Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.625 (4.074 wekelijkse,
551 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 30/6/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 405 van 25/6/2005






Gegroet lezers,

U zal deze week het begin vinden van ons dossier "favoriete browser". En weet u wat leuk is? Dat wij onmiddellijk antwoorden kregen op sommige vragen die in dit dossier gesteld werden. Fijn dat u zo'n aandachtige lezers bent, en bereid om te helpen.

Deze week weer zoals gewoonlijk de gebruikelijke lading nieuws en nieuwtjes, plus de gebruikelijke tips voor sites en software. Veel plezier, en hou het hoofd (en uw computertje!) koel!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)




Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




* Koningin Elizabeth behoort tot de iPod generatie!
Als dat geen pluim op de hoed is van Apple. Zelfs de Britse koningin blijkt gevallen te zijn voor de charmes van de iPod, zo meldt de Britse krant The Sun. Queen Elizabeth II heeft namelijk opdracht gegeven een 6 giga zilveren iPod mini te kopen. De koning, zo meldt een royaltywatcher, "houdt van muziek en is onder de indruk van de kleine afmetingen en de handigheid van de iPod."
Nog volgens de krant zou het Prins Andrew zijn die achter de aankoop stak; eerder had hij de Queen ook al een mobieltje gekocht. Hoogstwaarschijnlijk zal de Queen niet zelf muziek downloaden voor haar player - een van de hofdames zal haar daarbij helpen. En ook prins Andrew, die een pakkie-an heeft van gadgets.
Wanneer zullen wij ons aller Fabiola zien met de bekende witte luidsprekertjes in haar oren?
http://www.betanews.com/article/Queen_Elizabeth_Joins_iPod_Generation/1119022298

* Google zoekmachine voor kleine schermpjes
Vermits er steeds meer pogingen gedaan worden om het internet naar het mobieltje te brengen, ligt deze nieuwe zet van Google volledig in de lijn van de verwachtingen. Want met internet op uw mobieltje, heeft u ook daar een zoekmachine nodig. Maar wat heeft u aan die zoekmachine als de resultaten niet aangepast zijn aan het kleine scherm van uw mobieltje?
En daar dient dus de Mobile Search van Google voor. Om zulke aangepaste sites te verzamelen, heeft de Google spider het hele internet afgestruind om pagina's te vinden die in XHMTL gebouwd zijn. Van die sites werd dan een aparte index gemaakt.
U moet gewoon naar Google gaan, een zoekopdracht ingeven en Mobile Web (beta) als zoekoptie kiezen. Eerder had ook AOL al een zoekmachine uitgebracht voor mobiele toestellen, maar daarbij wordt verschillend tewerk gegaan: AOL past zelf de webpagina's aan voor de afmetingen van het scherm op een mobieltje.
http://www.betanews.com/article/Google_Unveils_Search_for_Small_Screens/1119019662

* Update van Netscape verhelpt probleem met IE
Enkele weken geleden kon u lezen hoe men bij Microsoft moord en brand schreeuwde omwille van een euvel dat zich voordeed nadat internauten de nieuwste versie van de Netscape browser installeerden: de IE browser bleek nadien niet meer in staat om XML pagina's correct weer te geven. Microsoft beschuldigde Netscape zelfs ronduit van sabotage.
Netscape heeft nu een nieuwe versie uitgebracht van haar browser, die dit probleem opgelost heeft. U kan dus met een gerust hart de nieuwe versie installeren en uitproberen. U zal kennismaken met een aantal erg handige nieuwigheden zoals de integratie van RSS feeds, en uitgebreide privacy-tools.
http://fileforum.betanews.com/detail/Netscape_Browser/1101836316/1
http://www.betanews.com/article/Netscape_Update_Brings_XML_Fix_for_IE/1119017442

* Overheid doet ook aan podcasting
Waar gaat het naartoe? Na de Britse Queen Mum die een iPodje op haar verlanglijstje zette, zijn er nu ook de senatoren van Pennsylvania, die een discussie over de overheidszaken op podcast zetten. De inwoners van de Amerikaanse staat kunnen de podcasts downloaden en beluisteren. De bedoeling is dat zij zo geïnformeerd worden over staatszaken.
"Podcasting is een fantastische nieuwe technologie" zo meldt een woordvoerder van de senatoren, "het zal ons helpen om een grondige analyse van de politieke issues, actuele informatie, inzichten van onze individuele leden over belangrijke onderwerpen tot bij de burger te brengen."
Bij Podcasting worden RSS feeds gebruikt om de audiobestanden door te sturen naar de computer van de luisteraar. Die zet ze dan op zijn mediaplayer, een iPod of een ander merk, en beluistert de audiobestanden waar en wanneer hij wil.
Helpt u ons om de eerste Belgische / Vlaamse politicus/politica te spotten die zijn wijsheden aan een podcast toevertrouwt?
http://www.betanews.com/article/Senate_Republicans_Start_Podcasting/1119285748
(zie het antwoord van lezer Alain in onze lezersrubriek)

* Backup: servers krijgen een beurt, maar desktops worden vergeten
Dat de privé gebruiker vergeet om een backup te maken, is iets waar alleen hij last van heeft. De dag dat er zich een serieus probleeem voordoet met zijn computertje, zal hij vloeken en tieren, en zichzelf verwensen: "had ik maar een backup van mijn gegevens!". Documenten, e-mailadreseen, inlogggevens: als uw computertje de geest geeft, bent die onherroepelijk kwijt tenzij u over een goede backup beschikt. Eigen schuld, dikke bult is hierbij het motto.
Bij de bedrijven mag uechter verwachten dat het nemen van een backup wel wat serieuzer aangepakt wordt. Maar dat blijkt toch niet echt zo snor te zitten. De backups van de servers worden wel trouw uitgevoerd, zo blijkt uit een onderzoek van Symantec bij 150 Belgische ondernemingen. 99% van de ondervraagde bedrijven maakt dagelijks een backup van de gegevens op de server. Maar van de gegevens op de desktop van de werknemers, op de notebooks en pda's is haast geen sprake: slechts bij 8% van de edrijven wordt ook van deze gegevens een backup gemaakt.
Tussen haakjes: tape blijkt nog altijd het meest gebruikte opslagmiddel voor de backup.
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Enterprise_Computing/20050620011

* P2P: de Ferrari van de on line communicatie
Wetenschappers van de TU universiteit in het Duitse Darmstadt vinden dat P2P (peer-to-peer- systemen) de "Ferrari" zijn van de on line communicatie.
Bij P2P denken de meesten aan (illegale) zaken zoals het uitwisselen van films, muziek, via online ruilsystemen zoals KaZaA, Napster & Co. Maar de wetenschappers zien heel wat meer in P2P: een technologie die eigenlijk nog niet echt onderzocht is, maar heel wat te bieden heeft. Zij vergelijken het met het in de garage hebben van een Ferrari, maar die alleen gebruiken om er zich neer te zetten in de krachtige bolide, om er naar muziek te luisteren.
Webcams bijvoorbeeld is een andere mogelijke toepassing voor P2P systemen. Het gebruik van webcams neemt immers steeds maar toe, maar de technische installatie via het klassieke client-sever systeem is erg omslachtig. Te omslachtig voor leken. Maar via het P2P systeem zou dat niet het geval zijn, zo voorspellen de wetenschappers. Gewoon aansluiten op een reeds bestaand netwerk, en men is on line. P2P spelletjes is dan weer een volgende stap; wie een Pocket-pc bezit zou via P2P systemen zonder enig probleem spelletjes kunnen spelen tegen tegenstrevers vanover de hele wereld.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050620017

