Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 30/10/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 572 van 25 oktober 2008




Gegroet lezer,

Hebt u het ook gehoord, dat minister Van Quickenborne (Mr. Q of Quickie voor de vrienden) zijn plan opnieuw bovengehaald om het verbod op koppelverkoop af te schaffen? Volgens hem is dit verbod er verantwoordelijk voor dat de prijzen van de gsm-toestellen bij ons overdreven hoog blijven.
Nu, van ons mag men gerust een telefoon goedkoper aanbieden inden die gekoppeld is aan een bepaald abonnement - zolang men de beide zaken ook maar apart kan verkrijgen. Denk maar aan de iPhone en het abonnement: België is een van de weinige landen ter wereld waar de consument een iPhone kan kopen (duur weliswaar) en die gebruiken met de provider van zijn keuze. Indien het afschaffen van het verbod op koppelverkoop deze bijkomende voorwaarde niet inhoudt, dan bestaat het gevaar dat wij afglijden naar Amerikaanse toestanden, waar de providers "walled gardens" rond hun telefoons creëren. In dit nummer vindt u trouwens een artikel dat verhaalt hoe de app stores en de mogelijkheid om bijkomende toepassingen op uw smartphone te zetten, flink knagen aan de controle van de providers.

In dit nummer ook de tweede bijdrage van beveiligingsblog Belsec. In dit nummer het artikel in doorlopende tekst, om de leesbaarheid te bevorderen. Een tweede versie van dit artikel, met de bijhorende links, vindt u terug op een aparte website. Lezen, en ter harte nemen!

Snel maar naar uw leesvoer! Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




HAARTJES KAMMEN VOOR U NAAR EEN INTERNETCAFÉ GAAT IN CHINA!
Dat China een strenge controle wil houden over wat de internauten op het internet uitspoken, is al lang geweten. Maar dat de Chinese overheid daarbij zover gaat dat zij iedereen die een internetcafé binnentreedt op de gevoelige plaat wil vastleggen, dat is toch wel nieuw.
Bij Ars Technica verneem je namelijk dat vanaf begin volgend jaar alle internetcafé's in Beijing een foto zullen nemen van elke persoon die een voet over de drempel zet; die foto gaat dan, samen met de gegevens van die persoon, naar een centrale database van de overheid. Tot nu toe moesten de gebruikers al een ID vertonen vooraleer zij aan de computers in een internetcafé plaats mochten nemen; bovendien moest iedereen zich met zijn eigen naam registreren. Maar hoe streng die maatregelen al waren, het kan nu dus nog erger: na die registratie met foto en persoonsgegevens krijg je een unieke log-in. Dat is misschien wel gemakkelijker om in de toekomst toegang te krijgen tot het internet, maar het zorgt er wel voor dat al je daden (en schrijfsels) op het internet veel gemakkelijker terug te voeren zijn naar jouw persoon. En dat is natuurlijk wat de overheid wil, want zo kan ze de auteurs van kritische artikels gemakkelijker opsporen.
Maar uiteraard wil de gebruiker dat zelf niet. Volgens de uitbater van een internetcafé zou 80% van de klanten van het café verdwenen zijn zodra de nieuwe inlogtoestellen geïnstalleerd waren, in voorbereiding van de nieuwe maatregel. Na een tijdje kwamen de gebruikers wel terug, met hangende pootjes, want wie kan tegenwoordig nog zonder internet? En zij moesten wel deze strengere voorwaarden slikken, want het is dit of geen internet. Maar je kan je natuurlijk wel afvragen of er nog sprake kan zijn van een vrije meningsuiting op blogs van Chinese burgers, niet?
In elk geval is het zo dat de deur naar het wereldwijde vrije internet, die op een heel, heel klein kiertje opengezet werd voor de Olympische Spelen, nu met een smak terug dichtgetrokken wordt. De gebruikers worden nog meer dan tevoren in het oog gehouden. Big Chinese Brother is watching you, weet je wel...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081017-beijing-smile-youre-on-internet-cafe-camera.html
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=08/10/17/1224250

ZOEKEN OP HET INTERNET GOED TEGEN VEROUDERING
Blijf maar zoeken, oma! Dat mag dan al sadistisch klinken, maar dat is het niet. Het is gewoon een aansporing voor senioren om hun brein te blijven stimuleren door zoekopdrachten uit te voeren op het internet.
Het blijkt namelijk dat zoeken op het internet een soort van mentaal gewichtheffen is. Dat versterkt de "spieren" van ons brein, en houdt het niet alleen fit, maar zorgt ook voor een soort van mentale reserve, die het brein kan beschermen tegen tegenslagen en beledigingen, en het bovendien ook nog jong houdt.
Volgens dit artikel bij Ars Technica werd de hersenactiviteit bekeken van proefpersonen die zoektochten uitvoerden op het web. De conclusie was dat er bij mensen die het web regelmatig gebruiken een groter deel van het web geactiveerd wordt bij het zoeken dan wanneer zij lezen.
Nu, om eerlijk te zeggen was het een beperkte testgroep: het ging om een dozijn geregelde internetgebruikers en een dozijn mensen die dit slechts eens per maand deed; de gemiddelde leeftijd in beide groepen was begin tot midden 60. Maar de resultaten waren toch opvallend genoeg om te suggereren dat er meer onderzoek nodig is.
Anderzijds is het ook zo dat gewoon logisch verstand je kan vertellen dat mensen uit die leeftijdscategorie, die "bij" zijn, en het internet regelmatig gebruiken, veel soepeler lopende hersentjes hebben dan mensen die zich afgewend hebben van technologie, omdat die toch hun verstand te boven gaat...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081016-internet-searches-engage-the-aging-brain.html

GOOGLE CHROME NU OOK MET ONDERSTEUNING VOOR GREASEMONKEY
Toen Google zijn eigen browser uitbracht, Chrome, was een van de veel gehoorde kritieken: geen ondersteuning van extensies. Want dat is een van de grootste aantrekkingspunten van Firefox: dat er een grote gemeenschap bestaat van ontwikkelaars die kleine extensies maken voor de browser, die er extra mogelijkheden aan toevoegen. Als gebruiker kies jij juist dié mogelijkheden die jij handig vindt, wat voorkomt dat àlle mogelijkheden in de browser standaard ingebouwd moeten worden, en de browser dus te log wordt. Bij Firefox blijft de basisbrowser slank, en jij voegt de extensies toe naar behoeven.
Dat dit niet te vinden was bij Chrome, was voor vele internauten een reden om hun hart niet toe te vertrouwen aan deze nieuwkomer in het browserlandschap. Daar lijkt nu verandering in te komen: Google heeft aangekondigd dat er voortaan ook ondersteuning komt in Chrome voor Greasemonkey. Dat is een speciaal soort extensie, waardoor jij kan ingrijpen in de manier waarop de site gepresenteerd wordt. Zo zorgen greasemonkey scripts er bijvoorbeeld voor dat elke url die verwijst naar een MP3, meteen een button krijgt waarmee je dit bestand kan afspelen. Of een ander script, waarmee elke link of een mailadres vertoond wordt als een aanklikbare link.
De ondersteuning staat nog in een beginfase, maar het geeft alvast hoop!
http://googlesystem.blogspot.com/2008/10/google-chrome-to-add-greasemonkey.html

WAAROM DE VOLGENDE VERSIE VAN WINDOWS "7" ZAL HETEN
Verleden week kondigde Microsoft aan dat de volgende versie van het Windows besturingssysteem eraan komt, en dat het heel simpel "7" zal heten. Maar heel wat internauten vroegen zich af: hoe telt Microsoft eigenlijk? Want er was Windows 95, Vista, NT, server, en dan ook nog wat SE daar tussendoor...
Bij PC World maakten zij het rekensommetje, en voor alle duidelijkheid willen wij jou dat ook meegeven. De laatste keer dat Microsoft een nummer gebruikte voor een versie van het OS, was Windows 3.x. Daarna volgt dan:
- versie 4: Windows 95; daarna werd WIndows 98 versie 4.0.1998, Windows 98SE werd 4.10.222, en Windows ME werd 4.90.3000.
- versie 5: Windows 2000; daarna kwam Windows XP als versie 5.1
- versie 6: Windows Vista.
Zo, dan weet je dat ook al weer. Alhoewel er mensen zijn die dit rekensommetje in twijfel trekken, zoals je kan lezen in de commentaren op het artikel bij PC World. Zij menen zelfs dat de volgende versie niet 7 moet heten, maar 6.1. Ocharme Microsoft. Nu willen ze het eens gemakkelijk maken voor de gebruiker, en nu is het weer niet goed!
http://www.pcworld.com/article/152261/article.html?tk=nl_dnxnws

STUDIE: INTERNET IS GOED EN SLECHT VOOR DE FAMILIEBAND
Vaak wordt gezegd dat het internet en de nieuwe technologieën de mens vervreemdt van zijn familie; de internaut zou zich in zijn eigen wereld terugtrekken, en het gezinsleven zou daardoor armer worden. Gelukkig heeft een studie van Pew Internet & American Life Project nu aangetoond dat dit niet zo is: families zijn nog meer met elkaar verbonden dan vroeger, op manieren die vroeger niet mogelijk waren, en dat is natuurlijk te danken aan de mobiele telefoons en het internet. Het hebben van meerdere toestellen voor communicatie is een standaard geworden in het gezinsleven. Voor de liefhebbers van statistieken: in de VS heeft 58% van de gezinnen met kinderen twee of meer desktop of laptop computers. Bijna 2/3 van deze gezinnen heeft die computers trouwens in een thuisnetwerk gezet. In 76% van de gezinnen met kinderen gebruiken de beide echtgenoten het internet. De Amerikaanse internauten vinden zelf dat ze nu dichter bij hun familie en vrienden staan, dankzij die betere communicatie: 33% zegt dat de relatie met vrienden beter is, en 23% zegt dat de banden met de familie beter zijn.
Maar alles is niet peis en vree met die nieuwe technologieën. Nog steeds volgens deze studie zou er een groep mensen zijn die menen dat deze verhoogde connectiviteit geleid heeft naar meer werkdruk: 19% zegt dat het internet ervoor gezorgd heeft dat zij nu meer thuis moeten werken, en 11% vindt dat ze nu langere uren moeten draaien in het kantoor. En doordat er langer gewerkt moet worden, door dit verhoogde gebruik van het internet, zijn deze mensen minder tevreden over de andere aspecten van hun leven. Er zou minder tijd zijn voor etentjes met de hele familie, minder tijd voor hobby's.
De moraal van het verhaal? Dat het internet en de moderne communicatiemiddelen hun voor- en nadelen hebben, en dat je gewoon de gulden middenweg moet bewandelen.
http://www.readwriteweb.com/archives/study_confirms_our_new_connect.php

