Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
6/6/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1366 van 1/6/2024


 

Gegroet lezer,

Echt lekker weer om lange wandelingen te maken of  een gezellig terrasje te doen, is het momenteel niet. Maar geen nood: deze week brengen wij bij onze rubriek met websites verschillende spelletjes waarmee u uw hersenen kan trainen - en de voldoening kan krijgen wanneer u de puzzel opgelost hebt. Veel plezier met uw denkwerk en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




GOOGLE AI OVERVIEW RAASKALT SOMS. WAAROM?
Verleden week doken bericht op over de antwoorden die Google in zijn AI Overview gaf, die ronduit hilarisch waren. Ter herinnering: AI Overview is een antwoord dat je bovenaan de zoekresultaten vindt, en dat gebaseerd is op informatie die de AI van Google, Gemini, vond op het web en compileerde. De gekste resultaten werden vernoemd door internauten in fora: Google zou mensen vertellen dat zij lijm moeten gebruiken om kaas te laten hechten op een pizza, of geologen aanbevelen om elke dag een rots te eten, enz. (1)

Hoe komt het dat Gemini zo de bal misslaat? Bij Ars Technica worden enkele redenen opgesomd. Gemini is getraind op informatie die het op het internet vindt. Maar het kan bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen wat iemand op een forum of een site als The Onion als grap zegt, en feiten.  En het gaat soms bij de verkeerde bronnen te rade, zoals sites die een alternatieve realiteit verkondigen of fansites zijn. Vergeet ook niet dat een AI niet goed is in wiskunde, en dat "bijna goed" in wiskunde niet hetzelfde is als 100% juist - en dat dat laatste het enige is dat telt. Een AI kan ook geen onderscheid maken tussen personen met dezelfde naam, en zal een Kris Peeters, een CD&V-politieker, woorden in de mond leggend die uitgesproken werden door Kris Peeters, een mobiliteitsdeskundige.

Het probleem is echter dat we met zijn allen willen geloven dat een AI het juist voorheeft. En dat is niet het geval. Een onderzoek van wetenschappers aan de Purdue University toont aan dat 52% van de antwoorden van ChatGPT over programmeren op Stack Overflow fouten bevatten. En toch verkoos in 35% van de gevallen een groep van 12 programmeurs het verkeerde antwoord. Gewoon omdat het antwoord opgesteld is in beleefde, verzorgde taal, en begrijpelijk is. (2)

Hebben dan de AI Overview antwoorden geen zin? In de meeste gevallen ben je er instant mee geholpen. Maar het kan geen kwaad om de bronnen even na te trekken. En uiteraard kan je de Overview uitzetten, als je het niet vertrouwt... (2)
https://www.cnbc.com/2024/05/24/google-criticized-as-ai-overview-makes-errors-like-saying-president-obama-is-muslim.html
https://futurism.com/the-byte/study-chatgpt-answers-wrong


HET RAADSEL VAN DE VERWIJDERDE FOTO'S DIE TOCH NIET VERDWENEN WAREN
Verleden week was er heel wat opschudding rond een eigenaardig fenomeen: na een update naar iOS 17.5, merkten iPhone gebruikers op dat foto's die zij verwijderd hadden, plots terug verschenen op hun toestel. En het kon niet zijn dat die afkomstig waren uit de "deleted" folder, waar gewiste foto's 30 dagen lang bewaard blijven, voor het geval je van gedachten zou veranderen. Want sommige foto's waren jaren oud. Zou Apple dan stiekem een kopie bijhouden van jouw foto's in hun iCloud?

Er werd heel wat gespeculeerd, maar de uitleg is simpel. De foto's kwamen niet van de cloud, maar van de toestellen van de gebruikers zelf.  Een mogelijke verklaring zou zijn dat sommige gebruikers hun foto's zowel bij Files als bij Photos bewaren. En als zij die wissen, wissen zij die bij Photos, niet bij Files.

Bij de migratie naar iOS 17.5 werd dan een indexatie van alle foto's op het toestel gemaakt, en doken de foto's van bij Files terug op. Een simpele uitleg, maar correct. Want onderzoekers bij Synactiv hebben het probleem via reverse-engineering uitgetest, en zij bevestigen dat de foto's wel degelijk vanuit de toestellen zelf kwamen.

Mysterie opgelost, en de iPhone gebruikers terug gerust!
https://www.theverge.com/2024/5/24/24163826/apple-iphone-ios-17-5-update-deleted-photos-explained
https://petapixel.com/2024/05/24/heres-why-deleted-iphone-photos-suddenly-reappeared-for-some-users/



SNAP AR LENS KOMT ALS EXTENSIE NAAR CHROME BROWSER
Wie al eens met het sociale netwerk Snapchat geëxperimenteerd heeft, zal ongetwijfeld enthousiast zijn over de AR Lenses - overlays die je kan plaatsen op het beeld van je camera. Bij een virtuele meeting met vrienden kan je zo allerlei leuke extra's vertonen, of je kan je selfie opsmukken met die leuke beelden.

Verleden jaar had Snap die Lenses ook naar de desktop gebracht, met een speciale camera app, maar die heeft het ter grave gedragen. Maar nu gaan die herleven, als een extensie voor de Chrome browser. Hierdoor zal je met een simpele klik de overlay aan en uit kunnen zetten in een video.   

