Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.617
(4.062 wekelijkse,
565 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 16/6/2005 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 403 van 11/6/2005




Gegroet lezers,

Wij ontvingen veel reacties op onze oproep om ons uw wedervaren te vertellen met uw browser: bent u overgeschakeld, of hebt u nog altijd IE? En wat vindt u zo leuk aan uw browser? Wij verwerken deze mailtjes nu en hopen binnenkort een dossier te kunnen brengen met leuke tips over het gebruik de browser. Onze hartelijke dank aan alle lezers die reageerden!

Verder deze week enkele artikeltjes over Podcasting - het downloaden van radiouitzendingen of interviews, gesprekken, enz, om die over te zetten naar de draagbare speler. Het is een leuke nieuwigheid die mogelijk werd dank zij het internet. Probeert u het ook maar eens uit!

Wij wensen u in elk geval veel leesplezier met deze editie. Bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)




Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



* Google test nieuwe manier van indexeren uit
Sinds haar ontstaan heeft de zoekmachine Google getracht een beetje orde te scheppen in de miljarden webdocumenten die er op het internet zijn en maakte daarbij gebruik van geavanceerde technologie die het bedrijf zelf ontworpen heeft. Maar nu is Google aan het experimenteren met een nieuw concept om haar zoekrobotten te verbeteren: zij vragen de webmaster om hulp. Het programma, Google Sitemaps (1), kan wel eens de manier waarop het internet geïndexeerd wordt, revolutionair veranderen.
Volgens dit artikel bij BetaNews (2) werkt het systeem als volgt: Sitemaps zal de webcrawlers van Google enkel naar content uitsturen die gewijzigd of toegevoegd werd, zodat de spiders niet de hele site meer moeten doorzoeken. De Sitemap bestanden zijn gebaseerd op XML en bevatten een aantal parameters die helpen bij het zoekindexatie proces.
Volgens het hoofd van de Google ingenieurs, Shiva Shivakumar zal het project "ofwel volkomen mislukken, of zodanig lukken dat het onze stoutste dromen overtreft en een beter internet zal maken, zowel voor de webmaster als de internauten." Leest u zelf zijn weblog (3)
Om die Sitemap bestanden aan te maken, heeft Google een open broncode generator (4) ontwikkeld die op webservers draait. De sitemaps worden dan aangeboden bij Google. Hoe - alleen maar bij Google, vraagt u? Wordt het internet dan een Google-only zaak? Neen, gelukkig niet. Het project is ontwikkeld onder een bepaalde soort licentie, "Attribution/Share Alike Creative commons" (5)geheten, zodat de andere zoekmachines zoals Yahoo en MSN dezelfde functies eveneens kunnen toepassen. Nu nog Microsoft overtuigen (en de makers van Apache webservers) om eveneens ondersteuning in te bouwen voor Sitemap...
https://www.google.com/webmasters/sitemaps
http://www.betanews.com/article/Google_Testing_New_Indexing_Approach/1117814082
http://googleblog.blogspot.com/
https://www.google.com/webmasters/sitemaps/docs/en/sitemap-generator.html
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

* Alternatief museumbezoek
Wanneer u een museum bezoekt, kan u meestal een klein toestelletje huren, een Walkman-achtig ding, waarin de stem van een gids u commentaar geeft bij de dingen die u op uw rondgang te zien krijgt. U moet dan wel extra betalen om zo'n toestel te huren en de uitleg die u krijgt is vaak erg, erg saai.
Maar stel u de volgende situatie voor: u wandelt in het MOMA, Museum of Modern Art in New York en staat voor een schilderij van Jackson Pollok. Uit uw audiotoestel klinkt een erg zwoele mannenstem, die zegt "Laat ons het nu eens op seksueel vlak hebben over dit schilderij", waarna zich een hele conversatie ontspint die meer weg heeft van MTV dan een les kunstgeschiedenis. Leuk, niet?
Het gaat om podcasts, audio-uitzendingen die gratis van het internet gedownload kunnen worden en afgespeeld worden op het eigen MP3-playertje. Steeds meer amateurs maken "sound seeing" podcasts: zij vertellen in eigen woorden wat zij beleefden tijdens hun reis, bij hun bezoek aan een stad. U kan deze uitzending dan downloaden en hun trip herbeleven wanneer ook u die stad bezoekt.
Zo is er ook een heel project ontstaan rond podcasts die, weliswaar op oneerbiedige manier, maar toch erg interessante alternatieve gidsen bevatten voor een bezoekje aan het museum.
In dit artikel van The New York Times vindt u links naar sites waar u zo'n alternatieve museumgids kan downloaden.
http://www.nytimes.com/2005/05/28/arts/design/28podc.html?ex=1274932800&en=db1c6d7073dcc036&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss

* Strijd om het hart van het Internet
Er wordt niet veel ruchtbaarheid aan gegeven, maar er is een heuse strijd aan de gang rond het hart van het internet. De VN en de ITU (International Communications Union) willen de controle over de domeinnamen, over DNS en de IP adressen uit de handen wrikken van ICANN.
De reden? ICANN is een non-profit organisatie uit Californië. En dat legt als het ware de controle over het wereldwijde internet bij de VS. Bovendien is ICANN een privé-organisatie die geen verantwoording verschuldigd is aan niemand.
Maar nu is het wel zo dat ICANN, alhoewel in de VS gestationeerd, een internationale organisatie is, met 15 directieleden, waarvan slechts 3 Amerikanen. Bovendien is ICANN iets dat al jarenlang werkt en het valt nog af te wachten hoe de groepering zou werken die de VN in de plaats van het ICANN wil installeren. Waarnemers vrezen voor een Balkanisatie van de controle over het internet en dat zou de economie (en de vrijheid van meningsuiting!) zwaar kunnen beschadigen.
Een erg interessant en verhelderend artikel over dit probleem kan u lezen bij ZDNet.
http://news.zdnet.com/2100-9588_22-5730589.html?tag=zdfd.newsfeed

* Meer laptops dan desktops
Het tijdperk van het mobiele computeren is aangebroken. En een teken hiervan is het feit dat in de VS voor de eerste keer er meer notebooks verkocht zijn dan desktops.
De reden? De prijs is gedaald, de kwaliteit is gestegen. Ter vergelijking: de prijs van notebooks is in het afgelopen jaar met 17% gezakt, terwijl de prijs van desktops slechts met 4% daalde.
En wat verbeterde kwaliteit betreft bij de notebooks, gaat het vooral om langer levende batterijen, de aanwezigheid van cd-branders en de mogelijkheid om draadloos verbinding te leggen. 95% van de notebooks bevat trouwens draadloze aansluitingen, waar dat een jaar geleden slechts 80% was.
http://www.usatoday.com/tech/news/2005-06-06-laptops-outsell_x.htm

