Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/7/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1370  van 29/6/2024


 

Gegroet lezer,

Hebt u ook zo genoten van het heerlijke zonnetje (dat op donderdag iets te veel zijn best deed)? De avonden zijn nu het mooist. Verspil ze n et door achter de buis te blijven zitten - tenzij je natuurlijk voor je favoriete team moet supporteren tijdens het EK!

Wat serveren wij u deze week? Uiteraard weer heel wat nieuws over artificiële intelligentie, over auteursrechten, en ook EU-regelgeving. Onderwerpen die steeds vaker aan bod komen, maar toch altijd interessant blijven om volgen - vooral omdat verschillende rechtszaken stilaan duidelijkheid gaan verschaffen over wat mag en niet mag.

Ook deze week gingen wij verder met onze reeks over de websites die in 1997, in de eerste jaargang van NeTTies, aan bod kwamen. Wij vroegen u, onze lezer, om uw commentaar: vindt u die terugblik interessant of niet? Laat het ons weten, zodat wij kunnen beslissen of wij die terugblik kunnen verderzetten. Alvast bedankt!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



GEEN AI-FUNCTIES VOOR IOS 18 IN EUROPA?
Volgens Bloomberg zou Apple de lancering van de AI-functies in iOS uitstellen in de Europese Unie. Het wijst de regelgeving van de Digital Markets Act als schuldige aan.

Concreet betekent dit, dat Apple Intelligence (de AI die enkel op je toestel werkt), het weerspiegelen van je iPhone op de Mac (iPhone Mirroring) en SharePlay Screen Sharing niet beschikbaar zullen zijn in de EU, tenminste toch niet dit jaar. Hoe exact deze AI-functies in botsing zouden komen met de DMA heeft Apple er niet bij gezegd.

Het gaat de laatste maanden niet zo goed tussen Apple en de EU. De strengere regelgeving doorkruist sommige plannen van Apple. In maart had de Europese Commissie een onderzoek geopend naar het bedrijf, en in de volgende week zouden als gevolg daarvan concrete klachten ingediend worden.

Apple heeft al een boete van 1,8 miljard euro aan zijn broek, omdat het de ontwikkelaars van apps niet toeliet iOS-gebruikers te informeren over goedkopere muziekabonnementen die te vinden zijn buiten het ecosysteem van Apple.

Of de aankondiging van Apple over het uitstellen van AI-functies op iOS definitief is, daar is onduidelijkheid over. Eerder dit jaar had het bedrijf ook al aangekondigd dat het omwille van DMA de mogelijkheid om webapps op het home scherm te plaatsen, zou annuleren. Maar later kwam Apple op die beslissing toch terug.

The Register, dat altijd met een kritisch oog naar het nieuws kijkt, steekt de draak met de aankondiging van Apple. Apple zou, volgens The Register, ervoor vrezen dat de regels van de EU om de privacy te beschermen, de privacy juist zouden beschadigen. Een vlammende kritiek. (2)
https://www.engadget.com/apple-will-reportedly-withhold-new-ai-features-in-europe-due-to-regulations-183313640.html?src=rss
https://www.theregister.com/2024/06/21/apple_intelligence_eu/



EU STELT STEMMING OVER CHATCONTROL UIT
We blijven nog even bij de EU. Zoals je verleden week kon lezen, was er een wetsvoorstel ingediend dat onder het mom van de bestrijding van kinderporno, regels wilde invoeren die ook de end-to-end encryptie van communicatie zouden doorbreken. Tegen dat voorstel was heel wat verzet, dat je ook op X kan terugvinden met de hashtag #ChatControl.

Onder andere Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Tsjechië waren tegen het voorstel en zouden zich onthouden, uit bezorgdheid voor de privacy. Het wrange aan het voorstel is dat sommige communicatie vrijgesteld zou zijn van dergelijke scanning - onder andere die van de EU ministers zelf...

Verleden week donderdag moest dit voorstel gestemd worden. Maar omdat het erop leek dat de vereist meerderheid niet gehaald zou worden, werd de stemming uitgesteld. Voorstel dus voorlopig afgewend. Maar waakzaamheid blijft geboden - hetzelfde voorstel werd al in het verleden, maar toen onder een andere naam, ingediend. Onder het Belgische voorzitterschap werd het voorstel terug opgevist, en leidt ons land de onderhandelingen erover.
Enkele bronnen over dit onderwerp:
https://www.patrick-breyer.de/en/chat-control-vote-postponed-huge-success/
https://european-pirateparty.eu/chatcontrol-eu-ministers-want-to-exempt-themselves/
https://chatcontrole.nl/



YOUTUBE TREEDT OP TEGEN HET GEBRUIK VAN VPN

Met een VPN-verbinding maak je een beveiligde verbinding met een bepaalde dienst, maar kan je ook verdoezelen vanop welke plek je die verbinding start. Het gebruik van zo'n Virtual Private Netwerk wordt dan ook vaak aangewend, om gebruik te kunnen maken van een dienst die andere voorwaarden hanteert naargelang de locatie.

Zo bijvoorbeeld YouTube: dat hanteert voor zijn YouTube Premium abonnement. Dat is goedkoper in sommige regio's dan in andere - in de VS kost dat abonnement $13,99, maar in India het equivalent van $1,54. Met een VPN-verbinding kan YouTube niet zien vanop welke locatie je inlogt, dus wordt er heel wat gesjoemeld.

YouTube treedt daar nu tegen op. Wanneer het land, waar jij beweert te wonen (en waar het abonnement goedkoper is dus) niet overeenkomt met het land waarvandaan je inlogt op YouTube, dan zal het jou vragen om je factuurgegevens aan te passen naar dat land van inlog.

Op Reddit zijn enkele reacties te lezen, van gebruikers die met een VPN werkten en vertelden dat hun abonnement gewoon meteen opgezegd werd, zonder verdere waarschuwing.
https://lifehacker.com/entertainment/youtube-premium-canceled
https://www.reddit.com/r/youtube/comments/1di5mz5/comment/l91rrqr/



ZAL AI ONS MINDER SLIM MAKEN?
Er werd al gezegd dat we, dankzij het internet (en dan vooral zoekmachine Google) minder parate kennis hebben. We zijn minder geneigd om feiten zoals datums en namen te onthouden, omdat we erop vertrouwen dat we het toch gemakkelijk kunnen vinden via Google. En er wordt gevreesd dat AI die achteruitgang nog erger zou maken.

