Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/7/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1273  van 13/7/2024


 

Gegroet lezer,

Deze week hebben wij weer een bonte verzameling berichten voor u. Over een influencer die heilig verklaard wordt, maar ook over de Navo,  en over een chatbot die telefoonscammers bij de neus neemt.  Naast uiteraard wat meer tech berichten, over bijvoorbeeld NotePad en YouTube. En zelfs cryptomunten komen aan bod.

Dit alles en meer in deze editie. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



NIEUWE AUDIOTOOLS VOOR CREATORS VAN YOUTUBE EN ELEVENLABS
YouTube heeft verleden week een update uitgebracht voor zijn eraser-tool voor creators. Die kan herkennen wanneer er muziek te horen valt in een opname, die auteursrechtelijk beschermd is, en kan jou helpen om die te verwijderen. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je een opname maakt in een pub, en terwijl je spreekt met iemand is op de achtergrond een song te horen. Volgens YouTube zou de tool die muziek kunnen verwijderen, zonder gevolgen te hebben voor de andere audio in dezelfde video.

Deze tool bestond al wel, maar bakte er niet veel van. Deze update zou werken met een AI-aangedreven algoritme dat auteursrechtelijk beschermde songs kan herkennen en dus ook verwijderen. Alhoewel YouTube toch nog waarschuwt dat de tool niet perfect is. In dat geval doe je er best aan om alle geluid in dat bepaalde segment op stil te zetten, of dat segment te verwijderen. Of gebruik te maken van de optie "replace song".

Wanneer je de song verwijderd hebt, dan zal YouTube de claim dat je auteursrechtelijk beschermde content gebruikt hebt, ook van het filmpje verwijderen (want dat is een claim die YouTube zet wanneer zijn eigen systeem dergelijke content herkent). (1)(2)

Een tweede bericht over audio komt van ElevenLabs.Dat bedrijf is al bekend voor zijn voice cloning (door AI je stem laten analyseren en dan teksten laten "voorlezen" door "jouw" stem), text-to-speech en speech-to-speech modellen. De nieuwste tool is een AI Voice Isolator. Daarmee kunnen creators ongewenst achtergrondgeluiden verwijderen van hun content- of dat nu een film is, een podcast of YouTube video.

Eerder verleden week had ElevenLabs ook al een Reader app gelanceerd, waarmee je teksten kan laten voorlezen door bekende stemmen die hiervoor toestemming gegeven hebben. Momenteel kan je al de stemmen gebruiken van Jury Garland, Sir Laurence Olivier, James Dean en Burt Reynolds. Die app is momenteel verkrijgbaar voor iOS en voor de Android app is er een wachtlijst.

Deze nieuwe tool, Voice Isolator, is trouwens niet uniek, ook andere creatieve bedrijven hebben een soortgelijk aanbod, waaronder Adobe. Het is dus nog af te wachten wat de kwaliteit is van het aanbod van ElevenLabs. (3)
https://techcrunch.com/2024/07/05/youtubes-updated-eraser-tool-removes-copyrighted-music-without-impacting-other-audio/
https://support.google.com/youtube/answer/2902117?hl=en
https://venturebeat.com/ai/elevenlabs-launches-free-ai-voice-isolator-to-take-on-adobe/



NIEUWE SOCIAL APP: NOPLACE
Alsof er nog niet genoeg sociale netwerken zijn, hebben de makers van deze nieuwe app gedacht: er kan er nog altijd eentje bij. En misschien hebben zij gelijk - de nieuwkomer, No Place, heeft immers een unieke aanpak en steeg verleden week meteen naar de nummer één in de App Store.

Wat doet No Place? Je kan er een mooi profiel aanmaken, waar je dingen kan delen zoals wat je leuk vindt, wat je aan het beluisteren bent, wat de status is van je relatie, enz. En vervolgens kan je updates geven. Die zijn tekstgebaseerd, en je kan geen foto's of video's toevoegen.

De bedoeling is dat je gewoon deelt wat je momenteel aan het doen bent. Er zijn twee feeds: eentje voor je vrienden, en eentje voor iedereen in de app. Beide feeds zijn gewoon omgekeerd chronologisch, er komt geen algoritme aan te pas. Wat wel knap bedacht is, is dat er ook een generatief model is, dat kan samenvatten wat je gemist hebt toen je niet keek.

Een uitgebreide bespreking bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2024/07/03/noplace-a-mashup-of-twitter-and-myspace-for-gen-z-hits-no-1-on-the-app-store/
https://www.thenoplace.com/



WIE WON HET DEBAT BIDEN VS TRUMP?
Neen, we gaan het niet hebben over de kandidaten zelf. Wel over: welk sociaal netwerk was het beste om te volgen tijdens het debat? Bij TechCrunch vonden wij een interessante analyse daarover.

Het artikel stelt om te beginnen dat Meta, het moederbedrijf boven Threads, duidelijk gemaakt heeft dat het verre wil blijven van politiek. Het zal dus geen politieke content aanbevelen aan de gebruikers, tenzij zij dat in hun instellingen expliciet aangeven. X was, ook in de tijd dat het nog Twitter heette, altijd al een plek waar je gebeurtenissen in real time kon opvolgen, erover praten, de mening van anderen erover kon lezen. Sinds de overname door Elon Musk heerst er volgens menige gebruiker een trend die eerder naar de rechterkant van het politieke midden trekt, en dat maakte het medium minder aantrekkelijk voor sommige gebruikers.

Anderzijds is het ook zo dat het aantal gebruikers op X nog altijd veel groter is dan op Threads: 600 miljoen maandelijks actieve gebruikers tegenover 150 miljoen. Op X waren de discussies dus veel levendiger, gewoon door het aantal. Op Threads was er volgens sommige gebruikers daarentegen een rustiger, veelzijdiger debat, met minder trollen.

Feit blijft echter dat op X het debat meteen als een van de trending topics verscheen, waardoor het gemakkelijk in real time te volgen was via de #TheRealDebate. Terwijl op Threads andere topics trending waren - een afbeelding van die trending topics in het artikel. Threads heeft tussen haakjes geen hashtags - gebruikers kunnen dat wel gebruiken, maar de user interface gebruikt de # niet, legt wel een hyperlink op de woorden die volgen na het # symbool. En dat maakt het dus moeilijker om topics te ontdekken.