Met de extensie zal je de verschillende Lenses kunnen gebruiken, maar ook speciale filters die je aanmaakt. Wij geven je nog even de instructies mee van Snapchat om de extensie te installeren. (2)
https://www.techtimes.com/articles/304906/20240522/snap-ar-lens-now-chrome-extension%E2%80%94what.htm
https://help.snapchat.com/hc/en-gb/articles/26669599264660-How-do-I-install-the-Snapchat-Camera-for-Chrome-extension



MICROSOFT GAAT VBSCRIPT UITFASEREN EN EVENTUEEL VERWIJDEREN UIT WINDOWS
Het lijkt wel of deze week gaat over dingen die verdwijnen. Gisteren vertelden we het verhaal van foto's die op je iPhone verdwenen, maar niet echt. En vandaag gaat het over VBScript, een programmeertaal van Microsoft: het bedrijf uit Redmond kondigde aan dat het later dit jaar VBScript niet meer standaard in Windows 11 aanwezig zal zijn. Je zal het nog wel kunnen aanvragen en installeren. In volgende Windows OS updates zou VBScript volledig verdwijnen, en plaats moeten ruimen voor "efficiëntere PowerShell ervaringen", volgens Microsoft.

Dit houdt wel in dat dynamische link libraries (de .dll bestanden) van VBScript zullen verdwijnen. Elk project dat op VBScript draait, zal dus niet meer werken. Ontwikkelaars zouden hierop moeten anticiperen en overstappen op de alternatieven die Microsoft voorstelt zoals PowerShell of JavaScript.

Deze uitfasering van VBScript kadert in een bredere strategie om features in Windows en Office te verwijderen, die vaak misbruikt worden door kwaadwilligen als aanvalsvector om gebruikers met malware te infecteren. Onder andere Lokibot, Emotet en QBot waren malware die op VBScript gebaseerd waren.
https://developers.slashdot.org/story/24/05/26/0157253/vbscripts-deprecation-confirmed-by-microsoft---and-eventual-removal-from-windows?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.techradar.com/pro/microsoft-is-killing-off-one-of-its-most-iconic-programming-tools



BYE BYE ICQ, EN VOOR FOURSQUARE ZIET HET ER OOK NIET GOED UIT...
Nog berichten over dingen die (dreigen te) verdwijnen. Om te beginnen een afscheid dat vast staat: de instant messaging app ICQ, die al in 1996 gelanceerd werd, zal op 26 juni 2024 definitief stopgezet worden. Het Russische bedrijf dat ICQ in 2010 kocht en het sindsdien uitbaat, kondigde dit deze week op de website aan. Het bedrijf verwijst gebruikers naar VK Messenger om te chatten met vrienden, en naar VK Workspace, om te chatten met collega's. Maar of veel gebruikers dat gaan doen, gezien de huidige geolocale toestand, wetende dat deze tools in handen zijn van een Russisch bedrijf, is nog maar de vraag. (1)

Een andere webdienst waarvoor het er niet goed uitziet is Foursqare. Dat was een voorloper in het sociale mediatijdperk, met als specialiteit dat je incheckt op plaatsen via je app, waar je dan punten kan verdienen en badges. Het is een manier om je vrienden op de hoogte te brengen van waar jij je bevindt, maar er zit dus ook een spelelement in.

Welnu, Foursquare dat ooit erg populair was, heeft nu aangekondigd dat het 105 werknemers gaat ontslaan. Dat is een kwart van het personeelsbestand, wat niet veel goeds voorspelt voor de toekomst van het bedrijf.... (2)(3)
https://www.theverge.com/2024/5/25/24164579/icq-shut-down-june
https://techcrunch.com/2024/05/23/foursquare-just-laid-off-105-employees/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Foursquare


YOUTUBE MUSIC GAAT SHAZAM ACHTERNA
Goed nieuws voor wie een Androidtoestel heeft, want zijn YouTube Music app zal binnenkort iets nieuw kunnen. Je zal namelijk een song kunnen neuriën, zingen, of afspelen voor je telefoon. En die zal proberen te raden wat die song is.

Deze functie bestond al sinds 2020 in Google Assistant. Een select aantal gebruikers van YouTube Music op iOS zou deze functie ook hebben.

Bij The Verge lees je hoe het werkt. De redacteur testte de functie uit, en stelde vast dat de tool goed werkte wanneer hij een song zong, floot, maar dat het resultaat niet ideaal was wanneer hij de song neuriede.
https://www.theverge.com/2024/5/25/24164879/youtube-music-hum-to-search-available-android




AI WORDT STEEDS MEER GEÏNTEGREERD IN TOESTELLEN VAN APPLE EN CHROME
Volgens Mark Gurman, Apple-specialist bij de krant Bloomberg, zou Apple bij zijn Worldwide Developers Conference binnenkort verschillende AI-nieuwigheden voorstellen, waarvan verschillende standaard zullen draaien op het toestel, maar dat moet dan wel iOS 18 of macOS 15 draaien. Andere functies, die meer rekenkracht vergen, zouden in de cloud draaien.

Wat moet je je daar concreet bij voorstellen? Slimme samenvattingen van meldingen bijvoorbeeld, van sms-berichtjes, webpagina's, nieuws, documenten en nadere media. Ook zou er generatieve AI toegevoegd worden aan emoji's, zodat je emoji's kan aanpassen voor alle mogelijke gelegenheden. (1)

Volgens Gurman wil Apple zijn gebruikers en beleggers met deze tamelijk simpele AI-functies overtuigen dat AI wel degelijk leuk kan zijn. Gurman vermoedt echter dat Apple zich zal focussen op simpele dingen die gewone mensen in hun dagelijkse leven kunnen gebruiken, en zou het de echt verbazende dingen aan andere AI-bedrijven overlaten.

