Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.782
(4.158 wekelijkse,
624 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 29/12/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 429 van 17/12/2005





Gegroet lezers,

Wij hebben goed nieuws voor u: als alles goed gaat, krijgen wij binnenkort een pakketje binnen met een vijftigtal cd's met daarop Ubuntu. Dat is een versie van Linux die u kan draaien vanop de cd. Gewoon de cd in uw pc steken, computer afsluiten en opstarten vanop de CD, en u maakt het zelf mee wat dat nu eigenlijk is, Linux. Wil u die ervaring zelf meemaken, dan kan u bij ons een gratis ceedeetje aanvragen. Stuur een mailtje naar: ubuntu@netties.be met duidelijke vermelding van uw naam en adres. Wees snel - wij hebben slechts 50 exemplaren!

De eindejaarsfeesten komen eraan, en onze redactie is aan een wat rust toe. Wij slaan een weekje over met het gewone nieuws, en volgende week zaterdag krijgt u een speciale Kersteditie van ons, vol met shareware en sites. Vanaf 26 december zijn we er dan weer op volle kracht.

Wij wensen u alvast een goede aanloop naar de feestdagen, en veel leesplezier met dit nummer. Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)




Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




* Overpeer stopt ermee
Kent u Overpeer niet? Dat is een van de zogenaamde P2P "flooders", bedrijven die in opdracht van het RIAA en MPAA het ruilen van bestanden op P2P diensten moeilijk maken door bijvoorbeeld spyware als muziek te vermommen.
Wel, die bedrijven hebben eigenlijk niet goed nagedacht. Want als zij hun werk goed doen, dan ondermijnen zij zélf hun eigen bestaansrecht: geen P2P ruildiensten meer, dan is er geen behoefte meer aan hun diensten.
Dat is er dan ook gebeurd met Overpeer. Het bedrijf verstoorde op erg vervelende wijze de P2P ruildiensten en schrok er zelfs niet voor terug om Denial of Service aanvallen uit te voeren op P2P servers en ad/spyware te verpakken in de muziekbestanden. Die valse bestanden worden beschouwd als een van de voornaamste reden waarom het FastTrack netwerk van Kazaa zo goed als onbruikbaar geworden is. Het gevolg: de gebruikers migreerden en masse naar nieuwe technologieën zoals BitTorrent. En exit dus Overpeer.
http://www.betanews.com/article/P2P_Flooder_Overpeer_Ceases_Operation/1134249644

* Intel werkt aan een techniek om rootkits op te sporen
De kopieerbeveiliging die Sony zonder medeweten van de gebruikers installeerde op hun pc, blijft nog nazinderen. Chipsbakker Intel heeft lessen getrokken uit het gebeuren en kondigt aan dat er een onderzoeksproject opgezet is om de gebruiker onmiddellijk te kunnen waarschuwen wanneer hij in de toekomst een rootkit zou downloaden. Dat zou gerealiseerd worden door een kleine chip te plaatsen op het moederbord van een pc; dat moet dan voortdurend de programma's in het oog houden en zien wanneer er wijzigingen aangebracht worden.
De XCP software van Sony heeft beveiligingsbedrijven verrast. Het was geïnstalleerd op duizenden systemen, maandenlang, voordat een onafhankelijke onderzoeker de rootkit ontdekte. De bedrijven geven toe dat zij hun product moeten aanpassen om rootkits op te sporen. Ter herinnering: rootkits zijn stukjes software die op een systeem geïnstalleerd worden en die u niet kan ontdekken op de harde schijf.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,123863,tk,dn120805X,00.asp

* Minder adware en spyware op de pc dan verleden jaar
Rapporten en cijfers kunnen elkaar tegenspreken. Dat werd deze week nog maar eens bewezen. Bij MediaPost Publications lazen wij namelijk een rapport van AOL en National Cyber Security Alliance. Dat was gebaseerd op een gesprek met 354 Amerikaanse gebruikers. Daaruit bleek dat het percentage computers waarop spyware en adware programma's staat, gedaald is van 80 naar 61. Bij gezinnen mét kinderen was er meer spyware of adware aanwezig (69%), tegenover 58% bij gezinnen zonder kinderen.
Maar in dezelfde week lazen wij dat 81% van de gebruikers geen afdoende beveiliging heeft staan op zijn pc.
Meer dan de helft van de ondervraagden had ofwel geen anti-virusbescherming aan boord, of had die de afgelopen week niet geüpdate. De helft van de ondervraagden had geen goed afgestelde firewall, veertig procent had geen spyware bescherming. En toch vond 83% dat zij zich "veilig voelen voor online bedreigingen". Toch heel verschillende cijfers?
Of misschien zijn beide rapporten toch juist en gaat het gewoon om een subjectief gevoel van veiligheid? Meer over de beide rapporten bij MSNBC en MediaPost.
http://www.msnbc.msn.com/id/10363568/
http://publications.mediapost.com/index.cfm?fuseaction=Articles.showArticleHomePage&art_aid=37250

* Amerikaanse vrouw verliest beroep tegen RIAA
Illegale muziek downloaden kan u duur te staan komen. Erg duur. Dat ondervond een dame uit Chicago, ene Cecilia Gonzalez. Die was betrapt bij het downloaden van 30 illegale songs. De dame verdedigde zich door te stellen dat zij deze songs had gedownload om te beslissen welke ervan ze later zou aankopen, want zij had al 250 cd's in haar rek staan.
Maar achteraf bleek dat zij die songs dan toch niet wiste na het downloaden en het maken van haar keuze, want er bleken maar liefst 1.000 illegale songs op haar harde schijf te staan. Namens de platenindustrie spande het RIAA een proces in, waarbij de mogelijkheid geboden werd tot minnelijke schikking, mits betaling van 3.500 dollar. Dat weigerde de dame. Waarop het proces voorkwam en de rechter de dame veroordeelde tot het betalen van 750 $ voor elk van de 30 songs, dus 22.500 $ in totaal. Een erg hoge som en de dame ging in beroep.
Dat beroep is nu dus verworpen. Wat voor u een les moet zijn: pas toch op en hou het netjes wanneer u muziek downloadt!
Uiteraard leidde het vonnis tot een verhitte discussie bij BetaNews; leest u dus ook de reacties onderaan het artikel aldaar.
http://www.betanews.com/article/Woman_Loses_Appeal_Against_RIAA/1134402326