Maar is er wetenschappelijk bewijs daarvoor? Uiteraard niet - AI doet nog maar pas zijn intrede, en het zal nog enkele jaren vooraleer hierover echte studies verschijnen. Daarom is het goed even te kijken naar échte wetenschappelijke studies, die de eerste bewering (zoekmachines maken ons dommer) bevestigen of ontkrachten.

DTNS ging op zoek naar dergelijke onderzoeken, en vond alvast deze informatie:

-Verschillende studies bevestigen inderdaad dat millennials, die weten dat je informatie kan opzoeken op het internet, minder gemakkelijk dingen gaan onthouden. Denk ook aan telefoonnummers: boomers kenden resems telefoonnummers van buiten, millennials kennen zelfs hun eigen nummer niet... (1)

-Vier onderzoeken stelden vast dat mensen, wanneer zij geconfronteerd worden met moeilijke vragen, gaan nadenken over waar zij het antwoord kunnen vinden, en minder de informatie zelf herinneren. (2)

-Anderzijds is er ook een onderzoek van ACLU, dat vaststelde dat het zoeken op het internet een grotere mate van neurale circuits lijkt te betrekken, die niet geactiveerd worden wanneer je bijvoorbeeld een boek leest. Maar dan alleen bij mensen die al een eerdere internetervaring hebben. Zoeken zou dus complex redeneren stimuleren, en we gebruiken meer van onze hersenen wanneer we zoeken.

Je zou, kort door de bocht, kunnen stellen dat zoeken op het internet ons slechter maakt in het herinneren van dingen, maar beter in complexe redeneringen. (3)

Meer onderzoeken en conclusies in de shownotes van de interessante discussie bij DTNS. (4)
https://www.scientificamerican.com/article/does-constant-googling-really-make-you-stupid/
https://www.uclahealth.org/news/release/ucla-study-finds-that-searching-the-internet-increases-brain-function
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5607437/
https://dailytechnewsshow.com/



X LAAT JE BETALEN VOOR LIVE STREAMING
Sociaal netwerk X, het voormalige Twitter, gaat tegen de stroom in met een nieuwe aankondiging. Het wil namelijk de mogelijkheid om als gebruiker beelden live te streamen, voortaan voorbehouden voor gebruikers die een Premium abonnement hebben. En dat terwijl dat momenteel gratis is op facebook, Instagram, YouTube, Twitch en TikTok.

Het waarom van die aankondiging ligt misschien in het feit dat het ook live streamen omvat met een encoder met X integratie. Wat blijkbaar een verwijzing is naar de gamestreamingmogelijkheden van X. Wil X zich meer tot gamers richten?

X zelf gaf geen uitleg voor die verandering. De laatste maanden heeft X verschillende bijkomende functies achter een betaalmuur gezet, zoals het aanpassen van een gepubliceerde posting, het schrijven  van langere postings, en een feed zonder advertenties. Met als doel de mensen te overtuigen een betalend abonnement te nemen. Maar tot nu toe waren dat nieuwe functies, het is nu voor het eerst dat een bestaande functie achter een betaalmuur gezet wordt.

X heeft verschillende formules: 3 dollar per maant voor een basis abonnement, 8 dollar voor Premium en 16 dollar voor Premium+
https://www.engadget.com/x-is-making-live-streaming-a-premium-feature-185151147.html?src=rss&guccounter=1



UBER SLUIT CHAUFFEURS UIT TIJDENS MINDER POPULAIRE TIJDEN
Het is weliswaar een bericht dat enkel betrekking heeft op New York City. Maar het geeft toch een beeld van de praktijken die Uber toepast, en de voortdurende strijd van Uber over het statuut van zijn chauffeurs.

In New York City bestaat er namelijk een regel die taxibedrijven verplicht om chauffeurs te betalen voor de tijd dat zij geen rit hebben, maar staan te wachten op die rit. En dat zint Uber niet. Het wil chauffeurs op kalme periodes uitsluiten van het gebruik van de Uberapp.

Maar eigenlijk kadert deze maatregel in een bredere strijd die Uber voert, over het statuut van zijn chauffeurs. Volgens Uber zijn het zelfstandigen, die zelf moeten betalen voor hun sociale zekerheidsbijdragen. Voor werknemers is er een minimumloon. Voor zelfstandigen is dat er niet - die moeten de bluts met de buil nemen, roeien met de riemen die ze hebben.

Om die eis om een minimumloon uit te betalen, wil Uber dus dat de periode dat de chauffeurs geen opdrachten krijgen, niet meegerekend wordt in de berekening van het gemiddelde loon. Want in die periode verdient de chauffeur niets, waardoor het gemiddelde loon naar beneden duikt, en niet aan die minimumvereiste meer voldoet.

Een ingewikkelde doolhof van sociale rechten en verplichtingen. Maar het toont opnieuw aan dat Uber alle mogelijke achterpoortjes zoekt om de volle verantwoordelijkheid voor het genereren van inkomsten op de schouders van de chauffeurs af te wenden, met zo weinig mogelijk verantwoordelijkheid voor Uber zelf.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-24/uber-is-locking-out-new-york-city-drivers-mid-shift-to-lower-minimum-pay
https://slashdot.org/story/24/06/24/1855256/uber-is-locking-out-nyc-drivers-mid-shift-to-lower-minimum-pay?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



MICROSOFT DOET HET WEER: VERONTWAARDIGING OVER AUTOMATISCHE ACTIVERING ONEDRIVE BACK-UP
Microsoft wil absoluut dat je OneDrive gebruikt. En daarom is dat standaard een van de plekken om bestanden op te slaan op je computer, voor alle Microsoft-programma's die je op je computer hebt staan zoals Word en Excel. Het is bovendien erg moeilijk om die instellingen te wijzigen, laat staan OneDrive volledig los te koppelen van je computer.

Nu maakt Microsoft het echt wel bont: in alle stilte, en zonder verdere aankondiging, heeft Microsoft in Windows 11 de setup veranderd zodat het nu de automatische back-up naar OneDrive kan activeren, zonder jouw toestemming daarvoor te moeten vragen.

