Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
20/6/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1368  van 15/6/2024


 

Gegroet lezer,

Dé grote blikvanger van deze week is uiteraard de WWDC conferentie van Apple voor ontwikkelaars, waarnaar reikhalzend uitgekeken werd. Vooral naar de manier waarop Apple AI zou integreren in zijn aanbod.  Algemeen werd gedacht dat Apple een achterstand had op Microsoft/OpenAI en Google. Laat het maar aan Apple over om die skeptici het zwijgen op te leggen met zijn AI (die niet artificiële intelligentie heet, maar Apple intelligentie!). Hoe? Dat leest u in deze editie.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



MICROSOFT PAST RECALL AAN EN LAAT WINDOWS 10 TOCH OOK BÈTA TOOLS TESTEN
Twee berichten over hoe Microsoft zijn plannen aanpast. Om te beginnen over de Copilot+ pc's, een reeks computers die aan bepaalde hardware vereisten voldoen zodat zij geoptimaliseerd zijn voor AI. Het Windows besturingssysteem daarop bevat ook extra functies, zoals Recall. Die tool, die voortdurend snapshots maakt van alles wat je op je computer doet, baart velen zorgen omwille van de privacy.

Nu is het gelukkig zo dat de eerste Copilot+ PC's nog altijd niet op de markt zijn, en dus in preview zijn. Dat geeft Microsoft ruimte om nog de nodige wijzigingen aan te brengen om die bezorgdheid te verminderen.

Zo zal je, wanneer je de computer voor het eerst opzet, een duidelijke optie zien die je vraagt of je Recall wil activeren of het uit wil laten. Antwoord je dat je het niet wil activeren, dan zal dat standaard uit staan - maar je kan het later alsnog activeren.

Verder zal je, als je Recall wil activeren, verplicht zijn om Windows Hello te activeren, wat ervoor moet zorgen dat niemand je laptop kan wegritsten en kan gaan kijken in jouw Recall database. Die database zal een sterkere beveiliging krijgen: er komt een "just in time" decryptering, die beveiligd wordt met de Enhanced Sign-In Security (ESS) van Windows Hello. Dat wil zeggen dat de snapshots enkel gedecrypteerd worden en toegankelijk zijn, wanneer jij je jezelf aanmeldt. Ook de database met de search index wordt versleuteld. Meer bij The Verge (1).

Het tweede bericht zal gebruikers verheugen die een Windows 10 computer hebben, maar die niet in aanmerking komt om over te schakelen naar Windows 11. Microsoft had wel aangekondigd dat het de ondersteuning voor Windows 10 zal stopzetten in oktober 2025, maar heeft nu toch een ongewone beslissing genomen: het heropent zijn bètaprogramma voor Windows 10, om nieuwe functies en verbeteringen uit te testen.

Eerder had het al enkele AI Copilot+ functies beschikbaar gemaakt voor Windows 10, die voorheen gereserveerd waren voor Windows 11 computer. Maar andere functies zouden nog volgen. Welke dat zijn, is niet bekend. Wil jij die uittesten, op jouw Windows 10 pc, dan moet je je wel aanmelden voor het Beta Channel. (2)
https://www.theverge.com/2024/6/7/24173499/microsoft-windows-recall-response-security-concerns
https://tech.slashdot.org/story/24/06/05/1256215/microsoft-reopens-windows-10-beta-testing-for-new-features-and-improvements



META LAAT JE COMMUNITY MAKEN OP MESSENGER
Bij Facebook kan je Facebook Groups aanmaken, voor communicatie tussen mensen die eenzelfde interesse delen. En sinds 2022 kan je daar ook een chat binnen die groep lanceren. Nu lanceert Meta dergelijke community chats op Messenger, maar er zijn wel enkele verschillen.

Om te beginnen zijn die Messenger chats niet gekoppeld aan Facebook Groups. Iedereen die wil kan lid worden van zo'n chat. En verder kunnen er maar liefst 5.000 mensen deel uitmaken van zo'n community. Wanneer je zelf een community creëert, dan kan je iemand verwijderen uit de chat, content rapporteren of verwijderen, en de chat zelfs volledig verwijderen. Alle leden kunnen invitaties uitsturen, zodat de community kan uitgroeien tot ver buiten de oorspronkelijke kring van de oorspronkelijke deelnemers.

Maar deze chats zijn wel publiek. Je moet dus wel opletten wat je zegt - niet alleen de huidige leden zullen kunnen zien wat je gezegd hebt, maar ook toekomstige leden, die door anderen uitgenodigd zijn.

Bij een community kan je ook verschillende groepen samenbrengen op één plek. Elke Community heeft een eigen "Home" waar admins updates kunnen posten en aankondigingen.

Deze nieuwe community kan je bijvoorbeeld gebruiken voor communicatie in scholen, organisaties, buurten en andere groepen met veel deelnemers. Ook WhatsApp heeft een dergelijke chat, maar die is gekoppeld aan een telefoonnummer.
https://www.engadget.com/messengers-new-community-chats-dont-need-to-be-connected-to-facebook-groups-131511680.html?src=rss
https://techcrunch.com/2024/06/07/meta-quietly-rolls-out-communities-on-messenger/



APPLE: OVER HAARSCHEURTJES EN VOORSPELLINGEN VOOR WWDC
Het is ons al vaak opgevallen dat eigenlijk heel weinig gebruikers met een iPhone hun toestel beschermen door die in een wallet-hoesje te steken. Hoogstens een gepersonaliseerde achterkant. Nochtans bieden die wallet-hoesjes een prima bescherming, vooral voor het scherm: wanneer je je smartphone in je handtas steekt, is het scherm echt beschermd en zal het niet beschadigd worden door krassen van je sleutels bijvoorbeeld.