* Windows Live Messenger van start in bèta
Microsoft is zowat zijn hele gamma producten aan het vernieuwen en in een "Live" versie aan het gieten - wat wil zeggen dat alles voortaan veel meer dan vroeger via het internet zal geschieden, in plaats vanop uw harde schijf.
Ook Messenger, de instant messaging software van Microsoft, ontsnapt niet aan die trend. Deze week beginnen er tests met de dienst. Microsoft volgt bij die bèta het prachtige voorbeeld van Google met zijn GMail: er werden uitnodigingen verzonden naar een handvol testers, die dan later hun vrienden kunnen uitnodigen.
Er zijn al wel bètaversies van de software die op het internet circuleren, maar als u niet kan wachten tot u uitgenodigd bent, kan u niets aanvangen met die software, omdat Microsoft de logins streng beperkt tot de personen die geregistreerd zijn voor het programma.
In een mail, verzonden aan de testers, zou u de contactlijst en andere persoonlijke spullen die u nu in de Messenger zitten hebt, kunnen overzetten naar de nieuwe versie. Maar er zijn ook nieuwigheden, zoals de mogelijkheid om pc-naar-telefoongesprekken te voeren (VoIP), zelfs internationaal. Erg interessant leek ons ook de "Sharing Folders" mogelijkheid, dat is een on line depositovakje waar u bestanden kan deponeren: u sleept een bestand naar de naam van een contactpersoon in Messenger. Daardoor wordt een exacte kopie gemaakt van het bestand op jouw pc en ook op die van die contactpersoon. Ideaal dus om samen te werken aan projecten.
Toch nog even dit: Windows Live Messenger werkt enkel met Windows XP, oudere systemen mogen niet meespelen!
http://www.betanews.com/article/Windows_Live_Messenger_Beta_to_Begin/1134415813

* Google pakt uit met RSS, Attachment Viewing en Transit
Hebt u een GMail account bij Google, dan zal u daar binnenkort enkele nieuwigheden zien. Zo is er een ingebouwde RSS reader, een lezer dus voor de nieuwskoppen waarop u zich geabonneerd hebt. Die feeds verschijnen als "Clips" bovenaan het scherm van Gmail. U kan kiezen uit een hele reeks willekeurige populaire feeds, of u kan zelf uw eigen favoriete feeds toevoegen. Yahoo heeft, tussen haakjes, verleden week een gelijkaardige dienst toegevoegd aan haar Mail Bèta.
Verder zijn er snelkoppelingen die naast de mails verschijnen. De boodschappen worden namelijk afgescand op bepaalde items zoals straatadressen en de volgnummers van verzendingen via UPS etc. Als u klikt op zo'n snelkoppeling, wordt u meteen naar de site gebracht waar het adres op de plattegrond getoond wordt, of de site van het verzendbedrijf.
Dat laatste onderdeel is iets minder interessant voor ons, omdat het, zeker in de beginfase, vooral naar Amerikaanse gebruikers gericht zal zijn. Wat ons echter wél interesseert is de mogelijkheid om documenten van Office, Open Office of PDF bestanden rechtstreeks in Gmail te zien als html, zonder bijvoorbeeld Office te moeten opladen. (1)
Maar we hebben nog niet gedaan met de nieuwigheden bij Google: daar werd ook de dienst Transit opgestart. Ook dit is een dienst die voorlopig enkel interessant is voor Amerikaanse gebruikers; u kan er een trip mee plannen met het openbaar vervoer. U krijgt dan de reisroute en een gedetailleerde reisbeschrijving te zien (2) en (3)
http://www.betanews.com/article/Gmail_Adds_RSS_Attachment_Viewing/1134080024
http://www.google.com/transit
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/38743

* Muziekindustrie valt nu ook sites met songteksten aan
Blijkbaar heeft de muziekindustrie veel plezier in het voeren van processen, want in 2006 zal een nieuwe doelgroep onder vuur genomen worden: sites waarop u songteksten en de partituur van populaire songs kan vinden. En de mensen die zo'n teksten op hun site hebben staan, dat zijn volgens de MPA (Music Publisher's Association) echte criminelen: een boete is niet voldoende, het MPA vindt dat er echte celstraffen uitgesproken moeten worden tegen de overtreders.
Dit artikel bij BetaNews citeert de voorzitter van het MPA, Lauren Keiser, die aan de BBC verklaard heeft dat ze "meer succesvol zouden zijn als ze " mensen in de gevangenis mochten gooien". Volgens Keiser zijn de gitaarpartituren die al jaar en dag op het internet te vinden zijn "helemaal illegaal". Zelfs bekende sites met muziekpartituren en songteksten, waarvan wij allemaal denken dat zij legaal zijn omdat zij al zo lang bestaan, zouden niet kosjer zijn.
Er is al één site die het spek aan zijn been heeft: PearLyrics. De webmaster van die site kreeg een zogenaamd "cease and desist" brief van Warner/Chappell Music, met andere woorden: ophouden of een proces. En dan moet u weten dat de site zelf geen bladmuziek vertoont of songteksten, maar wel het internet afzoekt naar teksten en muziek, die publiek, voor iedereen beschikbaar zijn.... U kan net zo goed Google verbieden, of zien we dat verkeerd?
Uiteraard ook hier weer heel veel commentaren van de internauten op dit bericht.
http://www.betanews.com/article/Music_Industry_to_Attack_Lyric_Tab_Sites/1134421643

* Class Action Suit tegen Wikipedia
En nu we toch bezig zijn over processen: er is blijkbaar iemand die vindt dat er verkeerde feiten over hem vermeld zijn in deze on line encyclopedie, waar alle internauten hun bijdrage kunnen neerschrijven. Die boze internaut wil een schadevergoeding van Wikipedia afdwingen via de rechter en wil zelfs een zogenaamde "class action lawsuit" inspannen. Dat is een Amerikaans systeem waarbij alle mensen die zich benadeeld voelen, zich samen burgerlijke partij stellen in de hoop zo sterker te staan. Met zijn allen kunnen ze dan ook meer advocaten betalen uiteraard...
Feit is dat dit proces het voortbestaan van Wikipedia in gevaar kan brengen. Daarom is een internaut in het verweer geklommen tegen de initiatiefnemers van de Class Action. Hij schreef een e-mail waarin hij probeert uit te leggen dat er op elke pagina van de wiki vermeld staat dat de site fouten kan bevatten. Maar kreeg een heel onbeleefde mail terug.
Het hele gebeuren staat vermeld in zijn blog, met heel veel reacties van internauten die daarop volgenden natuurlijk. Bij de Australische krant The Age vindt u nog meer informatie over het gevaar dat Wikipedia bedreigt.
http://houseofgray.blogspot.com/2005/12/response-from-wikipedia-lawsuit.html
http://theage.com.au/articles/2005/12/12/1134235993550.html
http://www.wikipediaclassaction.org