* Super worm op komst?
Siddert ende beeft! Er hangen u (en het hele internet) donkere wolken boven het hoofd, kommer ende kwel zullen uw deel zijn. En dat komt niet uit onze glazen bol, maar uit een berichtje dat wij vonden bij TechWeb.
Daarin lezen we dat er steeds meer bewijs is dat een groep erg sluwe hackers momenteel werkt aan een erg vernietigende superworm. Die zou zo verwoestend zijn dat hij zich voor eeuwig en altijd van pc tot pc zou blijven verspreiden, of totdat er geen slachtoffers meer overblijven om te besmetten. Geen mooi vooruitzicht, niet?
In elk geval: de waarnemers die tot de conclusie kwamen dat er zo'n dreiging boven ons hoofd hangt, baseren zich op de reeks Mytob wormen die afgelopen week losgelaten werden. Wat de waarnemers vooral zorgen maakt, is dat elke nieuwe versie een nummer draagt, net zoals een "echt" programma: versie 1.0, 2.0 enz. De makers van de wormen proberen verschillende zaken uit, zo lijkt het. En zij volgen daarbij een zorgvuldige strategie die erop gericht lijkt om de beste code te vinden die gebruikt kan worden voor de superworm.
Zo. Gaat u nu maar netjes slapen. Maakt u zich vooral geen zorgen...
http://www.techweb.com/wire/security/164300245

* Groep probeert spyware te definiëren
U hebt het al eerder gehoord, het is niet simpel om de strijd aan te binden tegen spyware. Gewoon al door het feit dat de term "spyware" zo moeilijk te definiëren is.
Er is eerst al de vage scheidslijn tussen spyware en adware. Bij adware krijgt u gratis software, maar moet u in ruil advertenties slikken. Om die advertenties zo doelgericht mogelijk te maken, wordt uw surfgedrag bekeken. Dus dat zou u reeds als spionage kunnen beschouwen - ware het niet dat u, in principe, bij adware bewust gekozen hebt voor deze advertenties. De makers van adware beweren dan ook dat hun software een gewoon legitiem marketing tool is.
De gebruiker is er dus alleen maar gebaat bij wanneer er een duidelijke definitie komt van wat spyware is en wat niet. En dan maar meteen een definitie van wat mag en niet mag, alstublieft? En als het even kan, ook nog een wet die hetgeen niet toelaatbaar is, ook strafbaar stelt bij wet?
Leest u ook dit verhelderende artikel bij CNet over deze moeilijke scheidslijn tussen adware, spyware en "gewone" software.
http://news.com.com/Group+revives+effort+to+define+spyware/2100-7348_3-5730290.html?tag=nefd.lede

* iTunes meer in trek dan P2P
Is het dan toch waar dat de mensen best bereid zijn om te betalen voor muziek, als het maar niet teveel is? En dat P2P lang niet zo populair zou zijn bij de internauten als de muziek betaalbaarder zou zijn voor ieders beurs?
Deze studie van het onderzoeksbureau NPD Group lijkt er toch op te wijzen. Volgens de studie zou iTunes van Apple namelijk populairder zijn dan sommige P2P netwerken. Het is nek-aan-nek met LimeWire, maar streeft andere diensten zoals Kazaa en iMesh voorbij.
Nog volgens de studie zijn het de dertigers die het netjes en legaal willen doen - de jongere mensen (die ook niet over zoveel geld beschikken) maken eerder gebruik van P2P diensten.
Ook Napster en RealPlayer komen voor in de top 10 van de meest gebruikte muziekdiensten. Met andere woorden: digitale downloadwinkels zijn een economisch leefbaar alternatief geworden voor illegaal muziek ruilen en de gebruikers keren zich stilaan af van P2P.
http://www.betanews.com/article/Study_iTunes_More_Popular_than_P2P/1118158804

* Phishers rukken op
Wij hebben het al verschillende keren gehad over "phishing", een praktijk waarbij u in de waan gebracht wordt dat u zich op een legitieme site bevindt, terwijl u in werkelijkheid op een kunstig nagemaakte site zit en een fraudeur gaat lopen met alle gegevens die u daar invult.
En wij kunnen u geen goed nieuws brengen: Phishing blijft maar toenemen. Steeds meer verschillende "merken" werden nagemaakt, of het nu gaat om banken of zelfs providers. En de fraudeurs worden steeds slimmer: er zijn verschillende gevallen bekend waarbij zij de nagemaakte website gewoon hosten op de servers van de legitieme website, na die binnengedrongen te zijn uiteraard. (1)
Deze week werd trouwens bekend dat voor het eerst ook een Belgische bank, Citibank, het slachtoffer geworden is van deze praktijken. Meerdere klanten zijn 3.000 tot 5.000 euro verloren door phishing (2)
En dat het niet alleen gaat om banken, bewijst het 3de berichtje: phishers hebben nu ook hun geluk geprobeerd met de leden van de Hilton-hotelketen. Die kregen een mailtje waarin zij gevraagd werden om hun gegevens opnieuw te laten registreren. Waarnemers verwachten dat de phishers hun actieterrein in de toekomst nog zullen uitreiden, naar bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen, autoverhuurbedrijven en andere commerciële ondernemingen.(3)
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2137534/april-phishing-figures-show-79
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Personal_Computing/20050606014
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Personal_Computing/20050606011

* Nog een gratis accountje hebben?
Het is gek. Webruimte om e-mail te stockeren lijkt niets meer te kosten. Om een webpagina te hosten daarentegen...
Feit is dat nu ook America Online een dienst voor webmail aanbiedt, waar u maar liefst 2 giga webruimte krijgt. Bovendien is er een gratis bescherming voorzien tegen virussen en spam.
Met deze webmail gaat AOL de concurrentie aan met Google, dat 2,3 giga ruimte biedt. Bij Yahoo kan u een mailaccount krijgen met 1 giga ruimte en bij Hotmail van Microsoft eentje met 250 mega ruimte.
Zeg nu zelf: u wordt toch echt wel in de watten gelegd, niet?
http://www.msnbc.msn.com/id/8120539/