De schermen van iPhones zien dan ook regelmatig af. Tot nu toe kon je voor haarfijne scheurtjes op het scherm van je iPhone of Apple Watch, rekenen op de waarborg: je zou niet moeten betalen voor de herstelling ervan. Dat verandert nu: de herstelling van zo'n haarfijn scheurtje zal je moeten betalen, tenzij er een duidelijk impactpunt op het scherm te zien is. (1)

Een tweede bericht betreft de voorspellingen die Apple-waarnemers nu al doen over aankondigingen die Apple zal maken op zijn WWDC conferentie voor ontwikkelaars. Even kort samengevat:

-Volgens Mark Gurman van Bloomberg zou Apple een wachtwoordbeheerder (password manager) gaan inbouwen in het OS voor zijn iPhone en Mac. Die zou gelijkaardig werken als bijvoorbeeld LastPass. (2)

-in iOS A8 zal je de ingebouwde iPhone apps kunnen beveiligen met Face ID, Touch ID of de iPhone passcode.(3)

-Siri zou nieuwe mogelijkheden krijgen, in apps zoals Camera, Mail, Safari, Notes en Photos (4)

Wij zijn alvast benieuwd naar WWDC om te zien of de glazen bollen van deze waarnemers het bij het rechte eind hebben!
https://www.theverge.com/2024/6/6/24172866/iphone-apple-watch-hairline-crack-warranty
https://9to5mac.com/2024/06/05/iphone-screen-repair-warranty/
https://www.macrumors.com/2024/06/08/ios-18-face-id-app-locking-rumor/
https://appleinsider.com/articles/24/06/08/siri-is-reborn-in-ios-18----everything-apples-voice-assistant-will-be-able-to-do



APPLE WWDC: DE VERWACHTINGEN
Apple heeft ondertussen zijn WWDC conferentie gegeven, de World Wide Developer Conference. Morgen gaan we nader in op wat Apple daar voorgesteld heeft. Maar wij waren benieuwd naar wat de waarnemers voorspellen dat Apple zal aankondigen.

Dan kunnen we morgen zien of die voorspellingen bewaarheid worden. Veel waarnemers verwachten dat artificiële intelligentie een grote rol zal spelen. Maar of het een nieuwe iPhone met AI aan boord zal zijn, daaraan wordt getwijfeld.

Mark Gurman bij Bloomberg maant je alvast aan om niet te enthousiast te zijn: de stappen die Apple zou willen zetten op AI-gebied, zouden niet zozeer betrekking hebben op de bestaande toestellen, als wel draaien rond een nieuwe reeks toestellen die intensief met AI werken - en zelfs op termijn de smartphone zouden kunnen vervangen. (1)

Andere waarnemers waarschuwen dan weer dat iOS 18 wel degelijk AI-functies zal bevatten, maar dat je die nog niet meteen zal zien op je smartphone. De AI zou een bètatest blijven, die niet breed uitgerold wordt. En dat je dus beter even wacht om je eigen toestel te updaten naar dit nieuwe iOS. (2)

Ondertussen is het wel zo dat Apple blijkbaar geen les geleerd heeft uit zijn debacle met de Apple Car. Een product waarmee het helemaal geen voeling had, een project dat heel veel geld gekost heeft en waarvan Apple enkele maanden geleden de stekker uitgetrokken heeft. Apple heeft nu zijn zinnen gezet op een slimme AI-robot. Eveneens een product dat volkomen nieuw is voor Apple, en echt niet gemakkelijk te maken is. Apple heeft hoge ambities voor die slimme robot: die zou in je huis moeten kunnen rondlopen, een humanoïde vorm van een robot zijn. Een project dat nog minstens 10 jaar zal duren vooraleer het klaar is, maar ondertussen zouden kleinere stapjes genomen worden. Zoals een kleinere robot die jou doorheen het huis kan volgen, of een groot iPad scherm op een robotarm, die tegelijkertijd met je gesprekspartner beweegt, wanneer die bijvoorbeeld knikt met zijn hoofd. The Verge vertelt meer (3)
Morgen zullen we het weten...
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2024-06-09/apple-wwdc-ai-announcements-will-enable-home-robot-ar-glasses-camera-airpods-lx7jem9f
https://www.imore.com/ios/ios-18/apple-intelligence-ai-features-for-ios-18-will-be-a-beta-test-even-after-full-ios-18-launch-rolls-out
https://www.theverge.com/2024/6/9/24174800/apple-intelligence-ai-smart-home-robot-rumors



NIEUWE RIVAAL VOOR VIDEOGENERATOR SORA VAN OPENAI IS EEN CHINESE APP
De Chinese appmaker Kuaishou heeft een AI videomaker uitgebracht, die Kling heet, en indrukwekkende resultaten neerzet die de concurrentie kunnen aangaan met Sora, de generatieve AI-tool van OpenAI. Sora zelf is nog niet open voor het publiek, Kling wel, maar het werkt wel met een wachtlijst - je zal echter de vergelijking zelf nog niet kunnen maken, omdat Kling enkel in China verkrijgbaar is. De beelden die je via PetaPixel te zien krijgt, spreken wel voor zich.

Je kan er 1080p video's maken aan 30 frames per seconde, die max. 2 minuten lang zijn. Het model werkt met een 3D-mechanisme dat zowel aandacht heeft voor ruimte als tijd, zodat complexe bewegingen in ruimte en tijd beter weergegeven kunnen worden.

Maar wie of wat is het bedrijf achter Kling, Kuaishou? Dat bedrijf is hier niet bekend, maar in China is het een belangrijke speler op het gebied van apps. Het is zelfs de belangrijkste concurrent voor TikTok in China, met zijn app Kwai, die 400 miljoen dagelijkse gebruikers telt.