Meer bij TechCrunch, dat X dan toch als winnaar van het debat uitroept, en Thread een fatsoenlijk alternatief voor X, maar geen vervanging.
https://techcrunch.com/2024/06/28/who-won-the-presidential-debate-x-or-threads/



X OVER DE TOEKOMST VAN HET NIEUWS
In een gesprek op de Cannes Lions, het evenement waar de prijzen uitgereikt worden voor de beste reclame, sprak Elon Musk over de toekomst van het nieuws. En volgens hem zal X daar een grote rol in spelen. Zijn toekomstbeeld: "Wat wij doen op het X-platform: wij gebruiken AI om een samenvatting te maken van de verzamelde input van miljoenen gebruikers. Bij nieuws verzamelen wij de berichten van mensen die ter plaatse zijn, en die experts zijn op dat gebied en wij gieten dat dan in een real-time nieuwsfeed die veel beter is dan conventionele journalistiek".

Een krant, vooral in print, vertelt vandaag wat er gisteren gebeurd is. Wanneer een artikel fout is, zie je geen rechtzetting. Er is geen real time reactie, zo stelt Elon Musk.

Wat AI doet en het internet doet, is de wijsheid van de menigte aggregeren. En experts die op het terrein aanwezig zijn, weten meer dan journalisten.

In de reacties op dit gesprek zie je enerzijds dat mensen dit een goed idee vinden, omdat het desinformatie kan tegengaan. Anderen wijzen er dan weer op dat Grok, de AI die door xAI gebouwd werd, hier een belangrijke rol kan spelen. Het is een platform waar real-time informatie gedeeld en verzameld kan worden van gebruikers uit de hele wereld. En het concept dat AI dan gebruikt wordt om deze informatie samen te vatten en te brengen in een real-time news feed is op zijn minst interessant te noemen.
https://x.com/cb_doge/status/1809259428312416652



DE EERSTE MILLENNIAL ALS HEILIGE
De Amerikaanse zender NPR meldt (en het verhaal wordt bevestigd door CNN) dat een tiener, ene Carlo Acutis, de eerste millennial zal zijn die zalig verklaard wordt.

Waarom dat belangrijk is, en waarom wij dat in dit e-zine vermelden? Wel, omdat de jongeman, die aan leukemie overleed toen hij 15 was, in de vroege jaren 2000 belangstelling voor het katholieke geloof verspreidde via het internet. De jongeman wordt ook "God's influencer" genoemd, en "de patroonheilige van het internet", omwille van zijn werk om eucharistische mirakelen over de hele wereld in kaart te brengen.

En het is heus geen grap. Paus Franciscus en een groep kardinalen hebben Acutis goedgekeurd voor heiligverklaring tijdens een bijeenkomst in het Vaticaan op maandag, zo maakte Vatican News bekend. Het meldt dat hij waarschijnlijk ergens in 2025, tijdens het jubileumjaar van de kerk, heilig zal worden verklaard.

De jongeman was een devote katholiek; hij leerde zichzelf programmeren en maakte websites met een spirituele focus. Naast zijn alom geprezen database met mirakels, zou hij ook daklozen geholpen hebben en mensen die gepest worden beschermd hebben. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor twee miraculeuze genezingen na zijn dood, een vereiste om heilig verklaard te worden. Het heiligverklaringsproces werd al in 2014 opgestart.
https://news.slashdot.org/story/24/07/07/0121243/15-year-old-webmaster-nicknamed-gods-influencer-will-be-catholic-churchs-first-millennial-saint
https://www.npr.org/2024/07/01/nx-s1-5024766/carlo-acutis-first-millennial-saint-pope-canonization
https://nl.wikipedia.org/wiki/Carlo_Acutis



MICROSOFT NOTEPAD MET SPELLINGSCONTROLE
Eigenlijk hadden wij dit al een tijdje geleden opgemerkt, zelfs in Nederlandstalige teksten die wij in Notepad schrijven, maar nu is het officieel: de tekstverwerker Notepad van Microsoft heeft nu ook een spellingscontrole - meer dan 40 jaar nadat de software gelanceerd werd, met name in 1983.

Deze functie zit momenteel wel alleen in Notepad voor Windows 11. Maar de werking is zoals je zou veronderstellen: wanneer je aan het typen bent (ook in het Nederlands) zal de tool spellingsfouten onderlijnen met een rode onderbroken lijn. En de tool geeft ook suggesties om de fout te verbeteren, wanneer je rechts klikt op het foutieve woord. Je kan de suggestie aanvaarden, verwerpen, of het "foutieve" woord toevoegen aan je eigen woordenboek.

Je kan de spellingscontrole ook uitzetten, per type bestand. En dat is wel handig, want soms open je een html-bestand bijvoorbeeld in je tekstverwerker, om de broncode te bewerken, of open je een logbestand.

Notepad zet hiermee een verdere stap om de oude WordPad te vervangen. Het bevat nu ook een donkere modus, tabblaadjes om tegelijk aan verschillende bestanden te werken, en zelfs een tool om het aantal tekens te tellen.
https://www.engadget.com/microsoft-notepad-just-got-spellcheck-in-the-year-2024-154043158.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/7/8/24194047/microsoft-notepad-spellcheck-autocorrect-features-available



DE BEDRIEGER BEDROGEN: CHATBOT LOKT SCAMMERS IN DE VAL
Het is een heuse plaag: fraudeurs die argeloze mensen opbellen en hen wijsmaken dat zij van de bank zijn, of van de Windows helpdesk. En dan om de inlogcode vragen. Maar die fraudeurs zullen voortaan wel eens raar kunnen opkijken, dankzij een nieuwe AI-technologie: Apate.

Dit systeem werd gemaakt door ene professor Dali Kaafar en zijn team; en het kreeg de naam van Apate mee, omdat dit de Griekse godin is voor bedrog. Het is de bedoeling dat de chatbot zich voordoet als iemand die niet helemaal mee is, en de fraudeurs aan de praat houdt. Want terwijl die met de chatbot bezig zijn, zijn zij ondertussen niet bezig met een nieuw slachtoffer.