SMS-VERSTURENDE JEUGD OVERBRUGT KLOOF MET DOVEN
En nu we toch over zegeningen bezig zijn: heb je er eigenlijk al eens bij stilgestaan dat het feit dat de jeugd (en ook volwassenen) massaal sms'jes verstuurt, de kloof met doven overbrugt?
WIj vonden hierover een prachtig artikel bij JK On The Run, waarin de auteur vertelt hoe een van de vriendjes van zijn kinderen dove ouders heeft, maar dankzij de gsm en sms boodschappen perfect in staat is om met zijn ouders te communiceren. De gsm wordt zelfs in het huis gebruikt, naast gebarentaal. Waarbij de auteur de bemerking maakt dat ook bij hem thuis zijn echtgenote ook sms'jes stuurt naar de kinderen die boven in hun kamer zitten, in plaats van dat zij moet brullen dat zij naar beneden moeten komen.
Voor doven is de sms de ideale manier om vanop afstand contact op te nemen met vrienden en familieleden. En omdat deze familieleden beseffen dat deze sms voor doven eigenlijk de telefoon vervangt, en dus een "instant" boodschap is, zullen zij er dan ook onmiddellijk op reageren en een conversatie voeren per sms.
Eerlijk gezegd hadden wij hier ook nog niet bij stilgestaan. Dit bericht had ons echter zo getroffen dat wij vonden dat wij U er toch ook even op moesten wijzen.
http://www.jkontherun.com/2008/10/text-messaging.html

ADVERTENTIE-OORLOG MICROSOFT-APPLE ONTAARDT
In het begin was het nog leuk, de manier waarop Apple de draak stak met Microsoft, in zijn "I am a PC" filmpjes, en de manier waarop Microsoft daarop antwoordde met een dure campagne, die eigenlijk het hele woord "Vista" niet in de mond nam, maar die wel sympathie wekte voor het merk, en zeker en vast een viraal effect had.
Na twee filmpjes werden de advertenties van Microsoft met de komiek Steinfeld afgevoerd, om vervangen te worden door een ander concept, waarin gewone mensen reclame maakten voor Vista. Apple heeft nu zijn antwoord klaar op die advertenties, en het moet gezegd worden: echt leuk is het niet meer. De filmpjes zijn overduidelijk: in het eerste filmpje wordt een man getoond die een stapel geld verdeelt tussen "adverteren" of "Vista verbeteren", waarbij het merendeel van het geld naar adverteren gaat. Dit filmpje is natuurlijk een steek op Microsoft dat 300 miljoen dollar uitgetrokken had voor de reclamecampagne met Steinfeld, geld dat volgens Apple dus beter besteed had geweest aan het opkalefateren van het OS zelf. Een tweede filmpje vertoont pc's met een zoemer, die telkens een zoemgeluid produceert wanneer het woord "Vista" uitgesproken wordt. En daarmee wordt natuurlijk de draak gestoken met het feit dat Microsoft in de reclamecampagne het woord Vista zelfs niet vermeldt...
Maar waarnemers wijzen er toch fijntjes op dat het niet aan Apple is om Microsoft te verwijten dat het geld besteedt aan advertenties in plaats van aan het OS zelf, en zeker en vast niet in een advertentie waarvoor Apple ongetwijfeld toch ook het nodige geld heeft moeten neertellen...
Kortom: de oorlog met de advertenties dreigt stilaan te ontaarden, en het lijkt tijd dat de beide partijen niet langer meer de ander in een slecht daglicht zetten, en in plaats daarvan zelf de goede eigenschappen van hun respectievelijke producten wat in het zonnetje zetten. Saai, maar misschien wel informatief naar de gebruikers toe...
http://www.apple.com/getamac/ads/
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/applemicrosoft-ad-war-gets-ugly/2008/10/21/1224351207020.html

IS DE CRISIS TE WIJTEN AAN MACHINES?
Het is crisis, dat zal je ondertussen al wel gehoord hebben. De crisis begon in de VS met de banken, sloeg over naar de Europese banken, en trof dan ook de beurzen. Bij dit hele debacle wordt er veel met vingertjes gewezen: de bankcommissies en de overheden die de banken moeten controleren zouden hun taak niet naar behoren uitgevoerd hebben, de beleggers zouden teveel gespeculeerd hebben en onterecht in paniek geslagen zijn, wat tot nog verdere daling leidde, en zelfs de kleine spaarder wordt verweten dat hij zijn geld niet massaal had moeten wegtrekken bij de banken.
Maar er is nog een partij die schuldig is, althans dat is wat dit artikel bij het Australische The Age vertelt: de"quantities analysts" of "quants", de mensen die algoritmes schrijven voor software die de "derivaten" markt aandrijft. Toen die onderuit ging, startte ook de financiële ineenstorting. Voor de exacte uitleg verwijzen wij graag naar het artikel zelf; het beurswereldje is nu eenmaal ingewikkeld en niet erg doorzichtig voor de leek. Op een simpele manier uitgelegd komt het erop neer dat grote hoeveelheden stocks en aandelen (en hun derivaten) sinds de grote beurscrash in de tachtiger jaren verhandeld worden door computers in plaats van mensen. Die 'algotrades' waren in 2006 goed voor 40% van alle verhandelingen op de London Stock Exchange, en op sommige Amerikaanse markten zelfs voor 80%.
De mensen die deze algoritmen berekend werden beschouwd als wizzkids, verdienden veel geld, maar blijken alle voorzichtigheid uit het oog verloren te hebben, aldus The Age. Als wij het goed begrijpen is een deel van de crash te wijten aan het feit dat bepaalde transacties automatisch geschieden, op basis van instructies (als dit of dat of dat gebeurt, dan verkoop je), en dat de "quants" die scripts steeds maar nieuw voedsel gaven.
Met andere woorden: de beurs (en wij dus ook) is overgeleverd aan een financieel systeem dat gebaseerd is op "regels die zo complex zijn dat alleen machines ze kunnen maken". Kortom: de machine is ons de baas geworden...
http://www.nytimes.com/2008/10/12/opinion/12dooling.html
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/rise-of-the-machines/2008/10/20/1224351155344.html

LALA.COM WORDT "CLOUD COMPUTING"
Ken je nog, de muzieksite Lala? Die was eigenlijk begonnen als een dienst waarbij internauten cd's konden ruilen: wie een cd kwijt wou, kon die in een centrale database zetten. En wie een cd wou, die kon die in die database opzoeken. Dat was op het randje van wat de platenlabels nog toelaatbaar vonden - zij zijn sowieso niet opgezet met een circuit van tweedehandsplaten, en dit online ruilen was nog een stap verder.
Daarna gooide de site het echter over een nieuwe boeg: tegen een bescheiden bedrag kon je onbeperkt muziek in streaming formaat beluisteren afkomstig uit een cataloog die meer dan 5 miljoen songs bevat. En als je sommige songs echt heel mooi vond, dan kon je die aankopen, aan een prijs van 99 dollarcent (tenminste, als je een inwoner was van de VS)
Nu verandert de site opnieuw van businessmodel, en ditmaal is het iets dat al vroeger geprobeerd was, en door de platenlabels de dieperik in geprocedeerd werd. Lala wil namelijk een soort online kastjes maken waarin jij je muziek kan stoppen. Het is te zeggen: jij moet gewoon een lijstje maken van de muziek die op jouw harde schijf staat, dit lijstje doorsturen naar Lala, en voortaan kan je je eigen muziek vanuit deze "virtuele bibliotheek" beluisteren waar en wanneer je wil, vanop elke computer.
De vorige die dit systeem probeerde, was MP3.com, maar die moest het aanbod terugtrekken onder druk van de platenlabels. Of Lala in zijn opzet zal slagen (en er een gezond bedrijfsmodel van kan maken!), dat is dan ook af te wachten!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081021-hands-on-lala-coms-cloud-music-store-changes-everything.html
http://www.lala.com/

NU OOK INGEBLIKTE ANTWOORDEN BIJ GMAIL
Je mag zeggen wat je wil van Google, maar je kan niet ontkennen dat de zoekgigant (of is het: adverteergigant?) voortdurend aan zijn producten blijft timmeren. Neem nu Gmail. Waar de andere online maildiensten in al die jaren geen grote wijzigingen ondergingen, wordt Gmail voortdurend verbeterd en van nieuwe tools voorzien.
Zo werd deze week de mogelijkheid toegevoegd om vooraf vastgelegde (ingeblikte) boodschappen te creëren. Wanneer je vaak een mail met een standaardantwoord moet beantwoorden, kan je in mailprogramma's zoals Eudora, Outlook of Thunderbird gewoon aanklikken "reply with", en dan zo'n standaardmail gebruiken. Spaart je heel wat tikwerk.
Gmail heeft nu ook die tool, die dan "canned responses" heet. Eerst moet je zo'n standaard mail aanmaken, en die opslaan via de button Canned Responses. Later kan je die mail dan gemakkelijk oproepen om een mail te beantwoorden.
Handig!
http://mashable.com/2008/10/21/gmail-canned-responses/

