Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
30/5/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1365  van 25/5/2024


 

Gegroet lezer,

Een kortere week, met het lange Pinksterenweekend. En dus ook wat minder berichten. Toch zat er weer wat opmerkelijk nieuws bij. Zoals de nieuwigheden bij Microsoft, en dan vooral zijn Recall-functie, die volledig bijhoudt wat jij op je computer gedaan hebt. Of de afspraken die gemaakt werden om ervoor te zorgen dat Artificiële Intelligentie niet ontspoort.

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



SURFACE EN COPILOT: VOORSMAAKJE OP BUILD EVENEMENT
Dinsdag en woensdag was de Microsoft Build conferentie ingepland, maar Microsoft kon blijkbaar niet wachten om alvast enkele nieuwtjes te lossen, in een pre-Build event. En daaruit blijkt dat de visie van Microsoft om AI PC's te brengen, vastere vorm krijgt.

En wel in de vorm van Copilot_ Pc's, die de generatieve AI-processen plaatselijk zullen draaien, in plaats van in de cloud. Dat vereist uiteraard de nodige computerkracht, en daarvoor schuift Microsoft de eigen Surface systemen naar voren. Maar ook andere fabrikanten zullen  Copilot+ PC's gaan fabriceren.

Om een Copilot+ PC genoemd te mogen worden, moet het systeem een neural processing unit (NPU) performantie hebben van minstens 50 TOP's (trillions of operations per second), plus 16 GB RAM en 256 GB opslagruimte minimum. Volgens Microsoft zouden de Windows PC's volledig herdacht zijn, zodat zij op een nieuwe infrastructuur moeten draaien, die zowel CPU, GPU als NPU combineert. En dat zou met verschillende chipmakers werken, zowel AMD, Intel als Qualcomm.

En daar hoort natuurlijk ook een nieuwe Surface laptop bij, die aan deze vereisten voldoet. Een model van 15 inch met een batterijduur van maar liefst 22 uur, zelfs wanneer je video's draait die je gedownload hebt, en 15 uur terwijl je aan het surfen bent. 32 GB 41M en tot 1 TB SSD opslagruimte. Startend vanaf $999. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/microsoft-surface-and-copilot-event-everything-announced-including-new-surface-laptops-copilot-pc-and-more-180709060.html?src=rss



MICROSOFT RECALL: JOUW PERSOONLIJKE ARCHIVARIS
Nog een interessante aankondiging is Recall for Copilot Plus PC's. Dat is een nieuwe door AI aangedreven tool voor Windows 11 computers die het zoeken op jouw pc drastisch moet verbeteren. De tool zou namelijk gaan zoeken bij alles wat je gezien en gedaan hebt op je pc - de tool zou je eigen archivaris zijn.

Concreet zal de tool alles loggen wat jij doet in je apps, de gesprekken tijdens live meetings, de websites die je bezocht hebt bij je research, en meer. Je krijgt dat dan te zien op een tijdlijn, waarheen je kan bladeren.

Is dat wel veilig voor jouw privacy, een tool die alles bijhoudt wat jij op je computer doet? Microsoft belooft alvast dat de index die Recall aanmaakt, plaatselijk, dus op jouw toestel, blijft. Je kan de tool pauzeren, stoppen, en zelfs bewaarde content verwijderen. Je kan ook bepaalde apps of websites uitsluiten van het loggen. De tool zal ook geen snapshots maken van je private browsersessies in Microsoft Edge en van content die met DRM beschermd is.
https://www.theverge.com/2024/5/20/24159258/microsoft-recall-ai-explorer-windows-11-surface-event
https://www.engadget.com/with-recall-microsoft-is-using-ai-to-fix-windows-eternally-broken-search-172510698.html



OPENAI: DISCUSSIE ROND SKY VOICE, EN ENKELE INDRUKWEKKENDE VOORBEELDEN VAN OMNI
Met OpenAI kan je ook spraakgesprekken voeren, en een van de stemmen waarmee deze AI spreekt, is een "stem" die Sky heet. Heel wat mensen vonden dat die opvallend geleek op die van Scarlettt Johansson. En dat is de actrice van wie de stem gebruikt werd in de film "Her van Spike Jones uit 2013, die draait over een virtuele assistente in een futuristische wereld.

