Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 14/12/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

Jaargang 10
Nummer 478 van 9/12/2006







Gegroet lezers,

Hier zijn wij weer met onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze week zetten wij onze reeks met tips voor iTunes verder, zodat je maximaal genot kan hebben van deze toch wel erg handige software. En verder vind je, zoals beloofd, een uitgebreid artikel waarin medewerker Paul het verschil uitlegt tussen LCD en plasmaschermen. Boeiende lectuur!

Als je ons zou vragen wat voor ons de berichten zijn die ons het meeste bijgebleven zijn deze week, dan is onze keuze snel gemaakt. Eerst de tragische gebeurtenissen met CNet medewerker James Kim. Dat heeft ons diep geraakt, omdat het gaat om iemand van wie je de stem al zo vaak gehoord hebt (hij verzorgde een podcast voor CNet), dat hij echt vertrouwd begon te worden. En dan ook de nieuwe dingen die Microsoft in het laatje heeft zitten, en waarvan je met de nieuwe Vista zal kunnen profiteren - de UniveRSS reader is daar een prachtig voorbeeld van.

Nieuwsgierig geworden? Snel dan maar aan het lezen geslagen!

Bij leven en welzijn hopen wij jullie volgende week weer aan te treffen.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



MILJONAIR WIL MULTIMILJONAIR WORDEN
Kent u het verhaal nog van de jongeman die steenrijk werd met de verkoop van pixels op zijn pagina? De bedoeling was dat die pixels opgekocht werden door publiciteitsbedrijven - en die hapten gretig toe: één pixel ging van de hand voor 1 dollar en de man verkocht inderdaad alle 1 miljoen pixels op zijn site.
Meer nog: voor de laatste 1.000 pixels werd in totaal 38.000 dollar neergelegd! Je kan je natuurlijk vragen stellen bij de mensen die die pixels opkochten, want echt normale publiciteit kan je dit nauwelijks noemen.
Maar wat lezen wij nu: de man die aan de wieg stond van dit initiatief gaat nog een stukje verder. Van miljonair wil hij nu multimiljonair worden en daarvoor moet Pixeletto zorgen, dat op 5 december het licht ziet. Geloof het of niet, maar de man verkoopt zelfs al adverteerruimte nog voor de site het licht ziet!
Bij deze nieuwe versie van de site is er nog een nieuwigheid: elke pixel kost niet 1 maar 2 dollar. En uiteindelijk zal er 1 miljoen dollar uitgekeerd worden aan degene die door de loterij uitgekozen wordt - een loterij onder alle mensen die op de advertenties geklikt hebben.
http://tech.cybernetnews.com/2006/12/02/pixelotto-from-the-creator-of-the-million-dollar-homepage/
http://pixelotto.com/
http://www.milliondollarhomepage.com/

MICROSOFT EN BELKIN BEREIKEN AKKOORD OVER U2 PATENT
Patenten zijn een erg delicaat onderwerp. Sommige patenten worden onterecht of lichtzinnig toegekend; andere patenten worden dan weer niet voldoende beschermd. Beide gevallen zorgen voor betwistingen, die dan, helaas, voor de rechter uitgevochten worden.
Zo lazen wij deze week over een discussie tussen Microsoft en Belkin, bekend van zijn randapparatuur. Microsoft had een proces ingespannen tegen Belkin, omdat die laatste volgens de softwaregigant inbreuk had gepleegd op een MS-patent - met name de technologie die randapparatuur automatisch laat bepalen of zij een USB of PS/2 verbinding nodig heeft.
De details van de deal zijn niet bekend - enkel het feit dat Belkin een licentie neemt op de U2 patenten en dat Microsoft in ruil daarvoor afziet van vervolging.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Belkin_Settle_U2_Patent_Dispute/1165008560

WIKIMATRIX: WELKE WIKI IS DE BESTE?
Een Wiki is de ideale vorm voor het opzetten van samenwerkingsprojecten. Steeds meer bedrijven maken dan ook gebruik van een Wiki voor hun klantenondersteuning, het support-forum - gewoon omdat het systeem zo lekker systematisch, transparant en uitbreidbaar is.
Sinds het ontstaan van de eerste Wikipedia zijn er dan ook al verschillende Wiki's uitgebracht, die elk hun eigen kracht hebben. En als je weet dat er ondertussen al meer dan 100 verschillende Wiki's bestaan, dan zal je beseffen dat het erg moeilijk wordt om te kiezen welke degene is die het beste aan jouw wensen voldoet - of, zoals de Fransen het zeggen: L'ambarras de choix - teveel keuze.
Gelukkig is er nu een nieuwe site, WikiMatrix, waar je deze tools zij-aan-zij kan vergelijken, zodat jij zelf kan beslissen welke het meest interessant is voor jou. Want vergeet niet: Wikipedia was oorspronkelijk opgevat om als encyclopedie te dienen. Niet iedereen heeft een Wiki encyclopedie nodig - sommigen zoeken andere accenten, toepassingen.
http://www.wikimatrix.org/
http://www.techcrunch.com/2006/12/02/wikimatrix-allows-side-by-side-wiki-comparison/

OPEN DOCUMENT FORMAT NU OFFICIËLE STANDAARD
Zou er dan toch, na al die jaren, een einde komen aan de hegemonie van Microsoft op het gebied van kantoorsoftware? Word, Excell waren lang de de facto standaards voor tekstverwerker en rekenblad, maar waren ontoegankelijk voor derden: zij kregen geen inzage in de code om zelf extra toepassingen te schrijven, of hun software nauw te laten aansluiten bij de Office-onderdelen.
Aan die toestand lijkt nu toch stilaan een einde te komen. Het ISO (International Organization for Standardization) heeft het Open Document Format als een officiële standaard gepubliceerd. ODF is een op XML gebaseerd open formaat voor tekstverwerking, spreadsheet, database en presentatie.
Het goede aan zo'n open standaard, is het feit dat hij door het grote publiek gekeurd moest worden vooraleer hij als standaard erkend werd - dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot .doc. En dat je dus ook meer toegankelijkheid mag verwachten voor mensen met een handicap bijvoorbeeld.
Momenteel wordt ODF reeds door verschillende bedrijven, organisaties en overheden gesteund en verschillende programma's maken documenten aan in het ODF formaat, zoals OpenOffice.org. Ook de online tools van Google ondersteunen ODF en zelfs Microsoft heeft aangekondigd dat het een plugin zal ondersteunen voor Microsoft Office waarmee bestanden omgezet kunnen worden in ODF.
http://www.iso.org/iso/en/CatalogueDetailPage.CatalogueDetail?CSNUMBER=43485&scopelist=PROGRAMME
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061204-8349.html

MICROSOFT KRIJGT STEUN VAN NOVELL VOOR ERKENNING OFFICE OPEN XML
We blijven nog even doorgaan over het onderwerp van standaards. Zoals je wellicht weet, heeft ook Microsoft een eigen formaat dat het als standaard wil erkennen, de Office Open XML, het bestandsformaat waarin documenten uit Microsoft Office 2007 opgeslagen worden. Die erkenning is eigenlijk niet ver meer: Office Open XML zou nog deze week de goedkeuring krijgen van standaardorganisatie ECMA en zou dan doorgestuurd worden naar de ISO organisatie.
Novell heeft nu aangekondigd dat het in zijn eigen versie van de open bron OpenOffice kantoorsuite ondersteuning zal inbouwen voor het Office Open XML formaat. Er komt namelijk een "vertaler", eerst eentje voor Word en later voor Excel en PowerPoint. Die zal in twee richtingen werken: OpenOffice.org gebruikers zullen bestanden kunnen openen en bewaren in Office Open XML.
Is dit nu een goede zaak voor de gebruiker? Het lijkt ons van ja, omdat de interoperabiliteit zo aangemoedigd wordt. En nu wordt het voor de gebruiker gemakkelijker om te kiezen tussen het dure Office kantoorpakket, of de gratis OpenOffice.org. Het lijkt ons dat de keuze snel gemaakt is. Nu nog het onderwijs overtuigen dat het voortaan in de computerlessen niet meer moet leren werken met Word en Excel, maar met OpenOffice. Dat zou pas een stap vooruit zijn!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061204-8350.html