Feit is in elk geval dat AI video eraan komt, of je het nu wil of niet. Het moet niet eens een bedreiging zijn voor artiesten, want AI video's kunnen hen helpen, net zoals beeldbewerkers zoals Adobe Photoshop fotografen kunnen helpen om hun foto's mooier te maken.
https://petapixel.com/2024/06/10/chinese-app-kling-emerges-as-rival-to-openais-video-generator-sora-ai-text-to-video/



NOKIA CEO VOERT EERSTE TELEFOONGESPREK MET IMMERSIEVE TECHNOLOGIE
Nokia heeft een nieuwe technologie bedacht die het "immersieve audio en video" noemt. Die verbetert de kwaliteit van een telefoongesprek met driedimensionaal geluid, zodat de interactie met de gesprekspartner echter lijkt.

Deze nieuwe technologie zou een hele verbetering moeten zijn, want de huidige gesprekken zijn in mono, met gecomprimeerde audio. De technologie belooft echter 3D audio te brengen, waarbij je alles kan horen net alsof je in dezelfde kamer was als je gesprekspartner.

Allemaal mooi, maar vooraleer iedereen van die technologie genieten kan, moeten alle spelers aan boord zijn. Dat betekent netwerkproviders, chipfabrikanten, smartphonefabrikanten. Maar toch is het niet onmogelijk: de meeste smartphones hebben nu al minstens 2 microfoons, en dat is volgens Nokia voldoende om deze technologie te implementeren om in real time de ruimtelijke kenmerken van het gesprek over te brengen.
https://www.reuters.com/technology/nokia-ceo-makes-worlds-first-immersive-phone-call-2024-06-10/



APPLE WWDC: GEEN ARTIFICIËLE INTELLIGENTIE, WEL APPLE INTELLIGENTIE
Zoals altijd maakt Apple op het gebied van artificiële intelligentie "een kleine special": daar staat AI namelijk voor Apple Intelligence. Daarmee wil Apple duidelijk maken dat het de dingen anders doet, en zelfs de indruk wekken dat zijn eigen Apple intelligentie slimmer is dan wat andere bedrijven doen.

En misschien is dat wel het geval. Apple wil in elk geval de fouten vermijden die Microsoft en Google gemaakt hebben. Microsoft met zijn Recall-functie op de Copilot Plus computers, die door velen als een gevaar voor de privacy beschouwd wordt. En Google met zijn AI die de bal vaak misslaat in zijn antwoorden. (1)

Apple gebruikt jouw data op drie verschillende manieren om een generatieve functie te kunnen bieden.

1. Volkomen locaal, op jouw toestel, via een semantische index die je moet kunnen doorzoeken. Alles wordt op het jouw toestel verwerkt. Het Large Language Model op je toestel draait op Apple Silicon met ongeveer 3 miljard parameters aan lage latency (vertraging). Volgens experts zou dit wel eens het beste on-device LLM kunnen zijn dat er momenteel bestaat.

2. Via wat Apple de Private Cloud Compute noemt. Dat zijn speciale servers van Apple met M1 chips. Jouw data gaan dus wel degelijk naar de cloud, maar Apple belooft dat die daar volkomen veilig zijn. Inspecties van onafhankelijke experten moeten dat bewijzen. En Apple belooft ook dat de data niet bewaard worden en dat het zelf geen toegang heeft tot die data.
Wanneer een LLM functie jouw Apple toestel verlaat, dan wordt het versleuteld om naar dat datacenter te gaan. Daar wordt het verwerkt, en keert terug naar jouw machine, terwijl het versleuteld blijft.

3. Via ChatGPT. Wanneer je iets vraagt aan Siri bijvoorbeeld, en Siri denkt dat het antwoord via ChatGPT te vinden is, dan vraagt het jouw toestemming om eenmalig ChatGPT te gebruiken. Je moet dus telkens toestemming geven vooraleer de app naar ChatGPT gaat. Dat is wel heel belangrijk. Elon Musk had, toen hij vernam dat Apple ChatGPT in zijn iPhones zou stoppen, ermee gedreigd dat geen enkele werknemer nog met een iPhone zijn werkplek binnen zou mogen.  Je kan namelijk foto's, PDF's en andere documenten naar ChatGPT zenden om daarover vragen te stellen. En dat is dus een groot risico voor bedrijfsspionage. (2)

Er zou volgens ingenieur Simon Willison nog een ander risico bestaan. Doordat Siri toegang heeft tot jouw gegevens en op basis daarvan acties kan aanvuren, zou dit gebruikt kunnen worden om aanvallen uit te voeren waarbij er iets in je toestel geïnjecteerd wordt. Bijvoorbeeld een opzettelijk slecht gemaakte boodschap die te lang is. Je vraagt aan Siri om die samen te vatten, en de boodschap zorgt ervoor dat Siri een mail naar de boosdoener verzendt om een paswoord reset te vragen. (3)

Apple Intelligence is eigenlijk heel slim bekeken. Want om die AI plaatselijk op je eigen toestel te kunnen draaien, heb je een van de nieuwste toestellen nodig. En de laatste jaren was de verkoop van nieuwe iPhones wat teruggevallen - niet iedereen rende nog naar de winkel zodra er een nieuw model uitkwam. Nu is er dus terug een reden om een nieuwe iPhone te kopen. Slim!
https://www.engadget.com/how-apple-intelligence-could-avoid-microsoft-and-googles-ai-mistakes-000751533.html?src=rss
https://techcrunch.com/2024/06/10/elon-musk-threatens-to-ban-apple-devices-from-his-companies-over-apples-chatgpt-integrations/
https://simonwillison.net/2024/Jun/10/apple-intelligence/



APPLE WWDC: DE NIEUWE VERSIES VAN DE BESTURINGSSYSTEMEN
Op de WWDC conferentie voor ontwikkelaars heeft Apple echt heel, heel veel voorgesteld. Te veel eigenlijk om op te noemen. Daarom een korte selectie van de nieuwigheden in de verschillende besturingssystemen:

-Mac OS Sequoia: je kan je iPhone volledig laten weerspiegelen vanop je Mac zodat je toegang hebt tot alle data en apps zonder je toestel te moeten ontgrendelen; voor videogesprekken komt er een Presenter View; en er komt ook een Password app die je kan gebruiken op Mac, iPhone, iPad, VisionPro, en zelfs Windows en waarvan de data in de iCloud bewaard worden.