* Google nu ook eigen betaaldienst?
Volgens insiders zou Google een eigen elektronische betaaldienst aan het ontwikkelen zijn - een tegenhanger van PayPal als het ware. Ook dus een betaaldienst voor kleinere bedragen.
Momenteel verwerkt Google al wat betalingen, o.a. voor de advertenties voor AdSense (zowel de gelden die de bedrijven krijgen voor kliks op de geplaatste advertenties, als de gelden die bedrijven moeten betalen als ze zelf een advertentie plaatsen). En binnenkort komt daar ook de nieuwe Google Video dienst, waarbij de internauten videoclipsjes van derde bedrijven via Google kunnen aankopen. De betaaldienst zou Google Wallet gaan heten.
Blijkbaar is er heel wat geld te verdienen met zo'n betaaldienst. PayPal, dat in juli 2002 overgekocht werd door eBay, bracht in het laatste kwartaal maar liefst 233 miljoen dollar op aan inkomsten, dat is bijna een kwart van wat eBay verdient. Ook Google zou graag wat geld beuren uit zo'n betaaldienst; momenteel heeft het enkel inkomsten uit advertenties.
http://www.betanews.com/article/Google_Readying_PayPal_Competitor/1119279954

* 40 miljoen kredietkaarten gecompromitteerd
En nu we toch bezig zijn over betaalsystemen: de wereld werd deze week opgeschrikt door het bericht dat mogelijk 40 miljoen nummers van kredietkaarten gecompromitteerd zijn. Maar daar hoort toch enige duiding bij dit bericht.
Blijkbaar zaten de gegevens van de kredietkaarten in een apart bestand bij het bedrijf CardSystems Solutions. Dat houdt zich bezig met het verwerken van on line transacties. Normaal gezien mag het bedrijf die kredietkaart nummers niet bijhouden - het moet alleen de verwerking doen. Maar op eigen houtje heeft CardSystems een bestand aangelegd met kredietkaartnummers die opdoken bij transacties die niet afgemaakt werden. Het bedrijf wou zo uitzoeken waarom die transacties afgebroken waren.
Een woordvoerder van het bedrijf sloeg mea culpa: "Wij hadden dat nooit mogen doen". MasterCard zelf reageert erg boos: maar liefst 13,9 miljoen van de gecompromitteerde kaarten zijn van dit bedrijf. Tot hiertoe zijn er enkel bij MasterCard gevallen bekend waarbij fraudeurs al misbruik gemaakt hebben van de nummers die zo bemachtigd waren. Bij Visa, Discover en American Express, die ook getroffen zijn, zijn nog geen gevallen gesignaleerd. (1)
BankCard Company neemt in elk geval het zekere voor het onzekere, en zal 16.000 Belgen van een nieuwe kredietkaart voorzien. Zij hadden allemaal aankopen op het internet gedaan die via CardSystems verwerkt waren. De bankkaartbedrijven verzekeren de gebruikers dat zij niet moeten panikeren: mochten de krakers toch aankopen doen met uw kredietkaart, dan wordt de schade volledig vergoed, zonder plafondbedrag. (2)
Over wie de hele operatie moet betalen, daar zal ongetwijfeld een hartig woordje gewisseld worden!
http://www.betanews.com/article/40_Million_Credit_Cards_Exposed/1119283262
http://www.gva.be/nieuws/economie/default.asp?art={A6CF2E8E-50BE-4DCB-A62B-833B149B0242}

* Ook MSN doet aan lokaal zoeken
Het is de laatste tijd alles aardrijkskunde wat de klok slaat. Google, Yahoo en Amazon.com brengen momenteel al geo-locatiemogelijkheden, en nu vervoegt ook MSN het rijtje. Voortaan kan u met MSN Search bij de resultaten ook de plaatselijke winkelier terugvinden. Die informatie is afkomstig van de witte en gele gidsen. Elk resultaat wordt getoond als een genummerd speldekopje op een landkaart, die aangeleverd wordt door de Map Point Webdienst van Microsoft; daarin zitten ook (indien beschikbaar) luchtopnames die afkomstig zijn van de TerraServer satelliet. Voor alle volledigheid: de "aardrijkskunde" van MSN Search is momenteel beperkt tot de VS.
Wat kan u bij de concurrenten vinden? Google heeft een gelijkaardig aanbod, inbegrepen de satellietbeelden. Amazon brengt A9, waarbij u ook de echte vitrines van winkels kan bekijken en zo als het ware door de winkelstraten kan flanderen. (1)
Er is trouwens nog iets nieuws bij MSN Search: u kan er voortaan zoeken naar feitelijke informatie, en u kan vragen stellen aan de zoekmachine. Bovenaan de zoekresultaten vindt u een antwoord dat uit de Microsoft Encarta encyclopedie afkomstig is. (2)
http://news.yahoo.com/s/nf/20050621/tc_nf/36652;_ylt=Ahh4pvjvz7p17rAQ6YIeE0wjtBAF;_ylu=X3oDMTBiMW04NW9mBHNlYwMlJVRPUCUl
http://www.webwereld.nl/articles/35885

* Firefox browser ook voor bedrijven?
Vandaag willen wij uw aandacht vestigen op een artikeltje dat wij vonden bij LinuxPipeline; daarin wordt gesteld dat Firefox inderdaad enorm veel populariteit geniet bij de privé-gebruikers, maar erg moeilijk ingeburgerd geraakt bij de bedrijven. Nochtans is het zo dat de meeste systeembeheerders zullen toegeven dat zi zelf met de Firefox browser werken. Maar waarom dan niet in het bedrijf?
De reden is simpel: heel veel bedrijven baseren hun werking op een intranet, en de personeelsleden gebruiken de IE browser om toegang te hebben tot dat internet. Jaren geleden werd er binnen de bedrijven dan ook gekozen voor ActiveX, een onderdeel van Windows, en dat werd als bouwsteen gebruikt in alle intranet-toepassingen. En sindsdien zijn deze bedrijven dus verk(n)ocht aan Microsoft. Als zij nu zouden willen overschakelen op de Firefox browser, dan zouden zij hun bedrijfstoepassingen op zijn minste al moeten uittesten op de Firefox browser, en mogelijk ook helemaal herschrijven zodat de bedrijfstoepassingen voldoen aan internationale standaards die ook door Firefox (h)erkend worden.
Maar, zo voegt dit artikel eraan toe, misschien zullen de bedrijven wel gedwongen worden om die overstap toch te maken. Heel wat bedrijven maken immers nog altijd gebruik van het besturingssysteem WIndows 2000 (zie een artikel eerder in de week). En Microsoft heeft aangekondigd dat de nieuwe versie van de IE browser niet meer zal beschikbaar zal zijn voor Windows 2000.
Met andere woorden: wie weet duwt Microsoft zonder het zelf te willen de bedrijven vooralsnog in de armen van Firefox? Leest u zelf dit misschien iets drogere, maar daarom niet mindere interessante artikel bij LinuxPipeline.
http://www.linuxpipeline.com/trends/index.jhtml;jsessionid=GEVRTJPSN3ZSCQSNDBCCKH0CJUMEKJVN