GEKLEURD NIEUWS OPSPOREN MET SPINSPOTTER

Heel wat mensen ergeren zich aan de manier waarop het nieuws gepresenteerd wordt. Sensationele titels waarbij de vlag de lading niet dekt, een woordenkeuze die een vooringenomenheid verraadt in plaats van objectieve verslaggeving... In het gewone leven kan je dan enkel een brief schrijven naar de krant om hiertegen te protesteren. Op het internet zijn er natuurlijk meer mogelijkheden.
Er zijn natuurlijk de commentaren die je op een artikel kan schrijven, maar dat verandert niets aan het artikel zelf. Er is nu echter een tool uitgebracht in de VS die ook die commentaren als het ware in het artikel zelf laat verschijnen. Deze tool, een extensie voor Firefox, heet Spinoculars. Zij is afkomstig van een voormalige talkshow gastheer, ene Todd Herman, die het beu was dat er lichtzinnig omgesprongen werd met objectiviteit in nieuws; hij richtte een bedrijf op, SpinSPotter.
Spinoculars is een woordspeling op binoculars, verrekijker, het symbool dat gebruikt wordt om te zoeken, in combinatie met "spin", van de befaamde spin doctors, bespelers van de media. Het programma maakt gebruik van een combinatie van computer algoritmes en menselijke inbreng, om "spin" in nieuwsartikels op te sporen. Een adviesraad van journalisten en academici uit de journalistiek hielpen mee om de standaards van het programma op te stellen. Al wie Spinoculars geïnstalleerd heeft, zal bij het lezen van artikels van CNN, FOxNews, MSNBC, The New York Times en Yahoo News bepaalde woorden gemarkeerd zien, of zelfs gewijzigd. Men kan altijd nakijken wie de markering of de wijziging gedaan heeft - de bot (er zijn verschillende bots, die verschillende algoritmen hanteren), of de mens.
Een interview met Todd Herman kan je beluisteren bij Future Tense. Wij vonden het in elk geval een opmerkelijk initiatief.
http://www.publicradio.org/www_publicradio/tools/media_player/popup.php?name=minnesota/news/features/2008/10/20/spinspotter_20081020_64
http://spinspotter.com/

OVERZICHT BELGISCHE SECURITY BLOGGERS NETWORK 14 – 20 0KTOBER 2008

Niks is zo sexy als normen en standaarden, vooral als we ze bij anderen kunnen opleggen. Dit is zo in de financiële wereld waar de World Bank geen Itsecurity audits bleek te doen (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345933/world-bank-has-no-clue-about-its-itsecurity) maar misschien hadden ze daar ook een tijdelijk probleem met secretaressen (grapje) Dit geldt trouwens ook voor de Amerikaanse financiële beurswaakhond SEC (http://belsec.skynetblogs.be/post/6349680/us-sec-didnt-in-fact-do-its-job--oversight-an )

'Niets is voor altijd veilig' zouden we op de muur moeten schrijven. De tokens (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345159/tokenattacks-possible-against-iis-with-full-r) die vroeger werden voorgesteld als een bijkomende bescherming van het internetverkeer met je server blijken onder windows nu een probleem op te leveren.

Ondertussen ondergingen volgende systemen grote updates de vorige week
Windows (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345184/microsoft-updates--internet-storm-center-rati) Oracle (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345190/alert-oracle-security-patches-) en Apple (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345198/alert-apple-security-updates-). Tevens is er nieuwe Flashplayer 10 die het probleem van clickjacking moet oplossen (http://security4all.blogspot.com/2008/10/adobe-ships-patch-for-clickjacking-and.html) Deze updates zijn nodig want uit onderzoek van Secunia blijkt dat de traditionele antivirus producten niet in staat zijn om de meeste aanvalscode tegen lekke software tegen te houden (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345570/your-antivirus-is-not-a-protection-against-ex) En dit waren er deze week weer een mooi lijstje (http://belsec.skynetblogs.be/post/6349755/important-vulnerabilities-for-this-week-secun)

Dit kan ook een effect hebben op websites die worden gehost. Soms zijn het enkel subdomeinen (http://belsec.skynetblogs.be/post/6346637/hacked-subdomains-debe-) maar soms zijn het zelfs webshops die op totaal verouderde servers draaien (http://belsec.skynetblogs.be/post/6349998/safe-eshops-online-running-windows-2000-and-h) of die van de VLD (http://belsec.skynetblogs.be/post/6359408/hacked-vldshopbe-buy-turkish-hackstuff-from-l ). Joomla hacking gaat trouwens nog altijd door (http://belsec.skynetblogs.be/post/6359414/and-joomla-hacking-just-goes-on)

Soms zijn dergelijke hacks ook catastrofaal voor het imago van je bedrijf of zaak. Beeld je eens in dat je certificatiebedrijf runt dat de veiligheid moet garanderen van producten en installaties. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6359432/hacked-certid-service-yes-really-) of dat je verantwoordelijk bent voor veiligheid (hier is het evenwel op straat). http://belsec.skynetblogs.be/post/6359420/hacked-website-for-a-safe-brussels--bravvobe

Het kan natuurlijk ook erger. Volgens informatie in Google zou zelfs een stuk van de regionale portaal wallonie.be gepenetreerd zijn en wat meer is dat deel blijkt op totaal verouderde software te draaien. Minister Lutgen mag een ander milieu gaan opzoeken voor zijn webaanwezigheid want monocultuur open source lijkt ook niet zo goed voor de gezondheid. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6350056/was-walloniebe-penetrated-and-is-it-still-ope)

Ondertussen kan men bepaalde geavanceerde functies in PDF files nog altijd gebruiken om ook malware te downloaden op je computer als je die files opent in je browser. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345224/pdf-hacking--use-3-ways-to-download-malware). Aan de ene kant blijkt hieruit dat de browser op zich veiliger moet worden (en liefst veel minder rechten moet krijgen op het systeem).
Dit kan ook worden bekomen door het gebruik van zandbakken (http://belsec.skynetblogs.be/post/6346601/sandboxes-tested-as-temporary-solution) waar je alles in download die van het internet komt. Je moet nadien de files eruit halen die je op de computer wenst. Dus geen drive-by downloads en ongeziene installaties meer.
Aan de andere kant zijn er nog altijd firma’s die functies toevoegen aan hun applicaties zonder de veiligheidsconsequenties in overweging te nemen. Dit is het geval voor Adobe maar ook voor vb Apple. Elke bijkomende functie is een risico. Dat risico moet worden bestudeerd, beperkt en voorzien.

Van functies gesproken. Het is niet de eerste keer en ook niet de laatste dat een programmeur denkt dat hij het de mensen eenvoudiger maakt door gebruikersinformatie op zijn eigen server of op de PC van de persoon te laten (cookies). Theoretisch op papier lijkt het misschien allemaal wel mooi tot er een persoon protesteert omdat hij niet begrijpt waarom al die persoonlijke informatie wordt bijgehouden. Programmering en gebruikersgemak worden dan niet meer aanvaard. Het lijkt nu het geval met Flashcookies en in het volgende artikel staan er verschillende methode beschreven om ze te verwijderen. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345712/flash-cookies-are-traces-that-are-not-so-hard)

Het zal altijd een wedstrijd zijn tussen de hackers en de beveiligers. Dit is onder andere het geval met het kraken van encryptie. Verschillende encryptienormen zijn trouwens als gesneuveld, waaronder WEP voor de draadloze verbindingen. Het was dan ook even stil toen een firma in de ondertussen zo gekende stijl van zelfpromotie aankondigde dat ze ook de paswoorden van WAP draadloze encryptie kon breken door de kracht te gebruiken van grafische kaarten. Maar na analyse bleek dat het nog niet zo ver was en dat we gerust nog even WAP kunnen gebruiken (en WEP in de vuilnisbak gooien). Ondertussen moeten we aan de slag om de opvolger van WAP achter de hand te houden. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345267/the-arms-race-between-encryptors-and-crackers)
Al was het om te vermijden dat die onveilige routers gebruikt wordt voor terrorisme of oplichterij (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345893/unsecure-wireless-routers-give-many-possibili)

Die wedstrijd is trouwens ook de bedrijven binnengedrongen in het kader van het integreren van spyware en hackingtools in de computers en netwerkhardware tijdens het productieproces. Waarschijnlijk heeft niemand er tot nu toe aan gedacht dat dit mogelijk was en is de security rond het produceren van computers en hardware niet dezelfde als bij die van wapens en ander materiaal terwijl deze computer wel op die wapens zullen worden aangesloten. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6361127/chinese-spying-in-our-networks-thanks-to-chea) Een aziatische groep oplichters was er ook in geslaagd om lezers van kredietkaarten in verschillende grootwarenhuizen te installeren en met behulp van de ontvangen gegevens overschrijvingen en afhalingen te doen. Hier komen wel enkele belangrijke vragen bij ons op. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345365/chinese-made-credit-card-readers-are-in-fact-) De vraag of dergelijke producten niet in eigen land moeten worden geproduceerd onder veilige omstandigheden wordt dan ook gesteld.

Deze jongens zijn trouwens niet arm en beschikken dus over veel meer geld dan de overheid ter beschikking heeft gesteld om hen te bestrijden (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345804/major-spammers-are-not-these-poor-kids)

Deze hackers vermijden dan wel de honeypots (vallen) die de FBI had opgezet om kopers en verkopers van gestolen persoonsgegevens te vangen. Deze uitlokking roept wel een aantal andere vragen op, al was het deze over hun verantwoordelijkheid. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345620/fbi-set-up-its-own-carding-sites) Trouwens ze beschikken nog altijd over die 9600 gehackte emailaccounts (http://belsec.skynetblogs.be/post/6349956/list-hacked-9600-emailaccounts-also-belgian-b)
En die toegangen tot 80.000 websites over de wereld. http://belsec.skynetblogs.be/post/6327876/neosploit-mass-ftp-exploitation-control-your-) Daar zijn nu ook 5000 ebay accounts aan toegevoegd. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6353705/5000-ebay-logins-found-on-a-list) en de bankrekening van de president van Frankrijk (http://belsec.skynetblogs.be/post/6359464/if-the-online-bank-account-of-the-french-pres)

Ondertussen heeft Europa wel nieuwe regels over elektronisch geld opgesteld (http://belsec.skynetblogs.be/post/6349357/electronic-money--europe-sets-new-rules) maar in feite heeft dit enkel zin indien België ook de regels op het vlak van witwassen ook zou implementeren. http://belsec.skynetblogs.be/post/6349282/belgium-didnt-implement-european-anti-moneyla

Typosquatting kan je ook als een soort honeypot beschouwen. Een enkele tikfout of een slechte herinnering van de domeinnaam en je bent op een site met downloads en andere publiciteit. Google heeft er zo duizenden op haar hosts zijn en levert aan duizenden andere publiciteit (en betalingen). In Amerika leidt dit nu tot een proces tegen Google. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6345628/google-income-threatened-by-typosquatting-cou)

