthebbenden, de andere keer door uitzenders.

Verleden week werden voor het eerst de Prime Star Awards uitgereikt. Deze prijzen willen Vlaamse auteurs bekronen voor hun werk. Een mooi initiatief, dat toch meteen al bij de eerste editie geboycot werd door de Vlaamse regisseurs. Zijn die dan niet blij met het initiatief?
Natuurlijk wel. Maar zij zijn wel boos op Telenet, het moederbedrijf van Prime (het betaalkanaal van kabelbedrijf Telenet, waar je films on demand kan bekijken). De regisseurs, o.a. NIc Balthazar, Marc Didden en Marc Herbots, vinden dat Telenet te weinig auteursrechten doorstort voor het uitzenden van hun films. Zoals eerder uitgelegd in een artikel over protesten van Amerikaanse regisseurs en filmmakers, is het ook in ons landje zo dat een regisseur betaald wordt voor uitzendrechten per medium. Er zijn immers aparte afspraken voor het uitbrengen van een film in de bioscoopzalen, op de tv, op video (voor videoverhuur) en op video (voor verkoop in de winkel. Maar voor het uitbrengen van deze films via on demand op de kabel zijn er nog geen afspraken. En daar zal dus nog een hartig woordje over gesproken moeten worden.
In Nederland zijn het dan weer de houders van websites die een achtergrondmuziekje op hun site brengen, die aan de alarmbel trekken. Bij Radiovisie lezen we namelijk dat er vanaf 1 januari 2010 andere regels toegepast worden voor het brengen van audio op websites. En het zouden vooral de webmasters zijn die graag hun bezoekers begroeten met een muziekje, die diep in de zak moeten tasten. En ook mensen die een link embedden naar een externe site, zoals YouTube, zouden fiks moeten gaan betalen. Wij citeren even Radiovisie:
"Een simpele rekensom: stel, je hebt een muziekblog, waarop je elke dag een videoclip publiceert, afkomstig van YouTube. Binnen de definitie van Buma/Stemra wordt dat beschouwd als illustratie, en dat valt binnen het segment Achtergrondmuziek. 365 clips per jaar, gedeeld door 30 (per 30 streams moet 650 betaald worden), maal 650 is 7908 euro. Een absurd hoog bedrag."
Kortom: er zijn heel wat verschuivingen bezig, en het is dringend nodig dat de auteursrechten bijgesteld worden, maar dan wel in realistische perspectieven.
http://www.gva.be/nieuws/media-en-cultuur/aid867569/regisseurs-boos-op-telenet.aspx
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00080772

IBM NEEMT HET OP TEGEN GOOGLE

Wie, zegt u? Bestaat IBM nog? Jawel hoor. En het wil het inderdaad opnemen tegen Google. Met zijn oude vlaggenschip Lotus. Nog nooit van gehoord? Tja, dan moeten wij je toch wel even op de hoogte brengen.

In dit tijdperk lijken we alleen te spreken van Google, Microsoft, en Apple. Maar er was een tijd dat IBM ook een grote speler was. En eigenlijk nog altijd is, alleen treedt hij niet op de voorgrond. IBM maakt voornamelijk computers voor bedrijven, en die zijn niet echt sexy te noemen. De meeste internauten zullen IBM wellicht nog wel kennen als de maker van Big Blue, de computer die het moest opnemen tegen schaakkampioenen.
Al lang voor Microsoft zijn eigen Office kantoorpakket uitgebracht had, had IBM al zijn eigen pakket met rekenblad, communicatietool en tekstverwerker, Lotus. Die wordt nog altijd in veel kantoren gebruikt. En met dit pakket wil IBM het nu opnemen tegen Google. Of het een kans maakt - zo'n "oud" product tegen het hippe van Google Docs? Waarschijnlijk wel, toch zeker voor bedrijven. Zeg tegen je baas: wat denk je van een online dienst voor tekstverwerking? Dan zal die even bedenkelijk kijken, vooral wanneer je erbij vertelt dat het om Google gaat, die stilaan uitgegroeid is tot Big Brother die alles ziet en alles weet. Je baas zal dan meteen ook denken aan de verschillende grote pannes die zich de laatste weken voorgedaan hebben bij Google. Maar wat als je je baas kan vertellen dat het om IBM gaat, en bovendien dat de dienst goedkoper zal zijn dan wat Google aanbiedt? LotusLive iNotes, zoals het aanbod van IBM heet, bevat webmail, kalender en gemakkelijk te gebruiken administratieve tools, en zal immers $36 per gebruiker per jaar kosten, tegenover Google Apps dat $50 kost per gebruiker per jaar. Je baas zal allicht geneigd zijn om voor IBM te kiezen, niet?
Meer over deze nieuwe dienst lees je bij Ars Technica.
https://www.lotuslive.com/en/services/inotes
http://arstechnica.com/business/news/2009/10/ibm-takes-on-google-with-new-webmail-calendaring-solution.ars

AMERIKAANSE OVERHEID REGULEERT BLOGGERS

Is het een goede zaak, of is het een soort van censuur? De commentaren zijn verdeeld over het feit dat de Amerikaanse overheidsinstelling FTC zich mengt met de bloggers en hen tot openheid verplicht.

Een bericht dat wij toch met gemengde gevoelens brengen. In de VS heeft de Federal Trade Commission een nieuwe richtlijn uitgevaardigd waardoor bloggers verplicht worden om openheid te brengen over enige banden die zij zouden hebben met een fabrikant of bedrijf waarover zij schrijven. Met andere woorden wanneer een blogger schrijft over een product, en hij het besproken product van de fabrikant mag houden, of geld gekregen heeft (of andere goederen) in ruil voor dit product, dan is hij voortaan verplicht dit te vermelden. Doet hij dit niet, dan staat hem een boete te wachten die tot 11.000 dollar kan gaan.
Dat is natuurlijk een gezonde regel, en eigenlijk zou je van alle bloggers mogen verwachten dat zij dit spontaan doen. Dat de overheid zich er nu mee bemoeit, is enerzijds een positieve zaak. Maar anderzijds is het ook zo dat zij nu wel aan de bloggers dezelfde regels gaan opleggen als aan journalisten. Maar tegelijkertijd hebben bloggers nog altijd de grootste moeite om als journalist erkend te worden. Wel de plichten, maar niet de rechten?
Tussen haakjes: voortaan worden bekende personen, filmsterren en co, ook verplicht tot openheid. Indien zij een product aanprijzen, en zij krijgen er geld voor, dan moeten zij dit vermelden. Onze Jean-Marie Pfaff zal het graag horen!
Bij TechMeme kan je de commentaren lezen bij de verschillende nieuwssites.
http://www.readwriteweb.com/archives/ftc_to_bloggers_disclose_freebies_or_face_11000_fi.php
http://www.scribd.com/doc/20641197/091005endorsementguidesfnnotice
http://www.techmeme.com/091005/p44#a091005p44

GROOTSCHALIGE PHISHING AANVAL

Het begon met Microsoft, maar ook Yahoo en Google mail bleven niet gespaard bij een grootschalige phishing aanval waarbij hackers er met de mailgegevens en paswoorden vandoor gingen van tienduizenden internauten.

Hoe het mogelijk is dat zoveel internauten in deze phishing aanval ingetuind zijn, slaat met verstomming. Feit is dat blijkbaar heel wat internauten een mail gekregen hebben waarin gezegd werd dat hun mailadres gecompromitteerd was, en dat zij opnieuw hun volledige adres en paswoord moesten ingeven. Wat zij deden, maar deze gegevens werden dan naar de phishers gestuurd. Het resultaat: een grootschalige diefstal van paswoorden.
BBC heeft alvast een lijst gezien van meer dan 10.000 e-mail accounts, voornamelijk uit Europa, die samen met de bijhorende paswoorden op een website gepubliceerd zijn. De site in kwestie, pastebin.com, wordt normaal gezien gebruikt door programmeurs om er code met elkaar te delen. Het technologie blog Neowin.net had de lijst daar als eerste opgemerkt, en het niuews ging al snel het hele internet rond. De gegevens werden al snel van de site verwijderd, maar natuurlijk is het kwaad al geschied.
Dat het om een aanval op grote schaal gaat, wordt bewezen door het feit dat de lijst die BBC kon inzien enkel mensen betrof van wie het mailadres begon met A of B, en dat daarop alleen al 10.028 namen stonden. Zowel mailadressen eindigend op .hotmail.com, msn.com en live.com kwamen op de lijst voor. Ondertussen is bekend dat ook mailadressen bij Google en Yahoo door deze aanval getroffen waren.
En natuurlijk zit er een groot gevaar in dat mensen, die overal hetzelfde paswoord gebruiken, nu vatbaar zijn voor nog meer phishing aanvallen. Geloof het of niet, maar er is nog altijd 40% van de internauten dat voor elke website hetzelfde paswoord gebruikt... Het kan dus geen kwaad om, indien jij gebruik maakt van webmail, even je paswoord te wijzigen!
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8291268.stm
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10368361-2.html

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED DAG: AMAZON KINDLE KOMT NAAR EUROPA

In de VS heeft de Kindle, de e-book reader van boekenwinkel Amazon voor een ware revolutie gezorgd. Zal de Kindle, nu hij ook naar Europa komt, voor dezelfde ommekeer kunnen zorgen?