Welnu, OpenAI heeft aangekondigd dat het die stem gaat schrappen. Volgens OpenAI is de stem van Sky geen imitatie van Scarlett Johanssen, maar een stem die gebaseerd is op een professionele actrice. Voor de vijf verschillende stemmen waarmee ChatGPT momenteel "spreekt", werd er gekozen uit meer dan 400 inzendingen van acteurs (spraak en gewone acteurs). (1)

Nadat verleden week OpenAI zijn GPT-4o voorstelde, bleef de wereld met zijn mond open staan. Want wat die "omni" versie aan kan, dat is echt wel indrukwekkend. Op X vonden wij enkele voorbeelden, zoals: je uploadt een afbeelding, en je vraagt aan de tool om de code te bezorgen waarmee je die afbeelding kan maken.

Enkele knappe voorbeelden vonden wij bij Rowan Cheung en Heyrobinai. (2)(3)
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-20/openai-to-pull-johansson-soundalike-sky-s-voice-from-chatgpt
https://x.com/rowancheung/status/1790783202639978593
https://x.com/heyrobinai/status/1792490367033450815



ADOBE BRENGT EIGEN VERSIE VAN GOOGLE'S MAGIC ERASER UIT
Hét grote voordeel van artificiële intelligentietools is dat heel wat dingen veel eenvoudiger geworden zijn om op je computer te doen. Dat gaat van het simpel bewerken van teksten, tot het bewerken van video's en afbeeldingen. Tot nu moest je daarvoor heel wat menu-opties in software doorlopen - wat inhoudt dat je moet weten wat de mogelijkheden zijn en onder welke header in het menu je die optie vindt. En een programma zoals Word of Adobe Photoshop heeft enorm uitgebreide menu's.

Dankzij AI is dat veel eenvoudiger: je geeft een gesproken commando, en de tool voert gewoon uit wat jij wil. Adobe heeft al enkele van die mogelijkheden voorgesteld die gebaseerd zijn op zijn Firefly, een generatief AI-creatiemodel dat al verleden jaar maart uitgebracht was. Firefly bevatte de functies Generative Fill & Expand om iets aan een afbeelding toe te voegen, die uit te breiden (van een vierkant een rechthoek te maken bijvoorbeeld). Deze functies waren al terug te vinden in de Adobe producten Photoshop, Illustrator en InDesign.

Nu komt daar ook Generative Remove bij. Zoals de naam het zegt kan je ongewenste voorwerpen uit een foto verwijderen, en de AI zal die leegte opvullen met "pixel perfect generations", zodat het gewoon lijkt alsof dat voorwerp er gewoon niet was. Het is eigenlijk de versie van Adobe voor de Magic Eraser tool van Google.

Generative remove is beschikbaar in Lightroom, iets wat door miljoenen mensen gebruikt wordt. Nog een andere verbetering die Adobe via zijn Firefly brengt: Lens Blur, waarmee je delen van een foto kan vervagen. Meer bij Engadget en The Verge.
https://www.engadget.com/adobe-lightroom-gets-its-own-ai-eraser-tool-130003020.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/5/21/24161490/adobe-lightroom-generative-remove-object-removal-tool



STEEDS MEER INITIATIEVEN OM RISICO'S IN AI IN TE DIJKEN
OpenAI, een van de voorlopers op het gebied van artificiële intelligentie, had van het begin af aan een team opgericht binnen het bedrijf dat erop moest toezien dat AI zich netjes ging gedragen - of liever: dat de pogingen om een superintelligentie te ontwikkelen - niet zouden leiden tot het einde van het mensdom. Dit weekend echter werd bekend dat de twee personen die dit team moesten leiden, ontslag genomen hebben. (1)

Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen controle meer zal bestaan over de verdere ontwikkelingen van AI. Integendeel. Steeds meer initiatieven worden opgericht om ervoor te zorgen dat AI op een ethische manier ontwikkeld wordt. Zo heeft de Europese Raad deze week de EU AI Act goedgekeurd - een wet die al in maart dit jaar goedgekeurd werd door het Europese Parlement. Deze wet zal regelgeving uitwerken die in de volgende dagen gepubliceerd wordt en 20 dagen nadien van kracht wordt. De nieuwe regels zullen in fase van toepassing worden, en sommige daarvan pas over twee jaar, of zelfs langer.