Deze week werd nogmaals eraan herinnerd dat je goed moet opletten met emails als gebruiker en een volledige beveiliging moet voorzien als netwerkbeheerder aangezien er opnieuw emails over promotieprocedures bij de federale politie opdoken. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6360271/personal-emails-from-belgian-police-human-res) en bij Miss Belgian Beauty (http://belsec.skynetblogs.be/post/6344994/belgian-miss-beauty-and-emailpolicy)
Emailpolicy en Encryptie spelen hier een belangrijke rol en zullen in de nabije toekomst steeds belangrijker worden. De Amerikaanse staten willen afzonderlijk (nog niet op federaal niveau) steeds meer overgaan tot het verplicht versleutelen van gevoelige en persoonlijke gegevens. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6349659/massachusetts-issues-comprehensive-id-theft-p)

De ISP’s bleken ook deze week in het centrum van de belangstelling te staan met een analyse van een daling van het aanvallend internetverkeer nadat een Amerikaanse ISP werd afgesloten door zijn collega’s omdat ze geen veiligheidspolitiek zou toepassen. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6346186/isp-shutdowns-the-next-level-of-defense). In Australië zijn het niet de ISP’s die worden geblokkeerd maar wel een heel land dat in navolging van China en enkele andere ‘democratische’ landen globale internetblokkades zal invoeren naar illegale content zonder die te beschrijven. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6346512/australian-blockedout-internet-access--after-) maar je kan er ook wat aan doen of hier opvolgen (http://belsec.skynetblogs.be/post/6361122/australia-can-get-what-was-planned-in-belgium)

Om af te sluiten volgen we het verhaal op over de veiligheidsproblemen die zouden zijn herontdekt met de internetprotocollen. Ondertussen blijken er verschillende grote bedrijven bezig met het onderzoeken van alle onderzoeksresultaten en is er dus druk ontstaan op de onderzoekers om deze gegevens niet publiek te maken (al is er al veel gepubliceerd). Het is dus niet zeker dat deze informatie zal worden gepubliceerd.
Ter aanvulling kan je dit goed overzichtsdocument lezen (http://belsec.skynetblogs.be/post/6360523/tcpip-flaw-good-document-about-security-of-th) en deze strategie bekijken van het Amerikaanse Department voor Homeland Security over het beveiligen van de protocollen van het internet. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6360567/tcpip-flaw-us-dhs-strategy-2006-for-securing-

In de VS begint men te stemmen hier en daar en dus komen nu ook de eerste echte of vermeende gebruiks- of veiligheidsfouten met evoting naar voren. Dit wordt nog een spannende verkiezing want nooit voordien waren er zoveel monitors en advocaten op stap om zoveel onafhankelijk onderzoek en toezicht uit te voeren. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6361060/us-starts-voting--early-evoting-troubles-begi)

Te doen
6 november London Insider Threat (http://belsec.skynetblogs.be/post/6348964/london-6--7th-november-conference-about-the-i)
13 november veilige ontwikkeling met EID (http://belsec.skynetblogs.be/post/6359481/workshop-voor-veilige-ontwikkeling-eid-13-nov) en lees hier ook deze presentatie over EID en Ehealth (http://belsec.skynetblogs.be/post/6349775/eid-and-ehealth--introduction-presentation) en terwijl je toch bezig bent dit hier over ehealth en Identity management technologies (http://belsec.skynetblogs.be/post/6349763/kul-leuven-and-the-tas3-eu-project-ehealth)
20 november L-sec Identity Management
http://belsec.skynetblogs.be/post/6349199/identity-management--lsec-event-20th-november
27 november Privacy Enhancing Technologies London
http://belsec.skynetblogs.be/post/6349000/27-november-london-international-workshop-pri

Interesting
Workgroup on SOA security
http://belsec.skynetblogs.be/post/6349036/soa-security--interesting-working-group-in-uk
New Internet drafts
http://belsec.skynetblogs.be/post/6349406/internet-drafts--selection-of-new-ones-29-sep

Te lezen

Guides
NIST Securing Windows XP http://csrc.nist.gov/itsec/download_WinXP.html
NIST Using Safe Hash http://csrc.nist.gov/itsec/download_WinXP.html

700 boeken op scribd (http://belsec.skynetblogs.be/post/6360288/scribd--700-ebooks-about-different-subjects)

EU Congress the Internet of things (RFID) Papers online http://belsec.skynetblogs.be/post/6349103/presentations-european-conference-on-the-inte

Gratis magazines
Uninformed 10 http://belsec.skynetblogs.be/post/6345948/free-magazine-uninformed-nr-10

Analyse Georgische Cyberwar
http://belsec.skynetblogs.be/post/6360319/georgia-cyberwar-the-opinion-of-some-cyberint
Cyberthreats 2009
http://belsec.skynetblogs.be/post/6360367/cyber-threats-2009-report

Fun
Speedcam found http://blog.rootshell.be/2008/10/17/0wn3d/




De links naar deze artikel vind je op een speciale pagina (1). Blijf op de hoogte van het laatste nieuws op vlak van beveiliging bij Belsec (2) , onderdeel van het Belgian Security Bloggers netwerk (3)
http://belsec.skynetblogs.be/
http://www.scribd.com/doc/7407895/Overzicht-Belgische-Security-Bloggers-Network-14?secret_password=1vx3ytagxtrp8g5kq4z5
http://feeds.feedburner.com/BelgianSecurityBlognetworkbeta

APP STORES WIJZIGEN HET MOBIELE LANDSCHAP
De iPhone heeft zijn App Store, een centrale plek waar je terecht kan voor alle mogelijke toepassingen die je op de succesvolle mobiele telefoon van Apple kan zetten - gratis of tegen betaling. Die App Store is al evenzeer een grote hit, en de boodschap dat er dringend nood is aan een centrale plek waar de internaut terecht kan voor extra software is ook tot de concurrenten doorgedrongen.
En zo heeft RIM, de maker van de populaire Blackberry smartphone, aangekondigd dat er ook een app winkeltje komt, en ook Google voorziet zo'n stek op het web voor toepassingen voor de android-toestellen.
Die app stores zijn een zegen voor ontwikkelaars, die nu gemakkelijker hun progje bij de internaut krijgen, en daardoor ook gemakkelijker de kans krijgen om betaald te worden. Volgens een artikel bij CNet krijgen de programmeurs 70% van de verkoopprijs bij Apple, bij Google en de android eveneens 70%, en RIM geeft 80% van de verkoopprijs van de toepassingen op de Blackberry aan de makers. En uiteraard zijn de app stores een groot gemak voor de gebruikers, die voortaan weten waar ze terecht kunnen. Voor de mobiele carriers zijn die app stores echter niet zo gunstig: zij moeten nu controle loslaten over welke toepassingen er op je mobieltje kunnen. Vooral in de VS zijn het immers de operatoren die een soort "walled garden" optrekken rond hun telefoon. Daar wordt een telefoon immers onlosmakelijk verbonden met een mobiele operator, en is het de operator die eigenlijk bepaalt wat er al dan niet op de telefoon komt vooraleer hij in de winkel ligt.
Nu is het wel een beetje te verstaan dat de operatoren toch enige vorm van controle willen hebben over de apps die op de mobieltjes en dus ook op hun netwerk komen. Om te beginnen willen zij geen apps die hun netwerk doen crashen. En ten tweede willen zij ook geen apps die hun eigen netwerk concurrentie aandoen, zoals VoIP (Skype en co), omdat zij dan minder verdienen op de belminuten.
Je verstaat het al: die extra apps zijn voor de mobiele operatoren een tweesnijdend zwaard. Over dit probleem kan je meer lezen in dit artikel bij CNet. Op de tweede link vind je enkele foto's van de nieuwe Android van T-Mobile, en de derde link verwijst naar een artikel over de app stores, waarin ook verwezen wordt naar de nieuwe app store van Google, die je, ook zonder android, kan bezoeken.
http://news.cnet.com/8301-1035_3-10072417-94.html?tag=nl.e433
http://reviews.cnet.com/htc-dream-t-mobile-g1/
http://news.cnet.com/8301-1035_3-10072682-94.html?tag=nl.e433

HOE STAAT HET MET OPENID?

Wellicht ben je die al vaak tegengekomen, de mogelijkheid om je aan te melden op een site door middel van je OpenID. Dat is een nieuwe standaard voor identificatie op het internet, waarachter verschillende grote bedrijven zich geschaard hebben. Het is gewoon de bedoeling dat je, in plaats van voor elke website een aparte inlog en paswoord.
Eerder had ook al Microsoft getracht zo'n standaard erdoor te drukken, maar omdat het initiatief van Microsoft uitging, en het toen geen open standaard was, weigerden heel wat websites en bedrijven eraan mee te werken. En ook Google probeert met zijn Gmail login, die je op de verschillende sites en diensten van Google gebruiken kan, een soort standaard door te drukken.
Het lijkt nu dat OpenID stilaan aan gewicht wint. Momenteel zijn er al meer dan 25.000 websites die OpenID gebruiken voor registratie of login. Zelfs Microsoft blijkt gewonnen voor OpenID: het gebruikt OpenID als toegang voor haar HealthVault, de dienst waar de (Amerikaanse) internaut al zijn medische gegevens online kan bewaren, en door artsen laten raadplegen.
Verder wordt er ook gewerkt aan Portabel Contacts, een nieuwe standaard die het mogelijk moet maken dat je de gegevens van je profiel en je sociale contacten van de ene site naar de andere overbrengt, zodat het in de toekomst gemakkelijker wordt om van het ene sociale netwerk naar het andere over te schakelen. Een demo hiervan kan je uitproberen, als je een account hebt bij Plaxo. Een link hiervoor vind je op de eerste link.
Op de tweede vind je een uitgebreid artikel in The Wall Street Journal met een goede uitleg over OpenID. En de derde link verwijst dan weer naar ID Selector, een widget voor de webmaster.
http://portablecontacts.net/
http://www.wsj.com/article/SB122227787438071729.html?mod=wsjcrmain#articleTabs%3Darticle
https://wwww.janrain.com/r/c=m9?https://www.idselector.com/