FRANCE24: EEN CULTURELE DAM TEGEN AMERIKAANSE ZONDVLOED
Noem het chauvinisme, noem het verstandig beleid: Frankrijk heeft altijd zijn best gedaan om haar culturele eigenheid te behouden en een dam op te werpen tegen té veel Amerikaanse invloed. Dat merk je aan de Franse alternatieven die er voor Engelse termen bestaan, dat merk je aan het initiatief van de Franse overheid om een tegenvoeter te maken voor Google Print en dat merk je ook aan France 24, de nieuwszender die dinsdag van start gaat.
France 24 moet de concurrentie aangaan met CNN, BBC en de Engelse versie van Al Jazeera - kortom: er moet een Franse visie komen van het nieuws. De Fransen hebben in elk geval het belang van het internet beseft en lanceren de zender eerst op het internet en later pas op kabel en satelliet.
De uitzendingen zullen in het Frans en het Engels te bekijken zijn, later volgt een Arabische en ook een Spaanse versie. Naast economie zal cultuur met een groot deel van de zendtijd gaan lopen. En natuurlijk nieuws over Frankrijk, waarvoor 15-20% van de zendtijd uitgetrokken wordt.
http://www.france24.fr
http://www.gva.be/nieuws/media_cultuur/default.asp?art={B0DFB442-E6F8-47AE-B287-1A7BA0B39A40}

AGRESSIEVE WORM WURMT ZICH WEG VIA QUICKTIME
Sociale netwerksite MySpace moet momenteel een erg zware aanval verduren van een worm, die inlog gegevens steelt en spam verspreidt die adware sites promoot.
Volgens insiders zou de worm zich met zo'n snelheid verspreiden dat al bijna 1/3 van alle MySpace profielen besmet is. En als je weet dat er momenteel 73 miljoen geregistreerde MySpace gebruikers zijn, dan weet je dat we hier van een zekere dreiging spreken.
De worm gaat als volg te werk: wanneer een bezoeker een MySpace profiel bezoekt dat een besmet QuickTIme filmpje bevat, zal dit filmpje javascript code opstarten dat dan de échte menuopties van het profiel vervangt door een laag valse menu's die er overheen gelegd worden. Klikt de bezoeker een van die valse menuopties aan, dan wordt hij naar een vervalste inlogpagina geloodst op een andere server. En uiteraard worden daar de gegevens die de bezoeker intikt genoteerd en gebruikt voor allerlei kwaadwillige praktijken. Bij Websense vind je een screenshot van zo'n valse log-in pagina.
Ondertussen zijn al enkele van die besmette QuickTime filmpjes van MySpace verwijderd, maar nog lang niet allemaal. Voorzichtig zijn dus!
http://www.websense.com/securitylabs/alerts/alert.php?AlertID=708
http://www.pcworld.com/article/id,128074-c,worms/article.html

E-LEARNING PATENT BEDREIGT OPEN BRONPROJECTEN
Nogmaals een verhaal dat aantoont dat er dringend iets moet veranderen aan de manier waarop patenten toegekend worden. Dit keer gaat het over een patent dat begin dit jaar verleend werd aan het bedrijf Blackboard en dat gaat over een "internetgebaseerd onderwijssysteem en methodes". Daarin wordt een systeem beschreven waarin verschillende toegangsrechten voor het beheer van de cursussen verleend worden aan verschillende gebruikers.
Opnieuw dus een algemeen patent, toegekend aan een privé-bedrijf, dat de ontwikkeling van projecten in de open source gemeenschap in de weg staat. De organisatie Software Freedom Law Center heeft getracht tot een overeenkomst te komen met Blackboard en het bedrijf gevraagd om te beloven dat het zijn patent nooit zal gebruiken om open source projecten te verhinderen. Blackboard weigerde dit, waarop SFLC naar het Amerikaanse patentenbureau stapte en vroeg om het patent te herzien.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061203-8341.html

MICROSOFT GEEFT MET UNIVERSS EEN DEMO VAN KRACHT VISTA
Wat de Windows Presentation Foundation van Vista eigenlijk betekent, kan je nu pas echt goed vatten als je de UniveRSS tool bekijkt die Microsoft uitgebracht heeft en waarmee je RSS feeds kan visualiseren.
De software toont 3D animatie van de feeds die zich in jouw RSS folder bevinden in je IE7, maar zou in de toekomst ook de RSS feeds zelf gaan beheren. En die manier waarop de feeds getoond worden is echt wel erg knap - namelijk in een 3D "universum", waar de melkwegstelsels de verschillende mappen voorstellen en de kubusvormige "sterren" elk een feed voorstellen. Draai aan de kubus en je kan de informatie zien. De grootte van de kubus geeft bovendien aan hoeveel ongelezen items erin zitten. Om de kubus te identificeren werd het logo of de afbeelding van de feed of site gebruikt.
Navigeren tussen de kubussen is haast zoals een videogame spelen. Erg fancy natuurlijk en het is ook de vraag of sommige gebruikers niet liever "gewoon" doen en met minder poeha hun feeds blijven lezen..
http://www.betanews.com/article/Vistas_Graphical_Power_Shown_with_UniveRSS/1165265718

NEDERLANDSE BURGER SPEURT ZELF IN HEUS ONDERZOEK
Een opmerkelijk initiatief van de politie van Utrecht. Die vraagt aan de burger om mee te speuren in een onopgeloste moordzaak uit 1995 op een toen 18-jarige jongeman. Drie maanden na de vondst van zijn lijk werd het onderzoek toen afgesloten, bij gebrek aan nieuwe aanknopingspunten.
De politie roept nu de hulp in van de burger. Op een speciale website werd allerlei informatie gezet over de zaak, o.a. schematische tekeningen van de wonden die aan de jongeman toegebracht werden. De burger kan reageren en nadat de speurders die reacties gelezen hebben, worden zij online gezet, zodat anderen daar dan hun reactie op kunnen insturen. Interactief dus.
Als het concept slaagt, dan wil de politie ook "jongere" zaken op het internet zetten, zelfs lopende zaken. Is het een goed initiatief? Misschien wel - het is eigenlijk niet veel anders dan "Opsporing verzocht", maar dan via het internet. Zolang maar gezorgd wordt dat er geen juridische blunders begaan worden, zodat eventuele verdachten de dans kunnen ontspringen...
Tussen haakjes: wat ons wel stoort aan deze pagina is het feit dat er niet vermeld staat wie er achter de site staat, geen contact, "about" enz. Dat zou beter moeten!
http://www.politieonderzoeken.nl

GEEN VERBAND TUSSEN MOBIELTJE EN KANKER
Oef, je mag terug gerust bellen: een nieuw grootschalig onderzoek in Denemarken van gebruikers van mobiele telefoons heeft geen verhoogd risico op tumoren of leukemie aan het licht gebracht. Integendeel zelfs: het bezit van een mobieltje kan gekoppeld worden aan een lager percentage van bepaalde vormen van kanker - althans bij mannen.
En het was echt een grootschalig onderzoek, van maar liefst 420.000 Denen, die voor het eerst mobiel begonnen te bellen tussen 1982 en 1995. Onderzocht werd hoeveel van hen kanker hadden - een onderzoek dat eigenlijk vergemakkelijkt werd door het feit dat Denemarken een nationaal kankerregister bijhoudt.
Uit de studie bleek dat zelfs bij de 56.000 gebruikers die de telefoon al meer dan 10 jaar gebruiken, geen verhoogd risico op kanker vastgesteld kon worden.
Wat we dan aanmoeten met het verhaal als zou je een ei kunnen koken van de straling tussen twee mobieltjes, dat is nu voor ons een probleem...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061206-8366.html

