Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees:4.497
(3.992 wekelijkse editie,
505 wekelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 26/11/2004 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 376 van 20/11/2004






Gegroet lezers,

Het wordt wat kouder, en dus hopen wij u wat lekkers te brengen om 's avonds te lezen terwijl u lekker warm binnen zit. Ongetwijfeld zal u bij onze tips voor sites en shareware wat van uw gading vinden.

Deze week starten wij met een reeks tips over de Firefox browser. Wij hopen u warm te maken met ons enthousiasme, en wensen u een aangename ontdekkingstocht toe.

En dan nog dit. De medewerkers van Panda Software hebben voorgesteld dat wij enkele versies van hun nieuwe antivirussoftware ter beschikking zouden krijgen, om die te testen en er een eerlijk verslag over te schrijven. Daarom onze vraag aan u, onze lezer: is er iemand geïnteresseerd om zo'n test uit te voeren? Als wederdienst zou u die software mogen behouden.
Het zou in eerste instantie gaan om twee verschillende producten, de Platinum versie, die voor professionele gebruikers bedoeld is, met in te stellen firewall enz, en de Titanium, voor de thuisgebruiker. Wie een van beide producten wil uitproberen, en een verslag wil maken over zijn ervaringen, kan zich aanmelden bij: panda_test@pandora.be. Als er te veel lezers zich aanmelden, dan is dat geen probleem: wij houden gewoon uw adres bij voor een volgende test.
Vergeet u niet in uw mail te melden welke versie u wenst te testen: de professionele of de thuisversie?

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u volgende week bij leven en welzijn weer te vinden.

Hilde



Netties lezen in RSS-feed? Dat kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




* Spel zonder grenzen?
Vermits er met on line spelletjes heel veel geld te verdienen valt, wil iedereen wel een stukje van de koek. Denk hierbij dan niet alleen aan spelletjes zoals tetris of patience, maar ook aan casino games en andere commercieel interessante spellen.
In de VS had de wetgever grensoverschrijdende spelletjes verboden. Niet de Amerikaanse spelletjes die door inwoners uit andere landen worden gespeeld stoorden de wetgever, maar wel het feit dat Amerikanen naar websites konden gaan die hun roots in andere landen hadden en daar konden gokken/spelen.
Het WTO, World Trade Organisation, heeft dit verbod nu onwettig verklaard, na een klacht van Antigua en Barbuda, twee landen die in maart 2003 klacht hadden ingediend tegen de VS. De VS is echter niet gebonden de uitspraak van het WTO op te volgen.
http://fr.news.yahoo.com/041110/1/44xqy.html

* Een nieuw internet in de maak
De krant New York Times heeft het bericht uitgebracht dat het Amerikaanse leger bezig is om een 'nieuw' internet op te richten, waarmee de Amerikaanse troepen gemakkelijker en veiliger met elkaar kunnen communiceren. Een berichtje dat een beetje een 'deja-vu' gevoel geeft - het Amerikaanse leger lag immers, 40 jaar geleden, ook al aan de oorsprong van het internetsysteem dat wij hedentendage gebruiken, met zijn miljoenen over de hele wereld.
Het nieuwe systeem heet GIG - Global Information Grid. Denk nu niet meteen dat u volgende week ook via GIG zal kunnen surfen. Het systeem werd een 6 jaar geleden bedacht en de eerste proefnemingen hadden 6 weken geleden plaats. Pas over een 20 jaar zal het systeem operationeel zijn, zo wordt gezegd. En het hele project zal in de volgende jaren 200 miljard dollar gaan kosten.
Critici hebben bemerkingen bij die hoge kost, maar voorstanders menen dat GIG op termijn het machtigste wapen van de Amerikanen zal worden, omdat alle soldaten zullen beschikken over alle mogelijke informatie over de vijand, het terrein, de weersomstandigheden, enz.
Vint Cerf, een van de medeontwerpers van het oorspronkelijke internet, staat sceptisch tegen het project. En wij zouden graag zien dat zo'n nieuw internet niet alleen voor militaire, maar ook voor vredelievende doeleinden wordt gebruikt. En dat wij, de gewone internaut, ook zouden kunnen profiteren van dit supersnelle internet...
http://fr.news.yahoo.com/041113/1/4528a.html

* Video on demand: Sony en Disney gaan samenwerken
De EU heeft het licht op groen gezet voor een samenwerking tussen de studio's van Columbia Pictures (de groep Sony), Walt Disney en de ON Demand Group, een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van content voor betaaltv.
Het bedrijf krijgt de naam mee van "Movieco" en zal Video on Demand (VOD) brengen in het VK en Ierland. Volgens de EU zou Movieco, ondanks het gewicht van Sony en Disney in de filmindustrie, slechts een van de vele spelers zijn op de markt van de distributie in 't groot van films voor betaaltv en video on demand.
http://fr.news.yahoo.com/041112/7/450ys.html

* Vergunning voor computers binnenkort verplicht?
Dit berichtje, dat wij bij The Register vonden, deed ons toch wel de wenkbrauwen fronsen. Twee Belgische politici zouden namelijk een systeem van verplichte computerlicenties willen invoeren in ons land. De genieën die dit systeem bedacht hebben zijn Valerie Deom en Philippe Monfils. Zij menen dat zij met die licenties het illegaal kopiëren van bestanden kunnen tegengaan.
Het idee is, dat doordat computerlicenties verplicht zouden zijn, net zoals er tv-licenties bestaan, de makers van werken die digitaal verzonden kunnen worden (muziek, foto's, films), voortaan geen verlies zouden lijden doordat hun werken illegaal worden gekopieerd.
Een idee dat volgens ons erg mank loopt. In de tv-wereld worden computerlicenties uitgereikt aan bedrijven die iets uitzenden via tv. In de internetwereld zou je dan aan iedere internaut een licentie moeten opleggen, omdat elke internaut in principe iets uitzendt.
Kan iemand ons iets verduidelijken bij dit plan? Volgens dit bericht bij The Register, zou het plan er eigenlijk op neerkomen dat er een soort heffing komt, net zoals er een taks gekomen is op blanco cd's, om tegemoet te komen aan het verlies dat artiesten lijden door piraterij. Maar een heffing op wat dan - op elke nieuwe computer die wordt verkocht?
Een bericht dat ons met raadseltjes overlaadt.
http://www.theregister.co.uk/2004/11/12/belgian_politicians_want_computer_licences/

Nagekomen bericht:
Wij ontvingen volgende reactie van lezer Dave Lahousse, die een mogelijke verklaring vond bij Netwerk's e-zine (netwijzer 91)
<<<
Belasting op computergebruik?
Twee Franstalige politici (een van de PS en een van de MR) willen een belasting op computergebruik. Ze vinden dat ook computergebruikers mee auteursrechten moeten betalen (net als bij de aankoop van een lege cd-schijf). Er had hier vorige week een kamerdebat over plaats moeten vinden, maar dit werd uitgesteld door een tekort aan aanwezigen.
De meeste politici willen het gebruik van computers echter net aanmoedigen (voor e-government bijvoorbeeld) en een extra belasting zou wellicht een averechts effect hebben. Daarom heeft dit voorstel wellicht weinig kans op slagen.
>>>