De EU AI Act verbiedt een handvol onaanvaardbare risicogevallen, zoals cognitieve gedragsmanipulatie of sociale scores. Het bepaalt ook welke toepassingen risicovol zijn, zoals biometrie en gezichtsherkenning, of AI die gebruikt wordt in domeinen als onderwijs en werkgelegenheid. App-ontwikkelaars zullen hun systemen moeten registreren en moeten voldoen aan de verplichtingen op het gebied van risico- en kwaliteitsbeheer om toegang te krijgen tot de EU-markt. (2)

En tegelijkertijd vond in Seoul (Zuid-Korea) een conferentie plaats waaraan meer dan een dozijn koplopers in AI deelnamen. Ook dit is een initiatief om risico's bij de ontwikkeling van AI aan banden te leggen, en het is een voortzetting van een consensus die verleden jaar in Bletchley Park in Groot-Brittannië gevonden werd over de veiligheid van AI.

Tot de aanwezigen behoorden ChatGPT-maker OpenAI, Google DeepMind en Anthropic. Zij verbinden zich ertoe om met elkaar te delen hoe zij de risico's van hun technologie onderzoeken, en het framework ervan publiceren. Concreet komt het erop neer dat zij zullen vertellen welke risico's zij als "ondraaglijk" achten en wat zij zullen doen om ervoor te zorgen dat die drempels niet overschreden worden. (3)
https://www.theguardian.com/technology/article/2024/may/21/techscape-openai-sam-altman-superalignment-scarlett-johansson?CMP=fb_a-technology_b-gdntech
https://techcrunch.com/2024/05/21/eu-council-gives-final-nod-to-set-up-risk-based-regulations-for-ai/
https://www.france24.com/en/live-news/20240521-16-top-ai-firms-make-new-safety-commitments-at-seoul-summit



BINNENLAND: SOCIAL MEDIA EN VERKIEZINGEN, PLUS ILLEGALE SPORTSTREAMS
Dat Belgische (en Vlaamse) partijen enorm veel geld besteden aan sociale media. Dat is op zich geen probleem. Maar De Tijd wijst erop dat bij het selecteren van het doelpubliek op die media, aan wie advertenties getoond moeten worden, geflirt wordt met het toelaatbare. Het is namelijk zo dat je een dergelijke selectie niet mag baseren op bepaalde criteria, zoals etnische afkomst, godsdienst of seksuele geaardheid. Maar er zijn manieren om dit te ontwijken.

Je kan bijvoorbeeld als partij een selectie opstellen op basis van de magazines die een gebruiker geliked heeft, om de advertenties bij het juiste doelpubliek te laten vertonen. Volgens De Tijd heeft Vlaams Belang zelfs een negatieve selectie: het laat zijn advertenties niet zien aan voetbalsupporters van Turkse ploegen - ervan uitgaande dat dit merendeels mensen van Turkse afkomst zijn. Een interessante ontdekking van De Tijd (1), dat zich daarbij de vraag stelt of het interessanter is om een advertentie enkel te tonen aan mensen van wie je weet dat die je zaak genegen zijn (maar wier stem je niet meer moet winnen), of mensen die lukraak gekozen zijn, en die je dus nog voor jouw zaak kan winnen.

Een tweede binnenlands nieuwsbericht betreft illegale streamdiensten. Ontelbaar zijn dergelijke diensten waar je gratis films en reeksen kan bekijken. Maar ook voor streamingdiensten waar je (illegaal) naar sportwedstrijden kan kijken, tieren welig. Daartegen wordt nu opgetreden, voor het eerst in ons land: een rechtbank in Brussel heeft bijna 100 van dergelijke diensten offline laten halen. Het gaat daarbij om sites die o.a. wedstrijden van de Jupiler pro uitzonden.

Concreet zullen nu de telecomoperatoren, denk aan Proximus, Telenet en Voo, de toegang tot die illegale sites moeten blokkeren. Wat niet zo simpel is, omdat die als paddestoelen uit de grond schieten - sluit je de ene site, dan is er meteen weer een andere. De bedoeling is om mensen te laten overschakelen naar streamingdiensten die de nodige licenties betalen voor de uitzendrechten. Bij voetbal is daar veel geld mee gemoeid, maar dat zijn wel de inkomsten waarmee amateur- en profclubs ondersteund worden. (2)
https://www.tijd.be/verkiezingen/federaal/vlaamse-partijen-flirten-met-het-toelaatbare-in-advertenties-sociale-media/10546741
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240521_92233924



MICROSOFT BUILD: EEN KORT OVERZICHT
Tijdens zijn Build 2024 conferentie heeft Microsoft heel wat nieuwigheden voorgesteld. En het zal je niet verwonderen dat het er, kort samengevat, op neerkomt dat AI gepropt werd in elk hoekje en kantje van zijn producten die het maar kon vinden. Een kort overzicht.