Google van zijn kant stopt dan weer zijn Gemini AI in de Chromebook laptops. Om te beginnen in de nieuwe reeks, de  Chromebook Plus laptops, waaronder enkele van Asus en HP die al op de markt zijn, en in nieuwe apparaten van Acer die nog op de markt moeten komen. Die zullen o.a. de "Help me write" tool van Google krijgen, de mogelijkheid om aangepast wallpaper te maken met generatieve AI. Chromebook Plus toestellen krijgen Magic Editor bij Google Photos.

Eerder had Google al aangekondigd dat het Gemini stopt in de Chrome browser voor de desktop. Betanews meent dat het de bedoeling is van Google om AI toegankelijker te maken voor iedereen, en een beter betaalbare AI-laptop te bieden dan de Copilot+ Windows 11 pc's, die echt aan de prijzige kant zijn. (3)

En dan is er nog Opera, dat de Gemini AI van Google in zijn browser integreert. Eerder had Opera ook al functies van LLM's van OpenAI in die browser gestopt, in de vorm van de Aria AI assistent. Nu echter gaat Opera samenwerken met Google, om diens Gemini AI model in Aria te stoppen. Wanneer je de Opera One Developer versie hebt van de browser, kan je een nieuwe generatieve beeldcreatie tool uitproberen, gebaseerd op het Imagen 2 model van Google - en dat gratis. Meer mogelijkheden vind je bij Engadget (3)
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2024-05-26/apple-ios-18-macos-15-ai-features-project-greymatter-privacy-openai-deal-lwni63s3?srnd=undefined
https://betanews.com/2024/05/28/google-chromebook-ai-accessibility-affordable-tech/
https://www.engadget.com/opera-is-adding-googles-gemini-ai-to-its-browser-120013023.html?src=rss



OPENAI START MET NIEUW MODEL EN LANCEERT TOCH OPNIEUW EEN SAFETY TEAM
Er was verleden week heel wat te doen over het feit dat OpenAI zijn speciale veiligheidsteam ontbonden had. Dat moest erop toezien dat er altijd ethische regels nageleefd werden bij de ontwikkeling van artificiële intelligentie. Velen vonden dit geen goed teken, maar zij mogen gerust zijn: OpenAI zal veiligheid nog altijd hoog in het vaandel dragen. Er werd namelijk een nieuw Safety & Security Committee opgericht, dat onder leiding staat van bestuursleden van het bedrijf, waaronder CEO Sam Altman.

Dit comité zal aanbevelingen moeten doen aan de bestuursraad wanneer die beslissingen moeten nemen over veiligheid en security bij de projecten en operaties van OpenAI. Het comité zal meteen beginnen met het evalueren en verder ontwikkelen van de procedures en veiligheidsmaatregelen bij AI. Het zal zijn bevindingen voorstellen aan de bestuursraad van OpenAI, die dan zal beslissen hoe het die aanbevelingen zal implementeren (1)

Deze aankondiging valt samen met de aankondiging dat OpenAI begonnen is met het trainen van een nieuw geavanceerd AI-model, dat het huidige GPT-4o (omni) op termijn zou moeten vervangen. Een evolutie waarmee OpenAI zijn reis naar een AGI, een Artificial General Intelligence, verderzet. En het is juist die AGI die vele waarnemers zorgen baart - een safety comité is dan echt wel welkom.
https://www.theverge.com/2024/5/28/24166105/openai-safety-team-sam-altman
https://www.pcmag.com/news/gpt-5-openai-starts-training-next-frontier-model



MICROSOFT PHONE LINK LAAT JE TEKST KOPIËREN UIT AFBEELDINGEN VAN JE ANDROIDTOESTEL
De Phone Link app van Microsoft is wel handig. Daarmee kan je namelijk je Androidtoestel verbinden met je pc, zodat je vanop je pc toegang hebt tot al je spulletjes op je Android. Je kan dan bijvoorbeeld vanop je pc sms'jes sturen of beantwoorden - veel gemakkelijker met je gewone klavier dan met het miniatuurklavier van je smartphone, heerlijk! Je kan ook alle mobiele apps van je smartphone gebruiken, bellen vanop je pc, meldingen van je Android beheren, enz.  De app werkt ook met iPhones, maar de functies zijn beperkt  (meldingen, boodschappen en gesprekken synchroniseren via Bluetooth). Over deze app en wat de vereisten zijn om hem te installeren, lees je bij Microsoft (1)

Binnenkort krijgt Phone Link er nog een functie bij: tekst herkennen in afbeeldingen en kopiëren naar je computer. Je kon dat al in zekere zin, via de Windows Snipping Tool, waarmee je dus tekst kan extraheren uit afbeeldingen. maar deze update van Phone Link bespaart je de stap om eerst te importeren en dan te bewerken in Snipping.
https://support.microsoft.com/en-gb/topic/phone-link-requirements-and-setup-cd2a1ee7-75a7-66a6-9d4e-bf22e735f9e3
https://www.theverge.com/2024/5/27/24165825/windows-phone-link-select-text-photos



VERMEEND LEK TOONT DOCUMENTATIE OVER GOOGLE SEARCH API
Er zijn documenten opgedoken die afkomstig zouden zijn van Google, en vertellen over hoe de zoekalgoritmes van Google werken. En als die informatie inderdaad van de Google Search afdeling afkomstig is, dan is dit een ware schatkamer voor marketingbureaus die aan Search Engine Optimization doen.