* Ongevallen met computers
We mogen al eens lachen met computers - al is het soms groen. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het terug opgraven van verloren gegane computergegevens, heeft een lijstje opgesteld van de vreemdste computerongevallen die het is tegengekomen.
Opvallend is, dat de meeste ongevallen veroorzaakt zijn door mensen die iets stom doen, eerder dan door virussen of een crash van een harde schijf. Mensen is nog altijd misselijk, en andersom.
Het markantste verhaal is dat van een laptop waarop de plannen werden bewaard voor de constructie van een groot gebouw. Die laptop werd op de bouwsite gebruikt, maar kreeg op een mooie dag een stalen balk op zijn frame te verduren. Gevolg: weg waren de plannen. Waarop u zich natuurlijk kan verbazen dat men in deze eeuw nog plannen kan maken voor een groot gebouw, zonder er ook maar enige back-up van te maken...
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4003733.stm

* Standaards voor webbezoek
Bij advertentiecampagnes is het heel belangrijk dat de adverteerder of het reclamebureau weet hoeveel mensen de advertentie hebben gezien. Dat wordt uitgedrukt in "page views" en "ad impressions". Maar blijkbaar bestaan er geen standaarden over hoe geteld moet worden om aan die getallen te komen.
Het IAB (Interactive Advertising Bureau) wil daar wat aan doen. Er zullen niet enkel standaards worden vastgelegd, het IAB zal ook voor haar leden een audit houden van de cijfers, om te zien of alles wel volgens het boekje verloopt.
http://www.theinquirer.net/?article=19681

* Meer gratis webruimte bij Yahoo
Als weerwoord op de gratis e-maildienst van Google met 1 giga opslagruimte, GMail, breidt ook Yahoo haar aanbod uit: de gratis ruimte die bij een Yahoo account hoort, wordt opgetrokken van 150 naar 250 MB.
Volgens een woordvoerder van Yahoo is Google een interessante concurrent - hij legt immers de lat voor iedereen hoger. Niet alleen heeft Google ervoor gezorgd dat de gratis ruimte werd verhoogd, maar ook de tools voor de verificatie van de identiteit van de e-mailer zijn verbeterd, net zoals de mogelijkheden om de inhoud van e-mails te doorzoeken.
http://www.theinquirer.net/?article=19679

* Jeugdige Nederlanders opgepakt voor DOS-aanvallen
In Nederland zijn twee jongeren uit Breda gearresteerd, op verdenking van het plegen van DOS aanvallen op overheidssites. De twee werden gearresteerd na een inval in hun respectievelijke huizen, waar hun computer werd aangeslagen. Volgens een woordvoerder van de politie zouden er mogelijk nog aanhoudingen volgen.
De twee zouden de overheidssites hebben aangevallen met een DOS-aanval, uit protest tegen de plannen van de regering om het systeem van de sociale zekerheid te hervormen. Volgens nieuwe wetten in Nederland op cybermisdaad riskeren de jongeren een jaar gevangenisstraf.
http://www.theinquirer.net/?article=19676

* MPAA drijft inspanningen op in strijd tegen piraterij
MPAA (Motion Picture Association of America), het film-broertje van het RIAA, voelt de druk van piraatfilms die via het internet worde verspreid, steeds maar groter worden. Deze week kondigde deze belangengroep dan ook enkele nieuwe initiatieven aan.
Eerst en vooral worden nogmaals een aantal mensen voor de rechter gesleept voor het illegaal downloaden van films. Hoeveel dat er zijn, wil de MPAA niet zeggen en evenmin welke ruilnetwerken ditmaal onder vuur werden genomen.
Die processen gaan vergezeld van een campagne in de kranten. Op paginagrote advertenties wordt een vinger getoond die op een muis klikt, met daarnaast in rode koeienletters: "Is this you"? met daaronder een lange lijst met namen van gebruikers en ip-adressen zoals u die kan vinden op ruilnetwerken zoals Kazaa, eDonkey, DirectConnect, Grokster, Lime Wire. "If you think you can get away with illegally trafficking in movies, think again" zegt de advertentie.
Een derde initiatief, is de aankondiging dat u binnenkort bij de MPAA gratis software zal kunnen downloaden, waarmee u een harde schijf kan afscannen op zoek naar media en P2P bestanden. De bedoeling is, dat ouders die gebruiken op de computer van dochter- of zoonlief. (met daarachter natuurlijk de dreigende boodschap: denk eraan, pa en ma, u bent aansprakelijk als uw kroost aan piraterij doet!). Leuk(?) vonden wij dit citaat van een woordvoerder van de MPAA: "de software zal enkel de bestanden identificeren, niet automatisch wissen". Gelukkig maar - zoon en dochterlief zouden wel eens erg ongelukkig kunnen zijn als pa en ma die software op hun pc loslieten...
http://news.com.com/MPAA+touts+lawsuits%2C+new+P2P-fighting+software/2100-1025_3-5454939.html?tag=nefd.top

* Bofra worm is antivirus systemen te slim af
Voor het eerst is er een worm die zich niet meer verspreidt via de gewone methodes en daarom erg moeilijk, zelfs onmogelijk opgespoord kan worden door de meeste antivirusbedrijven.
Het bericht komt van het bedrijf Clearswift. Volgens de mensen daar, zou de nieuwe MyDoom variant Bofra zich wel verspreiden per e-mail, maar die zou geen enkele bijlage bevatten en ook geen schadelijke code die verpakt is in html. Enkel een link naar een machine die reeds besmet is. Klikt het nietsvermoedende slachtoffer die link aan, dan zal de worm een kleine webserver op zijn systeem installeren.
Wat weer een nieuw gegeven is. In het verleden verpakten virusbedenkers links in hun code naar de sites die zij onder controle hadden. Met als gevolg dat, eens het virus was geïdentificeerd, die site uit de lucht geplukt kon worden. Met deze nieuwe variant is dat dus niet meer het geval. Noem het de P2P van de wormen dus...
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Personal_Computing/20041115012