-Copilot AI-agents: dat is een soort virtuele medewerker, die je aan het werk kan zetten voor tijdrovende taken zoals mails monitoren, automatische taken uitvoeren, gegevens in te voeren.

-Phi-3-vision is een nieuwe versie van het Phi-3 AI-model, dat nu multimodaal is. Het kan teksten lezen en afbeeldingen bekijken, maar is toch een klein genoeg taalmodel zodat het op een mobiel toestel kan werken. Deze tool kan afbeeldingen analyseren, iets wat perfect past voor een mobiel toestel.

-Edge: AI aangedreven real-time video vertalingen. Die kan video's dubben van sites zoals YouTube, LinkedIn, Reuters enz. Momenteel nog niet in het Nederlands.

-Gepersonaliseerde emoji's die je zelf kan aanmaken om dan in Teams te gebruiken.

-File Explorer wordt een Git repository zodat je daar je codeerprojecten kan opvolgen.

-Klembord met AI: in de Powertoys suite zit een Advanced Paste functie, om geavanceerde taken te doen bij het plakken. Je activeert het menu door op Windows + Shift + V te drukken, en daar te kiezen in welk formaat je het gekopieerde wil plakken.
Meer bij The Verge (1)

Eerder had Microsoft ook al Team Copilot aangekondigd voor Microsoft Teams. Die AI kan de agenda van de meeting beheren, notities maken, informatie samenvatten en vragen beantwoorden over wat er besproken werd tijdens de Teams meeting. De tool kan ook samenwerken met Loop en Planner, en taken aanmaken en beheren, eadlines opvolgen en input vragen van het team. Meer hierover bij TechCrunch. (2)
https://www.theverge.com/24161636/microsoft-build-2024-ai-copilot-windows-teams-edge
https://techcrunch.com/2024/05/21/microsoft-intros-a-copilot-for-teams/



SLIMME BRIL VAN META, RAY-BAN, KAN WEER WAT MEER
Je hebt in vorige artikels kunnen lezen dat wij echt wel gecharmeerd zijn van de slimme Ray-Ban bril van Meta. Gewoon omdat die AI stopt in een apparaat dat je echt kan dragen op straat - dat in tegenstelling tot de lompe headsets bij concurrenten, zoals de Apple Vision Pro die dan ook nog eens peperduur is (de Ray-ban kan je al vanaf EUR 329 aankopen). Meta heeft ook zo'n zware headset, maar die is tenminste betaalbaar.

Welnu, die Ray-ban heeft weer een update gekregen waardoor die weer wat meer kan. Verleden maand kreeg de slimme bril al multimodale AI, waardoor die jouw persoonlijke AI-gadget werd, waaraan je kon vragen wat die in de omgeving ziet. Met de nieuwe update deze week kan je afbeeldingen delen als Instagram Stories, zonder je smartphone uit je zak te moeten halen. Het volstaat om te zeggen:" Hey, Meta, deel mijn laatste foto op Instagram".  Ga je een foto maken, dan kan je met "Hey Meta, post een foto op Instagram" de foto die je neemt meteen doorsturen als een Story.

Dankzij een samenwerking met Amazon Music kan je je bril ook muziek laten spelen, via het bevel "Hey Meta, Play Amazon Music". De muziek beluister je door het open-ear audiosysteem van de bril. Het afspelen van de muziek kan je bedienen met je stem of met de touch controles op de bril.

