Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/5/2024  om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1364  van 18/5/2024


 

Gegroet lezer,

Deze week waren er twee grote aankondigingen - OpenAI en Google I/O. Beiden hadden heel interessant nieuws over artificiële intelligentie. Het lijkt een tweestrijd te worden - wie zal die race winnen? Of is er geen winnaar, omdat elk op zijn eigen manier bezig is en zich tot een ander segment richt? Daarover lees je meer in deze editie: wat zij voorgesteld hebben, en wat is hun strategie? Maar ook Meta komt uitgebreid aan bod, naast veel tips voor leuke en interessante sites, en handige software. Kortom: weer heel wat stof om te verwerken!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week.


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



BRENGT OPENAI ZIJN EIGEN ZOEKMACHINE UIT?
Deze dinsdag gaat de Google I/O conferentie van start, waarin Google allerlei nieuwigheden zal aankondigen voor ontwikkelaars. Maar blijkbaar wil OpenAI stiekem de schijnwerpers stelen, door een livestream aan te kondigen voor maandag, waarin het "enkele ChatGPT en GTP-4 updates" zal aankondigen. Verschillende waarnemers menen dat dit ook zou inhouden dat OpenAI zijn eigen, op AI gebaseerde, zoekmachine zal lanceren.

Het is niet de eerste keer dat OpenAI zich op het terrein van search waagt. Dat deed het door ChatGPT via plug-ins toegang te geven tot live gegevens die op het web te vinden zijn. Een poging die jammerlijk mislukte en in april stopgezet werd: ChatGPT is nu eenmaal enkel een LLM, een Large Language Model, dat voorspelt wat het volgende woord zal zijn, en niet in staat is om, zoals Google, via real-time zoekopdrachten accurate gegevens te bezorgen.

Dat OpenAI een eigen zoekmachine zou ontwikkelen, zou passen bij eerdere rapporten van zowel Bloomberg als The Information, als zou OpenAI een op AI gebaseerd product ontwikkelen dat het internet kan afzoeken, en dan geïntegreerd zou kunnen worden met Microsoft Bing. Volgens verwachtingen zou de zoekmachine van OpenAI werken met vragen die je aan ChatGPT stelt, waarna de chatbot het antwoord geeft met afbeeldingen en citaten van het web.

Nu is het natuurlijk de vraag: als OpenAI inderdaad zijn eigen zoekmachine uitbrengt, zou Google dan nog altijd de zoek-gigant blijven die het nu is? Misschien valt het voor Google allemaal nogal mee. Want ook daar wordt niet stilgezeten, Google is bezig om zijn eigen AI Gemini in zijn zoekmachine te integreren.  Het feit dat Microsoft zijn AI-tool Copilot geïntegreerd heeft in Bing, maar toch geen marktaandeel van Google weg kon snoepen, is op dat vlak veelzeggend.
https://9to5google.com/2024/05/10/openai-may-13-event-chatgpt/
https://www.theverge.com/2024/5/10/24153421/openai-chatgpt-google-search-competitor-service-io



JACK DORSEY VERLAAT BLUESKY EN ADVISEERT GEBRUIKERS OM OP X TE BLIJVEN
Nadat Elon Musk Twitter overnam, volgde een hele exodus. Verschillende concurrerende platformen trachtten gebruikers weg te lokken van Twitter, dat snel tot X hernoemd werd. Meta zag zijn kans schoon met zijn "Threads", en dan was er ook nog Bluesky, mede opgericht door Jack Dorsey, nochtans zelf medeoprichter van Twitter.

Bluesky was eigenlijk al in 2019 opgericht als een project binnen Twitter, om een opensource infrastructuur te ontwikkelen zodat Twitter daarnaar overgezet zou kunnen worden. In 2022 veranderde het project van koers, en werd Bluesky een spin-off met een onafhankelijk team. Jack Dorsey was toen actief op Bluesky.

Na de overname van Twitter door Elon Musk kreeg Bluesky een hele resem nieuwe gebruikers. Maar in september wiste Dorsey er zijn account. En verleden week maakte hij in een interview bekend dat hij ook niet meer in het bestuur ervan zat. Hij zou, tussen haakjes, nu meewerken aan een nieuw sociaal netwerk, Nostr, dat met crypto werkt. (1)

Volgens Dorsey zou Bluesky alle fouten herhalen die Twitter maakte toen hij er nog de leiding had. Zo is hij teleurgesteld dat Bluesky mensen kan verbannen van de dienst en de manier waarop de dienst gemodereerd wordt.

Bluesky zelf heeft trouwens verleden week een nieuwe versie uitgebracht van zijn app. Daarin kan je als gebruiker feedback geven over de algoritmische feed. Je kan dan via "show more like this" en "show less like this" bepalen welke content het algoritme je moet tonen. De uiteindelijke bedoeling zou zijn dat jouw tijdlijn rekening houdt met jouw voorkeuren, niet wat het bedrijf denkt dat jij leuk vindt. De tijdlijn die zo ontstaat, kan dan door anderen gevolgd worden.
https://www.engadget.com/jack-dorsey-claims-bluesky-is-repeating-all-the-mistakes-he-made-at-twitter-234326121.html?src=rss&guccounter=1
https://techcrunch.com/2024/05/10/bluesky-now-lets-you-personalize-its-main-discover-feed-using-new-controls/



VEILIGHEID: VOICE IDENTIFICATIE EN QR CODES
Het is niet omdat een technologie bestaat, dat hij voor alle mogelijke doeleinden ingezet moet/mag worden. Twee verhalen die dit illustreren.

In de VS bieden verschillende banken tegenwoordig hun klanten de mogelijkheid om als extra identificatie hun stem te gebruiken. Dat heet dan Voice ID. Onder andere Chase en Wells Fargo bieden de optie. Maar is dat wel veilig? Tegenwoordig zijn er zoveel AI-systemen die een stem perfect kunnen imiteren, op basis van enkele zinnen die je gezegd hebt. En jouw stem zal wel ergens te vinden zijn, vooral wanneer je zelf filmpjes maakt en online zet. Bij verschillende tools kan je zo'n met AI-gemaakte stem woorden laten uitspreken die jij via je klavier intikt.