* De nieuwe browseroorlog
Met het uitkomen van de definitieve 1.0 versie van de Firefox browser namen velen de term "browseroorlog" opnieuw in de mond. Daarmee wordt verwezen naar de oorlog tussen Netscape en IE van Microsoft.
Die oorlog lijkt al decades achter ons te liggen - het gaat immers om de jaren '90, en in computerjaren is dat al heel lang geleden. Feit is dat Netscape als eerste met een grafische browser uitkwam en daarom de marktcontrole had. Tot Microsoft haar eigen browser uitbracht IE. Die was automatisch aanwezig op elke nieuwe pc die gekocht werd in de handel, want behoorde tot het Microsoft pakket van het besturingssysteem. De Netscape browser daarentegen moest gedownload worden. Gevolg? Vermits de mens lui is, waren er steeds meer mensen die de moeite om Netscape te downloaden niet meer namen en won IE aan marktaandeel. Tot uiteindelijk Netscape slechts een komma werd in het marktaandeel. Let wel: Microsoft stond onder zware kritiek voor de manier waarop het Netscape uit de markt bonjourde, moest zich zelfs voor de rechter verantwoorden en werd ervoor veroordeeld.
Maar hoe staat het nu, jaren later? Netscape is slechts een fractie van wat het vroeger was, als bedrijf althans. Het is nu enkel een kleine afdeling van Time Warner, die al dan niet kan beslissen of de browser nog verder wordt uitgebouwd.
En een van de laatste uitlopers van het antitrust proces in de VS werd verleden week afgesloten, doordat een van de tegenstanders zich verzoende met Microsoft: de vereniging Computer and Communications Industry Association maakte bekend dat het niet langer zou aandringen dat de strafmaatregelen tegen Microsoft herzien zouden worden.
In dit artikel van The Washington Post leest u toch wel verbazingwekkende zaken over de browseroorlog.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A50983-2004Nov15.html?referrer=email

* Desktop zoektools: niet zo goed voor de beveiliging
Sommige technologische vernieuwingen lijken op het eerste gezicht leuk, maar blijken achteraf toch wel wat nadelen te hebben. Zo ook de desktop zoektool van Google. Daar kwamen eerst al opmerkingen over, dat hij een bedreiging kon vormen voor uw privacy, omdat de inhoud van uw harde schijf als het ware via het internet wordt verstuurd.
Maar er zijn nog problemen, zo duidt dit artikel bij Network WorldFusion aan. Bedrijven waar personeelsleden zich vanop afstand kunnen aanmelden en waarvoor daar SSL gebruikt wordt (Secure Socket Layer), zouden hier de oortjes moeten spitsen. Want volgens het artikel zou de zoektool het materiaal, dat gedurende een SSL sessie werd bekeken, ook nadien beschikbaar maken voor anderen die op dezelfde pc zitten, in een cybercafe bijvoorbeeld.
Enkele bedrijven hebben al een remedie uitgebracht. Het hoe en waarom leest u hier.
http://www.nwfusion.com/news/2004/111504googledesktop.html?net

* Firefox: plenty money
Het is niet omdat een programma gratis en open source is, dat u er geen munt kan uitslaan. Dat wordt bewezen door twee berichtjes. Het eerste komt van CNet, dat meldt dat steeds meer bedrijven ontstaan die zich erop toeleggen om anderen speciaal aangepaste browsers te verschaffen die op Mozilla gebaseerd zijn. De browser zelf is gratis. De ondersteuning echter kost wel geld. (1)
Een tweede bericht vonden wij bij Gadgetopia. Daar wordt verteld hoe een bedrijf met naam Software 995 de open source én gratis kantoorsuite Open Office opnieuw verpakt en er ondersteuning voor verkoopt. Dat blijkt dus dé manier om munt te slaan uit open bronsoftware: niet verkopen, maar ondersteuning en add-ons verkopen. (2) en (3)
http://news.com.com/Firefox+fortune+hunters/2100-1032-5455173.html?part=dtx&tag=ntop&tag=nl.e703
http://www.gadgetopia.com/2004/11/11/OpenOffice995.html
http://www.openoffice995.com/index.html

* Virtuele winkels krijgen bakstenen kindjes
Eerst waren de on line reisagentschappen een simpele afdeling van de bakstenen reisbureaus. Maar toen ontstonden ook de reisagentschappen die enkel virtueel bestonden. En nu gaan we nog een stapje verder: reisagentschappen die op het internet ter wereld gekomen zijn, zetten nu ook een bakstenen broertje neer.
Verleden zomer opende de Amerikaanse Expedia site een eerste bakstenen reisbureau in Parijs en nu is het de beurt aan Travelocity. Dat zet haar valiezen neer in Parijs en opent een speciale Franse site, Odysea.
En hoe zit het dan met de bewering, een jaar of vier geleden, dat de reisbureaus moesten 'dematerialiseren' om goedkoper te kunnen werken? Jan Oetjen, directeur van Travelocity voor Frankrijk doet die bewering als achterhaald af. "Succes komt er enkel via 'click and mortar' (klik en mortel dus, het virtuele en het bakstenen). De reisagentschappen, zelfs on line, hebben hedentendage een sterk distributienetwerk nodig."
http://fr.news.yahoo.com/041118/44/45bn2.html

* Bill heeft de meeste?
Niet centjes, daar gaat het niet over. Wel spam. Volgens eigen zeggen zou hij bijna 4 miljoen e-mails per dag krijgen, waarvan het merendeel spam is. Geen wonder dus dat Bill G. de laatste tijd een beetje geobsedeerd is door manieren om spam te stoppen.
Volgens het artikel bij Yahoo, zouden Gates en Steve Ballmer een speciale anti-spam filter hebben laten ontwerpen en die wordt zelfs door een aparte afdeling beheerd, om te zorgen dat de mailbox van de arme Bill G. niet wordt volgepropt met spam.
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&ncid=1212&e=1&u=/afp/20041118/en_afp/afplifestyle_microsoft&sid=96001018

=== VERS VAN HET KLAVIER ===
Open brief aan de minister van Onderwijs
Hieronder volgt de tekst die wij ontvingen van lezer Patrick

Het is de hoogste tijd om de alarmbel te luiden, want het gaat niet goed met het ICT-beleid van onze overheid. Als u de discussienota (1)leest van onze Minister van Onderwijs, dan moet je echt zoeken naar enige visie rond ICT. Maar de uiteindelijke beleidsnota, zou er pas komen tegen januari 2005, dus er is nog even tijd om wat druk uit te oefenen. Daarom heb ik een open brief (2) geschreven aan onze Minister. De tientallen reacties die er in korte tijd op deze open brief werden gepost, bewijzen dat deze noodkreet niet enkel in mijn scholengroep geroepen wordt.

Ik hoop dat niet alleen de job van ICT-coördinator gegarandeerd blijft, maar dat ICT de kwaliteit van ons onderwijs helpt verbeteren, door een betere infrastructuur en goede educatieve software. Om te bewijzen dat ICT een meerwaarde kan betekenen voor ons onderwijs, heb ik DIGItee (3) ontwikkeld. Het is gratis door iedereen te gebruiken.

Ik dank u oprecht voor de aandacht die u aan deze open brief wilt besteden,

Patrick Keysabyl
Onderwijzer en ICT-coördinator
Medewerker Anywize.net
Bezieler van Triangel VZW
Lid van Klascement en Didacto VZW
ICT-inspirator van het jaar 2003

(1) http://onderwijs.vlaanderen.be/nieuws/2004pers/1027-discussienota.htm
(2) http://www.triangel.be/alarmbel.htm
(3) http://www.digitee.be.tt/


=> TIP <=

In samenwerking met Norman.nl kunnen de NeTTies lezers gratis de steengoede Norman Virussoftware uittesten tot 1 februari 2005. Alles wat u moet doen is een mailtje sturen naar Jean Loyens < Jean@norman.nl > met als onderwerp "Gratis Norman". U krijgt dan per mail een key om de software te downloaden en te testen.
Meer info over de software op onderstaand adres.
http://www.norman.nl/











Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!