Een van de chatbots is Lenny, een stotterende oude Australische man, die graag een praatje maakt. Deze chatbot moet telemarketeers een beetje treiteren. Lenny zal namelijk verschillende zinnen tot in de treure herhalen, zodat de marketeer zijn verhaaltje niet kwijt kan.

Knap bedacht. Dankzij een subsidie van 720.000 dollar zijn er nu honderdduizenden dergelijke chatbots, elk met een eigen emotie, persoonlijkheid. Sommigen zijn naïef, andere sceptisch, nog andere gewoon bruut. Uiteraard heeft niet iedere burger geen dergelijke chatbot thuis staan - het zijn de telecommaatschappijen die een telefoontje doorsluizen naar Apate, wanneer zij merken dat er een fraudeur aan het werk is.

Meer bij The Guardian.
https://www.theguardian.com/technology/article/2024/jul/07/ai-chatbots-phone-scams



TWEE NIEUWE AI-INITIATIEVEN: THRIVE AI HEALTH EN QUARO POE
Artificiële intelligentie kent veel toepassingen. Ook in gezondheidszorg, waar AI op verschillende terreinen voor een doorbraak zorgen, denk aan het ontwikkelen van medicijnen, maar ook diagnoses. Zo werkt OpenAI samen met het bedrijf Color Health aan een AI copiloot die artsen bijstaat bij het screenen naar kanker en daarna het ontwerpen van een behandelingsplan.

Maar de mens is meer dan een medisch profiel. Onze gezondheid wordt erg beïnvloed door hoe wij ons doorheen de dag gedragen, hoe we slapen, wat we eten, hoe we bewegen, hoe we omgaan met stress, en hoe we sociaal verbonden zijn. En AI kan dat gedrag verbeteren doordat het hyper-gepersonaliseerd advies kan geven.

Dat is het idee achter Thrive AI Health, een samenwerking van OpenAI Startup Fund en Thrive Global - een persoonlijke AI gezondheidscoach, die je zal kunnen gebruiken als een mobiele app. De AI zal op basis van de metingen en je gewoontes een echt persoonlijk advies geven. Het mooie daarbij is dat zo'n persoonlijke coach voor iedereen toegankelijk is, niet enkel voor de mensen die er het geld voor hebben. Meer hierover bij Time.

Een tweede nieuwigheid is dan weer afkomstig van Poe, de aggregator-tool van Quora (de site waar je vragen kan stellen en antwoord krijgt door de wisdom of the crowd). Voor de vragen die je hier stelt gaat Poe op zoek bij Claude van Anthropic en bij GPT-4o van OpenAI. Poe heeft nu Previews gelanceerd, een functie waarbij je interactieve apps zelf kan creëren in een chat met de chatbots.

Je kan vragen om een visualisering te maken van data, om een game te bedenken, of zelfs een drummachine. Als voorbeeld geeft TechCrunch een prompt "Analyseer de informatie in dit rapport en maak er een hapklare en interactieve presentatie van, zodat ik het kan begrijpen". De tool gaat dan op zoek bij verschillende chatbots en kan ook informatie gebruiken van bestanden die jij uploadt, zoals video's.

Knap, afgaande op de beschrijving van TechCrunch (2)
https://time.com/6994739/ai-behavior-change-health-care/
https://techcrunch.com/2024/07/08/quoras-poe-now-lets-users-create-and-share-web-apps/



NU OOK NIEUWSBRIEVEN BIJ SUBSTACK-RIVAAL GHOST
Wanneer je zelf een blog wil schrijven, op professionele manier, en er ook geld mee wil verdienen, dan zijn de favorietste platformen Medium, Substack en de laatste tijd ook het opkomende Ghost(1).

Dat laatste is gratis, open-source software, een beetje te vergelijken met een zelf gehoste WordPress. Je kan dus gewoon de Ghost software gratis downloaden, en op je eigen webhosting installeren. Ben je niet zo technisch onderlegd, dan kan je gebruikmaken van een betaalde dienst, Ghost Pro, waar het team van Thost de hosting zal verzorgen en de Ghost software voor jou zal onderhouden, updates uitvoeren, enz. Een uitstekende vergelijking tussen Ghost en dat andere platform, Substack, dat iets dergelijks aanbiedt, vind je bij Themeisle. (2)

Welnu, nadat het recent ondersteuning aankondigde voor de fediverse, komt Ghost nu met een nieuw aanbod: nieuwsbrieven, concreet via activitypub, het protocol dat ook Mastodon en andere gefedereerde apps aandrijft. Hierdoor kan de gebruiker jouw nieuwsbrief volgen via zijn favoriete Federated app, via het adres  @index@activitypub.ghost.org.

Het ActivityPub GitHub repository van Ghost is open source. Daardoor kunnen techneuten via de wijzigingen in de code de verschillende stappen volgen van Ghost naar volledige federatie.

Meer info bij Slashdot, waar je uiteraard ook een heel interessante discussie vindt.(3)
https://ghost.org/
https://themeisle.com/blog/substack-vs-ghost/#gref
https://tech.slashdot.org/story/24/07/09/0048254/substack-rival-ghost-federates-its-first-newsletter



AI EN HET MATERIAAL WAAROP DE MODELLEN GEBASEERD WORDEN
Cloudflare biedt gratis tool om scraping te verhinderen, en Microsoft waarschuwt je: geen robots.txt, dan is jouw content rijp voor de pluk

Twee berichten voor contentmakers, die hun werk willen beschermen zodat het niet kan dienen als materiaal voor modellen, die door AI-tools gebruikt kunnen worden. Enerzijds is er Cloudflare, dat websites een gratis tool aanbiedt waarmee zij kunnen verhinderen dat hun site geïndexeerd wordt door bots, zonder dat zij hiervoor toestemming gegeven hebben.