Je begrijpt dat het voor iemand met kwade bedoelingen gemakkelijk is om jouw stem na te maken. En dat die Voice ID eigenlijk geen veilig systeem is, vooral niet wanneer het om bankzaken gaat. In februari al bracht Motherboard een bericht (1) over ene Joseph Cox, die met een AI-gegenereerde stem erin slaagde in een bankrekening in te breken.

Het tweede verhaal gaat over de laadpalen voor elektrische wagens. De EU wil een verplichting invoeren dat je kan laden zonder een laadpas. Dat zou mogelijk moeten worden door een ad-hoc betaling te doen, via een QR-code. Maar blijkbaar hebben slimmeriken in Brussel de QR-codes op die laadpalen overplakt met een afbeelding die de betaalgegevens bevat van hun eigen rekening. Dus in plaats van te betalen aan de energieleverancier, betaalden zij aan de fraudeurs. En konden toch hun batterij herladen. Deze techniek wordt "quishing" genoemd, naar een combinatie van QR-code en phishing.
Meer hierover bij Doorbraak en VRT (2)(3).
De moraal van het verhaal? Op gebied van veiligheid schort er nog heel wat!
https://www.vice.com/en/article/dy7axa/how-i-broke-into-a-bank-account-with-an-ai-generated-voice
https://doorbraak.be/fraude-laadpalen/?dbcode=a1311319234&u=29328003
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/08/quishing-laadpalen-qr-codes-energyvision/



NIEUWIGHEDEN VAN OPENAI, WAARBIJ GPT-4O DE KROON SPANT: REAL TIME AUDIO- EN VIDEOGESPREKKEN MET EEN EMOTIONELE CHATBOT

Maandag heeft OpenAI op een evenement zijn GPT-4o voorgesteld, waarbij de "o" staat voor Omni. Dat is namelijk een nieuw AI-model waarmee je volgens OpenAI een gesprek zou kunnen voeren in real time, dat emotionele aanwijzingen zou kunnen begrijpen, en ook kunnen reageren op visuele input. De Omni zou sneller moeten werken dan het vorige topmodel van OpenAI, GPT-4 Turbo: op een audio input zou het gemiddeld in 320 milliseconden reageren, wat ongeveer hetzelfde is wanneer een mens in een gesprek een antwoord geeft. Het lijkt een beetje op ... "Her", zoals in de  gelijknamige film.

Het bijzondere aan Omni is dat OpenAI naar eigen zeggen een volledig nieuw model opgebouwd heeft, gebruikmakend van tekst, beeld en audio, op een manier waarop alle input en output door hetzelfde neurale netwerk verwerkt werden. GPT-4o is gratis beschikbaar voor alle chatgpt-gebruikers. Meer bij Ars Technica, dat ook een link heeft naar de Livestream van het evenement (1).

Nog tijdens het evenement werd aangekondigd dat enkele functies die voorheen enkel beschikbaar waren voor mensen die een betaald abonnement hadden, voortaan toegankelijk zijn voor de gratis gebruikers van ChatGPT. De belangrijkste daarvan is dat je voortaan ook zelf je eigen gepersonaliseerde chatbot kan aanmaken, en dat je de GPT winkel kan doorbladeren - het platform waar dergelijke aangepaste chatbots al dan niet tegen betaling aangeboden worden. Die GPT Store werd 4 maanden geleden geopend voor betalende abonnees. (2) Het feit dat er weinig animo was voor deze GPT's, omdat die achter een betaalmuur stonden, zal ongetwijfeld van invloed geweest zijn op deze beslissing.

Wat ook voorgesteld werd, was de nieuwe desktop app voor ChatGPT, die momenteel enkel voor macOS beschikbaar is. Een desktop app voor Windows zou in de maak zijn. Bij deze update kan je de app in een klein venster openen naast een ander programma dat je hebt open staan. Je kan dan vragen stellen over wat er op je scherm te zien is, door je vraag in te typen of luidop te zeggen. ChatGPT zou dan een antwoord geven, op basis van wat het "ziet". Een demo hiervan bij The Verge (3).
https://arstechnica.com/information-technology/2024/05/chatgpt-4o-lets-you-have-real-time-audio-video-conversations-with-emotional-chatbot
https://www.theverge.com/2024/5/13/24155582/openai-custom-gpt-store-available-free-subscribers
https://www.theverge.com/2024/5/13/24155573/chatgpt-app-desktop-mac



MICROSOFT PROBEERT BESTE TIJD TE VINDEN OM NAAR KANTOOR TE GAAN MAAR KOMT ONDER EU-VUUR VOOR ZIJN TEAMS
Er zijn nog altijd heel veel mensen die van thuis uit werken, en af en toe naar kantoor gaan. Dan hoop je natuurlijk zoveel mogelijk collega's lijfelijk te kunnen ontmoeten - maar zo eenvoudig is dat niet, want iedereen heeft zijn agenda en planning. Microsoft hoopt nu door AI te stoppen in zijn Microsoft Places daarvoor een oplossing te bieden.