* Opera zet uw smoeltje op Times Square
De mensen bij Opera Sofware zitten niet om een stunt verlegen - dat hebben ze onlangs bewezen toen de CEO van het bedrijf, Jon von Tezchner, beloofde dat hij van Noorwegen naar de VS zou zwemmen, om zo de populariteit van de browser wat aan te zwengelen.
Nu hebben ze weer wat nieuws bedacht: Tetzchner zegt dat hij met Nieuwjaarsnacht het gezicht van één van de gebruikers van Opera zal laten afbeelden op het grote superscherm dat op de Times Square staat in New York.
"Opera dankt alles aan u, de miljoenen trouwe Opera-gebruikers over de hele wereld en wij hebben adverteerruimte gehuurd op de meest speciale nieuwjaarsfuif in New York, om u te danken." Om kans te maken uw gezichtje te zien op Times Square, moet u een foto inzenden samen met een reden waarom u vindt dat u de uitgekozene zou moeten zijn.
http://my.opera.com/newyears/blog/show.dml/84235
http://www.abcsupersign.com/
http://www.betanews.com/article/Opera_Put_Your_Face_in_Times_Square/1134430891

* Widgets bij de Google Homepage
De zoekmachines zien blijkbaar de kunst bij elkaar af. Zo kan u bij de nieuwe Live.com diensten van Microsoft uw beginpagina aanpassen. Google vindt dat dus leuk en zorgt op zijn beurt ervoor dat zijn gebruikers ook over die mogelijkheid beschikken. U kan uw gepersonaliseerde startpagina met klikken en slepen volledig naar eigen behoefte organiseren. Er is ook een API (Application Program Interface) waardoor u modules, noem het bouwstenen, kan gebruiken op uw pagina.
De bedoeling hiervan is simpel: uw Google-startpagina zo aantrekkelijk mogelijk maken voor u, door u de mogelijkheid te geven om alles wat u interessant vindt op het web, op die pagina te verzamelen. Bovendien heeft die gepersonaliseerde homepagina het voordeel dat u al die bouwstenen altijd bij de hand hebt, vanop welke computer u ook inlogt. Als u het ons vraagt: laat die twee elkaar nog maar wat meer concurrentie aandoen, wij worden er altijd maar beter van!
http://www.google.com/ig
http://www.betanews.com/article/Google_Adds_Widgets_to_Homepage/1134575133

* Microsoft tool ruimt rommel van Sony BMG DRM op - maar niet helemaal
Er was de laatste weken heel wat te doen rond de kopieerbeveiliging (DRM) van Sony BMG in enkele cd's; die bevatte namelijk rootkit, een soort software die ook door hackers gebruikt wordt en waarbij u met het blote oog niet kan zien dat een bepaald programma (in dit geval de DRM) op uw pc aanwezig is. Volgens Microsoft zat die DRM van Sony flink fout en de antispyware-software van Microsoft beschouwt die dan ook als spyware.
In de update van december van de Malicious Software Removal Tool (een update die u automatisch binnenkrijgt als u deze optie tenminste geactiveerd hebt), wordt getracht de rommel op te kuisen die de XCP kopieerbeveiliging van Sony achtergelaten heeft op de harde schijf van de ongelukkigen die met die DRM opgescheept zaten.
Alhoewel, om preciezer te zijn: de MSRT verwijdert u de ActiveX Control waardoor de kopieerbeveiliging zich kan verstoppen op uw harde schijf, maar de kopieerbeveiliging zelf niét. Wat waarnemers niet voldoende vinden. Want geef nu toe: de levensduur van een cd is normalerwijze langer dan die van het besturingssysteem op uw pc. Wat gaat er gebeuren met de DRM wanneer u uw computer update?
Uiteraard staan er bij BetaNews opnieuw heel wat commentaren te lezen op dit artikel.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Tool_Cleans_Sony_BMG_Mess/1134515685
http://fileforum.betanews.com/detail/Microsoft_Malicious_Software_Removal_Tool/1105473378/1

* EU keurt plan goed om internet- en telefooncommunicatie te bewaren
Met 378 tegen 197 en 30 onthoudingen is woensdag het plan goedgekeurd om justitie toegang te geven tot de gegevens van telefoon en internet; dat moet helpen om de misdaad en het terrorisme te bestrijden.
Nu is het wel zo dat de communicatie zelf niet bijgehouden moet worden, de inhoud ervan dus, maar wel de gegevens: wie belde wanneer met wie, wie mailde wanneer naar wie? Nu kan u daar als gewone gebruiker wel bezwaren tegen hebben, omwille van uw privacy.
Maar degenen die veel minder gelukkig zijn met het plan zijn de telecomoperatoren en de providers. Op hen rust de taak om al die gegevens te gaan bijhouden en dat is heel wat: alle telefoongesprekken via de vaste lijn en de mobiele telefoon, sms-berichten, internetgebaseerde gesprekken. Dat terwijl de grootste e-mailproviders niet onder de Europese jurisdictie vallen en de Europese providers dus tegen een vervalste concurrentie opkijken: zij zitten met die kosten en hun Amerikaanse collega's niet.
Nog even dit: de wet is goedgekeurd door de EU, maar de individuele lidstaten moeten elk op hun beurt deze directieve nog goedkeuren, vooraleer zij ook wet wordt in het land zelf. Wij verwijzen graag naar een persbericht van
FFII, Foundation for a Free Information Infrastructure, die nog meer links verzameld hebben rond de problematiek (2) zoals een pdf document met een overzicht van de gevolgen van de belangrijkste amendementen (3) en een pagina over nieuws, opinies en analyses van de richtlijn (4)
http://www.betanews.com/article/EU_Passes_Internet_Phone_Logging_Plan/1134587264
http://wiki.ffii.org/DataRetPr051214Nl
http://www.ffii.org/~jmaebe/dataret/plen1/summary.pdf
http://wiki.dataretentionisnosolution.com