Je leest er namelijk wat wel en niet doorweegt in de ranking. En dat Google een soort meetinstrument bijhoudt over welke clicks succesvol waren en welke niet. Search Engine Land gaat hier dieper op in (1) en op X vind je bij Henk Van Ess duidelijke conclusies van wat dit inhoudt (en hoe Google een beetje vals speelt) (2)

Een andere site die gespecialiseerde info brengt over zoekmachines en SEO, Search Engine Journal, waarschuwt dan weer dat men deze "gelekte" informatie met het nodige argwaarn moet bekijken, want dat die wel eens niet juist zou kunnen zijn, of toch niet over SEO zou gaan. (3)
https://searchengineland.com/google-search-document-leak-ranking-442617
https://x.com/henkvaness/status/1795838746140839972
https://www.searchenginejournal.com/alleged-google-data-leak/517758/



DE MAGISCHE KRACHT VAN UDM=14
Sommige mensen hebben een heel negatieve mening over de nieuwe AI Overview die Google je biedt in de zoekresultaten. Misschien omdat zij vinden dat Google alle inspanningen van de mensen, bedrijven die content aanbieden, teniet doen door met dat overview ervoor te zorgen dat jij niet meer naar hun website moet surfen. En anderzijds omdat je de zoekresultaten toch niet echt vertrouwt - zoals je eerder deze week kon lezen worden daar nogal eens rare beweringen geponeerd.

Gelukkig kan je die Overview negeren: klik bij je zoekopdracht in de opties onder de zoekbalk op "web", te vinden naast images, news enz. En dan krijg je een mooie lijst met gewoon websites, zoals voorheen. Alleen: je moet telkens opnieuw die zoekoptie aanklikken, je kan "web" niet instellen als standaard zoekoptie.

Toch niet bij Google zelf. Gelukkig is er een manier om dit te omzeilen, door middel van de goede oude URL-hack. Je kan namelijk de woorden &udm=14 toevoegen aan het adres van de zoekmachine in je browser-instellingen. Bij Chrome klik je daarvoor rechts op de adresbalk en kies je "manage search engines. Bij Firefox moet je, als je dat nog niet gedaan had, speciale search engines activeren. Dat doe je door about:config in te tikken in de adresbalk. Klik op enter, en zoek dan naar "browser.urlbar.update2.engineAliasRefresh", en klik op de "plus" knop.

Vervolgens maak je, zowel bij Chrome als Firefox, een nieuwe search snelkoppeling aan, die je bijvoorbeeld Google Web noemt. En als adres voer je dan in:  https://www.google.com/search?q=%s&udm=14   Dat zou ervoor moeten zorgen dat Google voortaan al je zoekopdrachten die je in de adresbalk uitvoert, meteen bij "web" laat starten.(1)
Vind je deze manier van werken wat omslachtig, dan kan je je zoekopdrachten voortaan uitvoeren via udm14.com.(2)
https://arstechnica.com/gadgets/2024/05/google-searchs-udm14-trick-lets-you-kill-ai-search-for-good/
https://udm14.com/



MICROSOFT COPILOT: NU OOK IN TELEGRAM MAAR OOK ALS APARTE APP
Je ziet de Copilot AI van Microsoft zowat overal opduiken. Nu dus ook in Telegram, in bètavorm. Copilot voor Telegram is gratis voor gebruikers op het mobiele toestel of desktop. Zo werkt het: je chat met Copilot op in Telegram net zoals je met een gewone chatbot zou praten.

Eerder had Meta ook al zijn Meta AI geïntegreerd in zijn chat apps Messenger, WhatsApp en Instagram messaging. Google had zijn Gemini in Google Messages op de Android smartphone gestopt. Bij de Copilot AI voor Telegram kan je wel enkel tekstverzoeken ingeven, je kan geen afbeeldingen genereren. Je bent ook bepert tot 30 keren heen en weer voor de "gesprekken". (1)

Maar je kan ook Windows Copilot als aparte app gebruiken, want Microsoft zal deze Ai als een gewone app uitbrengen voor Windows 11. Dat heeft als groot voordeel dat je het venster ervan kan vergroten, verkleinen, verplaatsen. Je activeert Copilot via een icoontje in het midden van de taakbalk. (2)
https://www.theverge.com/2024/5/28/24166451/telegram-copilot-microsoft-ai-chatbot
https://www.zdnet.com/article/microsoft-is-turning-windows-copilot-into-a-regular-app-and-heres-why-youll-like-it/



YOUTUBE PLAYABLES: VOOR DE SPEELVOGELS
Ze bestonden al een tijdje, de "Playables" van YouTube: korte spelletjes, gratis te spelen op YouTube. Maar tot nu aren ze enkel toegankelijk voor een beperkt aantal gebruikers als test, en voor wie een YouTube Premium abonnement heeft.

Dat verandert nu: de Playables zijn voor iedereen toegankelijk. Er zijn 75 games in totaal, waaronder populaire titels zoals Angry Birds Shodown, Words of Wonders, Cut the Rope, Tomb of the Mask en Trivia Crack. Ben je ingelogd op YouTube, dan kan je je vordering in het spel opslaan en je score bijhouden.

Playables wordt geleidelijk over alle landen uitgerold en als het er is, al je het kunnen vinden in het Explore-menu op de desktop en de iOS / Android app. Volgens de commentaren maakt dat Explore-menu het iets te moeilijk om de games te vinden, maar de games zelf zouden wel goed zijn - simpel, maar dat is wat je verwacht van casual games. En in elk geval is het systeem dat je direct kan beginnen spelen veel beter dan wat Netflix doet, waar je de app eerst moet verlaten, daarna de game app moet installeren, enz.
https://www.thurrott.com/games/303198/youtube-playables-free-to-play-games
https://www.youtube.com/playables



GOOGLE: TABS IN-AP TABS IN CHROME EN WACHTWOORD DELEN MET JE GEZIN
Een update voor de Chrome-browser zou het eenvoudiger moeten maken om te mutitasken. Tot nu toe was het zo dat, wanneer je een link opende vanuit een app op je mobiele toestel, je naar de Chrome browser gevoerd wordt en dat je daar verder gaat surfen en de taak uit het oog verliest waarmee je bezig was.