Eerlijk? Voor de prijs die nu de Ray-ban te krijgen is, komen wij in de verleiding!
https://www.engadget.com/ray-ban-meta-smart-glasses-can-now-upload-photos-directly-to-instagram-stories-130019041.html?src=rss
https://www.ray-ban.com/belgium/nl/ray-ban-meta-smart-glasses
https://www.engadget.com/ray-ban-meta-smart-glasses-can-now-upload-photos-directly-to-instagram-stories-130019041.html?src=rss



MAGIC EDITOR BESCHIKBAAR VOOR MEER GOOGLE PHOTOS GEBRUIKERS
Ook bij Google valt er een nieuwtje te melden dat met foto's te maken heeft. Toen Google Magic Editor en andere fotobewerkingtools die op AI gebaseerd zijn uitbracht, was dat oorspronkelijk enkel voor de Pixel 8 en de Pixel 8Pro. Google had beloofd dat het deze tools snel zou uitbreiden - wat inmiddels gebeurd is, naar oudere Pixel smartphones. En de uitrol naar alle gebruikers van Google Photos op Android en iOS zou snel moeten volgen - maar el met een beperking: je zou slechts 10 bewerkingen met de Magic Editor kunnen opslaan per maand. Wil je meer, dan zou je moeten overschakelen op een Google One abonnement, dat 2 TB opslagruimte inhoudt en $9,99 per maand kost.

Ter herinnering: het is de bedoeling dat de volgende AI-tools gratis beschikbaar zullen worden voor alle Google Photos gebruikers:
-Magic Eraser
-Unblur
-Sky suggesties
-Color pop
-HDR effecten voor foto's en video's
-Portret blur
-Portret licht: voeg licth toe/ balanceer het licht
-Cinematische foto's
-Verschillende stijlen in de collage editor
-Video effecten
Meer bij 9to5Google en Thurrot
https://www.thurrott.com/a-i/302920/google-photos-starts-rolling-out-magic-editor-and-other-ai-tools-to-more-users
https://9to5google.com/2024/05/21/magic-editor-google-pixel/



WAT ALS... BING ONDERUIT GAAT?
Microsoft Bing is een heuse hub geworden. Heel wat webdiensten baseren zich op zoekmachine Bing via diens API of Application Programming Interface. En als die API problemen ondervindt, dan heeft dat grote gevolgen voor die webdiensten.

Dat was donderdag het geval. De zoekdiensten van ChatGPT, Copilot, DuckDuckGo en andere platformen werkten niet normaal. Daardoor waren de sites en diensten ofwel helemaal niet bereikbaar, of werkten zij maar af en toe.

Zoekmachine Bing zelf was een tijdje onbereikbaar, maar kon zich vlug herstellen. Maar andere zoekmachines, zoals DuckDuckGo en Ecosia konden geen zoekresultaten laden. Microsoft Copilot vertoonde een icoontje dat maar bleef draaien, zodat je de dienst niet gebruiken kon. En ook ChatGPT Plus kon je niet aan de praat krijgen. De pane heeft uiteindelijk toch enkele uren geduurd, en had vooral voor gebruikers in Azië en Europa een impact.
Meer bij The Verge en TechCrunch.
https://www.theverge.com/2024/5/23/24163094/microsoft-bing-search-outage-copilot-duckduckgo-chatgpt



CHINESE PRESIDENT ALS CHATBOT
Wist je dat de Chinese president Xi Jinping ook boeken geschreven heeft? Na Mao Zedong en Deng Xiaoping is hij de derde Chinese leider die zijn filosofie neergepend heeft in een lijst met fundamentele doctrines voor de Chinese Communistische Partij.

Dat tiental boeken is nu omgevormd tot training set voor een chatbot, waaraan ook overheidsregelgeving toegevoegd werd, documenten over het beleid, staatsmediarapporten en andere officiële publicaties.

En neen, jij mag die niet gaan raadplegen (als je al Chinees kan lezen of schrijven). Enkel een onderzoekscentrum mag de chatbot gebruiken, onder controle van de Cyberspace Administration of China (CAC). Mogelijk zouden later die beperkingen wat versoepeld worden.
https://www.engadget.com/sure-why-not-china-built-a-chatbot-based-on-xi-jinping-155828456.html



SOCIAL MEDIA: X KRIJGT LOF VOOR COMMUNITY NOTES, VERBERGT JE LIKES, EN VOORTAAN OOK DM BIJ BLUESKY
Het lijkt erop dat wij een nieuwe traditie aan het creëren zijn: op vrijdag een korte samenvatting geven van berichten over nieuwe evoluties en tools bij sociale media.

