Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
27/6/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1369 van 22/6/2024


 

Gegroet lezer,

Deze week serveren wij oud nieuws - maar dan wel oud nieuws van meer dan 25 jaar terug. Netties bestaat immers 28 jaar, en wij hebben een rijk archief. En we dachten: waarom niet grasduinen in dat archief? Zien wat toen populair was, welke sites en technologieën toen gebruikt werden?
Daarover vertellen wij in onze rubriek met de websites. Het werd een verrassend verhaal,  en wij hopen dat het u boeien kan. Laat u ons weten of u die artikels interessant vindt, en u meer van dat wil?

Uiteraard hebt u, naast dat “oude” nieuws, ook heel veel nieuwe berichten om te ontdekken in deze editie. Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



 MICROSOFT STELT LANCERING RECALL UIT
Zoals je wellicht weet is Recall een nieuwe functie die Microsoft bedacht heeft, en die op de nieuwe Copilot+ computers zou werken die geoptimaliseerd zijn voor AI. Deze functie neemt op geregelde tijdstippen screenshots van je machine, die dan gevoed worden op een model dat op jouw toestel staat, niet in de cloud dus. De bedoeling is dat je vragen kan stellen aan Recall over jouw eigen data.

Eigenlijk een interessante functie dus, maar blijkbaar hebben de internauten geen vertrouwen in Microsoft en de aankondiging van Recall lokte heel wat protest uit. Vooral omdat de functie standaard geactiveerd wordt op elke nieuwe machine. Maar ook omdat een hacker erin slaagde de database met al die informatie te lezen omdat die data niet versleuteld zijn wanneer jij ingelogd bent. Ga je even van je plek weg, dan zou een hacker snel die database kunnen openen en alle data downloaden.

Microsoft heeft als gevolg van die kritiek verbeteringen aangebracht aan Recall, met name aan de manier waarop de data versleuteld zijn; ook is een biometrische aanmelding via Windows Hello vereist om toegang te krijgen tot de functie. Verder wordt de functie niet langer standaard geactiveerd bij een nieuwe computer, maar opt-in bij de eerste set-up van je toestel. Je kan ook bepaalde mappen en data uitsluiten van de screenshots.

Maar blijkbaar is dat niet voldoende. Om tegemoet te komen aan al dat wantrouwen heeft Microsoft nu aangekondigd dat het niet gelanceerd wordt bij de nieuwe Copilot+-pc's, maar verder uitgetest zal worden via het Windows Insider programma. Een pr-debacle voor Microsoft, dat heel gemakkelijk vermeden had kunnen worden indien Microsoft van begin af de functie opt-in gemaakt had...
https://arstechnica.com/tech-policy/2024/06/microsoft-in-damage-control-mode-says-it-will-prioritize-security-over-ai/
https://www.theverge.com/2024/6/13/24178144/microsoft-windows-ai-recall-feature-delay



ARC BROWSER: LIVE CALENDAR
De nieuwkomer in het browser-landschap Arc heeft heel wat in zijn mars. En nu wordt hij nog aantrekkelijker, met een nieuwe functie: Live Calendar. Wanneer er een vergadering gepland is in je Google calendar,  dan zal deze nieuwe functie een melding geven in de zijbalk van de Arc-browser, kort voordat die vergadering start.

Meer nog: er verschijnt een aftellende timer, en een knop om de vergadering te vervoegen (tenminste als die via Google Meet plaatsvindt). En dat alles zonder dat je de kalender tab in je browser moet openen.

Alles wat je moet doen is Calendar in een tab openen, inloggen, en dan dit tabblad naar de knop met favorieten onder de URL-balk slepen. Handig, niet?

Eerder had Arc al een andere functie voor Google Calendar uitgebracht: wanneer je met je cursor beweegt over het tabblad met je agenda, krijg je een preview te zien van de komende vergaderingen. Maar dit werkte niet bij iedereen zonder problemen. Hopelijk doet deze nieuwe functie dat wel.
https://www.theverge.com/2024/6/14/24178381/arc-live-calendar-google-meeting-join-button



APPLE EN META IN HET VIZIER VAN DE EUROPESE OVERHEDEN
Van verschillende kanten worden Meta en Apple aangepakt voor hun praktijken. Meta ligt onder vuur, zowel in Ierland als Noorwegen. De Ierse Data Protection Commission, die jurisdictie heeft over de activiteiten van Meta in de EU, heeft aan Meta gevraagd dat het meer informatie zou verstrekken over de manier waarop het de gegevens van zijn gebruikers aangewend heeft om zijn generatieve modellen te trainen. (1)

Noorwegen van zijn kant heeft bij de Noorse Data Protecion Authority en andere Europese gegevensbeschermingsautoriteiten een klacht ingediend tegen Meta, omwille van diens plan om de afbeeldingen en postings van zijn gebruikers op Facebook en Instagram te gebruiken voor de training van zijn AI-modellen. Meta heeft wel een opt-out procedure aangeboden aan zijn gebruikers, maar die methode is een inbreuk op de strenge regels van de EU. Bovendien zou Meta, volgens de klacht, het "opzettelijk ingewikkeld gemaakt hebben door een misleidend patroon te gebruiken en vage bewoordingen" om die opt-out te vinden en te gebruiken. (2)

Apple en Meta hebben het dan weer aan de stok met de EU-regulatoren omdat hun praktijken een overtreding vormen op de Digital Markets Act (DMA). Zij zijn online "gatekeepers", en moeten daarom hun dominantie aan banden leggen. Apple zou als eerste nu een boete krijgen omdat het die regel niet naleeft. Apple had wel enkele aanpassingen gedaan aan zijn vroegere praktijken in zijn App store, waaronder het verminderen van de commissie die je betaalt bij een aankoop in de App store. Ook aan de regels over de Core Technology Fee structuur werd gesleuteld. Je kan apps via het web downloaden, enz. Maar de EU vindt deze wijzigingen onvoldoende. En als eerste zou het een boete kunnen krijgen die zo hoog kan zijn als 5% van de gemiddelde omzet van Apple, wereldwijd - wat maar liefst meer dan 1 miljard dollar zou kunnen zijn. (3)
https://www.reuters.com/technology/artificial-intelligence/meta-will-not-launch-meta-ai-europe-now-2024-06-14/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-13/meta-hit-with-complaint-in-norway-for-training-ai-on-user-data?embedded-checkout=true
https://9to5mac.com/2024/06/14/eu-dma-fine-apple/