Een update voor Chrome moet dat probleem verhelpen. Wanneer je nu op een link klikt in bijvoorbeeld Gmail, en een Chrome tab in de app opent, dan kan je op de knop met het pijltje naar beneden vlak naast de "x" klikken, of op de knop om de browser te sluiten. Dat verkleint het geopende tabblad tot een zwevend picture-in-picture venster, dat je dan over je scherm kan verslepen. Meer uitleg bij Engadget. Handig! (1)

Een tweede nieuwigheid die ook handig is: het delen van wachtwoorden met je gezinsleden. Denk bijvoorbeeld aan het wachtwoord voor Netflix of andere streaming diensten. Google biedt al langer een Password Manager aan, voor het beheren van je wachtwoorden. Daar kan je voortaan een bepaald wachtwoord delen met je gezinsleden. Dat wachtwoord zal dan in hun eigen Google Password manager verschijnen (die zij dan uiteraard ook moeten hebben).
https://www.engadget.com/google-makes-it-easier-to-multi-task-with-minimized-in-app-chrome-tabs-060209780.html?src=rss
https://www.engadget.com/google-introduces-password-sharing-for-family-members-123018295.html?src=rss

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



BELANGRIJKE VOORUITGANG VOOR MENSEN MET GEHOORPROBLEMEN
Wetenschappers aan de universiteit van Washington zijn erin geslaagd om de stemmen van mensen te isoleren, zodat je enkel de stem van die bepaalde persoon hoort, en niet alle andere geluiden in de kamer. Alles wat hiervoor nodig is, is een gewone koptelefoon en microfoon - plus natuurlijk de software die zij ontworpen hebben.

Het werkt zo: je kijkt de persoon aan die aan het spreken is en die je wil horen. Je tikt een knop aan, terwijl die persoon spreekt. Een machine learning algoritme traint dan op de stempatronen van de spreker en in minder dan 5 seconden, kan die stem dan isoleren van de rest van het geluid. Hoe langer die persoon spreekt, hoe beter de software werkt.

Er is wel een nadeel. Het systeem kan slechts één spreker tegelijkertijd volgen. En de persoon die jij wil volgen, moet voor de testperiode apart staan van andere personen die ook luid spreken. Maar het is en blijft een heel interessante ontwikkeling - vooral omdat het werkt met gewone oortjes en een microfoon. En dat koop je aan een fractie van de prijs van klassieke hoorapparaten, die nog altijd schandalig duur zijn...
https://newatlas.com/technology/headphones-ai-selective-noise-cancellation/



AL DIE AI, WAT IS DAAR DE ECOLOGISCHE IMPACT VAN?
Je zal meteen antwoorden: dat zal nogal wat elektriciteit verbruiken! Uiteraard, maar die ecologische voetafdruk zou nogal meevallen. Cijfers daarover vonden we bij DTNS, dat Technologyreview citeert. Enkele citaten:

- Het elektriciteitsverbruik van alle datacenters (inbegrepen cloud computing crypto en AI) was goed voor 2% van de vraag naar elektriciteit in 2022. Tegen 2026 zou het verdubbelen, en dus 4% van de totale vraag zijn.

- Tegen dan zouden die datacenters tussen de 160 en 590 TWh nodig hebben. De totale wereldwijde vraag naar elektriciteit voor alle gebruik samen, door mensen, zou tegen dan 3.500 TWh zijn. De vraag van elektrische voertuigen en de industriële groei zou groter zijn dan alle datacenters.

- Maar er is nog altijd een andere factor om rekening mee te houden. In 1999 voorspelde een studie dat het gebruik van personal computers de helft van de vraag naar elektriciteit zou bedragen in de VS tegen 2009. Die voorspelling kwam niet uit, omdat computers efficiënter gingen omspringen met energie. En waarschijnlijk zal het energieverbruik nog altijd verder verbeterd worden

- Een andere impact is de koeling van de computers in de datacenters. Daar is heel wat water voor nodig, en dat wordt warm. Microsoft kondigde onlangs aan dat het dit warme water van een datacenter in Denemarken gaat gebruiken om 6.000 woningen in de directe omgeving te verwarmen.

- Nog een andere factor: Microsoft had zich tot doel gesteld om tegen 2029 zero-emissie  te bereiken. Dat kan het niet waarmaken, omdat de emissie blijven stijgen, door het gebruik van AI. Het is niet zozeer de elektriciteit die nodig is, als wel de emissies die vrijkomen bij het bouwen van de nieuwe datacenters (staal, beton, enz.)
https://www.technologyreview.com/2024/05/23/1092777/ai-is-an-energy-hog-this-is-what-it-means-for-climate-change/
https://www.datacenterdynamics.com/en/news/microsoft-to-warm-homes-with-waste-heat-from-danish-data-center/#:~:text=Waste%20heat%20from%20a%20new,availability%20zone%20announced%20in%202020
https://dailytechnewsshow.com/2024/05/24/sustainable-ai-computing-dtns-4777/



FITBIT ACE LTE LAAT KINDEREN SPORTEN VOOR GAME TIJD
FitBit heeft een slimme fitness tracker voor kinderen, die erg in de smaak valt. De tracker is gemaakt van plastic en Gorilla glas, en gebruikt dezelfde lader als de Pixel Watch 2.