RECHTBANK LEGT ECHTE STRAF OP VOOR VIRTUELE DIEFSTAL
Nederland heeft deze week twee keer de wereldpers gehaald met opmerkelijke vonnissen van rechtszaken. In een eerste zaak is het niet zozeer de rechter die de hoofdrol speelt, als wel Google. De zaak draait rond een voormalige werknemer van het bedrijf iMerge, waarvan de CEO vermoedde dat hij dat hij alle mails binnen het bedrijf stiekem via forward doorstuurde naar een Gmail adres. Om dit te bewijzen, wou de CEO van Google het IP adres van deze Gmail account hebben; Google pruttelde in het begin wel tegen, maar gaf uiteindelijk toe, en overhandigde de gevraagde gegevens - net zoals het in gelijkaardige gevallen in Israel en India gedaan heeft. Wat een redacteur van PC World ertoe verleidde om een artikel te schrijven onder de titel "Use Gmail, Go to Jail?" - iets wat ons toch lichtelijk overdreven lijkt. (1)
Het tweede artikel draait rond virtueel en reëel: twee jongeren van 15 en 14 jaar werden veroordeeld tot gemeenschapsdienst, resp; 200 en 160 uren, omdat zij in de virtuele wereld van Runescape een andere jongere onder bedreiging gedwongen hadden om enkele items uit het game aan hen te overhandigen. Met andere woorden: een diefstal van een virtueel item leidt tot gevolgen in de echte wereld, en dat is toch wel opmerkelijk. Eerlijkheidshalve moet hier toch bij gezegd worden dat het slachtoffer deze items pas overhandigde nadat hij in het echt, op zijn kamer, door de twee bedreigd was met een mes. Die bedreiging is natuurlijk één aspect van de zaak, en niemand zal er vragen bij stellen dat de twee daarvoor veroordeeld werden. Dat ook de diefstal van een virtueel item weerhouden werd, is wel opmerkelijk. Het stelt in elk geval een precedent (in Nederland dan): dat virtuele goederen échte waarde hebben, en dat zij jouw eigendom zijn, in die zin dat het een misdaad is wanneer iemand tracht ze je met dwang te ontfutselen. Bij Ars Technica lees je meer over deze zaak.(2)
http://www.pcworld.com/article/152628/article.html?tk=nl_dnxnws
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081023-dutch-court-imposes-real-world-punishment-for-virtual-theft.html




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SANDISK BRENGT DE SANSA SLOTMUSIC PLAYER UIT
Enkele weken geleden brachten wij een artikel over de nieuwe muziekdrager die Sandisk ons wil brengen: muziek op een microSD kaart, die een volledig album zou bevatten. Het idee werd toen lachwekkend afgedaan in de meeste media. Eerst en vooral omdat het concept van fysieke dragers van muziek, in dit tijdperk van digitale download / streaming muziek volledig afgedaan heeft. Anderzijds omdat niemand nog gelooft in het concept van albums: songs worden individueel gedownload. En ten derde omdat het fysiek moeilijk is om op het oppervlak van de kleine microSD geheugenkaart informatie te vertonen waardoor je zou weten welk album je in handen hebt, wanneer je zo'n klein ding in handen hebt.
Deze week bracht Sandisk dan het bericht uit dat er een speciale player komt, de "slotmusic player", een spotgoedkoop toestel dat maar $20 zou kosten, en waarin je dan die microSD kaartjes kan steken. Let wel: die kaartjes zou je dus kunnen kopen in de winkel, met muziek al voorgeladen, maar je zou daar ook zelf muziek kunnen opzetten, naar eigen keuze.
Nu moeten wij zeggen dat het idee ons niet echt belachelijk lijkt. De enige voorwaarde waaraan voldaan moet worden: intelligente hoesjes voor deze microSD kaartjes. Want dat zou een oplossing bieden voor het probleem dat de muziekliefhebber al zolang kwelt: muziek terug opbergen in de bijpassende hoesjes. Maar stel je voor dat er iemand op het idee zou komen om slimme doosjes te maken voor deze microSD kaartjes, dan zou je niet meer naar de bijpassende doos moeten zoeken, maar zou je gewoon het kaartje in een standaard doosje kunnen steken, en zou dat doosje meteen de content van die kaart weergeven: cover art, inhoud, enz. Tot nu toe hebben wij dit idee niet kunnen weervinden in de berichten over de MicroSD kaart. Misschien moeten wij er wel een patent op vragen?
http://www.sandisk.com/Corporate/PressRoom/PressReleases/PressRelease.aspx?ID=4401

OPERA LOKT ONTWIKKELAARS NAAR MAMA
Niet dat de mensen bij Opera software, die deze sympathieke browser ontwikkeld hebben, nu plots moederlijke gevoelens gekregen hebben: MAM staat voor de Metadata Analysis and Mining Application zoekmachine. Dat is een speciale zoeker die de structurele informatie over websites indexeert. De bedoeling hiervan is dat webontwikkelaars en standaardinstituten een overzicht zouden kunnen krijgen van elke technologieën gebruikt worden om websites te bouwen, en hoe die gebruikt worden.
Met andere woorden: niet de inhoud van de pagina's wordt geïndexeerd, wel de technologie die op die pagina gebruikt wordt, zoals Cascading Style Sheets, HTML, XHTML, enz.
MAMA is ontstaan uit tests die Opera regelmatig uitvoert om er zeker van zijn dat haar eigen browser werkt met alle bestaande webpagina's, die gemaakt zijn met de meest gebruikte technologie daarvoor. Bij Opera realiseerde men zich dat MAMA eigenlijk nuttig kan zijn voor àlle ontwikkelaars, en daarom werd de zoekmachine vrijgegeven. De ontwikkelaars kunnen nu via MAM zien welke sites bepaalde technologie gebruiken, en hoe andere ontwikkelaars die technologie geïmplementeerd hebben.
Een mooi initiatief - dat helaas ertoe zal leiden dat webontwikkelaars nog meer ideeën bij elkaar gaan "lenen"...
http://www.pcworld.com/article/152286/article.html?tk=nl_dnxnws
http://dev.opera.com/articles/view/mama/

MOBIELTJES GEVEN JE EEN BAARD
Nu we met zijn allen steeds meer ons mobieltje gebruiken, worden er uitaard veel vragen gesteld over het eventuele risico dat dit mobieltje heeft voor onze gezondheid. Er is de discussie over de straling van het toestel, die mogelijk tumors zou veroorzaken. Maar er blijkt nog een ander risico te zijn - iets dat eerlijk gezegd minder angstaanjagend lijkt: contact allergie.
Het is namelijk zo dat een deel van de bevolking gevoelig is voor een langdurig contact van de huid met nikkel. Om die reden is nikkel al verboden in alle fancy juwelen. Maar sommige mobieltjes bevatten ook een hoeveelheid nikkel, en blijkbaar is die nikkel, hoe miniem ook, in staat om mensen met een contactallergie voor nikkel een flinke uitslag te bezorgen.
Volgens Ars Technica duiken er steeds meer rapporten op over deze uitslag - wat niet verwonderlijk is, als je weet dat bijvoorbeeld in het VK 30% van de bevolking een nikkel-alergie heeft. Wat nu niet wil zeggen dat je je mobieltje maar meteen de vuilbak moet inkieperen, maar het kan wel een leidraad zijn bij de aankoop van je volgende toestel (dat je vraagt of het toestel nikkel bevat), en voor artsen is het nuttig te weten dat een onverklaarbare uitslag op de huid wel eens veroorzaakt zou kunnen zijn door deze allergie voor het mobieltje.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081021-never-mind-the-radiation-fear-the-cell-phones-nickel.html

KRIJG EENS EEN SMS VAN EEN OLIFANT!
In Kenya krijgt een boswachter een sms van een olifant, waarin hij gewaarschuwd wordt dat die op weg is naar een naburig dorp, en dat het uitkijken geblazen is. Hoe zit dat?
Wel, de olifant mag dan al wel een beschermd dier zijn, maar dat wil niet zeggen dat hij geen schade kan aanrichten. Wanneer er een olifant doorheen jouw moestuintje passeert, zal je niet veel tomaten meer heel vinden. En dan haal je best ook je schildpad en je hond en kat binnen... In Kenya zijn er verschillende olifanten die af en toe zin krijgen om eens een stapje in de wereld te zetten, en dan bij de buren in het dorp op bezoek gaan.
Een van die olifanten is Kimani. om hem toch wat in het oog tehouden, kreeg die onlangs een mobiele telefoonkaart in zijn halsband ingeplant, en die waarschuwt de boswachters wanneer de olifant weer op stap gaat, en bepaalde virtuele grenzen overschrijdt. De boswachter zet dan snel koers naar de olifant, en zwaait met lichten en allerlei materiaal om Kimani af te schrikken zodat hij terug naar het reservaat keert.
"olifant texting" heet dit (in het Engels is "texting" het equivalent van een sms sturen). Kenya is het eerste land dat dit toepast in een poging om een moeilijk evenwicht te vinden tussen de groeiende bevolking en de wilde dieren in de natuur, die steeds minder terrein krijgen om rond te zwerven.
Het Olifant Texting is wel een serieuze zaak, want als dit er niet was, dan zou Kimani al lang doodgeschoten zijn, net als vijf andere olifanten die steeds maar naar de dorpen afzakten omdat zij daar gemakkelijk voedsel vonden in de moestuintjes. Door een soort virtuele grens af te bakenen, en de in de halsband van Kimani ingebouwde telefoonkaart een sms te laten verzenden naar de boswachters, proberen zij het gedragspatroon van Kimani te doorbreken, en te verhinderen dat ook hij neergeschoten moet worden, ter bescherming van de dorpelingen.
Meer over Kimani en de moeilijke keuze tussen bescherming van natuur en de samenleving van mensen in vaak moeilijke omstandigheden, in dit artikel bij The Age.
http://www.theage.com.au/news/technology/geofences-keep-kenyan-elephants-in-check/2008/10/13/1223749906998.html