Vanaf 19 oktober zal de Kindle 2 in verschillende landen in Europa verkrijgbaar zijn. Een nieuwsbericht dat ons hartje deed opspringen, want wij zijn wel geïnteresseerd in e-book readers, toestellen om boeken in het digitale formaat te kunnen lezen. In het verleden was het immers niet mogelijk om de Kindle te gebruiken in Europa. Het was wel mogelijk om hem te bestellen en via een of andere vriend of familielid in de VS te laten thuisbezorgen, maar je had er niet veel aan.
Een van de belangrijkste kenmerken van de Kindle is namelijk dat je boeken via het mobiele internet kan downloaden uit de Amazon bookstore. In de VS waren daarvoor akkoorden afgesloten met provider AT&T. En vermits die Amerikaanse akkoorden je hier in Europa niet veel vooruithelpen, was het aankopen van een Kindle tot nu toe een zinloze onderneming.
Daar komt dan verandering in. Amazon zou namelijk roaming akkoorden hebben afgesloten in verschillende landen, om boeken te downloaden via de aldaar beschikbare 3G netwerken. Is er geen 3G netwerk voorhanden, dan moet je de content via de computer downloaden en dan via de USB poort naar je Kindle overzetten.
De prijs is niet echt denderend: $279 + BTW, wat toch neerkomt op een 230 euro + BTW. Niet echt goedkoop te noemen. Amazon belooft in elk geval dat er al meer dan 200.000 boeken in digitale vorm verkrijgbaar zijn, het merendeel Engelstalig, van de grootste uitgevers, naast kranten en magazines.
Wij zijn alvast benieuwd om hier de eerste Kindles "in het wild" te zien. Wie stuurt ons een foto van de eerste boekenfan met zo'n toestel toe?
Meer over dit nieuwe aanbod bij Amazon en TechMeme.
http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=176060&p=irol-newsArticle&ID=1339430&highlight=
http://www.techmeme.com/091007/p36#a091007p36

De populaire e-boeklezer van Amazon, de Kindle, kan voortaan ook bij ons besteld worden
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=hPeeaWRqgKyV%2BPv3NyLI3MEh1Q2ivUqrg5eH3q

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED DAG: HET VERVOLG - TV-MAKERS OP HET INTERNET

Het Vervolg, een collectief van schrijvers dat jarenlang actief was in de tv-wereld, heeft zijn pijlen op het internet gericht. Met de satirische nieuwssite ‘Klinton’ wil Het Vervolg een nieuwe en vooral vrolijke wind door de media laten waaien. Klinton.be is al online, maar gaat op 10/10 definitief van start.

Peter Thiessen (Het Vervolg): 'We liepen al een hele tijd rond met het idee. Veel van onze medewerkers werkten achter de schermen bij humoristische tv-programma’s. En zo’n tien jaar geleden stonden we mee aan de wieg van de Vlaamse stand up comedy. Sinds een tijdje is het helaas windstil op het gebied van actualiteitsgebonden humor."
"Door productionele en vooral financiële beperkingen zit de creativiteit op televisie muurvast. En dat is jammer. Tegelijk zie je dat het medium internet steeds meer aan belang wint, ook op het gebied van ontspanning. Vandaar het idee.'
Elke dag, behalve op zondag, wordt Klinton helemaal vernieuwd. Naast de dagelijkse nieuwsberichten zijn er ook vaste rubrieken. Een quiz bijvoorbeeld, een tv-tip, buitenlands nieuws, enz. Op zaterdag worden de weekrubrieken vernieuwd. Die blijven dan een week lang staan. Dat zijn meestal langere stukken: een interview, een horoscoop, een rubriek voor senioren…
Thiessen: 'Internet is een uitermate geschikt medium om humor te brengen. Alleen gebeurt daar zo weinig mee. Veel sites bieden eigenlijk alleen maar een verzameling van leutige foto’s of berichtjes van op andere sites. Klinton doet daar niet aan mee. Alles op de site is zelf gemaakt."
"Er is ook geen forum. Mensen die hun mening zonodig willen ventileren, kunnen terecht bij de collega’s op andere sites. Op termijn wil Klinton overigens alle mogelijkheden van het medium uitputten, door bijvoorbeeld zelf audio- en videofragmenten aan te bieden."
"Humor is relatief. We hebben niet de pretentie om te zeggen dat we wereldschokkend zijn of helemaal vernieuwend. In de Middeleeuwen waren er al narren die de konings- en andere huizen opvrolijkten met hun ‘andere’ kijk op de wereld, zonder daarvoor met een dikke vinger te gaan zwaaien. Dat is wat Klinton doet, niet meer maar ook niet minder." (bron: Radiovisie)
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00080747
http://www.klinton.be/

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED DAG: LINUX-DAGEN IN GENT

Open Source software is nog altijd niet voldoende bekend. En onbekend maakt onbemind. Daarom worden er op 15 en 16 oktober gratis ontdekkingsdagen gehouden.

Bij open source software wordt al te vaak gedacht aan knullige programmaatjes, kunst- en vliegwerk, en geeks die de hele dag bezig zijn om de bugs in deze software op te lossen. Maar dat moet niet zo zijn. Open source is wel degelijk een business model. In de meeste gevallen ontwikkelen de programmeurs hun software, stellen die gratis ter beschikking, en hun inkomen halen zij dan vaak uit de dienstverlening voor het aanpassen van het programma aan specifieke wensen, of het onderhouden van het programma bij de bedrijven.
Open source is in elk geval veel te weinig bekend. Voor de thuisgebruiker bestaat er nochtans sinds enkele jaren een uitstekende versie die heel gebruiksvriendelijk te installeren is en kant en klaar om te gebruiken: Ubuntu. Bedrijven kunnen dan weer beroep doen op een heel pakket programma's die op Linux draaien, zoals Apache Webserver, Postfix Mailer, PHP en MySQL database, Webmin, enz.
Om de open source programma's wat beter bekend te maken bij het grote publiek, worden er op 15 en 16 oktober in Zwijnaarde (Zaal Molenhof, Heerweg noord 33) open deur dagen gehouden. WIe op voorhand inschrijft mag rekenen op een gratis Ubuntu Linux cd en goodies.
http://www.linux-service.be/index.php/vrije-software-demo-dagen.html
http://www.linux-service.be

GOOGLE'S NIEUWSTE GESPECIALISEERDE ZOEKOPTIE: GRIEPTRENDS

Google en de griep: De grootste (zoekmachine) hebben heeft zo zijn voordelen.

Het aantal internetgebruikers wordt momenteel geschat op 1,6 miljard mensen. Dat is heel veel. Wat zoeken ze, welke informatie willen ze, kortom wat drijft hen naar de zoekmachines? Google zou Google niet zijn, moesten ze dit niet nauwlettend volgen en onderzoeken. En wat blijkt? Uit deze zoektermen kan je heel veel informatie en trends halen. Zo kende het aantal keer dat er naar het woord 'kluis' in Vlaanderen gezocht werd een enorme stijging bij het begin van de financiële crisis. Een voetbalclub die goed speelt krijgt meer hits dan een club uit de subtop.
En dit zette de Google mensen aan het denken. In Tel Aviv begon professor Yossi Matias van Google met een honderdtal medewerkers aan een onderzoek hiervan. Kan een onderzoek naar zoektermen trends spotten? De tool die hiervoor ontwikkeld werd is google insights. Met Google Insights kan je per regio, periode en zoekterm zien hoe vaak er naar die zoekterm gegoogeld wordt. Breng alle zoektermen bijeen betreffende één bepaald fenomeen, zoals griep, en je kan volgens Google te weten komen waar er een epidemie heerst. Maar klopt dit?
We laten Yossi Matias zelf aan het woord.
"Het klopt. We zijn uiteraard niet over één nacht ijs gegaan. Niet iedereen die naar griepsymptomen zoekt heeft griep, het kan zijn voor een studie, een ziek familielid enzoverder. Maar we hebben onze statistieken vergeleken met de officiële griepcijfers over een hele periode, en er is een heel sterke overeenkomst. We geven ook geen exacte cijfers, maar noemen het trends. Deze 'Flu Trends' wordt nu gelanceerd in negen Europese landen, in samenwerking met het European Centre for Disease Prevention and Controle (ECDC) uit Stockholm. Later komen er nog landen bij, maar dit vergt veel studie. We moeten alle trefwoorden uit die landen kennen en er wordt uiteraard ook gecontroleerd of de trend klopt met de realiteit.'
Wat is het nut van dit trend onderzoek?
"Wij zijn er heel vlug bij. Meestal gaan de mensen eerst googelen, alvorens naar de dokter te gaan, en dan is er nog een vertraging voor het ECDC alle cijfers heeft. Griep treft duizenden mensen, en doodt honderden, zelfs duizenden mensen per jaar. Vroege detectie kan levens redden."
Wat zijn de voornaamste zoektermen voor bvb België?
"Die kunnen we niet geven, om het onderzoek niet te laten beinvloeden."
Een mooi initiatief, maar het waarom ontgaat ons een beetje. We vroegen het dus aan Alistair Verney van Google. Wat brengt dit op voor Google?
"Eeeuuuh... niets."
Waarom doen jullie dit dan?
"Misschien kunnen we het onderzoeken naar trends later uitbreiden, en bvb. verkopen aan anderen. Het kennen van trends kan belangrijk zijn voor de politiek enzoverder.'
Met andere woorden: we zullen het later wel te weten komen.
Paul Liekens, Brussel
http://www.google.org/flutrends/
http://www.google.com/insights/search/#