* Nederlandse "piratensite" weer in de lucht
De van origine Nederlandse site Realeases4U was een tijdje uit de lucht. De site die links bood naar pc's die bestanden aanboden voor het populaire P2P netwerk van eDonkey, was namelijk een tijd gesloten door de Nederlandse autoriteiten. Maar de mensen achter de site vinden dat zij niets verkeerd doen: zij linken enkel naar gepirateerde bestanden en hosten ze niet zelf. Daarom is de site deze week terug on line gegaan, op hoop van zegen, onder de url Releases4u.net.
De site was erg populair omdat de kwaliteit van de links werd gecontroleerd en er werd gezien of de inhoud wel klopte. De Nederlandse stichting BREIN sloot de site, samen met een collega ervan, ShareConnector, nadat de eigenaars van beide sites weigerden in te gaan op de "zachte overreding" van BREIN. Acht personen werden daarbij gearresteerd op verdenking van inbreuken op de auteursrechten. Elf computers werden in beslag genomen. Volgens de mensen achter Releases4U werden zij uiteindelijk niet vervolgd, omdat zij geen geld verdienen met het vermelden van de links.
Of BREIN zal dulden dat de site weer in de lucht is, valt nog af te wachten. Op voorhand had de stichting reeds gewaarschuwd dat zij "onmiddellijk actie" zou ondernemen als de site terug zou keren. Volgens BREIN zijn de mensen achter sites die linken naar warez, vaak nauw verwant met de mensen die de bestanden zelf hosten.
http://www.theregister.co.uk/2005/12/14/releases4u_returns/
http://www.releases4u.net/index.php

* Google zingt een vrolijk deuntje!
Zoekmachine Google blijft maar nieuwe diensten aanbieden. Deze week ging het bedrijf het zoeken in de muziekwereld: een nieuwe zoekdienst waarbij u informatie kan vinden over artiesten, de titels van albums en de songteksten. Muziek zelf aanbieden is er (nog) niet bij - u wordt momenteel doorgestuurd naar de sites van enkele grote on line muziekwinkels om de song aan te kopen. Handig daarbij is wel dat u de prijs van een song of album kan vergelijken.
Momenteel zijn er vier sites die al samenwerken met Google voor deze nieuwe dienst: iTunes, Real Rhapsody, eMusic en Amazon.com. Het zijn voorlopig nog voornamelijk populaire Amerikaanse artiesten, maar ook klassieke muziek, minder populaire artiesten of artiesten van over de hele wereld zouden in de toekomst aan bod komen.
Google zal ook zelf voor wat bijkomende informatie zorgen over de artiesten; er komen speciale pagina's voor hen, waarop ook de besprekingen overgenomen worden van sites elders op het internet, naast foto's en biografie van de artiest, nieuws, links naar fansites, enz.
Eerder hadden ook al MSN en Yahoo een dergelijke zoekdienst uitgebracht. Maar dat diende meer als doorgeefluik naar hun eigen on line muziekwinkel.
http://www.betanews.com/article/Google_Tunes_in_Search_to_Music/1134659797
http://googleblog.blogspot.com/2005/12/searching-for-music.html
http://www.google.com/musicsearch

* Leuke blog-commentaar extensie voor Firefox

De redactie heeft wat geëxperimenteerd met links naar interessante blogs en zo kwamen wij toevallig vandaag uit bij een heel leuke extensie voor Firefox, die wij u zeker niet willen onthouden: de Blogger Web Comments.
Deze extensie doet een klein icoontje, als van een tekstballon, onderaan uw statusbalk verschijnen. Daarin kan u dan lezen wat bloggers over de hele wereld te zeggen hebben over de pagina die u op dat moment bezoekt. Zo hoort u uiteraard heel wat klokjes luiden over een bepaald item, maar kan u tegelijkertijd nieuwe mensen leren kennen die in dezelfde dingen geïnteresseerd zijn als u zelf.
Om deze extensie te kunnen installeren, moet u wel de nieuwste versie van Firefox (1.5) hebben. En nu we het toch over blogs en RSS feeds hebben: zoals u weet, heeft Microsoft aangekondigd dat versie 7 van de IE browser eveneens RSS news feeds zal ondersteunen. Sindsdien heeft menigeen zich afgevraagd hoe Microsoft die feeds zou noemen en wat voor icoontje daarvoor gebruikt zou worden. Want Microsoft kennende, zou dat uiteraard wel een eigen naam zijn, gewoon om zijn eigen stempel te kunnen drukken. Maar wij hebben verkeerd gedacht. Volgens dit artikel bij BetaNews, dat verwijst naar een blog van de programmeurs bij Microsoft, zou IE7 netjes het bekende icoontje van Firefox overnemen.
http://www.google.com/tools/firefox/webcomments/
http://www.betanews.com/article/IE7_to_Use_Firefoxs_RSS_Feed_Icon/1134601052
http://blogs.msdn.com/rssteam/archive/2005/12/14/503778.aspx





Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Flash geheugen wordt steeds meer gebruikt
Neemt het Flash geheugen de wereld over? Die vraag wordt gesteld in dit artikel bij E Week, dat wij u toch niet willen onthouden. Flash, dat is de geheugenchip technologie waarbij de gegevens onthouden worden, ook wanneer de stroom uitgeschakeld wordt. Het heeft bepaalde voordelen, zoals de kleine afmetingen en de gebruiker kan zelf kiezen hoeveel geheugen hij nodig heeft. Maar toch zullen zij de harde schijf nog niet direct vervangen, al is het maar omwille van de prijs.
Wat wel zal gebeuren en dat is een stijgende trend, is dat de twee technologieën naast elkaar zullen bestaan. Zo zou de opstartprocedure op het Flash geheugen gezet kunnen worden, wat die procedure aanzienlijk sneller kan maken. Zowel Intel als Samsung werken aan manieren om het Flash geheugen en de harde schijf naast elkaar te laten leven, terwijl Microsoft uitpakt met SuperFetch, een onderdeel waarbij eveneens gebruik gemaakt wordt van het flash geheugen om de prestaties van het systeem op te drijven.
Het is allemaal tamelijk technisch, daarom verwijzen wij graag naar het artikel zelf.
http://www.eweek.com/article2/0,1759,1896385,00.asp?kc=EWRSS03119TX1K0000594