* Oorlog tussen DVD-formaten
De amusementsindustrie maakt zich klaar voor een der grootste 'oorlogen' sinds de video-oorlogen tussen VHS en Betamax. Deze keer gaat het om de toekomst van DVD. Er zijn twee 'next generation' formaten voor DVD die onder elkaar strijden om de sterkste te worden, het formaat dat het enige overblijvende op de markt zal zijn.
In de ene kant van de arena: Blu-ray, een formaat dat vooral door Sony wordt gesteund. Aan de andere kant: HD DVD, dat door Toshiba werd ontwikkeld. Eigenlijk gaan beiden uit van dezelfde basistechnologie, maar zijn zij sindsdien een aparte weg ingegaan.
Nu zijn er twee facetten aan zo'n strijd. Enerzijds kan die de gebruiker ten goede komen, omdat de beide concurrenten in hun strijd het beste van zichzelf te boven halen, om een beter product te brengen. Anderzijds is het ook zo dat, zolang deze strijd woedt, de gebruiker afgeschrikt zal worden en liever zal wachten tot het stof is opgetrokken en de winnaar bekend is, vooraleer hij besluit uiteindelijk zijn aankoop te doen.
http://www.cnn.com/2004/TECH/11/11/spark.dvd/index.html
http://www.gadgetopia.com/2004/11/13/DVDFormatWarOnTheHorizon.html

* Mobieltje als sleutel?
Sinds oktober verleden jaar werken Sony en NTT DoCoMo samen aan een nieuwe technologie, FeliCA. Hiermee kunnen smartcard chips in mobieltjes worden geïnstalleerd, die dan bepaalde diensten activeren wanneer zij vlakbij een sensor gehouden worden.
De toepassingen zijn legio: betaling, verificatie van uw identiteit, zelfs een deur openen.
In Japan zal de technologie al worden toegepast in een nieuw appartementsgebouw; daar zullen dus mobieltjes worden gebruikt in plaats van sleutels om de deur open te doen. U zou zelfs vanop afstand de status van uw slot kunnen controleren, of verwittigd kunnen worden wanneer iemand uw appartement binnengaat.
Oei, u hebt geen mobieltje? Geen nood - de beheerders van het gebouw hebben voorzien dat elke huurder ook 3 smartcards krijgt waarvoor GEEN telefoon nodig is. U kan er wel mee in uw appartement geraken, maar geef nu toe: het staat toch veel chiquer wanneer u met uw mobieltje kan wuiven, niet?
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Nov/bpd20041115027834.htm

* Draadloze verbinding nu ook voor spelconsoles
Leuk, spelletjes spelen via het internet tegen een tegenspeler aan de andere kant van de wereld. Maar u bent natuurlijk wel verplicht om in het kamertje te blijven zitten waar de internetverbinding zich bevindt.
Dat is nu gedaan. Logitech heeft een draadloze extensie uitgebracht, Logitech Play Link. Dat moet u gewoon aansluiten en voortaan kan u met uw PlayStation2, Xbox en pc er lustig op los spelen in eender welke kamer, zelfs al bevindt de internetverbinding zich aan de andere kant van het huis.
Dus geen dure en ingewikkelde draadloze netwerken, geen software om te configureren, geen gaatjes boren in de muren of draden onder tapijten doortrekken. Gewoon de twee doosjes aansluiten: het ene op de Ethernetpoort, de internetrouter of het modem en het andere op de gameconsole, de pc of een ander toestel. Leuk!
http://news.designtechnica.com/article5950.html

* De edele kunst van het boekdrukken
Zoals u weet is onze redactie lid van enkele discussiegroepen en bij hen krijgen wij vaak interessante onderwerpen voorgeschoteld. Zo ging er afgelopen week een van de discussies over het zelf drukken van een boek. Want met het internet zijn er heel wat industrieën overhoop gegooid. Denk maar aan de platenindustrie. In principe kan een artiest een plaat volledig uitbrengen, gewoon omdat hij geen plaat meer moet persen: het volstaat om een song on line te zetten (al dan niet tegen betaling). De muziekfan kan de song downloaden en branden op een cd. De artiest kan zelfs een ontwerp voor een cd-hoesje meegeven en zo wordt het geheel echt compleet: een echte cd.
Bij boeken ligt het evenwel nog iets anders. U kan wel uw boek beschikbaar stellen op een website en mensen kunnen het downloaden en eventueel afprinten. Maar dan nog hebben zij geen ingebonden boek met cover enz - hoogstens een pakje samengeniette bladeren.
In de discussiegroep werd echter gewezen op Cafepress.com. Daar kan u uw eigen boek publiceren, afprinten en verkopen. U uploadt de inhoud van het boek en zij drukken het aantal exemplaren naar behoefte. Een 100 pagina's tellende ingebonden boek kost 10$. Wil u uw boek via de site echter verkopen, dan mag u ook een hogere prijs voor uw geesteskind bepalen.
Dus: de technologie is er. Nu nog een goed boek schrijven (met dank aan de Ken Rutkowski Group)
http://www.cafepress.com/cp/info/

* 400 giga harde schijf
MP3's en volledige films zijn enorm populair, maar slokops als het op computerruimte op uw harde schijf aankomt. Goed voor de fabrikanten van harde schijven dus, want die zagen de vraag naar steeds grotere schijven de hoogte in gaan.
Deze week heeft Seagate, een bedrijf dat al jaren bekend staat voor haar harde schijven, aangekondigd dat er een schijf onderweg is van maar liefst 400 giga. Wie wat cijfertjes wil: 10.000 RPM (rounds per minute), een zoektijd van 8 ms. Prijs: $339.
Wat u moet doen met zo'n grote harde schijf? Films opslaan natuurlijk (liefst legaal hoor!) - u zou er zo'n 100 dvd's op kunnen rippen - pardon: backuppen.
Maar wie de commentaren leest bij Geek.com, zal bemerken dat de lezers die 600 giga nog te weinig vinden - op weg naar de 1 TB heet het daar (1 terrabyte dus!)
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Nov/bch20041118027900.htm

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Gmail nu ook via mailprogramma
Goed nieuws voor internauten met een Gmail-account die hun mail ook met Outlook of een ander mailprogramma willen ophalen. Google heeft z’n gratis mailservice namelijk uitgebreid met pop3 waardoor de webmail ook met een gewoon mailprogramma kan worden opgehaald en ook offline toegankelijk is. Dankzij pop3 wordt het ook mogelijk om Gmail-berichten te lezen en te versturen met een handcomputer of smartphone.
Interessant detail: de tekstberichten die nu bij de berichten van Gmail-gebruikers verschijnen, zullen bij het ophalen van mail in bijvoorbeeld Outlook niet meekomen. Gmail blijft overigens gratis.
Het bedrijf heeft intussen ook bekendgemaakt dat het de webmaildienst ook wil uitbreiden met een antivirusscanner.
Gmail werd op 1 april 2004 gelanceerd en zit momenteel nog altijd in een bètastadium.
Internetters kunnen nu alleen een account aanmaken als zij een uitnodiging van een huidige Gmail-gebruiker ontvangen. [Dave Lahousse]
http://www.pcadvisor.co.uk/index.cfm?go=news.view&news=4287