GOOGLE NIEUWIGHEDEN: PDF, ZOEKOPTIES VOOR MOBIELTJES, EN MINIMALISME

We kunnen het niet helpen: nogmaals nieuwigheden bij Google. Ditmaal een preview van pdf bestanden, meer hulp bij zoeken op het mobieltje, en een nog legere pagina bij de toch al minimalistische zoeker.

Je kan het vervelend vinden dat wij altijd maar over Google blijven schrijven, maar we kunnen er niet omheen - de zoekgigant blijft maar nieuwigheden uitvinden om ons het leve gemakkelijker te maken, althans bij het zoeken. Een van de problemen bij het zoeken is dat je vaak bij de zoekresultaten bestanden tegenkomt die je niet in de browser kan bekijken, zoals PDF bestanden. Het is te zeggen: je bekijkt ze wel binnen het browservenster, maar het hele bestand moet eerst gedownload worden, wat soms even kan duren. Google had al wel een optie voorzien om zo'n bestand als html te bekijken, maar dat was meestal een heel rommeltje, zonder de originele opmaak van het document.
Nu heeft Google links toegevoegd om een snelle blik te werpen op zo'n PDF, via de link Quick View. Dit is iets dat niet instant gebeurt; Google verwijst naar miniatuurafbeelding die het al gemaakt heeft van de documenten die het geïndexeerd heeft. Momenteel is 50% van alle PDF documenten in haar index voorzien van een Quick View. Dus dat is handig meegenomen (1).
De tweede nieuwigheid is de invoering van Search Options voor het mobieltje. Het is al een hele tijd dat Google verschillende extra opties aanbiedt om dingen te zoeken (op beeld, nieuws, video, enz.) voor het zoeken vanop je desktop of laptop. Nu heeft Google deze extra optie ook uitgebracht voor mobiele telefoons die werken met het besturingssysteem Android, iPhone, of Palm WebOS. Het Microsoft OS, waarvan deze week versie 6.5 uitgebracht werd, is "toevallig" door Google vergeten.
Ook dit is weer heel handig. Stel dat je aan het winkelen bent voor een camera. In een winkel kom je een bepaald type tegen, en je wil wel eens weten wat andere gebruikers te vertellen hebben over deze camera. Dan ga je gewoon naar Google, je tikt het type van dit product in, en bij de resultatenpagina klik je Options, om daar te filteren op "forums"; je krijgt dan postings in fora die over deze camera gaan, en je bent meteen al heel wat wijzer. (2)
En de derde nieuwigheid is dan iets dat je eigenlijk nog niet echt kan zien, tenzij door een hack. Je weet dat de startpagina van Google erg minimalistisch is, leeg in vergelijking met een pagina zoals Bling: enkel het zoekvak, het Google logo, en enkele zoekbuttons. Maar Google zou het graag nog leger hebben, en er lopen enkele experimenten rond om een volkomen minimalistische zoekpagina aan te bieden, waarbij de buttons enkel verschijnen indien je de cursor bewegt over de pagina. Je kan dit experiment zelf bekijken indien je naar Google.com gaat, en daar een bepaalde code in de adresbalk intikt. Deze code vind je bij Google Blogoscoped. Probeer het maar eens! (3)
http://googleblog.blogspot.com/2009/10/quickly-view-formatted-pdfs-in-your.html
http://googlemobile.blogspot.com/2009/10/introducing-search-options-for-mobile.html
http://blogoscoped.com/archive/2009-10-08-n33.html

DE ZAAK VAN DE GESTOLEN PASWOORDEN

Eerder deze week hadden wij het over de tienduizenden mail accounts bij Gmail, Yahoo en Microsoft mail die gecompromitteerd waren, doordat inlog en paswoord in handen gevallen waren van hackers. Alhoewel uit de gepubliceerde paswoorden nogmaals blijkt hoe gemakkelijk de paswoorden zijn, zou het volgens verschillende waarnemers geen phishing aanval zijn waarmee de paswoorden bemachtigd weden. Wat dan wel?

Toen bekend werd dat tienduizenden paswoorden gekaapt waren van Hotmail, Gmail en Yahoo mail, was ook vermeld dat een deel daarvan (accounts die met A of B begonnen) gepubliceerd was op een bepaalde website. En daaruit blijkt dat er ongelooflijk veel paswoorden gebruikt worden die gemakkelijk te kraken of te raden zijn. "123456" en "123456789" mogen dan al gemakkelijk te onthouden zijn, maar liggen veel te veel voor de hand. 42% van de paswoorden bestond enkel uit kleine letters, slechts 6% van de paswoorden bestond uit een combinatie van letters en cijfers).
Jamaar, zal je zeggen, als ik zo'n "sterk" paswoord moet gebruiken, zoals 22snN9t0zbp, dan kan ik dat nooit onthouden. En je zou dan ook nog eens voor elke site een ander paswoord moeten gebruiken! Hoe moeten we dat nu doen? Je kan natuurlijk van een paswoord manager gebruik maken, maar van verschillende bronnen hebben wij de laatste tijd het advies gehoord om gewoon... een briefje te gebruiken dat je in je portefeuille steekt. Zo vaak wordt een portefeuille nog niet gestolen, en het blijkt de enige efficiënte manier te zijn om toch sterke paswoorden te kunnen maken voor verschillende sites, zonder horendol te worden.
Er is aan deze hele zaak nog een aspect waarover waarnemers zich het hoofd breken. Hoe zijn deze hackers aan de paswoorden geraakt? Eerst werd gedacht aan een grootschalige phishing aanval. Maar meer en meer komen de waarnemers tot de overtuiging dat er meer aan de hand moet zijn. Zij vrezen dat het hier gaat om het gebruik van keyloggers - progjes die zonder het medeweten van de internaut op zijn machine gezet zijn, en die elke toetsaanslag noteren en bepaalde gegevens (zoals inloggegevens bij mail) doorsturen aan de hacker. Meer daarover lees je bij Computerworld.
Ons advies: zorg in elk geval voor sterke paswoorden. En als het moet, haal dan dat papiertje maar boven waarop je je paswoorden noteert!
http://www.theage.com.au/technology/security/hotmail-hacks-easy-as-123456-20091008-go3f.html
http://www.computerworld.com/s/article/9139098/Researcher_refutes_Microsoft_s_account_of_hijacked_Hotmail_passwords




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


PROTOTYPE VAN SONY ZENDT ELEKTRICITETI DOOR DE LUCHT

Voelt u al rillingen over uw rug gaan, wanneer u dit bericht leest? Dan zal u nog veel meer gevoelens krijgen wanneer deze technologie om ook elektriciteit draadloos over te brengen realiteit wordt!

Er zijn al heel wat kabels verdwenen uit ons dagelijkse computerleven. Klavier en muis worden draadloos verbonden met de computer, en ook het netwerk zelf kan het zonder kabels doen. Maar de stroomkabel, tja, daar hebben we nog altijd moeite mee.
Nu is Philips echter op de proppen gekomen met een technologie waarbij voldoende elektriciteit doorgestuurd kan worden om een tv te voorzien van energie, maar dan wel op korte afstand. In testen slaagde het bedrijf erin om 100 volt over een afstand van 50 centimeter te sturen, genoeg om een 22 inch LCD tv aan te drijven. Dat geschiedt dan door magnetische resonantie.
Je leest goed: 50 cm. Echt ver kan je dat niet noemen. Maar het is al wel "veilig", deze technologie. Want je zou je natuurlijk kunnen afvragen: wat zou er gebeuren met jou, wanneer je tussen stroombron en toestel staat - ga je dan niet al die elektrische straling door je lijf krijgen? Dat blijkt dus mee te vallen. Zelfs metalen voorwerpen die zich in dit magnetisch veld bevinden zouden niet eens verhit geraken.
Maar erg groen kan je deze technologie niet noemen. Want het prototype van Sony was maar voor 80% efficiënt, wat wil zeggen dat 1/5 van de stroom verloren ging. En ook bij het ontvangende gedeelte ging nog stroom verloren, zodat er uiteindelijk maar 60 watt ontvangen werd. En dat is, zeker en vast in deze energiebewuste tijden, geen positief nieuws.
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=14BC23AA-1A64-67EA-E4954B0CBCFF69D3

DRAADLOZE NETWERKEN KUNNEN NU OOK DOOR MUREN ZIEN

Zal je nog veilig zijn wanneer je in je blootje in de badkamer staat, nu deze technologie ontwikkeld werd?