VERMISTE NIEUWSREDACTEUR CNET TERUGGEVONDEN
Verleden week hadden wij het nog over het feit dat het internet banden smeedt tussen mensen, vriendschappen. Dat bleek ook deze week weer, toen de tragische gebeurtenissen rond CNet medewerker James Kim zich ontwikkelden.
James Kim, die voor Cnet artikels schreef en aan podcasts meewerkte, was na een korte vakantie met zijn vrouw en twee kinderen vermist: op de afgesproken tijd verscheen hij niet op zijn werk en niemand wist wat er met hem en zijn gezin gebeurd was. Er werd een grote zoekactie op touw gezet en de forums van Cnet stonden vol met berichten van lezers die hun bezorgdheid uitdrukten en hoopten op een goede afloop.
Na enkele dagen werden James' vrouw en kinderen teruggevonden in een woud; het signaal van de gsm van zijn vrouw werd door een zender opgepikt en door peiling kon gelocaliseerd worden waar zij zich bevonden. De vrouw had zichzelf en haar kinderen warm kunnen houden (in sommige streken van de VS is het nu reeds erg koud!) door de verwarming van de auto en toen die het begaf, door autobanden in brand te steken. Vrouw en kinderen werden overgebracht naar het hospitaal; buiten enkele tenen met bevriezingsverschijnselen bij de vrouw waren zij allen in redelijke gezondheid.
James Kim echter, die alleen vertrokken was om hulp te zoeken, bleef onvindbaar. De zoekactie werd uitgebreid en uiteindelijk werd hij levenloos teruggevonden.
Ook nu ging er een grote golf van solidariteit en medeleven door de forums.
http://news.com.com/Searchers+keep+up+hunt+for+CNET+editor+in+rugged+terrain/2100-1028_3-6140676.html
http://www.flashalert.net/news.html?id=1002
http://news.com.com/James+Kim+found+deceased/2100-1028_3-6141498.html?tag=cnetfd.mt

MICROSOFT ZET DE HELE WERELD OP KAART
Heb je al eens gekeken bij Windows Live Local? Daar staat je echt een ongelooflijke belevenis te wachten. Microsoft neemt de stratenplannentechnologie namelijk naar een nog hoger niveau. Je had al gewone stratenplannen, satellietfoto's, maar daar komen nu ook echte beelden bij van de omgeving.
Op deze testsite rijd je als het ware rond in een autootje (je kiest zelf of je een sportauto, een racekarretje bent of gewoon wil wandelen). In het onderste deel van het scherm zie je het stratenplan, in het bovenste deel volgen de beelden van de huizen de richting die jij uitgaat. Erg knap.
Hoe ze aan die beelden komen? Wel, blijkbaar zijn er momenteel wagens die in sommige Amerikaanse steden niets anders doen dan langzaam de straten doorkruisen en de huizen filmen die zij tegenkomen....
http://preview.local.live.com/

MOBIELTJES DIENEN ALS AFLUISTERMICROFOONTJE
Dit artikeltje is echt niet voor mensen die een neiging hebben tot paranoia. Want na lezing ervan zullen zij hun mobieltje met de grootst mogelijke argwaan bekijken - en wij kunnen het hen niet kwalijk nemen!
Het blijkt namelijk dat het FBI tijdens het observeren van enkele maffialeden gebruik gemaakt heeft van de mogelijkheden van de moderne techniek. Niet alleen werden de gesprekken afgeluisterd die de verdachten voerden met hun mobieltje, maar bovendien werd het microfoontje in die toestellen geactiveerd, zodat het de omgevingsgeluiden oppikte, ook als er niet gebeld werd. Met andere woorden: alles wat in de omgeving van het mobieltje gezegd werd, werd afgeluisterd.
Gelukkig vonden wij een artikeltje bij Slashdot dat je uitlegt hoe je kan zien wanneer er met je mobieltje geknoeid is. En uiteraard hebben adremme Slashdot-lezers daar heel wat goocheme commentaar bij geplaatst...
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=06/12/02/0415209
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=06/12/04/0456220

VIRTUELE REALITEIT IS VOOR SOMMIGE MENSEN TÉ ECHT
Nieuwsonderzoek heeft uitgewezen dat omgaan met virtuele objecten heel levendige indrukken maakt op ons - levendiger dan diagramman of foto's. Dat is goed nieuws voor de marketeers, want als zij het een beetje slim spelen kunnen zij ervoor zorgen dat hun reclameboodschap zich afspeelt in zo'n virtueel universum en dus goed doordringt tot de gebruiker.
Maar er is een schaduwzijde aan dit fenomeen: mensen beginnen zich dingen te "herinneren" die er eigenlijk nooit waren - wat in vaktermen "valse positieven" heet. Dat bleek uit een studie waarbij 173 studenten voor een computer gezet werden. De helft van hen kreeg statische beelden en tekst van een camera, de andere groep kon een virtueel model van de camera manipuleren. Nadien werd aan beide groepen gevraagd om een lijstje te geven met mogelijkheden die een camera aankan en te zeggen welke van die mogelijkheden op de camera in kwestie aanwezig waren. En daarbij bleek dat de testgroep die de camera had mogen manipuleren meer foute antwoorden gaf.
De moraal van het verhaal: reclamemakers moeten toch goed oppassen wanneer zij gebruik willen maken van deze techniek...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061207-8376.html




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIEUWE GROOTHOEKLENS BRENGT CAMERABEWAKING TOT NIEUWE DIMENSIE
Breedhoeklenzen bestaan er al lang. Zij worden ook "visoog" lenzen genoemd, omdat zij binnen een kamer een beeld kunnen vastleggen vanuit een gezichtspunt net alsof u buiten de kamer stond.
Het nadeel van dit visoog gezichtspunt is wel dat er een grote vervorming optreedt. En gelukkig staat de technologie niet stil: onderzoekers uit Zuid-Korea hebben een nieuwe optische lens ontworpen, die licht verzamelt van een breder gebied en zo een beeld produceert dat tegelijk een breed gezichtspunt brengt, maar toch geen vervorming.
In dit artikel bij Primidi verneemt u meer informatie over deze technologie.
http://www.primidi.com/2006/12/02.html#a1690

BEELDSCHERMEN: PLASMA OF LCD? (1)

Inleiding: Medewerker Paul woonde een persconferentie bij van fabrikanten van beeldschermen. Zijn verslag vind je in de volgende dagen.

PIONEER, PANASONIC EN HITACHI VERKLAREN DE OORLOG AAN MISVERSTANDEN.
Zowel Pioneer, Panasonic als Hitachi zijn het beu. Volgens hen zijn er een heleboel misverstanden over de tweestrijd plasma- versus LCD-schermen.
Ze spreken zelfs over misleiding van sommige LCD-fabrikanten ten opzichte van plasmaschermen. Straffe kost, dus we luisteren naar wat ze te vertellen hebben en we mochten het verschil met eigen ogen aanschouwen. Uiteraard begonnen ze met ons een studie voor te houden. Op http://www.plasma-lcd-feiten.be/research/ vind je meer over deze door Synovate uitgevoerde studie. Wat blijkt ? Volgens deze studie is kleur, scherpte, responstijd, contrast, zwartwaarden, resolutie, beelddiepte beter bij een plasmascherm, dan bij een LCD-scherm. Dus niets aan de hand voor de fabrikanten van plasmaschermen, zou je zeggen. Maar, niets is minder waar... Volgens P,P & H worden er kwistig misverstanden en vooroordelen rondgestrooid. Maar eerst dit: de schermen waar we hier over praten betreffen geen PC-monitoren. Wat PC monitoren betreft zijn de kleinere LCD monitoren goedkoper en makkelijker te produceren dan plasma's. Dit gaat over de 'minimum 37" ' multimediamonitoren (TV's). Een niet onbelangrijke groep aangezien deze markt uitbreidt in grootte. 50" is geen zeldzaamheid en meerdere 60" modellen zijn nog op komst, tot zelfs suppergrote 103" schermen.
Welke misverstanden willen P,P en H nu aanpakken? We zullen ze in de volgende dagen overlopen.