Deze tool is speciaal bedoeld voor bots, die de regels negeren die bij websites vastgelegd zijn in het robots.txt bestand. Dat bestand verduidelijkt namelijk of het OK is dat de bot de site indexeert of niet. De tool ontdekt namelijk of een bot iets of iemand anders is en geen bot, zoals een browser van een gebruiker, om te voorkomen dat hij als een bot geïdentificeerd wordt. Cloudflare maakt gebruik van fingerprints om die heimelijke bots op te sporen, en gaat hen dan blokkeren. Meer bij TechCrunch (1)

Anderzijds is er Microsoft, dat duidelijk maakt dat je als webmaster absoluut een robots.txt moet installeren. Het gaat namelijk om een aanspraak die Mustafa Suleyman, hoofd AI bij Microsoft, onlangs deed, in een gesprek met Andrew Ross Sorkin van CNBC. Daarin stelde die dat alle content die op het web gedeeld wordt, gebruikt mag worden voor het trainen van AI, tenzij de maker van die content dat specifiek verbiedt.

De discussie draait rond het "open web", waar content gelezen kan worden zonder dat je een abonnement moet nemen. Volgens hem is dat fair use: "Iedereen kan die kopiëren, daarop andere creaties bouwen, en reproduceren. Het is als het ware freeware".

Maar hij vervolgt wel: "Het is een ander geval wanneer een website of uitgever of nieuwsorganisatie expliciet bepaalt "jij mag mijn site niet scrapen of crawlen voor enige andere reden dan mijn site te indexeren, zodat andere mensen mijn content kunnen vinden". Met andere woorden: tenzij je een robots.txt hebt die dat bepaalt, ben je een vogel voor de kat en ligt jouw content voor het rapen voor de bots om AI's te trainen...

Uiteraard opnieuw een heel interessante discussie bij Slashdot.
https://techcrunch.com/2024/07/03/cloudflare-launches-a-tool-to-combat-ai-bots/
https://slashdot.org/story/24/07/07/0054220/microsofts-ai-ceo-web-content-without-a-robotstxt-file-is-freeware-for-ai-training?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



MT GOX GAAT DAN TOCH SLACHTOFFERS CRYPTODIEFSTAL VERGOEDEN
En er is goed nieuws en slecht nieuws!

In februari 2014 vroeg crypto exchange beurs Mt. Gox het faillissement aan. Het bedrijf maakte toen bekend dat honderdduizenden bitcoins toen gestolen waren in een slim opgezette overval. (1)

Twee weken geleden kondigde een woordvoerder die het faillissement moest afhandelen aan, dat er een uitbetaling zou volgen van de crypto aan de mensen die toen het slachtoffer waren. En sinds verleden vrijdag zien de eerste slachtoffers die terugbetaling binnenkomen.
Het slechte nieuws is dat er slechts een beperkt aantal bitcoins gerecupereerd kon worden, de slachtoffers slechts 15% van de bitcoins die zij toen bij Mt Gox hadden, vergoed zullen krijgen. Het goede nieuws is echter dat de waarde van de bitcoin zo hard gestegen is in die 10 jaar, dat die 15% nog meer is dan wat zij gekregen hadden indien zij op dat moment hun bitcoins teruggekregen hadden. Je moet namelijk weten dat de gestolen bitcoins in 2014 goed waren voor 400 miljoen dollar, en nu maar liefst goed zijn voor 45 miljard dollar! Begin maar te rekenen..
https://en.wikipedia.org/wiki/Mt._Gox
https://www.wired.com/story/after-a-10-year-wait-mt-gox-bitcoin-is-finally-being-returned/



NIEUWIGHEDEN BIJ GOOGLE: SPEEDOMETER, DARK WEB EN PASSKEY
Speedometer komt naar iPhone 5 jaar nadat het voor Android beschikbaar was, met dark web monitoring kan je je persoonlijke informatie beschermen, en passkey voor je smartphone is bedoeld voor hogere kaders van bedrijven en organisaties

Een boete voor te snel rijden, dat wil niemand. Je kan natuurlijk je snelheidsmeter op het dashboard van je auto in het oog houden, maar soms is het niet duidelijk welke maximum snelheid hier geldt. Dat kan een app je wel vertellen, zoals Google Maps, die weet waar je bent en die constant actuele informatie inlaadt over die snelheidsbeperkingen.

Deze Speedometer van Google was al sinds 2019 beschikbaar voor Android toestellen, en nu komt het ook naar iOS en Carplay. Bij Engadget lees je hoe je het activeert (1).

Het tweede Google-bericht betreft "dark web report", een dienst waarbij Google het dark web monitort, en je verwittigt wanneer er informatie over jou te vinden is. Tot nu toe was die functie enkel beschikbaar voor wie een Google One abonnee was. Nu wordt dat uitgerold naar alle Google gebruikers in 46 landen. Het dark web rapport zal je vinden in de "Results about you" pagina wanneer je myactivity.google.com bezoekt. (2)

Het derde bericht betreft een hogere beveiliging die Google aanbiedt voor mensen die meer risico lopen om online aangevallen te worden, zoals kaderleden van organisaties of bedrijven. Het gaat om het Advanced Protection Program voor Google accounts. Deze bescherming kan je voortaan activeren met slechts één passkey (de ingebouwde biometrische authenticatie van een Pixel Phone of een iPhone) in plaats van de 2 factor authenticatie die voorheen vereist was.

In de commentaren bij Slashdot is er één die ons vooral opvalt: waarom maakt Google opnieuw een nieuwe functie enkel beschikbaar voor Pixel phones, en niet voor àlle Androids? Terwijl iPhones die functie wél krijgen? (3)
https://www.engadget.com/google-maps-speedometer-finally-comes-to-ios-and-carplay-185946210.html
https://www.engadget.com/google-will-give-users-free-dark-web-monitoring-222557429.html?src=rss
https://tech.slashdot.org/story/24/07/10/1352232/google-boosts-high-risk-account-security-with-phone-only-setup?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



EU DWINGT APPLE OM TOEGANG TOT NFC TE OPENEN VOOR DERDEN
Wij hebben het al eerder gezegd: je kan de EU verwijten dat zij soms aan regelneverij doet (denk aan de verplichte vaste stopjes op plastic flessen), maar je kan niet ontkennen dat de EU al op verschillende gebieden de techgiganten op de knieën gekregen heeft.

Nu ook weer met Apple: na vier jaar disputen heeft Apple zich officieel ertoe verbonden om ontwikkelaars toegang te geven tot zijn Near-Field Communication (NFC) technologie, die gebruikt wordt in de tap-and-pay tools. Ontwikkelaars zullen ook toegang krijgen tot iOS functies zoals Face ID authentication, en Double-click om iets te lanceren. Het zal nu voor ontwikkelaars veel gemakkelijker zijn om concurrerende apps aan te bieden, die met hetzelfde gebruiksgemak als de standaard-apps van Apple zelf gaan werken op hun toestel.