* Europa verwerpt beperkingen op softwarepatenten
Slecht nieuws voor de tegenstanders van softwarepatenten: het Europees Parlement heeft alle amendementen op de Software Patent Directieve verworpen. Die waren ingediend door bezorgde IT'ers die vonden dat, als er dan toch softwarepatenten moeten komen (waar zij geen voorstander van zijn), dat deze zoveel mogelijk vast omlijnd moesten zijn en beperkt zouden moeten blijven.
In deze strijd staan twee groepen lijnrecht tegenover elkaar: FFII, de Foundation for a Free Information Infrastructure, een Europese non-profit organisatie die competitie wil aanmoedigen bij de ontwikkeling van software. Aan de andere kant vindt u EICTA, European Information and Communications Technology Industry Association, dat achter de toekenning van patenten voor software staat. Deze groepering beklemtoont dat de directieve duidelijk patenten uitsluit die gebaseerd zouden zijn op "pure software"; er zouden enkel patenten toegekend worden aan uitvindingen van technische aard.
In dit artikel bij Linux Pipeline vindt u een samenvatting van de standpunten.
http://www.ffii.org/
http://www.eicta.org/Content/Default.asp?
http://www.linuxpipeline.com/news/164901638;jsessionid=GEVRTJPSN3ZSCQSNDBCCKH0CJUMEKJVN

* Nog internet en betaling
In de nasleep van het bericht over de hack bij een betaalverwerkingbedrijf, toch nog even enkele bemerkingen. Eerst en vooral: het bericht van de hack was nog geen dag oud, of slimme phishers maakten er al gebruik van om dit incident aan te grijpen als drogreden om de argeloze internaut on line te lokken naar een frauduleuze site, waar de inloggegevens van de gebruiker ontfutseld werden. (1)
Een tweede bericht gaat over de veiligheid bij internetbankieren. Even duidelijk stellen: on line betalen met een kredietkaart is nog altijd veel minder gevaarlijk dan in een restaurant uw kredietkaart afgeven om een rekening te betalen, waarna de kelner met die kaart achter een gordijntje verdwijnt en hij lustig alle gegevens van uw kaart kan kopiëren. Wat er gebeurd is in de VS, had niet mogen gebeuren - het is echt enkel gebeurd omdat het betaalverwerkend bedrijf een blunder begaan had. Met andere woorden: on line betalen is redelijk veilig.
Een andere vorm van on line betalen, internetbankieren, is trouwens ook onder vuur komen liggen door een recente studie van het bedrijf Comsec Consulting. En ook hier gaat het niet om het feit dat het internet op zich gevaarlijk zou zijn, maar dat de banken onvoldoende maatregelen nemen om die veiligheid te garanderen. Een rapport van dit bedrijf klaagt namelijk aan dat banken, wanneer zij inlog en paswoord voor het internetbankieren aan de gebruiker, dit op een onveilige manier doen; vele banken zouden namelijk slechts één kanaal gebruiken (ofwel telefoon, ofwel post, ofwel e-mail) en de inloggegevens (zowel paswoord als inlogcode bijvoorbeeld) zouden in één keer verzonden gebeuren. Terwijl het veel veiliger is om verschillende kanalen te gebruiken (eentje per post bijvoorbeeld, de andere per telefoon of e-mail), én de zending in verschillende etappes te versturen, om het gevaar van onderscheppen te voorkomen.
Verder klaagt het rapport aan dat sommige banken enkel een inlog en paswoord vereisen, en geen bijkomende identificatiemethode zoals een digipass.
U ziet het dus: internetbankieren zou eigenlijk op zichzelf best als veilig beschouwd mogen worden - het zijn vaak de banken zelf die onvoldoende maatregelen nemen en de gebruiker aan nodeloze risico's blootstellen...
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/eojN0GN8NU0G4U0DT1N0Ef
http://www.comsecglobal.com

* Yahoo sluit chatrooms
Het is een publiek geheim dat er heel wat chatrooms gebruikt worden voor opgewonden praatjes van het lijfelijke genre. Niet alleen sexpraatjes (cybersex) maar ook pornoplaatjes - menige de bezoeker van een chatroom gebruikt een webcam om pornoplaatjes van zichzelf door te sturen bijvoorbeeld.
Het is zelfs zo dat de sexpraatjes via het internet een niet onbelangrijk verkeer vertegenwoordigen. Sommige providers, zoals AOL, zijn er eigenlijk zelfs mee doorgebroken. En de chatrooms van Yahoo lokken elke dag miljoenen gebruikers, al dan niet voor vieze praatjes en plaatjes.
Maar verleden week bracht een Amerikaanse tv-zender een reportage waaruit blijkt dat sommige van die chatrooms, die voor kinderen bedoeld zijn, misbruikt worden door volwassenen. Zij gebruikten webcamera's om onzedelijke voorstellingen door te sturen naar de kinderen, en om kinderen te lokken naar geheime ontmoetingen.
Als gevolg van die reportage hebben de adverteerders hun advertenties bij de Yahoo chatrooms teruggetrokken. Daarop heeft Yahoo besloten de chatrooms te sluiten, althans voorlopig, tot er een systeem uitgewerkt is dat de chatters verplicht om zich netjes te gedragen.
Nu is het enige systeem dat werkt: stricte opvolging door speciaal personeel van Yahoo. Een arbeidsintensieve en dus dure zaak. En daarom valt het te betwijfelen of de chatrooms ooit nog wel open zullen gaan...
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Shutters_User_Chat_Rooms/1119538447

* Hackers voortaan op zoek naar gaten in beveiligingssoftware
Volgens het onderzoeksbedrijf Yankee Group veranderen hackers hun tactiek. Waar zij in het verleden bij hun aanvallen misbruik maakten van beveiligingsfouten in besturingssystemen, vooral dat van Microsoft uiteraard, zijn zij nu op zoek naar gaatjes in software die de pc juist moet beveiligen.
Zo werden er in de laatste maanden producten geviseerd van Symantec, Check Point, F-Secure, McAfee. Er is slechts één geval bekend waarbij het uitbuiten van een zwak punt echt geleid heeft tot de uitbraak van een grote worm, namelijk de Witty Worm, die doorheen de mazen van Internet Security Systems glipte.
http://www.techweb.com/wire/security/164901163

* Mail zonder Sender-ID gaat de junkbak in
Microsoft wil blijkbaar het gebruik van Sender ID verplichten. Vanaf november zal alle mail die binnenkomt op de MSN en Hotmail accounts, en waarvan de afzender geen SenderID gebruikt, automatisch als spam gemerkt worden.
SenderID is een specificatie waarbij de authenticiteit van de mail gecontroleerd wordt, door de geldigheid te verzekeren van de server vanwaar de mail kwam. Bij Sender ID moeten de providers, bedrijven en de houders van internet domeinen een zogenoemde SPF publiceren om hun mailserver te identificeren. Dat is een Sender Policy Framewerk. Momenteel hebben zo'n 1 miljoen domeinen hun SPF bestand gepubliceerd, terwijl er in totaal 71,4 geregistreerde domeinen zijn over de hele wereld.
Volgens sommige experts is Sender ID geen echte industriewijde standaard en heeft het veel tekortkomingen. Er zijn er zelfs die menen dat Microsoft de industrie willens nillens dwingt om deze standaard in te voeren.
Wie het fijne wil weten over Sender ID, moet dit artikel bij CNet maar eens doorworstelen.
http://news.com.com/Microsoft+touts+Sender+ID+to+fight+spam%2C+scams/2100-1029_3-5307339.html?tag=nl
http://www.microsoft.com/mscorp/safety/technologies/senderid/default.mspx