BEELDSCHERMEN: PLASMA OF LCD? (2): RESPONSTIJD EN KIJKHOEK¨
* RESPONSTIJD
Schermen met een lange responstijd kunnen problemen hebben om elk element in hun beeld snel genoeg te vernieuwen en dit kan ertoe leiden dat bewegende voorwerpen wazig worden of vegen nalaten (meteoorstaarten).
Plasma-tv’s kunnen echter bewegende voorwerpen weergeven zonder verlies van scherpte of detail.
De plasmatechnologie heeft maar één impuls per beeldpunt nodig om een beeld te produceren, zodat zijn responstijd nagenoeg ogenblikkelijk is. Het beeld is dus net zo goed als de goeie ouwe CRT-TV. Bij de LCD-technologie is dit niet het geval, hun responstijd kan daardoor oplopen van 4 tot 25 milliseconden. Zelfs de snelste LCD-schermen kunnen onderhevig zijn aan enige mate van bewegingsonscherpte.
Bij de demonstratie van Pioneer en Panasonic was dit inderdaad duidelijk vast te stellen.
* KIJKHOEK
De vroegere vlakke tv’s hadden een beperkte kijkhoek, wat betekent dat het beeld veel van zijn kwaliteit verliest als u niet recht voor het scherm zit. Inmiddels zijn de schermen sterk verbeterd.
Pioneer en Panasonic beweren dat de nieuwe plasma-tv’s onder een zeer brede kijkhoek kunnen worden bekeken zonder significant verlies in kleur of contrast, dankzij het feit dat zij het licht rechtstreeks vanuit elk van hun schermcellen of beeldpunten uitzenden. LCD-pixels daarentegen geven uitsluitend het licht door dat afkomstig is van één punt op de achtergrond. Daardoor kunnen LCD-schermen hun contrast en kleur verliezen wanneer ze worden bekeken onder een hoek van nauwelijks 45 graden.
Maar wat bleek, zowel plasma als LCD scoorden volgens onze ogen allebei even goed voor deze test. We bleven evenwel bij een realistische kijkhoek. Je gaat toch niet naast je scherm zitten.


BEELDSCHERMEN: PLASMA OF LCD? (3): INBRANDEN VAN HET SCHERM EN ENERGIEVERBRUIK
* INBRANDEN VAN HET SCHERM
De misvatting is dat plasma-tv’s bijzonder vatbaar voor inbranding zijn. (Het verschijnsel dat een vast beeld dat op je scherm staat, een onuitwisbare 'afdruk' nalaat. Dit was vroeger ook al het geval bij CRT-schermen. Hiervoor werd trouwens de screensaver uitgevonden voor oude PC-monitoren.
In de beginperiode waren plasma-tv’s inderdaad gevoeliger voor inbranding van het scherm. Dit probleem is echter grotendeels verholpen dankzij het doorgedreven gebruik van ingebouwde schermbeveiligingssystemen en aanzienlijke verbeteringen van de luminoforen.
Helemaal verholpen is het niet. Maar bij normaal schermgebruik doet het zich niet meer voor. Dus onze goede raad, kijk naar je TV zoals het een 'goede huisvader betaamt'. Trouwens zoveel stilstaande beelden zijn er niet meer op je tv. Het feit dat screensavers werden ontwikkeld voor CRT- PC's en niet voor CRT-TV's spreekt voor zich.

* ENERGIEVERBRUIK
Volgens sommigen zouden plasma-tv’s meer stroom verbruiken dan hun LCD-collega’s.
Dit misverstand berust op het volgende: Een LCD scherm maakt gebruikt van een constant backlight. Dit verbruikt een constante hoeveelheid stroom. Plasma's verbruiken stroom in verhouding tot de lichtintensiteit. Zit je de hele dag te kijken naar een wit scherm, dan verbruik je inderdaad veel meer stroom. Een heel donker scherm is dan weer veel zuiniger.
De resultaten van een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door het AVT.O.P. Messtechnik laboratorium in Duitsland, toonden aan dat plasmaschermen doorgaans evenveel – en soms minder – stroom verbruiken dan LCD-schermen.
Bij een vrij 'lichte' film zoals '6 day's 7 nights' verbruikte de plasma TV meer dan een vergelijkbare LCD-set. Maar bij de vrij donkere 'X-Men' was de plasma dan weer zuiniger.
We hebben dit natuurlijk niet zelf kunnen meten, maar, het was wel opvallend dat de LCD-TV's aanzienlijk meer warmte afgaven, door het constante licht dan de plasma broertjes. Een mogelijke reden is, dat, terwijl de LCD constant licht en dus warmte geeft, dit bij de Plasma sporadisch is. De schermpixels kunnen bij wijze van spreken afkoelen als ze niet actief zijn en zullen dus minder vlug warmte afgeven.

BEELDSCHERMEN: PLASMA OF LCD? (4) LEVENSDUUR, END-TO-END PRODUCTIE EN ONZE MENING
* LEVENSDUUR
Plasmaschermen hebben een kortere levensduur dan LCD-schermen, Een misvatting?
Plasma-tv’s hebben in werkelijkheid een levensduur die minstens even lang is als die van LCD-tv’s. Tv’s op basis van beide technologieën bieden een levensverwachting van minstens 60.000 uur onder normale kijkomstandigheden voor zij meer dan de helft van hun oorspronkelijke helderheid verliezen. Dit komt overeen met gedurende 27 jaar onafgebroken zes uur per dag kijken.
Volgens Pioneer en Panasonic kunnen plasmaschermen zelfs nog langer meegaan, afhankelijk van de beeldinstellingen die u gebruikt. Als u bijvoorbeeld het contrast laag houdt, kan de levensduur van een plasmascherm nog worden verlengd. Tja... en als U het toestel nooit aanzet zal het dan nog langer meegaan? Voor ons is die 60.000 uur al lang genoeg. We hebben dit uiteraard niet kunnen nagaan.

* END-TO-END PRODUCTIE
Pioneer en Panasonic noemen het een misvatting dat er beweerd wordt dat plasma-tv's uit onderdelen van verschillende fabrikanten worden gefabriceerd. Goed, Pioneer en Panasonic ontwikkelen hun componenten zelf en sommige LCD-TV fabrikanten kopen onderdelen aan. Stop, stop... we kunnen aannemen dat Pioneer en Panasonic reclame willen maken voor eigen winkel, maar om dit op te nemen in een betoog om twee technologieën te vergelijken, gaat ons te ver. Aangekochte componenten kunnen ook goed zijn.