We mogen je wel even geruststellen: deze radiostralen zullen niet, zoals in science fiction programma's, ervoor zorgen dat je doorheen muren kan zien. Wat zij wel kunnen doen is
kijken of er mensen aan de andere kant van de muur staan, en of zij bewegen.
Het gaat om een techniek die (een mondvol!) "variance based radio tomographic imaging " heet. Die zou dan gebruikt kunnen worden in combinatie met draadloze netwerken zoals het IEEE 802.15.4 protocol. En dat zou er dan weer toe leiden dat de politie of het leger zou kunnen zien wat er zich in een gebouw afspeelt.
Hoe? Dat kunnen ze nu toch al, met al die infrarode camera's? Tja, daar geef je zelf al het antwoord. Die infrarood camera's zijn namelijk peperduur, en enkel aan officiële instanties zoals politie en leger voorbehouden. Deze nieuwe technologie zou echter, vermits hij gebruik maakt van dagdagelijkse netwerken en componenten, door jan en alleman toegepast kunnen worden. Ook door jouw buur, of een inbreker die bewegingen in jouw huis wil monitoren. En dan wordt het toch wel een beetje schrikken, niet?
Lees ook de commentaren bij Slashdot.
http://yro.slashdot.org/story/09/10/01/1321212/Wireless-Network-Modded-To-See-Through-Walls
http://www.technologyreview.com/blog/arxiv/24193/

FLASH OP DE SMARTPHONES... BEHALVE DE IPHONE

Adobe heeft Flash PLayer 10.1 software uitgebracht. Dat is software die op smartphones, smartbooks, netbooks, pc's en andere internetklare toestellen gedraaid kan worden. Behalve de iPhone...

Player 10.1 is een runtime release van het Open Screen Project. Hiermee wordt het mogelijk om in Flash gemaakte bestanden te bekijken op verschillende toestellen, binnen de browser. Er werd zelfs ondersteuning ingebouwd voor multi-touch gebaren, mobiele input modellen, accelerometer en de oriëntatie van het scherm. Deze versie van Flash is sneller, verbruikt minder geheugen, en is ook zuiniger voor je batterij.(1)
Haast alle mobiele platforms worden ondersteund: Android, Symbian, Windows Mobile, WebOS, Blackberry. Al deze bedrijven hebben zich dan ook aangesloten bij het Open Screen Project van Adobe. Behalve... ja, je raadt het al: Apple. Adobe heeft deze week wel een developer tool uitgebracht waarmee ontwikkelaars interactieve toepassingen kunnen maken voor de iPhone en iPod Touch, maar dat is geen volledige Flash, zoals Adobe in een artikel in CNet duidelijk stelde. (2)
Je ziet het: kleinzieligheid is niet voorbehouden voor kleine mensen, grote bedrijven kunnen daar ook last van hebben!
http://mashable.com/2009/10/05/adobe-flash-support-iphone/
http://www.telecompaper.com/news/article.aspx?cid=694862

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED DAG (HARDWARE): DE VOORLEESLOEP

Nieuwe dingen moeten niet altijd sexy en revolutionair zijn. Gewoon nuttig en handig mag ook, vooral als het gaat om voorwerpen die mensen met een handicap kunnen helpen.

De Vocatex lijkt ons zo'n toestel. Dat apparaat, een product van KOBA Vision, is een voorleesloep, een combinatie van beeldschermloep en voorleesapparaten. De teksten op het scherm zijn immers vaak veel te klein voor slechtzienden. Zij kunnen dan een loep gebruiken om de tekst te vergroten - via software (de toegankelijkheidstools van Microsoft), of hardware: een echte loep, die op het computerscherm geplaatst wordt. Of zij kunnen de tekst laten voorlezen door een computerstem.
Maar wat met gewone teksten uit krant of magazine? Dit toestel brengt raad. Het bevat namelijk een camera. Leg de tekst onder het toestel, en de camera zal de tekst opnemen en weergeven op het scherm, vergroot. Een stem zal de gewenste tekst voorlezen. Een rode rechthoek geeft het woord aan dat voorgelezen wordt, zodat de focus indien gewenst verplaatst kan worden.
Een YouTube filmpje toont duidelijk aan hoe het werkt. En de Vocatex wordt voorgesteld aan het publiek op de hulpmiddelenbeurs BrailleTech in lokalen van de Brailleliga, Engelandstraat 57 te 1060 Brussel, van 15 tot 17 oktober 2009. Zoals gezegd: misschien geen supersexy toestel zoals de nieuwste mobiele telefoon, maar ook aan deze technologie willen wij binnen Netties aandacht schenken...
http://www.kobavision.be/kobavision.be/nl/vocatex.html
http://www.youtube.com/watch?v=GtlbWLmrJTY&feature=player_embedded

VERSIE 6.5 VAN WINDOWS: HTC ALS DE KIPPEN ERBIJ MET HTC HD2

De analisten zijn niet laaiend enthousiast over Windows Mobile 6.5. Maar op een HTC mobieltje wordt het wel wat anders...

In de volgende dagen mag je van ons enkele artikels verwachten over Windows Mobile 6.5, de nieuwe versie van het besturingssysteem van Microsoft voor mobiele telefoons. Want als iedereen mag hypen over het iPhone OS, dan mag er als tegengewicht af en toe toch ook eens iets geschreven worden over de nieuwe versie van dit mobiele OS, niet? Het heeft immers toch wat te bieden. Er is niet alleen de software zelf, maar er hoort ook een online winkeltje voor apps bij, net als de App Store van Apple, en een soort online backup, te vergelijken met wat Apple aanbiedt. En zeg nu niet dat Micrsoft niets anders gedaan heeft dan Apple imiteren - er waren al duizenden toepassingen voor het mobiele OS van Microsoft al lang voor Apple "iPhone" kon zeggen, en de gebruiker had de volledige vrijheid om deze apps, waarvan het merendeel volledig gratis, te installeren. Wat Microsoft wél afgezien heeft van Apple, is de centrale plaats om al deze apps te verzamelen. Maar, zoals beloofd, over het OS zelf meer in een volgend artikel. Bij PC World kan je alvast wat commentaren lezen van mensen die het uitgetest hebben (1)
Nu willen we het vooral hebben over de nieuwe HTC. Want dit toestel, HTC HD2, is al meteen een splinternieuw toestel dat Windows 6.5 aan boord heeft. Maar bovendien heeft het de befaamde HTC Sense interface. Dat is een 'captive' scherm dat reageert op elektrische geleiding in plaats van druk, zodat een lichte aanraking volstaat. Het is ook een multitouch scherm, zodat je gemakkelijk kan in- en uitzoomen.
Qua uiterlijk hebben we hier te maken met een 4,3 inch (11,1 cm) aanraakscherm, met een uitzonderlijk helder beeld. Het toestel is 120 s 67 x 11 mm, en weegt 157 gram. Aan boord een 5 megapixel camera met autofocus en een dubbele LED flits. En dat is wel belangrijk, want op vele toestellen ontbreekt die flits, en dat vinden wij toch een groot gemis. Verder bevat het toestel een gps, en dat is dan weer belangrijk voor HTC Sense, een systeem van HTC dat op drie principes gebaseerd is: Make it mine, Stay close en Discover the unexpected. Make it mine zorgt er bijvoorbeeld voor dat, met de gps, de smartphone altijd aangepast is aan de plaats waar jij je bevindt, met o.a. gelokaliseerde weersvoorspellingen. Stay Close zorgt ervoor dat je altijd in contact bent met je vrienden (sms, mail, sociale netwerken).
Maar wat ons vooral opviel in het persbericht was de vermelding dat het toestel met 3G breedbandconnectiviteit een verbinding kan leggen met een WiFI netwerk voor computers of andere apparaten. Met andere woorden: wil dit zeggen dat je met dit toestel kan "tetheren"? Wij hebben de vraag alvast gesteld aan HTC, en zijn benieuwd voor het antwoord!
http://www.pcworld.com/article/173272/windows_mobile_65_stung_with_bad_reviews.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.outofthecrowd.com/emm/HTC_HD2_NL.html




Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Ongelooflijk; Windows 7 is nog niet uit, maar neemt nu al een groot marktaandeel van Vista weg..
http://lm.pcworld.com/t/698640/5552561/19339/0/

*** Wij zijn niet de enige om vragen te hebben bij de mediahype rond Google Wave. Pressetexte spreekt van "Google Wave tussen revolutie en mediahype" en van een "preview met haken en ogen".
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091006002

*** Toshiba heeft gebruik gemaakt van de revolutionaire chip in de PlayStation 3 om een super tv te ontwikkelen die 150 keer krachtiger is dan de huidige HDTV en die tot 3 TB kan opslaan; hij kan 8 kanalen tegelijk opslaan.
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=2fae782f9586862ad64c8cf2d3f32d0cc764c17a745c132926faeb99c2b72e18

*** Zoekertjeswebsite 2dehands.be is genomineerd voor de Deloitte Fast 50, de jaarlijks terugkerende verkiezing van de 50 snelst groeiende technologiebedrijven.
http://www.2dehands.be

*** Skype wil meer gebruikers lokken met Click-to-call buttons op websites van partners, die de dienst dan gratis aanbieden.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091007004

*** Coolblue opent 7 nieuwe webshops in België: eReaderstore.be, Babyfoonstore.be, Mediacentershop.be, tandenborstelstore.be, Stofzuigerstore.be, Koffiecenter.be en Tondeusestore.be
http://www.coolblue.be

*** Op 10 oktober geeft Mariah Carey een concert dat tegelijk uitgezonden zal worden op het internet en de mobiele toestellen. Maar je moet wel een ticketje kopen: $9,99 kost het dan.
http://us1.campaign-archive.com/?u=c6da7d136613fe18cbf3de192&id=036fe5f299&e=5c23860485

*** Bezoekers aan de jaarlijkse OpenOffice.org conferentie, dit jaar van 4 t/m 6 november in het schone Italiaanse Orvieto, krijgen deze keer ook bijdragen aangeboden van de grootste rivaal van het open source office-programma: Microsoft. Tijdens de conferentie worden tevens de laatste tests voor de nieuwe versie 3.2.0 van OpenOffice.org uitgevoerd.
http://www.ooocon.org

*** Nederlandse radioportals hebben een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer om een halt toe te roepen aan de nieuwe regels van Buma/Stemra. Als gevolg van die nieuwe regels zou het plaatsen van YouTube-filmpjes voortaan geld kosten en zouden radioportals fors betalen voor het embedded linken naar radiostations.
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00080819

*** De voorgestelde heffingen van muziekrechtenorganisatie Buma voor gebruik van muziek op het internet zijn slecht voor de muzikant. Volgens SP-Kamerlid Arda Gerkens (foto) schaadt de heffing meer dan het baat.
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00080811

*** Een wereldwijd onderzoek bij ruim 400 organisaties met meer dan 500 werknemers toont aan dat, hoewel de organisaties geloven dat ze ooit zullen lijden onder een of andere vorm van datalekken, dat eerder per ongeluk dan met opzet zal zijn.
http://www.dimensiondata.com/securityresearch


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


MS. MOTO
[trip hop / down tempo] Een indie groep die erg mooie muziek maakt. Cool, relax, een beetje R&B soms, met een heel markante vrouwenstem. Verzorgde arrangementen ook. Je kan de muziek op de website beluisteren, of de songs in iTunes aankopen. Helaas geen gratis downloads.
De muziek is tussen haakjes deze week afkomstig van de Dave's Lounge podcast, een van onze favoriete downtempo podcasts.
http://www.myspace.com/msmoto
http://www.daveslounge.com/

WEATHER PENDING
[indie music]Een trio dat super mooie muziek maakt, waar wij wel pap van lusten. Mooie songs, goed uitgewerkt en met een mooi arrangement, plus een heel tedere vrouwenstem. Op de site kan je verschillende songs in streaming beluisteren, en eentje, Tide, gratis downloaden. Wat een heerlijke muziek! Heb je een eMusic account, dan kan je daar je credits aan deze band besteden.
http://www.weatherpending.net/
http://www.emusic.com/album/Weather-Pending-And-How-MP3-Download/11457701.html

SHINE
[Pop / Alternative] Iets zwoelere pop, trager tempo ook, maar opnieuw met erg mooie songs. Vooral het "Soulful music" dat je bij MySpace, naast enkele andere songs kan beluisteren, is erg mooi. Helaas geen gratis downloads, wel te verkrijgen tegen credits bij eMusic.
http://www.emusic.com/album/Shine-The-Common-Station-MP3-Download/11280023.html
http://www.shine-music.net/

PACHA MASSIVE
[drum & bass - Latin] Iets meer uptempo, alhoewel het toch nog beschaafd blijft. Drums en bass, met daarboven enkele zachte melodieën, het geheel overgoten met een latino sausje. Knap. Te beluisteren bij MySpace, of te downloaden mits betaling van credits bij eMusic.
http://www.myspace.com/pachamassive
http://www.emusic.com/album/Pacha-Massive-If-You-Want-It-MP3-Download/11629583.html

VRIJDAG HOORSPELDAG: ANITA DE ROVER – ROEIEN OF OMSLAAN
Genre: Reeks (Anita De Rover reeks 1 deel 1) – thriller – NL
Aflevering: 1 / 3
Uitgezonden: 2000
Door: KRO
De plot: Twee zusjes roeien naar een onbewoond eiland, waarvan zij alleen het bestaan kennen.
Commentaar: Dit hoorspel is het eerste deel van een eerste reeks met verhalen van Anita De Rover, verhalen over relaties met een verrassend einde. Zoals eerder gezegd vinden wij deze schrijfster eigenlijk een beetje de Nederlandse Roald Dahl, die de verhalen met veel humor, menselijk cynisme brengt en een onverwacht einde. Van haar hand is ook de detectivereeks Susan & Co.
http://hoorspel.wordpress.com/2009/10/06/anita-de-rover-roeien-of-omslaan/


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het is spijtig dat de enige mensen die blijkbaar in staat zijn om dit land te leiden,
al bezig zijn met taxi's te besturen en haar te knippen.
- citaat van een nobele onbekende -



De nieuwe oogst



BROWSERSHOTS: HOE ZIET JE SITE ERUIT?

WIe een website maakt, moet in het achterhoofd rekening houden met de verschillende browsers en besturingssystemen. Ook in de niet zo vaak gangbare systemen moet de pagina er goed uitzien. OP deze site kan je browsers selecteren en een beeld oproepen van je website. Let wel: hoe meer browsers je aanduidt, hoe langer de vergelijking zal duren. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://browsershots.org/

SCREEDBOT
Op deze site kan je een leuke scrollende tekst aanmaken, waarbij je zelf ook de achtergrond en het lettertype kan kiezen. Vervolgens kan je deze tekst naar je eigen computer sturen, en ook naar Flickr. Leuk!
[Taal: Engels]
http://wigflip.com/screedbot/nl/

KANYE THIS
Ach, artiest Kanye zal het ondertussen wel geweten hebben. Zijn interventie tijdens de uitreiking van de MTV Awards, waarin hij het podium opklom tijdens de bekroning van Taylor Swift, om te zeggen dat Beyonce toch beter was, is de risée geworden van het internet. Een "kanye'ke" doen wordt ondertussen al gemeengoed. EN op deze site kan je dat dan ook doen.
[Taal: ENG]
http://www.kanyethis.com/

GOOGLE SEARCH HANDLEIDING
Denk jij dat je weet hoe je kan zoeken met Google? Dan moet je toch eens deze site bezoeken. Zij staat vol tips, vaak verpakt in filmpjes, die je uitleggen hoe je de beste resultaten kan bekomen bij het ingeven van een zoekopdracht. (Tip: WIm W)
[Taal: ENG]
http://google.blogs.lincoln.ac.uk/

DE BESTE NIEUWSBRONNEN: REUTERS

Wij vonden een artikel bij TED University waarin de 100 beste sites aangeprezen worden, die elke internaut zou moeten kennen en gebruiken - vooral dan de mensen die niet alleen op zoek zijn naar ontspanning, maar vooral naar nieuws en info. En je kent ons ondertussen: die tips willen wij dan wel doorgeven aan onze lezers.
Om te beginnen Reuters.com. De site van dit aloude nieuwsagentschap brengt natuurlijk nieuws, uit alle uithoeken van de wereld. En je kan het gratis raadplegen bovendien.
[Taal: ENG]
http://www.reuters.com