Waarom Apple nu toch toegeeft op deze punten? Het moest wel. Want de EU beschouwde de handelswijze van Apple als concurrentiebeperkend, en daardoor hing er een boete boven het hoofd van Apple van maar liefst 40 miljard dollar.

Nog een toegeving die Apple gedaan heeft: gebruikers mogen voortaan wallets van derden als hun standaard app instellen. Tot nu toe was de Apple wallet de enige die je op de iPhone gebruiken kon. Ook dit opent weer de weg voor concurrenten.

Apple heeft zich wettelijk verbonden om 10 jaar lang deze handelswijze te hanteren. Een onafhankelijke monitoring moet ervoor zorgen dat Apple zich hieraan houdt in de Europese Economische Ruimte.
https://www.engadget.com/apple-will-allow-developers-access-to-its-nfc-technology-avoiding-an-eu-fine-123026127.html
https://techcrunch.com/2024/07/11/eu-ends-apple-pay-antitrust-probe-with-binding-commitments-to-open-up-contactless-payments/



APPLE EN GOOGLE MAKEN HET MAKKELIJKER OM DATA OVER TE ZETTEN
Het is niet zo simpel om data van de ene techgigant over te zetten naar de andere. Het Data Transfer Initiative (DTI) moet daarvoor zorgen. Dat is een samenwerking die oorspronkelijk opgezet tussen Apple, Meta en Google, om portabiliteit van data mogelijk maken, dus dat je data van de ene cloud naar de andere kan overzetten. Later sloten ook Microsoft en Twitter zich hierbij aan.

Deze week hebben Google en Apple een eerste concrete tool aangekondigd die deze data transfer mogelijk maken. Hierdoor zal je foto's van Google Photos kunnen overzetten naar iCloud. Deze optie zal vanaf volgende week beschikbaar zijn in de export van Google Takeout.

De tool zal het proces om foto's over te zetten naar iCloud automatiseren, zodat je de data niet eerst moet downloaden van de ene dienst en uploaden naar de andere: alles gebeurt intern tussen de twee diensten. (1) Apple had het eerder al mogelijk gemaakt om foto's van de Apple iCloud naar Google Photos over te zetten.

The Register merkt op dat er misschien wel een addertje onder het gras zit, want beide clouddiensten hebben een verschillende opslaglimiet: bij iCloud heb je 5 GB gratis ruimte, bij Google Photos 15 GB. Bovendien wordt iCloud ook voor andere dingen gebruikt dan voor foto's, zoals de back-up van je iOS-data. Een interessante vergelijking daarover bij The Register (2)
https://www.engadget.com/google-photos-will-soon-seamlessly-transfer-to-apples-icloud-205521915.html?src=rss
https://www.theregister.com/2024/07/11/apple_gogle_photo_cloud_interoperability/



MICROSOFT VERBIEDT ZIJN CHINESE MEDEWERKERS OM NOG EEN ANDROID TE GEBRUIKEN
Een bericht dat toch wat raar aandoet. Microsoft dat zijn werknemers in China wil verplichten om een Apple-toestel te gebruiken - en dat terwijl Apple en Microsoft toch niet de beste vriendjes zijn?

De uitleg is echter simpel: Google Play is niet beschikbaar in China, en daardoor kunnen de medewerkers niet de nieuwste authenticatie-apps downloaden voor hun Android-toestel. De Microsoft medewerkers zullen namelijk verplicht worden  om hun identiteit te laten verifiëren wanneer zij willen inloggen op het Microsoft netwerk.

Bij gebrek aan authenticatie-apps, zal Microsoft vanaf september voor alle Android-toestellen de toegang tot zijn netwerk blokkeren. De medewerkers zullen dus verplicht zijn een Apple-toestel te gebruiken.
Meer bij Bloomberg en The Verge.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-08/microsoft-orders-china-staff-to-switch-from-android-phones-to-iphones-for-work?embedded-checkout=true
https://www.theverge.com/2024/7/8/24194022/microsoft-employees-in-china-will-only-be-able-to-use-iphones-soon

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



AANVALLEN MET RANSOMWARE ZIJN GEVAARLIJKER DAN JE DENKT
De gevolgen van een aanval met ransomware mag je echt niet onderschatten. Het principe ken je: een hacker baant zich toegang tot een gegevensbestand, en versleutelt alle gegevens. De eigenaar van de data heeft geen toegang meer tot die data, tot hij een losgeld of ransom betaalt aan de hacker. Dat losgeld kan groot of klein zijn, en de organisatie die slachtoffer wordt kan dat ook zijn - een simpel bedrijf, of een heel computersysteem van een stad zoals Antwerpen. Maar ook hospitalen.

De gevolgen variëren - een hele administratie kan uitgeschakeld worden, geen taken meer uitvoeren. Stad Antwerpen bijvoorbeeld kon geen dossiers meer verwerken, en zelfs geen boetes meer uitschrijven. Maar in het geval van hospitalen kan het echt mensenlevens kosten. Een schrijnend verhaal hierover vonden we via Slashdot: een patiënte, die een hartverscheurende keuze moest maken tussen een volledige borstverwijdering of een minder drastische ingreep, en voor de volledige vasectomie moest kiezen, gewoon omdat meer informatie over de tumor niet voorhanden was omdat de data geblokkeerd waren door een ransomware-aanval.(1) Bij Slashdot een hele discussie over dit incident, de reden waarom hackers een dergelijke aanval uitvoeren, waarom zij criminelen worden, en ook: hoe bij de NHS (National Health Service) al langer de simpelste beveiliging van de servers veronachtzaamd werd.

Jezelf beschermen tegen ransomware moet voor elk bedrijf, elke organisatie, een absolute vereiste zijn. Je provider kan je daarbij helpen - zo heeft Combell een stappenplan (2).