Concreet wil dat zeggen dat je, wanneer je je nieuwe Windows computer instelt op de manier die Microsoft het graag heeft (dus terwijl je verbonden bent met het internet en in je Microsoft account ingelogd bent), nu zal merken dat OneDrive automatisch de content van verschillende mappen aan het synchroniseren is - denk aan Pictures, Documents, Music en Videos.

Nu is de automatische back-up van mappen naar OneDrive op zich een handige functie, wanneer je het op de juiste manier gebruikt. En wanneer je er ook zelf voor kiest om het te gebruiken. Wil je dat niet, dan is het niet netjes van Microsoft om dat zonder jouw toestemming te gaan activeren.

Doe je nu een verse Windows installatie, dan zal die automatische back-up je desktop en andere mappen boordevol snelkoppelingen naar allerlei data vinden. Op Reddit vroegen tal van gebruikers zich dan ook af waarom er nu plots groene vinkjes naast hun bestanden staan, en allerlei snelkoppelingen...

In de discussie op Slashdot stelt een gebruiker vlakaf: "Mijn persoonlijke documenten worden van mijn PC genomen en geüpload naar iemand anders computer, op verzoek van Microsoft". Een andere gebruiker gaat nog verder: "Dit is pure datadiefstal. Niet alleen pakt Microsoft mijn bestanden en uploadt het die naar hun servers, maar het 'verwijdert' die ook van je eigen werkstation. Het gijzelt als het ware je data".

Want dat is inderdaad waar: bestanden die je al een lange tijd niet gebruikt hebt, worden van je desktop gewist, zodat alleen die kopie in de cloud blijft bestaan, onder het mom ruimte vrij te maken op je harde schijf. En dan hebben we het niet eens over GDPR (waar staan de servers waarnaar Microsoft een back-up van jouw data maakt)?

Over deze 'mauvais pas' van Microsoft is lang nog niet het laatste woord gezegd.

Gelukkig bestaat er een manier om deze automatische back-up uit te zetten; PureInfoTech vertelt hoe het moet.
https://www.neowin.net/news/windows-11-is-now-automatically-enabling-onedrive-folder-backup-without-asking-permission/
https://it.slashdot.org/story/24/06/25/0222219/windows-11-is-now-automatically-enabling-onedrive-folder-backup-without-asking-permission
https://pureinfotech.com/disable-onedrive-folder-backup-windows-11/



PATREON GEEFT CREATORS MEER TOOLS OM OOK GRATIS ABONNEES AAN TE TREKKEN
Een van de sympathiekste webdiensten in onze ogen is Patreon. Dat bedrijf biedt een betaaldienst aan, waarbij jij vrijwillig elke maand een (kleine) bijdrage kan geven aan makers van content die jij goed vindt, en waarvan jij vindt dat die makers beloond moeten worden. Die creators kunnen dan, in ruil voor jouw betaling, je extra content geven, previews, enz.

Patreon doet zijn best om er te zijn voor zowel betalende als niet betalende abonnees van creators. Verleden jaar heeft het chatfuncties uitgebracht op zijn platform, en extra opties voor mensen die lid zijn van Patreon, maar niet betalen. Nu geeft het de creators nog meer mogelijkheden voor interactie met hun niet-betalende fans. En dat zijn er heel veel: 30 miljoen mensen hebben op Patreon ingetekend om gratis lid te worden, en zo updates te krijgen van creators en artiesten die zij goed vinden, om hen te volgen, zonder daarom een verbintenis aan te gaan voor een maandelijkse betaling.

Wat er uitgerold wordt?
-creators kunnen niet-betalende leden toegang geven tot de chats op Patreon (die je een beetje kan vergelijken met Discord)
-creators kunnen ook live chat aanbieden, en een aftellende timer om nieuw werk te teasen
-creators kunnen ook toegang geven tot oudere postings en collecties, voor een eenmalige betaling (zonder dus een maandelijks abonnement aan te gaan)

Meer over deze initiatieven bij Engadget. Wij zijn voor!
https://www.engadget.com/patreon-is-giving-creators-more-tools-to-attract-free-subscribers-130049968.html?src=rss



MYLUM HEEFT DE DEUR VAN ZIJN WINKEL ACHTER ZICH DICHTGETROKKEN
Een van de productiehuizen die series en films maakt die ons erg goed liggen, is Lumière. Vooral Scandinavische, maar ook Franse, Europese in het algemeen. Een tijd lang heeft Lumière het voorbeeld gevolgd van andere productiehuizen, om hun werk niet langer via aggregatoren zoals Netflix of PrimeVideo aan te bieden, maar zelf rechtstreeks aan de klant via een eigen app.

De app heette MyLum. En het bijzondere hierbij was dat je content per reeks of film aankocht, en dat zij ook jouw eigendom werden. Je kon die bekijken wanneer je wil, en herbekijken ook. Alhoewel wij grote fan waren, bleef het grote succes uit. MyLum is afgestapt van zijn eigen aanbod. Na enkele weken uitverkoop gehouden te hebben, waarbij je tegen verlaagde prijs reeksen en films nog kon aankopen, is nu definitief de deur dichtgegaan.

En het mooie is: alles wat je ooit bij gekocht hebt bij MyLum, blijft beschikbaar, in je profiel bij "Mijn collectie", via de website of de app.

De steengoede content die Lumière maakt, zal voortaan via andere aanbieders uiteraard te zien zijn. Via een nieuwsbrief kan je zien welke producties van Lumière op welke zender of welk platform te zien zijn.
https://www.lumiere.be/



HEEL VEEL BERICHTEN OVER AI, MET GOOGLE IN DE HOOFDROL
Het is bijna niet te volgen, zoveel berichten er elke dag verschijnen over nieuwe evoluties in artificiële intelligentie. Een kort overzicht, om te beginnen met berichten over Google.

Heb je een Workspace account van Google, dan zal je in je Gmail, Google Drive, Docs, Sheets en Slides voortaan een zijpaneel zien waarin Gemini, de AI van Google, geraadpleegd kan worden. Gemini kan je helpen om content te schrijven of te bewerken, dia's (slides) aan te maken of spreadsheets te wijzigen. Je kan zien of Gemini al voor jou actief is, wanneer je een "Sparkle" (sterretjes zoals bij een toverstaf) ziet naast de avatar in jouw profiel. (1)

Een tweede bericht betreft Project Naptime, een initiatief van Project Zero van Google. Die Naptime automatiseert sommige van de tijdrovende taken die uitgevoerd moeten worden wanneer een ontwikkelaar zoekt naar kwetsbaarheden in een product of dienst. Daarin verschillende tools, zoals een Python tool, Code Browser, die scripts draait in een sandbox, en een Debugger Tool, dat de reacties bekijkt van een programma op verschillende inputs. Waarom die naam "Naptime" (dutje)? Wel, omdat de ontwikkelaar een dutje kan doen terwijl de AI al die verschillende taken voor hem/haar uitvoert (2).