* Symantec procedeert over Adware
U hebt het al eerder kunnen lezen: het is erg moeilijk om tot een duidelijke definitie te komen van wat nu echt spyware is. Heel wat bedrijven die adware maken bijvoorbeeld noemen hun product helemaal geen spyware - er zijn zelfs al processen voor gevoerd.
Dat heeft natuurlijk voor gevolg dat bedrijven die anti-spyware software verkopen met hun handen in het haar staan. Hoe kunnen zij iets bestrijden, dat niet omschreven is?
Daarom heeft Symantec het heft in eigen handen genomen. Het heeft zelf een definitie opgesteld van wat het als spyware beschouwt en gaat zelfs nog een stapje verder: het heeft een procedure ingesteld tegen Hotbar.com, om door de rechter vast te laten leggen dat Symantec wel degelijk het recht heeft om de componenten van die software op te sporen op de computer van de gebruiker en te verwijderen.
Bij gebrek aan een officiële definitie is het natuurlijk een methode om toch aan de slag te kunnen gaan, maar echt handig is het eigenlijk niet...Moet Symantec nu immers een voor een alle makers van adware of programma's die het als malware beschouwt, gaan vervolgen? (1)
Er is trouwens, zo lazen wij bij CNet, een nieuwe groep gevormd, de Anti-Spyware Coalition, die nog dit jaar richtlijnen zou uitvaardigen op basis waarvan spyware gedefinieerd kan worden. De groep zou bestaan uit softwarefabrikanten en gebruikersgroeperingen.(2)
http://www.betanews.com/article/Symantec_Sues_Hotbar_Over_Adware/1118252179
http://news.com.com/Group+revives+effort+to+define+spyware/2100-7348_3-5730290.html?tag=nefd.lede

* Scholen maken kennis met vrije software
Dat wij in een Microsoft-wereldje leven, dat moeten wij u niet meer vertellen. Buiten de dominantie van het Windows besturingssysteem, de browser, is er ook Office, de kantoorsuite. Het .doc bestandsformaat van Microsoft Word behoort tot het meest gebruikte tekstformaat. Wanneer kinderen op school leren werken met een tekstverwerker, is het dan ook meestal met Word.
Er bestaan goede (gratis) alternatieven voor deze tekstverwerker, o.a. de kantoorsuite van Open Office; maar zolang de vicieuze cirkel niet doorbroken wordt (wij gebruiken Word omdat wij het geleerd hebben en wij leren het omdat het het meest gebruikt programma is), maakt die open broncode geen schijn van kans.
Daarom valt een initiatief zoals dat van de Vlaamse minister Vandenbroucke van Onderwijs alleen maar toe te juichen. Hij zal volgende week aan alle scholen uit het basis- en secundaire onderwijs een uitgebreide handleiding bezorgen over het gebruik van open software. Daarin zit, naast een algemene kennismaking, een keuze van 16 courante programma's. Bovendien werd, in samenwerking met de portaalsite Klascement, een leermiddelendatabank ontwikkeld met de programma’s uit de handleiding. Die worden nu al getest in 30 scholen. Eind dit jaar ontvangen de scholen een cd-rom met daarop vrije software en de evaluatie van de scholen die nu de programma's uittesten.
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/default.asp?art={606ED603-39B1-4BBE-BA50-827B08581574}
http://vrijesoftware.klascement.net

* Microsoft neemt risico met nieuw XML bestandsformaat voor Office 12
De softwaregigant kondigde verleden week aan dat de nieuwe versie van de kantoorsuite Office, versie 12, zal werken met bestanden in XML (Extensibel Markup Language) formaat.
Volgens waarnemers is dat niet zo'n goede zet van Microsoft. Op lange termijn is het wel in het voordeel van de gebruiker, maar in den beginne zal die in de war zijn.
Waarnemers wijzen naar Office 97; daarin werkte Microsoft ook met nieuwe bestandsformaten die niet meer compatibel waren met de oude Office-versies. Met andere woorden: documenten die gemaakt waren in de oudere versies, konden plots niet meer gelezen, geopend of bewerkt worden in Office 97. Paniek alom! Bovendien had Microsoft nagelaten om "convertors" te voorzien, die in de oude versie gemaakte documenten konden omzetten in Office-97 documenten.
Gevolg: bedrijven werden plots gedwongen tot radicale veranderingen, het IT-personeel werd overstelpt door werk. En die problemen zitten de meeste systeembeheerders nog vers in het geheugen... Zij zullen daarom, zo menen de waarnemers, niet zo happig zijn om meteen over te schakelen op Office 12 en het nieuwe bestandsformaat. Bovendien zit de kans er dik in dat vele sysops zullen denken: "als ik dan toch moet overschakelen, dan doe ik het ineens naar gratis open broncode software zoals die van OpenOffice.org". En dat is helemaal niet wat Microsoft zou willen, niet?
Leest u meer over de bedenkingen rond de switch van Microsoft bij Linux Pipeline.
http://www.linuxpipeline.com/showArticle.jhtml?articleId=164300922

* MSN Toolbar voegt tabblaadjes toe
De internauten lusten wel pap van tabblaadjes - dat is nu eenmaal erg handig bij het surfen. Microsoft heeft die boodschap blijkbaar begrepen. Eerst was gezegd dat men op die tabblaadjes zou moeten wachten tot IE7, versie 7 van de IE browser, zou uitkomen. Dat zou einde deze maand zijn, althans de bètavorm.
Maar Microsoft heeft een verrassing voor de internaut: het heeft een nieuwe versie uitgebracht van de MSN Search Toolbar, dat een primitieve vorm van tabblaadjes toevoegt aan IE6. Met andere woorden: het is niet de IE die de tabblaadjes oproept, wel de toolbar. Bij IE7 zal dat dus anders zijn, wat tot voordeel heeft dat als één tabblaadje crasht, niet de volledige browser in duigen valt.
Slim bekeken van Microsoft, niet? Door die tabblaadjes toe te voegen, vermijdt het dat nog meer mensen overschakelen op de alternatieve browsers (Netscape, Firefox, Opera) die wél tabblaadjes bevatten. En tegelijkertijd moedigt Microsoft de mensen aan om haar MSN Search toolbar te installeren. Dat is eigenlijk een samenraapsel van drie aparte toolbars: eentje voor Microsoft Outlook, eentje voor Windows en IE en een toolbar voor de Windows taakbalk. In de MSN Search toolbar vindt u ook een pop-up stopper, functies om automatisch formulieren in te vullen en een zoekfunctie voor de eigen harde schijf.
U kan de nieuwe versie van de toolbar downloaden o.a. via FileForum van BetaNews.
http://www.betanews.com/article/IE6_Gets_Pseudo_Tabbed_Browsing/1118258476
http://fileforum.betanews.com/detail/MSN_Search_Toolbar_with_Windows_Desktop_Search/1102960306/1