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* DivX 6 met video menu en video tags
Wie heeft er eigenlijk nog dvd nodig, als u zelf uw eigen DivX video's kan maken, compleet met een volledig menusysteem? De meeste toestellen ondersteunen tegenwoordig immers toch ook DivX? En de software DivX wordt steeds beter.
Nu is er DivX 6 uit. Daarbij werden zowel de audio als videokwaliteit verbeterd, evenals de compressie, wat betekent dat u meer content kan proppen op dezelfde ruimte. DivX heeft ook extra tools, waardoor u uw video kan aanpassen, net zoals u zou doen bij een DVD. O.a:
- XSub ondertiteling: u kan videobestanden maken met ondertitels in verschillende talen
- interactieve videomenu's om snel tussen verschillende scenes te navigeren of om extra's te kiezen.
- verschillende audiotracks bij dezelfde video: de gebruiker kiest zelf welke taal hij bijvoorbeeld horen wil
De gebruiker zal blij zijn met dit berichtje, maar hoogstwaarschijnlijk zal er tandengeknars te horen zijn in de Hollywood filmstudio's...
http://news.designtechnica.com/article7671.html
http://www.divx.com/

* Flash geheugen formaten versmelten
Wanneer u in de elektronica-winkel komt, zal het u waarschijnlijk wel duizelen. Flash geheugen kaarten, SD, verschillende grootten: wat te kiezen?
Die verscheidenheid is eigenlijk te verklaren door het feit dat de meeste gadgets vandaag de dag niet langer meer één functie hebben, maar verschillende functies combineren. Met een PDA bijvoorbeeld kan u foto's nemen maar ook naar muziek luisteren. Met een Apple iPod kan u PIM-functies beheren (Personal Information Management), maar ook muziek beluisteren en zelfs foto's bekijken.
Dezelfde veelzijdigheid zet zich ook door bij de mobiele toestellen, en de randapparatuur erbij. En in die lijn valt de aankondiging van Sandisk bijvoorbeeld, dat een nieuw geheugenformaat voorgesteld heeft, Ultra II SD Plus. Deze geheugenkaart, niet groter dan een postzegel, combineert een Secure Digital (SD) kaart met een snelle USB 2.0 flash drive. Eigenlijk twee verschillende soorten flash opslagmedia.
De eerste wordt gebruikt in allerlei soorten mobiele toestellen (mobieltjes, smart phones, MP3 players, digitale camera's enz), terwijl de tweede de de facto standaard geworden is voor de transfer van gegevens tussen pc's.
Bij de flash drive hebt u geen kaartlezer nodig, geen kabels of kaart adapters. Het volstaat om de USB aansluiting te activeren, en de Ultra II SD PLUS in een USB poort te steken. De kaart bevat bovendien een LED lampje dat dapper flikkert wanneer data overgezet wordt.
Zo. Weeral een probleem opgelost. Nu nog het probleem van het gat in de ozon-laag, en de wereld is gered.
http://www.smartphonetoday.com/articles/2005/6/2005-6-16-Flash-Memory-Formats.html

* Microsoft test antivirus en Communicator
Er wordt blijkbaar druk aan de weg getimmerd bij Microsoft. Een nieuwe browser kan er voorlopig nog niet af, maar andere dingetjes wel. Zo kondigde het bedrijf deze week aan dat het testen begint met een bèta-versie van Office Communicator 2005. Dat is een webgebaseerde client die de opvolger moet worden van Windows Messenger.
In Communicator worden real-time communicatie via spraak, video, telefoon en webconferenties met elkaar verweven, en opgenomen in het Office kantoorpakket. (1)
Een tweede product dat in bèta-testing zou gaan is de Windows One Care. Dat is een uitgebreid beveiligingspakket dat Microsoft op de markt wil brengen. Het zal in de achtergrond draaien op de pc, en de gebruiker verwittigen wanneer er updates beschikbaar zijn en wanneer er gevaren dreigen zoals wormen, virussen en spyware. OneCare zou ook automatisch het onderhoud van de pc uitvoeren en backups nemen.
Het is het zoveelste terrein waarop Microsoft een rol wil spelen en de concurrenten buiten spel wil zetten. U kan het vervolg al raden: met een ingebakken antivirus, antispyware, en systeem voor onderhoud al meteen aan boord op de pc, zal de internaut niet geneigd zijn om nog software van derden te gaan zoeken, downloaden en installeren. Krijgen we binnenkort weer het zoveelste proces rond uitbuiting van de monopoliepositie van Microsot?
http://www.betanews.com/article/MS_Readies_WebBased_Communicator/1119381293
http://beta.windowsonecare.com/
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Set_to_Test_Antivirus_Service/1119372402

* Web-spider beloert ruilbeurzen
Het Duitse media-bedrijf Media Control heeft een tool utigebracht waarmee P2P ruilbeurzen in het oog gehouden kunnen worden. Web-Spider is een server, die de zoekopdrachten en de downloads in drie downloadbeursen, eDonkey, eMule en Overnet, uur na uur in het oog hoodt. De downloads kunnen per regio geklasseerd worden.
Nu moet u bij dit bericht niet direct aan iets negatiefs denken, iets dat gebruikt zal worden om nog maar eens de downloaders te vervolgen, maar eerder als iets dat interessante mogelijkheden opent. Eerst en vooral kan men met deze snuffelaar lijstjes opstellen met statistieken; daardoor komen er objectieve gegevens te boven waaruit mag blijken wat er nu echt aan piraterij gebeurt op de ruilbeursen.
Zo werd bijvoorbeeld vastgesteld dat 45% van de ruilmarkt uit muziek bestaat, 17% uit film. De film Star Wars Episode 3 werd bijvoorbeeld al meer dan 9.500 keer gedownload. Tussen haakjes: het is verboden, zo meldt het artikel bij Pressetext, om een bestand naar de ruilbeurs te uploaden, maar het downloaden van een bestand, voor persoonlijk gebruik, is niet verboden.
Een tweede positief gebruik lijkt ons dat, op basis van deze statistieken, er een soort systeem à la Sabam of Buma/Stemra uitgedokterd kan worden. Daarbij zouden de artiesten toch vergoed worden op basis van het aantal keren dat zij hier gedownload worden (waar dat geld vandaan moet komen, dat laten wij even in het midden), en zouden op termijn de P2P ruilsystemen toch nog legaal kunnen worden...
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=050617045
http://www.media-control.de

* Seagate versleutelt de harde schijf
Draagbare pc's, notebooks, worden nogal eens gestolen. Een ware ramp: al uw gegevens kwijt. Een tweede ramp: iemand anders heeft al uw gegevens nu in zijn bezit! Het bedrijf Seagate, bekend voor zijn harde schijven, wil daar iets aan doen.
Het heeft namelijk een beveiligingstechnologie ontwikkeld voor sommige harde schijven, FDE oftewel Hardware-Based Full Disc Encryption. Daarbij worden alle gegevens die op de harde schijf geschreven worden, automatisch versleuteld. Gevolg: wanneer u uw notebook kwijt speelt aan een dief, bent u wel uw gegevens kwijt, maar de dief kan er niets meer mee doen, omdat het volslagen koeterwaals wordt voor hem.
http://news.yahoo.com/s/pcworld/20050621/tc_pcworld/121522;_ylt=AsOmMvgcmsJJrtNkSp2RPd0jtBAF;_ylu=X3oDMTBiMW04NW9mBHNlYwMlJVRPUCUl