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be







Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



*** Volgens software leverancier Veritas denken de Belgische bedrijven niet goed na over wat er moet gebeuren in geval van ramp: disaster recovery plannen worden schandelijk verwaarloosd.
http://www.vnunet.be/datanews/news.asp?ids=20041115007

*** Europa meent het serieux met de recyclageplicht van oude computers. Vier grote computerfabrikanten, Braun, elektrolux, HP en Sony, hebben zelf een schema voorgesteld om afval terug te nemen uit elektrische en elektronische toestellen.
http://www.vnunet.be/datanews/detalle.asp?ids=/News/Top_Stories/Personal_Computing/20041115013

*** De Poolse regering zegt neen tegen softwarpatenten, en neemt dus hetzelfde standpunt in als de Nederlanddse Tweede Kamer, het Europees Parlement, de Duitse Bundestag.
http://www.kprm.gov.pl/441_12649.htm
http://www.softwarepatenten.be/pers/nl7
http://www.ez.nl/content.jsp?objectid=21793

*** AOL herstructureert. Slachtoffer: Winamp, Southcast?
http://www.theregister.co.uk/2004/11/11/aol_axes_nullsoft/

*** KRO geeft de computers, niet de mensen de schuld van het feit dat Pim Fortuyn uitgeroepen is tot grootste Nederlander.
http://www.webwereld.nl/nav/nb?20036

*** E-zine Clickx houdt weer de verkiezing tot Site van het Jaar. Inschrijven en stemmen kan op onderstaand adres
http://www.sitevanhetjaar.be/

*** Apple opent dit weekend zijn eerste bakstenen Apple winkel in Europa, en wel in de Londense Regent Street, een van de drukstbezochte straten daar. Niet alleen hard- en software is er te vinden maar ook trainingen en evenementen.
http://www.apple.com/retail/uk/regentstreet

*** Opnieuw enkele zwakke plekken ontdekt in de beveiliging van IE, waarvan twee als 'kritiek' beschouwd mogen worden.
http://www.theregister.co.uk/2004/11/18/ie_security_bugs_again/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



* Romantica - Mexico
[ Alternative Folk] De stem van zanger Ben Kyle verraadt zijn roots in Belfast - toch is de groep afkomstig uit Minneapolis. Er zit een voorzichtige, vriendelijke akoestiek bij en heel mooie arrangementen. De redactie vond het wel te pruimen. Deed met momenten zelfs wel denken aan Pink Floyd.
http://music.download.com/romantica/3600-8575_32-100306200.html?tag=FA_sm_artist

* Cursive - A Gentleman Caller
[Indie Rock]De band bestaat al negen jaar en heeft in die jaren een reputatie opgebouwd voor haar ongewone instrumentatie, complexe songstructuren. U hebt het al verstaan: deze song komt uit het zwaardere genre. Voor de liefhebbers dus.
http://music.download.com/cursive/3600-8592_32-100363967.html?tag=FA_sm_artist

* DJ Attack! - B-Shield
Deze Spaanse producer brengt eigenlijk niets dat echt vernieuwend is, maar hij brengt wel erg goede muziek: trance, house, techno, het geheel goed opgebouwd.
http://music.download.com/attack/3600-8263_32-100226023.html?tag=listing_song_artist

* The Faint - Birth
[Synth Pop] - Sterke invloeden van new wave en de elektronische muziek van de eighties. Tegelijk donker en broedend. Intrigerend.
http://music.download.com/thefaint/3600-8724_32-100363986.html?tag=listing_song_artist



Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Vooral aan zichzelf moet men trouw blijven
André Gide




De nieuwe oogst


* Koken met Google
Wat eten we vandaag? Bij deze website, eigenlijk een hack op Google, geeft u enkele ingrediënten in (in het Engels helaas!) en Google vertelt u wat de pot schaft. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://researchbuzz.org/archives/001404.shtml

* Europa
Op deze site van de EU vindt u een interactieve kaart van Europa. U kan inzoomen enz, maar echt veel komt u niet te weten over de landen, behalve de landkaart zelf. (Bron: Wim W)
[Taal: NL/FR/Engels)
http://europa.eu.int/abc/maps/index_nl.htm

* Zoekmachine met sprekertje
Een Duits bedrijf heeft een zoekmachine ontwikkeld (die enkel Duitstalige sites als resultaat geeft, helaas), waar u ook de mogelijkheid hebt om de resultaten te laten voorlezen door een computerstem.
[Taal: Duits]
http://www.fastbot.de

* Vertalen
Alle on line vertalers op één pagina! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.humanitas-international.org/newstran/comparisons.htm

* Boeken
Zoek informatie over een boek op, aan de hand van het ISBN-nummer (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.isbn.org.uk/

* Iedereen leest
Om in de boekensfeer te blijven: een leuk initiatief is Iedereen Leest. Daar geven beroemde maar ook gewone mensen tips voor boeken die zij de moeite waard vinden, in kleine filmpjes. Ga eens kijken - wie weet vindt u er wel een tip voor een goed boek!
[Taal: Nederlands]
http://www.iedereenleest.be/archief/index.html

* Bespreking MSN Desktop Search
U hebt elders kunnen lezen dat Microsoft weerwoord heeft gegeven aan Google en uitgekomen is met een zoekinstrument dat ook mails kan doorzoeken. Bij Neowin kan u een heldere bespreking lezen, met tips en screenshots. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.neowin.net/comments.php?category=main&id=25605

* Nog help on line
Nog een handige site: die van Panda, waar u een online virus-cursus vindt. Aan te bevelen! (Wim W)
[Taal: Engels]
http://us.pandasoftware.com/virus_info/virus_course/


* Irak
Nieuws uit Irak van alternatieve bronnen, met reportages ter plaatse, commentaar van een natie die veel afziet. Het nieuws is afkomstig van Electronic Intifaca en Voices in the Wildernis. Alternatieve bronnen dus, maar het kan geen kwaad eens het nieuws door een andere bril te bekijken.
[Taal: Engels]
http://electroniciraq.net/

* Beta News
Sommige mensen willen altijd het allernieuwste op hun pc hebben staan. Zij kunnen zelfs niet wachten tot de definitieve versie uit is - voor hen is een bètaversie ruim voldoende.
Voor hen is er deze site, waar u op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen op softwaregebied.
http://www.betanews.com/

* Het Walhalla voor webmasters en programmeurs
Hier vindt u gratis programmeerhandleidingen, gratis programmeerboeken, compilers, interpretors, tools, code enz. Of u nu leert programmeren op school, de eerste passen zet op het wankele pad van het ontwerpen van een website, of een ervaren programmeur bent, hier blijft u interessante informatie vinden. (Bron: Wim W)
http://freeprogrammingresources.com/