IS HET WEL GOED DAT KINDEREN KENNIS MAKEN MET AI?
Kinderen worden eens te meer gebruikt als bètatesters voor een nieuwe generatie digitale technologie, net zoals zij dat waren tijdens de begindagen van de social media. Een straffe stelling, maar er valt niet naast te kijken. Verschillende leeftijdsgroepen zullen kennismaken met AI, op verschillende manieren. De kleinsten zullen verhaaltjes voor het slapen gaan horen die door hun ouders via ChatGPT aangemaakt werden. Oudere tieners zullen chatbots tegenkomen in de apps die zij elke dag gebruiken. Google, Apple, Meta stoppen generatieve AI-modellen in hun tools zoals Google Search, iOS en Instagram. Snapchat heeft een chatbot, MyAI.

Kinderen zullen experimenteren met AI. En zij zullen zo in aanraking komen met de ergste gevolgen ervan. Waarop ouders en opvoeders gaan panikeren en het gebruik ervan zullen beperken.

Als kinderen zo gemakkelijk een essay kunnen laten schrijven door een chatbot, hoe kunnen kinderen dan leren hoe zelf iets logisch neer te pennen? En dan blijft natuurlijk ook het gevaar dat die bots foutieve informatie verschaffen. De kinderen van vandaag zijn al flink verknoeid door social media. Wat is het effect dat AI op hen gaat hebben?

Kortom, vele dingen om eens bij stil te staan, zo adviseert een artikel bij The Atlantic.

In een verwant bericht: de Amerikaanse Surgeon General is voorstander van een verplichte vermelding bij social media. Net zoals er waarschuwingen verplicht zijn bij sigaretten en alcohol, wil hij een label die zegt dat "social media worden in verband gebracht met aanzienlijke schade aan de geestelijke gezondheid van adolescenten". (2)

Een overdreven maatregel, of gerechtvaardigd?
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2024/06/kids-generative-ai/678694/?gift=2iIN4YrefPjuvZ5d2Kh300zjvd8M-WeJys073Nn3zn0&utm_source=copy-link&utm_medium=social&utm_campaign=share
https://www.nytimes.com/2024/06/17/opinion/social-media-health-warning.html



RUNWAY LANCEERT NIEUW HYPERREALISTISCH AI-MODEL
Toen het in New York gebaseerde Runway ML in februari 2023 zijn eerste Gen1-model uitbracht voor de generatieve creatie van realistische kwalitatieve video, was het een van de eersten om dat te doen. In juni 2023 volgde Gen-2, maar sindsdien werd het stil rond Runway. Andere AI-bedrijven gingen met de aandacht lopen, zoals het Sora model van OpenAI, en het Dream Machine model van Luna AI.

Maar nu is Runway terug boven water gekomen, en wel met zijn Gen-3 alpha, dat hyperrealistische video's kan genereren van 10 seconden lang. Volgens een blogposting van het bedrijf is dit de eerste van een nieuwe reeks modellen die door Runway getraind worden op een nieuwe infrastructuur die gebouwd is voor multimodale training op grote schaal. Hierdoor zouden de gemaakte video's een hoge precisie vertonen, een reeks emotionele gelaatsuitdrukkingen weergeven en camerabewegingen.

Bij Venturebeat kan je verschillende voorbeelden bekijken - en die zijn indrukwekkend. Ook bij in Choi op X vind je enkele voorbeelden, met ook vermelding van de Prompt, de instructie die aan de generatieve AI gegegeven werd.
https://venturebeat.com/ai/runway-unveils-new-hyper-realistic-ai-video-model-gen-3-alpha-capable-of-10-second-long-clips/
https://x.com/minchoi/status/1802702165107937537



YOUTUBE VOLGT HET DRAAIBOEK VAN X COMMUNITY NOTES
Trouwe lezers weten dat wij grote fans zijn van de Community Notes op X. Gebruikers kunnen daar bij een posting die desinformatie bevat, een notitie plaatsen. Het is een community die verantwoordelijk is voor deze notitie: vooraleer die onder een posting geplaatst wordt, is er overleg binnen die community. En over dat overleg heerst echt transparantie. De reden dus waarom wij dit een pracht van een voorbeeld vinden van de "wisdom of the crowd".

YouTube is iets gelijkaardigs aan het uittesten. Daar heet het dan Notes, en het is de bedoeling dat gebruikers informatie kunnen vermelden die verheldering kunnen geven bij een video. Bijvoorbeeld of het een parodie is, of dat het om een oudere video gaat, die voorgesteld wordt als beelden van een actuele gebeurtenis.

Wanneer zo'n note als verhelderend beschouwd wordt, dan zal je die onder een video zien als pop-up. Maar wie mag die notes schrijven, en wie oordeelt of die als nuttig beschouwd wordt? Het is enkel een beperkt aantal mensen die momenteel dergelijke notes kunnen schrijven.

Een externe derde partij zal het nut van deze notes beoordelen. Op basis van deze feedback zal YouTube zijn evaluatiesysteem in de volgende weken en maanden bekijken. In de loop van het pilootprogramma zal YouTube mogelijk ook aan gebruikers gaan vragen of zij een note "behulpzaam", "ietsje behulpzaam" of "helemaal niet behulpzaam" is, en vragen waarom. Die antwoorden worden dan gevoed in het algoritme, dat dan zal bepalen of een nota "algemeen behulpzaam" is.