De AI-app werkt samen met Outlook en Microsoft Teams, en kan zo helpen om werknemers hun in-office tijd te coördineren zodat zij met meerdere collega's samen zijn, en niet begroet worden door lege werkplekken. De app heeft een rubriek om de locatie te plannen waar je wil werken, zodat je daar kan aangeven op welke dagen je op kantoor werkt. Later dit jaar zou deze tool geïntegreerd worden in Microsoft Copilot, zodat je de AI assistent kan vragen: "Op welke dagen zou ik deze week naar kantoor moeten gaan?" (1) (2)

Het is natuurlijk de vraag of die nauwe integratie tussen Outlook en Teams voor deze nieuwe app niet onder vuur zal komen liggen. Want de EU kijkt met een vergrootglas naar die integraties. Zo zouden er nieuwe klachten komen tegen Microsoft wegens inbreuken op antitrustvorming. Microsoft zou het zijn concurrenten namelijk moeilijk maken met zijn videoconferentietool Teams. Microsoft had in reactie op eerdere klachten al enkele concessies aangeboden, zoals het ontbundelen van Teams van Office, niet enkel in Europa maar wereldwijd. De huidige klacht is eigenlijk een escalatie van een klacht die al in 2020 ingediend werd door samenwerkingsplatform Slack. (3)
https://www.theverge.com/2024/5/13/24155204/microsoft-places-ai-hybrid-office-feature
https://9to5mac.com/2024/05/13/microsoft-places-ai-hybrid-work/
https://www.ft.com/content/ce8a6602-dece-4313-b1a5-4e6f3354f99d



PLAKKEN IN MICROSOFT WORDT ENORM VERBETERD
Ongetwijfeld heb je al gevloekt wanneer je een tekst kopieerde naar je mooi geformatteerde Word-document... dat dan de hele opmaak van dat document in de war stuurde? Je kan natuurlijk ook in de plak-opties kiezen om de tekst de kopiëren zonder opmaak - maar dan verlies je natuurlijk de opmaak van die gekopieerde tekst, met vet, lijsten enz.

Welnu, er is groot nieuws: eindelijk! gaat Microsoft het plakken van geformatteerde teksten eenvoudiger maken. Bij het vorige "behoud de huidige formattering", zal je bij de "formattering samenvoegen" zien dat bij de gekopieerde test de originele tekst in vet, onderlijnd, lijsten en tabelstructuur behouden worden bij het kopiëren. Maar de visuele aspecten ervan worden wel aangepast aan de formattering van het document waarnaar de tekst gekopieerd wordt, qua lettertype, kleur, grootte, en kleur.

Zalig!  Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/5/13/24155312/microsoft-word-default-paste-option-merge-formatting



GOOGLE I/O: KAN HET IMPONEREN?
Eigenlijk was het niet mooi van OpenAI, om de show te gaan stelen met zijn aankondiging van de indrukwekkende GPT-4o, op de vooravond van de grote Google I/O die voor dinsdagavond gepland staat. Velen vroegen zich af: wat kan Google nog doen om OpenAI te overtreffen? Of zal het overduidelijk worden dat de strijd gestreden is en dat OpenAI de winnaar is?

Het antwoord is tweeledig. Enerzijds is Google veel meer dan een zoekmachine - het heeft tal van diensten zoals Search, Mail, Photos, en al die andere diensten via Android niet te vergeten. Het zit dus op de eerste rij om AI in al die diensten te verweven. Maar anderzijds staat het OpenAI vrij om akkoorden af te sluiten met bedrijven zoals Apple, om zijn taalmodellen in hun producten te verweven.

Zo zou, volgens Macrumors, Apple een deal afgesloten hebben met OpenAI om ChatGPT te integreren in iOS 18 dat binnenkort verschijnt. En het zou gesprekken voeren met Google om een licentie te nemen met op diens Gemini chatbot. (1)

Maar is dat laatste niet in strijd met de belofte van Apple, om alle AI op de toestellen van de gebruiker zelf te laten geschieden, omwille van de privacy? Dat kan gemakkelijk opgelost worden eigenlijk. Om AI te gebruiken voor jouw persoonlijke data, dat zou op je toestel blijven. Voor ChatGPT gaan de data wel over en weer naar de cloud. En reken er maar op dat Apple duidelijk het verschil tussen beide duidelijk zal maken.
https://www.macrumors.com/2024/05/13/apple-finalizing-deal-openai-chatgpt-ios-18/



GOOGLE I/O: EEN KORTE OPSOMMING VAN DE NIEUWIGHEDEN
Wat heeft Google concreet voorgesteld op zijn conferentie? Het was echt wel een lange lijst. Een kort overzicht:

Google zelf spreekt van het Gemini tijdperk. In de voorbije maanden heeft Google Gemini gebracht naar de verschillende producten, zodat momenteel maar liefst 2 miljard producten van gebruikers van Gemini gebruikmaken. Gemini is beschikbaar via de app voor Android en iOS. Gemini Advanced wordt gebruikt door meer dan 1 miljoen mensen. Wat betekent dat concreet?

-Search: AI Overviews wordt uitgerold naar alle gebruikers in de VS. Daarbij krijg je een door AI samengevat overzicht van de antwoorden die op het web te vinden zijn.

-Ask Photos: dankzij Gemini kan je slimmer zoeken in Photos. Je zou vragen kunnen stellen zoals "Wanneer leerde Kristien zwemmen", en Google zou dan in je foto's gaan zoeken naar foto's van je dochter Kristien, waarin zij aan het zwemmen is, en de oudste foto voor jou opzoeken. Je zou zelfs kunnen vragen dat Google je toont welke vorderingen zij maakte.

- Gemini is multimodaal en werkt dus met tekst, afbeeldingen en audio. Bovendien kan je langere vragen stellen, zelfs teksten invoeren die honderden pagina's lang zijn, uren audio of video, hele codes van programma's, enz.

- Gemini 1.5 Pro wordt geïntegreerd in Workspace, om mails in Gmail te doorzoeken bijvoorbeeld. En een samenvatting te vragen van alle relevante mails over een bepaald onderwerp.

- Audio output: geeft je gesproken en gepersonaliseerde, audiogesprekken in NotebookLM.

- Veelbelovend zijn de AI agents, die taken voor jou kunnen uitvoeren. Een voorbeeld dat Google aanhaalt: stel dat je verhuisd bent, en je wil de stad verkennen, winkels in de nabijheid vinden, en je moet natuurlijk ook je adres wijzigen op tientallen websites. Gemini zou dat voor jou moeten kunnen, zo belooft Google.

- Veo is een tekst-naar-videomodel, dat resultaten in 1080p geeft en Imagen3, het model dat momenteel afbeeldingen in de hoogste kwaliteit levert

- Project Astra is een AI-app die met je camera werkt, en visuele data in real time verwerken kan. Echt veelbelovend, vooral voor mensen met gezichtsproblemen, want het zou hen enorm kunnen helpen. Tijdens de I/O conferentie toonde Google een persoon die een slimme bril draagt en deze functie gebruikt.