* Wi-Fi groep roept speciaal label in het leven voor zuinige telefoons
Draadloze LAN telefoons zijn handig, maar ze hebben één probleem: de batterij is een kort leven beschoren. De industriegroep die ook certificaten aflevert die moeten getuigen van de interoperabiliteit van Wi-Fi producten, brengt daarom nog een tweede label uit: de Wireless Multimedia (WMM) Power Save.
Dat label wordt uitgereikt aan producten die bespaard hebben op de energie die zij nodig hebben om multimediatoepassingen te draaien over draadloze LAN's.
Het is immers zo dat het gebruik van een draadloze LAN voor VoIP, streaming video of andere multimediatoepassingen, het energieverbruik van de Wi-Fi verhoogt en dat ligt al hoog omdat er constant gezocht moet worden naar de dichtstbijzijnde toegangspunten. Meer technische uitleg over het label bij PC World.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,123841,tk,wb121205x,00.asp

* Zakrekenmachine voor blondjes
Het lijkt een blondjesmop met slechte smaak, maar toch is het geen mop: een bedrijf heeft namelijk een zakrekenmachine uitgebracht speciaal voor blondjes.
Het toestel is in roze uitgevoerd en op de toetsen staan niet de cijfers van 1 tot 9, maar vingersymbolen, tellen met de vingers dus. En als er een fout is, dan moet op de "Oops" toets gedrukt worden.
Seksistisch of een goede grap? Aan u de keuze.
http://www.chip.de/news/c1_news_17944405.html

* Hello World!
Dit is een artikeltje voor de sleutelaars en wel de mensen met een PSP. Sommigen van hen zijn niet tevreden met hetgeen Sony hen voorkauwt dat zij mogen zien en zij trachten zelf via allerlei wegen (hacken heet dat!) binnen te dringen in het hart van de programmatie van hun toestel.
En blijkbaar is daar nu een doorbraak in, althans als wij dit artikel bij PSP Updates goed begrepen hebben. De Firmware 2.01 en 2.5 van de Sony PSP zouden gekraakt zijn. Zodat de hele PSP-hobbywereld (en dat zijn er heel wat!) nu lustig kunnen beginnen eigen spelletjes te maken voor de PSP, die anderen dan ook kunnen downloaden naar hun toestel.
De site van PSP Updates is tussen haakjes een waar walhalla voor deze sleutelaars.
http://pspupdates.qj.net/

* Deze sms zal zich over 10 seconden vernietigen...
Het lijkt wel een zinnetje uit een Mission Impossible aflevering, maar in het Verenigd Koninkrijk is het gewoon dagelijks leven. Daar heeft een Brits bedrijf namelijk en nieuwe mobiele dienst uitgebracht, waarbij u zelfvernietigende sms boodschappen kan sturen en ontvangen. Na een keer gelezen te zijn, verdwijnen de boodschappen namelijk. De dienst heet heel toepasselijk Stealth Text en zou een grote hit kunnen zijn voor beroemde personen die hun geheime liefdesaffaires verborgen willen houden bijvoorbeeld, of bij zakenlui die hun zaken geheim willen houden.
Hoe het werkt? Wel, de boodschap moet verzonden worden naar het nummer van het bedrijf, voorafgegaan door het woord "stealth". De bestemmeling krijgt enkel een link om de tekst te bekijken via een WAP verbinding op een speciale site. Hij leest die op de site, de tekst komt dus niet binnen op het mobieltje zelf. Wil de bestemmeling later nog eens die tekst bekijken, dan krijgt hij een melding dat de site vervallen is.
Erg omslachtig eigenlijk, vindt u ook niet?
http://www.techweb.com/wire/mobile/174918052?sssdmh=dm4.160571


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be



Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Voortaan het nieuws van VTM op de Sony PSP
http://tweakers.net/nieuws/40333

*** Arbeidsomstandigheden bij toeleveranciers Acer en Fujitsu Siemens Computerin China erbarmelijk
http://tweakers.net/nieuws/40339

*** Microsoft zet bij de volgende versie van Windows de afbeeldingen buiten de kernel, om meer betrouwbaarheid te krijgen.
http://www.techworld.com/opsys/news/index.cfm?newsid=5002&inkc=0


*** Kabelaanbieder Telenet verhoogt upload en downloadsnelheden
http://www.telenet.be/nl/klantendienst/klantendienst_thuis/internet/topvragen/telemeter_nieuw.page
http://www.telenet.be/nl/overtelenet/pers/Telenet-verdubbelt-internetsnelheid-vanaf-januari.page
http://www.telenet.be/images/Bijlage%2014%202005-110%20Productinfo%20TN%20internet%20verdubbelt%20snelheid_tcm126-65081.pdf

*** Sex als meest gegeerde .eu domeinnaam
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,123869,tk,dn120805X,00.asp

*** Intel werkt aan een techniek om rootkits op te sporen
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,123863,tk,dn120805X,00.asp

*** Bill Gates voorspelt dat u in de toekomst geldt toe krijgt als u een zoekmachinen gebruikt
Lees verder op http://www.vnunet.be/datanews/news.asp?ids=20051209007


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Michael Matera - Oddly Even
[Easy Listening] Dromerig, hypnotisch: de elektronische muziek van Matera wordt gekenmerkt door een keyboard dat als het ware eb en vloed aangeeft en daar subtiel ritmes in stopt.
http://music.download.com/michaelmatera

* Janet Murphy - Rainbow Maker
[Easy Listening] Deze dame wordt vergeleken met zangeressen als Kim Carnes en Bonnie Tyler. De song is etherisch in het begin en krijgt dan meer ritme. En de dame heeft inderdaad een krachtige stem. Het ritme doet bij deze song heel Indiaans aan.
http://music.download.com/janetmurphy

* Brokeback - Running Scared
[Easy Listening] U zou kunnen denken dat het een soundtrack is van een spaghetti western, maar dan met een knipoog. Net ietsje erover, onze bovenburen zouden zeggen: lekker vettig.
http://music.download.com/brokeback

* Lethal Acid - Normal?
[easy Listening] - De naam van de band doet iets anders vermoeden, maar de song is echt wel easy listening; het is een popduo uit Zuid Afrika. Het doet wel amateuristisch aan, maar klinkt erg lieflijk.
http://music.download.com/lethalacid

* Kjellritus - Improvising on the piano
[Easy Listening] Even een uitstapje naar het hoge Noorden, naar Noorwegen. Daar komt deze mooie piano-improvisatie vandaan.
http://music.download.com/kjellrituss