* Lokaal startpunt
In tegenstelling tot het overgrote deel van de internetsites, richt lokaal.be zich voornamelijk op, hoe kan het ook anders, lokale informatie. Voor iedere gemeente van Het Vlaams en Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorzien zij een startpagina in de vorm van [gemeente].lokaal.be of [postcode].lokaal.be. Momenteel werken zij aan een uitgebreide lokale webindex (met handelaars, verenigingen, ...), en verder hebben handelaars sinds vorige week de mogelijkheid om personeelsadvertenties te plaatsen en kunnen werkzoekenden zodoende lokale werkaanbiedingen zoeken. Ook de laatste uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen en algemene statistische gegevens zijn beschikbaar. (Kurt Op de Beeck)
[Taal: Nederlands]
http://start.lokaal.be/
bv: http://sint-katelijne-waver.lokaal.be/ of http://2860.lokaal.be/

* Vrijdag animatiedag : Goocheltruuk (wmv movie)
U kijkt er 1 maal naar, u kijkt er nog eens naar, u kijkt er 5 maal naar, maar hoe vaak u er ook naar kijkt, deze goocheltruuk blijft fantastisch om naar te kijken en onverklaarbaar ... Wie deze truuk kan uitleggen, mag altijd mailen ...
(taal : Frans) [Filover]
http://www.hugi.is/hahradi/bigboxes.php?box_id=51208&f_id=1165

* Vrijdag animatiedag : Sliding monkeys game
Laat de aapjes naar beneden glijden door de palen aan elkaar te linken, neem af en toe een banaantje mee maar let op voor de bommetjes, probeer die te vermijden ...
Eenvoudig Flashspelletje met een mooie vormgeving en een rustig piano-melodietje op de achtergrond.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.ferryhalim.com/orisinal/g3/slide.htm

* Vrijdag animatiedag: The Incredibles (filmtrailer)
De nieuwste productie van Walt Disney Studio's en Pixar gaat over een superheld die het moet opgeven om nog de held te spelen omdat hij almaar meer processen aan zijn broek krijgt van mensen die hij ooit redde.
http://disney.go.com/disneypictures/incredibles/
http://www.apple.com/trailers/disney/the_incredibles/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Sorry wereld
De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is gekend : George Bush behaalde 51% en John Kerry 48%. Op deze site staan (meer dan 425 !) pagina's vol foto's van Amerikanen met een boodschap waarin ze zich verontschuldigen naar de rest van de wereld toe voor het kiesgedrag van de meerderheid van de Amerikanen. En de lijst wordt elke dag langer en langer en langer en ...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.sorryeverybody.com/

* Bekende personen op het net – Hun officiële sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/) [Filover]

- Jan Leyers
Het jurylid van Idool 2004 heeft sinds 15.10.2004 een vernieuwde website waarin o.a. aandacht wordt besteed aan zijn muzikale loopbaan.
http://www.janleyers.be

- Cynthia Reekmans
De officiële website van de nieuwe Miss Belgian Beauty 2005.
http://www.cynthiareekmans.com/

- Crystal Gayle
Deze dame gaat ook al heel lang mee in de muziekindustrie. Haar grootste hit was ongetwijfeld : "Don't It Make My Brown Eyes Blue".
http://www.crystalgayle.com/

- Vicky Leandros
Duitse zangeres die we vooral kennen van het nummer 'Après toi' waarmee ze in 1972 het songfestival won.
http://www.vickyleandros.com

- Evgeni Plushenko
Officiële site van deze Russische 3-voudig wereldkampioen kunstschaatsen.
http://www.evgeniplushenko.net



Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be



Bij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Gratis luisteren zonder te downloaden
- Spammer verdiende goud geld
- Italië wil belasting op sms'jes
- Mini-brander voor fotograaf op reis
- WIe wil de Aldi-computer?
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
Feestelijke editie: nummertje 300!
- Bijzonder mooie speakers voor pc en mp3-speler
- Websites maken met NVU
- Waarop letten als je een scanner koopt
- 2,5 miljard pixels grote superfoto
http://digitaal.fan.tv/ezine/recent.htm

Nu wij weer!
- Heftig, bezeten en van een wonderbaarlijke schoonheid
John Balance is niet meer. Ter nagedachtenis luistert Leendert Douma naar drie cd’s met een urenlang ongemonteerd interview. Daar valt wel een necrologie uit te destilleren.
- "Ik hoef geen mes in mijn lijf"
Hoe groot is eigenlijk de invloed van de moord op Theo van Gogh voor andere filmmakers. Zorgt angst voor zelfcensuur? Kun je nog wel maken wat je wil? NU WIJ WEER! schoof aan bij het door De Filmkrant georganiseerde debat in het Ketelhuis in Amsterdam. Grote vragen die worden beantwoord vanuit verwarring.
- de hemel voor de grootste
Pim Fortuyn de Grootste Nederlander? Willem van Oranje? Als het aan de Dichter des Vaderlands ligt geen van beiden. Frederik Lucien De Laere breekt een lans voor de kunsten.
- Zullen we het gewoon zo opsturen?
Over de verruwing op weblogs zou het moeten gaan. Het werd een enerverende chatsessie.
- De Geus mag zijn oordopjes weer uit doen
Wat is wel toelaatbaar, en wat is een erosie voor onze democratische rechtstaat? In dit artikel gaan we niet mee in de hype rond het prangende vraagstuk over de radicale Moslims, maar werpen we een gedistantieerde blik op wat is geschied.
- De gitzwarte generatie
Terwijl heel Nederland zich opmaakt voor de verkiezing van de grootste Nederlander, maken wij ons liever druk over de mogelijke opvolger. Deel 3: de uitslag.
http://www.nuwijweer.nl

*** Webfactor
Geen nieuwe berichten
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- TFT-scherm: hippe Benq
- Ruim 200 benzinestations van Q8 krijgen publieke Telenet-hotspot
- IBM stort zich in humanitaire grid
- Leuke manier om Mac aan te kopen
http://www.internetaddict.be

*** Internetjournalistiek
Geen nieuwe berichten
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Humor: Handige Harry's
- Muziek: Gwen Stefani - What you waiting for
- Humor: Hoedje af voor sportlui
- Humor: Je auto onder controle
http://www.speedzone.be

*** Elektro.be
- Samsung D500: multimediatelefoon met megapixel camera.
- Philips geeft lcd-monitoren 190X5 en 170X5 nieuw design mee.
- Multifunctioneel display MFD-Titan van Moeller.
- Eerste DAB-radio van Sony.
- Opening Fnac-winkels uur later wegens vakbondsacties.
- Draadloze hoofdtelefoons bij AKG Acoustics.
- SIM2: drie nieuwe modellen in première
http://www.elektro.be



Wikipedia

Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Momenteel heeft de Nederlandstalige Wikipedia meer dan 40.000 artikelen. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