De komende dagen zal je ongetwijfeld nog meer hierover horen. Bij Google zelf vind je een samenvatting van de I/O conferentie, en bij TechMeme een link naar alle verschillende berichten erover. The Verge maakte een samenvatting.
https://blog.google/inside-google/message-ceo/google-io-2024-keynote-sundar-pichai/
https://www.techmeme.com/240514/p33#a240514p33
https://www.theverge.com/24153841/google-io-2024-ai-gemini-android-chrome-photos



HOERA: EINDELIJK GEZAMENLIJKE STANDAARD OM TRACKERS OP TE SPOREN
Trackers zoals de AirTag van Apple of de Tile (voor iOS en Android) kunnen heel handig zijn om je spullen nooit te verliezen. Je bevestigt zo'n tag aan bijvoorbeeld je sleutels, en je vindt die altijd terug.

Maar er zit een groot risico aan vast: iemand met slechte bedoelingen kan zo'n tracker bijvoorbeeld in je handtas of jaszak laten glijden, en zo je bewegingen volgen. Het grootste probleem daarbij is dat jij je meestal niet bewust bent van die tracker. Apple heeft wel een detectie ingebouwd in zijn OS, voor zijn eigen AirTags, maar wie een Androidtoestel heeft, kan die niet ontdekken.

Dat gaat nu gelukkig veranderen. Apple en Google hebben (eindelijk) hun gezamenlijke "Detecting Unwanted Location Trackers" standaard aangekondigd. Die zal je verwittigen via je iOS of Android toestel wanneer een tracker zoals een AirTag of Tile zich samen met jou verplaatst, zonder jouw medeweten.

Trackers van Samsung, Chipolo, Eufy, Jio, Motorola en Pebblebee zijn compatible met de standaard. In de nieuwe iOS 17.5 versie, die deze week uitkomt, zit de standaard, en ook in Android 6.0.
https://www.engadget.com/apple-and-google-roll-out-a-cross-platform-feature-to-tackle-unwanted-bluetooth-trackers-172411423.html
https://techcrunch.com/2024/05/13/apple-and-google-agree-on-standard-to-alert-people-when-unknown-bluetooth-devices-may-be-tracking-them/



NU AI VOORAAN STAAT BIJ SEARCH, VERDWIJNT DE REST NAAR DE ACHTERGROND
Je hebt gisteren kunnen lezen dat Google bij zijn zoekmachine een door AI aangemaakte samenvatting zal aanbieden van de zoekresultaten. Prima voor degene die een zoekopdracht geeft. Maar heb je er al bij stilgestaan dat de gewone mensen, die hun content online plaatsen, daarmee een belangrijke bron verliezen om hun content te laten ontdekken?

Het zou in de toekomst nog erger kunnen worden - wanneer AI bijvoorbeeld een hele verjaardagsfuif zou kunnen plannen, met ideetjes die het van verschillende websites haalt. Zonder dat die websites ook maar iets van verkeer terug zien.

Over die wisselwerking heeft Google niets gezegd in zijn I/O presentatie. Auteurs, nieuwssites en meer verdienen geld via de advertenties op hun websites. Geen verkeer, geen views van de advertenties, geen inkomen. Webpublicaties vrezen een heuse slachting. Volgens Gartner zou het verkeer naar websites vanuit de zoekmachines tegen 2026 met maar liefst 25% dalen. Digital media-bedrijf Raptive vreest dat sommige websites tot 2/3 van hun verkeer zullen verliezen.

Waar is de tijd dat Google als slagzin had "do no evil"?

Een interessant artikel over deze evolutie bij Platformer. De AI-Overviews in Search worden in de volgende week uitgerold naar alle gebruikers in de VS. Tegen het einde van 2024 zullen meer dan 1 miljard gebruikers toegang hebben tot deze AI.
https://www.platformer.news/google-io-ai-search-sundar-pichai/



GOOGLE: NIEUWE ZOEKFILTER "WEB"
Na ons geweeklaag over de nieuwe manier van zoeken bij Google, toch een positieve noot, van een nieuwigheid die wij erg kunnen waarderen. Google heeft namelijk bij zijn zoekmachine een nieuwe zoekfilter uitgerold die "web" heet. Die staat op dezelfde hiërarchie als "afbeeldingen", "nieuws" en "video's", en brengt enkel tekstgebaseerde zoekresultaten.

En dat is een sprong voorwaarts. Want de laatste tijd zag je bij een zoekopdracht een hele resem gesponsorde links, en dan pas een zoekresultaat. The Verge heeft hiervan een treffend voorbeeld: na te kiezen voor "web" verscheen de website van een bepaald bedrijf op de 1e pagina, waar die voorheen begraven was onder die sponsored links.

De "web" filter zorgt er ook voor dat je geen AI Overview meer krijgt. Die in veel gevallen toch wel handig is. Aan jou dus de keuze - en ongetwijfeld zal dat afhangen van het soort zoekopdracht dat je ingeeft.
https://www.theverge.com/2024/5/14/24074314/google-now-offers-web-search



NIEUWE BELGISCHE VIRTUELE WALLET WORDT SCHAMPER ONTHAALD
Deze week werd de nieuwe MyGov app voorgesteld. Die moet een digitale portefeuille worden waar jij je officiële documenten van de overheid kan bewaren, zoals je identiteitskaart, rijbewijs en certificaten. De aankondiging werd echt heel sceptisch onthaald. Om te beginnen omdat de app nog niet af is - voorlopig kan je er nog niet veel mee doen. Sommigen noemen het een verkiezingsstunt, gewoon om te tonen dat de minister van de Informatiemaatschappij bezig is geweest.

Maar het is de zoveelste app die toegang wil bieden tot je communicatie, en dat is heel verwarrend. Bovendien werkt die documentenstroom echt niet vlot: je krijgt een mail, dat er een bericht is in je E-box, je logt in, krijgt dan een pdf om te downloaden, die je vertelt dat je een bericht hebt in MyMinfin.