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het leukste van een feest is de dag ervóór.
Godfried Bomans, Nederlands auteur



De nieuwe oogst


* Planet PDF
Een site waar u een hele collectie boeken vindt die u gratis kan downloaden als PDF bestand. Het zijn allemaal klassiekers, waarvan de auteursrechten vrij zijn: Charles Dickens, Jane Austen, u kent het rijtje...
[Taal: engels]
http://www.planetpdf.com/free_pdf_ebooks.asp?CurrentPage=1

* Kids sites
Het kerstverlof staat voor de deur. Voor de ouders die hun kroost moeten bezighouden binnenshuis, nu het buiten kil is, hebben wij deze tip gevonden: een site met de 100 beste sites voor kinderen. Gaande van de Muppet World, tot de kinderafdeling van PBS, zelfs de Teletubbies van de BBC ontbreken niet.
[Taal: Engels]
http://www.100topkid.com/

* Rough Guides
Op zoek naar aparte reisbestemmingen? Deze site bevat on line verslagen van duizenden reisbestemmingen, maar ook besprekingen van muziek in allerlei genres. U klikt een bestemming aan, waarna u een korte beschrijving van het land krijgt. Klik nu op "journals", wat u naar een pagina brengt met besprekingen gerangschikt per stad. Vaak horen bij de besprekingen ook foto's. Het mag hier dan bitter koud zijn, u krijgt het echt wel warm van die reisbesprekingen!
[Taal: Engels]
http://travel.roughguides.com

* Dossier Islam
Bij Gazet van Antwerpen is een heel interessant dossier verschenen over de islam. Het werd tijd dat wij, in plaats van steeds banger te worden van een schrikbeeld, ons echt informeren en ons interesseren aan wat er echt leeft bij de islamieten in ons land. Het hele dossier staat nu on line. De moeite waard om te lezen!
(Opmerking: er is geen rechtstreekse link naar het dossier; gewoon naar de beginpagina surfen van GvA en klikken op de aankondiging bovenaan de pagina)
[Taal: Nederlands]
http://www.gva.be/default.asp

* Pagina lay-outs
Op deze site vindt u enkele mooie voorbeelden van pagina lay-out in CSS (cascading style sheets), plus een stap-voor-stap handleiding hoe u zo'n pagina opbouwt.
[taal: Engels]
http://www.maxdesign.com.au/presentation/page_layouts/index.cfm

* Tudogs
U kent ongetwijfeld de site Tucows, waar u allerlei software kan downloaden; het aantal koetjes (cow=koe) geeft een quotering aan de software. Maar er is ook TuDogs, waar hondjes de dienst uitmaken. U vindt er gratis software in allerlei categorieën. U moet wel eerst registreren en de registratiemail bevestigen.
[Taal: Engels]
http://www.tudogs.com

* Horror magazines
Monsters mogen er dan wel griezelig uitzien, maar ook hun kop prijkt op de covers van magazines. Deze site verzamelde de covers van bekende horrormagazines zoals Creepy, Vampirella, enz. De afbeeldingen gaan heel wat jaartjes terug - een vleugje nostalgie zit er hier dan ook bij.
[Taal: Engels]
http://www.gdarkness.com/monstermags/

* Roughguides radio
Wij hadden het eerder al over de Roughguides. Daar vindt u ook een uitstekende gids voor internetradio. Hoe Windows Media Player, Real Player installeren en gebruiken, andere internetradiosoftware, een top 30 van de beste radio's op het internet.
[Taal: engels]
http://roughguides.com/internetradio/6.html

* Video, ook voor de iPod of de PDA
Op deze site vindt u video's die u kan downloaden, ook in een formaat dat u kan bekijken op de iPod of de PDA. Let wel: dit zijn legale films, zij behoren tot het publiek domein. U kan de film in verschillende kwaliteiten downloaden, maar uiteraard geldt het dat hoe beter de kwaliteit die u wil, hoe meer megabytes. Hou dus uw teller in het oog!
[Taal: Engels]
http://204.117.4.131/nshowcat.html?category=ALL

* Dossier Diskidee over Digitale Radio
Bij DiskIdee vindt u momenteel een erg interessant dossier over digitale radio. Wat is het, waar vindt u het, plus een vergelijkende test van de radiotoestellen. Een aanrader! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.diskidee.be/av/testen/index.htms/6319

* China Empire
Om u eens kennis te laten maken met een blog over China, geschreven door iemand die er geboren en getogen is, deze link naar China Empire. Heel veel informatie over Chinese steden, met tips voor de westerse toerist en mooie foto's op de koop toe.
[Taal: Engels]
http://china-empire.blogspot.com/

* Say Cheese!
Of uw slachtoffers nu "kaas" zeggen, of "mosterd", op de foto zullen zij komen! Maar het kan wel wat beter dan u ze gewoonlijk portretteert, niet? Op deze site geeft Kodak u tips om betere, mooiere foto's te maken.
[Taal: Engels]
http://www.kodak.com/eknec/PageQuerier.jhtml?pq-path=317&pq-locale=en_US

* Vrijdag animatiedag : Musicbox (flash)
Dit is een knappe Flashmix van animatie en muziek. Niet echt geschikt voor smalbandverbindingen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.tokyoplastic.com/musicbox.html

* Vrijdag animatiedag : Frosty Flips (game)
De Kerstman staat op de ski’s en u moet hem helpen om cadeautjes te verzamelen. Met de pijltjestoetsen kan u snelheid winnen of eventueel afremmen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.teagames.com/games/frostyflips/play.php

* Vrijdag animatiedag : Supercars (wmv)
Drie Engelsmannen hebben hun luxueuze sportwagen in een Franse parkeergarage ondergebracht en willen nu vertrekken. Een eerste probleem is om de reiskoffer in zo'n wagen te plaatsen, maar dat is nog niets vergeleken met wat hen te wachten staat bij het buitenrijden ...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.dumpalink.com/media/1133778796/Supercars_In_The_City

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Bekende personen op het net – Hun officiële sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Ike Turner
Deze Amerikaanse zanger werd vooral bekend door zijn spaakgelopen relatie met Tina Turner.
http://www.iketurner.com/

- Mylo
Deze DJ staat momenteel in de hitlijsten met een bewerking van 'Doctor Pressure' van The Miami Sound Machine.
http://www.mylo.tv

- Kate Bush
Deze Amerikaanse zangeres is terug van weggeweest met een nieuw album 'Aerial'.
http://www.katebush.com/