Meer bij The Verge en TechCrunch. Naäperij van X of niet: het is in elk geval helpen om desinformatie tegen te gaan...
https://www.theverge.com/2024/6/17/24180058/youtube-notes-test-community-sourced-context-videos
https://techcrunch.com/2024/06/17/youtube-is-experimenting-with-notes-a-crowdsourced-feature-that-lets-users-add-context-to-videos/



TIKTOK GAAT AVATARS GEBASEERD OP ECHTE MENSEN GEBRUIKEN IN ADS
Dat TikTok gebruikmaakt van generatieve AI-tools om content creators in staat te stellen om hun bereik te verbeteren, dat lijkt logisch. Met die AI-tools kunnen zij avatars maken, en die aanpassen aan hun doelpubliek, en hen ook die taal van dat publiek laten spreken.

En door die avatars nu ook te baseren op echte personen, kunnen ook merken een menselijke touch geven aan de boodschap die zij willen verspreiden -zonder veel tijd te moeten besteden aan de productie van opnames van advertenties: zodra een adverteerbedrijf een AI-persona gemaakt heeft, kan die door de AI in alle mogelijke toepassingen gebruikt worden.

TikTok zou hiervoor, om te beginnen, twee soorten avatars gebruiken: stock avatars,  die gebaseerd zijn op betaalde acteurs, net zoals je stock afbeeldingen gebruikt. Maar anderzijds ook aangepast avatars, die gebaseerd zijn op bestaande creators en woordvoerders van merken. Die avatars zullen dan ten tonele gevoerd worden in video's op TikTok, waar zij producten promoten en dus, dankzij AI, de taal van het publiek kunnen spreken.

Lijkt ideaal? Engadget is niet overtuigd. De technologie is nog niet op punt, volgens het artikel. Bij The Verge lees je meer over hoe de productie van de avatars in zijn werk gaat.
https://www.engadget.com/tiktoks-gen-ai-avatars-are-based-on-real-people-and-that-only-makes-them-more-creepy-130033649.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/6/17/24179971/tiktok-ads-ai-generated-avatars-creators-language-dubbing



MET JE CHROME BROWSER OP ANDROID KAN JE TEKST LATEN VOORLEZEN
Je hebt niet altijd de tijd om neer te zitten om een artikel te lezen. En wij moeten toegeven dat wij steeds vaker nieuws "lezen" in de vorm van audio. Als podcast van artikels die ook in de krant verschenen zijn, van uitzendingen op tv. Het is zo gemakkelijk - je kan ondertussen ook andere dingen doen, zoals de afwas, maar ook naar buiten staren in de trein, naar het voorbij glijdende landschap.

Google speelt in op deze trend, met een nieuwe optie in de Chrome browser op Android: "Listen to this page". Deze text-to-speech (TTS) functie is verkrijgbaar op de meeste pagina's die veel tekst bevatten. Indien de optie aanwezig is, zal je dat kunnen zien in het menu met de 3 puntjes bovenaan rechts, onder "translate".

Klik je daarop, dan gaat een AI stem de tekst voorlezen. Onderaan de pagina verschijnt een mini-player, waar je de snelheid kan aanpassen, pauzeren en hernemen, en de stem bepalen die de pagina voorleest.
https://www.engadget.com/google-chrome-on-android-can-now-read-webpages-aloud-123011073.html?src=rss
https://9to5google.com/2024/06/16/chrome-listen-tts-android/



THREADS LANCEERT API: DE GROTE DOORBRAAK?
Threads werd door Meta, het moederbedrijf boven Instagram, Facebook en Messenger, gelanceerd als concurrent/alternatief voor Twitter, dat sinds de overname door Elon Musk omgedoopt werd in X. Sinds zijn eerder magere lancering, werd Threads verrijkt met heel wat van de functies die je ook bij X terugvindt.

En deze week werd de kers op de taart toegevoegd: Meta kondigde een API aan voor Threads. Waarom dat zo belangrijk is? Ontwikkelaars kunnen nu toepassingen creëren die op de data van Threads gebaseerd zijn.

Want wat was de sterkte van Twitter, wat zorgde voor de doorbraak? In online krantenartikels konden journalisten tweets citeren, waarop je zelfs kon interageren. Threads zal dat voortaan ook mogelijk maken. Met de API kunnen ontwikkelaars postings publiceren, hun eigen content ophalen, en tools ontwikkelen om op die postings te reageren. En dus bijvoorbeeld ook antwoorden verbergen of reageren op bepaalde antwoorden.

Naast de API zullen ontwikkelaars ook toegang krijgen tot analytics, dus tot de metingen van het aantal views, likes, antwoorden, repostings en quotes in de media.

Wij zijn alvast benieuwd of dit de doorslag gaat geven voor Threads om X/Twitter voorbij te steken...
https://techcrunch.com/2024/06/18/threads-finally-launches-its-api-for-developers



EU WETSVOORSTEL OM KINDERPORNO TEGEN TE GAAN WIL OOK ENCRYPTIE BREKEN
Donderdag gaan we het weten. Dan zullen de Europese regeringen zich moeten uitspreken over een wetsvoorstel om kinderporno tegen te gaan - in het Engels Child Sexual Abuse Material of CSAM. Dat voorstel houdt ook de massale scanning in van digitale boodschappen, ook wanneer die versleuteld zijn. En wat dus ook betekent dat er achterdeurtjes ingebouwd moeten worden in de versleuteling, want anders kunnen die boodschappen uiteraard niet gescand worden op CSAM.

Het voorstel dateert al uit 2022, al wat het toen in gewijzigde vorm. Toen werd een "upload moderatie" systeem geëist, dat al je digitale boodschappen scant, ook afbeeldingen, video's en links die je deelt. Elke webdienst zou een dergelijke monitoring technologie moeten installeren, maar zou dan wel aan jou toestemming moeten vragen om je boodschap te mogen scannen. Geef je die toestemming niet, dan zal je die afbeeldingen of URL's niet kunnen delen.