Tot overmaat van ramp wil ook Europa een dergelijke wallet aanbieden aan àlle Europese burgers. Kortom: onduidelijkheid troef. En kritiek alom...
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/14/apps-overheid-overaanbod-digitale-inclusie/
https://www.michaelfreilich.be/nieuws/kamerlid-freilich-n-va-over-de-mygovbe-app-een-lege-doos
https://mygov.be/
https://ec.europa.eu/digital-building-blocks/sites/display/EUDIGITALIDENTITYWALLET/What+is+the+wallet
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/05/04/digitale-overheidsdiensten/



THREADS: FACT CHECKING, POLITIEKE CONTENT, EN VERBETERD ZOEKEN
We hebben het deze week vooral gehad over Google, Apple en OpenAI. Tijd dus om ook Meta in de schijnwerpers te zetten. Want daar viel deze week ook het een en ander te rapen.

Om te beginnen enkele nieuwigheden over Threads, het sociale netwerk dat Meta in het leven geroepen heeft als concurrent voor Twitter. Net zoals X, zoals Twitter nu heet, heeft ook Threads te maken met fake news.

Tot hiertoe maakte Threads gebruik van hetzelfde factcheckingteam dat ook bij Instagram en Facebook instaat voor het verifiëren van beweringen. De resultaten van die controles werden dan ook toegepast voor fake news dat erg gelijkaardig was op Threads. Dat verandert nu: Threads krijgt zijn eigen factcheckingprogramma. Hoe efficiënt dat zal zijn, valt nog af te wachten. (1)

Voor beslissingen die Facebook en Instagram maakten over gebruikers (die verwijderd werden of tijdelijk gestraft bijvoorbeeld), bestaat er sinds enige tijd een instantie waar de gebruiker verhaal kan halen: de Oversight Board. Daar kan je ook terecht wanneer je het niet eens bent met beslissingen over het al dan niet toelaten van politieke content.

Voor het eerst zal die Oversight Board nu een geval behandelen voor een posting op Threads. Daarmee kan die instantie meebeslissen over de rol van politieke content op Threads. De details van de zaak, die over de premier van Japan gaat, Fumio Kishida, kan je lezen bij Engadget (2).

Het derde bericht gaat over een concrete verbetering die veel gebruikers zullen verwelkomen: zoeken op Threads. Je kan voortaan via de tab "recent" de zoekresultaten in chronologische volgorde zien. Tot nu kreeg je alle mogelijke berichten dooreen, oude en nieuwe. Een hele verbetering! (3)
https://www.engadget.com/threads-gets-its-own-fact-checking-program-130013115.html
https://www.engadget.com/metas-oversight-board-will-wade-into-the-debate-over-political-content-on-threads-120001168.html?src=rss
https://www.engadget.com/threads-search-will-finally-be-usable-with-recent-tab-rollout-202054011.html?src=rss



META: ONDERZOEK DOOR DE EU EN HET EINDE VAN WORKSPACE
Buiten Threads hebben we nog enkele berichten over Meta, het overkoepelend bedrijf boven Facebook, Instagram, Threads en WhatsApp. Om te beginnen geen goed nieuws voor Meta:

de EU stelt namelijk een formeel onderzoek in naar Facebook en Instagram, om na te gaan of die geen inbreuk gemaakt hebben op de Digital Services Act (DSA), door kinderen onvoldoende te beschermen. Het onderzoek moet uitmaken of deze diensten meehelpen om de kinderen verslaafd te maken aan social media, en nalaten om voldoende veiligheid en privacy aan te bieden.

Het onderzoek draait rond de interface op de platformen, die gebruik zou kunnen maken van de onervarenheid van kinderen, en daardoor verslavend gedrag zou veroorzaken, wat het zogenaamde 'rabbit hole' effect versterkt. Dat wijst op het fenomeen dat je, door iets te liken, steeds meer gelijkaardige content te zien krijgt en voor je het weet meegesleurd wordt in een bepaalde stroming.

De Commissie wil meer bepaald weten of Meta de juiste maatregelen neemt tegen de risico's die de interface van het platform met zich meebrengt. De onderzoekers zullen dus nagaan hoe goed Meta jonge gebruikers beschermt tegen schadelijke content. Dit omvat o.a. dat gecontroleerd zal worden of Meta een voldoende streng systeem heeft om de leeftijd te verifiëren, of het duidelijke privacytools heeft, waarbij de voorkeuren standaard al goed ingesteld zijn voor minderjarigen.

Meer hierover bij Engadget en The Verge. (1)(2)

Het tweede bericht is al evenmin goed nieuws, tenminste voor de bedrijven die gekozen hadden voor Workplace van Facebook. Dat is een speciale versie van Facebook, die moest dienen voor de communicatie bij business teams en grotere organisaties. Een versie die gebouwd werd in een tijdperk toen Facebook nog een grote speler wou worden in zakelijke communicatie en productiviteit - een soort Slack.

Welnu: TechCrunch heeft vernomen dat Workplace stopgezet wordt. Hij zal nog draaien zoals vanouds tot begin september 2025. Daarna wordt die read-only tot mei 2026. En daarna gaat de deur definitief dicht. Het bedrijf adviseer Workvivo, eigendom van Zoom, als een alternatief om naartoe te migreren. (3)
https://www.theverge.com/2024/5/16/24158046/meta-facebook-instagram-eu-probe-dsa-child-safety-addiction
https://www.engadget.com/eu-investigating-meta-over-addiction-and-safety-concerns-for-minors-120709921.html?src=rss
https://techcrunch.com/2024/05/14/meta-is-shutting-down-workplace-its-enterprise-communications-business/



META: IS DE TRAVEL MODE VOOR DE QUEST NIET ASOCIAAL, EN OORTJES MET AI
Onlangs kondigde Meta voor zijn Quest 2 en Quest 3 headsets de Travel Mode aan. Die zorgt ervoor dat je je toestel kan gebruiken wanneer je op het vliegtuig zit. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen: je buur kan niet meekijken op het scherm van je laptop of smartphone.  