- Jamie Cullum
Deze jazzmuzikant concerteert op 18 december in Vorst Nationaal met Gabriel Rios in het voorprogramma.
http://www.jamiecullum.com/

- Carter Jenkins
Deze tieneracteur is vooral in Amerika gekend door zijn rol in de TV-serie "Surface".
http://www.carter-jenkins.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be



Bij de collega's



*** Algemeen Dagblad
- Google zoekt het in muziek
Google heeft een nieuwe functie aan zijn zoekmachine toegevoegd die het zoeken naar muziek makkelijker moet maken, meldde Webwereld donderdag.
- Digitale kiekjes terugzoeken
Het is met digitale foto’s net als met de oude kiekjes van weleer, je kunt ze moeilijk terugvinden.
- Grootverdiener met spelletjes
Ruim 238.000 dollar prijkt op de rekening van de twintigjarige Sander Kaasjager. In één jaar verdiend met het spelen van een computerspel. Het grootste bedrag van alle professionele gamers ter wereld.
- Kakkerlakken in de laptop
Een laptop vol met kakkerlakken, een hond die een USB-stick opeet, en meer bizarre verhalen over verloren data bereiken jaarlijks de helpdesk van Ontrack Datarecovery.
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Inkleuren van zwart/wit foto's
Recolored is een handig gratis tooltje waarmee je zwart/wit foto's alsnog van kleur kan voorzien.
- Usb-stick van 1 gram
Klein, kleiner kleinst. Veel kleiner dan de iDisk Diamond zal een usb-stick wel nooit worden.
- Mini mp3-speler van EZAV
De kleinste mp3-speler? Dat moet de nieuwe "Pebble" van EZAV zijn. Deze speler is inderdaad niet groter dan een kiezelsteentje.
- Kerst op internet
Wallpapers, liedjes, spelletjes, recepten informatie over kerstmarkten. Alles rond kerst is op internet te vinden. Wij vertellen je waar.
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Verdubbeling surfsnelheid bij Telenet in 2006
- Pluimgewicht van Packard Bell
- Belgacom TV breidt aanbod video op aanvraag uit
- Asus met lichte carbon notebook
- BenQ Mobile start activiteiten op in België
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Samsung D600: Photophone met 2 Mpixels
- IBM deelt 40 000 patenten
- Google groeit in Ierland
- Home video: (erg) dure afstandsbediening
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- ActiveIDEA tekent voor NMBS dienstregeling op GSM-
- Fnac springt op de e-trein-
- Nieuwe abonnementsformule voor voetbalfanaten op Belgacom TV-
- De Morgen online: focus op cultuur
- Microsoft gaat muziekmarkt aanpakken via het OS-
http://www.digimedia.be/

*** Webfactor
- Nieuwe Messenger-worm begint te chatten met slachtoffer
- 'Online content kan niet gratis blijven'
- Lancering Internet Explorer 7 vertraagd
- Yahoo! betreedt VoIP-markt
http://nieuwsblad.typepad.com/webfactor/

*** Tweakers Net- Xs4all wint Scientology-rechtszaak
- 'Google gaat Opera overnemen'
- Google maakt Gmail toegankelijk vanaf mobiele telefoon
- Google-homepage ondersteunt zelfgemaakte modules
- Rivalen steunen internetonderzoek
http://www.tweakers.net



Wikipedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Vlaams jeugdauteur - http://nl.wikipedia.org/wiki/Patrick_Lagrou
* Van 1226 tot 1937 een stadsstaat in de huidige Duitse provincie Sleeswijk-Holstein - http://nl.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCbeck_%28land%29
* Bekendste van de vrouwen die zich voordeden als grootvorstin Anastasia - http://nl.wikipedia.org/wiki/Anna_Anderson
* Verftechniek voor textiel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tie-dye
* Engelse componist en organist - http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Stanley
* Hedendaags Luxemburgs componist, organist en professor in muziek - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Nimax
* Een van de twaalf stadions tijdens het WK voetbal 2006 - http://nl.wikipedia.org/wiki/RheinEnergieStadion
* Tekenfilmserie met bijbehorend speelgoed - http://nl.wikipedia.org/wiki/M.A.S.K.
* Voormalig Italiaans motorcoureur - http://nl.wikipedia.org/wiki/Giacomo_Agostini

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Explosies in Engeland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hemel_Hempstead_olie-opslagplaatsexplosies_11_december_2005

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip: Windows XP - Verkenner met gewenste map openen
De Windows Verkenner zit in Windows XP verborgen achter de Bureau accessoires, net als bij Windows ME trouwens. We vonden dat toen al niet bepaald handig en gebruikten daarom steeds de toetsencombinatie Windows toets+E.
Maar u kunt het Windows Verkenner pictogram ook gewoon naar het Startmenu verslepen, zodat u het vanaf daar kunt starten. Om het gebruiksgemak nog verder te vergroten, kunt u hier best meteen voor de gepaste doelmap kiezen. Hiermee voorkomt u dat de Windows Verkenner steeds opent met de map Mijn documenten. Klik rechts op het pictogram van de Verkenner en kies voor Eigenschappen. Bij Doel ziet u daar %SystemRoot%\explorer.exe, staan. Verander dat in %SystemRoot%\explorer.exe /n, /e, C:\mijn doelmap, waarbij mijn doelmap vervangen wordt door de map van uw keuze.
De volgende keer dat u de Windows Verkenner opent, zal onmiddellijk de juiste map getoond worden. Let wel: deze aanpassing heeft enkel effect op het Verkenner pictogram dat u zojuist rechts hebt aangeklikt. Hebt u ook andere snelkoppelingen naar Windows Verkenner geïnstalleerd, dan moet u ook die met de juiste doelmap linken. Het kost dan even wat moeite, als u eenmaal het klusje hebt geklaard bespaart het u heel wat rsi gevoelig geklik met de muis.
Bron: Digiweetjes

* Firefox Extensies
Op algemene aanvraag zetten wij onze reeks met extensies voor Firefox verder
1. Even herhalen: extensies - wat en hoe
Extensies zijn kleine stukjes code, add-ons als het ware, voor de Firefox browser. Zij zijn gratis. U kan zien welke extensies u al aan boord hebt, via de knop Tools / Extensions. Onderaan het vakje dat nu geopend wordt, ziet u een knop "Get more Extensions".
Klik hierop en begin maar te experimenteren! Morgen starten wij met een nieuwe reeks goede extensies voor Firefox
https://addons.mozilla.org/extensions