* Singingfish nu ook met videoclips
Misschien hebt u al kennisgemaakt met SingingFish. Dat is een zoekmachine van America Online, die gespecialiseerd is in multimediabestanden (audio en video). Daar vond u tot nu eerder op nieuws gerichte content. Maar nu zal dat aanbod een stukje luchthartiger worden.
AOL heeft namelijk akkoorden afgesloten met meer dan 10 content providers; voortaan zal u dus ook videoclipjes vinden bij SingingFish. Die zijn afkomstig van o.a. AtomFilms, CBSNews, Healthology, Hollywood.com, ManiaTV, MarketWatch, MSNBC, Reuters.
Het wordt steeds leuker op het internet!
http://www.singingfish.com/
http://www.betanews.com/article/AOL_Adds_Video_Clips_to_Media_Search/1118339241

* Google brengt San Francisco in kaart in 3D
En nu we toch bezig zijn over zoekmachines, nog even een nieuwtje over Google. Volgens SiliconValleyWatcher zou er momenteel een speciale vrachtwagen rondrijden in San Francisco, die uitgerust is met lasers en digitale camera's. De opdracht: de stad in kaart brengen, maar dan in 3D en dat in opdracht van zoekmachine Google.
De bedoeling is een realistisch driedimensionaal model van de stad te brengen, dat dan gebruikt zou worden in de Google Maps. Als de test met San Francisco succesvol is, dan zouden nog andere steden volgen.
Maar blijkbaar is dat succes nog niet zo evident. Want de lasers die de gebouwen moeten meten, komen allerlei "obstakels" tegen - auto's die geparkeerd zijn of voorbijrijden en natuurlijk ook voetgangers. De technici van Google hopen echter deze problemen te overwinnen.
http://www.betanews.com/article/Google_Mapping_San_Francisco_in_3D/1118334132




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Aapt Intel Apple na?
Intel wil de huiskamer veroveren en heeft daarvoor een soort mini PC in gedachten, die erg lijkt op de Mac Mini van Apple Computer. Intel heeft al enkele kleinere pc-fabrikanten gecontacteerd om prototypes van de nieuwe computer te maken en u mag u verwachten aan een vierkantige metalen doos.
Deze mini-pc is de tweede aanval van Intel om de huiskamer te veroveren met een amusements-pc. Verleden jaar werd al eens zo'n pc aangekondigd, maar die verkocht niet echt goed. Het nieuwe model is kleiner, heeft meer stijl en een kleiner prijskaartje: voor zo'n amusementsdoosje zou u niet veel meer moeten betalen dan de $499 die Apple vraagt voor zijn Mac Mini.
Bij CNet vindt u ook foto's van de nieuwe pc.
http://news.com.com/Will+Intel+open+Pandoras+box+with+Mac+Mini+twin/2100-1041_3-5726491.html?tag=nl.e496

* Tech helpt bij eerlijke taakverdeling in het huishouden
Het is deze week vaderdag. En Netties wil alle papa's helpen om 'nieuwe papa's' te worden en een eerlijk steentje bij te dragen in het huishouden, door wat meer van de dagdagelijkse huishoudelijke taken over te nemen van moeder de vrouw.
Daarom dit leuke berichtje dat wij vonden bij USA Today. Er bestaat namelijk een wasmachine die de vingerafdrukken van de gezinsleden onthoudt. En wanneer eenzelfde persoon twee keer op rij de was wil doen, dan weigert de wasmachine dienst. Met andere woorden: de machine dwingt wel tot een beurtrol tot het doen van de was.
En zeg nu eerlijk: zo zwaar is het toch niet om wat stukken stof in een machine te stoppen en de knopjes te bedienen? Want het berichtje spreekt niet over wie nadien de was uit de machine moet nemen, aan de waslijn moet hangen of in de droogkas moet steken en, o horror, de spullen nadien moet strijken!
http://www.usatoday.com/tech/products/gear/2005-06-06-new-spin-on-doing-wash_x.htm

Nagekomen bericht: wij ontvingen deze snuggere reactie van lezer erdero:
"Mijn echtgenote doet altijd de was en met die machine zou ik haar uileggen dat ze telkens een ANDERE VINGER moet gebruiken :-) "

* IBM maakt model van de hersens
International Business Machines Corp, oftewel IBM, werkt samen met een team Zwitserse wetenschappers om een accuraat computermodel te maken van de menselijke hersens. Zij hopen zo meer inzicht te krijgen in de werking van het meest complexe orgaan in het menselijk lichaam.
Het eerste doel is om het circuit in de neocortex in kaart te brengen; de neocortex vertegenwoordigt 84% van de massa van het menselijk brein en is, naar men veronderstelt, verantwoordelijk voor de taal, het leren, het geheugen en het complexe denken. Daarna zouden andere delen van het brein aan beurt komen.
Het is een van de meest ambitieuze neurowetenschappelijke onderzoeksprojecten ooit; honderdduizenden parameters moeten in overweging genomen worden en een enorme hoeveelheid elektrochemische interacties in het brein moeten nagemaakt worden.
En voor de liefhebbers van cijfertjes: het Blue Gene systeem zal een topsnelheid hebben bij het verwerken van gegevens van minstens 22,8 triljoen floating-point operaties per seconde, of 22,8 teraflops. Vijf jaar geleden was er geen enkele supercomputer ter wereld ook maar in staat om meer dan één teraflop te halen.
http://www.usatoday.com/tech/news/techinnovations/2005-06-06-IBM-brain_x.htm