HET INTERNET DAT OOK DIEREN EN DINGEN MET ELKAAR VERBINDT
Eerder deze week hadden wij het over olifanten, die via de moderne technologieën gevolgd worden. Maar het internet van de toekomst zal niet alleen dieren "online" brengen, maar ook dingen. En dat zal de nodige veranderingen in ons leven brengen. In de vijftien jaar dat het internet nu bestaat, heeft het al een grote invloed op ons dagelijkse leven uitgeoefend. Wij zijn stilaan aan het wennen aan die invloed, en worden nu geconfronteerd met een tweede fase van het internet, het mobiele internet.
Er is echter een derde golf onderweg: het internet van de dingen. Volgens voorspellingen zou tussen nu en 2010 het internet zich echt gaan wortelen in de fysieke wereld, en zou in de toekomst haast elk object wel eens verbonden worden met het internet: huishoudtoestellen, klederen, boeken, je auto... Zij zullen allemaal een uniek IP adres krijgen (vandaar de nood aan het IPv6, internet protocol versie 6) dat veel meer aansluitingen mogelijk maakt dan wat nu mogelijk is met IPv4.
Om dit alles in goede banen te leiden, hebben verschillende grote IT bedrijven, waaronder Cisco, Ericsson en Sun IPSO gevormd, IP for Smart Objects, een organisatie die standaards moet vastleggen voor het "internet der dingen".
Meer daarover bij The Age.
http://www.theage.com.au/news/technology/stand-by-for-internetenabled-everything/2008/10/21/1224351256518.html





Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Koers van Microsoft aandeel maakt telkens op Patch-Tuesday een flinke duik - een feit waarvan speculanten dankbaar gebruik maken
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081020001
http://www.pcworld.com/article/152460/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Microsoft start met een wereldwijde actie om gepirateerde versies van Windows en Office op te sporten, maar geeft tegelijkertijd toe dat het nooit in staat zal zijn om deze piraterij uit te wieden.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBisa0RjB3v0Jhb0RMsD0EF

*** Supersnel ethernet op komst: Huawei heeft een prototype klaar dat 100 GB per seconde aankan
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081021003

*** Apple kon, mede dankzij de verkoop van de iPhone, uitstekende resultaten neerleggen voor het 3e kwartaal 2008: winst steeg met 26%.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBiwN0RjB3v0Jhb0RNBM0EL

*** In Australië vergeet eBay haar klok aan te passen aan het winteruur, zodat er massaal verwarring ontstaat over het tijdstip waarop de veilingen eindigen.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBiwN0RjB3v0Jhb0RNBO0EN

*** Microsoft zou een SP2 in de maak hebben voor Vista, die al binnen enkele weken uitgebracht zal worden.
http://www.pcworld.com/article/152494/article.html?tk=nl_dnxnws

*** IBM gaat ook de wolken in, en biedt voor het eerst een gehoste Lotus Notes dienst aan, aan de prijs van US$8 per maand per gebruiker.
http://www.pcworld.com/article/152584/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Een student is tot celstraf veroordeeld omdat hij de servers van de universiteit heeft laten crashen
http://www.pcworld.com/article/152623/article.html?tk=nl_dnxnws

*** DJ Damien.S doet een tour in Second Life
http://myspace.com/dutchdamien
http://www.loverushdigital.com\
http://www.youtube.com/watch?v=cUPzIkgAleM

*** Bij Hostingbedrijf Easyhost kan je een domein aanvragen aan de prijs van 1 sms bericht.
http://sms.easyhost.be


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DIGITAL MUSIC PROJECT: ELECTRONIC SYMPHONY
[electronica] Een album met heel uiteenlopende songs, gemaakt met synthesizer en andere instrumenten. De een al wat beter dan de andere, maar het geheel is toch heel boeiend. Een album van een uur lang, gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/32256

ENDO: WALK IN MY DREAMS
[instrumentaal] Een beetje rock, een beetje blues, een beetje swingende latin jazz. Dit alles gespeeld op een akoestische gitaar. De begeleidende drums zijn soms iets te artificieel, en de opnamekwaliteit kon af en toe wat beter. Het tweede nummer van het album, "Further", is een mooi voorbeeld van blues. Ook hier weer een volledig album gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/18552

HOZONIE - TRAVEL INSIDE
[trance acid] Een meeslepend, dreigend ritme, een opzwiepende bas, een hypnotiserende lijn in de tracks. Vrijblijvend is deze muziek niet, dit speel je niet als leuk achtergrondmuziekje. Maar wij vinden het wel mooi. Een album met 11 songs, 70 minuten keiharde beats.
http://www.jamendo.com/en/album/32392

KANGAROO MUSIQUE - LOTUS EATER
[elektro pop] Opnieuw synthesizers en drums, maar van een luchthartiger genre, wat meer popmuziek. De artiesten hebben zich goed geamuseerd bij het bedenken van het concept van dit album - lees maar eens de bijhorende achtergrond op de pagina bij Jamendo!
http://www.jamendo.com/en/album/32275

RUDY SEB: ALEXANDER
[dance] Een Belgische artiest die heel dansbare muziek maakt, met een sterk ritme, en goed afwisselende lijnen in de muziek. Je bent meteen vertrokken naar de disco!
http://www.jamendo.com/en/album/30802


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zeg niet:Hij zit op het toilet.
Maar zeg: Hij is daar waar de koning te voet naartoe gaat.
- Van Dale Modern Eufemismenwoordenboek -




De nieuwe oogst



GOOGLE BACK IN TIME
Wil je wel eens weten hoe het in de beginjaren van Google was? Dat kan. Ter gelegenheid van haar 10e verjaardag, heeft Google een speciale versie uitgebracht van haar zoekmachine zoals die was in januari 2001, zodat je het web kan doorzoeken zoals het toen was. Leuk!
[Taal: Engels]
http://www.google.com/search2001.html

SNAPPYFINGERS: VRAAG EN ANTWOORD

Deze website indexeert miljoenen FAQ's (frequently asked questions) van over het hele web, wat je dus veel gemakkelijker antwoord zou moeten geven op bepaalde vragen. In het onderstaande artikel bij Pandia vind je een interview mat de makers van de zoekmachine, die uitleggen hoe SnappyFingers werkt.
[Taal: Engels]
http://www.pandia.com/sew/814-snappyfingers.html
http://www.snappyfingers.com/

60 TOOLS OM BETER TE WERKEN MET FLICKR
Een heel handig artikel, waarin een zestigtal tools besproken worden die het werken met FLickr vergemakkelijken - van up- en donwloaders, tot grabbers en folder monitors. Een must voor al wie regelmatig foto's op Flickr zet.
[Taal: Engels]
http://www.hongkiat.com/blog/60-tools-to-enhance-your-flickr-experience/

DE BESTE BOEKEN UIT HET BUITENLAND
De nobelprijs voor Literatuur is dit jaar gegaan naar de Franse schrijver Jean-Marie Gustave Le Clezio. Naar aanleiding daarvan kon men de klacht horen dat slechts 3% van alle boeken in de VS vertaalde werken zijn, met andere woorden werken uit het buitenland, vertaald naar het Engels. Bedroevend. Wij kennen de cijfers voor ons land niet, maar omdat wij een klein taalgebied zijn, zijn sowieso veel werken uit het buitenland afkomstig, zodat die cijfers toch wel wat hoger zullen liggen.
Wij vermelden dit, omdat wij in dit artikel van NPR een lijst vonden van auteurs over de hele wereld, die de moeite waard zijn om te lezen. Op naar de boekenwinkel dus, om uit te vinden of die werken ook in het Nederlands verkrijgbaar zijn!
[Taal: Engels]
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=95729381

TEKSUP: HULP BIJ PROBLEMEN
Een site die je kan helpen bij problemen: hier staan antwoorden op veel (in het Engels) gestelde vragen, zoals hoe je je Vista sneller kan opstarten, hoe je problemen kan oplossen bij de Vista activatie, hoe je een invulformulier kan maken binnen Wordpress, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.teksup.com/

WEB-TO-PDF: ONLINE OMZETTEN
Toch handig, al die websites waar je allerlei taken kan doen waarvoor je normaal aparte software nodig hebt. Deze site behoort tot die categorie: hier kan je namelijk bestanden uploaden (maximum 4 MB groot) om ze dan om te zetten naar een PDF bestand. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.webpdf.net/

HIER SPREEKT MEN FRANS: LE CONJUGUEUR
Wie regelmatig een tekst moet schrijven in het Frans, zal wel vaak met zijn handen in het haar zitten: hoe was die verbuiging ook van het werkwoord "avoir"? Wat was de subjonctif passé van "être"? Deze sie, gemaakt door de Franse krant Le Figaro vertelt het u: u vult een werkwoord in, en krijgt meteen de volledige vervoeging. U vindt hier ook informatie over de juiste spelling, ook van getallen. (Bron: WIm W)
[Taal: Frans]
http://www.leconjugueur.com/

DOSGAMES: LEKKER NOSTALGISCH
Op deze site kan je niet alleen meer dan 500 DOS spelletjes gratis downloaden, maar je vindt er ook een stap-voor-stap uitleg over hoe je zo'n spelletjes kan spelen op je XP computer - die bevat immers geen DOS meer!
[Taal: Engels]
http://www.dosgames.com/
http://www.dosgames.com/xphints.php

ARRIVALGUIDES: STADSGIDSEN OP PAPIER
Op het web vind je verschillende gidsen die je wegwijs maken in een stad, maar die zijn dan meestal in een vorm gegoten voor publicatie op het web. Daarom is deze site zo handig - het aanbod aan steden die besproken worden mag misschien iets minder uitgebreid zijn dan bij andere sites, maar de uitleg wordt geboden in de vorm van een PDF bestand dat heel gemakkelijk af te drukken is. Hierdoor krijg je een handige gids van een 12-tal bladzijden, inbegrepen een summier stratenplan, restaurants, bezienswaardigheden, enz. De meeste gidsen zijn in het Engels, maar sommigen zijn ook in het Nederlands te verkrijgen.
[Taal: Engels/Frans/NL]
http://en.arrivalguides.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE LEIDSEVAART

Een Nederlandstalige website waarin de Leidsevaart uitvoerig toegelicht wordt: de geschiedenis, de verschillende onderdelen en aspecten, en natuurlijk veel, veel foto's. De Leidsevaart werd vroeger gebruikt voor 'trekvaart' tussen Haarlem en Leiden waarbij mensen of paarden die op het trekpad liepen, de schuit in het water voorttrokken. Een grenspaal uit 1656 luidde het begin aan van een eeuwenlange trekschuitendienst. Aan de hand van de foto's loop je als het ware de hele vaart af. Een mooi project!
[Taal: Nederlands]
http://www.leidsevaart.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STUUDLE
Deze site, die gebruik maakt van de zoekmachine van Google, is bedoeld voor studenden ti op zoek zijn naar tentamens, samenvattingen en projectinformatie. Alle websites die Stuudel bij haar resultaten vermeld zijn handmatig geïndexeerd. Wie zelf een website heeft die de studenten kan helpen, kan die bij de site aanmelden.
[Taal: Nederlands]
http://www.stuudle.nl/stuudle/nl/over_stuudle.php?main=over_ons7