Het speciale is dat de tracker videogames gebruikt in plaats van apps. Kinderen worden zo aangemoedigd om hun fitnessdoelen te bereiken, bijvoorbeeld hun stappen te verhogen, wat hen dan meer videogame tijd oplevert: bereiken zij hun dagelijkse doelen, dan krijgen zij arcade tickets die zij kunnen gebruiken voor games, of om artikels te kopen voor een virtueel huisdiertje, dat Eejie heet.

Er zijn ook speciale functies voor de ouders, zoals de mogelijkheid om de kinderen op te roepen, te sms'en en de locatie te delen. Daarvoor moet dan wel een abonnement van 10 dollar per maand betaald worden. De locatiegegeves zijn enkel voor de ouders via een speciale app op hun smartphone, en de data worden na 24u gewist.

De tracker kost 320 dollar, gaat ongeveer 16 uur mee met één batterijlading, met de snellader kom je tot 60% van de batterij in 30 minuten.
https://www.theverge.com/2024/5/29/24166168/fitbit-ace-lte-kids-smartwatch-wearables
https://store.google.com/config/fitbit_ace_lte
https://www.theverge.com/2024/5/29/24166168/fitbit-ace-lte-kids-smartwatch-wearables


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



STREAMING VIDEO: VERSCHUIVINGEN
Eerst was er één streamingdienst, Netflix, die content aanbood van alle mogelijke providers en productiehuizen. Netflix veroverde de wereld, wat de tv-zenders en productiehuizen op gedachten bracht: zij zouden zelf hun content aan de man/vrouw brengen. Met als gevolg dat Lumiere, HBO, Peacock en anderen een eigen stream begonnen. En jij dus in plaats van één abonnement op Netflix, er een tiental moest nemen.

Dat had dan weer voor gevolg dat mensen begonnen af te haken en abonnementen begonnen te schrappen. Wie slim was, had wel een methode: je neemt een abonnement op streamingdienst X, kijkt alles wat je interessant lijkt, en zegt het terug op. Na enkele maanden ga je even zien in het online aanbod of er nieuwe films/reeksen zijn die je aanstaan, en is dat het geval, dan neem je opnieuw een (tijdelijk) abonnement.

Niet zo eenvoudig eigenlijk. Het doet je verlangen naar de tijd dat je met één abonnement al je streaming honger kon stillen. En kijk: in de VS word je op je wenken bediend. Daar heeft aanbieder Comcast (een Amerikaanse provider, een beetje te vergelijken met Telenet) de StreamSaver bundel uitgebracht die 15 dollar per maand kost. En die Netflix, Apple TV+ én Peacock Premium samen aanbiedt. Weliswaar in de versie met advertenties bij Netflix en Premium. Maar het is, als je het ons vraagt, een positieve trend.
https://www.engadget.com/comcasts-bundle-of-netflix-apple-tv-and-peacock-premium-costs-15-per-month-164833844.html


SPOTIFY VERHOOGT PRIJS VAN ZIJN ABONNEMENT IN FRANKRIJK
Dat bedrijven hun prijs verhogen, is niet echt wereldnieuws. Waarom dit bericht toch even een vermelding verdient, is dat Spotify de prijsverhoging doorvoert, als gevolg van de nieuwe heffing die de Franse overheid ingevoerd heeft op muziek streamingdiensten. Frankrijk wil met die heffing de muzieksector van het land ondersteunen. Het geld dat met deze heffing opgehaald wordt, gaat rechtstreeks naar de CNM, de Centre National de la Musique, dat 4 jaar geleden opgericht werd.

De verhoging valt eigenlijk nogal mee - slechts 1,2%. En hij geldt voor alle abonnementsformules, zoals student, gezin, duo. Ook Deezer, Apple, Google en Spotify zullen deze nieuwe heffing moeten betalen.
https://techcrunch.com/2024/05/29/spotify-hikes-subscription-price-in-france-by-1-2-to-match-new-music-streaming-tax/


HET GELUIDSHUIS: VIJF BELGIAN PODCAST AWARDS
Deze awards werden 3 jaar geleden in het leven geroepen om podcastmakers bekendheid te geven, met een uitreikingsceremonie als hoogtepunt. Op 22 mei werden de awards uitgereikt, en Het Geluidshuis meldt trots dat het vijf keer in de prijzen gevallen is. "Batavia" kreeg goud in de categorie Entertainment en zilver voor True Crime. "Wetenschapje" voor kinderen kreeg zilver bij Kids & Family en zilver bij Science & Tech. Dieric Dinges Bouts kreeg brons in de categorie Kids & Family.

Het hele lijstje winnaars vind je op de website van het evenement. Het kan je inspiratie geven voor nieuw luistervoer!
https://belgianpodcastawards.be/winners/




 
De nieuwe oogst


   

QUORDLE: VARIANT OP WORDLE
Dit is een variant op het bekende woordspelletje Wordle, maar dan van Merriam-Webster, de bekend uitgever van woordenboeken. Het principe is hetzelfde: je moet vier woorden raden in 9 beurten maximum. Vul een Engels woord in van 5 letters. Daarna veranderen de ingevulde letters van kleur: groen (de letter is in het woord, op de juiste plaats); geel (de letter is in het woord, maar op de foute plaats) en grijs (de letter komt helemaal niet voor in het woord).
Succes!
https://www.merriam-webster.com/games/quordle/#/