-iOS 18: je kan de tegeltjes op je startscherm verder uit elkaar zetten; de Photos app krijgt slimme filters om foto's te sorteren op type en collecties te maken; bij Mail kan je de mails in categorieën indelen (Primary, Transacties, Updates, Promoties); en meer opmaakeffecten in teksten.

-iPadOS 18: een wonder, nu mét rekenmachine! Notes kan nu rekenen: je schrijft cijfertjes en bewerkingen op je tablet met de Apple pen, en zodra je het = teken schrijft, zal de app de bewerking uitrekenen.

-WatchOS 11: nieuwe functies voor de gezondheidsapp Vitals. Die traceert vitale statistieken zoals hartslag en vergelijkt die met je gemiddelde. Er zijn ook nieuwe trainingsmodi.

-VisionOS2: nieuwe gebaren om je toestel te bedienen en je kan foto's in ruimtelijke weergave bekijken.

Bij Engadget en TechCrunch vind je een volledig overzicht van alle nieuwigheden. Bij X-gebruiker Rowan Cheung krijg je demo's te zien van enkele opvallende nieuwigheden.
https://techcrunch.com/2024/06/11/everything-apple-announced-wwdc-2024/
https://www.engadget.com/the-morning-after-everything-apple-announced-at-wwdc-111550649.html?src=rss
https://x.com/rowancheung/status/1800268708230599088



APPLE VISION PRO: ONDANKS NIEUWIGHEDEN NOG ALTIJD EEN LAUW ANIMO
Een van de aankondigingen op de WWDC conferentie van Apple ging over de nieuwigheden voor de Apple Visioni Pro, de VR/AR headset van Apple.

Eerst even kort samenvatten welke nieuwigheden Apple aan de huidige gebruikers biedt:

- Dankzij geavanceerde machine learning zal je in deze headset bestaande digitale foto's kunnen bekijken in een ruimtelijke omgeving.

- SharePlay: wanneer je met vrienden en familie in een FaceTime gesprek bent, kan je samen tv-shows, films bekijken of muziek beluisteren.

- Er zijn nieuwe handbewegingen om je toestel te bedienen: klap in je handen met de handpalm naar boven om naar Home te gaan, en met de handpalm naar beneden voor het Control Center

- Later dit jaar komt er een toestel uit met een groter scherm met hogere resolutie

- Voor wie onderweg is: er komt ook een speciale trein modus

- Nieuwe API's en frameworks moeten ontwikkelaars aanmoedigen om apps te maken

- Immersive Video: nieuwe partners hebben toegezegd dat zij content gaan maken voor dit 180° 8K formaat: Red Bull, The Weeknd, Submerged.

- Canon zal zijn EOS R7 voorzien van een speciale lens die Apple Immersive Video kan opnemen

- En tot slot: het toestel wordt beschikbaar in 8 nieuwe landen, maar België is er nog niet bij.

Toch werden deze aankondigingen heel lauw onthaald. Het toestel ligt echt niet goed in de markt, en de hoge prijs van 3.500 dollar is daar niet vreemd aan. Bovendien zijn er haast geen toepassingen, en blijft het lastig om de headset lang op het hoofd te dragen. Bij New York TImes schreef Kevin Rose een uitgebreid artikel over zijn ervaringen met het toestel, en die zijn niet bijster lovend.
https://www.nytimes.com/2024/06/11/technology/apple-vision-pro-needs.html
https://www.engadget.com/blackmagic-is-developing-a-camera-for-immersive-apple-vision-pro-videos-022834820.html



NIEUWS VINDEN OP SOCIAL MEDIA IS EEN ROMMELTJE VOLGENS NIEUWE STUDIE
Een nieuw onderzoek van Pew Research en Knight Foundation over hoe de Amerikanen nieuws en politiek ervaren op de social media, komt tot de vaststelling dat de distributie van dat nieuws een rommeltje is.

Nieuws is wel degelijk aanwezig op X, TikTok, Facebook en Instagram, maar de manier waarop de meeste gebruikers dat nieuws tegenkomen in hun feed, is erg verschillend van platform tot platform. Veel gebruikers zeggen ook dat het nieuws dat zij zien, niet afkomstig is van journalisten of media-organisaties, maar van influencers.

De meeste mensen gaan ook niet naar de social media om er het nieuws te volgen. Dat is zo bij TikTok (41%), Instagram (33%), en Facebook (37%). X maakt daarop een uitzondering: 65% van de ondervraagden zei dat nieuws de reden is waarom zij het platform gebruiken.

Maar graaf je een beetje dieper in wat de gebruikers dan zien op social media, als het aankomt op nieuws, dan zijn de top categorieën opinies en "grappige postings" over actuele gebeurtenissen. Ook hier weer is X de uitzondering, waar de gebruikers aangeven dat zij ongeveer evenveel echte nieuwsartikels zien als grappige postings over dat nieuws.

Het onderzoek bevestigt wat velen in de media-industrie in de laatste jaren ervaren hebben: zij krijgen minder verkeer vanuit de social media, en nieuws wordt steeds meer gefilterd door influencers, meme-creators en accounts die willekeurig voorgeschoteld worden via het algoritme van de social media.