Deze Travel Mode kan je zelf uittesten, door in de instellingen van de Quest naar de experimentele mogelijkheden te gaan, en de optie aan te zetten.

Maar Engadget wijst erop dat die Travel Mode ook wel heel asociaal is eigenlijk. Normaal gezien, wanneer je zo dicht naast een andere passagier zit, doe je al gemakkelijk een babbeltje. Maar durf jij iemand met een headset op, te storen? Het dragen van de headset houdt toch een duidelijk "stoor mij niet"-gehalte in, niet? (1)

Een tweede bericht over Meta hardware, gaat over een project om AI in te bouwen in nieuwe interface. Geen bril, geen broche, maar wel een oortje. Dat ook een camera bevat, en dus Camerabud genoemd wordt. Buiten het feit dat het om simpele oortjes zou gaan of echt koptelefoon, met een camera die jouw omgeving weergeeft en gebruikt wordt voor AI, is er nog niet veel meer bekend. Maar het idee lijkt ons alvast interessant. Alhoewel wij ons vragen stellen over de energievoorziening van die oortjes, als daar ook camera's in moeten zitten... Meer bij Engadget (2).
https://www.engadget.com/meta-encourages-you-to-disregard-your-seat-mates-and-use-vr-headsets-on-a-plane-141942620.html?src=rss
https://www.engadget.com/metas-next-hardware-project-might-be-ai-infused-headphones-with-cameras-204741102.html?src=rss

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



WAT HEEFT DE AURORA BOREALIS TE MAKEN MET DE BOEREN?
Veel. Vooral met boeren die veel GPS gebruiken om hun grote velden te bewerken. Het zit zo. De laatste dagen waren er grote zonnestormen, en die hebben een gevolg op onze aarde. Er was natuurlijk het spectaculaire fenomeen van de aurora borealis, dat voor prachtige beelden zorgde over de hele wereld.

Maar er waren ook wat nare kanten aan. Zo ondervonden de satellieten van Starlink hinder van de storm. Maar ook de boeren in de VS die met hele grote velden werken, en die bewerken met tractoren, uitgerust met GPS. Die GPS zorgt ervoor dat de tractor rechte lijnen trekt waarin zaadjes gestopt worden, en dat de tractor later ook die plantjes kan oogsten, op diezelfde rechte lijnen. En die zonnestorm zou dus de GPS zodanig kunnen verstoren, dat een verkoopsketen van John Deere, een van de grootste leveranciers van dergelijke met GPS uitgeruste tractoren, waarschuwde dat de accuraatheid van hun systeem ernstig verstoord zou kunnen zijn. En dat boeren die geplant hadden tijdens die onbetrouwbare periode, ook problemen kunnen hebben bij het oogsten.
https://www.404media.co/solar-storm-knocks-out-tractor-gps-systems-during-peak-planting-season/
https://www.engadget.com/the-geomagnetic-storm-is-a-nightmare-for-farmers-relying-on-precision-agriculture-tech-180252016.html?src=rss


NIEUWE TOEGANKELIJKHEIDSFUNCTIES BIJ APPLE EN GOOGLE
Zowel Apple als Google rollen nieuwe toegankelijkheidsfuncties uit. Beginnen we met Apple: dat bouwt eye-tracking ondersteuning in zijn camera vooraan op de iPhone en iPad uit, tenminste wanneer die een A12 chip heeft of later. Die houdt dan bijvoorbeeld in het oog wanneer je langer kijkt naar een bepaald menu-item, iets wat Apple "Dwell Control" noemt. De functie probeert je blik te verstaan, en hoe meer je de functie gebruikt, hoe beter hij wordt. De functie werkt ook met apps van derden, vermits het een laag is in het OS, net zoals Assistive Touch.

Een tweede functie bij Apple is dat het haptics (een fysieke bevestiging van het aantikken van het scherm) brengt naar miljoenen songs. Daardoor zullen mensen met gehoorproblemen via de trillingen van hun toestel, naar de muziek kunnen "luisteren", doordat die trillingen gesynchroniseerd zijn met de muziek. (1)

Bij Google gaat het dan weer om Project Gameface. Dat werd verleden jaar voorgesteld op de Google I/O conferentie, en is een handenvrije gaming "muis". Daarmee kan je de cursor van je computer bedienen met de bewegingen van je hoofd en van je gezicht. Dit jaar heeft Google nu aangekondigd dat het meer code van Project Gameface als opensource uitbrengt, zodat ontwikkelaars Android apps kunnen ontwikkelen die gebruik maken van deze technologie.

Net als bij Apple wordt gebruikgemaakt van de camera vooraan. Die kan gelaatsuitdrukkingen en hoofdbewegingen noteren, die dan gebruikt kunnen worden om een virtuele cursor te bedienen. En door te glimlachen kan je dan menu's op het scherm selecteren. Of met het optrekken van je linker wenkbrauw kan je terug naar het home-scherm van je Android gaan. Deze controles zijn volledig aanpasbaar. Meer bij Engadget (2).
https://www.engadget.com/apple-brings-eye-tracking-to-recent-iphones-and-ipads-140012990.html
https://www.engadget.com/googles-project-gameface-hands-free-mouse-launches-on-android-123029158.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


SPOTIFY: EXCLUSIVITEIT LOONT BLIJKBAAR NIET
Muziekstreamingdienst Spotify heeft zich de laatste tijd willen toeleggen op podcasts. En dan vooral podcasts die je tegen betaling beluistert. Spotify meende dat de manier daarvoor was om grote namen exclusief een contract aan te bieden. Het ging in zee met Prins Harry en Meghan Markle, met de Obama's, met Kim Kardashian en andere. Exclusieve deals die heel veel geld kostten - er zou sprake zijn van maar liefst 1 miljard dollar.