DE BESTE NIEUWSBRONNEN: PHILIPS
De internaut mag dan al gewend zijn om zijn tech nieuws te halen bij sites zoals Engadget en Gizmodo, maar de "echte" bron, de bedrijven waar research gevoerd wordt en waar je de nieuwste ontwikkelingen kna volgen, dat is natuurlijk nog interessanter.
Zo heeft Philips een heel mooie site waarop je de nieuwste technologieën kan bewonderen. Van 3-D display en content generation, tot LED's en OLEd, Polymer Vision, Persoonlijek TV^-kanalen, tot uWand en digitale watermerken. Voor de wetenschappers onder ons!
[Taal: ENG]
http://www.research.philips.com/

DE BESTE NIEUWSBRONNEN: README
Voor alle mogelijke soorten nieuws bestaan er gespecialiseerde bronnen. Ook voor nieuws over boeken. Readme is een uitgebreide site, die in verschillende talen (helaas geen Nederlands) nieuws brengt over boeken. Boeken die net uit zijn, boeken die gelezen worden in boekenclubs, evenementen rond boeken, enz. De site speelt ook in op de actualiteit; met name gaat zij momenteel in op de vraag: zou je, als auteur, ja dan neen deel moeten gaan uitmaken van het Google Books programma?
[Taal: ENG/FR/DE]
http://www.readme.cc/homes/home/

DE BESTE BRONNEN: PODTROPOLIS
Er bestaan wel meer Torrent-trackers, waar je P2P bestanden kan vinden om te downloaden. Deze site is echter gespecialiseerd in content die je op je iPod kan bekijken. Wij spreken ons niet uit over het al dan niet legaal zijn van de bestanden die je hier vindt...
[Taal: ENG]
http://www.podtropolis.com/faq.php

PAPERTOYS: HANDIG MET PAPIER, SCHAAR EN LIJM

Op deze site vind je de voorbeelden om af te drukken, om allerlei voorwerpen te maken in papier. Leuk om met de kids te doen - en heel wat goedkoper dan videogames! Bovendien moedigt het hun handigheid aan met schaar en lijm.
[Taal: ENG]
http://www.papertoys.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MOOIALPHEN
Deze site is gewijd aan Alphen aan de Rijn, een pracht van een stad. Je vindt er nieuws uit de streek, maar ook prachtige foto's. En met prachtig bedoelen wij ook echt "prachtig"... In Alphen bevindt zich ook een themapark, Archeon, dat over de Nederlandse geschiedenis vertelt. Zin om een bezoek te brengen? WIj alvast wel!
[Taal: NL]
http://www.mooialphen.nl

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OUDE ANSICHTKAARTEN
Wij hebben het al eens eerder over deze site gehad, maar zij blijft ons boeien. Dit is oorspronkelijk een site om te kopen en verkopen, maar je kan er als buitenstaander ook allerlei ansichtkaarten bekijken uit de oude doos. Hoe zag jouw stad of gemeente eruit 50 jaar geleden, of langer? Heerlijke nostalgie!
[Taal: NL]
http://cartes-postales.delcampe.be/page/category/language,D,cat,712,var,Postkaarten-Europa-Belgie.html

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NEDSITES
Dit is een verzamelsite: je vindt hier links naar allerlei andere sites, netjes ingedeeld in categorieën. Het is geen automatische aggregator, maar er is wel degelijk menselijke inbreng aanwezig: de sites worden geselecteerd en besproken, en er is ook een actualiteiten rubriek.
[Taal: NL]
http://www.nedsites.be/

VRIJDAG MULTIMEDIA: TINIERME

De online uitgever CCrest, die al verantwoordelijk is voor verschillende games, heeft nu een Engelstalige versie uitgebracht van TinierMe, een game dat al meer dan een miljoen spelers kent in Azië. De wereld is een open beta, gratis toegankelijk.
[Taal: Engels]
http://www.tinierme.com

VRIJDAG MULTIMEDIA: RATTLINGSTICK
Ben jij ook zo'n reclamevreter? Wij alvast wel. Die reclamefilmpjes kunnen zo leuk gemaakt zijn, zo origineel, dat het echt een plezier is om ernaar te kijken, je vergeet gewoon dat het eigenlijk reclame is.
Bij Rattlingstick vind je enkele van die leuke filmpjes. Onze favoriet is dit filmpje...
[Taal: Engels]
http://rattlingstick.com/andywork3_l.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: SNOWDRAW
Tekenen in de sneeuw - hier kan je iets tekenen, een huisje of tekst schrijven met je muis, en daarna afwachten hoe de sneeuw zich opstapelt op jouw tekening. Het leidt uiteindelijk tot een mooi resultaat, dat je kan doorsturen. Om jezelf al voor te bereiden op een koude winter!
[Taal: Engels]
http://snowdraw.intervalstudios.com/#/blank


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- 'Kat-en-muis rond The Pirate Bay'
AMSTERDAM - De rechtszaak tegen de omstreden Zweedse downloadsite The Pirate Bay begint zo langzamerhand een kat-en-muis-spel te worden, zei advocaat Joris van Manen namens auteursrechtenorganisatie Brein donderdag voor de rechtbank in Amsterdam.
http://www.ad.nl/ad/nl/1034/Multimedia/article/detail/436020/2009/10/08/Kat-en-muis-rond-The-Pirate-Bay.dhtml
- U2 wil een eigen game
NEW YORK - De Ierse rockband U2 zou graag de hoofdrol willen spelen in eenRock Band-game. Dit deelde de bassist van de band mee aan het Amerikaanse dagblad USA Today.
http://www.ad.nl/ad/nl/1033/Games/article/detail/435998/2009/10/08/U2-wil-een-eigen-game.dhtml
- Windowsgebruikers mogen zelf browser kiezen
BRUSSEL - Gebruikers van Microsoft Windows zullen binnenkort zelf kunnen kiezen welke browser ze willen installeren op hun computer. Europees Commissaris van Concurrentie Neelie Kroes reageert positief op dat voorstel van Microsoft.
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/435716/2009/10/07/Windowsgebruikers-mogen-zelf-browser-kiezen.dhtml

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Een video-slideshow maken
Neem wat foto's en een muziekje, en met het gratis programma Photofilmstrip maak je er in een handomdraai een flitsende videofilm van.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27361
- Powertraveller opladers
Met de mobiele opladers van Powertraveller heb je altijd een reserve voorraadje stroom bij de hand voor je laptop en gadgets.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27360
- Ook Buffalo komt met usb 3.0 schijf
Na Freecom komt ook Buffalo met een externe harde schijf die de supersnelle usb 3.0 standaard ondersteunt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27359

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Sanyo bestrijdt ziektekiemen met VirusWashers
Veel ziektekiemen worden overgedragen op de werkvloer, in gemeenschappelijke ruimten en openbare plaatsen. De Sanyo VirusWasher is een toestel dat de lucht voor meer dan 99% zuivert van allergenen, ziektekiemen, virussen en bacteriën.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4482
- Starck-design voor harde schijven LaCie
Designer Philippe Starck kreeg de vrije hand om een harde schijf voor het Franse LaCie te ontwerpen. De desktopversie heeft een status-led in de vorm van de handtekening van Starck.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4481
- Test: HD 400 reeks hoofdtelefoons Sennheiser
Grote, opvallende hoofdtelefoons zijn in. Sennheiser heeft de boodschap begrepen en lanceert vijf full size hoofdtelefoons in de nieuwe HD 400 serie. ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4477



*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Stijging met 450%: Newpharma geeft de e-commerce in België een oppepper!
De nieuwe online apotheek die banden heeft met de apotheek in Grâce Hollogne (regio Luik), ziet zijn verkoop duizelingwekkend stijgen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20534&style=99896
- Android zal in 2012 het nummer 2 worden van de mobiele OS
Nog een nieuwtje dat ongetwijfeld Steve Ballmer niet zal plezieren: Android, dat nog maar pas komt piepen, wordt meteen al een plaatsje op het podium voorbehouden. Maar het moet er nog wel 2 jaar op wachten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20537&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in
- Diskeeper doet aan bodybuilding!
Start Windows te traag op? Diskeeper (de vader van de defragmentatietools) belooft de wachttijd met de helft te kunnen verkorten!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/software/diskeeper-doet-aan-bodybuilding.cfm
- Apple wurmt zich een weg naar de huiskamer!
Apple is steeds duidelijker aanwezig in de Amerikaanse huiskamer. De groei zou er 33% bedragen in een jaar tijd.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/mac-news/apple-wurmt-zich-een-weg-naar-de-huiskamer.cfm
- Diskeeper doet aan bodybuilding!
Start Windows te traag op? Diskeeper (de vader van de defragmentatietools) belooft de wachttijd met de helft te kunnen verkorten!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/software/diskeeper-doet-aan-bodybuilding.cfm