En tot slot is er nog een bericht dat Google chatbots wil ontwikkelen die gebaseerd zijn op bekende personen, influencers op YouTube. Daarvoor zal het partnerschappen afsluiten met die personen, zodat die hun eigen chatbot kunnen maken. Of dat een goed idee is, is nog de vraag (3)
https://9to5google.com/2024/06/24/gemini-side-panel-workspace/
https://www.techradar.com/pro/security/google-has-a-new-ai-powered-security-kit-that-should-give-human-researchers-a-break
https://www.engadget.com/google-is-reportedly-building-ai-chatbots-based-on-celebrities-and-influencers-235731655.html



NIEUWIGHEDEN VAN OPENAI
Ook bij OpenAI, maker van ChatGPT, valt er wat nieuws te rapen. Om te beginnen reageert het op de kritiek die er gekomen is op een van de stemmen die het gekozen had voor zijn ChatGPT voice assistent. Een stem die verduiveld veel leek op die van de AI in de film "Her", en heel verleidelijk klonk. OpenAI heeft nu gezegd dat dit project nog wat tijd nodig heeft vooraleer het klaar is voor lancering. Deze personaliseerbare stemmen zullen nu eerst uitgebracht worden voor een kleine groep gebruikers, om hun feedback te krijgen. En later dit jaar zal de functie voor alle betalende ChatGPT gebruikers gelanceerd worden (1)

Het tweede bericht betreft de desktop app van ChatGPT voor macOS. Die is nu verkrijgbaar voor iedereen, waar voorheen een abonnement nodig was op ChatGPT. Je moet wel een computer hebben die draait op macOS Sanoma of hoger. Het bijzondere hierbij is dat de ChatGPT app voor de desktop nu vroeger verkrijgbaar is voor Apple, dan voor Windows. Vergeet niet dat Microsoft een van de belangrijke partners is van OpenAI. In Windows 11 zit wel Microsoft CoPilot ingebakken in het OS, dat door OpenAI aangedreven wordt. Anderzijds werken OpenAI en Apple samen bij Apple Intelligence, de eigen versie van Apple voor artificiële intelligentie.(2)

Tot slot een opmerkelijk bericht, dat al die vaste allianties een beetje in vraag stelt. De Firefox browser zal je namelijk laten kiezen welke AI-chatbot je graag hebt in je browser. Je kan daarbij kiezen tussen ChatGPT, Google Gemini, HuggingChat en Le Chat Mistral. Meer AI-diensten zouden nog volgen. En dat vinden wij super sympathiek van Firefox, want dit geeft startende bedrijven gelegenheid om door te breken, het op te nemen tegen zwaargewichten zoals ChatGPT, Gemini en Co. De optie om je favoriete AI te kiezen zal voorlopig alleen in de Nightly build zijn, de experimentele versie van Firefox (2)
https://www.engadget.com/openai-has-delayed-its-seductive-chatgpt-voice-assistants-233027946.html?src=rss
https://www.engadget.com/chatgpt-for-macos-no-longer-requires-a-subscription-204959264.html?src=rss
https://techcrunch.com/2024/06/25/firefox-now-lets-you-choose-your-preferred-ai-chatbot-in-its-nightly-builds/


GOOGLE: NIET LANGER MEER EINDELOOS SCROLLEN
Weet je nog, in de beginjaren van Google? Je kreeg dan een eerste pagina met zoekresultaten te zien, met onderaan de mogelijkheid om verder te klikken naar pagina 3, 4, ... oneindig eigenlijk, afhankelijk van de zoekresultaten. Die interface had Google al een tijdje geleden vervangen door een interface waarbij er geen einde van de pagina was - er werden telkens automatisch nieuwe resultaten geladen, en Je bleef dan gewoon maar scrollen.

En kijk: Google Search gaat dat eindeloze scrollen stopzetten. Je zal gewoon onderaan de pagina het lijstje met de verschillende aanklikbare pagina's zien, zoals vroeger.

Waarom Google dat doet? Volgens Google zorgt dit ervoor dat de zoekresultaten sneller geladen worden: wanneer jij al op de 1e pagina het gewenste resultaat gevonden hebt, maar er worden ontelbaar meer resultaten geladen, dan vertraagt dit jouw belevenis. En volgens Google leidde dat automatisch inladen van meer zoekresultaten niet tot meer tevredenheid met de zoekresultaten.

Deze verandering heeft wel een impact voor SEO. Toen er nog met pagina 1, 2 enz. gewerkt werd, was het zaak om op pagina 1 terecht te komen. Die noodzaak viel weg met continuous scroll. En nu zullen websites opnieuw duidelijk ondervinden of zij op p. 1, 2 of 3 staan, want dat vereist een extra click van de gebruiker.
Meer bij SearchEngineLand.
https://searchengineland.com/google-dropping-continuous-scroll-in-search-results-443529



APPLE DIAGNOSTICS NU OOK IN 32 EUROPESE LANDEN

Sinds december biedt Apple zijn Apple Diagnostics tool aan in de VS, en nu wordt dat uitgebreid naar 32 landen in Europa.

Met deze tool kan je zelf herstellingen uitvoeren (als je een beetje handig bent). Je krijgt dan toegang tot de diagnostische software van Apple, om problemen op te sporen. Deze diagnostische tools waren voorheen enkel beschikbaar voor erkende Apple service-providers en onafhankelijke herstellers. Nu kan ook jij en elke andere gewone gebruiker het probleem oplossen en onderdelen van producten testen om te zien welke aan herstelling toe zijn.

Meer nog: waar de tools voorheen enkel in de VS gelanceerd waren, komen ze ook beschikbaar in 32 Europese landen, waaronder het VK, Frankrijk, Duitsland en Nederland, voor iPhone, Mac en Studio Display.