* ONZE MENING
Waarom doen Pioneer, Panasonic en Hitachi al deze moeite om deze misverstanden en vooroordelen uit de wereld te helpen. Reclame? We kunnen er echt niet omheen, maar een goed product verkoopt zichzelf toch. We namen onze DVD van Bambi II onder de arm (van de eerste moeten we te hard wenen) en als echte Die Hards trokken we naar de winkel.
En wat zagen we... veel flat screens...en veel verschil. Op het eerste zicht waren de LCD schermen stukken beter dan de plasma's. De verkopers, die een vette klant vermoedden, bevestigden dat volmondig. Maar slim als we zijn lieten we ons niet inpakken. Het zwart scheen bij de LCD schermen dieper zwart dan bij de plasma's. Tot we in een winkel kwamen waar de flatjes opgesteld stonden in huiskamer toestand. Geen honderden TL-buizen aan het plafond. Het zwart van de plasma's was veel zwarter, fluweleriger dan bij de LCD's. De verklaring: Bij een LCD scherm is altijd backlight aanwezig, dit maakt dat zwart niet altijd zwart is. In de winkel met een overvloed aan TL-licht was dit niet merkbaar. Ook de kleuren van de plasma waren natuurlijker bij normale achtergrondbelichting. Het backlight van de LCD heeft dezelfde onnatuurlijke kleur als TL-licht. Plasma scoorde veel beter, de kleuren waren veel natuurlijker, minder blauwig. Ook was het plasmascherm minder vermoeiend om naar te kijken. Ons advies? Kies in een aangepaste omgeving je TV. Kleuren beoordeel je bij daglicht, een TV bij huiskamerlicht, niet in een TL-zaal.
Misschien zouden dan veel misverstanden LCD-Plasma onmiddellijk opgelost zijn.
U kan het relaas van Pioneer, Panasonic en Hitachi nog even nalezen op onderstaand adres [Paul Liekens]
http://www.plasma-lcd-feiten.be


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Norman Virus Control brengt een update naar versie 5.83, en past zich zo aan de nieuwe versie van het Windows OS, Vista, aan.
Een woordvoerder van het bedrijf laat ons weten: "Nog meer nieuws is dat we in voorbereiding van onze 6.0-versie (release voorzien begin 2007) onze motor op een heel speciale wijze hebben kunnen hertekenen, waardoor hij nog minder systeembronnen in beslag zal nemen. Nu was Norman hier al koploper in, waardoor onze software zelfs nog draait op Windows 95-werkstations en Windows NT-servers. De publieke beta van de 6.0-versie die men momenteel via onze website www.norman.nl kan downloaden bevat deze nieuwe motor nog niet."
http://www.norman.nl

*** Nog meer beveiliging: Pointsec Mobile Technologies brengt een versie uit van haar beveiligingssoftware voro Symbian 3.0 mobieltjes.
http://www.pointsec.com

*** Steeds meer mensen kopen hun kerstcadeautjes online, en vooral bij eBay. Zondag 26 november werd een record genoteerd van een hald miljoen bezoeken op één dag.
http://www.ebay.be

*** Voortaan kan je online kaarten aankopen van heel Europa, bij de online winkel van Tom Tom
http://www.tomtom.com

*** Uit wereldwijd onderzoek bij 2.000 taxichauffeurs blijkt dat dagelijks duizenden mensen hun mobieltjes, laptops en USB sticks in taxi's vergeten. Hoge tijd dus om even na te denken over wat er met jouw gegevens kan gebeuren als die in andere handen terecht komen, en te overwegen om je gegevens te beveiligen met bijvoorbeeld versleuteling.

*** Vanaf 1 januari brengt Proximus mobiele tv, en nu zijn de prijzen daarvoor bekend: 0,49 EUR per sessie, 2,99 per maand voor een abonnement van 1 uur, 7,99 per maand voor onbeperkte toegang. Daar moet je nog wel de verbindingskosten bijrekenen voor het Vodafone live! portaal.
http://live.proximus.be/en/Vodafone/index.html



Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



SLOVO - SPUN OUT
[Lounge] Wat muziek om te relaxen. Downtempo hip/hop muziek van een band die traditionele aan hedendaagse muziek koppelt en ook aandacht schenkt aan haar teksten. De songs kan je helaas niet downloaden, maar op de site van de band vind je een rijke keuze aan muziek die je in streaming kan beluisteren.
http://www.slovo.co.uk/home.htm

NATALIE WALKER - URBAN ANGEL
[Lounge] Deze dame heeft ons hart veroverd. Trage, zwevende, koele en tegelijk warme muziek. Erg zuiver van arrangement en Natalie heeft een prachtige stem.
http://www.natalie-walker.com/

ARTEMIS - SYNC OR SWIM
[Lounge] Opnieuw erg aparte muziek, die zo weggelopen kon zijn uit de soundtrack van een film. Violen en stemmen scheppen een SF atmosfeer, waarna elektronica er ritme aan toevoegt.
http://www.artemis.fm/

JOANNA NEWSOM - ONLY SKIN
[Wereldmuziek] Deze dame is erg speciaal, zoals je zelf zal bemerken als je naar de podcast van NPR "All songs Considered" luistert. De dame speelt harp en maakt songs die op het eerste zicht niet erg toegankelijk zijn, omdat zij geen strofe/refrein bevatten. Nochtans zijn de songs echt de moeite waard. Op de site van NPR vind je enkele songs van haar album. "Only Skin" is een prachtig voorbeeld van haar muziek: erg verzorgd, erg teder.
http://www.npr.org/programs/asc/archives/asc126

SANDY DENNY - NEXT TIME AROUND
[World muziek] Besluiten we deze week met nog een dametje. Een redelijk trage, zwaar op de hand zijnde song, maar erg mooi uitgewerkt. Te beluisteren via de shownotes van NPR.
http://www.npr.org/programs/asc/archives/asc126



Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Sint-Niklaas aan de deuren luisterend en Zwarte Piet met zijn zak vol stoute kinderen:
zinnebeelden van ons opvoedkundig arsenaal.
Julien de Valckenaere, Vlaams aforist




De nieuwe oogst


VIDEOLICIO.US: BLOG ROND VIDEO'S
Een blog die elke dag leuke video's tracht te brengen. Want geef nu zelf toe: YouTube mag dan leuk zijn, maar zo simpel is het niet om er écht goede content te vinden...
Als voorbeeld deze pagina, die mashup-video's brengt rond het thema "singing in the rain". Leuk!
[Taal: Engels]
http://www.videolicio.us/2006/12/singing_in_the_.html

MP3 IS ER WEER!
Het was even stil rond de muzieksite, maar nu is MP3.com er weer. Het werd in 2003 overgenomen door CNet, maar bevatte sindsdien voornamelijk muzieknieuws. Nu vind je er dus muziek die je gratis kan downloaden. Allen daarheen!
[Taal: Engels]
http://www.mp3.com

FLIPTRACK: MAAK ONLINE EEN DIAVOORSTELLING
Toch leuk, al die webdiensten die zulke handige tools aanbieden. Zo is er deze site, FlipTrack. Daar kan je muziek kiezen, foto's toevoegen en dan het filmpje dat hieruit ontstaat doorsturen of delen met je vrienden en familie! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.fliptrack.com/

KARZI: EVEN EEN BABBELTJE SLAAN
Karzi is en Brits "slang" woordje. Het betekent: wc of kleine kamertje, je weet wel: waar de dames heen gaan om te kletsen. De site biedt een web gebaseerde chatroom aan. Je maakt een eigen kanaal aan, of vervoegt een reeds bestaand kanaal. Via "Options" krijg je de mogelijkheid om een log op te slaan, in te stellen hoeveel lijnen er op je scherm getoond worden, enz. Helaas: toen wij er waren was er echt niet veel leven te bespeuren... (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://karzi.com/

EARFEEDER: VOLG JE FAVORIETE GROEP
Deze site brengt RSS feeds met nieuws over jouw favoriete groepen. De software scant eerst jouw machine af naar de muziek die daarop staat. Vervolgens creëert een unieke RSS newsfeed gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeur. Je moet je daarna op die newsfeed abonneren en voortaan houdt Earfeeder je op de hoogte van allerlei nieuws over deze bands, hun optredens, enz. Wel tamelijk Amerikaans gericht... (Bron: Wim W)
http://www.sonicswap.com/earfeeder/index.jsp

WAAR JE ZELFGEMAAKTE VIDEOOTJE TE PUBLICEREN?
YouTube kennen we allemaal. Maar als je een echt heel, heel leuk videootje gemaakt hebt, waar kan je nog terecht om dat te publiceren? En welke factoren moet je in het oog houden bij het omzetten/uploaden?
Bij Master New Media staat een erg goed artikel over dit onderwerp. Het vertelt je o.a. waarop je moet letten (streamen of downloaden, bandbreedte, enz.) (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/news/2006/11/25/video_publishing_online_where_to.htm