* Linux nu ook als "Puppy"
Terwijl het Windows besturingssysteem bij elke versie maar monsterachtig groter en groter wordt, houden ze het bij Linux wat bescheidener. Zoals u weet bestaan er verschillende "smaken" van Linux en nu is er een nieuwe smaak bijgekomen, een heel kleine, die daarom "puppy Linux" genoemd wordt.
Het is een universiteitsprof in ruste uit Australië die het idee uitgewerkt heeft. Zijn versie is zo klein, dat u hem eigenlijk vanop een USB-poort kan opstarten. En blijkbaar zijn er heel wat Linux-fans die deze smaak wel op prijs stellen, want volgens Slashdot krijgt Puppy Linux erg positieve reacties.
Een meer technische bespreking van Puppy Linux vindt u bij Linux Pipeline (1)en Slashdot (2). Puppy Linux kan gratis gedownload worden vanop het derde adres (3). De maker ervan zou ook bezig zijn aan een multisessie-versie die op een cd staat en waarbij u alles opnieuw op de cd kan opslaan.
http://www.linuxpipeline.com/showArticle.jhtml?articleId=164300407
http://linux.slashdot.org/article.pl?sid=05/05/18/1549248&tid=190&tid=106
http://www.goosee.com/puppy/download/downpage.htm

* Thunderbird 1.1 in alpha
Bij BetaNews vonden wij de aankondiging dat Mozilla Foundation versie 1.1 in een allereerste versie (dus nog geen bèta) voorgesteld heeft van Thunderbird, de aparte mailclient van de familie.
Mozilla raadt gewone gebruikers met aandrang af om deze alfaversie te installeren - voorbehouden voor ervaren gebruikers dus. Wij melden u dit berichtje enkel om u lekker te maken voor deze versie. Want die bevat, naar onze mening, toch wel wat leuke dingen. Zo zit er een anti-phishing waarschuwingssysteem in; die kijkt naar de URL's die in boodschappen vervat zijn en waarschuwt als daar iets niet mee in de haak is. Er zit ook een verbeterde ondersteuning voor RSS feeds in. En bovendien kan u podcast bijlagen doorsturen naar de "helper" die u gewoonlijk gebruikt of uw favoriete audioplayer.
De Alpha 1 versie vindt u op onderstaand adres. Maar zoals gezegd: enkel voor ervaren gebruikers!
http://forums.mozillazine.org/viewtopic.php?t=273994
http://www.techweb.com/wire/security/164300190


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be



Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Apple bevestigt de geruchten: het zal voortaan gebruik maken van Intel microprocessoren
http://www.betanews.com/article/Apple_Announces_Switch_to_Intel_Chips/1118079654

*** Nog nieuws van Apple: deze week zal het 2 miljoenste exemplaar van Mac OS Tiger over de toonbank gaan, wat dit besturingssysteem het snelst verkopende ooit uit de Mac-stal maakt.
http://www.apple.com/be

*** Op 15 juni komt Windows XP 'N' uit, de speciale versie zonder Windows Media Player.
http://www.betanews.com/article/June_15_Release_Set_for_Windows_XP_N/1118241432

*** Nederland heeft verleden jaar de sterkste stijging van het aantal breedbandverbindingen gehad binnen heel Europa (Bron: Wim W)
http://www.webwereld.nl/articles/35568

*** De schandpaal opnieuw ontdekt: Vlaams Belang vindt dat dieven met foto en al op een speciale website gezet worden.
http://www.gva.be/nieuws/antwerpen/default.asp?art={FA3EBF71-93B2-4A9B-9F0F-6BC29A9B4728}

*** Nu ook een wegwerp camcorder, prijs: 29,99 dollar
http://www.hardware.info/images/news/CVS_ONETIME_CAMCORDER_1_S.JPG
http://www.hardware.info/nieuws.php?id=4949

*** Nieuwe generatie Furby interactieve pluisbeestjes op de markt losgelaten
http://www.i4u.com/article3617.html
http://www.i4u.com/images/new_furby_2005.jpg

*** 14 juni patchtijd: Microsoft brengt 10 nieuwe patches uit
http://www.msfn.org/comments.php?shownews=13435
http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/advance.mspx

*** Binnenkort overschot aan DDR2?
http://www.hardware.info/nieuws.php?id=4951

*** Japan ontwikkelt robotpak dat de fysieke kracht van de mens verhoogt
http://www.hardware.info/nieuws.php?id=4957
http://www.hardware.info/images/news/capt.sge.bai44.070605141408.photo00.photo.default-384x344.jpg
http://news.yahoo.com/s/afp/20050607/lf_afp/afplifestylejapantechnologyrobotelderly_050607141415


*** Wereldwijd al meer dan 5,3 miljoen iPods verkocht.
http://www.apple.com/be

*** Israëliërs kraken Bluetooth - Pincodes binnen een halve seconde geraden
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=46326&mxp=27

*** Apple recyclet iPods: liefdadig of lucratief?
http://www.tweakers.net/nieuws/37617

*** Laptop en gsm gevoed door methanol
http://www.tweakzone.nl/nieuws/7492

*** Europees Parlement zegt neen tegen voorstel gegevensopslag
http://www.breekpunt.nl/nieuwsbericht.asp?id=10519

*** In november volgt een beta release van Windows Media Player 11
http://www.windowsitpro.com/Article/ArticleID/46537/46537.html?Ad=1

*** Gratis innovatieve antispam-software - SpamExperts komt met spamfilter dat wél goed werkt.
http://www.breekpunt.nl/nieuwsbericht.asp?id=10516
http://www.spamexperts.com/EN/index.htm


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



* Stefan - Little Buddha
[Wereldmuziek] Deze man uit El Paso (Texas] begeleidt zichzelf op de gitaar. Mooi, jazzy, cool.
http://music.download.com/stefan

* Rebecca Anne - Come to the Fair
[Wereldmuziek - celtic] Een studente van slechts 14, met een erg lyrische sopraan. Dit is een oud liedje.
http://music.download.com/rebeccaanne

* Jose Deluna - Al Laito Mio
[Wereldmuziek - Flamenco] Een vurige Spaanse gitaar, met mooie serenades.
http://download.com/josedeluna

* Pop Bisnis - Livet er en drom
[Wereld - worldbeat] Een trage baslijn die vol reggae zit. En nochtans komt de band uit Noorwegen!
http://music.download.com/popbisnis

* Bruno's Brawlers - Fife-O
[Wereldmuziek - Ierse folk] Een band die in Detroit speelt, maar de echte Ierse sfeer kan oproepen!
http://music.download.com/brunosbrawlers


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Reflex: zodra men op de vingers getikt wordt, balt men de vuisten.
Julien de Valckeniere, Vlaams aforist




De nieuwe oogst



* Podscope
Dankzij het internet (in podcasting!) worden onze oortjes verwend. Steeds meer mensen downloaden geluidsbestanden van het internet, om ze later op hun draagbare MP3 player te beluisteren. En dan gaat het niet alleen om muziek, maar ook (meer uitgesponnen) nieuwsberichten, interviews, tot zelfs hoorspelen.
Maar waar vindt u die informatie? Deze zoekmachine tracht u te helpen.
http://www.podscope.com/