* Firefox Extensies
2. Del.icio.us
Wellicht kent u de site Del.icio.us, een social-bookmarking site. Telkens u een site tegenkomt bij uw surftochten die u interessant vindt, voegt u die toe aan uw del.icio.us bookmarks en zet u er enkele tags bij die omschrijven waarover de site gaat. Al die bookmarks zijn publiek. Zowel uzelf kan ze oproepen, vanop eender welke computer, als andere internauten. Wie bijvoorbeeld sites wil zoeken over honden, moet maar eens op zoek gaan naar de tag "dogs".
Tot voor kort was het niet zo simpel om telkens die bookmark toe te voegen aan Del.icio.us. Maar nu is er een Firefox extensie (zie link) die een extra knop plaatst in de toolbar, naast de Forward en Back knoppen. Die link verwijst naar de site zelf, om de bookmark toe te voegen en naar de site om tags toe te voegen. Op onderstaand adres vindt u ook een duidelijke uitleg hoe u de extensie moet installeren.
http://del.icio.us/help/firefox/extension

* Firefox Extensies
3 Greasemonkey
Greasemonkey is een heel speciale extensie. Die maakt het namelijk mogelijk dat u scripts draait vooraleer de pagina in uw browser getoond wordt. Met andere woorden: het script heeft invloed op de manier waarop de pagina getoond wordt, haalt er bijvoorbeeld alle Flashbestanden uit, de advertenties, enz.
Er zijn heel wat "user scripts" die u onder Greasemonkey kan installeren. Een volledige lijst vindt u bij Userscripts.org. Wij raden u alvast het script aan om de uitzendingen van de Vlaamse openbare radio in uw eigen favoriete player te beluisteren, in plaats van in de speciale radio die normalerwijze geopend wordt wanneer u een radiolink van Radio 1, Stubru, radio2 enz aanklikt.
http://greasemonkey.mozdev.org/
http://userscripts.org/
http://userscripts.org/scripts/show/1214

* Firefox Extensies
4 Down Them All
Met deze extensie kan u alles van een website ineens kopiëren: of u nu een handvol miniatuurafbeeldingen wil kopiëren van een fotoalbum, of een pagina vol met interessante MP3's, deze extensie zorgt dat u alles in één hap binnen krijgt.
http://downthemall.mozdev.org/

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html



Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes



En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html





Van alles halen, (bijna) niets betalen...



* GlobalFind
Win98/ME/2000/XP - 521k - freeware
Een progje waarmee u bestanden kan opzoeken en vervangen: u kan op zoek gaan naar bestanden die een bepaald trefwoord bevatten en eventueel dat trefwoord door een ander vervangen.
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=109670

* Mono 1.02
Windows XP - 5,5 MB - freeware
Een spelletje dat eigenlijk gewoon heel leuk is, zonder meer.
http://www.computeractive.co.uk/computeractive/downloads/2146994/mono-02

* Flock browser
Win98/ME/2000/XP - freeware
Flock wil het Zwitserse mes onder de browser zijn: u kan er RSS feeds lezen, fotoalbums delen of zelfs een blog schrijven. Een uitvoerige bespreking vindt u bij ZDNet
http://www.zdnet.be/downloads.cfm?id=50310&mxp=120

* Windows OneCare Live Beta
Windows XP - freeware (on line dienst)
Brengt u even uw computer binnen bij de OneCare garage van de Microsoft Live diensten. Daar wordt alles nagezien: antivirus, firewall, back-up, recovery en of uw peeceetje wel gesmeerd loopt.
Let op: het is een programma dat zowel on line als off line werkt, maar niet overweg kan met de antivirus die u reeds geïnstalleerd hebt op uw eigen pc. Microsoft raadt zelfs vlakaf aan om eerst Norton Antivirus of McAfee te deïnstalleren!
http://www.vnunet.com/vnunet/downloads/2147046/windows-onecare-live-beta

* Gentle Draw
Win98/NT/2000/XP -1,2 MB - shareware
Met dit progje maakt u vanuit zwart-wit afbeeldingen 3D modellen, door gebruikmaking van vector conversie.

http://www.gentlegames.com/

* Amaya
WinNT/2000/XP - 6,6 MB - freeware
Een web editor warmee u op het web documenten kan aanmaken en updaten.
http://www.vnunet.com/vnunet/downloads/2144771/amaya

* Nieuwe MSN Toolbar
Microsoft heeft een nieuwe MSN toolbar uitgebracht. Die brengt enkele interessante mogelijkheden: voortaan kan u ook in IE browsen met tabblaadjes. Formulieren worden automatisch ingevuld, ongewenste pop-ups worden geblokkeerd. En u kan met één klik op de knop uw Hotmail controleren, MSN Messenger, MSN Spaces en My MSN. Bovendien kan u met deze toolbar niet alleen zoekopdrachten geven op het internet, maar ook op uw eigen harde schijf. Uiteraard is deze tool enkel voor de IE browser! (Bron: Wim W)
http://beta.toolbar.msn.com/

* iTunes Companion
Win2000/XP - freeware -
Met dit gratis programma kan u covers downloaden voor de cd's die u (hopelijk legaal!) gedownload hebt en wil branden op een cd. Maar u kan die cover art ook laten verschijnen in iTunes.
http://www.vnunet.com/vnunet/downloads/2144762/itunes-companion

* Vrijdag Macdag: OfficeTime
Mac OS X - 3,87 MB - shareware
Met dit progje kan u zien waaraan u uw computertijd besteedt; nuttig voor mensen die van thuis uit werken en die hun gewerkte tijd aan aparte klanten moeten factureren.
http://www.download.com/OfficeTime/3000-2240_4-10428226.html?tag=nl.e414

* Web Site Maestro
Mac OS X - 3,38 MB - shareware
Een progje voor webbouwers: het zorgt er o.a. voor dat uw pagina sneller laadt, door de HTML- en scriptcode te optimaliseren. Verder zit er een ingebouwde FTP client in.
http://www.download.com/Web-Site-Maestro-X/3000-2177_4-10471944.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Om te besluiten: een fijn weekend gewenst!




NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.



Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische Lotto



De nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Nieuwjaarwensen maak je onvergetelijk door ze te verzenden in een ongefrankeerde omslag.
Bernard Seulsten, Vlaams aforist