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VEHIKO
Een interessant concept: een klant, die op zoek is naar een nieuwe wagen, zet zijn vraag op Vehiko.be online, en omschrijft de vereisten waaraan die wagen moet voldoen. Autodealers kunnen hierop offertes plaatsen in veilingvorm, waardoor de gebruiker het beste aanbod kwaliteit/prijs krijgt. Voor deze dienst moet wel een commissie betaald worden van 15% op de gerealiseerde korting. Maar test het zelf eens uit?
[Taal: Nederlands]
http://www.vehiko.be

VRIJDAG MULTIMEDIA: FARTINGCOW
De titel van deze site lijkt oneerbiedig, maar de site is wel gemaakt met de beste bedoelingen. Hier vind je namelijk verschillende erg leuk gemaakte filmpjes die je moeten aansporen om milieuvriendelijker te werk te gaan, en zo mee te helpen om onze planeet te redden. Erg plezierig! (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.fartingcow.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: HET NIEUWS IN VLOEIENDE VORM
Wie het nieuws van Een graag online wil bekijken, komt van een kouwe kermis thuis. Je kan wel op de site van De Redactie, maar daar vind je individuele fragmenten. Internaut Frank Goossens vond dit wel eigenaardig.
"Het Journaal, ge weet wel, dat programma op televisie waarin ze al die clipjes uit die videoband aan elkaar plakken? Een zekere "Sponzen Ridder" wilde onlangs online het Journaal online bekijken (iets over banken ofzo?) en dat ging als volgt;
Dus ging ik naar www.vrtnieuws.net. Daar vond ik een band met voorbij zwevende flash-filmpjes, echter geen journaal. Ik klikte helemaal bovenin de pagina op "nieuws". Niets. Ik klikte vijf centimeter lager drie centimeter meer naar rechts op "journaal 7?. Clipjes. Geen overzicht, niks. Voorbijschuivende filmpjes, zonder inzicht in de structuur, of een soort inhoudstafel. Toen ging ik naar www.vtm.be, klikte op "nieuwsuitzendingen" en kon mooi en selectief de verschillende onderdelen bekijken van de afgelopen week vol nieuwsuitzendingen."
Daarom ging hij zelf aan de slag, en voortaan ken ja het VRT journaal en Terzake online zien op onderstaande link. (Met dank aan Alain B.)
http://blog.futtta.be/2008/10/03/eindelijk-gevonden-het-journaal-op-deredactiebe/
http://futtta.be/deredactie/index.html?quality=hi&prog=journaal

VRIJDAG MULTIMEDIA: START YOUR STATION
Op deze site kan je een eigen tv-station opstarten: je kan er videobestanden uploaden, programma's samenstellen en dan zelfs een tv-gids uitzenden. Jouw programma komt terecht op StartYourStation.com, maar je kan ook je uitzending in je eigen website embedden.
http://www.startyourstation.com






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.com



Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Online shopper blijft met smoes thuis
AMSTERDAM - De helft van het aantal mensen dat op internet spullen koopt, blijft thuis om zijn aankopen in ontvangst te nemen. De shoppers...
http://www.ad.nl/economie/2714599/Online_shopper_blijft_met_smoes_thuis.html
- High Definition video op YouTube
Steeds vaker verschijnt er een roodwitte YouTube sticker op de camcorders en wordt er beweerd dat je met een druk op de knop foto's en video's kunt...
http://www.ad.nl/multi-media/2691515/High_Definition_video_op_YouTube.html
- Wat is AVCHD?
De meeste mensen zien door de bomen het bos niet meer als het gaat om videoformaten. Quicktime, avi, divx,...
http://www.ad.nl/multi-media/2691427/Wat_is_AVCHD.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Simpel en goedkoop
De meest voordelige sim-only aanbieder van Nederland heet Simpel. Onafhankelijke vergelijkingstests van ondermeer Bellen.com en Vara's Kassa hebben dat aangetoond.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24676
- LaCinema Rugged
De LaCinema Rugged is een kleine externe harde schijf die speciaal is ontwikkeld voor de opslag van media-bestanden. Via een ingebouwde plug-in kun je films, foto's en muziek direct afspelen op een tv.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24673
- Open source gameconsole
De Evo Smart Console is een open source gameconsole dat de concurrentie aan moet gaan met de PS3 en Xbox. Ontwikkelaars kunnen op een laagdrempelige manier games voor de Evo gaan maken en uitbrengen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24674

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- SoundDock van Bose aan tweede versie toe
Vier jaar na de lancering van de eerste versie brengt Bose de tweede generatie van de SoundDock op de markt, de Serie II.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3654
- Eerste touchscreen pc is van HP
De HP TouchSmart PC geeft door een enkele aanraking van het beeldscherm direct toegang tot informatie, entertainment en sociale netwerken. Volledig zonder gebruik van toetsenbord of muis kan je muziek afspelen, foto’s bekijken, weersvoorspellingen checken of televisie kijken. Is dit de pc van de toekomst?
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3576
- Draadloze hoofdtelefoon voor onderweg
De Sennheiser MX W1 is de eerste draadloze hoofdtelefoon voor de mobiele gebruiker. Deze hoofdtelefoon won de EISA Award voor de beste headphones en is sinds deze zomer verkrijgbaar in België.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3588

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Broncode Android vrijgegeven
Google en de Open Handset Alliance hebben laten weten dat de broncode van het Android-platform voor iedereen gratis toegankelijk is.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19023&style=99896
- Yahoo: Nieuwe golf ontslagen
Wall Street Journal wist dat Yahoo enkele uren voor de publicatie van de trimestriële resultaten een nieuw herstructureringsplan kenbaar maakte. De Californische zoekmachine had al 20% van haar werknemers op straat gezet in januari.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19019&style=99896
- Google: op afstand verwijderen van software op Android
Google voorziet zichzelf het recht om op haar GSM platform Android geïnstalleerde applicaties op afstand te verwijderen. En dat zonder de toestemming van de eigenaar van de telefoon.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19012&style=99896

*** PC World
http://www.pcworld.be
- Hercules Dualpix Infinite: nieuwe webcam
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/pc-accessories/hercules-dualpix-infinite-nieuwe-webcam.cfm
- HP Pavilion Full Metal Jacket
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/portables/hp-pavilion-full-metal-jacket.cfm
- Packaging: Bullguard opteert voor eenvoudigheid
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/packaging-bullguard-opteert-voor-eenvoudigheid.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Wat verwachten zakelijke gebruikers van hun GSM?
In een recente studie onderzocht ABI Research bij zakelijke mobiele gebruikers uit zeven ‘geïndustrialiseerde’ landen wat deze gebruikers allemaal verwachten...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4773
- Netlog `Beloftevolle Onderneming van het Jaar`
Dit jaar wederom geen ICT-bedrijf bij de finalisten van `Onderneming van het Jaar`. Netlog won wel de `Prijs van de Vlaamse regering voor de Beloftevolle...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4776


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- XBox 360 tips
http://computertaal.info/2008/10/23/xbox-360-tips/
- Bionische lens binnen 5 jaar beschikbaar
http://computertaal.info/2008/10/23/bionische-lens-binnen-5-jaar-beschikbaar/
- Een Linux look?
http://computertaal.info/2008/10/23/een-linux-look/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Chinese advocaat klaagt Microsoft aan wegens installeren van wga
Dong Zhengwei, een advocaat uit Peking, heeft bij het ministerie voor Publieke Veiligheid een klacht tegen Microsoft ingediend, omdat de wga-test zijn pc onbruikbaar zou hebben gemaakt. De man noemt de softwaregigant 'de grootste hacker van China'. »
http://tweakers.net/nieuws/56356/chinese-advocaat-klaagt-microsoft-aan-wegens-installeren-van-wga.html
- Asus brengt twee gamelaptops en 'Ares'-gamedesktop op de markt
Asus heeft twee notebooks en een desktop op de markt gezet die ontworpen zijn voor de fanatieke gamer. De Ares CG6155 kan met drie Geforce GTX 280-kaarten worden uitgerust terwijl de notebooks beschikken over de Geforce 9700M GT. »
http://tweakers.net/nieuws/56355/asus-brengt-twee-gamelaptops-en-ares-gamedesktop-op-de-markt.html
- 'Combineren foto's kan voor veilige mobiele gegevensuitwisseling zorgen'
Een Roemeense promovenda van de Universiteit Twente stelt een methode voor om foto's die mobieltjesgebruikers van elkaar nemen, te combineren en het resultaat als sleutel te gebruiken voor veilige gegevensoverdracht.
http://tweakers.net/nieuws/56358/combineren-fotos-kan-voor-veilige-mobiele-gegevensuitwisseling-zorgen.html



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


12 DINGEN OM MET JE USB STICK TE DOEN 8: MAAK VAN DE USB EEN READYBOOST
Een van de opvallendste dingen in VIsta is de readyboost. De vele tegenstanders van Vista hebben dit nog altijd niet begrepen, en verkiezen uit koppigheid deze tool te verzwijgen, maar voor ons is dit gewoon dé max: voortaan moet je geen interne upgrade uitvoeren van je RAM geheugen, je kan gewoon een USB stick van 2, 4, 8 enz. GB aansluiten op je computer, en dit geheugen wordt door Vista gebruikt als instant RAM geheugen (ready boost).
Maar helaas kan je niet alle USB sticks gebruiken voor ReadyBoost. De stick moet voldoen aan een minimum voor read en write. Hoe je dat te weten komt? Sluit de stick aan op je computer, en ga naar het menu "Properties / ReadyBoost". Als daar staat dat het apparaat niet beschikt over de vereiste karacteristieken om je systeem te versnellen, dan weet je dat de stick niet voldoet. Deze stick, met zijn gegevens (dat hij niet voldoet) wordt dan in het Register van Windows opgeslagen, zodat de test niet meer opnieuw uitgevoerd moet worden wanneer je de volgende keer de stick aansluit.
Maar je kan iIsta ook om de tuin leiden, en vertellen dat de stick wel degelijk in staat is om de taak aan te kunnen. Op de site van GetUSB.info vind je een handleiding om dit te doen. Maar wees voorzichtig, want dit kan soms verkeerd uitdraaien...
http://www.getusb.info/usb-hack-turn-any-usb-drive-into-a-readyboost-drive/