De organisatie No More Ransom raadt je aan om altijd aangifte te doen van een dergelijke aanval. Veel bedrijven geven geen ruchtbaarheid aan een ransomware-aanval, omdat het een slechte indruk geeft over de staat van beveiliging van dat bedrijf. (3)
https://it.slashdot.org/story/24/07/06/0145227/cancer-patient-forced-to-make-terrible-decision-after-ransomware-attack-on-london-hospitals
https://on.combell.com/nl/ebooks/hoe-bescherm-je-jouw-bedrijf-tegen-ransomware
https://www.nomoreransom.org/declarations/aangifte-doen-van-ransomware.htm



NATO STEUNT PROJECT OM INTERNET TE ROUTEREN NAAR DE RUIMTE BIJ NOODGEVALLEN
Het wereldwijde internet werd eigenlijk bedacht om bestand te zijn tegen elke onderbreking. Wanneer er één node uitvalt, één verbinding tussen computers, dan moest het internet dat kunnen opvangen en een andere route vinden om jouw data toch door te zenden en te ontvangen.

Met de jaren zijn de zwakke plek echter de onderzeese kabels geworden. Niet alleen voor het verkeer tussen de continenten, maar ook omdat jouw data die naar jouw fysieke buurman moeten reizen, bij wijze van spreken, ook een omweg maken via andere landen of continenten.

De laatste maanden melden verschillende bronnen verdachte bewegingen van Russische schepen boven ondergrondse kabels, van elektriciteit en data. Het gevaar lijkt steeds groter te worden dat Rusland mogelijk een aanval zou uitvoeren, om die kabels door te knippen of zwaar te beschadigen. Met grote gevolgen.

Een nieuw project, dat de steun krijgt van de NATO, zou een eventuele uitval van al die communicatie moeten opvangen: de data zouden via de ruimte verzonden kunnen worden. Bloomberg vertelt over dit project, waarbij onderzoekers uit de VS, IJsland, Zweden en Zwitserland een manier willen ontwikkelen waarop het internetverkeer van die onderzeese kabels naadloos naar satellietsystemen doorverwezen kunnen worden, wanneer kabels doorgesneden worden door sabotage of een natuurlijk evenement.

Uiteraard volgt op deze aankondiging een interessante discussie bij Slashdot.
https://tech.slashdot.org/story/24/07/08/1824220/nato-backs-effort-to-save-internet-by-rerouting-to-space-in-event-of-subsea-attacks?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-08/nato-backs-effort-to-reroute-internet-to-space-in-event-of-subsea-attacks



SAMSUNG: GALAXY RING
Er waren al enkele kleinere bedrijven die een slimme ring op de markt brachten, denk aan de Aura. Nu heeft Samsung als eerste van de big tech dat voorbeeld gevolgd: op zijn Galaxy Unpacked evenement heeft het zijn Galaxy Ring voorgesteld.

Een slimme ring die bepaalde gezondheidsindicatoren kan meten, zoals je hartslag, de temperatuur van je huid. Hij monitort je slaap, op basis van je bewegingen, je hartslag en je ademhaling. Voor vrouwen kan hij ook de menstruatiecyclus monitoren, gebaseerd op de temperatuur van je huid tijdens je slaap. Bovendien kan de ring automatisch zien wanneer je gewoon stapt of aan het rennen bent.

Er zijn nog extraatjes, zoals de functie om dubbel op de ring te knijpen om een foto te nemen, of een alarm te snoezen.

De batterijduur is afhankelijk van de grootte van de ring - een grotere maat heeft meer batterij, een kleine ring minder. Maar er zou toch 3 dagen batterijduur beloofd zijn.

Het grote nadeel is wel dat de ring enkel werkt met Galaxy toestellen. Het voordeel is dan weer dat je geen abonnement moet nemen om je eigen data te kunnen beheren (bij trackers zoals Garmin is zo'n abonnement verplicht)
Prijs: $399
https://techcrunch.com/2024/07/10/samsungs-galaxy-ring-its-first-smart-ring-arrives-july-24-for-399/
https://www.bbc.com/news/articles/c978902e0ljo


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



NAPLEITEN: KLUSJESMAN STEEKT OPDRACHTGEVER DOOD
In deze podcast van BNR praten misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiters Christian Flokstra en Ayse Çimen met advocaten en officieren van justitie over zaken die voor hen belangrijk waren. Deze keer is het gesprek echter met een rechercheur, die het politieonderzoek leidde. In het gesprek verneem je details over de zaak, maar vooral hoe er een hele machinerie in het werk schiet bij zo'n onderzoek, dat er gewerkt wordt met een draaiboek, en waarop rechters hun vonnis baseren.
Bijzonder aan deze podcast is dat je ook het vonnis en het arrest zelf kan nalezen.
https://www.bnr.nl/podcast/napleiten/10551908/107-klusjesman-steekt-opdrachtgever-dood


SPOTIFY: GEEF JE COMMENTAAR OP PODCASTS
Je luisteraar de mogelijkheid bieden om commentaar te geven op je uitzending, creëert een band met je luisteraar, die je gemakkelijker trouw zal blijven. Dat is wat Spotify beseft, en het biedt voortaan bij podcasts een rubriek waar de luisteraar zijn commentaar kwijt kan.

Die commentaarsectie verschijnt bij elke nieuwe episode, en je vindt die door voorbij de afspeelknoppen te bladeren, of door naar de pagina van de episode te gaan, wanneer je klaar bent met luisteren.

In het begin zullen alle postings privé zijn, dus niet publiek te bekijken. De makers van de podcast krijgen volledige controle over welke commentaren publiek te zien zijn. Zij kunnen dus elk antwoord publiek maken of verwijderen. Hebben zij geen tijd om dat te doen, dan kunnen zij ook ervoor kiezen om commentaren toe te laten voor specifieke afleveringen, of commentaren voor alles volledig uit te zetten.