* Scripts voor GreaseMonkey
GreaseMonkey is, kort samengevat, een extensie voor Firefox waarmee u zelf kan knoeien in de sites die u bezoekt. In een volgende editie van Netties hopen wij uitvoeriger op dit onderwerp te kunnen ingaan.
In elk geval: voor de mensen die GreaseMonkey reeds kennen, volgt hier een handige link waar zij scripts kunnen vinden om verder aan hun surf-ervaring te sleutelen.
[Taal: Engels]
http://dunck.us/collab/GreaseMonkeyUserScripts

* 60 seconden
Niet langer dan een minuutje. Erg kort, maar zelfs in die heel korte periode kan u heel wat vertellen. Op deze site staan fictiewerken vermeld die 1 minuut en 1 seconde of minder duren. Momenteel loopt er een wedstrijd voor het beste verhaal. U kan er in elk geval heel mooie clips bekijken!
[Taal: Engels]
http://60secondstory.contagiousmedia.org/

* Rara: uit welke film komt dit?
Een leuke on line quiz. U krijgt 4 beelden te zien uit een bepaalde film en u moet raden uit welke film dit is.
Momenteel zijn er al 250 films voorhanden waarop u uw speurzin kan botvieren. Succes!
[Taal: Engels]
http://www.guesswhichmovie.com/

* Leuke dingen voor de iPod
Met uw iPod kan u niet alleen muziek beluisteren - u kan veel, veel meer. Sommige dingen zijn ronduit illegaal en die raden wij u dan ook af!
Erg leuk vonden wij de suggestie om gewoon naast iemand te gaan zitten die ook rondloopt met een iPod en even van hoofdtelefoon te wisselen. Een leuke manier om kennis te maken!
[Taal: Engels]
http://www.kottke.org/plus/50-ways-ipod/

* PodcastAlley
Nog een site waar u heel veel podcasts vindt. U kan doorzoeken op genre, of gewoon de gids van de site volgen.
Of laat u leiden door de Top 10, die u vertelt wat de populairste Podcasts zijn.
[Taal: Engels]
http://www.podcastalley.com/index.php

* Sitemap Protocol
Een toch wel handige pagina voor webmasters. Daarin wordt uitgelegd hoe u aan de spiders, de robotjes van de zoekmachines die het internet aflopen (crawlen) op zoek naar informatie, kunt vertellen welke pagina's van uw site in het oog gehouden mogen worden.
[Taal: Engels]
https://www.google.com/webmasters/sitemaps/docs/en/protocol.html

* Global Voices Online
Deze site wijst u de weg naar de beste blogs van overal ter wereld, uit alle continenten: Europa, maar ook Centraal, Zuid- en Oost-Azië, naast Latijns Amerika, het Midden Oosten, Afrika
Een site die een absolute aanrader is, voor wie graag eens verder wil kijken dan zijn (westers) neusje lang is...
[Taal: Engels]
http://cyber.law.harvard.edu/globalvoices/

* Citaten
Op zoek naar een leuk citaat? Deze citaten-zoekers kunnen helpen (helaas enkel voor citaten in de taal van Shakespeare!) (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://citeseer.ist.psu.edu/?form=citesearch&fc=
http://smealsearch2.psu.edu/t/?p=cit

* Een vrolijk bedje
Letterlijk betekent gay-bed een vrolijk bedje, maar dat bedoelt deze site natuurlijk niet. De site gaat wel over bedjes, maar dan van het bed-and-breakfast type: logementadressen waar de holebi-reiziger terecht kan. Maar blijkbaar zijn er niet zoveel plaatskes in België waar dat kan - in de database met adressen was er geen enkel in België te vinden!
[Taal: Engels / Frans]
http://www.gay-bed.com

* Afrikblog
Een site waar mensen met Afrikaanse roots terecht kunnen met hun blog. Om de wereld eens vanuit een andere optiek te bekijken...
[Taal: Frans]
http://www.afrikblog.com/public/

* Goeie titels schrijven
Een artikel van ene Robin Good, waar wij zelf ook wel wat van kunnen leren: hoe schrijft u goede titels boven een artikel. U moet daarbij niet al te slim willen zijn, u moet vooral een duidelijke pakkende titel schrijven bijvoorbeeld. Meer tips vindt u in het artikel.
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/2005/06/01/how_to_write_great_titles.htm

* Vrijdag animatiedag : Poëzie in beweging (Flash)
Poetry in motion is een initiatief van multimedia-ontwerper John van der Wens om poëzie toegankelijker te maken voor een breed publiek door op zoek te gaan naar verbanden tussen beeld, tekst en geluid. Het resultaat : poëtische animatieclips.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.poetryinmotion.nl/

* Vrijdag animatiedag : Challenge Vader
Het Star Wars personage Darth Vader daagt u uit. Hij beweert dat hij door 20 vragen te stellen, kan weten aan welk voorwerp u denkt ...
(taal : Engels) [Filover]
http://sithsense.com/flash.htm

* Vrijdag animatiedag: Tile Machine
Een in Shockwave gemaakte site: u krijgt een tekenblad om uw talenten op uit te leven.
http://www.tilemachine.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Toerisme op het Net : Kustlabyrinth
In Zeebrugge hebben ze vanaf dit jaar iets nieuws ter vervanging van het zomerse zandsculptuurfestival, nl. een kustlabyrinth. Een grote doolhof op een oppervlakte van meer dan 1 hectare en meer dan 3km lanen. Sinds 14 mei open in het weekend en vanaf 2 juli tot 31 augustus elke dag open. Alle info vindt u op de bijhorende website.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.beachlabyrinth.be

* Bekende personen op het net – Hun officiële sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/celeb.htm) [Filover]

- Benny Neyman
Deze Nederlandse zanger werd heel bekend met het nummer "Vrijgezel"
http://www.bennyneyman.nl/

- Kirsten
Deze jongedame uit Haarlem heeft een mooie stem en schrijft zelf haar nummers.
http://www.kirstenonline.nl/

- Neeka
Officiële website van deze Belgische singer/songwriter Ilse Goovaerts die muziek brengt à la Joni Mitchell. De site wordt helaas niet echt meer bijgewerkt.
http://www.neeka.be/

- Joan Armatrading
Haar nieuwste CD "Lovers speak" heeft deze zwarte parel zelf geschreven, geproduceerd en gearrangeerd. Binnenkort ook te zien in België.
http://www.joanarmatrading.com/