Sindsdien is er een nieuw systeem bedacht, dat de content gaat scannen VOORaleer apps zoals Signal, WhatsApp en Messenger die gaan versleutelen. Iets waartegen veel protest kwam, en Meredith Whittaker, president bij Signal, dreigde ermee dat de app niet meer zal werken in de EU indien deze regel doorgevoerd wordt. Ook Electronic Frontier Foundation, Mozilla hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin de EU gevraagd wordt om het voorstel te verwerpen.

Tot hiertoe hadden de klassieke media niet zoveel aandacht besteed aan het wetsvoorstel. Op de sociale media echter des te meer. Nu echter wordt het voorstel ook opgepikt door media in de VS. Hierover lees je o.a. bij The Verge (1)

De Belgische computerwetenschapper Jeroen Baert maakt volgende vergelijking op X: BPost belooft je enveloppen niet open te maken, maar plaatst permanent een officier bij je bureau om brieven te bekijken voor je die in de enveloppe steekt. Als die officier de brief niet op voorhand mag lezen, mag BPost hem niet versturen.(2)

Ter herinnering: Apple had in 2022 uit eigen initiatief een gelijkaardige technologie voorgesteld om afbeeldingen te scannen voor die geüpload werden, maar heeft dat plan in december 2022 terug afgevoerd, na groot protest. (3)
https://www.theverge.com/2024/6/19/24181214/eu-chat-control-law-propose-scanning-encrypted-messages-csam
https://x.com/jbaert/status/1803397107086152104
https://appleinsider.com/articles/22/12/07/apples-plan-to-scan-iphone-photos-for-child-abuse-material-is-dead
https://www.tijd.be/ondernemen/technologie/fel-privacyprotest-tegen-eu-wetsvoorstel-om-kinderporno-aan-banden-te-leggen-dit-is-de-droom-van-elke-dictator/10552092.html



GEMINI NU WERELDWIJD IN GOOGLE MESSAGES OP ALLE ANDROID TOESTELLEN
Gemini, de AI-chatbot van Google, was tot voor kort enkel beschikbaar op Android toestellen van Samsung en de Pixel toestellen van Google zelf. Dat verandert nu: heb je een Android toestel met 6 GB RAM of meer, dan kan je voortaan Gemini in Google Messages gebruiken.

Gemini wordt ook uitgebreid naar niet-Engels sprekenden, met name naar Bangladesh, India, Pakistan, Sri Lanka en Turkije. In India is de Gemini app beschikbaar in het Engels en negen andere Indische talen.  Volgens Google zijn zowel de Gemini app, en de Gemini Advanced, dat toegang geeft tot de krachtigste AI-modellen van Google, in die talen beschikbaar wat helpt om meer mensen toegang te geven tot informatie en hen helpt om taken uit te voeren in hun favoriete taal. (1)(2)

Wil je in België of Nederland Gemini gebruiken, dan moet je, volgens de instructies van Google, wel een toestel hebben dat ingesteld is op Engels.(3)
https://blog.google/intl/en-in/company-news/technology/gemini-in-india-now-on-mobile-multilingual-and-more-powerful-for-your-everyday-tasks/
https://9to5google.com/2024/06/17/gemini-google-messages-android/
https://support.google.com/messages/answer/14599070?hl=en



APPLE BERGT PLANNEN VOOR VISION PRO 2 OP EN STOPT MET APPLE PAY
Begint de motor van Apple te sputteren? Of neemt Apple gewoon, net als elk ander bedrijf, verkeerde beslissingen en is het slim van Apple om tijdig verdere investeringen stop te zetten?

Feit is alvast dat Apple, nadat het zijn echt wel ambitieuze plannen opgeborgen heeft om een eigen zelfrijdende auto te fabriceren, ook zijn verdere plannen voor de Vision Pro op een laag pitje zou zetten volgens The Information. In plaats van te werken aan de Vision Pro 2, de nieuwe versie van de AR/VR headset van Apple die 3.500 dollar kost (basisprijs), zou het zich nu focussen op een nieuwe versie die goedkoper moet worden (maar nog altijd 1.500 dollar zou kosten), en eind volgend jaar moet uitkomen. Deze nieuwe versie zou lichter moeten zijn en de lagere prijs zou niet al te veel mogen afdoen aan de mogelijkheden van het toestel (1)

Nog een product dat Apple stopzet is Apple Pay Later. Dat is een betaaldienst waarbij je iets kan aankopen en later kan betalen, zoals de naam het zegt - een dienst die in oktober verleden jaar gelanceerd werd en waarbij je je aankoop in 4 afbetalingen, verspreid over 6 weken, kon betalen.

Er komt wel iets in de plaats: een "installment loan" via je kredietkaart, je debetkaart en kredietmaatschappij. Wanneer je een aankoopt doet met Apple Pay, zal je later dit jaar een dergelijke lening kunnen afsluiten. Maar bij betalingen met Apple Pay Later zal je vanaf vandaag geen nieuw afbetalingsplan meer kunnen aanvragen, de bestaande plannen lopen daarentegen wel door.
https://9to5mac.com/2024/06/18/apple-vision-cheaper-halts-work-pro-model-headset/
https://www.theverge.com/2024/6/17/24180340/apple-pay-later-shutting-down-months-after-launch



META BEDENKT WATERMERK VOOR AI-GEGENEREERDE SPRAAK
Meta heeft een systeem bedacht om verborgen signalen, watermerken dus, te integreren in door AI-gegenereerde audiofragmenten. Wat helpen kan om online te ontdekken welke content door AI aangemaakt werd. De tool, AudioSeal, is de eerste die haarfijn kan zeggen welke bits audio in bijvoorbeeld een uur lange podcast door AI aangemaakt werden.

Een stap voorwaarts dus in de strijd tegen fake news, maar ook tegen fraude door het klonen van een stem. Dat deze technologie nodig is, mag bijvoorbeeld blijken uit het feit dat kwaadwillenden al via generatieve AI deepfakes in audio gemaakt hebben van de stem van Joe Biden. Scammers hebben deepfakes gebruikt om hun slachtoffers te chanteren, zo merkt MIT op.