Nog een andere opvallende conclusie: op elk platform zeiden de meeste mensen dat zij af en toe inaccuraat nieuws zien.  Wat erop duidt dat het vinden van betrouwbaar, correct nieuws op social media verre van evident is.
https://www.engadget.com/news-on-social-media-is-a-fractured-mess-pew-study-indicates-140001507.html



BELANGRIJKE VINDPLAATS VAN ZELDZAME AARDMETALEN ONTDEKT
Europa heeft erg weinig grondstoffen die nodig zijn voor de vervaardiging van elektronica. Daarom is dit bericht zo belangrijk: het mijnbouwbedrijf Rare Earths Norway heeft de grootste afzetting van zeldzame aardmaterialen van Europa ontdekt, in Telemark, ten zuidwesten van Oslo.

En dat geeft hoop voor een herleving van de maakindustrie in Europa. Tot nu toe was China eigenaar of had het controle over de meeste zeldzame aardmetaalafzettingen op onze planeet. Reden waarom China zo sterk was in de productie van elektronica, gewoon omdat China de knip op die beurs hield.

De afzetting die nu gevonden werd, bevat naar schatting 1,4 miljoen ton aan magneet-gerelateerde zeldzame aardmaterialen die gebruikt worden om elektrische auto's en windturbines te maken. Zal het voor een verschuiving zorgen?
https://www.cnbc.com/2024/06/11/norway-discovers-europes-largest-deposit-of-rare-earth-metals.html



HET IS OFFICIEEL: LIKES OP X ZIJN VOORTAAN PRIVE
Elon Musk had het al een tijdje geleden aangekondigd, en dit weekend is het zover: je zal niet meer kunnen zien wie een like gegeven heeft aan een bepaalde posting. Dat lijkt triviaal, maar het is wel belangrijk. Want mensen worden vaak afgerekend op het feit dat zij een controversiële posting een like gegeven hebben.

X had onlangs al de mogelijkheid gelanceerd om in je profiel het tabblad met je likes te verbergen, maar enkel voor Premium gebruikers. Nu rolt het die mogelijkheid uit naar alle gebruikers.

Je zal nog altijd kunnen zien welke postings jijzelf geliked hebt, maar anderen kunnen dat niet zien. Onder een posting zal nog altijd het aantal views en likes vermeld worden. Maar je zal niet kunnen zien wie iemand anders post geliked heeft; maar als auteur van een posting zal je nog wel kunnen zien wie die geliked heeft.

Sommigen vinden het een positieve maatregel, om je privacy te beschermen. Anderen echter vinden deze beslissing een slecht idee. Een factchecker zoals @RienEmmery bijvoorbeeld vreest dat het moeilijker wordt om manipulaties op X te ontdekken: "Denk aan politici die likes kopen, het identificeren van Twitterbots, het blootleggen van netwerken van trollen etc. Daarin spelen analyses van likes een grote rol."
https://www.engadget.com/x-is-officially-making-likes-mostly-private-for-everyone-035837613.html
https://x.com/RienEmmery/status/1800758697477726349



YOUTUBE LAAT CREATORS THUMBNAILS VAN HUN VIDEO TESTEN
Wanneer een creator een filmpje post, dan kan hij een miniatuurafbeelding selecteren, een thumbnail dus, dat bij de link van het filmpje hoort. Uiteraard is het belangrijk dat die thumbnail zo aantrekkelijk mogelijk is.

Met de nieuwe functie "Thumbnail Test & Compare" die YouTube nu uitrolt, kan dat. Een creator kan twee thumbnails selecteren en uploaden voor een nieuwe video die hij online zet. Die twee beelden worden getest voor verschillende gebruikers, en de creator krijgt daar statistieken, per afbeelding: hoeveel mensen de video gezien hebben,hoe lang zij die bekeken, en meer.

Na enkele dagen zal YouTube dan bepalen welke thumbnail de "Winner is" als de resultaten overduidelijk zijn, of een "Preferred" keuze adviseren.
https://9to5google.com/2024/06/12/youtube-video-thumbnail-testing-tool/



MASTERCARD ZAL MANUELE BETALINGEN MET KREDIETKAART TEGEN 2030 UITFASEREN
Soms staan wij toch nog verbaasd dat je online dingen kan betalen via je kredietkaart, door enkel de nummers ervan in te vullen en de cvc-code die achteraan op de kaart staat. Want zeg nu zelf: zodra iemand jouw kredietkaart in handen krijgt, wat weerhoudt hem dan om met die kaart aankopen te doen?

Recent werd de beveiliging al wel verbeterd. Bij Buyway bijvoorbeeld is er nu een app; een aankoop die je online doet, moet je bevestigen via je code op je smartphone. Dat is al een stuk beter.

Mastercard heeft nu aangekondigd dat het tegen 2030 de betaalwijze waarbij jij manueel je kaartnummer invoert bij je online aankoop, gaat uitfaseren tegen 2030. Tegen dan zullen alle kaarten van het Mastercard-netwerk in Europa voorzien van een token. Je voert dus niet meer de kaartnummer met 16 cijfers in, zodat de handelaar jouw nooit die nummer in handen krijgt. In de plaats daarvan komt er een knop bij het uitchecken op alle platformen.

Je zal ook niet meer een wachtwoord moeten invullen telkens je een betaling doet, want Mastercard gaat met passkeys werken die de wachtwoorden vervangen.
https://tech.slashdot.org/story/24/06/11/1452210/mastercard-to-phase-out-manual-card-entry-for-online-payments-in-europe-by-2030?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



WACOM GEBRUIKT BLOCKCHAIN OM KUNST TE BEVEILIGEN
Artiesten zijn er niet mee opgezet dat hun kunst gekopieerd wordt of zonder hun toestemming door anderen gebruikt wordt. Het bedrijf Wacom Yuify denkt een methode gevonden te hebben die dat verhindert: bij die dienst kan je op de blockchain vastleggen dat jij eigenaar bent van het werk.