MUZIC: KOM ALLES TE WETEN OVER MUZIEK

Een erg knappe Nederlandstalige site, die de hoofdprijs van ThinkQuest gewonnen heeft. De site leert je o.a. het notenschrift aan, er is een mooi overzicht van de muziekgeschiedenis en je vindt er ook verschillende voorbeelden van verschillende muziekstijlen. De site wordt dan ook vaak gebruikt in het onderwijs. Maar laat dat je niet afschrikken: de site is niet droog, vele illustraties zorgen voor een luchtig karakter en natuurlijk kan je heel wat muziek beluisteren! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://proto5.thinkquest.nl/~lle0133/

RSSPECT: MAAK EEN RSS FEED VAN ONLINE CONTENT
Met deze site kan je een feed aanmaken van elke site of elk document dat je online vindt - ook op sites waarover jij normalerwijze geen controle hebt. Wil je weten wanneer een bepaalde pagina, een MP3, een PDF gewijzigd/Update wordt? Gewoon de URL ingeven en klaar is kees.
De site biedt nog een tweede tool, je kan namelijk RSS feeds aanmaken van je eigen website.Gewoon de tags van deze dienst toevoegen aan je site en verder de nodige instellingen wijzigen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.rsspect.com/

SCANNOW: HOE TE GEBRUIKEN?
Een erg interessant artikel over deze door weinigen gekende tool van Microsoft, die in Windows XP ingebouwd zit en verhindert dat belangrijke systeembestanden overschreven kunnen worden. Vermoed jij dat er iets fout zit op je pc, dan kan je door het commando "scannow" in te geven uitvissen of er iets schort aan deze bestanden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.updatexp.com/scannow-sfc.html

JE EIGEN GOOGLE
Leuk: op deze site kan je een gepersonaliseerde Google pagina maken: bovenaan de gewone Google pagina komt niet het woord "Google" te staan, maar wel jouw boodschap in de typische Google kleurtjes en letters. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.liberad.com/_index.asp?font=1&src=jdg

AUDIRI: MUZIEK ZOEKEN PER CATEGORIE
Bij deze site kan je muziek opzoeken "die lijkt op" - en zo kan je beginnende artiesten uiteraard een kans geven. Wij deden de test met gelijkend op "Leonard Cohen" en vonden enkele artiesten die ofwel hetzelfde stemgeluid hadden, ofwel een zelfde atmosfeer uitademden. Interessant!
Bevalt een song je, dan kan je die aankopen; de site werkt echter met punten, geen dollars en dat werkt toch een beetje verwarrend.(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.audiri.com/search?w=s&q=Leonard+Cohen
http://www.audiri.com/

ILOOK: DESKTOP NIEUWSLEZER
Windows - freeware
Met dit progje kan je newsfeeds op je desktop lezen. Het voordeel is uiteraard dat je op de hoogte blijft wanneer een bepaalde pagina wijzigt, zonder dat je je moet aanmelden voor de nieuwsbrief van die site en ook heel veel spam in je brievenbus krijgt. (Bron: Wim W)
http://www.ilook.dk/english/index.php

VRIJDAG ANIMATIEDAG: ANIBOOM
Een pracht van een site, waar je mooie originele Flash filmpjes vindt. Er loopt ook een wedstrijd met interessante geldprijzen. Een aanrader!
[Taal: Engels]
http://www.aniboom.com

VRIJDAG ANIMATIEDAG: BREATHING EARTH
Een site met een boodschap: hier vind je een presentatie die de kooldioxide emissie in kaart brengt van alle landen ter wereld, alsook de geboorte- en sterftecijfers.
[Taal: Engels]
http://www.breathingearth.net/

VRIJDAG ANIMATIEDAG: JPG MAGAZINE
Van internet naar glossy magazine - dat is nog eens een leuk idee. Gewone internauten kunnen hier hun mooiste foto's indienen en de beste daarvan worden afgedrukt in een mooi magazine op glanzend papier. Jij kan als internaut mee bepalen welke afbeeldingen in aanmerking komen voor publicatie.
[Taal: Engels]
http://www.jpgmag.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be



Bij de collega's


*** Algemeen Dagblad
http://www.ad.nl/multi-media/
- Nintendo verleidt niet-gamer
http://www.ad.nl/economie/article881701.ece
- Opleiding tot hacker tegen inbraak
http://www.ad.nl/binnenland/article875842.ece
- Spears populairst bij internetters
http://www.ad.nl/multi-media/article877209.ece

*** Digitale Revolutie
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Best bezochte websites van 2006
Startpagina.nl verliest aan populariteit terwijl Google nog steeds groeit. Slechts twee conclusies als je naar de bezoekcijfers van 2006 kijkt.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17190
- Veel sneller zoeken
Browster is een handig tooltje wat het browsen door zoekresultaten aanmerkelijk sneller doet verlopen. Een echte tijdsbespaarder!
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17183
- Download Railroad Tycoon
Ga terug in de gamegeschiedenis, en download de klassieker Railroad Tycoon. Het 17 jaar oude spel wordt nu geheel gratis aangeboden.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17153

*** Elektro.be
http://www.elektro.be
- Kleine luidspreker, groot geluid
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2658
- Energiezuinige chips van AMD
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2677
- Gratis upgrade naar Windows Vista
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2678

*** Computer World
http://www.computerworld.be/
- SpamSquad bestrijdt Belgische Spam
De economische impact van Spam is niet te onderschatten. Het is dan ook niet toevallig dat de Belgische overheid, meer bepaald het ministerie van Economische Zaken, de strijd aanbindt.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15887&style=34360
- Blauwe woonkamerlezer
Na Panasonic komt nu ook Samsung op de proppen met zijn eerste Blu-ray disklezer voor gebruik in de woonkamer. Zijn naam? BD-P1000.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15877&style=34360
- Gartner overweegt een toekomst waarin werknemers hun PC betalen
Gartner legde de aanwezige bezoekers tijdens de uiteenzetting over de gegevenscentra in Las Vegas uit dat het alledaagser worden van virtualisatie op de werkpost weleens zou kunnen leiden tot een verandering van eigendom van de PC’s.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15868&style=34360

*** PC World
http://www.pcworld.be
- Even mijn orb raadplegen!
De zacht gloeiende Orb is een mooi voorbeeld van de alomtegenwoordigheid van de computer technologie.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/digitale-toestellen/even-mijn-orb-raadplegen.cfm
- Internauten mogen Halo 3 uittesten
Goed nieuws voor de gamers: begin volgend jaar zullen zij het multiplayer component van het nieuwe Halo 3 videospelletje gratis mogen uittesten.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/fun--games/internauten-mogen-halo-3-uittesten.cfm
- StumbleUpon, een nieuwe manier om het web te ontdekken
StumbleUpon (www.stumleupon.com) is een verbazende plug-in die u in staat stelt nieuwe websites en videobeelden te ontdekken dankzij andere internetgebruikers.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/stumbleupon-een-nieuwe-manier-om-het-web-te-ontdekken.cfm

*** Digimedia
http://www.digimedia.be/
- Een wijn voor je eindejaarsmenu bij Skynet
De hele maand december maken de bezoekers van de Skynet portaalsite kennis met ‘Mister Delhaize’, online wijnexpert die u uit de brand moet helpen met uw eindejaars-wijnvragen.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3544
- Belgische online adverteerders willen budgetten in 2007 optrekken
Volgens een kersverse studie van Insites Consulting en het IAB willen 8 op 10 beslissingnemers die al ervaring hebben met online adverteren volgend jaar hun budgetten voor interactieve reclame optrekken.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3537
- Zita zit op je desktop
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3527

*** Speedzone
http://www.speedzone.be
- Clouseau - Vonken & Vuur
http://www.speedzone.be/artikel/1283_clouseau__vonken__vuur.html
- Top 10 meest bekeken video's allertijden
http://www.speedzone.be/artikel/1281_top_10_meest_bekeken_videos_allertijden.html
- Minilogue - Psychedelische Techno/Ambient video's
http://www.speedzone.be/artikel/1280_minilogue__psychedelische_technoambient_videos.html