HOE HET SUEZKANAAL DE WERELD VERANDERDE (VIDEO)
Weet je nog, enkele maanden geleden, toen een gestrand schip het Suezkanaal blokkeerde, en hoe de hele scheepvaart ernstige hinder ondervond? Deze video vertelt je hoe het kanaal ontstond, wie er het initiatief voor nam, en hoe het gebouwd werd.
[Taal: EN]
https://www.youtube.com/watch?v=i9p-a8YJO-o



PLOT A ROUTE
Deze webdienst wil het gemakkelijk maken om een route uit te stippelen, of het nu gaat voor een wandeling, een jogging of een fietstocht. Je kan de route op verschillende manieren uitstippelen:
- met de klassieke routeplanner waarbij je punten aanduidt door te klikken
- met de Waypoints, waarbij je onderweg plekken aanduidt die je wil bezoeken
- met de wizard, waarbij jij gewoon zegt hoe lang je route moet zijn
- met een upload van een route die je met je GPS toestel gedaan hebt.
[Taal: EN]
https://www.plotaroute.com/



BANDLE: MUZIEKQUIZ
Een erg leuke variatie op Wordle: hier raad je een song, maar dan wel instrument per instrument. Je krijgt wel enkele tips om te beginnen, zoals het jaar waarin de song uitgebracht werd.  Ik kan je verzekeren: simpel is het niet. Je krijgt vooral het gevoel: ik ken die song.... maar wat was de titel!
[Taal: EN]
https://bandle.app/



TRAVLE: POETS JE AARDRIJKSKUNDE OP
Dit online spelletje laat je jouw kennis van aardrijkskunde testen. Je start met de namen van twee landen, en probeert dan via aangrenzende landen van land 1 naar land 2 te reizen. En wij kunnen je garanderen dat het niet simpel is. Hoe ga je bijvoorbeeld van Niger naar Botswana?
[Taal: EN]
https://travle.earth/



20 VRAGEN OM AAN JE OUDERS OF GROOTOUDERS TE STELLEN
Een mooi idee: een lijstje met vragen die kinderen kunnen vragen aan hun vader of moeder, die hen een beter idee kunnen geven van de familiegeschiedenis. Zodat zij zich als een deel van iets groter kunnen voelen, wat volgens onderzoek ervoor kan zorgen dat zij zich weerbaarder voelen, beter aangepast, het beter doen in de school. Zo worden familiefeestjes echt een mooie gelegenheid om die mensen beter te leren kennen.
[Taal: EN]
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/20_questions_to_ask_your_mother



GIALLO ZAFFERANO: LEKKER ITALIAANS
Een heel aantrekkelijk uitziende website, boordevol recepten, vooral uit de Italiaanse keuken maar ook van andere keukens. Helder gepresenteerd met smakelijke foto's die echt stap-voor-stap alles uitleggen.Bij elk recept wat achtergrond, ook over de ingrediënten. Het geeft zin om eraan te beginnen!
[Taal: EN]
https://www.giallozafferano.com/


BOSTELLER: HOEVEEL BOSSEN ZIJN ER IN VLAANDEREN
Gelukkig is men de laatste jaren tot het inzicht gekomen dat bossen echt nodig zijn in onze natuur, en bewaard moeten blijven. En als er dan toch bomen gekapt moeten worden, dat er een compensatie moet komen, door de aanleg van nieuwe bossen.
Deze website van de Vlaamse overheid brengt in kaart hoeveel hectare bos al gecompenseerd werden.
[Taal: NL
https://www.bosteller.be/


OLDEST SEARCH: DE OUDSTE WEBSITES EN PAGINA'S
Wanneer je over een bepaald onderwerp zoekt, wat zijn dan de oudste pagina's die je daarover kan vinden? Je kan natuurlijk het hele lijstje met resultaten op Google aflopen. Maar deze website maakt het jou gemakkelijk. Die graaft namelijk voor jou meteen de oudste resultaten op - en vermits Google pas in 1998 gelanceerd werd, gaan die resultaten ook tot die datum terug. Interessant voor wie bijvoorbeeld een onderzoek naar een bepaalde trend wil uitvoeren.
[Taal: EN]
https://www.oldestsearch.com/



SUMMLE: REKENEN
Een variant op Wordle. Je krijgt een getal te zien dat het eindresultaat moet worden van de verschillende bewerkingen die je doet met de cijfers die je gebruiken mag. En die puzzel los je op door verschillende berekeningen te maken, waarbij je, net zoals bij Wordle, te zien krijgt met kleuren of een getal op de juiste plaats staat. Je mag elk cijfertegeltje slechts één keer gebruiken per som, en soms heb je niet alle cijfers nodig. Per puzzel is er minstens één oplossing mogelijk.Een filmpje helpt je om het te begrijpen.
[Taal: EN]
https://summle.net/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch rechtsgeleerde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Henri_Velge
    Amerikaanse superheldenfilm - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Crow_(2024)
    Landstreek in Duitsland met veel meren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mecklenburger_Merenplateau
    ePrix van Shanghai 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/EPrix_van_Shanghai_2024
    Portret van een vrouw van Titiaan - https://nl.wikipedia.org/wiki/La_Bella
    Surinaamse natuurbeschermingsorganisatie en onderzoeksinstituut - https://nl.wikipedia.org/wiki/Green_Heritage_Fund
    Zeldzame kwaardaardige speekselklierkanker - https://nl.wikipedia.org/wiki/Adeno%C3%AFdcystisch_carcinoom
    Belgische politieke partij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Volt_Belgi%C3%AB
    Belgisch praatprogramma - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amai_zeg_wauw!