*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- 4,6 miljard gsm-abonnees in 2009!
Het aantal mobiele telefoonabonnees zal einde 2009 de 4,6 miljard bereiken. De laatste statistieken van het ITU hebben het over een ICT sector die het wereldwijd goed doet dankzij...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5897
- Het internet alsmaar sneller
De capaciteit van het breedband internet blijft wereldwijd maar toenemen. In vergelijking met verleden jaar is de gemiddelde downloadsnelheid in 66 bestudeerde landen met 49% gestegen, en bedraagt nu 4,75 megabits per seconde.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5894
- Google verfijnt zijn zoekresultaten nog meer
Google heeft enkele nieuwe opties aangekondigd om de zoekresultaten te filteren: newsfeeds, afkomstig van blogs, of binnen een bepaalde tijdspanne (een optie geeft zelfs de keuze om enkel de informatie te vertonen die "in het laatste uur" verschenen is).
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5890

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Mac versus PC 2 trailer
http://computertaal.info/2009/10/08/mac-versus-pc-2-trailer/
- Scarlet doet het voortaan anders en beter
http://computertaal.info/2009/10/08/scarlet-doet-het-voortaan-anders-en-beter/
- Drie exclusieve aanbiedingen voor gratis accessoires
http://computertaal.info/2009/10/07/drie-exclusieve-aanbiedingen-voor-gratis-accessoires/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Pirate Bay-beheerder doet aangifte tegen Brein en Tim Kuik
donderdag - Peter Sunde heeft in Nederland aangifte gedaan tegen Stichting Brein en Tim Kuik wegens vervalsing van bewijs en fraude. Volgens Sunde heeft Brein doelbewust een vervalst document ingebracht als bewijsmateriaal in de lopende rechtszaak. »
http://tweakers.net/nieuws/62963/pirate-bay-beheerder-doet-aangifte-tegen-brein-en-tim-kuik.html
- Microsoft laat oem's Office Starter 2010 met reclame installeren
donderdag - Microsoft gaat zijn Works-suite uitfaseren en aan computerfabrikanten Office Starter 2010 leveren. Het gratis door consumenten te gebruiken pakket, dat bestaat uit uitgeklede versies van Word en Excel, zal advertenties tonen tijdens het gebruik. »
http://tweakers.net/nieuws/62930/microsoft-laat-oems-office-starter-2010-met-reclame-installeren.html



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



WERKEN MET ONENOTE: EEN NIEUWE PAGINA AANMAKEN

Nu je een notebook aangemaakt hebt, en secties, kan je pagina's en subpagina's gaan aanmaken. Denk eraan dat een pagina in OneNote hetzelfde is als een pagina in een traditioneel notitieboekje, waarin je notities kan noteren.
Maak een nieuwe pagina aan als volgt:
- Klik File, New, Page.
- In het vakje Title, geef je een titel op voor de pagina. Die verschijnt nu in het tabblaadje van het OneNOte venster.
- Herhaal deze stappen voor elke bijkomende pagina die je wil aanmaken.
Je kan deze pagina's binnen de sectie ook veranderen van volgorde: klik op het tabje van de pagina, en sleep die naar de gewenste plaats.
http://www.lockergnome.com/windows/2009/09/23/create-pages-in-onenote-2007/

WERKEN MET ONENOTE: NOTITIES MAKEN IN ONENOTE 2007
Nu je een notebook opgezet hebt in OneNote, met de nodige secties en pagina's, kan je nota's gaan nemen. Denk eraan dat notities alle mogelijke combinaties kunnen bevatten van tekst, afbeeldingen, digitaal handschrift, adutio en video fragmenten.
Om ingetikte tekst in OneNOte op te nemen ga je als volgt tewerk:
- Klik op een plek waar je wil dat de notitie verschijnt.
- Tik de tekst (of kopieer vanuit een ander programma)
OneNote zal voor elke tekstblok die je intikt een container maken.
Om handgeschreven notities in OneNote in te voeren:
- Maak je gebruik van een toestel dat met stylus-input werkt, klik dan op de Writing Tools toolbalk, en kies Pen options.
- Schrijf de tekst.
- Om terug over te schakelen op typen, klik op Writing Tools, selecteer Writing Tools, en kies Type/Selection Tool.
http://www.lockergnome.com/windows/2009/09/23/create-pages-in-onenote-2007/

WERKEN MET ONENOTE: EEN AFBEELDING IN ONENOTE 2007 INLASSEN
Een notitie in dit notaboekje kan dus allerlei content bevatten: tekst, afbeeldingen, foto's, digitaal handschrift, audio en video clips. Om een afbeelding in te lassen in een notitie ga je als volgt tewerk:
- Is het een foto van jouw eigen computer? Op de pagina van je notaboek klik je op Insert, Picture, en kies je From File. Blader in het dialoogvenster naar de plaats op je harde schijf waar het bestand zich bevindt, selecteer het, en klik op Insert.
- Is het een foto van het internet? OP de pagina van je notaboek klik je op Insert, Picture, en kies From File. In het dialoogvenster plak je nu de complete url van het bestand.

WERKEN MET ONENOTE 2007:SECTIES BINNEN NOTEBOOKS VERPLAATSEN
Wanneer je een sectie aanmaakt binnen een notebook, dan zit die eigenlijk vast in dat bestand, gekoppeld aan de andere secties in dit notebook. Maar met de tijd zal jouw notebook groeien, en zal je de secties moeten verplaatsen of in een andere volgorde zetten. Dat is mogelijk, zowel binnen een bepaald notebook, als van het ene notebook naar het andere.
- Binnen een en hetzelfde notebook:
Bovenaan de huidige pagina moet je op een sectietab klikken en die links of rechts verslepen; een klein driehoekje verschijnt om deze nieuwe plaats aan te geven. Vervolgens klik je bovenaan de navigatiebalk in de linkermarge op de Expand Navigation Bar button, om de secties in elk open Notebook te tonen. Versleep het gewenste sectietab naar de nieuwe plaats. Tijdens het verslepen zal er een horizontale lijn verschijnen om de nieuwe plaats aan te geven.
- Binnen verschillende notebooks:
Klik bovenaan de huidige pagina op de sectietab die je wil verplaatsen met de rechtermuisknop, en kies Move uit het menu. ER verschijnt nu in al jouw notebooks en hun secties het "Move Section To" dialoogvenster. Nu kan je het volgende doen:
* Om de huidige sectie voor een andere sectietab te plaatsen, klik je op de target sectie tab in de lijst, en klik je op Move Before.
* Om de huidige sectie achter een andere sectietab te plaatsen, klik jop de target sectietab in de lijst, en kies je Move After
* Om de huidige sectie te verplaatsen naar een sectie groep of naar een notebook zonder secties, klik je in de lijst de gewenste target sectiegroep of het gewenste notebook aan, en klik op Move Into.

WERKEN MET ONENOTE 2007: SECTIES HERNOEMEN EN WISSEN
Zoals in een vorig artikel gezegd, kan je notaboek op den duur erg groot worden. Je wil de manier wijzigen waarop het georganiseerd is, je wil de volgorde veranderen, secties hernoemen en wissen. Secties wissen en hernoemen doe je aldus:
- Om een sectie te hernoemen: klik rechts op het tabblaadje van de sectie die je wil hernoemen; klik Rename op het shortcut menu. Vul de nieuwe naam in, en klik op Enter.
- Om een sectie te wissen: klik rechts op het tabblaadje van de sectie die je wil wissen, en klik op Delet uit het shortcut menu.

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html



Van alles halen, (bijna) niets betalen...



FOTOBEWERKING
Windows - freeware
FastStone Image Viewer is een snelle, stabiele, gebruiksvriendelijke image browser, converter en editor. Het heeft een mooi scala aan functies die afbeelding bekijkt, het beheer, de vergelijking, rode-ogen verwijdering, e-mailen, resizing, bijsnijden en kleurinstellingen aanpassen. Haar innovatieve maar intuïtieve full-screen modus biedt snelle toegang tot de EXIF-informatie, thumbnail browser en belangrijke functionaliteiten via verborgen werkbalken die opduiken wanneer uw muis raakt de vier randen van het scherm. Andere kenmerken zijn een hoge kwaliteit vergrootglas en een muzikale diavoorstelling met 150 + overgangsperiode effecten, evenals lossless JPEG-overgangen, Slagschaduw effecten, beeld annotatie, scanner ondersteuning, histogram en nog veel meer. Het ondersteunt alle belangrijke grafische formaten (BMP, JPEG, JPEG 2000, animated GIF, PNG, PCX, TIFF, WMF, ICO en TGA) en de populaire digitale camera RAW formaten (CRW, CR2, NEF, PEF, RAF, MRW, ORF, SRF en DNG).[Bron: Lode V]
http://www.faststone.org/

EVEREST ULTIMATE EDITION
Windows - 9,7 MB - demo 30 dagen
Dit is een professionele tool om je eigen pc op de testbank te leggen, en de resultaten te vergelijken met andere pc's. Je krijgt niet alleen resultaten over de hardware en software, maar ook tips om de pc te optimaliseren.
http://www.lavalys.com/