Julie McNamara, de Studio Chief voor de podcasting afdeling bij Spotify, heeft nu aangekondigd dat zij het bedrijf verlaat en terugkeert naar haar creatieve roots. Het is te hopen dat Spotify eveneens naar zijn creatieve roots gaat terugkeren. Als je het ons vraagt: wij zijn bereid om te betalen voor creatieve, goed gemaakte podcasts, niet voor dure en exclusieve namen...
https://fortune.com/europe/2024/05/10/spotify-podcast-julie-mcnamara-exits-1-billion-bet-on-exclusivity-deals-joe-rogan-alex-cooper/


ALL-IN PODCAST SPRAK MET SAM ALTMAN

Vandaag hadden wij het in het nieuws vooral over OpenAI. One favoriete podcast All-In had een gesprek met Sam Altman, het brein achter OpenAI. Wat de plannen zijn, hoe hij de toekomst ziet van AI. En ook een beetje over de plotse wendingen enkele maanden geleden, toen hij plots CEO-af was, en dan weer wel. Een aan te raden uitzending!
https://twitter.com/theallinpod/status/1789070508450820556






 
De nieuwe oogst


   
ALTERNATIVES NUMÉRIQUES
Deze website wil je op de hoogte houden van alternatieven voor bestaande software en diensten. Met de nadruk voor opensource en op ethische manier gemaakte diensten. Na een oproep op Mastodon hebben 45 internauten hun beste gratis en ethische apps gedeeld. Je leert er ook over de een versie van Android zonder Google. Interessant om eens te verkennen!
[Taal: FR]
https://alternatives-numeriques.fr/les-meilleures-applications-libres-et-ethiques-pour-android-en-2024/



FORMULA BOT
Dat AI vele toepassingen kent, dat weet je ondertussen. Op deze website kan je tekst instructies invoeren, die dan in enkele seconden met behulp van AI worden omgezet naar Excel formules. Vraag bijvoorbeeld om een gemiddelde te berekenen, en de formula bot zal de formule voor jou invullen.Je kan de dienst gratis uittesten.
[Taal: EN]
https://formulabot.com/



404 Page Found
Sommige websites zien eruit alsof zij gemaakt werden in de beginjaren van het internet. En toch... bestaan zij nog steeds. De website Page404Found heeft een verzameling aangelegd van dergelijke websites. Die eigenlijk best nog bruikbaar zijn en waar je toch nog altijd informatie vindt. OM dus eens rond te kijken...
[Taal: EN]
https://www.404pagefound.com/



WORLD HISTORY ENCYCLOPEDIA
Van het oude Egypte tot de Great Sioux War uit 1877, van de Azteken tot de Afrikaanse Amerikanen in de Amerikaanse revolutie: deze website bengt heel interessante en geschiedkundig verantwoorde informatie over gebeurtenissen, collecties, en meer. Een site om heus erg slim van te worden!
[Taal: EN]
https://www.worldhistory.org/



KILLED BY MICROSOFT
Microsoft geeft en Microsoft neemt. Net zoals Google lanceert Microsoft vaak producten, die dan toch niet blijken te voldoen, en terug verdwijnen. Deze website verzamelde al die producten in een galerij. Het zijn er maar liefst 163!
[Taal: EN]
https://killedbymicrosoft.info/



BACK OF YOUR HAND: HOE GOED KEN JIJ DE STRATEN IN JE OMGEVING?
Dat kan je uitvinden met dit spelletje. Via geolocatie bepaalt de website waar jij je bevindt, en dan krijg je de naam van een straat. Die jij dan moet aanduiden op de landkaart. Je krijgt 5 opgaven. Hoe goed doe jij het?
[Taal: EN]
https://backofyourhand.com/



SURNAMEMAP: FAMILIENAMEN
Op deze website kan je nakijken hoe vaak jouw familienaam voorkomt. In België, maar bijvoorbeeld ook in Nederland. De gegevens voor België zijn gebaseerd op telefoonboeken van de voorbije decennia. Met de komst van de mobiele telefoon geven die gidsen geen betrouwbare informatie weer, omdat er geen gidsen bestaan voor mobiele numemrs.
Je kan ook zien welke de meest voorkomende familienamen zijn in een bepaald land.
[Taal: NL/FR/EN]
https://www.surnamemap.eu/



WIKINEWSFEED

Dit is een nieuwsaggregator die gebaseerd is op Wikipedia. Je krijgt de nieuwste artikels te zien die op Wikipedia gepubliceerd werden. De RSS feed is verkrijgbaar via Atom, RSS en JSON. En wij vinden het alvast een interessant idee om deze objectieve bron in je RSS feed op te nemen.
[Taal: EN]
https://wikinewsfeed.org/



ACTORLE: WORDLE VOOR ACTEURS
Een spelletje voor cinefielen: hier moet je raden elke acteur bedoeld wordt, die in verschillende films gespeeld heeft. Er is een dagelijkse uitdaging, en je kan ook de vorige uitdagingen spelen.
[Taal: EN]
https://actorle.com/



OPENSOURCE-ALTERNATIVES
Deze website biedt je maar liefst meer dan 500 opensource-alternatieven voor populaire SaaS producten. Je kan filteren op categorie, taal en licentie.
[Taal: EN]
https://www.opensourcealternative.to/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Katholieke school in de gemeente Lichtervelde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Basisschool_%27t_Vlot_Lichtervelde
    Gebruikersinterface die zorgvuldig ontworpen is om gebruikers te misleiden om dingen te doen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dark_pattern
    Frans zangeres en televisiepresentatrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Carla_Lazzari
    Schilderij van Édouard Manet uit 1877 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nana_(Manet)
    Titel waaronder Willem Kloos de libretto's van Richard Wagners vierluik Der Ring des Nibelungen vertaalde en metrisch bewerkte - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_ring_van_den_neveling
    Amerikaanse wiskundige die geldt als pionier op het gebied van de informatica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mary_Kenneth_Keller
    Belgisch militair en in de jaren '80 een spion voor de inlichtingendienst GROe van de Sovjet-Unie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Guy_Binet