- Steve Brookstein
Zijn debuutalbum "Heart & soul" staat nummer 1 in de Britse albumhitlijst. Hij won in 2004 de talentenjacht "X-Factor"
http://www.stevebrookstein.co.uk/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be



Bij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- De concurrenten van Beau bij triple play
- Tv, telefoon en web in één hand
- Laat je niet uitkleden!
- Opnemen met dvd is goedkoper
- 'Bewaarplicht data internet zinloos'
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Kopen via internet: Rechten goed geregeld
- Pyramat: Een heel bijzonder sound-systeem
- Printscreen in ere hersteld
- Opgepast voor nep-Postbank mail
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Camcorder met krachtige 30x zoom
- Hartslaghorloge met draadloze borstband
- 58 cm lcd-tv met pc-ingang
- Asus A6K notebookserie met AMD Turion en webcam.
- Portable luidsprekersysteem voor de iPod: Altec iM7.
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Industriële spionage via Spyware in Israël
- LG Flatscreens voor het goede doel
- Firefox doet het goed in Europa
- Mobile: de 5 accessoires
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- BeCommerce moet elektronische handel in ons land opkrikken -
- Online krantenlezers zijn verslaafd aan nieuws
- Virale actie voor jongerenpas van De Lijn
- Beurs voor multimedia-specialisten
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Film & TV: Belgacom Movieclap
- Muziek: Beethoven Downloaden
- Film & TV: Karel De Gucht beledigt Balkenende
- Muziek: Armand van Helden
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Optware toont alvast 30GB Holographic Versatile Card
http://www.tweakers.net/nieuws/37635
- Geen nieuwe scripting shell in Windows Longhorn
http://www.tweakers.net/nieuws/37632
- België stimuleert gebruik van open source op scholen
http://www.tweakers.net/nieuws/37629
- Nokia en Intel zetten schouders onder WiMax
http://www.tweakers.net/nieuws/37628


Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

Bloeiende planten uit de hortensiafamilie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hortensia
Gemeente in het kanton Vaud in Zwitserland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vevey
A.h.w. de positie van waaruit de lezer het verhaal waarneemt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vertelperspectief
Amerikaans actrice - http://nl.wikipedia.org/wiki/Anne_Bancroft
Franse rivier die in het Centraal Massief ontspringt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lot_%28rivier%29
Fossiele olifant uit het Pleistoceen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Elephas_falconeri
7e Eeuwse havenstad in India - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mahabalipuram
Nederlands cartograaf en graveur - http://nl.wikipedia.org/wiki/Joan_Blaeu
Engelse voetbalclub - http://nl.wikipedia.org/wiki/Derby_County

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

Nederlands referendum Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_referendum_Verdrag_tot_vaststelling_van_een_Grondwet_voor_Europa

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut





* Tips voor webwerkers: Maak het browsen van je website soepeler door een kleine cache voor je webpagina's.

Als je meerdere pagina's hebt met veel afbeeldingen (en andere multimedia bestanden) dan kan je je site een soepeler toegang verlenen aan je bezoekers door het maken van een mini-cache.
Natuurlijk hebben alle grote webbrowsers hun eigen cache-systeem.
Maar al deze cache-bestanden geven, nadat je ze minstens een keer hebt gezien, niet de optimale performance bij het eerste bezoek aan een pagina.
Deze mini-cache aan de andere kant zal trachten de benodigde bestanden te laden voordat een bezoeker ze voor de eerste keer ziet of hoort.
De reactietijd wordt daardoor aanzienlijk verbeterd.
De truc is om de bestanden met de afbeeldingen etc. vooraf al te laden.
Laten we bijvoorbeeld zeggen dat een bezoeker op je eerste pagina (index.html) komt waar hij even rondkijkt en de verschillende teksten leest. Stel dat de volgende pagina (genaamd welkom2.html, bijvoorbeeld) twee afbeeldingen bevat, "plaatje1.gif" en "plaatje2.gif".
Waarom deze twee plaatjes al niet op de achtergrond geladen terwijl je bezoeker nog op de eerste pagina is? Voor dit voorbeeld kan dit JavaScript worden gebruikt"

<.SCRIPT LANGUAGE="JavaScript1.1" TYPE="text/javascript" .>

img1 = new Image();
img1.src = "plaatje1.gif";

img2 = new Image();
img2.src = "plaatje2.gif";

<./SCRIPT .>

(opmerking: verwijder het punt na het "kleiner dan" teken - dit hebben wij er gezet om te vermijden dat uw mailprogramma het script zal uitvoeren!)

Plak dit scriptje in de eerste pagina (index.html) en dat is alles.
De afbeeldingen worden alvast geladen voordat de bezoeker naar de volgende pagina gaat.
Het laden van die tweede pagina zal nu een stuk soepeler gaan.
[Sjeef]