Beginnen we met BlueSky, een van de alternatieven voor X/Twitter. Dit heeft deze week een veel gevraagde functie gelanceerd in zijn platform: direct messaging. Bluesky belooft dat die end-to-end versleuteld is. Is dat het geval, dan zijn al jouw gesprekken met andere Blue-sky gebruikers via DM volledig privé.(1)

Het tweede bericht betreft het social mediaplatform waartegen Bluesky het wil opnemen: X, het voormalige Twitter. Dat maakt een drastische beslissing: de "Likes" zullen voortaan niet meer getoond worden in je profiel. Dat heeft een dubbel doel. Enerzijds kan je voortaan gewoon vrij liken wat je wil, zonder angst dat men jou daarop gaat afrekenen. Maar anderzijds gaat het er ook voor zorgen dat het algoritme beter gaat weten wat jij echt goed vindt, zodat het de "for you" tijdlijn beter aan jouw voorkeuren kan aanpassen. (2)

Ook het derde bericht gaat over X: dat gaat er trots op dat twee onderzoeken tot de conclusie kwamen dat de @CommunityNotes op X  door de gebruikers als veel betrouwbaarder geacht worden dan de traditionele symbolen van misinformatie. En er meer toe bijdragen dat gebruikers beter misleidende berichten kunnen identificeren (3). Eerlijk gezegd waren wij van het begin af aan al fan van die CommunityNotes, die ons een heel mooi voorbeeld lijken te vormen van hoe gebruikers inspraak kunnen hebben in een sociaal netwerk.
https://techcrunch.com/2024/05/22/bluesky-now-has-dms/
https://www.socialmediatoday.com/news/x-formally-twitter-hiding-post-likes-users/716806/
https://x.com/elonmusk/status/1793467069922725951
https://www.socialmediatoday.com/news/x-formally-twitter-hiding-post-likes-users/716806/




 
De nieuwe oogst


   
SCREENRANT: ENTERTAINMENT
Een van de populairste bronnen voor nieuws over entertainment. Met ook analyses, inside informatie, gebracht door honderden journalisten. De titels zijn soms wel wat click-bait, en het nieuws is vooral op de VS gericht. Maar voor wie deze smaak deelt, is het een uitstekende bron.
[Taal: EN]
https://screenrant.com/



CANDY.AI: JE EIGEN VRIEND(IN)
Is dit nog gezond? Op deze website kan je je eigen virtuele vriend(in) maken, die een uiterlijk en karakter geven. Daarbij kan je kiezen tussen een realistisch uiterlijk of meer anime-achtig. Met één klik kan je die dan tot leven brengen. Wij hebben onze bedenkingen, maar wie weet is het wel iets voor jou?
Wij gingen op zoek naar de prijszetting van deze website, maar vonden die niet. Wat er wel staat is een klok die aftelt van één uur, wat ons doet vermoeden dat je gratis 1 uur lang kan chatten met je virtuele vriend(in).
[Taal: EN]
https://candy.ai/



VESPA-WATCH: AZIATISCHE HOORNAAR
Het kan niet genoeg benadrukt worden dat het enorm belangrijk is dat de opmars van de Aziatische hoornaar zo veel mogelijk tegengehouden wordt. Ook jij kan daarbij helpen: in de lente bouwt een koninginhoornaar namelijk haar nest. Dat is maar zo groot als een pingponbal, maar wordt na maanden echt heel groot. Kijk daarom in jouw tuinhok of onder je afdak of je zo'n nest vindt, en meld dat onmiddellijk op onderstaande site. Daar vind je ook nog eens de uitleg waarom de Aziatische hoornaar schadelijk is.
[Taal: NL]
https://vespawatch.be/



MONKEYTYPE: HOE SNEL KAN JIJ TYPEN?
Dit is een minimalistische maar personaliseerbare typtest. Je kan een account aanmaken om de evolutie van je typsnelheid te bewaren. Je kan bovendien verschillende instellingen aanpassen, zoals thema, geluid. De standaard test bestaat uit de 200 meest gebruikte woorden in het Engels, maar je kan dat uitbreiden tot 1000 woorden en je kan ook de taal aanpassen. Succes!
[Taal: EN]
https://monkeytype.com/



Oilslick: landkaart
Deze landkaart geeft de hoogte weer van de verschillende landen, in kleuren. Zo krijg je in fijn detail het terrein te zien, met veel kleurgradaties. Wat deze kaart onderscheidt van andere landkaarten.
[Taal: EN]
http://mrgris.com/projects/oilslick/