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Nederlandse kabinetsformatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinetsformatie_Nederland_2023-%2724
    Premier van Slowakije op wie een aanslag is gepleegd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Fico


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Vroegmoderne Tijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vroegmoderne_Tijd


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

Google grijpt in bij site achter valse porno BN’ers: cijfers storten in, moderator plaatst boze oproep
Google heeft een serieuze klap toegebracht aan het bereik van de website die gemanipuleerde pornovideo’s verspreidt van (Nederlandse) beroemdheden. Wie nu specifiek zoekt op een deepfake van een BN’er, krijgt dat voortaan veel lager te zien in de zoekresultaten, bevestigt een woordvoerder van Google Nederland. Inmiddels leidt dat tot bijna een kwart minder bezoekers.
https://www.ad.nl/tech/google-grijpt-in-bij-site-achter-valse-porno-bners-cijfers-storten-in-moderator-plaatst-boze-oproep~a32cb524/
 
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Maakt AI een nieuwe golf van cyberpesten mogelijk?
De digitaal native generatie gebruikt digitale middelen om plezier te hebben, maar ook om elkaar pijn te doen.
https://computertaal.info/2024/05/15/maakt-ai-een-nieuwe-golf-van-cyberpesten-mogelijk/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Gebruikers kunnen Drive- en OneDrive-bestanden direct in ChatGPT laden
Betalende gebruikers van ChatGPT kunnen voortaan direct Google Drive en Microsoft OneDrive koppelen aan de assistent. Daarmee kan de AI direct bestanden uit de cloudopslagdiensten analyseren, zonder dat gebruikers die eerst handmatig moeten down- en daarna weer uploaden.
https://tweakers.net/nieuws/222080/gebruikers-kunnen-drive-en-onedrive-bestanden-direct-in-chatgpt-laden.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Grondwettelijk Hof: geen voordelige auteursrechten meer voor IT’ers
Zeven IT-bedrijven en een zeventigtal softwareontwikkelaars trokken naar het Grondwettelijk Hof om de hervorming van auteursrechten aan te klagen, maar de rechters noemen de uitsluiting van softwareontwikkelaars uit het fiscaal gunstregime voor auteursrechten verantwoord.
https://datanews.knack.be/nieuws/belgie/wetgeving-belgie/grondwettelijk-hof-geen-voordelige-auteursrechten-meer-voor-iters/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



EVERNOTE: ZO LAAT JE DIE VERVELENDE SLASH-TIP VERDWIJNEN
Sinds kort kan je in Evernote verschillende tools importeren. Daarvoor moet je de "/" slash gebruiken op een nieuwe lijn. Maar om dit te promoten, heeft Evernote die Slash als hint op elke nieuwe lijn gezet, automatisch. En dat hinderde ons enorm.

Gelukkig kan je dat afzetten: in Evernote tik je rechts boven op de drie puntjes naast "Deel", en daar kies je bij "Slash-commando's" de optie "Verberg in-line hint". En heerlijk, die hinderende / is verdwenen!
https://discussion.evernote.com/forums/topic/151204-how-do-you-turn-off-press-to-insert-an-element-from-blank-lines-on-a-note/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



PODWALKS APP
Zowel de Vlaamse zender VRT als de Nederlandse zender NTR brengen een app uit die Podwalks heet, en die je al wandelend verhalen vertelt.
In het geval van Nederland gaat het om "Het verhaal van Nederland", verteld door Daan Schuurmans. Voor Vlaanderen zijn het verschillende wandelingen, gebracht door Arnout Hauben. Momenteel kan je al het Kasteel van Poeke beluisteren al wandelend, het Kasteel van Leut, de Sint-Godelieveabdij en meer. Een aanrader.
https://www.vrt.be/vrtmax/artikels/2024/03/08/podwalks/
https://hetverhaalvannederland.ntr.nl/app/
https://apps.apple.com/be/app/vrt-podwalks/id6478532635?l=nl
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vrt.podwalks



YSFLIGHT: VLUCHTSIMULATOR
Deze vluchtsimulator is volledig gratis te downloaden. Je kan samen met anderen in een aerobatic formatie vliegen, of elkaar bevechten. Er zijn verschillende soorten toestellen waarmee je vliegen kan. Je kan zelfs samen met vrienden een heuse virtuele airshow organiseren, zelfs races.
https://ysflight.org/
https://forum.ysfhq.com/



GAMMA: PS1 EMULATOR VOOR DE IPHONE
Heb jij een iPhone en ben je een spelletjesfanaat? Dan zou je Gamma eens moeten proberen, een PS1 emulator. Deze gratis app, verkrijgbaar in de App Store, zou volgens Engadget razend populair zijn. Veel spelplezier!
https://www.engadget.com/a-free-ps1-emulator-for-iphone-is-burning-up-the-app-store-charts-161443236.html?src=rss
https://apps.apple.com/us/app/gamma-game-emulator/id6499106870



LIBREWOLF: VERSIE VAN FIREFOX
Alhoewel de Firefoxbrowser de privacy van de gebruiker zo goed als mogelijk tracht te beschermen, kan het uiteraard altijd nog beter. LibreWolf is een aangepaste versie van Firefox, die deze bescherming nog wil opdrijven, en ook de veiligheid wil verhogen, door aangescherpte instellingen en patches. LibreWolf belooft ook alle telemtrie, verzameling van jouw data te verwijderen, maar ook technologieën die jouw vrijheid beknotten, zoals DRM.
https://librewolf.net/



TOPNOTIFY: MELDINGEN
Een simpele app, die ervoor zorgt dat jij zelf bepaalt waar de meldingen op je scherm verschijnen. Er zijn maar een paar instellingen waaraan je moet sleutelen, of je kan ook de vooraf ingestelde parameters accepteren.
https://apps.microsoft.com/detail/9pfmdk0qhkqj?hl=en-us&gl=US



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Die vlug doet, doet wel,
maar die dadelijk doet, doet beter.

- Carlo Goldoni -
Italiaans toneelschrijver
(1707 - 1793)