Deze aankondiging kadert in de koerswending die Apple enkele maanden geleden gemaakt heeft. Tot dan maakte Apple elke herstelling haast onmogelijk, door allerlei onderdelen vast te plakken en gespecialiseerde vijzen te gebruiken. Dat zorgde er dan wel voor dat je sneller een kapot toestel gaat vervangen door een nieuw - goed voor de commerce dus.

Die houding heeft Apple (mede onder zachte dwang van Europa) gewijzigd. Meer nog: het heeft een White paper gepubliceerd, waarin het nogmaals bevestigt dat het bij de productie van zijn apparaten vooral mikt op duurzaamheid.

Later dit jaar zal Apple het ook gemakkelijker maken om onderdelen die door derden gemaakt zijn, te laten herstellen. Bijvoorbeeld TrueTone, dat de witbalans van het scherm van de iPhone aanpast, zal later dit jaar ook werken met iOS-schermen van derden.
https://www.apple.com/benl/newsroom/2024/06/apple-expands-self-service-repair-diagnostics-support-to-europe/
https://support.apple.com/content/dam/edam/applecare/images/en_US/otherassets/programs/Longevity_by_Design.pdf
https://www.theverge.com/2024/6/26/24186429/apple-iphone-batteries-displays-batteries-third-party-true-tone-metrics



PETAPIXEL ONDERZOCHT WAAROM META ONTERECHT FOTO'S TAGT ALS GEMAAKT DOOR AI
(beeld: Petapixel) Meta heeft een tool die kan ontdekken of een foto door AI gemaakt werd of een mens en die dan in voorkomend geval een "AI-label" geeft. Maar het blijkt dat die tool vaak "false positives" geeft, en foto's labelt als AI, terwijl die wel degelijk door een mens gemaakt zijn.

Matt Growcoot van PetaPixel nam de moeite om uit te zoeken hoe het komt dat de tool dergelijke fout maakt. Het blijkt namelijk te gaan om de metadata van een foto. Fotografen gebruiken namelijk tools van bijvoorbeeld Adobe, een stofje op de lens te verwijderen van een gemaakte foto. En daar gaat de tool van Meta dan in de fout. Niet elke tool van Adobe echter triggert de tool.

-Adobe Generative Fill, waarmee je een ongewenst object van een foto verwijdert, gebruikt dan een generatief model om de lege plek die je achterlaat, in te vullen. Die bewerking, of dat nu om een kleine of grote plek gaat, triggert het label.

-Generative Expand, waarmee je een foto als het ware gedeeltelijk uitvergroot, om bijvoorbeeld meer lucht in de foto te zetten. En dat triggert het label niet.

-Generative Remove in Adobe Lightroom en Adobe Camera Raw, waarmee je bepaalde objecten kan verwijderen. Dit triggert de tool van Meta niet, omdat er geen C2PA watermerk in de data zit. Dat is omdat deze twee tools nog altijd in een proeffase zitten, wanneer die volledig publiek gereleased worden, zullen die watermerken toegevoegd worden en zal het label getriggerd worden.
Het hele verslag met de bevindingen van Matt vind je bin Petapixel.
https://petapixel.com/2024/06/25/this-is-what-makes-instagram-flag-your-photo-as-made-with-ai/



GOOGLE: NIEUWIGHEDEN IN TRANSLATE, GOOGLE SHEETS EN CHROME VOOR MOBIELE TOESTELLEN
Google Translate is een heel handige tool, om teksten in een jou onbekende taal te vertalen. En die wordt nu nog beter, want Google heeft er 110 nieuwe talen aan toegevoegd, wat het totaal op 133 talen brengt.

Die expansie is mogelijk dankzij het PaLM 2 AI-taalmodel van Google: dat heeft Translate geholpen om deze nieuwe talen te leren. Vooral talen die aan elkaar verwant waren, kreeg Translate daardoor gemakkelijk onder de knie, zoals Awadhi en Marwadi die verwant zijn aan Hindie, en Franse creoolse talen zoals Seychellois Creole en Mauritiaans Creole.  Ook Cantonees vind je nu terug in Translate, een van de meest gevraagde talen voor Google Translate (1).

Een tweede nieuwtje betreft Sheets, het online rekenblad van Google. Dat zou beduidend sneller werken wanneer het berekeningen maakt, maar dan enkel wel wanneer je de Sheets geopend hebt in desktop Chrome Edge. Meer bij 9to5Google (2)

Een derde bericht over Google lijkt op het eerste zicht te gaan over een triviale verbetering, maar voor plaatselijke handelszaken kan het een wereld van verschil maken. Het gaat om Chrome Actions, vooraf ingestelde taken die in de adresbalk van de Chrome browser (voor Android en iOS) geactiveerd worden bij een bepaald trigger woord. Die hebben nu een actie voor plaatselijke handelszaken.

Die werkt zo: zoek je bijvoorbeeld voor een restaurant in de buurt, dan zal je een snelkoppeling zien verschijnen bovenaan de balk, met naam en adres van het restaurant, een button om op te bellen, om een route te zien en reviews te lezen. Bij Engadget lees je meer over nog andere nieuwigheden die voorlopig enkel voor Android uitgerold worden, en later dit jaar volgen voor iOS. (3)
https://www.theverge.com/2024/6/27/24186223/google-translate-110-new-languages
https://9to5google.com/2024/06/26/google-sheets-calculation-speed/
https://www.engadget.com/chrome-for-mobile-adds-handy-action-shortcuts-for-local-businesses-192248053.html?src=rss





 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



ROBOT VERBREEKT RUBIK RECORD
Ik moet het eerlijk bekennen: ik ben er nog nooit in geslaagd om een Rubik-kubus op te lossen. Te weinig geduld wellicht - of gewoon zin om mezelf met andere dingen bezig te houden. Maar andere mensen zijn daar super goed in. Er worden zelfs records genoteerd.

En kijk: die records werden verleden week gebroken. En wel door een robot, die TOKUFAST heet, kort voor TOKUI Faxt Accurate Synchronized Motion Testing. Want die kan de rubik-kubus oplossen nog sneller dan een mens met de ogen kan knipperen. De snelste mens die de rubik opgelost heeft, Max Park, heeft hiervoor 3,13 seconden nodig, dus 10 keer meer.

Wil dat zeggen dat de robot de mens volledig gaat voorbijstreven in dergelijke wedstrijden? Dat hangt uiteraard van de mentale, wiskundige uitdaging af. Maar ook van de fysieke capaciteiten. Want eigenlijk heeft de robot vals gespeeld: hij heeft 6 armen. En de mens heeft er maar 2...