De dienst wordt momenteel in bèta uitgetest met Adobe. Zo werkt het: je maakt je werk in software die compatibel is met de dienst, zoals Photoshop. Je exporteert het als een JPEG of PNG naar Yuify. Dat voegt er een micro-merk van pixels die niet vernietigd kunnen worden toe aan de afbeelding, en die info wordt opgeslagen op de blockchain.

Artiesten kunnen dan met de License Builder tool van Juify de voorwaarden bepalen waaraan jij moet voldoen wil je de afbeelding gebruiken - zoals bijvoorbeeld een licentievergoeding.

Het is niet zozeer een preventieve maatregel tegen piraterij, maar wel een manier om aan te tonen welke persoon de auteur en eigenaar is.

Wacom Yuify is momenteel verkrijgbaar als een plug-in voor Photoshop, en een bètaversie komt binnenkort voor Rebelle 7 en Clip Paint Studio. En alhoewel Wacom eigenlijk bekend staat voor zijn tablets en pennen die vooral door kunstenaars gebruikt worden, moet je geen Wacom apparaat hebben om van deze technologie te kunnen profiteren.
https://www.creativebloq.com/ai/wacom-has-found-a-use-for-blockchain-and-it-will-protect-your-art-from-ai
https://www.wacom.com/en-us/products/yuify

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



AI BEGRIJPT WAT JE HOND JE WIL ZEGGEN

Als een trouwe viervoeter deel uitmaakt van je gezin, dan kan je aan zijn/haar gedragingen wel opmaken wat die wil. En dat honden echt wel slim zijn. Onze Lin bijvoorbeeld, kent de weg die we met de auto afleggen, soms beter dan ikzelf. Met mijn partner aan het stuur, komen we op een bepaald moment in de buurt van een kruispunt. Gaan we naar rechts, dan gaan we naar de hondenwei. Gaan we naar links, dan weet zij dat dat dit niet het geval is. Zijn we enkele kilometers verwijderd van dat kruispunt, dan herkent zij de omgeving al, en wordt ze zenuwachtig...

Honden (en om de kattenbaasjes niet te discrimineren: ook katten) zijn slimmer dan je zou denken. En ze proberen met hun geblaf dingen te vertellen. Maar het is niet altijd duidelijk wat zij bedoelen. Wetenschappers van de Universiteit van Michigan hebben nu AI gebruikt om dat te verstaan. Voelt die zich speels, of boos?

De wetenschappers baseren zich daarbij op de vooruitgang die gemaakt werd in de computermodellen die getraind zijn op menselijke spraak. Hoe zij daarbij te werk gingen, lees je bij BBC. De wetenschappers stellen alvast dat hun bevindingen belangrijke gevolgen kunnen hebben voor het welzijn van dieren. En dat geloven wij stellig.
https://www.bbc.com/news/articles/c8887lx1z3vo


VOORTAAN OOK EEN BLACK BOX IN DE OPERATIEZAAL
In vliegtuigen zit er een "black box" (die eigenlijk oranje is!), en binnenkort komt er ook eentje in elke operatiekamer. Het bedrijf Surgical Safety Technologies werkt aan een dergelijk apparaat dat de handelingen tijdens operaties moet vastleggen. Dat gebeurt door middel van panoramische camera's, microfoons, de gegevens van de anesthesie-schermen.

Vervolgens zullen algoritmes deze data opvolgen, en een reeks korte videoclips en statistieken als resultaat geven. Daarbij wordt de identiteit van de patiënt en van het ziekenhuispersoneel niet bewaard - hun gezichten worden zelfs onherkenbaar gemaakt en hun stemmen vervormd.

Alle opnames van deze black box worden 30 dagen bijgehouden, en dan vernietigd. Omdat de output van deze box een 15% foutmarge heeft, dan worden de rapporten ook nog eens bekeken door medische analisten bij Surgical Safety Technologies, vooraleer zij terug naar het hospitaal gestuurd wordt.

Momenteel wordt deze technologie uitgerold in 40 instellingen in Canada, Europa en de VS.
https://www.technologyreview.com/2024/06/07/1093338/surgical-safety-technologies-ai-black-box-surgery-operating-room/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



TIKTOK OFF THE RECORD: ARTIESTEN VERTELLEN
TikTok heeft een nieuwe manier bedacht voor de muzikanten op het platform om hun muziek te promoten: Off the Record. Dat zijn video's waarin artiesten vertellen over de achtergrond van een song, hun inspiratie, hoe ze de song geschreven en opgenomen hebben, enz.

Momenteel werken al Shakira, Charli XCX en Meghan Trainor aan het initiatief mee. TikTok lanceerde ook een hub waar je deze video's vinden kan. Je moet hiervoor zoeken naar #OfftheRecord.

Over de verhouding tussen TikTok en de muziekindustrie vind je meer achtergrond bij Engadget.
https://www.theverge.com/2024/6/13/24175408/tiktok-off-the-record-music-album-releases-video-series





 
De nieuwe oogst


   
DE GROENE MENUKAART
Neen, dit heeft niets te maken met restaurants. Maar wel met erfgoed en energie. Het is namelijk een website die in kaart brengt hoe energie-intensief erfgoedgebouwen zijn. Die willen we allemaal bewaren voor de toekomst, uiteraard. Maar zij verbruiken veel energie, en net als alle andere gebouwen moet dat energieverbruik naar beneden. Maar hoe pak je dat het beste aan? Dat is het thema van deze website.
[Taal: NL]
https://www.bouwenwonen.net/artikel/Groene-Menukaart-brengt-energieverbruik-van-erfgoed-in-kaart/51683
https://www.degroenemenukaart.be/be/landelijk/woonhuizen?utm_source=bouwenwonen.net&utm_medium=website