Deze technologie zou sociale mediabedrijven kunnen helpen om ongewenste content op te sporen en te verwijderen. Maar het lijkt erop dat dit nog niet zo snel gaat gebeuren: Meta heeft gezegd dat het momenteel nog niet van plan is om de watermerken toe te voegen aan audio die met zijn eigen AI-tools gegenereerd werd.

Er is helaas ook nog geen industriestandaard uitgewerkt - en het zou zelfs eigenlijk heel gemakkelijk zijn om met dat watermerk te sjoemelen, door bijvoorbeeld het watermerk te verwijderen. Juich dus niet te vroeg victorie!
https://slashdot.org/story/24/06/18/221204/meta-has-created-a-way-to-watermark-ai-generated-speech?
https://www.technologyreview.com/2024/06/18/1094009/meta-has-created-a-way-to-watermark-ai-generated-speech/
https://github.com/facebookresearch/audioseal



GOOGLE DEEPMIND: SOUNDTRACKS VOOR VIDEO
Het AI-labo van Google Deepmind werkt aan een nieuwe technologie die soundtracks kan maken, zelfs dialogen, om bij een video te plaatsen. Deze technologie, V2A of video-to-audio, kan gekoppeld worden met andere videocreatie-tools zoals Google Veo en Sora van OpenAI.

Het DeepMind team legt in een blogposting uit dat het systeem raw pixels kan "begrijpen" en die informatie kan combineren met text prompts, om dan geluidseffecten te maken voor wat er op het scherm gebeurt.

De tool zou zelfs gebruikt kunnen worden om soundtracks te maken voor "stomme" films en elke film die nu nog geen geluid heeft.
https://www.engadget.com/google-deepminds-new-ai-tech-will-generate-soundtracks-for-videos-113100908.html?src=rss&guccounter=1


AI VAN SNAPCHAT MAAKT VAN TEKSTPROMPTS NIEUWE LENZEN/FILTERS
In preview heeft Snapchat een nieuw AI-model voorgesteld, dat zijn magie op je toestel zelf uitvoert, en jouw achtergrond via augmented reality kan veranderen, zelfs je kleding. Bij Engadget vind je enkele voorbeelden van dergelijke "lense" of filters. Wanneer de tool gelanceerd is, zullen creators ook met tekst prompts speciale lenzen kunnen maken, en die dan aanbieden aan vrienden.

Het is echter nog toekomstmuziek: dit nieuwe model lenzen zal je in de volgende maand pas kunnen gebruiken, en de mogelijkheid voor creators om speciale lenzen te maken met het model volgt pas einde dit jaar.

Snapchat heeft echter nog andere nieuwe AI-tools in de aanbieding. Zo rolt het nu een suite met nieuwe AI-tools uit, waarmee creators gemakkelijker gepersonaliseerde AI-effecten kunnen maken. De laatste update van de Lens Studio bevat bijvoorbeeld nieuwe "face effects", voor gezichten dus, waarmee een creator een prompt kan maken of een afbeelding kan uploaden, om een gepersonaliseerde lens te maken, die het gezicht van een gebruiker volledig verandert.

Een andere mogelijkheid is de Immersive ML, dat in real time realistische veranderingen brengt aan het gezicht, het lijf van de gebruiker en zijn achtergrond. Met nog een andere tool in de Studio kunnen creators 3D dingen maken op basis van een tekst of afbeelding als prompt, zoals gezichtsmaskers en texturen, 3D koppen die de gelaatsuitdrukking van de gebruiker in real time weerspiegelt.
Kortom: er zit heel wat leuks in de pijplijn bij Snapchat!
https://www.theverge.com/2024/6/19/24181965/snapchat-ai-prompt-custom-lens

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


BILL GATES KIEST VOLUIT VOOR ATOOMENERGIE
Het zal sommige mensen als muziek in de oren klinken, anderen zullen beginnen te vloeken. Feit is dat er steeds meer energie nodig is, omdat we met steeds meer mensen zijn, die steeds meer energie verbruiken. Fossiele energie is eindig, groene energie van wind en water is niet constant leverbaar. Maar atoomenergie, vervloekt door de groene beweging, kan dé oplossing zijn.

Bill Gates gelooft er alvast in. Met zijn energiebedrijf Terrapower start hij de bouw in Wyoming van een nucleaire krachtcentrale van de nieuwe generatie. Die zou volgens hem een revolutie betekenen voor de manier waarop energie gegenereerd wordt. Het bijzondere is dat de reactoren natrium gebruiken voor de koeling, en geen water. Voor dit procédé werd een toestemming gevraagd bij de Nuclear Regulatory Commission.

De locatie grenst aan PacifiCorp's Naughton Power Plant, die in 2026 stopt met het verbranden van steenkool en tien jaar later met aardgas, aldus het nutsbedrijf. Kernreactoren werken zonder de uitstoot van broeikasgassen die de planeet opwarmen. PacifiCorp is van plan om koolstofvrije energie uit de reactor te halen en zegt dat het overweegt hoeveel kernenergie het in zijn langetermijnplanning wil opnemen. Het werk dat maandag is begonnen, is erop gericht om de locatie gereed te hebben, zodat TerraPower de reactor zo snel mogelijk kan bouwen als de vergunning wordt goedgekeurd. Rusland loopt voorop bij de ontwikkeling van natriumgekoelde reactoren.
https://science.slashdot.org/story/24/06/11/1755240/bill-gates-moves-ahead-with-nuclear-project-aimed-at-revolutionizing-power-generation


LOGITECH: STYLUS VOOR META QUEST HEADSET
Logitech, bekend voor zijn randapparatuur voor computers, heeft een stylus uitgebracht, de MX Ink, voor gebruikt met de Meta Quest 2 en 3 headsets, in 2D en 3D omgevingen. Dit is eigenlijk de eerste randapparatuur, uitgebracht door externe partijen, voor de Quest.