*** The Inquirer
http://be.theinquirer.net/
- spamsquad.be is een taart van formaat
(een vlijmscherp artikel dat wij u erg aanraden!)
http://be.theinquirer.net/2006/12/spamsquadbe_is_een_taart_van_f.html
- belangrijke Belgische overheidswebsites vergeten Apache te patchen tegen XSS aanvallen
http://be.theinquirer.net/2006/12/belgische_belangrijke_overheid.html
- Belgische videohosters zijn balkanisten
http://be.theinquirer.net/2006/12/belgische_videohosters_zijn_ba.html

*** Tweakers Net
http://www.tweakers.net
- Europese debuut Wii geplaagd door tekorten
http://tweakers.net/nieuws/45500/Europese-debuut-Wii-geplaagd-door-tekorten.html
- Mozilla geeft eerste testversie Firefox 3 vrij
http://tweakers.net/nieuws/45506/Mozilla-geeft-eerste-testversie-Firefox-3-vrij.html
- Minister schrapt kopieerheffing op mp3-spelers
http://tweakers.net/nieuws/45491/Minister-schrapt-kopieerheffing-op-mp3-spelers.html




Wikipedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Belgisch componist en dirigent - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Vermeersch
* Van oorsprong baron van Barbançon in het graafschap Henegouwen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Ligne
* Lijst van burgemeesters van Antwerpen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_burgemeesters_van_Antwerpen
* Servisch politicus van Kroatische afkomst - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vojislav_Seselj
* Attribuut in het Boeddhisme en het Hindoeïsme - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vajra
* Oud-Griekse stad in Boeotieë - http://nl.wikipedia.org/wiki/Thespiae
* Van 80 v. Chr. tot 58 v. Chr. koning van Cyprus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ptolemaeus_van_Cyprus
* Estuarium van de rivier de Ob in het noorden van West-Siberië - http://nl.wikipedia.org/wiki/Obboezem

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer in Nederland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerdi_Verbeet
* Sinterklaas is alweer geweest - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas
* Polonium (210) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Polonium

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over Duitsland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Duitsland

Wikiraadsel: Bij welke cultus wordt een vrouw als opperwezen vereerd? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20061207



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIPS ITUNES 12: CONTROLETOETSEN
Je kan bij het afspelen van muziek je iTunes op de achtergrond zetten, zodat er enkel een klein venstertje verschijnt met de controlebuttons en de song die momenteel gespeeld wordt. Hiervoor klik je rechts op het iTunes icoontje in de taakbalk en kies je "Switch to MiniPlayer". Staat dit icoontje er niet? Geen probleem: Open iTunes, ga naar Preferences, Advanced, klik op General en zorg ervoor dat "Show iTunes icon in system tray" aangevinkt is

TIPS ITUNES 13: CONTROLE
Gisteren legden we uit hoe je ervoor zorgt dat je altijd het iTunes icoontje bij de hand hebt, om deze software te bedienen. Dat is belangrijk, want zo zorg je ervoor dat je je iTunes kan minimaliseren en toch de beschikking hebt over de knoppen om je muziek af te spelen. Klik rechts op het icoontje in je taakbalk en uit het menu kan je nu kiezen om een song te spelen of te pauzeren, voorwaarts te spelen of terug, enz.
Verder kan je ook gebruik maken van enkele toetsen op je klavier: spatiebalk om te wisselen tussen pauzeren en spelen; control+pijltje rechts om over te schakelen naar de volgende song en pijltje links om naar de vorige song te gaan. Control+pijltje naar boven om het volume te verhogen, pijltje naar beneden om het volume te verlagen.

TIPS ITUNES 14: EEN ZACHTE OVERGANG MAKEN
Echte professionele dj's kunnen dat zo prachtig: de ene song zachtjes laten overvloeien in de andere. Maar jij kan dat voortaan ook, dankzij iTunes. Open daarvoor Preferences, klik op Playback. Zorg ervoor dat "Crossfade playback" geselecteerd is, en kies het aantal seconden dat die overgang mag duren.

TIPS ITUNES 15: WAT WIL JE HOREN?
Wil je een bepaalde song horen, dan kan iTunes je uitstekend helpen: de software doorzoekt je hele muziekbibliotheek, op basis van Artiest, Album, naam van de song. Je kan je zoektocht vernauwen door middel van het uitklapmenuutje naast het vergrootglas in de zoekbalk.
En als je weet dat je bijvoorbeeld enkel binnen audiobooks zoekt, dan kan je de Audiobook button aanklikken om je zoektocht te beperken tot dit terrein.
Zoek je naar een bepaalde artiest of album, zorg er dan voor dat je dit selecteert en dan de naam van de artiest of het album intikt: je zal bemerken dat de zoektocht meteen al je ingetikte karakters opvolgt.

TIPS ITUNES 16: HET BELANG VAN WAARDERINGEN
Het kan je misschien overbodig lijken om songs een waardering te geven, maar toch heeft het zin, om een mooie bibliotheek samen te stellen. Eerst moet je wel de "rating" kolom" zichtbaar maken. Ga daarvoor naar Weergave en kies Kolommen Tonen - Beoordeling.
Voortaan kan je een waardering geven door naast de song in de My Rating kolom te klikken. Maar je kan ook de song selecteren, File menu aanklikken en de gewenste waardering selecteren. In de toekomst kan je dan afspeellijstjes maken bijvoorbeeld met enkel de beste songs enz.



Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes



En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html



Van alles halen, (bijna) niets betalen...



AVS: DVD'S OP JE PC AFSPELEN
WinXP/2000/2003 - 22,06 MB - freeware
Met dit progje kan je film dvd's afspelen op je pc: het is een compact en gebruiksvriendelijk programma met een eenvoudige gebruiksinterface. En gratis bovendien!(Bron: Wim W)
http://www.avsmedia.com/DVDPlayer/index.aspx

ORANGE CD PLAYER
Windows - 1,4 MB - freeware
Dit progje is een klassieke cd speler, met een erg uitgebreide reeks functies, zoals geprogrammeerd of willekeurig afspelen en het onthouden van de plaats waar je was (bladwijzers). Je kan ook de titels van je songs opzoeken via het internet.
http://www.snapfiles.com/reviews/OrangeCD_Player/orangecd.html

ALLWAY SYNC 5.06

Windows - freeware
Met dit progje kan je de bestanden in twee verschillende mappen gesynchroniseerd houden. Dat kunnen mappen zij op dezelfde pc, maar ook een netwerkmachine of een uitneembare drive. De verschillen tussen de bestanden in die mappen worden getoond vooraleer de synchronisatie uitgevoerd wordt.
http://www.snapfiles.com/reviews/Allway_Sync/allwaysync.html

XENU'S LINK SLEUTH: GEBROKEN LINKS
Windows - freeware
Dit progje controleert een website op gebroken links: zowel gewone links, maar ook afbeeldingen, frames, plug-ins, achtergronden, enz. Lezer Pat heeft het ons aanbevolen en is er heel tevreden over!
http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html

WEBALLOW: OUDERLIJKE CONTROLE
Win95/98/2000/ME/XP - 552k - freeware
Met dit progje, dat zich in Internet Explorer nestelt, kan je als ouder alle url's blokkeren, behalve degene die je kroost op het internet mag bezoeken. Je geeft gewoon een lijstje in met toegelaten sites en de kroost blijft netjes binnen de lijntjes!
http://www.weballow.com/

G-ZAPPER: BLIJF ANONIEM
Win95/98/ME/2000/XP - 552k - freeware
Onlangs was er veel te doen over privacy bij de zoekopdrachten; dit progje zorgt ervoor dat jij je geen zorgen meer moet maken. Het zorgt ervoor dat het Cookie dat Google zet geblokkeerd en terug verwijderd wordt. Ja, inderdaad: Google plaatst zo'n unieke id in een cookie op jouw pc, om zo op te volgen naar welke sleutelwoorden jij zoekt.
http://www.dummysoftware.com/gzappersetup.exe