CLIMATE GAME VAN FINANCIAL TIMES
Hoe zou jij te werk gaan om naar zero emissie te gaan tegen 2050? Dat is de inzet van dit spel, dat je kan spelen bij de Financial Times. Je kan beroep doen op enkele adviseurs die je kunnen bijstaan: een jonge activiste, een zakenman die wereldwijde leiders kan beïnvloeden, een ondernemer die nieuwe technologieën ontwikkelt en een politieker die een beleidswijziging nastreeft. Succes!
[Taal: EN]
https://ig.ft.com/climate-game/



EAT MY ART: GIFJES
Een leuk ideetje. Teken enkele afbeeldingen op papier, en maak er een digitale GIF van.Je krijgt op de website een template, dat je moet afdrukken. In elk kader maak je een tekening. Maak er een foto van en upload die. En de site maakt er een GIF van. Knap!
[Taal: EN]
https://www.eatmy.art/


BEN POBJOY: MARATHONS
Deze man heeft al meer dan 850 freestyle marathons achter de rug. En die heeft hij telkens gedocumenteerd, in woorden en met foto's die hij onderweg maakte. Beleef zijn ervaringen mee, doorheen de foto's. Je kan je ook inschrijven op zijn nieuwsbrief. Op de website staat ook een archief met die nieuwsbrieven.
[Taal: EN]
https://www.benpobjoy.com






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Park in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe - https://nl.wikipedia.org/wiki/Parmentierpark
    Surinaams radiomaakster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roshnie_Radhakishun-Ramlakhan
    Formule 1-raceauto - https://nl.wikipedia.org/wiki/Surtees_TS16
    Brusselse non-profitorganisatie die zich richt op het ondersteunen van mensen met beperkte financiële middelen https://nl.wikipedia.org/wiki/Bricoteam_vzw
    Twee legendarische christelijke heiligen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Barlaam_en_Josaphat
    Nederlands historicus en emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marjolein_%27t_Hart
    Aramees nationalisme - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aramees_nationalisme
    Voormalig plantagehuis in het noordwesten van Curaçao - https://nl.wikipedia.org/wiki/Landhuis_Groot_Santa_Martha
    Brussels Basketball in het seizoen 2023/24 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brussels_Basketball_in_het_seizoen_2023/24


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    In de Lage Landen zijn er dit jaar veel meer slakken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slakken
    Frans overzees gebiedsdeel waar rellen plaatsvinden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuw-Caledoni%C3%AB_(gebiedsdeel)
    Genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof - https://nl.wikipedia.org/wiki/Genocidezaak_van_Zuid-Afrika_tegen_Isra%C3%ABl_bij_het_Internationaal_Gerechtshof


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over antropologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Antropologie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

De beste tv uit de test heeft iets wat veel andere televisies niet hebben
Wat is de beste televisie van 60-65 inch? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
https://www.ad.nl/wonen/de-beste-tv-uit-de-test-heeft-iets-wat-veel-andere-televisies-niet-hebben~ac548668/
 
  

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

/e/OS is het op privacy gerichte mobiele besturingssysteem
Wie een smartphone gebruikt, en zeker een Android smartphone, weet dat trackers toegang tot uw gegevens kunnen krijgen terwijl u apps van derden gebruikt om over het internet te surfen.
https://computertaal.info/2024/05/22/e-os-is-het-op-privacy-gerichte-mobiele-besturingssysteem/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Belgisch Kamerlid Liekens is 'maandenlang bespioneerd via haar apparaten'
Open VLD-Kamerlid Goedele Liekens is naar eigen zeggen 'maandenlang bespioneerd'. De politicus schrijft in een bericht op socialemediaplatform X dat ze onder meer 'plots geen toegang meer had tot haar Dropbox'.
https://tweakers.net/nieuws/222318/belgisch-kamerlid-liekens-is-maandenlang-bespioneerd-via-haar-apparaten.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Belgisch EU-plan: ‘Wie berichten niet laat controleren mag geen beelden meer uploaden’
Het Europees plan om online kindermisbruik op te sporen heeft een nieuwe versie. Ons land stelt als Europees voorzitter voor om chatapps nog steeds te controleren, met akkoord van de gebruiker. Maar wie niet akkoord gaat, kan geen beelden meer versturen.
https://datanews.knack.be/nieuws/belgie/politiek-belgie/belgisch-eu-plan-wie-berichten-niet-laat-controleren-mag-geen-beelden-meer-uploaden/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