De stylus heeft haptische feedback, een drukgevoelige tip en Logitech belooft dat hij ook echt als een pen aanvoelt. Bij de pen hoort ook een MX Mat, een 2D oppervlak speciaal voor de tip van de pen.
Prijs van de pen (verkrijgbaar vanaf september) is 130 dollar, en 170 dollar als je er ook een laadstation bij neemt. Waarschijnlijk zal de pen ook een hoofdrol spelen bij Meta Connect, de beurs die op 25 september van start gaat.
https://www.roadtovr.com/quest-first-third-party-input-logitech-stylus/




DE EERSTE COPILOT+ PC'S ZIJN UIT

Microsoft had enkele weken de Copilot+ pc's aangekondigd: computers die van Microsoft een certificaat gekregen hebben dat zij voldoende kwaliteiten hebben om Copilot modellen in top performantie te draaien. Het gaat dan om minstens 40 TOPS (Trillions of Operations per Second) in hun Neural Processing Units.

De computers (vooral laptops) die nu uitgebracht zijn, hebben allemaal de Snapdragon X Elite processor van Qualcomm, maar later dit jaar zouden er ook reeksen uitkomen met Intel en AMD processoren.

Deze toestellen hebben GEEN Microsoft Recall, de controversiële tool die voortdurend snapshots maakt van wat er op jouw computer gebeurt, met de bedoeling dat jij later gemakkelijk bestanden of mails enz. kan terugvinden. Na de vele protesten heeft Microsoft namelijk beslist om deze functie enkel in Insider Preview te laten, zodat het nog nieuwe beveiligings- en privacymaatregelen kan uittesten.

Geen Recall, maar wel vele andere nieuwe functies die werken met voice en tekst, zoals geautomatiseerde retouches aan foto's, real-time vertalingen en ondertiteling, het genereren van afbeeldingen, het opschalen van afbeeldingen, samenvattingen van teksten, enz.

Bij Engadget een lijstje met de nieuwe Copilot+ computers.
https://www.engadget.com/here-are-all-of-the-copilot-pcs-with-snapdragon-x-chips-that-were-released-today-104404765.html



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: DE DIAMANTROOF
Dankzij de podcast Vink, die elke week tips geeft voor interessante podcasts, ontdekten wij De Diamantroof van Het Misdaadbureau. Deze podcast, gemaakt voor de NPO, gaat over een heel gedurfde overval op de luchthaven Schiphol in 2005. Daarbij gingen de overvallers aan de haal met diamanten ter waarde van 70 miljoen euro.

De podcast loopt het onderzoek na dat de rechercheurs uitvoerden naar de daders. Als teasers: "De hoofdrolspelers doen bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal"
https://www.nporadio1.nl/podcasts/het-misdaadbureau-extra
https://www.nporadio1.nl/podcasts/vink/109287/247-de-diamantroof-knoester-kwint-the-last-goodbye






 
De nieuwe oogst


   
NETTIES UIT DE OUDE DOOS: EDITIE 1 - DE INITIATIEVEN VAN GEWONE BURGERS
Netties bestaat 28 jaar. En wij hebben een rijk archief. Het is dan ook erg interessant om eens te kijken naar de informatie die toen beschikbaar was, de sites die je toen bezoeken kon. Bestaan die sites nog? Hoe zijn die geëvolueerd?

We beginnen bij jaargang 1, december 1996. Wat vonden we daar? Enkele websites van gewone internauten, die al lang niet meer bestaan, zoals Copy for Kids (spelletjes voor kinderen) en Dead People Server (een lange lijst met beroemdheden, die overleden zijn of professioneel de pijp aan Maarten gegeven hebben).

Vindingrijk waren toen ook de fans, zoals een pagina, gemaakt op de servers van de RUG universiteit, gewijd aan de Xfiles.
Al deze sites bestaan niet meer, helaas. En initiatieven van gewone internauten zijn helaas ook veel minder talrijk... Morgen meer over die oudste sites.
http://www.netties.be/archief_edities/19961221_001.txt



NETTIES UIT DE OUDE DOOS: EDITIE 1 - 28/12/1997
In de beginjaren van het internet zetten de papieren kranten hun eerste bescheiden stappen naar het internet. In het begin nog geen dagelijks nieuws, geen eigen website voor de krant, wel een algemene site: concentra.be. Met ook zoekertjes, en informatie over het bedrijf.

De domeinnaam HBVL.be werd geregistreerd in 1997. Op 11 december 1997 is de eerste snapshot te vinden van krantenartikels vanop dat domein.
https://web.archive.org/web/19971211231223/http://www.hbvl.be/
https://www.netties.be/archief_edities/19961221_001.txt



WAT IS INFLATIE?

Het leven wordt duurder, zo zuchten de mensen. Inflatie, zo heet dat. Maar wat is het eigenlijk? En hoe wordt het veroorzaakt? Op deze website wordt dit heel gebruiksvriendelijk uitgelegd, met vele voorbeelden. Wie wint er bij inflatie, wie wordt getroffen? Ook dat lees je.
[Taal: EN]
https://finmasters.com/how-inflation-works/


SUBMIT AI-TOOL
Deze site wil een hub zijn voor AI-tools. Iedereen die wil kan er zijn AI-tool aanmelden, voor jou om die te vinden. De tools worden er, op aangeven van de aanmelders, ingedeeld op verschillende categorieën. Het is dus een prima website om nieuwe AI-tools te ontdekken.
[Taal: EN]
https://submitaitool.com/


VidAU:  VAN URL NAAR VIDEO
Deze webdienst belooft dat je gewoon de URL van een product moet ingeven, en je als resultaat een meeslepend reclamefilmpje krijgt in enkele minuten tijd. Het platform biedt ook andere AI-diensten aan: face swap, vertalingen van video's en ondertitels, verwijderen van ondertitels, de aanmaak van AI avatar video's enz. Uiteraard enkele proefjes gratis, de rest betalend.
[Taal: EN]
https://www.vidau.ai/


NETTIES UIT DE OUDE DOOS: EDITIE 1 - 28/12/1997 - DE ZOEKMACHINES
In het gezegende jaar 1997 was er uiteraard nog geen Google. Maar er waren wel zoekmachines. In ons archief vonden wij in de eerste editie van Netties de volgende zoekmachines terug:

- Excite.com: Uitgebreide zoekmachine met een thematische keyword-catalogus. Onder 'Netsearch' kan iemand grasduinen in meer dan 1,5 miljoen websites, 1 miljoen artikelen en ongeveer 10.000 nieuwsgroepen. Je kan er ook 35.000 korte beschrijvingen van sites raadplegen.
NU: deze zoekmachine bestaat nog steeds.