MATAROA: BLOGGEN MET TEKST
Niet iedereen wil al die toeters en bellen op het blog dat die schrijft. Geen afbeeldingen, gewoon tekst. Deze provider belooft dat te brengen: de nadruk ligt op tekst, en niets anders dan tekst. Je kan die wel opmaken, lijstjes maken, enz. En ja, daar zijn echt wel liefhebbers voor. Mataroa belooft dat, en als voorbeeld van hoe zo'n tekst-blog eruitziet, kan je naar Nutcroft surfen.
[Taal: EN]
https://mataroa.blog/
https://nutcroft.com/



WHO BRINGS: SAMEN INPAKKEN
Wanneer je met een groep op reis gaat, dan is het slim om af te spreken wie wat gaat meenemen. Want bijvoorbeeld voor een festival heb je eetgerei nodig, stoeltjes, een tent... en dan is het zaak af te spreken wie wat in zijn bagage meeneemt.
Deze website wil je helpen: je bepaalt op een lijst welke dingen er mee moeten, en dan kunnen de mensen van je groep bepalen welk ding zij in hun bagage mee zullen nemen.
[Taal: EN]
https://whobrings.com/



EXPLORDLE: WAAR ZIJN DEZE BEELDEN GENOMEN?
En heel leerrijke quiz. Je krijgt beelden te zien van belangrijke kenmerken van een bepaald land - of de mensen ingeduffeld zijn of in lichte kleren rondlopen. En de dieren die er zijn. En dan moet je raden waar die plek ligt - volgens een soort Wordle systeem. Wij vonden het alvast boeiend!
[Taal: EN]
https://www.explordle.com/daily



LEGAL NOMADS

Het is beginnen te dagen bij verschillende werknemers, met Corona, toen iedereen van thuis uit moest werken. Namelijk het besef dat je dat "thuis" ook erg breed zou kunnen opvatten. Niet jouw thuis, maar ergens op aarde, waar het zonnig is en waar je een leuk appartementje huren kan. Na corona is die trend van "digitale nomaden", zwervers, blijven bestaan. Deze website is een hub waar je allerlei informatie vindt indien ook jij zou willen overstappen op een dergelijk leventje.
[Taal: EN]
https://www.legalnomads.com/digital-nomads/



VIRTUAL GRAPH PAPER
Handig: met deze webapp kan je afbeeldingen en tekeningen maken met behulp van een virtueel rooster. Je kan de tool gewoon in je browser gebruiken en het resultaat downloaden als PNG of VG bestand, of online delen via een unieke URL. Je kan werken met rechte lijnen, golven kleuren invullen, tekst toevoegen, en veel meer.
[Taal: EN]
https://virtual-graph-paper.com/



DE ZELDZAAMSTE KLEUREN IN DE NATUUR
Van zeldzame aardmaterialen naar zeldzame kleuren. De natuur biedt een pracht van kleuren - de blaren van de bomen in de herfst, de bloemen, insecten, .... Toch zijn er kleuren die zelden voorkomen in de natuur. Waarom is dat eigenlijk? Een filmpje van TED-Ed legt het uit.
[Taal: EN]
https://www.youtube.com/watch?v=yRwoReHd7XU



DON'T WORDLE: DOE HET JUIST NIET
Dit is het omgekeerde van Wordle: hier moet je juist het woord NIET raden. Dezelfde regels gelden als bij Wordle: bij groen (de letter staat op de juiste plaats), moet je in je volgende gisbeurt de letter op die plaats laten staan. Bij oranje (de letter komt voor maar staat op de verkeerde plaats) moet die letter in je volgende gisbeurt op een andere plaats staan. En bij grijs (de letter komt niet voor) mag je die letter niet langer meer gebruiken. Ingewikkeld? Probeer het eens!
[Taal: EN]
https://dontwordle.com/



DAD CAN'T DRAW
Wat een leuk ideetje: AI toegepast voor een heel leuke toepassing. Hier kan je namelijk via een tekst-prompt tekeningen maken, die kunnen dienen als kleurplaatjes voor je kinderen. Je moet dus echt niet kunnen tekenen, gewoon ideetjes hebben!
[Taal: EN]
https://www.launchingnext.com/s/dad-can-t-draw/101600/
https://www.dadcantdraw.com/



INNERBODY: JE LIJF VAN BINNEN BEKEKEN
Deze website geeft je een blik in jezelf - anatomisch dan. Per lichaamsdeel kan je verschillende beelden oproepen van het inwendige - aders, spieren, organen. Maar je krijgt ook beelden van het hart, waar een pacemaker aangesloten wordt, enz. Beelden van een hart met een hartslagader die verstopt is, waar een stent geplaatst wordt, het afgestorven weefsel, enz.  Heel veel informatie, indrukwekkend.
[Taal: EN]
https://www.innerbody.com/htm/body.html





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vlaams Parlement (samenstelling 2024-2029) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaams_Parlement_(samenstelling_2024-2029)
    Neurale plooi - https://nl.wikipedia.org/wiki/Neurale_plooi
    Serie laptops van Apple van 2001 - https://nl.wikipedia.org/wiki/PowerBook_G4
    Surinaamse kustverdediging - https://nl.wikipedia.org/wiki/Surinaamse_kustverdediging
    Kunsteducatieconcept - https://nl.wikipedia.org/wiki/Polyesthetiek
    Nederlandse brouwerij van speciaalbier in Rotterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaapse_Brouwers
    Conservatief-populistische Hongaarse politieke partij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Partij_voor_Respect_en_Vrijheid
    Belgische wielerwedstrijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dwars_door_het_Hageland_2024