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be




Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Geen aprilgrap: een printer cartridge die voortdurend bijgevuld wordt door het Continuous Flow Sysem (CFS)
http://www.atlascopy.com/cfs/
http://www.inksupply.com/cobra.cfm
http://www.i4u.com/article3672.html

*** Update Netscape beëindigt probleem met Internet Explorer
http://www.breekpunt.nl/nieuwsbericht.asp?id=10560

*** Cassettedecks met tapes hebben zo goed als afgedaan
http://www.cdfreaks.com/news/11977
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4099904.stm

*** Google plant concurrent voor PayPal
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=46601

*** Perpendiculaire microdrive met capaciteit van 10GB
http://www.tweakers.net/nieuws/37725

*** Trend Micro biedt drie nieuwe oplossingen in strijd tegen spyware -
Signalering en verwijdering schadelijke spyware en grayware voor bedrijven en consumenten
http://www.trendmicro.be

*** KPN heeft Siemens gekozen als partner voor de ontwikkeling en implementatie van IP-TV. In de loop van dit jaar introduceert KPN de dienst die onder meer video op aanvraag en themakanalen aanbiedt. IP-TV is de werknaam waaronder KPN werkt aan de introductie van digitale televisie over haar ADSL netwerk.
http://www.siemens.com

*** Omzeilen kopieerbeveiliging op CD's eenvoudiger dan gedacht
Makers Sony BMG en SunnComm leveren zelf de handleiding
http://www.breekpunt.nl/nieuwsbericht.asp?id=10564

*** Desktop DDR2 is nog maar op dreef en 3 komt er al aan
Samsung kondigt 2GHz GDDR3-geheugens aan
http://www.dvhardware.net/
http://www.cooltechzone.com/index.php?option=content&task=view&id=1448
http://www.tweakers.net/nieuws/37745

*** Onderhandelingen Blu-ray en HD-DVD definitief mislukt
http://www.tweakers.net/nieuws/37748

*** Coprocessor helpt desktop naar de 50 Gigaflops
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7573
http://www.tomshardware.com/hardnews/20050620_114721.html

*** Think As One en MSN.BE dagen Belgische marketeers uit en lanceren de allereerste "Online Marketing Combat"
http://www.onlinemarketingcombat.be

*** MSN verhoogt nu ook in België de gratis opslagruimte van MSN Hotmail tot 250 MB!
http://www.msn.be

*** Een Nederlander beging met een zoekmachine voor e-mail en internetadressen (Bron: Alain A)
http://www.automatiseringsgids.nl/news/default.asp?nwsId=31960

*** Helaas, kindertjes, zelfs de Kids Channel Nieuwsbrief stopt ermee...
http://www.ikids-channel.net

*** Bij het BIPT worden acht extra mensen aangeworven die zich zullen bezighouden met veiligheid van Belgische internetverbindingen.
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/default.asp?art={1BC37029-4D94-4D39-BF49-EC7CD8D99C3D}


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



* Rick DeAguiar- Leaving
[Easy Listening]Een singer - songwriter die u helpt om te ontspannen na een stresserende dag. Een mooie coole song.
http://music.download.com/rickdeaguiar

* Timeless - House of the Rising Sun
[Easy Listening] Deze artiest brengt oldies in een easy listenign stijl. Naar onze smaak iets teveel muzak.
http://music.download.com/timeless

* Tiki King and the Idol PLeasures - Drundn 1000 times
[Easy Listening] Een lounge kwartet. Een opgewekter ritme, u zou zo op de tafel springen en meedansen.
http://music.download.com/idolpleasures

* Pamela Hart - May I Come In?
[Easy Listening] Een traditionele jazz balad, gebracht met een erg mooie warme stem. Om stil van te worden...
http://music.download.com/pamelahart

* Joy Rushing - My Funny Valentine
[Easy Listening] Een interpretatie van deze mooie lovesong. Gebracht met een omfloerste stem. Wij horen dat wel graag. En u?
http://music.download.com/joyrushing


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Volgens sommige wetenschappers zal de toekomst er net zo uitzien
als het verleden, alleen veel duurder.
John Slade (1937-2000) - Amerikaans auteur




De nieuwe oogst


* Vrijdag animatiedag: Filmklassiekers
Kent u uw klassiekers? Op deze site vindt u filmtrailers van de "grote" films, zoals... Nightmare on Elm Street, Carlito's Way, Apollo 13... Een handig lijstje om mee te nemen als u naar de videotheek trekt!
[Taal: Engels]
http://www.movie-list.com/classics-alpha.shtml

* Zorgloob
De site Zorgloob kan u gerust beschouwen als een "insider" over alles wat Google betreft/ U vindt er een forum, Google GMial uitnodiginen, en natuurlijk allerlei info en handige tips over Google.
Wist u trouwens dat Google wel heel vooruitziend is? De zoekmachine heeft namelijk gezorgd dat wij ons nooit kunnen missen met het aantal oo'tjes in de naam. Alle domeinnamen van Gogle.com (met 1 o) tot Goooooooooooooooooooooooooooooooooooo.com (met 36 o's) blijken namelijk allemaal geregistreerd te zijn! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.zorgloob.com/2005/06/gooooooooooooooooooogle.asp
http://www.zorgloob.com

* Yotophoto
Op zoek naar afbeeldingen en foto's die u gratis mag gebruiken? Hier is een zoekmachine die u de weg wijst. Ook ons Belgenlandje wordt niet vergeten: een zoektocht naar Antwerp leverde 12 foto's op, naar Bruxelles 16 en naar Manneken Pis 3. U kan al beginnen aan een geïllustreerd artikel over La Belgique!
[Taal: Engels]
http://yotophoto.com/

* MythTV
Deze site is een mooi voorbeeld van wat er kan gebeuren als u niet tevreden bent met wat er bestaat, en zelf dan maar besluit iets beters te maken. Het gaat om een kabeldoosje om tv te ontvangen. Geen TivoPlayer, dit ding is veel uitgebreider: het bevat een ingebouwde webbrowser, een mailclient, en enkele spelletjes. U moet wel over een TV-kaart beschikken. Voor de doe het zelvers.
[Taal: Engels]
http://www.mythtv.org/index.php

* Citaten
Dankzij medewerkers Sjeef en Wim W kunnen wij achteraan onze nieuwsbrief erg leuke citaten vermelden. Maar wat moet u doen als u zelf niet over een Sjeef of Wim beschikt? Deze site kan helpen. U vindt er citaten (quotations), in het Engels weliswaar, gerangschikt op auteur of thema.
[Taal: Engels]
http://www.quotationsbook.com/

* Alternatieven voor AdSense
U bent op zoek naar advertenties voor uw website, maar aarzelt om AdSense van Google te gebruiken? In deze weblog vindt u links naar alternatieven. Hopelijk brengen zij u veel geluk!
[Taal: Engels]
http://timyang.com/comments.php?id=755_0_1_0_C
http://www.threadwatch.org/node/2854