MOTHERBOARD MONITOR
Win9.X/2000/ME/XP - 1,2 MB - freeware
Vertoont jouw pc kuren? Misschien loopt er wel iets verkeerd met de koeling van de componenten van je pc. Maar hoe vind je dat uit? Dit progje maakt gebruik van de sensoren die ingebouwd zijn op je processor en moederbord en brengt verslag uit over de temperatuur in het inwendige van je pc.
http://www.pcworld.com/downloads/file_download/fid,7309/download.html

KEVTRIS: BLOKKEN OP REIS
PocketPC - smartphone - 629k - freeware
Tetris ken je uiteraard. Hier gaat het om een kloon die je op je PocketPC of Smartphone kan zetten
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/6071/2/kevtris/index.html

VRIJDAG MACDAG: FILEGAZER
Mac OS 10.3.9 - 1,48 MB - shareware
Met dit progje kan je bestanden snel vinden en er een preview van bekijken. Afbeeldingen springen tevoorschijn vlak naast de naam van een beeldbestand en je kan de afbeeldingen zelfs verkleinen/vergroten zonder enig programma te moeten openen.
http://www.download.com/Filegazer/3000-2238_4-10612340.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: TEXT-OSTERONE
Mac OS 9 - 6,37 MB - shareware
Een progje dat uitstekend en erg simpel coole bewegende tekstanimaties creëert. Met aparte zwevende vensters kan je verschillende aspecten van de tekst controleren.
http://www.download.com/Text-Osterone/3000-2180_4-10605532.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....



Wij ontvingen van enkele lezers een reactie op het artikel van Bart over laptops:

Lezer Loek pleit toch ook voor de laptop:
<<<
De bijdrage van Bart Gheysen waarin hij enkele bedenkingen plaatst bij laptops, vraagt m.i. om een kort weerwoord al is dat gebaseerd op heel persoonlijke ervaringen en dus niet op iedereen van toepassing.

Natuurlijk schrijf ik dit vanachter mijn laptop, lekker achterovergeleund in wat straks een heerlijke slaapplaats wordt en via een wireless connectie ben ik toch verbonden met de buitenwereld. In mijn werkkamer heb ik een enkele jaren oude desktop staan met een 19 inch flatscreen. Ik gebruik hem wel, maar 80% van de computertijd gebeurt vanaf de laptop. De belangrijkste reden is de mobiliteit, maar de eerlijkheid gebiedt me dat het lekker werken is op een draagbare computer met een veel snellere processor en zelfs een beter en meer inhoud omvattend beeldscherm dan het toch redelijk grote flatscreen van de desktop. Voordeel van de desktop is wel dat deze nog een floppydrive heeft, maar de USB-stick heeft de floppy bij mij naar de vergetelheid verdrongen, evenals de ZIP-drives die ik feitelijk nimmer meer gebruik.
Mijn vrouw wil nooit anders meer dan een (eigen) laptop want het neemt zo weinig ruimte in, al komt die van haar nimmer van zijn plaats. Mijn zoon gaat wel regelmatig op stap met zijn laptop, maar moet thuis wel nog even een kabeltje inprikken voor internet, want een paar jaar geleden was wireless nog niet zo algemeen ingeburgerd. Bij ons thuis hebben de laptops dus zeker de voorkeur.

Het gevaar van rsi valt niet licht te onderschatten en algemeen wordt aangenomen dat het risico bij laptops groter is dan bij desktops. Gebruik van de muis afwisselen met gebruik van het touchpad en toetscombinaties als CTR-C enz. is zeker aan te bevelen, maar beter nog is het installeren van een anti rsi-programma als Workrave of Twitch. Het programma Workrave attendeert gebruikers op het gebruik van een micropauzes en rustpauzes na een bepaalde (vooraf ingestelde) tijdsduur van het gebruik van de computer. Daarnaast geeft Workrave (http://www.workrave.org/welcome/) oefeningen en kan het programma u een dagelijkse limiet opleggen. Twitch (http://www.re-lion.com/#content.php_sm=51&lang=en) is een freeware-programma dat gebruikers attendeert op het gebruik van een micropauze na een bepaalde (vooraf ingestelde) tijdsduur van het gebruik van de computer.

Dan is er nog het technische aspect. Ik woon buiten Europa en heb onze laatste laptops gekocht in Amerika. Lekker goedkoop om in te vliegen, want bij een desktop zou de vracht vele malen hoger zijn. Natuurlijk heb ik, zelfs met drie jaar garantie, een probleem als er wat mis gaat. Want dan moet er een doos van bescheiden omvang weer heen en weer gestuurd worden. Een desktop zou inderdaad veel gemakkelijker en goedkoper lokaal gerepareerd kunnen worden. Maar sinds ik in 1983 mijn eerste echte desktop en drie jaar later mijn eerste laptop kocht, heb ik daar nog niet echt veel last van gehad. Feit is wel dat laptops nog steeds wat hoger aan de prijs zitten dan desktops.

Ik wil eindigen met een heel ander, voor u wellicht vreemd motief om een laptop aan te schaffen. Een aantal jaren ben ik ict-coördinator geweest van een schoolbestuur met een leerlingbestand van een dikke 20.000 leerlingen, variërend van 4 tot ongeveer 24 jaar. Voor het primair onderwijs konden we met behulp van buitenlandse steun voor enkele tonnen aan euro's computers aanschaffen. De belangrijkste reden om in dit project te kiezen voor laptops was de beveiliging. Met desktops hadden we honderden schoollokalen moeten voorzien van traliewerk en andere beveiliging om diefstal te voorkomen. Alles bij elkaar een gigantisch bedrag! Met laptops waren we niet alleen flexibeler in het onderwijs, soms in enkele lokalen vijf computers, een andere keer iedere leerling in de klas een laptop, maar na schooltijd konden de laptops opgeborgen worden in een kleine ruimte die veel gemakkelijker en goedkoper te beveiligen was.
Ik wil niet beweren dat in alle situaties laptops de voorkeur verdienen boven laptops, maar ben er wel van overtuigd dat desktops steeds meer het veld zullen moeten ruimen voor de laptop met al zijn voordelen.

Loek Heijst
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Peter:
<<<
LS,

Hierbij een reactie op het stukje van Bart Gheysen, want hij noemt alleen maar nadelen op van een laptop.
Dankzij diezelfde laptop zit ik nu niet urenlang op de werkkamer op de eerste etage, maar maak ik het gezinsleven mee in de huiskamer. Een desktopcomputer is en blijft een vrij log en groot apparaat dat vaak ook veel herrie maakt en slechts moeilik te verplaatsen is. Mijn laptopje pak ik even van tafel, zodat we kunnen gaan eten of een spelletje doen.
Als we op bezoek gaan bij familie stop ik hem even in mijn tas en kan ik de laatste foto's van de vakantie laten zien. In die genoemde vakantie kan ik snel even inloggen op de camping en het laatste nieuws en mij e-mails ophalen en daarna lezen.
Kortom: de nadelen die Bart noemde zijn zeker terecht, maar naar mijn idee moet men zowel de voor- als de nadelen bekijken en op grond daarvan een afweging maken.

Groet,
Peter.

>>>
~~~~~~~~~~~~~~
Nog een nagekomen bericht van de redactie zelf:

Naar aanleiding van ons artikel over de gratis anti-virus software AVG van Grisoft, toch nog even het exacte adres meegeven waar je die download vindt - de link zit immers helemaal verborgen op de site.
http://www2.grisoft.com/doc/products-avg-anti-virus-free-edition/lng/us/tpl/tpl01




NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Rechtvaardiging van de kannibalen:
'Mensen zijn beesten.'
Stanislaw Jerzy Lec, Pools aforist