* Tip Windows XP: Verborgen configuratietool
Tip voor: Windows XP Professional
Windows XP Professional heeft een krachtige, maar verborgen gehouden configuratietool ingebouwd, de zogenoemde Groeps-beleid Editor oftewel gpedit.
Kies op het Start-menu Uitvoeren en typ gpedit.msc om deze tool te starten.
Hiermee kunnen zonder regedit te hoeven gebruiken, vrijwel alle opties in XP worden gewijzigd.
Pas op: sommige wijzigingen kunnen ernstige gevolgen hebben, dus alleen voor ervaren gebruikers!
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP - Verkenner met gewenste map openen
De Windows Verkenner zit in Windows XP verborgen achter de Bureau accessoires, net als bij Windows ME trouwens. We vonden dat toen al niet bepaald handig en gebruikten daarom steeds de toetsencombinatie Windows toets+E.
Maar u kunt het Windows Verkenner pictogram ook gewoon naar het Startmenu verslepen, zodat u het vanaf daar kunt starten. Om het gebruiksgemak nog verder te vergroten, kunt u hier best meteen voor de gepaste doelmap kiezen. Hiermee voorkomt u dat de Windows Verkenner steeds opent met de map Mijn documenten klik rechts op het pictogram van de Verkenner en kies voor Eigenschappen. Bij Doel ziet u daar %SystemRoot%\explorer.exe, staan. Verander dat in %SystemRoot%\explorer.exe /n, /e, C:\mijn doelmap, waarbij mijn doelmap vervangen wordt door de map van uw keuze.
De volgende keer dat u de Windows Verkenner opent, zal onmiddellijk de juiste map getoond worden. Let wel: deze aanpassing heeft enkel effect op het Verkenner pictogram dat u zojuist rechts hebt aangeklikt. Hebt u ook andere snelkoppelingen naar Windows Verkenner geïnstalleerd, dan moet u ook die met de juiste doelmap linken. Het kost dan even wat moeite, als u eenmaal het klusje hebt geklaard, bespaart het u heel wat rsi gevoelig geklik met de muis.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP - Wachtwoord niet laten verlopen
We weten allemaal dat een wachtwoord uit cijfers én letters moet bestaan, dat het liefst langer moet zijn dan acht karakters en dat je het natuurlijk regelmatig moet veranderen. Maar soms is dit onhandig. Wie wil kan daarom in XP zijn wachtwoord vastzetten.
Wilt u dit in één klap voor alle gebruikers regelen, ga dan naar Start / Configuratiescherm / Systeembeheer / Lokaal beveiligingsbeleid. Onder Accountbeleid vindt u de map Wachtwoordbeleid. In het rechtse venster kunt u dan door een keuze te selecteren met de rechtermuisknop en te kiezen voor Eigenschappen de nodige instellingen maken. De Maximale- en Minimale wachtwoordduur dient u op 0 te zetten om de wachtwoorden niet meer te laten verlopen.
De gebruikers van XP Home Edition hebben geen Lokaal beveiligingsbeleid maar ook zij kunnen bovenstaande instelling maken en wel als volgt: Navigeer naar de Opdrachtprompt via Start / Alle programma's / Bureau-accessoires en tik hier de volgende opdracht: net accounts /maxpwage:unlimited /minpwage:0 en u bereikt hetzelfde resultaat.
Wilt u het per persoon regelen, klik dan met de rechtermuisknop op het icoon Deze Computer en kies Beheren. Ga hier naar Lokale gebruikers en groepen / Gebruikers en klik met de rechtermuisknop op de gebruiker die u wilt aanpassen. Kies Eigenschappen en zet op het tabblad Algemeen een vinkje voor de optie Wachtwoord verloopt nooit. Sluit af met OK.
Bron: Digiweetjes

* Tip Windows XP - Zoeken in alle bestanden
De ingebouwde zoekfunctie van Windows XP is redelijk uitgebreid. Maar het kan nog beter. Als u een kleine verandering in het register maakt, neemt Windows voortaan ook onbekende bestandsnamen mee tijdens een zoeksessie in deze bestanden.
Het gaat hier wel om zoeken in de bestanden naar een woord in het bestand.
Via de Register-editor (Start, Uitvoeren, typ regedit) gaat u naar HKEY_LOCAL MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlset \ control \ Contentindex. In het rechtervenster dubbelklikt u op de DWORD-waarde FilterFilesWithUnknownExtensions. Als deze niet aanwezig is, maakt u die aan (Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde). In het vak Waardegegevens typt u 1, waarna u op OK klikt. Verlaat het register (Bestand, Afsluiten) en geniet van de uitgebreide zoekfunctionaliteit.
Bron: Digiweetjes



Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes



En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html






Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* IM Smarter
Een instant messenger die een beetje meer hersens heeft. Eigenlijk is het eerder een dienst die overweg kan met de instant messenger die u momenteel gebruikt, of dat nu IM is, ICQ, of nog andere. Bovendien kan u uw logs en chat history vanop eender welke computer opnieuw benaderen.
De dienst is momenteel nog gratis.
http://imsmarter.com/

* Bonuspack
Een pakket extraatjes van Microsoft, vol tools, PowerToys, skins, geluidseffecten en veel meer. (Bron: Wim W)
http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/download/bonuspack.aspx

* QuickTime 7 van Apple voor Windows
De nieuwe versie van QuickTime 7 voor Windows (in bèta) ondersteunt H.264, een wereldwijde videostandaard en het afspelen van maar liefst 24 audiokanalen. Er zijn ook nieuwe afspeelknoppen, zoals de jog shuttle en opties voor het afspelen op verschillende snelheden.
http://www.apple.com/benl/quicktime

* Spellingscontrole
Dit progje is een spellingscontrole voor Outlook Express. Voortaan geen fouten meer in uw mailtjes! (Bron: Wim W)
http://www.geocities.com/vampirefo/

* PhotoFiltre Studio
Win98/2000/ME/XP - 1,6 MB - shareware
Een professionele variant van de populaire grafische software, met vele filters en effecten
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_15540300.html

* FreshUI
Win98/NT/2000/ME/XP - freeware
Gratis tools om Windows helemaal naar uw hand te zetten
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13010518.html

* MidiNotate
Een gratis progje waarmee u midi-bestanden niet alleen kan afspelen - het progje zet de muziek meteen ook om in bladmuziek. U ziet met andere woorden de noten en de woorden terwijl zij spelen, ideaal dus als karaoke speler! (Bron: Wim W)
http://www.notation.com/MidiNotatePlayer.htm

* Video voor Skype
Een video-plugin voor de pc-telefoon skype; zo kan u met uw webcam ook beelden toevoegen aan het gesprek! (bron: Wim W)
http://www.video4skype.com/

* Vrijdag Macdag - WebDesign
Mac OS X 9.x - 5,8 MB - shareware
Een mooi compromis tussen een WYSIWYG editor om websites te bouwen en een HTML editor zoals BBEdit. Bevat o.a. gekleurde syntax kleurtjes met ondersteuning voor HTML, XHTML, PHP.
http://www.download.com/WebDesign/3000-2226_4-10061901.html?tag=nl.e414

* Vrijdag Macdag - Media Rage
Mac OS X - 2,4 MB - shareware
Een tool om al die muziek op uw harde schijf netjes te rangschikken.
http://www.download.com/Media-Rage/3000-2199_4-10368950.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....



Lezer Roel vraagt hulp:
<<<
Hi,
Ik heb een pps mailtje binnengekregen van een mannelijke stripper ( mailtje in bijlage).
Het gaat me niet om de strip act, maar om de muziek die erbij hoort.
Hoe kan ik die muziek rechtstreeks op mijn harde schijf vastleggen?

grtjs
roel

>>>
Antwoord naar de redactie, of naar: roel@skynet.be




NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.



Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische Lotto



De nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Zovelen staan moridcus op hun rechten al zittend op die van anderen.
Julien de Valckeniere, Vlaams aforist

(Met dank aan Sjeef voor de afsluiters!)