* The Tofu Hut
Nieuwe woordjes leren dus: dit is de site van een audioblogger. En een audioblogger (of muziekblogger of MP3blogger) is iemand die interessante, of niet meer in de handel verkrijgtbare, zeldzame of op de een of andere manier interessante muziek aanbiedt aan mensen, zonder daar geld voor te vragen. Gewoon: uit liefde voor de muziek, of om de artiest te promoten die anders nooit populair zou worden.
En om even duidelijk te zijn: deze site gaat NIET over piraterij, u vindt er geen links naar volledige albums, of een lijstje van pure links. ALles is netjes gedocumenteerd.
Als u het ons vraagt is deze site een echt paradijs voor de muziekliefhebber!
[Taal: Engels]
http://tofuhut.blogspot.com/2005/05/even-when-you-dont-find-music-here-you.html

* Kleurtjes kiezen
Bij het ontwerp van een webpagina is de keuze van de kleuren erg belangrijk. Zij kunnen een pagina maken of breken. Maar welke kleuren te kiezen? Wat past bijeen? Geloof mij, om zoiets uit te testen, bent u uren bezig.
Gelukkig kan u te rade gaan bij deze pagina, waar u kleurenschema's vindt van bij elkaar passende tonen. Zo, nu kan u weer aan de slag!
[Taal: Engels]
http://www.returnofdesign.com/colors/

* CSS formulier
Blijkbaar is het niet zo simpel te combineren, CSS en een formulier. Maar deze internaut heeft er een levenswerk van gemaakt om een formulier te maken met behulp van CSS, dat er goed uitziet zowel in IE6, Firefox, Opera, als in de Safari browser van Mac.
U kan het script gratis kopiëren onderaan de pagina.
[Taal: Engels]
http://dev.jeffhowden.com/css_forms/

* CSS organisatie
En nu we toch bezig zijn over CSS: deze site heeft het over hoe u CSS bestanden handig kan indelen, zodat u snel kan terugvinden waar u een bepaalde stijl gedefinieerd heeft.
[Taal: Engels]
http://www.stopdesign.com/log/2005/05/03/css-tip-flags.html

* Acroniemen
Een site die u moet helpen om te weten te komen wat er achter de afkortingen staan zoals ADSL, IP, HR, enz. Maar vooraleer u die zaken kan vinden, moet u eerst de site zelf nog wet helpen om die acroniemen in te vullen, en blijkbaar is er nog werk voor de boeg: er zijn slechts 128 Engelse acroniemen aanwezig, en geen enkele Nederlandstalige!
[Taal: Engels]
http://www.acronyma.com

* Draadloze netwerken
Met dit mooie zalige weer zal u ongetwijfeld wel de lust bekropen zijn om met uw computertje in de tuin gaan zitten, zeker en vast in het laat van de avond, wanneer het zo lekker buiten is. Een draadloos netwerk is dus aangewezen. Maar hoe gaat u te werk? Deze twee sites kunnen helpen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.wown.com/j_helmig/wlan.htm
http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/Wireless_Networking/

* Vrijdag animatiedag : Adrian Bischoff (Flash)
Adrian Bischoff is een Duitse fotograaf die een deel van zijn werk voorstelt in een knappe grafische Flash-website. Niet alleen de website mag er wezen ook de foto’s zijn knappe staaltjes van zijn kunnen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.adrianbischoff.de/

* Vrijdag animatiedag : Tennis game
Waan u een echte tennisster op een Wimbledon tennisveld. In dit (Flash-)spel kan u immers een tennismatch spelen tegen de computer.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.wimbledonmovie.com/game/tennis.swf

* Vrijdag animatiedag : Belgium Digital
Belgium Digital heeft zopas zijn website in een nieuw fris kleedje gestoken. Het druk bezochte BD-forum was al zeer populair maar nu is het ook de bedoeling om op de website aandacht te besteden aan nieuwsberichten en besprekingen ivm digitale fotografie. Daarnaast worden wekelijks de opvallendste foto's van het forum samengebracht in een heuse "Hall of Fame"' en maandelijks is er een foto-challenge waarin u zich kan meten met andere amateur-fotografen.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.belgiumdigital.com

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Kinderlines
Een site voor de jongste lezers met spelletjes, verhaaltjes, kleurplaten en nog veel meer.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.kinderlines.nl/

* Bekende personen op het net – Hun officiële sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/celeb.htm) [Filover]

- Karen-Lisa Borders
Officiële site van dit fitness-model dat in 2004 nog op het podium stond van de miss Bikini America verkiezing.
http://www.karenlisaborders.com

- Marc Jourdan
Officiële website van dit mannelijk fotomodel.
http://www.marcjourdan.com/

- Lady Angellyca
Officiële site van dit gothisch fotomodel.
http://www.ladyangellyca.com/

- Kimberley Sarah
Officiële site van dit fotomodel dat reeds te bewonderen was in Maxim, FHM, ... Site niet altijd bereikbaar wegens beperkte traffiek.
http://www.modelkimberlysarah.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be



Bij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Internetgegevens één jaar bewaren
- Megapixels zeggen niet altijd alles
- Draadloos netwerk gstvrij voor buren
- Eerste camcorder met harde schijf
- Ouderen klikken eerder op reclame
- Hacker van leger-computers gepakt
- De concurrenten van Beau bij triple play
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Xdrum XD 405
- Monster Hunter (review)
- Kopen via internet: geschillen
- Spamfilter voor Outlook
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- 58 cm lcd-tv met pc-ingang
- Geef kleur aan je emoties met nieuwe gsm van Panasonic.
- Ricoh GelSprinter: concurrent voor laser- en inkjetprinters.
- Creative Zen Nano Plus in tien kleurtjes.
- ASUS presenteert P5LD2 Deluxe moederbord.
- U.S. Robotics verhoogt bereik en kwaliteit van draadloos internet thuis.
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Dexia tekent "Branch of Tomorrow"-contract met HP
- Vijftien nieuwe contracten bij bSeen
- De laatste geheimen van Intel
- Apple in de top-10
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- These Days als enige Belgische interactieve agentschap weerhouden op de shortlist van Cannes
- Duval ontwikkelt ludieke festivalcampagne voor Axion
- Kastelenwebstek voor evenementorganisatoren
- iDTV congres in Kinepolis
- RTL tekent voor Belgacom TV, VTM blijft aan de zijlijn
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Humor: Hoe soldaten zich amuseren
- Muziek: Que Viva la Vida - Belle Perez
- Humor: Levensecht Zombie Game
- Film & TV: Batman begins
- Humor: De hamburger van Paris Hilton
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Microsoft wil koppositie smartphonemarkt veroveren
- Seks met minderjarigen reden sluiting Yahoo-chatrooms
- Phishingmail aast op klanten ABN Amro
- Internet Archive uitgebreid met een petabyte aan opslag
- Weinig belangstelling voor Windows XP N
http://www.tweakers.net


Wikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

De laatste twee weken zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

* Meest voorkomende vorm van kaalheid - http://nl.wikipedia.org/wiki/Alopecia_androgenetica
* Tandwalvissen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Odontoceti
* Markeerpotlood - http://nl.wikipedia.org/wiki/Markeerpotlood
* Kleurpotlood - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurpotlood
* Een van de grootste filmregisseurs van de VS - http://nl.wikipedia.org/wiki/Frank_Capra
* Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - http://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijk_Museum_voor_Midden-Afrika
* Toetsinstrument dat hoort tot de idiofonen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Celesta
* Vleermuis - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mehely%27s_hoefijzerneus
* Het Zuid-Amerikaaanse voetbalkampioenschap voor landenteams - http://nl.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%E9rica
* Vliegtuigbouwer uit de beginjaren van de Nederlandse luchtvaart - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Vliegtuig_Industrie