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Regen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regen_(neerslag)
    Oorlog tussen Hamas en Israël - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlog_Hamas-Isra%C3%ABl
    Provincie van Papoea-Nieuw-Guinea waar een aardbeving plaatsvond - https://nl.wikipedia.org/wiki/Enga_(provincie)
    Verordening Kunstmatige Intelligentie (EU) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verordening_Kunstmatige_Intelligentie


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over autosport - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Autosport


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
De filmkijker vindt het niks, maar voor de sportliefhebber is dit een handige functie op je tv
Met wielrennen, Formule 1 en een aanstormend EK Voetbal in Duitsland lijkt de sportzomer zachtjes aan van start te gaan. En wat is dan de beste televisie om alles haarfijn te kunnen volgen? Techjournalist Bastiaan Vroegop legt uit wat er op de markt is en wat de beste keuze is.
https://www.ad.nl/wonen/de-filmkijker-vindt-het-niks-maar-voor-de-sportliefhebber-is-dit-een-handige-functie-op-je-tv~aaf1a69f/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

PowerToys v0.81.0 met nieuwe Advanced Paste-tool en AI
Microsoft bracht PowerToys v0.81.0 uit, compleet met een gloednieuwe module: Advanced Paste. Gebruikers krijgen daardoor toegang tot een AI aangedreven klembord dat het mogelijk maakt gekopieerde tekst in elk gewenst formaat te plakken.
https://computertaal.info/2024/05/29/powertoys-v0-81-0-met-nieuwe-advanced-paste-tool-en-ai/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Netflix kondigt Minecraft-animatieserie aan en deelt eerste teasertrailer
Netflix kondigt een animatieserie aan rondom de videogame Minecraft. De streamingdienst spreekt over een 'origineel verhaal met nieuwe personages'. Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt.
https://tweakers.net/nieuws/222546/netflix-kondigt-minecraft-animatieserie-aan-en-deelt-eerste-teasertrailer.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Chatcontrol: Belgisch voorstel blijft hameren op scannen verzonden beelden
Het omstreden plan om beelden en links preventief te scannen vanuit elke app lijkt tractie te krijgen. Signal laat intussen weten dat het de EU-markt zal verlaten als dit er komt.
https://datanews.knack.be/nieuws/europa/politie-europa/chatcontrol-belgisch-voorstel-blijft-hameren-op-scannen-verzonden-beelden/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



KINO: VIDEO APP
Deze nieuwe app van Lux, de start-up van de populaire app Halide voor professionele fotografen, brengt nu ook een video app uit: Kino. Die is voor zowel amateurs als profesionals, die het maken van cinematische video gemakkelijker wil maken. De app bevat ook instructies en tips over de basisbeginselen van video. Bij TechCrunch lees je meer.
https://techcrunch.com/2024/05/29/meet-kino-new-iphone-app-for-pro-and-amateur-videographers-from-the-makers-of-halide/
http://www.shotwithkino.com/download


PING PLOTTER FREE
Wanneer je internetverbinding zwakker wordt, dan kan je met deze tool eenvoudig uitzoeken waar het knelpunt zit. Ongeacht of dat probleem nu ligt bij de provider, de webserver van de dienst of website die je bezoekt, of de computers die je op de weg naar die site of dienst moet doorlopen. Deze freeware belooft dat je snel ontdekken kan wat de oorzaak is. De freeware versie is wel beperkt, de standaard versie begint aan $6,99 per maand.
https://www.pingplotter.com/products/
https://www.chip.de/downloads/Ping-Plotter-Free_13002600.html


3D Builder: gratis modelsoftware van Microsoft
Heb je een Windows 10/11 computer, dan zal je deze tool misschien nog niet opgemerkt hebben, maar hij zit er wel in. En hij is gratis bovendien en heel handig. Je kan namelijk met enkele klikken je eerste 3D-modellen creëren.
Deze tool werd al in 2013 door Microsoft uitgebracht, omdat Microsoft het creëren van 3D spulletjes gemeengoed wou maken bij het grote publiek, met een simpele, toegankelijke tool. En met deze nieuwe versie is het duidelijk dat dit gelukt is.
https://apps.microsoft.com/detail/9wzdncrfj3t6?hl=fr-FR&gl=FR
https://korben.info/3d-builder-logiciel-modelisation-3d-gratuit-microsoft.html


GITHUB DESKTOP
Deze desktopversie van de bekende GitHub vereenvoudigt de workflow voor ontwikkelaars, dankzij zijn grafische vormgeving. Met deze open source software kan je  repository's maken, klonen en bewerken zonder de opdrachtregel te gebruiken. Na het inloggen met een GitHub-account geeft de software toegang tot alle bestaande projecten en de mogelijkheid om nieuwe repositories te uploaden.
De Desktop versie geeft je een complete ontwikkelomgeving, je kan bijvoorbeeld co-auteurs toevoegen aan commits en pull-aanvragen beoordelen.  De software ondersteunt ook diff-weergave om wijzigingen in code en syntaxisaccentuering voor verschillende programmeertalen effectief te vergelijken.
https://www.chip.de/downloads/GitHub-Desktop_185181445.html
https://desktop.github.com/


WEBSITE WATCHER: UPDATES IN HET OOG HOUDEN
In deze tool kan je verschillende websites aanduiden, die dan door de tool automatisch in het oog gehouden worden om te zien of er updates of veranderingen zijn. Je kan ook de laatste twee versies van een pagina kan je plaatselijk bewaren, en wat veranderd is wordt visueel aangeduid.
https://www.chip.de/downloads/WebSite-Watcher_12990734.html
https://www.aignes.com/de/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een boek is goed als men bang wordt dat het eens uit zal zijn.
- Karel Jonckheere -
    (1906 – 1993)
-