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    EK voetbal 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_2024
    Herkozen premier van India - https://nl.wikipedia.org/wiki/Narendra_Modi
    Zonnewende - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnewende


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Disney - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Disney
    Een greep uit de artikelen die in de etalage van wikipedia staan:
        Rolspinnen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rolspinnen
        Christoffel Columbus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Christoffel_Columbus
        Sao Tomé en Principe - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sao_Tom%C3%A9_en_Principe
    Diverse Vlaamse politici kregen een artikel, onder wie de volgende:
        Amina Vandenheuvel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amina_Vandenheuvel
        Freija Van den Driessche - https://nl.wikipedia.org/wiki/Freija_Van_den_Driessche
        Michiel Awouters - https://nl.wikipedia.org/wiki/Michiel_Awouters


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Hordes schaarsgeklede vrouwen volgen je ineens op Instagram, maar let op: ze zijn niet wie ze lijken
Zit je op Instagram, dan is de kans groot dat je afgelopen weken ineens werd gevolgd door onbekende, schaarsgeklede vrouwen. Wees voorzichtig, want deze dames zijn niet wie ze lijken. Via deze digitale flirt kunnen ze je zo in hun val lokken.
https://www.ad.nl/tech/hordes-schaarsgeklede-vrouwen-volgen-je-ineens-op-instagram-maar-let-op-ze-zijn-niet-wie-ze-lijken~a044f3f5/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Gids voor werkzoekenden: Echte aanbiedingen scheiden van oplichting
$90.000 per jaar, een volledig thuiskantoor en 30 dagen betaald verlof, en dat alles voor een baan als junior data-analist – ongelooflijk, toch? Deze en vele andere vacatures zijn echter nep – alleen maar gemaakt om nietsvermoedende slachtoffers ertoe te verleiden hun gegevens op te geven.
https://computertaal.info/2024/06/09/gids-voor-werkzoekenden-echte-aanbiedingen-scheiden-van-oplichting/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Belgische providers moeten gespoofte buitenlandse telefoongesprekken tegengaan
Internationale telefoontjes naar Belgische nummers mogen er niet langer uitzien alsof ze uit België komen. Dat bepaalt een nieuw Koninklijk Besluit. Volgens de Belgische telecomwaakhond BIPT is dit een belangrijk wapen in de strijd tegen spoofing.
https://tweakers.net/nieuws/223260/belgische-providers-moeten-gespoofte-buitenlandse-telefoongesprekken-tegengaan.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Franse staat biedt 700 miljoen euro voor strategische activiteiten Atos
De Franse overheid biedt 700 miljoen euro om de activiteiten over te nemen van de noodlijdende IT-groep Atos, die beschouwd worden als strategisch en kritiek. Dat heeft het Franse bedrijf vrijdag bekendgemaakt.
https://datanews.knack.be/nieuws/bedrijven/herstructurering/franse-staat-biedt-700-miljoen-euro-voor-strategische-activiteiten-atos/



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



ZO STAP JE OVER  NAAR MASTODON

Velen zijn op zoek naar een alternatief voor Twitter/X, na de overname door Elon Musk en de vele veranderingen die hij daar doorgevoerd heeft. Mastodon zou dat alternatief kunnen zijn. Maar het schrikt mensen af, omwille van de gedecentraliseerde servers waarvan je er een moet kiezen. Bij Mashable vonden wij een goed Nederlandstalig artikel, dat je kan helpen om de overstap te zetten naar Mastodon.
https://nl.mashable.com/tech-2/8942/zo-stap-je-over-naar-mastodon-nu-twitter-x-is




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



HELIUM MUSIC MANAGER
Met deze tool kan je je muziekbibliotheek beheren, ook als die erg uitgebreid is. Voor de bestanden in die bibliotheek zal de tool automatisch de verschillende tags (muzikant, album, enz.) ophalen en invullen in de tool. Je kan de tool ook koppelen aan je favoriete player.
https://www.chip.de/downloads/Helium-Music-Manager_38397129.html
https://www.imploded.com/



THE BATTLE FOR WESNOTH
Een open source game, waarbij jij de controle in handen moet krijgen over een fantasy-leger en je tegenstanders moet bekampen. Je krijgt geld wanneer je een dorp veroveren kan, voor het doden van vijanden krijgt jouw eenheid ervaringspunten, die jou dan weer sterker maken.
https://www.chip.de/downloads/The-Battle-for-Wesnoth_17625051.html
http://www.wesnoth.org/



STICKY NOTES VOOR MAC
Een lichtgewicht programma, waarmee je stijlvolle notities kan maken op je Mac. Je werkt met Markdown (bijvoorbeeld een _woord_ wordt automatisch in vet gezet), en alle notities worden automatisch gesynchroniseerd in de iCloud. Je kan lijstjes maken die je dan kan afpunten, enz.
https://quicknoteapp.com/



WINLATOR 7: GAMES
Er zijn vele manieren om Android games op je PC te spelen, via een emulator zoals Bluestacks of NoxPlayer. Maar omgekeerd is dat niet zo evident. Met deze tool kan het: Winlator zorgt ervoor dat je Windows games op een Android phone kan spelen. De app is gemakkelijk om te installeren, maar de spelletjes die je wil spelen moet je wel zelf bezitten. Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2024/06/11/play-windows-pc-games-on-your-android-phone-with-winlator-7/
https://github.com/brunodev85/winlator



SHARE X: SCHERMAFBEELDING MAKEN EN DELEN
Met deze tool kan je schermafbeeldingen maken, maar ook bestanden delen, en de tool wil je ook nog tal van productiviteitstools bieden. De tool is gratis, open source, en is bedoeld voor ook geavanceerde gebruikers.
https://getsharex.com/



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
DE EENZAAMHEID VAN DE MENS IS NIETS DAN ZIJN ANGST VOOR HET LEVEN.