BUMPTOP FREE
Windows XP / Vista / 7 - 13,1 MB - freeware
Dit is een virtuele desktop waarmee je jouw gegevens net zo kan rangschikken als op een echte bureeltafel. Je kan ze opstapelen, aan de muur kleven, of gewoon in een chaos neersmijten.
http://bumptop.com/download.php
http://www.chip.de/downloads/BumpTop-Free_36037923.html

CALIBRE
Windows XP/Vista/7 - 26 MB - freeware
Een heel goede e-boek reader, die documenten kan omzetten in het e-book formaat. Daarbij worden verschillende formaten ondersteund, LRF, PDF, LIT, RTF, OPF, MOBI, PRC, EPUB, FB2, IMP, RB, HTML; zij kunnen omgezet worden naar Mobi, LRF und EPUB. En vooral dat laatste is belangrijk, omdat dit een formaat is dat de standaard lijkt te worden voor e-books.
http://calibre.kovidgoyal.net/
http://www.chip.de/downloads/Calibre_35436003.html

LOCKHUNTER: BESTANDEN VRIJMAKEN

Windows all - 1,1 MB - freeware
Met dit programma kan je bestanden kopiëren, wijzigen enz, zelfs als die door een of meerdere processen geblokkeerd zijn. En dan hebben we het niet over DRM, maar blokkering vanuit het systeem, omdat de bestanden in gebruik zijn. Dit progje kan niet alleen de blokkering opheffen, maar ook vertellen welk programma verantwoordelijk is voor deze blokkering.
http://lockhunter.com/

VIDEOCACHEVIEW
Windows 2000/XP/Vista/7 - 67,9 kB - freeware
Met dit progje kan je zonder probleem alle video's die je via het web bekeken hebt terugvinden op je harde schijf. Daarvoor wordt, zoals de titel het aangeeft, gekeken in de cache op jouw computer.
http://www.nirsoft.net/

VLC MEDIAPLAYER
Windows 2000/XP/Vista - 18 MB - freeware
Een van de beste programma's die wij kennen om allerlei multimedia te spelen. Deze player ondersteunt inmiddels heel veel videoformaten. Bovendien kan je allerlei media meteen opnemen, ook CSS beschermde content.
http://lm.pcworld.com/t/701596/6573090/19755/0/

STANZA DESKTOP

Windows 2000/XP/Vista - 52,3 MB - freeware
Met deze software kan je e-books ook op jouw computer bekijken en omzetten; Stanza ondersteunt de meeste e-book formaten, zoals die van Mobipocket, eReader, PalmDOC, FictionBook, OEB 1.2, Open eBook, Adobe Digital Edition en zelfs Amazon Kindle.
http://www.chip.de/downloads/Stanza-Desktop_38350680.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS DAG: PATH FINDER
Mac OS X 10.5 Intel, Mac OS X 10.6 - 19,19 MB - shareware
De Finder van de Mac (te vergelijken met de Explorer van Windows) is niet slecht, maar met dit progje krijg je nog veel meer tools ter beschikking. Het is een aparte browser om bestanden te doorbladeren, je favorieten op te roepen, de content van zo goed als elk bestand als preview bekijken, bestanden sneller verplaatsen, enz.
http://download.cnet.com/Path-Finder/3000-2094_4-10179037.html?tag=feed&subj=newreleases&part=rss&tag=nl.e414

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: STOMP 1.18
Mac OS - 7,42 MB - shareware
Een uitstekend progje om video's te comprimeren, om ze dan via mail te versturen bijvoorbeeld.
http://download.cnet.com/Stomp/3000-2140_4-173307.html?tag=feed&subj=newreleases&part=rss&tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....



Lezer Henk heeft een bedenking bij ons artikel van verleden week over Pandora, dat blijkbaar moeilijke tijden overleefd heeft:
<<<
Dag Hilde,

Pandora heeft het overleefd, inderdaad, maar vraag niet hoe. Ze hebben effectief een halsband omgekregen die elk moment wat strakker aangehaald kan worden en ze moeten dientengevolge hard lopen om stil te kunnen staan. En dat voor een van de mooiste en meest idealistische initiatieven om luisteraars/bezoekers met vaak onbekende muziek in aanraking te brengen. Onbekend, maar wel binnen hun aangegeven genre, dat is steeds de grote kracht van Pandora geweest.

Het is in feite onvoorstelbaar dat een opzet als van Pandora zo gelimiteerd wordt en ook nu mogen zij nog steeds niet buiten de US worden beluisterd (daarvoor moet je zelf met proxies en dergelijke in de weer gaan). Terwijl ze een in feite alleen maar op een plezierige wijze reclame voor muziek maken en linken naar verkoopkanalen als Amazon, dus ik begrijp absoluut niet waar het gezeur van de RIAA op gebaseerd is. Ook in België en Nederland wordt internetradio nagenoeg onbetaalbaar.

Met groeten van Henk
>>>>

==========
Lezer Pascal zwaait de loftrompet:
<<
Hallo,

ik wou even zeggen dat het telkens weer een hele opgave is om
me door jullie nieuwsbrief te worstelen, maar dat dit geen moment
verveelt !!!

telkens weer interessante tips en boeiende informatie

bedankt en succes !

Pascal
>>>
Antwoord van de redactie:
Dag Pascal,
Bedankt voor de sympathieke reactie!
En ja, de nieuwsbrief is lang, maar wij vinden toch altijd zoveel om te vertellen...
Groetjes,
Hilde

~~~~~~~~~~~~
Vraag van lezer Wesley:
<<<
Hallo,

een collega van me had een concrete vraag voor me waar ik geen antwoord op weet: hij werkt met Adobe Photoshop CS 2 en zoekt een manier om (gratis als het kan) de RAW-bestanden van zijn Nikon D700 te kunnen openen met bovenstaand programma.

Het gaat hem dus over de NEF-bestanden.

Heeft iemand een idee of er een plugin bestaat die je zonder al te veel poespas kan installeren?

Alvast bedankt voor de moeite!

Groetjes,
Wesley

>>>

Wie heeft raad?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ook lezer Rien heeft een vraag:
<<<<
Dag Hilde,
Als vaste lezer van NeTTies ben ik op zoek naar een programma en/of filter of plugin, waarmee je een silhouet van een groepsfoto (z/w of kleur) kan maken; zo'n silhouet wordt gebruikt om namen van de groepsleden aan te duiden, via nummering of naaminvoering, zie bijlage. Ik ben geen fotograaf en/of liefhebber van deze hobby; ik maak op mijn computer slechts gebruik van het programma IrfanView. U zou me een groot plezier doen als lezers van NeTTies mij zo'n silhouet-programma en/of filter/plugin kunnen aanbevelen.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking.
Mvgr, Rien de Greef
>>>
~~~~~~~~~~~~

Lezer Henk heeft nog een reactie, ditmaal op de taks die Buma/stemra wil vragen voor het embedden van video-fragmenten.
<<<
Dag Hilde,

In Nederland is er flinke beroering ontstaan over de idiote belasting die Buma/Stemra wenst op te leggen op al degenen die video-fragmenten embedden. Tot en met kamervragen aan toe. De - gelukkig heropgestane - organisatie Bits of Freedom heeft hierover een uitgebreide open brief aan de auteursrechtenorganisatie gericht die is te lezen op Webwereld.

Mijn eigen reactie erop was:

Laten we alsjeblieft eens ophouden met het in stand houden van de mythe dat het de Buma en al die verwante organisaties zou gaan om de belangen van muzikanten. Want in werkelijkheid gaat het natuurlijk om de controle en macht van de content-industrie. Door fusies en kartelafspraken had men dat ook aardig voor elkaar, totdat internet en 'mp3' die comfortabele geldmachine in stukken dreigden te slaan. De voor vele miljoenen ingehuurde advocaten noch de met evenveel geld zwaaiende lobbyisten kregen de geest terug in de fles en dan komt men tot dit soort stupide acties...

Intussen echter is er nog een grotere bedreiging voor de hele internet-gemeenschap in de vorm van de roofridders van Eolas, die een paar jaar terug Microsoft een half miljard(!) afhandig maakten en dat geld kennelijk hebben gebruikt om een gedegen organisatie op te bouwen waarmee ze nu alle digitale topspelers chanteren. Het verbaast me dat hier verder nog geen melding van is gemaakt...

Lees erover (en huiver) op http://www.informationweek.com/

Met groeten van Henk
http://webwereld.nl/opinie/63892/heffing-op-embedden-verlamt-het-web--opinie-.html
http://www.informationweek.com/news/software/hosted/showArticle.jhtml?articleID=220301244&cid=nl_tw_software_html

>>>



NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is beter te zwijgen en voor een idioot genomen te worden,
dan te spreken en alle twijfel weg te nemen.
Mark Twain