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

Verdere bijzonderheden gerelateerd aan Nederlandstalige wikimedia:

Er wordt een bescheiden begin gemaakt met de Nederlandstalige Wikitravel, gratis reisgidsen - http://wikitravel.org/en/Wikitravel:Dutch_Wikitravel_Expedition

De Engelstalige wikitravel heeft overigens al veel lemma's - http://wikitravel.org/en/Main_Page

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Welke browser te kiezen?
Wij vroegen aan onze lezers welke browser zij verkozen, en waarom. In de volgende dagen brengen wij hen reacties, zonder meer. Daarna volgt een reeks tips, gestructureerd naar onderwerp. Wij danken o.a. de volgende lezers voro hun bijdrage: Gert-Jan Lassooy, Bas, C. Quant, Peter van Velthoven, Werner, Humbird, Kevin Deschryver, Jos van Wijk
Vandaag: Gert-Jan Lassooy.
Hallo Hilde (en de rest van de crew)
Ik wilde graag even reageren op jullie vraag over Firefox. Maar voor ik dat doe wil ik jullie even complimenten maken met je fijne e-zine. Ik lees het al jaren met veel plezier. Ga vooral zo door.
Sinds een (half?) jaar of zo gebruik ik Firefox. Ik heb het geinstalleerd omdat ik nieuwsgierig was. Bevalt tot nu toe goed. Is stabiel en weinig pop-ups. Maar dat laatste kan ook komen doordat IE nog de dominante browser is en er weinig pop-ups speciaal voor Ff geschreven zijn.
Wat mij het beste bevalt, waarschijnlijk gelijk veel anderen is het tabbed browsen. Erg handig als je een artikel met links leest. Ikzelf zit ook veel op Ebay (bv modeltreinen) en wanneer ik een interessant object zie, laad ik het in een nieuwe tab. Kun je lijst doorlopen en daarna naar de geselecteerde items in aparte tabs kijken.
Verder vind ik het heel handig dat je met Ctrl+ de lettergrootte kunt vergroten en met Ctr- deze weer kunt verkleinen. De site van het AD is bijvoorbeeld voorzien van een erg klein lettertype. Schakelen gaat daardoor gemakkelijk.
Tot slot vind ik het auto-updaten een erg handige feature. Dit wordt zowel voor Ff als de extensies gebruikt.
Verder vind ik het downloaden van extensies een uitkomst. Ikzelf maak gebruik van bijvoorbeeld scrapbook (zeg maar plakboek) hiermee kun je off-line pagina's bewaren. Ook bevat dit een beperkte edit functie. Veelal edit ik een pagina (lees haal er banners uit) en sla het dan op als pdf in gekuiste vorm. Ik lees bijvoorbeeld veel over geschiedenis en vind het fijn om een en ander te bewaren.
Zo maak ik ook gebruik van een extensie die heet linky, waarmee je automatisch alle links of afbeeldingen kunt openen in aparte tabs. Kan heel handig zijn.
Wat soms wel lastig is dat niet alle websites goed reageren op Firefox, zeker met plugins wil je nog wel eens niet verder komen dan het beginscherm.
Ook heb ik nog niet echt de moeite genomen om te kijken naar waar en hoe de bookmarks opgeslagen worden en of je dit kan veranderen. Ik hang zoiets graag onder mijn data-directory. Scheelt een boel verzamelwerk bij crashes en herformattering van de hard disk. Misschien hebben jullie hieromtrent reacties van andere gebruikers gekregen.
Al met al ben ik zeer tevreden over Firefox en adviseer ik ook aan vrienden en bekenden om het te installeren.
Waar ik zelf erg nieuwsgierig naar ben zijn de gebruiksmogelijkheden en opties van de bijbehorende email-client. Is het tijd om over te schakelen? Wellicht voor een volgende onderwerp?
Met hartelijke groet,
Gert-Jan Lassooy

* Welke browser te kiezen?
Wij vroegen aan onze lezers welke browser zij verkozen, en waarom. In de volgende dagen brengen wij hen reacties, zonder meer. Daarna volgt een reeks tips, gestructureerd naar onderwerp. Wij danken o.a. de volgende lezers voro hun bijdrage: Gert-Jan Lassooy, Bas, C. Quant, Peter van Velthoven, Werner, Humbird, Kevin Deschryver, Jos van Wijk
Vandaag: Bas (bee.veer@gmail.com)
Hoi,
Mijn favoriete browser is Opera 8, en ik heb er ook nog wel wat tips voor ;)
- Mouse Gestures: Met een aantal vaste muisbewegingen worden acties uitgevoerd. Hierover staat in de handleiding een overzicht + extra informatie:
http://help.opera.com/Windows/8.0/en/mouse.html
- Booksmarks vanuit adresbalk: Klik op de adresbalk, en er verschijnt een extra balk, met navigatieknoppen voor de homepage en favorieten
- Panels. Helemaal links zit een bijna onzichtbare balk, die donkerblauw wordt als je er met de muis overheen gaat. Even klikken, en daar zijn panels. Hiervoor zijn heel veel add-ons beschikbaar: http://my.opera.com/community/customize/panel/
- De menubalk indelen zoals jij wil: vele setups zijn al gemaakt door fans: http://my.opera.com/community/customize/setups/
- Standaard Opera Look zat? Kijk op MyOpera voor skins: http://my.opera.com/community/customize/skins/index.pl?show=new
En de MyOpera forums hebben ook een Nederlands forum, waar dingen besproken worden: http://my.opera.com/forums/forumdisplay.php?forumid=72
Dankzij al deze zaken, komt IE er bij mij niet meer in.
Groeten, Bas

* Welke browser te kiezen?
Wij vroegen aan onze lezers welke browser zij verkozen, en waarom. In de volgende dagen brengen wij hun reacties, zonder meer. Daarna volgt een reeks tips, gestructureerd naar onderwerp. Wij danken o.a. de volgende lezers voor hun bijdrage: Gert-Jan Lassooy, Bas, C. Quant, Peter van Velthoven, Werner, Humbird, Kevin Deschryver, Jos van Wijk
Vandaag C. Quant (c.quant@scarlet.be)
Hallo,
Ik ben sinds enkele tijd overgeschakeld op Firefox en Thunderbird en ben daar zeer tevreden over. Vooral de filters in Thunderbird werken zeer goed.
Eén ding krijg ik echter niet gedaan, dat is jullie netties lezen als RSS, ik krijg steeds de melding:
"Dit XML-bestand lijkt met geen enkele stijlinformatie geassocieerd te zijn. De documentboom wordt hieronder getoond.".
Dan krijg ik het document te zien als gewone tekst.
Dit zal wel ergens aan mijn instellingen of readers liggen denk ik, want met IE6 werkt het ook niet.
Andere RSS feeds werken goed.
Anders niets dan lof voor jullie site en nieuwsbrief, het is het enige dat ik van A tot Z lees.
Doe zo voort
groetjes