- Uitslagen van de ATP Masters Cup 2004 -
http://nl.wikipedia.org/wiki/ATP_Masters_2004
- De schrijfster Iris Chang pleegde 9 november zelfmoord -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Iris_Chang
- Pan-Arabisme -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pan-Arabisme
- De Bulgaarse politicus Dimo Kazasov -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dimo_Kazasov
- De raket "Lange Mars" -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lange_Mars_%28raket%29
- Olijfberg -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Olijfberg
- De Chinese politicus Jiang Zemin -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jiang_Zemin

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

Op 27 november vindt in Rotterdam een symposium plaats van Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Symposium/Najaar_2004

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip Firefox 1: inleiding
Verleden week kwam de definitieve versie uit van deze alternatieve browser. Nu er nog altijd geen nieuwe versie van de Internet Explorer van Microsoft is uitgekomen en dat na bijna 2 jaar, wordt het tijd om een nieuwe browser uit te testen, die wél de laatste evoluties heeft gevolgd, vindt u ook niet?
Daarom zullen wij in de volgende dagen trachten u te begeleiden bij uw ontdekkingstocht van deze nieuwe browser. Wie weet, wordt het wel uw favoriete browser van de toekomst?
De installatie
Na een gratis versie (4,8 MB) te downloaden (1) van Firefox, dubbelklikt u op Firefox Setup.exe. Dit start de installatie, tijdens dewelke u kan kiezen voor een standaard installatie (aanbevolen voor de meeste gebruikers) of een op maat gemaakte installatie 'custom' (indien u zelf wil bepalen welke componenten worden geïnstalleerd en waar de browser naartoe moet).
Na de installatie wordt het programma meteen opgestart. De browser vraagt nu heel beleefd of hij, gemakshalve, de instellingen van IE en/of Opera mag overnemen: opties, bookmarks/favorieten, geschiedenis, paswoorden enz. Accepteer dit aanbod. Wanneer u nu Firefox opstart, hebt u al uw eigen instellingen meteen bij de hand.
http://www.mozilla.org/products/firefox/

* Tip Firefox 2: Browsen met tabblaadjes
Wie al met Opera gewerkt heeft, zal al ervaring hebben met het browsen met tabblaadjes, een erg handig onderdeel. Daarbij wordt een nieuwe pagina geopend binnen de browser, op een ander tabblaadje, zodat u onderaan op uw taakbalk slechts één keer de browser hebt staan. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld IE, waar elke geopende pagina in uw taakbalk onderaan verschijnt. Na een uurtje surfen, is uw taakbalk dan ook overvol.
Hoe werkt u nu met die tabblaadjes? Eens Firefox opgestart is, drukt u Ctrl-T. U hebt nu een tabblaadje in het canvas van de browser, met bovenaan de titel van de geopende pagina. Om van het ene tabblaadje naar het andere te gaan, klikt u op het randje bovenaan, of gebruikt u Ctrl-T opnieuw.
U kan ook rechts klikken op een tab. U hebt nu een uitklapmenu met New Tab, Reload Tab (herlaad het actieve tab, ook beschikbaar via Ctrl-R), Reload All Tabs (herlaad alle tabs), Close Other Tabs (sluit alle andere tabs, maar laat deze tab open), Close Tab (sluit de actieve tab)

Wil u dat uw browser opstart met verschillende sites tegelijkertijd open, dan kan dit. U kan op twee manieren ingeven welke sites er geopend moeten worden bij het opstarten.
1. Creëer de ideale omgeving in de browser. Open op de verschillende tabblaadjes de sites die u wenst. Ga naar Tools > Options en bij Home Page drukt u op de knop Use Current Pages
2. U kan de verschillende sites manueel ingeven. Ga naar Tools > Options en tik in de balk bij Home Page de adressen een voor een, gescheiden met een | teken.

* Tip Firefox 3: basiscommando's
U kan de verschillende knoppen uiteraard bedienen door erop te klikken met de muis, maar u kan ook gebruik maken van sneltoetsen, wil u uw arme polsen wat sparen. Enkele veelgebruikte combinaties:
Ctrl-N opent een nieuw browser venster
Ctrl-T opent een nieuw tab-venster in de browser
Ctrl-O opent een bestand
Ctrl-W sluit het actieve tabvenster in de browser
Ctrl-Shift-W sluit venster
Ctrl-R herlaad/ververs venster
Er bestaan nog veel meer toetscombinaties. Een volledige lijst vindt u op:
http://texturizer.net/firebird/keyboard.html.

* Tip Firefox 4: Popups
Popup vensters kunnen heel storend en vervelend zijn als zij gewoon reclame bevatten, maar bij sommige sites zijn zij wél nodig. Bijvoorbeeld bij onze banksite wordt gebruik gemaakt van popup vensters. Het is dan ook niet slim om uw browser zodanig in te stellen dat àlle popups worden onderdrukt.
Daarmee heeft Firefox rekening gehouden: u kan ingeven van welke sites u popups accepteert. Ga naar Tools / Options en klik op de knop Web Features links van de pagina. Vink het vakje aan bij Block Popup Windows - klik dan op Allowed Sites om de sites in te geven waarvoor u een uitzondering wil maken.
Wanneer u nu een website bezoekt die gebruik maakt van popups, krijgt u een dialoogvenster dat vertelt dat er een popup werd geblokkeerd en in de hoek rechts onder van uw browser verschijnt een icoontje telkens een popup wordt geweerd. Komt u tijdens het browsen op een pagina waar toch een popup nodig is, klik dan op het icoontje onderaan. Er verschijnt een dialoog venster, met het adres van de pagina die u momenteel bezoekt. Door op de knop "unblock site" te klikken, zal u de popup toestaan.

* Tip Firefox 5: Extensions
Bij Firefox kan u verschillende add-ons installeren, ook bekend onder de naam "Extensions" - want dat is wat zij doen: zij breiden de ingebakken mogelijkheden van Firefox uit.
De reeds geïnstalleerde extensions vindt u onder de knop Tools / Extensions. Dit opent een dialoogvenster. Rechts onderaan staat een link naar Get More Extensions. Die voert u naar de website van Mozilla, waar u meer extensies vindt.
Een van de meest populaire extensions is de Googlebalk. Klik op de link die u op de Mozilla-pagina vindt. Er wordt nu een dialoogvenster geopend waarin gemeld wordt dat een website tracht software te installeren. Accepteer door op "Install Now" te klikken. De software wordt geïnstalleerd. Sluit de browser af en open hem opnieuw. U zal nu de Googlebalk bemerken. Ga naar Tools / Extensions en u zal zien dat de Google balk vermeld is in de lijst. Via "update" kan u eventueel zien of er nieuwe versies verkrijgbaar zijn.

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html



Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes



En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html








Van alles halen, (bijna) niets betalen...