FACTCHECKING DOE JE MET SEARCH
In dit artikel bij Google kom je te weten hoe je met Google Search op zoek kan gaan naar de waarheid, om feiten en afbeeldingen te controleren. Kort samengevat:
- Kom meer te weten over een website, via de "more about this page"
- Vind fact checks in de resultaten van je zoekopdracht
- Werk met Fact Check Explorer, een nieuwe tool van Google
- Vind context over een afbeelding, met "About this image".
(Bron: Wim W)
https://blog.google/products/search/google-search-fact-checking-resources/



TIP WINDOWS 11: JE FOTO'S VAN JE ANDROID NAAR WINDOWS PC OVERZETTEN
Wist je dat je de foto's die je op je Android toestel maakt niet alleen automatisch kan overzetten naar je Windows 11 computer? Maar dat je die dan ook meteen kan bewerken in de Snipping Tool daar? Een artikel bij HowToGeek vertelt je uitgebreid hoe je dat doet. Hier is de korte samenvatting:
-Verbind je Android smartphone met je Windows PC via de Link to Windows Mobile app.
-In Windows ga je naar Settings > Bluetooth & Devices > Mobile Devices. Klik op "Manage Devices" en activeer "Get New Photo Notifications".
- Telkens wanneer je nu een foto neemt op je Android toestel, komt er een melding op je PC. Klik op die melding, en de foto wordt geopend in de Snipping tool voor verdere bewerking.
https://www.howtogeek.com/instantly-transfer-and-edit-your-android-photos-on-windows-11/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1716220406



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


STRIPS.BE: DE NETFLIX VOOR STRIPS?
Uitgeverij De Standaard belooft je dat je voor 6,99 per maand onbeperkt alle strips uit hun achief kan lezen op je smartphone of tablet. Dat gaat dan om de Rode Ridder, Lucky Luke, Jommeke, maar ook De Kiekeboes en zelfs Suske en Wiske. In totaal meer dan 70 reeksen, goed voor 2.000 albums. Of het initiatief een succes zal hebben? Bij HLN liet specialist Tim Raats van de VUB hierover zijn licht schijnen.
https://www.hln.be/tech/onbeperkt-jommeke-en-kiekeboes-lezen-voor-6-99-euro-per-maand-standaard-uitgeverij-komt-met-stripabonnement~ad990996/
https://strips.be/
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.standaarduitgeverij.digitale_strips
https://apps.apple.com/be/app/strips-be/id6463634011



OWNTRACKS: JE BEWEGINGEN VOLGEN
Vind je het idee om een dagboek bij te houden waarin staat waar je overal geweest bent wel interessant, maar staat het jou niet aan om die gegevens te moeten delen met een app-maker? Dan is dit wel een oplossing. Met OwnTracks houd je je locatie bij in een dagboek, dat je voor jezelf houdt of deelt met familie. De tool is open source en maakt gebruik van open protocols voor de communicatie. Je kan dus zeker zijn dat jouw gegevens veilig en privé blijven.
(Android / iOS)
https://owntracks.org/


WEEKTODO
Een overzichtelijke weekplanner, die heel simpel werkt. Je kan taken verslepen, bewerken, details toevoegen en meer. En lijstjes maken uiteraard. Ziet er maagdelijk uit, het nodigt uit om eraan te beginnen! Je kan de weekplanner online gebruiken of downloaden.
https://weektodo.me/




EPAGE: EBOOK MAKEN
Met deze software kan je een EPUB (eBook bestand) aanmaken zonder code te moeten kennen. De tool is gebruiksvriendelijk met een WYSIWYG vormgeving waarbij je toch ook geavanceerde functies hebt om een mooie eBook te maken. Je kan zelf audio en video aan je boek toevoegen.
https://apps.microsoft.com/detail/9nx4md2dkdq0?hl=nl-nl&gl=US




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer een mens iets door en door doms doet,
gebeurt dat altijd uit de edelste motieven.

- Oscar Wilde -
Iers schrijver (1854 - 1900)