12 DINGEN OM MET JE USB STICK TE DOEN 9: BEVEILIG JE PC MET EEN USB
Je hebt wellicht al gehoord dat er hardware gebruikt wordt om een pc te beveiligen, zoals een RFID badge. Maar wist je dat je dat ook kan doen met een USB stick? Dan kan de computer enkel gebruikt worden zolang de USB stick op het toestel aangesloten is.
Daarvoor moet je dan wel een speciaal programma op je USB stick zetten. Rohos Logon Key is zo'n programma (kost $29 per machine); het installeert zich rechtstreeks in het Windows logon subsysteem, en kan dus complementair of ter vervanging van een gewoon inloggen met paswoord gebruikt worden. Je kan een probeerversie van 15 dagen downloaden om te zien of het systeem je bevalt.
Een gratis en open source equivalent is WiKID. Voor ervaren gebruikers.
http://www.rohos.com/welcome-screen/
http://www.wikidsystems.com/

12 DINGEN OM MET JE USB STICK TE DOEN 9: SLUIT JE USB DRIVE AAN ALS EEN VASTE SCHIJF
Zoals je ondertussen al begrepen hebt, wordt je harde schijf door het (Windows) besturingsysteem beschouwd als een verwijderbare schijf. En dat brengt beperkingen mee op de manier hoe partities of andere structuren gecreëerd kunnen worden.
Sommige (niet alle) USB sticks kunnen opnieuw geconfigureerd worden zodat zij zich als een harde schijf aanmelden aan het besturingssysteem. Dat kan door middel van een tool, Bootit, dat speciaal geschreven werd voor sticks van het merk Lexar. Voor sommige andere sticks werkt het ook, maar dat valt uit te testen - volgens de auteur van dit artikel is er slechts bij 1 op 10 een slaagkans.
Maar als je de stick als harde schijf kan laten herkennen, dan kan je verschillende boot-image .ISO's op dezelfde stick. De tweede partitie kan dan een .ISO bevatten naar keuze. Een tip voor gevorderde gebruikers.
http://www.informationweek.com/news/storage/reviews/showArticle.jhtml;jsessionid=WCFCELPRFAKZIQSNDLPSKHSCJUNN2JVN?articleID=210602269&pgno=5&queryText=&isPrev=
http://www.lancelhoff.com/2008/05/01/multi-partition-a-usb-flash-drive-in-windows/

12 DINGEN OM MET JE USB STICK TE DOEN 11: WINDOWS DRAAIEN
Wablief? Jawel. Alhoewel Windows eigenlijk niet bedoeld is om te draaien vanop een USB drive, is het wel degelijk mogelijk, maar het is alleen heel experimenteel, en je zal er niet veel hulp over vinden. Tenzij bij Ngine.de, waar er een uitgebreide handleiding staat, of bij WinUSB waar je een handleiding vindt met instructies in het Engels en Duits.
Opnieuw een experiment dat wij enkel aanraden aan ervaren gebruikers.
http://www.ngine.de/article/id/8/
http://www.winusb.de/index_en.html
http://www.informationweek.com/news/storage/reviews/showArticle.jhtml;jsessionid=54REVVZVO3KXAQSNDLRSKHSCJUNN2JVN?articleID=210602269&pgno=5&queryText=&isPrev=

12 DINGEN OM MET JE USB STICK TE DOEN 12: DE DRIVE VERBERGEN
Dit is de laatste tip in deze reeks, en eerlijk gezegd iets voor de echte geek. Want met een beetje geduld en wat hackerstalent kan je het inwendige van een USB drive blootleggen, om het daarna te verbergen in iets anders - en logischerwijs moet dat dan iets anders zijn dat ook een USB aansluiting heeft.
Op onderstaande link vind je een handleiding hoe het moet. Wij raden je alvast aan om dit uit te proberen met een drive waarop gegevens staan die niet echt zo belangrijk zijn, zodat het er echt niet toe doet als je tijdens deze operatie de gegevens beschadigt of verliest.
http://www.technobuzz.net/hide-the-usb-drive-inside-a-usb-cable/
http://www.informationweek.com/news/storage/reviews/showArticle.jhtml;jsessionid=LFA3IXWBP1CHYQSNDLRSKH0CJUNN2JVN?articleID=210602269&pgno=5&queryText=&isPrev=

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html



Van alles halen, (bijna) niets betalen...



PICTOMIO: BLADEREN IN JE COLLECTIE IN 3D
Windows XP/Vista - 9 MB - freeware
Dit progje laat je toe om in 3D te bladeren doorheen je collectie foto's en video's - een beetje zoals je zou bladeren doorheen de album art in je iTunes. Je moet wel een straffe grafische kaart hebben, en een minimum van 128 MB video RAM.
(Bron: Wim W)
http://www.pictomio.com/Default.aspx

OPENOFFICE.ORG 3.0
Windows / Mac - 160 MB - freeware
Nog niet geprobeerd? Dan snel doen: downloaden, deze versie van Open Office 3.0, bestaande uit tekstverwerker, rekenblad en presentatiesoftware. Deze nieuwe versie maakt het nog moeilijker om vol te houden dat je liever veel 500 euro uitgeeft voor het Officepakket van Microsoft, dan dit gratis alternatief te gebruiken...
http://openoffice.org/

TOOLS OM JE PC TERUG SNELLER TE MAKEN: DUPLICATE MUSIC FILES
WinXP/VIsta - 910 KB - freeware
Wie veel muziek heeft staan op zijn harde schijf, zal het al bemerkt hebben dat sommige bestanden er dubbel voorkomen. Want even experimenteren met een nieuwe software voor het beheer van je muziek, en de kans is groot dat die al jouw muziek vanover je hele harde schijf verzameld heeft in een nieuwe bibliotheek. En al die dubbele bestanden, dat zal heel wat plaats op jouw harde schijf beslaan!
Dit progje speurt de duplicaten op, en laat jou kiezen welke gewist moeten worden. Het programma gaat daarbij slim tewerk: het kijkt niet alleen naar de bestandsnaam, maar vergelijkt ook de grootte van het bestand, en zelfs de ID3 tags.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67280-order,6-page,1/description.html

TOOLS OM JE PC TERUG SNELLER TE MAKEN: EASY DUPLICATE FINDER
Windows All - 738 KB - freeware
Nog een progje om duplicaten te vinden, maar dan voor allerlei soorten bestanden: afbeeldingen, .docs, mediabestanden, enz. Ook hier weer zal het progje de bestanden opsporen, en jou de keuze laten maken of je ze wil wissen of niet.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67281-order,6-page,1/description.html

TOOLS OM JE PC TERUG SNELLER TE MAKEN: SPICEWORKS IT DESKTOP
WinXP/Vista/Server 2003 - 12 MB - freeware
Nog een manier om je computer sneller te laten draaien, is je netwerk sneller te laten werken. Dit gratis progje scant je netwerk af, identificeert elk aangesloten toestel, en vermeldt gedetailleerde informatie daarover. Je krijgt ook een lijst van alle toepassingen en de besturingssystemen, en ook een waarschuwing wanneer antivirusdefinities over tijd zijn, of wanneer er nieuwe software geïnstalleerd wordt. Deze software is gratis, maar met advertenties. Wil je die weg, dan moet je 20 $ per maand betalen.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,73331-order,6-page,1/description.html

TOOLS OM JE PC TERUG SNELLER TE MAKEN: XIRRUS WI-FI MONITOR
Windows Vista - 5,3 MB - freeware
Dit progje zorgt ervoor dat je optimaal gebruik kan maken van de We-Fi hotspots. Het kan in de zijbalk van Vista draaien als gadget, en geeft je dan informatie over je huidige Wi-Fi verbinding, en ook over andere hotspots in de omgeving.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,71207-order,6-page,1/description.html

TOOLS OM JE PC TERUG SNELLER TE MAKEN: EXPIRED COOKIES CLEANER
Windows All - 27kb - freeware
Zoals je wel weet zetten de meeste websites die jij bezoekt een cookie op jouw computer, om bijvoorbeeld het automatisch inloggen te vergemakkelijken, of te onthouden op welke manier jij de site aan jouw voorkeur aangepast hebt (kleur, lettertype, taal...). Elk cookie moet een vervaldatum hebben. Na die datum werken zij niet meer... maar zij staan nog wel op jouw pc. Dit gratis progje spoort zulke cookies op en verwijdert die.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,62390-order,6-page,1/description.html

TOOLS OM JE PC TERUG SNELLER TE MAKEN: HACKCLEANER
Windows 2000/XP/VIsta - 545 KB - freeware
Dit progje ruimt dan weer een ander soort Internet junk op: cookies, tijdelijke bestanden, en Browser Helper Objects., en bevat bovendien een tool om te voorkomen dat er nog HBO's op je pc geïnstalleerd worden.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67284-order,1-page,1/description.html

VRIJDAG MACDAG: CYBERDUCK
Mac OS X 10.4/5 - 10,67 MB - freeware
Een gratis FTP browser, die met GPL licenties werkt. Je kan met klikken en verslepen bestanden overzetten, er zit een favorieten manager in, en je kan ook tegelijkertijd toegang hebben tot verschillende servers.
http://ct.download.com/clicks?t=72004455-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

VRIJDAG MACDAG: DISCO XT
Mac OS X 10.4/10.5 - 14,46 MB - shareware $159
Een tool voor de DJ. Een uitstekend mix programma voor de Mac.
http://ct.download.com/clicks?t=72004458-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



Het laatste woord....







NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Zeg niet: Elke vrijdag spreekt hij af met zijn maîtresse.
Maar zeg: Elke vrijdag zoekt hij zijn deuxième bureau op.
- Van Dale Modern Eufemismenwoordenboek -