* Welke browser te kiezen?
Wij vroegen aan onze lezers welke browser zij verkozen, en waarom. In de volgende dagen brengen wij hun reacties, zonder meer. Daarna volgt een reeks tips, gestructureerd naar onderwerp. Wij danken o.a. de volgende lezers voor hun bijdrage: Gert-Jan Lassooy, Bas, C. Quant, Peter van Velthoven, Werner, Humbird, Kevin Deschryver, Jos van Wijk
vandaag: johan.desender@pandora.be
Hoi,
ik ben regelmatige gebruiker van Firefox.
Er is echter nog één reden om NIET helemaal over te stappen:
ik krijg in Firefox geen Rich-Text-editor-werkbalk te zien als ik mail met Hotmail.
Weten jullie soms raad???
met dank

Trouwe lezer Alain heeft al een antwoord:
Ik weet inderdaad raad. Firefox ondersteunt niet de Rich Text-werkbalk omdat dit een ActiveX-programma'tje (soort vereenvoudigd Windows programmatje) is dat rechtstreeks vanuit het Windows besturingssysteem wordt opgeroepen. Een Firefox-browser of een Macintosh zal dus die werkbalk nooit kunnen laten zien. Er is wel een programma'tje waarmee je ActiveX-ondersteuning voor Firefox kan toevoegen, maar deze zou ik zeker niet aanraden. ActiveX-programma'tjes zijn een enorm veiligheidsrisico.
Kortom raad ik je af om die RTF-werkbalk te gebruiken indien je Firefox hebt. Bovendien vergeet je nog één probleem en dat is dat er nog steeds mensen zijn die geen HTML of RTF e-mail kunnen lezen. Voornamelijk bij bedrijven is dit het geval. Ik heb IT-opdrachten gedaan voor enkele grote bedrijven en men beschouwt HTML-mail en RTF-mail als een veiligheidsrisico.
Hopelijk heb ik je hiermee geholpen.
Vriendelijke groeten,
Alain Narinx

* Welke browser te kiezen?
Wij vroegen aan onze lezers welke browser zij verkozen, en waarom. In de volgende dagen brengen wij hun reacties, zonder meer. Daarna volgt een reeks tips, gestructureerd naar onderwerp. Wij danken o.a. de volgende lezers voor hun bijdrage: Gert-Jan Lassooy, Bas, C. Quant, Peter van Velthoven, Werner, Humbird, Kevin Deschryver, Jos van Wijk
Vandaag: Peter van Velthoven. (PvanVelthoven@Worldmail.nl)
Hallo daar,
Als antwoord op jullie dringende vraag: ik gebruik al heel lang, en naar volle tevredenheid, Maxthon (momenteel versie 1.3.1 build 20).
Goed aan te passen, tabs werken prima, veel plugins verkrijgbaar in alle smaken en "gemakkelijk" omdat hij (zij ?) de IE-kernel gebruikt. Daar het een relatief kleine speler op de markt is, zijn er weinig kwaadwillenden die producten ontwikkelen om Maxthon dwars te zitten.
Kortom, ik ben erg enthousiast over dit programma
http://www.maxthon.com/
Groet,



Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes



En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html






Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* Powerbullet
Een klein, eenvoudig, handzaam en vooral gratis progje om presentaties in het Flash formaat te maken. Een kind kan de was doen! (Bron: Wim W)
http://powerbullet.com/

* Chicken Village
Gratis probeerversie
Opgelet! De kippen veroveren de aarde! Grijp uw wapens en hou ze tegen. Een driedimensionaal arcade schietspelletje met een erg leuke grafische omgeving.
http://www.fileoftheday.com/download/ChickenVillageSetup.exe

* MediaInfo 0.6
Win98/NT/2000/ME/XP - 1,1 MB - freeware
Een gratis progje dat info over uw audio en videobestanden brengt.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13014029.html

* TagScanner
Win98/ME/NT/2000/XP - 1 MB - freeware
Een freeware progje waarmee u snel uw MP3 en Ogg/Vobis bestanden kan hernoemen.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13010651.html

* myDesktop Online
Win98/ME/2000/XP - 400k - freeware (.NET vereist)
Het kan soms handig zijn als u een afbeelding kan maken van uw scherm, om dat te gebruiken om een probleem aan te tonen, of in een blog of website. U kan natuurlijk aan de slag gaan met de PrintScreen toets en daarna het beeld inlassen in uw grafische software. Maar het kan simpeler, met dit progje. U kan uw desktop vastleggen en die afbeelding naar een FTP server van uw keuze doorsturen.
http://www.chriskarcher.net/index.php?link=projects&project=mydesktop

* GEOM
Win98/2000/ME/XP - 4,4 MB demo
Een vrolijk puzzelspel, waarbij u geometrische vormen correct moet sorteren
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_15730295.html

* XnView: nieuwe versie
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 6,9 MB - freeware
Een van de betere programma's om afbeeldingen te bewerken en te beheren. Het ondersteunt meer dan 400 grafische formaten. (Bron: Wim W)
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=46623

* Copernic zoeker
Win98/ME/NT/2000/XP - 2,7 MB - freeware
Deze zoeker helpt u om snel bestanden te vinden op uw eigen harde schijf. Het maakt daarvoor een index van alle bestanden op uw schijf, die regelmatig geüpdated wordt. (Bron: Wim W)
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=46604&mxp=28

* Vrijdag Macdag: E2Sync
Mac OS X - 357k - shareware $39
Een progje dat de integratie bij de Mac van e-mail, contacten, notas, taken en kalender, nu ook doortrekt naar mobiele telefoon, iPod of PDA
http://www.download.com/E2Sync-PE/3000-2274_4-10375785.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag: The Ring Two Screensaver
Mac OS X - 1?69 MB - freeware
Een screensaver gebaseerd op de nieuwe triller met Naomi Watts.
http://www.download.com/The-Ring-Two-Screensaver/3000-2268_4-10376571.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Eerst en vooral: een tip van lezer Koen Moreels:
<<<
Hallo,
allereerst toch een oprecht bedankje voor jullie echt wel waardevolle nieuwsbrief.
Ik ben sinds enkele maanden 'abonnee' en ik kijk er elke dag naar uit !! Blijven voortdoen zou ik zo zeggen :
misschien daarom een kleine bijdrage :
ik ben momenteel echt wel in de wolken van SERIF-software. Dit is heel stabiele software uit de grafische en vormgeving wereld.
Het bijzondere aan deze firma is dat ze bij elke nieuwe release, de oude software 'gratis' ter beschikking stelt.
En voor mijn (voorlopig) huis-tuin-keuken gebruik zijn dat heel bruikbare pakketjes met tal van werkbare tooltjes. Misschien niet met de nieuwste snufjes (bvb schrijven naar PDF ontbreekt in het DTP-pakket) maar met wat andere freeware heb ik een heuse suite op mijn home-PC.
Ik heb het eerder toevallig ontdekt omdat ik voor de firma een aankoop van een DTP-packet aan het overwegen was en dus wat info op het net zocht.
Mvg,
Koen Moreels
>>>
Bedankt voor de tip, Koen!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
En ook lezer Loek heeft een tip, vanuit het verre Curacao!
<<<
Dag Hilde,
Voor tests van nieuwe camera's gebruik ik al lang de
volgende uitstekende site:
http://www.megapixel.net/
Groeten vanuit Curacao (volgende maand onder meer even
op vakantie in Vlaanderen),
Loek Heijst
>>>
Bedankt, keep it cool :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~




NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.



Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische Lotto



De nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Journalistiek bestaat er grotendeels uit om te zeggen: "Lord Jones is Dood"
tegen mensen die niet eens wisten dat Lord Jones leefde.
G.K. Chesterton (1874-1936), Engels auteur