Feit blijft wel dat er maar 1 kubus is waarmee gewerkt moet worden, en dat alle handelingen een voor een uitgevoerd moeten worden.
https://www.livescience.com/technology/robotics/this-ai-powered-robot-has-worked-out-how-to-solve-a-rubiks-cube-in-just-0305-seconds


GROTE BRAND IN KOREAANSE BATTERIJFABRIEK
Je hebt wellicht gelezen dat in Zuid-Korea er brand uitgebroken is in de Aricell batterijfabriek, 45 ten zuiden van de hoofdstad Seoul. Daarbij kwamen 22 mensen om.

In de fabriek lagen maar liefst 35.000 batterijcellen klaar; zij worden daar geïnspecteerd en verpakt. Het vuur ontstond toen een reeks van die batterijcellen ontplofte, maar de oorzaak van die ontploffing is niet gekend.

Nu is het zo dat lithium ion batterijen kunnen ontploffen, als zij beschadigd raken, of oververhit. De materialen waaruit de batterij bestaat, zoals nikkel, kunnen gemakkelijk in brand geraken.

Waarom wij dit vermelden? Omdat dit ons opviel: de brandweer gebruikt zand om het vuur te doven. Want water kan de hevigheid van het vuur in een batterij nog verhogen. Een tip voor onze brandweer hier ten land?
https://www.bbc.com/news/articles/crgggmeyjj7o


BOOX PALMA: ANDROID MAAR DAN MET E-INK
Verschillende bronnen hebben het over een nieuw toestel, dat smartphone, Android én e-ink combineert: de Boox Palma. >Dat is dus een e-reader met e-ink waarop je boeken kan downloaden en lezen van verschillende aanbieders, zoals Kobo, Amazon en meer. Je kan bovendien gesproken tekst opnemen (ideaal om snel notities in te spreken), hij kan muziek afspelen en nog vele andere dingen.

Het mooie is dat het toestel draait op Android, en dat je dus vanop de Boox Palma toegang hebt tot de Play store, zodat je apps kan downloaden en draaien. Je zou in theorie zelfs TikTok kunnen downloaden, maar dat zal niet zo goed werken met het e-ink scherm, want dat heeft een lage refresh rate. Maar met de Kindle app, Kobo, Readwise Reader, Pocketcasts, Spotify, Audible en zelfs Flipboard zou je geen probleem mogen hebben.

Omdat het e-Ink is, zal de batterij ook erg lang meegaan: tussen 4 dagen en een week, afhankelijk van je gebruik. Het toestel kost 280 dollar, en bij The Verge vind je een uitgebreide bespreking.
https://www.theverge.com/24184777/boox-palma-e-ink-smartphone-reader


 


   

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



ALL-IN PODCAST SPREEKT MET DONALD TRUMP
Een teken dat podcasts echt op minstens dezelfde hoogte staan als klassieke media: de All-In podcast brengt deze week een gesprek van maar liefst 50 minuten, met voormalig president Donald Trump. Daarin wordt hij ondervraagd over verschillende thema's, en geven de mensen van All-In ook een nabeschouwing. Een interessant gesprek, o.a. ook over het vrijgeven van de JFK files en de muur op de grens met Mexico, Oekraïne en meer.

Het All-In team heeft ook huidig president Biden uitgenodigd - benieuwd of die op de uitnodiging gaat ingaan. In elk geval: deze week heeft een debat plaats tussen de twee presidentskandidaten. Trump lijkt alvast strijdlustig :)
https://x.com/theallinpod/status/1803895237540012084
https://www.allinpodcast.co/


RIAA KLAAGT AI-MUZIEKDIENSTEN SUNO EN UDIO AAN
Recording Industry Association of America (RIAA), die de grootste platenlabels ter wereld vertegenwoordigt, trekt naar de rechter tegen enkele AI-muziekdiensten. Het gaat met name om Suno en Udio: zij zouden massaal inbreuken maken op copyrights van de artiesten. Niet alleen zouden zij grote hoeveelheden muziek "scrapen", van het internet plukken dus, zonder toestemming van de artiesten en zonder compensatie, om die te gebruiken in hun muziekmodellen. Maar, en dat is veel erger: delen van bekende songs worden rechtstreeks gereproduceerd in de AI-muziek die deze AI-diensten genereren.

Bij 404 media kan je enkele voorbeelden beluisteren.

Bovendien beschuldigt de RIAA deze AI-diensten ervan dat zij willen verbergen wat zij juist doen met hun muziekmodellen, juist omdat zij weten dat zij in de fout gaan.
https://www.404media.co/listen-to-the-ai-generated-ripoff-songs-that-got-udio-and-suno-sued/
https://www.bbc.com/news/articles/ckrrr8yelzvo


TUNE IN HEROPENT LANGZAAM DEUR VOOR NIEUWE ZENDERS
Voor wie TuneIn niet kent: dat is de grootste portaalsite voor streaming radio en podcasts. Maar liefst 4 miljard toestellen leggen verbinding met de site om daar content op te halen. Het is voor beginnende radio's of podcasts dus erg belangrijk daar aanwezig te zijn. TuneIn heeft echter sinds 2018 het aantal aansluitingen gelimiteerd. Daar komt nu verandering in. Een diepgaand artikel met achtergrond over TuneIn en de moeilijkheden van streamers lees je bij Radiovisie.
https://radiovisie.eu/tunein-heropent-langzaam-deur-voor-nieuwe-zenders/






 
De nieuwe oogst


   
NETTIES UIT DE OUDE DOOS: EDITIE 1 - 28/12/1997 - DOWNLOADS
Het internet was in dat jaar nog echt niet "georganiseerd". Microsoft had geen eigen centrale plek waar je software van derden kon downloaden die je op je Windows computer kon draaien. Apple was op dat moment op de achtergrond, het zou nog even duren vooraleer het terug sterk aanwezig was met software.

Dus hoe wist je waar je software kon downloaden, op een min of meer beveiligde plek? Tucows was toen hét adres. Verschillende universiteiten en providers boden toen plaatselijke download-locaties aan, zodat het downloaden sneller kon verlopen. Ondertussen verloopt het downloaden even snel, of je dat nu bij manier van spreken bij je buur doet, of vanop een server aan het andere einde van de wereld.