De creator krijgt een overzicht van de commentaren via de update van de Spotify for Podcasters app (of de podcast nu bij Spotify gehost wordt of niet). Is dat laatste het geval, met andere woorden: als de podcast elders gehost wordt, dan kan de creator zijn podcast via de app eerst "claimen".
Meer bij Engadget en The Verge.
https://www.engadget.com/spotify-is-launching-a-comment-section-for-podcasts-130034091.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/7/9/24194612/spotify-podcast-comments






 
De nieuwe oogst


   
SAVE THE SOUNDS
De bedoeling van de maker van deze website is gewoon de geluiden van de technologie van vroeger te bewaren voor het nageslacht. Want nu is er bijna geen enkele fax meer, geen 144k of 288 k inbelmodem meer, geen betaaltelefoon meer. En dus zijn er ook de geluiden niet meer te vinden, die je via deze apparaten kon horen. En je wil toch niet dat jouw kinderen opgroeien zonder de schoonheid van die geluiden?
[Taal: EN]
http://savethesounds.info/


NARRIFY: EN WAT ALS EEN SPORTCOMMENTATOR ZOU VERTELLEN OVER JOUW VIDEO?
Een leuk ideetje: gewoon een video van een alledaagse gebeurtenis in jouw leven, van commentaar voorzien zoals die gegeven zou worden door een sportjournalist. Je uploadt je video naar de dienst, je geeft wat context zoals namen van de personen / dieren die erin voorkomen, wat trefwoorden; en wacht af - de resultaten kunnen je verrassen. De voorbeelden die gegeven worden, zijn alvast hilarisch!
Je kan de dienst gratis uittesten, en zelfs een gratis abonnement nemen, maar dan moet je wel accepteren dat je video een audio en visueel watermerk bevat. Of je kiest een abonnement vanaf 0,99 per video.
[Taal: EN]
https://narrify.app/pricing



SHADEMAPP: SCHADUW
Een interessante map. Van elke plek ter wereld kan je hier zien waar de schaduw valt, op een bepaald uur. Dat is bijvoorbeeld handig voor wie op zoek is naar een nieuwe woning. Niet alleen de schaduw van een huis of gebouw, maar ook van bouwen wordt vermeld. Een site om te ontdekken.
[Taal: EN]
https://shademap.app



BRB: JE REIS PLANNEN
Deze webdienst houdt het midden tussen een tool om je volgende reis te plannen, herinneringen van je reis te bewaren en aanbevelingen te geven aan anderen over leuke plekken om te ontdekken, en een sociaal netwerk, waar je andere reizigers kan volgen. Je kan ook een persoonlijk netwerk uitbouwen met je vrienden, en zo kennis maken met nieuwe ontdekkingsreizigers.
[Taal: EN]
https://www.trybrb.com/


ROSPER: PERSOONLIJKE GROEI
Een sociaal netwerk dat je aanmoedigt om te werken aan je persoonlijke groei. Je kan je vooruitgang aftoetsen aan de doelen die je voor jezelf zet, en het met anderen vieren wanneer je je doelstellingen bereikt hebt. De aanmoedigingen van je community moeten je helpen om aan jezelf te blijven werken - een concept dat helpt, denk aan Weight Watchers. Bij de dienst hoort ook een app.
https://rosper.co/welcome/



ZO LEER JE GIT
Je hebt al gehoord over Github, maar weet eigenlijk niet wat het eigenlijk inhoudt. Je hebt begrepen dat je er software kan downloaden, maar waarom niet via een gewone site? Dat komt omdat het eigenlijk een tool is voor ontwikkelaars, om hun broncode slim te beheren. Zowel voor kleine als heel grote projecten. Het slimme daarbij is dat je heel gemakkelijk de wijzigingen in de broncode kan opvolgen, zodat meerdere ontwikkelaars kunnen samenwerken aan verdere uitbreidingen van de oorspronkelijke code, ook wanneer die niet lineair zijn.
Deze site vertelt je alles over Git branching.
[Taal: EN]
https://learngitbranching.js.org/


INFLIGHT: EXTRA PAAR OGEN VOOR JE ONTWERP
Ben je met een ontwerp nodig voor een bepaald project? Deze webdienst biedt je feedback voor een matige prijs. De dienst werkt wel met Figma bestanden, en jij moet dan even je ontwerp toelichten. Daarna gaat de dienst aan de slag om het ontwerp te bekijken en tips te geven: maakt de CTA (all to action) bijvoorbeeld meer uitnodigend, aansporend.
[Taal: EN]
https://www.inflight.co/



BINARY TRANSLATOR
Deze online vertaaltool zet binaire strings om naar tekst en omgekeerd. De tool ondersteunt ook decimaal, hexadecimaal en octaal. De makers van de tool beloven dat die heel accuraat is, en standaard codering gebruikt om de conversies te doen. Op de website vind je een goede uitleg over wat de tool is en hoe hij werkt.
[Taal: EN]
https://www.launchingnext.com/s/binary-translator/102671/
https://binarytranslate.com/


LETS HANG
Deze webdienst wil je de mogelijkheid bieden om snel mensen te vinden in je omgeving, waarmee je iets leuk kan beleven: let's hangout. Van een last minute activiteit, gewoon een glas drinken met een nieuwe groep mensen om kennis te maken met nieuwe buren... de mogelijkheden zijn eindeloos. De app belooft dat het heel simpel is om in contact te komen met andere mensen  en zo leuke tijden te beleven. De webdienst werkt via een app voor Android en iOS.
[Taal: EN]
https://letshang.org/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch politicus voor de partij Team Fouad Ahidar - https://nl.wikipedia.org/wiki/M%27Hamed_Kasmi
    Project voor panoramabeelden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Panoramax
    Amerikaans computermuseum in Mountain View (Santa Clara County) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Computer_History_Museum
    Grootste binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Costa Rica - https://nl.wikipedia.org/wiki/SANSA_(luchtvaartmaatschappij)
    Amerikaanse ingenieur die belangrijke input gaf aan verschillende ruimtevaartprogramma's - https://nl.wikipedia.org/wiki/Judith_Love_Cohen
    Nederlands verzetsstrijder tijdens W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Arie_van_Namen
    Amerikaanse televisieserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stargirl_(televisieserie)
    Fractie in het Europees Parlement waarin verschillende nationalistische en radicaal-rechtse partijen samenwerken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Patriotten_voor_Europa
    Geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fona
    Russische bezetting van Oekraïne - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_bezetting_van_Oekra%C3%AFne
    Belgisch bestuurder die bekendheid kreeg door zijn carrière bij Delhaize Groep - https://nl.wikipedia.org/wiki/Arthur_Goethals