- Lycos en Point.com:  Pointcom is een soort minibroertje van Lycos. Pointcom geeft voor tientallen categoriëen een beperkt aantal topsites. Een dagelijkse Top 10, de Top 5 procent, de meest bekeken... Het komt er op aan om een interessegebied te kiezen en dan de selectie een tijdlang te  volgen, om te zien of uw smaak overeenkomt met die van de mensen die de keuze voor u maakten.
NU: ook deze zoekmachine bestaat nog steeds, alhoewel de meeste Belgische internauten er ongetwijfeld nooit van gehoord hebben.

- Encarta: Dat is een online service van Microsoft die je degelijke en betrouwbare informatie bezorgt over de voorbije wereldgebeurtenissen. Zo'n abonnement zou minder dan 3.000 Bfr kosten. Je haalt de bestanden binnen via het Net. In België wordt voortaan de Engelse in plaats van de  Amerikaanse versie verkocht. Dit alles in de veronderstelling dat je eerder de bewuste CD-Rom hebt gekocht natuurlijk.
NU: sinds 2009 is deze online versie van de encyclopedie opgedoekt
https://www.excite.com/
https://www.lycos.com/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Encarta
https://www.netties.be/archief_edities/19961221_001.txt



COPYWRITING PROMPT
Een verhaal bedenken op basis van een aanwijzing. Dat is niet iedereen gegeven. Maar wil je persberichten bijvoorbeeld opstellen, dan moet je dat wel kunnen. Copywriting, zo heet die kunst. Op deze website kan je dat oefenen: je krijgt prompts als opdracht, om daarmee aan de slag te gaan. Als je wil krijg je elke dag een nieuwe prompt via mail.
[Taal: EN]
https://www.copywritingprompts.com/



NETTIES UIT DE OUDE DOOS: EDITIE 1 - 28/12/1997 - WEBSITES DIE NU NOG BESTAAN
Even toch ter verduidelijking: de teksten die wij hier citeren, zijn afkomstig van de nieuwsbrief, die toen nog uitgegeven werd door Radiovisie. Netties zelf werd pas later opgericht, en daarna doorgegeven aan de huidige verantwoordelijken.

Dat gezegd zijnde: uit die eerste editie blijkt dat er wel degelijk Belgische websites toen al bestonden, die ook nu nog actueel zijn. En het zal je verbazen, maar Kerknet is eigenlijk een pionier. Daarover schreef het e-zine:

"De eigen Net-site van de kerk in Vlaanderen. Dit in navolging van de zusterkerken in Frankrijk, Engeland en Canada. Het weekblad 'Kerk en Leven' geeft een wekelijks overzicht van de inhoud en het kerkelijk persagentschap CIP staat in voor de nieuwsberichten. Er zijn deelsites over de Bijbel, jongeren, cultuur, agenda en specifieke doelgroepen. In een verdere fase zullen ook katholieke organisaties en  pastorale mogelijkheden verder worden uitgediept."

NU: De website bestaat nog altijd, en brengt nog steeds de klassieke informatie. Maar zij behoort nu tot een overkoepelend orgaan, dat Otheo heet, en toch wat moderner lijkt, met meer foto's.
[Taal: NL]
https://www.kerknet.be/
https://www.otheo.be/



CLIMATE CHANGE TRACKER
Deze website wil particulieren en organisaties aanzetten om actie te ondernemen tegen de gevaren van klimaatverandering, door een betrouwbaar maar gebruiksvriendelijk platform te bieden, waar je de situatie kan volgen. De site staat vol met statistieken over alle mogelijke aspecten van het klimaat. Maar soms hebben wij de indruk dat de statistieken niet altijd up-to-date zijn - wij kunnen ons echter vergissen.
[Taal: EN]
https://climatechangetracker.org



NETTIES UIT DE OUDE DOOS: EDITIE 1 - 28/12/1997 - HET ZAL JE VERBAZEN
Soms denk je misschien dat alle grote doorbraken zoals videoconferencing en radio en tv via het internet er pas de laatste jaren gekomen zijn. Niets is echter minder waar. In editie 1 van Netties / Radiovisie worden immers volgende sites vermeld. Uiteraard zal de kwaliteit van de streaming niet echt goed geweest zijn (toen had je enkel een beep-beep modem om in te loggen op het internet), maar het bestond!

TOEN: Via deze site kun je deelnemen aan diverse audioconferences. En vindt er ook de nodige software om te downloaden. Met deze software kun  je ook telefoneren op het Net. Je moet wel een geregistreerde gebruiker zijn.  Je kan je correspondenten naderhand zoeken op naam, gebruikersnaam of via chatrooms.