TOEN: Hier kun je shareware downloaden, die werken op alle bestaande besturingsprogramma's. Deze site is de Belgische afdeling van het Amerikaanse moederhuis Tucows. Er zijn sites in zowat alle geïndustrialiseerde landen.

NU: Tucows is een bedrijf dat verschillende diensten aanbiedt, zoals domeinnamen, SaaS (software as a service) diensten en meer. Het fungeert niet meer als proxy voor het sneller downloaden van software.
URL Toen: www.tucows.tornado.be/
URL Nu: www.tucows. com
http://www.netties.be/archief_edities/19961221_001.txt



ADD TO SHEETS
Met deze extensie voor de Chrome browser kan je met 1 simpele klik content bewaren in een Google Sheet spreadsheets. Het bespaart je uren van copy-paste: gewoon rechts klikken en rechtstreeks naar Sheets opslaan.
[Taal: EN]
https://www.addtosheets.com/?ref=producthunt




NETTIES UIT DE OUDE DOOS: EDITIE 1 - 28/12/1997: TV IN DE BROWSER
Je zal het misschien niet geloven, maar zelfs in de beginjaren van het internet kon je tv kijken in je browser. Haperende beelden weliswaar, maar het bestond. Dit kon je in de eerste editie van Netties (toen nog Radiovisie) lezen:

TOEN: TV kijken met je browser. Niet echt genietbaar door de traagheid. In de allersnelste modus krijg je om de vijf seconden een beeldje door en de klank mag je helemaal vergeten. Keuze uit twintig zenders. O.a. MTV, CNN, NBC en Eurosport.

NU: De website bestaat nog altijd. Je vindt er een overzicht van de Duitstalige zenders, met ook links naar de locatie waar je programma's in replay terug kan zien.
[Taal: DE]
https://www.tvtoday.de/tv-programm/




NOTION SITE
Voor de notitie-app zijn er steeds meer templates verkrijgbaar, voor specifieke taken en vormen van nota's die je wil maken. Nu waagt Notion zich ook aan templates voor websites. En daar zijn er meer dan 10.000 van, van sites om een concept te pitchen, tot portfolio's, reisgidsen, helppagina's en meer.
[Taal: EN]
https://www.notion.so/product/sites




SMASHING: NIEUWS VERZAMELAAR

Otis Chandler is De medeoprichter van Goodreads, een app die een community opgebouwd heeft op boeken.Daar kan je boeken aanraden, maar ook aangeven welke boeken je gelezen hebt, en hoe ver je in het boek staat. Het grote succes van de app was dat hij erin geslaagd is om de juiste raakpunten te vinden, om rond Goodreads een sterke community te bouwen.
Hij heeft nu een nieuw project: een community rond nieuws. Zelf wijst hij erop dat hij de app toen niet Goodbooks genoemd heeft, omdat hij het project breder zag dan enkel boeken. Met Smashing wil hij dat waar maken. De bedoeling is een app waarbij de community interessant nieuws aanbeveelt.
Volgens TechCrunch moet deze app het nieuws terug centraliseren, in een landschap waar nieuws te vinden is op zoveel verschillende apps, sociale netwerken, en journalisten ook nog eens hun eigen platform uitbouwen.
Bij TechCrunch een uitvoerige bespreking.
[Taal: NL]
https://www.smashing.xyz/
https://techcrunch.com/2024/06/25/smashing-from-goodreads-co-founder-curates-the-best-of-the-web-using-ai-and-human-recommendations/


EHAMMURABI: DIGITALE VERSIE

De Codex Hammurabi is een van de oudste juridische teksten , daterend van het oude Mesopotamië. Hij werd opgesteld in 1755 voor Christus, en bevat belangrijke wetten die in het Babylonische Rijk van die tijd golden. De wetten staan gegraveerd in een zuil, die zich momenteel in het Louvre in Parijs bevindt. Maar nu is er ook een digitale versie, te vinden op deze website.
[Taal: EN]
https://ehammurabi.org




RECALL: ONLINE CONTENT SLIM BEWAREN
Met deze webdienst kan je online content laten samenvatten en die dan bewaren, in jouw eigen online kennisbestand. De dienst gaat alle verzamelde content voor jou organiseren, en je kan ook interne links tussen de informatie aanmaken, zodat je die gemakkelijk terug kan vinden. Dit alles in een visueel overzichtelijke lay-out.
De "lite" versie van de dienst is gratis, betaalde abonnementen starten vanaf 7 dollar per maand.
[Taal: EN]
https://www.getrecall.ai/




MAKE THE DOCS
Deze webdienst brengt een ideale oplossing om documentatie te 'schrijven' over een product of dienst die jij wil aanbieden. Je kan gewoon een video maken
waarin je uitlegt wat de dienst of het product doet, en de webdienst maakt voor jou een document met de tekst. Je moet enkel je huisstijl van jouw product invullen, het doel van het document, en je video uploaden. Een demo op de website vertelt meer. De dienst is voorlopig in Bèta.
[Taal: EN]
https://makethedocs.com/




STORYLIFE: FOTOALBUMS VOOR KOPPELS
Deze webdienst wil een oplossing brengen voor koppels, die een partnerrelatie hebben. Want elk heeft foto's op zijn eigen smartphone, maar je wil die wel delen met je partner. StoryLife belooft een perfect beveiligde plek te bieden om die foto's om dat te doen. Je kan de dienst vanop elk toestel benaderen, albums aanmaken rond speciale gelegenheden, enz.
[Taal: EN]
https://www.storylife.io/





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vlaamse metalband - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fleddy_Melculy
    Uitbreiding van de term hypertekst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hypermedia
    Nederlands verzetsstrijder tijdens W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bob_van_Oorschot
    Cape Canaveral Space Force Museum - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cape_Canaveral_Space_Force_Museum
    Folklorist en uitvoerend artiest van traditionele muziek uit Appalachia uit het westen van North Carolina - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bascom_Lamar_Lunsford
    Buitenste cel van de ovariële follikels die voortkomen uit het stroma van de eierstok - https://nl.wikipedia.org/wiki/Thecacel
    Soedanese dramafilm uit 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Goodbye_Julia
    Empathie binnen het onderwijs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Empathie_in_het_onderwijs
    Metrostation in Kopenhagen - https://nl.wikipedia.org/wiki/N%C3%B8rreport_(metrostation)
    bergketen in Zwitserland in het noordoostelijke deel van de westelijke Alpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Glarner_Alpen
    Vlaamse sportbond voor gymnastiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gym_%26_Dans_Vlaanderen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Britse Lagerhuisverkiezingen 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Britse_Lagerhuisverkiezingen_2024
    Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaanse_presidentsverkiezingen_2024