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    EK 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_2024
    Ronde van Frankrijk 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2024
    Franse parlementsverkiezingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_parlementsverkiezingen_2024
    Winnaar van de Franse parlementsverkiezingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nouveau_Front_populaire


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week is het Maritiem Portaal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Maritiem
    Uitgelicht artikel: Guldensporenslag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Guldensporenslag
    Enkele etalage-artikelen:
        Virus (biologie) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Virus_(biologie)
        Californische goldrush - https://nl.wikipedia.org/wiki/Californische_goldrush
        Platentektoniek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Platentektoniek
        Simon Carmiggelt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Simon_Carmiggelt

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Nederlandse cyberexperts beveiligden Oekraïense EK-wedstrijd: geen Russische muziek uit speakers
Het stadion in Düsseldorf waar Oekraïne speelde tijdens de groepsfase van het EK was digitaal tot de tanden bewapend tegen pro-Russische hackersgroepen. Het doel: voorkomen dat ineens het Russische volkslied door de speakers zou klinken.
https://www.ad.nl/tech/nederlandse-cyberexperts-beveiligden-oekraiense-ek-wedstrijd-geen-russische-muziek-uit-speakers~aac6cc3a/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

PowerToys v0.82.0: boordevol veranderingen
PowerToys is ondertussen uitgegroeid tot een uitgebreide collectie toepassingen. In deze update gaat het vooral om verbeteringen en updates voor PowerRename , Paste As, Color Picker en PowerToys Run.
https://computertaal.info/2024/07/11/powertoys-v0-82-0-boordevol-veranderingen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

http://www.tweakers.net
TU Delft-studenten steken Noordzee over met zelfgebouwde waterstofboot
Twee studenten van de TU Delft hebben met een zelfgebouwde waterstofboot de Noordzee overgestoken. Donderdagavond kwamen ze na een tocht van ruim twaalf uur aan bij de haven van Ramsgate.
https://tweakers.net/nieuws/224314/tu-delft-studenten-steken-noordzee-over-met-zelfgebouwde-waterstofboot.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


NAVO gaat nieuw centrum voor cyberdefensie openen in Bergen
In het militaire hoofdkwartier van de NAVO (SHAPE) in Casteau bij Bergen komt een nieuw centrum om de verdragsorganisatie beter te beschermen tegen cyberbedreigingen. Dat hebben de bondgenoten beslist.
https://datanews.knack.be/nieuws/security/preventie/navo-zet-nieuw-centrum-voor-cyberdefensie-in-bergen/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: MAAK EEN PDF OP JE IPHONE ZONDER EXTRA SOFTWARE
In tegenstelling tot wat in de eerste alinea van The Verge staat, zijn pdf-bestanden nog altijd een van de beste manier om een document in zijn integriteit te bezorgen aan een bestemmeling. Die zal dat document te zien krijgen in de vorm waarin jij het opgestuurd hebt, ongeacht zijn eigen instellingen. En het is niet zonder reden dat overheden hun documenten nog altijd in pdf-vorm doorsturen.

Om een pdf te maken van een bestaand papieren document moet je geen aparte pdf-app hebben: je kan dat gewoon doen vanop je iPhone of iPad, via Files of Notes.

In dit artikel van The Verge krijg je stap-voor-stap instructies hoe het werkt.
https://www.theverge.com/24191864/pdf-iphone-ipad-ios-how-to





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



METRO COMMANDER PRO
Met deze bestandsbeheerder kan je je bestanden en mappen vanuit de Modern Windows UI interface beheren. Je creëert, opent, krijgt een preview, hernoemt, verplaatste, kopieert, wist, en deelt bestanden en mappen. Bovendien kan je via de navigatieknoppen back, forward, up, gemakkelijker navigeren.
[Windows, 9,99 EUR]
https://apps.microsoft.com/detail/9wzdncrfjb30?gl=DE&hl=en-us


FILM FINDER

Deze website wil je helpen om interessante films te vinden die jij wil zien. Je kan er een profiel aanmaken, waarop je een watchlist bijhoudt, maar ook een lijstje met welke films je al gezien hebt. Maar ook collecties, waarin je de genres kan aangeven die je graag ziet, en veel meer.
https://www.producthunt.com/posts/film-finder
https://apps.apple.com/gb/app/film-finder-discover-movies/id1625393761?ref=producthunt&at=1000l6eA



UBQT: ÉCHT CONTACT MET JE NAASTEN

Deze nieuwe sociale app wil je terug in verbinding stellen met je échte contacten uit het échte leven. Waar je ook bent, je zal kunnen zien wie van je vrienden, familie of voormalige collega's in de buurt is, zodat je kan afspreken. Uiteraard zijn er vragen over de privacy, of er voldoende maatregelen genomen zijn om stalking te voorkomen. Maar wij zijn alvast voorstander van een app die het échte leven, het samenzijn met échte vrienden terug op de voorgrond zet.
[Taal: EN]
https://joinubqt.com/


WINAERO TWEAKER
De nieuwste versie van deze populaire tool om je Windows computer te tweaken, bevat veel nieuwe opties. Zo kan je advertenties verwijderen uit de Aanbevolen sectie in het Start menu, je kan in Verkenner het Lint (Ribbon) permanent zichtbaar maken, in Microsoft Edge overbodige tools schrappen, en veel meer.
https://winaerotweaker.com/



UPSTREAM: TIME MANAGEMENT
Deze tool biedt je een dagboek, waarin je kan schrijven hoe je je tijd besteed hebt, hoe je je tijd wil inplannen, en hoe je je projecten wil beheren. Het neerschrijven van dergelijke planning geeft je vaak een geruster gevoel, dat je de zaken meer onder controle hebt.
Je kan bij je projecten ook notities maken die je in een hiërarchie kan gieten. En die je kan formatteren in de gewenste lettertypes en kleuren.
https://apps.microsoft.com/detail/9nm7z09p15qh?hl=en-us&gl=DE


DOWNLOADER FOR IGTV
Met deze app kan je video's van IGTV, covers en beschrijvingen downloaden. En dat in hun originele kwaliteit. Handig voor wie je bepaalde filmpjes ook offline bekijken wil.
https://apps.microsoft.com/detail/9npds43ddpqd?hl=en-us&gl=DE




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wrijving geeft glans
Te veel wrijving geeft brand
[gezegde]