* Metty
Windows - 2.0 MB - freeware
Een progje om op een eenvoudige manier meta tags te maken - weet u wel: die dingen die we zo vaak vergeten wanneer we een website maken, maar die zo heel, heel belangrijk zijn omdat de zoekmachines zich erop baseren...
http://www.clickfire.com/tools/freeware/metty/


* UltimateZip
Windows - 2,3k - freeware
Een alternatief voor Winzip. Compact, maar het doet wat het moet doen. U kan zelfs e-mailen, automatische back-ups maken, enz.
http://www.ultimatezip.com/

* MemoryBoost Pro
Windows - 1,3 MB - shareware
Konden we ons eigen geheugen maar zo'n 'boost' geven... Met dit progje kan u zien hoeveel RAM-geheugen van uw pc al in gebruik is en welke programma's hoeveel geheugen gebruiken. Zo ziet u wat de slokops zijn!
http://www.rosecitysoftware.com/MemBoost/

* XP Antispy
Windows XP- 42k - Free
Hiermee schakelt u die vervelende "automatic updates" tools uit in Windows XP. Wie weet wat voor informatie die over u vrijgeven!
http://www.xp-antispy.de/

* Avast!
Antivirus moet niet duur zijn - het kan zelfs volkomen gratis. Bij ZDNet vindt u een bespreking van Avast! Home Edition (1) en dan is er natuurlijk ook nog altijd AVG Antivirus (2) van Grisoft, waarmee wij erg goede ervaringen hebben en waarvan er nu een nieuwe versie (7.0) uit is (2) (Bron: Wim W)
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=40551&mxp=28
http://www.grisoft.com/us/us_index.php

* K.R.A.C. Audio Grabber
Windows - 895k - freeware
Een gratis CD ripper naar mP3 of WAV. Frans, het moet niet altijd Engels zijn. Medewerker Wim W heeft het progje uitgetest en gebruikt het, vermits het erg gebruiksvriendelijk is.
http://koyotstar.free.fr/

* SenLab02
Windows - Shareware
Met dit progje drukt u propere etiketjes. Het werkt samen met de meest voorkomende etiketformaten (o.a. Avery) of u geeft zelf de afmetingen in. In deze versie kan u ook afbeeldingen opnemen.
http://www.sente.co.uk/senlab02page.htm

* Express Rip
Windows - freeware
Een progje om van VD naar WAV/MP3 over te zetten. Klein maar fijn. (Bron: Wim W)
http://www.nch.com.au/rip/index.html

* MovieGallery 1.0.2
Mac OS X 10.3 - 2,37 MB - shareware
Een progje om uw films te klasseren en te organiseren. Maak speellijstjes en bekijk films in volledig scherm, deel uw film met anderen via het internet of op het mobieltje.
http://www.download.com/3000-2200_4-10330303.html


* iDive 1.1.1
Mac OS X - 1,65 MB - shareware
Nog een progje om orde te houden in uw collectie zelf opgenomen dvd's, zodat het simpel wordt om een fragment terug te vinden.
http://www.download.com/iDive/3000-2200_4-10330321.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....



Lezer Gerold Manders heeft een goede tip voor onze lezers:
<<<
Hallo,
Al enige tijd kijk ik reikhalzend uit de komst van uw nieuwsbrief in mijn mailbox en zie dat u geregeld links naar leuke freeware aanbiedt.

Dat is ook de reden achter dit berichtje, in de laatste editie van de nieuwsbrief die ik heb ontvangen, spreekt u van een gratis zip-programma. Dat programma ken ik al van enkele jaren terug en heeft me al die tijd ook
trouw gediend. Maar ik wou u op de hoogte stellen van een beter alternatief van dit soort software. Het programma in kwestie heet 7-zip, is terug te vinden op www.7-zip.org en is open source software.

7-zip heeft namelijk drie grote voordelen ten opzichte van Ultimatezip, betere compressie in het standaard zip-formaat en een veel betere compressie in het eigen 7-zip-formaat. En als je de software hebt geinstalleerd kom je erachter dat er meer dan 20 verschillende talen ondersteund worden, allemaal meteen beschikbaar.

Dat waren voor mij genoeg redenen om over te schakelen naar dit zip-programma en heb sindsdien ook niet meer omgekeken naar andere soortgelijke software. Misschien dat uw lezers bovenstaande link wel kunnen waarderen.
Met vriendelijke groet,
Gerold Manders

>>>
Bedankt, Gerold!

~~~~~~~~=
Lezer Martin over Firefox:
<<<
Hallo,
Ik ben zeer geïnteresseerd in Firefox. Vandaar mijn belangstelling voor jullie serie over Firefox.
Voordat ik echter Firefox ga installeren zou ik willen dat de Nederlandstalige versie van Firefox 1.0 beschikbaar is.
Dat aspect hebben juliie niet behandeld in deel 1 van de serie. En bij mijn weten is die versie er nog niet.
Weten jullie of die er al is en zo ja waar en hoe of wat, etc.?
Mag uiteraard in jullie onvolprezen nieuwsbrief aan de orde komen, dan kom ik het automatisch tegen.
Alvast bedankt.
M Vroomans.
En, o ja, prima nieuwsbrief, ik lees hem elke dag, heb al heel veel tips gekregen.
(Alleen telkens dat gefoeter op Microsoft... mag van mij wat minder, ik weet het nou wel.)
>>>
Antwoord:
Voor zover wij weten is er (nog)geen Nederlandstalige versie van Firefox 1.0 beschikbaar
Wij vonden wel een uitstekende Nederlandse pagina met informatie en tips voor Firefox:
http://help.mozbrowser.nl/firefox/tips.html

~~~~~~~~~~

En dan nog even een reactie van Jeffrey, die al van 6 november dateert maar die onder in onze postzak was blijven plakken:
<<<
> Nieuws - Cookie monster bijt Gmail scherp in de vinger
Hilde,
Kort nadat vorige week het koekjesmonster bekend raakte, zou Google de
beveiliging ervan hebben aangepast. Alle gebruikers die gebruik
maakten van een autologin-cookie hebben op dat ogenblik ook opnieuw
manueel moeten inloggen omdat hun "zieke" cookie niet meer werd
aanvaard.
Ze nemen duidelijk geen enkel risico met hun GMail, en fixen alles
enorm snel, ook al gaat het nog steeds om een beta-versie met een
beperkt aantal gebruikers. Goed bezig dus, daar bij Google.
En ondertussen mail ik vol vertrouwen verder met m'n GMail (-:
Jeffrey.
http://www.pebbels.be/
>>>

~~~~~~~~~~~

Lezeres Frie heeft het over ons artikeltje over Google, waarin verteld werd dat Google 4 miljoen pagina's indexeert.
<<<
hoi,
even ter rechtzetting...

Google indexeert er ondertusen wel al zo'n 8 miljard hé ;)

groetjes van een trouwe lezer
frie van ballaert
>>>

~~~~~~
Lezer Geert Op de Beeck zwaaide met een wierookstaafje naar de redactie:
<<<
en by the way, proficiat met jullie magazine. Vanuit mijn job ben ik semi professioneel veel bezig
met PC's en netwerken en dergelijke . Netties is een leuke aanvulling op de te verslinden lectuur
en heeft me reeds meer dan eens geholpen bij het oplossen van PC configuratie problemen.
Blijf zo verder doen ...
met vriendelijke groeten,
Op de beeck Geert
>>>




NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.



Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische Lotto



De nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Op een vrouw kun je nooit aan:
ze kan je trouw blijven
[Douglas Ainslie]