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over onderwijs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Onderwijs
    Uitgelicht artikel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Arnhem
    Enkele etalage-artikelen:
        Democratische Republiek Georgië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Democratische_Republiek_Georgi%C3%AB
        Ontstaansgeschiedenis van het Wilhelminakanaal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontstaansgeschiedenis_van_het_Wilhelminakanaal
        Praag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Praag
        Boomkikker - https://nl.wikipedia.org/wiki/Boomkikker
        Russisch-Oekraïens gasconflict 2006 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russisch-Oekra%C3%AFens_gasconflict_2006
        Nikè van Samothrake - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nik%C3%A8_van_Samothrake


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Ruim 63 ventilators getest, dit is de beste om de warme dagen door te komen: ‘Goede verkoeling’
Wat is de beste ventilator? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
https://www.ad.nl/wonen/ruim-63-ventilators-getest-dit-is-de-beste-om-de-warme-dagen-door-te-komen-goede-verkoeling~a3988be6/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Haal afbeeldingen uit een Ms Office bestand (docx, pptx)
Je kent misschien wel eens het probleem: je hebt van iemand een Word-bestand of PowerPoint-presentatie gekregen waarin hij of zij afbeeldingen gestoken heeft. Enig nadeel: die foto’s hebben ze niet meer afzonderlijk. Hoe krijg je die eruit?
https://computertaal.info/2024/06/26/haal-afbeeldingen-uit-een-ms-office-bestand-docx-pptx/



*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Hoge Raad: Ontbinding koopovereenkomst EV door niet behaalde actieradius terecht
De Hoge Raad heeft geoordeeld in een rechtszaak tussen de koper van een Jaguar I-PACE en de dealer van de EV. De koper mag de koopovereenkomst laten ontbinden, omdat de door de verkoper vermelde actieradius van de auto niet klopte.
https://tweakers.net/nieuws/223796/hoge-raad-ontbinding-koopovereenkomst-ev-door-niet-behaalde-actieradius-terecht.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Ons land heeft zijn eerste open kwantumverbindingen
De eerste open Quantum Key Distribution-verbindingen zijn in België uitgerold. Het netwerk moet veilige communicatie kunnen voorzien voor de toekomst.
https://datanews.knack.be/nieuws/innovatie/emerging-tech/ons-land-heeft-zijn-eerste-open-kwantumverbindingen/






 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



EN WAAROM NIET CHATGPT GEBRUIKEN VOOR RECEPTEN?
Bij How-to-Geek vonden wij een intrigerend artikel dat stelt dat je gewoon je kookboeken uit het raam kan kieperen: je kan gewoon ChatGPT gebruiken als je goeroe voor je eigen recepten.Het artikel legt uit hoe je daarbij tewerk moet gaan. Wij deden alvast de test en vroegen naar een calorie-arm recept, op basis van wat we in huis hadden: mango, kip, tomaatjes, mesclun. En meteen kregen wij een recept. We vroegen of ChatGPT nog een alternatief had, en kregen dat eveneens. Het spijtige is natuurlijk dat je er geen afbeelding bij krijgt, want dat is natuurlijk wat je in een traditionele (online) kookboek aanzet om een recept te maken.
[Taal: EN]
https://www.howtogeek.com/ditch-the-cookbooks-i-use-chatgpt-as-my-personal-recipe-guru







 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



DEVTOYS: VOOR ONTWIKKELAARS
Dit is een Zwitsers zakmes voor ontwikkelaars. De software bevat een brede gamma tools voor hen, zoals JSON Formatter, Color Blindness Simulator, Text Escape/Unescape, Cron Expression Parser, Markdown Preview.
De app is open source en gratis.
https://apps.microsoft.com/detail/9nbn8w1ds547?hl=en-us&gl=DE


CPU DISPLAY CODE
[Windows, €1,99]
Een programma voor mensen die graag onder de motorkap van hun pc kijken. Het programma doet hetzelfde als CPU Display, maar geeft ook de core codes die gebruikt zijn om dit programma te maken, met gedetailleerde uitleg. Het programma wil dus echt de CPU en software bestuderen, in plaats van enkel specifieke CPU-informatie op te lijsten. Opgelet: je moet het programma wel met admin rechten draaien.
https://apps.microsoft.com/detail/9p7sx1zb0j4p?hl=nl-nl&gl=DE


WINSCP: FTP TOOL
Een SFTP- en FTP-client voor Windows, in een gebruiksvriendelijk jasje. Dat maakt het kopiëren van bestanden tussen je eigen computer en een externe server heel gemakkelijk. Je kan ook taken automatiseren. Zelf gebruiken wij deze tool, tot volle tevredenheid!
[Windows - $9,99]
https://apps.microsoft.com/detail/9p0pq8b65n8x?hl=nl-nl&gl=DE


MSEDGE TWEAKER

Een tool die het gemakkelijker wil maken om je Edge browser aan te passen aan jouw persoonlijke behoeftes. Een interessant idee, maar je betn gewaarschuwd: het is een werk onder constructie. Jouw feedback wordt echt wel gewaardeerd.
https://github.com/TheBobPony/MSEdgeTweaker


TODO SCREENSHOTS
He, wat een slim idee. Vaak heb je in je Verkenner een overzicht van verschillende bestanden in een map, bestanden waaraan je het werken bent. Met deze tool kan je gewoon een screenshot nemen van die mop, en die dan omzetten naar een to-do lijstje. Concreet moet je dus eerst de app installeren. Vervolgens neem je een screenshot van de gewenste map klik je op Delen, en selecteer dan ToDo screenshots.
Daarna kan je de app gewoon openen om alle to-do's te zien, met de oudste bovenaan. Om een taak naar later in de lijst te herprogrammeren, swipe je die naar links.  Swipe naar rechts om de taak als afgevinkt te markeren.
https://github.com/madhavanmalolan/todo-screenshots


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het grootste communicatieprobleem is dat we niet luisteren om te begrijpen.
Maar dat we luisteren om te antwoorden.

-Stephen R. Covey-