NU: Quaterdeck webtalk bestaat niet meer. Over het initiatief lees je bij Wikipedia.
Volgende keer hebben we nog meer verrassingen: ook tv en radio waren toen al in streaming voorhanden!
URL toen: webtalk.quaterdeck. com/
https://fr.wikipedia.org/wiki/Voix_sur_IP




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch filmhuis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lumi%C3%A8re_(filmhuis)
    Mexicaans singer-songwriter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sof%C3%ADa_Reyes
    Apple-beeldschermen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Apple-beeldschermen
    Derivaat van waterstofperoxide - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bis(trimethylsilyl)peroxide
    Lijst van leden van het Europees Parlement (2024-2029) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_leden_van_het_Europees_Parlement_(2024-2029)
    Arameeërs in Irak - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aramee%C3%ABrs_in_Irak
    Grand Prix Formule 1 van Oostenrijk 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Formule_1_van_Oostenrijk_2024
    Japanse oorlogsmisdaden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_oorlogsmisdaden
    Taalrevitalisatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Taalrevitalisatie
    Voormalig 19e eeuws klooster in Mechelen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Klooster_van_de_ongeschoeide_karmelietessen_(Mechelen)
    Ronde van België 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Belgi%C3%AB_2024


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Regeringsformatie in België 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regeringsformaties_in_Belgi%C3%AB_2024
    Per 1 oktober secretaris-generaal van de NAVO - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Rutte
    Zomer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zomer


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Shakespeare - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Shakespeare
    Uitgelicht artikel gaat over het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_Instituut_voor_Beeld_en_Geluid
    Enkele etalageartikelen:
        Breien (textiel) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Breien_(textiel)
        Veldhoven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Veldhoven
        Monarchvlinder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Monarchvlinder


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

Criminelen gaan zich ook hier telefonisch voordoen als vriend: ‘Hang op als je het niet vertrouwt’
Oplichting via gekloonde stemmen zet later dit jaar voet aan de grond in Nederland. De politie verwacht dat op korte termijn mensen worden opgelicht door cybercriminelen die zich voordoen als een vriend of familielid. Er is dringend gedragsverandering nodig om deze nieuwe en zorgwekkende vorm van fraude tegen te gaan, waarschuwt de politie in gesprek met deze site.
https://www.ad.nl/tech/criminelen-gaan-zich-ook-hier-telefonisch-voordoen-als-vriend-hang-op-als-je-het-niet-vertrouwt~afea18e2/

 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


Mama, ik ben er klaar voor!” Wanneer moet uw kind zijn eerste smartphone krijgen?
Tegenwoordig hebben onze kinderen ons vanaf hun geboorte slimme apparaten zien gebruiken – en misschien deden ze daar af en toe zelfs aan mee. Het is dus geen wonder dat onze kinderen er uiteindelijk een willen. Hoe kunnen ouders bepalen of hun kind klaar is voor deze grote stap? We vroegen kinderpsycholoog Jarmila Tomkova naar het antwoord.
https://computertaal.info/2024/06/20/mama-ik-ben-er-klaar-voor-wanneer-moet-uw-kind-zijn-eerste-smartphone-krijgen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


Nederlands kabinet wil contante betalingen vanaf 3000 euro verbieden
Het Nederlandse demissionaire kabinet heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer verstuurd om contante betalingen vanaf 3000 euro te verbieden. De maatregel is bedoeld om witwassen tegen te gaan. Transacties tussen particulieren vallen niet onder dit verbod.
https://tweakers.net/nieuws/223530/nederlands-kabinet-wil-contante-betalingen-vanaf-3000-euro-verbieden.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be

VS verbieden antivirussoftware Kaspersky
De Amerikaanse overheid heeft de Russische antivirussoftware van Kaspersky verboden. Een gedetailleerd onderzoek heeft uitgewezen dat dit de enige manier is om de bezorgdheid over de nationale veiligheid weg te nemen, zo meldt  het Amerikaanse ministerie van Handel.
https://datanews.knack.be/nieuws/security/vs-verbieden-antivirussoftware-kaspersky/








 
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


HISTORIES LIVE: AUDIOVERHALEN
Een wereld met magische plekken en hun verhaal, die je kan ontdekken via audioverhalen. Zo leer je deze plekken ontdekken, niet met de traditionele stratenplannen en gidsen, maar op een volledig nieuwe manier.
[Android - iOS]
https://histories.live/#download



ZOOM CLOUD MEETINGS VOOR ANDROID
Met Zoom kan je heel gemakkelijk en gebruiksvriendelijk videoconferentiegesprekken organiseren en bijwonen. Met deze versie voor Android (smartphone of tablet) heb je de software altijd bij de hand zodat je ook onderweg kan inloggen.
https://www.chip.de/downloads/Zoom-Cloud-Meetings-Android-App_170039929.html
https://zoom.us/download?os=android



WUNJO: AI-FUNCTIES
Met deze tool kan je content verwijderen uit afbeeldingen en video's, maar ook lipsync toepassen, en zelfs face swap. Je kan voorwerpen restylen, en veel meer. Op de website kan je een demo uittesten, en de app bestaat voor Windows en Ubuntu. Op YouTube vind je verschillende filmpjes met voorbeelden van wat de tool kan doen.
https://wunjo.online/
https://www.youtube.com/watch?v=-MGow5zCZUQ&list=PLJG0sD6007zFJyV78mkU-KW2UxbirgTGr



CHEMICAL STRUCTURE VIEWER
Met deze innovatieve software kan je chemische structuren in 3D bekijken. Wat een enorme steun kan zijn voor studenten, leerkrachten, onderzoekers en iedereen die belangstelling heeft in chemie. De 3D inkijk geeft je een beter begrip van de moleculaire configuratie. Je kan ook via "Chemical Name Input"  de naam van een chemisch element invullen, en de software zal de structuur ervan ophalen en vertonen. Interessant voor in de lesklokalen.
https://apps.microsoft.com/detail/9p04l1zt2mbw?hl=nl-nl&gl=US


DOCUMENT TO SPEECH

Met deze software kan je via de gebruiksvriendelijke interface Word-documenten converteren naar spraak. Daarbij kan je met gewoon enkele clicks de gewenste stem kiezen en andere instellingen bepalen. Even toch vermelden dat deze tool internettoegang vereist is, wat inhoudt dat er voor de tool bestanden heen en weer naar het internet gestuurd worden.
[Windows - $2,49]
https://apps.microsoft.com/detail/9p3fcn65bf85?hl=nl-nl&gl=US




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
JE HEBT NUL CONTROLE OVER ANDERE MENSEN
MAAR VOLLEDIGE CONTROLE OVER JEZELF